Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen i drugi vojni transportni avion C295MW

14. nov 2023

[DUBAI AIR SHOW 2023] Tango Six u Dubaiju: Srbija i Republika Srpska prisutne, statika i dinamika nikad egzotičnije

14. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci uskoro u Rumuniji na obuci za F-16, Severna Koreja šalje Rusiji značajne količine municije i naoružanja

10. nov 2023

Slovenačkoj vojsci predstavljeni Erbasovi helikopteri uz pomoć H145M srpskog RV i PVO

10. nov 2023

Ujedinjenim Arapskim Emiratima isporučeni prvi kineski trenažni avioni L-15 Falcon

7. nov 2023

Otvorena izložba „Sto godina nacionalne vazduhoplone industrije“ u zgradi Komande RV i PVO

6. nov 2023
[ANALIZA] Karakteristike raketnog sistema PVO Patriot, koliko može pomoći Ukrajini, i kakav je u poređenju sa S-300
Osnovni sastav baterije Patriota PAC-2 / Foto: Japanske odbrambene snage

[ANALIZA] Karakteristike raketnog sistema PVO Patriot, koliko može pomoći Ukrajini, i kakav je u poređenju sa S-300

Protivvazduhoplovna odbrana (PVO) Ukrajine trebalo bi da dobije američki raketni sistem PVO velikog dometa tipa Patriot. U zapadnim medijima se spekulise da bi se to moglo dogoditi u roku od 6 meseci do godinu dana, možda čak i ranije, a često se ističe kako će to biti veliko pojačanje za ukrajinsku vojsku koje može doneti određenu prevagu u ratu u vazduhu.

Ipak, od trenutka potvrde od strane državnog vrha SAD i predsednika Džozefa Bajdena da će sistemi stvarno biti isporučeni Ukrajini, počele su da se pojavljuju nešto blaže verzije priče o tome koliko će mogućnosti ovog sistema zaista pomoći Ukrajini.

Tako se, između ostalog, mogu pronaći članci koji govore o tome kako „Patriot nije srebrni metak“, kako treba više meseci da se posada obuči za stručno rukovanje ovim sistemima, ali i da bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa drugim sistemima PVO.

Pitanje koje se postavlja je i koja verzija Patriota uopšte dolazi u Ukrajinu? Na to pitanje još uvek nemamo odgovor, imajući u vidu dosadašnja iskustva sa isporukama naoružanja američke proizvodnje, svakako se čini da je najviše što bi Ukrajina mogla dobiti jeste verzija Patriot PAC-2, dok pojedini izvori čak pominju i varijantu Patriot PAC-1, jer ih na stanju ima najviše i mogu se brzo isporučiti.

Kratka istorija razvoja i operativne upotrebe

Patriot PAC-1 raspolaže raketama MiM-104A Standard dometa do 68,5 km (po drugim izvorima do 80 km), a poseduje i raketu MiM-104B dometa do 160 km, ali to je raketa sa pasivnim navođenjem na postavljača smetnje (Home on Jam Only) i nije izvesno da li se i dalje uopšte i koristi. Prva varijanta sistema je u službi od 1984. godine.

Patriot PAC-2 raspolaže raketom MiM-104C dometa do 160 km, koja se proizvodi od 1990. godine i koja je najviše korišćena tokom Prvog Zalivskog rata 1991. godine. Tokom ovog rata, sistemi Patriot su u Izraelu i Saudijskoj Arabiji lansirali veći broj projektila MiM-104C u nameri da se obore ispaljene balističke rakete tipa Skad (Elbrus) od strane režima Sadama Huseina u Iraku.

Ono što je već tada ustanovljeno jeste da je rano otkrivanje iračkih operativno-taktičkih raketa u većini slučajeva bilo teško, a zbog relativno kratkog dometa gađanja, presretanje se obično vršilo u rasponu visina od 5-11 km na udaljenosti od 7-18 km od položaja baterije. Na takvoj udaljenosti u slučaju promašaja nije bilo moguće više puta dejstvovati na balističku metu velike brzine. Zbog toga se na jednu raketu zemlja-zemlja obično lansiralo nekoliko protivvazduhoplovnih raketa.

Zvanični američki podaci govore o tome da je 1991. Patriot u S. Arabiji bio efikasan 70 posto, u Izraelu samo 40 / Foto: Officer Candidate Sebastian Apel, Bundeswehr

Ali čak i u slučaju uspešnog navođenja, irački Skad često nije bio uništen bliskom detonacijom bojeve glave rakete zemlja-vazduh, već je samo menjao putanju leta. U stvarnoj borbenoj situaciji, efikasnost kompleksa se pokazala znatno nižom od rezultata terenskih ispitivanja: verovatnoća pogađanja balističkog cilja sa jednom protivvazduhoplovnom raketom bila je 0,4–0,6. Pored toga, Patriot je često presretao Skad projektile na malim visinama direktno iznad cilja, što nije sprečilo uništavanje i žrtve na zemlji.

Tokom Zalivskog rata, rakete MIM-104C su lansirane na 44 balistička cilja. Prema američkim podacima, efektivnost Patriota je bila oko 80% u Saudijskoj Arabiji i oko 50% u Izraelu. Kasnije su ovi podaci zvanično smanjeni na 70%, odnosno 40%.

Tokom 1995. godine, za sistem Patriot PAC-2 razvijen je projektil MiM-104D GEM sa poboljšanim sistemom navođenja. Dalji razvoj sistema Patriot, pretežno se odnosio na poboljšanje antibalističkih svojstava, usled iskustava u Prvom Zalivskom ratu, ali i kasnije, prilikom sporadičnih lansiranja balističkih raketa Huta iz Jemena na Saudijsku Arabiju, gde u nekoliko slučajeva čak ni savremenija verzija PAC-2+ nije odradila posao kako se očekivalo.

U tom smislu razvijeni su protivraketni presretači sa kinetičkim udarom („hit to kill“), mada imaju pomoćnu opciju blizinskog dejstva. Glavna ideja je bila da se direktnim udarom u glavu balističke rakete uništi njegova bojeva glava.

Prva takva raketa bila je ERINT (Extended Range Interceptor) koja je namenjena za uništavanje taktičkih i operativno-taktičkih balističkih raketa koje nisu oborene drugim sistemima protivraketne odbrane. Ovo je povezano sa relativno malim dometom lansiranja – 25 km i plafonom – 20 km. Odbrambena linija se može povećati na 45 km udaljenjem lansera od radara. Zbog znatno manje veličine raketa ERINT, u standardni lansirni kontejner smeštene su po četiri rakete, što omogućava povećanje ukupnog borbenog kompleta jednog lansera na 16 raketa.

Ako se ne može postići direktan pogodak na neprijateljsku bojevu glavu, protivvazduhoplovna raketa takođe ima malo eksplozivno punjenje koje izbacuje 214 g volframove podmunicije kada raketa prolazi blizu mete.

Šta je bitnije kada pričamo o Patriotu, kvalitet ili kvantitet? / Foto: USAF

Rakete iz projekta ERINT za verziju PAC-2+, postale su rakete MiM-104F kojima je dejstvovano u Saudijskoj Arabiji, ali sa veoma promenjivim rezultatima. Pri tom, radilo se o napadu tehnički relativno jednostavnih balističkih projektila sa linearnom putanjom leta i bez mamaca u terminalnoj fazi. Sledeća modifikacija ove rakete, pre svega na softveru, dobila je oznaku “modernizovani raketni segment” – MSE, a ceo sistem Patriot PAC-3 MSE. Za ovaj sistem, razvijena je nova raketa za aerodinamičke ciljeve sa oznakom MiM-104E, sa dometom više od 90 km za aerodinamičke ciljeve.

Kada bismo Patriot poredili sa onim što poseduje Ukrajina, navešćemo da ukrajinska PVO raspolaže sa raketnim sistemima PVO S-300PT-1 i S-300PS iz sovjetskog vremena, kao i  S-300V1, ali kako je pre rata bilo u pitanju samo dve-tri baterije S-300V1, kao i upitan broj ispravnih raketa za ovaj sistem (samo Gladiator, a ne i protivraketnih presretača Giant), može se reći da varijanta V1 ne igra značajniju ulogu u ovom sukobu.

Prvo treba istaći da su sistemi S-300PT-1 i S-300PS pandani sistemu PAC-1, pa u određenoj meri i PAC-2, bez obzira na niži proklamovani domet po daljini. Kod dejstava na aerodinamičke ciljeve su gotovo jednaki, uz veći domet PAC-2, ali i napredniji način vođenja “kroz projektil“ kod S-300PT-1 i PS u odnosu na Patriot.

Sistemi vođenja raketa

Sistem i način navođenja raketa kod Patriota je vođenje kroz raketu, ali nešto drugačije, jednostavnije, u odnosu na ono kod sistema S-300PS i PM. Takav sistem vođenja kroz raketu se na zapadu označava i naziva “Track via missile”. U ovom slučaju radi se o vođenju kroz raketu kada raketa primljene reflektovane signale od cilja prosleđuje radaru za navođenje raketa na zemlji, koji formira paket upravljačkih komandi i šalje ga raketi u letu.

Razlika u odnosu na S-300PS i PM je u tome što kod sistema Patriot, raketa nema mogućnost da sama formira komande upravljanja ako dođe do ometanja radara za navođenje sa zemlje u toku leta rakete ka cilju (da pređe na poluaktivno radarsko samonavođenje), jer raketa nema takav tip računara, već sistem mora preći u režim navođenje na postavljača smetnje (Home On Jam). S obzirom da je kod Patriota ovaj deo rada automatizovan, sam sistem mora prepoznati smetnju i preći na sistem “Home On Jam”. Operator na radaru za navođenje raketa ne može uticati na ovo.

Kod sistema S-300PT-1, S-300PS i sistema iz porodice S-300PM, vođenje kroz raketu je slično kao i kod sistema Patriot, ali složenije utoliko što se u zadnjim fazama navođenja rakete i računar rakete uključuje u rad i sekvencijalnim poluaktivnim radarskim samonavođenjem dodatno koriguje let rakete prema cilju.

Mobilnost i antibalističke mogućnosti

Mobilnost (samohodnost) verzije S-300PS je takođe značajna prednost kada je u pitanju žilavost i preživljavanje baterije u savremenom ratnom okruženju, što vidimo i danas u Ukrajini. Pored toga, treba naglasiti da sistemi S-300PS i sve naknadne modifikacije imaju režim automatskog otkrivanja protivradarskih raketa (po parametrima leta i brzini) i mogućnost efikasnog dejstva na iste. Takođe, korišćenjem niskovisinskog radara 76N6 Krokodil, baterije S-300PT-1 i PS mogu efikasnije dejstvovati na krstareće rakete i niskoleteće ciljeve. Za Patriot se, sa druge strane, tvrdi da ima bolje anti-balističke karakteristike.

Osvrnimo se i na ispitivanja koja su vršena u Rusiji, podstaknuta dešavanjima u Zalivu 1991. godine.

S-300PS i PMU Volhov-M6 teoretski može pogoditi raketu tipa Skad (Elbrus), onoliko dobro koliko je Patriot PAC-2 mogao tokom prvog Zalivskog rata (bilo koja meta sa brzinom od 1200 m/s). Međutim, varijante S-300PM i PMU1 Volhov-M6M su konstruisane od nule kako bi se upravo obarali ovakvi ciljevi (bilo koja meta sa brzinom od 2800m/s). Podsetimo i da bi varijantu S-300PMU-1 bi Ukrajini mogla isporučiti Grčka .

Ukrajina bi u narednom periodu od Grčke mogla da dobije i nešto moderniji S-300PMU-1 / Foto: Vazduhoplovne snage Grčke

Testiranje novih mogućnosti za S-300P ( PT i PS) i S-300PM nastavljeno je i nakon što su S-300PM i PMU-1 ušao u službu. Najznačajnije testiranje se dogodilo nakon operacije „Pustinjska Oluja“.

Inženjeri preduzeća Almaz i Fakel su ispitali performanse američkog raketnog sistema Patriot tokom presretanja raketa „Skad“ i otkrili da Patriot nije bio ni približno efikasan koliko je bilo potrebno za odbranu velikog naseljenog područja. Tačnost nije bila problem, rakete sistema Patriot su dosledno pronalazile svoje ciljeve, problem je bio u njihovom uništavanju.

Kada su bojeve glave raketa Patriot detonirale, često su jednostavno izbacile Skad sa putanje leta bez uništavanja njegove bojeve glave. Kada se brani izolovani objekat, ovo bi bilo dovoljno. Međutim, presretanja koja su pokušale izraelske baterije Patriot bile su od posebnog interesa za ruske inženjere. Često su dolazne bojeve glave ipak padale u naseljena područja. Da bi bio zaista efikasan u anti-balističkom kapacitetu, protivvazduhoplovni sistem bi morao da uništi bojevu glavu dok je raketa u letu.

Testiranje različitih varijanti S-300P (PT/PS/PM) u Sari Šaganu i Kapustin Jaru pokazalo je da je sistem imao sposobnost da presreće taktičke balističke rakete na različitim dometima, u zavisnosti od korišćenog raketnog sistema i brzine dolazećeg cilja. Inženjeri Fakel MKB-a su, međutim, razvili još efikasnije rešenje nakon „Pustinjske oluje“: specijalnu bojevu glavu dizajniranu da izazove detonaciju dolazne bojeve glave u letu.

Prvo probno ispaljivanje modifikovane bojeve glave dogodilo se avgusta 1995. na Kapustin Jaru. Bojeva glava rakete je uspešno izazvala detonaciju bojeve glave cilja 8K14 Skad (Elbrus) u atmosferi. Raketa je koristila usmerenu bojevu glavu, koja je otprilike analogna sistemu oblikovanog punjenja utoliko što je sposobna da usmeri najveći deo eksplozivne sile bojeve glave prema meti.

Takve bojeve glave su modifikovane za rakete 48N6 ( i sve naredne modifikacije) i raketne sisteme svih narednih generacija od S-300PM/PMU-1, preko S-300PM-2/PMU-2 Favorit, pa do S-400 Trijumf, uz naravno i dodatne modifikacije tokom niza godina rada i istraživanja, a svakako treba pomenuti i razvoj projektila sa aktivnom glavom za samonavođenje iz porodice 9M96 koju pored S-400 Trijumf, mogu koristiti i sistemi S-300PMU-2, a osnovni su projektili novog sistema PVO S-350 Vitjaz.

Hoće li Ukrajina dobiti savremeniju varijantu Patriota? / Foto: Jason Cutshaw, US Army

Sistemi Patriot dakle mogu pomoći PVO Ukrajine i u to ne treba sumnjati. Ipak, osnovna pitanja su koliko će sistema stići, koje će biti verzije i ko će njima upravljati.

Takođe, imajući sve to u vidu, pitanje je i koliko se može očekivati da će sistemi Patriot uspeti da podignu nivo PVO u odnosu na postojeće sovjetske sisteme S-300PT-1 i S-300PS, osim možda kada je reč o antibalističkom segmentu i to ako se isporuče novije rakete MiM-104F, ili čak rakete MSE koje su već deo najnovije modifikacije PAC-3 MSE. Ali kod aerodinamičkih ciljeva, krstarećih raketa i bespilotnih letelica ne treba očekivati mnogo.

Takođe, činjenica da su sistemi manje pokretni od S-300PS, a da ostavljaju vidne tragove na terenu, mogu biti otkriveni bespilotnim letelicama i onesposobljeni, a takođe sigurno mogu biti i na meti ruskih protivradarskih projektila. U tom smislu, očekujem oprezniju upotrebu ovih sistema koji će najverovatnije biti razmešteni u pozadini fronta.

Sastav raketne baterije, režimi rada i ostale karakteristike

Raketna baterija Patriot PAC-2 ili PAC-3 ima sledeći načelni sastav:

– višenamenski radar za praćenje ciljeve i navođenja raketa AN/MPQ-53 ili AN/MPQ-65
– stanica za upravljanje vatrom
– stanica za napajanje
– do 8 mobilnih lansirnih uređaja PAC-2 ili PAC-3
– stanica veze i komunikacija
– taktička komandna i upravljačka stanica

Rad posluge u kabini višenamenskog radara AN/MPQ-53

Ono što može biti dobra strana za Ukrajinu, ali samo uslovno, je da obuče što više operatora i poslužilaca, jer postoji mogućnost dodatne isporuke i komponenti sistema i raketa, pošto su izvori sovjetskih sistema skoro presušili. Ovde treba naglasiti da je obuku za rad na ovim sistemima moguće izvesti i brže nego za sisteme ruskog porekla, zbog veće automatizacije radnih mesta.

Kod sistema Patriot postoje dva osnovna režima rada:

1. Poluautomatski režim rada
– radarska stanica traži, otkriva i prati ciljeve automatski, operator može da uključi ili isključi radar
– operator upravljačkom palicom selektuje odraz cilja i time ga označi da se za taj cilj pojave parametri leta na ekranu prikazivača
– pritiskanjem tastera ENG (engage – prati), operator postavlja cilj u TBEQ (“to be engaged queue”, određuje se redosled gađanja ciljeva)
– sistem će izabrati koji tip projektila će biti lansiran, sa kog lansera i kada će biti lansiran, operator nema nikakvu mogućnost da utiče na selekciju bilo čega navedenog

2. Automatski režim rada
– radarska stanica traži, otkriva i prati ciljeve automatski, operator može da uključi ili isključi radar.
– kada se neprijateljski cilj otkrije, sistem postavlja cilj u TBEQ (određuje se redosled gađanja ciljeva)
– sistem će izabrati koji tip projektila će biti lansiran, sa kog lansera i kada će biti lansiran

Ovakav automatizovani ili poluautomatizovani radni proces olakšava obuku (i rad), ali sa druge strane, treba naglasiti da se radi o relativno glomaznim sistemima, kojima, u zavisnosti od verzije, treba od 60 do 90 minuta da se u punoj formaciji pripreme za borbeni rad ili raspreme za marš. Takođe, potreban je i veći broj osoblja na položaju da se ove borbene radnje izvedu u navedenim rokovima.

Sve povečava mogućnost otkrivanja iz vazdušnog prostora, pre svega bespilotnim letelicama. Sa druge strane, moguće je skratiti vreme raspoređivanja, tako što će se broj komponenti sistema smanjiti (recimo broj lansera na dva ili tri) ili slično, ali to onda znači i donekle smanjivanje borbenih mogućnosti baterije. Naravno da su i Amerikanci ovoga svesni i da najverovatnije rade nešto po tim pitanjima.

Problem slabe mobilnosti sistema pokušava se rešiti postavljanjem komponenti raketnog sistema na vozila ili poluprikolice, što u određenoj meri skraćuje vreme pripreme odnosno raspreme. Ipak, ostaje problem sa stacionarnošću radara AN/MPQ-53 ili 65 koji radi u fiksnom sektoru, što znači da se tokom rada ne može orijentisati na drugi sektor van zauzetog od 90-105 stepeni, već se radar fizički mora okrenuti prema novom sektoru, što u toku savremene borbe može biti veoma problematično.

Novi AESA radar LTDAMS koji je predviđen i za integraciju i u sisteme Patriot PAC-3 / Foto: Raytheon

Taj problem amerikanci rešavaju konstruisanjem novog radara, AESA konstrukcije, koji nosi naziv LTAMDS (Low Tier Air and Missile Defence Sensor ili u grubom prevodu: Senzor Protivvazduhoplovne i Protivraketne Odbrane Nižeg Nivoa). Ovi radari bi se integrisali u najnovije sisteme Pariot PAC-3, sa raketama MiM-104E i novim raketama GEM-T i MSE, gde bi zamenili dosadašnje radare AN/MPQ-65.

Glavne odlike modifikacije, konkretno, su uvođenje galijum nitrid (GaN) tehnologije izrade primopredajnih modula radara, koji prenose električnu energiju mnogo efikasnije, sa mnogo manje izgubljene toplote, nego tradicionalna tehnologija galijum arsenid (GaAs) i dodavanje dva bočna senzora, nazvana „Ghost Eye“, koji omogućavaju osmatranje, praćenje i navođenje raketa u krugu od približno 360 stepeni (za razliku od 105 stepeni kako je sada).

Zbog upotrebe modula nove tehnologije izrade, koji omogućavaju da se mnogo manje energije troši na hlađenje modula i njihovih primopredajnih elemenata, a više na predaju signala, LTAMDS može otkriti i početi pratiti ciljeve na 2,5 puta većim daljinama nego dosadašnji radari sistema Patriot. Inače, jedan od ovih bočnih antena radara, koristiće se kao novi senzor modifikovanog sistema NASAMS, gde je takođe poznat pod nazivom „Ghost Eye“.

Ipak i kod ovog novog radara, bez obzira na značajno povećane mogućnosti otkrivanja i praćenja ciljeva i znatno veće otpornosti na ometanje, ostaje problem relativne stacionarnosti, jer je radar još teži i veći od svog prethodnika, tako da se ovde problem mobilnosti i rada u fiksnom sektoru ipak samo delimično rešio.

Kod Patriota je bio prisutan i problem integracije sistema. Uglavnom se pokušavalo radarima AN/MPQ-53 i 65 dodeljivati više zadataka nego što oni objektivno mogu savladati, pa se stoga ti višekanalni radari kod amerikanaca označavaju kao višenamenski. I iako imaju nešto veće mogućnosti u otkrivanju ciljeva od recimo radara za navođenje raketa 30N6 sistema S-300PS ili PM (ali koji su uvek nadopunjeni baterijskim osmatračko-akvizicijskim radarima), rad u fiksnom sektoru od 90-105 stepeni u određenoj meri tu prednost faktički anulira.

Ilustracija šeme sistema IBCS u punom kapacitetu.

U tom smislu razvija se IBCS – Integrisani Sistem Borbenog Komandovanja, kao sistem borbenog upravljanja sa modularnom i skalabilnom arhitekturom koji je namenjen za obezbeđivanje efektivne integracije izviđačkih i borbenih sistema (kako sadašnjih tako i budućih). IBCS će raditi u združenom sistemu sa dodatim radarima ranog otkrivanja G/ATOR i radarima kratkog dometa Sentinel. Relejnom vezom je omogućeno uvezivanje radarskih komponenti sa jedinicom Patriot na daljinama do 150 km.

U sledećoj razvojnoj fazi, koja je doduše već u toku, planira se razvoj IBCS u punom kapacitetu (do 23 eksterne mreže-veze) sa relejnom vezom prema radarskim senzorima, jedinicama Patriot, drugim jedinicama PVO srednjeg dometa i sa omogućenom konekcijom sa satelitima, letećim radarskim sistemima i drugim izviđačkim avionima, brodskim sistemima AEGIS i sistemima protivraketne odbrane THAAD preko Link-16 i komandovanje i upravljanje sa eksternim radarima i sistemima PVO kratkog dometa u isturenim područjima.

Ipak, treba naglasiti da je do sada na ispitivanja isporučeno 5 od 6 primeraka predserije radara LTAMDS, dok se šesti primerak očekuje početkom 2023. godine. Završetak terenskih ispitivanja i uvođenje u jedinice, moguće je najranije krajem 2023. ili realnije početkom 2024. godine.

Dakle, Ukrajinci svakako neće imati (bar ne dogledno vreme) koristi od svega ovoga, ali je svakako u ovom tekstu važno i ovo pomenuti, da se shvati da su određeni nedostaci kod sistema Patriot zaista postojali, da postoje i danas i kako se oni otklanjaju.

Pre rata PVO Ukrajine raspolagalo je sa oko 30 diviziona S-300 svih varijanti.

Pre početka samog sukoba, napisao sam tekst iz dva dela, u kojima sam naveo (koliko se moglo pronaći iz relativno pouzdanih izvora) šta je Ukrajina imala od sistema PVO. Podsetiću samo da je , od sistema PVO srednjeg dometa, Ukrajina imala oko 30 diviziona S-300PT-1, PS i V1 i oko 10, do čak po nekim izvorima i 15 diviziona (moguće da su u pitanju smanjene formacije) mobilnih trupnih sistema Buk-M1. Iako su ovi sistemi zastareli, ukoliko su ispravni, predstavljaju veoma ozbiljnog protivnika za svako vazduhoplovstvo, pa tako i rusko. I vidimo da su Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Ruske Federacije ostvarile nadmoć u vazdušnom prostoru, ali nikako potpunu prevlast i superiornost, kao i da se ruska jurišna i lovačka avijacija ipak ređe viđaju u dubini ukrajinske teritorije.

Tome su, iako zastareli, upravo  doprineli pomenuti sovjetski sistemi svojim neospornim kvalitetom, ali i brojnošću. Ipak, vreme neumitno teče, rat se odužio, rakete se nemilice troše, i doći će trenutak kada ih više jednostavno neće biti, a mogućnosti nabavke su skromne ili skoro nikakve.

Isporuka jedne ili dve baterije raketnih sistema PVO Patriot, pa taman bili i iz novijih modifikacija, teško da će moći mnogo toga da promene. Isto sam to navodio i u ranijim tekstovima kada sam pisao o isporukama sistema PVO NASAMS, IRIS-T ili Stormera i Geparda.

Kvalitet je naravno veoma važan, ali mora biti praćen i kvantitetom, i ukoliko bi Ukrajinci, kako sam i naveo ranije u tekstu, bili spremni da redovno šalju veće grupe vojnika na obuku i ako je Zapad spreman da u nekoliko meseci pošalje značajniju količinu sistema Patriot i po mogućnosti nešto novijih modifikacija, onda bi mogli govoriti i o mogućim značajnijim komplikacijama za VKS Rusije.

 

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Do sad smo videli da su svi PVO sistemi na papiru i u reklami jedno, a u uslovima rata ovog intenziteta nesto sasvim drugo.

Odgovori
ma

Vidimo da se Patriot ocjenjuje rezultatima u Iraku, Izraelu, Saudijskoj Arabiji. A ruski sistemi (S300, S400) samo u nekim testiranjima.
Šta je moguće da S300 još nije nigdje ništa postigao na terenu, znamo samo za rušenje jednog helikoptera?
Za S400 smo vidjeli efikasnost kod obrane krstarice Moskva.

Odgovori
Sl

Neka me neko ispravi, ali krstarica Moskva je imala S300, a ne S400. U svakom slucaju, taj brod nije imao adekvatnu odbranu od Neptune raketa.

Zo

@max

Radi se o oceni rezultata dejstva na balističke projektile i to starije generacije tipa Skad ili sličnih, na osnovu podataka koje imamo, a koji se mogu smatrati verodostojnim.
Sistemi S-300 Ukrajinske vojske nisu u ovom ratu (a ni ranije kada su u pitanju ti sistemi) bili suočeni sa dejstvom protiv projektila tipa Skad (ili analogom sa zapada), već protiv savremenijih balističkih projektila sa kvazibalističkom nelinearnom putanjom i mamcima, koji su „ipak druga priča“ i znatno teži za presretanje.

Mi

Max ne zna da je to bio PAT1. Ne znam koja osoba ne zna da je PAT1 imao problem sa softwareom. Očito da Max to nije znao :(

Br

@Max

Kako S-300 nista nigde nije postigao na terenu? Pa jeste li ili nije Ukrajina oborila ogroman broj vazdusnih ciljeva? A imali su stotinak lansera S-300, pa nisu letelice i rakete gadjali prackom, vec su najvuse koristili S-300 v i PS, Buk1 i Tor1… Zamisli kako tek radi S-300v4, kad su i ovi iz osamdesetih jos uvek odlicni…

Mi

@Sladjan,
Taj brod nije smeo da se k u dometu nicijih protivbrodskih raketa. Kad si u ratu pucas na sve sto je u dometu da tebe pogodi. Jedan u dugom nizu propusta.
Moj sin (12) je komentarisao „tata sto ne gadjaju te brodove na pucini raketama kad mogu da ih vide“ ( bio snimak prvih nedelj SVO na CNN sa obale Odese) Ja mu kazem da ne smeju ni da probaju jer bi im ovi uzvratili desetostruko istog dana i preorali sve. Medjutim..

Ra

max:
Ono sto je potvrdjeno je da je sistem S-300/400 oborio ukrainski su-27 iznad Kijeva i to sa ~150km udaljenosti a pre par meseci su ovorena dva ukrainska aviona sa 220km sto je svojvrstan rekod surface-to-ar projektila. Takodje i sami ukrainci su obarali Ruske avione S-300 sistemima. Nije tacno da se sistem nije pokazao i dokazao.

Ukrajna je pre pocetka sukova imala veliki broj lansera S-300. Masa toga je unistena a da nije ni dejstvovala. Za rat kakav se sad vodi mnogo su korisniji TOR, strela i prenosni PVO sistemi.

Patriot tu nece nista da promeni jer ako rat nije prelomilo to sto su Ukrainci imali 100 lansera S-300, jos par Patriot-a nece mnogo promeniti situaciju. Ne verujem da ce Patriote razmestiti blize od 200km od linije fronta. A ako ce patriotom da skidaju krstarece rakete ili dronove onda je to potpuno neisplativo.

Mislim da u ovom ratu su mnogo efektivnija PVO orudja malog i srednjeg dometa … Tor, Kub, Buk, Osa, Strela, Stinger

ma

@Rale pred koji tjedan je s300 srušio ka52 i to je navedeno kao prvo rušenje sa s300 u ratu. Bar potvrđeno.
Postoje li neke potvrde za ovo šta pišete ili su to jedne od onih ruskih vijesti gdje su uništili 300 himarsa, oborili 2000 aviona itd?

Ra

@Max
T6 je ovde pisao o tim obaranjima pre par meseci. Oboreni sa 200+km sa S-400. Ukrainski Su24 i Su-27 u istoj akciji.
Na pocetku rata oboren je ukrainski SU-27 iznad Kijeva i o tome je psialo ovde. Oboren sa 150+km iz Belorusije.

Za taj Ka-52 navodno je oboren „prijateljskom vatrom“, tj rusi su oborili sopstveni helihopter ..greskom.
U ovom ratu nema previse naleta, lete nisko helihopteri i su-25 uglavnom pa nema mnogo prilike za s-300, vise deluje Pancir, kub, tor ..

Sr

@Milos77
„Taj brod nije smeo da se k u dometu nicijih protivbrodskih raketa.“

Procureo je izvestaj odrzavanja tog broda radjen 2 nedelje pred invaziju. Gle cuda, nista nije radilo kako treba, ali je svejedno gurnut u borbu.

Jedino sto je radilo jeste „unapredjeni“ S-300, ali kada su to ugradili, nisu istovremeno unapredili i komunikacione sisteme, pa je osmatracki radar dok je ukljucen pravio interferencije komunikacijama i zbog toga su morali da ga drze iskljucenim inace bi bili „gluvi“(zato ja govorim da je komunacija najvaznija). Od sistema veoma kratkog dometa, ispravna je bila jedna jedina kupola.

Sve i da ga pogodi raketa, on je trebao da izdrzi jer ima komore, medjutim veliki broj vrata nije funkcionisao kako treba pa su zaglavljena u otvorenom polozaju kako bi se posada kretala. Posto je posada krala PP aparate, drzali su ih zakljucane itd. Sve to pise lepo u tom izvestaju….

Л

Једна ласта не чини пролећће.

Mi

@Srbofil
Tipicna ruska birokratija i strah od iste. Jel sve po PS-u kako treba? Naravno druze porucnice, sve po planu i programu. Ok, obavesticu onda vrhovnog komandanta da je sve tip top. Potpis!
Koliko ce vremena katastrofi da prodje da se nauce neke lekcije.
mene samo sada cudi kako ga ranije nisu gadjali dok se sepurio na horizontu onoliki.
Slicno sam citao od pilota Su-34 koji su komentarisali o M modernizaciji istog. Strasno kako tamo nema realne komiunikacije izmedju pilota/ tehnickog osoblja, i ovih sto potpisuju naredbe.
Ako imas link tog izvestaja podeli nekako.

Sr

@Milos77
https://docs.google.com/document/d/1lBqJ6Op8d3NFb8geSzTxTAyP3Y1_MtRt4DWlXrxX5f0/edit
Daleko od toga da su Rusi „nesposobni“ kao nacija i da neće naći neka rešenja, hoće sigurno. Kad, koliko i po kojoj ceni(ljudskoj) ne znam. To su njihova posla, mene brine da se isto nama ne desi(bojim se da se dešava), a dobar deo nacije nam je omađijan pričama koje prosto nisu istinite, što u vezi Srbije, što u vezi Rusije, politike, istorije, tehnologije, ekonomije itd. itd.

Ze

Sto je branilo Engels????Jedan napad ,par dana poslije drugi a rezultat za VKS RF katastrofalan. Glavna baza strateskih snaga vise nije bas tako glavna.Koji je tamo bio ,,uspjesni,djelotvorni,,sistem? S 400 najvjerojatnija?Uspjesnost?,bezanija 1000km dalje.

Mi

Hvala za link.

Sl

Izuzetno informativan clanak, pogubio sam se u silnim podacima. Jako su dobro opisane prednosti i mane. Mislim da je Patriot za Ukrajince vise psiholosko oruzje, nego sto ce realno da cuvaju nebo. Rusija lansira toliko projektila dnevno, da su potrebne stotine raketa za njihovo obaranje. Verujem da ce Rusi protiv Patriota koristiti hipersonicne rakete ili dronove.

Po meni se S300 nije nista posebno dokazao u ovom ratu, cak ni protiv ruske avijacije. Ukrajinci su rusili helikoptere i avione svime i svacime, a najmanje sa S300

Odgovori
iv

Kao sto je i clanak rekao, sistem nije svemoguc ali je sa ovim poslata jasna poruka da slanjem najboljeg zapadnog PVO sistema Ukrajini ,Amerika i zapadni svet cvrsto stoji iza Ukrajine i da se rat sigurno nece povoljno zavrsiti za Rusiju kao sto se Putin nadao prije godinu dana. Sledeci korak ce biti izgradnja modernog Ukrajinskog vazduhoplovstva. Korak po korak Ukrajina ide u pravcu vrlo moderne i sposobne vojske . Jedan od Ruskih izgovora za agresiju je bila kao potreba za ruskom sigurnosti, sa celom ovom avanturom su uspeli sasvim suprotno, stvorili su vrlo sposobnog , motivisanog i opasnog protivnika na svojoj granici.

Odgovori
Vl

Baš tako!
Poljska, koja se naoružava do zuba i uskoro će imati možda i najjaču vojsku u Evropi, plus dobro naoružana Ukrajina sa velikim ratnim iskustvom će biti udarna pesnica NATO-a na Istoku u narednim decenijama. Obe zemlje, s razlogom, mrze Ruse više od svega tako da je i motivacija tu jako bitna.

FR i DE postaju sve više irelevantne za evropsku bezbednost.

Sr

@Vlada
Stalna clanica SBUN sa nuklearnim arsenalom „irelevantna“? Jedna podmornica Trijumf klase nosi 160 nuklearnih bojevih glava pa izracunaj koliko je to irelevantno.

iv

Srbofile, ako misle to da lansiraju mogu slobodno i na svoju Moskvu da lansiraju par komada, ne pravi ama bas nikakvu razliku, cisto da se ne muce i cekaju tih osam minuta dok ih neko drugi sprzi.

ni

videćemo uskoro sposobnosti ruskog PVO kada rakete počnu padati po Moskvi do tada sve ove ocjene nemaju
smisla ja bi baš volio usporediti ruski i ukrajinski PVO u stvarnim situacijama recimo za početak na Moskvi kao što imamo priliku gledati sada Kijev

Mi

Koliko je neki PVO sistem efikasan se ne meri samo brojem obaranja koje je postigao (što je lako merljiva veličina (bar za strane u sukobu)), već mnogo više odvraćanjem neprijateljske strane od slobodnog i neograničenog korišćenja avijacije (e ovo je već vrlo teško merljiva veličina).
Mi ne znamo koliko bi Rusi zaista leteli i šta bi zaista postizali svojom avijacijom da Ukrajina nema neki od Sxxx. To što su Ukrajinci rušili Rusima letelice više drugim PVO sistemima nego Sxxx-om može i da govori da Rusi jako dobro znaju šta Sxxx može i da jednostavno izbegavaju da mu se izlože, dok su ostala PVO sredstva marginalna ali i teža za „praćenje gde su“ pa samim tim se u njih povremeno i uleti. Ne postoji odbrana od raketice sa ramena na maloj udaljenosti, ako naletite na pojednica sakrivenog u žbunju.
Ako je samo posedovanje Sxxx od strane Ukrajinaca odvratilo Ruse od mass vazdušnih napada, onda daleko od toga da Sxxx nije efikasan.

Što se tiče obuke za Patriot od mnogo meseci, verujem da je taj plan obuke u tolikom trajanju planiran za neko mirnodobsko vreme, kada je obuka praktično radno mesto u normalno radno vreme. Ali u ratu, intenzivna obuka može daleko da se ubrza.

Npr, strani jezik u principu učite nekoliko godina. Ali svedok sam da se uz intenzivni kurs od 3x po 3-4h dnevno sedam dana u nedelji (dakle u tom periodu ceo život vam je samo učenje jedne veštine (pa još mlad ali zreo mozak)) te odmah započetu primenu, strani jezik može odlično savladati za <3 meseca.

Odgovori
Ob

>> Mi ne znamo koliko bi Rusi zaista leteli i šta bi zaista postizali svojom avijacijom da Ukrajina nema neki od Sxxx.

Slazem se ja sa tvojim iznosenjem stvari samo, mnogo obaranja je izvedeno MANPADS-ima. Rusi lete nisko jer se izvesno boje PVO ali i zato sto nemaju projektile i senzore da efikasno dejstvuju po zemlji sa vece visine! Takodje ima misljenja da se boje i svojih, jer im IFF slabo ili uopste ne radi.

Ukrajina ce Patriot koristiti uglavonm za takoreci „attack of opportunity“ na neki visokovredan cilj i ako… nije iskljuceno da je tamo pritisak ogroman da se pokusa obaranje bilo cega sto leti.

Yo

Mudro.
Sistem S-300 – u pratnji sa ostalim – je npr. omogućio Iranu i Venecueli pregovore i izbegavanje sudbine SRJ, Iraka, Avganistana, Libije i Sirije – dok ih nije i ona dobila.
Neke zemlje su time kupile sebi vremena – uz jedan devastirajući rat manje na svojoj teritoriji.
Niko nije ni pokušao da uspostavi potpunu kontrolu tuđeg vazdušnog prostora tamo gde je bilo nečega da ga efikasno brani.
S-300 je sada već zastareo i manje opasan od noviteta u vidu S-400 i sl. – ali je bio dovoljan da obuzda NATO u vreme opsednutosti vazdušnim intervencijama. Rusi su takođe primat u vazdušnim napadima prepustili dronovima i raketama…

St

Ovde je samo blago receno cudno to sto su rusi izgleda apsolutno zaboravili da koriste mere protiv ukrajinskih S-xxx sistema, a za ocekivati je da ih oni imaju i koriste najbolje na svetu, pa oni su projektovali te sisteme i znaju im sve dobre i lose strane. Putinova izjava o unistavanju Partiota je u nivou „“Dolče i Gabana… pa i njega ćemo da hapsimo, da znaš?“

Pe

@Yoda Vi mislite kako je RF mogla da napravi bolji sistem od S-300.
A zašto to mislite?
SSSR jeste bio druga svetska supersila, imali su najbolje univerzitete i stručnjake na svetu; SSSR je ulagao u nauku u tehniku i vojni budžet ravan Americkom.
Rusija danas niti ima novca niti struke.Imali su raspad 1990-ih i onda ovu korimpiranu Putinovu državu. Danas je samo jedan ruski univerzitet u prvih 100 i to negde 87.
.Malo su ofarbali o ponešto dodali.Ali taj S-400 nije nešto znacajno korak napred od S-300 jer prosto nije imao ko da napravi.

Mi

@Petrovic Dusan
Vi zaista mislite da sovjetski S300 nije unapredjivan i da je PMU2, VM, S400 prefarbana S300? Da S400 i S500 radari i same rakete nisu daleko sposobnije? Pitam radi onih koji dele vase misljenje. Dokle cete da idete iz krajnosti u krajnost?

Mi

@Oblomov

>>“Rusi lete nisko jer se izvesno boje PVO ali i zato sto nemaju projektile i senzore da efikasno dejstvuju po zemlji sa vece visine! Takodje ima misljenja da se boje i svojih, jer im IFF slabo ili uopste ne radi.“

Tacno je da Rusi lete nisko jer se boje PVO i sto nemaju dovoljno dobre nisanske kontejnere. Medjutim I da imaju ne bi mnogo promenilo stvar jer ne mogo leteti van dometa istog PVO dok love oklopna vozila. {opeti se van dometa Buka i S300 ne mogu. Traziti tenkove i slicno sa distance preko 120km nema smisla sve da imaju i najbolje americke optoelektronske kontejnere senzore sa F-35.

Takodje, da imaju problema sa IFF i sa koordinisanjem svega.

>>“Ukrajina ce Patriot koristiti uglavonm za takoreci „attack of opportunity“ na neki visokovredan cilj i ako… „“

Kako kad je domet samo 60-120Km na papiru. U praksi jos manje. Kakav bi to bio cilj za primer? Avionima u domet PVO ne ulaze vise, a ovi moraju da drze Patriot na odstojanju dalje sto dalje od fronta.

Sr

@Milos77
Ne radi se kao sto si zamislio.

Ob

>> cudno to sto su rusi izgleda apsolutno zaboravili da koriste mere protiv ukrajinskih S-xxx sistema, a za ocekivati je da ih oni imaju i koriste najbolje na svetu

Za tako nesto potrebno je imati kapacitete za elektronsku borbu a cini se da Rusi osim evtl. nekakvih prototipa tu nemaju potrebno ljudstvo i opremu, recimo logicno bi bilo da postoji verzija SU-30 za elektronsku borbu, analogno onom da li bese F-18, ali toga nema…

Mi

@Srbofil
Znam, Link 16 naravno :-)
Daj ti neki primer koriscenja nisanskih kontejnera i recimo JDAM protiv artiljerije na frontu ili urbanim mestima a da vrebaju di po koji preostali S300 i Buk. Nije to Irak/Avganistan. I Izraelci rade sve izdaleka zbog PVO velikog dometa a bogami imaju najbolje senzore na avionima.

Medjuti, ne moze se ni sve raditi sa preko 150km van dometa. Jednostavno nisu nasli nacin da sprece PVO koji je prevashodno njihov stari poznati PVO. Plus nisu sprecili docur dopuna. Kolko ono bese diviziona S300 iz Slovacke? S300 je opasan i za niskoletece ciljeve (helikoptere) a kamoli na srednjim i velikim visinama. Jedini je problem sto su rakete stare i sto ih je i stvarno dosta unisteno do sada.
Rusi su se „sklonili“ na male visine gde ih je docekalo sve i svasta sa ramena, i tu spasa nema. Kao da su odustali da aktivno love PVO.

Pe

@Milos77 Nisam rekao da je S-300 isto sto i S-400, već da su promene manje znacajne.
SSSR je 1980-ih bio na vrhuncu razvoja svih tehnologija, od Polyus sistema, „Buran-Energija“ do Su-30 i MiG-41.
Potpuno je očekivano da S-300 iz tog perioda suvereno štiti nebo od aviona 4 generacije.
Nećete imati vrhunsku nauku i tehniku, ako ne ulažete u razvoj iste-što Rusija nije radila i ni jedan značajan projekat nisu doveli do kraja od 1991.

Ob

>> Kao da su odustali da aktivno love PVO.

Svakako, odustali su i od zauzimanja Kijeva, mogli bi ali nece jbga. Sve u svemu ova godina je bila uspesna, ja sam smatrao da im je jedina opcija civlini nemiri i gerilski rat kad ono drzava je uspela da prezivi, ni jedan veci grad nije zauzet, a svakako ne ono sto Rusija zaista zeli, a to su Kijev i Odesa. Dakle slava ukrajini a vi mozete od sekirancije da crknete, nema Putin toliko cecena i oseta da zrtvuje koliko mi mozemo odstampati milijardi evra da ukrajincima pomognemo da se iz ovoga izvuku. Kasnije kad krene obnova i izgradnja svi cemo profgitirati, samo nece Vladimir, on ce biti kineska devojcica.

Sr

@Milos77
Ok primer, nego operativni nivo tih zadataka je komplikovan i moze ukljucivati svasta. PVO kao sredstvo kopnene tehnike je ranjivo na izvidjanje i udare sa zemlje, mora postojati neka dubina cak i kod „trupnih“ sistema(dakle oni moraju ici iza prvih redova), to kada se kombinuje sa nisanskim kontejnerom i nekim sredstvom moze napraviti ozbiljne probleme za trupe na liniji vatre.

Da imaju probleme sa IFF govore i sami Rusi, ali sve je ovo komplikovano, a znamo jako malo.

Br

@Petrovicdusan

https://www.imo-official.org/results.aspx

Rusi drugi u matematickoj olimijadi po kumulativnom rezultatima 2022. Znanje nije uvek jednako GDP

Xe

>> Daj ti neki primer koriscenja nisanskih kontejnera i recimo JDAM protiv artiljerije na frontu ili urbanim mestima a da vrebaju di po koji preostali S300 i Buk

Krenu 3-4 F-35, upale radare, SAR mapiranje i DAS i skrshe sa JDAM i drugim igrackama sve sto uoce na zemlji a mogu identifikovati sve do nivoa tipa orudja, vozila. S-300 i BUK koji su preziveli SEAD pre toga nece ih ni registrovati a kamoli nesto poduzeti…

Tako se to radi kad si sila, a kad si kloshar onda si VKS

Mi

Bravo Xerxes
Samo sto JDAM ima maksimalni domet 28km na papiru sa velike visine, dakle u praksi 15-20. To znaci da F-35 mora da leti u dometu onih koje gadja. Good luck with that. Tako se to radi kad si sila protiv talibana i ISIS papučara bez modernog PVO ili u video igricama. Ili protiv zemlje kao Srbija koja potvrdjeno ima samo po 4 komada nekog OK pvo koje bi ta sila gadja iz daleka i dronovima a ne sa F-35.

Xe

Ako je u odredjenoj misiji domet JDAM-a nedostatan posada ce izabrati neku SOW opciju.

Talibane su neutralisali iz dronova a ne na nacin koji sm skicirao.

Mi

Talibane su tukli dronovima i efovima 20 godina dok nisu odustali. Onda su pobegli kući jer ih pobediti nisu mogli. Talibana je na kraju rata bilo vise nego na pocetku. Jako efektivni rat protiv kopnene „sile“ bez pvo. Velicina teritorije skoro ista. Jdnu su branili papucari a drugi Ukrajinci sa direktnom podrskom NATO pakta.

Be

Ovo je naj vazniji deo recenice u ovom tekstu:

„Kvalitet je naravno veoma važan, ali mora biti praćen i kvantitetom…“.

Vilika je teritorija, dugacke su linije fronta, masovna je upotreba svega i svacega. Dzaba ti najmoderniji i najskuplji sistem ako imas protiv sebe protivnika koji ima visestruko vise relativno novih resursa.

Tako je ovde u Austriji/Nemackoj bila prica o tome kako bi se rat preokrenuo u korist Ukrainaca, kad bi dobili Tenkove Leopard itd.

I Ukrainci i Rusi koriste moderne protivtenkovske sisteme/rakete koji mogu da uniste svaki tenk na ovom svetu. I Kornet i Javelin i Vikhr i Ataka i Brimstone. A Kurdi i Hezbolah su sa jos jednostavnijim sistemima unistavali Leoparda i Merkavu.
Skoro da je svejedno dali imas T-55 ili Leoparda, i jedan i drugi sluze svojoj svrhi ali ovaj prvi je 10x jeftiniji i ima ga u masama.

Tako i ovo sa Patriotom. Koliko ce Ukrainci dobiti raketa za njega? 100, 500? Koliko kosta jedna raketa? Ako budu sa njim gadjali krstarece rakete i dronove kamikaze, potrosice ih za 2-3 dana. A najveci problem su upravo te rakete.

Odgovori

Stalno nam promiče jedna vrlo bitna stvar, a to je način upotrebe nekog sredstva ili više njih. Mi se držimo strogo specifikacija i iz toga izvlačimo zaključke. Abrams u američkoj vojsci i Abrams u Iračkoj su dva različita pojma. Ista je stvar i sa avionima, PVO sistemima i bilo čime drugim. Ne čini doktora beli mantil i stetoskop oko vrata nego znanje.

Pe

@алекса Tacno!Isti vojni instruktori su na isti način obučavali Avganistansku armiju i Ukrajinsku armiju.
Rezultat?Potpuno drugačiji: Avanistanci su bacili oružje i predali se nekakvim Talibanima,
a Ukrajinci naneli teške vojne poraze ruskoj armiji i oslobodili veći deo zemlje

Petrovic Dusan – Ma da, muslimani su svet za sebe, fanatici sa slabim obrazovanjem. Nisu ni ukrajinci nešto mnogo pametniji. Okrenuli se zapadu iz inata prema rusima, a ne zato što su dohvatili neka znanja ozbiljnim promišljanjem. Ukrajinci postižu uspeh na frontu zahvaljujući zaostaloj ruskoj vojsci koja je dotučena korupcijom i poltronstvom. General armagedon…. šta više reći

Xe

A sta tebi u stvari smeta, sto se Ukrajini uopste salje bilo sta? Jel to problem? Oni ljudi nemaju cime da se bore, dobro im sluze i Leopard i T-55, Nemacka nema na lageru T-55 ali ima Leopard, o cemu bi oni trebali da pisu, o slanju u Ukreajinu necega sto nemaju?

De

Da je Patriot sustav opasna igraca, pokazuje koliko se Rusi bune sto ce prvi sustavi doci u ruke Ukrajinske vojske. Tako da, papir je jedno, realnost je drugo.

Odgovori
Zo

Odlično se pokazao i u Saudi Arabiji čuvajući naftna polja.

Pe

Prije nekih 15-20 godina, dok sam studirao, sjećam se lekcije o pretvaranju „floating point“ brojeva i primjera zašto Patriot nije oborio raketu koja je pala na Dhahran. Kopiraću ovdje tekst, valjda se niko sa faksa neće buniti (nije ni njihov autorski tekst), kao i admin ovdje (;))

Case Study: Patriot Missile Defense Failure Caused by Loss of Precision
During the 1991-1992 Operation Desert Storm conflict between Coalition forces and Iraq, the Coalition used a military base in Dhahran, Saudi Arabia that was protected by six U.S. Patriot Missile batteries. The Patriot system was originally designed to be mobile and to operate for only a few hours in order to avoid detection.
The Patriot system tracks and intercepts certain types of objects, such as cruise missiles or Scud ballistic missiles, one of which hit a U.S. Army barracks at Dhahran on February 5, 1991, killing 28 Americans. The Patriot system failed to track and intercept the incoming Scud due to a loss of precision in converting integers to a floating point number representation.
A radar system operates by sending out a train of electromagnetic pulses in various directions and then listening for return signals that are reflected from objects in the path of the radar beam. If an airborne object of interest such as a Scud is detected by the Patriot radar system, then the position of a range gate is determined (see Figure 2-12), which estimates the position of the object being tracked during the next scan. The range gate also allows information outside of its boundaries to be filtered out, which simplifies tracking. The position of the object (a Scud for this case) is confirmed if it is found within the range gate.
The prediction of where the Scud will next appear is a function of the Scud’s velocity. The Scud’s velocity is determined by its change in position with respect to time, and time is updated in the Patriot’s internal clock in 100 ms intervals. Velocity is represented as a 24-bit floating point number, and time is represented as a 24-bit integer, but both must be represented as 24-bit floating point numbers in order to predict where the Scud will next appear.
The conversion from integer time to real time results in a loss of precision that increases as the internal clock time increases. The error introduced by the conversion results in an error in the range gate calculation, which is proportional to the target’s velocity and the length of time that the system is running. The cause of the Dhahran incident, after the Patriot battery had been operating continuously for over 100 hours, is that the range gate shifted by 687 m, resulting in the failed interception of a Scud.
The conversion problem was known two weeks in advance of the Dhahran incident as a result of data provided by Israel, but it took until the day after the attack for new software to arrive due to the difficulty of distributing bug fixes in a wartime environment. A solution to the problem, until a software fix could be made available, would have been to simply reboot the system every few hours which would have the effect of resetting the internal clock. Since field personnel were not informed of how long was too long to keep a system running, which was in fact known at the time from data provided by Israel, this solution was never implemented. The lesson for us is to be very aware of the limitations of relying on calculations that use finite precision

Odgovori
Al

@Pele
Čitao sam ovaj tekst pre par godina, na našem jeziku, ali u dosta šturijem obliku. Hvala na ovom citatu. Meni (kao nevašu) je baš zbog ovog proračuna trajektorije tj. tačke narednog osvetljenja cilja ovaj sistem bio skoro pa s*. Mada verovatno novije varijante imaju neka poboljšanja po tom pitanju. Uostalom, videćemo. Na žalost.

op

Најважније од све ове приче је то што Украина све те билионе добила џабе. И неће им требати 5000 година да врну те паре. И што је Украина независна држава и сама руководи што је у најбољем интересу за свој народ!

F-

Veoma profesionalno analiziran i odradjen clanak.U svakom segmentu.Stice se utisak da kombinacija S-300 i sistema Patriot bi bila smrtonosna po rusku zastarelu avijaciju a i ruske krstarece rakete.Najbolju PVO imaju izraelske odbrambene snage.Amerikanci veoma dobro znaju da nije nijedan PVO sistem toliko ucinkovit kao sto ga proizvodjaci predstavljaju te baziraju i favorizuju zastitu neba lovackom avijacijom.Takodje, Amerikanci kada lome protivnikov PVO to rade kombinacijom avijacije,kstarecim raketama i elektronskim ometanjem gde postizu inpresivne rezultate.U Siriji su eliminisali sirijske sisteme S-300 i Pancir,salvama krstarecih raketa tipa Tomahawk.S-300 je slab u neutralizaciji Tomahawk raketa a takodje i ostali ruski PVO sistemi zbog veoma niskog letenja rakete,naglim promenama pravca,brzine i ostalih karakteristika.Tomahawk je sposoban da coveku proleti kroz sobu i nastavi let ka cilju.Ukrajinsko nebo je nedostupno za rusku avijaciju te zato i udaraju po civilnoj infrastrukturi raketama jer bi avioni bili oboreni.Jednostavno ne mogu da ovladaju nebom Ukrajine,nisu ruske snage sposobne za to .Upotrebom ali samo u vecem broju sistema S-300 i Patriot, Ukrajina ce bez problema rusiti sve rusko…

Odgovori
Zo

@F-15

Niti jedan jedini divizion S-300PMU-2 Favorit nije pogođen niti američkim niti izraelskim projektilima, pogotovo ne krstarećim. Zar niste pročitali u tekstu da je S-300 upravo dobro rešenje za krstareće rakete, jer koristi niskovisinske i svevisinske detektore za rano otkrivanje.
Slično važi i za Pancire. Ima pogođenih u Siriji, ali ni jedan krstarećim projektilom Tomahawk.

Mi

A sta ce sa ruskim „Tomahavcima“ na osnovu toga sto si napisao i kojih ocigledno ima dovoljno ? Ukrajincima i ne treba da skidaju Ruske avione nego niskoletece krstarece i manje BPL , etc. Patriot je dobar protiv danasnjih „Skadova“, mozda. Bumo videli ako ih isporuce.

Ukrajincima bi daleko vise pomogao grcki S300PMU1 od PAC-2 protiv takvih meta.

Ze

Zoran Vukosavljević S 300 / S400
Ako je tako dobar za krstarece ,sto se je dogodilo u Engels base? Pa nisu valjda Ukrainci napali sa avijacijim ili balistickim???

Mi

Hvala Zorane na jos jednoj detaljnoj i ovde preko potrebnoj analizi.
Ja mislim da cemo videti neki novi nacin koriscenja Patriota nevidjen do sada ako se uopste isporuci.
Ipak me nece cuditi da se ne isporuci uopste i posle svega sto su izreklamirali za medije zadnjih nedelju dana. Promenu misljenje i daju razlog i kraj price o Patriotu. Ako ga posalju videcemo inovacije!

Odgovori
Pe

@Milos77 Odakle Vam ideja da „nece da isporuče“ Patriot posle toga sto je predsednik Amerike javno rekao da hoće i Patriot plaćen?
Kad je to Amerika sebi dozvolila, da uzmaknu pred nekom zemljom i pretnjama nekakvog Putina?
Pa to nema šanse da se desi.Isporučiće Amerika ne samo jedan,nego posle dodati i više Patriot baterija.

Mi

@Petrovic Dusan
Ja se samo ne zalecem kao vi nego ostavim prostor za analizu i promenu taktike po potrebi. Procitali ste tekst gore. Amerikanci ne srljaju posto poto kao vi na osnovu popularnih naslova i slikanja jednog predsednika nego koriste glavu. Ako se predomisle nece poslati i to sa dobrom razlogom, i nece biti prvi put da tako nesto urade.

Pe

@Milos77 Mislim da je u pitanju i zakulisna igra – pregovori oko završetka rata.
U zavisnosti od spremnosti Rusa da naprave ustupke, mogu da završe isporukom jedne baterije.A mogu i da se povećaju na 10 baterija, pa i da dodaju i Abrams i ATACMS.
A Rusi pritiskaju sa raketnim napadima.
Rusija je upala u igru koju ne može da dobije: ekonomska trka sa Amerikom.
Ovo je moja pretpostavka, ali verujem da Putin bolje od mene vidi da su im svi planovi iz februara 2022 propali i radije bi izašao iz ovoga.

Mi

@Petrovioc Dusan
Videcemo. Ne tvrdim nista za Patriot ali nista i ne iskljucujem.
Sasvim je moguce da Amerikance nije mnogo briga i da isture Patriot i rizikuju da izadju slike unistenih baterija za dobijeno iskustvo tog sistema u pravom ratu protiv ruskih novijih raketa. Ionako im sigurno nece dati najnoviju varijantu Patriota.
Mene samo interesuje kako ce ga sakriti. Rusi su decenijama vezbali da se sukobe upravo sa americkim Patriotom a ne sa stotinama Bukova i S300 lansera. Samo trening je jedno a praksa nesto sasvim drugo.
generalno da, Rusija ne moze dobiti ekonomsku trku protiv amerika, a kamoli celog zapada. Zato Amerikanci i nisu hteli da dozvole dogovor u januaru i februaru, pa ni u aprilu/maju.
Ne sumnjam da ce im ameri napraviti optimalan plan koriscenja sistema koja god da je verzija.

Miloš77 – „Mene samo interesuje kako ce ga sakriti“ imaš ovde vojna lica koja ti mogu objasniti kako nisu videli nosač aviona na radaru 1986 kad je dolazio u Dubrovnik. Iz Bg javljaju jedinici kod Du tu je, ovi odgovaraju nije :-) cirkus

Ni

@aleksa

Ta prica kako JNA nije videla nosac su price u rangu onih decjih prica pred trafikom, uz flasu piva.

Xe

>> Mislim da je u pitanju i zakulisna igra

Rusija ima iracionalno, fanaticno vodstvo na nivou IS, iranskih ajatolaha ili talibana. Ne vidim scenario zavrsetka rata sa nekim ko nama otvoreno preti istrebljenjem, naziva nas preverznjacima, poziva na nekakav bizarni islamsko-pravoslavni dzihad protiv Evrope itd.

Yo

Postoji li makar jedan razlog za verovanje da bi Patrioti u Ukrajini bili manje ranjivi na Lancete i sl. od razbijanih S-300, Bukova i sl.
Manja mobilnost i lakše otkrivanje ne ide u prilog Patriotima…
Uvek postoji mogućnost da ih, kao i prethodne, sakriju u gradovima pa da biju po okolnim zgradama – uz marketing kako su neuništivi i svi na broju…

Odgovori
Mi

Ne postoji.
Ako stigne verovatno ce biti rasporedjen na nacin nevidjen do sada za Patriot, i uz NASMAS-e pored da ga stite. Praksa ce pokazati da li moze da se odbrani ako ga pronadju, i da se na vreme premesti pre ozbiljnijeg udara.
Sve vise se mislim ga salju u Ukrajnu radi sticanja iskustva u realnim uslovima rata. Sa obzirom kako se do sada pokazao, ovo je prilika da se isprobaju novi nacini koriscenja protiv upravo tih jeftinih Dronova. Ali i protiv modernih balistickih raketa ukljucujuci Kinžal. Iskustvo kakvo je neophodno za dalji razvoj.

Re

Sa uživanjem sam pročitao tekst,stvarno je t6 najbolji.Ameri su uvek zaostajali u pvo za Rusima prosto zbog lovačke komponente koja je daleko ispred svih.Ovo će ukraincima samo odložiti agoniju.Jedini ozbiljan faktor je Izrael ali zbog Irana teško da će smeti nešto ozbiljno da isporuči ukraincima.Samo da se što pre završi prokleti rat.

Odgovori
Si

Значи по свим параметрима фамилија с-300 оставља иза себе патриот колико год то било непријатно …..

Odgovori
Mi

@Sima,
Pitajte Petrovic Dusana i F-15 o tome.
U praksi Patriot se pokazao (procitajte gore)..
U praksi stari S300 zatvorio VAP Ukrajne. Nije sigurno MiG-29. I ja nisma verovao prvih meseci ali je tako. Nemaju ni PM1 verziju kao Grci.
Pitam se samo koliko bi aviona NATO izgubio iznad ogromne Ukrajne da ih je napao kao nas 99te sa obzirom da smo mi pogodili 4-5 komada i definitivno oborili sa onim prepotopskim sistemima.

Mi

Ispravka. Pogodili 4-5 i definitivno oborili 2.

Odgovori
Pe

@Miloš77
Realan ucinak PVO je bio u tome sto NATO nije imao slobodu da se spusti ispod 5000m , a ne rusenje neznatnog broja aviona.Opet sa „pametnim“ ili laserski navodjenim bombama i to nije imalo značaja.
Ako bi malo citali statistiku avijacije, znali bi da je gubitak 2 letelice (još jedan pao u more) na 40000 borbenih letova manji, nego sto se ocekuje da će biti padova usled slucajnih okolnosti kao sto su zamor materijala, ptice u motoru i td.

Mi

„Pitam se samo koliko bi aviona NATO izgubio iznad ogromne Ukrajne da ih je napao kao nas 99te sa obzirom da smo mi pogodili 4-5 komada i definitivno oborili 2 sa onim prepotopskim sistemima.“

Poenta je bila neka skroz druga Dusane.

Go

B2 pao pored Dunava u Slavoniji, 100%.Moj drug bio dežurni u radarskog centru to veče. Čime su ameri platili da se ne objavi ne znam.

Pe

Čitao sam jednu izraelsku publikaciju te su tamo naveli da je u izraelu uspjeh sistema patriot iznosio tek nešto više od 31%.

Brza pretraga na internetu;
The Army initially said the Patriot achieved an 80 percent success rate in Saudi Arabia and 50 percent in Israel. Those claims later were scaled back to 70 percent and 40 percent.

Izraelci su ga sigurne testirali u sitna crevca tako da nema razloga da im ne vjerujemo.

Odgovori
Sl

Ukrajinci prelaze na „dostupne“ sisteme.
Za S300 rezerve raketa (i sistema) ima jos u Grckoj i donekle u Bugarskoj. USA je prisla i Egiptu, ali ih je on za sada odbio.
Po nekim indicijama, Ukrajina ima S300 raketa za jos 30-45 dana rata a mozda i manje ako se ponove napadi BPL od pre mesec i nesto dana. Sam Patriot nece nesto mnogo da promeni, pri cemu ima misljenja da ce biti „korak unazad“ jer trazi vise ljudstva, stacionaran je i zahteva dodatnu blisku zastitu u ovim uslovima dejstva.
No, tako je i u drugim vidovima Ukrajinske vojske – BMP-1/2 se odrzavaju kanibalizacijom, kao i tenkovi (T62/64/72/80) i sve vise se koriste Zapadni sistemi (M113 OT je pored M109 haubice pravi „neopevani heroj“). Sami su priznali da su zaplenili 600-700 borbenih vozila ali da je manje od 200 realno upotrebljivo dok se manje od 100 ponovo upotrebilo, dok im je od oko 2000 njihovih borbenih vozila sa pocetka rata ostalo manje od 1000 i svakodnevno ostaju sa manje i manje jer vise nemaju delove, posebno za starije modele i oni koji su proizvedeni po drugim delovima SSSR (novije, iz RF, skoro i da ne popravljaju, tipa BMP-3 ili T90, jer nemaju ni delova ni znanja).
No, donekle slicno je i sa Rusima, posebno u vazduhoplovstvu – na vazduhoplovnom sajmu u Zhuhaiju je javno prezentovano da je VKS spala na 1 puk (20-25 aviona) Mig29 jer su im resursi „istroseni“ (pojasnjeno je da su sve jedinice dobile po 2 seta motora da bi produzili operacije npr) ali da je avion napravljen sa drugom filozofijom upotrebe, te da VKS vecinu nece vracati u upotrebu (pored toga sto ce trebati 3-5 godine da se remontuju, nema ni dovoljno delova a i tehnoloski su zaostali i imaju jos malo resursa, te je nerentabilno da se remontuju osim mozda 2-3 puka sa najvise resursa da se popuni brojno stanje do prijema novih aviona, od kojih se traze veci resursi i mogucnosti modernizacije, normalno uz brze isporuke)

Odgovori
Bu

Zahvaljujem se na fantasticnoj analizi koju nam jako strucno i sveobuhvato prezentuje tango six. Mislim da je kasno da se ukrainci osposobljavaju za tako kompleksan pvo sistem , sad su u igri i hipersonicne rakete, tako da bi to bio veliki izazov i za same amere mislim na njihove posade sa najvecim iskustvom sa najacim pvo sistemom thad. Inace srce me boli za jadnim civilima koi su jedine prave zrtve.

Odgovori
An

Ja sam misljenja da su po ruse mnoge opasniji sistemi tipa NASAMS- zbog vece jednostavnosti, pokretljivosti, itd.
Patriot je ipak laksa meta za protivnicku avijaciju posebno laksi cilj za protiv radarske rakete (ako se ne varam bila je i varijanta lovca Mig25 namenjena tom zadatku).
Voleo bi i neku analizu i o kvantitetu posto Patriota bi trebalo biti ogroman broj (vise od 100njak baterija u americkim skladistima, nejasno koje konfiguracije). NASAMS ipak je dosta manje zastupljen.

Odgovori
Yr

Čovek sa decenijama iskustva, koji je ceo život posvetio proučavanju problematike, napisao knjigu o PVO, ima ratno iskustvo, sedne, napiše opširan članak gde detaljno opiše karakteristike dva sistema i onda se javi „genije“ da njemu i svima nama objasni da je S-400 prefarbani stari S-300 jer on zna bolje. Jer zna on bolje. On poznaje tehnološke i svake druge kapacitete Rusije. Zemljo otvori se.

Odgovori
bo

To ste u pravu ali..
Ruski pvo je glorifikovan do statusa bozanstva bez razloga.Svi mi mozemo da vidimo napade Ukrajine na baze u Rusiji uprkos silnim S ovima i ostalim sistemima.Zasto se ne zastite te baze?
Ostavimo po strani yt klipove na kojima to izgleda savrseno.U realnosti pvo ni priblizno nije toliko efikasan.

Yr

PVO generalno nije efikasan koliko ljudi misle i od takvih nerealnih očekivanja i dolaze „razočaranja“. Ali baš zbog toga treba čitati šta pišu ljudi koji o tome znaju mnogo više i imaju i akademsko i praktično znanje iz te oblasti. Pisati suprotno tvrdnjama iz stručnog teksta bez ikakvih činjenica samo na osnovu ličnog animoziteta ili glorifikacije neke države je u najmanju ruku tupavo, a koment sekcija na t6 se pretvorila bukvalno u to.

Mi

@bobby
Narod glorifikuje. Proizvodjaci kriju ogranicenja i listaju tehnicke sposobnosti na papiru. Isto ide i za avione i sve ostalo. Ponavljam, narod glorifiokuje, tojest mi!

Isto je i sa svim modernim avionima kad su se nasli u pravom ratnom scenariju protiv priblizno jednakog neprijatelja. Amerikanci su svoje lekcije naucili posle mnogo izgubljenih bitki. U moderno vreme (posle vijetnama) amerika jako pametno bira sa kim ide u totalan rat, a sa kim ide u proksi rat.

bo

@Miloš77
U pravu ste,narod glorifikuje ali ima tu i krivice proizvodjaca.Pogledajte samo koliko klipova postoji na yt na temu S400.Vise nego svih ostalih pvo sistema zajedno.
Koliko sam shvatio iz clanaka najvise obaranja potice od buk,pantsir,tor sistema pvo kao i aviona.Mozda mi je promaklo ali ne videh video ili slike dejstva s400 iz rata.
Mozda bolje nabaviti vise sistema kratkog i srednjeg dometa nego dugog?
Em jeftinije,em efikasnije.Lakse za relokaciju nego glomazni pvo sistemi.

Mi

@bobby
Tesko je generalno prosuditi koliko je ispaljeno i cega kad je PVO u pitanju, a kamoli prikazati pogotke koji se dese na desetine pa i preko 100km. Narod ocekuje snimke ala rakete vazduh zemlja sa TV i laserskim navodjenjem. Toga nema. Jedino sto sejasno vidi je nesto izbliza kad se ispali sa ramena. Hocu da kazem da nam ne vredi nista snimci „dejstva S400“ kad ne vidimo ni cilj ni da li je pogodjen. Oni su svoje odradili iz pozadine, ili nisu pa je proslo sta je prioslo. Ja sam gledao dosta snimaka tokom ovog rata dejstva ukrajinskih S300 i BukM1, te ruskih BukM2 i M3, TorM2 i PanciraS1. Sve je to poobaralo stotine ciljeva do sada na ratistu u Ukrajni. Od balistickih raketa do malih dronova samoubica sa propelerima koji lete nsko, preko snimaka helikoptera kojeg je pogodio ni manje ni vise S300 odgore kao da ga je grom spucao. Sve su to dokazi da su to mocni i preko potrebni sistemi. Cak i ovi sto nisu najmodernije varijante. Meni je jako zao sto nismo dobili unapredjene (i placene) Pancire S1M i ostale FK3. Sve je to novoi sposobno ako se pametno koristi. Jedino ne vrede kad sih imas u jako malim kolicinama kao Srbija trenutno.
Pozdrav

Xe

>> Narod ocekuje snimke ala rakete vazduh zemlja sa TV i laserskim navodjenjem.

Jos 90tih ameri su (na zalost) pokazivali takve snimke masovno. Toga nema iz ovog rata zbog primitivnog tehnickog nivoa VKS. Da se podsetima Ka-52 definitivno ima uradjaj za video recording prikaza sa optoelektronike, jos u Siriji pre 7 godina pravljeni su snimci a danas nesto ne vidim po Ukrajini da ima ista slicno. Izgleda da su posade previse zabavljene prezivljavanjem da bi radile video produkciju…

Mi

@Xerxes
Ameri nikad nisu imali sta da pokazu od PVO jer to nije lako a i nisu imali uspehe i da je bilo moguce. Onaj fijasko sa nesposobnim Patriotima (Pac-2) u prvom zalivskom ratu u Izraelu i Saudiskoj Arabiji ne vredi vise ni pominjati. Od tada se isto niso pokazali efektivno. Nema snimaka. Kaze nisu to vazduh zemlja TV vodjene rakete.
Inace ima tona snimaka ruskih vodjenih vazduh zemlja raketa i dronova kako pogadjaju ciljeve. Nije to sporno koliko protivnik.
Pa mala Srbija sama samcijata bez icije pomoci je sa daleko starijim losijim PVO pogodila 5 i oborila bar 2 NATO aviona (jedan STEALTH). Zamisli da smo veliki bili kao Ukrajna i da nas je sama Amerika napala a da nas citav NATO brani opremom, logistikom, i lovom uz stotinjak BukM1, S300, Stinger, NASAMS, itd.. lansera po tolikoj teritoriji. MAlo realnosti samo. Rusija je daleko od najbolje vojske, ali nemojmo gubiti perspektivu. Amerika je super jer zna da bira protivnike.
p.s.
Ima dosta snimaka Mi-28 gadjanja i pogadjanja. Medjutim, previse moderne PVO ne dozvoljava nikom pristup.
Americki Apaci helikopteri su dosli u Albaniju i probali malo da lete, jel tako. Ali su ispali nesposobni da obave posao (2 pala bez neprijateljske paljbe) ali su ih Ameri povukli jer su znali da procene sta se moze a sta ne! U tome je razlika. U proceni sposobnosti na osnovu opasnosti, a ne sposobnost opreme na papiru. F-35 bi se izblamirao nad PVO koji dejstvuje u ukrajinskom VaP-u.

Sr

@Milos77
USAF i Navy bi obrisali pod sa Ukrajinskim RViPVO sa sve Bukovima, S-300 itd. Pogodili bi tu i tamo nesto, ali bi gubici bili daleko manji od VKS, sa neuporedivo vecim ucinkom. Kakva crna ’99, gde je njihova tehnologija otisla od tada i koliko je rasprostranjena…

Xe

>> USAF i Navy bi obrisali pod sa Ukrajinskim RViPVO

Isao bi tu prvo ozbiljan SEAD, kako kinteicki tako i EW, ne bi znali sta ih je snaslo.

Mi

@Srbofil
Slazem se da bi gubitci bili manji od VKS sa vecim ucinkom, ali se varas sto se tice brisanje poda. Kad avioni pocnu da padaju ofanziva usporava i taktike se menjaju. Padali bi ko kruske osim ako bi leteli van dometa PVO.
Nisi shvatio poredjenje 99te. Jos kad bi ih neko pomagao dodatnim raketama, radarima i lanserima trajalo bi to mnogo mnogo meseci. Nek su i 20x sposobniji danas nego 99te, ukrajinski PVO je 50-100x sposobniji i brojniji od naseg PVO 99te. Pa tri meseca su lovili nas PVO i bombardovali samo malu Srbiju a bio je ne samo USAF i NAVY kolicinski nego ceo NATO savez protiv jednog izolovanog ostrvceta sa daleko starijim radarima i PVO od ukrajinskih.
Mnogo se zanosite sa americkim avionima koji su zadnjih 20 godina testirali svoje sposobnosti protiv vojske u sandalama bez pvo, i njih nsu uspeli da izbace iz igre i preuzmu kontrolu nad teritorijom.

Znas sta bi bio game changer protiv PVO takvih sposobnosti i tolike teritorije? Ono sto tek treba da udje u upotrebu i sti Amerikanci znaju vrlo dobro da je jedini moguci nacin pristupa avionima ozbiljnom ratistu kao sto je moguci front sa Kinom, Iranom, Ukrajinski front. Rojevi dronova specijalno dizajnirani za SEAD misije i istrebljivanje PVO protiv ozbiljnog neprijatelja. Wingman dronovi i slicne stvari na kojima rade, a ovi Efovi 16 i 35 ce da lete iza.. daleko iza.

Sr

@Milos77
iz pogresnih zakljucaka se mogu izvuci samo pogresan zakljucak. Ukrajinski PVO na pocetku rata nije bio moderan, nije ni sada. Mesecima nije stizalo nista mimo manpad. Ovde se ukrajinska vojska pokusava predstaviti kao ne znam kakva sila, nije. Nisu imali ni jedan jedini moderan PVO sistem, to sto koriste je Rusija davno izbacila iz upotrebe.

VKS ocigledno nisu imali vremena da se pripreme niti su adekvatno opremljeni za takav vid operacija. Cini mi se na pocetku niko nije cak ni obavestio na vreme kakve zadatke ce imati.

Da, NATO vazd. snage bi obrisali pod sa ukrajinskim PVO, mozete da negirate dokle hocete, prosto bi, bez ikakvih problema.

Mi

@Srbofil
Smesno mi je kad neko posle svega sto znate tako lako zaboravi realnost pravog velikog kopnenog rata sa pravim PVO, odnose snaga, tada, sada, i velicine teritorije, te onako navijacki uzdize sposobnosti jedne strane do mitskih proporcija koji nikakvo iskustvo u ovakvom kopnenom ratu nema jos od Vijetnama. It to sa dobrim razlikom. Moderna istorija nas uporno uci suprotnom ali ne vredi. Ameri uce na svojim greskama i ne srljaju da ciste PVO gde ne mogu.

NATO (ne sama Amerika) bi pocistio 60-75% ukrajinskog PVO u slucaju da ovi nemaju ama bas nikakvu pomoc (kao u Slucaju Srbije 99te.) To bi im uzelo najmanje 4-8 nedelja zbog 1000 razloga i uticaja. To ti je vec mesec dva u zavisnosti od vremenskih uslova, broja gubitaka koji bi diktirali tempo napada. Ostalih 25% je i dalje jako velika cifra PVO sa obzirom na pocetne brojke, a teritorija je i dalje ista jako velika. Kopnene snage bi bile neophodne. Bio bi pokolj u slucaju da se ovi ne predaju skroz ali bi bilo i masovnog povlacenja i predaje teritorije jer nemaju pomoc i nemaju nadu. PVO bi nastavio da sakrvanjem i ogranicenim dejstvovanjem i time bi namamili Efove da slobodnije lete u srce ogromne teritorije. PVO bi nastavio da pravi probleme jer ima dobar domet i bilo bi obaranja naravno. Sve bi se to razvuklo na nekoliko meseci u slucaju da se ne predaju i u slucaju da se sa nadom bore kao danas Ukrajinci. Srbija je bez nade i bez pomoci izdrzala skoro 3 meseca protiv celog NATA a da ne ponavljam odnose velicina i brojki.

Ja ipak govorim u slucaju da imaju pomoc kao sto je Ukrajna ima. Recimo Putin pomaze (jer se granice). Dotur municije, radara, raketa. Ala NATO sada, pa 24/7 dojave svakog aviona i krstarece, situacionu svest. Imaju i ogromnu granicu za dopunjavanje opreme. Kao sto danas NATO ima sa Ukrajnom. Siguran sam da bi Amerikanci dotur pomoci bolje sprecavali od Rusa danas, ali pomoc je pomoc i 15% sposban PVO je i dalje smrtno opasan ako ima domet 50-100km i ako je mobilan (za razliku od Patriota koji je glineni golub u standardnoj konfiguraciji) Dakle dodatni lanseri BukM1/M2, S300, Radari primer.
To bi trajalo mnogo meseci da se „pocisti“ i ne bi se nikad „pocistilo“ dogod ide pmoc i ne predaju se. Desetine aviona bi bilo oboreno u procesu jer bi moraki da dejstvuju u dometu PVO dometa 50-100km i 15+kmvisine. To je velika razlika i takav sukob NATO nikad nije probao da vodi.
Nisu to Kubovi, Strele ili Neve nego sposobni i mobilni PVO sa dometom!

Odnosi snaga i tehnoloska prednost u bivsim americkim pohodima su bili daleko veci pa je oet trajalo mesecima i padalo se. I 99te i u Vijetnamu su Amerikanci imali tehnolosku prednost i brojke daleko veci od neprijatelja (i daleko vece nego sto bi to bilo protiv Ukrajne) pa nisu ni blizu unistili sav PVO.

Nema nikakvog ciscenja „PVO“ bez rojeva specijalnih skupih dronova koje jos niko nema u upotrebi. Iran je to shvatio i rade sta mogu sa jeftinim propelercima. Najvece svetske sile rade na tome i ne pada im na pamet da napadnu zemlju sa PVO stepena sposobnosti kakav je Ukrajna imala. Rusi su se zaHebali na tom polju, i mnogim drugim.

Sr

@Milos77
Meni je smesno da je neko ubedjen kako sa RF tehnologijom od pre 40(cak i vise) godina moze nesto specijalno da uradi. Ne moze i ne daj boze da to u praksi ikada iko od nas bude imao prilike da sazna kao sto je imao prilike gospodin koji je pisao ovaj tekst.

Za to sto NATO radi je trenutno opremljen samo SU-35. Sad zamislite umesto 90, 900 ili 1900 takvih aviona i recimo 700.000 trupa na zemlji, 24/7 ELINT i AWACS, a EW mnogo, mnogo cesce.

Xe

>> Nema nikakvog ciscenja „PVO“ bez rojeva specijalnih skupih dronova koje jos niko nema u upotrebi.

Mamci su se koristili jos 99.

EF-2000 u svom standardnom integrated protection suite poseduje izmedju ostalog i mamac sa elektronskim ometacem koje se automatski aktivira/ispusta u kriticnom trenutku i sluzi za dodatnu zastitu vazduhoplova u SEAD operacijama.

Dalje imas ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy) i MALD-J (jammer) od Raytheon-a. Vec su 10+ godina u upotrebi i isporuceno ih je na hiljade USAF i mornarici. Izvesno je da bi napad na sposobniji PVO pored snaznog EW delovanja u kinetickom domenu podrazumevao masovnu upotrebu MALD-ova.

Iranci su smesni, te letelice su planirane da nanose asimetricnu stetu u Perzijskom zalivu, da budu isporucivane nizu teroristickih organizacija u regionu koje alatolasi podrzavaju i kao sto vidimo za teroriziranje stanovnistva jedne evropske drzave. Njihova vojna vrednost je 0.

Jo

Zorane, hvala na obilju informacija!

Posebno mi je interesantan onaj deo o skretanju raketa umesto njihovog uništavanja u vazduhu. To verovatno objašnjenje zašto se u zaštiti Vašingtona ne koriste Patriot sistemi, nego NASAMS.

Bez obzira na Bajdenov govor, mi ne znamo koje verzije Patriot sistema će biti prodate Ukrajini, i u kojim količinama.

Druga stvar koju ne znamo je do kojeg nivoa Patriot sistem može da identifikuje cilj. jasno je da će napraviti razliku između aviona, rakete i bespilotne letelice. Pitanje je da li će razlikovati Iskander i Scud. Iskander sigurno ne košta 3 miliona dolara, koliko je procenjena njegova cena. Možda košta milion dolara, jer dolar u Rusiji vredi kao 3 u Americi (odnos nominalnog GDP i GDP PPP, cena za sopstvenu vojsku, itd.). Međutim, i sa cenom od milion dolara je bar pet puta skuplji od Scud raketa. (OK, znam da Rusi više nemaju Scud. Nisu imali ni T-64 dok se nisu dokotrljali sa druge strane Urala, iz nekih skladišta koje su pravljena još u vreme Staljina.)

Pitanje je da li će raketa koja košta 3 miliona dolara razlikovati vrednije od jeftinijih raketa približno iste veličine? Pri tome je preciznost Scud raketa sasvim prihvatljiva za način na koji Rusija ratuje u Ukrajini.

Da bi stavili stvari u perspektivu, Poljska je 2017 platila 4,75 milijardi dolara za 3 baterije i oko 200 raketa. To danas ne može da bude ispod 5 milijardi dolara, odnosno 25 miliona dolara po raketi. Znam da kasnije dolaze samo nove rakete, a sve ostalo (radari, lanseri…) ostaje. Međutim, raketa ne može da bude ispod 5 miliona dolara.

Nema besplatnog doručka i neko će to morati da plati. U Kongres u januaru dolazi ekipa koja je malo osetljivija po pitanju trošenja novca. Uopšte nije sporno da će Ukrajina i dalje imati američku podršku, sporno je samo koje količine novca će biti na raspolaganju.

Odgovori
Bu

>> Druga stvar koju ne znamo je do kojeg nivoa Patriot sistem može da identifikuje cilj.

PAC-3 verzija poseduje non cooperative target identification (NCTI), ne samo da moze razlikovati raketu od aviona nego moze odrediti tip letelice na osnovu analize odbijenih radiotalasa i usporedbe sa bibliotekom talasnih oblika razlicitih vazduhoplova.

Bu

>> Nema besplatnog doručka i neko će to morati da plati.

Nije sporno, Ukrajina ce napraviti par stotina milijardi duga dali to ce biti refinansirano, ako je moglo Grckoj da se refinansira, otegne, olaksa, tako ce biti i Ukrajini. Nista tu nije tajna, lako je saznati sta je poklon a sta kupljeno, i sama Ukrajina trazi da kupi sve sto moze da joj se proda tako da… Ti kad bi se branio da li bi obracao paznju koliko zajmis ili bi cekao da te zgaze bez duga?

Jo

Burrito Baby, problem je u identifikaciji dve rakete približno iste veličine. Jedna od njih je izvučena iz nekih skladišta sa druge strane Urala i nije precizna. Druga je deset puta skuplja od prve i daleko preciznija. Druga može da leti na isti način kao prva, pa tek kada bude kasno promeni putanju i brzinu.

Nije sporno da će Ukrajina kupiti na dug. Problem je što neko mora da plati proizvođaču, a taj neko mora da štampa pare da bi to platio. Američki vojni budžet je 800 milijardi, nekoliko stotina milijardi je ogromna cifra. Budžet kopnene komponente američkih oružanih snaga (Armija i kopnena nacionalna garda) je oko 180 milijardi, a to uključuje helikoptere.

Ze

,,Čipovi izvađeni iz perilica za rublje
Sredstva ruske protuzračne obrane, reklamirana kao najbolja na svijetu, u stvarnim ratnim uvjetima nisu pokazala sva deklarirana svojstva. Nadaleko hvaljeni sustavi protuzračne obrane S-300, S-400, Pancir-S, Tunguska pokazali su se neefikasnima u presretanju projektila ispaljenih iz američkog višecijevnog bacača raketa M-142 HIMARS.,,pa i bespilotnih letjilica /Engels/.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor