Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

15. mar 2024
[POSLEDNJA VEST] Na batajnički aerodrom sleće prvi helikopter H145M iz nove tranše za RV i PVO Vojske Srbije
D-HBKD trebao bi da ima evidencijski broj 14506 (lii možda 14536?) / Foto: Alexander Lutz

[POSLEDNJA VEST] Na batajnički aerodrom sleće prvi helikopter H145M iz nove tranše za RV i PVO Vojske Srbije

Kako Tango Six saznaje, u Srbiju danas stiže prvi višenamenski helikopter H145M sa petokrakim nosećim rotorom (BK.117D3m) iz tranše koja je naručena 2021. godine. Kako saznajemo, prvi primerak biće korišćen za zajedničko ispitivanje novog naoružanja, pre početka isporuke cele tranše naručenih helikoptera.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović kazao je u septembru za Tango Six da će „ove jeseni“ u Srbiji početi kampanja gađanja i verifikacije dodatne vrste naoružanja (misli se na vođeno) u sklopu HForce 3 sposobnosti. Prvi srpski petokraki Erbas će se vrlo verovatno koristiti upravo za taj projekat.

Na Flajtaradu se iz Graca, Austrija, može pratiti let RDF1 helikoptera H145M registracije D-HBKD koji je još jula prošle godine prvi put uočen u krugu Erbasove fabrike u Donevortu, Nemačka.

RV i PVO Vojske Srbije od 2019. godine koristi 5 helikoptera H145M, jedan je u verziji za borbeno traganje i spasavanje (evidencijski broj 14501, službena vojna oznaka H-50S), potom jedan koji se koristi za traganje i spasavanje (14502, takođe H-50S), i tri naoružana primerka (14503-505, H-50B). Svi helikopteri se nalaze u sastavu 119. mešovite helikopterske eskadrile ‘‘Zmajevi‘‘, 98. vazduhoplovne brigade na aerodromu ‘‘Narednik-pilot Mihajlo Petrović‘‘ u Nišu.

Pre dve godine je naručeno još 10 helikoptera, najverovatnije da je reč o još 7 letelica koje mogu biti naoružane, i imaju sistem za upravljanje vatrom HForce 3 (prvi naoružani H-50B su imali HForce 1), preostala tri su za traganje i spasavanje, medicinski prevoz, a jedna od njih će služiti za prevoz veoma važnih osoba.

Do danas su na društvenim mrežama, kao i raznim internet sajtovima objavljene fotografije 4 nova helikoptera H145M namenjenih RV i PVO Vojske Srbije.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Lepa vest za nasu zemlju. Nek je sa srecom, i nek lete u miru.

Odgovori
va

sačemo da budemo glavni na balkanu!

Su

Lepa vest bi bila da je u pitanju helikopter za hitnu medicinsku pomoc,ovo je tuzno …

Sr

@Sukurlina
Imamo lepe vesti za vas. Svaki od ovih helikoptera može primiti modul za hitan medicinski transport, traganje i spasavanje itd razni moduli su kupljeni i vrlo brzo i lako se izmenjuju.

Mi

Sukurlina
Ne radi se o Apačima ili Kiowa Warrior koji iskljucivo sluze za izvidjanje i ratna dejstva i ne mogu ni jednog povredjenog čoveka da transportuju u frci.
Ovi helikopteri itekako mogu da pristupe u pomc i za vreme prirodnih nepogoda ili da prebace povredjene od tacke a do tacke b u frci.

Ra

A stace nam!? Danas u modernom vremenu rata se ratuje sa dronovima i dalekodometnim raketama. Sve se pokazali u Rusiji. Nema vise aviona i tenkova.

TT

Srecno!

Odgovori
Me

@Srbofil
„Svaki od ovih helikoptera može primiti modul za hitan medicinski transport, traganje i spasavanje itd razni moduli su kupljeni i vrlo brzo i lako se izmenjuju.“
HEMS tako ne funkcionira. Taj modul mora biti stalno postavljen, i to na više njih. Ako skuplja prašinu u nekom skladištu, onda su to bačene pare.

Dr

Medo s mora ono što ti neznas je činjenica da ovaj model helihoptera kma modularnu strukturu i da za 20 minuta moze da promeni namenu !
Aa druge strane se nadam da Drzava Srbija ima doboljno pameti da u jednom trenutku organizuje Civilnu HMS sluzbu na način nankoui je to uradila jedna Austrija ! I tako bi bila prva ex-yu drzava sa svojom HMS sluzbom !

Me

@Dragan Dubonjac
„ono što ti neznas je činjenica da ovaj model helihoptera kma modularnu strukturu i da za 20 minuta moze da promeni namenu“
Znam ja to, a ti ne znaš što ja znam ili ne znam.

Ono što ti ne znaš da HEMS ne može tako funkcionirati. Moduli su ili postavljeni na dežurne helikoptere ili nisu, a onda nemaš dežurnih helikoptera. Ti moduli služe da se HEMS pojača u slučaju neke velike nesreće.

„prva ex-yu drzava sa svojom HMS sluzbom“
Nakon Slovenije i Hrvatske.

Sr

@Medo s mora
Nama vojska ne vrši HEMS, to je posao HJ MUP-a. Vojska samo dopunjuje civilne misije po potrebi u vanrednim situacijama, tako da nema potrebe da dežuraju sa instaliranim modulima. Nego rade svoje misije, a ako ne daj bože zatrebaju dodatni kapaciteti, tu su.

Vl

Prava stvar. Da smo srecom kupovali uvek zapadnu tehniku.

Odgovori
Ra

Bas je prava stvar. Vidim da je zapadna tehnika superiorna. Sve je to goli PR i lepe slike po casopisima a nedo bog da moras da saljes to na ratiste jer gori ko hepo kockica.

@Vlado obozavam kad neki turbo ekspert opali ovako neku nevidjenu glupost…

Wa

Јесте , бољи су од Ми-35 ? Заправо ,колико би били кориснији у борбеним операцијама од ГАМА ?

Mi

@Rale
Za razliku od neunistive sovjetske i ruske tehnike jel da? Tu tehniku do sad ni u jednom ratu niko nije unistio u vecim kolicinama, sem u Koreji, VIjetnamu, Iraku, Iranu, Siriji, SFRJ, Gruziji, Nagorno karabahu, Ukrajini i jos nekim nebitnim ratovima.

St

@Walter
A koliko je GAMA uopste bila korisna do sad?

Zi

Milojko
A zapadna tehnika je neunistiva? Koliko su samo helikoptera izgubili u Iraku Siriji, Avganistanu, Somaliji, Koreji, Vijetnamu? Samo neko uspeva bolje da sakrije istinu.

Zo

Lupio pa ostao ziv.Ruski helikopteri i ostala tehnika je daleko naprednija od zapadne

Vl

Bitno da ste vi prepametni,samo mali stos da vase omiljene ruske tehnike nece biti u Srbiji.

St

@Zoran
Tako je, jedino ruski helikopteri imaju ventilator za pilota, u kabini.

Mi

@Zicer
Sigurno manje od ruske i sovjetske tehnike u Ukrajini.

Tr

@Rale

Jok rusko je superiorno toliko da 2 godine ne mogu jedan himars da uhvate. Toliko im je dobar pvo, ovi im polupali desetine helikoptera i aviona po aerodromima, i brodove po lukama. TO sto rusi imaju sve u neogranicenim kolicinama je potpuno druga stvar, i jedina prednost koju imaju.

Gr

@Vlado
Ona 4 Krokodila na Lađevcima i 5 17ica misle drugačije.
Jedno je biti rusofob. To je legitimno, al ovime pokazuješ da si to i onda kada je to na štetu Srbije.
Time si se diskvalifikovao za ozbiljnije rasprave.

Ac

Fact-Zbog jeftinosti odrzavanja i pouzdanosti Amerikanci su transport civilnog osoblja i materijala na taktickom i operarivnom nivou u Avganistanu vrsili helikopterima MI-8MTV i MI-17.to je fakt.A osjerljivost elektronskih sklopova i naptednih tehnologija na uslove ratista i visoke i niske temperature atmosferskih uslova je neprikosnovena.ono sto se trazi u savremenim borbenim uslovima je pouzdanost a ne gomila elektronike osjetljive na realne borbene uslove

Д

Колико ми јепознато и ови из прве транше ће бити „подигнути“ на ниво XForce 3

Odgovori
Zi

Svi ce biti podignuti na XForce 3.

Fe

@Zicer

Bez obzira na nivo, tj XForce 3 ovaj helikopter nije oklopljen i ni vojska zemlje proizvođača ne smatra da je baš adekvatna zamena za Eurocopter Tiger, bez obzira što je donešena politička odluka da se zamene sa H145M. T6 je već pisao o tome da Bundesver nije baš nešto previše impresioniran njima. Kolikk god se nekom sviđao izgled ili oprema, H145Mne može da leti ukoliko protivnik ima i samo mitraljeze 12,7mm, automatske topove da i ne pominjem. Biće isto kao sa Gazelom, odlično za slikanje, ali neupotrebljivo kad zagrmi, ona se pokazala devedesetih, samo tako.

St

Jos da vidimo i neko naoruzanje….

Ma

Sjajna vest. Nek lete samo u miru!

Odgovori
Si

Zašto nije u VIP konfiguraciji?

Odgovori
Č

Hahaha, bravo. Šalu na stranu – dobra višenamenska letelica.

en

Lepa vest, samo neka stizu…

Odgovori
Ge

Dali srbija mora da uzima te igracke od hilikoptera ili moze da uzme prave ruyke hilihoptere koji su jeftiniji bolju od svih pratite kako se ruski hilihopteri ponasaju na ratistu i vidis sta fa kupis

Odgovori
Gr

Vidi se da slabo pratiš tematiku. Naručili mi 7 komada iz Rusije davnih dana al to pre kraja ovog rata teško da će da vidiš kod nas.

А

@Gedza gegual

Ова „играчка“ је прави лаки вишенаменски хеликоптер, који је одличан да попуни и допуни теже хеликоптере у вршењу разних задатака, укључујући ту руске.

Ja

Ja stvarno neznam dali je bilo potrebo tako dugo cekati na isporuku vec narucenih helikoptera,u jednom trenutku pomislio sam da ih nikada necemo ni doditi, u svakom slucaju dobro je da je najzad doslo do isporuke.

Odgovori
St

Sve sto kupismo, navodno je vojsku i policiju a i stvarnosti se vozikaju politicari

Odgovori
Va

Guranje prsta u oko Rusiji

Odgovori
Re

Što im guramo prst u oko od njih smo kupili Mi35 i to je ok,a koji je njihov ekvivalent za H145?Valjda imamo pravo kao suverena zemlja da kupujemo od svih ono što je za nas najbolje.Sve do sad nabavljeno je odlično, i Panciri i Mistrali su u svojoj klasi vrh.Nemožemo i nesmemo da čekamo nikog jer nisu vremena za to nego nabavljati od svakog sve što se može i gledati isključivo svoj interes.

Sa

Valjalo bi još Aligatora….to su sprave….

Odgovori
Tr

Koliko košta ovo zadovoljstvo po komadu!?

Odgovori
La

Ćitam komentare i vidim da narod nema pojma staje uopšte helikopter a ne vrste i koji su za sta predviđeni, uvek su bolji ruski od bilo koji to stoji ali mi sa rusi nećemo ratovati ,lepo je to šta Srbija kupuje oružje ali nije dobro što su ukinuli vojni rok ljudi su nesposobni za nikakvo oružje nisu obučeni trebabpodhitno vratiti vojni rok od 1 godinu i sve sakupiti u vojsku da sutra zna kako i šta ovako nista i nigde od omladine.

Odgovori
Iv

Bolje i 4 ka52 aligator nego ovih 14, verujem da su i skuplji od ka52, a možeš da ih skineš snajperom 12,7mm. Nije loše da ih imamo ali….

Odgovori
Mi

Bolje 4 apaca od 4 Aligatora. Eto, ajmo sad do besvesti da raspravljamo sta je bolje. Bravo za H145! Odlican helikopter, najbolji u svojoj klasi.

А

@Ivanna

А Алигатор допуњује Ми-17 у вишенаменској улози како тачно. Х-145 је вишенаменски лаки хеликоптер, хеликоптер који је нама требао практично од појаве првих хеликоптера код нас. Ка-52 ту рупу никада не би могао да попуни, мада исто важи за целокупну палету руских хеликоптера.

Bg

Nadam se da je ruski S-400 ostao kod nas posle zajednicke vezbe i da cemo kupiti jos makar 3kom.

Odgovori
mt

uu, sto ce doći do obaranja ugovora posle decembra jooj
cik da vidimo o čemu će se onda pisati

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor