[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal
Prvih 6 Rafala očekuju se u Hrvatskoj do 30. aprila 2024 / Foto: HRZ

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

Hrvatsko ministarstvo odbrane (MORH) saopštilo je da je u petak 17. novembra u Francuskoj izvršena primopredaja još jednog višenamenskog borbenog aviona Rafal namenjenog hrvatskom ratnom vazduhoplovlovstvu.

Kako se navodi, to je treći od 12 naručenih aviona, a Hrvatska je ovog puta preuzela prvi jednosed (najverovatnije da je reč o evidencijskom broju 150). Prethodno je izvršena primopredaja dva dvoseda (evidencijski brojevi 170 i 171), od kojih je prvi postao hrvatsko vlasništvo 2. oktobra ove godine.

Iz MORH-a napominju da je primopredaja 12 aviona Rafale predviđena u periodu 2023-25, četiri aviona do kraja 2023., tokom 2024. još četiri aviona i početkom 2025. poslednja četiri aviona. Postepena isporuka svih aviona Rafal, kao i prateće opreme očekuje se tokom 2024. i početkom 2025. godine.

Kako prenose hrvatski mediji, premijer Hrvatske Andrej Plenković je 15. novembra na sednici Odbora za odbranu hrvatskog Sabora na kojoj je predstavio kandidata za novog ministra odbrane Ivana Anušića, izjavio da se prvih 6 Rafala očekuju u Hrvatskoj do 30. aprila 2024. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Hrvati uradili fenomenalan posao, a mi nismo ni na pocetku.

Odgovori
Dj

Hrvati rade fenomenalne poslove vec preko 30 godina…

Br

@Djuka

Kakve fenomenalne poslove, citava vojska se zasniva na 12 Rafala, 12 UH-60, 12 PzH2000, 12 Kiowa i 12 naoruzanih Patria (a i sve ovo je tek buducnost)… Kako su to sve kompleksni i skupi sistemi, medju najboljima u svojoj klasi, nikad ih nece biti u borbenom stanju vise od 6-8, cak i kada se prikljuci nesto od Bredlija i mozda konacno i neki PVO, kao Mica i Mistral ili Nasams, opet je to nista za Hrvatsku sa specificnom teritorijom, ekstremno dugom i izduzenom granicom, sa puno ostrva i sa dosta teritorijalnih morskih voda… Hrvatska je otisla u drugu krajnost, suprotno nasoj megalomaniji, ali mislim da je na duze staze i nasa prilicno losa taktika u naoruzavanju ipak bolja od Hrvatske strategije. Plus sto sem pusaka Hrvati nista ne proizvode sami.

Zi

Hrvati rade dobar posao, a mi nismo ni na pocetku?!? Cisto da znas da smo mi na kraju, i to ne za jednu, vec za dve eskadrile Rafala, i to jednu glanc novu. A da li je pametnije da dodjes do toga da ti svega par aviona leti i to samo danju, gde piloti imaju svega par sati leta godisnje, ili da imas 14 aviona sa rezervnim motorima gde se leti i danju i nocu?

Th

@Branko
Ipak ta puska VHS-2 je puno bolja nego sve sta se u Srbiji sklapa. To je
za Srbiju sramota da Hrvati prave bolje puske i pistolje. Treba se pitat
ko je za to odgovoran.
Pitaj se od kuda su znacajni delovi za oruzje koja se u Srbiji radi.
Pravite jeftinu municiju koju ja osobno nebi koristio. Verovatno
su cahure pre tanke i od loseg materijala. Verovatno zato jeftini.
Brzo se zagrije kuciste puske. A i u Srbiji proizvedene uniforme
se brzo izperu. Nadam se da je se to do danas izmenelo.

Be

Branko nažalost ne zna strategiju NATO-a, što naravno nije ništa čudno pošto Srbija nije dio Saveznika. Neće nikada razumjeti ni 10% kako NATO funkcionira između 30 saveznika, pošto je to nevjerojatno kompleksna organizacija sustava i država.

Be

Thomas, to ti je vrlo lako za objasniti.

Tvrtka koje proizvodi streljacko oruzije u HR je privatna tvrtka.
Ako svoj proizvod ne plasiraju na trziste, propadaju.
I to je sve.

Ma

@ Thomas Poštovani, bez ikakve želje da ulazim u to da li je nabavka ovih aviona dobar posao ili nije, odnosno da ulazim u tako kompleksna pitanja kao to da li se Hrvatska pametno naoružava ili ne, jednu činjenicu moram da Vam osporim vezano za streljačku municiju koja se proizvodi u Srbiji u PPU, a to je da je ista vrhunska za male pare! Toliko je dobra municija da se 90% svega što Fabrika Prvi Partizan Užice proizvede izveze u SAD! Toliko je dobra da se sve teže nabavlja na civilnom tržištu, pa mnogi od nas strelaca mora da se zadovolji sa onom krš municijom iz Pobede ili relativno dobre municije Sellier Bellot, koja je doduše dosta skuplja. Čisto za Vašu informaciju od nekoga ko redovno koristi različite municije različitih za kalibara.

Ma

Zicer@

Vi na „kraju“ posla s Rafalima????

Vi čovječe niste još poslali ni službeni zahtjev za ponude, a kamoli ostatak izrazito komplicirane, zahtjevne, skupe i dugotrajne procedure, vi niste na kraju, nego još niste ni stali na početak, pa da se kaže sad će krenuti, samo što nije…
Vi ste ustvari, poslali par čovjeka da se interesira koliko što košta, i tako to. Ko ja kad uđem u auto salon, i malo se raspitam. Prodavač me ispoštuje, objasni, posveti malo vremena, ja izađem iz salona, a komšija nek me vidi kako izlazim, nek se pita odkud mi pare za novo auto.
Ali, daleko je to od auta u mojoj garaži.
Vučić je poslao par ljudi da se kao interesiraju, kao, kupit će Rafale. Aha. Tako to ide možda u Somaliji, u normalnoj državi ne. Ekonomski, financijski, tehnološki, a još neko vrijeme, i politički, najbolja šansa za sve kompliciranije sisteme, za Srbiju je Kina. Vjerovatno ima posljedica, ali, je i prilika. Ako bude što, bit će iz Kine. Barem sljedečih 5-10 godina. Rusiju zaboravite, NATO tržište također, barem dok se nešto drastično ne promijeni u srpskoj politici „neutralnosti“… Što i ne mora biti loše, Kineska tehnologija sve više parira svima. Jedino ih motori zezaju, i to ozbiljno…

Dj

>> Kakve fenomenalne poslove

Dobijanje pune drzavnosti Izlaskom iz SFRJ, zaustavljanje sececije srpske manjine pridobijanjem kompletne medjunarodne zajednice za svoju stvar. Ulazak u NATO, ulazak u EU. Ulazak u Schengen i Eurozonu…

Dr

Daj molim te …
Mi imamo svoje MIG-ove a i helikoptere sto mnogi u regionu ne mogu ni sanjati !
Budimo realni !
Vlast je vlast voleli je vi ili ne voleli ali morate priznati da je u vojsku i policiju ulozeno poprilicno mnogo novca i sredstava! Pouzdano vam to tvrdim.
Lp

K

Baš ih je zgodno vidjeti ovako postrojene u hangaru.

Odgovori
Dj

Jesu lepi na slici, nema sta.

One „bombe“ aka taknovi za gorivo kvare utisak. Mislim ne razumem tu filozofiju da, kao kod f-16, znas da ce ti trebati vise goriva i onda avion dizajniras veoma, vema slick, ali tu stvarnom zivotu default oprema postanu 2 eksterna tanka za gorivo, koja totalno ruiniraju aerodinamicke krakteristike. Onda naravno to svi zaborave pa oprede „cist“ vazduhoplova sa recimo F-35A, sto je potpuno bizarno jer ovaj u maks aerodinamicki optimaloj konfiguraciji nosi i gorivo i naoruzanje a i stealth je eto uzgred…

Mi

Trebala je da se napravi Rafal verzija F4 sa konformnim rezervoarima na ledjima, ali su je batalili. Nije bas ni izgledao mnogo zgodno sa njima. Ni F-35 ne izgleda zgodno u poredjenju sa Rafalom, ponarucito sa strane gde se vidi da silna debljina trupa. Ali stvar ukusa, ali ne i efikasnosti.
sa druge strane najlakse je odbaciti rezervoare kad se dodje do zone opasnosti, ili kad zagusti. Tako postajes laksi, brzi i agilniji kad treba, sto F-35 ne moze. To je jeftina roba, osim ovih novih centralnih kod F-18 sa ugradjenim IRST-om.

Dj

To nije stvar optike nego aerodinamike i to je kod F-35A jedva nesto losije od f-16 ali sa 2x vise goriva, stelath itd. Avioni 4 generacije su lak plen za PVO iste generacije, vidljvo u Ukrajini. Tamo bi se F-35 prosetao po frontu kao zlatni retriver na decijem rodjendanu. 5. generacija je game changer ali to izgleda ne ulazi u umove obicnih gradjana zadojenih cirilicnim bajkama polupismenih „vojnih analiticara“. Kako i bi kada uzmemeo u obzir da verovatno 95% populacije uopste ne razume sta je nekineticki rat u elektromagnetskom spektru, kako se reflektuje elektromagnetski talasi, koje senzore danas vazduhoplovi poseduju itd.

Ma

Standardan je jedan tank ispod trupa, mogu još dva tanka ispod krila.
Tankovi se u slučaju borbe ili potrebe odbacuju i ostavljaju avion sa punim internim tankovima.
Zato Rafale ima borbeni dolet 1850km, dok Mig 29 ima 700km, pri tome Rafale nosi više nego duplo više ubojnih sredstava.

Yo

@ Ðuka

Mislilo se i za F-117 da će se šetati – ko mečka po vašarima – pa ga roknula Neva koju su u to vreme Rusi već povukli iz svog stroja – pa su nakon tiga odlučili da prevashodno modernizuju sve svoje što ima smisla…
Ništa nije crno-belo, ali je previše sivila…

Mi

Djuka
Tako lako nasedaš na nove američke skupe igračke. Jedino što je F-35 pokazao je da je velika glavobolja za odrzavanje i pun ogranicenja u miru (a kamoli ratu) i da ne sme mokgo napolje kad grmi.
„Prosetao“ bi se nad nebom Ukrajne kao i mnogi napumpani proizvodi kroz istoriju do sada.

Dj

>> Tako lako nasedaš na nove američke skupe igračke. J

Da, da, naseli izraelci, nemci, talijani, britanci i japanci – kako necu nasesti ja obican gradjanin.

Ti si medjutim prozreo globalnu zaveru americkog vojnog kompleksa i neumorno siris „istinu“

Mi

Djuka,
A jesi se zapitao da li su ti kupci F-35 imali da biraju kad su pazarili borbeni avion pete generacije (ili najblize istoj), ili je F-35 bio jedini izbor ? Strah je dobar motivator da se plati najmodernije kavo takvo u praksi, ali ne i najprakticnije. Rafal i Gripen su Keva za F-35 sto se tice sposobnosti borbenog aviona za prave ratne uslove u kojima treba da se bori kao vok u Ukrajni na malo duze staze, i slece i polece malo blize frontu nego sto su to ameri navikli.

om

Postoje vrlo ozbiljne indicije da sa novim ministarstvom Hrvatska kreće u ozbiljno naoružavanje kako bi parirala neutralnoj Srbiji. To ujedno i znači privlačenje ljudstva u vojna zanimanja znatno podižući primanja. Goli Rafali ne znače ništa i to je tek početak vrlo ozbiljne militarizacije Hrvatske. Mene ovdje jedino veseli što koristeći ovu tehnologiju sami moramo biti na visokom nivou. Zveckanje oružjem nimalo me ne zanima.

Odgovori
mi

„Pariranje, trka u naoružanju, ozbiljna militarizacija Hrvatska te ozbiljne indicije“ postoje samo u tvojoj glavi. Nema nikakvog rata na ovim prostorima. Btw kako je to Srbija neutralna? Od početka 2022. održava samo vježbe sa NATO-om (Platinasti vuk) te bilateralno sa SAD-om, Bugarskom, Rumunjskom i Grčkom. ? Ja za takvu „neutralnost“ još nisam čuo.

Ma

Hrvatska se trenutačno naoružava manje od komšija, i to je činjenica. Hoće li se nešto promijeniti dolaskom Anušića-hoće. On će inzistirati na pariranju Mađarskoj i Srbiji i budžet će zato polako rasti, a to znači nove nabave i naoružavanje. Recimo naoružavanje Rafalea Meteorima i Scalpovima kad govorimo o avijaciji. Dolaze bolji dani za Hrvatsku vojsku!

Be

Ok Omnia…i tebi slicnima…..

Niti Hrvatska shvaca Srbiju kao prijetnju niti je Hrvatska Srbiji prijetnja.

Ta prica je zavrsena za sva vremena.

Ali, ako kojoj usijanoj glavi padne napamet da se opet razracunava, mora biti svijestan cinjenice da je ona strana koja odigra 1. agresivan potez osudjena na apsolutnu propast nestanak sa zemljopisnih mapa bez obzira na hardwear kojim raspolaze.

fi

@omniameamecumporto ne može srbija parirati hrvatskoj,srbija je kapitulirala u odnosu na nato pakt,još uvijek je na snazi kumanovski sporazum… nato vojske slobodno prolaze teritoriju srbije bez dozvole čak i hrvatski vojni helikopteri kad lete preko srbije do kosova ne traže nikakvu dozvolu za prelet od srbije…

PS

@film
Transport preko teritorije nema veze sa ratom. Potpisali smo onaj sporazum sa NATO, koji zapravo važi za obe strane. Sutra da negde vozimo Dodika vojnim transportom… I vi možete samo da ga gledate. Nema ne damo. LOL Dovoljna je samo najava za bilo koju stranu. To baš da može ko kako hoće, ne može. Posudarali bi se avioni.

Yr

@Beduin

Bravo za komentar, sve si lepo rekao. Ne postoji više nikakav politički razlog za bilo kakve tenzije između Srbije i Hrvatske, i bilo kakve vojne paralele su najobičnija glupost i loženje ljudi. Neka Vam je sa srećom nabavka i da ih koristite u miru komšije.

KK

Nakon svega vidjenog, od 90-ih ovamo, mislis da ima ljudi spremnih da uzmu pusku i idu u borbu oko necega sto su zakuvali ovi buzdovani na vlasti?

Mi

PSA

To naprosto nije istina. Sporazum na koji se pozivas je sporazum o tranzitu za podrsku mirovnim operacijama na Kosovu koje provodi NATO podsredstvom KFOR-a.
Nikakvih mirovnih operacija nema u Hrvatskoj niti Srbija sudjeluje u takvima ni na teritoriju Kosova, a pogotovo ne na teritoriju Hrvatske.
To sto je Dodik na poziv Milanovica dosao u Hrvatsku letjelicom u vlasnistvu MUP-a Srbije ne znaci da moze doci bez najave. Svako zna da je dosao najavljeno, a takodjer svako zna da su prepucavanja izmedju ureda predsjednika i premijera Hrvatske u ovom slucaju iskljucivo zarad politickih poena.
Dakle jos jednom, sporazum je tranzitni u svrhu obavljanja mirovnih operacija i tacno se zna gdje su mirovne i operacije, tko ih obavlja (KFOR) i tko su pripadnici KFORA. Srbija to nije.

Mi

@omniameamecumporto Kao prvo, Hrvatska kao država NATO-a i Europske Unije nema što „parirati“ Srbiji. To je tolika ispisana gluposti kao da Hrvatska parira Somaliji. Ista situacija. Hrvatska nije u procesu ozbiljnog naoružavanje vojske, nego jednostavno modernizira vojsku, zamjenjuju se jugoslovenski, ruski sistemi. Ništa drugo.
Kao drugo, Srbija nije neutralna. Niti jedna država svijeta nije priznala tu takozvanu srbijansku neutralnost.

Pe

@Milki Slazem se sa Vama, uprkos deklarisanoj „neutralnosti“, Srbija to nije, ali danas nema mogucnosti kao SRJ 1992, pa nije ni vazno.

Op

@Milki -a šta ste onda vi,kad ta „Somalija“ pored vas ima veći godišnji budžet od vas kako bruto tako i i što se tiče godišnjeg budžeta za vojsku.
Mislim da ste vi onda u najboljem slučaju neko karipske ostrvo:)

Op

Milki–ta „Somalija“ pored vas ima skoro isti Bdp kao vi , (70 vs 78 milijardi $) tako da ste onda i vi Somalija…

Sa

Optimum
Kako sad skoro isti BDP? Veliki vođa me uvjerio da je Srbija pretekla HRV u apsolutnom BDP-u još tamo 2019. 4 godine kasnije „samo“ 8 mlrd dolara manji BDP-i ima Srbija sa duplo većim brojem stanovnika od HRV. Hvala na informaciji.

Be

Kineska ploca svasta trpi…..

Op

@Samo kažem-o pa kako sad priznajete da je razlika samo 10 % (7-8 milijardi $),malopre Srbije beše Somalija po vama?

PS

@Mislav
Gde ja to napisah da nije potrebna najava? I ne, pričam u principu o SOFA sporazumu.

Mi

PSA

Evo ovdje napisa;
„Sutra da negde vozimo Dodika vojnim transportom… I vi možete samo da ga gledate. Nema ne damo“.

Dakle impliciras da vojska Srbije moze ulaziti u zracni prostor RH kako hoce i bez litanja, a mi mozemo samo da gledamo.. ili sta si vec mislio sa ovim citiranim?

PS

@Mislav
A što ne pročitaš do kraja ono što sam napisao? Te varijante neko može gde hoće i kako hoće ne postoje. Da se citiram: „To baš da može ko kako hoće, ne može. Posudarali bi se avioni.“ Najave su neophodne. I lepo napisao.

Mi

PSA,

Procitao sam. Kazes da sporazum vazi za obe strane. Ne vazi.

ga

This is not a threat to Croatia’s neighbors. Croatia could have done a similar thing like Baltic countries in terms of airspace protection, but they decided to have their own modern fighter planes.

Ce

Jedno veliko BRAVO za Hrvatsku !!!

Odgovori
Re

Nadamo se 4 eskadrile j10c

Odgovori
Mu

Ne znam kako će te dobiti dozvolu američkog kongresa za Pratt & Whitney F100.

Ma

@Multi Boy16:10, 21. nov. 2023.
Ne znam kako će te dobiti dozvolu američkog kongresa za Pratt & Whitney F100.

Zašto bi uopće trebali taj motor?

Mu

@Mario
Za to što je J10 zapravo Tajvanski avion. Tajvan je u 80-tim kupio jako puno aviona F-16 i stotine rezervnih motora, a kako imaju jaku elektronsku industriju odlučili su se da sklope sami klon F-16.
Slike po internetu digitalno obrađene ili s naljepnicama na trupu s kineskim oznakama.

Si

Сиротињи хлеба и игара а ПР-још новца од реклама….

Odgovori
om

miroslave@ vidiš, kad je Anušić prvi puta progovorio za javnost rekao je da će mu na prvom mjestu biti zalaganje za hrvatsku vlastitu proizvodnju streljiva i jačanje namjenske industrije. Rafali zahtjevaju opremanje ubojitim arsenalom i jačanje protivzračne obrane u svim segmentima do srednjeg dometa. Nabavke radara i dronova svih vrsta. Što misliš da će biti glineni golubovi. Prošlo je vrijeme Željke Antunović i paradiranja funkcijom ministra. Rafali traže ulaganja u ljudstvo i tehniku. Šta je to onda u mojoj glavi šta sam krivo rekao. Ostalih rodova nisam se niti dotaknuo. Beduin… inaće trideset godina već proučavam
povijest političkih stranaka na ovim prostorima i to unazad dvjesto godina i vrlo dobro znam šta govorim. Nije gotovo vjeruj mi i to me plaši.

Odgovori
Ne

Omnia, jel moze mali presek cega se konkretno plasis? Da znamo da se plasimo i mi :)

Mi

Nenad

Pa vi zivite tamo. Ako se do sad niste prepali druzine sa vjesala onda zivite u matrixu.

K

Moze Anusic traziti i prizeljkivati sto god hoce, ima manje od godine dana mandata i sef i stranka su mu vec dobrano zagazili u predizborni mod ponasanja, tako da ce se rasipati novcima za sve osim za OSRH.

Be

Anusic je samo ministar. Nista vise niti manje.

Nije njegovo da trazi, vec da sprovodi u djelo postavljene mu zadatke.

Da se razumjemo i ne lazemo puno, kakva tvornica streljiva?
Svo streljivo se moze kupiti od saveznickih drzava, a ulagati u tvornicu koja bi proizvodila samo za nase potrebe je nonsens.

Ajd, moze drzava stvoriti uslove nekom potencijalnom ulagacu za to, ali nista vise od toga.

Mo

Kakav pobogu novi ministar? . Prvo ministar je tek par dana, a proračun je u saboru na raspravi i glasanju, što znači da neće imati nikakav utjecaj na već planirano, a izbori su u sljedećoj godini, pa je i upitno ko će bit novi ministar.

Mi

Tvornica streljiva bi za Hrvatsku bila dovoljna ona pokrenuta u bivšoj vojarni Kanjiza. HV kao jedini kupac i kapaciteti koji dopunjuju potrošeno na vježbama. Eventualno lagano popunjavanje zaliha.

ma

@omnia očito proučavanje politickih stranaka nije urodilo plodom kad tako lako padas na obecanja političara i njihovu demagogiju. Sjetimo se samo onih silnih postova oko F16 i Krsticevicevih obećanja, mora da smo dosad proizveli već municije za pola Ukrajine, a MSAN proizvodi dronove koji posramljuju konkurenciju u tom paralelnom svijetu političkih obećanja.
Kakva mašta da će Anusic nešto pokrenuti kad će mu mandat realno trajati par mjeseci i postavljen je baš zato da ga se.Plenkovic politički otarasi.

Odgovori
Ne

Nepotrebno bacanje para. U ratu neupotrebljivo. A tek „pariranje Srbiji“ nema smisla. Hrvatska je minorna clanica NATO, ne centar i vlazni san NATO kao sto postovane komsije misle. I budimo realni, drzava bez prevelikih potencijala (osim turistickih), ali na svom istorijskom vrhu. Srbija na istorijskom dnu, pa opet „parira“ vecima (Madjarskoj, Bugarskoj) nego sto je Hrvatska. Komsije bi mogle da se vise oslobode besmislenog poredjenja, a Srbi da se porede sa onima sa kojima je logicno. Ne sa Hrvatskom. Sreca pa vise nece biti rata, bili bi nesnosni i jedni i drugi sa kukanjem. I postovane komsije, Vi pisete na srpskom portalu, ne mi na hrvatskima (apropo potencijala).

Odgovori
Ra

E moj Nenade…
Pa tko se sa kime stalno uspoređuje? Gledaš li ti vučića i njegove smiješno-dramatične konferencije, šaranja po kineskoj ploči?
Misliš da stvarno ikoga u HR boli briga za vas, unatoč retorici vaših političara i mefija koja se nije promijenila od devedesetih? A propo potencijala- pisanja po Tangosix- to je jedini specijalizirani portal na ovim prostorima, i gle čuda, ONI su napisali (ne jedan) članak o hrvatskim rafalima.
Na kraju, dolaze li Hrvati raditi u Srbiju za daleko bolju plaću ili je možda obratno? Ha?

mi

@Nenad Bullseye, odnosno „Po srijed srijede“.

Ap

Francuski krs!!

Odgovori
Da

Nenade! Hrvatska je minorna članica NATO-A ali je zato pod zaštitom istoga!
Mi se ne uspoređujemo sa Srbijom već sa zemljama poput Slovenije i Austrije. Kada budeš imao svoj portal onda budeš određivao tko gdje smije pisati. Pošto u Hr. nema ovakvog portala mi malo svratimo u komšiluk i to te ne treba nervirati.

Dj

@Davor

Blago vama prijatelju, ja bi hteo u NATO i EU ali sam kaznjen da moji sunarodnici obozavaju zlikovca Putina, podrzavaju njegovu agresiju, suruju sa Kinom i sve rade da budu mimo sveta i kontinenta…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor