Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
Primopredaja prvog Rafala za Hrvatsku u Francuskoj: Prve fotografije i video drugog Rafala „170“
Prvi Rafal koji će biti predat Hrvatskoj je dvosed sa evidencijskim brojem 170 / Foto: MORH

Primopredaja prvog Rafala za Hrvatsku u Francuskoj: Prve fotografije i video drugog Rafala „170“

U francuskoj vazduhoplovnoj bazi Mont-de-Marsan danas je planirana svečana ceremonija primopredaje prvog višenamenskog borbenog aviona Rafal namenjenog hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu, odnosno, kako je zvanično saopštilo hrvatsko Ministastvo odbrane (MORH), prenos vlasništva između država Francuske i Hrvatske.

Iz MORH-a je još saopšteno da će današnjoj svečanoj ceremoniji prisustvovati ministar odbrane Mario Banožić zajedno sa šefom Kancelarije predsednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem, potpredsednikom Vlade i ministrom hrvatskih branilaca Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog štaba OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Prvih šest aviona biće u Hrvatskoj početkom drugog kvartala 2024. godine / Foto: MORH

Kako se još navodi, uoči primopredaje aviona Rafal Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici francuskog ratnog vazduhoplovstva i Oružanih snaga Hrvatske izvršili poslednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje. Kako je saopštio MORH, nakon ceremonije hrvatski piloti preleteće avion u Centar za obuku u Bordou gde će se nastaviti obuka pilota i tehničara HRZ-a na letelici. Prvi avioni se u Hrvatskoj očekuju sledeće godine.

Danas su objavljene fotografije evidencijskog broja „170“, nakon što su spoteri fotografisali „171“.

Odluku o tome da se nabavljaju francuski Rafali, hrvatska Vlada saopštila je 28. maja 2021. godine, ugovor za paket u kome se nalazi 10 jednoseda i dva dvoseda potpisan je 25. novembra iste godine. Vrednost ugovora bila je nešto preko 999 miliona evra bez, i skoro 1,153 milijardi evra sa PDV-om i procenjenim troškovima indeksacije cena, a osim 12 aviona u verziji Rafale F3R, obuhvata obuku, logistiku u trajanju od tri godine i garanciju od 12 meseci, simulator, zemaljsku i ispitnu opremu, naoružanje.

Prvi pripadnici hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) poslati su na obuku novembra 2022. godine, a prvi piloti krajem januara ove godine. Iako su zvanične informacije govorile da će prvih 8 aviona biti isporučena tek krajem 2024, a preostala 4 do kraja prvog tromesečja 2025. godine, francuski ambasador u Hrvatskoj Gael Vasier najavio je početkom aprila ove godine da će prvi Rafali biti u Hrvatskoj za oko godinu dana (dakle na proleće 2024.). Istovremeno se znalo da će primopredaja aviona u Francuskoj biti obavljena u ovoj godini. Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je juče da će prvih 6 Rafala biti u Hrvatskoj početkom drugog kvartala 2024. godine.

Prve fotografije hrvatskog Rafala objavljene su početkom avgusta, a sredinom septembra i prve fotografije, kao i video snimak aviona u letu.
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Mozemo samo da cestitamo Hrvatima na dobro obavljenom poslu. Mi smo sada na dnu sto se tice lovacke avijacije. Hrvati, Rumuni I Madjari ispred nas, uskoro i Bugari kada im dodje F-16. Tako to biva kada ne radis planski vec od izbora do izbora impresionirajuci glasacko telo.

Odgovori
Х

Напротив и даље смо у самом врху у региону уз Румуне, Грке и Мађаре са модернизованим 29-кама и в-в наоружањем. Нека им је са срећом дабогда га у миру користили. Ја се надам да ми нећемо никад купити рафал, прескуп је авион који доноси политичка условљавања. Једина по мени реална опција су кинески или руски ловци (ако стане рат).

PS

Kod nas je upravo urađeno planski, iako se čekalo do poslednjeg momenta. Zanovljeno koliko toliko vazduhoplovstvo, obučeni novi piloti, za male pare i sad natenane biramo sledeći avion. Sa komšijama nismo ni planirali da ratujemo. Za samoodbranu nam dovoljno i ovo.

Ra

@Xeo

Stavljati nas i Grke u istu rečenicu je u najmanju ruku smešno…

Vl

@ Xeo

Mi u jednacinu sa Grcima posebno, a zatim sa Rumunima i Madjarima prosto ne mozemo uci. Nas Mig-29 i najmodernizovaniji se ne moze meriti sa Rafalom, F-35, F-16, Gripenom pa cak i sa Mirazom, To su zaludni snovi i nadanja.

Ne

@ Vlado

Nitko vam neće prodati zapadnu visoku tehnologiju zbog dubokih veza Srbije sa Kinom i Rusijom.

Da nije tako , bilo bi vam lakše planirati i planski kupovati.
Dakle , nije do planiranja „“od izbora do izbora““ , već prije sadašnja geoploitika.

Vl

@ Nenad

Prodace svako kada se sve utanci i plati. U pitanju je da cesto sve radimo u zadnji cas i u zurbi kada dogori do nokata.

Ne

PSA
Nema tu nista „natenane“
Ako je u planu nov avion pregovori vec moraju biti u toku(sto i jeste oko Rafala),ali isto tako mora postojati rezervna opcija da opet ne bi dosli u situaciju da se nabavlja nesto u zadnji momenat(polovno u tom slucaju naravno)
Resursi LA cure,29ke ce brzo dogurati 40 godina sto bas i nije sjajno kod Sovjetske tehnike,pa cak i kod zapadne
Posebno u svetlu desavanja na svetskoj sceni

Pe

@PSA Sta je to „planski“ uradjeno kad Srbija ima avion koji je mnogo losiji od svih susednih, a na dugom stapu je nabavka boljeg?
Kao i uvek, Hrvatska je ispala pametnija od Srbije, mada su planski prvo usli u NATO i EU, i ekonomski se podigli da sebi mogu priustiti „Raffale“.

go

@Vlado
Još kako može.
https://www.wdmma.org/

Ma

@ Dušan Petrović Prelazak sa lovačkog aviona 2. generacije na lovački avion 4++ generacije je mnogo teži, zahtevniji i skuplji nego prelazak sa modernizovanog aviona 4 generacije na avion 4++ generacije. Pritom mi imamo eskadrilu aviona 4 generacije već 6-7 godina dok susedi tek treba da iste nabave, pilote obuče, logistiku unaprede, mehaničare obuče i sl. To nije isto jednostavno.
Dalje da ne bude zabune, da je sada recimo 1989/1990 godine ja bih prvi i zdušno podržao svrstavanje Srbije u Zapadnu hemisferu uticaja i zbližavanje sa nekadašnim Saveznicima iz oba svetska rata. Pošto nismo uskočili u taj voz kad je bilo vreme, nego su drugi uskočili, sada 30 i više godina kasnije, više je nego kasno da se zbližavamo sa nekima za koje je vrlo diskutabilno da li će narednih godina/decenija biti vodeći i jedina Svetska sila. O tome se ovde radi, ni o čemu drugo, čisto rezonovanje malog naroda, kako da budemo pametniji nego prethodnih decenija i da naučimo nešto iz prošlosti. Na stranu to da su nas bombardovali, uveli sankcije, pomalo pljuvali u holivudskim filmovima i slično, to ovom prilikom uopšte ne uzimam u obzir, nego čisto interesno razmišljanje bez imalo emocija.

Ne

@ Petrović Dušan

Dušane , nismo se mi ekonomski digli i u „“svoj sili suficita““ dio potrošili na vrhunski avion.
Koliko je tu sirotinje po Zagrebu koja kopa po smeću .

Profulali smo mi „“ceo fudbal““ što se tiče odabira jer ratno zrakoplovstvo se ne gradi na avionu 4.5 gen .
Zašto to mislim ?
E pa zato .

Nemamo lake mlazne trenažne avione i zar će naši mladi piloti direktno iz Pilatusa u Rafale B ?

Nadalje ,strategija korištenja Rafale je nepoznata.

12 kom je skoro pa ništa itd

Pada mi na pamet FA-50 ( 18 kom npr ) + AWACS za početak pa deri nebo do mile volje.

Stvoris temelje pa onda uzeti zvijeri tipa 4.5 gen

Be

Markus, jeste u pravu si….

No, nisi bas u toku.
Ako si razumio procitano, morao si zakljuciti da su avioni nabavljeni, piloti i tehnicari u procesu obuke……i sve ostalo ongoing prema planu.

Sto si ti zastvarno htio reci?

Be

Nenade,
apsolutno se slazem s tobom.

u 1 milijardu ojrica stane:
1. FA-50 – 18 kom
2. NASMAS – bar jedna komplet bitnica
3. AEW&C platforma – 1 kom

i ostane jos kusura…..

Ne

@ Beduin

Ha vidi ,tu smo di jesmo ,odluka je takva kakva jest i sada upri / stisni , pamet u glavu i moli se sv Anti da …..
…..
……ma znaš kako naše srce Hrvatsko zakuca na spomen Rafale .

Netko je jednom rekao da se temelji HRZ grade u Zrakoplovno-Tehničkoj školi na Plesu i na Prometnom smjer Aeronautika.

A država je tu da osigura školovanje mladih pilota dalje ,skalu po skalu ,a ne preskačući cijelo stubište.

br

@ Beduin

Ma o kakvim ciframa vi pričate? Poljska je naručila 48 FA-50 Block 10. Prvih 12 će je koštati 705 mil $ a ostalih 36 daljnjih 2,3 mlrd $. Dakle 18 FA-50 block 10 košta otprilike koliko i ovih 12 hr Rafala. Ta dva aviona ne mogu u istu rečenicu.

Pe

@Nenad Nisam upucen u ekonomske prilike Hrvatske. A 12 aviona znaci da su u svakom momentu u letnom stanju bar 4, sto nije mnogo, mozda 5.Opet, i ne treba Hr 100 aviona za pretnje koje ima.
@Markus1463 ne znam koliko MiG-29 moze da pomogne u prelasku na savremeni avion.Poznato je kako se pokazao u svim sukobima u kojima je ucestvovao (lose).
Rusi ne koriste MiG-29 u Ukrajini, nisu modernisali svoje stotine dostupnih MiG-29, za sta verovatno postoji razlog.
Mislim je u tom momentu izgledalo kao dobro privremeno resenje da se sacuva RV kao rod vojske, a ne kao priprema za novi avion

Ne

@ Brko

Zašto je Poljska kupila FA-50 pored nekoliko eskadrila F-16 Block 50/52 ( mislim da imaju 48 kom ) ? Ispravite me ako griješim.

Što predstavlja platforma FA-50 za Poljake ,a što bi predstavljala za Hrvatsku ?

U našem slučaju uopče nije bitno dali FA-50 u odnosu na Rafale mogu ili nemogu u istu rečenicu.

Poštovani , nadzvučna komponenta HRZ nam je prah i pepeo i s obzirom da smo se upustili u posao zvan Rafale uz samo dva dvosjeda , naši mlađahni gojunci će direktno s Pilatusa PC 9 u Rafale B.
To je samo prva stavka naše slavom opjevane improvizacije.

Da dodam , na improvizacijama se ne gradi moderno RZ.

Moje viđenje.

Mi

Po meni air policing avion treba (sa lakoćom) da bude SUPERSONIČAN! Bar 50% brzi od putnickog aviona, i dronova koji ce leteti dozvucni brzinama (700-1200km/h). Do 2033 ce ih biti ko g…

Ma

@markus
Po čemu je to Srbija sa Migom 29 u prednosti pred Hrvatskom ako isto uzme Rafale?
U ničemu, obuka od nule jer ta dva aviona dijele svjetovi, oružje od nule jer ni granata za top ne paše sa Miga na Rafale, novi alati, uređaji, dijelovi, stimulatori, novi inžinjeri, hangari, sve od nule.

br

@Nenad
Zapravo se slažemo u mnogočemu. I ja sam mišljenja da da nam je trebalo više dvosjeda te da HR treba jedna manja trenažna eskadrila koju koja bi se u ratnim uvjetima mogla koristiti u protudronovskoj borbi potom za izviđačke zadaće itd. E sada je li FA-50 overkill za to i bi li mogli jeftinije proći sa M346FA ili nečim trećim to ne znam. Samo sam mišljenja da nam ne treba 18 takvih aviona i da to nipošto ne može biti zamjena za borbenu eskadrilu.
Da se sustav trebalo ići graditi od temelja sa kratkodometnim PZO preko srednjedometnog, pa preko trenažera to je valjda jasno. Samo je pitanje a što napraviti kada ti stigne ‘nemoralna ponuda’ a dojma sam da ova za Rafale to jest. Mislim da smo je unatoč našim nesposobnostima trebali prihvatiti. Isto tako slažem se i sa Selakom i sa ostalim komentatorima da je natječaj bio netransparentan i da se ne vidi uopće sustav u nabavi naoružanja. Žao mi je što se u tim nabavama nismo dogovorili sa Česima i Slovacima pa bi valjda dobili ako ne popust a ono barem nešto više opreme.

Dj

>> više je nego kasno da se zbližavamo sa nekima za koje je vrlo diskutabilno da li će narednih godina/decenija biti vodeći i jedina Svetska sila.

Hah, a ko ce to pa biti vodeci, BRIKS, Rusija? Eee, likovi kao ti bi bili samo smesni da nisu opasni jer znaju zavesti ljude, doci na vlast pa onda napraviti s*anje koje se ne moze ispeglati decenijama…

Ne

@ Brko

Grci su čekali u klizečem startu da mi odustanemo i da ih oni kupe .

Shvačam da je u kratkom vremenu teško donijeti takvu stratešku odluku jer se 20 god nije radilo ništa.

Ali baš taj FA-50 nam je nuđen prije 6 il 7 god i da smo ih tada uzeli ,sada bismo bili pametniji i imali ozbiljnu podlogu za 4 + gen aviona bez obzira o kojem se modelu radi.

ma

Zašto stalno vozikaju tank? Na slikama oba aviona (171 i 170) je uvijek nakačen.

Odgovori
Ro

Stare navike, refleksna reakcija na godine provedene s MIG-21.

PS

Realno, obzirom na veličinu akvatorije, više će se viđati sa nego bez rezervoara.

ma

Ali ovo je školovanje u francuskoj, šta će im rezervoar. I to na oba aviona baš na svakoj snimci.

Bi

Vlado, neće svatko prodati, u zabludi ste. Srbija je jednostavno na drugoj, po mome pogrešnoj, strani geopolitike. Zapad nikad neće riskirati da Srbija bude posredni dobavljač napredne tehnologije Rusiji i Kini.

Dj

>> šta će im rezervoar. I to na oba aviona baš na svakoj snimci.

Rafale uvek lete sa nekakvim rezervoarom, izgleda da su zaboravili da ih ugrade u osnovnu konfiguraciju.

To

Prelep. Sretno komšije

Odgovori
Be

Dobro mu je sjela shema farbanja

Ni

Ja nesto ipak sumnjam na scenario slican izraelskim F16. Mislim da nikad nece stici kod komsija i da ce biti udarena rampa (slicno kao sa podmornicama za kengure). Realno nemaju komsije kapacitet za avijaciju ni civilnu a ni vojnu.

Ed

@Nije nego

vidi se da ne razumiješ pojam vlasništva. Dakle taj avion od danas je vlasništvo RH. kako je onda udarena rampa

д

И носачи хечилоптера за Русуију су били Руско власништво.

Ed

jesu. samo ona nije bila saveznik sa proizvođačem.

Ed

@дане
Ne, nosači helikoptera nisu bili u Ruskom vlasništvu jer finalna testiranja i primopredaja Rusima nikad nije obavljena.
Ti brodovi su bili u vlasništvu brodogradilišta u trenutku kad su uvedene sankcije na prodaju vojne opreme Rusiji.

Pe

@дане Ti nosaci helikoptera su prvi pokazali pravi stanje u Rusiji-Rusi ne mogu sami da naprave takav brod.
Setimo se kako su posle 2014 govorili da ce Rusija sama da proizvede daleko bolji nosac helikoptera (nisu).
A u pocetnim koracima napada na Ukrajinu ovakav brod mogao bi dosta pomoci Rusima,zamalo su ih dobili.

GK

Nije važna platforma nego šta nosi ispod krila. Nisam u sustavu ali prema informacijama koje ja imam dolet tih raketa je jako jako dug.

Odgovori
BS

Akro-grupa za velike pare, molim ove komentatore iz Srbije da se suzdrze od ishitrenih izjava, treba neko Srbiji da prica sta treba i kako da uradi sa 120 godina RV-a. Opustite se malo, svi oni znaju sa kim vode razgovore i ciji je koji nivo. Mi smo njima obarali avione pre samo 25-30 godina. Pa ja sam ovde ratovao sa ljudima koji su se kleli da trebamo da modernizujemo avione MiG-21 kao ovi nam bivsi drugari. Ovde sada MiG-29 nosi raketu koja ostvaruje zahvat na 120 Km sa francuskim radarima na zemlji koji vide daleko od granica Srbije, polako drugovi borci ne mozemo mi ispod necega sto vec imamo. Ovi mogu i bez raketa da kupuju. Amerima je baza u Srbiji!

Odgovori
Mi

a misliš da kod nas radari sa zemlje vide samo 20 km ispod nosa?

Fi

Pa eto RH dobila već drugu akrogrupu, a gdje je vama i jedna? :-D

PS

@Mikev
Ne, kolega samo kaže da nema smisla da kupujemo rakete sa manjim dometom od onog koje već imamo. Ukratko.

Pa

@BSD, misliš na Kosovo? Geldaj, očito ti nije jasno. Ljepo ti je Nenad sve napisao. A ja ću sa zadovoljstvom gledati ovu akro grupu.

Pe

@BSD „mi smo njima obarali avione“
Tacnije, OBA aviona, od 38500 letova u vazdusnom prostoru Srbije i Crne Gore.
Problem je sto na taj broj letova obicno vise padne od kvarova u mirno vreme, nego sto je Vojska Jugoslavije srusila u ratu…beznacajno.

BS

Citiraću čuvenog profesora „Grešim, ali retko”! Akro-grupa, za loženje neukog pučanstva, brzo će to da stigne, a onda će nakon nekoliko godina krenuti znakovi pitanja!

za

@ BSD
Da li si ti to stvarno u istu recenicu svrstao rusku AA raketu i francuski zemaljski radar???

ww

@bsd

vrijednosti koje si naveo pa x0.3. vasi mig29 na 120 km ne vide ni boeing 747, kakve bajke pricas

Re

Odlična,ne tako skupa nabavka.Slično bi trebali i mi.Kupiti eskadrilu polovnih,nama sasvim igra ulogu.Mnogo nam je svrsishodnije da ulažemo u dronove i PVO.Mnogo smo tanki sa POR sistemima.Izbaciti prokletu Maljutku i ime joj više nepominjati.Samo se bojim da se naš vrhovni komadant ponukan Hrvatskom nabavkom nezaleti pa naruči dve nove eskadrile Rafala.Uložiti što više u našu namensku.

Odgovori
Am

10 aviona, 1000 miliona.
To je 1.000.000 hiljada.

Za ovu cenu je svaki Hrvat mogao da se naoruza dronom.

Pitam se gledajuci ratovanje u UKR I preoravanje polja kao u WWI, da li ista osim preciznog sredstva ima ekonomsku logiku.

Money no object, sto da ne.
Ulozeno-dobijeno, zanimljiva debatable za kafanu.

Odgovori
Kr

Mogao si vidjeti napad na Sevastopolj i kako u jednom danu ode podmornica i brod. To ne možeš napraviti sa dronom

Bi

7 dana turističke sezone. Može nam se. 7,hvala na brizi za porezne obveznike u Hrvatskoj, lijepo od vas.

Fi

Cestitke Hrvatskoj i HZR-u na opremljanju sa jednim od najboljih borbenih aviona koji danas postoje.

Odgovori
Bo

Ipak su sa Pesa radarima. Na sajtu MORH-a pise samo RBE2 ne pominje se Aesa!

Odgovori
jo

RBE2 je ima Aesa varijantu koja ima nastavak AA. f3R je intergracija meteora koja ne ide bez AESE koliko shvaćam. verzija prije F3-4 ima ugradnju Aesa radara.

an

Ali se pominje radar RBE2 novije generacije. RBE2 ima samo dvije generacije PESU i AESA.u F3R ima RBE2 AA radar

R2
Ze

@Boban,NeOričaj Gluposti. Posgledaj Štaje na Rtl, poslijepotpisa sa FR. Rekao direktor Dasaulta(o ovakvim glupim pričama o Radaru Aesa) Svi F3R imaju AESA radar. Ps:Možda ti Bolje Znaš od Njega😱😱

Mi

@Boban Valjda znaš engleski pa da ne trebam prevoditi…
Dedicated to the Rafale, the RBE2 is the Europe’s first-ever AESA radar delivered to Forces. It is combat proven on board the Rafale for the French Air Forces. It also equips the Rafale for Egyptian, Qatari, Indian, Greek, Croatian, UAE and Indonesian Air Forces.

Zi

Da je Aesa, Morh bi to i objavio, ovako verovano nije.

Mi

Zicer

Pa objavio je francuski Thales koni ih i proizvodi. MORH nije objavio nista od opreme osim da se radi o F3r verziji, a mozes jasno vidjeti sta znaci to r uz F3.
Ali samo se ti nadaj da nema…

Be

Mislave, iz 1. ruke, od vec sadasnjeg zapovijednika eskadrile…..rafalei dolaze u punoj konfiguraciji koju koristi francusko RZ.

AESA radar, SPECTRA , FSO………

Ne

@ Nije nego

Naprotiv ,Hrvatska može imati ratno zrakoplovstvo, ali ne na ovaj način.

Iskreno , okreće mi se želudac čitajući Hr portale zadnja dva dana.

Rafalei će nam slomiti kičmu jer su žestok overkill za nas i za naše
potrebe i mogućnosti.

FA-50 u većem broju za Hr bi bio pun pogodak.

Pogledaj primjer Filipina npr…

Ponavljam ,mi trebamo i možemo imati ratno zrakoplovstvo

Odgovori
Ni

Nazalost ali ne slazem se. Uostalom da je tako kako kazete valjda bi imali civilnu avijaciju pre svega a i sami vidite da je neodrziva. Sta tek reci za Rafale koji nikad nece stici.

za

@Nije nego blago aktualcu s takvim elektorskim tijelom

Ne

@ Nije nego

Manje bitno ,no mi smo Rafale kupili. U prosincu 2021 nakon potpisa ugovora odmah je plaćena prva rata od 350 milki €….2025 uplaćujemo zadnju ratu…
….
Piloti su na obuci u Francuskoj već 9 mj , tehničko osoblje god dana…..
……..sve ide po planu koji je do zadnjeg zareza i točke naveden u ugovoru.

Što tu nije jasno ?

Osobno samo tvrdim da smo mogli ići drugim putem koji je lakši , no traje vremenski duže.

Hrvatska apsolutno može i treba imati nadzvucnu komponentu RZ.

Be

pocetak 4. mjeseca 2024. nije daleko…..

Tako da, koliko si spreman staviti na tu tvrdnju?

Recimo gajbu piva i janjca na raznju?

om

Kako to nikad neće stići. Dvije trećine ugovorene cijene je isplaćeno. Počelo je preuzimanje zrakoplova i mi postajemo vlasnici Francuzi ih samo čuvaju do proljeća kada počinje prvi dio isporuke a to je vezano za obuku pilota jer naši piloti dolijeću i vezano je i za dovršetak infrastrukture.
Bolje postaviti pitanje o vašim Rafalima to je upitno i to vrlo upitno. Vi već tri godine pregovarate ali jednu stvar zaboravljajte a to je da niste na pravoj strani što je ipak najbitnije.
Zrakoplovi su strateška nabavka a Francuzi ih ne moraju pošto poto prodati jer su rasprodani za desetak godina. Što nije nevažno u svezi da zadnjim političkim događajima EU razmatra umiješanost Srbije u posljednje događaje na Kosovu i moguće su i sankcije ili djelomične.
Realno ne vidim stoga kako možete govoriti da naši Rafali neće stići s vaši nisu niti na dugom štapu.
Šta se tiče inplementacije neće biti lako ali morati ćemo se svojski potruditi da se ne izblamiramo a to znači naporno učiti iz početka i propisno platiti ljude koji će ući u tu branšu. Naravno da vi imate tradiciju jer ste sebi sve namjestili a mi smo davali samo dobre pilote.
Ali tome mora doći kraj, svaki početak je težak pa sretno nam bilo.

Mi

@Nenad Čitajući hrvatske portale, shvatiš je da RafaleF3R savršen avion za Hrvatsku. Čak dan danas neki pokušavaju još uvijek prodati Gripene, a novci za Rafale već uplaćeni. Ali to nije samo po pitanju avione, nego i brodova, i tenkova, i oklopnih vozila, itd. Istu priču su prodavali o Bradleyu. Kako se uvijek u Hrvatskoj kaže, najveći neprijatelji Hrvata i Hrvatske nisu van Hrvatske granice, nego unutar.

ww

@nenad
iznad nasih potreba da. iznad nasih mogucnosti? nije tocno
vojni proracun je sad 1000 milijuna, za koristenje rafala godisnje je potrebno 40-50 milijuna. Prema nacrtu za 2024, proracun ce biti 1080 m.

@nije nego
ne moras se plasiti rafala, mi nikad nismo napadali druge drzave

Mi

@nije nego , ti svtarno trolaš ili ne shvačaš pojam vlasništva!

Be

Ne Omnia, francuzi ih ne cuvaju.

Ti aparati ce biti koristeni u obuci koja se nastavlja.

Pe

@Nije nego Niste valjda ni procitali clanak?
Jasno je receno da su Hrvati preuzeli prve avione.
Iz kojeg tacno razloga ne mogu stici do Hrvatske?
To je relativno blizu za taj avion, ne mora ici kargo letom, moze doleteti
Istina,treba im dozvola za prolaz kroz vazdusni prostor zemalja koje prelecu..
Francuska i Italija se granice, kao i Italija i Hrvatska, i svi su u NATO, ne vidim sto bi Italija blokirala prelet.

Mo

Majstore, teško mi je uopće komentirati što si ti tu sve nadrobio.
Ukupni troškovi vlasništva (nabava aviona, održavanje, gorivo) Rafala za 40 godina eksploatacije sa 150 sati leta godišnje biti će ~$70.000.000 godišnje. Kakav je to problem za Hrvatsku?

Kako znam?

Tako što sam za razliku od svih tupavih domaćih analitičara pročitao izvještaj sa Švicarskog natječaja, a Švicarci su vrlo pedantan narod.
Proguglajte i pročitajte sami.

A koliko ti nemaš pojma o tome što pričaš vidi se po tome što guraš FA-50 koji UOPĆE ne zadovoljava naše potrebe jer sa svojom max brzinom od jedva 1.5M u ČISTOJ konfiguraciji ne zadovolja specifikacije za Air Policing, što znači da bi u slučaju odabira njih, morali, ili kupiti još jednu eksadrilu nečega što zadovoljava ili bi morali plaćati Mađarima ili Talijanima.

I objasni mi kakva je to logika u kupovini najjadnijeg aviona u klasi?

Meni je samo žao što nismo mogli čekati F-35, al’ nema veze, Rafale je 2nd best, pogoto što smo ga dobili tako jeftino i kupili od ključne zemlje EU kojoj je bilo JAKO stalo da konačno proda Rafale unutar EU (mi i Grci smo kupili gotovo istovremeno).

Mi

@Mojmir Čeh
Slazem se sa vecinom napisanog, osim kako onda F-35 zdovoljava tebe za air policing? I on jedva gora 1.4M sa unutrasnjim raketama. Moze ali jedva OK naspram pravih lovaca ! F-35 je avion pravljen sa fokusom na napade na ciljeve na zemlji a ne sustizanje i presretanje drugih aviona. Preskup i neadekvatan avion za posao! Za air policing obican F-16 ja daleko efikasniji i brzi avion uz daleko manje troskova odrzavanja kad da gas preko 1.2M!

Hrvatskoj i Srbij su potrebni vsenamenski avioni ali sa fokusom na kontrolu i odbranu vazdusnog prostora.

Be

E moj Mojmire, bio si na dobrom tragu, al nisi bas ti dobro usvoijo problematiku.

Brzina F35 je FA50 su tu negdje……F35 ima vecu max brzinu za nekih 0,1 Macha od FA50. Ni Rafale nije bog zna koliko brzi, maximalna brzina mu je 1,8 Macha.

Ugl., glavni nedostatak FA50, sto ga je eliminiralo iz tendera, je bila nemogucnost koristenja BVR projektila u tom trenutku.
Samo zbog toga je otpao.

Taj nedostatak je u medjuvremenu uklonjen te FA50 moze koristiti BVR projektile.

I opet pitam, ako zrakoplovstvo zeli imati BVR kapacitete…..gdje pise, u kojem kamenu je to uklesano, da tu zadacu MORA obavljati borbeni zrakoplov??????

Ne

@ Mojmir Čeh

Vidiš , ja i dalje imam probavne smetnje čitajući Hr portale i hvalospjeve u vezi Rafale u HRZ.

70 milki € godišnje ( to i jest sića ) za idućih 40 god eksploatacije !!??

Što su aparati stariji , cijena eksploatacije raste i kako možemo biti sigurni da će ta god cijena od 70 milki i za 20 god biti ista ?

150 sati naleta po avionu godišnje !!?? Ma daaaj !
Znači 75 sati naleta godišnje po pilotu !!??…ako idemo fifty – fifty ,koliko sam te shvatio.

Ne računamo simulator

Koliko sati naleta godišnje ima Francuz na Rafale ?

FA-50

Dali se pitaš koja bi bila uloga tog aviona u HRZ ?
Ajmo na stranu činjenicu da je Rafafe Rafale , a Koreanac Koreanac.

Uglavnom , cijela priča oko obnove borbene eskadrile HRZ svodi se samo na jedno -obnoviti/sačuvati tu sposobnost.

Postoji mnogo načina za to ,ali bojim se da izbor Rafale nije dobar izbor.

Za Grke jest jer imaju apsolutno sve što je potrebno za prihvat i što brže stavljanje tog aviona u operativu. Osim toga , Grci imaju i jasnu viziju što će s njime.

Al ajd ,živjet će ovaj narod.

Dj

F-35A, Mach 1.6 max brzina, po razlicitim izvorima sa interneta. I ne samo to nego i supercruising, dakle izlisno je porediti njega sa vazduhoplovima 4. gen. kao sto su f-16 i FA-50 i tvrditi kako je „spor“.

>> I on jedva gora 1.4M sa unutrasnjim raketama.

Haha, ali ‘ladno „jedva gura“?!? Tebi je mracenje F-35 nesto kao hobi?

Mi

Djuka, prodji gradivo detaljnije malo pa onda komentarisi o brzinama i odrzavanju dnasnjih modernih borbenih aviona. F-35 ima OGRANICENJE brzine da ne bi sedeo u servisu JOS DUŽE nego sto sada sedi (oko 50%) zbog svakojakih stresova svojih fizičkih delova i sistema. Nema se delova, pa se nema delova, ali je to najbokji avion za sve zemlje :-) . Jedan od najsnaznijih motora zbog dizJana jedva gura celokupan sistem i zbog toga ima ubedljivo i daleko najagori procenat spremnosti za akciju od svih borbenih aviona danas.

Dj

>> F-35 ima OGRANICENJE brzine da ne bi sedeo u servisu

Zasto izmisljas?

Pe

@Miloš77 izgleda da ste propustili deo istorije vojne avijacije pod nazivom „ruska invazija Ukrajine“.
Sta je tacno dala velika brzina aviona 4 generacije? Svaki je srusen, od MiG-29 do Su-35, jer je PVO raketa uvek brza.
E tu dolazi F-35 koga PVO ne moze da uhvati…dakle, jedini avion koji ima sansu na ratistu u 21 veku koji se moze kupiti na ovoj planeti

Mi

Petrovoc Dusan i Djuka
Ovo je vec drugi odgovor koji pisemi nadam se da ce proci.

Dusane, govorimo o brzini za air policing, i cinjenicma, ne o necijem misljenju. Air policing zahteva supersonican avion (po meni i mnogima ovde). F-35 ima problema u tom domenu zbog pregrevanja i to je dobro dokumentovano. Guglajte oficijalne izvore kao GAO linkove sam ranije stavljao. Zato je za Air Policing Rafal recimo daleko bolji i jeftiniji avion od F-35. F-35 je bolji za nesto drugo.

Djuka, ako izmisljem ja, izmisljaju i tvoji ameri. F-35 sedi u servisu (od 40%-60% vremena u zavisnosti od modela) zbog nedostatka delova jer ih nema dovoljno, a razlog zasto trebaju da se menjaju je zato sto su NEISPRAVNI! Veliki uzrok su prevelike temperature prouzrokovane prejakim radom motora (jacim nego sto su predvideli) Dakle pregrevanje je veliki problem. Ograicenje brzine je na 1.4M da bi se to sprecilo. I 1.3M za F-35B/C koji smeku da lete tom brzinom samo 30-50 sekundi. Sve ovo mozes da procitas ako se potrudis.

Dj

>> Djuka, ako izmisljem ja, izmisljaju i tvoji ameri.

Izmisljas, da. Nema nikavog ogranicenja brzine kod F-35A, gde si to procitao? Meni ne pada na pamet da pretrazujem internet, ja o F-35 programu znam dosta a ti za svoje tvrdnje iznesi dokaze inace su izmisljotine.

F-35 nije projektovan da leti brzo, to moze da se vidi iz dizajna ususnika vazduha, takodje njegov motor ima relativno veliki bypass ratio za lovacki avion, ekonomicniji je ali neadekvatan za supersonicne brzine, to su svesno uradjena ogranicenja. Naravno da je avion koji postize 1.6 mach adekvatan i za airpolicing, ostali spomenuti vazduhoplovi sa min. 2 rakete na krilima i evtl. rezervaorom izvesno nisu brzi. Njihova maks brzina je uvek data u aeromiting konfiguraciji. Takodje, nema sumnje da je letelica napravljena u do sada 975 primeraka i sa jednom motorom jeftiija u eksploataciji od dvomotornog Rafale sa daleko losijom big scale economy.

Mi

Djuka, napisao si cak i da F-35 ima supercruise, sto je smejurija. Supercruise je efikasni letenje supersonicnim brzinama, a F-35 je daleko od toga po dizajnu. Motor F135 nije nikad bio dizajniran za supercruise, i ta sposobnost nije nikad bila reklamirana za taj avion. Tako da si ti onj koji izmislja.

kazes:
„F-35 nije projektovan da leti brzo, to moze da se vidi iz dizajna ususnika vazduha, takodje njegov motor ima relativno veliki bypass ratio za lovacki avion, ekonomicniji je ali neadekvatan za supersonicne brzine, to su svesno uradjena ogranicenja. “

Pa o tome ti i govorim za pocetak. Jedino sto ti ne verujes da kao i F-35B i C verzija A ogranicen u brzini jer isto pati od pregrevanja sto je poznata stvar za sve tri varijante samo se zvanicno ne spominje za A. I sto ne verujes da nije ekonomican za poslove Air policinga. DA li znas koliko sati odrzavanja F-35A treba po satu leta? Da li znas koliko kosta sat leta? Saznaj ako se smatras poznanikom F-35.

Ja sam samo na pocetku rekao da nije dobar izbor za Air policing zbog pregrevanja ciji se efekat znatno povecava pri supersonicnim brzinama i zato postoje ogranicenja da ne bi morao jos vise da sedi u servisu. To su cinjenice. F-35 je itekako dobar za neke druge stvari i za korisnike sa veoma velikim budzetom.

Mi

Evo da budem fer citam sada da F-35 moze malo (oko 240km) da bude u „supercruise“ modu, preciznije M1.2 bez afterburnera. To ga svakako ne cini efikasnim i ekonomicnim avionom kad je u afterburner (preko M1.2) za Air policing sto je poenta mog komentara. To takodje ide uz cinjenicu da nije dizajniran za supercuise (kao F-22) nego da u izvesnim situacijama moze to da postigne na kratko.

Po tom standardu je Rafale dosta bolji u supercuise sa 4 spoljasnje rakete i jednim rezervoarom za goriv leti M1.4 bez afterburnera. Da ne govorim koliko je ekonomicnije i koliko manje vremena provodi u servisu cekajuci na delova.

Dj

Ok, dakle F-35A ipak nema nikakvo ogranicenje brzine, to si definitivno onako napisao. Sto se tice supercruising-a:

Lockheed Martin, Vice President, Stephen O’Bryan states that the F-35 is capable of maintaining a speed of Mach 1.2 for 150 miles without using gas-guzzling afterburners. O’Bryan states that this is a good performance, as most fighters tend to operate at transonic speeds (close to Mach 1, which is just below the speed of sound). He was cited in “The F-35’s Race Against Time” by John A. Tirpak, Air Force Magazine, November 2012.

Meni je ovo dovoljno za tvrdnju da supercruising postoji i ako vazduhoplov nije dizajniran za takav nacin upotrebe.

Mi

Djuka,
Apsolutno ima ogranicenje brzine da ne bi jos duze provodio na odrzavanju, kao sto rekoh. Ponaruciti je poznato za verzije B i C. Ali sve 3 verzije imaju isti problem sa hladjenjem. Naravno da mogu da guraju i rizikuju jos vise ostecenja, ali kao sto rekoh imaju dovoljno posla u servisu i sa ogranicenjima, GAO report potvrdjuje svake godine.

„Marines have instituted a policy requiring F-35B pilots not to engage afterburners for more than eighty seconds cumulatively at Mach 1.3, or forty seconds at Mach 1.4. Navy F-35C pilots have fifty seconds at Mach 1.3 to ration.

To “reset” the afterburner allowance, they must then allow three minutes non-afterburning flight for the tail area to cool down to avert damage.

Pregrevanje motora jer mora da radi vise nego sto je planirano zbog prezahtevnih sub sistema, pa onda stete po antenama i nekim delovima trupa. Sve se to umanjuje ako se leti sporije.

„The Air Force, Navy, and Marine Corps may draft their own requirements for the cooling upgrade for the jets, whose Pratt & Whitney F135 engine is running twice as hot as designed, requiring earlier and more frequent maintenance, according to the F-35 Joint Program Office, or JPO.“

Zamisli tek koliko se vise to ispoljava kad se leti preko M1.2 sa upaljenim afterburnerom. U tome je poenta! I sam si rekao da nije dizajniran za vece brzine tako da vise od 1.2-1.4M nije pozeljno. Rafal je daleko bolji za sustizanje i presretanja uljeza koji leti 0.9 maha, a da ne govorim brze od toga.

Dj

Kao sto sam napisao F-35A, koji je za nas relevantna verzija, jer ga kupuju sve evropske zemlje, nema ogranicenje brzine, niti je ikada imao. Ti nisi uspeo do sada da navedes izvor svoje tvrdnje tako da je stvar jasna.

>> Zamisli tek koliko se vise to ispoljava kad se leti preko M1.2 sa upaljenim afterburnerom.

Lepo sam naveo izjavu proizvodjaca kako je „F-35 is capable of maintaining a speed of Mach 1.2 for 150 miles without using afterburners“, ne razumem zasto uporno insistiras na afterburner-u. F-35 ne treba afterburner da bi leteo nadzvucnom brzinom od 1.2 mach do 150 milja. Ne znam sta tu nije jasno…

Mi

Djuka, sve je jasno osim sto ti ignorises pregrevanje na sve tri verzije pri jacem radu motora na koji sam gore naveo izvor. Ogranicenje brzine zvanicno nije stavljeno na A ali jeste ba B i C. Moja poenta je da F-35 ne ide komotno iznad 1.2 maha kao recimo Rafal, sto ga cini ne bas dobrim izborom za Air Policing. Afterburner mu je potreban za iznad 1.2M ili posle 150milja na1.2M, koji onda ostecuje mnoge stvari i povecava servisiranje koje je inace zahtevnije i skuplje od vecine Zapadnih aviona kao sto su Rafal, F-16, F-15, itd. To je sve.

Pa

@Nenad, kupovina lovačkih aviona nije samo pitanje „šta je struka odabrala ili koje bi avione piloti htjeli“ već i pitanje političko-vojne suradnje dviju država. S naglaskom na plitičko. Ovo je i kupovina određenih političkih bodova predsjednika vlade u Briselu. Novac je ostao u Evropi i svi sretni. E sad netko je dobio više, a netko manje.
Kad sam razgovarao s nekim pilotima osmica, rekli su da se Black Hawk ne može mjeriti s osmicama…u smislu nosivosti, po njima i pouzdanostima. Pa opet sve otišlo u Ukrajinu i kupuje se novo. To je kao ono vječno pitanje: šta je bolje PC ili Mac?

Odgovori
Mi

BlackHawk su ludilo. Tek kada si uživo, vidiš koliko su brži od Mi8, Mi17. Nosivnost nije bitna. Malo kada ćeš nešto doslovno prevoziti osim ljudi u helikopterima.

Ne

@ ww-f22

Definitivno ne želim onu poznatu- „“cveta cveće u naše preduzeće““.

Kada je tako kako jest , zaista želim da nas Rafalei služe dugo i dobro u zdravlju i miru.
Da korištenje istih ide ko po špagi. Bez ikakve zluradosti i malicioznosti s moje strane.

Da,po sposobnostima iznad naših potreba i jesu ,ali po onoj narodnoj – „“ od viška glava ne boli „“.

Ma

Onako na prvu sve super, da se razumijemo odlični avioni , čak i cijena nije ubitačna, srce govori super. A mozak govori za taj novac 18 FA-50, još koji trenažer, dobar PVO, dronovi i puno naleta i vježbe.
Čovijek nikad zadpvoljan

Be

Nenade, narod i nije bas najinteligentniji….

Od viska je glava uvijek boljela, bez obzira koliko mi sami sebe obmanjivali.

Ne

@ Pas Tom

Ma jasno i to što si napisao i jest dio priče oko nabave vojne opreme.

Gleda Black Hawk ….pa nije u redu našem „“strateškom““ dati nogom u guz. I iznova poljitika i novci.

Odgovori
Mi

Od onomad Beduinovog ponavljanja kao pokvarena ploca da nece nista od Rafala za HRZ biti i ponavljanja kako ce HRZ biti ugaseno, do novih komentatora sada kako kupljeni avioni nece stici.

Jedva cekam da ti lepi Rafali slete vise u lepu Hrvatsku, pa da konačno počne druga diskusija na istu temu! Kao recimo šta je stiglo u F3 paketu zmaja, radar, sistemi zastite. Svasta se prica sada i nista nije potvrdjeno. Šta je stiže od raketa…itd.

p.s.
Izuzetno lepo izgleda u HRZ semi.

Odgovori
Be

Milose, ne stavljaj mi rijeci koje nikad nisam izgovorio u usta.

ja sam kao pokvarena ploca govorio kako od kosher bureka nece biti nista dok je vecina to smatrala done dealom.

I kao pokvarena ploca govorim kako Rafale, iako fanastican zrakoplov u svakom pogledu, nije dobro rijesenje za Hrvatsku.

Velika je rezlika u spomenutom…..ogromna.

Mi

@ Beduin, mozda nisi izgovorio, ali si iskucao posle propalog F-16 „Bureka“:

– „Nista od toga.“
– „Nista ni od rafalea“
– „Read my words, nista ni od ovoga.“
– „Hrvatska trenutno ide krivim smijerom koji ce, u konacnici, rezultirati gasnjem nadzvucne borbene komponente.“ …

Uzelo mi je 5 minuta da nadjem na T6 tvoje ove citate kojih ima jos dosta i mnogi ovde pamte. Da se ne lazemo :-) Nisi verovao da ce Rafali biti kupljeni i da ce stici i HR u 2024.
Ja razumem vrlo dobro sta ti pripovedas ovde godinama o HRZ i FA-50, NASMA, itd, ali sta si uporno ponavljao i kucao je dosta drugacije.

Licno sam bio UBEDJEN da ce HRZ izabrati F-16V kao Bugarska, ali mije drago sto sam bio u krivu. Estetski mi je F16 jedno 5 puta ruzniji (pozdrav za Falcona), i mislim da je od dva aviona iz vise razloga Rafal daleko bolji izbor za HRZ.

Da li je Rafal zdrava odluka, i da li ce Hrvatska bankrotirati zbog nabavke ozbiljnog visenamenskog avona je nesto sasvim trace, ima jos dosta godina posle dolaska Rafala u HRZ dok se to ne ispostavi.
Ali posle neminovnog dolaska Rafala ja ti garantujem da se HRZ nece ugasiti. Ni pre ni posle.

FA-50 mozda jesu najbolje resenje i za HRZ i za Srbiju, ali to, kako rekoh ranije, nece da moze dogod ste vi u NATO, a mi imamo granicu pored vas.

Budite sretni sto niste kupili F-35 preko reda. Ovo je jos i potencialno dobar korak. Ostaje da se vidi koliko dobar ili los, ali Rafali dolaze i HRZ konacno napreduje u širokim skokovima.

Be

Milose, mozda si iscitao takovo nesto sto je istipkano pod mojim nadimkom, ali to nisu moje rijeci.

Vise nego jednom sam zamjetio kako odredjeni ljudi koriste moj nick….nista cudno.

Sve je ovo ionako razbibriga.

Dakle, moje rijeci su moje.
A tko se predstavlja kao ja, nije moj problem niti cu na to svoje vrijeme trositi.

Be

@ Nenad

Nenad, da li ti to s podsmijehom gledas na ZTŠ I promet/aeronautics?

Vadis, ja Sam zavrsio oboje.

Odgovori
Ne

@ Beduin

Ma kakav podsmijeh za Boga miloga !

Be

Ne znam, ucinilo mi se.

Ugl., dobro da si spomenuo.

Srednja zrakoplovna jeste temeljac zrakoplovstva, ne samo vojnoga.
Samo, mladi ljudi se vise ne zadovoljavaju s pojmom ‘odlicna primanja za nase uvijete’….
Ukratko, mladi ljudi nikako nisu zadovoljni ‘nasim uvijetima’.

Program skolovanja vojnih pilota se uvelike promjenio od mojeg doba…..ja sam bio u 5. narastaju.

Promjenio se na bolje.
Svidja mi se sto ima vise programa iz kojih se mladi ljudi mogu opredijeliti za poziv vojna pilota.
Nisam za to da se paralelno kuburi s akademskim obrazovanjem i letackom obukom kao u moje vrijeme.

Po meni, sadasnji sustav je dosta kvalitetniji i flexibilniji.

E sad, sto se tice prelaska s PC9 na Rafalea, stvarno bi bila glupost ici izravno.
To bi bila uber glupost.
Opet, za 2 do 3 pilota koliko ce godisnje Hrvatskoj trebati za Rafalea, nabavka dedicated trenazera nema opravdanja.
Ta rupa se lako premosti unutar razlicitih NATO programa obuke pilota.

Npr., Madjarska nema niti avione u klasi PC9, pa opet operira Gripene upravo zahvaljujuci tim programima.

Nadam se kako moje bivse kolege imaju to na umu.

Mi

Ja sam shvatio da je taj trenazer toliko realistican da se dio letnih sati moze i na njemu obavljati, a ne samo za obuku novih pilota vec i trenazu postojecih.

Ne

@ Beduin

Drago mi je čuti da je sustav školovanja dobar i fleksibilan.

Tvoji bivši kolege ……e sad , mi smo poznati po improvizaciji , pa neka sadašnja ekipa u HRZ dovede „“Hr improvizaciju““ na najviši mogući nivo.
Evo , rekao sam ovo pola u šali ,pola za ozbiljno.

Jbg, takvi smo ,pa makar u pitanju bili Rafalei :)

Be

Aj sad, rijec dvije, o tome famoznom air policeingu.

Vidim, cesto se spominje, ali mi se cini kako nitko ne zna o cemu se tu radi.

Dakle, air policeing jest, ajmo ga nazvati reakcijom naleznih tijela, na nepoznati zrakolov koji je nepoznati (iz bilo kojeg razloga je nemoguca indentifikacija ili komunikacija s istim).

Da znam, svima vama odmah na pamet pada nekakav putnicki avion koji je otet i zaputio se zakucati u zagrebacku katedralu za vrijeme nedjeljne mise……
No, takav scenario je gotovo nemoguce.
Ne kazem da je nemoguc, nego vijerojatnost za to je iznimno mala.

Puno veca vijerojatnost jest da se radi o zrakplovu generalne avijacije koji ima problema s komunikacijom.

E sad, da li u tom potonjem slucaju ima opravdanja za dizati borbeni dvojac za utvrdjivanjem cinjenicna stanja?

Da, slazem se, cinjenicno stanje se mora utvrditi…..ali zar bas s Rafaleom?

Ja bi to jednostavno rijesio.
naoruzaj Pilatuse, ionako su non stop u zraku.
Kad se takav slucaj desi, lako ga je preusmijeriti na presretanje i indentifikaciju intrudera.

Odgovori
Mi

Pilatus nema dovoljnu brzinu da moze presresti i vizualno ustanoviti o kakvom zrakoplovu se radi. Jedino ako bi dezurali na nekoliko aerodroma da pokriju teritorij drzave.
Sto se tice toga da se sposobnosti Rafalea nikad nece moci iskoristiti pa nadam se da nece. Scenarij u kojima bi se sve njegove sposobnosti koristile su totalni rat poput ovog Ukrajini. Tad je kasno ici u kupovinu i obuku pilota jer svaki dan cekanja visestruko kosta, kao sto su i Ukrajinci naucili.

Be

Mislave, aj molim te, objasni ti meni kako PC9 koji ima brzinu krstarenja od 275 cvorova ne moze presresti npr cesnu 172 koja ima brzinu krstarenja od 108 cvorova.

Ne

@ Mislav

Rafale je avion koji zbog svojih ogromnih mogućnosti Hrvatskoj ne treba.

Grcima npr da, nama ne.

Za Grke izvrstan izbor , za Hrvate los.

Dali sam čuo ponešto o strategiji korištenja Rafale i ukupnim troškovima korištenja od bilo koga iz Hr tko je odlučio da se kupe baš ti Francuzi ?

Nisam

Q8 RS i Clio V

Skoknem do apoteke , u Super Konzumu je akcija na gauda sir, trknem teti u Gajnice odštopati wc , skoknuti s ekipom do Splita na tekmu ili u Viroviticu po vešmašinu ( rabljenu )….

Dali za sve to trebam Q8 RS ?
Ili je Clio V baš za nabrojano auto za moje potrebe?

Što je ,tu je . Imamo Rafale i daj Bože da nas dobro i dugo služe pa makar i za nadzor zračnog prostora. Uffff….

om

Beduin@ naravno da ga može presresti ako krene sa neka povoljnije pozicije ili ako je već u zraku. ali ga nikako ne može presresti po nekoj normalnoj proceduri koja definira dežurstvo. Da nam služe samo za presretanje bili bi dostatni i FA50 . Dok naši susjedi kupuju raketne sisteme, radare, stotine dronova samoubica ne možeš ti vozikati FA50. Na žalost na Balkanu još nije zabetoniran mir barem meni tako izgleda. Srpska vojska je stalno u pokretu i na vježbama. Nikad ne znaš kakve će političke prilike biti stvorene a RS nam je na granici a Dodik priča o otceplenju koje on misli izvesti sporazumno. Zato pusti Pilatuse to je za školovanje i za paradiranje koje ipak mogu odrađivati majstori koji bi u nekoj budućoj fazi razvoja mogli završiti na Rafalu.

Mi

Beduin,

A jel ce samo Cesne da presrece? Ajde ti meni objasni kako ce da presretne Airbus A320 ili istu tu Cesnu sa mlaznim motorom, da ne govorim o nekom lovackom avionu pa cak i onom famoznom dronu koji je pao na Zagreb.

Nenad

Ne treba sad ali kad zatreba onda je kasno. I to sto ima, a sad ne treba ima svoju svrhu. Odvracanje. Nije isto nekom uletit u tvoj zracni prostor ako zna da je najgore sto mu se moze dogoditi da ce mu neko iz Pilatusa mahnuti. Ako zna da s druge strane postoji lovac sposoban za super krstarenje naoruzan Meteorom, ne dva vec tri put ce razmislit.

Be

Ma nije da nece sluziti…daleko od toga.

Sluzit ce oni dosta dugo, bar sljedecih 20 godina….

No, matematika je neumjesna.
Ako dolaze s preostalih 3800 sati naleta do isteka resursa, a planiran godisnji nalet je 100 sati (sto je jako premalo za tako slozen i softiciran zrakoplov), ispada da ce u penziju s preostalih 40ak % resursa.

Nadalje, s planiranih 100 sati godisnje, cime se moze ovladati?
Ajd, moze se ovladati sigurnim poletanjem i sletanjem, ovladati elementima napada na zemaljske ciljeve i elementima zracne borbe……a gdje su jos operacije elektronske borbe, tehnike aerial refuelinga, kombinacija napada na zemlju s zracnom borbom i elektronskim djelovanjem istovremeno jer taj avion sve to pokriva…..i puno toga jos.

U svakom slucaju, resursa ima dovoljno za povecati taj nalet na bar 150 sati godisnje…..samo je pitanje da li ce biti dovoljno novca i volje.

Ze

Od tebe Smo čuli svakakvih Gluposti, ali sa Pilatusom si nadmašio SVE😂🤣😂🤡🤡

Odgovori
kl

Momci, cisto da znamo ko je ko i o cemu prica, ko je od vas ovdje pohadjao Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i nakon toga akademiju u Zadru?
Cisto da se zna o cemu pricamo, pa ako vam nije preveliki problem dati podatke o tome….

Odgovori
Dj

A sto je to za danasnje stanje stvari relevantno, ko je isao tamo u neku skolu u proslom veku pre 30+ godina? Mislim lepo je to da se vi klasici skupite i druzite, podrzavam, ali realno nema veze sa danasnjim temama.

kl

ja recimo jesam i volio bih da mi se jave kolege koji su prosli istu stvar tamo negdje krajem proslog stoljeca, pa da „prebijemo“ koju po ovoj temi.

Odgovori
GK

Šta smo i kako trebali kupiti, jel pretjerano, preskupo, ne valja konfiguracija, nema infrastrukture, male plaće…
Hrvatska ima strateški plan razvoja HRZa i zna kakav joj zrakoplov treba sukladno potrebama (ne samo osiguranja zračnog prostora nego i potpore kopnenim snagama i mornarici). Odabran je upravo onaj i gotovo jedini koji zadovoljava traženo. Sa gospodarskim pojasom HR ima gotovo 111000 km2 površine (30% više od Srbije) nezgodnu konfiguraciju i polovinu površine prekrivene vodom. Od Pule do Prevlake je gotovo 500 km a operativni radijus golog F16 je nešto više od toga. O nekim zadržavnjima u međunarodnim vodam Jadrana ne treba ni razmišljat (Pilatuse naoružat 😂). Odabir je bio prvenstveno radi doleta i mogućnosti nošenja sredstava zrak-zemlja i izvršavanja dugih misija. Svi mlazni avioni mogu vršiti air policing o tome je bespredmetno debatirat. Za taj novac nismo mogli dobiti sve traženo i ovo je džabe.
Infrastruktura i plaće će bit i tih 100 mil godišnje je za Hr proračun koji je samo ove godine narastao za milijardu eura ništa.

Odgovori
GK

I samo da dodam, kad smo ugovorili Rafale za 999 miliona (bez PDVa jer dodavat PDV koji plaća država sama sebi je glupo) budžet RH bio je 20 milijardi eura a kad slete na Pleso bit će 25 milijardi. Razlika je 5 milijardi od čega je bar polovina inflacija. Dakle džabe smo ih dobili.

Odgovori
Dj

>> bez PDVa jer dodavat PDV koji plaća država sama sebi je glupo

Mozda je glupo ali u S. Koreji, u normalnoj evropskoj drzavi nije ni najmanje.

Ro

F3-R standard je dominantno SW sloj koji omogućava integraciju novog HW u samom avionu, ako je isti instaliran.
Taj se standard može primjeniti na 2 različite generacije radara (RBE2 – PESA i RBE2AA – AESA, danas Thales koristi samo naziv RBE2 jer se PESA više ne proizvodi), zatim 2 različite generacije optronike (OSF i OSF-IT, ovaj zadnji je napredniji i umjesto 2 kanala za IR, dodaje jedan za TV detekciju i praćenje) i na kraju 2 različita sistema za detekciju raketa (DD i DD-NG).
Tkogod misli da F3-R automatski znači AESA, brzo će se razočarati, samo neka progugla na nekoliko foruma koji prate prodajni boom Rafala.
Ovaj dvosjed koji su neki dan pokazali je B308 isporučen FrAF 2005.godine i već u startu postavlja dobru osnovu za pitanju Vladi HR koja se u medijima izjasnila da su to avioni sa oko 10 godina starosti.
@Beduin – čovjek te nije farbao; ako se planovi nabave francuskog zrakoplovstva ostvare, krajem ove godine će udio AESA u floti B/C Rafala biti oko 50%; početkom ove godine je iznosila samo 20%.
P.S. na stranicama MORH-a se navode TT karakteristike i citiram ‘noviji radar’ a ne najnoviji radar.
Bit će zanimljivo, bez obzira na odličan avion u bilo kojoj varijanti, opet se mulja.

Odgovori
GK

To je realna analiza. Ipak i sa smanjenim kapacitetom odlična platforma za daljnji razvoj. Iste će se za desetak godina vjerojatno nadogradit na viši standard a ako uspijemo integrirat ih kako planiramo možda nabavimo i novih šest.
Sad je najvažnije krenut, za dvije do tri godine ćemo znat gdje smo. Iskreno integracija i dovođenje u punu sposobnost trajat će godinama.

Mi

@Robert evo ti izjava francunskog ministra obrane o tome šta je standard F3R , a to što ti googlaš nema veze sa vezom i imaš izjavu na stranici Thalesa da su sve izvozne verzije sa AESA radarom
https://www.mbda-systems.com/press-releases/the-rafale-f3-r-now-to-be-used-in-operational-service/ neznam ond tko je ovdje lud
The French Air and Space Army and the French Navy signed the operational entry into service of the Rafale at the F3R standard, the French Ministry of Armed Forces announced on March 17, 2021.

The new F3R Standard comprises several upgrades, that include the RBE2 AESA radar system, the METEOR long-range air-to-air missile, the TALIOS designation pod, and an update of the SPECTRA electronic warfare suite. The upgrade of the Rafale fighter jets delivered to previous standards was carried out by Team Rafale, a joint venture composed of Dassault Aviation, Thales, and Safran.
Onda su Francuzi stvarno ludi pa neznaju da njihovi zrakoplovi uopče nemaju aktivne nego pasivne radare kako ti tvrdiš https://www.janes.com/defence-news/news-detail/rafale-f3-r-standard-declared-fully-operational pa ako razumiješ engleski onda proćitaj članak u kojem ti piše šta je F3R stnadrd a šta je F3 standard

Mi

pa onda ti objasni francuskom ministru obrane da nema pojma o čemu on govori kad govori o standaru F3-R https://www.mbda-systems.com/press-releases/the-rafale-f3-r-now-to-be-used-in-operational-service/
https://www.aerotime.aero/articles/27485-rafale-f3r-fighter-jet-full-operational-capability inče ovdje govoriomo o brojevim 315 i 318 za B verziju

Ro

@Mikev
Izvoli druže…ovo niže je citat članka s francuskog portala na 31.12.2022. Google prijevod direktno iz browsera.

„“20% of aircraft today are equipped with AESA radars. We will have deliveries in 2023, with the goal of increasing to 50% by the end of 2023. This is one of the benefits of our Rafale exports. We have indeed invested part of the revenue from these exports on EASA radars,“ explained General Mille.“

Izvor:
https://www.opex360.com/2022/12/31/pour-laviation-de-chasse-francaise-2023-sera-une-annee-tres-compliquee-selon-le-chef-detat-major-de-larmee-de-lair/

Točno je da su sve izvozne verzije opremljene sa AESA, ali s 2 bitna detalja: 1) To su sve novi avioni koji su izašli sa produktne linije kada je RBE22AA već bio dovršen 2) Grčka je zasad jedina koja je 12x polovnih aviona naručila sa tim radarom (6 ih je dosad isporučeno).
Ono što nije jasno je da li su Grci kupili AESA direktno od Thalesa ili su dogovorili da se AESA radari skinu sa dijela Tranche 4.1 flote C modela koje su Francuzi primali u periodu 2013-2022 (samo 32 komada).

Za 315 i 318 si u pravu, pogrešno sam naveo serijski broj.

Mi

Robert

Citirani tekst je sa sluzbene web stranice francuskog Thalesa. Ponavljam, ne nekakvog bloga vec sluzbene web stranice jedne od najvecih tvrtki iz segmenta obrambene industrije koja je i razvila AESA radar za Rafale.
Kako objasnjavas navedeni citat? Da im se potkrala greska kad su objavili na svojoj sluzbenoj stranici da citav svijet moze da vidi ili sto?

„Dedicated to the Rafale, the RBE2 is the Europe’s first-ever AESA radar delivered to Forces.

It is combat proven on board the Rafale for the French Air Forces. It also equips the Rafale for Egyptian, Qatari, Indian, Greek, Croatian, UAE and Indonesian Air Forces.“

Be

Mikev, IRE tehnicar trenutno na obuci u Fransuskoj kaze da si u krivu.

E sad, vjerovati blogovima ili covjeku koji ima svoje prstice na kupljenom harwearu, i kojeg btw osobno poznajem, vjerujem njemu.

Ro

@Mislav
Ne moram objašnjavati jer se ti vendori vrlo marginalno dotiču Hrvatske koja je na taj popis primarno uvrštena jer kupila taj avion u kojem se nalazi HRPA Thales-ove opreme, pored spornog tipa radara. Za razliku od Grčke koja je objavila da će njeni polovni avioni imati AESA-u, kod nas nema takve potvrde što mi je čudno ako je ugovor zgotovljen.

Mi

a jesi li razumio o čemu taj general govori u ovom članku, od početka do kraja, u kojem se govori o obuci i preobuci pilota sa mirage 2000 na rafale , u kojem govori da unatoč isporuci 24 rabljena aviona , dolaze novi avioni na F3R standardu, on govori ovdje o novim avionima za navy i zračne snage Francuske, kakve to veze ima sa F3R standardom kojeg je potpisao zapovjednik zračnih snaga, ja sam ti odgovorio da postoji samo jedan f3R satandar a ipsred njega je F3 o kojem ti govoriš
@ Beduin daj se saberi malo prije ima aesa a sad ti tehničar govori da nema koje je od toga , ipak više vjerujem predsjedniku Thalesa jer sam imao prilike raditi na njihovim i američkim i francuskim verzijama, za koje sam prošao obuku nego , rekla kazala

Mi

a ovaj zadnji dio govori da su dio novca od izvoza namjenili za kompletiranje radara i antena, koja je to tranche 4.1 , nisam za njih čuo , u tekstu ti govori o 13 primljenih novih aviona u zračne snage i navy i naručenih 42 na standardu F3R , jedino znam za standard F4 i kasnije F4.1 kojeg če isporučiti, još ti je ministrica obrane najavila da če ovih 12 za Hrvatsku nadomjestiti 12 novoproizvedenih aviona.Pour rappel, la Croatie recevra six Rafale F3R prélevés sur le parc de l’AAE en 2023 [voire au début de 2024], les six autres devant suivre en 2025. La Grèce a déjà reçu six avions d’occasion. Et les six derniers qu’elle attend lui seront remis l’an prochain. Au total, sa force aérienne comptera 24 Rafale, dont 12 neufs.
As a reminder, Croatia will receive six Rafale F3Rs taken from the AAE fleet in 2023 [or even at the beginning of 2024], with the other six to follow in 2025. Greece has already received six used aircraft. And the last six that she is waiting for will be given to her next year. In total, its air force will have 24 Rafales, including 12 new.
Podsjetimo, Hrvatska će 2023. [ili čak početkom 2024.] dobiti šest Rafale F3R preuzetih iz flote AAE, a ostalih šest 2025. Grčka je već dobila šest rabljenih zrakoplova. A zadnjih šest koje čeka dobit će iduće godine. Ukupno će njezino zrakoplovstvo imati 24 Rafala, uključujući 12 novih.
https://www.opex360.com/2022/07/30/lentrainement-des-pilotes-de-larmee-de-lair-va-etre-affecte-par-la-vente-de-rafale-doccasion-a-la-grece-et-la-croatie/ a sad sam potraži standard F3 i F3R pa vidi razliku

Be

U bem ti…Mikev sorry, ne znam kako mi se ovakav feler potkrao….
Mislio sam na repost na Roberta nasloviti a ne na tebe.

Da, AESA je na njima……

Ž

Mikev

Грчка је у наоружање примила 12 половних и 6 нових Рафала. А не обрнуто како пише у том чланку.

F3R не подразумева уградњу АЕСА радара.

А лепо је Роберт навео да је почетком ове године само 20 процената француских авиона имало АЕСА, и да ће се то повећати на 50 процената до краја 2023.

Али, неће сви постојећи француски Рафали добити АЕСА.

Mi

Robert

Ne moras objasnjavati jer ne mozes. Thales te potpuno demantira. Dakle na njihovoj stranici striktno stoji da ima. Ti sebe uvjeravaj u sve drugo ako ti je tako lakse.

Mi

Zivojine

Imalo bi i vise od 20% da nisu prvo podmirili kupce. Thales je naveo na svojoj stranici sve zemlje ciji Rafalei imaju AESA.

Mi

@ Živojine stvaro, zar ne razumijete pročitati napisano još jednom F3R standard je sa RBE2 AA radarima, a F3 je sa RBE2 PESA radarima, vjerojatno zapovjednik zračnih snaga zna šta je odobrio , a iz Thalesa su potvrdili da svi zrakoplovi za strane naručioce idu sa AESA radarima, nemoj se uvrijediti ali lako je potražiti koji je koji standard

Mi

@ Živojine referirao sam se na članak koji je Robert ostavio samo dio, a to je od prošle godine 12 mjesec izjava i u njemu se govori o zamjeni 24 polovna Rafalea za nove u kojoj piše koliko je do tada isporučeno aviona, a pšta se postotaka tiće to je također vezanoo za zrakoplove koje koristi Navy i Zračne snage u tekstu vam sve piše samo treba pročitati cijeli tekst u tekstu se spominje 6 rabljenih je isporučenu i još 6 če ih dobiti uz 12 novih je 24 nije teško zbrojiti, nigdje nisam rekao da ih nije 18 isporučenoo Grčkoj , nego treba pročitati , piše ako piše da je šest dobila i još šest dobija plus 12 onda izađe 24 sve piše u tekstu , na francuskom, engleskom i hrvatskom , a Robert uporno priča o standardima, imate i na stranici Dasaulta opisano šta je F3R standard.

Ž

Mislav

Нисам сигуран у све што произвођачи наводе у својим рекламама и писањима.

Mi

Zivojine

Sluzbena web stranica sa informacijama nije reklama vec validne informacije proizvodjaca. Uostalom ovdje mozes vidjeti za svaki rafale kako hr. tako i grcki ili egipatski sta posjeduje od ooreme. Za hr. je naveden i inicijalni paket naoruzanja koji stize.

https://cmano-db.com/aircraft/5268/

Dj

>> ako se planovi nabave francuskog zrakoplovstva ostvare, krajem ove godine će udio AESA u floti B/C Rafala biti oko 50%; početkom ove godine je iznosila samo 20%.

AESA radar nije kikiriki, dodatnih 30% ukupne flote od recimo 200 aviona opremiti do kraja godine novim radarom da bi se doslo na tvojih 50% bi znacilo za par meseci proizvesti i instalirati oko 60 radara, sto je gigantski poduhvat a znamo iz raznih izvora da Thales ima velikih problema sa kapacitetima. Postojeci radari se ne menjaju samo tako, jer postoje novi i bolji AESA, nego kada im se priblizi istek resursa a planiran je upgrade.

Ro

@Mislav, Mikev
Kad bude jasno da su stigli s AESA radarima, bit ću neubičajeno sretan/zadovoljan zato što ste bili u pravu,
Pozdrav

Mi

@Djuka opet si promašio stvar ovaj general govori o zrakoplovima za Francuske zračne snage i Navy, ne govori ništa Hrvatskoj ili Grčkoj , to je samo kao opasku pisac teksta nave gdje idu 24 rabljena zrakoplova, treba cijeli tekst pročitati ne samo dio

Mi

Tebi ce biti jasno samo ako sjednes u kokpit i upalis ga sto sumnjam. Da ces biti zato sretan jos vise sumnjam..

Dj

>> opet si promašio stvar ovaj general govori o zrakoplovima za Francuske zračne snage i Navy, ne govori ništa Hrvatskoj ili Grčkoj

NI ja ne govorim o jednoj ili drugoj niti se petljam u vasu diskusiju. SAmo mi je ta prica o upgrade-u 60 radara u roku od godinu dana nerealna. Uostalom, evo sad smo dosli do kraja 2023., clanak koji si citirao je iz 2021. Da li je sada 50% francuske flote rafale opremljeno AESA radarima?

Th

Sada ce se neki i na Hrvatskim Forumiman morati pomiriti da ce
HRZ leteti na Rafaliman. Ja osobno sam bio za pocetno rabljene
F-16 Block 50 i postepeno prelazak na F-16 V ili mozda F-35.
I to skupa sa Istocnim Krilom NATO-saveza sem Madjarske koja nema
mesta u tom savezu kao ni Srbija. Sorry.
Hrvatska je se sada vezala na Franzuse i njihovu vojnu industriju.
Vec sada nose Beretke naopako kao oni. KEKW
Neki nek uzimaju dalje svoju therapiju. Sa 10+2 aviona jedva se moze
radit taj Air-Policing a kamoli voditi rat. Da su bar uzeli 12 jednoseda.
Obuka za tako malo potrebnih pilota mogli su pravit kod Franzusa.

Odgovori
Be

Ne znam gdje ti je promakla informacija, ali opce poznata cinjenica je da zrakoplovi zapadna prijekla (ukljucujuci francuske) u dvosjednoj inacici ne zaostaju u borbenim sposobnostima od jednosjednih im pandana.

Da

Thomas; molim lijepo da objasniš zašto si protiv dva dvosjeda u korist jednosjeda? Misliš da o tome nitko nije mislio prije narudžbe?

Th

@Beduin
Imas li ti drugog posla ili visis samo na ovoj strani ?
Sta da salju dvoseda u patrolu ? Mozda kad se vodi elektronska ili
borba protiv PVO je dodatni pilot dobar. Tako se to radi kod Israelskih
F-16 Brakett (dvosed). Onal drugi je F-16 Barak (jednosed).
@Davor
Da si malo bolje procitao i razumio sta si procitao nebi me pitao.
Sta ce ti dvosedi ako obuku pravis kod Franzusa ? Za 12+6 Pilota
cemu da se pravi sam obuku ? Ovako se mogu neki provuc koji
nisu sposobni da budu vojni piloti. Bojim se da je to i bio cilj.
Moci ce se neko i malo provozat. Koliko ce se godisnje obucavat
pilota ? Koliko ?

Verujem da ima i pilota koji bi radje leteli dalje na Mig-21 i Mi-8
do penzije samo da ne rade preobuku. Neki verovatno ne bi ni
prosli alkotest.

Be

Thommy, ne zamaraj se s mojom svakodnevnicom. Ona te se ne bi smijela ticati.

Sto ce se slati, kada i u kojem broju….sve to ovisi o zadaci.

A spektar potencijalnih zadaca ja jako sirok.

Obuku radis kod francuza?
Netocno!
Inicijalnu obuku radis kod francuza po sistemu train the trainers.

pp

Sve sa topom.

Odgovori
Ze

Ako se sjecate one ,,promasene investicije,, od F35?

Israel’s defense ministry formally requests an additional 25 F-35 fighter jets from the US in a $3 billion deal

Mnogi su ovdje to posebno naglasavali i dizali u nebesa ,,neunistivi ,,S400?? Da bi sada imali da Ukraina kada joj se prohtje :ajmo unistit jos jedan kod baze Dankonja????

Odgovori
Dj

Eskadrila F-35 na ukrajinskoj strani okoncala bi rat za 7 dana!

Jo

Djuka,

ovo ti je najbolji komentar do sad. Racunajuci sve nadimke koje si imao. :D

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor