Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024

[ANALIZA] Kosovo prikazalo besposadne letelice Bajraktar, Đakovica ipak glavna avio-baza, nastavlja se obuka za pilote helikoptera u Albaniji

18. jun 2024

[Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

14. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

14. jun 2024

RV i PVO Vojske Srbije izvelo vežbu uz primenu elektronskog ometanja: Divizion u Kragujevcu najverovatnije dobio sistem FK-3 kao i HQ-17AE

12. jun 2024

[ILA 2024] Evropa započela rad na razvoju svog “superteškog“ vojnog transportnog aviona

7. jun 2024

[ILA 2024] Sve o nemačkim Eurofajterima

7. jun 2024

[ILA 2024] Belgija novi korisnik Erbasovog helikoptera H145M

6. jun 2024

[ILA 2024] Nemačka će naručiti još borbenih aviona EF-2000, Erbas predstavio novi koncept „Wingman“ borbenog drona, „radikalna transparentnost“ ILA-e lekcija za sve

6. jun 2024

[ILA 2024] Međunarodna premijera srpskog petokrakog Erbasa u Berlinu (bolji smo od Mađara)

5. jun 2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potpisalo ugovor za nabavku helikoptera

4. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina dobija leteće radarske sisteme iz Švedske, žestoki ukrajinski napadi na rusku protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu

31. maj 2024

[SEAS 2024]: Erbas Srbiji predstavio teški transportni avion A400M

27. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

24. maj 2024

Dogodine u F-16: Igrali smo DCS na SEAS-u (i imamo ideju za biznis)

23. maj 2024
Makedonija ukida borbenu komponentu vojnog vazduhoplovstva, kupuje nove višenamenske helikoptere
Makedonija trenutno ima samo dva operativna Mi-24, Ukrajini će predati čitavu flotu od 12 primeraka / Foto: Igor Božinovski

Makedonija ukida borbenu komponentu vojnog vazduhoplovstva, kupuje nove višenamenske helikoptere

Makedonija će ukinuti borbene sposobnosti vazduhoplovnog segmenta svoje vojske, i u okviru tog procesa će Ukrajini uskoro dati kompletnu flotu od 12 jurišnih helikoptera Mi-24, rekla je makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska u intervjuu u emisiji „360 stepeni‘‘ emitovane 24. marta na TV stanici Alsat.

– Danas je Generalštab Armije dostavio mom kabinetu analizu na osnovu koje bih preporučila vladi Makedonije donaciju 12 helikoptera Mi-24 Ukrajini – rekla je Petrovska potvrđujući nedavno pisanje Tango Sixa da će Skoplje pozitivno odgovoriti na zainteresovanost Kijeva da dobije flotu jurišnih helikoptera proizvedenu 1984. godine.

Odobrenje za transfer helikoptera biće doneto na predstojećoj sednici vlade koja je zakazana za 29. mart, rekla je Petrovska i dodala da je Ukrajini u sedam različitih vladinih odluka već donirano naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 30 miliona evra. Demonstrirajući transparentnost, ona je takođe rekla da će Skoplje držati u tajnosti samo detalje vezane za vreme i način transporta Mi-24 do ratom razorene zemlje.

Prema rečima Petrovske, u skladu sa planovima transformacije makedonske vojske prema državnim ciljevima NATO deklarisanih sposobnosti, komponenta borbenih helikoptera armije Makedonije prestaće da postoji i fokus će biti na nabavci višenamenskih helikoptera koji bi služili za transport i misije za pomoć u katastrofama.

Makedonija planira nabavku osam višenamenskih helikopterskih platformi, pet različitih ponuda trenutno ocenjuje „Integrated Project Team (IPT)“ koji radi u okviru Ministarstva odbrane skoro dve godine, rekla je Petrovska i dodala da se očekuje da će IPT završiti svoj rad najkasnije do sredine aprila 2023. godine, nakon čega bi Ministarstvo odbrane predložilo Vladi i parlamentu u Skoplju odluku o kupovini helikoptera putem međuvladinog sporazuma (Government-to-Government, G-to-G).

Bilo je planirano da makedonski Mi-24V lete do 2025. godine / Foto: Igor Božinovski

Petrovska je takođe rekla da Makedonija tek treba da donese odluku o drugoj zemlji koja bi zajedno sa Grčkom ubuduće obezbeđivala vazdušni nadzor njenog neba. Zanimljivo, dok su u prošlosti Bugarska i Turska pokazivale veliko interesovanje za ovu misiju, Petrovska je otkrila da se sada takođe razmatraju i druge zemlje NATO-a. Ona nije imenovala te druge države, ali je logično pretpostaviti da bi Italija mogla biti jedna od njih.

Ova iznenađujuća izjava, osim očigledne nesposobnosti Sofije da obezbedi održivi vazdušni nadzor nad Severnom Makedonijom, kao i nad Bugarskom, zbog kritičnog nedostatka operativnih aviona MiG-29, takođe može jasno da signalizira distanciranje Skoplja od Bugarske nakon podizanja tenzija između dve balkanske zemlje koje se konstantno povećavaju nakon što je Sofija počela aktivno da blokira i usporava proces pridruživanja Skoplja EU zbog sporova oko istorije, istorijskih ličnosti i istorijskih događaja u modernoj eri (1500.-1945.) sa posebnim fokusom na kasni moderni period (naročito kasni 19. vek i dešavanja tokom Drugog svetskog rata), korene makedonskog jezika i ustavni status i prava makedonskih građana bugarskog porekla (3.504 ili otprilike 0,2% od 1,8 miliona stanovnika Severne Makedonije prema popisu iz 2021.) koji trenutno žive u Severnoj Makedoniji.

Govoreći o sposobnostima protivvazduhoplovne odbrane armije Makedonije, Petrovska je obavestila da će isporuka u 2022. godini međuvladinim sporazumom dogovorene nabavke francuskog sistema protivvazduhoplovne odbrane veoma kratkog dometa (VSHORAD), za koji Tango Six veruje da je u pitanju MBDA Mistral 3, početi 2024.

Nova formacija armije Makedonije povećala je broj aktivnih vojnih lica sa dosadašnjih 6.800 na 7.100 pripadnika. Od toga, oko 700 vojnika je sada borbeno sposobno da deluje u borbenim misijama koje predvodi NATO, a ovaj broj će do 2027. porasti na 1.200.

Skoplje je posvećeno da se što pre oslobodi svojih starih i logistički sve zahtevnijih helikoptera Mi-8MT/17 i Mi-24 i da ih zameni sa do 8 fabrički novih dvomotornih višenamenskih helikoptera zapadne proizvodnje do 2028. prema višegodišnjem projektu vrednom 216 miliona evra. Logično je očekivati da su do sada ponude primljene od kompanija Erbas, Bel, Leonardo, MD Helikopter i Lokid Martin/Sikorski sa sledećim tipovima koje je IPT vrlo verovatno ozbilljno proučavao: Erbas H145M i H215M/225M, Bel model 412M, Leonardo AW139 i AW149, MD Helikopter MD 530F „Cayuse Warriors“ i Lokid Martin/Sikorski UH-60M/S-70i Black Hawk.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Jo

Odluka da zamene helikoptere je veoma logična. Pretpostavljam da će ti stari sovjetski helikopteri biti upotrebljeni u Ukrajini kao delovi.

Odgovori
Pr

Možda čak i oni Mi-35 sa Kipra završe u Ukrajini, s obzirom da nikako da stignu u Srbiju, za koju je prvo najavljeno da će dobiti svih ponuđenih 11 komada, a potom rekoše da samo 5 treba da nabavimo?

mr

Veoma pametan potez. Kad i ako im se ponovo desi pobuna kao početkom dvehiljaditih, setiće se borbene komponente.

Odgovori
Ni

Takva pobuna može da se desi samo ako NATO da dozvolu svojim agentima na terenu i pobunjenicima da se aktiviraju. Bez jasno izrečene dozvole Amerike neće biti ni pobune tog obima.

So

Pretpostavljam da se prethodna pobuna desila sama od sebe, a da ce se sve buduce da se dese samo ako im neko dozvolio. Pitam se ko to ima da nekome dozvoljava tako nesto u zemlji clanici nato. A mozda i ima ipak nekoga….

Fe

“Oslobodiš” se Mi-24, pa umesto njega eventualno kupiš upola manji broj H145M, kojima će održavanje biti skuplje a nikako jeftinije.

Nisam siguran da je ovo previše pametan potez – već su u sporovima sa Bugarskom videli na kakvu zahvalnost i zaštitu od Zapada mogu da računaju.

Mi

@Feline
Ukidanje borbenene vazdušne komponente od ukupno dva Mi-24 jedne NATO članice svakako nema nikakav taktički značaj. Strateški svakako da. Svakako prelazak na zapadne hekikoptere ima smisla da se pokrene sto pre jer odrzavanje ruskih nece biti prakticno pa ni moguce u buducnosti nijedne nato clanice.

Jo

@Feline

Koliko ispravnih helikoptera Mi-24 ima Makedonija? Stari helikopteri su skuplji za održavanje nego novi, jer se češće kvare i trebaju im rezervni delovi. Odakle će Makedonija da nabavlja te delove?

Sr

@Feline
Opste pravilo da troskovi odrzavanja vazduhoplova rastu sa njegovom tezinom i staroscu(ne bukvalno u svakom slucaju, ali generalno da).

MI-24 je sjajan helikopter, ali nikako nije jeftiniji od H145m, ni da se kupi, pogotovo da se odrzava.

Ro

Mogu Hrvati im to odraditi, kad dodje rafale, parom stacioniranom u Dubrovniku. Pokriju Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju

Odgovori
Th

Nek to rade Grci ili bolje Italijani.
Deo Hrvatskih Rafale ce biti verovatno kraj Zadra u Zemunu.
Sa 10+2 aviona mogu jedva pokrit sopstveni teritorij.

Il

Ahaaa, moze moze.

Aj oladi se. Sa 12 aviona tesko da bilo ko moze da obezbedi dve dezurne pare. Racunaj da ispravnost aviona nikad nece biti 100% vec ce biti na 50-60%. Ti bi od 6-8 aviona koji su uvek ispravni stavio 4 na dezurstvo, a na preostale da se vrsi obuka za 12+ pilota?
Strasno koji kompleks imate. NIje vam jos ni stiglo tih 12 aviona, a hteli bi da budete nekakva Balkanska sila.

Ni

Ma Hrvati ce sa 12 aviona pokrivati citav Balkan, pola Afrike i jedno 2/3 zapadne Evrope.

K

12 Rafalea nije dovoljno, a ionako ce svi biti bazirani u Zagrebu. Po procjenama HRZ-a koje smo sada vec svi i zaboravili, samo za učinkoviti nadzor hrvatskog neba HRZ-u treba 18 borbenih aviona. Kako bi to Hrvatska sa samo 12 zrakoplova trebala moci nadzirati nebo relativno daleke Makedonije? Crna Gora i BiH su nesto drugo, i nadzor njihovog neba bi bio moguc i pozeljan, ali tesko ce se to dogoditi radi neugodnih političkih implikacija koje bi to imalo na domacoj politickoj sceni u tim državama.

Be

Daleko je Makedonija, ne isplati se. Bugarima je bliže. Hrvatska će sigurno štititi Sloveniju, Bosnu i Crnu Goru, ali Makedonija je „daleko“.

Nj

@Roberto
E kukala nam majka ako ce Hrvatska sa 12 Rafala da cuva nebo Crne Gore, Makedonije i Srpske pokrajine Kosova i Metohije? Kakvi lepi snovi? Nadam se da niste imali losu nameru(provokaciju) u vezi cuvanja neba Crne Gore? A za vasu informaciju sa 12 Rafala ne mozete cak ni svoje nebo da cuvate. Nebo Crne Gore vec par godina cuvaju ozbiljna i prava vazduhoplovstva Grcke i Italije. Molim redakciju da mi objavi komentar

Ac

Niko nas ne pita nizašta, niti mi možemo pitati ikoga šta,zašto,kako i….jednostavno smo samo vazali, tražili smo GLEDAMO…početak i kraj.

Ro

Mislim da obzirom na odnose makedonije i grčke, da je pitanje kada će makedonci pokušat pogurat drugo rešenje.

Jo

Makedonija i Grčka nakon promene imena imaju sasvim dobre odnose, a Grci već čuvaju makedonsko nebo. Uopšte se ne postavlja pitanje ko će biti primarna zemlja, nego ko će uskakati u slučaju potrebe, kao rezerva. To će po svoj prilici biti Italijani, koji iz baza na jugu pokrivaju Albaniju i Crnu Goru. Hrvatska će možda biti rezerva za Sloveniju.

Inače, sve se svodi na to koga će kontrola leta pozvati ako se nepoznati avion pojavi na nebu – i ništa više. Avioni ulaze u vazdušni prostor samo na poziv. Plaća se ta pojedinačna intervencija, nisu to nikakvi dugoročni ugovori koji donose neke pare. Pre neku godinu, Slovenija je imala dva takva slučaja jedne godine, a druge godine nijedan.

BiH nije članica NATO i ima sasvim drugi režim.

Mi

A odakle vam ideja da ce se stati na 12 Rafala??

Zi

Mislav
Odatle jer je predsednik Milanovic izjavio, da zbog kupovine aviona nece godinama moci nista kupovati, da nece imati za kruh.

To

Zicer.Razumijem da nisi navikao na drugacije misljenje i kritku u dtzavnom vrhu.To je kod vas nemoguce.Kao sto vidis nismo gladni kruha.A i dolazi nova tehnika,da ne nabrajam.A sta ce te vi sa vasim kruhom ako dodu rafali za tri milijarde?Vidim kod vas nema kritika?Premijerka se slaze..

Le

@Jordan

Članice NATO ne plaćaju jedna drugoj uslugu čuvanja vazdušnog prostora.

Be

@Zicer Milanović ne odlučuje ništa po tome pitanju. Čovjek pojma ništa nema o Hrvatskoj vojsci, jer nije njegov posao da zna. Ustav nije običan papir u Hrvatskoj, kao što je u Srbiji, gdje ga se svakodnevno krši. Nije ti to Srbija gdje je jedan čovjek predjsednik države, ministar odbrane, ministar financija, ministar turizma, graditeljstva, diplomacije, itd, itd.

Mi

Zicer

Milanovic je to izjavio kako bi nastojanje Plenkovica koji kupovinu Rafala prikazuje kao uspjeh isti prikazao kao finansijski primasaj.
Ne ulazeci sta je od tog dvoje, a mozda je i oboje stavi njegovu izjavu u kontekst Srbije. Srbija zeli da kupi eskadrilu koja bi kostala tri puta vise nego koliko ce Hrvatska potrositi, a pri tome Srbija ima manje novca. Koliko tu onda ostaje za kruh.

Ja

Zbog ovog cina nebi me zacudilo da sledeci komadant NATO snaga bude makedonac.

Odgovori
Le

Makedonci (s velikim M) nemaju kadar koji bi bio tog ranga. Ne bi (razdvojeno) nikog začudilo da sledeći NATO komandant ne bude iz NMK, ali kroz nekoliko decenija, ko zna? Tek, oni su na pravoj strani istorije. S druge strane su Mijanmar, S. Koreja, Venecuela, Iran i – Rusija. Preskočio sam nekoliko despotija, ali slika je jasna, onima koji nemaju koprenu preko mozga.

Bl

Mijanmar, S. Koreja, Venecuela, Iran, Rusija, Kina, Inidja, Brazil, Juzna Afrika.. ukratko svi osim SAD, EU, Japan, Australija i Novi Zeland a i ova grupa nije nekako homogena i na istoj linji uvek.

Mi

Po meni 4 Erbasa H145M i 4 H215M/225M bi bila dobra kupovina.No politika ce to kao i uvjek odluciti.

Odgovori
Th

To bi bio dobar izbor. Da odluci politika jedva bi mogli nabavit
i samo 4 Americkih UH-60 M.
6 H145 i 2 H215/225 M bio bi bolji razpored.

az

Msm da bi bolja opcija od toga bila nabavka 12x H145M iskreno. Pogotovo ako nabave HF3 za iste.

Ze

Zanimljivo, dok su u prošlosti Bugarska i Turska pokazivale veliko interesovanje za ovu misiju, Petrovska je otkrila da se sada takođe razmatraju i druge zemlje NATO-a. Ona nije imenovala te druge države, ali je logično pretpostaviti da bi Italija mogla biti jedna od njih.

Moglo bi biti iznenađenja.

Odgovori
ml

s obzirom da će za svoje helikoptere dobiti od amera 139M dolara , za očekivati je da će se odlučiti na američke helikoptere.

Odgovori
Ma

Ugasiti borbena komponenta, a zameniti istih so transportnih je nevidena glupst, ali to kad nemas svoe ja, odnosno ti si protektorat.

Iz tih 12 Mi-24, 4 komada sum modernizirane uz pomoc Elbita, koje nikuda nece otici ako se sa njih ne ukloni oprema. Ostali su van resurse, no mogu da lete posle to.

Najbolje da se uzme civilni Bell 412 EPX i da se tera dalje, jer do sad su nemali ni kapaciteta da odrzavati sovetske helikoptere, i ne znam kako planiraju da ga odrzavaju ocigledni izbor UH-60M.

Pozdrav iz Skoplja.

Odgovori
Re

Iza brda se nešto ogromno valja,Evropa se baš razoružava ubrzano.Mislite o tome.

Odgovori
Br

Jadni Makedonci. Cak i nas pitaju vise nego njih.

Odgovori
Pe

A sta bi to radili sa Su-25 i Mi-24 u buducnosti?
Logicno,efikasno i posteno:
oslobodili su se sovjetske starudije i dobijaju savremene letelice uz dobar popust, a ujedno vracaju uslugu Ukrajini, koja je pomogla Makedoniji.
Valjda jedino kod nas ljudi i dalje nisu razumeli da je kraj za sve ruske proizvode.

Ma

@Petrovic Dusan

Nije Ukraina pomogla Makedoniji 2001-ve godine. Svu tu opremu smo platili po „bratskoj“ ceni, a sada ih poklanjamo besplatno nazad. Nije cak ni slucaj kao Slovacka, koja je potpisala sporazum, a onda dobije odredzenu sumu kao obestecenje.

de

Vjerovatno jedna od najglupljig odluka. Ali isto tako slika i prilaka onog kad neko odluči da bude veći papa od pape.
Potpuno nebitno lišavanje čitave jedne komponente za koju nema bilo kakvu zamjenu. Nema je čak ni na vidilu. To što stoji u nekom planu… ko garantuje da se danas naruči helikopter da će ga biti moguće isporučiti. Gdje je tek obuka posada, zadržavanje ljudstva i sl.
Ovim su pokazali albanicima da im neće praviti problem ukoliko budu htjeli da se odcjepe.

Odgovori
Mi

Pravit ce im problem Amerikanci.
Za razliku id Srbije, Makedonija je stala na pravu stranu.

Fe

@Mislav

O tome ko je stao na pravu stranu ćemo kroz neko vreme, da se prvo dim slegne. A i da li će ono što je prava strana danas biti prava strana i koroz 20-30 godina?

Mi

Feline

Jedino ako jos u Srbiji mislite da je prava strana ona koja napada i otima tudji teritorij.
Prema vrijednostima civiliziranog svijeta to je pogresna strana danas kao i za 30 godina, a i za 300 godina.

Pa

Prava strana istorije je uvek bila istrebljenje naistomisljenika i drugacije verujucih, kao u srednjem veku. Dakle po cuvenju i dobrom gladu jos od tada do sad i dalje. Ne morate da brisete komentar.

om

Feline…nije problem to što ćemo vidjeti kad se sve slegne tko je stao na pravu stranu i tko će kakve benefite dobiti. Već je problem moralne osude neviđene rušilačke agresije Rusije na jednu suverenu zemlju gdje su si Rusi kao dali za pravo da nekoga denacifikuju. O tome se naravno u Srbiji šapatom govori da se Putleru ne bi zamjerili. Kako onda očekivati da uskrsli Putler nagradili Srbiju za istorijsku vjernost. Pa recite već jednom to je zločin ili recite ,nije zločin, sve je legitimno.
Tako i na taj način zauzmite stranu. Ne možeš zauzeti stranu ne definirajući svoje stavove.

PS

@omniameamecumporto
Srbija je zvanično osudila agresiju i priznaje celovitost Ukrajine. A to dal je neviđeno i ostali epiteti… Većina Evropljana to gleda krajnje egocentrično, elitistički a pomalo i rasistički. U ovom trenutku besni još nekoliko ratova oko kojih se niko nešto ne potresa a ljudi ginu. To samo govori o moralnom kolapsu većine koja se kao nešto uzdiže i moralno nameće. U Srbiji se i o svemu tome javno govori, kod vas ne.

Mi

Pavle

Prava strana podrazumijeva i moralnu komponentu. Prava strana koju vi pominjete to nema. Uptavo tako oni koji napadaju tudji teritorij nastoje da ostvare svoje ciljeve. Istrebljenjem neistomisljenika.

Le

@PSA

Gde se sada osim u Ukrajini dešava RAT gde jedna strana okupira i otima, aneksijom, delove teritorije međunardono priznate države, gde napadačka strana napadnutoj negira pravo na identitet i postojanje? Gde? Širom sveta postoje razni unutardržavni sukobi, dešavaju se intervencije, kao kod nas 1999, ali OSVAJAČKI RAT, gde se napadnutima negira pravo da postoje i žive mimo nekog imaginarnog centra i ideologije… Gde? Nigde! Ovo Evropa nije videla od 1939, a ni veći deo sveta.

Sr

@Mislav
Na teritoriji koje države su piloti HRZ ubili onu decu ’95? Nije ni pokrenut postupak, još ih država aktivno štiti. Gde je ono Praljak ratovao? Znam da u HR nije.

Poenta priče: nema morala u politici ili bar vrlo retko, ostalo je šuplja priča.

PS

@Mislav
Onda nema prave strane. Ameri napali svojevremeno jednu južnoameričku državu zbog uticaja na cene banana, (potraži United Fruit Company). Heh imaju čitavu seriju „banana ratova“, bukvalno ih tako zovu, a tek zbacivanja demokratskih režima i instaliranja diktatura po Južnoj Americi ima koliko hoćeš.

@Leopold
Šališ se naravno? Kakva crna 39. Nema godine od II svetskog na ovamo da nije bilo ozbiljnih ratova i velikog stradanja. Samo što se Evropa uljuljkala pa kad ubijaju evropske države van Evrope onda to nije problem jer nas ovde ne košta puno…. Svi se skupili da pomognu Ukrajini što je potpuno legitimno i pomoći napaćenom narodu je ispravno (iako iza svega stoji sukob velikih interesa a ostalo je propaganda, rat se mogao izbeći u svakom smislu i da Ukrajina ne izgubi ni metar zemlje ni jednog čoveka), ali u Somaliji u poslednjih godinu dana i bez rata umrlo od gladi preko 20.000 dece. Za prosečnog Evropljanina samo broj.

Mi

PSA,

Amerikanci nisu napali ni jednu drzavu s ciljem da ona prestane da postoji, a sebi pripoje njen teritorij. Jako bitna razlika!

Zo

Za Makedoniju nema bolje kombo od novih 4 komada H145M i 4 komada H215. Idealno bih bilo jos da se dokupe i Spike ER2 uz ovih helikoptera.

Odgovori
Po

Jos malo , pa ce ih cuvati su-35 i mi-28 …

Vl

Pop,
Kakva situacija se razvija u Evropi i USA, tvoja solucija je vrlo izvesna…

Be

Jako pametna odluka. „Attack“ helikopteri su prije „par“ godina izgubili stratešku komponentu na bojištu, a događaj u Ukrajni je potvrdilo ono što se znalo. Transporteri i lako brzi izviđački helikopteri. Sigurno će i tu doći do promjene u narednih 10-20 godina.

Odgovori
YP

Pa kad kreneš grlom u jagode, onda sve izgubi i stratešku i taktičku komponentu.

Jo

Nisu jurišni („attack“) helikopteri izgubili ništa, nego Makedonija nema potrebe za takvim helikopterima. Helikopteri kao H145M se opreme raketama koje ispaljuju sa udaljenosti koja je van zone delovanja MANPADS.
Jurišni helikopteri se koriste kada se osigura vazdušni prostor i uništi protivnička PVO. Govorim o Apache i sličnim. Uloga je promenjena utoliko što se integrišu sa dronovima.

Mi

Neka ih prodaju Srbiji za bagatelu. Srbija ih ima, gdje čak razmišljaju da kupe i od Cipra ( ne znam trenutno što se dešava sa time, da li se je odustalo ). Srbija baš i ne prati što se dešava na stranim bojištima po pitanju vojnih sistema i tehnike, tako da bi sigurno kupila ako Makedonija ponudi.

Odgovori
Xa

Зар мислите да Македонија плача ово. Македонци не дају од 2001 години на вамо ни једну кинту.Све је ово купљени поклон.Америчка помоч од 130.000.000 евра попела се на 320.000.000 евра.Брига њих за Милош и Лазар,то морају парама да купе.Овде се не ради о парама него извоз оружја за Украину и компензацију у вези тога

Odgovori
Po

Americka pomoc.
Nema dzabe ni u babe

Xa

Jeste Pop,uzece im sljive.Na celoj teritoriji bivse SFRJ sve surovine su u ruke rusko-kineskih kompanija.Sta ce to Amerikanci od makedonaca uzeti.

Ic

Logican i pametan potez brace Makedonaca.Donirati zastarele i neperspektivne helikoptere Ukrajini za nove zapadne proizvodnje.Samo mi nije jasna nasa srpska strategija i doktrina odbrane zemlje i naoruzavanja.Apsolutno sve normalne drzave izbacuju iz svojih vojski sovjetsko-ruske krseve od helikoptera tipa MIL,dok samo nasa politicka vrhuska kupuje te krseve i zaostalu tehnologiju sto nema apsolutno nikakve logike.Pa zar da nam osnovu helikopterske eskadrile cine sovjetsko-ruski krsevi iz proslog veka?! Umesto da budemo pametni i napravimo dogovor sa SAD i NATO,da sve te sovjetsko-ruske helikoptere doniramo Ukrajini a za uzvrat da doplatimo nesto za helikoptere Bell AH-Z1 Viper, trenutno najbolji jurisni helikopter na svetu,sa Hellfire raketama,AIM-120D raketama jer ovaj tip helikoptera moze kao Apac da dejstvuje po borbenim avionima.Zadrzati Gazele, instalirati na njih Hellfire i Spike rakete.Imali bi smo respektabilan helikoptersko napadacki potencijal,smrt za oklopne jedinice,bunkere i razna utvrdjena mesta.Da je Srbija sada clanica NATO-a, verovatno bi smo mi obezbedjivali nebo brace Makedonaca ali politika se mesa u vojna pitanja te nema napredka.Ljudi ne mogu da shvate da su Engleska, Francuska i Nemacka ratovale 100 godina medju sobom uz ogromna razaranja, da bi danas cinili okosnicu jednog najjaceg vojnog saveza na svetu.Ljudi moraju da zaborave glupu proslost i shvate da je Srbiji mesto u NATO,samo tako Srbija moze da garantuje svom narodu mir i stabilnost,samo tako moze da ima jacu vojsku,jacu namensku industriju i naravno vece trziste gde ce se plasirati ti proizvodi a to znaci i otvaranje novih radnih mesta…

Odgovori
Iv

Vi ste komsija vase vec donirali, a nama neka nasih krseva. Ti vasi ce da odnesu prevagu na bojnom polju. Ko je nama slao 99 te helikoptere i slicno?A nije da nisu imali na pretek. Ne zanima nas taj rat. Niti smo ga poceli, niti cemo ucestvovati. Nema potreba da vrtite svako malo komentare tipa, a sto se Srbija ne ratosilja….

Č

@Iceman

Evropske sile – i obe dve potpuno poražene u WW2 – Nemačka i Francuska (obe bezuslovno kapitulirale), i pobednica koja je u njemu izgubila poziciju samostalne sile (UK) nisu nikakva “okosnica” bilo kog vojnog saveza nego uopšte nemaju drugog izbora osim da trpe američku hegemoniju koja im ostavlja privid izbora.

Što se tiče te “glupe prošlosti”, iz nje se veoma lepo vidi i dan danas aktuelna konstanta nekih interesa, pogotovu onih koji su protiv Srbije vodili tri rata u manje od jednog veka, i koji su nam i navukli Ameriku na vrat, mislim na Nemačku, da ne bude zabune. I šta bi se dobilo “obezbeđivanjem” neba nad Makedonijom? Postali bi smo kolonijalna sila možda? Baš ništa, osim što bi možda Aviation Week ili Airforces Magazine napisali koju afirmativnu crticu o tome.

Pa

Hvala bogu, imamo tumaca da razjasni ko kad kako i zasto. Prebogati smo u svakom smislu, ima i za izvoz.

Gr

@Čitalac

Velika vecina gradjana EU zadovoljna je sa unijom i NATO, svaka alernativa bila bi losije i skuplje resenje, Nemacka se ne oseca podredjeno, naprotiv, svaka „samostalnost“ kostala bi stotine milijardi dolara a ne bi donela nikakve benefite. USA nije nikakav hegemon protiv volje Francuske ili Nemacke kakvom je kremaljska propaganda pokusava predstaviti, svuda po Nemackoj gde USA imaju svoje baze lokalno stanovnistvo je zadovoljno (slicno je bilo i decenijama sa Francuzima u Badenu ili Britancima), ima mnogo mesanih brakova, dosta amera ostane da zivi itd. Nemoj ti biti advokat gradjanima EU koje ni ne poznajes i boriti se za njihovu navodno ugrozenu slobodu, ni ti in Vladimir, nije to vasa briga, vi svoj pos’o a mi cemo nas!

Bu

Srbija kao neutralna zemlja moze da ima Rafale4 i recimo 36kom jf17 , plus u nekoj perspektivi 24kom SU 75 SAH-MAT. Isto kao sto vec ima H145, zatima gazele, a ima i mi35, mi24, mi117, itd kao i rakete i municiju za sve to sto je najvaznije proizvodi sama,.Zasto nemati i jedno i drugo, onda ti ona druga strana nudi jos bolje. Jugoslavija je posle 1950.imala i Tanderbolte i tanderdzete ali je imala malo kasnije i migove. Dragi kolega neutralnost znaci SLOBODA, Kosta nekad i puno, ali vjerujte da nema cenu,

PS

AIM 120 na Viper? Koji je i sam derivat (originalno modernizacija) Super Kobre iz hladnog rata? To se ni Ameri nisu setili…

Č

@ Great Sturgeon

Iznosim strktno ono što sam pročitao u Foreign Affairs Magazine, plaćam im pretplatu godinama, a nekad i pročitam po nešto. Pišu o geopolitici strogo iz američke perspektive, ovim rečima, tako da ovo što sam izneo nema dodirnih tačaka ni sa čijim narativima, baš ni najmanje. O Japanu se tamo otvoreno piše kao o “protektoratu”, crno na belo, a o strateškoj autonomiji EU kao o najobičnijoj detinjariji koju treba suzbijati na vreme. Toliko o tome, nastavi da veruješ u šta već želiš.

Sr

Racionalna odluka i dobra, sa druge strane svaki vazduhoplovni entuzijasta je malo tužan kada pročita da se gasi neka komponenta RV.

MKD ima jako ograničen budžet, bilo bi suludo održavati jurišne helikoptere, a istovremeno da nemaš moderne SAR mašine na raspolaganju i da ti je primarno artiljerisko oruđe iz 40ih(to se uskoro menja, ali i dalje jako ograničeno).

Verovatno će preći na Twin Huey kao CG. Jeftini su, jako kvalitetni, pouzdani, a mogu se i naoružati ne daj Bože potrebe.

Odgovori
Mi

Sve su se karte poklopile i to jeste racionalni korak. Ukrajni trebaju Mi-24 a Makedoniji prioritet sigurno nije da ih zameni sličnim skupim borbenim helikoptterima zadne proizvodnje. H-145M recimo im uvek moze biti visenamenska opcija. Kasnije ako odluce dodati neke lakse borbene vrtoljete i vratiti doslovce tu granu vazuhoplovstva mogu uzeti A-1Z Vipere kao Slovavaci, mada se toplo nadam da do te potrebe nikad nece vise doći.

Sr

@Milos77
Verujem da bi Senke rado prihvatili poziv MO Makedonije da ošure vardarski OVK ogranak ako zatreba.

Mi

Srbofil

Makedonija je clanica NATO-a. Nikakvi pozivi trecim stranama za borbena djelovanja na tlu Makedonije nece biti upucivani osim samim clanicama. Bilo da se direktno ukljuce ili pomognu materijalno tehnickim sredstvima.
Politicka podrska cjelovitosti Makedonije jebtakodjer ukljucena.

Vl

Valjda Makedonci znaju najbolje sta i kako treba raditi. Nemamo mi sta o tome da im popujemo.

Odgovori
Č

@Vlado

Makedonci ili možda oni koji su to naredili nestabilnoj makedonskoj vladi? Za Ukrajinu je potez stvarno fenomenalan, potpuno besplatno dobija helikoptere, a za ne baš bogatu zemlju sa par miliona stanovnika možda baš i nije. Pa još zamena jurišnih helikoptera transportnim manje nosivosti…

Pe

@Čitalac Samo ste prevideli da ti „jurisni“ helikopteri moraju biti odrzavani.A da li ce mozda Rusija da odrzava helikoptere NATO zemlji u sred ukrajinske krize?
Mozda Ukrajina, gde su svi zavodi unisteni?
Dakle, Makedonija je zamenila neleteći otpad u vidu metalnih konstrukcija za nove savremene helikoptere.

Bu

Istina je da Makedonija to sebi i ne moze da priusti. Istina je, medjutim, i da mali novi clanovi NATO samo gube ulaskom u tu organizaciju. Primer Makedonije, jos bolje Hrvatske, koja je pre NATO imala neku vojsku, a sada ima samo obecanja. Ne pominjimo „Rafale“, jer njih jos uvek nema. Neverovatno je da veruju da ce ih u slucaju rata stvarno braniti neko drugi. Nazalost, uloga „malih“ u NATO je samo kao cistaci ili kuvari po americkim bazama.

Odgovori
Da

Bum. Hrvatska vojska je primjer uspješne vojske. Stvorena od ničega u ratnim uvjetima i nakon rata primljena u NATO. Nisam vidio da Hr.vojnici rade kao kuhari ili čistaći. Takve poslove rade civili a ne vojnici. Prelazak na zapadnu tehniku je naravno dobrodošlao jer je bolja. Tko si može priuštiti zapadne sustave kupuje njih a tko nema takvih mogućnosti kupuje na istoku.

K

Sta je to Hrvatska imala prije NATO-a? Velik broj vojnika kao posljedicu rata i jos postojeceg vojnog roka, ogromnu kolicinu pjesackog naoruzanja, i vrlo malo iceg drugog. Hrpa lako naoruzanog pjesastva potpomognuta rijetkim teze naoruzanim jedinicama opremljenim jugoslavenskim i sovjetskim kršom nije neka mocna sila, nego primarno obrambena oruzana snaga.

Xa

Znas li kolkiko kosta izgradjnja jedne armije nesvrstane zemlje.Pedeset puta vise nego da si clan NATO-a.I na kraju ako odluce da te bombarduju ,samo ce imati veci angazman nego pre toga sto si se naoruzao kineskih ruskih i druge skupe gluposti.Kako se odvija rat u Ukraini vidimo sta su tenkovi i sve ostalo.Rat je krenuo tehnoloskim putem,a to je veoma skupo za bilo koju zemlju ..ako nema naftu.

Mr

Puno Makedonca je uzelo bugarsko državljanstvo zaradi EU dokumenta..Lično poznajem par ljudi I ako nema bas nekoga dodira da Makedonijo tako da procenta 0.2 % je pod velikim upornikom. Prije ili kasnije ce bugari to da stave na sto.

Odgovori
Mi

Mogu da stave na sto Njemackoj s obzirom da su ti ljudi s bugarskim dokumentima uglavnom emigrirali tamo.

NS

Mislim da bi Erbas H145M i H215M/225M zadovoljio makedonce po pitanju transporta, borebne upotrebe i gasenja pozara.

H145M moze da ponese i vodjene PO (SPIKE) i laserski vodjene NRZ 70mm kao i mitraljeze 7.62 i 12,7 mm i eventulano topove 20mm.
Treba samo da nabave dovoljnu kolicinu aparata, rezervnih delova i osoblja da se sa njima leti i da se odrzavaju.

Odgovori
Sr

@NS posmatrac
H145m i H225m bi bila vrhunska kombinacija. Ako bi predviđao, rekao bih Bell 412, jer ih mogu nabaviti nove za 10 miliona po komadu, možda i neku donaciju iz SAD. Mi smo 12 helikoptera iz Airbusa platili 175 miliona, skupo je to njima.

Fe

@ Srbofil

H145M nije ni Eurokopter Tigar, niti AH64, ni Ka-52, i ta kombinacija bi u slučaju rata imala grdnih problema sa protivnikom koji bi imao već samo MANPADS i teške mitraljeze, da ne pominjemo šta neki upola moderan SHORAD sistem može da joj uradi. H145M uopšte nema ozbiljan oklop i mitraljez 12,7mm bi već bio smrtna opasnost za njega. Iskustva Mi-24 iz sukoba na Kosovu (a i sa neoklopljenim helikopterima pre toga) se nekako uopšte be uzimaju u obzir. Glass cockpit i šareni pokazivači sami po sebi ne štite od protivpancirnih metaka.

Sr

@Feline
H145 nema, ali H145m ima kompozitni oklop. Ima napredan AMPS sto Mi-24 nema i daleko je manje uocljiv na termoviziji. Ako postoji opasnost od Igli, radije bi seo u 14501 nego u bilo koji Mi-24, ali bi generalno izbegavao to podrucje.

Najveca zastita je gimbal neverovatno dobre rezolucije koji daje mogucnost dejstva sa bezbedne distance.

Ako Bifors ili Praga pogode, svejedno koji helikopter je u pitanju, preziveti nece. Jurisni helikopteri imaju svoje mesto, ali ne bih otpisivao ni ove “male”.

To otpisivanje H145m je neozbiljno, ne bi ih najbolje vojske sveta nabavaljale za krucijalne misije.

Fe

@Srbofil

Ko veruje da se kupovinom H145M dobio nekakav ekvivalent Apache Longbow ili Ka-52/Mi-28NM rizikuje krajnje neprijatno otrežnjenje u slučaju bilo kakvog sukoba – u dlaku isto kao što je priredila Gazela devedesetih. Oklop mu je veoma sumnjiv, možda i može da nekako zaštiti opsadu od pogodaka iz AK-47, ali od 12,7mm ili od 14 .5 ne može ni pod razno – geleri Boforsa su daleko manje opasni i od prvog, drugi je već opasan i za svaki IFV sa Stanagom manjim od 6 – ne računajući prednju projekciju. Ako bi se koristio kao “jurišni helikopter” začas bi se ostalo bez i jednog primerka, šta god neko hteo da veruje:

The H145M ( previously known as EC145 T2) is a multi-role twin-engine battlefield support helicopter produced by Airbus Helicopters. It is primarily intended for use by military and law enforcement agencies.

The helicopter can be deployed in transportation, special operations, intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance (ISTAR), search-and-rescue, fire support, and medical evacuation missions.

Yo

Laički, ja bih se na mestu Sev. Makedonije – pridruživao narudžbinama Grčke – za sofisticiranu tehniku.
Naravno, pod pretpostavkom da je to ikako moguće i da se tako smanjuje cena. To bi bilo u interesu obe zemlje – npr. – Grčka za sebe naručuje 20-30 helića, a Sev. Makedonija se pridruži sa svojih 10, pa svi dobiju više za manje…
Takav „recept“ bi možda bio dobar i za nas, ali mi nismo u NATO-u – za razliku od njih i to može praviti probleme.
Kada je kopnena vojska u pitanju – glupo je da traže artiljeriju, municiju i sl. dalje od Srbije – iz više razloga…
Cenim da bi takvim pristupom Sev. Makedonija bezbednosno dobila najviše za uloženu lovu – koja bi opet bila manja nego inače…

Odgovori
Ma

Gledajući rat u Ukrajini pametan potez. Rusi izgubili more krokodila. Tako da vjerujem da će jurišne helikoptere zamjeniti dronovi. Tako da Makedonci rade pametno. Transporti i SAR obavljat helikopterima ma koje po potrebi mogu staviti naoružanje. A za cijenu jednog jurišnog helikoptera može se kupiti i te kakav naoružani dron

Odgovori
PS

To se neće desiti. Rat u Ukrajini je rat monstruoznih razmera. Što se i ne vidi po vestima ali jeste. Neće skoro jurišni helikopteri u penziju.

P

Na prvi pogled, donacija jurisnih helikoptera Mi-24 izgleda da je netakticna, ali ima nekoliko razloga koji to opravdavaju (u slucaju R.Makedonije):
1. Makednija je clanica NATO-a i njen vazdusni prostor pokriva Grcka.
2. Granice Makedonije sa juga, zapada i istoka su clanice NATO-a. Deo severne granice je Kosovo (cije nebo takodze pokriva NATO), a ostatak granice je sa R.Srbijom sa kojom Makedonija ima dobre dobrosusedske odnose. Tako da avijacija bas i nije potrebna.
3. Nabavke delova za starije masine je teza i neopravdano skupa
4. U ovom periodu je teze nabaviti ruske/ukrainske delove u poredjenju za evropskim na primer.
5. Dronovi su usli na svetskoj ratnoj sceni na velika vrata (pametno je nabaviti dronove, koji su znatno jeftiniji i dosta efikasni).
6. Teritorija R.Makedonije je mala i logicnije je ulagati u sisteme PVO nego li u avijaciju.
7. Manji broj helikoptera novije proizvodnje (koji se po potrebi mogu naoruzati) u visenemanske svrhe – sa lakse dostupnim i mozda jefinijim delovima, daje vecu operativnost i ustedu novca.
8. Isti taj novac se moze iskoristiti za druge potrebe armije.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor