[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024
Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama
Premijera SM2 na sajmu UMEX u januaru ove godine / Foto: Roberto Caiafa

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

Nakon što je Ministarstvo odbrane juče objavilo fotografiju drona-kamikaze SM2 kompanije Edž iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pretragom Tango Six arhive i drugih izvora došli smo do dodatnih informacija i fotografija ove letelice.

SM2 je prvi put prikazan na sajmu besposadnih sistema UMEX u Abu Dabiju. Događaj sa kojeg je Tango Six izveštavao.

Tada sam fotografisao gotovo sve izložene makete izbliza (zbog jednostavnosti logistike na sajmovima Edž uvek izlaže isključivo makete) osim SM2. Zahvaljujući kolegi iz Brazila, novinaru Robertu Caiafi, dobili smo fotografije makete SM2 i njenih detalja.

SM2 je na kratko bio pomenut na prošlogodišnjem sajmu IDEX i to u razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića – od 23:03 na video snimku.

Ako je sudeći po njihovoj kratkoj razmeni, dronovi PR-DC-a bili bi zamena ili nadoknada ukoliko veći SM2 „promaši“.

SM2 u pozadini / Foto: Petar Vojinović, Tango Six
Rep letelice / Foto: Roberto Caiafa
EO modul na nosu letelice / Foto: roberto Caiafa
Na UMEX-u letelica je imala lokalni EO modul nazvan „RASED“

Kompanija Edž je, ispostavilo se, pred početak ovogodišnjeg UMEX-a komunicirala da su prve mušterije za SM2 Srbija i Maroko.

Kako Tango Six saznaje, u Srbiji su trenutno i SM1 i SM2 verzije letelica koje se lansiraju sa katapult rampe koja je postavljena na pikap vozilo.

Verzija letelice SM2 koja je sada u Srbiji značajnije je evoluirala po izgledu konstrukcije od prve verzije i makete prikazane na UMEX-u.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Ovo izgleda kao moćan kamikaza dron

Odgovori
Mi

Sto vise gledam implementacije novih relativno jeftinih optoelektronskih tehnologija, i jeftinih preciznih sistema za navodjenje kamikaza i dronova, to vise mislim da je nabavka(kupovina/trampa) Mi-35 od Kipra bila odličn ideja. U danasnne vreme, a kamoli za 5-10 godina, sposobni majstori ce opremiti te letelice sa raznoraznim moćnim „of the shelf“ sistemima koje danas nijedan helikopter mozda nema. Bar ne nasi i vecina borbenih helikoptera. Rat u Ukrajni nam svakodnevno dokazuje koliko efektivno se mogu koristiti razne postojece do sada nikad koris ene tehnologije dostupne skoro svima protiv multi milion dolara vrednih vojnih sistema. Kreativnost upotrebe tih borbeno-transportnih Mi-35 helikoptera ce tek da se pokaže.

Odgovori
Sr

@Miloš77
Koncept distribuisanih vazduhoplovnih borbenih sistema je svakako stigao, ali on radi isključivo u high-low miksu, gde bi borbeni helikopteri bili „high“ deo te priče. EO moduli kao gore prikazana termovizija bez hlađenja imaju mali radni vek i lošu rezoluciju, što nije problem za naoružanje koje prima podatke o cilju upravo sa nekih boljih senzora.

Drugo što bilo kakva modifikacija tog tipa na avionima i helikopterima mora da dobije odobrenje proizvođača i prođe serfitikaciju inače se gubi tehnička podrška. Za MI-35 bi najbolje bilo kada bi imali L3Harris, ali odobrenje za to se neće nikada dobiti, sledeće najbolje su novi sistemi iz Rusije koji su sertifikovani za taj helikopter ili da se ode put Izraela ali da se onda gubi potencijalno tehnička podrška Mila.

Mi

Naravno da se neki nehladjeni EO sistemi, po balansu cen ucinak, ne bi montirali na helikoptere, pa ni na ozbiljnije izvidnacko borbene dronove nego na kamikaze. Mislio sam generalno.
Koji L3HARRIS specificno. Pogledao sam to i izgleda da se odnosi na specifican hibridni dron, a ne EO gimbal.
Sto se odobrenja od proizvodjaca tice za Mi-35, mislim da to nece biti nikakav problem. U to podrazumevam i implementaciju domaceg naoruzanja. Najvise mislim na modernizaciju sto se nocnog letenja, i izvidjanja danju i nocu tice. Dakle moze sve na da se okaci i spoji na tablet displey u kabini bez ikakvih modifikacija postojecih sistema. Videli smo slicne americke sisteme na tabletima u ukrajinskim Suhojima i MiG-29 kao jeftine ali veoma mocne adaptacije.

dz

svaki patriot ili smtp ima da ga skine ko buvu

Odgovori
Pa

Pametno… iskoristiti raketu od 3.5 miliona evra za dron od 100k evra

Br

SAMP, a narocito Patriot i ne gadjaju ovakve male mete, mada mislim da su i SM1 i 2 znacajno skuplji od 100K evra… Narocito ako veci nosi 25kg eksploziva. Navodno je i komercijalna izvozna cena za iranski Shahed blizu 200.000, ako je to tacno…

No

Zato su Saudici i kupili Hø17ae od Kneza
Zato što ih patriot skida ko buve

Ne

Jedno blesavo pitanje: zasto su na svim bespilotnim mala (uska) krila? Zar vecom povrsinom krila ne bi dobili vecu nosivost?

Odgovori
Bo

Veca nosivost znaci veci odraz. Veci odraz lakse otkrivanje, a samim tim i lakse nisanjenje i obaranje. A 23 kg je sasvim dovoljno da onesposobi jedno oklopno vozilo.

Odgovori
Du

Više bih volio da vidim domaću proizvodnju umjesto bacanja para na kupovinu

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs