[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto
Evropske države poslaće Ukrajini ove godine veliku količinu samohodnih haubica. Među njima je i Francuska koja je obećala čak 78 oruđa Caesar

[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Rat u Ukrajini ušao je u treću godinu trajanja.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije doživele su ove nedelje još jedan težak udarac, izgubljen je još jedan, drugi po redu leteći radarski sistem A-50. Glavna obaveštajna uprava Ukrajine (GUR) je u svom saopštenju navela da je avion A-50U oboren u zajedničkoj akciji sa ukrajinskim vazduhoplovnim snagama i objavila mapu na kojoj se vidi gde je se avion nalazio prilikom pada.

Na mapi se vidi i trajektorija leta A-50, prema njihovim navodima avion je oboren oko 18:44 po lokalnom vremenu, iznad Krasnodarskog kraja u blizini obale Azovskog mora. Mogu se uočiti i parametri leta, ruska letelica je bila na visini od 800 m, brzina je bila 845 km/h.

Navodna trajektorija leta ruskog A-50 i mesto pada letelice nakon pogotka / Grafika: Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine

Na društvenim mrežama su objavljeni i video snimci obaranja na kome se vidi da je posada pre pogotka aviona ispaljivala mamce, pa se može zaključiti da je bila svesna da je u opasnosti. Može se takođe uočiti da je, pre nego što je avion pogođen, relativno blizu letelice eksplodirala još jedna raketa.

Za razliku od prvog obaranja ovog tipa aviona, drugi A-50 je pogođen mnogo dalje od ratišta, na oko 250 km od linije fronta. To je izazvalo pojavljivanje velikog broja spekulacija o tome kako je letelica oborena. Takva udaljenost od prve linije fronta ne odgovara poznatom dometu nijednog sistema PVO kojim raspolaže ukrajinska vojska, pri tom se misli na sisteme dugog dometa tipa S-300, SAMP/T i Patriot.

Zbog toga nije nemoguće da je za ovo obaranje kriva ruska PVO, za koju se do sada pokazalo da najverovatnije ima veoma loš sistem raspoznavanja ‘‘svoj-tuđ‘‘ (IFF). Interesantne su i ostale teorije kako se sve odvijalo. Navodi se dejstvo ukrajinskih lovaca (čak se spominju i F-16), potom dorađeni ukrajinski sistemi PVO S-200 u verziji ‘‘Dubna‘‘, diverzija na ruskoj teritoriji ili teritoriji koju kontrolišu ruske snage. Tu su naravno i ukrajinske nezvanične tvrdnje da se opet dogodili zasedno dejstvo američkim sistemom Patriot.

Na frontovima u Ukrajini je po svemu sudeći trenutno inicijativa na strani ruskih snaga / Grafika: ISW

Nakon dužeg vremenskog perioda je na nekom od ratišta došlo do veće promene. Grad Avdejevka, u Donjeckoj oblasti, je nakon 4 meseca intenzivnih borbi, pao u ruke ruskih oružanih snaga. Rusi tvrde da su zauzeli oko 72 kvadratna kilometara teritorije i to bez velikih gubitaka. S druge strane ukrajinski vojni vrh navodi da je u ovoj operaciji poginulo preko 47 hiljada ruskih vojnika.

Ono što je interesantno vezano za pad Avdejevke je da ukrajinski i zapadni mediji govore o tome da su se ukrajinske snage povukle, a ne da su je Rusi zauzeli. Pri tom se za novonastalu lošu situaciju na frontu optužuju i vlasti SAD koje kasne sa odlukama o slanju vojne pomoći. Činjenica je međutim da je prilikom zauzimanja Avdejevke Rusija obilato koristila borbene avione. U zvaničnim izveštajima se navodi da je dnevno bilo i po 450 avio-udara.

Za vreme završnih bitaka za grad Ukrajinci su prijavili da su za svega 3-4 dana oborili 7 ruskih aviona, 5 taktička bombardera Su-34 i dva višenamenska Su-35S. Na društvenim mrežama je objavljen snimak pada jednog od aviona, ruski nezvanični izvori navode da je to Su-35S čiji pilot se spasao katapultiranjem, kao i da je avion pao u rejonu mesta Djakovo u Luganskoj oblasti. Takođe je objavljena navodna fotografija pilota sa timom za borbeno traganje i spasavanje koji ga je evakuisao.

Dok ukrajinski mediji navode da je za obaranje zaslužna ukrajinska PVO (spominje se sistem Patriot) Rusi tvrde da je Su-35S bio žrtva ‘‘prijateljske vatre‘‘. Samo dva dana kasnije, ruski blogeri su objavili da je ruska PVO oborila i drugi Su-35S, da se avion srušio u Azovsko more, kao i da je pilot kapetan Fedor Grabovecki, iako se katapultirao, poginuo .

Kada je reč o taktičkim bombarderima Su-34, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk je za dva aviona koja su navodno oborena 17. februara naveo da postoje dokazi u vidu presretnutih radio-komunikacija. Oleščuk je konkretno spomenuo da je to utvrđeno na osnovu međunarodnog satelitskog sistema traganja i spasavanja Cospas-Sarsat. Na mapi su se mogla videti četiri radio signala članova posada (dva aviona po dva pilota), kao i da se u tom trenutku na radio vezi moglo čuti da je pronađen jedan pilot.

Američka Nacionalna garda saopštila je da će tokom ove godine na borbenim avionima F-16 biti obučeno 12 ukrajinskih pilota. Obuka će biti završena između maja i avgusta (prvi su započeli proces oktobra 2023.) u 162. brigadi (vingu) Nacionalne garde Arizona. Ovoga leta se očekuje i isporuka prvih aviona (to će najverovatnije biti danski F-16), koji bi, kako se procenjuje, mogli početi da se koriste u borbenim dejstvima na jesen.

Iz Evrope stižu nove najave o vojnoj pomoći Ukrajini. Danska je najavila da će poslati svu artiljeriju sa kojom raspolaže njena vojska. Ova država je već poslala 19 francuskih samohodnih haubica Caesar, sada se govori o samohodnim haubicama ATMOS i višecevnim lanserima raketa PULS. Istovremeno, Francuska je najavila da će ove godine Ukrajina dobiti čak 78 samohodnih haubica Caesar.

Švedski raketni sistem PVO kratkog dometa RBS-70 u naoružanju ukrajinske vojske / Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Novi švedski, 15-ti po redu paket vredan je 630 miliona evra i sadrži 25 borbenih vozila pešadije CV90, raketne sisteme PVO RBS-70, protivoklopne sisteme TOW i Carl-Gustav, artiljerijske granate kalibra 155 mm, minobacače sa municijom, medicinsku opremu, 10 desantno-jurišnih čamaca СВ90 (CombatBoat90 – Stridsbåt 90), 20 malih čamaca Gruppbåtar (G-båt).

Nemačka će donirati naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 1,13 milijardi evra. Ovoga puta tu je dodatnih 18 samohodnih haubica PzH2000 (rok isporuke 2026-27), još 18 samohodnih haubica RCH-155 (rok isporuke 2025-27), dodatna dva artiljerijska sistema PVO Skynex, 100 raketa za sistem PVO IRIS-T SLS, 120 hiljada artiljerijskih granata kalibra 122 mm. Napominje se da je ovo samo deo nemačke vojne pomoći za 2024. godinu u vrednosti od oko 7 milijardi evra.

Ponovo se pojavljuju spekulacije da je Iran Rusiji poslao raketne sisteme zemlja-zemlja. Na društvenim mrežama i u iranskim medijima se piše da je u pitanju oko 400 balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, među kojima su rakete sistema Fateh-110 dometa od 200 do 400 km (u zavisnosti od verzije) i Zolfaghar dometa 700 km. Zapadni mediji su još septembra 2022. godine preneli svoja saznanja o tome da su Iran i Rusija već potpisali ugovor o isporuci navedenih raketnih sistema. Do sada međutim nije registrovano da ih ruska vojske poseduje, niti da ih koristi.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Br

Nesiguran tip taj A-50

Odgovori
Fe

@Branko

Bilo kakav dokaz da je bilo šta oboreno, recimo olupina? Nema olupine => nije bilo obaranja. Kratko i jasno.

Feline- Odlična definicija. Nakon dve godine trodnevna SVO dovedena je do kraja zahvaljujući superiornom ruskim oružju i vojniku :-)

Pe

@Feline proces pogadjanja aviona A-50 ovaj drugi put je na video snimku, kao i goreca olupina na zemlji, zatim ima i snimak sa 2m nedvismisleno repnih krilaca aviona IL-76 bas bele boje sa natpisima na ruskom.
Rusi su objavili da“je ruska PVO“ kao i prosli put.Jos da ponovo tvrde kako su u A-50 vozili ukrajinske ratne zarobljenike..

MR

@Feline potverdeno of rusa. Bye bye

m

ruski izvori su priznali rušenje.

Mi

Pao je na ruskoj teritoriji, a oni nece da ga slikaju iz razumljivih razloga. Nema olupine ni za krstaricu Moskva pa jel to znaci da nije potopljena.

P.

@Feline
Tako je, i krstarica ‘Moskva’ je čitava, samo na dnu mora, i dejstvuje kao podmornica.

Vl

aleksa,
Ko je ikada tvrdio (osim Nato plaćenika) da će SVO trajati tri dana?
Koliko se sećam Putin je pominjao 2027 i 2028 godinu kao neki rok?

Dj

>> Jos da ponovo tvrde kako su u A-50 vozili ukrajinske ratne zarobljenike..

Dobro si nas podsetio Dusane. Dakle, sta je s tom pricom? Gde su tela 100 izginulih ukrajinskih zarobljenika iz Il-76 sto ih po rusima „njihovi pobise“? Ima li ikakvih informacija, 100 familija bi morale proizvesti u medijima veliku pozornost?

Ili se jos uvek drzite te price?

Mo

Djuka postoje snimak ,a Ukrajinci nisu demantovali već samo cutali posle hvalospeva su jos brze ucutali kasnije koliko se sećam ,samo malo realnosti i to je to ! Ovde samo pojedinci znaju bolje od obe strane sta je bilo i veći su Ukrajinci od Ukrajinaca ! Prvi A-50 isto nema olupine pa Rusi nisu negirali ,nisu negirali već odmah osvanulo na Ruskoj VW mrezi i Telegramu kako neko ovde rekao,nece da cita tu Rusku propagandu ,ne shvatajući da je Telegram za sada najslobodnija mreza koju koriste sve strane uveliko ! O propagandu samo nema jnda pišeš,Rusi su suviše sirovi da se ne provali laz ! Ali zapad je doveo do savršenstva toliko da je devedesetih svako verovao da su Srbi sinonim za nesto strasno ,ko sto je ostao tribut Vandali samo zbog par istorijskih tekstova a gomila naroda pa i sam Rim su bili gori ! Zapad je daleko od Rusije u mnogo čemu ali i u lažima i propagandi koja je na nivou trejlera filma , dva koraka unapred lazu !

Dj

@Monti Pajton

Nemoj mi pisati sabrana dela nago prosto odgovori gde su de deli sotatci 100 ukrajinskih ratnih zarobljenika sto ih po ruskim navodima n akvarno ubise njihovi?

Mo

Djuka, 64 bese a ne 100 za početak ! Zaista tragično kako se frlja ciframa ljudi ! Isto strasno da se malo prati situacija po portalima i izvorima ,ali imati jaku volju za komentarima proizvoljni na svoju volju je najbolje ,zar ne !? Ajmo opet ,vrati stare vesti na raznim portalima ,bili su ponosni rusenjem IL-76 pa ubrzo ucutali za par sati i samo si krivili Ruse da nisu prijavili let ,tu se sve završava sta je bilo u avionu ! Drugo ima snimak srusenog IL-76 i sta je bilo ,samo treba pratiti neke stvari a ne dolaziti ovde i pisati napamet !

Fe

@aleksa Petrovic Dusan,

Trolovanje ≠ ”obaranje aviona”. Prosto pitanje, GDE je olupina? Satelitski snimci? Analiza dotičnih?

@ Mr M.

“Preneli Rusi”, stvar se potvrdi tako što se pokaže krš ili jasan snimak obaranja: Na onom sto je kružilo se NE vidi ni tip aviona, niti bilo kakav radom, niti bilo šta slično . Isto kao i onaj špijunski Ijušin što je posle prikazan na zemlji, uteha povodom odlaska Avdejevke.

al

Jedino su ga sami Rusi mogli greskom oboriti tu gde je oboren.

Odgovori
mi

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili….a 90% sigurno jesu.
Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih.
A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti….i to od neprijatelja.

op

Pojavila se teorija na ruskom Telegram kanalu da su Amerikanci uspeli da preuzmu kontrolu nad nekim ruskim PVO sistemom i da je na taj način oboren??!! Inače postoji snimak repa , a juče se pojaviila i objave porodice kopilota da je poginuo. Opet ostaje pitanje da li je prijateljska vatra ili su Ukri uz pomoć NATO uspeli da ga obore na neki volšeban način.

K

VKS opet impresionira.

Odgovori
Sp

Mala visina leta, mogao bi bilo koji portabl sistem da ga obori ali pošto se raketa nije upecala na ic mamac nepije mi vodu.
Kada se uradi analiza može se zaključiti da je prijateljska vatra jer IFF sistem nije implementiran na svim sistemima a i loše radi.

Odgovori
Fa

ANALIZA: Borbeni učinak ruskih MiG-29 nakon 2 godine rata u Ukrajini

Hahaha hahahaha…

Autor: Falcon

Odgovori
Dj

Mig-29 se cuva za NATO!

Fa

I to u konfiguraciji Taran-29 SMrT…

Pe

Ukrajinci tvrde da je u pitanju, S200, on ima domet i ima IC navodjenje.

Odgovori
Sh

@Perica: I ja sam posumnjao na to, ali pre će biti da je u pitanju modifikovani Krug, jer bi postavljanje S-200 trajalo predugo da bi ostalo nezapaženo od strane Rusa.

Dj

S-200 nema „IC navodjenje“, osim toga morao bi mu izbetonirati temelje pre dejstva, tesko da se imalo vremena za tako nesto u blizini fronta. A-50 je ipak znao da je ozracen, naravno radarom nekog PVO-a. Spustio se nisko i izbacivao flare + chaffs koji su donekle i odradili posao…

Pe

Ruski vojni bloger Andrej Morozov „Murz“ je objavio da je poginulo 16000 Rusa za Avdijevku, vise nego sto je ukupno poginulo vojnika SSSR u Avganistanu za 10 godina, posle cega je navodno „izvrsio samoubistvo“.
Avdijevka je bila gradic od 30000 ljudi 3km od aerodroma Donjecka, koji su Rusi zauzeli posle dugih borbi zime 2015.
Avdijevka je i na 9km od centra Donjecka (rastojanje Trg Republike-Zemun) koji Rusi okupiraju od 2014.
Prakticno 10 godina su Rusi pokusavali da osvoje taj zaista mali komad teritorije.

Za A-50 – pokazuje nivo kompetencije ruskih VKS.Na istom mestu.Dva puta..

Odgovori
Vl

Ma ‘ajte, molim vas, ukri su rekli 47.000 mrtvih Rusa. Pa na to jos jedno triput vise ranjenih, znaci oko 200.000 postradalih za jedno predgradje.
Salu na stranu, Avdejevka je bila najvece i najutvrdjenije uporiste ukrajinaca, veoma vazno jer su odatle bez problema uspesno ubijali civile u centru Donjecka. E sad vise nece…
Ukri su pobegli jer su Rusi koristili avio bombe od 500 i 1500kg da probiju utvrdjenja proteklih 20 dana i noci. Toliko o mocnom Patriotu

Dj

>> Ruski vojni bloger Andrej Morozov „Murz“ je objavio

Izvrsio „samoubistvo“ pre neki dan…

Am

Nelogično je da su imali toliko gubitaka, jer se nisu vodile borbe kao u Bahmutu. Od kako su počeli da koriste jedreće bombe – to je bio kraj.

Jedino ako je prethodnih 1000 dana borbi sabrao, pa dobio ¸16.000

Dj

Uvek se misli na poginule i ranjene pri cemu je ranjenih vise nego stradalih tako da brojevi nisu nerealni. Svaki dan se startuju bar 2 pokusaja probijanja linije koja idu tako da krene 10-20 transportera i tenkova nekim seoskim putem izmedju polja ili kroz oranice. NJih sacekuju FPV dronovi en mase + artiljerija i mine. Da tu moze bez problema biti 50 poginulih i ranjenih po akciji nije nemoguce.

е

За разлику од Бахмута, према тврдњи самих Украјинаца, Руси су:
1) користили другачију тактику (мањи тимови) ,
2) имали далеко обученију војску (од Вагнерових где је било доста робијаша како су Укри и сами причали) и
3) сравнили су све овим gliding бомбама (бачено на хиљаде) прво па онда нападали
4) имали огромну надмоћ у артиљерији (сетимо се да је Пригожин кукао да нема довољне подршке артиљерије),

Те приче ‘ human waves’ типа партизана који јуришају на митраљез и 10:1 однос жррава су пропаганда за западно тржиште, кад се горе наведено узме у обзир.

На крају је била бежанија главом без обзира, под ватром са три стране, где су оставили рањене (па онда тврдили да су их Руси побили)

Стање је сада горе за Украјину него пре месец дана.
Сада свега има мање: пара, оружја, муниције, људи, мотивације, морала.

Тимови за мобилизацију сада иду под оружјем да лове ‘добровољце’ .

Mi

Dobro Dušane, 16 hiljada za Avdejevku, 50 za Bahmut, 25 za Soledar itd itd, kako to onda i dalje idu naprijed? Otkud im ljudstvo? Prave ih u laboratoriju? Da ne spominjemo da su po vama već davno ostali bez vojne tehnike zbog sankcija i ostale im samo lopate? Vaše prazne priče su već davno postale smiješne i vidimo kako se stvari razvijaju na terenu.

Mi

„Avdijevka je bila gradic od 30000 ljudi 3km od aerodroma Donjecka, koji su Rusi zauzeli posle dugih borbi zime 2015.
Avdijevka je i na 9km od centra Donjecka (rastojanje Trg Republike-Zemun) koji Rusi okupiraju od 2014.“

Dobro i? Donjeck je 9 kilometara od Avdejevke pa mu se od 2014 godine Ukrajinci nisu ni na metar približili a naprotiv, udaljili su se. Koji je smisao te vaše hipoteze? Sviđalo se to vama ili ne Avdejevka je slobodna uprkos brojčanoj nadmoći ukrajinske armije i izdašnoj pomoći sa zapada u prethodnom periodu. Ništa im nije pomoglo.

So

Зашто демократска Украјина подржана од „демократског“ Свијета која има само 31000 жртава, лови људе по улицама и прави насилну мобилизацију? Како да ВКС не функционише а све градове што су заузели су растурили ФАБовима и КАБами. Како „диктакорска“ Русија нема проблема са добровољцима и не спроводи мобилизацију? Хајде натофиличари, објасните те феномене….

Sl

Ako je „prijateljska“vatra ponovo srusila najbolje avione ruske avijacije onda je to opet najveca bruka i sramota jedne vojske koja samu sebe naziva vojnom silom…U principu,ruska PVO je totalno sa avijacijom ocaj zivi i to se dokazuje iz dana u dan…Ukrajinci ih bukvalno satiru a F-16 sa vazduh vazduh raketama AIM-120D je dokazano najveca pretnja svakom vazduhoplovstvu na svetu.I jedni i drugi lazu sto se tice gubitaka na obe strane a nivo laganja prevazilazi sve do sada vidjene cirkuske predstave.Rusi tvrde kako su lako zauzeli gradic Avdivku olako,bez nekih gubitaka dok im je za to trebalo 13 godina i brdo kineske,iranske i severno korejske municije.Sa druge strane,Ukrajinci koji su u nedostatku artiljerijske municije sto je vidno iz svemira,tvrde kako su olako branili Avdivku i na kraju se takticki povukli bez isto nekih vecih gubitaka.Videlo smo to „organizovano“povlacenje sa unistenom zaostalom ukrajinskom tehnikom gde ima i video snimak kako ukrajinci unistavaju svoje Leoapard 2 tenkove svojim Bredlijima i automatskim Bushmaster topovima 25 milimetara da ne bi pali u ruke Rusa.Daleko je to od organizovanog povlacenja a rusi su sve dalji danom i danom od svog cilja.U principu, Rusi vise i ne znaju koji je vise njihov cilj u ovom ratu jer je evidentno da su Ukrajinci jaki za njih i rusku desetkovanu vojsku…Sve u svemu,svedocimo jednom najgorem ratu od drugog svetskog rata koji ce nazalost trajati jos mnogo vremena…

Odgovori
Sh

Nije bila prijateljska vata, već S-200 ili Krug. Što se tiče „ograničenih“ ruskih gubitaka, govori milion video snimaka uništene ruske tehnike, dovoljne za jednu solidnu diviziju. Ruski gubici u ljudstvu u bici za Avdejevku se procenjuju na oko 16.000 mrtvih. Što se Ukrajinaca tiče, Rusi do sada nisu izneli niti jedan dokaz o nekakvom velikom uništenju ukrajinskih snaga, osim što su zauzeli komandno mesto jedne čete prilikom čega je zarobljeno 5-6 vojnika i jedan rezervni potporučnik, a od tehnike su prikazali jedan zarobljeni T-64 BV, jednu uništenu SO Dana 152 mm i jednog oštećenog Bradleya, kojeg su slavodobitno ukrcali na šleper i odvukli u Rusiju.

YP

@Sheikh
Lepo ja kažem da su ruske lopate još uvek velika misterija za zapad. Na neki misteriozan način teraju Ukrajince na povlačenje, a bez da nanose bilo kakvu vidljivu štetu.

Ma

@ SheikhZayeb  Rusi su izgleda vrlo svesni da ni u snu ne mogu da dobiju medijski rat sa Zapadom, pa se vrlo očigledno ne trude baš previše da prikazuju gubitke druge strane. A prikazali su itekako borbe u samoj Avdejevki, snimaka ima na stotine na Telegramu. Ima i snimak obaranja ukrajinskog Mi 24 od strane ni manje ni više nego Korneta, kome to nije svrha ni namena. Obe strane su se poprilično dobro i hrabro borile, ali je vrlo očigledno da su Ukrajinci imali nedostatak municije. Intersantno je taktičko iznenađenje Rusa par dana pred pad grada, naime prošli su kroz neke tunele i upali u centar grada, tu je pukla linija odbrane i sve je bilo govoto u roku od 48č. Inače na Telegramu ima snimak dolazenja u pomoć opkoljenim jedinicama 3.brigade (bivši Azov) i snimak njihovog beksta iz okoline Avdejevke. Rusi definitivno imaju proboj koji Ukrajina izgleda ne može da zaustavi, kreću se razumno brzo, a verovatno bi išlo još brže kad bi imali sigurnu zaštitu iz vazduha. Naravno u takvim situacijama se vodi računa i da se ne uleti u opkoljavanje, mada je pitanje da li Ukrajina ima taj kapacitet u ovom trenutku.
Što se tiče oborenog A50 mozemo samo da nagađamo šta ga je oborilo. Postoji snimak pogodka i dezintegracije aviona u vazduhu, zatim snimak ostataka aviona, upisan je u spisak oborenih aviona od strane samih Rusa i sve to na tom istom Telegramu. Velika je eksplozija aviona pa na osnovu toga se moze pretpostaviti da je pogođen raketom velikog dometa, možda i S 200 kako se trenutno špekuliše. Postavlja se pitanje zašto je A 50 ispali otoplotne mamce je trenutno engima.

Vl

SheikhZayeb,
Što je babi milo to joj se i snilo.
Nije u pitanju nikakav s200 već nažalost prijateljska vatra. Juče je pušten i video na kome se jasno vidi lansiranje rakete.

Vl

Dvodnevna svo koja napunila dve godine i ici ce do bar jos toliko. Da su Rusi znali da ce oni zapravo biti ti koji ce biti demilitarizovani i da ce poseban akcenat biti na avijaciji i Crnomorskoj floti sigurno bi izbegli da zapocnu suludu ukrajinsku epopeju. Jasno je da se besmisleni sukob nastavlja samo zbog ega Putina koji pokusava da bar okupira Donbas sa Slavjanskom i Kramatorskom sto ce opet odneti na hiljade zivota i tehnike i na koncu nece doneti nista. Kijev, Harkiv, Zaporizje, Herson, Mikolajiv i Odesa ostaju van ruskog domasaja, a to je ono sto je glavno.

Odgovori
Pe

@Vlado Tacno tako, ali se unutar same Rusije. menja raspolozenje naroda prema ratu.
Milioni Rusa izasli su da stave potpis da bude kandidat ocigledno namesten lik, Nadezdin, samo jer je rekao da ce zaustaviti rat.I posle toga mu je vlast zabranila kandidaturu.
I pored najstrozih zatvorskih kazni, u 120 gradova Rusija svakodnevno obicni Rusi donose cvece na memorijale ubijenom opozicioneru Navaljnom, koji je bio protiv rata.
Nocu policija skloni cvece, ujutro je opet prepuno.
Sa ovakvim antiratnim raspolozenjem velikog procenta ruskog naroda, Putin ne moze pobediti u ratu protiv citavog ukrajinskog naroda.

Mi

Olducite se vise da li je trebala da bude dvodnevna ili trodnevna :-). Trebala je da bude kratka i bila bi da se nije ceo NATO plus partneri umesali. Dvodnevna kao i americki ratovi Avganistanu, i Izraelski u Gazi, samo sto se ovi bore protiv papucara koje Iran ili niko pomaze. I pored svega sto su im do sada poslali sto je vise nego sto su imali, sada su bez municije, i bez dovoljno vojnika. Sta bi bilo da in nisu to sve poslali. Demilitarizacija kako god okrenes.

A za rusiju koja se „demilitarizuje“, interesantno kako ako je tako da se Ukrajinci povlace uz svu NATO pomoc u preko 100 milijardi dolara i treninga (sto vi smatrate da je na slamcicu), a Rusi napreduju.

Vl

Vi ste zaboravili ili prosto necete da kazete da su Ukrajinci zaustavili Ruse 1 na 1 bez zapadne teske tehnike koja krece da pristize tek kasnije., Dakle Rusi su imali dobrih 3-4 meseca sa slome Ukrajinu koja nije imala Himarse, Patriote, Leoparde i niz drugih zapadnih oruzja i nisu uspeli.

Mi

Vlado, nikako nisam zaboravio. Ukrajinci su odbranili ruski upad koji je trebao da prouzrokuje pad vlade i bezaniju kijevske garniture koja je primila Azovski pokret u svoju nacionalnu gardu jos nekoliko godina ranije. Usli su sa oko 150 hiljada vojnika i to u kolonama sto je premalo da se to obavi na tolikoj teritoriji i protiv druge najvece vojske u Eropi koju savetuje i trenira NATO zadnjih 10 godina. Rusima je plan invazije bez borbe propao, i povukli su se na istok, i tek onda polako krenuli u pravi kopneni rat kad je NATO poceo ozbiljno da naoruzava Ukrajnu. Ogroman potencijal ukrajinskog PVO i velicina teritorije su potisnuli rusku avijaciju na istok zemlje, i pravi kopneni rat je poceo tek onda.

Moja poenta je ta da Ukrajinci nisu imali pomoc i ubedjivanje od strane Amerike da ce biti uz njih i da ce im dati jos vise pomoci svakog meseca koje se pretvorilo u stotinu milijardi dolara u 12-18 meseci, da bi tok rata bio veoma kratak. Ukrajna bi se morala povuci cim bi im ponestalo oklopa i municije. Sada im je ponestalo opet i to po koji put ali pole svih donacije. To dokazuje moju poentu. Rusima nije ponestalo i napreduju. A napredovali daleko brze da se bore samp protiv Ukrajne.

Kad je dosla veca pomoc od NATO, nista nije promenilo u korist Ukrajne na frontu. To govori koliko je „nesposobna“ ruska kopnena vojska kojoj se vi podsmevate. Zamisli sta bi bilo da su tako ozbiljno krenuli od pocetka tek.
evo ti link koji dokazuje da je NATO pripremao, trebnirao vojsku i davao milijarde dolara Ukrajinskoj vojsci godinama u nazad i pre 2022.
Amerika sama je dala 11 milijardi dolara u treningu i opremi samo od Januara 2021 do Septembra 2022. https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3149975/training-key-to-ukrainian-advantages-in-defending-nation/

Mi

Divim se rusofilima koji će rađe priznati da su Rusi sami srušili svoj avion,nego da priznaju da je to Ukraina napravila! Mentalni sklop pregorio!

Odgovori
Gr

Ovo ukrajinska PVO definitivno nije izvela. Ali ono što jeste to je da je uvidela manjkavosti ruskog IFF sistema raspoznavanja. Taj Iljušin se vidi iz Portugala, a kamoli ne negde bliže. Lansiraju kamikaze i rakete u njegovom pravcu, prezasite VAP i onda dobiješ to što dobiješ.
Moraće Rusi ozbiljno na porade na tome.

Odgovori
Vl

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

Al

730. dan trodnevnog rata ide tacno po planu i programu ruskih stratega!

Uspesno testiran sistem S-400 u obaranju AWACS aviona na srednjim daljinama!

Odgovori
е

Рат је и у рату има жртава, губи се људство и техника. Верујем да су Украјинци оборили овај авион. Ово представља значајан губитак, обзиром на малу флоту овог типа, али не и ненадокнадив.
Руси ће морати да се адаптирају…опет. Заправо капацитет руске адаптација је оно што је највише изненадило Запад, од привреде, друштва до вођења рата.

Авдејевка је била клин близу Доњецка и претила животу цивила од 2014. (Гуглајте ‘Алеју анђела’). Много боље изведена акција него Бахмут. Обзиром на недостатак људства и муниције и пад морала код Украјинаџа, иницијатива је дефинитивно на страни Руса, који ће да наставе да испробавају свих 1000км фронта за слабе тачке.

П.С. Повлачење Украјинаца из Авдејевке је било све осим ‘организовано’.

Ne

@ SheikhZayeb

Na sreću njih i njihovih obitelji ,mnogi od tih „“16 000 poginulih““ Rusa su živi.
Ratna propaganda je lažljiva i podmukla kuja.
Bez obzira bila zapadna ili ruska.

Pri povlačenju Ukrajinaca kroz koridor ostavljen od strane Rusa ,poginulo je ili zarobljeno na stotine ukrajinskih vojnika.
Kada to objave tzv zapadni mediji ,tada je ogromna vjerojatnost da je taj podatak točan.

Odgovori
Br

Neke stvari vec pocinju da „bodu oci“. Ako je ruska vojna tehnika toliko losa i toliko inferiorna u odnosu na zapad, kako to da je za dve godine NATO poslao sve sto je moglo da se koristi u Ukrajinu, kao i gomilu placenika i obavestajne podatke i sve ukupno oko 300 milijardi pomoci, a Rusi i dalje napreduju, cak im i privreda ima veci rast od USA, GB, Nemacke ili Francuske. Doslo se do toga da neke zemlje daju sve sto imaju, prazne se skladista cak i iz malih zemalja kao iz Makedonije, Slovenije i Crne Gore, uz to imaju koaliciju od 47 najrazvijenih zemalja, a ne mogu da pobede slabu i nerazvijenu rusiju sa zasatrelom ratnom tehnikom? Nesto se tu ne slaze.

Odgovori
Mi

Slazem se. Veoma čudno. Dodaj na to i komentade kako Svedska drhti od straha i moli da udje sto pre u NATO, a Balticke zemlje samo sto nisu pale pred pretnjom od invazije. Pitam se čega se toliko boje.

Mi

Jedino sto cijelo vrijeme u ovih dvije godine bode oci je sto nisu ni blizu poslali sve sto mogu. Zato ih se proziva i iz Ukrajine i samog zapada da sve salju na kasicicu, dovoljno da Ukrajina pruza otpor te tako zele samo da iscrqpljuju Rusiju sto duze.

Ti

A sta je poslao. Poslao sve na kapaljku i sve kratkodometno naozuranje

Vl

Nato je poslao jedva 10% stare tehnike koja je nepremostiv problem za Ruse. Da posalju Ukrajini kako kazete sve moze da se koristi tek bi tad Rusimo veselo bilo. 24.02. 2022 ste drugu pesmu vrteli, Lisabon je bio granice za Ruse, ali tad ni vi niste znali koliki su Rusi zapravo tigar od papira.

Vl

Rusi ne koriste najmodernije oruzije. Tek po nekad za probu Kindzal, SU57 ili Armata. To se naravno cuva za eventuralni direktan sukob sa nato, tj. napad na Rusiju. Za razliku, ne znam sta jos nato ima da posalje, a nije do sad? Svi tenkovi, raketni bacaci, transporteri, pvo koje imaju je odavno spaljeno po ukrajinskim ornicama

Vl

@ Vladimir

Direktan suko sa Natom znaci nuklearni armagedon . Su-57 i Armatu ne koriste jer se isti serijski ne proizvode.

Mi

Armata se kvari na paradi, a da ne kazem kako bi na bojistu.

Dj

>> Za razliku, ne znam sta jos nato ima da posalje, a nije do sad?

https://youtu.be/QyP_eizMqi0?si=ue8iwoN4n8pAQ6Wj

Kao sto vidis sve tece po planu!

Vl

@vlado

Zar ni u trecoj godini rata ne prestajete sa pricama iz prvih nekoliko meseci kako Rusija ima municije za jos 3 nedelje borbe, kako ne moze da proizvede nista bez zapadnih komponenti, kako je ekonomija u kolapsu, kako su gradjani na ulicama i ostale floskule. Isitna je da Rusija DNEVNO proizvede 3 tenka, 10,000 granata i 20 vodjenih raketa, vise nego ceo nato i saveznici (koreja,austalija, izrael, japan…) zajedno. Su57 vec ima tri eskadrile i tu se povecava proizvodnja na dva kom mesecno ove godine.

Ku

@ vladimir rusi ne koriste su57 i armatu jer ih nrmaju. Imaju ih na prste jedne ruke

Vl

Vlado,
I Su 57 a i Armata su u serijskoj proizvodnji. Nedavno su sami Ukrajinci nehotice postavili dokaz da se taj avion koristi u SVO. Prikazali su ostatke rakete koju može samo on da lansira.
Što se tiče Armate, ona je suviše skupa za ovakvo9 ratovanje. Testirana je na ratištu, ali je Rusima glavni borbeni tenk T90 te zato njega najviše i upotrebljavaju uz modernizovane T72.

Vl

@Vlad

Ako necega imas u jednocifrenom broju kao Rusi Su-57 i Armatu i ako sami kazete da je skupo za pravljenje znaci da se isti serijski ne proizvode. Ruski strah da ostanu bez tih aparata sto bi bila mega sramota je veci od zelje da medijski loze masu u Rusiji kako po njima najbolji avion i tenk na svetu ucestvuju u borbernim dejstvima u Ukrajini.

Vl

@djuka

Poslali bi oni i f117 da neko zna njime da upravlja :-) F16 ce biti fiasko ovoga veka, jer ce ih su30/35/75 sa s400 rastaviti na sastavne delove. Zapravo f16 je solidan avion (a dobice uglavnom starije primerke), ali sa malo i slabo obucenih pilota.
Najveci minus ove avanture je sto je zapadna tehnika sada u potpunosti dostupna Rusima. Sada dobro znaju sve mane i vrline prakticno svih oklopnih, artiljerijskih i dron oruzija i vec imaju napravljene taktike i procedure za minimizovanje efekata i neutralisanje

pe

@Vlad
„Što se tiče Armate, ona je suviše skupa za ovakvo ratovanje“
Sasvim logično.
Tenkovi se inače prave za parade, reklamu, propagandu, a kada dođe vreme rata…nećemo to trošiti, skupo je.

koja komedija

Si

AGM-86 (1100km), AGM-129 (3400km), AGM-181 (2500km), BGM-109G (cuveni Tomahawk u ground launch verziji domet 2500 km) to je samo dio NATO dijapazona krstarecih raketa dugog dometa koji NIJE poslan u Ukrajinu Branko. Ima sijaset toga jos u srednjem dometu koje mi mrsko nabrajati. Da je NATO stvarno poslao sve sto ima, niko ne zna kakvu bi sliku danas gledali. Ne znamo bi li itko gledao danas ista.

Br

@Mislav

Rekao sam da su poslali sve sto moze da se koristi, ne mogu da salju avione kada nema ko da leti… Ali poslali su preko 5000 borbenih oklopnih vozila, najmodernije zapadne tenkove, precizne haubice, razne rakete duzeg dometa, protiv radarske rakete, visecevne lansere, krstarece rakete, dronove, PO sisteme, baterijske i osmatracke radare, sredstva za PE dejstva, desantne camce, morske dronove, obucavali su ih deset godina, sproveli vise krugova ogromne mobilizacije ukljucujuci i zene, pa vrhunski sateliti i sistemi komunikacije, spijuni, imaju svoje oficire na terenu kao GB, strane posade rukuju slozenim pvo sistemima, najvece sankcije ikada, totalna medijska kontrola, zabranjivala se i votka i Dostojevski i ruske macke i opet nista… A Rusi jos u napadu preko brisanog prostora i napadaju utvrdjenja i podzemne tunele pripremane godinama i gube…

Br

@Sivi

Takodje, ne mogu im poslati ni oruzje koje moze izazvati Rusiju da upotrebi nuklearno naoruzanje. Rat izmedju nuklearnih sila je posebna kategorija i oruzje koje moze dovesti do toga nije za nepouzdano ukrajinsko rukovodstvo.

Si

Da, nece sigurno ici AGM-181. F-16 ce dobiti AGM-154 ali mislim da ce to biti u upotrebi tek u junu mozda i kasnije.. Ali ove godine cemo sigurno imati uvid i novi spektar NATO naoruzanja u Ukrajini. NATO nije dao Kijevu duge ruke jer znaju da bi Moskva gorila odavno. Ne mislim na krstaricu. Ako Ruse prejako zaboli udar, mogli bi krenuti sa taktickim nuklearkama (mada sve vise i vise sumnjam u volju Putina da zaista ostvari prijetnje). Tada bi sve bilo gotovo, za sve nas. NATO jos uvijek taktizira u zelji da zaustavi Rusiju ali da ih ne osramoti i ne razbije na nivou da se posegne za nuklearkama. Zato se salju Bredliji i stariji modeli Leopardica i Challengera. Sad su i Abramsi tamo u verziji M1A1 sto i ipak nije zadnji krik tehnologije. Ovaj rat je strasno kompleksan, na jako puno nivoa. Mislim da dosad nikad nista slicno nije vidjeno. I niko od nas ne zna sta ce biti sutra.

Mi

Branko,

A ja sam ti rekao da su svega od toga poslali na kasicicu. Dovoljno tek da se Ukrajinci brane i Rusi iscrpljuju. Poslali najmodernijentenkove kazes. Amerika ih ima cca 5.000 na zalihi konzerviranih Abramsa. Jesu poslali bar 1000. Isto je i sa Bradleyima kojih takodjer imaju na hiljade uskladistene. Isporuceno je stotinjak. Ista stvar je i sa artiljerijom koja se najvise koristi u ovom ratu.

Ma

S obzirom da se, vidim, ovde pojedini ‘frljaju’ cinjenicama, konkretno za Su-57, te “Imaju ih na prste jedne ruke“, te “znaci da se isti serijski ne proizvode“, ovo su zvanicne cinjenice, koje su lako proverljive na netu: Su-57 je proizvedeno ukupno do sada 32 komada, od toga 10 je testnih, a 22 su u operativnoj sluzbi. Tokom 2023 je isporuceno 12 komada, a planirano je, po ruskim izvorima, da se 2024 proizvodnja podigne na 24 komada godisnje. Zapadni izvori predvidjaju proizvodnju 15 komada za 2024. Videcemo na kraju 2024 ko je bio upravu, ili ko je bio blize u svojim tvrdnjama..

Br

@Mislav, Sivi

Pa sad da je bas na kasicicu… Samo pred letnju ofanzivu su dobili oko 350 tenkova, 250 samohodnih haubica, 200 bredlija, 200 strajkera, 80 CV-90, 100 Maurdera, 80 Rosomaka (Patria), pre toga oko 80 Himarsa i vise stotina vucnih haubica, preko 100 mig-a 29, Su-25 i Su-24, preko 100 helikoptera Mi-8 i Mi-24, prilican broj baterija Nasmas i Iris i po nekoliko baterija Patriot, Samp-t i Hawk, kao i vise stotina pvo sistema kratkog dometa kao Gepard, Avenger, Crotale, SkyGuard… Pa su preradili Kubove i Ose da koriste zapadne rakete. I pored svega toga jos par hiljada drugih oklopnih vozila, da ne spominjemo stariju sovjetsku tehniku iz cele istocne Evrope koja im je predata ranije i stotine hiljada raznih dronova, stingera i lakih po sistema…
To nije bas na kasicicu, narocito ako se racuna ogrmna pvo i ogroman broj tenkova i druge tehnike koje su vec imali.

U svakom slucaju, zapad je jos jednom potcenio Rusiju, sa tim se danas skoro svi slazu. Daleko od toga da Rusi blistaju, cak ne blistaju uopste, ali kada dodje do stani-pani, oni se uvek izvuku.

Cinjenica je da Rusija sada proizvodi oko 4 miliona artiljerijskih granata godisnje, ako na to dodamo i Kinu, Iran i S.Koreju, verovatno su blizu 10 miliona svi zajedno, dok kolektivni zapad, njih 47 clanica, jedva moze da proizvede nesto preko jednog miliona, za sada. A ovo je artiljerijski rat. Cinjenica je da ni 60 milijardi iz USA, ako ih bude nece spasiti Ukrajinu, jer haubice ne ispaljuju novac.

Br

Pored problema sto nemaju odakle da nabave dovoljno municije, dodatni problem je logistika, hladno, sneg, mraz, blato, kise, visoka upotreba naoruzanja i sve se brzo kvari i mora da se odrzava na terenu, sto Ukrajina ne moze, a nema nigde ni dovoljno rezervnih delova, pa se sve salje u Poljsku, ali u malim kolicinama da ne bi bili otkriveni, a granice blokirane, pa onda to orudje treba i vratiti, mnogi prozzapadni analiticari tvrde da je vecina tenkova i cozila pesadija trenutno neupotrebljivo jer zahtevaju veci servis… To je opet problem koji se ne moze tako lako resiti parama…

Ad

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja koja više nikome neće biti interesantna a teritorija ce joj biti u najboljem po njih slučaju prepolovljena. Rusija pobedjuje u ratu protiv zemlje sa ozbiljnom vojnom tradicijom, jako dobrim vojnoindustrijskim kompleksom koju povrh svega zdušno podrzava ceo NATO. To je činjenično stanje. Uz sve greške bolje mi deluju Rusi neko vojske Amerike i Izraela koja ne može da izađe na kraj sa beduinima u sandaletama koji voze velosipede i imaju home made ak47.

Odgovori
Mi

Osvajanjem Avdijke Rusi su osvojili rusevine koje su nenastanjive i ukuono 70 km kvadratnih. To je povrsina 14 nogometnih igralista. Pri tome ih je izginulo najmanje 16.000. Bas je prekretnica..

Mi

@Mislav – ja stvarno ne znam gubitke ni jedne strane, ni zasto je ovaj avion oboren i kako ali znam matematiku koju Vi ocigledno ne znate – 70 km kvadratnih podeljeno na 14 je 5 km kvadratnih pa ispada da jedno fudbalsko igraliste ima velicinu 2*2.5 km duznih … ocigledno je da se razumevanje u nesto sto se desava 1000 km (?) daleko lakse razaznaje nego matematika za drugi razred osnovne skole

Mi

Mile

Cestitam ti na matematici, govorio sam o rusevinama Avdivke. Sa okolnim njivama osvojili su 70 km, ali i Avdivka je sada njiva, a ne grad.

Vl

Mislav,
Avdejevka je bila najutvrđeniji grad na liniji. Utvrđivana je konstantno od 2014 godine. A to koliko je bitna po Ukrajince pokazuje činjenica da sada još više gube teritorije i da im je vojska u totalnom rasulu. Ne treba zaboraviti i činjenicu da su do sada Ukrajinci gađali civile u Donjetsku artiljerijom i ubili hiljade ljudi. Sada više to ne mogu a civile gađaju Hajmarsima sa kasetnim glavama. Juče su eto pogodili hotel u kojem je bila svadba.

Pa

Iz ugla mslava, to bi bila legitimna akcija vec vidjena na ovim podrucjima, ne? Zato ne znam koliko je spominjanje toga produktivno ‘ovde’?

Mi

Pavle,

Nemoj meni imputirati ono sto ti ocito odobravas. Napadati civile su legitimne akcije samo u glavama zlocinaca. Kako izgleda taj Donjeck? Je li sravnjen kao Avdijka, Bahmut, Mariupolj i mnogi drugi ukrajinski gradovi. Ne sumnjam da su neke granate pale i na Donjeck ali kod Rusa je napad na civile taktika na koju se fokusiraju u ovom ratu. Ukrajinci nemaju posla sa vojskom koja ratuje prema zenevskoj konvenciji vec onoj koja se pouzda samo u silu iskljucivo spram civila. Najbolje ih opisuje Njegoseva „Kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrede necovjestvom“! Po tome ce Rusi zauvijek biti zapamceni i prepoznati i nikad se nece oprati svoje sramote.

Pa

@mslav
Apsolutno ocekivano s tvoje strane. Nema kraja ipak, u to ulaze i Buca i ona zeleznicka stanica? I sva naselja koja koristi kao zaklon strana koju podrzavas do imbecilnosti. Dakle, slicno je vec vidjeno u okolini, ali obrana je sveta…..

Mi

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru.

Ako su oni, sami…

Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

Odgovori
Ko

ovo što je kolega Grga napisao mi deluje kao najrealnije

„Lansiraju kamikaze i rakete u njegovom pravcu, prezasite VAP i onda dobiješ to što dobiješ.“

ovaj A50 se kreće mesec dana svaki dan istom putanjom, ukrajinci lansiraju dronove na njegovu putanju pa u ovakvim slučajevima lako dođe do greške i ruska raketa umesto da pogodi ukrajinski dron poleti prema ruskom avionu (nemaju sve rakete samouništenje nakon promašaja a i to nije baš najpouzdanije)

pe

@Miki
Ne shvatate poentu.
Rusi obaraju svoje avione, jer su sami Ukrajinci u nemogucnosti da to urade.
Sta time Rusi porucuju. Porucuju zapadu (Nato-u): gledajte mi nasim PVO rusimo nase avione, koji su 1000x bolji od vasih. I sada, zapad je uplasen ovim pokaznim vezbama i ne sme da salje svoje avione na rusku PVO. Eto, to je sustina sve ove „prijateljske vatre“. Jednostavno, morate citati izmedju redova i razumeti poruku koju Rusi time salju. I verujem da ovakve akcije imaju veliki efekat odvracanja.

Vl

@ petak23

Zeleo bih da verujem da ste ovo napisali u sarkasticnom duhu.

Dj

Interesantno je da A-50 ocigledno ne poseduje nikakve EW ili ELINT kapacitete. Izgledaj je to samo leteci radar sa radio stanicom. Koliko je realno da takav vazduhoplov ne moze detektovati ozracenje CW signalom prepotopskog nisaanskog radara S-200 i odmah preduzeti protivmere? Sta rade unutra tih 10 operatera?

Odgovori
Mi

Naravno da moze, i jeste detektovao. Ima dva snimka pred pogodak. Jedna od dve rakete je pogodila mamac sto je A-50 ispucavao skoro minut non stop od kad je primetio da rakete lete prema njemu. Problem je sto elektronske protivmere nisu 100% dovoljne uvek. To vidimo i na zemlji protiv dronova. Ne znamo sta ga je pogodilo, ali prva od dve rakete je pogodila neku vrstumamca. Ne znam da li je ispucavao IC mamce za svaki slucaj uz druge mere ometanja ali je jednu raketu presreo istim.. Mozda je ruski PVO stitio A-50 od Ukrajinskog PVO. Sta god da je bio slucaj, jasno je da je A-50 bio svestan da rakete idu na njega.

С

Што се тиче А50ке по снимку који кружи на интернету рекло би се да је “ пријатељска ватра“ . Оно што је интересатно је да се једна од ракета активирила на ИЦ мамце и да се види испаљивање друге ракете у близини А50,негде око 10 до 15 километара раздаљине, што наводи на закључак да је неки лакши ПВО систем у питању. За ових 30,40,50000 погинулих руса не знам да ли је тачно,али одмах по паду Авдејевке у украјинским новинама је изашло 2500 умрлица. Слава им…

Odgovori
Dj

A-50 je shvatio da je ozracen i spustio se jako nisko ne bi li prekinuo lock. Nema drugog objasnjenja za visinu na kojoj se nalazio. Zasigurno po njemu nije dejstvovano nekim pasivnim PVO sistemom, jer kako bi znao da krene sa protivmerama. Kada je posadi postalo jasno da trik sa niskim letom ne sljaka, ili mozda kao vid integrisanih automatskih protivmera, izbaceni su IC i OSTALI mamci. Na mracnom nebu vide se naravno samo IC. Jedan ond njih je aktivirao prvu raketu, druga je napravila veliku stetu na avionu, neuobicajenu za „laki PVO“.

С

Ту се Ђука све слажем са тобом,али опет остаје мистерија тог снимка где се види лет ПВО ракете релативно близу А50ке. Не личи ми на неки С300/400 ,можда неки Бук,јбм ли га.

Ti

Slobodane, kako ti mozes u mraku na velikoj daljini da raspoznas da to nije S300/400 vec buk?Nemoguce

Dj

>> где се види лет ПВО ракете релативно близу А50ке

Izgleda da postoje bar 2 snimka. Jedan snimaju civili a drugi se cini da je nastao na nekom vojnom polozaju. Na tom drugome se vidi (relativno u blizini) lansiranje nekakve rakete sa zemlje? Mozda su gore u A-50 krenuli sa protivmerama, jer ih je nesto ozbiljno uzelo u zahvat, a na zemlji je neko u isto vreme uocio niskoleteci cilj, izbacivanje mamaca itd. pa pomislio da treba da dejstvuje…

Ra

Ukrajincima, prema svemu što smo videli jelte, definitivno ne treba ni F-16 niti bilo koji drugi borbeni avion posao će, ako je vjerovati ruskim službenim saopštenjima, za njih puno kvalitetnije obaviti „moćna“ ruska PVO.
Bruka i sramota nečega što se naziva svetskom vojnom silom. Izgubiti dva A-50 i još se pride „hvaliti“ da ih nisu srušili Ukrajinci već oni sami (???). Ako im je verovati (a bogme retko im je za verovati). onda im sistemi veze i identifikacije nisu ni na nivou prvog svetskog rata. Kod Rujkana vlada konfuzija i neoragnizacija na svetskom nivou i doslovno na svakom mogućem koraku u ovom ratu. Nisu samo ta dva A-50 navodne „žrtve“ napuhanih sistema ruskog PVO-a, bilo je toga ne da se zapamtiti više.
I šta su učinili da se to ne dešava – naravno NIŠTA.
Kažem navodne žrtve, jer u kakvoj su konfuziji sasvim je moguće i da je bar ovaj poslednji A-50 oboren od ukrajinskih lovaca, jer kako su organizovani i povezani mislim da im s lakoćom ukrajinski lovci mogu prići i poskidati ih.
Ali ne takva mogućnost za Rujkane i one koji ih bez kriterija gotive (neću reći rusofilima – jer rusofilstvo je blaža inačica onog što ovde viđamo svaki dan) ne postoji, izgleda da im mnogo bolje zvuči „mi smo to srušili“ iz nekog razloga.
Bezveze se blamiraju, gube kapitalne plovne jedinice i avione u besmislenim situacijama, i to isključivo vlastitom krivicom, a najmanje dejstvom neprijatelja. Ako im je verovati, oborili su više vlastitih aviona nego što im je srušila Ukrajina.
Može li bilo ko samo i zamisliti situaciju da USA izgubi dva AWACSa u mjesec dana, ili recimo razarač Arleigh Burke, ili recimo nekoliko F-35 dok vrše udare bombama s malih visina jer nema vođenih sredstava?
Izgleda da je od obraza važnije samo to da nisu Ukrajinci

Odgovori
Vl

Sta tek reci za nato najnapredniji avion f35? To cudo tehnike, popularno nazvano „nevidljivi kovceg“ je imao 29 udesa za 10 godina eksploatacije, bez angazmana u borbenim dejstvima. Zamislite tu tragediju u eventualnom sukobu?

Ti

Ili tek SU 57 kojih je proizvedeno desetak komada a prvi je zavrsio u njivi.

Dj

>> proizvedeno desetak komada a prvi je zavrsio u njivi.

Bukvalno ih se do sada srusilo 10% („bez angazmana u borbenim dejstvima“) :-)

е

Имали смо прилику да видимо и тест Тридент ракете Британаца. Руси могу мирно да спавају. Ово је други неуспели тест после 2016. Последњи успешан тест је био 2012.године. После овог фијаска министарство одбране изјави како нема никаквих проблема и да би ракете успешно лансирали у случају конфликта :-) Као Монти Пајтон ,али пуно говори о британској пропаганди.
Закључак је да је С. Кореја је претекла Британце у овом домену.

Vl

SU57 ima vec 30ak operativnih primeraka i to sa borbenim iskustvom, bez gubitaka.
Boeing, vodeci zapadni brend u avio industriji, isporucuje nove avione kojima otpadaju delovi u letu. Srecom, bez ljudskih zrtava za sada

Dj

Nemoguce da se Putin ne bi uslikao sa eksadrilom operativnih Su-57 postrojenih na stajanci neke aviobaze, kada bi postojali…

Mi

Pa vidis da je moguce kad seriskih ima negde izmedju 14 i 20, plus onih starih 10 za testiranje.

Dj

14-20 nekakvih aviona (pa jos plus 10 za testriranje, smanjuj rubu odose deca) postoje samo u vasim vlaznim snovima o nekakvoj ruskoj dominaciji.

Mi

Djuka, mozes se ti zabavljati svojim neerovanjem i sarkazmom, ali tako je kako je. Serijska (spora) proizvodnja je u toku, i toliko je proizvedeno. Slike proizvoda bez Putina i bez tvog verovanja postoje. A ti kad se odlucis da poverujes, videces i sam.

Mi
Ma

Za obaranje „Prvog“ A 50 zaista nema nikakvih materijalnih dokaza, izjava očevidaca, umrlica, reagoavanja na ruskim kanalima, dok je za obaranje „drugog“ A50 situacija potpuno drugačija. Za ovaj „drugi“ ili bolje rečeno jedini A 50 koji je oboren ima more materijalnih dokaza što na Telegramu što na raznim kanalima, plus izjave očevidaca, dalje izjave saučešća, uvođenje aviona u spisak oborenih i sl. tako da nema sumnje da je ovo skorašnje obaranje A50, da je do toga zaista došlo. Onaj prvi put odnosno prvi napad na A50 tj Ruski Avaks od pre mesec dana je izgleda bilo zamalo pa obaranje, najverovatnije blizu obaranja, mada jako čudi da nisu izmenjene mere bezbednosti pri obezbeđenju A50 u ovih mesec dana. I čudi što nije ništa zabeleženo, nikakav snimak, prinudno sletanje, osim prinudnog sletanja onog IL22 i sl. Takođe čudi što su VKS malo toga preduzele da identifikuju koje novo oružje im ruši avione u poslednjih 7 dana, jer rušenja ona dva S u35 nije slučajno i retki su sistemi kojima se to moze uraditi. Vrlo je očigledno da je neko novo i/ili modernizovano staro oružje odnosno neki novi PVO sistem upotrebljen poslednjih 7 dana za napade na VKS. Sa druge strane ne treba zanemariti ni mogućnost napada u dubini teritorije na maloj visini, jer je ogromna treitorija koju VKS ima da brani. Prvobitno je delovalo da je u pitanju napad u dubini teritorije na maloj visini sa F16, kako vreme prolazi i isplivavaju novi snimci pre svega eksplozije, sve više deluje da je posredi neki PVO sistem, možda čak i vremešni S200. Teško za izvesti ali ne i nemoguće. 

Odgovori
Dj

TG kanal Fighterbomber (450K) je pisao i tako „potvrdio“ prvo obaranje sredinom januara. Od njih potice slika izresetanog repa Il-22 itd. Da li je tebi taj kanal dovoljan dokaz druga je stvar. Za Fighterbomber je poznato da ga vodi covek koji pripada aktivnom sasatavu VKS.

Ma

@ Djuka pisali da, i brže bolje povukli. Tako da nema aposlutno nikakvih dokaza o čemu sam gore napisao, za razliku od ovog drugog slučaja, gde je potpuno suprotno. Isto kao što je poznato da Deep State kanal na Telegramu vode Ukrajinci, pa ste Vi šta ono beše rekli, da je Telegram Proruski zar ne? I jedno je pisati, a nešto sasvim drugo ponuditi materijalne dokaze u vidu snimaka, fotografija, izjava očevidaca, kad bismo se povodoili za rekla kazala medijima, koliko bi ljudi nevinih završilo u zatvoru?! Činjenice, dokazi, snimci, samo činjenice, ne rekla kazala i slične gluposti. Svašta se piše i tvrdi po sajtovima poslednje 2 godine, to više veze sa mozgom nema. Pa čak i fotografije i snimci mogu da se lažiraju, i tu treba biti oprezan, a ne povodljiv, kao dobar deo auditorijuma oko ovog nesrećnog rata u Ukr. Ukrštanje vesti, obe strane i onda se dobije prava slika o dešavanjima na terenu. Rybar je dosta pouzdaniji, objektivniji i bolji kanal od gore navedenog Fighterbomber čisto za Vašu informaciju.

Dj

>> i brže bolje povukli

Kao bio pogresan navod, pa povukli? Kanal koji je dobio fotografiju izresetanog IL-22 nije bio siguran da se jedan A-50 nije vratio? Mislis da se tako nesto moze sakriti medju pripadnicima VKS? Kao avion se ne vrati an aerodrum, i svi u kolektivnoj amneziji? Pre ce biti da je zapreceno posledicama, nadam se da niko nije zavrsio u gulagu zbog toga.

Ma

@ Djuka Sve same pretpostavke bez utemeljenih činjenica i dokaza. Kamo činjenice i dokazi? Ne može se sakriti gubitak tolikog aviona, evo sad je isplivala gomila dokaza za gubitak A 50 od pre neki dan, to se jednostavno ne može sakriti. Ne tvrdim da avion od pre mesec dana nije pogođen, nemamo dokaza, ali nije ni oboren vrlo očigledno. Kakvi crni Gulazi rode, pa to ne postoji barem 70-80 godina, onaj crveni zlikovac i monsturm Staljin je umro u martu 1953.godine, koliko se sećam. A Staljin i ekipa oko njega su bili Gruzini ne Rusi, pa to ne znače da treba da upiremo prst u današnje Gruzine jer oni nisu krivi i nemaju ništa sa time. Takođe današnja RF nema nikakve veze sa njim i njegovom ekipom. Eno ti snimaka na Telegramu o prvom potvrđenom stradalom M1A1 Abrams, gori kao svaki drugi tenk…..

Ma

Za obaranje „Prvog“ A 50 zaista nema nikakvih materijalnih dokaza, izjava očevidaca, umrlica, reagoavanja na ruskim kanalima, dok je za obaranje „drugog“ A50 situacija potpuno drugačija. Za ovaj „drugi“ ili bolje rečeno jedini A 50 koji je oboren ima more materijalnih dokaza što na Telegramu što na raznim kanalima, plus izjave očevidaca, dalje izjave saučešća, uvođenje aviona u spisak oborenih i sl. tako da nema sumnje da je ovo skorašnje obaranje A50, da je do toga zaista došlo. Onaj prvi put odnosno prvi napad na A50 tj Ruski Avaks od pre mesec dana je izgleda bilo zamalo pa obaranje, najverovatnije blizu obaranja, mada jako čudi da nisu izmenjene mere bezbednosti pri obezbeđenju A50 u ovih mesec dana. I čudi što nije nipta zabeleeno, nikakav snimak, prinudno sletanje, osim prinudnog sletanja onog IL22 i sl. Takođe čudi što ništa VKS nisu preduzele da identifikuju koje novo oruzje im ruši avione u poslednjih 7 dana, jer rušenja ona dva S u35 nije slučajno i retki su sistemi kojima se to moze uraditi. Vrlo je očigledno da je neko novo oruzje odnosno neki novi PVO sistem upotrebljen poslednjih 7 dana za napade na VKS. ZA druge strane ne treba zanemariti ni mogućnost napada u dubini teritorije na maloj visini, jer je ogromna treitorija koju VKS ima da brani. Meni ovde smrdi na napad u dubini teritorije na maloj visini sa F16, ostale teorije mi nemaju puno pokrića. Teško za izvesti ali ne i nemoguće. 

Odgovori
ne

Ja sam laik za ovo, ali vi koji bolje poznakeje tematiku, recite mi zar te ZV rakte nemaju sistem samouništenja? Ako shvatiš da si pucao na pogrešan cilj zar ne potoji neko vreme u kome možeš da reaguješ i opovrgneš dejstvo?

Odgovori
е

Зелени каже 31.000 Украјинаца погинуло за 2 године. Упола мање од већ далеко умањеног броја жртава према проценама западнох влада.
Ово је неозбиљно на куб, да чак и западни медији доводе у питање цифре свог пулена.

Odgovori
Mi

Pa ne znaci da to nije izgubio 31. Ako izgubis 230 hiljada i kazes da si izgubio 30 hiljada a precutao 200, nisi tehnicki rekao neistinu, samo ne kompletnu istinu. Da sadd pred talas nove mobilizacije ce as da kaze koliko ih je izgubljeno. Uostalom, i na zalost, Ukrajinski narod zna vrlo dobro. I bolje od njega.

Sl

Bese ono „trodnevna“operacija zagazila u trecu godinu… Rusopatatofili slave pad Avdivke posle 9 godina pokusaja osvajanja tog gradica velicine Lazarevca i preko 10000 ruskih poginulih vojnika.Jel slavite i obaranja A-50,SU-34,SU-35 „prijateljskom vatrom“?!Evo danas jos jedan SU-34 lezi na ukrajinskoj njivi… Verovatno opet „prijateljska vatra“,hah…A ruska „nepobediva“armija toliko brzo napreduje da da za selo Pobeda im je trebalo 12 godina da samo bar udju do prvih kuca…Vas mentalni sklop je pregoreo kao licna na osiguracu od tuge…

Ma

@ ex-Гастос- Verovatno je čovek pobrkao podatke i naveo gubitke od Nove godine do sada, usotalom ko njemu još veruje? Ne veruju mu ni Saveznici jer ih je preveslao ili barem pokušao da prevesla ko zna koliko puta.
@ Sloba vrlo je očigledno da su Rusi računali na te gubitke da bi završili posao i napravili napredak na frontu, što padom Avdejevke svakako jesu, jer je front probijen zapadno od Avdejevke i tamo nezadrživo napreduju. Da nije tako, zašto bi se onda predsednici EU zemalja sastajali pre neki dan i raspravljali o slanju trupa u Ukrajinu? Nije tolika tragedija za Ukrajince sam pad Avdejevke, koliko ono haotično i tragično povlačenje iz Avdejevke, školski primer kako se NE treba povlačiti. Žali Bože onoliko izgubljenih života iskusnih vojska zbog neke budale koja nije znala da organizuje povlačenje. Povlačenje i izvlačenje su osnovne stvari koje se uče na ŠRO i na Vojnoj Akademiji, nikakve mudrosti tu nema. I da bi situacija bila još gora, izgleda da je moral kod Ukrajinske vojske baš dosta pao posle gubitka Avdejevke. Imali su svu municiju i najmodernije naoružanje ovog SVeta, savete i podatke u realnom vremenu najboljih bezbednosnnih službi Sveta i opet su Ukrajinci izgubili. SAda se Ukrajinci vade na nedostatak muicije, a da je to stvarni razlog da li bi onda držali Harkov i Odesu? Pitanja na koja se daju vrlo logični odgovori.

Ma

Verovatno je čovek pobrkao podatke i naveo gubitke od Nove godine do sada, usotalom ko njemu još veruje? Ne veruju mu ni Saveznici jer ih je preveslao ili barem pokušao da prevesla ko zna koliko puta.
@ Sloba vrlo je očigledno da su Rusi računali na te gubitke da bi završili posao i napravili napredak na frontu, što padom Avdejevke svakako jesu, jer je front probijen zapadno od Avdejevke i tamo nezadrživo napreduju. Da nije tako, zašto bi se onda predsednici EU zemalja sastajali pre neki dan i raspravljali o slanju trupa u Ukrajinu? Nije tolika tragedija za Ukrajince sam pad Avdejevke, koliko ono haotično i tragično povlačenje iz Avdejevke, školski primer kako se NE treba povlačiti. Žali Bože onoliko izgubljenih života iskusnih vojska zbog neke budale koja nije znala da organizuje povlačenje. Povlačenje i izvlačenje su osnovne stvari koje se uče na ŠRO i na Vojnoj Akademiji, nikakve mudrosti tu nema. I da bi situacija bila još gora, izgleda da je moral kod Ukrajinske vojske baš dosta pao posle gubitka Avdejevke. Imali su svu municiju i najmodernije naoružanje ovog SVeta, savete i podatke u realnom vremenu najboljih bezbednosnnih službi Sveta i opet su Ukrajinci izgubili. SAda se Ukrajinci vade na nedostatak muicije, a da je to stvarni razlog da li bi onda držali Harkov i Odesu? Pitanja na koja se daju vrlo logični odgovori.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor