[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

24. feb 2024

Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

23. feb 2024

Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

15. feb 2024

Tales za Tango Six: Ground Master radari se mogu integrisati i sa PVO sistemima istočnog porekla

13. feb 2024

Srbiji isporučen još jedan helikopter H145M, ovog puta stigao VIP primerak

12. feb 2024

Vojne varijante aviona AT-802: Od ubijanja komaraca do ubijanja ljudi i tehnike

12. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Smena u ukrajinskom vojnom vrhu, smanjenje vojne pomoći EU, kod Kijeva počela izgradnja fabrike besposadnih letelica Bajraktar

9. feb 2024

[POSLEDNJA VEST] Počela isporuka novih helikoptera Erbas H145M za RV i PVO Vojske Srbije

8. feb 2024

Ukrajina želi da uvede novi vid oružanih snaga posvećen isključivo besposadnim platformama

7. feb 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napad na Krim, potapanje ruske raketne korvete, Hrvatska vojna pomoć do sada 181 miliona evra

2. feb 2024

Rumunija nabavlja helikoptere H215M u mornaričkoj varijanti

1. feb 2024

[UMEX 2024] Rusi promovišu uspostavljanje proizvodnje svojih dronova u inostranstvu

31. jan 2024

Vijesti: Helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore pretrpeo havariju motora na zemlji, šteta se procenjuje do milion evra

31. jan 2024

[UMEX 2024] Intervju sa suosnivačem PR-DC-a: Novi FPV dronovi, dosadašnja iskustva u prodaji i status uvođenja prvih proizvoda u Vojsku Srbije

31. jan 2024

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

30. jan 2024

[UMEX 2024] Bugarski dron-kamikaza Nemesis

30. jan 2024

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

29. jan 2024

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

27. jan 2024

[RAT U UKRAJINI] Obaranje ruskog transportnog aviona Il-76; Ukrajinci tvrde da su izveli „spektakularnu diverzantsku akciju“ uništavanja bombardera na zemlji

26. jan 2024

[UMEX 2024] Emiratski Edž predstavio besposadni žirokopter, nastavlja saradnju sa Bajkarom

26. jan 2024
Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?
Srpska delegacija za Mađarsku uz brojčanu prevlast RV i PVO oficira / Foto: Ministarstvo odbrane

Šta je to „konkretno i korisno“ dogovoreno sa Mađarskom za srpsko RV i PVO?

Delegacija ministarstva odbrane i Vojske Srbije posetila je juče Mađarsku i tom prilikom je, kako je saopšteno, postignut dogovor o kupoprodaji vojne opreme između dve zemlje. Delegaciju je predvodio ministar odbrane Miloš Vučević ali je ona za vojno-vazduhoplovni ugao bila interesantna, budući da su bili prisutni komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, načelnik štaba RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović i komandant 204. vazduhoplovne brigade Milan Elenkov.

Kako je ministar odbrane saopštio nakon sastanaka u Budimpešti, Srbija od Mađarske kupuje borbena vozila pešadije, najverovatnije BTR-80AM. Ministar je takođe izjavio i da je nabavljeno nešto „konkretno i korisno“ za RV i PVO.

Imajući u vidu da je sastancima prisustvovao vrh RV i PVO i posebno jedan od najbitnijih, po senioritetu, pilota MiG-ova 29, moguće je suziti da pomenuto „konkretno i korisno“ ima veze sa mađarskim MiG-ovima 29, odnosno, najverovatnije, rezervnim delovima za taj tip aviona koji Mađarska više ne koristi.

Tango Six je od 2013. godine izveštavao o potencijalu saradnje Mađarske i Srbije u pogledu mađarskih MiG-ova. Mađarska je, kako smo izveštavali 2018. godine, nekoliko puta pokušavala da proda svoje MiG-ove 29. Kada reč o spekulacijama o raspoloživim delovima za MiG-ove 29, Tango Six je još 2014. godine pisao i o opciji iz Slovačke.

Nabavku oklopnjaka iz Mađarske najavio je 13. januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije. Među nabrojanim naoružanjem iz njegove izjave našlo se i 26 borbenih vozila pešadije, a jedino takvo vozilo u naoružanju mađarske vojske jeste BTR-80A (i AM) koje je nastalo doradom oklopnog transportera BTR-80.

BTR-80AM na poslednjem Partneru. Tada je delovalo van konteksta ali sada je jasnije zbog čega je bio izložen / Foto: Živojin Baković, Tango Six

Interesantno je da se na izložbi naoružanja i vojne opreme Partner 2023 među izloženim eksponatima našao i BTR-80AM, a kako su posetioci imali pristup vozilu, mogli su da vide da su natpisi u vozilu bili na mađarskom jeziku.

Srpska delegacija odletela je u Mađarsku vojnim transportnim avionom C295MW (T-75), što je bio prvi međunarodni let ovog tipa aviona od kako je primljen u RV i PVO Vojske Srbije. Na objavljenim fotografijama se može videti da je bio u pitanju avion sa evidencijskim brojem 29502 koji pre nije imao montiran VIP modul (što ne znači da nije premešten sa aviona 29501).

Zanimljivo je i da se na Flajtradaru prethodnih dana moglo videti da je 138. transportna avijacijska eskadrila ‘‘Rode‘‘ u tom periodu bila veoma aktivna. U jednom trenutku su u vazduhu bile sve letelice ove vazduhoplovne jedinice, avion za aero-foto snimanje iz vazduha PA-34-220T Seneca V, još uvek aktivni transportni avion An-26, i oba nova transportera C295MW.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Kr

Opet će da nam zavide

Odgovori
Dj

Ja bi im porucio: „Nije ljubav sve što vidiš, zato pazi kome zavidiš“

Ni

Da li Madjarska jos uvek ima Mig 29 u skladistima, i da li bi takva nabavka bila realna za Srbiju?

Odgovori
de

To su unisteni avioni, Stoje pod vedrim nebom izlozeni svim vremenskim uticajima. I tako vec vise od decenije. Tacnije poslednji let neki Madjarski MiG 29 imao je 07.12.2010. a poslednjeg dana te godine su povuceni iz upotrebe. U 2018-oj su ih nudili na prodaju za 18 miliona dolara. Evo link
https://tangosix.rs/2018/24/01/madjarska-treci-put-pokusava-da-proda-svoje-mig-ove-29-ali-se-za-dozvolu-jos-nije-obratila-rusiji/
Ako tada nismo uzeli zasto bi sada?

А

@dejanera

Сам начин складиштења сам по себи не значи да су то уништени авиони (али дефинитивно би налагао далеко већа улагања у њихово враћање у оперативно стање). Прави проблем мађарских МиГ-ова јесте тај што су Мађари њима душу извукли за време употребе. Као што ће Румуни на својим норвешким Ф-16 због њихове старости и интезивне употребе од стране Норвежана имати различита оперативна ограничења како би ти авиони били безбедни за употребу и дуже летели, иста таква ограничења би постојала и за мађарске МиГ-ове да постоји било каква шанса да се они врате у оперативно стање.

Vo

Компонента… Што би могло добро доћи у време када је руски произвођач заузет сопственим потребама.
Ови авиони су са својим пилотима освојили многе награде у западним земљама НАТО-а, али је за то била потребна напорна вежба. Оквир је похабан, због чега су тражили место међу западним моделима са много модернијом електроником са тврдим окретима.
Украјина би тренутно желела да буде део Републике, али мислим да је наши лидери продају Београду само због мањинског питања. Ситуација Мађара у Војводини је много боља него у Закарпатју. И лакше је разумети реч када је у питању цивилни посао.
Komponenta… Što bi moglo dobro doći u vreme kada je ruski proizvođač zauzet sopstvenim potrebama.
Ovi avioni su sa svojim pilotima osvojili mnoge nagrade u zapadnim zemljama NATO-a, ali je za to bila potrebna naporna vežba. Okvir je pohaban, zbog čega su tražili mesto među zapadnim modelima sa mnogo modernijom elektronikom sa tvrdim okretima.
Ukrajina bi trenutno želela da bude deo Republike, ali mislim da je naši lideri prodaju Beogradu samo zbog manjinskog pitanja. Situacija Mađara u Vojvodini je mnogo bolja nego u Zakarpatju. I lakše je razumeti reč kada je u pitanju civilni posao.

HU Alkatrész… Ami talán jól jön egy olyan időszakban, amikor az orosz gyártó saját igényeivel van elfoglalva.
Ezek a gépek számos díjat nyertek a pilótáikkal a nyugati NATO országokban, de ez kemény gyakorlást igényelt. A váz megkopott, amiért kemény fordulókkal követeltek helyet a sokkal modernebb elektronikával rendelkező nyugati típusok között.
Jelenleg Ukrajna szívesen guberálna, de szimplán kisebbségi kérdésből adják el vezetőink szerintem Belgrádnak. A Vajdaságban sokkal jobb a magyarok helyzete, mint Kárpátalján. És könnyebb szót is érteni, ha civil üzletről van szó.

Pe

Lepo da je Srbija prvi put od raspada Jugoslavije kupila 2 aviona za RV-to su ovi transportni.
Cekamo i kupovinu i prvog lovackog avion za Srbiju od raspada SFRJ.
Valjda je logicno da se uzmu delovi za te MiG-29 gde god ima, tesko da moze u Rusiji, niti ce ikad moci.

Li

Madjarska se resava delova odavno otpisanih MIG 29 i vozila -tj. krame. Super za Madjarsku.

Ma

Ti avioni su verovatno potpuno neupotrebljivi za vraćanje u operativno ostanje, ali su zato odlični kao donori delova (u kanibalizaciji aviona imamo dosta iskustva), jer sigurno je da se mnogi delovi mogu skinuti i iskoristiti za održavanje postojeće flote. Za male pare nabavka je i više nego isplativa jer je pitanje rezervnih delova za 29tke rešeno na duže staze. : )

Pe

@Алекса Izvinite, ali Norveska i F-16 nikako nije jednaka Madjarskoj i MiG-29.
Pocnimo od poredjenja resursa motora do remonta-na F16 je to rekordnih 9000 casova!
MiG-29 je ispod 500. (Ne pet hiljada).
Dalje, Norveska i Madjarska nije bas isto po pitanju odrzavanja…
To je kao da poredite dva auta isto godiste, Volvo iz Holandije sa „Zastavom“ iz Kursumlije, bez ikakve uvrede sa Kursumliju.

А

@Petrovic Dusan

Поредиш бабе и жабе. Овде није у питању ресурс авиона (нити сам о томе причао, нити је то спорно) нити начин одржавања, већ начин коришћења авиона, где паралеле између мађарских МиГ-ова и норвешких Ф-16ца итекако постоје, јер су оба ваздухопловства из тих авиона душу извукли током њихове службе и ту неко хипотетичко квантно боље одржавање од стране оба РВа не би много помогло, јер понављам, ти авиони су налетели доста, коришћени су релативно агресивно, што ће се наравно одразити на све компоненте тих летелица. Зато ће Румуни имати оперативних ограничења у начину употребе норвешких Ф-16ца (опет ово је опште позната чињеница о којој је већ причано и на Т6), док би слична таква органичења постојала у некој хипотетичкој причи враћања мађарских МиГ-ова у службу.

de

Ako su sve 4 „Rode“ bile u vazduhu u isto vreme to samo znaci da nam treba jos letelica u toj eskadrili. Kojih i kakvih videcemo.

Odgovori
al

Ja glasam za kupovinu jedno dva Embraer-a C-390.

:)

Da

Od Rafala do delova za MIG-29,od Lazara 3 do BTR-80 koji busi 12.7 mm kalibar… Stvarno „napredno“!BTR-80 star 50 godina hah.MIG-29 koji niko nije hteo da kupi,hah…Rafali i ozbiljno oruzje se ne mogu dobiti zbog vucicevog sedenja na tri stolice i kraj price…Od Srbije je napravio groblje i otpad vojne tehnike koja vise nicemu ne sluzi…Nije ni cudo sto se svi podsmevaju Srbiji…Cak je i meni smesno… Hahahaha…

Mo

Pitanje je u kakvom su stanju te devetke i koliko mogu i za delove da se iskoriste. Zna li neko kako su bile skladištene? Da li su bile u hangarima ili na otvorenom pod nekom ciradom?

Odgovori
Pe

Mnogo kvalitetno su skladistene – naredane na ivici piste u Kečkemetu.
46.920053191043415, 19.735093103368424

Zo

Ja mislim da smo mi kupili cele Migove 29, a ne delove. Pre par nedelja rekao je Vučić u nekom obraćanju ‘imamo 14 Migova, a uskoro ćemo ih imati i više’. Mislim da je to – to.

Odgovori
Be

Madjarski migovi su za otpad.
Zmajevi imaju strukturne pukotine.

Ti vise letjeti nece.

Ali, dadu se kanabalizirati za djelove.

Madjari su 2010. povukli iz upotrebe poslednju 29-ku, a koliko se secam 14 ili 15 su pokusali da prodaju za nesto manje od 20 miliona dolara po komandu jos 2011. ili 2012. tako da sumnjam da su u nekom reprezentativnom stanju, sto ne znaci da ne mogu da se remontuju i modernizuju, ali moja pretpostavka je da je ipak nabavka rezervnih delova realnija opcija, s obzirom da Srbija i ovako planira kupovinu novih lovackih aviona.

Sa

I ja sam nekog misljenja da tu nema neke ozbiljnije upotrebe tih aviona od kanibaliziranja ali i to ce biti korisno jer znamo svi situaciju.

Be

Madjarski MIGovi 29 se ne mogu vise dovesti u letno stanje.

ev

Мислим да се купује сада од Мађара шта може да нам послужи са прелазно време док неможе ново да се набаља из Русије али и да не буде проблема евентуално са резервним делиовима, милслим да је веома мали издатак укупно а може да послужи.
Што се БТР ова тиче, мислим да имају за нас 2 предности, имају 30мм топ и амфибија су возила која могу да форсирају Дунав.
Мислим да је ниска цена, премошћавање , топ и амфибија разлог за ову набавку, то иде све у пакету са генералним откупљивањем Руске опреме около.
Што се употребљивости тиче, видели смо да то ништа не помаже као ни Бредли , као ни ЦВ90 итд, када су у питању масовни напади дроновима, то су све конзерве, док се не нађе стварно нека ефикаснија одбрана, тога су сви свесни па није новост.
То иначе важи и за паркиране Супер Борбене Авионе итд….

Vl

Beduin,
Sve se da popraviti ali s’ obzirom na zmajeve mađarskih 29-ki, teško da je isplativo. Moguće je da još ima dobrih 29-ki na stokovima rezerve u Rusiji. Iz Mađarske verovatno stiže municija i delovi za njih…

Pe

@Vlad Da li tvrdite da Srbija kupuje od Madjarske delove za MiG-29 koji su u Rusiji?
Mislite da Rusi nemaju za svoje MiG-29 delove?
Pa Rusi ne koriste MiG-29 jer je zastareo i nema nikakve sanse u ratu.

Pe

Taj BTR 80 se katastrofalno pokazao u svim ratovima u kojim je učestvovao u svim svojim varijantama. Kako Sovjetsko-ruskim, tako i onim proizvedenim po licenci. A u današnje vreme je totalno prevaziđen.
Iz Ukrajine ima bukvalno hiljade snimaka gde te BTRove buše kao kante (uz BMP i BMD guseničare za koje se takođe pokazalo da nisu nikakva ni zaštita ni podrška pešadiji ).
Ratovanje se promenilo, rat je drugačiji.
Nagorno Karabah i Ukrajina su to dokazali. Oklopnjaci nastali na osnovu sovjetske vojne doktrine nemaju mesta na modernom bojištu.
Šta će nam smeće kojeg svako pametan, kao eto Mađari, hoće da se otarasi ???
Šta ćemo sa njima? Da se naši pešadinci kešaju na njih, i vozaju na krovu kao nekad crvenoarmejci,a sad njihovi potomci? Ne trebaju nam !

Odgovori
Mo

Mađari se ratosiljali tih kanti i još zaradili, a mi dobili logističku noćnu moru. Još je JNA odbacila BTR-60 i rumunske TAB-71 kao slaba vozila i predala ih tadašnjem SSUP ili RSUP, ne sećam se tačno.

St

Sva sreca pa su Bredliji, Mardere, CV90 i ostali nato derivati pokazali kao daleko bolji i napredni.
2 FPV drona od 500€ su ih sve otvarali kao konzerve.

Mo

@Stefan Samo uporedi koliko je bilo poginulih u Bredlijima, Marderima i CV-90 naspram koliko je bilo mrtvih u vozilima BMP, BTR i BMD.

Pe

@Stefan-dok za BTR uglavnom bude dovoljan jedan FPV dron…

om

Stefan@ ovi Bredlyi koji su došli u Ukrajinu nisu bili dignuti na viši nivo.
Da pojasnim, u Hrvatsku dolazi 89 Bredlya, od toga su 62 vozila za uporabu, 5 vozila za obuku i 22 vozila za rezervne dijelove. Đuro će sa američkim stručnjacima izvršiti kompletnu obnovu . Tu dolazi remont pogonskog sklopa, motori, ovjes, gusjenice, transmisija. Zatim ciljničke sprave elektronika, komunikacija… zatim nabildavanje oklopa i još mnogo toga. Protuoklopni raketnini sistemi i njihova prilagodba…To će biti nešto što se nije moglo napraviti za Ukrajinu jer nije bilo vremena i ne treba se iz toga ismijavati. A vi kupujte Migove iz Mađarske , Helikoptere sa Cipra, sumnjiva pješadijska vozila od Mađara. Biti će krša na sve strane. Šta ja pričam ako je Vučić naumio stiže ekspresno.

Br

Dok se ne resi 30mm top za Lazara i BVP M-80, trenutno je ili Praga ili ovaj BTR, pa sad sta je bolje… Inace on se lose pokazao kao jedino vozilo takvog tipa, dok kod nas glavnu ulogu treba da igraju Lazar 3M, Milos 2 i nekada Lazanski, u takvoj postavci je ovakvo vozilo odlicno za neke manje zahtevne akcije, gde bi se vise koristio kao transporter. U svakom slucaju i sada moze sa distance da pruza podrsku osnovnim Lazarima i Milosu, koji zbog bolje zastite mogu da pridju blize… Takodje moguce ga je malo ojacati, jer vec ima novu pogonsku grupu, a vec smo ih i vidjali sa reaktivnim oklopm i dodatnim resetkama preko.

Dj

Ukrajinci su zadovoljni sa bredlijima, ja se u to ne razumem ali po snimcima sa ratista da se videti da su moderno opremljeni, da imaju neki SUV unutra i sl. Takodje vise je puta naglaseno da je oklop kvalitetan i da je spasio mnoge zivote.

Sto se FPV dronova tice zavisi koji dron je u pitanju. Recimo jedan koji nosi granatu od RPG-7 moze razbiti tenk. Dron od 500 evra tesko da moze poneti vise od rucne granate.

St

@Motorista Posle 200+ komada unistenih u Rabotne sam prestao sa broji.
@omniameamecumport ne nego u najmanju ruku isti ako ne i jaci, sa sve TOW rakerama.
Pusti ti nas dok vama dronovi iz Ukrajine zavrsavaju u sred zagreba a ponosite se Rafaloma starim 13+ godina. Trenutno poredjenje Srbije i Hrvatske u vojnom smislu je apsurdno. Dovoljmo je da vidimo samo dronove od FPV, osmatrackih, kamikaza, pa sve do MALE. Od PVO- cete dobiti Mistra 3+ kroz par godina, moja sucut komsije.

Dj

>> 200+ komada unistenih u Rabotne sam prestao sa broji.

Cega dvesta unisteno?

Stefan- Ti rafali 13 godina stari su u najgorem slučaju egal sa bilo kojim ruskim borbenim avionom. O kvalitetu ruske tehnike najviše govori ruski pristup opremanja i naoružavanja vojske. Imperativ im je količina. Kvantiitet umesto kvaliteta. Ostali ljudi u drugom svetskom i dan danas ne mogu iz njega da izađu, a sve se menja iz godine u godinu vrtoglavom brzinom.

Mo

@Stefan Uništeno 200+ od 186 koliko ih je stiglo u Ukrajinu. Uozbilji se.

St

@Djuka Rabotne – Verbove 9km u dubinu i 6-7 km u sirinu dokumentovano 200kom unistene nato tehnike od Leoparda, Celendzer, Bredli, Max Pro, Cv90, M113 i ostalo da ne nabrajamo.
@aleksa Te Rafale G 400 ne vidi samo iznad Umaga.
Daleko od toga da su losi ali da su neki “gejm cejndzer” odavno bih dali Ukrima, a hrvati ce sa 12 komada imati neku “stratesku prednost”, dok vrse preobuku pilota sa MiG21.
Da vidimo nato kvalitet i ostalu tehniku kako pravi razliku u odnosu na kvantitet.
Sve se menja to si u pravu, vidis Rusi na pocetku sukoba prakticno nisu ni imali dronove, a sad cu ti samo spomenuti Lancet, Gerane, a u FPV imaju prednost od 4-6 puta.

Dj

>> dokumentovano 200kom unistene nato tehnike od Leoparda, Celendzer, Bredli, Max Pro, Cv90, M113 i ostalo da ne nabrajamo.

Gde je dokumentovano? Ajd objasni vec jednom kad iznosis takve senzacionalisticke tvrdnje, nemoj nas drzati u neizvesnosti.

Pe

@Stefan Pa jesu se pokazali daleko bolje, i vise mogu da izdrze, i korisniji su u boju, a najvaznije-posade zapadnih oklopnih vozila prezive i kad pretrpi unistenje.
Zato u ruskim/sovjetskim koja nemaju ni uredjaje nocnog vida, garant svi poginu. I to sad ide Srbiji. Smece.

Vo

Увек сам се чудио што се српска јавност толико интересује за судбину БТР. Њих је извезла и користила Национална одбрана Авганистана, али упркос њиховој импресивној животној историји, ово је оклопни транспортер. Ако Београд обнови војни рок, то је у реду, али не у оволиком броју. Совјети су га такође дизајнирали тако да је јефтин за производњу, јефтин за рад, да можете да премештате трупе по асфалту великом брзином и да не уништава пут. Али то није одлучујуће оружје, већ је намењено за кретање и ватрену подршку трупа на мање интензивним линијама фронта. Вероватно ће доћи из Тата, где су били приморани да буду распоређени поред Т-72. Тај корпус ће добити 218 ИФВ-ова Линк, по стопи производње од 45 годишње. Они су овде постали сувишни, али Мађарска наставља да користи ову врсту, између осталог, за заштиту граница од наоружаних кријумчара људи и за полицију која претреса куће криминалаца који вероватно имају оружје. Због малог броја набавки, не би ме изненадило да га и Влада Србије додели сличној радној групи. У Украјини, на снимку у близини Антоновског моста, руска формација БТР је изведена са друге стране под јаком украјинском ватром. Али на данашњем бојном пољу, његова брзина и низак профил пружају му бољу заштиту од оклопа. А његова ергономија је срање.

https://szabadriport.files.wordpress.com/2015/09/d_kzg20150916033-1.jpg?w=900

Слика из дана борбе против миграната на граничном прелазу Шабадка-Хоргош.

HU Én mindig csodálkoztam, hogy a szerb közönséget ennyire érdekli a BTR sors. Ezeket a Honvédség kivitte és használta Afganisztánban is, de impozáns élettörténetük ellenére ez egy APC. Ha Belgrád visszaállítja a sorkatonaságot, arra jó, de nem ilyen számban. A szovjetek is arra tervezték, hogy olcsó gyártani, olcsó üzemeltetni, aszfalton nagy tempóval lehet csapatokat áthelyezni és nem töri szét az utat. De nem csatadöntő fegyver, a kevésbé intenzív frontszakaszokon a csapatok mozgatására és tűztámogatására való. Valószínűleg Tatáról fognak érkezni, ahol kényszerhelyzet volt a T-72-esek mellett való beosztásuk. Az az alakulathoz 218 Lynx IFV érkezik, évi 45 darab gyártási ütemben. Itt feleslegessé váltak, de Magyarország továbbra is használja ezt a típust többek között határvédelemre felfegyverzett embercsempészek ellen és a rendőrség olyan bűnözőknél házkutatásnál, akiknél valószínűleg fegyver van. Az alacsony vásárlási szám miatt nem lepődnék meg, ha a szerb kormány is egy hasonló feladatokat ellátó alakulathoz rendelné. Ukrajnában egy videón Antonov-híd közelében egy orosz alakulatot BTR hozott ki túlpartról erős ukrán tűz alatt. De a mai csatatéren a sebessége és alacsony profilja jobb védelmet ad, mint a páncélja. És az ergonomiája pocsék.

https://szabadriport.files.wordpress.com/2015/09/d_kzg20150916033-1.jpg?w=900

Egy kép a Szabadka-Horgos határátkelőnél migránsok elleni csata napjaiból.

Sh

Pa i Hrvatski FPS-117 vide do Temišvara. I? Rafale sa SCALP – EG ili Apache jeste game changer, jerbo može da leti i ispod radara, jerbo je zemlja okrugla, bez obzira na mišljenja Dr.Nestorovića.

Be

Dobro, to sa oblikom planeta i ima odredjena smisla….

No, u reljefnim uvijetima kakvi su na Balkanu, vise utjecaja za ‘ispod radara’ ima radarska sjena koju generiraju brda.

Zato se i zove brdoviti Balkan…..

Vl

Zanimljivo mi je kako pojedinci ocenjuju vojnu opremu. Kada Ameri modernizuju Bredli iz 60-ih godina prošlog veka to je svemirski brod ali kada istu stvar sa svojim vozilima urade Rusi to je smeće. I da, omiljena gimnastika takvih likova je da porede 25 godina staru modernizaciju BTR-a sa zadnjom izbačenom serijom Bredlija.
I da, BTR je kupljen sa namerom (ako je uopšte kupljen a nije deo nekog aranžmana) zbog dobrog topa i amfibijskih svojstava. Osim toga priča se o modernizaciji BTR-a u našoj režiji sa kvalitetnom optikom i dodatnom zaštitom.

St

@Stefan
Odlicna ti je logika, nema veze to sto je BTR-80 isto tako dokazano prevazidjen, a mi ga uvodimo u naoruzanje jubilarnih 40 godina od kako je proizveden, bar je i Bredli los.

NO

Interesantno, „BTR-80 se pokazao katsrtrofalno“, a Ukrajinci u septembarskoj operaciji 2022. godine potisnuše Ruse u Harkovskoskoj oblasti i uz vrlo masovnu upotrebu starih BTR-70 i BMP-1 npr., jedinice koje su u danima oprezno prilazile ostavljenom Hersonu više su ličile na libijsku frakciju iz građanskog rata, nego na evrosku armiju, pa instant „vojni analitičari“ ne primetiše ni zastarelost BTR-70, ni M-113, ni ozbiljna ograničenja mase Pickup-ova (koji su nosili kojekakve improvizacije na šasiji) u savremenom ratu. Interesantne su i teze koje se kod nekih pojave kao objašnjenje za snimke mase uništene ukrajinske NATO tehnike (YPR-765, Bradley-a, Stryker-a, itd.) – te nisu modernizovani, te nisu na nivou… Da nije jadno bilo bi tužno.

Ma

BTR 80 je privremeno rešenje i to je odmah naglašeno. Sa druge strane daleko je bolje rešenje od vožnje pešadije u kaminima, barem koliko toliko štiti od šrapnela i od 7,62, 5.56 i sl lakših kalibara. Koliko nam je samo mladih ljudi poginulo na KIM 99 samo zato što su se vozili u Picgauerima i Tamićima, upadali u zamke; gde bi nam kraj bio da smo tada imali taj BTR 80!? Naravno dosta je vremena prošlo od tada, puno toga smo promenilo, ali nikada ne bih podcenjivao makar i taj stari BTR 80…sve zavisi koga imaš za protivnika. Ako ptorivnik ima ozbiljnu Lutajuču municiju i ozbiljne POVR (a takvih na Balkanu nema, barem ne za sada!), i pritom to zna da pametno koristi, nećete zaštiti ni Bredli, ni Leopard 2, ni T90, ni Abrams, ni taj BTR 80., bez razlike…

Ma

i još samo da dodam BTR sa termovizijom i autokupolom, čime su recimo opremljeni neki ukrajinski BTR, dosta unapređuju mogućnosti tog OT, što sve pomaže tj povećava šanse za preživljvanjem pešadiji koju prevozi, a to jeste svrha OT pored bliske vatrene podrške. Tako da ako se bira između kamiona sa ciradom i BTR 80, sigurno da je bolje rešenje BTR 80. Ako ovaj BTR 80 AM ima termoviziju i autokupolu ili je u planu ugradanja istih, onda ga to čini mnogo težim protivnikom na terenu i znatno povećava mogućnosti preživljavanja.

Pe

@Vlad logicno je to sto pisete: Amerika ima ukupno neuporedivo visi nivo tehnologija nego SSSR i Rusija, pre svega zbog osobenosti americke nacije, ali i ogromnih gubitaka u 2 sv.ratu u SSSR.
Dakle to sto Amerika modernizuje nije jednako sovjetskom krsu iz iste godine.
Pogledajte MiG-29 i F-16 kad su izasli.
Razlika u mogucnostima, resursu motora,pa jedva danas Su-35 dostize te karakteristike F-16 iz kraja 1970-ih

Dj

Dobro, jel imaju ti BTR koje vi sad trampite za municiju elektrooptiku i termoviziju, odnosno ono (da ne guglam sad keko se to zove u takvim vozilima) da nisandzija sedi unutra, vidi na ekranu cilj po danu i noci i puca po njemu iz tog 30mm topa kao sto se moze videti da imaju recimo ti 60 godina stari bredli transporteri ?

Sr

@Djuka
Imaju, ali u pitanju su dosta stariji nišanski sistemi. U Srbiji se oni lako mogu zameniti modernijim, ono što još uvek ne može lako da se uradi je da se proizvede brzo 30ak kupola 30mm.

Da li je to baš tako hitno, kao i na sva ostala pitanja u vezi ovoga, nemam odgovor niti sam stručan da procenim. VS generalno ima jako malo OT, od toga većina onih nesretnih BOV što liče na prase na točkovima.

Da

Ne kontam nabavku btr, zar ne obavlja istu ulogu Lazar, s tim da je Lazar domaci proizvod

Odgovori
Pe

BTR-60 i BTR-70 imaju samo sličan oblik, ali su drugačiji od BTR-80.
Sigurno da su prevaziđeni, ali imamo li mi para za nešto bolje?
Lazara pravimo na komad.
Mala trivija sa sjevera BiH – na otvorenom pravcu između Lopara i Koraja, BTR-80 sa jedno 5-6 rusa je ostavio u dimu dva Hamvija sa po 3 amera. Hamvi je bio oklopljeni, ista verzija kao iz Muzeja na Kalemegdanu, znači turbo motor sa overdrive mjenjačem. BTR sa 14,5 mm kupolom, znači neka osnovna verzija.

Da

Stefan; sve navedeno je bolje i kvalitetnije.
Naravno za to bolje treba imati i novaca da se nabavi. Također sve se može i zaštititi od dronova.

Da

Amfibijsko je vozilo, a Lazar nije. Ja mislim da je to (uz top od 30 mm) glavni razlog nabavke. Još ukoliko bi mu se mogla ojačati oklopna zaštita..

Da

Kupuju se samo zbog topova. Ruski top od 30mm je preko 300,000 plus nedostupan. Ovako se dolazi do jeftinog topa

Vl

Danijel,
Nabavljen je zbog amfibijskih svojstava i dobre kupole (topa). Namerno pišem „nabavljen“ zato što isti može da bude i deo nekog aražmana kao i sa Kiprom.

Vl

Bajke o nikad jacoj VS gde nikad jaca Srbija kupuje stari sovjetski krs od Madjara posto ne moze da sklopi dovoljno Lazara, Milosa i druge tehnike sa kojom nas bombarduju da joj ravne nema. Tuga i zalost.

Odgovori
Br

Ako racunamo samo nova i duboko modernizovana vozila koja su u upotrebi sada imamo po oko 45 Lazara i 45 Milosa, 36 Pasarsa, 20 BOV KIV, po 10 +10 BOV-OT i MRAP M-20, 22 Nore, 5 Beracat, 160 Hamera, 30 digitalizovana Ognja, 24 modernizovane Gvozdike, 30 BRDM-2MS i 30 T72-B1MS, sto je ukupno cak 480 novih oklopnih borbenih vozila, a uz BTR, preko 500 vozila. Pa sad dodaj na to puno radara, helikoptera i aviona, kao i solidan PVO i za sada solidnu kolicinu raznih dronova, plus je narocuno jos preko 200 vozila iz nase proizvodnje i modernizacije, kao dodatan PVO… Plus je navaljeno i dosta osnovnog naoruzanja i opreme, PO sistema, sistema za Ei i PED…

To je sada sve manje-vise OK za nasu malu vojsku, problem je bas to sto je mala, sada nam najvise trebaju vojnici.

Odgovori
Pe

@Branko Sve to Javelin moze da polupa za cca 15 minuta, videli smo kako su prosli (i prolaze) Rusi sa vise hiljada oklopnih vozila (bezanija pred Ukrajincima Kijev 2022) kad su ih sreli vojnici naoruzani Javelin/Matador/NLAW i td

Vl

Petrovic Dusan,
A videli smo i gomile T72 zadnje generacije koje su pogodili i po 3 – 4 Javelina i njegovih zapadnih pandana pa su i dalje bili u stanju da se povuku sa linije. Ima čak i snimak gde Ukri pokušavaju da ispale po 3 komada i sva tri zakažu. Rusi su ih toliko zarobili ali ih nisu upotrebljavali (a i što ne bi pored Korneta) jer su ih proglasili za loš sistem.

Cr

@ Petrovic Dusan Da li si ti čuo za Istanbulski Sporazum 2022.godine? Čim je potpisan Rusi su se povukli od Kijeva, bez borbe i to je po tebi poraz?! Izgubili 2 motorizovane čete pred Kijevom i uplašili se i povukli, a do sada su gubili oklopa i oklopa i ne pomeraju se…. jeftina propaganda. Samo ponavljanjem neistina, ista neistina nikada neće postati istina i kraj! A to kakav je Javelin govori njegov domet od smešnih 2km, sa topom od 30 mm pa naviše ima da isprašim svakog operatera sa JAvelinom sa cirka 3-4 km razdaljine. Ne širi propagandne reklame i dezinformacije jer nismo sisali vesla kojekude, niti smo vevericce batice.

Br

@Dusan P.

Ne samo Javelin, koji inace ima realan domet od oko 3km, vec bilo koje PO oruzje, racunajuci tu i nase zolje, moze barem da prilicno osteti i izbbaci iz upotree svako oklopno vozilo ako se pridje blize… Ukrajinci su u pocetku polupali sve, jer Rusi, iako su imali, nisu poneli sa sobom ni PVO, Ei i PED, niti osmatracke dronnove, niti dodatnu pesadiju, niti dovoljno municije i hrane, bukvalno nista i normalno da su ih ovi nalupali, ali to je zbog katastrofalne taktike, a ne zbog toga sto oklopna vozila nicemu ne vrede. Takodje, tamo je brisana ravnica, a kod nas brda, planine i sume… Inace ima mnogo, mnogo boljih oruzja od Javelina…

Pr

Čini mi se da je jedini razlog nabavke ovog BTR-a njegovo amfibijsko svojstvo, pošto naše gore listovi ne umeju da plivaju.
A i oni BRDM-ovi 2, što smo dobili na poklon, su usled dodatnih ploča za zaštitu izgubili amfibijska svojstva.

Odgovori
Du

Propeler Zviz

BRDM2 MS koje smo dobili nisu izgubili amfibijska svojstva. Imas gomilu snimaka na internetu gde to i pokazuju.

Ti

A zasto nama trebaju anfibijska vozila? Gde da plovimo sa njima?
Smesno

Pr

@Dunedain
Nema snimaka naše varijante BRDM-2M kako forsira reku (vodenu prepreku).
Ako se malo bolje zagledaju (ovi donirani) pozadi na mestu gde je pozicioniran poklopac za propeler i propeler, nakalemljen je nekakav sanduk.
https://www.vs.rs/sr_cyr/vesti/C1CC408F9E7F11EE9E880050568F5424/obuka-za-borbenu-upotrebu-oklopno-izvidjackih-vozila

https://en.wikipedia.org/wiki/BRDM-2#/media/File:SPW-40P2_(Ch),_12._Internationales_Maritimes-Fahrzeugtreffen,_Ribnitz-Damgarten_(P1060695).jpg

Mi

Srbija nece nikad ratovati sa NATO paktom kao 99- te – sem ako bas, bas bude, kao tada, napadnuta.

Ali … zasto ljudima nije jasno, u kontekstu rata u Ukraini, kada NATO kaze – Rusija ne sme pobediti ni po koju cenu (uz svo naoruzanje kojim se Evropa dopinguje) i kada Rusija kaze – mi necemo izgubiti ni po koju cenu – uz prelazak ekonomije na ratni rezim i konstantno povecanje broja vojnika i opreme – da nam se sprema veliki sukob … bas velik …

U tom kontekstu – kada poleti svasta nesto iznad nasih glava mi se eventualno (sem ako se okolne zemlje ne naprave blesave i eskiviraju taj rat) sukobljavamo sa par zemalja u okruzenju vec po navici i istorijskoj shemi …

E tu i u toj situaciji sve ove nabavke imaju prilicno jasnu namenu i svrsishodnost …

Odgovori
Vl

Sve zemlje u okruzenju su u Nato sem BiH koja opet ima Nato trupe na svojoj teritoriji tako da ne vidim kako bi Srbija mogla ratovati sa zemljama u okruzenju, a da to ne bude opet rat sa Nato paktom.

Dj

Meni i dalje nije jasno, kakav bi to sukob mogao izbiti, zasto, sa kojim drzavama i po kojoj to „istorijskoj shemi“ ti izvodis svoja apokalipticna prorocanstva?

Mislim u redu je imati odredjene paranoje i, sta znam, slediti ih, ali ako to kosta desetine i stotine miliona dolara onda je to vec problem.

А

@Vlado

Опет се враћамо на то да рат не мора повући учешће осталих чланица НАТО пакта, као што је сасвим реално да Србија заврши на истој страни као и НАТО пакт. Поента јесте да ризик за ратовање по Балкану постоји, а ко, како и са киме је већ једно отворено питање.

Mi

Da pojasnim isko sam bio vrlo jasan – sukob koji se odvija u Ukrajini ide prema opstem evropskom a mozda i svetskom sukobu – kad to pocne nece NATO da se zeza sa nama svima ovde na Balkanu i imace preceg posla.

A tada je svako sam za sebe pa ce sve ovo sto se uzima od naoruzanja imati smisla …

Pe

@Mile onaj stari Kakav veliki sukob, ko sa kim?
Sama Ukrajina je slomila rusku armiju, izbacili ih sa veceg dela Ukrajina i cvrsto drze front 700 dana.
Rusi uz sve izjave o „rastu proizvodnje“ ne mogu Avdejevku da zauzmu (a to je Beograd Zemun od Donjecka, koji Rusi okupiraju jos od 2014).
I sad ce isti ti Rusi da „vode veliki rat“?
Za Rusiju je uspesna okupacija Avdejevke najveci moguci rat.

Mi

@PeDu – ja stvarno ne znam odakle tebi takvo misljenje kad i oni koje hvalis kazu da je ekonomija Ukraine pukla, da se vojno odrzava samo na osnovu pomoci (citaj kredita) koje joj daje 40+ zemalja „zapada“ a sto nije bilo dovoljno da naprave bilo kakav napredak u famoznoj „kontraofanzivi“, sa vojnim i politickim vrhom koji krade tu istu pomoc pa ih sada hapse … a taj isti zapad kaze da je Rusija sada, uprkos sankcijama, postala peta ekonomija sveta preskocivsi Nemacku, povecala proizvodnju vojne opreme iznad spodobnosti tih 40+ zemalja i sada napreduje na svim frontovima u Ukraini …

Drugi svetski rat je poceo 1939 a u Jugoslaviju stigao 1941 godine … sada je ulog mnogo veci pa ide sporije ali ce prerasti u mnogo jaci sukob jer jedna strana MORA biti pobedjena

PS: nadam se da gresim.
PSS: i kad to pocne i ti BTR-ovi ce biti znacajni za nas u okruzenju

Dj

>> a taj isti zapad kaze da je Rusija sada, uprkos sankcijama, postala peta ekonomija sveta preskocivsi Nemacku

:-) Izvini ali ti si potpuno odlepio. Covek dobija transfer blama citajuci ovo. BDP Nemacke je 4.26 a RF 1.779 hiljada milijardi dolara. Nemacki izvoz je 2023 bio 1576 milijardi dolara, dakle nemacka izveze roba i usluga u velicini uporedivoj sa celim ruskim BDP (90% ruskog BDP).

Mi

Djuka – mnogo brzo reagujes, malo istrazujes – po podacima Svetske banke (nadjes prognozirano a ne ostvareno) GDP rank je 5/6, bilo 11 pa 8 ali eto desilo se da zavrse na 5 mestu …

Ne bih vise komentarisao …

PS

Ne mere bez prepucavanja i teorija zavere LOL. MIG-29 im ne vrede nešto i niko ih nije hteo. Sa druge strane, delova i naoružanja imaju dosta. Isto i sa PVO, KUBova imaju dosta. Tako da nabavka delova u trampi za municiju i neku saradnju uopšte nije loša stvar. Ovi BTR isto ne vrede mnogo, osim donekle topa i ne verujem da u tom broju uopšte idu u neke udarne jedinice već možda u izviđačke i slično. Da je veća nabavka pa da mislim da je neko pao na glavu, ali 26 komada je samo nekakva dopuna nečemu…

Odgovori
Sr

@PSA
Verujem da taj modernizovani BTR košta manje od jedne kupole 30mm za Lazara. Što se tiče RViPVO, pretpostavljam da su u pitanju delovi, eventualno kompletni sistemi Kub-M.

om

Stefan@ pa ne uspoređujemo se mi sa vama, vi ste puno više toga nakupovalii i puno ste ozbiljnija vojska. Nemamo mi još ništa od PZO pa nismo niti mogli zaustaviti nenadani dron. Ali bit će , ovaj novi ministar zna posao. Eto upravo su Ameri odobrili u kongresu kupovinu za 500 milijuna dolara za crne jastrebove, dosta naoružanja i popratne opreme. Bit će tu naravno dosta kompenzacije jer smo u Ukrajinu poslali osam Mi8.
Rafali traže da posložimo PZO,osmatranje i dron i antidron kapacitete. Vučić će svojim postupcima i stalnim merkanjem učiniti da hrvatska vojska izraste u ozbiljnu vojsku koja to sada nije. Pa stoga hvala mu na tome.

Odgovori
To

Omnia@ Ne 8 nego 14 helikoptera.Eto mala ispravka.Dronove tedtiramo na poligonima,bez javnosti

Ap

Potpuno neverovatno, pored Lazara mi kupujemo btr80….koje su ovo kombinacije…

Odgovori
Mi

Zato sto Lazar za Srbiju koja je ispresecana sa bezbroj reka,rečica,jezera…ima jednu stratesku i ogromnu manu.Nema amfibiska svojstva !!!
Realno u ratu slaba vajda….

Dj

Ovaj deal bi imao smisla za RS samo ako ta municija ne moze da se proda po dobroj ceni na svetskom trzistu, sto je malo verovatno. Mislim da je vise neka politicka stvar. Oba vladara se vole, jer su istog autoritarnog soja. Situacija u Madjarskoj sa slobodama, medijima, opozicijom je slicna kao u Srbiji (nesto bolja). Orban te transportere koji mu ne trebaju daje Srbiji, dobija municiju koja mu je svakako ok, a sto je najvaznije ne mora transportere slati za Ukrajinu, pa se ne zamera Putinu! U Srbiji se pak tim poslom bilduje prica o regionalnoj vojnoj sili, pojacava vojni fetish i dobijaju poeni u javnosti. Stvara se utisak da se nesto radi, generise se pozitivan kontent za rezimske medije itd. Realno, taj ko je ovo smislio je prilican genije, meni to nikada ne bi palo na pamet, smatrao bi da se radi o obicnoj gluposti.

Odgovori
Mi

Da se jednom u 1000 godina i ja slozim sa Djukinim komentarom.

Br

Dil ima smisla jer ne mozemo uvoziti ruske topove sa 30mm a nas top jos nije u masovnoj proizvodnji

Mi

Da taj BTR vrijedi icemu i ima ikakvu perspektivu, ne bi ih se Madjari rjesavali.

Odgovori
Fe

@Mislav

Isto važi i za polovne Rafale.

Mi

Feline,

Ne vazi jer Rafale niko ne izbacuje iz upotrebe i jos uvijek je medju najboljim zrakoplovima na svijetu. Sve ono sto BTR nije. Uostalom ja sam mislio da nema perspektivu za Madjare. Nisam mislio da nije perspektivan vama ;)

Klasicna trange-frange burazerska ekonomija izmedju znate vec koga…

Odgovori
Re

Šta god da je uzeto od Madjara uzeto je sa razlogom.Nemoguće da su baš svi diletanti u Generalštabu.Zmajevi Migova su neupotrebljivi ali sigurno ima sijaset rezervnih delova za njih pre svega morora.Imaju delove za radare P15 i P18 koje mi koristimo.Imaju Kubove koje mi koristimo i koristićemo ih bar još 10-15 godina.Jesu zastareli ali sa Nevama dobro dodju za zgusnutu PVO.Naravno prvi ešalon su FK3,Panciri i verovatno neki analog Pancira.Modernizovani Kub i Neva su sa svojim bojevim glavama i dalje opasni sistemi za helikoptere i BpL u pasivnom modu.Ovi BTR-ovi su ionako u neznatnom broju verovatno da se premosti sa njima neki kraći period.Ali kada se u Ukrajini koristi jedan Maksim iz I sv.rata,šta onda reći.Za ozbiljnije igrače imamo i duže i jače ruke,za Šošone adekvatno njima i to je to.Tu je i Teritorijalna Odbrana,svi su zaboravili šta je ona dužila.Vratiće i nju kao i vojni rok i sasvim je ispravno u ovome momentu.Hvala Bogu pa se nabavlja gde šta može,nek se nabavlja i nek satrune u miru.

Odgovori
Pe

Teritorijalna odbrana ???
Ajde baš da vidim ko će da me natera da trčim pod šlemom i vukljam rap i masku. A služio sam vojsku. Ni u rezervu mi ne pada na pamet da se odazovem dok ne vidim Vođinog malog u stroju. Imam pametnija posla, na primer da zaradim da prehranim svoje i sebe. Vremena TO i ročne vojske su odavno prošla. Uostalom ako je suditi po društvenim mrežama imamo „dogodinaša“ dovoljno da popunimo barem pet korpusa bez regrutacuje i mobilizacije, a kamo li TO. Pa izvolte dobrovoljno na obuku, posedajte na te BTRove i (dogodine) najurite Šošone. Samo… Epizoda sa Banjskom je pokazala za šta smo i koliko trenutno možemo. Rusija je daleko, Kina još dalje.

22

Većina u GŠ nisu diletanti, ali ih ne pita niko ništa, o svemu odlučuju AV i Miloradović.

А

@Petar G.

Времена рочне војске и територијалне одбране дефинитивно нису прошла, што управо сама Украјина то показује, где су територијалци имали значајне ефекте по Русима у првим данима рата. Самим тим, нека реформисана ТО и рочна војска итекако имају смисла за нас. А други је проблем што ова власт једноставно нема капацитета да тако нешто уопште организује.

go

DRAGI MOJI LJUBITELJI AVIACIJE
Bez ozbiljnog i strucnog planskog
sagledavanja evidentnih cinjenica
nece biti evidentnih pomaka.
Samo STRUCNIM i planskim sagledavanjem moze se doci do:
EVIDENTNIH POMAKA..
SVE OSTALO JE BACANJE $$
Ne bi se usudio bas komentarisati
trenutni dil, jer je to neka vrsta premoscavanje iz SUPLJEG ..
Samo temeljnim resenjima mozemo
doci do kvalitetnog resenja.
A to je ..PLANSKI RAZVOJ AVIJACIJE
Dal je to PC-21 pa onda ++
Dal je to T-50 FA-50 pa onda++
Dal je to M-346.. pa onda ++
Sve to bez temeljnog sagledavanja
cinjenica je SUPLJA PRICA.. ..
STA DALJE .. ..
NEGDE SE MORA PRESECI
I KONKRETNO RECI 🤔

Odgovori
22

Kad smo već počistili furdu iz Rusije i sa Kipra, šta nam teško da počistimo i ovu u Mađarskoj?!

Odgovori
Pe

Ko će da vozi te BTR? Nema vozača NI ZA ŠTA. Kupuje se svašta bez koncepcije, trpa se provizija u džepove, a onda ta sredstva trunu na parkingu.

Odgovori
Yo

Priča u svrhu političkog marketinga…
Naravno, vremena su takva kakva su, a iskustvo nas uči da „o meko dupe svi brišu *xyz“, pa se i naši ubrzano opremaju svim i svačim što misle da bi moglo biti od koristi zlu ne trebalo…
A cela ta priča oko nabavke iz Mađarske je luk i voda naspram skoro pa svakodnevnih sletanja teških transportera iz Kine – ali je Orban političku popularan i u Srbiji…

Odgovori
Ne

Ne znam kuda ova priča vodi. Što se btr-a tiče pretpostavljam da nam manjka amdibijskih vozila. Razumeo bih i kubove ili strelu 10 omasoviti PVO… E sad što se tiče aviona ili mi ne možemo da dođemo do novih, što zbog cene što zbog situacije u svetu ili su nam neophodni rezervni delovi i rakete.Svaka druga priča bila bi apsurdna… Ispada da bolje da kupimo nove kineske avione ako to može da stigne. Ipak je novo novo. Nikako mi se ne bi svidela ideja da osposobljavamo nešto što je stajalo i propadalo više od decenije. Kakav bi osećaj pilota bio da leti nečim što je realno bačeno u otpad. Od sve neke priče o novim
rafalima protiv kojih sam lično zbog previsoke cene. Kineskim L15 mi spadosmo na pravljenje aviona od otpada. Valjda neko zna šta radi.

Odgovori
Ni

Prvo nasa vojska i dalje nema dovoljno bilo kakvih oklopnih vozila, da bi mogla napokon da kaze da ne mora da prevozi (pricam samo o profesinalnoj vojsci) u FAP-ovima, `ispod cerade`. Ako gledate iz te perspektive onda je i BTR-80 bolji od kamiona i cerade. Zato se kupuju i humvee-ji i sve drugo sto mozemo da nadjemo i hoce da nam prodaju, a da iole ima oklop i funkcionalnost. Ako gledamo sta se desava na savremenim ratistima, onda je BTR-80 potpuno zastareo i njega unistava pogodak drona ili bilo kog rucnog raketnog bacaca. Prezivljavanje posade unutar njega je komplikovano pitanje, ali svakako da je Bradley (posebno unapredjene verzije) bolje zasticen od BTR-80 ili Lazara ili oklopnog vozila M-80 (koje je na gusenicama). Sto se Migova tice….bolje da kupimo eskadrlu kineskih lovaca koji ionako samo sluze za airpolicing, nego da dajemo 3 milijarde za Rafale… U eventualnom sukobu jedna eskadrila bilo kojih aviona nece resiti nista bitno…

Odgovori
Br

Ljudi moji BTR-80 jeste inferioran u poredjenju sa Lazarom, ali mi ne mozemo nabaviti ruske kupole za Lazara dok ovo traje. Nas top od 30mm jos nije u masovnoj proizvodnji i bez krstenog dobro naoruzanog IFV ostajemo godinama dok se to ne resi. Ovo je prelazno resenje jer nam treba nesto sa dobrim oruzjem. Pored toga smo uspeli Madjarima prodati municiju

Odgovori
Dj

Stvar je sto nisi prodao municiju nego si je trampio. Proizvodjacu municije, ko god da je, i ko god da mu je vlasnik, drzava mora platiti robu, a to se verovatno nece desiti. Proizvodjac onda nece nista zaraditi, nece moci ulagati u proizvodne kapacitete itd. Tako funkcionisu te trampe, firma drzavna pa drzava smatra da moze da joj uzme proizvode i menja ih za sta vec treba…

Br

Moguce je da si upravu. Stvarno ne znamo kako ce to biti reseno sa srpske strane. Generalno mogu i da prodaju tu municiju MOD, a ovi posle da je trampe. Mogu da je prodaju po samoj ceni kostanja. Ne znam koja je poenta da dokapitalizuju firme ako ce na ovaj nacin da ih gule. Generalno ja bih isto vise voleo 50 miliona na racunu Krusika nego 50 miliona evra na nivou centralnog budzeta zemlje

St

Nismo se mnogo odmakli od JNA, uvodimo u naoruzanje sve i svasta, i lose i mnogo lose, samo u zadnje vreme u jako malim kolicinama.
I cestitao bih ovom prilikom uvodjenje u naoruzanje jubilarnog 16-tog tipa oklopnog vozila, ako ne brojimo i tenkove.

Odgovori
Ig

Ovi transporteri su ok(jak top + amfibijsko vozilo).Za PVO verovatno „Strela“ .Moguce delovi i nesto od naoruzanja za Mig 29 i Mi 24.Pogotovo me interesuju PO rakete sa helikoptera.Mnogo ljudi mesa BVP sa oklopnim transporterom.
Da li je „sigurnije“ voziti se pod ceradom ili u oklopnon vozilu?

Odgovori
Gi

Da je pameti da uzmu sve to što netreba Mađarima, Mi24 ,Mig 29, Kub, BTR, sa pratećom opremom. Ništa nije važno kod nas , ima korupcije, ali se i mnogo radi, postavlja se vojska na pravi kolosek, a ne da bude ona vojska pod žutom kamarilom. Francuze zaobići u vezi aviona, okrenuti se Kinezima za J31 kao Pakistan, i pokušati sa mladim naučnicima da napravimo kao Turci Kizilelmu, budući lovac bombarder, besposadni a naš. Pa makar mu bio domet 250km, dobar je. I Zolja može da zaustavi Abrams , Bredli , Leklerk, ili bilo koji drugi oklopnjak napadom i gusenice i on staji. Oni unutra hoće neće nekad će morati da izađu. Nešto se veliko sprema, krize i ratovi na sve strane. Ako pukne niko te ne pita , hoćeš da ideš ili nećeš. Mi smo super što se tiče kopnene komponente, većinu sami pravimo, ali PVO i avijacija mora iz inostranstva. Treba nam srpska Kizilelma. To je budućnost i da izvodljiva je vrlo. Treba nama ekonomija i što više dece, a i seks svima godi, a i luči se hormon sreće seratonine, zato ljudi ..bite se, i uživajte u životu i budite srećni.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs