Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17
Obilazak je bio "nadziran" od strane drona Vrabac koji je leteo iznad prikaza / Foto: Ministarstvo odbrane

Vučić: Blizu smo kompletiranja tri baterije FK-3, Repelent je u našim rukama, nabavljen je kineski PVO sistem HQ-17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Domu garde na Topčideru statički prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije. Prikaz je organizovan kao deo sastanka na kome su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

Prikazano naoružanje i vojna oprema uglavnom su već viđeni na ranijim sličnim događajima. Međutim, prilikom obilaska se moglo čuti dosta novih infromacija vezanih za opremanja i isporuke vojne opreme Srbiji, kako iz domaćih fabrika tako i iz inostranstva. Takođe, izrečeni su i neki novi podaci za određena borbena sredstva, poput besposadnih letelica.

PVO potvrda

Najveća vest je potvrda da se Srbiji isporučuju PVO sistemi iz Kine i Rusije. Predsednik Vučić je izjavio da ‘‘smo blizu da kompletiramo tri baterije FK-3 koji su nam od velikog značaja za PVO‘‘, dodao je i da je ruski sistem za elektronsko ometanje Repelent „u našim rukama“ i da ćemo javnosti biti prikazan 15. februara u Nišu.

Predsednik države je, prvi put javno i nedvosmisleno, potvrdio da je nabavljen i kineski sistem PVO kratkog dometa HQ-17, koga ćemo, kako je kazao, ‘‘uskoro videti‘‘.

Tango Six je krajem novembra detaljnije analizirao zbog čega se Vojska Srbije odlučila za ovaj sistem.

Od ostalih vesti vezanih za RV i PVO, moglo se čuti postoji želja za nabavkom dodatnog broja kineskih besposadnih letelica CH-95, da je trenutno u naoružanju 30 domaćih artiljerijsko-raketnih sistema PVO kratkog dometa PASARS, da ih je naručeno još, kao i da je njegova cena ispod dva miliona evra.

Vučiću je prikazan i, kako je navedeno, Komandno-informacionin sistem koji je uvezan sa „novim radarima“. Prolazeći pored sistema PVO kratkog dometa, rečeno mu je da je u naoružanju 54 modernizovanih sistema Igla.

Dronovi

Kada je reč o besposadnim letelicama, Vučić je izjavio da ‘‘pre kraja godine očekujem na hiljade dronova u naoružanju‘‘, jedan od njih će biti i domaća kamikaza Osica koja, kako se moglo čuti, može biti korišćena u sadejstvu sa izviđačkom besposadnom letelicom Vrabac.

Prilikom obilaska se moglo i saznati da je Komarac naziv za familiju domaćih dronova, odnosno naoružanih kvadkoptera. Komarac-1 je tako naoružan granatom kalibra 64 mm, a Vučić je pomenuo i kalibre „50 i 120 mm“, kao i da će ovim sredstvom biti naoružan ‘‘svaki vojnik‘‘. Familija Komarac dronova označena je kao Komarac-1, Komarac-2 i Komarac-3 u zavisnosti od veličine kvadkoptera.

Tango Six j prošle nedelje u Abu Dabiju objavio fotografije premijere jedne od Komarac letelica.

Za Jugoimportov Gavran najavljeno je da će do kraja ove godine ući u Tehnički-opitni centar, i to verzija sa elektromotorom, dok će u kasnijoj fazi biti ispitivana i varijanta sa klipnim motorom. Prikazani su i sistem za ometanje dronova, sistem za upravljanje vatrom i puška za dejstvo po dronovima.

Predsedniku su bili prikazani i manji DJI multikopteri koje koristi Kopnena vojska. Tom prillikom su pomenuti i brojevi ovih letelica u službi: 60 DJI Mini 3 Pro, 90 DJI Mavic 3 multikoptera kao i preko 30 DJI Matrice 30 i 38 DJI Matrice 350.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Ispravne odluke o pravcu nabavki i proizvodnji opreme – dronovi, PVO i artiljerija dugog dometa … a orjentacija na Kinu i dalje dopremanje iz Rusije pokazuju da od Rafala nema nista …

Da se samo Srbija naoruzava pa da nas optuze – ali SVI to rade (Turci snabdevaju *Kosovo „svojim“ Gepardima npr) pa je ovo potpuno logican smer …

Odgovori
Vl

„dalje dopremanje iz Rusije “

postavlja se pitanje zašto je NATO ovo uopšte dozvolio i šta je ovaj morao da im da zauzvrat …

Gl

Vlada
Pogledaj sve kineske kompanije vece,vlasnici izmedju 10 i 20 posto su anglosaksonci,dalje ne moram da ti pricam.Tu istu Cajnu je Amerika izgradila,ovu modernu

Vl

Zato sto nato i natovce niko nista ne pita, kao sto vidis valjda. Srbija je nezavisna drzava i moze da se naoruzava od koga, koliko i kada hoce.

Mi

@Vlada
Zasto bi NATO imao problema sa kineskim PVO srednje klase u Srbiji? Daj jedan primer, molim te. Mozemo Samo Srbija da ima poteskoca na politickom nivou.

Mi

Vladimir

Pa zasto onda ne dopremite iz Rusije sve ono sto je placeno kad nikog nista ne pitate?

Pe

@Mile onaj stari Kakvo „dopremanje iz Rusije“, pa to je jedna EW jedinica, koju u slucaju kvara nece imati ko da popravlja.Stotine takvih su unistavane lako u Ukrajini, nisu u stanju da obezbede osnove elektronskog ratovanja za samu rusku vojsku…
Ovo iz Kine je potpuno neispitano u ratnim uslovima, i mozda je dobro, a mozda i nije.
Ipak, lovacki avion Srbija jos nije kupila, ali je za sada jedino Raffale bio ozbiljno razmatran

Re

VLADA

Vrlo je prosta stvar.Ameri dozvoljavaju naoružavanje Srbije da bi komšije kupovale njihovo naoružanje,jer kako drugačije da ih ubede.Ovako ih plaše Srbijom,u strahu su velike oči.A usput znaju Ameri da protiv njih neće biti upotrebljeno nikad.

Vl

Mislave, da li primecujes da stize ili ti treba jos dokaza? Mislis da nato moze da postavi pitanje sta se nalazi u avionu koji leti iz Kine za Srbiju? Ili mozda da ga prizemlji pa da sam pronjuska sta je unutra??

Ac

Ovde mnogi pominju to da bi oni pitali mnogo konkretnije predsednija ili kako je sve namesteno, pa kako se strucno izbegavaju neka pitanja od strane predsednika…
Ima mnogo pitanja na koja ne smeju da se daju odgovori iz bezbednosnih razloga, a i zbog logistickih problema koji mogu nastati posle odgovora na njih…
Dakle nemojte se zanositi da u ovakvoj geopolitickoj situaciji moze da se dobije odgovor na svako postavljeno pitanje..

Pe

@Vladimir Po medjunarodnim pravilima, svako transportno sredstvo prolazi carinu svake zemlje kroz ciju teritoriju leti.
Dakle, ne „NATO“, vec svaka pojedinacna zemlja preko koje leti kineski avion za Srbiju, mora imati dokumentovan spisak svega, sto se nalazi u letelici.
Bez toga, ovaj avion nece dobiti dozvolu preleta, a u slucaju nasilnog ulaska u vazdusni prostor, avion ce biti prisiljen da sleti i svi uhapseni, ukoliko odbije-rusenje.
Naravno da je Kina predala dokumenta, inace ti avioni ne bi prosli kroz vise NATO zemalja do Srbije.
Razlog zbog koje se ovo dopusta je to, sto NATO ne vidi naoruzavanje Srbije odbrambenom opremom kineskog porekla kao nesto opasno.
I te kako mogu da sve to polupaju za tili cas, ako zatreba.

Vl

@ dupe

U manifestu svakog transportera je pisalo da prevozi banane i niko protiv toga ne moze nista da uradi. Nema sta nato i usa da dopustaju Kinezima. Ako Kinezi uvedu sankcije bilo kojoj zapadnoj zemlji, mogu svi kompletno da se pozdrave sa svojim ekonomijama, a vec su preko pola puta i bez ruskih energenata. I jedino sto je polupano je jadno nato naoruzanje po ukrajinskim oranicama

Vl

Mislav,
Pa, deo je već stigao a ko garantuje da već nije i ostatak?
Uostalom, NATO je sa naoružavanjem Šiptara već dokazao da ne poštuje ni jedan dogovor (čak i rezoluciju UN) pa što bi smo i mi to poštovali bilo koji sporazum koji smo zaključili sa tim agresorima?

Mi

Vladimir, govorim o onome sto je plaćeno iz Rusije i ne Vladimire ne primjećujem da stiže ista od borbenog naoružanja iz Rusije. Trebalo je da stigne pancir dolaze nekakve kineske kopije. Trebalo je da dodju ruski Mi35 umjesto toga stizu krsevi sa Cipra. Iz Rusije samo nekakvi elektronski sistemi za koje se zna da ih je bez problema razlupao i Azerbejdzan i Ukrajinci.

Mi

Vlad,

Postovacete ono sto vam NATO naredi iz prostog razloga sto ne možete da uradite ništa sa tim!

Jh

@Vladimir

„I jedino sto je polupano je jadno nato naoruzanje po ukrajinskim oranicama“

Ima i malo ruskog naoruzanja, samo oko 1700 tenkova, oko 4000 oklopnih vozila, oko 1000 komada razne artiljerije, oko 200 PVO sistema, 60ak radara, 100ak aviona i oko 130 helikoptera, od toga 60 ka-52…I nekoliko brodova od kojih vredi pomenuti glavni brod crnomorske flote ‘Moskva’ i modernu korvetu „Askold“ .

Il

Gotovo svi mediji se bave papagajskim novinarstvom i samo ponavljaju kao papagaji ko je sta rekao pa se i T6 uhvatio u to kolo. Koliko besmisleno zvuci da ce „SVAKI“ vojnik biti naoruzan sa dronom samoubicom?
Gotovo niko sem T6 nije objavio potvrdu da se nabavlna HQ17. To je primetio sam onaj koga to interesuje. Niko od kvazi novinara nije postavio strucno pitanje. Svi se bave dnevnim politicarenje. Neko je pitao da li je Srbija svestka sila u odnosu na svoju velicinu. Boze sacuvaj kakav nivo poltronstva.
Zasto T6 ne prisustvuje ovakvim manifestacinama i ne postavi strucna pitanja. Znate da vasi citaoci vape za odgovorima.

Odgovori
Br

Tacno tako. Veruj mi imam ja licno mnogo pitanja iz oblasti investicija koje bi da mu postavim, ali nema ko pametan da prijupita to. Secam se kad je bas bitno pricao za neku veliku investiciju i prekine ga novinar novosti sa nekim poltronskim pitanjem

RQ

Šta je problem modern warfare će uskoro zahtevati da svaki vojnik ukoliko želi iole da preživi na bojištu današnjice mora biti opremljen sopstvenim sentinel dronom koji ga čuva (kada budu razvijena efikasna sredstva) , nadgleda i po potrebi napada. Kao što je nekada da bi se neko zvao vitezom morao da kupi mač i konja dok je raja vucarala kuke i motike u boj, tako i danas i u budućnosti narativ je da svaki vojnik da bi se zvao vojnikom mora imati dron.

Dj

>> Secam se kad je bas bitno pricao za neku veliku investiciju i prekine ga novinar novosti sa nekim poltronskim pitanjem

Sve su te konferencije namestene a doticni je profesionalac kada se radi o izbegavanju odgovora, kontranapadim na novinare koji pitaju, nametanjem svojih narativa itd. Ti da mu psotavis neko pitanje proveo bi se k’o bos po trnju, osim ako bas nisi neki genije (probali su do sada razni, mi vece profesionalce od njih nemamo). Veruj mi posle konferencije bi te zvala rodbina da pita zasto mrzis svoju otadzbinu, sta imas protiv njenog napretka, ko te placa itd….

Am

S obzirom na cene dronova, ne postoji razlog da ga nema svako. Početkom XX veka, oficiri su sami kupovali pištolje. Da vojnik nema drona (1 plata?!) ili da nema optiku na pušci (pola plate), nema nikakvog smisla

St

@Brad
Novinari ionako dobijaju slisak pitanja koja mogu da postave, na ogranicen broj tema koje su u tom trenutku aktuelne za zamazivanje ociju gradjana.

Pe

Djuka i Stojko,

Kako se u te vase teorije uklapa to sto N1 redovno postavlja „neugodna“ pitanja na svakoj konferenciji, i na vecinu i dobije konkretan odgovor?

sh

Kome da postavi pitanja? Politicarima samo unapred postavljena pitanja koje sami pisu!

Br

Da li se zna koji je to sistem za ometanje dronova prikazan? Do sada smo videli nekoliko raznih prototipova? Da li je to onaj anti-dron radio ometac koji smo videli na poslednjoj verziji Pasarsa?

Odgovori
Vo

Ја сам из овог што је написао спутњик схватио да су 2:
ПТ Антидрон ометач – АДРОН, ФМ Антидрон систем

Is

Skupe i nedostizne igracke ti borbeni avioni bolje ove manje na joystic…
Bolje vrabac u ruci ,nego golub na grani !!!

Odgovori
ma

Mesas babe i zabe. Nemoj da se cudis kada uskoro bude saopstena i vest o kupovini eskadrile visenamenskih borbenih aviona, ali potpuno novih ne 15 godina starih 🥰

Is

@madpal
Citam clanak na T6 i komentiram ..Vidim gdje to vodi ..izbori su prosli sada je vrijeme vratiti se u realnost ..kao sto rekoh borbeni avioni skupe i nedostizne igracke !!! 🤷‍♂️

Mo

Komarac 1 koristi zrno sa Zolje. Zna li se koja je varijanta HQ-17 nabavljena?

Odgovori
Mi

Znaci HQ-17 nam dodje kao modernizovani TorM1 sa modernijim radarom, sistemom FF „Friend an Foe“, i nesto vecim dometom od Tora M1. Najbolje je sto napravljen da se uvezuje data linkom sa FK3 koji ima daleko snazniji akvizicijoni radar, i ostalim sistemima. To znaci da ce postati deo situacione svesti nad nasim nebom, tojest uvezan i sa tim novim Komandno Informacionim sistemom, pa i novim GM radarima.

Svrha bi bila odbrana objekata od krstarecih raketa i vecih dalekometnih dronova. Nijedan avion u buducim ratovima nece dolaziti na 10-15km od fronta da bombarduje ista.

Kako vidimo u Ukrajni, takve PVO vise nemaju svrhu na frontu jer mali FPV dronovi jedu za dorucak rucak i veceru.
Dakle HQ17 cebraniti prevashodno FK3 i druge vazne stacionirane objekte od vecih besposadnih i krstarecih nemani.

Odgovori
Dj

>> pa i novim GM radarima.

Ako neko razvije interfejs i implementira ga. I ako kinezi i francuzi daju potrebnu dokumentaciju itd. Isto vazi za IFF, potrebni su kineski transponderi da se ugrade na Mig-29, Orlovima, mozda i helikopterima itd.

Mi

Sa obzirom da smo kupilii tri baterije FK3 plus bar tri HQ-17 koji su kompatibilni svojim datalinkovima, ne vidim zasto ne bi imali FF sisteme ugradjene u nase avione, pa i buduce Rafale, Gripene i koje god stignu ako stignu sa Zapada.
Sto se francuskih GM radara tice, oni defakto preuzimaju nadzor naseg neba uz FK3 kao najjaci PVO te postaju okosnica situacione svesti i odbrane naseg VaP-a. Nema sanse da nece i sa FF sistemima.

Nisam dovoljno tehnican da se raspravljam na temu sta je danas moguce i koliko lako izmedju kineskih i zapadnih sistema, ali logicno bi bilo da je novoizgradjeni Komandno Informacioni centar (hardver i softver) sposoban da se adaptira sa svim navedenim novim (glavnim) radarima i avionima.

Sr

@Djuka @Miloš77
Već urađeno.

Mi

@Srbofil
Uopste ne sumnjam u to.

Dj

>> ne vidim zasto ne bi imali FF sisteme ugradjene u nase avione, pa i buduce Rafale, Gripene

Zato sto nikada nisi radio u industriji, a narocito ne vojnoj, pa ne znas kako to ide. Mislis pilot uzme pre leta malu crnu kutiju, koja je kineski IFF transponder, zelepi je onim vakumskim lepkom u kabini Rafale-a, pritisne dugmence „upali“ i to je to…

Dj

>> Već urađeno.
>> Uopste ne sumnjam u to.

N i ja ne sumnajm vise, kad vas dvojica eksperata tvrdite! Cak ni vrhovni komandant, koji zna na pamet sva sela u Srbiji, nije se setio da spomene te sitnice.

Mi

Djuka
Nagadjas, i nemas pojma ustvari ko sta ovde koliko zna. Jasno je samo da kasnis za tehnologijom debelo, i da mislis da su svi na nivou projekt-box amatera, da ne kazem osnovne skole. .pa cak i nasi profecsionalci sto su izgradili ovaj novi sistem za VOJIN.

Dj

>> Nagadjas, i nemas pojma ustvari

Ok, naravno da nagadjam, na osnovu cega ti gradis svoju ekspertizu?

Ja „nagadjam“ na osnovu opstepoznate cinjenice da kada nabavis jedan preskupi vojni sistem, to sto si kupio, kupio si. Sve sto planiras ti da dobudzis nece isc jednostavno ako nije u paketu! Inovacije koje se sa srpske strane najave, cekaju se decenijama da se implementiraju, cesto nema nikakvih rezultata. Dakle, polazim od toga da integracija kineske i francuske tehnologije nije trivijalna stvar, jer znam otprilike kako to ide.

Vi ovde svako malo krecete u price o nekakvim oklopnim vozilima, sta znam, ono svi kosovski junaci su im pozajmili svoja imena. I ovih dana odjednom cujemo da, sta ono bese, ne postoji top od 30mm da se ugradi, pravi se 1-2 komada godisnje, moraju se nekakva svojetska vozila iz inostranstva uzimati „da se premosti“… Ja sam mislio da je to davno gotova stvari. Jel ima realno ista sto je zavrseno, radi i proizvodi se? Zasto bi mega komplikovana integracija radara bila odradjena tek tako usput kada mnogo jednostavnije stvari ne mogu da se zavrse?

Mi

@Djuka
Pa ja sam svoju „ekspertizu“ vec obrazlozio veoma prostom logikom u prvom komentaru. Kupili smo kompatibile ili lako adaptive sisteme iz razloga koje sam gore naveo. A da je vec obavljeno, u to nema razloga da se sumnja jer to nije decija igra da se nagadja posle pazara da li moze ili ne.

Po tvojoj „logici“ smo odavno izabrali jedno od ovih problema:

1. Da naš glavni PVO (FK3) nije kompatibilan sa novim VOJIN sistemom (GM familijom radara), a mozda ni sa novim avionima koje jos nismo kupili.
2. Da je odavno izabran novi kineski borbeni avion koji ce biti kompatibilan samo sa nasim glavnim PVO isitemima, da ga nasi raketasi slucajno ne obore, ali nece biti kompatibilan sa nasim novim sistemom VOJIN!!
3. Da nemamo FF sistem za nase buduce (i sadasnje) avione.

Ne znam sta je gore..

Stvar je daleko prostija, i slicna je drugim komunikacionim sistemima koje kupac sam zastiti posle prijema. Naravno, bira kompatibilne sisteme, ali ne sa druge planete nego iz domena iste tehnologije.

е

Некима се очигледно не свиђа то што Србија обнавља своје наоружање, а још мање то што купују од Кинеза, о чијем квалитету суде на основу пластикарије на бувљаку.

Један је прво тврдио „неће НАТО да дозволи прелет још ФК3“, а сада кад су стигли да ФК3 је „одбрамбени систем“ који “ није проверен“ па „не представља претњу“, јер би га НАТО свакако „разбио у првих 1-2 сата. “

Други опет мути о компатибилности система са радарима, авионима, итд.

Србија је добила нове апарате, због чега су неки на апаратима.

е

Ако ке веровати западним вестима, изгледа да је амерички FF мало заказао у Сирији кад су помешали Foe drone са својим дроном.

Н

До скора је значајан део коментатора овде сматрао испоруку фул FK3 система научном фантастиком. Ваљда ћемо једног дана исто тако причати и о авијацији.

Odgovori
Pe

Kineski sistemi nemaju nikakvo prakticno iskustvo u bilo kojem sukobu.
Zasto su NATO zemlje dopustile Srbiji da preko teritorije NATO zemalja Kina to dovuce u Srbiju? Odgovor se sam namece.

Mi

Bogami vec odavno se testiraju u praksi sa najboljim americkim EW sistemima americke flote i NAVY avionima. tamo dole juzno od Kine :-)
Mozda i vise iskustva imaju od Rusa kad su Americki navy i airforce u pitanju bas zbog Juzno Kineskog mora i baza koje su napucane takvim PVO sistemima i radarima. Štimaju svoje sisteme tamo vec godinama i jedni i drugi. Jedino sto jos nisu ispalili rakete, ali to je druga prica. Ne do bog takvog iskustva nikom.

Mi

Nevjerovatno koliko komentatora ovdje je razočarano što eto dobismo i dobijamo kineske sisteme. I što eto, Nato to nije sprečio. Svaki dodatni komentar je suvišan

Br

@Petrovic Dusan
Do skori si pricao kako FK-3 nece stici. Meni je bilo logicno da cim je stigao jedan da ce stici i drugi. Kina ima itekako leverdza da pritisne EU. Ovo je u Kini industrijska grana u povoju i nece dozvoliti da neko usporava njen razvoj

Ma

Stice sve, i vise, samo polako.. Pa, posle histerije prilikom dolaska prve baterije fk3, naucena je lekcija.. A i geopoliticka situacija u svetu se menja, svi se zabavljaju svojim jadima… O brojevima i kvalitetu sistema, tu ce se slediti primer amera, rusa i ostalih ozbiljnih, koji uvek imaju vise i savremenije, nego sto zvanicni podaci kazu..
@Petrovic Dusan
Ne brini za kvalitet fk3, ispalili su kinezi na desetine hiljada tih raketa, u svim mogucim uslovima, pre nego sto su ga uveli u svoju upotrebu. A i elektronika im je na zavidnom nivou, ne brini.. ;) A i nasi operateri su takodje imali bojeva gadjanja.

Pe

@Miloš77 Isto ste rekli sto i ja-nema prakticno iskustvo u borbi.
A ako pogledate istoriju Kine i svih ratova u kojima se Kina sretala sa zapadom-bukvalno u svakom ratu su Kinezi izvukli deblji kraj, i to gadno.

Pe

@Brad Nikad ja nisam tvrdio da Srbija nece dobiti kineske sisteme, vec da posle 2022 ne moze kupiti nista iz Rusije.
Kineski sistemi su odbrambeni, nema razloga da Srbija ne moze kupiti PVO, niti je Srbija pod sankcijama, niti taj PVO ugrozava bilo koga.
Ako ima ljudi koji bi ponovo rat na Kosovu sa NATO, oni moraju znati da bi NATO razbio te kineske sisteme u prvih 1-2casa rata.

Vl

Petrovic Dusan,
Misliš li da bi Kinezi postavili FK3 za jedan od stubova svoje PVO da taju sistem ne valja?
Uostalom, neće ovo sa Rusijom trajati još dugo. Možda se FK3 pojača i sa nekim S300 ili S400? A Naručeni Panciri će svakako već stići (lako je moguće da se već i nalaze u Srbiji).

de

@ Petrovic Dusan
I onda taj Kinez radi svoj posao! Odnosno otkriva mete u vazduhu svojim radarom, nisani u iste i jedino sto ne uradi je ispaljivanje rakete. A tih „meta“ ima na stotine! Od Gripena, F16, MiG 29, uskoro Rafal. raznih helihoptera, transportnih aviona, bezposadnih letelica….i sve to tamo neko analizira i tumaci podatke. Od onih kako svaka od tih letelica izgleda na radaru, vremena odkrivanja, mogucnost pracenja…..Znam, reci ces kako su to sve budalastine, ali USA istera Turke iz F35 programa samo zbog S400 i podataka koji bi mogli da se dobiju ako bi taj sistem imao priliku da redovno „nadgleda“ F35

Pe

@Vlad @Dejanera
Sve to“otkriva mete“ su pricali i Rusi, pa ih prase Ukrajinci vec drugu godinu tek tako, evo danas opet razvalili nekoliko ruskih vojnih baza na Krimu.
Sta je to kinesko-tesko je reci.Ako pogledamo istoriju- Kina je u svakom ratu sa zapadnim drzavama i svojoj istoriji tesko porazena.
Navodite najbolje letelice sveta kao da je to lak posao za trecerazredne zemlje poput Kine i Rusije…

Vl

Sve na kasicu, vecinom polovno gde se zemlje poput Madjarske resavaju nepotrebne sovjetske odavno zastarele tehnike i sve sa par godina zaostatka. Bitno da se impresionira glasacko telo koje nema narocito znanje o vojsci i naoruzanju.

Odgovori
Br

Nemamo 30 mm masovnu proizvidnju. BTR-80 je gasenje pozara ko zna kad cemo poceti sa proizvodnjom

Vl

Nemamo mi masovnu proizvodnju nicega. Umesto da lepo kupimo Patrije mi uzimamo sovjetski otpad od Madjara. Preticu nas Makedonija i Crna Gora, o ostalim susedima tek nema smisla govoriti.

Ne

@Vlado

Eno, poceo ti Rambo 2 na TV. Ovo sto si izjavio je otprilike taj domet. 90% opreme je novo, nijedan „susjed“ iz ex-yu nam nije ni prineti, a sa ostalima smo tu negde. Dal’ brojem (kao sa Madjarskom) dal’ kvalitetom kadra.

Vl

Vlado,
Imenjače, ponovo pročitaj najavu koliko će Lazara i Miloša uskoro biti u stroju. Nemoj ostrašćeno pisati nebuloze. Deluješ neozbiljno.
I tebi je sve nabavljeno na kašičicu? Šta bi ti? Da kupimo 20 sistema FK3? 10 eskadrila Rafala? 500 Patrija? Da li ti onda to ne bi bilo na kašičicu?
I šta će nam Patrije pored naših Lazara i Lazanskog? Za cenu jedne Patrije možemo proizvesti 5 Lazara koji su potpuno u istoj klasi.

Ma

Taj sovjestki otpad sa ugrađenom termovizijom, automatskom kupolom i svojim topom od 30mm može itekako da bude nezgodan protivnik bilo kom drugom OT ili BVP zapadne ili istočne proizvodnje. Te „sitnice“ u modernizaciji, zajedno sa obučenom i iskusnom posadom prave razlike na bojištu odnosno frontu. Na frontu sve zavisi od gomile faktora, gomile, 1-2 sekunde da se brže otvori vatra na protivnika često znači razliku između života i smrti, a t ose može kad imate moderan SUV; a da ste ikada u životu ušli u neki BVP, OT ili BMp znali biste koliko znači da ne morate sami da okrećete kupolu, već da se ista kupola recimo okreće prema smeru odakle je dejstvovana po tebi. Takođe mnogo znači pešadiji da se zaštiti od dejstva iz lakog naoružanja i od dejsta šrapnela, u odnosu na vožnju kamionima. Takođe treba uzeti u obzir i relativno jednostavno održavanje i cenu za BTR 90, koja je sigurno poprilično povoljna. A te Patrie jesu dobre, ali su preksupe. Isto kao i švedsko vozilo CV 90, vrhunsko vozilo, odlično štiti, ali preteško, komplikovano za održavanje i preskupo! Šta je bolje po Vama, da se uzme jedno cirka 10 vozila tipa PAtrija umesto 50-60 Lazara 3 ili umesto cirka 100-150 ovih starijih BTR 90M? Može PAtria ali za specijalne jedinice, za celokupnu Kopnenu vojsku jako teško, zbog svega napred navedenog.

Br

@Vlado

Ne, taj Lazar III smo prodali Turkmenistanu. Ocito da misle da smo sposobni da ga napravimo u n kolicinama i da smo dovoljno jeftini za to. Lazara sad imas preko 60 u sluzbi samo VS. Sve sa Lazarom je islo lepo dok nije izbio rat u Ukrajni. Sad nemamo koga da nam proda top 30mm, zato kupujemo madjarske. Da ne pominjem da smo prodali i 24 komada Nora Kipru, 48 Azerbejdzanu, i skoro sto komada drzavama treceg sveta

Du

Vlado
Cisto da znas da ta Patrija na testiranju vozila 8×8 u jednoj bliskoazijskoj zemlji nije mogla preci rov od 2 metra, vec se prilikom prelaska prednje osovine pobola, a Lazar i ostali su presli bez problema. Ta Patrija ima menjace 3 i tek sada 4 generacije, a na Lazara se sada ugradjuje 6 generacije. Patrija ima 3 moda osmatranja i nisanjenja, Lazar ima 5. Novi Lazar 3M ce imati za pola stanaga jaci oklop. A sta ce se sve tokom godina jos promeniti i usavrsiti tek mozemo zamisliti. Vec neka resenja sa Lazanskim se koriste na Lazara 3M. A kada kupis necije, ne smes nista menjati i ugradjivati bez odobrenja zemlje od koga si kupio, i za to debelo platiti. Hrvati su za ugradjivanje Izraelske kupole sa topom 30 mm trazili dozvolu Finske i za to debelo platili. Zato je bolje sam proizvoditi. A pogotovo sto se u ratu mozes osloniti samo na sebe.

Vl

@ Dunedain

Patrija je najgora, ne valja nista, ali recimo Hrvati je imaju oko 160 primeraka. Mi najboljeg Lazara kom nema ravnog jedva 40 i kusur komada.

Ko

Nije mi kasno šta na pasarsu košta oko 2 miliona. Top već imamo, rakete isto tako, kamion proizvodimo sami osim ako na sva vozila ne namjeravaju da ugrađuju radare i ometače dronova, ali to je viđeno sami na prototipu.

Odgovori
Br

Pasars koristi francuski radar

Ma

@Kosovo i Metohija
Svih 30 Pasarsa ima svoj radar i ometac dronova. Vrlo korisna stvarcica, jer ce da unistava dronove i bespilotne letelice blizu linije fronta, a sa mistralima i neke zalutale helikoptere koji se usude prici blize… Moci ce da se poveze i sa nekim trupnim radarom (tipa gm200 ili zirafa) pa ce imati i veliku situacionu svest, sto je veoma vazna karakteristika. Za ‘nedaj boze’, imace i neke PO rakete (verovatno nova verzija maljutke, dok se ne nabavi jos korneta ili neki drugi atgm) Verovatno ce po jedan ili dva biti stacioniran uz svaku bateriju fk3 i hq17, da i tu pomaze u ciscenju krstarecih i bpl-ova. Pored ovih 30 planira se nabavka jos mnoogo veceg broja…

Ko

@markos nemaju radar i nemaju ometač. To je samo na prototipu sa sajma.

Ma

@Kosovo i Metohija
Imaju svih 30. A moguce da si ti pomesao prototip Harpasa, koji je jos u razvojnoj fazi, i koji ima samo jedan, i bio je izlozen na sajmu.

Ko

@markos
Ajde na My City Military na temu pasars pa nađi fotku sa radarom i ometačima osim onoga sa sajma pa mi javi na kojoj se strani teme nalazi.
https://youtu.be/7GOqW_tpgfI?si=wfjdi2eokzu-Wu6j

А

@Kosovo i Metohija

ПАСАРС је и даље у спиралном развоју, што значи да се сви примерци постепено модернизују и поред серијске производње. Самим ти ће сви примерци или имати, или већ имају и радар и ометач.

Re

Impresivno.Koliko sam shvatio HQ17 je već tu,zaista ekspresno.Zna li se koliko je sistema kupljeno?Druga stvar koja je zaparala uvo je da je već modernizovano 54 sistema Igla,inače odličan sistem.Zna li se šta je modernizovano,da li je raketama povećan domet.Inače nam tih lakih sistema treba na hiljade kao i dronova.Da su naši pametni pa uzeti licencu od Francuza za Mistral 3,ili Verbu,ili nešto Kinesko u tom rangu.Lepa vest je da se razvija i domaći DUBS sa topovima isto domaći 30 i 57mm.PASARS je sasvim ok ali ako usavrše HARPAS sa programiranom municijom rešili bi trupnu odbranu komplet.Ipak ostaje žal za dve kupljene baterije Pancira s1m.Valjda će se naći način kao i za Krasuhu.Samo nek se nabavlja,mirnije ćemo da spavamo.

Odgovori
Op

Još dosta toga je nepoznato a biće mozda i vojna tajna.

Zašto sada FK-3, HQ-17, Repelent, itd. mogu da se dostave nesmetano?
Jel riješena strana za transport koja je neutralna u svemu, ili je Srbija nešto dala za uzvrat?

A što bi sa dodatnim Pancirima, Mi-35, itd.? To nece moci da dodje iako je Repelent borbeno sredstvo kao Pancir, Mi-35, itd.? Možda Rusija jednostavno neće da ih dostavi jer joj trebaju, pa je možda angažovala sa Kinom neki dil za Srbiju (HQ-17)? Al opet sistemi kao Repelent su potrebni i Rusiji pa je ovaj scenario malo vjerovatan.

Na drugoj strani, u ovaj članak se govori da će publika ubrzo vidjeti HQ-17, pa to opet stvara pitanje jel su polovni sistemi ili novi. Ako novi, kako tako brzo, osim ako je narudzbina zaključena odavno, pa tek sad najavljena.

Ja bih naručio L-15 i FC-31, nek dodju u šta veče količine, pa nek budu Školska Avijacija, LBA i LA kvantitet a PVO i PED kvalitet. Bolje L-15 i FC-31 nego tamo neki Rafale.

Odgovori
Mi

Ja mislim da taj Repelent radi iole efikasno, da ga ne bi dobili nikad sada. Preko je potrebn svima, a ponajvise Rusiji. Toga se ne moze dovoljno imati u ratu proporcija kakav je ovaj u Ukrajni i Rusiji.
razlog zsto Pancir nece doci je zato sto je itekako koristan i isto tako ga ne moze biti dovoljno za sve vazne lokacije u Rusiji.

Dz

@Miloš7721
Ti si na svakoj temi i u svakom drugom komentaru ubedjen da nista nece stici, a kad stigne, da ne valja jer nije korisceno u WW3 pa eto to je krs. Ajde malo kad vec nemas pojma o cemu pricas probaj da ne lupas komentare na bas svaku temu.

Stvari stizu zato sto ih dobavlja Kina. Ona takodje dostavlja Rusku opremu. Niko nije lud da Kini kaze nemoze jer sutra mogu da im otkupe/prodaju drzavne obveznice i da im slupaju ekonomiju preko noci isto kao i SAD. Kina nije raspala Rusija. Kina je stukla zadnjih 100 godina u razvoj ekonomske moci i povezivanje sa ostatkom sveta i poseduje veoma jednostavan i brutalan garantovan sistem uzajamnog ekonomskog unistenja sa svim vecim silama. O tome sta mogu, najbolje se videlo kad je FK3 preleteo pola sveta kroz vezdusni prostor NATO drzava. Nije Bugarska luda da se zakaci sa Kinom u nadi da ce SAD da slupa svoju ekonomiju da bi Bugarsku spasavala ako Kina odluci da od njih napravi primer.

HQ17 je modernizaovana verzija Tor sistema sa veoma naprednim tehnickim elementima PESA/AESA radarom. Samo zbog toga je ogroman napredak za nas PVO. A o prednostima umrezavanja sa ostalim sistemima da ne govorimo.

Ruski sistem o kom pricas se odlicno pokazao u zaustavljanju Ukro aviona i dronova a posebno u onesposobljavanju projektila (ekskalibur) i pomorskih dronova.

Mi

@Dzabu
Ne znam sa kim si me pobrkao, (mozda) ili i ima neki Milos7721 ali ga ja nisam video do sada.
Uvek pisem da se nadam da ce ostatak FK3 stici, i isto sam pisao i za nabavljene avione, helikoptere i PVO sisteme iz Rusije. Sve osim EW sistema koji su se po meni lose pokazali u praksi. Ne vidim da Rusi mogu da onesposobe ni 4-5 kvadratnih kilometara fronta da izvrse napad sa vise oklopnjaka a da ih jeftini FPV dronovi ne izprase ko panta pitu. To stoje za obe strane, samo sto Ameri ne prodaju kamion sa antenama koji onesposobljava ili unistava takve zujalice saveznicima, i ne vidimo zapadne varijante Krasuhe i Repelenta u Ukrajni ili na Srednjem Istoku. Pre nego sto napadnes sa uvredama bar se preslisaj malo.

Radije bi da nam stignu naruceni Panciri koji su odlicna stvar (ponarucito S1M verzija) nego te Krasuhe. Poenta i jeste bila da su Rusi zadrzali sta je efikasno od PVO jer nemaju dosta. Ne moze se imati dosta PVO u praksi dok takav rat traje.

Mi

Milos

Nije te pomiješao vec je to taktika totovska da te diskredituje na bilo koji način ako ne može argumentima samo sto se ovaj put upotrebila protiv tebe ako i malo skrenes sa dozvoljenog narativna i uputis kritiku. Nema sa takvima kritike, cak ni dobronamjerne!

Al

Odgledao sam ceo snimak obilaska na televiziji.

Predpostavljam da ga se plase, ali neko Vucicu mora da kaze da ne prica o brojevima sistema, kolicinama municije, proizvodnim kapacitetima i slicno.

Covek svaki put kada je pred kamerama iznese neku informaciju koja zaista mora da bude stroga vojna tajna. Od brojeva Korneta, problema sa Norom, planovima za broj oklopnih vozila pa sada i broj raketa po skladistima i proizvodnim kapacitetima…

Odgovori
Sr

@Aleksa
Nađite neki zabavni program na TV-u.

Il

Mislim da je sve to regulisano podregionalnim sporazumom i da nista od toga nije tajna. Jedan oficir koji je voleo da da mu se obraca sa „Gospodine Predsednice“ mi je davno rekao “ Neprijatelj treba da zna sta sve imamo i koliko imamo da bi se plasio. Obo sto ne sme da zna je koliko je toga ispravno“

Dj

>> Odgledao sam ceo snimak obilaska na televiziji.

Svaka ti cast matori!

Al

@Ilija

Naravno da je prikazivanje naoruzanja faktor odvracanja potencijalnih agresora.

Medjutim, zaista ali zaista nije potrebno da se napomene, prilikom jedne od smotri vojske od strane predsednika pre nekog vremena, da je veci broj Korneta imao problem sa paljenjem motora i da je odredjeni broj Nora van stroja zbog popravki.

To je upravo suprotno od odvracanja agresora.

Pe

@Aleksa Samo od nas ovde mogu da kriju, jer je sve preletalo preko zemalja NATO kojima se mora prijaviti sta se transportuje, ili nema dozvole preleta.
Ili mislite da Kina natovari sta god, pa pokusa da upadne kroz NATO zemlje kuda im se hoce…

Il

Zna on odlicno da ga slusaju pa namerno baci neku kosku. Ta koska uglavnom zvuci kao greska zbog nestrucnosti. Secam se kad je izjavio da ce modernizacijom Mig29 dobili Zhuk3 radar. I na ovom portalu se pisalo i teoretisalo koji bi to radar mogao biti i da li je u pitanju ZhukME i kako je E oznaka postala 3. Zamiski kako su sluzbe okolnih zemalja izvestavale svoje predpostavljene tada.

Br

@Aleksa

To nije nikakva tajna, barem ovo za Nore, sve teske samohodne haubice i tenkovi zahtevaju konstantno odrzavanje i ceste poopravke.. Pa sami zvanicnici npr. nemacke vojske kazu da im je u potpunoj funkcciji verovatno manje od 50% raspolozive tehike. Ovo za Kornete je vec nesto drugo, ali je zato on i relativno jeftin u odnosu na zapadne sisteme od 10+km, pa ih je trebalo nabaviti vise stotina ili hiljadu komada, a ne 16 ili 24

Ne

Lepo. Napreduje se polako. Ja bih sada rado video neku strucnu analizu PVO sa ovim sistemima koje imamo. Naprimer: daljina, visina ta i ta, sredstvo to i to, pa daljina, visina ta i ta, pa sredstvo to i to. Tako neka sema. Bilo bi zanimljivo u poredjenje tih dronova sa tudjim dronovima.

Odgovori
Ma

Sta se dogadja sa Krasuhom, da li je to na vidiku, stiglo ili je u magli ?

Odgovori
Pe

Krasuha radi na Krimu, i u Rusiji, treba bi da odvraca napade Ukrajinaca.
Doduse, juce su Ukrajinci opet pogodili Sankt Peterburg, rafineriju, a danas aerodrom Balbek sa 2 Su-27 i Su-30, i jos bazu GRU na Krimu.
Mozda jer su Rusi poslali Krasuhu Srbiji?

om

Stvarno mi nije jasno što se Srbija toliko naoružava čega se boji. Nije Srbija neka ekonomska niti tehnološka sila,već napuhani balon, ovisna o ekonomijama zapada i nema resurse da samostalno djeluje u ratu niti tjedan dana. Što će ta silna tehnika u zemlji koja nema 50 hiljada aktivnih vojnika. Svaki vojnik po dva drona, isčitavam iz Vučićevog izlaganja. Kako sve to održavati da narod ne bude gladan. Napadati vas nitko neće, mir možete sačuvati ako ne talasate Bosnu. Na Kosovu će NATO biti dok bude trebalo i do tada će Kosovari postići sve elemente državnosti i napraviti jaku vojsku a generacije Srba će napustiti ratnički duh. Vučića se može ugasiti ekonomskim sankcijama i blokadom Srbije, ako nešto pokuša. Jasno je da on čeka politički trenutak da bi djelovao zato se naoružava. To bi značilo raspad NATO i EU što se u ovim turbulentnim vremenima neće dogoditi. Vaš je problem taj što bi ostvarenjem vaših ciljeva Rusi došli duboko u Europu, a Putin bi zasjeo u Banja Luku. A to nije moguće, barem ne mirnim putem. Stoga vojska za očuvanje mira vam ne treba, a ratovanje za očuvanje mira
je utopija.
Srbija ima investicije, ali te investicije bonitetne kuće ne priznaju jer kalkuliraju kako bi u slučaju intervencije zapada protiv Srbije sporadi politike koju Srbija vodi sve moglo biti u tren srušeno.
Ovo političko i geostrateško okruženje u kojem se Srbija nalazi nije dobro po Srbiju i njezin dalekosežni ekonomski razvoj.
Dokaz da je tako što jedna nezavisna država ne može nabaviti zapadne zrakoplove koje toliko želi.
Ako je prst u oko okruženju pametna politika, samo naprijed, a mogli ste biti miljenici zapada i Amerikanci vaša braća kad vam već braća trebaju, da je bilo pameti i političke mudrosti još prije mnogo godina.

Odgovori
Ps

Sve si promasio ali sve….slabo poznajes geopolitiku….inace nas nece nikada napustiti borbeni duh, KiM ce se resiti u povoljnim geopolitickim okolnostima koje se vec naziru, evo za 4 godine da se odmerimo gde smo sa standardom i privredom….

om

I da je bilo tako znajući vaš entuzijazam prema zrakoplovstvu danas bi srpsko nebo parali F35, a ne raspali Migovi, a naše međusobno naoružavanje bilo bi na nivou smiješnog ogledavanja mišića nedoraslih pubertetlija.

Br

Zasto li se tek Hrvatska naoruzava i cega se boji kada je u NATO, uz to kupuje iskljucivo najskuplje oruzje, Rafal, PzH2000, Patria, Spike, Elbit 30mm, UH-60M, Bradley, MaxxPro… Ili zasto je Kosovo koje nije clan UN-a nabavilo oko 500 oklopnih vozila, haubbica i minobacaca… Da ne pricamo o Rumuniji…
Kako to da vas cudi samo zasto se Srbija naoruzava?

Sr

@omniameamecumporto
Tehnika koja u proseku ima 50 godina se mora zameniti. Ništa misteriozno tu nema.

Srbija na spoljnom planu ne radi ama bukvalno ništa, svo to histerisanje je u vašim glavama i ne nalazi se u realnom svetu.

to

Šta će Srbiji tolika tehnika? Šta će Hrvatskoj tolika tehnika koju nabavlja? Tako mala zemlja a naoružava se haubicama iz Njemačke, helikopterima iz SAD-a i avionima iz Francuske? Šta će to vama? Vi ste u NATO-u, rata sa komšijama neće biti. Ekonomija je isuviše mala i šta će to vama? Konstantno se postavljaju pitanja šta će ovo, šta će ono Srbiji. Rekao bih da bi najsrećniji bili kada bi vojska Srbije išla u rasparanim odjelima i kada bi se koristile papovke iz drugog svjetskog rata a sistem veze bio analogan dok bi signale umjesto radarima hvatali jedino na radio prijemnicima kućne radionosti. Nevezano šta će biti i šta bi bilo kad bi bilo Srbija jednostavno obnavlja stariju tehniku sa nabavkom novije. Zar ti to nije padalo na pamet nijednog trenutka? Sada je u toku sveobuhvatna obnova PVO sa sistemima iz Kine, Francuske i Rusije a kada bude na redu došla obnova RV-a i to će se obnoviti. Ako nekoj zapadnoj zemlji budu „smrdile“ 2-3 milijarde evra iz Srbije naći će
se se neka zemlja možda na istoku koja bi ponudila 1-2 eskadrile aviona za srpske pare. Srbiji trebaju avioni, PVO i novija tehnika jer sadašnjoj tehnici ističu resursi. Ako ti lično imaš problem da shvatiš to onda ok

GK

To da je naoružavanje s ciljem oružanog povrata Kosova sigurno je točna pretpostavka. Sigurno je potkrepljena migom iz Rusije. Ali mislim da je to kao i sve dosad što je AV radio potpuno pogrešna geopolitička prognoza i da će se sve završiti ekonomskim slomom. Bez obzira na geopolitiku s pozicije zaljubljenika u tehnologiju lijepo je da u Srbiju stiže suvremena vojna tehnika i ona će sigurno doprinjeti vojsci u tehnološkom usavršavanju i transferu znanja. Svakako pozitivna stvar za Srbiju i utoliko je to dobra investicija uz sve navedene negativnosti motiva za nabavu.

Op

@GK i drugi:
I što sad ako se Srbija naoružava nadajući se na slom neke veće sile, saveza, promjene geopolitickih interesa istih, ili Nagorno-Karabahu scenariju?
Svaka normalna zemlja, pa i Hrvatska spremale bi se za isto.
Svakako stoji da Srbiji takva operacija ne bi bila laka, jer se tzv. Kosovo al i Albanija naoruzavaju.
Turci, neznam sta očekivati od njih. Albanci i nemaju neke luke a preko kopna ih čekaju Grčka, Makedonija, Bugarska, mada i pomorske sile poput Italije ne bi dozvolile Turcima igranku na Evropska ostrva kod Otranta.

Ne

Kolega, losa vam je analiza. Verovatno zbog emotivnog reagovanja. Ima elemenata istine, ali su vam zakljucci pogresni. Kako? Evo dacu samo jedan primer. Hvalite Zapad i Ameriku, ALI probajte da se setite sile tog Zapada i Amerike pre 20, 15, pa i 7-8 godina i uporedite sliku te vojne, politicke i ekonomske sile tada i sa istom slikom ali u ovom trenutku. Velika razlika, zar ne. Ka losem. Srbija nije SFRJ, ili Slobina SRJ koje se secate. Nije ni Vuciceva. U Srbiji sada vlada drugaciji kolektivni duh. Koji uparen sa velikim prirodnim resursima i potencijalom deluje veoma ohrabrujuce. Tu nam narocito idu u prilog pretnje sa strane. Scenariji od pre 20 ili 40 godina su sve manje moguci. Lep pozdrav.

Br

@Omni

„I da je bilo tako znajući vaš entuzijazam prema zrakoplovstvu danas bi srpsko nebo parali F35, a ne raspali Migovi, a naše međusobno naoružavanje bilo bi na nivou smiješnog ogledavanja mišića nedoraslih pubertetlija.“

Rece covek cija zemlja je u NATO a i dalje koristi MiG-21

Br

@GK

Ne ceka se mig (a ni MiG kad smo vec tu) iz Rusije, kod nas zapad odredjuje igru, a kako smo poslusni, daju nam da se malo igramo sa Rusijom i Kinom, tp je za sada uglavnom za raju, ali ippak lagano napreduje… Ono sta se ceka to je znacajnija promena geopoliticke situacije za 15-ak godina, a to ce se neminovno desiti, pre ili kasnije i onda cemo moci bar da sacuvamo sever Kosova i neke od srpskih „enklava“ gde su Srbi 90% stanovnista. To je sasvim razumno, svaka zemlja na svetu u nasoj situaciji se nikada ne bi tek tako odrekla dela teritorije na kojoj je njen narod jos i u vecini, kao sto je severno Kosovo npr.

Ko je ikada pomislio da ce Talibanima, koji su optuzeni za rusenje zgrada u NY, Ameri dozvoliti da preuzmu celo Avganistan uz onakvo katastrofalno i kukavicko povlacenje, pa se desilo za 20 godina, plus sto Talibani nisu imali nikakvo tesko oruzje, evo, Izrael vraca teritoriju koju je imao pre 3000 godina, pa nista… Bili strpljivi.

Jo

@Omni

Kao prvo, hajde da rasčistimo jednu stvar: Srbija se ne naoružava, Srbija samo obnavlja ono šta ima. Vojni kapaciteti Srbije su i dalje daleko ispod onoga što je dozvoljeno Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja. Hrvatska je po pitanju borbenih helikoptera na granici limita (21), a po pitanju oklopnih borbenih vozila iznad limita (340). Sve što ima Hrvatska – Srbija po sporazumu može da ima dva puta više.

Drugo, što se tiče geopolitike, treba gledati kako će se stvari razvijati u sledećih 20 ili 30 godina. Niko nije očekivao da će Amerika ostaviti Vijetnam i da će se povući iz Avganistana. Promenjeni su geopolitički interesi i desilo se. Možeš li da garantuješ da se to neće desiti sa Kosovom i Metohijom? Karte se povremeno preslože i vidi se šta su geopolitički interesi. U istočnom Mediteranu se trenutno neke stvari menjaju. Ta promena nije počela ratom u Ukrajini i dolaskom Bajdena na vlast. Šta misliš, zašto Grčka dobija i Rafale i F-35, a Turska obnavlja F-16? Zašto Izrael dobija još 80 F-35? Konačno, zašto je Hrvatska, koja po planovima NATO od pre 10-15 godina uopšte nije trebala da ima nadzvučnu avijaciju, dobila eskadrilu Rafale?

Napad na Izrael je promenio neke američke prioritete. Budi siguran, ako bude birala između Ukrajine i Izraela – Amerika će uvek izabrati Izrael. Turska tu postaje remetilački faktor, koji ugrožava bezbednost i američke interese u istočnom Mediteranu.

Sadašnje vlasti na Kosovu su izgubile poverenje Amerikanaca, jer se igraju nezavisne države. Amerika je poput velikog nosača aviona, koji je okružen malim brodićima koji je prate. Ne može taj nosač da polaže računa malim brodićima. Ne može čak ni da im unapred kaže pravac kretanja, jer zavisno od okolnosti može da promeni pravac. Na malom brodiću je da uskladi svoju plovidbu sa nosačem, čak i ako ne razume zašto dolazi do promene kursa. U suprotnom se sudara, sa katastrofalnim posledicama. Kosovo je jedan takav brodić. Kurti ga trenutno vodi na takav način da je sudar neizbežan.

ev

Ево вам за даљу дискусију опција, од 2025 почиње производња Су 75 шахмат у 3 верзије 1 сед, 2 сед, из безпилотни.
Предлог:
Купити 12 1 седа , 4 2 седа и 12 безпилотних.
Цена авиона 25 Мил Евра по комаду , коштање сата летења око 35.000 Евра по сату. ако ставимо да са обуком, додатцима и осталим цена по комоду буде онда 35 Мил Евра за 28 нових Летелица, свих верзија плацамо 1,0 МРД Евра. Ако их поручимо 2027 имамо их на време до 2033 најкасније.
Ја бих рекао Шахмат!

Sr

@evroprc
MI-17V5 sa svom opremom košta 25 miliona po komadu, a vi ćete da napravite borbeni avion 5. generacije za te pare?

Slobodno se javite Tesli, VW i tako tim mega korporacijama, daće vam 25 miliona evra platu da budete najbolji direktor proizvodnje u istoriji.

GK

Za zaštitit samo grad Beograd trebaju četiri baterije FK3, Repelent djeluje aktivno u radijusu 2,5-3 km što može zaštititi eventualno neku kasarnu ili položaj s opremom. 2000 dronova je druga stvar to je ozbiljna količina i može napraviti štetu prvoj liniji i po dubini linije fronta ako su kamikaze. Za dublje djelovanje treba precizno satelitsko izviđanje i definiranje koordinata što je teže. Svakako rekao bi taj dio je najvrijedniji u ovom trenutku. Pretpostavljam da će protumjere za dronove biti razvijene u narednih desetak godina i tada će biti beskorisni.

Odgovori
Tr

Iz Rusije priča se ne može ništa da se nabavi zbog rata u Ukrajini!?kako to može da se dotera repelent!?da on nije neki nov aparat za sladoled pitam za komšija peru

bo

Super je sto vecina sve gledate kroz politiku ( U NASOJ zemlji ) i oni iz ex yu i nasi koji su za druge stranke koje su za svoju vladavinu topili orudja i nisu nabavili ni jednu pusku a kamali nesto a sada im nevalja nista .Dolazimo do zakljucka da je problem sto se bilo sta radi i nabavlja a ne unistava po nalozima drugih a i opste je poznato da se i ya najbolje na svetu nadje rep da nesto nije po necijoj volji.Ne postoji savrseno oruzije da ne moze biti unisteno ni rafali ni f35 ni migovi ni suhoi nisu neunistivi ni bilo koji tenkovi ni bl sve ima svojih mana i prednosti.

Odgovori
Ne

Kolege, previse znacenja dajete zvanicnoj politici. Te Rusi ovo, Kinezi ono, EU ovako, NATO onako. Pa neko nesto ne dozvoljava, pa Srbija sme, ne sme . . . Elem, setite se da EU i dalje kupuje naftu iz Rusije, Amerika uranijum, Kina je i dalje svetska fabrika, trgovina nezvanicno cveta. Mi svi, i Srbija smo mali da bi nas previse neko gledao, dozvoljavao i branio. Sve se moze, ako imas da platis.

Odgovori
VE

Kako bi nam dobodosla i Tunguska pa da zaokruzimo sve.

Odgovori
Jh

Sta ce nam Tunguska pored Pancira ?

mi

@jhin Pa ona je na gusenicama,necemo moci valjda da je prevrnemo

Iv

Navodno Grčka odustaje od daljnje modernizacije TOR-1 sistema.
Možda bi prodali za „sitnicu“?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor