[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

4. okt 2024

Komandant helikopterske flote bugarskog ratnog vazduhoplovstva: Nedostaju nam osoblje i operativni helikopteri

3. okt 2024

[ANALIZA] Detaljnije o Rafalu F4.1, verziji aviona koju će nabaviti RV i PVO Vojske Srbije

2. okt 2024

Bugarski predsednik poziva na nabavku dodatnih transportera C-27J Spartan i protivpožarnih Air Tractor AT-802 „Fire Boss“

26. sep 2024

Hrvatska i Francuska planiraju osnivanje centra za obuku pilota borbenih aviona u Puli, Srbija Rafale dočekuje sa zastarelim avionima za obuku

25. sep 2024

Aero-miting Vršac 2024: Šarenilo i optimizam srpskog vazduhoplovstva

24. sep 2024

Miloš Vučević detaljnije o razlozima zbog kojih je Srbija izabrala Rafale a ne ruske, američke i kineske avione

24. sep 2024

[REPORTAŽA] “Zastava 2024“: Skromnije letenje RV i PVO, ponovno preterivanje u broju izložene vojne tehnike

23. sep 2024

[REPORTAŽA] Najzanimljivije premijere sa prikaza “Zastava 2024“: Helikopteri Mi-35P, francuski i kineski osmatrački radari, nova sredstva za raketne sisteme FK-3 i HQ-17, emiratski dronovi kamikaze, artiljerija i oklop

21. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Zvanična potvrda: Srbija će kupiti Rafal F4.1

20. sep 2024

Aero-miting Vršac: Prijava za spotere i detalji letačkog programa

19. sep 2024

[REPORTAŽA] Airpower 2024, aeromiting koji ove godine nije oduševio

19. sep 2024

[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024
Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica
Radari TRML-4D se nabavlju u okviru raketnih sistema PVO IRIS-T SLM / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

Kompanija Hensoldt saopštila je juče da je u okviru nemačke inicijative ‘‘European Sky Shield Initiative‘‘ (ESSI) od nemačkog proizvođača Diehl Defence dobila narudžbinu osmatračko-akvizicijskih radara TRML-4D za dve evropske države – Letoniju i Sloveniju. Ugovor je vredan 100 miliona evra i njime je obuhvaćeno održavanje i obuka, a radari će biti deo raketnih sistema PVO IRIS-T SLM koje su ove dve zemlje već naručile.

Iz Hensoldta je ujedno napomenuto da samo u inicijativi ESSI već ima ugovoreno 80 radara različitih dometa. Uz to ističu da je njihov radar TRML-4D u Ukrajini pokazao izuzetno dobre performanse otkrivanja, kao i da je tokom testiranja u Letoniji pobedio u jakoj konkurenciju.

Navodi se da je ovaj radar zasnovan na najnovijoj AESA radarskoj tehnologiji, da obezbeđuje istovremeno brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 kilometara. Tvrdi se da je sposoban da brzo i pouzdano otkrije i prati sve vrste vazdušnih ciljeva, krstareće rakete, rakete, besposadne letelice i avione – i klasifikuje ih za dejstvo.

Novi stub slovenačkog PVO, IRS-T SLM / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Dva dana ranije, ministarstvo odbrane Slovenije objavilo je da je slovenački ministar odbrane Marjan Šarec boravio u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Crnoj Gori. Tom prilikom je na podgoričkom aerodromu izvršena svečana primopredaja besposadnih letelica Belin-V slovenačkog proizvođača C-Astral u čijoj nabavci je slovenačko ministarstvo odbrane bilo posrednik za potrebe ministarstva odbrane Crne Gore.

Letelice su nabavljene u međuvladinom ugovoru koji je potpisan 23. avgusta prošle godine, a koji predviđa zajedničku nabavku BPL Belin-V. Ukupno će biti nabavljeno 16 letelica, od toga 10 za Sloveniju i 6 za Crnu Goru, vrednost posla za Sloveniju je 3.566.635,84 evra sa PDV-om, a za Crnu Goru 1.063.762 evra bez PDV-a – navodi se u saopštenju slovenačkog ministarstva odbrane.

Detalj sa primopredaje slovenačkih besposadnih letelica Belin-V Crnoj Gori / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije

Kako se još navodi iz slovenačkog ministarstva odbrane, ministar Šarec je rekao i da je Slovenija Crnoj Gori donirala šest sistema BANS (Battelfield Anti-Aircraft Non-Lethal VSHORAD System) slovenačke kompanije Guardiaris, koje će crnogorska vojska uključiti u svoju protivvazduhoplovnu odbranu. Istaknuto je i da je Crna Gora takođe zainteresovana i za kupovinu vojnih elektromotora STRiX, kao i dodatnih bespilotnih sistema Belin-V za potrebe svog ministarstva unutrašnjih poslova.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Ionako će sve to skupa na istočni front, pre ili kasnije…

Odgovori
Th

@Ivica
Ko zna sta je sve jos uz municije u vrijednost skoro milijarde eura iz Srbije zavrsilo na istocnoj front?

@Boban
Ko kaze da ce Slovenci ostat samo na tomen. Oni su pametan narod. Postupaju rationalno i po planu. Dio su kolektivne obrane NATO Saveza.
Samo jos da se Hrvati opamete u sta osobno sumnjam. Postali su Franzuska gubernija. Da nisu do zadnjeg casa sa nabavkom Rafala cekali Franzusi bi vjerovatno izabrali VHS-2 umjesto HK-416/417. Samo zbog politike.

Si

Thomas Heckler je dobio francuski ugovor jer je to jos Merkelica dogovorila. Francuska vojska je odabrala VHS nakon testiranja, politika je uzela Heckler.Nema to veze sa Rafalima.

Bo

Ovaj Iris se nije dobro pokazao u Ukrajini. A imati jedan sistem bez podrske drugih sistema i preklapanja daljina je slaba odbrana!

Odgovori
KK

@Boban

Moze izvor u kojem se potvrdjuje da se Iris nije pokazao dobro u Ukrajini i zasto?

Mi

KK

Nema izvora. Pokazao se odlicno.

Pa

Mogu da razumem zlurados’ kod komentatora, kao i blanko poverenje svemu sto dalazi sa zapada.
Najjace je kad se to tvrdi iz sveg glasa, imas svoja uverenja, ko te dira, potkrepi necim, sem cuo sam kod vulkanizera jutros…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor