BEG airport status
Analiza: Donacija ruskih MiG-ova 29 kao spas za srpsku lovačku avijaciju Lovac MiG-29B (L-18) naoružan sa dve infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-60MK. Ovaj primerak remontovan je 2010. godine / Foto: Dragan Trifunović

Analiza: Donacija ruskih MiG-ova 29 kao spas za srpsku lovačku avijaciju

Prošlog petka preneli smo pisanje lista ’’Večernje novosti’’ o tome da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio paket vojne pomoći u vidu donacije lovačkih aviona i oklopnih vozila.

U tekstu međutim nije precizirano i nije jasno napisano šta bi sve ta pomoć mogla da sadrži. Iznesena je informacija da bi Srbiju to moglo koštati i do 50 miliona evra ali i da je naknadnim naporima taj iznos gotovo prepolovljen.

Pre dva dana Novosti su ponovo objavile tekst koji se bavi problemom lovačke avijacije RV i PVO Vojske Srbije u kome je pojašnjeno da bi za navedenu novčanu sumu Srbija od Rusije ne samo dobila 6 polovnih lovaca MiG-29 već bi to uključivalo i remont 4 postojeća aviona istog tipa.

ha2a4485-1
Lovačka avijacija ima potrebu za dvosedima MiG-29UB (9-51) kako bi se za ovaj tip obučilo što više mlađih pilota i kako bi se postigla veća trenaža / Foto: Dragan Trifunović

Takođe je navedeno i da bi bili donirani oklopnjaci, tenkovi T-72B3 i to 30 primeraka, kao i da oni ipak nisu prioritet za Vojsku Srbije koja želi oklopna vozila točkaše.

Novosti se ovoga puta bave vremenom koje je preostalo srpskim MiG-ovima 29 kao i pitanjem bezbednosti vazdušnog prostora Srbije. Uz napomenu da je za remont aviona potrebno bar šest meseci spominje se i da bi procedura nabavke primeraka koje je Rusija spremna da isporuči trajala isto toliko.

Od ishoda daljih pregovora koje vode srpski i ruski predstavnici u mešovitom Komitetu za saradnju dveju država zavisiće da li će naše nebo biti bezbedno ili će privremeno ostati bez zaštite, barem kada je u pitanju lovačka avijacija.

Pravovremenim neobezbeđivanjem ispravnih ili remontovanih lovaca sistem protivvazduhoplovne odbrane bi bio ozbiljno narušen, ne bi bio kompletan samim tim ni efikasan.  Država bi morala brzo da reaguje i da u najkraćem roku napravi sporazum sa Rusijom kako 2018. godine Srbija ne bi ostala bez lovačke avijacije.

Da li treba prihvatiti rusku ponudu?

Ako je zaista tačno da bi Srbija za 25 miliona evra dobila 6 polovnih MiG-ova 29 kao i remont 4 aviona iz svog inventara onda bi tu ponudu svakako trebalo prihvatiti. Sasvim je sigurno da se trenutno nigde u svetu za taj novac ne može dobiti 10 polovnih aviona koji su u rangu ruskog lovca, čak ni toliki broj mašina sa daleko skromnijim karakteristikama. Još jedno poređenje mogli bi napraviti sa Bugarskom koja će samo 10 motora RD-33 za lovce MiG-29 (od toga 4 nova) platiti 21 milion evra.

Činjenica je međutim da ponuđeni avioni nisu sveže remontovani ali i da sigurno mogu leteti još nekoliko godina nakon čega bi morali na svoj poslednji remont kako bi se upotrebljavali negde do kraja 2020-tih do kada bi mogla leteti i 4 postojeća aviona. Svakako da bi za nekoliko godina država morala da izdvoji još bar oko 30 miliona evra kako bi tih 6 aviona poslali na opštu opravku u Rusiju.

img_2674
U dežurstvu sistema protivvazduhoplovne odbrane danas se nalaze i avioni MiG-21UM kojima su integirsane rakete vazduh-vazduh R-60MK / Foto: Živojin Banković

Srbija sada međutim nema vremena da bira jer vrlo brzo neće biti sposobna da bar delimično svojim lovcima kontroliše svoje nebo. I do sada je bilo velikih problema kada je reč o toj sposobnosti jer je flota srpskih MiG-ova 29 od remonta 2008-2010. već imala izazove sa operativnošću zbog hronične nestašice i neblagovremenih nabavki rezervnih delova i potrošnog materijala. MiG-ovi 29 nisu leteli pre svega zbog nedostatka piropatrona za izbaciva sedišta, guma za stajne trapove a najduža pauza od više od 4 meseca je napravljena usled nedostatka akumulatora.

Još uvek nemamo detalje da li bi se sa 6 aviona iz Rusije dobilo/kupilo i naoružanje, izvršila doobuka aktivnih i obuka novih pilota, nabavili rezervni delovi kao i dodatna zemaljska oprema za opsluživanje aviona. Iako vazduhoplovno-tehnička služba raspolaže sa određenom opremom za održavanje toj opremi je takođe ne samo potreban remont već bi bilo poželjno da se nabavi i dodatna količina iste kako bi normalno funkcionisala eksploatacija buduće flote od 10 aviona MiG-29.

Tu se pre svega misli ne samo na razne poklopce, prekrivke, merdevine, rude za vuču, platforme za pristup, dizalice, kolica, nosače, sprave za podešavanje, pumpe već i na ozbiljniju opremu kao što su kondicioneri, razni agregati, uređaji i stanice za dijagnostiku raznih sistema aviona, posebna oprema za manipulisanje naoružanjem i za njegovo ispitivanje, zatim vozila za vuču, vozilo sa kiseonikom, azotom, komprimovanim vazduhom, mešači, agregati (tzv. APA).

img_2317
Infracrveno samonavođena raketa vazduh-vazduh R-73E na avionu MiG-29B RV i PVO Vojske Srbije. Jedna ovakva nova raketa danas košta oko 400 hiljada dolara / Foto: Živojin Banković

Ako bi se među tih 6 primeraka našla i verzija 9-13 onda je potreba za navedenom opremom još veća jer se ova varijanta ne nalazi u inventaru RV i PVO. 9-13 se dosta razlikuje od 9-12B, mnogi sistemi su potpuno drugačiji a aktivni piloti bi morali na obuku za ovu verziju.

Nezvanično, Srbija bi dobila jedan 9-12, tri aviona 9-13 i dva dvoseda 9-51 koji bi došli iz baze Milerovo gde je avione koristio 31. gardijski lovački avijacijski puk. Dakle nije reč o avionima koji su modernizovani na standard MiG-29SE ili SM ili SMT (za dvosede UBM) – takvi avioni bi koštali mnogo više, od nekoliko desetina pa i do 100 miliona evra sa obukom, logistikom i naoružanjem.

Potrebno je obnoviti i arsenal naoružanja a ako govorimo samo o raketama vazduh-vazduh treba reći da su poslednje nabavljene 2008. godine kada je u Rusiji kupljeno 8 R-27R1 srednjeg dometa. Količina raketa R-73 i R-60 odavno nije obnavljana i bilo bi poželjno da se kupe nove. Ali pomenute rakete nimalo nisu jeftine, cena R-27 na tržištu iznosi čak oko 700 hiljada dolara dok R-73 košta oko 400 hiljada.

To znači da bi za samo jedan borbeni komplet 6 aviona MiG-29 od kojih bi neki bili dvosedi (koji ne nose R-27) trebalo izdvojiti bar oko 15 miliona dolara. Još više novca bi bilo potrebno kako bi se obezbedilo novo naoružanje za još 4 aviona kojima je opremljena naša jedina lovačka eskadrila.

Više puta smo pomenuli da bi dolazak ovih polovnih aviona bilo samo privremeno rešenje koje bi omogućilo dalje preživljavanje lovačke avijacije u narednih 10-12 godina. Takođe ukazivali smo na veoma loš odnos države prema RV i PVO usled čega je lovačka avijacija više puta bila prizemljivana.

Ako bi se ovakav nemar nastavio i nakon dolaska 6 MiG-ova 29 iz Rusije, ako se ne bude obraćala pažnja na redovne nabavke delova onda ćemo ubrzo imati sličnu ili istu situaciju kao danas. Vrlo verovatno da bi neki novopristigli avioni nakon određenog vremena bili korišćeni kao izvori delova kao što je trenutno slučaj sa jednim jednosedom (avion sa ev, brojem 18101) koji zbog toga nije leteo više od 6 godina.

   

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required

   
   

   

   


[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ar

Nemamo sta da biramo ako ovo neuzmemo onda uskoro nemamo nista ..osim laste.

Odgovori
Ma

Mogu misliti šta smo obećali kao dodatak uz 25 miliona dolara za avione. Imaćemo još jedan „tajni sporazum“ gde će neko dobiti vodu, naftu, izletišta, nešto, a mi ćemo „uštedeti“.

Odgovori
А

Није ово штедња јер пара немамо за штедњу. Ово је дај шта даш а људи извољевају као да имају избора. Хвала богу па Руси не читају шта пишемо иначе не би им пало на памет да нам дају било шта.

AS

Molim te ne izmisljaj, NIS je prodat ispod cene ali makar radi, ako uporedis sa hrvatskom koji su prodali ispod cene svoju naftnu industriju amerima, e vidis oni su je ugasili i radnici ostali bez posla.

ni

@AS
šta su prodali kome i šta ne radi

Re

Nema veze sa tekstom, al cisto radi publike, INA je prodata Madjarima, i da, planiraju da je ugase, i oko toga je bila gomila afera u Hrvatskoj. NIS je prodat Rusima, u direktnom dogovoru, tako da ni ne znamo koja bi cena mogla da se dobije. Rusi su preuzeli milijardu evra dugova, zastarelu tehnologiju i 10.000 radnika viska. Naravno, dobili su trziste. Velika greska je bila prodaja naftnih lezista u paketu, mada realno to ni nije neka astronomska vrednost.

Ma

Hrvatska nije prodala svoju naftnu industriju Amerima, nego je 25% prodano mađarima.

INA i dalje ima dvije rafinerije, više benzinskih stanica nego prije, otvoreno je niz novih, gotovo sve su renovirane… Dakle nitko nije ništa zatvorio, niti su ljudi ostali bez posla.

ra

Marko kako mozes takve neistine da iznosis!? Prvo Mol ima udeo od 49% u Ina, a od rafinerije Sisak cak I Hrvatski politicari odustaju I izjavili su da je zatvaranje neminovno, a tu radi oko 600 strucnjaka ,upitno je I u Rijeci,ali mislim da ce tamo zadrzati rafineriju..Nis je prodat Rusima, sama modernizacija I obnova rafinerija je kostala preko 700M, evra, naravno da imaju interes u Nis-u ali taj interes dele u potpunosti sa nama, I imamo partnerski odnos.Koliko Nis donira sportskim klubovim, savezima, obrazovnim institucijama, sportskim terenima, parkovima za izgradnju I odrzavanje, na desetine miliona E, samo za Hram na Vracaru su donirali ogroman novac,humanitarni rad itd…Sta je mol donirao, samo politicarima novac da bi stekli vecinski udeo da preuzmu trziste, ne misleci ni na cije drugo interese, vec iskljucivo svoje

Dr

Razumna analiza.
Nisam znao da imamo R27 .

Potpisati sve sto pre i krenuti u nabavku.

Odgovori
IL

Ukoliko u ovu cifru nisu uracunati rezervni delovi, ovu ponudu ne treba prihvatiti. Odrzavanje aviona je rak rana naseg vazduhoplovstva jos od raspada SFRJ. Kada se na to doda nestasica goriva, goriva, dobija se hronicno neobuceno vazduhoplovstvo nesposobno da izvrsava i redovne, a kamoli vanredne duznosti. Dakle, ove avione prihvatiti samo ako su u cifru uracunati i delovi koji ih mogu opsluziti do sleceg kapitalnog remonta. Posto je vec jasno da taj remont nece biti ukljucen u cenu, ali to je nesto sa cime moze da se zivi jos narednih 4-5 godina dok ovih 6 “novih“ 29-ki ne izadje iz resursa. Medjutim, kako je prvobitna cifra prepolovljena, to verovatno znaci da je iz nje izbacena stavka remonta nasa 3-4 operativna MiG-a, sto upucuje da ce bas oni biti donori rezervnih delova za ruske letelice do remonta. Tu onda dolazimo i do problema s obzirom da u naoruzanje primamo i novu verziju 9.13, za koje se nasi 9.12 ne mogu do kraja koristiti za sve delove (radarski ometac, sredstva komunikacije i navigacije, SUV). O cinjenici da cemo u 9 letelica (101 nece vise nikada poleteti) imati cak TRI razlicite verzije istog tipa aviona (3 komada 9.12, 3 komada 9.13 i 3 komada 9.51!!!) ne bih ni govorio kada je u pitanju unifikacija odrzavanja, obuke i logistike. Kada je u pitanju naoruzanje, isto je mrka kapa da cemo nesto dobiti, pa ce se sa postojecim kontigentom R-73 i pokojom R-60 krpiti neki minimum borbenih mogucnosti na isti taj period.
Sve u svemu, ovaj “spasonosni“ paket nije nista drugo do nastavak budzenja, krpljenja i potpune improvizacije koji smo isuvise dobro izucili u prethodnih 25 godina kada je nasa vojska, vazduhoplovstvo i lovacka avijacija u pitanju i koja za svoju posledicu ima operativna svega po 3-4 aviona u svakom trenutku na kojima ce nedostajati novih pilota, dok ce stari imati ozbiljnu nestasicu potrebnih sati naleta.
I naravno, vidimo se sa istom ovom temom vec negde pocetkom 2020-ih. Pod uslovom da gume, patrone i akumulatori pre toga opet ne prizemlje “sve“ nase lovce…

Odgovori
zo

Mozes li se predstaviti..cime se bavis..odakle ti informacije..poluim
formacije…da li si radio u vazduhoplovstvu..ako jesi, sta si konkretno radio..sta je ostalo iza tebe ili vas….onda da malo razmenimo neka misljenja.

Go

Po mom skromnom misljenju ovog puta nebi trebali da ispalimo ruske prijatelje i Putina licno. Ponuda je dobra kako bi kupili vreme do 2025 godine i imali ispravnu aviaciju. Treba napraviti ekonomski plan za vojsku Srbije i to sto pre, jednostavno da se zna sta je nama potrebno od opreme i ljudstva a sta je zastarelo i visak. Od svih aktivnih aerodroma treba ostaviti samo Batajnicu i Nis kako bi se smanjili troskovi odrzavanja i svorili uslovi za obnovu aviacije. Sto se tice RV i PVO tu je stvar jasna, PVO realno treba da je stub odbrane iz vaduha. Znaci najmanje po jedna garnitura Buk-M2E/ S-300PMU2 i po 6 vozila Pancir S-2 za Batajnicu i Nis. Sto se tice RV, prvo kupiti esadrilu trenaznih aviona jeftinih FTC-2000 ili malo skupljih Yak-130/ Hongdu L-15 kako bi se piloti obucavali na 4 generaciji a kasnije kompletirati sa eskadrilom visenamenskog FC-1/ JF-17.

Odgovori
IL

O kakvim S-300 i Bukovima M3 vi ljudi više ovde pričate? Pa zar ne vidite da mi ni za remont 3 naša MiGa stara 30 godina nemamo? Zar vam nije jasno da o stotinama miliona evra ulaganja u raketne sisteme nema ni govora i da nas verovatno i tu čeka neka ovakva krnja donacija Bukova M1, Osa, Strela 10 ili Šiljki? Dajte da prestanemo sa nerealnim maštarijama i da vidimo šta za ove male pare možemo da pokrpimo, a da na nešto liči i bude koliko-toliko upotrebljivo u narednim 10-ak godina…

Go

„IL“ Mozda zvuci pretenciozno ono sto sam napisao ali sve je na mestu i nista nije neostvarljivo. Ako procitas pazljivo ceo tekst videces da sve ovo moze da se ostvari za 10 godina. Posebno ako se ministar uhvati u kostac sa vrhom vojske, da zajedno naprave prioritete i ispravne ekonomske korake a samom tim smanje rasipanje para na nevredne stvari i propale projekte. S, postovanjem Goran.

IL

@Goran:

Problem je što mi nemamo 10 godina, a nijedan ministar vojske ni u bivšoj SFRJ, a kamoli u poslednjih četvrt veka nije bio ništa više od poslušničkog ćate. Pričate o po jednoj bateriji S-300PMU, Buk M2 i Pancira. Znam da cifre variraju, ali uzmimo npr. da po jedna baterija tih sistema košta po 150, 60 i 100 miliona evra, dakle oko 300 miliona evra. Uzmimo i domete od 100, 50 i 20km. Rasporedimo ih na tri kraja zemlje. Opcrtajmo krugove koje štite bez uticaja razuđenog reljefa, sračunajmo površine tih krugova. 31.400+7850+1256=40.506km2. Ugrubo, polovina teritorije države da nema preklapanja zona dejstava i da je Srbija ravna pustinja kao Irak. Dakle, 300 i kusur miliona za POLA zemlje. Sa druge strane, isto to radi, ali za ČITAVU zemlju i jedna eskadrila sa 8-12 MiG-ova 29S kojima su istekli resursi, ali su remontovani i modernizovani na standard SE/SM/SMT. Recimo da kao avioni bez resursa dolaze za džabe, ali da sve ostalo moramo da platimo. Uzmimo da ih bude 8, kao minimum operativnosti (po 2 u dežurstvu, rezervi, na obuci i održavanju), i uzmimo da su cene remonta, paketa delova sa dva rezervna motora i minimalni komplet naoružanja po 5 miliona evra za period od 10-15 godina. Dodajmo na to i modernizaciju koja isto košta 5 miliola po avionu. 20 miliona po letelici. 160 za minimalnu eskadrilu. Pola cene od tri baterije raketnih sistema dugog, srednjeg i kratkog dometa. A pokrivena čitava teritorija. Naravno, ovo je sve gruba aproksimacija, ali sam siguran da bi precizniji račun bio još više na strani aviona. O odnosu novih i polovnih aviona da i ne pričam, pošto bi 8 MiGova 35 koštalo oko pola milijarde evra i to bez pola opreme. Poenta je sledeća: Eskadrila polovnih aviona je duplo jeftinija od 3 baterije PVO sistema. 3 baterije PVO sistema su duplo jeftinije od eskadrile novih lovaca. Prema svecu i tropar. Pozdrav

Go

IL, ima tu logike, zelim i ja da prihvatimo predlog i da kupimo sebi vreme ali da ga pametno iskoristimo. Za ostalo sam suprotnog misljenja. Kad jednom kupis Buk-M2E ili S-300PMU2 imas ga narednih 40-50 godina, a dok Mig 35 koji je jako lep avion trazi stalno odrzavanje, o ceni necu ni da mislim. Citamo kako smo dosad prolazili sa nasim Migovima 29, sto se tice remonta i delova. Pitanje 1 je, gde i kako obucavati pilote sa toliko mali broj aviona? Pitanje 2 je, a sa kim cemo da ratujemo da nam trebaju tako snazni dvomotorci koji vise kostaju nego sto mi imamo para? Ekonomski je bolje kupiti jeftine trenazne avione kako bi zadrzali pilote koji bi patrolirali na istima sa puno sati leta i imati dobro defanzivno PVO orudje koje bi stitilo iste. Nemoramo sve kupiti, imamo mi i svoju pamet, prizvodnju ali i modifikaciju na pokretnim vozilima. Kad smo srusili F117 onda duboko verujem ce mo pokriti svaki delic i zastititi nebo u slucaju da budemo nedaj boze opet napadnuti. I na kraju nismo mi ti koji odlucujemo o ovim vaznim stvarima. Srdacan pozdrav i nadamo se da ce nesto biti ostvareno od svega ovoga jer se vremenski malo razvuklo a vreme neradi za nas.

IL

Ako uzmemo primere svih ostalih drzava nase velicine u Evropi, dolazimo do zakljucka da je lovacka nadzvucna komponenta neophodna za pokrivanje vazdusnog prostora. Jednostavno, koliko god moderan, precizan i mocan PVO sistem bio, ne moze pokriti sve sa zemlje. O borbenoj upotrebljivosti naoruzanih dozvucnih skolskih aviona je vec bilo reci i tu ne bih gubio vreme (nedostatak brzine, opreme, radara). Tako i jedna Ceska, Slovacka, Madjarska, Bugarska, pa cak i Hrvatska i Moldavija imaju cistokrvnu lovacku avijaciju. Lovce u Evropi nemaju pribalticke zemlje, Albanija, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija i sve te zemlje placaju u proseku oko 50 miliona evra godisnje NATO za zastitu VaPa. 50 puta 10 je pola milijarde evra, i to za zemlje koje su 2 do 4 puta manje teritorije od Srbije.
Dakle, sve zemlje u Evropi u mironodopskom stanju imaju lovacku vazdusnu avijaciju, svoju ili tudju. Samim tim, ista je neophodna za taj famozni air policing, odnosno zastitu vazdusnog prostora i teritorije od pojedinacnih naleta slabijeg (terorizam) ili podjednako jakog protivnika (remecenje VaPa od strane suseda).
Sa druge strane, mocni raketni sistemi svoju prednost imaju u zaustavljanju masovnog vazdusnog napada na VaP i teritoriju, dakle za otvoreni ratni sukob sa visestruko snaznijim protivnikom (npr. NATO 1999).
Ako nemamo nameru da ratujemo u dogledno vreme, mocna PVO nam ne treba, jer iziskuje visestruko vec novacno ulaganje i morala bi kod nas da se zbog potpune tehnoloske inferiornosti gradi bukvalno ispocetka. U miru, dovoljan nam je i krpez postojeceg/polovnog fonda lovaca koji ce mozda na duze staze dostici cenu PVO, ali ce ta ulaganja biti inicijalno manja i rastegnuta duzi niz godina.
Pozdrav

Go

FTC 2000G je modifikacija od 2013 godine kao laki visenamenski avion 3 generacije za izvoz u zemlje sa vrlo ograničenom ekonomijom koji moze da zameni Orla, G4 i zastarele MIgove 21. A Migovi 29 su gotova stvar dok je Buk pod ? ali verujem da ima snage i razumevanja da se i to obezbedi. S postovanjem Goran

IL

@ Goran:

I taj i takav FTC2000 je sa delovima, potpuno novim alatima za odrzavanje, naoruzanjem kineskog porekla i obukom maltene ispocetka opet skuplji od remontovanog i modernizovanog MiGa 29. A po opremi i pre svega manevarskim mogucnostima taj avion i pored svih modifikacija daleko kaska i za osnovnom verzijom 29-ke. Jednostavno, to je i dalje tehnologija ’60-ih sa modifikovanim krilom i nosnom sekcijom, te ne moze biti dugorocno resenje koje bi opravdalo nemala ulaganja. Ako vec trazite tip vazduhoplova koji bi zamenio sve nase avione u naoruzanju, onda mozemo da pricamo o kinesko-pakistanskom JF-17 ili korejskom T-50, koji opet sa svojom cenom maltene dostizu MiG-35 i tu se opet vrtimo u krug.
Cinjenica je da mi sebi, uz ozbiljan angazman budzeta u narednih 10-15 godina mozemo priustiti samo (modernizovane) polovnjake, a da nakon toga moramo da izvrnemo milijarde evra kad na red najzad dodje nova oprema. Kako mi te novce verovatno ni za 50 godina necemo imati, realan scenario je da nam se lovacka avijacija i vazduhoplovstvo i zvanicno i potpuno ugasi negde u periodu 2025-30. PVO formalno nece nestati, ali je vec sada toliko inferiorno da ne bi moglo da prati, gadja i obori bilo sta vise od civilnog aviona…
Pozdrav.

Ž

Зависи све о каквој модернизацији МиГ-а 29 говоримо. Јер није исто стандард СЕ, СМ или СМТ. Најскупља модернизација СМТ кошта и до 15 милиона долара.

Реално говорећи, тренутно, МиГ-21 21. века је кинеско-пакистански ФЦ-1/ЈФ-17 који кошта 20-25 милиоан долара.

У принципу и након 2025-30. наша ЛА би могла да преживи увођењем у наоружање руских половних МиГ-29СМТ или чак и МиГ-35. Ако наравно до тада или тада држава не уђе у НАТО.

Go

Slazem se Zivojine, ima tu puno razlike kada je rec o verzijama Mig 29. Obnovljena verzija Mig 29 smt je avion 4 generacije a novi Mig 35 4+ generacije a sve ostalo je zastarela tehnologija gde smo mi trenutno prinudjeni da se borimo sa istom zbog nedostatka sredstava. Tu mislim na skolovani kadar a i ekonomsko ne ulaganje proteklih 25 godina u RV. Sto se tice visenamenskog aviona JF 17 blok B i uskoro blok C sa poboljsanim radarom bi bili idealni avioni za nas RV ako gledamo ekonomiju i povrsinu zemlje. Stim da se nabavi simulator i modifikacija sa dva sedista za obuku pilota koja se trenutno realizuje. Naravno da je Mig 35 najbolje resenje za buducnost ako bude i ekonomskog poboljsanja na svim poljima. Ali cisto sumnjam jer priritet Srbije ce biti zaposljavanje ljudi i ekonomski rast. To za Nato jednostavno neverujem! S postovanjem

en

Pohvala autoru na detaljnoj analizi. Nadam se da će avioni ipak stići, kao i da će državni ( bez obzira na političku garnituru na vlasti) i vojni vrh shvatiti važnost RV i PVO, koja je vitalna za savremenu vojsku, te da će održavati aparate kako treba i pravovremeno ulagati u ovaj rod oruzanih snaga.

Odgovori
Pa

Ako uzmemo ponudjeno, vise ce nam praviti problem nego koristiti.
Remontovati postojece 29 i nabudziti ono malo 21 sa flir i raketama, ako pretekne i u orlove/g4..
Pa za 10 godina eskadrila modernih a ne krpez krpeza.

Odgovori
Ž

Као што смо написали, ако држава не промени однос према овом виду ВС онда било каква набавка авиона нема смисла. Од МиГ-ова 21 нема ништа, то више нико у свету не ради. И онај ко је скоро нешто урадио неће дуго летети на тим авионима, можда до 2020. Како сада ствари стоје нема ништа ни од модернизације Орлова а можда ни Г-4. Флота МиГ-ова 29 је малобројна и услед недостатка других оперативних авиона бесмислено је држати у употреби 3-4 примерка. Тако да ово ипак јесте добро привремено решење. Јер боље је имати 9-12 и 9-13 у дежурној пари него МиГ-21УМ и МиГ-29УБ.

Pa

Mi mozemo 21 da remontujemo, mogli bi i da ih modernizujemo(licencni KOLS i data link) za upotrebu R60 i R73, eventualno kao cisto raketonosci za r27(kad 29 osvetljava). verujem da bi i remont r73 mogao da se osvoji(ukoliko vec nije)
Ove preostale 29 remontovati i modernizovati.
Ako sam razumeo treba da se plati preko 20 miliona za koji novi kvalitet?
Ili placamo te pare za rezervne delove koje za 3 decenije nismo mogli sami da proizvedemo.
Orao i G4 modernizovati ili poceti opremati laste(ili vaskrsnuti jastrebe) za njihove zadatke, tu nema mnogo izbora.
Srdacno.

Pa

I bilo kakav vid saradnje sa Rusijom vezati za remont helikoptera i aviona kod nas, nesto i da se slije od para a ne da se placaju isluzene krsine s jedne strane i poklanja(visemilionsko) upravljanje i koriscenje domacim prirodnim dobrima.
Ili nasataviti po starom dobrom u svoju stetu kursu.

K

Da, Hrvatska je MiG-21 remontirala isključivo zato da omogući nabavu novih (koliko novih to ćemo još vidjeti) aviona i njihovo uvođenje u službu do 2020 (i naravno s političke strane zato da odgodi neugodnu odloku gašenja ili skupe modernizacije zrakoplovstva). To je kratkoroćno riješenje, a nikako dugoročno ili čak srednjeročno. Ovakva ponuda Srbiji je realno veoma dobra, i ako se država Srbija konačno angažira oko svog zrakoplovstva mogla bi biti fenomenalna.

Yr

Au kako je ovo logično. Na jednoj strani imaš ponudu od 25 miliona za remont 4 postojeća Mig-29 i 6 polovnih Mig-29 u resursu, doduše zarličitih podverzija, a na drugoj strani isto remont 4 posojeća aviona za 20 miliona plus remont i „budženje“ Mig-21, najmanje 2 milona po avionu tj. 12 miliona ukupno, cirke. Dakle prva opcija je imaš 10 aviona istog tipa različitih podverzija za 25 miliona, druga je imaš deset aviona, dva različita tipa, slabijih karakteristika, potpuno različitih za održavanje i obuku i sve to košta 32 miliona.
Ruska ponuda nema nikakve veze sa našim idijotskim odnosom prema vazduhoplovstvu. Ako hoćeš rezervne delove, podršku i naoružanje to moraš i da platiš. Niko na svetu ne poklanja avion sa setom rezervnih delova, opremom, naoružanjem i obukom, ne znam odakle ljudima uopšte ideja da je tako nešto moguće. Ukratko avione dobijamo jako jeftino i to a resursom 4-8 godina a ostalo ćemo morati da platimo naravno. Kad ti neko pokloni auto ne pitaš ga za registraciju i gorivo nego gledaš da obezbediš pare za to.

Pa

Da, onda podvucemo, i…
ulozicemo 25 miliona evra u isluzene krsine,
necemo remontovati Mi-8, gazele, mig-21,orlove i g4.
Imamo polovnu presretacku avijaciju s kojom cemo ponosno da spartamo nebom i zaista ne mozemo da prevezemo 50 osoba iz ne daj boze ugrozenih podrucja.
Nema sanse da verujem da je to ikom korisno

ra

Apsolutno se slažem sa Živojinom vazdušni prostor braniti sa trenažnim letelicama je smešno treba prihvatiti ovu ponudu smesta i kraj priče

Pe

Odgovor na pitanje odnosa drzave prema vojsci ce pokazati dosta budzet za odbranu u 2017, jer kako je najavljeno bilo bice visestruko veci i finansirace se cak perspektivnih 20 tak projekata modernizacije naoruzanja, a prethodno je bilo nominovano 8 … Kako god za koji mjesec ce biti sve mnogo jasnije po pitanju obecanja i svega drugog.
Koliko sam ja shvatio iz raznoraznih clanaka, kao dio ruskog paketa je ukljucen i komplet rezervnih dijelova..

Ž

Павле

Кренимо редом. Кажете треба ремонтовати МиГ-21. Како када не можемо да им продужимо животни век? Јел знате да је ремонт последњег МиГ-21 код нас трајао 5 година? Ко је у свету скоро ремонтовао МиГ-ове 21? Хрватска, Мозамбик, Сирија, С. Кореја….каква модернизација? Ко још то у свету ради?

Ремонтовати Ми-8? Који ће када им истекне ресурс 2018. бити стари 37 година. Не него треба купити још Ми-17В-5.

Г-4 и Орлови се ремонтују, споро и уз много тешкоћа али излазе из ВЗ. Заборавите модернизацију Орлова, то се неће десити а питање је и да ли ће заживети програм Г-4МД. Прошла је још једна година и није се ништа догодило по том питању.

Какво везивање Русије са ремонтом хеликоптера и авионима? Којим? Коме? Знате ли колико би требало уложити у ВЗ Мома да би се то десило? На десетине милиона евра. И знате ли колико у свету и Европи има озбиљнијих ремонтних завода који раде руске ваздухоплове?

Питате се који квалитет добијамо за 20 милиона? Који квалитет смо имали до сада? Па Хрватска је ремонтовала 7 својих авиона МиГ-21 и докупила још 5 за 17,7 милиона. Јел имамо неколико стотина милиона долара за ескадрилу МиГ-29М и М2? Немамо. Док не будемо имали биће добри и половни МиГ-ови 29.

Pa

Brankovicu,

Dok ne sredimo sopstveni odnos prema resursima slabo ce nam biti u svemu.
Zasto se g4 i orao sporo remontuju? Zasto ne modernizuju?
Leteli su mnogo i rendgenom su ustanovili da je materijal opterecenih delova ‘propuzao’? Nemamo rezervne delove?
Zasto mi ne mozemo a Hrvatska moze da leti na mi8?
Zasto Hrvatska moze a mi ne mozemo da letimo remontovane(zasto ne modernozovane) 21(i oni su prestareli?
Jesi li Rusi nama nudili da budemo remontni regionalni centar?
Jesu li isto nudili i Hrvatskoj? Jesu. Nema ljubavi, samo interes.
Ovaj poklon izraubovanih 29(20M za rezervne delove, da u redu je) ce da nam popravi sopstcveni odnos? Nece. Unazadice, Pozatvaracemo svaki proizvodni i remontni kapacitet.
Dakle zarad poluusaglasene, poluletne eskadrile koja nam apsolutno nicemu nece koristiti sve ostalo cemo lagano niz Ibar da pustimo?
Zasto ne bi ulagali u VZ MS?
Sapleli su se Rusi davajuci zapadnim firmama licencu za remont helica. A mi mozemo rutinski i to da zatvorimo?
Proci njime kada su se remontovale 21(u vreme SFRJ) bila je cast i zadovoljstvo, ne zbog rezima vec zbog odnosa zaposlenih ai drzave prema tome.
Jesu li tada remontovani vazduhoplovi za strane drzave?
Da ne postavljamo mnogo pitanja, odgovor ionako nece pasti s neba ili donacijom….

Pa

Ova cela prica me jako podseca na pricu:
Ma sve nase je djubre, uzmi strano to je dobro.
Kao gasterbajteri kad se vrate u zemlju pa pljuju i bacaju gde stignu a cim predju granicu izigravaju gospodu(zato su i otisli iz zemlje).

Raditi i ulagati da bi bili gospoda u svoj zemlji….mnogo?

Zar nije sumnjivo da je cena prepolovljena?
Jeste li ikad kupovali i cenkali se?
Prodavac koji ne da popust veci od 5% je pravi prodavac.
Ostali su prevaranti. S moje strane dosta o ovome, srdacno.

Ž

Много пута смо до сада говорили о лошем односу државе према ВС а највише према РВ и ПВО.

Г-4 и Орао се споро ремонтују између осталог и због проблема са резервним деловима. Ако имамо такве логистичке проблеме (нарочито са Орлом) онда их нема смисла модернизовати.

Хрватска има много млађе хеликоптере Ми-8МТВ-1 који су скоро ремонтовани и нису уопште за поређење са нашим Ми-8Т који су произведени 1981.

Хрватска ће летети на својим МиГ-овима 21 још свега неколико година.

Погледајте какви су ремонтни заводи за руске хеликоптере у Чешкој, Словачкој и Пољској па онда упоредите са ВЗ Мома која ремонтује авионе 3-5 година.

Ова понуда ловаца за 25 милиона евра ће спасити ловачку авијацију која ће се угасити 2018. ако се ништа не предузме. Дакле ако се не ремонтују ни постојећи МиГ-ови 29 а то нам се наводно и нуди уз ових 6 половњака који би омогућили да се двоседи МиГ-21УМ повуку из употребе.

Какав производни капацитет? Чега? Ремонтни капацитет? Па видели сте какав је а то нема везе са овом донацијом ловаца.

Нисам написао да не треба улагати у ВЗ Мост али ни то нема везе са ловцима. А управо је државни врх говорио о томе како би наш завод био ремонтни центар за МиГ-ове што је ипак бесмислено а о томе смо овде већ писали. И да улажемо у завод да се ремонтују МиГ-ови 21бис и Ми-8Т? Потпуно нерационално јер су ти ваздухоплови неперспективни.

Донација ловаца је као што сам много пута поновио само могућност за преживљавање ловачке авијације у наредних десетак година.

ve

Molio bih komentatore koji su upoznati sa problematikom da mi pojasne kakve su sanse lovca koji razvija brzinu 1,5 maha u sukobu sa avionima koji lete brzinom preko 2 maha?Da li je ova razlika u brzini presudna?Na jednom sajtu koji se bavi avijacijom citao sam da je 1980 nas tim bio poslat u SAD na procjenu aviona F 5 u vezi sa njegovom mogucom kupovinom i da je testni pilot koji je vrsio probne letove na njemu a inace je bio pilot MIG 21 izmedju ostalog iznio zakljucak da je na manjim visinima F 5 superioran u odnosu na MIG 21 koji je SFRJ tada imala u inventaru.

Pa

u vazdusne bitke se moze uci u okolozvucnom rezimu leta, ta brzina po pravilu pada na visokkopodzvucnu. na papiru avion 2 maha u praksi skoro nikad i ne leti tom brzinom. nema brzina dugo znacaja u vazdusnim borbama(izuzetak beg od raketa-mig 25 nad irakom npr), radar i awacs, pa onda rakete i topovi, a ko se seca vazdusne pobede topom? arapsko izraelski rat mozda, kasnije retko zaista. f-5 je superioran ali sa cenom nije dobar ka 21 bio. i sad bi nam f5 znacio, kao i mig21 ispravan.

ve

@Pavle hvala na odgovoru.Interesantan je ovaj avion F 5 kada se uporede njegove karakteristike on je negdje velicine naseg Orla i ima motore skoro istovjetne snage ali su amerikanci konstrukcijom zmaja postigli da ovaj avion ima znatno veci dolet,spoljni teret i vecu brzinu.Juzna Koreja prozivodi laki lovacki avion koji je nastao po ugledu na ovaj avion i cini mi se da bi takav avion moga da bude od velike koristi za srpsko vazduhoplovstvo naravno ako ima radar i rakete sa kojim se moze upustiti u bitku sa „vecim lovcima“ a da ne bude inferioran

Pa

@vesko
U Iransko-irackom ratu taj tip (veoma uspelog) aparata uspeo je da zabelezi pobedu protiv Mig-25 sa sidewinder raketom, ali je isto tako bio redovna zrtva MiG-21/23 sa znanim K-13/R-13M raketama.
Sve navedeno o korisnosti stoji.
Brojne drzave su modernizovale a i povukle iste iz upotrebe.

Ž

@vesko

Južnokorejski laki borbeni avion FA-50, koji je verzija trenažno-borbenog T-50, nije nastao na osnovu američkog F-5.

Pisali smo o T-50:

http://tangosix.rs/2015/27/08/juznokorejski-zlatni-orao-za-hrvatsku-i-srbiju/

ve

@Zivojine nisam ni napisao da je FA 50 nastao na „osnovu“ F 5 nego po „ugledu“ na njega jer Koreanci upravo zele savremen avion koji bi im zamjenio F 5 i T 38 koji je inace nastao razvojem F 5.

Ž

T-50 je u principu školsko-borbeni avion a FA-50 njegova višenamenska borbena varijanta.

T-38 i F-5 su nastali gotovo istovremeno, T-38 nešto malo ranije zbog hitnosti zamene zastarelih trenažnih mlaznjaka.

T-50 je prvo zamišljen da zameni južnokorejske T-37 i T-38 da bi daljim razvojem nastao i borbeni avion koji će zameniti F-5.

Mi

Da vidimo realnu situaciju: RViPVO je trenutno sposobno jedino za air-policing i nista vise. Za tu svrhu potrebne su samo R-60MK, za koje radimo remont. Dakle – usteda, nema potrebe za kupovinu novih.
Sto se tice R-27, verujem da ih imamo jedno 60-70 komada ukupno, jer smo nasledili one kupljene u vreme SFRJ. Treba uraditi remont tih raketa (ukoliko je moguce), jer nakon remonta mogu da se koriste jos 8 godina. Taman do „ispadanja“ svih MiG-29 iz resursa, oko 2025-e.
Zakljucak je jasan: sa ruskim poklonom moci cemo da radimo air-policing narednih 7-8 godina, a onda mora da sledi kupovina.
Da li ce ti biti polovni Typhooni, Gripeni ili novi MiG-35 – ostaje da se vidi.

Odgovori
VM

Ko nece da heani (placa) svoju vojsku hranice tudju – Ivo Andric

Odgovori
ni

ovu ponudu bi bilo suludo odbaciti jer nikada bolju necemo dobiti nazalost lovacka avijacija je takva kakva je avioni za obuku nam cuvaju nebo 10 migova 29 je resenje za kratak period ali dovoljan da se pocne sa pripremom da se za recimo 5 ili 6 godina nabave noviji aparati a da pri tome sto je najvaznije imamo obucene ljude

Odgovori
Ma

Prihvatiti ponudu ne sutra nego juce ili reci gasimo RV nemamo potrebe za istim pa ce braca Bugari da nam cuvaju nas vazdusni prostor!

Odgovori
Ma

Nisu mi nikako jasni komentatori koji mogu da pronadju zamerku na ponudu ove vrste od strane Rusije. Prvo se ponasamo kao da imamo ogroman izbor, a ne sasvim ogranicen budzet za nabavku vojne opreme, a zatim bi zeleli da nam Rusi i pored znacajnog poklona u vidu maksimalno spustene cene, pride osiguraju i odrzavanje letelica. Dajte da bar malo budemo realni. Ova ponuda je po meni izvrsna i krajnje korektna i nikako ne bi smela da se odbije jer Srbija nema finansijske resurse u ovom trenutku da obezbedi ne eskadrilu novih aviona, vec ni jedan novi avion, buduci da cena jednog modernizovanog MiG-a 29 M2 prevazilazi cenu ovih 10 MiG-ova. Resurs ovih „krsina“ kako ih pojedinci ovde suvise nonsalantno nazivaju, ne moze biti manji od 8 godina (a verovatno ce biti i 10) i ne znam sta bi mi vise hteli. Svakako je (i to neuporedivo) bolje imati i 10 remontovanih Migova nego jedan ili dva MiGa 35 ili 29M2. Za 8 godina se toliko toga moze promeniti na bolje u Srbiji, vlasti se mogu promeniti i povesti zemlju u nekom boljem pravcu, osim toga kao sto vidimo kapital sa istoka posebno iz Kine sve vise ima upliva na istocnoevropsko trziste, posebno u Srbiji tako da nije zgoreg imati malo sire vidike kada se govori o ovako ozbiljnim stvarima. Nije iskljuceno da ce ekonomija Srbije za 8 godina biti 70 ili 80 umesto sadasnjih 40 milijardi dolara, sto sa sobom nosi isto toliko veci vojni budzet sa kojim se moze racunati na mnogo ozbiljniju nabavku oruzja kakvu u ovom trenutku i u ovakvim finansijskim proracunima ne mozemo ni da zamislimo. Prema tome, ako smo pametni treba oberucke prihvatiti ovu ponudu i dobro se zahvaliti Rusima za istu, a istovremeno prikupljati novac za PVO kako bi se i taj, po meni kljucni resurs odbrane Srbije, mogao izdici na malo vise grane u odnosu na one na kojima se sada nalazi.

Odgovori
Bo

Marko, sasvim se slažem sa vama. Ruska ponuda je fer i prijateljska. Ne zaboravimo da ni njima trenutna ekonomska situacija nije laka. Za ovih 25 miliona dolara dobijamo 6 polovnih aviona MIG 29 vrijednosti bar 60 miliona. Takođe nam treba jak PVO i na to treba uskoro ozbiljno obratiti pažnju. Smatram da takođe treba obratiti pažnju i na kinesku ponudu o kojoj se pisalo nedavno. Oni imaju više nego jeftinu a vrlo dobru zamjenu za naše MIG 21, Orla, G4, a to je avion FTC-2000. Taj avion je jednomotorac koji je jeftin za održavanje a ima dosta bolje karakteristike od MIG 21. Modernizacija G4 je bacanje para jer je taj avion prevaziđen. Moramo ići u korak sa svijetom a naročito sa okruženjem koje modernizuje svoje avione i uskoro nabavlja nove.

Go

„Boro“ Slazem se sa tobom kad je rec o FTC-2000. Nama bolje i netreba jer za bolje nemamo ni ekonomiju a ni strucni kadar. Problem za neke ljude u vojci je kako pasti sa Mig 29 na trenazni jednomotorac, a ne razmisljaju o bezbednosti pilota, obuka mladih pilota i koliko isti trenutno imaju sati letenja.

Ž

Ловачка верзија авиона ЈЛ-9 односно FTC-2000 је тек у развоју. Ако га уопште и ураде. Овако то је тренажно-борбени авион и велика непознаница. За сада га је од страних држава купио само Судан и то 6 авиона. А и НР Кина у врло малом броју.

Go

Donekle ste u pravu gospodine Zivojine. Mislio sam da se JL-9 ili FTC-2000 konstrukcijski oslanjaju na ruskog Mig 21. Procitao sam da je avion aktivan u kineskom vazduhoplovstvu od 2011. Ali poenta je da je ovo naj jeftiniji avion koji mi mozemo da kupimo sa solidnim performansama kao zamena za nase stare 21. A licno, gledano iz ekonomskog ugla voleo bih da imamo uslova za L-15 i JF-17.

Bo

Gospodine Živojine Bankoviću. Ne znam zašto mislite da je avion FTC-2000 velika nepoznanica? Pa taj je avion dalji razvoj dobro poznatog i provjerenog aviona J-7, sveprisutnog u kineskom vazduhoplovstvu a i šire. Chengdu J-7 je nastao iz MIG 21, i tu nema mnogo nepoznatog. FTC-2000 je vrlo dobar i moderan avion za te pare i idealan za naše nebo. Ima nešto bolje karakteristike od MIG 21. Može da nosi kineske, ruske, zapadne rakete. Maksimalna brzina oko 1.5 maha. Motor je kopija sa MIG 21 i za naše tehničare bi bila laka doobuka. Treba nam uskoro zamjena za prastare: MIG 21, Orla, G4. Naravno da FTC-2000G nije u rangu MIG 29 ali je kao školsko/borbeni avion odličan. Ovaj kineski avion FTC-2000 ili FTC-2000G je prava opasna osica i bi bio odličan za obuku naših pilota i kao lovac na krstareće rakete, helikoptere, dronove itd. MIG 29 (ili ako Bog da nabavku MIG 35 za nekoliko godina) bi bio glavna snaga našeg neba. Upravo je naša šansa, ako Kinezi napuste ovaj program (jer imaju drugi L-15), da proizvodnju FTC-2000 ustupe nama. Mi smo trenutno tehnički skoro pa sposobni da proizvedemo ovaj avion po licenci (naravno uz neka ulaganja i nadam se kineske kredite). Našim inženjerima i institutima su potrebni ovakvi poslovi, jer dugo nisu ozbiljnije radili na modernizaciji i proizvodnji nekog aviona osim Laste. Možda bi se kasnije mogao ostvariti i neki izvozni posao i dalja modernizacija ovog aviona. Treba dobro razmisliti o uvođenju ovog više nego solidnog aviona u naše RV.

Ž

Сви кинески авиони су у принципу непознаница. Мишљења сам да FTC-2000 неће имати неки успех на тржишту иако кошта само 8,5 милиона долара. А ипак је тај авион радикално измењен у односу на Ј-7 који се више не производи.

Мислим такође да нисмо способни да производимо FTC-2000, време је показало да смо једва способни да производимо авион какав је Ласта која још увек има проблема.

Од кинеских авиона нама су презентовани ФЦ-1 (ЈФ-17) и Ј-10 који је приказан и уживо у Кини.

А на овој теми смо писали о томе шта Кина може да понуди:

http://tangosix.rs/2015/12/03/sta-kina-moze-ponuditi-trzistu-borbenih-aviona/

Bo

Živojine, svi novi avioni su u principu nepoznanica. Bilo ruski, kineski, američki, evropski. Samo u toku eksploatacije se može saznati koliko su kvalitetni. Da sam na mjestu vlade Srbije, ja bih se raspitao o kineskim avionima kod onih država koje ih koriste. Ako zadovoljavaju, onda bih uz matematiku došao do odgovora u vezi plaćeno-dobijeno. Šta je to što nama treba za zamjenu zastarelih G4, Orla, a da nije preskupo? Avion FTC-2000 je jeftin za održavanje (kako kažu Kinezi). Takođe nije skup za proizvodnju i bazira se na poznatoj tehnologiji J-7. Lično sam upućen na primjer u kvalitet kineskih brodova jer sam bio pomorski oficir, pa znam kakav je kineski kvalitet u proizvodnji brodova. Mogu slobodno da tvrdim da su na tom polju na nivou jedne Italije. Znamo da Italijani prave i brodove i avione koji nisu loši. Kina je ozbiljna država i kvalitet njihovog oružja sigurno nije loš. Kineski nivo u proizvodnji ovakvog aviona kao što je FTC-2000 bi mi mogli da pratimo bez većih poteškoća ako bi se desilo da se ovaj avion proizvodi ili sklapa kod nas. Naravno da Rusi imaju bolje avione, to svi znaju, ali šta je to što nama treba kao solidan trenažni avion a da nije skupo. Treba da imamo jako i sposobno RV I PVO a to po mom mišljenju možemo imati samo ako imamo dobre naučno tehničke institute, dobre inženjere, mehaničare, obučene pilote. Treba misliti na budućnost RV i PVO i napraviti strategiju. Srbija treba da bude ekonomska sila u regionu i takođe sa jakom vojskom i bezbjedna. Jedno i drugo idu zajedno. Ne treba žaliti pare za kupovinu modernih aviona MIG 29 (ili MIG 35) i trenažno/borbenih FTC-2000. Ta dva tipa aviona bi bili dobri u dužem periodu za našu vojsku, po mom mišljenju.

Ž

Овде су неки споменули да се набаве FTC-2000 као једини борбени авион јер би нам био довољан да чувамо ваздушни простор. Као тренажно-борбени не би био лош за замену Орлова.

Али се бојим да ћемо ми за неколико година остати само на Г-4 и МиГ-29 и да нећемо набављати јуришне авионе.

А као што сам навео ЈЛ-9 још нико није купио сем Судана који је пре пар недеља потписао уговор за само 6 авиона.

Bo

Naravno da FTC-2000 ili FTC-2000G ne može biti jedini borbeni avion RV. On nema potrebne kapacitete da bude jedini borbeni avion RV, ali kao trenažno/borbeni avion jurišnik bi bio dobar da zamijeni našeg Orla i G4 koje je pregazilo vrijeme. Bilo bi glupo ostati bez jurišnika. FTC-2000 ja vidim kao dobru prliku za zamjenu Orla, pa i kao dobru priliku za saradnju sa Kinezima na usavršavanju tog aviona uz pomoć naših i kineskih razvojnih instituta. O svemu će odlučiti politika i druge okolnosti. Bilo bi odlično imati MIG 35 i FTC-2000 u našem RV. Ali ne zaboraviti na jačanju PVO, što je možda i važnije.

DE

Srbiji treba jednomotorni avion, jednostavan i jeftin za eksploataciju, a ne preskupi dvomotorni Enterprajsi.
JL-9 / FTC-2000 je avion koji mozete shvatiti bukvalno kao novoproizvedeni MiG-21, ali uz primenu tehnologija 21. veka. Preciznost i kvalitet proizvodnje su na znatno visem nivou, kao i elektronika.
Da pojasnim par stvari:
JL-9/FTC-2000 imaju klasicne uvodnike vazduha i brzinu 1,5M.
JL/9A/FTC-2000G imaju DSI uvodnike i brzinu 1,2M (zbog fiksnog preseka i veceg otpora).
Motor WP-13 je derivat Tumanskog R-13 sa MiG-21 – turbojet, a ne turbofan, pa trosi malo vise goriva, ali sta je tu je .
U proizvodnji se primenjuju CAD/CAM/savremene masine.
Istina, spektar naoruzanja nije tako sirok, ali to nam i nije toliko bitno, jer u strateskoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija (vojna neutralnost), nama je najvazniji Air-policing i eventualna podrska trupama na zemlji.
Integrisana je nisanska kaciga, koja kontrolise rakete PL-5E. Uskoro u izvoz krece i najnovija super-moderna PL-10 sa IIR tragacem i TVC.
Dolet je poboljsan ugradnjom vecih krila koja nose gotovo duplo vecu kolicinu goriva.
Radar koji se ugradjuje nije nesto narocito, ima domet svega 30-ak km, ali je visemodni i dovoljan za ono sta nama treba.
Sve sta dodatno treba je „zakaciti“ nisanski kontejner, recimo novi YINGS III, kako bi mogao da koristi laserski vodjene bombe.
Jedini pravi ogranicavajuci faktor za pilote na FTC-2000 jesu mehanicke komande, tj. nedostatak FBW.
Da rezimiram, za 8,5M USD po avionu, mogli bismo da kupimo 2 eskadrile sa sve naoruzanjem za oko 300M USD i pevamo pesmu narednih 30 godina. Em bismo imali najjeftinije nadzvucno vazduhoplovstvo, em najdugovecnije, em najbrojnije u regionu.

Bo

Deki, avion FTC-2000 je solidan i jeftin avion. Može da zamijeni našeg Orla i G4 i ništa više od toga. Naveli ste njegove dobre karakteristike ali niste naveli mane. Treba biti realan i navesti mane ovog aviona JL-9 ili FTC-2000. Mane su mu što je kompletno izrađen od aluminijuma i nema kompozitnih materijala. To je za današnje vrijeme korak iza YAK-130 ili M-346 pa i drugih. Zbog toga je lakše uočljiv na radarima i samim tim ranjiviji. Osim toga nosi 2000 kg ubojnih sredstava, a M-346 ILI YAK-130 čak do 3000 kg. Ovi podaci ipak dosta znače i ovakav avion kao što je FTC-2000 svrstavaju tamo gdje mu je mjesto, a to je solidan školsko/borbeni avion i jurišnik, jeftin za nabavku i jeftin za održavanje. Neutralnost nije jeftina i mi moramo imati dobro RV i PVO. U ovom trenutku mig 29 (pa makar i polovni i osvježeni) su dobra opcija za naše RV do nekih boljih dana. Nadam se da ćemo nabaviti i jeftini FTC-2000 u dovoljnom broju za zamjenu Orla i G4. Za PVO nam treba modernizacija i tu Kinezi mogu pomoći. Treba o svemu dobro razmisliti i odlučiti se ne za najjeftinije već za optimalno.

Go

Jeste trenazni FTC 2000 ili modifikacija FTC 2000G od 2013 godine je laki visenamenski avion 3 generacije za izvoz u zemlje sa vrlo ograničenom ekonomijom i moze da zameni naseg Orla, G4 i zastarele Migove 21 ako nas RV zeli ovakav model ali neverujem da ce se to ostvariti.

St

Drugi ugao. Kredit 100 mil USD/Evra na 10 godina je uz danasnje kamate je nekih 1 mil/mesecno.
Sto znaci da pare nisu problem. Problem je u odluci.
Da li drzava Srbija zeli ili ne zeli da ulaze u RV.

Odgovori
ki

Ponuda je sasvim ok….treba je prihvatiti

Odgovori
St

Sve pohvale za autora ovog teksta Živojina Bankovića.

Odgovori
go

Postojece 29-ke, kada za to dodje vreme, proglasiti za spomenike od istorijske vrednosti, a ne da se cerupaju za delove. Uzletali su na NATO armadu i mesto im je u muzeju.

Odgovori
Fr

Људи понуда је заиста пријатељска и више него повољна,не схватам људе који потенцирају причу о модернизацији МиГ-ова 21(поред овако јефтине понуде) а јако битно је напоменути да је МиГ 29 доста способнији авион;радар,СПО систем доста бољи,маневарске способности,наоружање,уосталом ко игра ДЦС зна о чему причам :D Такође треба обратити пажњу на ПВО системе који су у прилично лошем стању.

Odgovori
lu

Ludo,treba kupiti ovo,a avioni neka lete,lete,lete,do sudnjeg dana…jer to je poslednje što će ikad država Srbija kupiti.

Odgovori
At

Ovo je slicno kupovini polovnih kola. Ako imas para za nova, najbolje je kupiti ih. A ako nemas, kupujes ono sto mozes. Tacka!

Odgovori
mi

Pa i nije bas…Mi jednostavno nismo ni spremni za nove avione cetvrte generacije sve i da nam ih poklone ,nemamo napredne avione za obuku,nemamo potrebne objekte i logistiku…Najbolje za nas u ovom trenutku je mig29 upravo 9\12 verzije jer bi njega kako tako mogli opsluzivati i obucavati pilote za njega,sa verzijom 9\13 bi vec bilo problema…

al

Koliko puta treba napisati da se remont Miga 21 vise ne radi nigde ,a kamoli modernizacija.Ljudi razmislite dobro ili se informisite pre nego sto nesto napisete.Ovu ponudu Rusa ne sme odbiti u suprotnom sledece godine gasimo lovacku avijaciju.Za bilo sta drugo nemamo para, a pitanje da li cemo i za ove migove imati,s obzirom da je drzava i samim tim i vojska sistematski unistavana decenijama.

Odgovori
Pa

Neko ne pise, neko i ne cita, a neko radi

http://www.mig-21.de/english/technicaldataupgrades.htm

a mi cemo kao i uvek u svemu da zakasnimo, bilo koja varijanta od navedenih bi odgovarala da su avioni u resursu, a nisu.
I imali bi potentniji avion nego donirani primerci.

Ž

Нити Руси, нити Израелци а више ни Румуни се не баве модернизацијом МиГ-а 21. Све те модернизације су започете и реализоване пре 15-20 година.

Pa

Imalo bi smisla da pomenuti avioni jos uvek ne lete.
Koliko je kostala modernizacija po Lancer R primerku?(25M/x=?)
Kao sto rekoh u svemu cemo opet da zakasnimo a izbor ce, kao po obicaju, biti los, na tehnoloskom nivou od pre 30 godina, sa svim poznatim manama(u praksi detaljno izucenim sa poznatim kontramerama), zarad ne gasenja zastarele flote.
Da su iole ozbiljniji u namerama bili bi izdasniji, ovako cemo opet da balansiramo na ostroj zici.
„Fulcrum“, u punom smislu te reci.

Pa

Donirane 29 nisu na visem tehnoloskom nivou aparata koje smo imali ’99. Iz tog ugla dobicemo isto to samo malo drugacije. Modernizacija nula (ili 0-0) do daljneg. I da jeste nista se ne bi radilo ovde?

mi

@A sta bi se to radilo ovde,mozda orao 2.0,migovi21,nema sta sve sama perspektiva,migovi29 su tehnolosko cudo za njih,samo bi falio jos su25 i mi 24 i onda bi imali pravu avijaciju sposobnu da udari,sto se kaze u meso.Mig 21 je odsluzio svoje davno,orao moze da sluzi jos godinu,dve i to je to,samo jos g4 ima neku perspektivu a i njemu vreme curi.Zamajavanje sa nekom modernizacijom 21 i orlova nam najmanje treba,Sto pre osposobiti jednu eskadrilu migova29,to je prioritet a dalje cemo da vidimo

Pa

@milko
mi nemamo perspektivnu letelicu u inventaru za tvoju informaciju. jos 6 polovnih je cist krpez, dobijes 6 i platis jos 25M ili koliko vec i pogasis sve ostalo. kad i njima isteknu resursi onda kupiti i lovacku, i jurisnu ili lba, i nove helikoptere a sve ni od cega, ni za sta i bez ikakvog usvajanja iceg novog. ovako koliko toliko nesto usvojis….rumuni su modernizovali 21 a ne 29, bas se pitam zasto? ne, mi smo pametniji opet od svih.
osposobite 1 eskadrilu na nivo iz ’86, pa dalje vidite, perspektivno…ma sta rece? to je kratkorocno, sta dalje da se vidi…

mi

@pavle I na nivou iz 86. mig29 je mnogo mocniji avion od miga21,to je svakom valjda jasno,drugo,jesu Rumuni modernizovali MIG21 ALI PRE 20 GODINA,i sada ga bacaju u staro gvozdje i nabavljaju f16,Za remont migova 21 a ne 29 su se verovatno odlucili iz vise razloga,sto naravno apriori ne znaci da su bili u pravu,prvo,imali su ih nnogo vise,preko 200 dok su migova 29 imali daleko manje,ispod 30.Rumunija je prilicno velika zemlja a hteli su jedan tip lovca.Drugo,napravili su tri verzije migova21 sto su mogli da urade zbog njihovog poprilicnog broja,za presretanje,za podrsku kopnenim trupama i za izvidjanje.I trece najbitnije,imali su tehnicke mogucnosti u zemlji da to urade upravo na migovima21 dok bi za remont migova29 morali da traze pomoc iz Rusije(sto nije dolazilo nikako u obzir) ili neke druge zemlje sto bi ih daleko vise kostalo i opet ne bi imali dovoljan broj aviona.To sve nema ama bas nikakve veze sa nasom situacijom skoro 20 godina posle ali izgleda da to samo tebi nije jasno…

Ž

Kažete nemamo perspektivnu letelicu. Dakle nije perspektivan ni MiG-21. Možda još par godina. Ali zato MiG-29 jeste i to još bar 12 godina.

Dakle remont i modernizacija MiG-ova 21 po Vama ne bi bio krpež?

Ali bi zato krpež bio dokup 6 MiG-ova 29 i remont postojeća 4 za 25 miliona evra? Neverovatne stvari pišete.

Rumuni su jedini u Evropi modernizovali MiG-21 a u svetu još samo Indija (MiG-21-93).

Uporno forsirate neku priču da ako bi mi uzeli donaciju 6 MiG-ova 29 da bi pogasili svu ostalu avijaciju…

Pa

ja ne forsiram, to je moje misljenje,
zasto pokusavate da osporite sve sto napisem?

odgovorio sam na ovo u prethodnoj prepisci koju cekam da se pojavi.
i jesu li gresili sto su modernizovali?

iskreno uvek mi je niskoleteca 21 jaci utisak od 29, kako god bila.
nabudzena 21 sa nato 99 elektronskim kontramerama protiv 29, skinuce ga kao vrapca. i to je samo moje misljenje.

remont i modernizacija ovde nikako nije krpez, remont napolju jeste u svim varijantama, cak i cepane polutke da izvozimo za to.

Pa

@milko
rumuni su pogresili, eno i indijci su pogresili,
a mi smo popametni i ne gresimo….
meni nije jasno, tebi jeste, u redu je. izvuci se iz sopstvenih reci…
nisam s tobom cuvao ovce i ne bavim se tim sportom,
pa me zaobidji s takvim komentarima.

Ž

Аргументовано оспоравам Ваше потпуно нерационално мишљење.

Ако на Вас МиГ-21 оставља јачи утисак него МиГ-29 то никако не иде у прилог Вашој тврдњи да је боље ремонтовати и модернизовати МиГ-21 него МиГ-29. И то још “како год била“ 21-ца.

А то да би “набуџени“ МиГ-21 1999. скинуо МиГ-29 као врапца је врхунац непознавања материје. И нема сврхе више да дискутујемо о овој теми.

Pa

Da ti pomognem da osporis, pa ne sudimo se?
Pojma nemam u kakvom stanju su nam preostale 21.
8 ukupno sa dvosedima je dovoljno da sa 29 cine solidna presretacka komponenta narednih godina do otpisa svih zajedno.
Ja sam ‘laik’, a vi strucnjak za racionalno.
Priznajem, uvek sam bio vise na strani onostranog i neracionalnog..
A ne umete ni dobro da procitate, 21 sa Nato kontramerama protiv 29 znaci dvoboj u uslovima opticke vidljivosti, 29 bez radara kao ’99, oslanja se na kols, (nabudzeni 21 navedeno ima i KOLS i r73, r60. Dakle da, skinuo bi ga kao vrapca, znate i zasto, 29 je ic rasipnik i opticki najuocljiviji lovac ikada zbog garavog traga, i to iz prve, pre bi ga uocio ic tragacem, opticki jos pre, a sam je manja meta.
Imas neki jaci argument, ili me nisi dobro razumeo?
O svemu, samo ne zapocinji o nepoznavanju materije…da se ne propitujemo javno.

mi

@Pavle Pa cak i te ovce koje si ti sa nekim cuvao a nisi samnom znaju da je mig 21 avion za penziju,doduse stvarno zasluzenu,a da mig29 jos nije rekao svoju poslednju rec na nasem nebu…

Pa

@m…mrzi me da pisem vise
svaka vam je na mestu. odricem ih se i dajem vam moje ucene ovce.
mi smo sahranili taj avion odnosom prema njemu, apsolutna antipropaganda, verovatno sad , nakon svih losih odluka, kao slag na torti cemo da ih i uzmemo i prakticno nemamo izbor.
ma nebitno, kao da je to kljuc svih nasih problema…jel iko od vas strucnjaka razume da je problem u nama a ne u nemanju necega….e

Du

Eh da smo mi svi bili pametni početkom devedesetih godina danas bi na našem nebu vladao pa i prodavao kooperativni NA ili kako god bi se nazivao.Al eto nagledali smo se Dinastije i trebalo je da živimo ko Blejk Karington.Oj žalosti žalosti!!!

Odgovori
K

Pitanje je koliko bi NA ikad uspio. Ove priče o tome kako bi on bio moćan poput EF 2000 ili Rafaleasu plod su fantaziranja i nostalgičnog gledanja na posljednje desetljeće Jugoslavije. Država je bila financijski iscrpljena i slomljena, i sve i da je preživjela gledala bi u dugotrajnu i bolnu tranziciju na slobodnu tržišnu ekonomiju, tokom koje bi dobar dio državnih firmi propao usljed nekonkurentnosti.

Dakako, bez rata ekonomije Hrvatske, Srbije i Bosne nebi trpjele opterećenja rata, bombardiranja i sankcija, pa bi shodno tomu ostala snažnija, ali čisto sumnjam da bi Jugoslavija bila u stanju projekt odvesti dalje od papira. Nije bilo dostatnih kapaciteta da se proizvede potrebna sofisticirana elektronika i software za avione ravne EF2000, te bi se projekt možda razvio tek u laki trenažni mlazni zrakoplov, pod uvijetom da bi za to bilo novaca uopće.

Pe

Naprotiv, bilo je kapaciteta u nemjenskoj elektronici a i kadrova da se proizvede zadovoljavajuci NNS i softver u to vrijeme. Druga je stvar koliko je taj projekat bio stvarno racionalan, jer vec posle 1992 broj narudzbi novih aparata bio je u drasticnom padu u odnosu na doba hladnog rata. Projekat se bazirao na ekonomskoj procjeni da ce biti potreba za nesto jeftiniji a perspektivan lovac i to oko 400 i 700 aviona, od cega oko 200 za potrebe JNA. Koliko je ovo imalo veze sa stvarnoscu posle samo 5 god…i da se SFRJ nije raspala???…Posle pada berlinskog zida i pustinjske oluje, samo su Ameri dobili velike narudzbe, tih godina.

Nas narod ume da bude stoka, nemamo pare a ocemo neke superlovce pete generacije, pa za ove pare moze da se kupi jedan motor za f16 uzimajmo dok je ponuda tu sta cemo mi ne mozemo sad da rodimo bolje to je stoje bolje nema prosto nema.

Odgovori
al

Pavle ne razumem tvoj inat,ti bi na silu da neko remontuje ono sto vec niko ne radi godinema.Da li razumes da vise niko ne radi remont Mig 21 sem Ukrajine,a videsmo kako su komsije prosle.Rezervnih delova za taj avion nema samim tim ni garancije.Lepo je Zivojin sve objasnio,ali izgleda ne vredi.

Odgovori
Pa

@aleksa
da tebi odgovorim, ili vecini koji ne dele moj stav.
ovde nije radjen remont 21?
nece ni 29, slozeniji avion, ipak sa ravno NULA vazdusnih pobeda protiv ijednog zapadnog aviona.
21 je imao, priznacete…
kao presretac daleko potentiniji, u praksi svoga vremena dokazan-i tu je tacka. ko ga je modernizovao nije pogresio sigurno.
ja se ne razumem u strukturna naprezanja aviona koji vise ne lete nego lete, treba da navedem istorijski vaskrsle aparate u neimanju boljih?
da li razumem tvoje pitanje ili tvoju zabludu po pitanju efektiva HRZ?
jeste li ukrajina remontovala siriji 23?
ma ne, to niko ne radi, taj avion niko i ne koristi, nema delova…
imam(jos uvek) slobodu da iznesem svoj stav bez ikakvog inata, ne trazim od tebe ili bilo koga da me razuveri, a tvoj nacin obracanja je meni uvredljiv, ne moram da objasnjavam.
moj stav je jasan, koristi i poboljsavaj ono sto imas. koji ce nam jos 6 polovnih(vec sam opisao i zasto takav stav), kad je svuda oko nas Nato, koji nas je zgazio ’99? ne znaju kako da se bore protiv istih? ma dajte…
ko nam je potencijalni protivnik u okruzenju?
modernizovati postojece 29 na maksimalni nivo koji nam rusi daju i omoguciti 21 da im budu pratnja u vazduhu kao raketonosci (srednjedometni) ili kratkodometni par. presretacka avijacija….21 je cist presretac, mnogo tesko za shvatiti….ekonomski izvodljivije, tu najvise racunam na osvajanje remonta r73 i ovladavanje modernim IRST kako god.
raspisah se, nije mi bila namera…sta vama vredi?

Ž

Рећи да треба задржати МиГ-21 у наоружању а не МиГ-29 зато што је 21 имао ваздушних победа а 29-тка не је у најмању руку неозбиљно.

Украјина није ремонтовала Сирији МиГ-23 већ је то урадила сама Сирија.

2013. нам је нуђен ремонт МиГ-ова 21, о томе смо писали више пута. И нуђено продужење до максимално 10 година животног века. Нисмо прихватили. Сада је на прагу 2017. и касно је за радове на тим авионима који би након тога летели само неколико година. Као и хрватски МиГ-ови 21.

Модернизација и ремонт МиГ-а 29 би коштала бар 10 милиона долара по авиону. Дакле укупно 40 милиона. Све наравно зависи од обима радова и да ли би то био СЕ, СМ или СМТ.

Какви МиГ-21 као ракетоносац? То до сада нисам чуо. Руси су нудили модернизацију МиГ-21-93 са ракетама средњег домета типа Р-27 и Р-77. Али је више не нуде.

Који је то модеран IRST који би ми “овладали“?

Pa

@Zivojin Brankovic

Mig-23:(ili mi znamo bolje?)
https://www.bellingcat.com/news/mena/2015/01/16/the-syrian-arab-air-force-beware-of-its-wings/

MiG-21 predlozena modernizacija, vec sam rekao da za sve, bas sve, sem da pokvarimo, zakasnimo.
Taj avion je lovac-presretac, u toj ulozi mnogo bolji od 29, ili mi pravimo air-superiority flotu?
Hocemo li njih(29) da farbamo u digitalno golubje plavo mozda?
S-31E2 KOLS sa 29 na 21sa r60 i r73m3 pod krilima je najvise sto nam treba, za ovih nekoliko godinica.
Za koji cilj ce nam r27?
Koga bi gadjali?(tu sam upao sebi u rec zaista).
Zaboravite to kao mogucnost,
No19 radar s 29 je procitan davnih dana(kao i sve rakete zakljucno sa nasom verzijom r27 -adolf tokacev sredinom 80), dokazano ’99.
29 je nazalost aparat na crnom glasu upravo zbog nas, a sad bi da ponovimo to isto?
Cena sata leta 21 prema 29?
Vreme da poleti?
21 je remontovana ovde u celosti, 29 nije niti ce ikad.
29 sve u muzej, nije bilo jaceg protivnika nikad.

@aleksa
naravno.srdacno

nija da nisam tvrdoglav, samo branim stav i ne ubedjujem nikog.

Ž

Сиријски МиГ-ови 23 су ремонтовани у Русији а не у Украјини. На линку имате и фотке сиријских МиГ-23МЛД у ремонтом заводу у Русији. Белоруски авиони који су испоручени пре неколико година су ремонтовани у Сирији.

Реците ми ко је интегрисао систем КОЛС на МиГ-21?

Ми већ имамо Р-27 и ви би дакле савременије МиГ-ове 29 са Р-27 и Р-73 послаи у музеј али би летели на МиГ-21? Заиста чудно.

Кажете прочитан радар Н019. А радар МиГ-21бис РП-22СМА није?

Ремонт МиГ-ова 29 које имамо и оних који би били дониани би се наравно 2017. и 2018. урадио у Русији и то би био њихов последњи ремонт. Летели би вероватно до око 2028. и тада били повучени из наоружања. Тако да је бесмилено причати о томе како смо ми ремонтовали МиГ-21 код нас јер то није никакав аргумент. Последњи ремонт МиГ-21бис је уражен 2005. године а задњи МиГ-21УМ су ремонтовали 5 гопдина, од 2011. до ове године.

Pa

@Brankovic

Ako znate bolje za sirijske 23, ok, pisite im da grese

Kako nisu iscitani radari i rakete, cinjenica da su Rusi modernizovali sve 31, sve svoje 29 zbog odavanja tajni – mi nismo naravno, zato i nisam naveo radar/radarsku raketu na 21, vec pasivan uredjaj.

Za KOLS i 21, uvek postoji prvi put. Radar out, Kols in.
Navodjenje sa zemlje kao i do sada.

Na papiru 29 je opremljeniji i savremeniji, pa zasto ga Rumuni ne vole kao 21?
Troskovi, delovi, perspektivnost, borbena dokazanost?

Kao i obicno(napisao vec) sami smo sebi najveci neprijatelj, pa zasto se toliko dugo radi remont, ne samo 21 vec i orla, g4 cega god?
Potpisimo peticijo da VZMOST promeni delatnost ako ne ume da radi kako treba i kako je potrebno. Delovi, strucnost, sredstva?

Ulozimo sredstva u remont nekih poluuspelih/polupropalih aparata kod ‘brace’ za pola cene, otpustimo i ono malo ljudi sto vredi.

Ne bih vise, da zatvaramo ovu diskusiju, ne vodi bas nigde

Ž

Можемо је затворити али морам рећи да Ви имате неке заиста невероватне идеје, попут уградње КОЛС-а у МиГ-21 и развијање неке сасвим нове верзије.

Румуни су повукли све типове борбених авиона јер су се определили да се модернизују само МиГ-21. Нису имали новца за модернизацију ИАР-93 и МиГ-29.

А МиГ-29 и даље лети у Пољској, Словачкој и Бугарској. Надживео је МиГ-21 и у Мађарској.

Ви говорите о томе како је радар МиГ-а 29 “проваљен“ као да ћете ратовати поново са НАТО. А овде смо лепо рекли да нам ескадрила ловаца треба за просту контролу ваздушног простора у миру. За то можда не би био лош ни МиГ-21 али је ипак време за пензију. За МиГ-29 још није јер ће га поједине евроспек државе па и Русија користити у основним верзијама још бар 10 и нешто више година.

Pa

Kakva nova verzija, jedan uredjaj unutra jedan napolje.
Novi tip rakete(opet ‘teske’ 3 decenije ali je sjajna) pod krilima.
Da li je Mirage F1 JAR bio nova verzija kad su namontirali primitivni HMS?
Ma nije, ali je ucinak bio sjajan.
Kakve neverovatne ideje? Potencijalni sukob?
Sa teroristima u otetom avionu? Ko jos veruje u te price?
21 sa KOLS, starim opet 3 decenije, pasivnim uredjajem svakako?
Pa ako smo svi solidarni, nek Nato nama dostavi poverljive tehnicke detalje svojih avionskih radara i uredjaja.
Ne ide to tako. nas u svakom slucaju bilo kakva modernizacija(veoma pozeljna) 29 i remont nece stajati manje od 3x cene remonta i modernizacije 21, kojih imamo vise.
A sve ce se raditi van zemlje.
Za 21 ovde bi se radio remont i integracija optike/nisana, nase ljudstvo, da ne kazem materijal.
Lepo se ispricasmo, Vasa je poslednja.

Pe

Otpisivati MiG 29 zbog 0 vazdusnih pobjeda iznad srbije je najblaze..no comment. U tim uslovima mogao si koristiti i X-Wing fajter pa bi prosao slicno da ne pominjem da postoji sumnja da su neki nasi migovi onoreni od nase vatre sa zemlje, zbog razloga koji nisu tema ove diskusije…Interesantno je da nedostaju i podaci ucinku mig29 tokom prve pustinjske oluje, ali se zna i zapad je priznao da je jedan mig 25 oborio dva F -18(pisem po sjecanju). Dakle ako je mig 25 da napravi neki ucinak…Inace takodje imajte na umu sve da ima i jedna pobjeda mig 29 ako niste pokazali olupinu zapad nece priznati.
Inace ne zaboraviti da je mig 29 dugo bio i u sluzbi bundeswhera, a dio te flote je sad. u poljskoj.
Budziti mig 21 je sad u danasnjem trenutku pomalo besmisleno…elementi strukture aviona, blok nosaca motora, zamor materijala, elementi zmaja, gomila toga sto predstavlja problem. Pa ljudi iz RV i PVO valda znaju u kakvom su stanju nase 21 pa su digli ruke od toga.
Ova tri mig 21 UM jeste izgledaju oni meni sjajno, ali to se cini kao neli zadnji kec iz rukava. Ako bi ospidobili jos jedan bilo bi sjajno…ali sve je to ako.

Inace i ovakav kakav je danas taj ‘isluzeni’ mig 29 iz rusije je ‘babaroga’ na nebu i objerucke odmah prihvatiti ponudu. Pa 25mil je budimo ozbiljni smijesna para za ovo. Ipak je rijec o donaciji od najmanje 80 mil dolara. Budzet vojske za 2017 ce nam isto dati dosta odgovora kuda se stvari razvijaju.
Od sredine 2017 nam istice i aranzman sa mmf om pa …valjda se konacno i kreditna linija za novu opremu i oruzje realizuje. Do dolaska mig 35, remontovani mig 29 ce drzati strazu..

Ž

За Вас дакле МиГ-21бис са КОЛС-ом и без радара није нова верзија? Поредите ЈАР и Србију? Мора да се шалите….

Ми више немамо МиГ-21бис, идите на Батајницу и видите те олупине од којих је добар део већ очерупан за делове.

У Вашој глави Ви и даље ратујете са неким надмоћним непријатељем.

Какво наше људство и материјал за ремонт МиГ-ова 21 када нам за ремонт просте варијанте двоседа МиГ-21УМ треба 5 година?

Не владате материјом и немате појма у каквој се ситуацији налази РВ и ПВО па и завод Мома. Модернизација било каквог ваздухоплова у тој организацији је мисаона именица.

Pa

samo kratko da ne zapenimo….
kakve veze ima, nova varijanta po opremi skrpljenoj ko zna odakle, vazno da radi posao.
nasa, pa sta?
naveo sam jar mirage f1 jer je prvi upotrebio HMS, da li je i on bio posebna verzija, ili samo JAR mirage f1? nikakvo poredjenje.

pa tvoje reci su najjaca antireklama icemu odavde.
ja u to ne verujem, moze to bolje.

po pitanju ratovanja….ma ne, svoje neprijatelje na vojnom polju sam oducio od istog. ako me razumes. imao sam s kime i pored koga, da, opet bih, ne zbog sebe, a vidi, nisam ispalio metak direktno….

svako ima svoje vetrenjace…srdacno

Pa

Za mene je VZ MOST uvek bio remontni zavod.
Kakva modernizacija u njemu?
Ja to nisam nigde spomenuo, postoji VTI sa kooperantima za to.
I ne trebalo 5 godina kad se generalno ceka da padne s neba resenje, sto ne cerupati prizemljene?

Ma verzija ili ne, 21 sa pasivnim sistemom za osmatranje uz odgovarajuci data link za zemaljskih radara i navedene pasivne rakete je opasan protivnik, osporite to?

Ruzno je govoriti nekom da nema pojma o necemu, ja mogu da vam pricam do sutra o IC GSN a r73, r60,k13, r-13m, o fotootpornicima i sistemima hladjenja, primenjenim legurama, elektronici, aerodinamickoj semi… i nikad necu reci da nemate pojma o tome.

Sta je tebi cilj?
Da diskreditujes necije misljenje ?
Hej, koji je smisao toga? Sta da ti kazem….ne mogu da te sprecim u tome, ne interesuje me, msilim da sam vise nego dovoljno procitao iz tvog pera.
Srdacno

Ž
Pa

MrX je sve objasnio iz prve ruke, tj palice.

Pa

@Živojin Banković
MrX….

al

Pavle nisam imao nameru nikog da uvredim,jednostavno stavovi i razmisljanja su nam razlicita i to je to.Sve najbolje.

Odgovori
Б

Да Србима понуде џабе Т-50 или F-35 тражили би X-wing fighter.

Odgovori
22

„Besplatan ručak na kraju bude najskuplji“ kaže stara mudra izreka, razmišljajte i o tome kad je ova tema u pitanju!

Odgovori
Bo

Ja na besplatne ručkove idem samo kod prijatelja, na rođendane, slave, itd. Ti su mi ručkovi najbolji i najprijatniji. Ne bih rekao da je ta vaša izreka previše mudra. Rusi su nam dokazani prijatelji, a poklon u vidu 6 migova 29 je značajan za nas u ovom trenutku.

SR

Velika stvar za Srbiju i RV realno zadnjih 25 godina nista novo nasa vosjka nije videla sem mozda pesadijskog naoruzanja ,lakog naoruzanja .Evo sada su stigla ova dva mi-17v5 mozda ce jos dva nova nije mnogo ali obzirom na nemar u predhodnih 25 godina ovo je premija.Vec sam govorio i ranije da je nama rak rana RV pa i PVO sto se tice oklopne mehanizacije tenkova,BVP…Tu je stvari dosta bolje iamamo dosta tenkova T-84 ,T-72 remontovanih prakticno kao novih iz remontnog zavoda cacak koji sve te tockase i gusenicare remontuje prakticno ih vraca na nulu tu su i novi sistemi LAZAR,NORA,MORAVA,BUMBAR…Za nase uslove i okruznje u kome se nalazimo tu smo broj jedan ,sto se tice J-22 I G-4 kao prvo jako dobro za nas bi bilo da ih modernizujemo ako ne moze oba tipa onda bar J-22 to su izuzetni avioni i opet ponavljam ne da bi oni zamenili lovce jer neko ocigledno ne pravi i ne zna razliku izmedju lovca i jurisnog aviona .Ova dva aparata su jurisnici za dejstva po zemljlji ili ogranicenu podrsku lovcima eventualno .Kao sto se vidi nasa namenska fabrika je proizvela one rakete za J-22 dometa 50 km plus modernizacija ,avionike,napadno navigacionog sistema …Kao sto je predstavljen pre par meseci mi bi dobili izvanredan avion za malo novca i imali bi i ozbiljne jurisne avione.Bar 6-8kom. da se modernizuju na ovaj stndard to je premija plus ovih 10 lovaca mig-29 ispravnih ,takodje i trebalo bi da se modernizuje GazelaGAMA na onaj standard sa novim raketama maljutaka, i pauk i novom avionikom prikazan u Novom Sadu pre par nedelja i opet nemora sve gaazele sto posedujemo neka to bude 10-15 kom.Za uslove u regionu bivse SFRJ mi smo broj 1 i sada ali ovako to je samo potvrdjna pozicija.Jer pored svega nama jedino radi namenska koliko toliko i najvise naoruzanja proizvodimo i jednini proizvodimo rakete …Sto se tice tenkova T-72 B3 i ruska vojska koristi ovaj modernizvani tenk i prikazan je i na paradi u Moskvi ove godine moderan tenk daleko bolji od ovoga sto mi imamo ,modrniji i mnogo bolje zasticen ali za ove pare dobiti sve ovo je neralno jedino ako nam nesto od ovoga nepoklone mislim ipak da je ta cifra preko 30 miliona . Jer ako nam i tenkove uz sve to daju za te pare realno mozemo da ih ljubimo tamo gde sunce ne sija .

Odgovori
Pe

@Srbija
Sto se tice novca koji se pominje ovde, taj novac je nerealno mali i to svi znamo…jer ovde naslov i jeste bio ‘pomoc i donacija’. Taiodje imajte u vidu da mi nemamo pouzdan uvid u detalje ruske ponude, jer svi mi ovde nagadjamo na osnovu vijesti iz druge i trece ruke.
G4 i J22 su takvi kakvi su, da su svrseni nisu, a druge bolje avione nemamo u ovom trenutku. Ako bi se vec modernizovao J22, zvanicnici najavljuju to kao vec gotovu odluku, onda bi trebalo bar oko 16 kom, jer ne mozemo imati ni vazduhoplovstvo sa polueskadrilama ovog ili onog vazduhoplova.
T72 B3 bi bio kvantitativni skok za OMJ, bar do modernizacije M84, koja ce se desiti valjda jednog dana.

Ž

Нема никакве званичне одлуке о модернизацији Орла. Сетите се, Орао 2.0 је показан у априлу када је речено да би могао полетети за годину дана. На њему се ништа не ради, само стоји у хангару и скупља прашину.

Pe

Živojine ja sam samo citirao Dikovića, Miloradovića…to ljudi rekoše u medijima, da li zbog populizma ili to stvarno guraju necu da spekulisem. Toliko ..vise mi je utisak da se sad radi na ubojnim sredstvima i ko zna možda se ceka neka odluka za finansiranje sledece godine. Nego evo bas dobra ideja za vas …Napravite opsiran text, pronadjite relevantne sagovornike na temu tipa sta su planovi sa J22 2.0, na cemu se radi, dokle se odmaklo ili sta se ceka..mislim da bi mnogi od nas zeljeli da cuju nesto iz prve ruke..
Pozdrav

Ž

На Орлу 2.0 се ништа не ради. И нема никаквог рада ни на убојним средствима. Какво финансирање? Војни буџет за 2017. је већи само за повећање плата од 5 посто.

mi

@Perica Sto se tice orla ne treba se nadati da ce od njega nesto biti,jednostavno na tom avionu curi na sve strane,njihovo stanje je sve gore i neprekidno im se smanjuje broj operativnih aviona.Posto vise odavno nismo u stanju da ih proizvedemo nove,a cak ni njihove delove,a poznata je i njihova stara boljka sa rols rojs motorima,jasno je da taj avion nema ama bas nikakvu perspektivu i da ovih nekoliko jos operativnih aviona moze da sluzi jos najvise dve godine do potpune sahrane.To znaci da je potrebno naci njegovu zamenu,bilo u nekom naprednijem skolsko borbenom avionu koji bi sekundarno mogao da obavlja funkciju lakog jurisnika,ili u cistokrvnom jurisniku poput su25.Ova saga sa orlom2.0 je samo bacanje prasine u oci i daje laznu nadu koja ce se uskoro raspuci kao mehur od sapunice…

Pa

Po pitanju razvoja inteligentnijih sredstava u vojsci…

Za Pauka znam da traje njegov aktivan boravak u aerotunelu.

Vodjene rakete(sem R-60) prikazane na Orlu su nastale kombinovanjem proverenih (nevodjenih ili programiranih) raketa u upotrebi sa TV sistemom za (samo)navodjenje, koji takodje nije nepoznanica. O efikasnosti vredi pricati nakon poligonskih ispitivanja, ako ih i bude.
Prikazana digitalna kabinska oprema, u ma kakvoj izvedbi od prikazanih(Orao, Gazela) bi znacila na ma kojem borbenom vazduhoplovu.

Nadam se najvise i da potpisnici komentara imaju svoje pouzdane izvore informacija i da ne pisu po osecaju ili jos gore po zeljama.
Na koje sve strane curi iz ili sa Orla to najvise znaju piloti i osoblje koje ga odrzava, a od istih necete cuti takvu navalu cinizna i nipodastavanja kao od gorepomenutih komentatora.

Ovde ima mnogo prognozera i vidovnjaka(„Ova saga sa orlom2.0 je samo bacanje prasine u oci i daje laznu nadu koja ce se uskoro raspuci kao mehur od sapunice…“) ili jos gore copy-paste komentatora.
‘Zahvaljujem’ na podeljenom iskustvu i znanju.

Pe

@Živojin
Pa zar VRVZ-2000 i VRVZ-240 nisu ubojna sredstva…za modernizovanog orla, cak je bio i video nekog gadjanja sa nemodernizovanog orla?? Molim te onda sledeci put u članku navedi da je to sve šou i maketarska sekcija…ovako dajes osvrt u clancima ili prenosis vijesti..a onda zapravo ti ne vjerujes u to….mani se uzdrzanih komentara, a stvarnost nek te demantuje (to bi svi mi voljeli). To za 5% povecanje…vidjecemo, mislim da niste u pravu (nadam se), pa mmf je trazio cak smanjenje na 445mil eur za cjelokupan budzet vojske aktuelni je oko 522, a opet je to sve u koliziji sa izjavama iz vojnog vrha i MO…o povecanom finansiranju novih sredstava NVO.

Pe

@Milko
Pa vidite i ja cekam da vidim da li je to sve samo jeftini marketing ili postoji neka osnova iza te price..Bandic recimo smatra da je to ono pravo treba ici sa tim itd…a on je covjek iz RV, kojim argumentom da ga demantujem? Kao sto rekoh do sredine sledece godine ce biti sigurno ima li ista od svih tih ‘ideja’…
G4 i Orao su neravionalno rjesenje, pa bi bilo pozeljno imati avion koji bi objedinjavao zadatke oba…a takav je Jak130, sa cak vecom korisnom nosivoscu od orla. U tom pravcu ja vidim dugorocno rjesenje, a lamentiranja nad pricama kako nema para, slaba ekonomija, itd..jeste ima toga…ali i to su izgovori, mogu se naci pare, sko je drzavi stvarno stalo. Pazite Grcka grca u dugovima ali nesto nisam cuo da je neko spomenuo demontiranje vojnog aparata, koji je jednim dijelom i generisao dug…ali to je prioritet grcke drzave ispred svega i to ide, a sta mi hocemo..je li nama bitna vojska??? Je li prioritet igdje??

Ž

VRVZ-2000 i VRVZ-240 naravno da nisu ubojna sredstva. Nema nikavog snimka ispitivanja navedenog “naoružanja“. Ima samo snimak rulanja operativnog dvoseda sa nakačenim VRVZ.

Odakle Vam to da ćemo do sredine sledeće godine videti da li ima nešto od modernizacije G-4 i Orla? Pa u budžetu za ovu godinu je bila stavka za G-4MD pa vidimo da se ništa nije dogodilo. Zvaničnici su obećali prvi let Orla 2.0 negde u parilu 2017. a taj avion još čami u hangaru na Batajnici.

Pronađite predlog vojnog budžeta za 2017. Povećan je za 750 miliona dinara što je dovoljno za povećanje plata od 5 posto.

Pa

TV GSN sa dve pomenute rakete mi deluju zaista samo utureno u postojece rakete, uporedite sa maverikom ili paukom/alas koji izgledaju kao rad filigrana, pa mi nazalost deluju vise kao obrisi moguce izvodljivog i isplativog projekta. A kako su zamisljene i izvedene do sad, izgledno bi mogle biti tunelski ispitane i dovrsene uz minimalna ulaganja.
Opcija podvesavanja na postojece avione (G-4, Orao) podize upotrebnu vrednost oba aparata. Korisno bi bilo da ih moze koristiti jos po neki tip aparata ili helikoptera, bio borbeni ili skolski(zasto ne i lasta?) Pa koliko jos da lete…

Pe

Istina je da nemam predllog vojnog budzeta,niti ga mogu nabaviti sada, jedino sto mi je bilo dostupno su razne najave po medijima, ali vi imate neki rekao bih, ali iskreno ako je samo tih 5% u pitanju onda batali ove clanke prijatelju ne vrijedi.
Pa prvi let je najavljen za april 2017 rekoste, pa to je za 5 mjeseci, nije jos kasno.
Ako VRVZ nisu ubojna sredstva koji je smisao kaciti ‘petarde i dimne bombe’ na avion ??? Pa na tim sredstvima NVO sad se kao radi.

Ž

Није касно да полети Орао 2.0? Па тај примерак није летео више од 15 година. Требао би прво бити ремонтован а ремонт Орла у Моми траје 3-4 године.

Смисао качења ВРВЗ на такав авион сами процените. Као и качење на оперативни Орао који није полетео са њима већ само рулао.

Pe

Cijenim vas kao poznavaoca stanja vazduhoplova u RV. Znaci citav onaj blok elektronike je ugradjen na primjerak orla koji u stvari tehnicki ne moze da poleti jer mu je istekao resurs…??? Vau, to jeste blago receno ‘idiotluk’! Zasto bi to radili??..
Inace vidim da terate mak na konac po pitanju VRVZ, tacno jesu to sredstva u razvoju ali kako god to su ubojna sredstva, za to se razvijaju. Po onome sto sam cuo za koncept upotrebe tih VRVZ, to mi lici na nesto sto se moze upotrijebiti sa postojecih operativnih primjeraka…
Evo sad ce po novinama price o vojnom budzetu za 2017, Novosti vec imaju jedan text, ali obratite paznju da se 5 godisnji vrlo tezak aranzman za Srbiju sa mmfom zavrsava sredinom sledece godine, pa ako posle toga ne bude pozitivnog rebalansa budzeta onda brate nece nikad, a i to bi znacilo da ovoj drzavi i narodu vojska ne treba i tu su vam svi odgovori.

mi

@Perica Apsolutno se slazem da bi recimo JAK130 ili neki drugi avion slicnih karakteristika bio resenje,zamenio bi i G4 i orla i sluzio bi za naprednu obuku za avion 4 plus plus generacije koji cemo kad tad morati kupiti ako drzava bude zelela i mogla da zadrzi RV,ali takav avion kosta najmanje 15 miliona a za nasu drzavu je svaka cena previsoka…

Pa

Ako, i samo ako postoji zvanican projekt Orao 2.0 (ili kako god se zvao program digitalizacije kabine i prosirenja asortimana podvesenih ubojnih sredstava) ima uopste smisla diskutovati o tome.
Ako i postoji to sigurno nece biti prvo ‘hangarski’ primerak,
Pitanje za Zivojina: Koliko je za poslednjih 15 godina remontovano Orlova u VZ MOST?

Ž

Перица

Погледајте још једном причу о Орлу 2.0.

http://tangosix.rs/2016/16/04/ekskluzivno-orao-2-0-izbliza/

http://tangosix.rs/2016/06/04/orao/

Када будемо видели пробна одбацивања и лансирања ВРВЗ онда ћемо се можда понадати да ће се то “наоружање“ развити. Овако то су само модели/макете УБС.

О војном буџету ћемо писати када буде усвојен буџет Републике Србије. А ево Вам подсетник на буџет за ову годину.

http://tangosix.rs/2015/11/12/budzet-vojske-srbije-za-2016-dovoljno-samo-za-prezivljavanje/

Павле

У протеклих 15 година ремонтовано је око 11 Орлова. Али морате имати на уму да животни век (који је већ продужен за 5 година) перспективних, дакле млађих Орлова истиче у перидоу 2019-2021. Да ли онда Орао 2.0 има смисла? И поред свих логистичких проблема? Једино да ВТИ поново продужи животни век али нико не зна колико би трајао развој тог модернизованог Орла? Годинама?

Pa

Pa i da imamo 6-12 orlova sa digitalnom kabinom sa prosirenim arsenalom u ‘rezervi’ – verujem da bi vredelo.
Nemam ideju koliko bi moglo da traje namestanje svih onih digitalnih ‘gizmo-gedzeta’ u kabini i njihovo programsko uvezivanje mogucim podvesnim teretom, ali ne verujem dugo, dakle stvar je sredstava i odluke.
Mi smo imali/ili imamo prostije avione tipa G-2 kao skolsko borbeni. I proizvodili smo ih. I ne umemo vise da ih pravimo cak i sa modernijom opremom? Ili se ne isplati? Ili moramo da kupimo bas 10 miliona vredan skolski? Sta smeta da se opremi takav NOV proizveden avion sa minimalnom modernom kabinskom opremom i naoruza modernim sredstvima? Nekom ocito, nije perspektivan? Otisao sam van ove teme, ali se odnosi na istu.

Ž

Да ли сте упознати са техничким проблемима Орла? Логистичким?

Чему модернизација ако ће авиони бити у употреби још само нпр. 5 година? Ако им не продуже за рецимо још 5?

Колико траје развој Ласте? Након 4 године од удеса и 5 година од испоруке првог авиона за ВС оне и даље нису уведене у оперативну употребу. Онда сам врло скептичан колико би трајала модернизација Орла, прво израда прототипа, па онда испитивање. Какко сада ствари стоје то би трајало годинама.

Да наравно да сада не можемо да производимо авионе попут Г-2, Г-4 да не говорим о Орлу. Па погледајте како се радила Ласта.

Pa

G-2 je dizajn uspeo u svoje vreme.
Ne verujem da je cena njegove proizvodnje u klasi sa g4 ili orlom, mnogo jednostavnije kontrukcije je.
Tim vestih i obrazovanih inzinjera moze da reprojektuje, optimizuje isti za proizvodnju modernijim tehnologijama nego izvorno, uz istovremeno opremanje modernim uredjajima….
Nemamo takav tim?
Slozen projekat?
U vreme kad je projektovan G-2 ili Orao radilo se sa crtacim tablama, a sada?
Ili nemamo tehnologiju, nedostupne uredjaje i opremu, kadar?
Ne verujem u to.

Sto se Orla tice, (logisticke probleme ne znam zaista) da postoji 12-18 modernizovanih i da mogu da lete jos samo 3 godine vredelo bi u svakom slucaju. A mogu i duze da lete.
Pa mozemo da otezemo i zakasnimo kao i uvek.
Imam utisak da se stalno poredimo sa drugim drzavama a ne uvidjamo sopstvene mogucnosti i potrebe.
Ko i zasto ne uvodi laste u upotrebu ne treba meni ili vama da pravda, pre sam za neki sud.

Opet, ovo je moje i samo moje misljenje, mozda sam zagrizeni optimista a verujem da bi gorepomenuti projekat mogla da uradi i manja fabrika, ili smo i pre 50 godina imali supertehnoloske uredjaje…..

Ž

Мислим да је Ваше мишљење погрешно а оптимизам нереалан.

Колико само НВО смо развијали у протеклих 25 година и скоро ништа нисмо довели до завршетка. А нешто је било само пропаганда као нпр. Кобац. Нешто је чак и отказано као нпр. ПО систем Бумбар. После толико промашених и недовршених пројеката ја никако не могу да будем оптимиста…

А Ви говорите о покретању производње модернизованог Г-2 и модернизацији Орла….

Pa

G-2 nije video upotrebu van SFRJ/Srbije/Evrope?
Najmanje ima letnih primeraka kod nas, zalosno.
Za isti tip nije ni remontno postrojenje postavljeno u zemlji korisnici?
Zar dobar deo drzave nije ziveo od tog posla godinama?

Da, govorim o reproizvodnji modernizovanog G-2 kao skolskog aviona za sopstvene potrebe(a i sire)
Ne vidim sta takav avion ne bi zadovoljio u smislu obuke.
Da, modernizovati Orao, makar leteo par godina posle toga.
Neracionalno, nemoguce, neizvodljivo, neisplativo?

Opet mesas, moje misljenje je moje misljenje i NE moze biti pogresno(jer je samo moje).
Mozes samo da se ne slozis sa istim ili da ga ne objavis.
A ovo mesto pocinje da lici na dom za eutanaziju.
Srdacno

Ž

У ВС се данас налази само један Г-2 који није скоро летео. У Либији је активно 4-5 авиона.

Није проблем ремонтовати али је проблем да се тај авион опет производи.

Модернизовање Орла је нерационално и неисплативо.

Чини ми се да Ви то не разумете. Ниједна држава у свету није радила модернизацију борбених авиона да би они летели само пар година. Тако не требамо ни ми. Јер тај новац је паметније уложити у нешто рационалније.

Изнео сам Вам аргументе зашто је то тако. Просто ми имамо нерешив проблем ремонта и одржавања тог типа а није много боље ни са Г-4. Како је онда рационално да такве типове авиона модернизујете а Орао и даље има проблема са стајним трапом који није решен од како је конструисан? И због чега се сришило неколико авиона, последњи 2010.

Pa

Naveo sam kao primer, Galeb je prost avion u poredjenju sa bilo kojim aktivnim kod nas.
Ova drzava ima jasan izbor za svoju vojsku, da za koju godinu sve mlazne skolske penzionise i pokupuje bezrazlozno skupe (kineske, ruske…) aparate za koje nema nista od logistike.
Ili da zanovi proizvodnju modernizovanog aparata, sa novim agregatom, uz vecu racionalisucu primenu kompozita, sa modernom brzom i efikasnijom proizvodnjom.
Dobili bi jeftin a vrlo koristan proizvod, konkurentan na trzistu i u danasnjim uslovima, i nas.
‘Slobodan i nezavisan’.
Orao….jednostavno najbolje raditi sa onim sto se ima, i planski modernizovati i povlaciti ih, jedini recept. rumuni su za manje od 10 godina modernizovali preko 100 mig-21, a danas ih nesto vise od jedne trecine i leti, ako i toliko. Pa po istom principu i sa mig-21, orao, ili moramo opet toplu vodu da izmisljamo.
Uz sve mane, Orao je najbolji jurisnik ili lovac bombarder koji imamo. Ruse se i drugi avioni, pa…?
Ili da raspisemo zbirku eseja o kineskim i ruskim avionima koji bi bili ‘dobar’ izbor a za koje imamo ponajmanje para.
Projekti se dobijaju i prototipovima, posto tendera nema.

Ku

SMT i bog da nas vidi ali kad nema kise……………Ovakva ponuda se ne odbija a nismo nikad dobili bolju do sada!
Evo za neke naj prostije da objasnim:
Kola koja ja posedujem stara su 16 godina mali potrosac i nekako uspevam da ga odrzavam(servis i rezervni delov)
Moja zelja je novi BMW ali prvo da ga kupim nedostaje mi jedno 40 000e drugo ne mogu ni gorivo da kupim a ne jos da ga odrzavam…….
Za Pavla pitanje je li bolje imati golfa 2 ili 3?
LA je jako skupa od tehnike pa do skolovanja pilota i tehnicara ni posedujemo odredjen broj istih za Mig 29…..

Odgovori
Pa

Za Kubanca odgovor
Iskoristio bih odgovor MrX sa jedne od strana ovog portala.
Ja sam ipak amater, covek mi deluje vrlo profi.

al

Koliko kovidim pojedine novine pisu da se MMF vec protivi ovom aranzmanu tako da izgldeda nece biti nista od ove price.Izgleda da je na moju veliko zalost od svih opcija napisanih ovde najrealnija ona najgora, a to je gasenje lovacke avijacije.

Odgovori
pe

JL -9 za neobavestene je u naoruzanju RV Kine. Proizvedeno je do sada oko 40+ komada + nekoliko komada kao platforma za nosac aviona. Izvoz do sada u jednu zemlju. Sve to ovaj avion sve i da je samo proizveden u 1 komadu ne cini nepoznanicom ili losim. Nepoznanica su avioni koji nikada nisu poleteli ili barem rulari po pisti, maketa Kopca je recimo prava nepoznanica. Uopsteno ako neko borbeno sredstvo nezavisno od ove teme o avijaciji nije niko kupio opet samo po sebi ne znaci da je lose.

Cak sta vise sta je veca nepoznanica naveo bih na primer F-35 koji jes sigurno veca nepoznanica od JL-9 iako postoji u 70 i kusur primeraka. ToPored toga je definitivno najskuplja „nepoznanica“ tj. leteci kovceg od 400 i kusur miliona USD po komadu koji svaka precizno navodjena granata od par stotina ili raketa od par hiljada USD moze u odredjenim okolnostima da srusi.

Znaci sa jedne strane cak iako je nesto uvedeno u naoruzanje ne znaci da je dobro. Mislim da se pilot svakog F-35 zapita sta je sledece sto ce da se pokaze kao mana dok leti na njemu.

Sada kada smo resili sta su nepoznanice i da samo po sebi ako neko licno nesto nije koristio tj. leteo nime ne znaci da je lose.

Generacije aviona opet vrlo diskutabilno. Kojoj generaciji pripada nas MiG-29? Jos ako mu ne radi radar, pa rekao bih da je JL-9 i JL-9G dve generacije ispred njega cak i u nekim situacijama kada mu je ispravan radar. Ako ne leti tada je verovatno nulte generacije :)

Inace puko poredjenje karakteristika nekog oruzija ili borbenog sistema ne znaci uvek samo po sebi da ono sa vecinskim boljim karakteristikama uvek pobedjuje. Postoji nesto sto se zove taktika i startegija ;)

Ovaj potez nabavke MiG-29 je trebalo sprovesti davno, tamo 2002-2008,imalo je lepih stokova Moldavskih i cak i Madjarskih i Ukrajinskih MiG-29 koje smo mogli za malo para pocistiti, dobiti avione koji ce delom leteti dalom sluziti za rezevne delove itd. Recimo da smo pokupivali sve te stokove (Madjarske, Moldavske i delom Ukrajinske) za 200 mil dolara mogli smo imati preko 50 MiG-29. Od toga 12 komada smo mogli recimo da dovedemo na SM nivo za 50-70 mil dolara ukupno. 12 komada zadzati na postojecem nivou uz remont, ostatak za cerupanje i rezevne delove.

Te pameti tada nije bilo.

Para je bilo, za drzavu Srbiju sica je 200 miliona USD, na sta sve bacamo pare, pa to je svega par hiljada Audi A8. U EPS-u nam sigurno leti par migova na 4 tocka, nadam se da nema potrebe to oko novca elaborirati dalje sem mozda za neupucene a to opet nije neka tema za detaljisanje ovde.

Poklonu se u zube ne gledao tako da je MiG-29 i sada dobrodosao ali neko dugorocno resenje za nase uslove pogotovu ako gledamo cenu leta po satu, potrebu da pilot ima 100-200 sata leta godisnje, mogucu taktiku upotrebe i mnoge druge stavke a za male pare je FTC-2000 ili 2000G.

Pre ce u bilo kom ratu MiG-29 da izleteti mnogo brze iz upotrebe nego FTC-2000 pri cemu ne pricam i nemisli samo o obaranju ili unistenju istih u vazdusnoj borbi. To je recimo jedan deo oko taktike i strategije i uptrebe NVO u ratu a to je najbitnije…

Da je JL-9 tako los Kini ne bi palo napamet da JL-9G napravi i kao palubnu varijantu za nosac aviona a ako pogledate koliko aviona u 21 veku leti sa palube pa vrlo malo i tu je medju njima JL-9 kao kandidat sto nesto govori u prilog tog aviona. Ako pogledamo koliko je novorazvijenih borbenih aviona brzih od 1 maha u zadnjih 15 godina te vidimo da je i taj spisak veoma kratak i da je tu JL-9 opet nesto mu govori u prilog. Svega 15 „nepoznanica“ ili aviona koji su dizajnirani i proizvodjeni u zadnjih 15 godina a brzih od 1 maha.

Na JL-9 moguce je integristati avioniku ali i naoruzanje raznih proizvodjaca, sto se radara tice moze biti kineski KLJ , italijanski griffo , ruski Kopjo ili izraelski el/m, JL-9 poseduje 1553B MILSTD data bus.

Ako avione trebamo kupiti pre svega i samo zbog air police i slicnih gluposti tada cemu ratno vazduhoplovstvo, gde je tu taktika i strategija ratovanja. Za glupost zvanu air poliicng ima masa jeftinih resenja koja mogu da se osmisle i primene, sada ce kao pilot borbenog avion da gleda pilota putnickog i da mu mase i tome slicno, sijem mu ga djuro ako zbog toga treba imati vazduhoplovstvo. Angazujes Ukrajince i rusis civilne avione kao zvecke, paradigma ali PVO je efikasniji i jeftiniji za tu namenu, a za mahanje iz pilotske kabine tamo nekom civilnom avionu koji se „nepristojno“ ponasa mozes poslati i maltene bilo koji nenaoruzan avion koji moze da ga dostigne i prati sto se tice brzine i posmatra kako reaguje. Cak neki avioni poput recimo neke Cesne koja leti na primer 150 km/h bi bili strasno teski za pracenje i air police od strane recimo MiG-29 je tada prakticno neizvodljiv. Na takav avion npr posaljemo Kobca , koji usput steta sto nije stvarno zaziveo.

Srbiji je vazduhoplovstvo potrebno ali air policing je zadnji i najmanji razlog za njegovo postojanje, prakticno sporedna stvar.

Za air police recimo mozemo izvaditi one iracke MiG-23 iz kontejnera i osposobiti ih da lete, nista vise od toga ne treba, nikakvo naoruzanje ili bakraci im ne trebaju a ne kosta nas gotovo nista, njihovi resursi su sigurno bolji od svega sto imamo, ili iskopati one nesrecnike 21 sa Ponikva i to zavrsava posao, kosta koliko i bager i neki pametnjakovic koji se razume u otkopavanje rizicnih tereta sa malo vise eksploziva :) Mogli bi VTI da posalju izvidjacki robot pod zemlju da udje u te zatrpane kaponire na Ponikvama i snimi situaciju, taman da ga ispitaju. Malo karikiram ali tako je svasta nesto moze da prati avion civilni u letu.

Tako da kada cujem da je air police glavni razlog nabavke borbenih aviona nesto mi se prevrne, sta cu jace je od mene.

U savakom slucaju kako sada stvari stoje Sudan ce imati modernije vazduhoplovstvo od nas…Za bolje vazduhoplovstvo od Sudanskog treba nam samo volja a ne i dozvola ili pare.

Odgovori
Ž

Niko nije rekao da je JL-9 loš ali taj avion poznaju za sada samo kineske vazduhoplovne snage.

Nemamo još uvek fotografija verzije tog aviona na nosaču aviona. Sami ste rekli da je taj avion još uvek kandidat za palubu.

Tek pre par nedelja je objavljeno da ga je kupio Sudan i to samo 6 aviona.

F-35 je do sada proizveden u većem broju primeraka. Nema ih dakle samo 70, samo USAF ima 100.

I naravno da F-35 nije tolika nepoznanica jer su ga leteli ne samo američki već i australijski, britanski, norveški, holandski. italijanski i izraelski piloti. Proizvodnja ide dalje, dolaze i nove narudžbinei za sada će ga koristiti 11 država.

Kome JL-9 može da se u vazduhu suprotsatvi u nekom ratu? Pa taj avion ima radar dometa svega 30 kilometara. Rakete srednjeg dometa do sada nismo videli.

JL-9 je školsko-borbeni avion brzine 1,5 maha koji nikako ne može i ne treba porediti sa MiG-om 29. JL-9 bi možda mogao da eventualno zameni Orla ali MiG-29 nikako, pa čak ni stare 9-12 i 9-13, o novijim verzijama i da ne govorimo.

Kažete nije JL-9 nepoznanica. Kolika mu je maksimalna brzina sa naoružanjem? Životni vek? Međuremontni rok? Jeste avio je veoma jeftin, svega 8,5 miliona dlara ali zašto ga je do sada kupio samo Sudan i to u malom broju? A uveden je u naoružanje pre pet godna. Više interesovanja u svetu je izazvao JL-10 (L-15) a ne JL-9.

Mi sami nismo sposobni da u život vratimo iračke MiG-ove 23, to je besmislena priča.

Jeste li nekada videli avione MiG-21 u porušenim hangarima na Ponikvama? Očigledno niste jer spominjete vraćanje u život tih olupina. Na Batajnici ima dovoljno MiG-ova 21, 29 aviona svih verzija. Najmlađi jednosed MiG-21bis je star 33 godine.

Sudan od borbenih aviona ima F-6, F-7, MiG-23, MiG-29, Su-24, Su-25, A-5. Srbija nikada neće imati takvo vojno vazduhoplovstvo.

pe

@Živojin

Po podacima iz 2015 US airforce je imao 71 F-35A u sluzbi, sorry ali 47 primeraka za testiranje nije u service otuda moj izraz 70 i kusur, F-35B i C kao testne primerke upucene u druge zemlje nisam racunao jer su oni za marince i mornaricu su drugaciji a prototipovi i testni mi ne spadaju u kategoriju zavrsenog proizvoda, tako da ako dodam marince i mornaricu ima ih oko 120 u upotrebi u SAD stim da je i to relativno jer imaju probleme. To je bilo 2015 a u toku ove godine mozda dodati jos oko dvadesetak aviona. Sve u svemui nebitno, bilo je spomenuto radi ilustracije. Naredne godine je inace vec 10 godina od kada su poceli da ih stancuju tako da dok oni naguraju neki pristojan broj u odnosu na planiran pola ce zbog starosti poceti da otpada sto na stalne servise sto na isrpljenost materijala i sl.

Po tebi definitivno ispada ako se nekim avionom leti u vise drzava tada je to poznato i dobar je avion a ako ne onda nije?

Tom logikom imamo masu nepoznatih aviona ili nepoznanica i to strasno losih aviona pocev od SR-71 preko MiG-31 pa do na primer Orla jer pogodi Orla nije koristilo nijedno vazduhoplovstvo van Jugoslavije.

Tu logiku ti savetujem dobronamerno da je ostavis po strani jer je LOSA.

E sada sto se borbene upotrebe tice npr daj meni vojsku koja ima 2 JL-9 a ti recimo primera radi u tvojoj nekoj imaginarnoj vojsci imaj 12 MiG-29. Garantujem ti da i bez koriscenja ta dva JL-9 tih tvojih 12 MiG-29 nece poleteti.

Kada budes znao kako bi ja porazio MiG-29 a da I ne uzletim mozda nesto naucis o taktici i strategiji.

To malo ilustrujem jer nije sve u radaru dometa 30km sto i inace nije bas tacno jer na primer 4 radara koje je moguce bez problema ugraditi u JL-9 imaju vece domete za neki cilj od oko 3 do 5 kvm RCS. Recimo da su ya neke od radara koje bi mogli kupiti dometi minimum 50 km do cak 120km. Mada za mene radar ne bi mozda ni bio potreban, postoji nacin kako da se vodi rati I bez njega sa avionima ili sa neispravnim radarima a uz malo neke druge tehnologije necu sada da razglabam o tome detaljnije.

Zasto je kupio Sudan JL-9 u malom broju pa pitaj Sudan ili nekoga kome vec hoces da se zalis na slabu prodaju. Saosecam sa tobom u tom pogledu i zelim mu vecu prodaju mozda Nigerija poveca prodaju I Sudan kasnije poruci novu turu. Medjutim da li se zapitas kolika je prodaja i nekih drugih aviona i da li je prodaja nekoj drzavi van maticne jedini znak da nesto valja i da je to lose kako po tebi ispada, recimo MiG-31 se strasno slabo prodaje van Rusije koji li je to znak da je krs i nepoznanica pitam se.

Sta reci za F-22 van SAD niko ga nije kupio, da nije to znak da je los i jedna ogroma nepoznanica koja odmah utice da sve i da nam ga neko pokloni da mu odmah kazemo da to ne valja i da se ostavi zajebancije sa nama?

Logika da je nesto lose ako se ne prodaje koliko neko misli da treba i kome treba nije dobra.

L-15 jeste fin avioncic ali i u startu dosta skuplji u pogledu odrzavanja I koriscenja, samo dva motora kada treba da se kupe ili remontuju cena skace zar ne kao i cena sata leta. Koje su to tolike ogromne njegove prednosti nad JL-9 da znacajno odresimo vise kasicu prasicu ne znam ne vidim ih. Ako za 9 L-15 mogu da dobijem 16 JL-9 znam da se necu zeznuti ako uzmem JL-9. Inace L-15B bice interesantno videti kao neki jurisnik ali u toj varijaciji ja bih radije pravio novog Orla od kompozita I sa jos nekih izmena dobio jeftinog jurisnika dovoljno savremenog a za malo para uz ulaganje u domacu industriju.
Ljudima je proizvodnaj naucna fantastika jer ne znaju kako to moze da se obavi I dodradi medjutim nije to toliko strasno I ne treba milijarde ili SFRJ da se napravi mlazni avion u Srbiji.

Sto se tice pitanja oko Ponikva Igrom slucaja video sam 1 MiG-21 1998 godine od nekoliko zatrpanih i to u letu kao i sve zatrpane Orlove tokom 98 i 99 naravno pre nego su zatrpani. Tada mi nisu delovali kao krs. Za razliku od vecine MiG-21 na batajnici ovi koji su zatrpani su bli u tom momentu u letnom stanju sto je bila poenta mog pisanja te kao takvi su bolji od onih sto uopste ne lete jer su raskupusani i propali. Medjutim to sto niko nije mrdnuo prstom desetak godina da ih i zasita vidi i povadi iz zemlje pa makar ih bacili je zabrinjavajuca prica za sebe. Kada jednog dana odjekne eksplozija dok na Ponikve slece neki civilni avion ili ljudi komotno setaju po pisti bice mozda jasnije zasto je to bio razlog za zabrinutost.

Sto se tice Srbije ako mene izaberu za osobu koja bi odlucivala o njenom razvoju i napretku sigurno ce imati bolje vazduhoplovstvo od Sudana jer ja cenim da Srbija kao jedna od prvih zemalja u svetu koja ga je imala vazduhopovstvo mora da bude ekonomijom, talentom, znanjem, tehnologijom, drustvom pa i opremom svog vazduhoplovstva opet medju prvima.

MiG-23 uz nesto malo para, recimo neka sica od par audija iz EPS-a i nesto ljudi raspolozenih da ceprkamo oko vracanja u zivot dalo bi reyultate I stvari bi bile resene u tom pogledu, nismo bas toliko nesposobni, pitanje je vise volje i zelje, neko izgleda procenjuje da nemamo potrebe za voljom i zeljom.

MiG-23 je nebitan u svemu tome, to je bila samo jedna od ilustracija mogucnosti i stanja dela drustva koje u delu misli da je sve nemoguce. Dokazao bi kao sto rekoh da je moguce ali nemam pod upravom ljude koji su mi potrebi da pokazem da je Srbija jaka sa ljudima samo to izgleda i ne zna.

JL-9 remontni rok mislim da je po secanju motor na 300h sevis a ukupan zivotni vek je 900 sati za prvi motor koji su ugradjivali, novi motor wp-14 je nesto duze mislim oko 2000 sati, cena tog motora je sto bi Sir Oliver rekao sitnica kupis 3-4 komada za jedan MiG-29 motor a sa jednim motorom MiG-29 nece da poleti.

Kada vec spominjem te motore oni u neku ruku vuku poreklo od MiG-21 a taj motor opet mi kao drzava tj. Njene institucije I neke firme kod nas I u komsiluku na neki nacin znaju te motore u prste sto navodi da ako ima volje lako mozemo ovladati generalnim remontom tog motora sto je jos jedan plus na strani JL-9. Mozda bi cak mogli i neku inovaciju na njima da uradimo pa cak i da ga prodajemo dalje kao trgovci i nudimo usluge remonta trecim lciima ali to je jedino moguce ako se ulaze u se i svoje kljuse.

Da smo jos pre par godina zakljucili ugovor o licencnoj zajednickoj proizvodnju i kupovini 24 do 48 JL-9 sa transferom odredjenih tehnologija i pravom prodaje recimo na trziste afrike I istocne evrope I nakon tog potpisanog ugovora recimo deo aviona dobijemo u delovima a deo gotove, imali bi resene probleme u vazduhoplovstvu za narednih minimum 10 godina.

U Sudanu bi u tom slucaju sada bili primerci eksporta iz Srbije, medjutim posto neki mudrijasi donose bolje odluke situacija u Srbiji je takva kakva je.

Bo

Peruni, zbilja se čudim ovom vašem tekstu. Toliko ste protiv MIG 29 da je to očigledno, a u isto vrijeme favorizujete JL-9 i pripisujete mu osobine koje on nema. Pominjete nekakav transfer tehnologija kao da to druge države daju na poklon. Ako već daju transfer, onda su te tehnologije već manje važne za njih i već zastarele za neke svetske norme. To je pravilo svuda u svijetu. Istina i ja bih volio da vidim saradnju naših instituta sa Kinezima, ali to bi bio dug proces pregovora da bi došli do tako nečeg. Znate da Srbija dugi niz godina nije imala novaca za znatniju modernizaciju oružja. Tek nam je sad krenulo u ekonomiji i sad bi mogli da za ovih 25 miliona dobijemo 6 migova 29 (modernizovanih na viši nivo nego što su trenutno). Zar ne vidite da i Bugarska modernizuje svoje migove 29 i čak nabavlja za njih nove motore. Neće biti da je Bugarska država naivna pa da modernizuje i ulaže u loš tip aviona. MIG 29 je avion koji je pogodan za modernizaciju i modernizovan na nivo SMT može da parira najmodernijim zapadnim avionima.

JL-9 je školsko/borbeni avion i kao takav ne može da bude siguran i jedini branitelj neba Srbije. Zar bi ste vi prepustili takvom avionu da jedini brani nebo Srbije? Ako tako mislite to je površno i neozbiljno.
Avion JL-9 ili JL-9G je avion urađen po tehnologiji koja je poznata već 30 i više godina i ne može se uporediti ni sa Yak-130 ili L-15 a kamo li sa nekim drugim. Urađen je kompletno od aluminijuma i lako se otkriva radarom na velikim daljinama. Dio moje profesije je rad sa radarima i znam da bi takav avion kao što je JL-9 bio otkriven od strane novijih F-16 (sa radarom AN/APG-68) na daljini od oko 200 km, što je poražavajuće. Taj avion može da uspješno zamijeni samo Orla i G4 i ništa više od toga, zato je i jeftin. Mi para za bolju zamjenu za Orla i G4 nemamo, pa bi i takav avion dobro došao, prvenstveno kao školski avion.

Pa

Bugarska je kupila 10 motora za 29( vise remontovanih nego novih) nakon je MiG uskratio saradnju zbog saradnje sa nelicenciranim kooperantima.
VJ u pocetku, a kasnije VS je ulozila u modernizaciju postojecih vazduhoplova ravno 0 dinara.
Iskreno ne pamtim ni JNA da je modernizovala.
Izgleda da je kod nas: kupis jednom i letis dok se ne raspadne.
Odgovoran odnos.
Iskreno se cudim sto su u lastu namestili one displeje nakon su iracanima dali bez istih, ali lasta ne cini prolece……

A JL-9 dobro dosao prvenstveno kao skolski avion, gde to?

Nama je dobar i G-2 da se pokrene opet linija sa nekim J85-GE-21B umesto RR Viper. To ce vam reci svaki pilot koji je prosao obuku ovde.
Namerno pominjem ovaj tip motora(i u osnovnoj verziji) jer je najkompaktniji i najstariji u upotrebi i jedan od najmasovnije proizvodjenih mlaznih ikad u USA i koji ce ostati u PERSPEKTIVNOJ upotrebi jos skoro 2 decenije.
A s tim doniranim 29 imacemo ukupno 3 varijante istog aparata(sve tro-decenijske primerke), sa neunificiranim sistemima(od odrzavanja pa nadalje), i neobucenim osobljem a novi kvalitet je samo broj to nije nikakav kvalitet vise, samo glavobolja vise.
A 21 koje ‘trunu’ na Batajnici su jedne od najmladjih u svetu, ali…

BM

A koliko bi tek Lasti moglo da se kupi za 9 L-15! Btw. Pored Rusije MIG-31 koristi i Kazahtsan, a što se tiče dosetke o F-22 koji leti samo u USAF, naravno da je to tako i da će tako i ostati, pošto Amerikanci zabranjuju njegov izvoz. Ne bih pisao utuk na utuk s obzirom da mi nešto govori da to ne bi imalo nikakvog efekta, samo bih hteo da kažem da je sreća što imamo naše ljude koji su u posedu tajne o taktici i strategiji, a koja nije dostupna običnim smrtnicima, zahvaljući čemu ćemo u sledećem ratu sa NATO moći i da sa IK-3 iz Muzeja vazduhoplovstva poobaramo sve što krene na nas. Potpuno se slažem da g. peruni dobije rukovodeću ulogu u srpskom RV i PVO.

Ž

Перуни

Немате добре информације.

http://tangosix.rs/2016/02/09/stoti-f-35a-stigao-u-usaf/

О Вашем поређењу МиГ-а 31, СР-71 и ЈЛ-9, затим о томе да би враћали ирачке МиГ-ове 23 у живот, да смо способни за неку лиценцу са Кинезима, и да би Ви направили боље ваздухопловство од РВ Судана, нема смисла расправљати.

pe

@ Boro

Protiv MiG-29, hmm.. Nemojte sve bukvalno svatati iz mog pisanja ali nigde niste procitali da sam protiv tog tipa aviona kao aviona, ja medjutim diskutujem sta se hipoteticki za isti novac moze uraditi i koji su efekti a to je zapravo pravo pitanje.

Svaki proizvod ima cenu, prednosti i mane, za isti novac se uvek moze dobiti razlicita roba. Nigde nisam rekao da bi transfer tehnologija bio poklon, nemojte mi na teret stavljati reci koje nisu sa moje strane izgovorene, degradirate sebe kao sagovornika dosta na taj nacin. I mi sami vrsimo transfere tehnologija i vecina nije zastarela t ese neke stavke moraju posmatarti vise konkretno nego uopsteno radi kvalitetnih zakljucaka. Mozda neke tehnologije na kraju i da zelite necete dobiti ali to ne znaci da su sve ostale lose i slicno. Na kraju transfer tehnologije nije uvek neko unapredjenje u pogledu unapredjenja, cesto su to postupci proizvodnje konkretnih predmeta ili konstrukciona dokumentacija ili licenca za proizvodnju, tj. nesto gde se skracuje i izbegave period sopstvenog razvoja proizvoda. To izmedju ostaloga znaci i da mozes imati vec masinu za proizvodnju a da nesto ne znas da na njoj proizvedes bez transfera. Masina se u tom slucaju ne menja ali naucio si da radise nesto novo na njoj. Itd ima tu dosta objasnjenja da ne duzim o tome, dakle transfer tehnologija je sirok pojam i moze podrazumevati dosta toga.

Dug proces pregovora, izvinite ali zasto nesto mora biti dug proces pregovora, sta je to zapravo dugo: 1 mesec, 3 meseca, 6 meseci, 1 godina 5 godina, 10 godina? Mislim da je dugo kada se ne zna sta se hoce i kada se nema odluka da se nesto sprovede do kraja.

JL-9 je projektovan CAD/CAM i od momenta pocetka projektovanja do kraja proizvodnje prvog prototipa proslo je 19 meseci. U samom projektovanju koriscena su postojeca iskustva sto je normalno ali taj avion nije nastao tako sto mu je neko lepio delove od MiG-21 nastalog 50 godina pre toga. Nijedna tehnologija 1960 godine tj. daleko pre nastanka JL-9 nema ama bas nikakve veze sa njim vec su koriscene tehnologije koje su bile dostupne posle 2000 godine daleko savremenije dkle CAD/CAM, numericke CNC masine, digitalna elektronika, savremeni tehnoloski postupci uz normalni rucni rad koji prati montazu aviona. Nisam video da se proizvodnja JL-9 razlikuje na montaznoj liniji od Su35 ili nekog drugog aviona recimo i JAK-130 pri tome ne pricam iskljucivo o materijalima na odredjenim pozicijama aviona a pored aluminijuma na JL-9 nacice se ii drugi materijali i legure na raznim pozicijama manje vise u odnosima kao i na vecini aviona. Nema puno kompozita nije pravljen kao low observable ali nema ni cenu od 400 miliona usd po komadu.

Kada vec radite sa radarima koliki je RCS MiG-21 a koliki F-16 ili MiG-29 na istom radaru?

JL-9 vidim da ste zakljucili da je delom pravljen od istog materijala kao i F-16, sta kaze taj isti radar za F-16 na koliko km detektuje njegov aluminijum ili samo je aluminijum iz Kine nesto drugacijina tom istom radaru?

Da li imate argumente zasto ne bi mogao da zameni MiG-29 i koje su to konkretno mane u pitanju istaknite mane i prednosti oba aviona i to malo argumentovanije nego da ste ga videli na radaru F-16 kojimu nikada nije prisao ni blizu, sve ostalo je prica u prazno tip ja znam da je moj veci i bolji a pri tome ne nudim nijednu informaciju i argument koja to moze da potvrdi.

Znate li RCS JL-9 kad aznate na koliko ga vidi konkretni radar na F-16 kao da ste pilot iz teksta bi se zakljucilo?

Sada kada smo konstruktivno zatvorili taj deo diskusije predjimo na nesto sto se ne svodi na imam beskonacno milijardi dolara i onda kupujem za vojsku sve i svasta i drugi niko nista ne zna.

Dakle dajte da imamo svi isti zadatak pred sobom pa da vidimo ko je veci mudrijas :) pre nego sto skacemo jedan na drugoga i okakrakterisemo se u komentarima.

Recimo sledeci zadatak je pred nama: Imamo na rasploaganju 400 miliona usd da opremimo vazduhoplovstvo borbenim avionima i pratrecom opremom i naoruzanjem.

Trebamo postici vise ciljeva tim opremanjem: izmedju ostaloga da piloti imaju nalet od najmanje 100 sati godisnje, racunajmo dva pilota po avionu. Na raspolaganju vam je 10 miliona USD godisnje da odrzimo te avione u letnom stanju i da oni lete dakle to je novac za odrzavanje i gorivo. Cilj nam je da ti avioni budu minimum narednih 15 godina u upotrebi. Cilj nam je da se na njima lako moze integrisati postojece domace i strano naoruzanje. Cilj nam je da se ti avioni mogu u pogledu naoruzanja i opreme unaprediti ako se za to ukaze potreba. Cilj nam je da odrzavanje aviona se sprovodi u Srbiji i da domaca industrija u tome ima sto veci udeo u pogledu delova i rada. Cilj nam je da ako mozemo sve postojece navedene ciljeve premasiti jos nekim dodatnim parametrima koji pozitivno uticu na borbene mogucnosti, odrzavanje, obuku, upotrebu, industriju i uopste ekonomiju Srbije.

To je zadatak pa da vidimo resenja predlazite.

Jos par napomena, ja znam da MiG-29 moze da se modernizuje na SMT kosta negde izmedju 7-12 miliona USD, sve to u zavisnosti od opreme i pocetnog stanja aviona i to je po komadu.

SM i SMT, sve u svemu pisao sam o tome vise puta detaljno na raznim mestima ali svo to pisanje sigurno ne menja cenu koriscenja tih aviona i problem oko njihove ukupne starosti, remonta, obuke, odrzavanja kao i sijaset drugih mogucih problema pocev od toga da imati 6 do 12 takvih aviona je apsolutno besmisleno za bilo koji ratni scenario te posebno kada nema mogucnosti da koristi sredstva zemlja vazduh razna druga savremena sredstva ukljucucjuci i intregraciju domacih i stranih a vec postojecih raketa i bombi i pri dejstvu daje i podrsku trupama na zemlji njegova kolicina ne menja nista u nekom ratu. 24 komada SMT bi minimalno kostalo 300 miliona USD sto je samo cena za polovne avione. unapredjene za taj standard bez ijedne bombe ili rakete. 24 kom je minimum da bi Srbija imala neku kolicina koja omogucava neko efikasno izvodjenje borbenih dejstava u ratu.
Medjutim to sve i dalje ne menja masu parametra ekonomskih i mnogih drugih vezanih za taj avion u procesu nekog odlucivanja u korist nejgove nabavke a koje bi neko trebalo da uzima u obzir i da nisu sentimetalnost, navika i sta komsije rade tj. drzave susedi jer ja brinem za ovu moju ostale me ne interesuju sem ako me ne plate da mislim o njima.

Ponovicu da je poklon MiG-29 dobrodosao ali to i dalje nista nece promeniti u mojim zakljucima koje prevazilaze jedan puki trenutak, trenutak o kojem sam cak i sam pisao da se pismenim putem treba obratiti RF za pomoc i donaciju borbenih sredstava sto nikada do sada nije uradjeno ni u SRJ ni u SCG ni u Srbiji iako se trubelo o tome, o da pisao sam o tome pre jos par godina malo da se ponovim. Ne dobija se oprema na poklon drekom u novinama, komentarima na netu a bez pisanog zahteva drzavi od koje se ocekuje, ne postaje se saveznik pisanjem o tome i trubljenjem kako smo mi braca vec potpisivanjem ugovora o saveznistvu koji sve lepo i precizno definise prava ali i obaveze.

Pored svega vec recenoga obratite paznju na jednu bitnu kvaku za razmisljanje o vazduhoplovstvu a to je obuka pilota, o da skolsko borbeni avioni imaju dosta prednosti i sa brizljivom taktikom upotrebe postaju vrlo mocni iako na prvi pogled laicima koji smao gledaju brzinu aviona ono skolski previse upada i neke opste karakteristike aviona iako sve mozda nije kako na prvi pogled izgleda.

Da li je recimo bolje imati unificiranu flotu od recimo 48 nova JL-9 ili recimo 16 galeba 4M 16 Orla i 12 MiG-29? Sta kaze logistika na sve to sta je bolje? Koji avioni bi bili novi a koji polovoni u toj i takvoj matematici, zatim koliko kosta odrzavanje, obuka i let jedne flote sa 3 tipa aviona a koliko druge sa jednim tipom aviona, koliko su povecane ili smnjene borbene mogucnosti u jednom slucaju a koliko u druigom, sijaset pitanja razmilsite pazljivo o svemu pre nego sto se upustite u odgovore.

Mi para za zamenu orla i galeba imamo. Jedan evidentni primer je da ako je za modernizaciju galeba predvidjeno da se da 5-7 miliona usd po komadu za te pare se moze kupiti uz dodatak par audija koje nemilosrdno volimo da kupujemo za drzavne organe jedan JL-9. Za 9 modernizovana galeba stizu 6 nova JL-9. Jedino sto tada nema kajmaka za posrednike.

To je samo jedan primer takve nabavke, nije problem za Srbiju da izdvoji 400 mil usd i resi pitanje vazduhoplovstva, pa autoput do Pristine cemo vise platiti, stvar je kao sto rekoh gde se usmeravaju pare i nasta da li na primer na trzne centre ili u proizvodnju? DRI nalazi sveke godine 12 do 60 MiG-29 u nekom ormanu ;) odnosno nenamenski koriscenih pare a da pri tome nisu iskontrolisali sve.

Srbija uvrnutom logikom koja se prosipa da nema para nizasta nikada nece imati para za ulaganje u svoju vojsku i industriju dok o tome ne donese odluku a za odluku joj treba minut da predje iz kategorije nema se u ima se i moze se. Nismo toliko siromasni koliko se kuka i koliko se ocekuje da drugi rese nase probleme i koliko lose raspolazemo sa novcem koji imamo.Nista posebno nije bolje u ekonomiji Srbije ove godine u odnosu na recimo 2010…I tada su se rasipale pare na gluposti i sada se isto radi. I tada i sada je samo mali deo poboljsanja bio u drzavi u pogledu ekonomije, prava, zakona, privrede, plata a to je sve nedovoljno da se drasticno promene stvari na bolje, za drasticne promene potrebno je da postoje odlucni ljudi sa idejama kako nesto i uraditi, sa idejama koje su drugima nezamislive, i koje za razliko od onih sto ponekada prepisu poneku ideju koju im je neko u nekom komentaru dao a ne mogu sami nista znacajno uraditi ce promeniti odnos prema talentima jer sve do sada su samo trice i kucine kada su u pitanju poboljsanja.

Srbija moze bez vecih napora izdvajati 200 mil usd godisnje za opremanje vojske i namensku industriju, treba imati dobre ideje i pravce kako taj novac koristiti uz maksimalni provrat kroz domacu privredu gde god je moguce, avijacija zasigurno ne moze da bude jedini i sigurni branitelj neba nad Srbijom tu ulogu treba da ima najvecim delom PVO raketni i artiljerijski sistemi ali to je posebna prica.

Sada cu dati delom i ukratko odgovor na pitanje sta je moguce uraditi za 400 miliona USD bez da dalje detaljnije analiziram sve aspekte takvih odluka te sta moze iz toga proisteci u zavisnosti zasta se opredelimo.

Srbija ako bi se opredelila za nabavku JL-9 treba prvo da se pisanim putem obrati NR Kini i trazi ponudu za 36 do 48 JL-9 a koje bismo recimo platili kroz kreditni aranzman na 10 do 15 godina uz neko opterecenje do oko 40 miliona USD godisnje i pri tome trazi i nadje modus da se deo tehnologija uz kosntrukttivnu dokumentaciju iz proizvodnje tih aviona transferuje ovde a koje su bitne za remont i proizvodnju komponenata koje se mogu praviti kod nas, posebno na primer recimo akumulatora, stajnog trapa i drugih pozicijia iz oblasti hidraulike i obrade gume a uz obavezan transfer tehnologije i opreme potrebne za remont motora. Dalje treba ugovoriti da se sklapanje gotovih aviona prilikom kupovine izvrsi u potpunosti ovde sem za mozda 2 primerka koja bi bila isporucena u celosti te da se omoguci nesmetan remont u Srbiji a uz prethodni naveden transfer tehnologije. Definisala bi se mogucnost zajednicke prodaje i odrzavanja tog aviona za odredjena trzista. JL-9 bi trebalo u startu a kroz ugovor to bi se naravno jasno definisalo da bude prilagodjen za koriscenje raketa tipa Grom i dervacija na tu temu koje smo skoro videli, uvozne Maverik, zatim R-60 i drugih domacih i stranih avio bombi i NRZ kao i kontejnera koje imamo a kroz proces integracije tih stredstava na avion u saradnji sa Kineskim partnerima.

Kasnije a nakon sklapanja te ponude i potpisivanja ugovora kao prve vece saradnje iz vojne oblasti a koja bi nam smatram sirom otvorila dalje vrata za saradnju sa NR Kinom i koja bi nas od toga momenta gledala drugacije tj. kao znacajanog partnera i promotera njihovog oruzija treba da nadje modus i da se recimo unapredi saradnja i u drugim oblastima od obostranog interesa, recimo da se deo nasih vec postojecih proizvoda koji su poluzavrseni kao sto su Pegaz, Vrabac, Bumbar i slicno kao i neki novi u saradnji sa NR Kinom razvijaju ili zavrse i eventualno zajednicki prodaju te da se omoguci i Kinesko ucesce u vlasnistvu u odredjenim domacim fabrikama namenske ili zajednicko otvaranje novih fabrika zasta oni sigurno imaju poseban interes kroz svoje drzavne fondove i firme te bi se na taj nacin uz priliv njihovog kapitala dodotno osnazlia domaca industrija.

Sve ovo sto se tice za transfera tehnologije, sklapanja kod nas, delimicne proizvodnje komponenata za avion a koji bismo i sami koristili, remont aviona uz mogucu prodaju na bilo koja treca trzista ako bismo pricali o avionu MIG-29 je nemoguca misija iz desetak razloga koje necu posebno elaborirati a koji bi trebalo da vam budu jasni ako malo bolje razmislite o tome.

Za priblizno isti novac dakle oko 400 mil usd moguce je pokrenuti i proizvodnju domaceg aviona Orao koji bi mogao boiti jedna interesantna domaca platforma a prethodno modernizovana u jednom delu(motor i nacin proizvodnje recimo redukcija tezine kao prvi zadatak) naravno cisto da napomenem i tu varijantu iz ekonomskog ugla gledano. Pitanje je zapravo zasto mozda i ne krenuti jednim takvim tokom. I jedan i drugi jacaju domacu industriju. Puka kupovina MiG-29 ne dodnosi gotovo nikakav povrat novca, JL-9 na nacin na koji je opsian donosi delimicno povrat novca a Orao bi najvecim delom doneo povrat novca u domace ekonomske tokove(porezi, plate, domace nabavke i sl). Isti pogled se moze primeniti i u pogledu zanavljanja tehnologija i opreme za industriju Srbije, prilikom kupovine MiG-29 ih nema, JL-9 iam ih delimicno i Orao bilo bi najvise.

Mana odluke o nabavci MIG-29 kao aviona koji bi postojao u nekim minimalnim kolicinama od 18 do 24 komada da bi imao uopste neku efikasnu ulogu iz vise aspekata je barem za mene vise nego jasna.

Najveca mana odluke o recimo proizvodnji Orla ako se to moze zvati manom je to sto bi se mnogi iz politickih i drugih razloga sablaznajvali da drzava hoce da recimo u naredne dve godine godisnje ulozi po 200 miliona USD u domacu privredu da bi se proizvodnja Orla u kratkom i efikasnom roku realizovala, Mana odluke o kupovini JL-9 kako meni izgleda trenutno je megalomanske prirode ili jedno posmatranje dela javnosti da bez MiG-29 aviona sve ostale jeftine varijante ili predlozi su obavezno losi te da nam iz takvog posmatranja stanja stvari ustvari fali Su-35 tj. jedna sentimetalna prica vise nego racionalni pogled na sve aspekte odrzivog vazduhoplovstva.

Pozdrav.

pe

@ Živojin

Ocigledno ne razumete ili izvrcete namerno sto ce pre biti a kako stvari sada stoje ono sto je sa moje strane napisano.

To se posebno vidi kada beskrupolozno i rekao bih poprilicno pokvareno izmedju ostaloga navodite da sam ja u mom komentaru poredio MiG-31, SR-71 i JL-9???????

U svakom slucaju zalim ako je drugaciej te je to posledica ne razumevanja ali prava pismenost nije umetnost pisanja i citanja.

Strasno je to sto kao neki novinar clanka koji ste sami pisali u komentarima sa posetiocima clanka, dakle ne samo sa mnom, pokusavate da ostvarite po svaku cenu neku vasu agendu a pri tome sagovornike ne razumete ili im namerno izvrcete receno.

Necu se vise drzati ove tarabe i zavrsavam svaku dalju prepisku sa vama jer je niste vredni.

gi

Zivojine, samo mala digresija – letos ti dodjem ja u Srbiju, odem do automehanicara (povoljnije je odrzavati auto u Srbiji) i posle par sati shvatim da je jedan od najaktivnijih ‘komentatora’ ovde na sajtu… Od tada, sve manje komentarisem i raspravljam…
Ljudi pisu o Mig35, S300, S400…, a ne shvataju da treba krenuti od pocetka – piste i rulnice su blagi uzas, hangari su u jos gorem stanju, po aerodromima jos leze ostaci i rusevine iz 1999…
Kada pricam sa ‘strucnim’ ljudima iz VTI-ja i SDPR-a, oni su jos u 1980-1990tim… U najboljem slucaju – otkrivaju ‘toplu vodu’. Npr, optoelektronsku opremu za helikoptere, koju kompanija u kojoj radim stavi u 4-5kg, oni ‘reinventuju’ i za sada ima 12-13kg, sa neuporedivo losijim karakteristikama… O gorim slucajevima necu ni da komentarisem…
Sto se tice ovih aviona, mogu reci kratko i jasno – dobar dil za date novce! Posto 99% ne zna – svaka drzava mora da ima Air Policing, to je medjunarodna obaveza, i kada je neka prethodna vlast razmisljala da ugasi presretacku komponentu i sprovela RFI za outsourcing – najpovoljniji su bili Belgijanci sa nekih 30 miliona USD/godisnje… Iz te perspektive, 50 miliona USD pa cak i 100 miliona USD za 10god i nije neka cifra u odnosu na minimum 300 miliona USD/10god… A tu treba dodati i uredjenje aerodroma, hangare i slicno za dezurne avione (podsecam da je Rumunija morala da uradi na primer ‘duboku rekonstrukciju’ piste i rulnica za smestaj F16, opremu za hangare, opremu za avione i naoruzanje…, zasta je za sada dala ukupno preko 100 miliona USD).
Kineski avioni su relativno dobri, medjutim, postoji problem oko resursa i kasnijeg odrzavanja, a i opremanja… Kao sto je vazduhoplovcima vec poznato – kinezi zadrzavaju pravo odrzavanja svakog aviona i na lokalu se moze vrlo malo toga uraditi… Pored toga, resursi su krajnje ograniceni – 2-3x kraci od respektabilnih Zapadnih i Ruskih vazduhoplova…
Sa druge strane, zastupati ‘jaku’ raketnu PVO komponentu na ustrb aviona je iluzija… I to govorim iz 1. ruke! Imao sam uvid u rezultate vezbi protiv Grckog S300, koji je izgubio od 4 SEAD Tornada i 4 EF2000… TORovi su se pokazali bolje, ali tek neznatno… Kada su bili spojeni (TOR pruza blisku zastitu S300) ‘tek’ je 3. talas prosao… I na kraju, kada su probani uvezani Mirazi (6kom) i integrisani sa S300 i TORovima – sistem je funkcionisao kako je trebao i odbranio se od hipotetickih napada aviona i projektila…
Sto se tice modernizacije i nasih proizvoda, samo 1 pravilo – dok ih ne vidim u borbenoj upotrebi ili proizvedenih u nekoj vecoj seriji – ne verujem! Pa ja sam jos 1993. (pre 23 godine!!!) bio na TT zboru gde su prikazani – Bumbar, modernizovani Fagot, Nora, Orkan 2, a i vodjene rakete V-Z Grom II, moderizovani Orao (sa prikazom ‘digitalizovane’ kabine), planirajuce vodjene bombe, unapredjena modernizacija G4, modernizacija Boforsa i radara Zirafa… Od svega toga, Nora je dobila neku finalizaciju…
Neko je rekao da su Orao i G4 poluproizvodi i mogu se samo manjim delom sloziti sa time, jer su ti avioni dokazali svoje mogucnosti 1990-tih, koje nisu male! Medjutim, ono sto je njihova boljka, to je nedostatak rezervnih delova – i sama modernizacija na standard G4MD podrazumeva da ce odredjeni broj postojecih aviona biti donori delova za modernizovanih 10tak komada kako bi isti ‘doleteli’ do 2030tih… O Migovima 21 sam vec i previse pisao – bilo je vremena, do pre par godina, kada su mogli da budu radjeni, ali sada, to vec nije opcija… Delova nema (i nemojte se truditi da objasnite ‘da moze sa Kineskih aviona’ jer – ne moze)… Da li se neko seca Golfa 1 ili jos bolje Pasata Mk1?! I da li moze da nadje delove za njega?! Koliko znam – ne… Tako je i kod aviona… Pa i sam MIG je dokumenta vezana za Mig21 jos pre vise od 15 godina arhivirao! Ako ima avanturista – ima u Kirgistanu vise od 200kom Mig21 u relativno dobrom stanju – prodaju se bukvalno na meru, ali ni u jednom niko ne bi ni zarulao, a kamoli poleteo! Produzenje resursa na L17K bi bilo kupovina par godina, u najboljem slucaju, sa time sto svoje mesto mogu da nadju samo kao podrska ili stepenica za prelaz sa Mig21UM na Mig29UB… Takodje, jedino su oni u stanju kakvi su izasli iz fabrike, bez modernizacija, modifikacija… A to nas dovodi na sledece pitanje, koje sam pitao vise puta i zvanicno i nezvanicno – piloti ce sa modernizovanog G4MD da prelaze na Mig21 sa tehnologijom iz 1970tih 20. veka, ili Mig29 iz 1980tih? Nelogicno, a i deprimirajuce…

Ž

Гиле

Све се слажем са Вама.

Bo

Peruni, drago mi je to da ste se toliko raspisali. Ima u vašem tekstu dosta dobrog razmišljanja, ali ima i nerealnih očekivanja.

Prvo da krenemo od aviona JL-9. On je pravljen sa namjerom da bude prevashodno solidan i jeftin školski avion. Taj cilj je po mom mišljenju postigao i dobro bi bilo da ga imamo u svom RV da zamijeni naše ostarele avione Orla i G4, jer je jeftin a novca za nešto više nemamo. Dakle, da bi imali dobro RV moramo konstantno imati školske avione za obuku novih pilota na savremen način. Taj avion JL-9 je rađen na osnovu J-7 (MIG 21) i zbog toga je njegov razvoj trajao samo 19 mjeseci kako rekoste, jer je 90% tog aviona u stvari J-7. To je evolucija poznatog aviona J-7 i tu nema puno nepoznanica. Ipak Kinezi prave jaču reklamu za ta avion, pa čak najavljuju lovačku varijantu, da bi naravno prodali što više aviona drugim državama da bi im se ulaganje u projekat isplatio. Možete naći kineske tekstove da se odustalo od tog aviona u mornaričkoj varijanti (za nosač aviona) jer su se pojavili problemi sa konstrukcijom aviona koja ne trpi velika naprezanja i koja se javljaju prilikom sletanja i uzletanja sa nosača aviona. Dolazilo je do krakova materijala i taj avion se više neće apsolutno razvijati u toj varijanti. Nama bi tak avion bio dobar jer nije poslednja riječ tehnike, pa bi smo lako ovladali tom tehnologijom, iako je čak malo ispred našeg tehničkog znanja. Možda bi mogli taj avion proizvoditi i kod nas uz pomoć Kineza, pa bi nam onda bio još i jeftiniji i koristan da uposlimo naše institute i steknemo neka nova znanja i sačuvamo kadar. To bi još bolje odradio Yk-130 ali treba više para za tako nešto.

Što se tiče RCS aviona JL-9, on je veći nego kod MIG -21, jer ima veću površinu krila za 3m2 u odnosu na MIG -21. Takođe ima znatno veći vertikalac i nos. RCS kod aviona JL-9 je odprilike oko 5m2 bez naoružanja (jer nema kompozita ni 3%). Avion F-16 poslednje generacije ima radar AN/APG-68 (V9) dometa 296 kilometara. Avione odraza 5m2 otkriva na udaljenosti od minimum 110 km u najlošijim vremenskim uslovima. Za vrijeme dobrog i vedrog vremena F-16 će otkriti JL-9 na daljini od skoro 200 km (ah taj aluminijum!). F-16 nosi rakete AMRAAM 120 sa dometom od oko 130 km +, tako da bi naš JL-9 sa optimalnim radarom koji može da nosi (Grifo 7, dometa 70 km) i raketama PL-5 ili čak nešto većeg dometa bio apsolutno inferioran u odnosu na F-16. Imali mi 24 ili 48 JL-9G lovaca potpuno je nebitno jer bi bili polupani od znatno manjeg broja F-16 ili F-35. Dakle treba nam avion za čuvanje našeg neba koji je dorastao tom zadatku. Ako se ovih 6 MIG-29 koji dobijamo na poklon dobro remontuje i modernizuje, on bi bio dosta moćniji od JL-9G. Ne treba nam manekenska lovačka avijacija u vidu JL-9 koji za to nije namijenjen u ovom trenutku već sposoban lovac od kojeg će protivnička strana ipak zazirati. Ovih 10 aviona MIG 29 koji će biti remontovani i modernizovani su samo privremeno rešenje za nekoliko godina. Nadam se da ćemo nekad biti moćni da kupimo MIG 35 za naše RV, a za PVO da imamo BUK M3 ili HQ-16B.

Avion JL-9 je jeftin, solidan i sposoban da zamijeni Orla i G4 i ništa više od toga, ali je itekako dobro došao u ovom trenutku. Pozdrav

Ž

Тако је Боро, ми тек треба да видимо ту ловачку верзију ФТЦ-2000. Јесте постоје информације да се одустало од палубне верзије, за сада га и не видесмо на носачу авиона.

ЈЛ-9 јесте настао на бази Ј/ЈЈ-7 али ипак радикално је измењен и оптимизиран за мање брзине јер му је намена да буде школско-борбени авион. Зато сам поновио да је тај авион непознаница. Да је у питању Ј-7 то је наравно сасвим друга прича. Израђен је у стотинама примерака и продат у десетак земаља.

Нама, морате признати треба суперсонични ловачки авион или вишенаменски борбени авион.

nj

Puno šuplje priče i snova u većini komentara… Ako već hoćemo nabavljati avione i PVO prvo je potrebno smanjiti plačte za 5-10 % u javnom sektoru..i onda odpustiti 10-15 zaposlenih iz tog sektora.. Ja lično ne bih dao našim inženjerima da remontuju obična volovsla kola— prosječni srpski inženjer je treći europski kvalitetni razred.. ČAST izuzetcima!!

Odgovori
Pe

Otkud vama to i ta sloboda da konstatujete da su Srpski inzenjeri 3 europska klasa ??? Drsko nema sta. Njadasu

Pravicu se da vas nisam cuo!

Go

Ja stvarno nerazumem jedan deo negativnih komentara. Ovde je rec o nabavci polovnih Mig 29 koje nam Ruska federacija i Putin licno nudi po jednoj „ne“ trzisnoj ceni. Svi znaju da oni nemogu da nam ponude nesto za sta mi nemamo strucni kadar, jer to nije racionalno. Svi se slazu da je ponuda prijateljska i pristupacna za nas RV u ovom trenutku. Svima je jasno da ovim kupujemo vreme kako bi morali da napravimo ekonomski plan i uradimo racionalizaciju vojse za naredni period. kako vise ne bi dosli u istu situaciju u kojoj se danas nalazimo. A to nemoze bez zalaganja svih u VS i vrha drzave. Trenutno mislim da je ponuda prihvacena i da ce se sprovesti u narednoj godini, sto je pozitivno. Ja licno mislim da to nije dovoljno i da nam trebaju jeftini trenazni avioni/jurisnici poput FTC-2000 (cena ispod 10 miliona) kako bi se piloti obucavali i kako bi se izvrsila zamena starih Orlova, G4 i Migova 21 kojima istice vreme i nisam da se ulaze novac u Orao NA ma koliko to stetelo nasoj namenskoj industriji. Sve ovo je malo problematicno jer trenutno moramo da saradjujemo sa MMF-om, a oni su uvek protiv trosenje para na vojsku i policiju. Nadam da ce nasa vlada naci resenja za sve ove probleme koji nisu ni mali a ni laki. S postovanjem svih ovde koji su ostavili komentar, Goran

Odgovori
Ž

Нисам сигуран да се у држави па и у РВ и ПВО за сада озбиљно размишља о замени Орлова. Врло је вероватно да ће се десити да МиГ-ови 29 за неколико година буду једини борбени авиони, не рачунајући наравно Г-4.

Тешко је данас на тржишту наћи нови јуришни авион, код Руса наравно се може набавити половни Су-25 али и то би било само привремено решење. Може и јефтиније код Украјинаца. Задатке ЛБА могли би да врше и ЈЛ-10, ЈЛ-9 и Јак-130 али наравно то нису прави јуришници.

Go

Razumem vas i uvazavam vase misljenje Zivojine. Jedino imam malu ispravku a to je JL-9 je isto sto i FTC-2000. A i JL-10 je isto sto i Ruski Jak 130 ( jer je nastao od istog) samo sto mu je ime za izvoz L15 i to su trenazni avioni 4 generacije, dvomotorci i kostaju iznad 15 miliona po komadu. A ja razmisljam o jeftinim jednomotorcima, to je sve. Ja bih voleo da se „neki“ ministar uhvati u kostac i sanira ekonomiju u VS kako bi ostalo resursa i za RV. Da jednom okrenemo list :-)

Go

Da se nadovezem na predhodni komentar. U jednoj stvari sam se pogresno izrazio, a to je da sam napisao „Trenazni/Jurisnici“ a u stvari su svi pomenuti avioni trenazni i laki visenamenski avioni sa dva sedista. Kao sto im i samo ime kaze oni su avioni za obuku i za izvrsavanje lakih zadataka u vazduhu pa i Air Policing. Naravno da je nabavka 6 i nasih 3 Mig 29 (sa remontom) od izuzetnog znacaja za odbranu iz vazduha.

Ž

Нисам побркао ЈЛ-9 и ФТЦ-2000. Уосталом писали смо о томе на овом порталу. Као и о ЈЛ-10 (Л-15) кинески клон Јак-130 у чијем пројектовању јесте учествовао ОКБ Јак.

Занимљиво да Кинези праве и лаки борбени Л-15 који има моторе са ДС и који је надзвучан. Има и ПЕСА радар.

А не заборавите да је и ЈЛ-9 школско-борбени авион. Једно време се говорило о томе да је конкуренција ЈЛ-10.

Мало за сада имамо информација о ЈЛ-9 са јачим мотором, јачим радаром и наоружањем.

Go

Da, u pravi si. Kinezi zavise od Ukrajinskog motora AI222F kod L15 koji je tezi za odrzavanje zbog nadzvucne brzine dok su Rusi poceli sami da prizvode motor AI-222-25 za Jak130 kako ne bi zavisili od Ukrajine. A sto se tice JL9 i ja sam procitao da treba da konkurise L15, ali su to dve razlicite tehnologije koje su primenjene. Kod JL9 su Kinezi iskoristili znanje iz JJ7, J10 i FC1 kako bi smanjili troskove, a kod L-15 su prekopirali novu tehniku od rusa, koji se bas ne raduju preuzimanju starih trzista u Africi i Aziji od strane Kineza.

go

I ove sto imamo i te sto „povoljno“ kupujemo samo farba drzi na okupu

Odgovori
pe

@gile

Kazete::“ Posto 99% ne zna – svaka drzava mora da ima Air Policing, to je medjunarodna obaveza, “
To apsolutno nije tacno ne postoji takva medjunarodna obaveza niti bilo koji zakonski okvir iz koga bi se takav zakljucak mogao izvesti da mora postojati nesto sto se zove air policing a sto VS mora da sprovede.

Teska obmana javnosti koju vi na zalost samo ponavljate tj. niste je vi izmislili je govoriti da svaka drzava mora da ima Air policing. Kod nas se prvo i poslednje on izgleda samo koristi kao izgovor za nabavku aviona za VS ali to je lose i fakticki netacno.

Podjimo od ove nase zemlje i necete naci nigde zakonski okvir koji nalaze kao obavezu „air policing“ od strane VS. Pored toga postoje desetine zemalja koje nemaju nikakav vid ili formu air policing-a cak nemaju ni vazduhoplove niti imaju nesto slicno tome, zatim razne drzave vrse razlicite vidove kontrole vazdusnog prostora na razlicite nacine i procedure nisu iste kao ni sredstva te sam pojam air policing se ne moze definisati i reci da je isti i jednak za sve.

Neko ce reci treba air policing radi odredjenih poslova koje radi SMATSA i mozda ce tu biti najblizi nekom rezonu.

Ali SMATSA nije VS. Ako im treba air policing neka kupe avione, sto da ne u cemu je problem? Vec imaju avione samo im trebaju malo brzi za neke situacije?

Vidite ako je to razlog za trubljenje o air policingu te nam sustinski taj pojam treba samo zbog SMATSA neka oni odrese kesu i plate na kraju oni prihoduju od toga a ne VS. Neka kupe za VS avione i plate pilote VS ako zeli da im oni pruzaju tu uslugu ili neka dopune svoju akademiju u Vrscu i tamo stacioniraju svoje avione i pilote i sami sprovode ono sto im treba za obavljanje delatnosti.

Sam pojam air policing nije nesto sto je domaceg karaktera a namece se kao nesto sto je imperativ a da pri tome se i ne zna zasto je to nametnuto niti se zna precizna definicija tog pojma niti je to nesto sto je isto i zajednicko za sve drzave sveta iako se u javnosti predstavlja drugacije.

Ako vec zelimo da pricamo izvan okvira i nivoa automehanicara kojeg spominjete trebali biste da znate da RV i PVO ima sledece zadatke:

-Kontrola vazdusnog prostora
-Odvracanje od agresije vazduhoplovima i sprecavanje iznenadjenja
-Protivazduhoplovna odbrana teritorije Srbije
-Vazduhoplovna vatrena podrska
-Izvidjanje iz vazdusnog prostora
-Prevozenje vazdusnim putem
-Pomoc u slucaju nepogoda i katastrofa
-Ucesce u mirovnim misijama

I sami izvodite zakljucak oko problema sa infrastrukturom sta mislite koji tipovi aviona bolje podnose losu infrastrukturu i mogu duze da budu napolju i recimo i bez ikakvih kaponira (kojma je namena u sustini pre svega zastita od eksplozija)? Hangare za svaki avion pojedinacno da ima malo volje mozemo napraviti vrlo lako nisu to neke skupe konstrukcije i za 30 tak aviona da svaki od njih ima svoj hangar recimo od 180kvm primera radi ne treba nam vise od 2 do 4 miliona usd. Pri tome ne mislim na hangare sa nekim specijalnim klimama ili nekim bakracima jer u sustini najbitnije je avion skloniti od direktnog dejstva sunca i vode tj vlage i da ne bude lako osmotriv sa neba. Betonski kaponiri su druga prica ali nisu toliko neophodni i nikada svi avioni nisu u njima. Bitnije je na stajanci recimo imati nadstresnicu. To sto neko pravi kada se prica o hangarima spejs satl te se misli da su svi avioni osetljivi kao F-22 te ih treba konzervirati nema dodirnih tacaka sa realnoscu i cenama izgradnje kao i realnim potrebama. Za malo para to se lako da resiti nego pravimo se tose i ne znamo sta hocemo kao sto ne znamo kako da uradimo neke stvari rekao bih za drzavu. para se ima one nisu problem problem je kada nekome u drzavi a ko se razum esamo u svoj standard i potrebe a odlucuje o tokovima novca objasnis da se svet ne vrti samo oko njega i njegovih potreba vec treba da misli malo sire i dublje.

Da li je neki avion poput F-22, MiG-29 ili je pak neki drugi tip aviona recimo dosta jednostavniji za koriscenje i ne trrazi razne specijalne uslove ili trazi cak i manje i podnosi lakse losije? Recimo i to da li je mozda bolji avion sa jacim stajnim trapom predvidjenim da moze da poleti i sa travnatih povrsina bolji za eksploaatciju i eventualnu losu infrastrukturu?

Kojem tipu aviona treba manja PSS?

Pitanje taktike i strategije je imperativ u slucaju rata. Niko od vas se toga ne dotice a pravite izbor tipa aviona.

Zao mi je ali malo vazduhoplovstvo sacinjeno cak i od 24 MiG-29SMT ja bi neutralisao vrlo lako, naravno ne pitajte me kako jer o tome necu javno pisati vec razmisljajte sami. Cilj mora biti vece od tog broja.

Kazete:“Pored toga, resursi su krajnje ograniceni – 2-3x kraci od respektabilnih Zapadnih i Ruskih vazduhoplova…“

Koji respektabilni avion poredite sa kojim?

JL-9 gotovo isti resursi kao MiG-29 koji mi vec imamo u naoruzanju. JL-9 i Su-35 ja ne bih poredio u pogledu resursa jer cena je previse na strani JL-9. lako ponistava duzi remonti rok svojom nisko cenom. Da li vise vredi, malo da teoretisemo, vazduhoplovstvo koje ima 12 Su-35 aviona a koji bi kostalo cirka 750-900 miliona usd ili za te pare vise vredi vazduhoplovstvo koje bi imalo nekih 78-96 JL-9. Ne znam zasto(kao), ali tih 12 Su-35 mozete macku okaciti na rep u nekom ratu ako je protiv iole sposobnog protivnika(to ne znaci da je pritivnik neka supersila vec da protivnik ima „kenjac“ „kliker“ i tome slicno ako razumete sta pisem malo namerno karikiram).
Tih 12 Su-35 ne mogu uvek uspesno da uniste ne 96 JL-9 vec 12 JL-9 jer ponavljam nesto je i u taktici. Na kraju nije samo to bitka JL-9 protiv jednog tipa aviona vec je u ratku bitka i borba u mnogo sirem dijapazonu raznih faktora gde je tehnika samo jedan a konkretna desavanaj na terenu a ratni zadaci nesto sto je mnogo dinamicnije i fluidnije od puke vazdusne borbe par aviona jednih protiv drugih. Ponavljam ovo su svera razni primeri nemojte biti bukvalni prema svatanju mog pisanja koje je tu samo da prosiri vidike i prikaze razne aspekte koji se cesto preskacu.

U ratu nema nikakvih pravila vec ima strategije. A prvo nacelo dobre strategije je da iznenadis protivnika i da ga porazis.

Od svih misja i zadataka koje bi vazduhoplovstvo VS moralo da uvek moze da obavi su pre svega:
1. PVO cele Srbije i snaga vojske
2. Vatrena podrska
3. Sprecavanje iznenadjenja

Sprecavanje iznenadjenja postize pre svega radarima, vojnoobavestajnim aktivnostma, elektronskim osmatranjem i prisluiskivanjem, a podrsku i PVO artiljerijskim i raketnim sredstvima i avionima koji su sposobni da pruzaju vatrenu podrsku.

Posto radarima moze da se vrsi jednako i kontrola VAP-a kroz osmatranje istovremno sa PVO teritorije, te art. i rak. jedinice su i sredstvo odvracanja time se postize i da se se jos dva zadatka ispune usputno uz one po meni najbitnije.

Dakle lovci ne mogu biti imperativ i ne trebaju biti u nekoj nabavci vec pre svega avioni koji mogu da dejstvuju po zemaljskim ciljevima u losim i nepovoljnim uslovima kada protivnik dejstvuje i ima cak i prevlast u vazduhu ili nekim multifunkcionalnim avionima koji mogu da dejstuji i upo ciljevima u vaduhu ali opet su i takvi bitniji oni koji pre mogu da ostvare uspesno dejstvo po zemlji u slucaju rata.

U ratu broijno stanje tehnike i ispravnost je od imperativnog znacaja. Samim time mali broj letilica je los i negativno utice na ishod rata.

U celom ratu 99 jedino zaista uspesno dejstvo aviona bilo je napad sa Orlovima tj. vatrena podrska. Sve i da su svi MiG-29 bili 100% ispravni da su im drustvo pravile 21 i da su svi odmah poleteli rezultati u vazdusnom boju bi bili verovatno vrlo porazavajuci. Dobrim delom to je pre svega i zbog loseg PVO nad sopstvenom teritorijom ali i zbog drugih faktora.

I jos jednu bitnu stvar cu istaci a to je da je maksimalno demoralizujuce po pripadnike VJ bilo saznanje da su nam MiG-29 oboreni a maksimalno moralno uzdignuce je bilo saznanje da smo uspesno dejstvovali Orlovima te samo njihovi preleti iznad nasih trupa i osmatranje njihovog dejstva su bili izuetni za moral jer su odmah znali da nisu sami.

U Vojsci na kraju i srce u junaka i moral i kohezija u dejstvima puno znace tako da je to faktor bilo kog rata te ili imas vojsku kao 1941 koja se raspadne i preda za par dana ili imas vojsku kao 1999 koja je dugo odolevala vojno jacem agresoru i koja bi pod malo drugacijim oklonostima zasigurno bila dovoljan faktor odvracanja te rata iz 1999 vrlo verovatno na bi ni bilo. naravno to sve da je rukovodsvto zemlje pre 1999 vise paznje poklanjalo vojsci i pametnije pristupalo resenju nekih problema u vojsci i drzavi uopste.

Generalno gledano znacaj pilotiranih aviona je manji od znacaja PVO svidelo se to nekome ili ne te porazavanje PVO na nacin kako vi opisujete u Grckoj za mene je nepoznanica ili su pak sa jedne strane bili otvoreno cu to reci debili u tom slucaju nista ne pomaze tj. nema te tehnologije koja moze da prevazidje ljudsku glupost i greske. Zivimo u eri raketa te avion je pre svega platforma za njihovo lansiranje i kao takvog ga treba posmatrati. Ta platforma ce sve manje u sadasnjem obliku imati prilike da u sebi ima direktne ljuske interakcije tj. pilota.

Bojiste 21 veka je vrlo interaktivna tehnoloska arena sa mnogo faktora i rakete uticu na to da mnogi avionski sistemi bez obzira na svoja svojsta dakle i najbolji avioni imaju problem kako da poraze protivnika koji je adekvatno opremljen sa PVO. Moje neko vidjenje skorije buducnosti, je da u njoj nema danasnjih aviona i da su svi u startu prevazidjeni caki da toi ne znaju ali zato se otvaraju neka nova vrata i nove ideje o latformama za ratovanje koje danas su vec ostvarive ali mnogima se cine neverovatne i nemoguce. Tako da cak i nabavka MiG-29 SMT ili JL-9 su za neku ne tako dalju buducnost su losi potezi, pa cak i da kupujemo F-22 ili PAK-FA nema im neke svetle buducnosti u adekvatnom PVO okruzenju ali barem u nasem slucaju kroz JL-9 ili Orao mozemo mozda nesto i ekonomski ili indutrijski da se nadogradimo i time malo pripremimo za neka nova vremena koja dolaze, za neke nove klince i njihove ratne masine.

Ponovicu da je Jl-9 je projektovan za kratko vreme i proizveden pre svega zbog CAD/CAM a ne zbog prethodnih tipova aviona sa kojima nema puno dodirnih tacaka jer u konstruktivnom pogledu to je novi avion, jedino motor i mozda neke manje sklopove hidraulike deli sa jos po nekim tipom aviona, sve ostalo je prilicno razlicito i kao sto rekoh pravljeno na savremenoj opremi otuda kratko vreme. Zabluda je da uvek trebaju desetine godina ili neznam koliko vec za izradu nekih novih proizvoda bilo civilnih ili vojnih uz adekvatan priliv novca te uz prisustvo odgovarajuce opreme, softvera i naarvno adekvatne ljude i ideje mnogo toga moze da se postize za kratko vreme sve naravno zavisi od konkretnog slucaja.

Dakle mnoge stvari i proizvodi se resavaju brzo, naravno ne sve i svi ali recimo takvi avioni kao sto su npr neki moderniji Orao ili JL-9 ili L-15 nemaju ni neke konkurenate na trzistu, bice i dalje vrlo trazeni jer cenovno daju mnogo tj. imaju izzuetno dobar odnos cene i kvaliteta- pogledajte samo cene Textron Scorpion ili Tejas ili FA-50 uzas u odnosu na performanse, za iste pare ima se mnogo bolji izbor i naravno ne samo JL-9.

Pozdrav svima koji ovo citaju, mislim da sam dovljno da uvida u neke detalje mozda cak i previse a ponegde i malo povrsno jer bi mi previse vremena i prostora oduzelo, sve dosada ima dosta strana :) ali opet mozda nedovoljno te su neke stvari opsiane cisto da vas zagolicam da malo dublje razmisljate o ovoj temi i njenim varijacijama.

Odgovori
Ž

Сложио бих се са Перунијем око приоритета РВ и ПВО.

Али све је на држави да дефинише да ли ће улагати у РВ и ПВО, уопште у ВС. Коју технику ће набављати, да ли ће се политички и војни некоме приклонити или ће бити као до сада.

Ако идемо на то да ће нам ЛА користити само за контролу ваздушног простора онда је довољна ескадрила ловаца. И то било каквих, наравно да се нађе неко рационално решење. Сматрам да ЈЛ-9 тренутно овакав какав је није адекватан авион за то. Понављам, сачекајмо ту ловачку верзију са јачим мотором и радаром.

Мишљења сам да треба имати ЛБА авион како би се у неком евентуалном сукобу дејства могла вршити не само на нашој већ и на непријатељској територији. За то наравно ловци нису исплативи а за наше услове чак ни савремени вишенаменски борбени авиони.

Не можемо и нећемо правити РВ и ПВО за рат са НАТО, тога треба да буде свестан свако ко је разуман.

Значајнији фактор одвраћања треба да буду АРЈ ПВО, ВОЈИН, ЕИ и ПЕД али за сада немамо увид о плановима замене РС ПВО Нева и Куб, радара а о томе ћемо једном посебно писати. Такође ту је и замена система трупне ПВО.

Bo

Gospodo, prioritet je jačanje kompletne VS. Vjerujem da nam dolaze u susret smutna i teška vremena, nestabilnost Evrope i svijeta. Istorija nas uči (makar u poslednjih 200 godina) ko su nam prijatelji i na koga se možemo osloniti u nevolji. Nikakva saradnja sa NATO paktom ne dolazi u obzir, niti ulazak u taj savez koji je vojni i politički! Kada bi ušli u NATO (ako siđemo sa uma) bilo bi to tiho umiranje Srbije. NATO ima ogroman politički uticaj na zemlje članice u svom sastavu. Srbija bi tada bila rasparčana i služila bi kao vojna baza protiv Rusije. Zato je neutralnost naše sveto pismo i moramo imati jaku vojsku koja će nas čuvati. Verujem da će se NATO vjerovatno raspasti u ovih par godina, ili znatno oslabiti, jer duvaju neki novi politički vjetrovi posebno u Evropi. Odnos Donalda Trampa u vezi NATO pakta i njegov definitivni stav još nismo čuli. Srbija mora biti naoružana bar onoliko kao vojno snažnije države u regionu. Ne treba zaboraviti da ima još puno problema u regionu i da mi moramo biti spremni da branimo svoje interese u regionu kao i svoj suverenitet. Postojali su i postoje vojni planovi da se Srbija napadne na dva fronta u isto vrijeme: sa zapada i sa jugoistoka (da ne pominjem imena tih banana država). Dakle, moramo biti dovoljno snažni da možemo odbiti te napade koji bi uslijedili u isto vrijeme. Zato nam treba ozbiljnost u donošenju odluke o nabavci adekvatnog oružja za VS. Da sam na mjestu vlade Srbije, oformio bih specijalnu komisiju koja bi se bavila analizom postojećeg stanja borbenih sredstava u VS, kao i planom o modernizaciji i nabavci novog adekvatnog oružja. Pored nabavke ovih 6 ruskih MIG 29, tj. modernizaciji svih 10 MIG 29, mislim da bi bilo pametno uvesti u naoružanje i kinesko oružje: JL-9, makar 12 komada (kao školsko borbeni avion, laki jurišnik), krstareće rakete dometa 300 km (koje bi bile vrlo značajan faktor odvraćanja od napada na Srbiju, a koje su da podsjetim već ponuđene Srbiji na kredit od strane Kine). Takođe modernizovati PVO, bilo sa ruskim sistemom BUK ili kineskim HQ-16. Ja bih volio da imamo u našem RV i avion SU-25 koji je moćan i pravi jurišnik a nije skup. Ova nabavka oružja bi trebala uslijediti čim pre. Neko će reći da je ovo spisak lijepih želja i nerealno, ali nabavkom dobrog oružja pod povoljnim uslovima potencijalno štedimo živote naših vojnika i civila a to je neprocenjivo.

Ne bih se više upuštao u diskusije jer sam već više puta ponovio moje mišljenje u vezi teme. Pozdrav

Va

Perune, ako delite ,,ideje i uverenost,, da se MOZE ratovati protiv Alijanse Globalnog Zapada (mnogo vece Strukture nego sam NATO!) hmmm, treba nam ,,tehnicki oficir,, na stranici Support for Bashar al Assad from the People of Serbia ! Kad mozete i kako mozete… i ako hocete naravno:)

Mornaricki oficir (mornaricko-pesadijski, a sada Voeno-Policeiski) ipak ima limitirana znanja o detaljisanju tehnickom a potrebno nam je nekada. A ostalo je sve ,,suva pesadija,, i takticari…

Slazem se sa vama da idemo ka Interaktivnom bojnom polju u svim segmentima Bitke sa tehnoloskim resenjima koji ce Bespilotnim ,,Platformama,, , raketnim sredstvima i ,,nevidjenim,, elektronskim sredstvima dati za pravo da budu nosioci Bitke. I Pobede!

Lepo ste rekli, i dodajem da mozda za 20-25 godina cemo se SMEJATI pricama i zeljama ,,Lovacke avijacije,, koje te u ovoh formi nestati skroz. Znam ,,posla,, radi sta se sprema i da sukobi koji predstoje do kraja 21. veka ce biti jednovremeno i tehnoloski i preci u za sada nezamislive oblike. Nije dzabe uveden pojam ,,Hibridnosti,, ratovanja (sto cemo pravo reci primenjivali jos Faraoni)… Off topic ,,nepismeni ISIL,, nekako lako izbeze osmatranje Rusa i Sirijaca oko Palmyre ovih dana zar ne? :))

Elem, oko teme bi mogao reci jedino da imam osecaj da nece BITI NISTA OD SVEGA! Osim ako se time Srbija ne trosi i upropastava jos vise. Pa da ruski MiG-ovi dodju kao odlican ,,izgovor,, za rastakanje ostatka RV i PVO i vojske u celini. Ako niste sigurni a niko pametan i nije, da ce Srbija imati mnogo para za 10-12 godina, onda je bacanje para na ove remontovane ne do nivoa SM-SMT MiG-ova cista glupost. Jedno su zamisli, a da ne zavrsi sve tako sto ce i ti ,,novi,, i ,,stari,, stajati u kaponiru, raspadati se a piloti imati ,,celih,, 30 sati leta?? Imam utisak da citaoci mnogo Veruju politicarima i Generalima. Mislite dublje! Nije sve u uniformi, nesto je i u Vojnoj Bezbednosti (kao i drzavnoj) i u vojno-policijskoj delatnosti :)))

Mogu ovoj Srbiji dati i MiG-31 (sa resursima) i S-300 V4 , a moze i Raptore sasve americkim pilotima i mehanicarima (pride PAK-2) nisam siguran da ce pobediti ni Veliku Albaniju, kamoli udruzeni napad sa ,,jugoistoka i zapada,, :)

Rat se vodi u mnogim ,,segmentima,, i ZAVRSEN je 5. oktobra 2000. Iako ,,sovjet,, (posla radi) savetovao bi ulazak preko reda u NATO i glumljenje ,,ludila,, dok ,,Braca,, ne dodju na Dunav. A bez ,,brace,, nista, a ,,Braca,, daleko… Strane se posle lako menjaju, mi smo bar zadnji se predali. Kad ovi sa Jugoistoka okrneu u ,,Sangajsku Alijansku,, primice i nas, dont worry at all !

U medjuvremenu posto je Srbija PRE-BITNA a Srbi na Balkanu takodje zbog ,,impakta,, bez brige za LA. Dobicete Mirage uz kompletnu infrastrukturu za bukvlano dzabe. Makar ih Francuzi za sebe nemali. Ili slicno ,,strahota,, letelice. Grof (atlantski) kada treba nikada nije bio Cicija!

P.S. Zbog specificnih uslova Grof ce imati razumevanja i ceniti nove Saveznike mLogo, pa cete moci da i Zvanicno propisima zabranite primanje Zena i nekih ,,kategorija,, ljudi u pesadiju i RV i sl. Cisto da NE BUDETE CIRKUS OD VOJSKE I DRZAVE KAO DO SADA :)))) ,,Prezivele,, turska, francuska i jos neke OZBILJNE Armije do sada bez toga, pa cete i vi ! I to ce vam NATO dati, kao i garanciju da nema otimanja od Srbije vise teritorija , ni pritisci na RS. Nemojte se vatati u 27. mart opet, bice jos skuplje ! A onda je bilo nacionalna katastrofa !

P.S.S. Bez teskih reci na moj komentar, od mene NATO, EU i Zapad NE MRZITE SIGURNO VISE :))) I ovo su prava pitanja za ,,odabir aviona,, a ne naklapanja na bazi nesigurnih info-a i bez banke prebijene u dzepu. Imacete i uposlavanje domace industrije. Kad mu trebas, SVE Zapad daje. Ali trebas imati Pameti i Dostojanstva. Vazalstva se oslobadja, novog stradanja u milionima NE!

S Postovanjem, Major NM(VS) LNR ,,Vandal,,

Bo

Vandal, baš ste izabrali nick name. Ko da radite u nekoj od NATO specijalnih jedinica. Imate o sebi jako visoko mišljenje pa nam ovdje dijelite još predavanja iz geopolitike. Čudi me da ste još major a ne general. Ovdje nismo pričali o zapadu i istoku već o modernizaciji i nabavci aviona i onog što možemo u ovom trenutku i što je realno.

Go

Definicija: Air Policing ili u prevodu Vazdusni Policajac, je upotreba vojnih aviona ili vazduhoplova, u miru, u cilju ocuvanja integriteta (suveriniteta) odredjenog vazdusnog prostora.

Odgovori
Ac

Gospodine Peruni, srušićete sajt vašim obilnim komentarima.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Јадар 1914 - Јадар 2024 na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Па,како је велики вођа поклонио оно за шта су 1914 године преци давали своју крв и животе, можда и потпишу за те Рафале.

19. Jul 2024.Pogledaj

Milos na: [EKSKLUZIVNO] Na istorijskom RV i PVO letu do najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti: Srpski C295MW na centralnoj poziciji statike RIAT-a

A kada ce biti medjunarodni aeromiting u Srbiji kao sto je bilo na vojnom aerodromu Batajnica 2009 i 2012 godine da se pokazemo kao domacini i organizatori

19. Jul 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

,, Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?" Onoliko koliko su uspeli na osnovu prilike/taktike/šanse, i odnosu snaga. Kakvo je to pitanje? Mislim da je poenta bila da je SA-6 Kub i SA-2 radar i raketa obarao F-16 slicne sposobnosti jos tada. Sta bi bilo da je PVO veceg…

19. Jul 2024.Pogledaj