BEG airport status
Treći tip borbenog aviona 5. generacije na nebu Sirije: Stigao i ruski Su-57 Drugi prototip T-50-2 052 na aviosalonu MAKS-2017 / Foto: Žarko Skoko

Treći tip borbenog aviona 5. generacije na nebu Sirije: Stigao i ruski Su-57

Rusija će u narednom periodu na nebu Sirije prvi put ispitati još jedan tip vazduhoplova a to možda i ne bi bila neka velika novost da nije reč o najnovijem avionu Suhoj Su-57 koji pripada 5. generaciji borbenih aviona. Iako ministarstvo odbrane Ruske Federacije još uvek nije zvanično potvrdilo da su avioni poslati u Siriju, i pored toga što se do skora nije sa sigurnošću mogla utvrditi autentičnost video snimaka letenja ovih aviona u reonu vazduhoplovne baze Hmejmim, konačna verodostojna potvrda stigla je prošlog petka.

Vrlo brzo su se na društvenoj mreži twitter, na stranici warsmonitoring pojavili satelitski snimci baze Hmejmim  s datumom 23. februar na kojima se parkirani na stajakama jasno vide tri aviona Su-57. Fotografije je snimio komercijalni satelit EROS-B kompanije ImageSat International. Dva dana pre toga (dakle 21. februara) su se takođe na tviteru, na nalozima pojedinih korisnika pojavili video snimci i informacije o tome da su osim dva Su-57 stigla i 4 dodatna višenamenska borbena aviona Su-35, 4 jurišnika Su-25, jedan putnički Tu-154M (koji je i predvodio grupu borbenih aviona) i jedan leteći radarski sistem A-50U. Po nekim podacima 23. februara u Siriju je doleteo još jedan ili dva Su-57.

Dva aviona Su-57 zajedno s avionima Su-35S na stajanci baze Hmejmim / Foto: ImageSat International

I pored mnogih nagađanja i mišljenja zašto je Rusija odlučila da u rat pošalje svoj najnoviji lovac, najprihvatljivije je to da je jednostavno odlučeno da se avion isproba u pravim borbenim uslovima. Treba podsetiti i da se Su-57 trenutno nalazi na početku opitnog borbenog korišćenja što je 8. februara objavio i zamenik ministra odbrane Jurij Borisov koji je rekao i da su državna ispitivanja prve etape završena. Nakon Su-30SM, Su-35S i Tu-160 svoje vatreno krštenje doživeće i Su-57 a u istoriji ruske avijacije će ostati zabeleženo da je to prvi ruski lovac koji je to doživeo pre nego što je postao operativan i pre nego što je uopšte uveden u naoružanje.

U Siriju su poslati prototipovi, tri ili najverovatnije 4 od 10 letnih prototipova, na osnovu dostupnih satelitskih snimaka pretpostavlja se da su tamo avioni T-50-9, T-50-10 i T-50-11. Oni dolaze iz 929. državnog letno-ispitnog centra, baza Ahtubinsk gde se na ispitivanjima nalazilo najmanje pet Su-57 . Njihovo testiranje će biti dragoceno jer će ono sigurno uticati na skraćenje potrebnog vremena za dalji razvoj i usavršavanje sistema aviona pošto će se na nebu Sirije tokom letova dobiti realniji podaci o performansama aviona. Slično ako ne i isto testiranje imao je aprila 1980. prototip sovjetskog jurišnika Su-25 koji je u okviru operacije “Romb“ zajedno s palubnim borbenim avionom s vertikalnim poletanjem i sletanjem Jak-38M, poslat na borbena ispitivanja iznad Avganistana.

Treći Su-57 usnimljen na posebnom zaštićenom mestu stajanke na kojoj se vide i jurišnici Su-25SM / Foto: ImageSat International

Dobijeni rezultati opitovanja Su-57 biće dragoceni u pripremi serijske proizvodnje a moguće je da se određene izmene i dorade primene na prvih 12, može se reći, predserijskih aviona od kojih će u Vazdušno-kosmičke snage Rusije prvi primerci stići sledeće godine. Mnogi zapadni ali i ruski stručnjaci smatraju da će biti ispitana elektronska oprema, pre svega radarski sistem N036 “Belka“, optoelektronski odbrambeni sistem 101KS “Atolj“  i sistem za protivelektronska dejstva L402 “Himalaji“ ali je moguće i da će avion imati i ograničenu borbenu primenu. Pojedini izvore navode da se to u proteklih nekoliko dana već dogodilo.

Neki, pre svega zapadni vojni analitičari izneli su tvrdnje da je slanje Su-57 u borbena dejstva i jedan vid reklame za njegove potencijalne kupce, pre svega misleći na Indiju koja je zainteresovana za razvoj borbenog aviona FGFA koji bi bio konstruisan na bazi Su-57. Naravno tu je i neizbežna tvrdnja da i na ovaj način Rusija pokazuje svoju moć kao i ozbiljnost u nameri da ostvari svoje interese u regionu Bliskog istoka. Ono što je sigurno je da ovo neće biti samo prilika da Rusi provere taktičko-tehničke karakteristike svog aviona već i da prikupe podatke o vazduhoplovima i ostaloj vojnoj tehnici svih strana u sukobu uključujući zapadne saveznike kao i Izrael.

Iznad Sirije će dakle leteti i treći tip borbenog aviona 5. generacije, SAD u dejstvima po ciljevima u Siriji  još od septembra 2014., u okviru operacije “Inherent Resolve“ koristi svoje F-22 koji su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Al Dafra, Ujedinjeni Arapski Emirati. Ti su i avioni F-35 Ratnog Vazduhoplovstva Izraela koje je, iako ima samo 9 od 50 naručenih F-35I Adir, na tom tipu već postiglo početnu operativnu sposobnost. Zvaničnici SAD su saopštile da razmeštanje ruskih brobenih aviona Su-57 neće ugroziti izvršavanje zadataka njene i ostale savezničke avijacije.

Video na kome se vidi letenje dva Su-57 u zoni vazduho0plovne baze Hmejmim:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

Tako se to radi… Odmah isprobati ga u realnim uvjetima! Respect za Rusiju!
Isprobaj, testiraj, prepravi i ispravi u realnom vremenu i uvjetima! Nema sale sa Rusima, nekad su samo isli na masu i kolicinu!

Odgovori
Mr

Живојине, фали ти Т-50-5 односно „плави 055“ на списку, што је укупно 4 комада.

и оно што јес, јес…Сирија је најбољи полигон за тестирање нових технологија и система. „евалуацију“ у Сирији су већ прошли Су-30СМ, Су-34, Су-35, МиГ-29СМТ, Ми-28Н, Ка-52, Ми-35М и др.

пс. а опет не могу да се отргнем оном утиску…кад те неко као „брани“ а он у ствари само тестира своје способности…ццц

Odgovori
Go

Tačno tako – jadan onaj koga su Rusija i Amerika „branile“.

Ž

Хвала на допуни, нисам био сигуран за 055.

Русија брани Сирију јер имај својих интереса, ништа ту није чудно. А наравно да је то идеалан полигон за испробавање новог наоружања, Руси су саопштили да су тестирали преко 200 типова војне технике различлитих намена.

Mr

у вези тестирања руске војне технике у Сирији, елем:

критика бившег командант ВКС, Виктор Бондарев, на рачун Хе Ми-28Н „Ноћни Охотник“ током његовог ангажовања у Сирији. Наиме, уочени су проблеми са погонском групом, системом за ноћно осматрање и електроником! по речима бившег к-данта ВКС, изгледа да је поготово уређај за ноћно осматрање пилота правио највећи проблем јер су пилоти после употребе тог уређаја по три дана ишли крвавих очију…чак се и катастрофа Ми-28Н од 12. априла 2016.г. приписује лошем уређају за ноћно осматрање пилота!

више о овој теми на: https://www.aex.ru/fdocs/1/2018/3/6/29294/

Jo

Ne sumnjam da je su57 novo cudo u svetu borbenih aviona,ipak pitanje je koliko je verodostojno ispitivanje kada ispred sebe imas protivnika koji nema nikakav pvo niti bilo kakvu mogucnost za elektronsko ratovanje. Ali ok, kao na poligonu samo sto mete nisu od reciklaznog materijala. Rusi ce morati ubrzano da rade na razvoju novih raketa, za sada su57 moze da nosi isto sto i su35. Mozda ce bas su35 da ugrozi prodaju su57, posto je sasvim sigurno jeftiniji, tako da ce su57 morati da bude drasticno bolji. To sto je gen.5 ne znaci mnogo. Nesto slicno kao sa tenkovima,bacuske ce da se namuce da nadju prvog kupca za Armatu za nekih 8mil.po komadu, dok imas t90ms sa svim nivotarijama za 3.5 mil.po komadu. Bez obzira sto je Armata jedini tenk 4.gen. a t90ms je nominalno generaciju ispod. Ali kako god, pare ce ici u istu kasu. Mislim da je zadnjih godina definitivno vidjena prava renesansa ruske vojne industrije.

Odgovori
Ba

Je slažem se da je Ruska vojna industrija ima renesansu međutim u SAD je izbacio već treći stealth zrakoplov. Ne zaboravimo da je F 22 raptor uveden u upotrebu 2005. godine. F 35 već imaju NATO zemlje pa i Izrael ( koji borbeno i djeluje) a Rusi tek uvode svoj 1. zrakoplov 5 generacije. S obzirom da Rusi nikada ne izbacuju svoj prljavi veš jer kod njih sloboda medija ne postoji, pitanje je kakav je taj SU 57. jer izgled ne znači ništa. Koliko je stelth je pitanje jer obli dijelovi oko motora ne upučuju u 100% stealth. Tako da čuda mogu biti i bajke.

Ba

Čini mi se da je to ništa drugo nego su 35 obučen u pokušaj stealth-a

Du

Pretpostavljeni cilj opitovanja u Siriji nije suprostavljanje Sirijskoj opoziciji ili teroristima, vec prije svega zapadnim tehnologijama amerikanaca i izraelaca. Kao i odgovor i reakcija vlastite tehnologije u razvoju…izmedju ostalog vec navedenog u tekstu…ma mozemo samo nagadjati.

Ž

Мислим да, што се тиче Су-57 није главни циљ испробати га против нејаког непријатеља на земљи, већ је у питању упоређивање карактеристика ваздухоплова у сусретима с западним борбеним авионима као и осталим системима ВОЈИН, ЕИ и ПЕД околних држава попут Израела, Јордана, Турске.

За Су-57 се већ развијају или су развијени нови системи наоружања попут противрадарске ракете Х-58УШК и УШКЕ(IIR), крстареће ракете Х-59МК2, ракете ваздух-земља Х-36П, ваздух-ваздух Р-77М (Изделије 180), ваздух-ваздух Изделије 810 (домета до 300 километара), вођене бомбе КАБ-250ЛГ.

Ba

Jedini način da se stvari urade kako treba. Koliko pitanja i tvrdnji o raznoraznim forumima. Rusi će napokon moći da znaju „na koliko“ se može detektovati F-22 sa N036 i iz koje hemisfere. Napokon će moći da se kaže da li je i koliko F-35 nevidljiv za A-50U. Mi naravno nećemo saznati ništa, ali će piloti i partneri na projektu biti upoznati sa činjenicama da se naprimjer F-22 „vidi“ na 100, 80, ili 2 km, da ga sistem determiniše tako i na taj način ili…da projekat treba vratiti na doradu, da sredstvo nije perspektivno i slično…Ko zna? Znaće oni kada probaju par nedelja na terenu.

Ig

@ Banja Luka

Slažem se, a i sjajna prilika da se ispita i optoelektronski sistem koji i jeste jedna od glavnih prednosti SU-57 nad F-22. Takođe, mislim da su ovde rusi u „taktičkoj “ prednosti jer elektronika koju imaju može biti ona za izvoz pri čemu ne odaju u potpunosti svoje frekvencije i snagu radara Bjelka a da pritom skupljaju vrlo vredne informacije. Takođe, sjajna prilika da uporede SU-57 sa F22 u brzini i pokretljivosti kada, pre ili kasnije, neko krene da presreće onog drugog. Mada, mislim da će, ako sa OLS zahvate F-22 na nekoj solidnoj daljini i to bude izvozna varijanta OLS-a, to itekako objaviti. Za Himalaju verujem da neće emitovati niti jedne sekunde ali da će snimati sve vreme.

Jo

Barba ne postoji stealth! Na radaru nista nije nevidljivo, naravno zavisi od radara.
Gosn.Zivojine hvala za info oko novog naoruzanja za su57. Imam pitanje vezano za su30/35, nije tema ali. Koji radar su dobili Kinezi za su35k no35 irbis3, ili ? I da li je moguce da su Rusi Kazakstanu prodali istu verziju su30 sto ide u vks Rusije. Stoji da im je prodat bas su30sm a ne sme.

Ž

По званичним информацијама Кинези су добили Су-35 идентичан оном у руским ВКС.

Исто важи и за казахстанске Су-30СМ.

st

Stealth postoji ! Po recniku znaci smanjena vidljivost.

Jeste ovaj Su57 je izgleda samo SU35 obucen u stealth. Rusi su nazalost jako iza Amerike po elektronici a 5.generacija je sve o elektronici. Stealth tu nije bas primaran jer su radari sve bolji i bolji.

Ž

Ако погледате нове пројекте борбених авиона који ће се тек реализовати, сви имају конструкцију сличну борбениим авионима с смањеном радарском видљивошћу.

То да су Руси “’јако“ иза САД по електроници не може бити истина.

Проучите само какав нпр. радар односно радаре поседује Су-57.

Pe

Evo clanka iz 2015 gde se govori o reci”импортозамещение” sto znaci, zamena inostranih delova na domace.
https://m.gazeta.ru/politics/2015/02/05_a_6400845.shtml

Pise da je veliki procenat SU-35c napravljen od inostranih delova,a posebno elektronika, koja je kompletno inostrana.
Program zamena ne postoji, i ne zna se koliko ce moci da naprave aviona od tih delova, koliko im je ostalo.
Onaj ko tvrdi da imaju istu ili bolju eletroniku od americke (gde je i smisljen mikroprocesor i oni ga samo proizvode za sve avione jos odavno) treba pazljivo da procita ovaj clanak.

Pe

@Barba Upravo tako, za sada SU-57 nije uveden i MOZDA ce biti 2019 uvedeno svega 2 (dva) aviona, a onda do 2025 jos 10.
Iako je to cista smejurija u odnosu na F-22 i F-35, za Rusiju bi bio ogromna uspeh da i u 2030 savlada tehnologiju 5 generacije aviona potpuno samostalno.
Nemaju bas izbora, mogu: 1/da odustanu od izgradnje aviona,
2/da se bore najbolje sto mogu

Problem je swarm i dronovi, tu su Rusi nula.A vec F-18 moze da izbaci desetine malih dronova
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Perdix_(drone)
koji imaju vestacku inteligenciju.
Za sada su nenaoruzani, ali jasna je vojna perpsektiva.
Sta reci, kad se sada u Americi moze kupiti u slobodnoj prodaji dron za 2500$ koji vas automatski prati i pravi selfi samo vestackom inteligencijom Skydio.com

12

@Petrovic Dusan

Pošto si navodno boravio u Rusiji, jel su ti možda poznate sledeće: MCST, ELVEES, NIISI, NTC „Modul“, MultiClet, T-Platform?

St

@barba Su57 je skroz razlicit avion od su 35 pogledaj specifikacije i seme. Drugo rusi su se bavili plazmom i bojma koje upijaju radarske talase, tako da im je oblik samo jos dodatna zastita. Svaki nevidljiv avion ima isti oblik, oblik dijamanta. Ne moze tu da se izmisli topla voda.

Ba

Mislim da će ga ameri bez problema otkrivati na radaru. Vidim i usisnici kao i vanjske rampe za naoružanje govori da nije 100% stealth. A nešto su sklepali Rusi i dugo im je trebalo. U svakom slučaju američki radari če osmatrati po Siriji.

Odgovori
Ž

Као и руски радари који од доласка С-300 и С-400 “секу“ израелске Ф-35 и америчке Ф-22.

Mr

…има писанија да уколико се сретну два таква „невидљива“ авиона на раздаљину мању од 50 км, итекако постају „видљиви“ један другоме…зато се Руси не одричу свог адута – суперманеварбилности у блиској борби!

Pe

@Živojine – odakle Vi znate da ti radari vide F-22?Pustili su vas unutra Rusi?
Meni se cini da je malo verovatno da puste stranca blizu sistema S-400.
Jednom je 1999 vojni analiticar Vladislav Shurigin sredio da Rusi puste u S-300 ruse, preobucene u uniforme VJugoslavije i da se to objavi u novinama.Amerikanci proverili i brzo ukapirali da je podvala, ali je VJ dobila par dana vise do agresije.
Za sada ne znamo sta vide ti ruski radari, u svim sukobima ostali su pasivni, jer realno nemaju nikakve sanse u Siriji (komplet od ukupno 64 rakete u S-400 razlicitih namena) posto samo tomahawcima ameri mogu da ih uniste bez jednog F-22.

Pe

Barba-upravo tako, pa americki sateliti ga vide cim ukljuci motor na pisti, jer otkrivaju iz kosmosa razliku u temperaturi.
Cak mogu da otkriju razliku izmedju maketa i pravih aviona na taj nacin.
SU-35 i ostali ruski avioni su “sitting duck”u Siriji, sto su prvi ukapirali Turci i pred svima im srusili avion.I ?Nista.Ekonomske sankcije…

Pe

@Barba Hvala za slike,po mom misljenju F-22 je ne samo najbolji, nego i estetski najlepsi avion ikada!
SU 57 je nezgrapan, ali uzivo odlicno izgleda, i prilicno je veliki, leteo na MAKSu pored Moskve letos.

Ž

Petrovic Dusan

Ето ја не знам да ли радари С-300 и С-400 виде Ф-35 и Ф-22. Али сигурно не знате ни Ви. Али опет тврдите да их не виде и да немају никакве шансе.

12

Živojine, dodao bih i da ne zna za Nebo SVU.

Fl

Nije bas tacno da su Rusi trube za stealth.Upravo kod njih je objavljen prvi teoretski rad na ovom polju (1964,Ufimcev-,,Ivicni talasi u fizickoj teoriji difrakcije,,) koji su posle upotrebili i nadgradili strucnjaci Lokida u konstruisanju F117. Pre bih rekao da Rusi nisu imali novca i kompjuterske podrske za konstrukciju stealtha.

Zo

Probudila se Rusija, tu dileme nema. Razmisljaju pragmaticno, strateski i dugorocno. Masina deluje opako. Ali zastrasujuce deluje i cinjenica da u jednom objektivno malom vazdusnom prostoru kakav je sirijski borbeno deluju neka od najjacih ratnih vaduhoplovstava sveta.. Rusi, Ameri, Izrael, pa i Turci…. i jos sa avionima 5 generacije u manjem ili vecem intenzitetu koristenja. Ne daj Boze nekog šuma u komunikaciji pa da se pocerupaju su57 i f22 ili f35 😨

Odgovori
ma

SU57 sada ima na sebi novo sofisticirano naoruzanje velike preciznosti koje treba ispitati u realnim uslovima. To oruzje se drzi jos u tajnosti. Pored fugasnih i termobarickih bombi od 500kg nove generacije razvili su i projektile od 100kg velike preciznosti, jer u Siriji pokazalo da su potrebne bombe manje jacine. Verovatno Su57 ce biti upotrebljen u Istocnoj Guti sa novim preciznijim oruzjem kako bi se smanjila opasnost po civile kao i da obezbedi vazdusni prostor iznad Gute jurisnicima SU25. Neke agencije javljaju da je USAF stopirao letove lovaca F22. Jedan od zadataka je sigurno provera radara i njegova mogucnost otkrivanja ciljeva i lovaca F22 kao i protivelektronska oprema. Za Dusanovu informaciju SU57 sada koristi novi motor sa superkrstarenjem. 12 lovaca bice uskoro pocev od 2019god. u sastav VKS.

Odgovori
Ž

Нови мотор Изделие 30 има само један прототип Су-57 (Т-50-2 052). Остали прототипови па и тих првих 12 серијских (или предсеријских) имају/ће имати старе Изделие 117.

За сада је план да Изделие 30 буде готов 2020-21.

Pe

Mateus – molim Vas, procitajte ovde,nadjite neki online translate

https://bmpd.livejournal.com/3087140.html

Ako samo Rusi tvrde da nemaju supercruise i nadaju se da ce osvojiti tu tehnologiju u najkracem roku 2021-2025,zasto Vi mislite da u stvari imaju?
Mozda Vi imate neki drugi link,rado bih procitao.

ra

Moguć je scenarij jako loš po ruske interese u Siriji.Evo kako.Vidimo da je Turska dobro zagazila u Siriju što je nakon obaranja ruskog aviona bilo jako tesko jer to Rusi nisu dozvoljavali.Lako je moguće da se Amerika i Erdogan pomire pa zajedno podijele teritoriju Sirije.NATO će se obavezat da brani turske snage u Siriji.Pa bi Turska mogla krenut dublje u Siriju i da preuzme Alep.A znamo da je Erdogan dao zavet da će vratit Alep jer su to stanovnici Alepa zasluzili

Odgovori
ra

Rusija neće moći istjerat Ameriku i NATO iz Sirije.Amerika će pomagati i Turskoj da sto više zauzme od terittorije koju Asad i Rusii drže i odrzavaće Tursku u Siriji..A to znači da se Rusija uglibila dobro..Amerika Nato i Turska će provocirat dugo i dugo Rusiju u Siriji i to joššznači da će i Putinu opasti podrska gradjana Rusije

Pe

Rade – upravo tako, Amerika odlicno na koje je pravo ekonomsko stanje u Rusiji, i za Ameriku je cilj da se Rusi sto vise tamo zaglibe i potrose gomilu para na novo oruzije (u svakom slucaju, ostace losije od americkog jer je Rusija izgubila oko 20 godina razvoja tehnike) , umesto da ulazu u gradjane, zdravstvo, biznis, penzije (oko 150e u Rusiji).
Cilj Amerike je kao i uvek- smena rezima Putina i slabljenje Rusije.A gluposti koje radi sadasnje rukovodstvo, nazalost, pomazu unistenju Rusije.

Gu

Ima na netu emisija gdje Ruski general objasnjava onaj sukob F22 sa ruskim jurisnikom i kada se u pricu umjesao Su-30 i otjerao F22.Na ukazu kod Putina nakon onog pobjednickog povratka iz Sirije i objave pobjede,jedan ruski oficir je izjavio da u svim mogucim scenarijima u vazduhu da su uspjevali uvijek uci u rep F22.
E sad koliko je to istina ili ne,mi to sugurno tesko mozemo procjeniti.

Odgovori
ra

Mnogo toga zavisi od pilota..Koliko je pilot utreniran.A i vešt .Zatim je vrlo važno kakve su manevarske sposobnosti aviona..I elektronika da se neprijateljski avion na vreme otkrije…Znači na vreme videti opasnost i znati manevrisat..Ostalo je rutina,ožeži

Pe

Gus hajde da procenimo.
Koliko je F-15 oboreno od strane ruskih aviona?
Nikada ni jedan.
Koliko F-16?
Mozda jedan u Pakistanu.
Koliko F-18?Nijedan
Koliko F-14 Tomcat? nijedan

Koja je verovatnoca da sad, posle rupe od 15 godina u razvoju tokom 1990-ih, Rusija moze da napravi avion koji ce promeniti stvari i biti bolji od najboljeg ikada americkog?

Vl

„Petrović Dušan“
Koji blok f16 je oborio naše Mig-ove 29? Koje unapređenje u odnosu na osnovnu verziju su imali naši Mig-ovi oboreni od strane f16?
Ta fora sa uporednim obaranjem ti ovde ne prolazi. Svi vrlo dobro znamo koga Amerikanci i Nato napadaju. Napadaju male zemlje sa zastarelom tehnikom koja je već odavno bila zrela za debelo unapređenje ili otpis.
Kada napadaju, to rade sa takvim odnosom sile, da su njihovi avioni najmanje 10 puta brojčano nadmoćniji nego domicijalni. Kod nas je taj odnos bio još veći. Da ne pričamo o ostalim sredstvima koja koriste (Avaksi i sl.), o kojima napadnute zemlje mogu samo da sanjaju.
Budi realan u komentarima. Kada je npr. F18 oborio SU 35? Poredi slične avione a ne različite generacije, koje su udaljene 30 godina.
Mani nas se sa crno – belom vrstom prikaza.

Pe

@Vlad Molim Vas da pogledate spisak svih dokazanih vazdusnih borbi u poslednjih pola veka.
Zapisite olovkom broj oborenih ruskih i broj oborenih americkih aviona.
Pa hajde, neka se „ne racuna“ pobeda jednog F-15 nad 2 srpska
MiG 29 sa pogibijom pilota nad Bosnom.
Ali, zar Vam se ne cini, da ako pravite izuzetak u svakom slucaju kada je Americki avion oborio Ruski, malo niste objektivni?
Pa kako to bas uvek nesto u korist Rusa radi?

Za sada samo imamo dokaz da je Su-27 / su 30 / SU 35 bolji od MIG 29. jer je to jedin avion koji je srusio Su 27.

Ja sam naveo pretpostavku, da ako u vreme Sovjetskog saveza Rusi NIKADA nisu napravili bolji avion od Amerike, onda tesko da su uspeli sada, bez saveznika iz Varsavskog pakta koji su radili delove za Sovjetske avione, i sa rupom od 20 godina u razvoju tehnologija.
Jedini iskljucivo Ruski projekat od sticanja nezavisnosti Rusije 1991 je SU-57 i Yakovlev trenazer.
Su 30 i SU 35 kao i SU 34 su dalji razvitak projekta SU 27 iz 1970 (to ,sto amerikanci nazivaju BLOC XY..)

@ Petrovic Dusan
Ako uporedite avione istih generacija onda ne mozete da tvrdite da Rusi/Sovjeti nisu napravili avion koji bi parirao Amerikancima. MiG-21 je poprilicno dobro parirao F-4 u Vijetnamu.

Sl

055 je imao ranije problem sa motorom…pozar?
https://theaviationist.com/2014/06/10/t-50-catches-fire/

Odgovori
Ž

Ремонтован је.

Iskreno ja i dalje ne verujem da su podaci o pristizanju Su-57 u Siriju tacni. Satelitski snimci su takvog kvaliteta da sam ih i ja mogao obraditi a snimak je mogao da nastane i iznad Batajnice. Obzirom na Putinovu naredbu povlacenju snaga prvi bi se Ameri javili da su snimili dolazak novih snaga u Siriju. A i preko koje zemlje su doleteli? Misilite da niko ne bi prijavio dolazak ovakvih aviona?

Odgovori
Mr

…чак су и марш-руту помињали на појединим порталима, стандардна рута коју користе ВКС Русије преко Каспијског мора-ВаП Ирана-ВаП Ирака-Сирија. чудо су данашњи медији! ;)

Ž

САД и јесу јавиле да су осим два Су-57 стигла и додатна 4 Су-35, 4 Су-25 и један А-50У па су се питали какво је то повлачење руских снага.

А Руси су већ једном објављивали да повлаче део своје војске па смо после били сведоци да су оново слали додатне авионе и хеликоптере.

Mr

а могуће да су овај А-50У и ова 4 Су-35 у ствари послати као „подршка“ овим Су-57…односно, да се нађу у близини „летећух палачинки“ док оне врше „евалуацију“…!? ;)

Ž

Мргуд

А-50У и Су-35С су били присутни у Сирији и пре доласка Су-57.

Mr

А могуће да у Сирији уопште и нема Су-57!!!

елем, руски Спутњик (01.03.2018.) преноси изјаву министра одбране Русије Шојгуа, да су Су-57 извршили ДВОДНЕВНО тестирање радарског система и система за електронско ратовање и да су се авиони вратили у Русију, изгледа још пре 5 дана!!!
какво је бре то тестирање од само 2 (два) дана!?? ми кад нешто тестирамо, ми два дана само размотавамо каблове…!?

Mr

Sve vise vidim da taj famozni stealth nije ni zazivio kod amera i rusa a vec postoji odgovor od pzo do radara! Trose se miljarde za nesto sto samo stvara jos miljarda troska i onda padaju ko kruske od prastarih pzo sustava do klasicnog topnistva cak i ptica! I jos dugo dugo nece se moci bez su 27-30-35 i f 15-16-18!

Odgovori
ma

SU35s je u stanju to da uradi ako se priblizi dovoljno blizu Raptoru jer ima zaista neverovatne manevarske sposobnosti. Sto se tice motora za SU57 verujem da ce i ostali prototipovi vrlo brzo imati nove motore.

Odgovori
et

pa mogu ga srušiti i ja sa kalašnjikovom ako bude letio dovoljno polako i nisko :)
lijepo je imati vjeru, ali u realnom životu činjenice su one koje određuju krajnji rezultat

Pe

Mateus
Evo tacno koliko brzo ce imati nove motore, verovatno oko 2025 u najboljem slucaju
Link na ruski najreprezentativniji vojni blog:
https://bmpd.livejournal.com/3087140.html

Vl

Dobro bre Dušane, svi vidimo za koga navijaš (da se ne izrazim drugačije)…
Dosta si spamovao ovde na forumu.
Osnovna kultura nalaže da ne omalovažavaš sagovornika i njegovo mišljenje i komentar.
Uozbilji se čoveče.

BB

Da bi postao proizvod serijski mora proći test sirijski…

Odgovori
Pe

BB jeste, poslali su ih kuci za svega 48 sati.
Mora da su mnogo brzo provodilo te testove)
Ponavljam-PR za izbore Putina, kao ono, kad kamen temeljac kod nas otkrivaju pa nikad ne sagrade posle …

st

zar nije moguce da slike iz satelita budu ostrije posto je povrstna krila ovog aviona skoro 80 m/2 ako je verovati wiki.

Odgovori
sl

Ako nekoga interesuje, ovo su saznanja RAFa, iz izvestaja za House of commons:
„…STEALTH is evidently not invisible to the L-band radars on Mig-35, Su-35S and Su-57 aircraft, nor the K-77M AAM with L-band seeker heads. Moreover, at a distance of about 30 miles the Typhoon IRST (Infra-Red Search and Track) system is capable to find even a stealthy plane, especially if it is large and hot, like the F-22…”.

Takodje, ako zelite da uporedjujete sposobnosti aviona, potrebno je razmotriti i planiran nacin koriscenja istih. Naime, Ruska filozofija podrazumeva neophodnost stelt tehnologije ‘u prilazu’ cilju, time iz prednje polusfere; avion koji pridje cilju i dejstvuje prikriven, ubrzo ce isti napustiti pre dejstva odbrane; dok u zadnjoj polusferi stelt nema efekta usled kako IC, tako i radarskog odraza motora – sta vise, smatra se da je bolji trade vektorisani potisak u cilju izvodjenja manevra za bilo koji stelt… Takodje, Su57 ima mnogo vecu brzinu, dok se u strucnim krugovima pominje da su F22 imali problema sa odvajanjem panela sa oplate pri brzinama vecim od 1.3 Maha ili manevrima iznad 0.8Maha, nakon cega je bio vidljiviji od F18E/F…
Kao sa Su57, slicno je i sa Tu160 – zahtev je da avion brzo dodje u rejon dejtva van neprijateljske A2/AD, lansira projektile i da se vrati nazad, dok bi evetualno neposredno bombardovanje izvodio na maloj visini i pri velikoj brzini. Sa druge strane, USAF zahteva slobodne operacije u zoni neprijateljske A2/AD, cime su uslovljeni i dizajni F35, F22, B2, B21… Dok B52 i B1 deluju sa bezbedne udaljenosti, slicno kao i Tu160, ali nemaju brzinu dovoljnu za brzi prilaz na maloj visini (na jednom seminaru, jedan nas pukovnik je to najbolje rekao – najbolji stelt je bio i ostao let maloj visini i pri velikoj brzini).

Odgovori
Am

To i ja ponavljam uporno. Ne postoji ni materijal niti oblik koji može da bude nevidljiv na svim band-ovima

an

Antun

Radarski odraz F22 je deset cm kvadratnih .Radarski odraz su 57 deset puta veći.Još uvijek Rusi nisu u stanju napraviti motor za superkrstarenje.Sve su to razlozi odustajanja Indije od projekta i okretanje zapadnoj tehnologiji.Ne mogu Rusi parirati zapadu niti znanjem niti novcem biti će ikada moći

Odgovori
Zo

Malo manje navijacke ostrascenosti a malo vise cinjenica. To je kao da ja kazem da niko ne moze parirati npr. ruskoj klasicnoj knjizevnosti sto mozda i nije slucaj recimo ali je ozbiljan zalogaj slozit ces se? Isti taj zapad nema odgovor i pandan sistemima kao sto su s300/ 400, Armata ih je pobacala na guzicu vec sad a isti taj superiorni i tehnoloski i financijski zapad, tj. amerikanci u svemir danas a i jos dugo po svemu sudeci lete vid cuda ruskim Sojuzom.

Pa

…cemu?

BB

Ali imaju dobru organizaciju i zna se ko donosi odluke. Ko je taj u Americi? Treba znati igrati i sa slabim kartama…
A što se tiče „svemoguće“ stelt tehnologije, može se vidjeti na fragmentima krila u Muzeju na Surčinu. Ja greb’o noktom, ništa posebno: mat crna farba… To je samo fora da se uzmu pare poreskim obveznicima (jer da je drugačije, ne bi bio tamo) :-)

Ig

@ antun tucic

RCS F-22 je 10cm² ? Imate li ikakav validan dokaz tome osim forumaških naklapanja i merkanja RCS klikera ? Možete li nas uputiti na neki ozbiljniji rad koji govori u prilog tome ? I, može li neki link ka vesti da je Indija stvarno obacila PAK FA? Pitam, jer tu priču slušam već nekoliko godina i sve je u stilu evo samo što nisu al’ nekako ipak nisu…
Elem, kada bi RCS F-22 bio stvarno 10cm² a SU-57 10x veći to bi i dalje bio fantastičan rezultat jer bi tada SU-57 bio poprlično „nevidljiv“ za prvi pokušaj rusa. Ne zaboravite, pre F-22 Ameri su imali i F117. To bi značilo da tim tempom usvajanja tehnologije Rusi prestižu Amere već u sledećoj generaciji aviona što se stelta tiče.
Što se, uopšte uzev, pariranja zapadu tiče pogledajte samo broj posade na najmodernijoj USA podmornici pa uporedite sa brojem posade na Akuli. Izgleda da ni posle 30 godina taj Vaš vajni i prepametni zapad nije uspeo da ovlada nivoom automatizacije kojom su rusi vladali još 80ih.

Ž

antun tucic

Суперкрстарење имају и Су-35 и Су-57.

Pe

Živojin Banković, ne, nije tačno, nemaju supercruise ni jedan od ta dva aviona, kao i nijedan Ruski avion uopste.
Izvolite link na jedan ozbiljni vojni blog, Ruski.Ima odlicnu reputaciju u celom svetu, jer se navode cinjenice a ne gluposti.
https://bmpd.livejournal.com/3087140.html

Tu se govori o radu na prvom ruskom motoru”izdelije 30” koji bi imao odlike 5 generacije, odnosno, Supercruise.
Za sada jos nisu dosli do toga.
I sad, Vi zelite da ljudi veruju sa oni odavno imaju taj motor, nego prave jos jedan za milijarde dolara, onako.

Pe

BB – za F-117 fora ili ne fora , razbise nas hiljadama naleta nad Srbijom i morali smo da predamo Kosovo,kolevku Srpstva, jer su idioti mislili da stealth ne radi….
To, sto su jedan srusili – je podvig, ali ama nikako nije uticalo na ishod rata, i nad Srbijim je letelo desetine tih F-117 svaki dan 78 dana…
78 puta 12 aviona puta vise letova dnevno
Pa onda minus jedan oboren.
Vojnicki- to dokazuje ogroman uspeh stealth tehnologije.
Nazalost – hvalisanje i neznanje nasih vodja platili smo Kosovom.

Pe

Superkrstarenje imaju i Rafale i Typhoon.

Ž

Petrovic Dusan

Наравно да ми овде пратимо и бмпд блог који сте навели. Потражите мало, има и тамо инфромација о томе да Су-35С и Су-57 могу да лете надзвучно без укључивања додатног сагоревања мотора.

BB

@PD
ojadili su nas ukupna sirova vojna sila i broj aviona. To što su imali par stelt aviona ništa ne mijenja. Takođe su pokazali svoje pravo lice bombardujući neselektivno sve živo a ne samo vojne ciljeve. Moš misliti, svjetska sila pa ne razlikuje voz od tenka (ja ne znam da li kod njih idu tenkovi na šinama). Isto tako otimaju Kosovo a bombarduju Novi Sad… Gađaju tankove amonijaka… To nema veze sa vojskom nego sa moralom nalogodavaca i izvršilaca.

A da je 117 tako dobar kao što pričaš, bio bi u službi još uvijek, pa F16 je davno prije napravljen pa još radi. Dakle stelt je uzimanje para

Br

Da je manji i nevidljiviji, da ima supercruise motor koji radi, vrhunski radar, proverenu elektroniku i da se pojavio petnaestak godina ranije u jedno 200 komada, bio bi pun pogodak… Koliko god da ne volim Amere, price o ruskoj borbenoj a pogotovu superiornosti u vazduhu su smesne. Taman kad se Suhoj utegne i proizvede u 200 komada, ako ikada dostigne tu cifru, stize naslednik F22, koji vec leti… Daleko od toga da bi zapad tek tako porazio Rusiju, ruska vojska ima odlicne odbrambene karakteristike plus nuklearni arsenal, ali samo jedan nosac aviona i to sa pocetka osamdesetih i par opitnih aviona 5.generacije, uz vrlo mali broj Su35S, stavlja tacku na pricu ko je jaci.

Odgovori
sl

Mig 1.42 i 1.44 se u Ruskoj, a sve vise i Zapadnoj literaturi smatraju prvim avionima sa smanjenim radarskim odrazom. Koliko se secam, odraz mu je na P14 bio u rangu krstarece rakete KH55…

Ig

Branko, uz dužno poštovnje, ali previše površno posmatrate stvari. Rusiji ne trebaju previše mali avioni, zbog ogromne teritorije ruski avioni moraju nositi mnogo goriva a samim tim i moraju biti većih dimenzija pa opet, pogledajte opterećenje na krilo aviona RAFAL i TAJFUN i uporedite to sa SU-57. Kažete da je malo nevidljiviji, znate li stvarno koliki mu je odraz ili ste samo odlučili da verujete pojedinim portalima ? Uostalom, šta F-22 vredi što je tobože nevidljiv kada ciljeve mora tražiti svojim radarom? Da li ste 100% uvereni da LPI na APG-77 stvarno 100% radi i da su svi u svetu toliko iza da ne mogu otkriti njegovo zračenje ? Šta ako je SU-57 „nevidljiv“ taman koliko treba da F-22 radarom ne može da ga otkrije na više od 70km a SU-57 njega preko OLS-a na 100km ? Ili preko RWR na 150km ? Superkrstarenje je jedna od odlika aviona 5te generacije, a znate li da bi superkrstarenje bilo taktički upotrebljivo tzv fuel fraction mora biti od 0.35 pa naviše. E, F-22 ima FF 0.29 a SU-57 je 0.35. Sa sadašnjim rasporedom snaga, pri nekoj „invaziji“ na Rusiju F-22 ne bi bio u potpunosti upotrebljiv jer su rusiji najbliži NATO aerodromi predleko i F-22 bi iznad rusije mogao da superkrstari tek nekoliko minuta. I ostaje pitanje da li bi imao aerodrom na koji bi se mogao vratiti. Kažete Rusija ima samo jedan nosač aviona, a možete li nam objasniti u detalje zašto Rusija mora imati više nosača ? Vredi li nosač aviona ako nosi F-35 koji ide na SU-35, SU-57 i S-400 ? Može li nosač aviona da operiše nesmetano u barencovom moru ili polarnom krugu meteorološki posmatrano ?

Posmatrati jednu zemlju kroz to šta ima ona druga nije baš uvek svrsishodno a ponekad je potpuno pogrešno. Različite doktrine i geopolitički planovi nose sa sobom i drugačiju preraspodelu opreme.

Pe

Igore o kakvoj Vi to invaziji na Rusiji govorite?
To je totalna besmislica.
Navedite koja je to armija koja ima dovoljan broj ljudi da izvrsi invaziju na Rusiju?
A sta sa ruskim nuklearnim raketama?
Nema invazije, u slucaju rata bice razmena nuklearnih udara,a F-22 tu nema sta da trazi.
Sto se tice SU-35 – kako on ne vidi F-22 i ima inferiorne karakteristike, bio bi veoma lak plen.
Drugo, F-22 nije samo avion sa radarom, vec senzorna platforma, ni nalik na bilo sta sto je ranije postojalo.Dakle, on prima informacije iz satelita,drugih aviona i td a jos ga protivnik i ne vidi na radaru (jer Rusi lazu da ga vide).Zamislite koja je to opasnost za Ruske avione..
Su-57 prototipe su poslali kuci posle svega 48h u Siriji…PR predstava, nista vise.

Pe

@Branko Upravo tako.Cilj programa Su-57 i nije prevlast u odnosu na F-22 i F-35, to je nomoguca misija.
Rusi su racionalni, i shvatili su da ne smeju da izgube tehnolosku trku.Sta je – tu je, treba napraviti avion,pa neka je i mnogo losiji od F-22, ipak je pete generacije, i na tome rade.
Na tom pocesu zauzeti su mnogi univerziteti, naucnici, ogromno iskustvo, prekopavanje starih projekata, to je jedna vrsta ozivljavanja industrije vazduhoplova SSSR, samo u otezanim uslovima, jer Rusija vise nema dostup tehnologijama bivsih saveznika iz Varsavskog pakta, kao i Ukrajine (veoma vazan deo u vezi motora).
Elektronika je bila nmajbolja u Baltickim zemljama, Ceska je bila poznata po strucnjacima…Sad- Rusija sama, posle 20 godina pauze…
Jasno je da 50 Su-35, nesto vise SU 30 oba tipa, i prototipi SU 57 nikako ne mogu da zastite Rusiju od ogromne premoci NATO (F-22,F-35, Tajfun,Rafal, F-15, F-16, F-18…)
Ali je i to rad na podizanju sveukupne avio kulture, i napokon, posle 25 godina, dolaze novi avioni na aerodromu, SU -24 izlaze iz upotrebe i zamenjuju ih SU-34, to je jedan vrsta novog rodjenja Ruske avijacije.
Videcemo dokle ce da idu.
Do konacnog odlaska Putina sa vlasti 2024 avioindustrija nece moci mnogo da uradi, zapad ce stezati sankcije, da osiromase Rusiju – samim tim, nema para za avione.

Ig

Dušane, Vi i ja smo već debatovli i ta debata se završila Vašim konstantnim izbegavanjem argumentacije čime ste pokazali da u suštini nemate pojma. Razumeću ako za ovo trolovanje dobijate bar neku crkavicu. Sve u svemu, na takve ja ne gubim vreme.

Ako ste uvereni da grešim, evo izvolte objasnite u detalje tu F-22 senzornu platformu, od kojih to satelita on dobija informacije i kako ? A usput objasnite dezeljno i kako ga to protivnik ne vidi na radaru?

an

Živojin

Ne. nemaju.Imaju ga jedino F-22 i F35

Odgovori
Ž

Читајте мало и руске а не само западне изворе.

Двигатели позволяют достигать сверхзвуковой скорости без применения форсажа.

https://militaryarms.ru/voennaya-texnika/aviaciya/istrebitel-su-35/

достигает сверхзвуковой скорости без использования форсажа

https://rg.ru/2016/02/19/pak-fa-rekord.html

У последњем извору стоји и да је постигнута брзина пењања од 384 m/s.

Ig

Antun

Ne, F-35 nema mogućnost superkrstarenja. Dolet F-22 na režimu superkrstarenja je jedva 800km što ozbiljno limitira njegovu primenu u sukobima gde su veći borbeni radijusi neophodni.

Pe

Zivojin – ako je taj ruski izvor tacan, onda oni vec imaju motor 5 generacije, da li je to tacno?
Onda mi objasnite – zasto rade na novom motoru “pete generacije” za SU-57, sto koci uvodjenje SU-57 u upotrebu?
Pa kako, kad – ako je verovati Vasem izvoru – vec SU-35 ima taj motor.
Reci cu Vam moje misljenje, kao nekoga ko poznaje Ruse i Rusiju – ne morate se sloziti.
Zato sto lazu.Nemaju motor i ne umeju da ga naprave.Lazu bez trunke savesti jer im je samo to preostalo…

Ž

Ако су одавно кренули у развој мотора Изделије 30 који ће бити знатно јачи од Изделије 117, зашто га не би уградили на Су-57?

Није ствар у томе да ли авион има само суперкрстарење већ и колико дуго може такод а лети, колики му је при том долет и како се авион понаша.

Знате ли да је на тестирањима нпр. Су-30 под форсажем једва био сустигао Су-35 који није имао укључен ДС.

Али мислим да с Вама не вреди полемисати јер за Вас Руси лажу. Једноставно нема смисла.

an

Živojin

Uzmite samo dimenzije su 35-22 m dug i 15 m širina,ogroman avion i veoma uočljiv cilj na velikoj udaljenosti i usporedite to s npr rafalom 15 m dužina i deset širina .A da ne govorimo o kvaliteti radara,raketa održavanju itd.

Odgovori
Pa

Antun, pd ili kako vec
O kojoj raketi pricas, R73 je deceniju bila nedostizna za zapad, novim r77,r37 moze eventualno meteor prici.

Ž

Antun

Не верујем да сте седели у Рафалу и Су-35 и да сте се уверили у квалитет њихове електронске опреме и радара.

Су-35 по неким подацима има радарски одраз од 3 m2 што јесте доста више од Рафала. Али и Рафал се далеко види када се накрца резервоарима за гориво и наоружањем.

Pe

Živojin- kako mozete napisati da ogromni SU-35 – jedan od najvecih aviona lovaca u ostoriji- ima odraz od 3m2 kada nema nijednu jedinu stealth karakteristiku, i vidi se radarom koji je aplikacija na telefonu…
Svasta.
Kako su to izveli?
Nema stealth oblik, nema stealth coating, ogromne motore koji su potpuno otvoreni i bacaju vrele mlazove, i jos ima nakacenu gomilu raketa.
Pocinjem da simnjam da li ste uopste nekada citali o tome, sta podrazumeva koncept smanjene radarske vidljivosti, “stealth “ !?

Ž

Наравно да Су-35С има RAM премазе.

То је званични податак, у односу на Су-27 који је имао радарски одраз 10-15 m2 то је код Су-35С смањено 5 пута.

Исто тако и за МиГ-35 стоји да у односу на МиГ-29 има исто толико смањени RCS. Дакле са 5 на 1m2.

Наравно није исти радарски одраз када се авион посматра “’у чело“, из задње полусфере, бочно.

Pa

E, kad je merilo uspeha nekog borbenog aviona da li ima motore koji omogucavaju krstarenje nadzvucnom i opis istog na nekom sajtu koji neko nadobudno reemituje ovde. A da, i taj isti zavirio je u svako specifikaciju ne samo njegovu nego i svih tehnoloskih takmaca, i naravno sve zna. Mi smo savremenici tehno genija i nismo svesni. Kapa dole, titovka.

ma

Poredjenja i tvrdnje radarskog odraza nekog lovca je jos uvek samo na papiru. Ipak je teorija jedno a praksa jos uvek nesto drugo. I jedan i drugi lovac nemaju toliku nevidljivost koja bi im obezbedila potpunu bezbednost u vazdusnim operacijama. Jos niko nije dostigao taj nivo nauke da bi neka stvar bila potpuno nevidljiva pa ni USA. Sve je to u domenu teoretskih nagadjanja. Ni tvorci lovca F22 ne mogu biti toliko samouvereni da njihov proizvod nece u nekom trenutku biti otkriven kao neki komentatori na T6 koji olako komentarisu kako ce F22 ili F35 lako sa protivnikom a pogotovu sa avionima koji su potpuno ravnopravni sa njima. Ni tim pilotima nije bas svejedno bili oni „nevidljivi“ ili ne. Sva tri lovca imaju smanjeni radarski odraz a to znaci da ne mogu biti potpuno nevidljivi. Svaki komentar u stilu on ce ovo on ce ono je neozbiljan. I zapadni eksperti govore da je SU57 za korak ispred F22. Ima vecu agilnost, brzi je pri manevrisanju, uocavace ciljeve na vecoj udaljenosti od F22, moguce je da ce koristiti navodjenu municiju za top, ima takozvani „pametni omotac“ koji se sastoji od velikog broja senzora koji omogucavaju pilotu da integrisano prati situaciju. Nosice10t. oruzja malog, srednjeg VELIKOG dometa. Radar NO36 je u stanju otkrivati lovce smanjene uocljivosti koji su umrezeni sa celokupnim radarskim sistemima PVO Rusije. Lako je obarati dotrajale MIGove sirom sveta i hvalisati se „ja sam svemocan.“ Pitanj je zasto Turska ne obori recimo SU30 vec su napali avion koji ne moze da se brani? Bilo koji F16sufa, barak na SU30sm, za SU35s da i ne govorim.

Odgovori
ID

Druže, zaboravljaš da se decenijama ne ratuje 1 na 1!
Nema tu ferke. Stvar je samo da li ćeš da trpiš prihvatljive ili neprihvatljive gubitke.
Misliš da turska vojska ne može da zbriše sve ruske avione u Siriji? Može, jer imaju mnogo aviona. Pitanje koliko bi ih izgubili, ali bi ih polupali sve. Ima li to logike raditi, nema. Osim u slučaju totalnog rata, je bi usledio odgovor. Napada se samo drastično slabiji protivnik. Nemačka i Japan su napali jače i prošli kako su prošli.
Hvaljenje svoje tehnike je često propaganda. Možda je i MIG 29 u prvoj verziji bolji od F16 analogne njemu. Nikada nije dobio priliku.

FA

Malo ste navijački raspoloženi ( ne osuđujem, samo konstatiram :) )

Što se tiče nevidljivosti, 100% ste upravu. Sve što leti i pri tom remeti molekule zraka može biti uočeno na radaru.

Л

Израелци су од 1968. до 1982. године ојадили својим Ф-4 Фантомима и Миражима ојадили МИГ-ове и МИГ-21 и МИГ-23. Резултати су у равни 1:10 у корист западних авиона. И не није то до неспособности арапских пилота, већ једноставно боље машине, боља тактика и наравно бољи пилоти. Израелци су ојадили и совјетске пилоте у операцији „Римон 20“ 1973. године. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Rimon_20 . Тада су сукобили 12 Миража и 4 Ф-4 против 24 МИГ-21МФС резултат 4 совјетска пилота мртва, 5 авиона оборена, на израелској страни није било губитака. Уосталом Руси и дан данас не могу да израде авио мотор који може преко 1000 сати, мотори западне производње иду од 3 до чак 8 пута више. Примера ради на МИГ-29 моторима је декларисано 800 сати, никада ниједан није достигао ни 600 сати.

Pe

Lepo sto navodite sta ce sve jednom imati avion SU-57.Ali priznacete da je to za sada samo u teoriji, dok su F-22 vec 15 godina u praksi…
U teoriji, moze da se osnuje nova drzava negde, i da pocne da proizvodi bolje cvarke nego u Šumadiji…

Ž

Лајави

Нисте у праву за 1982. годину.

Тада су се израелски пилоти Ф-15 и Ф-16 наобарали сиријских МиГ-21 и МиГ-23, и понеки МиГ-25.

Замислите да су нпр. Сиријци имали МиГ-29 и Су-27 а Израелци Кфирове, Мираже 3 и Ф-4.

Ma

Bravo Živojine Bankoviću, kapa dole! Napokon neko da kaže pravo stanje stvari. Lajavi: Imate na History i Ng kanalima emisiju o tom sukobu u vazduhu 1982.godine. Nije ni spomenuto da su na Izraelskoj strani učestvovali F 4 i Miraži, već novouvedeni F -15 i F -16, prvih verzija, protiv ipak inferiornih lovaca mig 21 i mig 23, kojih su se eto naobarali. Navode da je odnos u pobedama, koliko se sećam, čak neverovatnih 73:0, u Izraelsku korist naravno. Korišćenje izvora sa Wikipedije je potpuno nepouzdano i neozbiljno jer piše ko šta hoće…. A činjenica je da su Arapski piloti mnogo lošije obučeni i manje motivisani od izvanredno obučenih i motivisanih izraleskih pilota. Amerikanci i sami navode da je pandam F-15 ici Su-27 i noviji i savremeniji Su 30 (obojica su presretači tj „interceptor“), a pandam F-16 icama je naravno mig 29, koji se i vodi kao frontovski lovac (obojica su po američkim klasifikacijama „fighter“). Tako da ne mogu da se porede mig 21 i 23 bilo koje verzije sa najstarijim verzijama F 16ica čak ni sa A, B verzijama, ni sa Block 10, smešno je porediti ih. A u Vijetnamu smo videli sukob „vršnjaka“ migova 21 F13 ( jedna od prvih verzija), sa F-4. Doduše Vijetnamci su imali samo jednu eksadrilu sa migovima 21 ukupno 16 komada, sve ostalo su bili stariji mig-17 i mig-19. Al to je sada već druga priča.

ID

Jedno sam siguran na osnovu očiglednog. Rusima je očigledno stalo da se taj avion pojavi tamo, iako to povlači enormne rizike.
Moje lično mišljenje je da njih prvenstveno zanima da taj avion može da priđe F 35 ili F 22 i ispita kad i kako može da ih vidi. Ko zna, možda imaju dogovor sa Izraelom da probaju da jedni druge osmatraju ili čak zaključaju… Ionako svi mi ovde nagađamo, pa da malo nagađam i ja. Rusi su već radili nešto slično sa Izraelom sa migom 29(više da ispitiju oni njih, jer su bili skroz truli tada).
Ono što je meni nenormalno da ga u po bela dana nude za gađanje ručnim pvo sistemom. Mogao je sleteti noću. Očito su preduzete mere u vazduhu(vidi se), sigurno i na zemlji. Iskustvo uči da su im baze već napadane. Vrhunska oprema stoji na polju, pa neka se ne čude ako ga neko pogodi minobacačem ili dronom. Rizik gubljenja takvog aviona nad neprijateljskom teritorijom je preveliki i predstavljao bi katastrofu. Valjda neće biti toliko ludi da ga polako i nisko vozaju iznad islamista. Sa svim ostalim tipovima to i dalje rade.
https://syria.liveuamap.com/en/2018/28-february-east-ghouta-sky-ruaf-su34-and-su24-and-an-iranian
Čak i Su 34. Da ovi imaju ručne pvo sisteme kao mudžahedini u Afganistanu, čudo bi nastalo. Nije mi jasno što to rade, zašto toliko izlažu svoju tehniku. Ako nemaju para za navođene bombe, beži kući.

Odgovori
Pe

https://m.lenta.ru/news/2018/03/01/shoigu/

Procitajte danasnju vest-daje odgovor na Vasa pitanja.
Ako ne razumete ruski- SU-57 su povuceni iz Sirije nakon 48 sati, izjava Sergeja Šojgua, ministra odbrane RF.
To je bio iskljucivo PR potez pred izbore za predsednika u Rusiji, nista vise.
Daleko je SU-57 od uvodjenja u bilo koje ratne aktivnosti…

ID

PR, moguće ali onda bi ga držali dok izbori ne prođu. Verovatno su probali šta su hteli(uz malo PR, nesporno) i beži kući. Avion stoji na livadi(skoro) i bradonje ga mogu smaknuti samo tako.

ma

@Barba Da su USA toliko superiorni kao sto tvrdite ne bi oni tako brzo prekinuli program F22 i vec poceli sa novim lovcem koji ce biti na istom nivou kao predhodni. Nista na njemu revolucionarno nece biti od prethodnih projekata. Njihov vojni kompleks mora non stop da radi inace sledi propast. Ja tvrdim kada bi Rusija imala taj budzet kao USA oni bi vec bili na drugoj planeti jer imaju mnogo pametnije naucnike koji od mnogo manjeg budzeta u zadnje vreme konstruisu zaista opake spravice. SU57 nosi svo naoruzanje u svojim bunkerima. Drugo. Da li postoji sloboda medija u USA ili se salite? Tamo gde ne postoji opozicija, gde su svi mediji uz vlast ma ko to bio republik. ili demokrate. Tamo gde i jedni i drugi glume opoziciju kada nisu u State depar. I jednima i drugima cilj je isti, vladati svetom. Razlikuju se donekle samo po metodama postizanja cilja. Kakve veze ima obli motori sa stealth? Mislite da F22 sa ovakvim izduvnicima moze biti nevidljiv 100% . To su zaista bajke koje si i sam napisao. Za SU57 postoji jos jedan nadimak „leteci robot“ njegova buduca modernizacija bice SU57 bez pilota gde ce biti vrlo blizu 6toj generaciji lovaca. Nosice ubuduce i lasersko oruzje kao sto je u planu da to oruzje nosi i MIG35 za sledecu modernizaciju. Ako F22 hoce da bude dominantan u vazduhu morace njegovi tvorci debelo da se pomuce da to i ostvare. Za neobavestene je pitanje. Ako su USA toliko iznad Ruske tehnologije zasto svi njihovi generali dizu paniku i kukaju da ih Rusija sustize velikom brzinom u nekim sistemima su ih i prestigli? Znam neko ce reci samo da bi dobili vise para za naoruzanje. Da li je to samo razlog? U to mogu da poveruju samo deca u vrticu. Antun nagadja rekla kazala da F22 ima odraz od 10m2 a da Su57 ima cak 10x vise sto je zaista neverovatno preterano. Da je SU35 prevelik avion i da se lakse otkriva u odnosu na ostale. SU35 ima veoma dobru samozastitu od elektronskih sistema za ometanje do neverovatnih sposobnosti manevrisanja gde je Rogozin rekao za taj avion u Siriji da ne preporucuje nikome da se kaci sa tim avionom sto bih i ja isto to preporucio bio protivnik stealth ili ne. Taj lovac ima jos mnogo tajni posebno njegovi elektronski sistemi za ometanje i sistemi za otkrivanje i pracenje ciljeva.

Odgovori
Dr

Mateus, da li si ikad bio u USA i ako jesi koliko dugo? Tvoje tvrdnje o stanju u USA su apsurdne, kao da ih je napisao sam šešelj.

Ro

Kritizirate jedan navijački stav (potpuno opravdano) dok istovremeno namećete svoj navijački stav s 2 magnitude intezivnije špekulacije (Rogozin je rekao…lasersko oružje,halo… budimo ozbiljni). Pogled s isključivo vojne razine, Amerikanci ne arlauču zbog vrlina SU-35/57 nego zato jer je produkcija primarnog superlovca F-22 zaustavljena na floti manjoj od 200 komada. Taj avion odnosno platforma sigurno ima potencijal rasta, tek je 10 godina u operativnoj uporabi. No, USAF generali i stratezi (ne LM ili Boeing) uspoređuju količine raspoloživih platformi, te donose zaključak da je USAF nema dovoljno aviona (tzv. MissionReady) da održi zračnu prevlast u 2 istovremene taktičke kampanje ili sukoba izvan svog (tzv.CONUS) teritorija. Taj avion je zamišljen da se izvede u seriji 800 komada, te u jednom trenutku postane izvozni adut za najbliže saveznike na isti način na koji je to bio F-15 (ukupno proizvedeno 1700). Proizvodne linije su raspremljene, hrpa kooperanata propala ili se prebacila u drugi biznis, a kvote rezervnih dijelova se smanjuju. Bush mlađi i ostatak arogantne ekipe je krivo procjenio Putina, dao im šansu za povratak s hrpom intervencija koje su digle cijenu nafti pa sad ekipa ima malo veći problem. Rusima je trebalo preko 25 godina da sastave kraj s krajem i smanje razmak u prvenstveno broju spremnih borbenih jedinica (problem financiranja, a ne znanja), što je jedini pravi razlog za sadašnje i buduće održanje zapadnih sankcija. Zaslužuju veliki respekt jer su očito naučili dobru lekciju (nastavili su razvijati potencijal SU-27 familije) te učili iz svih konflikata. Iako im sve to ne garantira da će si moći priuštiti više stotina SU-57 po uzoru na Flankera ili flote hladoratovskih legendi (MIG-25), te hiljadu SU-35 za obranu velikog teritorija, razmišljaju racionalno. Amerikanci su ispali hazarderi (ne samo s F-22, nego i sa F-35), sad plaćaju danak; sreća za njih da se u ovoj igri i dalje cijeni dolar kao transakcijsko sredstvo pa si mogu priuštiti popravni ispit. Ovo zadnje (dolar kao svjetska valuta) je najjače oružje na koje Putin, Rogozin i ostatak ekipe (još) uvijek nemaju odgovor.

Pe

1/ program F-22 je prekinut jer je bio veoma skup, a nije bilo ni jedne jedine zemlje koja je imala priblizno dobre avione kao Amerika,te nije bilo smisla da se trose tolike pare
2/ SU-57 hajde da se par uvede i serijsku produkciju,da moze da poleti i sleti , i koristi osnovne funkcije.Posle cemo sa vidimo oko robotike i td
Ako ste u toku- Americi je F-22 treci avion sa stealth tehnologijom u serijskoj produkciji, a Rusima za sada- ni jedan.
Kako ste dosli do zakljucka da Rusi imaju bolji stealth?Na osnovu prototipa SU-57?Tanko…

Pe

@Dragan Mislim da celokupnom forumu treba da se kupe karte (Air Serbia) za USA, pa onda malo u neko predgradje Moskve.
Ja sam dosta bio u Americi,a u Rusiji ziveo i radio.
Upravo zato verujem USA, a ne verujem Rusima i znam da nemaju nista i blefiraju.

Pe

@Robert Tako nekako, slazem se sa svakom reci.Rusi su dobro uradili da su nastavili ulaganje u taj SU-57, ne zato sto ce biti bolji od F-22 (nece nikada) vec da ne bi zauvek izgubili u tehnoloskoj trci sa zapadom. Sve rade veoma racionalno, uvode svega 2 aviona za pocetak, (pa mozda jos 10) a u veliku seriju ulaze tek kada osvoje sve neophodne elemente.
I najveca cifra te velike serije je 150 aviona.Proizvodnja bi trebalo da pocne negde posle 2025, kada osvoje novi motor sa supercruisom.Kako ce u tom momentu izgledati Ruska ekonomija, u svetlu sukoba sa zapadom i veoma teskih sankcija,da li ce u Rusiji izbiti nemiri,promeniti se vlast…
To sve moze da utice na program DU-57.Inace, veoma lep avion.
Samo, Amerikanci ce 2025 ko zna koju generaciju da planiraju i Su-57 ce biti totalno zastareo ..a to je ono oko dolara…

Pa

@PD
Jeste, F-22 je toliko superioran avion da je prvu upotrebu imao gde?
I protiv koga? Tehnoloski se napokazivao a ipak ostade neprimecen, jer je stelt? Hoce li da prestane ovo bulaznjenje I pljuvanje? Oteracete sve sa ovog mesta, trolovski…

Zo

Imam jedno pitanje nevezano za samu temu. Tesko se dolazi do kvalitetnih i verodostojnih informacija o sirijskom RV. Jel im ostalo jos nesto ocuvano a operativno i u letno borbenom stanju u svoj toj gunguli tamo? Znam da je bio neki broj 29ki koje su jos necemu i bile u pocetku. Hvala.

Odgovori
Ž

РВ Сирије је и даље активно али данас су то врло скромне снаге у односу на почетак рата 2012. године.

И даље лете на Л-39, МиГ-21, МиГ-23, МиГ-29, Су-22, Су-24, Ан-26, Ил-76, Ми-8/17, Ми-14, Ми-24 и Ка-28.

Од сваког типа је оперативно од свега пар до неколико примерака.

Mr

има индиција и да је претекао и понеки МиГ-25, односно бар један ловац-пресретач МиГ-25ПД као и један извиђачки МиГ-25. за овог једног пресретача кажу да је чак и учествовао у одбрани од израелског напада од 10.фебруара кад је оборена Суфа.

извор: theaviationist.com

Ž

Читамо редовно theaviationist.

Али мислим да је мало вероватно да неки сиријски МиГ-25 још увек лети.

И да лети, каква је тренажа и обученост сиријских пилота?

Mr

са сиријским МиГ-25 бави се и бугарски портал у вести http://www.pan.bg/view_article-1-421406-mig-25-ostava-na-vyoryzhenie-v-sirijskite-vvs-snimki.html

авион који може да лети брзином од 3000км/ч и да понесе 8 бомби од по 500кг итекако је озбиљна претња!

сигурно је неки комад претеко…а добровољаца ће увек бити као што ће увек трешња цветати у пролеће, док ће божанствени ветар разносити трешњин цвет…банзаиии

ma

@ID Najmerodavnije i najpreciznije merenje mogucnosti i moci dva lovca dokazuje se 1 na 1. Druga mera ne postoji za to. To je zakon. Ako se hoce sasvim precizno utvrdjivanje ko je lovac bolji to je 1 na 1. U teoriji i praksi mogu i 20 lovaca da napadnu 1 lovac ali to nikako ne moze biti ocena za precizan odgovor ko je bolji. Mogla bi Turska da napadne i zbrise i polupa Rusku bazu ali bi posledice bile katastrofalne po nju kao i za Izrael. Neozbiljni su zakljuci tipa on je bolji od drugog a krenuli su. nekoliko na taj avion. To je sasvim pogresna koncepcija za bilo kakvo poredjenje. Mogu 100 aviona F16da krenu na 1 SU30 i obore ga a zatim reci oni su strava od aviona. To je potpuno neozbiljno poredjenje da ne kazem neku tezu rec. A u ratu je sve moguce i 10 na 1 i 100 na 1, 1000 na 1 to je potpuno nesto drugo. Posto mnogi hvale jednu stranu pa i drugu trebao bi se izvesti neki test borbenih aviona 1 na 1 i sa podrskom drugih radara i samostalno bez ikakve podrske. Tek tada bi mogao da se oceni avion da li je bolji jedan ili drugo sve ostalo su ciste gluposti. Naravno da su 5 ili 10 lovaca bolji od 1nog. Ko kaze da Rusi nemaju para za navodjene bombe? Procesljaj malo bolje situaciju u Siriji po tom pitanju gde se nasiroko koriste i vodjene bombe. Moraju se oloboditi skladista sa zastarelom munnicijom da bi se popunila novom. Valjda je i to jedan od ciljeva. Ponekad i veliki broj aviona (Turska ili Izrael) nije bio glavni adut za uspeh u ratu. Zavisi od mnogo stvari.

Odgovori
FA

Ne slažem se s vama. Usporedba lovaca 1 na 1 je vrijedna samo teoretskim raspravama. U realnim uvjetima bitno je promatrati sa strateškog, taktičkog i operativnog stajališta. Lovac je uvijek dio cjeline, dio sustava.
Na kraju svaki rat u sebi sadrži doktrinu attrition warfare, dakle, iscrpljivanje neprijatelja na svakoj razini, tako da i teoretska usporedba 100 na 1 može biti relevantna ako za istu količinu resursa u zraku možeš imati 100 lovaca jednog modela ili 1 lovac nekog drugo modela.
Zanimljivost u vezi s ovim: prema dostupnim podacima na intrenetu sat leta za Gripen se kreće između 3000-4000$ po satu naleta. Isti iznos za F-16 se kreće oko 7000 $. Dakle, za isti novac u zraku možeš imati dva Gripena i jedan F-16…
Pozz

ID

Pratim situaciji prilično redovno, par godina.
Iz tih razloga neću da polemišem.
Što se tiče borbe 1 na 1, to ponavljam ne postoji više osim u teoriji.
Cilj je dejstvovati sa što veće daljine, naravno efikasno. Ostalo su priče za zanesenjake. Nema ferke, zgazi svom silom. Pročitaj Sun Cua Umeće ratovanja, pa će ti biti jasnije.
Evo činjenica, kao dokaz. Obrati pažnju na link, a takvih slika iz Sirije imaš hiljade. Raci mi, ovako se bacaju „pametne“ bombe? Ovo je bombardovanje na nivou drugog svetskog rata. Slika govori više od hiljadu reči, pogledaj kako se nameštaju, kao za vojnu vežbu gađanja.
Sporo i nisko, u po bela dana…

East Ghouta sky: RuAF Su-34 and Su-24 and an Iranian drone Ababil-3.

Ba

Zvanično- otišli nazad nakon završenih testiranja, zajedno sa letećom laboratorijom koja ih je pratila. Puni završetak testnog ciklusa biće gotov do kraja ove godine.

Odgovori
Pe

@Banja Luka Suhoju treba lova za dalji razvoj aviona T-50/SU 57, a Putinu treba bilo koji PR pred izbore za 4 mandat predsednika.
Stvari ne idu bas dobro,u Rusiji su mnogi veoma nezadovoljni njegovom politikom davanja para na vojsku,Siriju, umesto narodu i ulazenje u sve veci konflikt sa osnovnim ekonomskim partnerima Rusije.Lose za biznis.
Logicna odluka Suhoja-poslacemo SU-57 gde god kaze, ako ce dati pare, samo da ne padne.Kladim se da nije ni imao nijedan nalet osim od kuce do Sirije- i nazad.
Da li mislite da avion takve slozenosti moze da se testira za 48 sati?Realno?

Ž

Путину треба оволика пропаганда да би победио на изборима?

Зар не мислите да би и без тога победио и то прилично убедљиво?

Pe

Danasnja izjava ministra odbrane Rusije Šojgua:”SU-57 su bili u Sirija tacno dva dana i vec su se vratili”
https://m.lenta.ru/news/2018/03/01/shoigu/
Elektronika u tom avionu je i potpunosti zasnovana na mikroprocesorima inostrane proizvodnje, jer Rusija jos ne proizvodi procesore.
Kako je onda taj avion elektronski napredniji od Americkih (gde su izmisljeni mikroprocesori i koji sve samo svoje stavljaju i avione) nije bas jasno.
Procene su da ce za nekoliko desetina godina Rusija moci da samostalno proizvede mikroprocesor.
Dalje- SU-57 i dalje nema novi motor sa karakteristikama supercruise….
Gde su oni komentatori koji si tvrdili kako se SU-57 da isprasi amerikance i td.Pa odose kuci za dva dana))))

Odgovori
Ž

Проучите мало боље чији се микропроцесори налазе у Ф-35. Кинески и јапански….

Још једном понављам и Су-35 и Су-57 са моторима Изделије 117 имају суперкрстарење.

М

Јел има неки извор који потврђује присуство кинеских и јапанских микропроцесора у Ф-35?

Pe

@Mrgud Pitajte profesionalce da li moze da se ispita novi borbeni avion 5 generacije za dva dana.
Auto ne moze da se ispita za dva dana, a ne mlazni avion najsavremenije tehnologije.
U Rusiji u izbori za 4.mandat Putina za dve nedelje, i samo zato su poslali potpuno neispitane prototipe.
Uspeh je i da su doleteli bez kvara, i uspeli da se vrate do Rusije, jer i sa najboljim avionima se svasta dogadjalo u fazi ispitivanja.

Odgovori
Ba

Osoba koja se predstavlja pod nikom „Petrovic Dusan“ je upravo poslala 14 postova na ovoj temi u proteklih sat vremena.

Uopšte nije bitno da li se radi o psihičkom bolesniku ili više ljudi koji ovo organizovano rade iz bilo kog razloga, jednostavno treba skrenuti pažnju redakciji da se ovakvim trolanjem normalnih učesnika ovih diskusija potpuno ubija smisao ovog dijela portala. Ako ovo niste u mogućnosti da spriječite, možda je vrijeme da se sasvim ukine dio sa komentarima? Šta će vam, ako je rezultat ovo?

Odgovori
Pe

@Banja Luka
Ja sam u svim postovima naveo argumente, nigde nikoga nisam uvredio,a to sto vi sugerisete je fasizam – zabraniti misljenje, koje se ne slaze sa Vasim.
Takodje, direktno mene vredjate, u nemoci da navedete ijedan strucni argument.
Da li postoje pravila o tome, koliko sme puta da se odgovori?
Ako ne psotoje, mogu 1000 puta odgovoriti , i dalje nemate pravo da zabranite.

Ig

Ili da se dotični banuje. Moji posprdni komentari upućeni njemu se uredno brišu tako da ne vidim šta je problem. Stvarno nemam problem ako je neko zadojen dogmama i kada jako slabo poznaje materiju ali kada neko konstantno izbegava argumentovanu debatu to je onda već najobičniji bezobrazluk i trolovanje.

Ig

S druge strane pojava ovakvih je i lepa vest, znači da T6 raste i dobija na značaju. Ovo su dečije bolesti. Sreća, leka ima.

Ba

Slazem se sa vama. Izgleda da se radi o Jeleni Milic pod pseudonimom, koja je preskocila terapiju. Evo, da bih nesretnici pomogao, izguglao sam broj bolnice Laza Lazarevic. Dakle Dusane/Jelena tvoja pomoc se nalazi na ovom broju: 011/3636400.
Dok se cike i tete sa piliulicama raznih budu bavile tobom, mi cemo ovde lepo sa pricamo i da cekamo dok ne ozdravis.

Pa

E, nije ni prvi koji se upustao u diskusije I popovanja sa svakim koji napise jedno slovo ovde. iMislim da se radi o istoj osobi, da je ne spominjemo.

Ai

Iako se slazem da je u pitanju covek koji ima ozbiljne probleme,pre svega sa samim sobom,smatram da nije u redu da mu se blokiraju komentari. Ima ovde komentatora koji umeju slicno da se raspisu.

U pocetku sam verovao da je u pitanju trolovanje, ali sad sam sve manje ubedjen u to. Jednostavno,cini mi se po nacinu pisanja da on covek stvarno zivi u nekom svetu iluzije i da veruje u to sto pise. I neka ga. Ono sto ostali treba da urade je da potpuno ignorisu njegove komentare i ne ulaze u rasprave,jer je apsurdno. Mene najvise cudi Zivojin,koji mu i dalje odgovara.

Mr

Дулету колко год се не свиђају Руси, толико користи руски опробани рецепт за доминацију а то је масовност! бројчаним избацивањем постова успео је да угуши ову тему! Дуле ти си ко СССР армија у нападу са постовањем! :D

само кад би људи мало усвојили неке постулате који постоје чак и приликом дебата на интернету…а не одма „ти немаш појма“, „ја знам неког, ко зна неког“…гигантски постови copy-paste…интернет ратници…

појј за мог другара… :)

Ba

@Pavle

Hahaha, „Onaj čije ime se ne spominje“… Pazi Pavle, ako zazoveš RX-a trebaće nam glogov kolac, sveta vodica, Gandalf i dvije kante bromazepama opet! :)))

Pozdrav svima!

Pa

I excalibur i raspevani mac.
jedna te ista osoba

Pe

Uprkos zakljucki nekih pro-Rusa na ovom sajtu, meni se veoma dopada SU-57, video sam avion na MAKSU i sjajno izgleda.
Odlicno je da se Rusija oporavila od sloma 1990-ih, i kao jedina od 4 drzave u svetu (USA, Kina,Japan) pravi stealth tehnologiju.
Nema tu lakog puta, ali oni ne odustaju.Verujem da ce napraviti i supercruise motor.
Potpuno je logicna i inteligentna odluka da se uvede svega 12 u seriju dok nemaju taj motor.

Ne zaboravimo – legendarni MIG 15, MIG 21, MIG 31 – nisu pravili sami Rusi, vec ceo Sovjetski savez, a u stvari, i mnoge drzave Varsavskog pakta.
Zna se da je elektronika bila najbolja u Baltickim zemljama i td a mnogi delovi motora u Ukrajini.
Sad samo Rusija pokusava da pravi avion.
Zbog katastrofalnog neuspeha CCCP svi bivsi saveznici ih mrze i usli su u NATO (Ceska, Poljska, sve 3 Balticke zemlje, Rumunija, nema Istocne Nemacke, Madjarska,Bugarska i Slovacka.) Ukrajina ih mrzi iz dna duse, kao i Gruzija.
Jedino Jermenija, Azerbejdzan, Belorusija i Kazahstan su ostali (i donekle) sa strane Rusije.
I u tim uslovima, oni prave NAJMODERNIJI avion ikada.Svaka im cast.
Ipak, ne mogu da se slozim sa nicim zasnovanim tvrdnjama o tome kako je to avion bolji od F-22, te ima bolji motor, bolje naoruzanje ,itd
Ne, vec u startu NIJE bolji, i nece nikada biti bolji.
Dok su oni krali i unistavali svoju zemlju tokom 1990-ih, Amerika je razvijala najsavremenije tehnologije.Ne moze se to nadoknaditi tek tako.A i pre toga je Amerika imala bolje avione (F-15 itd)
SU-57 je neophodna stepenica u razvoju Ruske tehnike, i cudo je da uopste postoji, imajuci u vidu rupu od skoro 20 godina u razvoju vojnih tehnologija u Rusiji.
Istina, F-35 ce biti izgradjen za preko 10 zemalja u 2000 primeraka, za sve clanice NATO, a Amerika zadrzava F-22 koji ce sa najmodernijim softverima postajati sve bolji i bolji.
Ali eto, Rusi sa svojih (lada udje u seriju,sa novim motorom) maksimalno 150 aviona SU-57 imace vec tehnicko iskustvo savremenog vojnog aviona, i mozda ce nesto jos bolje smisliti, ako ne predju na bespilotne letelice.

Odgovori
Ve

Balticke drzave bile cuvene po elektronici?Ti si stvarno slucaj za psihijatrijska posmatranja.

ma

@Dragan @Robert @Dusan Ako nekome ne pomazu oci i usi ja tu nista ne mogu. @FAA Ko je govorio o ratu, ja sam dao primer kada bi se organizovao jedan mirnodopski eksperiment borbenih aviona na nekom mestu gde bi se vodile simulacije 1 na 1Rusije i USA. Slicno kao sto postoji nadmetanje „Tenkovski biatlon“ u Rusiji. Tada bi se tacno pokazalo ko je avion bolji pojedinacno. A da to nadmetanje bude javno. Nema lazi nema prevare. Na koji drugi nacin to moze da se utvrdi? Sem u nekom fer ratu 1 na 1 a fer ratova nema. Ja ne razumem na koji drugi nacin moze da se zakljuci da li je Ruski ili USA lovac bolji? A te price 3,5,1 0,50…na 1nog ne mogu biti nikako argument za pitanje ko je bolji? Za lasersko oruzje sam govorio ako Robert nije shvatio ne sada u ovom trenutku vec za njihovu sledecu modernizaciju, za 15,20godina. To su im planovi za ta dva lovca Su57 i Mig35, ne ulazim u to da li ce se to i ostvariti. Zavisi od budzeta. A taj vremenski razmak je sasvim dovoljan za uvodjenje laserskog oruzja u naoruzanje borbenih aviona. Vec sada njihovi instituti rade na tome kao i u USA.

Odgovori
xx

Banja Luka

GospPetrović Dušan Vam argumentirano iznosi nedvojbene činjenice.Zašto Vam to smeta?Nedavno sam turistički boravio u Rusiji i obišao ruralne dijelove u razvijenijem dijelu Rusije oko Petrograda.To je očaj jad i bijeda.Kada je Rusija bila velika i moćna ,sjetite se-Petar Veliki Katarina Velika i koga su se tada držali -zapada.Ovakva politika koju Rusija sada vodi nažalost Rusiji neće donijeti ništa dobro…

Odgovori
Pa

Jak argument je potegnut.
Govori glasno i vodi argumenta da sobom, moze i upakovano. Drago nam je zbog turizma, ruralnog, kako god, daje doprinos vazduhoplovstvu, civilnom a i vojnom.

BO

@xx

Da ne bi više skretali sa teme, biću kratak. U tom periodu moćne Rusije o kome govorite (osamnaesti vek) zapadne zemlje jesu bile uzor Rusiji, ali to ne znači da su se Rusi držali zapada da bi bili moćni. Štaviše, isti taj zapad je direktno ili indirektno imao negativan uticaj na carsku Rusiju (Petar Veliki imao problema sa Hanzom, zatim Ana zbog dvorske svite sastavljene od zapadnih stranaca, Petar III zbog prusofilstva, …). A argumenti dotičnog su više subjektivni…

Ba

@××
Tako je, Petar Veliki se okrenuo zapadu tako sto je slupao Svedsku jednom za svagda i od velike sile od nje napravio zemlju IKEA-e i ABBA-e. Stavise, na njenoj zemlji je napravio prestonicu. I Katarna je na isti nacin volela Svedjanje, dok Aleksandar I toliko nie mogao da izdrzi bez zapada da je 1814 sa vojskom napravo turisticku turu po Francuskoj sa Parizom kao glavnom atrakcijom. Kada smo vec kod turizma, on je nepouzdan metod za donosenje zakljucaka o nekoj zemlji. Ako kazem da su moj prvi susret sa Njujorkom bili neopisivi klosari (takav uzas nisam video u zivotu) na izlasku sa JFK-a, da li to znaci da je i cela Amerika takva? Naravno da ne, samo nije onakva kakvu vidjamo u filmovima. Americka provincija je pak prica za sebe. Poligon za psiholoska, ako ne i psihijatrijska istrazivanja, a o bogatsvu nema reci. Ipak, za celovit zakljucak je potrebna celovita slika, a ne samo njeni fragmenti.Nemam utisak da trenutna politika Rusiji nece doneti nista dobro. Citajte americke reakcije na Putinov govor, i videcete kako Rusiji lose ide.

М

Offtopic

Мени је овај Петровић Душан фасцинантнији од Су-57 :)

Odgovori
ma

Zar bi trebalo Rusija da se vrati u doba Jeljcina. Samo takva Rusija bi bila dobra za zapad da klima glavom i da cuti. @Dusane preporucujem ti da proguglas malo sta je Putin govorio pre dva dana na konferenciji za novinare i sta je sve predstavio tom prilikom. I da li su ameri postali srecni zbog toga. Ovo je poslednji put da ti se obracam.

Odgovori
ht

Satellite Images Confirms Su-57 Jets Presence in Syria…

https://www.youtube.com/watch?v=X4cLrhQtZtc

Odgovori
mr

zesca rasprava od one u skupstini,

da pojasnim neke stvari:

Su-35 i Su-57 imaju motore sa sposobnoscu superkrstarenja, imao je takve motore i opitni MiG 1.44,

da li Big Bird kao osmatracki radar sistema S-300 i S-400 vidi F-22 ne znam, ali iz zapadnih izvora znam da rusi svojim sistemima dodaju radare poput radara klase Nebo SVU, Gama-DE i slicnih koji rade u opsegu do 900 MHz, koji povecavaju mogucnost detekcije aviona klase F-22

Avioni Su-57 kasne za Raptorom 25 godina, ali valja istaci da Raptor ubrzo dobija naslednika, koji ako je tacno sto se pise je namenjen pre za sukob sa Klin-goncima, nego Rusima, ili Kinezima.

ono sto zelim da istaknem, buducnost ratova, jeste sposobnost dejstva u svemiru, hipersonicne letelice
EM oruzija i stitovi, i naravno borbeni laseri, nesto od svega vec postoji, a nesto se ubrzano sprema, sve se naravno cuva daleko od ociju i svojih i tudjih.

izgleda da se spremamo za veliki rat, ali protiv koga?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sivi na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

YPT da su smjeli, bazu iz koje je poletio taj F16 bi poravnali Iskanderima. To bi bio adekvatan odgovor. Ili 2-3 Kinzala po Istanbulu. Kao sto rade po Kijevu i Harkivu. Samo se stislo malo kad imas s druge strane clanicu NATOa. To za Siriju si u pravu. Nikome nista. Ko da se i nije…

18. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Vas Kamov je komarac za pozare. Sve je suho i stihije su duge i brze. Niti imate iskustva sa time niti tehnike za takve pozare ali u svakom slucaju lijepa gesta.

17. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Gdje ima rijeka i jezera, ne govorim o moru vec o drzavama koje nemaju more a to je sada Makedonija, BiH, Slovenija,... i puno njih gdje je hrvatski kanader ugasio pozare i gasio duboko u kontinentu. Hrvatska je top u EU i dalje zracne protupozarne zastite. Razvili smo posebnu strategiju. Tu ne treba dvojiti

17. Jul 2024.Pogledaj

Nesa na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Kod Golupca je Dunav najširi ,ali je problem konstantni vetar ,a drugo ima puno panjeva i drugih predmeta koju voda nosi sa sobom.

17. Jul 2024.Pogledaj