BEG airport status
Hrvatska postigla početnu operativnu sposobnost na helikopterima OH-58D “Kiowa Warrior“ Promocija završetka obuke pilota i vazduhoplovnotehničkog sastava na aerodromu Zemunik 5. decembra / Foto: MORH/Tomislav Brandt

Hrvatska postigla početnu operativnu sposobnost na helikopterima OH-58D “Kiowa Warrior“

U utorak 5. decembra 2017. godine u Eskadrili helikoptera 93. vazduhoplovne baze Zemunik održana je promocija završetka obuke pilota i pripadnika vazduhopovnotehničke službe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Hrvatske na helikopterima OH-58D ’’Kiowa Warrior’’. Kako je prenelo Ministarstvo odbrane, obuku je uspešno završila prva grupa pilota kao i kompletan sastav vazduhoplovnih tehničara a sam proces njihove obuke vodili su američki instruktori letenja i održavanja tehnike.

Vođa američkog tima za obuku Douglas Brockhard istakao je da je veoma zadovoljan što su imali priliku učestvovati u stvaranju novog poglavlja za HRZ i PZO i naglasio da je kroz obuku ostvareno više od 1000 sati naleta što govori o visokom profesionalizmu i posvećenosti pilota, vazduhoplovnih tehničara i svih onih koji su bili uključeni u proces obuke. Letačka obuka trajala je sedam meseci a uspešnim završetkom obuke zaokružena je početna osposobljenost Eskadrile helikoptera za upotrebu helikoptera OH-58D kojima je opremljena iz projekta opremanja Oružanih snaga koju su podržale Vlada i Oružane snage SAD.

Instruktori iz SAD koji su obučavali hrvatske pilote i tehničare / Foto: MORH/Tomislav Brandt

Obuka pilota obuhvatala je preobuku na ovaj tip izviđačko-borbenog helikoptera, naprednu taktičko-borbenu obuku kao i obuku za nastavnike letenja i probne pilote. Najinteresantniji deo obuke bila su tri ciklusa bojevih gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uslovima i to iz mitraljeza 12,7 mm, zatim raketiranje nevođenim raketnim zrnima Hydra kalibra 70 mm, školskim protivoklopnim raketama Hellfire kao i iz ličnog naoružanja odnosno puške Heckle-Koch G-36CV. Hrvatski piloti su nakon završetka obuke dobili sertifikate o osposobljenosti za samostalno izvršavanje svih vrsta obuke pa će dalje kao nastavnici nastaviti samostalno obučavati ostale svoje kolege.

Kompletan ciklus obuke završili su i vazduhoplovni tehničari svih specijalnosti koji su takođe dobili sertifikate za samostalne nastavnike obuke. Oni su kroz sprovedena taktička bojeva gađanja i raketiranja u potpunosti ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvvima, radom u borbenim uslovima na terenu a razvili su i nove sposobnosti nadopunjavanja helikoptera gorivom i municijom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uslovima.

Hrvatski OH-58D sa školsko verzijom protivoklopne rakete AGM-114 “Hellfire“ / Foto: MORH/Tomislav Brandt

Hrvatska je nabavkom OH-58D značajno poboljšala i proširila sposobnosti svojih oružanih snaga. Ovaj helikopter ima više namena, može služiti za protivoklopnu borbu, za neposrednu vazdušnu podršku trupama na zemlji, za pratnju i zaštitu konvoja, korekturu i navođenje precizne artiljerijske vatre, komandovanje iz vazduha kao i za vezu. Može se takođe koristiti i u zadacima traganja i spasavanja, kontrolu i nadoru granice a civilnim strukturama može pomoći izviđanjem u slučaju prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija.

Prvih pet od 16 dobijenih helikoptera Kiowa Warrior stigli su u Hrvatsku 30. jula 2016. godine da bi njihovo prvo javno prikazivanje bilo organizovano deset dana kasnije. Preostalih 11 primeraka stiglo je na aerodrom Zemunik 3. decembra iste godine. Prvi letovi na njima obavljeni su 11. aprila 2017., obuka je započeta poečtkom maja da bi prva bojeva gađanja i raketiranja bila izvršena 1. avgusta.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Tr

Svaka cast Hrvatskoj, kamo srece da i mi kupimo borbene helikoptere.

Mi-35M bi nam odgovarao!

Odgovori
St

Ovo nisu pravi borbeni. Nista bas bolje od nasih Gazela.

Mi

Znaju da pucaju iz strojnica. Teske budale koje jos sve to kace na youtube, a ovaj pacenicki blog kao pravi vest od toga. Jbt Zikso kakav si ti novinar. Sa N.

iv

Stevo moram da te razocaram ali definitivno i mladji i bolji helikopteri od Gazelle

Ga

Dobri su to helikopteri, nisu pravi borbeni, ali mogu izvršavati razne vrste misija i biti naoružani od strojnica, pa do dalekometnih protuoklopnih raketa.

Pe

@ Stevo i Mikica
Gazela djeluje noću i u SMU po IFR pravilima i postupcima letenja? Sa NVG, termovizijom, low visibility CCD, laserskim daljinomjerima, laserskim obilježivaćima, …

Jesi vidio i znadeš li kako je slavno završila epizoda sa strojnicama srednjeg kalibra (7.7 mm), a ne teškog kalibra (12.7 mm) i NRZ ispitivanima na toj Gazeli još za vrijeme SFRJ?

Evo pa pročitaj članak i pogledaj slike sa ovog portala
https://tangosix.rs/2013/08/10/40-godina-sluzbe-helikoptera-gazela-u-jugoslovenskim-vazduhoplovstvima/

Lebdi, stoj, lansiraj i glumi glinenog goluba slijedećih 25-30 sekundi dok Maljutka (ako si oka sokolova i mirne ruke) ne pogodi cilj na maksimalno 3000 m.

Usporedi to sa Hydrom 70 sa raketnim motorom Mk. 66 (efektivni domet zavisno od veličine bojeve glave iznosi do 8000 m), a postoji i vođena verzija APKWS ili neke druge poput GATR, LOGIR i DAGR.

Da bi dobili sve potrebne dozvole za OH-58D(R) piloti su morali na pokaznim gađanjima pokazati između ostalog slijedeće vještine:

DANJU I NOĆU
Iz pokreta pogoditi na udaljenosti od 4000 m stacionarni cilj (ekvivalent vojnog vozila s pogonom 4×4, recimo HUMMWV) sa najmanje 3 NRZ Hydra 70
Iz lebdenja pogoditi isti takav cilj na udaljenostima većim od 4000 m sa najmanje 4 NRZ Hydra 70
Iz pokreta na 800 m, a iz lebdenja na 1200 m isti taj cilj pogoditi sa najmanje 80 zrna kalibra 12.7 mm

Tehničari, bez gašenja motora nadopunit rezervoare gorivom i popunit kompletan BK helikoptera, municiju, NRZ ili školske AGM-114.

Naručeno je za početak 32 Hellfire-a, za svaku po 2 komada.

Be

Ovi helikopteri su u izvidjanju i borbi daleleko bolji od Gazele. Još su i mladji! Njihovi senzori i Helfire raketa se nemogu porediti sa Maljutkom, to bi bilo smešno.

Gazela ima samo jednu prednost a to je transport jednog ranjenika ili do 4 vojnika i sigurno je jeftinija u odrzavanju. Mislim da je pouzdanost i jednostavnost Gazele isto tako vazna u borbenim uslivima.
Kada i ako Gazela bude modernizovana i dobije „Pauka“ i uz njega nove izvidjačke senzore, to će već biti druga priča.
Tada će biti sigurno korisnija nego ovaj Amerikanac, jer će pored moderne „protiv oklopne borbe“ i izvidjanja moći i dalje da obavljaju transportne zadatke.

Tr

@Stevo

Onda je svakako Mi-28 najbolji izbor za nas koji je ujedno i najbolji u svojoj klasi na svetu, Nase Gazele su i previse zastarele a i one su laki borbeni helikopteri…

Odgovori
Ro

Srbija se odlučila,malo Zapad,malo Istok,helikopteri američki sigurno!

Е

Trajca

Јесу застареле али уз неку одређену модернизацију и са новим средствима,може да парира и америчкој Кајови,и она је исто стара,пошто је американци масовно избацују,види се…али и један и други хеликоптери могу да служе још дуго,само да се води рачуна,Кајове су скупље за одржавање од Газеле,али су и мало боље опремљене,за сада наравно.

An

Nevjerojatne su vam te formulacije-najbolji u svojoj klasi na svijetu.Niti je niti će ikada biti .To je pokušaj kopiranja-AH-1 Cobra helikoptera.

Odgovori
Be

Nikakve dodirne tocke s AH 1 nema osim sto je helikopter

Pe

Koliko Helfajera će Hrvatska kupiti? Realno, bez Helfajera, Kajova nije preterana pretnja tenkovima – hidre su neprecizne i nemaju veliki domet. Doduše, razvijene su i las. navođene verzije.

Odgovori
12

Pero, cuo sam i neke glasine da ce umesto Helfajera mozda biti i LAHAT.

Ga

Pa nosit će navođene hydre i kupljene su hellfire rakete isto i to najmodernije hellfire rakete.

Ju

Kupit će se 25 hellfire raketa,već odobrena kupnja od strane SAD-a. Svaki OH-58D može nositi do 4 hellfire raketa. Najveća prednost Kiowa je mogućnosti noćnih operacija i mogućnost laserske markacije meta za npr. Hrvatske PH2000 i mogućnost termovizijskog lociranja ljudi na velikim udaljenostima. Helikopteri su opremljeni sa Aviation Night-Vision System, Mast-Mounted Sigh – MMS sustavima koji omogucavaju markiranje ili ciljanje meta u krugu 8km u noćnim uvjetima.

Vi

32 komada su naručena i plaćena već.

Mr

добра је ова Кајова!!! могућност оперисања ноћу уз помоћ ММS (mast mounted sight, систем за извиђање, ХД камера, ласер, термовизија) и у комбинацији са ракетом Hellfire биће респектабилни противник. ко може да оперише ноћу, под окриљем мрака, тај има велику предност над противником…ми смо ноћу слепи ко кртице!!! Хрватска је добро одабрала!!!

они амерички инструктори…ко да су из неке приватне,
контракторске фирме!? …са све оним коњичком шеширима…

Миловци…е сад је проблем(!?), дал’ оћемо Ми-28 или Ми-35… :D једино ме чуди како то да нико не „лобира“ за Камова, Ка- 50/52!??

Odgovori
Е

Ка-52 је идеално за Србију,то је страшно добра машина,Ка-50 се не прави више у корист 52ке,мада могу рећи да је Ми-28НЕ,и Ми-35М солидни…Али Ка-52 је идеалка за нас,штета што нема интереса за такву врсту хеликоптера…

Jo

K52 je skup i poprilicno komplikovan za odrzavanja,zbog svojih specificnosti sve da ga kupimo ne bi bio operativan 2-4 godine. Sto se tice K50 mislim da ih je proizvedeno svega 9 komada,on je bio zamisljen kao borbeni jednosed sto je poprilicno futuristicki i nerealno. Nama bi mi35 ili mi28 lego samo tako,bar 8-10 komada.

Be

Freelanceri.

Е

Joca
Брт свака нова војна техника је у почетку скупа…а то око оперативности то зависи до начина обуке пилота…А и не верујем да би и да хоће таквог типа хеликоптере да купе,не више од 4-5 комада..од свих типова…јер углавном се ВС узда у мало јефтиније варијате Авиона јуришника…. што лично и подржавам и не…боље да имамо и авионе јуришнике и хеликоптере јуришнике,мешовитост је добра за војску.

an

Sredstva za nabavku Helfre raketa su u proračunu za iduću godinu odobrena i sigurno se nabavljaju no koliko ne znam

Odgovori
Vi

32kom su plaćena veća

Dr

Odličan heli i veoma koristan i upotrebljiv.

Odgovori
Ba

OSRH u ovom trenutku raspolažu s 10 AGM 114 projektila a naručeno je je još 32 kako je naveo PeroZ. Sa druge strane OSRH če naoružati Kiowe i sa DAGR projektilima 70mm laserski navođenim koje su u potpunosti kompatibilne sa kontejnerima za Hydru kao i sustavima. dakle ne treba nikakva nadogradnja.
„The DAGR rail-mounted canister (RMC) mounts to HELLFIRE-compatible digital and analog launchers (e.g., M299/M310 and M272). The RMC readily integrates with all HELLFIRE platforms, including unmanned aerial vehicles and Apache, Kiowa, Little Bird, Cobra, and Tiger helicopters.“
https://www.lockheedmartin.com/us/products/DAGR.html
https://www.youtube.com/watch?v=kPuk8CbCLyc

Odgovori
Ba

OSRH HRZ sa OH 58 D (R) kao platformom na raspolaganju je naoružanje;

1. strojnica 12,7 mm
2. HYDRA 70mm,
3. AGM 114 hellfire laserski navođeno
4. APKWS, DAGR 70 mm laserski navođeno
5. Stinger, protuzrakoplovni projektil

Odgovori
ze

@el maestro,ocemuti pricas isto stare kiowe i gazele? Hr.kiowe su proizvedene2010-2013 i 600sati rada.kadasu dosle u hr.doslesu potpuno servisirane(nove),nepricaj gluposti i nesiri dezinformacije ako neznas.pozdrav..

Odgovori
Б

Kiowa је превасходно извиђаки хеликоптер. Његова примарна намена је да врши извиђање терена и откривање циљева чији положај би преносио артиљеријским и другим јединицама за подршку наступајућих снага.

Секундарана намена му је уништавање циљева на земљи.

Odgovori
He

Najbolja opcija borbenog helikoptera za RViPVO je Cobra Zulu.Obzirom da je Viper preskup.Ovako bi dobili 85% mogucnosti Vipera za manje pare a to je za nas ogroman iskorak.Pitanje je takodje da li bi pribavili dozvolu za kupovinu.

Odgovori
Ma

Kiowa warrior je odličan helikopter, nema šta, ali H 145 je ipak bolji. Uostalom ne bi Ameri izbacivali iz naoružanja Kajove i umesto njih uvodili kako ga oni zovi Lacota odnosno H 145. : ) Slične su im namene. Malo je bezveze porediti Kajovu sa Gazelom, nije to ista kategorija helikoptera. H 145 će biti odlična izviđačko-borbena platforma, a Srbiji svakako treba borbeni helikopter…možda bi mi -24 u nekoj od novijih verzija bilo dobro rešenje ili mil/mi 28 NE, i to 8-12 komada. Mi 35, ka 52, Viper i AH 64 longbow su preskupi helikopteri i nerealno je očekivati da ih vidimo.

Odgovori
Ni

Ova drzava za 50 godina nije nabavila nijedan borbeni helikopter bilo kog tipa. Ne znam zasto ocekujete da se to desi u buducnosti. Za nas bi makar i 6 komada bilo veliko dostignuce i najbolja zamena za Orlove.

le

Amerikanci ne mjenjaju KIowe Lakotama, neznam gdje si to čuo. Kiowe izlaze iz upotrebe jer će njihove zadatke obavljati Apache i neće korisiti dva helikoptera za različite zadatke. Lakota uopšte nije iste namjene kao Kiowa niti je bolja u odnosu na ulogu koju ima Kiowa
.

Pa

helice kao zamena orlu…interesantno

Me

KIOWE se stavljaju u rezervu iz političkih razloga. Iz istih razloga se pokušava umiroviti i A-10, mada to ide malo teže.

le

Lakota mijenja UH 1 i prve verzije Kiowe A/C koje nemaju pakete senzora iznad rotora. Zapravo prve verzije Kiowe su samo izgledom slični kasnijim verzijama dok ni približno ne mogu obavljati zadatke kasnijih verzija.

Odgovori
go

Davne 1988. godine u ŠRO inžinjerije slušao sam nastavu iz predmeta Taktika vojski NATO pakta i Varšavskog ugovora (otprilike tako nekako), a predavač je bio potpukovnik Bajević. I tako u pauzi nastave izađemo svi na hodnik, pušimo, puši i potpukovnik sa strane. Okupi se oko njega nekoliko dječaka pa krenu sa pitanjima: „Druže potpukovniče, a šta mislite o ovom helikopteru, a šta mislite o onom helikopteru?“ Potpukovnik se lagano okrene pa kaže: „Pitomci, pustite vi helikoptere. Nego, jel je..te vi štogod kad izađete u grad?“ Na ovakve dječake me podsjeća ogromna većina „stručnjaka“ na ovom forumu.

Odgovori
Be

Skoro svaki dan 😉

go

@Beduin
Ti si, vidim, neki mangup iz civilstva :)

22

Živa istina! 😏

Bo

Helikopteri H145M što naši kupuju su najmoderniji Amerikanci koriste isti ali Lakota verziju i Nemci isto. Ti Helikopteri su u ovoj lakoj klasi samo mnogo moderniji a što se tiče baš borbenog helikoptera kao i uvek zavisi koliki novčanik imamo.

Odgovori
Le

Ne koriste ih za istu namjenu kao sto su imale Kiowe. Ulogu Kiowa ce na sebe preuzeti Apache i nece vise koristiti dva helikoptera za razlicite zadatke.

Lj

Hrvatska 1:Srbija 0
Cestitam komsijama i zelim hiljade sati naleta.
Opremili se ljudi koliko su mogli,napravili tehnoloski skok od 20 godina.
Sto se nas „nebeskog naroda“ tice mislim (zelim) da je Mi 28 prava stvar,a do tad vode komsije.
Kako kazu komentatori: Srbija gubi sa jedan prema nula,ali imamo aktivan rezultat!
😝😝😝

Odgovori
pr

Stiže još 10 komada…

Be

10 necu reci cega.
Lazna info

Vi

Nije lažna informacija. 10 komada stiže, samo ostaje vidjeti za što? Može bit da će poslužit za kanibalizaciju tj. spare parts.

Vi

Daklem, stiže još 10 komada za rezervne dijelove.

Ga

Ne stize 10 komada vec stizu rezervni dijelovi.
Isti nece biti uvrsteni na popis operativnih letjelica, stoga stizu dijelovi a ne helikopteri.

pr

Vidi ovdje http://www.dsca.mil/programs/excess-defense-articles-eda

otvori Access the Database link i potraži Croatia, ako tamo lažu, lažem i ja……

Odgovori
pr

Prva donacija 16 kom. je pod rb.634 od dana 3.12.2016 g.

Druga „aktivnost“ 10 kom. je pod rb.40 od dana 18.12.2017 g.

Odgovori
Ga

Dijelovi
……

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj