BEG airport status
Vučić: Kineske naoružane bespilotne letelice za 6 meseci u Srbiji, zbog njih nam neće uvesti sankcije a tehnologije sa njih će biti primenjene na domaćoj BPL Pegaz Ništa od Wing Loong II? Bespilotne letelice koje Srbija nabavlja ''se na različite načine, između ostalog i sa automobila u pokretu, mogu podizati u vazduh'' / Foto: Živojin Banković

Vučić: Kineske naoružane bespilotne letelice za 6 meseci u Srbiji, zbog njih nam neće uvesti sankcije a tehnologije sa njih će biti primenjene na domaćoj BPL Pegaz

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u subotu 7. septembra pokazno-taktičkoj vežbi “Povratak-2019“ i nakon njenog završetka se, kao što je to već uobičajno, obratio medijima i odgovarao na pitanja novinara među kojima je bilo najviše onih koja su se odnosila na dalje opremanje vojnih i policijskih snaga Srbije.

Jedno od postavljenih pitanja na koje je predsednik dao interesantne odgovore, ticala su se nabavke bespilotnih letelica iz Kine kao i transfera kineske tehnologije koja će biti upotrebljena u daljem razvoju domaćih bespilotnih letelica odnosno konkretno Pegaza.

Vučić je izjavio da se nabavljaju tri baterije sa 6 ili 9 bespilotnih letelica koje se na različite načine, između ostalog i sa automobila u pokretu, mogu podizati u vazduh (što ukazuje da to neće biti mnogo puta u medijima spominjane BPL tipa Wing Loong II), da će letelice biti naoružane i sa značajnom “razornom moći“. One će u roku od 6 meseci biti na teritoriji Srbije a to je samo početak saradnje sa Kinom.

Novi detalji o kupovini kineskih bespilotnih letelica / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Ne želeći da govori o tipu letelice, predsednik je prvi put izneo zanimljiv podatak da one nisu na spisku za sankcije i da „on mora da vodi računa da nas neko u svetu ne sankcioniše“. Ti isti, kako je naglasio, su uzeli sebi za pravo da mogu da rade šta hoće a da mi smemo (da nabavimo) samo ono što oni zaborave da stave na listu.

U daljem izlaganju Vučić je rekao da je ono što je za nas važno jeste transfer tehnologije kao i da se naši Pegazi upravo razvijaju uz pomoć kineske tehnologije. Otkrio je i da ćemo “naše čuvene Pegaze“ uskoro videti na našem nebu kao i da će oni u početku biti nenaoružani a tek kasnije naoružani kao i da će u prvo vreme služiti za osmatranje terena i slanje neophodnih podataka.

Hronologija priče o „Kinezima“

Prva zvanična i konkretna izjava da će Srbija kupiti naoružane bespilotne letelice inostrane proizvodnje, stigla je još krajem jula prošle godine kada je predsednik Vučić, nakon pokazne vežbe na poligonu Tehničkog opitnog centra za naoružavnje i vojnu opremu Nikinci, rekao da Srbija „razgovara“ sa nekoliko zemalja o nabavci naoružanih bespilotnih letelica sa naglaskom da je to ono „u čemu naša pamet nije dovoljno daleko odmakla“.

“Novosti“ su potom sredinom septembra 2018. donele ekskluzivnu vest da je tokom zvanične posete srpske delegacije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić u Pekingu, postignut dogovor o nabavci najsavremenijih sistema dronova za Vojsku Srbije. Odmah sutradan ovo pisanje je potvrdio v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović i izneo nešto više detalja o ovoj kupovini.

Da će Srbija nabaviti kineske naoružane bespilotne letelice, predsednik Srbije je definitivno potvrdio po završetku jednog od segmenata vojne vežbe „Vek pobednika“ kada je izjavio da su kupljene bespilotne letelice kineske proizvodnje, da su u pitanju letelice težine 750 kg koje mogu letei na visini od 5 km i da se nabavljau dve baterije po tri letelice vrednosti 30 miliona dolara. Nakon nabavke ovih letelica će, kako je predsednik tada rekao, doći i do uzimanja tehnologije sa njih koje će biti primenjene na domaću bespilotnu letelicu Pegaz.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

I meni je „zagrebalo“ uši kad je rekao 3 baterije sa 6 – 9 letjelica, i to da se mogu lansirati sa vozila. Postoji još jedna BPL srednje veličine, koja je konstruktivno najsličnija našem Pegazu, i sa koje će se vjerovatno izvršiti prenos tehnologije – radi se o BPL ASN-209, poznatijoj kao „Silver Eagle“. Velika je vjerovatnoća da će to bili jedna baterija, jer se poklapa sa Vučićevom izjavom, da Pegaz neće biti odmah naoružan – ni ova BPL nije naoružana i koristi se prvenstveno za protuelektronska djelovanja, komunikaciju, navođenje, izviđanje (sve ono u čemu mi tehnološki zaostajemo, i na šta se po svoj prilici odnosi prenos tehnologije). Možda griješim, ali nekako se sva priča složila na ovu BPL.

Odgovori
Ф

Ово има смисла. Једна батерија АСН-209 од рецимо 3 летјелице је довољна за испитивање, тестирање и скидање технологије, али ће онда Пегаз доживјети значајније модификације у даљем развоју. ВингЛонг 2 је потпуно различита категорија БПЛ и не видим разлог зашто би се одустало од набаве и ових система – негдје се говори, да не само да се неће одустати од њих, него ће се узети чак 5 – 6 батерија, са по 3 летјелице. Модернизација Пегаза је посебна прича, и има много смисла, да се она веже за АСН-209.

zl

@BojanB

Prethodno je rečeno da je težina letjelice 750 kg. Da li je to težina prazne BPL, ili maks. poletna težina, ostalo je nejasno.. Vjerovatno je nešto veće od ASN-209.

Bo

@zlacha

Da, WingLoong2 jeste težak 750kg + 400kg tereta – ogromna letjelica raspona krila 20,5m, dakle funkcionalno i tehnološki nema jednu jedinu dodirnu tačku sa našim Pegazom, koji je letjelica srednje veličine (6,3m raspona krila i 40- 45kg tereta, koji može ponijeti). Ali zato je ASN-209 u Pegazovoj kategoriji – 7,5m raspona krila, nosi nešto preko 50kg tereta, ali ima duplo veći dolet i visinu leta, i za 1/3 duže vrijeme leta od Pegaza. Zapravo vrlo logičan izbor za kombinovanje tehnologija – Egipćani, recimo, sami prave ovu letjelicu, po kineskoj licenci.
Ono za šta su svi zapeli ovde, je pretpostavka da se radi o samo jednom tipu BPL, koje ćemo kupiti od Kineza, a zapravo se radi o više tipova, koji su potpuno različite klase – o tehnologiji teške BPL (WingLoong2) mi možemo samo sanjati, ali zato možemo napraviti vrlo kvalitetnu srednju letjelicu, odnosno unapređeni Pegaz, nadograđen tehnologijom sa APN-209.

Bo

@zlacha

Lapsus – WingLoong1 je težak oko 900kg + >200kg tereta (14m raspon), a WingLoong2 je mnogo teži 3600kg + >400kg tereta (20,5m raspon). Imajući ove podatke u vidu, postavlja se pitanje, da li nama uopšte treba gigant poput WL2, jer WL1 bi bio sasvim dovoljan za potrebe zemlje veličine Srbije.

Al

@BojanB
Naravno da treba. Da je srece imali bi 100 komada

Bo

@AI-41F1

Naravno da treba, ali je pitanje novca, odnosno omjera cijene i sposobnosti letjelice. Ako izuzmemo modernizaciju Pegaza, koja će evidentno ići nekom drugom dinamikom, kada su u pitanju gotovi naoružani dronovi, nama bi možda najzanimljivija bila modernizacija starije WL1 verzije na model WL1-D, koji je još u razvoju (ali pri kraju). Sav je od kompozita rađen, što ga je olakšalo i sad umjesto 200kg, može da nosi 400kg vanjskog tereta, umjesto 20h trajanja leta (WL1 i WL2), WL1-D može da autonomno leti do 35h, plafon leta sa 5000m podignut na skoro 8000m, a veličinom negdje između WL1 i WL2 – oko 17,5m raspona krila. Desetak baterija ovih letjetica bi bila ozbiljna obavještajna, ali i udarna komponenta.

Be

Mislim da je došlo do nesporazuma, jer kakvog smisla ima dizati BPL sa vozila koje je u pokretu.
Verovatno se radi o tome da vozilo koje komanduje BPLom moze biti u pokretu, a ne da se BPL sa tog vozila lansira.
Inače masa koja je pomenuta (750kg) ukazuje na veće BPL kao što su Wing Loong i Wing Loong 2.
Moze biti da je „sankcijama“ zabranjeno da se koristi satelitska komunikazija i upravljanje BPLom ili neki drugi sistem koji je ugradjen u BPL.

Odgovori
Fr

Какав демагог,парекселанс.

Odgovori
Ol

Ovo kao iz filma Rane, kad Pinki pita babu „baba jesu li te zaklale ustaše ili nisu“ Hahaha…

Odgovori
Ba

A šta je sa PVO sistemima koje je najavio u novembru prošle godine? Verujem da će biti isporučeni zajedno sa kineskim letećim automobilima (koji mogu da posluže i kao mete).

Odgovori
Pe

Ocigledno je da nasi“zapadni partneri“ i dalje ne daju Srbiji da kupi PVO ili bilo koje ozbiljno naoruzanje, bilo kroz pretnje sankcijama,bilo kroz direktan uticaj na nase politicare…
Realno, bez PVO mi smo u istoj (i goroj) poziciji kao 1999, posebno sa beskorisnom lovackom avijacijom iz muzejskih primeraka MiG-29

Odgovori
Đ

@Petrovic Dusan
A ko to neda? Kakve sankcije?
Prije nekog vremena Vučić: „ne smem da kažem što kupujemo od Rusa, odmah bi nam uveli sankcije“. (??)
Sada se već ne može kupiti od Kineza jer su „pod sankcijama“. (??)
Poanta je da više nema love za ozbiljne bespilotne, a nema ni mukte. Ali ima demagogije za naivne.
Na kraju svega, teško opremanje POLICIJE sa svim i svačim te protuavionskim naoružanjem, topovima od 20 i 30 mm je priprema za što? Koja to policija u svijetu i u normalnim državama ima ovakvo naoružanje? Borba sa teroristima? Unutar države? Pa koliko ih to ima – brigade sa tenkovima i avionima?
Nije dosta ratovanja na ovim prostorima?

Al

@Djuka
najgore od svega je sto se te nabavke gov-to-gov ne mogu sakriti jer prolaze 1. kroz platni promet 2. rade se po mandatu SBUN.
Eto tu su naivni gradjani da veruju da bi nama neko da uvede sankcije, ali zato tu je nas faraon da on to sakrije.
Sto nam NATO sedi u generalstabu i sto imamo „information sharing act“ sa njima koji je on potpisao….to nema veze

Pe

@Al-41F1 NIsam ni mislio da Srbija bilo sta moze da sakrije,ili dostavi od oruzja, a da se to ne zna.Bio je problem za 30 oklopnih vozila stare generacije na poklon,a kamoli nesto ozbiljno.

Al

@Petrovic Dusan
Niste vi mislili, ali to nas glavno-komandujuci otvoreno govori narodu, koji veruje u to.
„da zapad zna, uveo bi nam sanckije“ dok u realnosti:
1. Znaju
2. Ne mogu da uvedu sankcije
3. Zabole ih za Srbiju

St

@Đuka15
Sta fali, neka i policija malo vozi prage.

Pe

Ma to oko vozila..ma to pomesao sve..vidi se i po izjavi 6 ili 9 ili…kako naoruzan raketama dron da se lansira uz automobila..to mozda pegaz moze kao izvidjac da se lansira iz vozila…

Odgovori
Pe

Vrlo moguce. Slazem se.
Sa druge strane dao je vrlo povezane informacije vezane za RV modernizaciju dan posle. A kao predsednik ne mora znati toliko detalja.

Pe

@Perica pitanje cuvene“modernizacije“ je vec odavno temeljno obradjeno-avioni ce biti dovedeni otprilike na nivo kao kada su izasli iz fabrike,osim sto imaju mnogo manju preostali broj letova.O ostalom nema govora (4+ generacija i td)

Pe

@Petrovic Dusan
Nece proci jos dugo i vrijeme ce pokazati. Npr. prvi modernizovani Orao sa novom opremom se ocekuje u Decembru…pa vidjecemo.

Pe

@Perica Nisam mislio na Orao vec na MiG-29, za koje je Vulin izjavio da ce biti modernizovani na 4++ generaciju , sto je oksimoron.
(ne postoji 4++ generacija, to su Rusi izmislili.Ili je 4, ili 5 nam pluseva i minusa, jer je razlika u umanjenoj radarskoj vidljivosti)
Za sada Rusi nemaju nijedan avion 5 generacije,niit ce SU-57 to biti bar dok ne naprave motor I-30. (posle 2023)

Al

Prica o sankcijama je totalna politicka budalastina u koju veruje samo neobavesten narod, a na zalost ima ih i na ovom portalu.
Da razjasnimo:
Medjunarodna trgovina naoruzanjem u ovom slucaju „gov-to-gov“ se obavlja u skladu sa medjunarodnim zakonima i mandatom SBUN. Poslednji, a i jedini, period sankcija je bio tokom ratova na prostoru ex-SFRJ. Tadasnja SRJ je bila pod medjunarodnim sankcijama UN zbog tih istih ratova. Rusija nije stavila veto na sankcije, pa ni Kina(ipak smo bili u ratu jelte).
Danasnja Srbija apsolutno nije ni pod kakvim sankcijama tog tipa i mozemo potpuno legalno bez ikakvih posledica kupiti svo naoruzanje koje ne podleze ogranicenjima potpisanim u Dejtonu koje inace, ne ogranicavaju neke odredjene tipove naoruzanja koji su nama u interesu, nego iskljucivo kolicinu, a od te kolicine smo jako daleko. Tako da i S-400 mozemo da kupimo, ali postoji problem: Nemamo para.
Jedino nam SAD na drzavnom, ne medjunarodnom nivou, mogu uvesti sankcije, ali za to nas bas zabole jer za nas nisu bitni. EU kao sto smo videli nam rado prodaje naoruzanje, cak nudi i vise nego sto trazimo.
Manite se bre ljudi praznih prica i gluposti. Sankcija nema jer nista uradili nismo, a na eventualni predlog SAD u SBUN ce Rusija i Kina staviti veto lagano.
Jedino sta nas sprecava je cinjenica da nemamo novca! I necemo ga jos dugo imati, jer je rast i sveopste stanje u ekonomiji anemicno zbog korupcije i nestrucnosti.

Odgovori
д

Al-41F1 санкције могу да буду и неформалне не мора да их уводи савеет безбедности, једноставно могу да својим фирмама отежају пословање са Србијом , да уведу царину за робу из Србије, да нам не дају извозне квоте за за извоз у ЕУ и слично. Кинези и Руси би нам сигурно одобрили кредит за набавку оружја али EU kao sto smo videli nam rado prodaje naoruzanje, али није рада да купујемо оружје од неког другог.

Pe

To, kad se zvanicni uvedu sankcije je vec kraj price.Daleki pre toga se salju signali o reakciji na neke poteze,o tome i govori predsednik.
Verovatno su mu rekli koje tipove oruzja smemo da kupimo bez posledica,a koje ce izazvati negativnu reakciju.
To,da „nama Amerika ne treba“ je totalno netacno,buduci da Amerika vodi glavnu rec u svim finansijskim institucijama.
Dakle, kompletna ekonomija Srbije i te kako zavisi od raspolozenja Amerike.
I sad,da li nam vise trebaju plate i penzije,ili PVO?
Strategija velike super sile nije da unisti nosac aviona, vec da ne dopusti da bilo ko ima sredstva da sagradi nosac.
Primenjeno na Srbiju-nece nam dati da imamo armiju sa kojim bi mogli da ratujemo.

ah

@дане
čoveče, mani se paranoje i teorija zavere
već 20 godina slušamo kako ništa ne možemo jer nam neko ne dozvoljava
i za migove se godinama govorilo da ne mogu da se kupe jer nam zapad neda…
na kraju uvek Veliki ispada pobednik koje je nadmudrio i nadjačao mrske nam neprijatelje sa Zapada
usout
za bezbednost Srbije više vrede tri velike tvornice u 100 odsto nemačkom vlasništvu nego sva pvo tehnika

Al

@Dane
@Petrovic Dusan
manite se suplje price.
EU nudi naoruzanje Srbiji i to svo. Nije bilo nikakvog govora o bilo kakvim sankcijama jer mi ceo republicki budzet da potrosimo na naoruzanje, opet nikog ne ugrozavamo. Nemojte se sprdati sa svojom inteligencijom molim vas. SAD mogu samo da nam uvedu tarife i carine na silnu robu koju tamo izvozimo, evo potresao sam se. Sto se tice platnog prometa tj. swifta, finansijskih institucija. Mi nismo Iran koji vrsi prosirenje nuklearnih kapaciteta. Sve sto bi taj potez uradio je da bi gurnuo Srbiju u sigurne ruke Rusije i Kine za narednih 50 godina, a to oni ne zele. Pogotovo nece rizikovati tenzije sa EU oko neke nebitne Srbije.
Mogu, eventualno, da sugerisu gde (ne)smeju da se stacioniraju neki sistemi i mi iz ciste dobre volje da ih poslusamo, inace ne mogu nista. Tj, mogu, ali nista ne bi postigli time. Ne treba uopste da ih slusamo kad su stoka, a necete naci coveka koji vise voli Ameriku od mene, samo dzabe kad su im politicari najveci olos ove planete, posle britanskih politicara

BB

Dane je u pravu. Nije UN zasjedao protiv Huawei pa mu nametnuše sankcije (firma), nije UN zasjedao protiv MS21 pa mu nametnuše sankcije u vezi karbona (tehnologija), nije UN zasjedao protiv Irana pa mu ganjaju tanker (država), ili Severni tok ili… Neke vrste sankcija su uvijek u igri kod zagovornika libelarnog društva 😉.

Pe

@Al-41F1 „sigurne ruke Rusije“-dok sve zemlje, kojima je vladala Rusija (cela Istocna Evropa,sve bivse republike SSSR) usle u NATO samo da se spase od „sigurne“Ruske vlasti…

Pe

@Al-41F1 zemlje, kojima je vladala Rusija (cela Istocna Evropa,sve bivse republike SSSR) usle su u NATO samo da se spase od „sigurne“Ruske vlasti…
Pa cak kad bi Rusija bila dobar izbor (a nije),Srbija ima ekonomiju koja je potpuno zavisna od MMF i zapadnih sila,svega 4% ide na Rusiju iz prostog razloga – Rusija je vrlo nezgodno trziste, i geografski jako udaljeno od Srbije.
Dakle-jedine realne opcije su trgovina sa EU uz podrsku Amerike koja se za sve pita.

Al

@Petrovic Dusan
To sigurne je bilo u prenesenom znacenju. Trebao sam naglasiti sa „“. Ja sam za pro-trzisnu, pro-biznis Srbiju koja za pocetak mora korupciju da smanji i poveca unutrasnji obrt. Sa kime cemo trgovati medjunarodno? Sa svima ako je moguce. Sa kime cemo graditi bezbedonosne veze? Sa onim ko pruza najmanje „veza i uslova“.
Spoljno-trgovisnki partner najveci bi logicno trebao da bude EU. Boli njih uvo da li cemo mi kupiti 2 baterije ovoga ili onoga.
To ko vam kaze drugacije, laze vas

Mi

Ma bog te pita na kom nivou te „pretnje“ idu. Dovoljno je da mu lično zaprete na čistoj biznis bazi i ništa više pa da to bude dovoljno da se stegne bulja i vadi na sankcije pred mikrofonom. Ne kažem da trenutno nije i cena u pitanju posle dosta troškova već spomenutih na t6, ali ne verujem da možemo da kupimo šta hoćemo od Rusa i Kineza bez posledica. Ipak i USA i EU hoće našu lovu ako ne sad onda malo kasnije.
Sve je to opak biznis društvo. Pravila nema.

Al

@BB
Uopste niste razumeli ni moj komentar ni situaciju. Kao sto sam napisao, SAD mogu na drzavnom, ne medjunarodnom nivou da uvedu neke tarife ili zabrane uvoz, evo nije mi dobro od silnog izvoza u SAD. To je slucaj sa kompanijom Huawei. Huawei kao kompanija apsolutno slobodno posluje, imate njihove telefone u prodavnicama u RS, Rusiji, Indoneziji itd. itd. kad smo vec kod toga, vlada Srbije ima ugovor sa tom kompanijom o snabdevanju i tehnickoj podrsci sistema za video nadzor i jos dosta telekomunikacione opreme. Italija(EU) takodje ima ugovore sa tom firmom za 5G tehnologiju, a i jos neke EU zemlje. Znaci mi na drzavnom nivou poslujemo sa firmom koja je direktan predmet sankcija SAD. Gde su pretnje Srbiji? Sto Tramp ne pise na twitteru da ne smemo kupovati njihovu opremu? Jel vidite o cemu sad govorim?
Srbija je samo u poslednjih par godina od raznih zemalja EU kupila poprilicno vojne opreme, a najnovije smo kupili PVO sistem od Francuza. Ne budite smesni vise sa sankcijama i sl. Kao sto sam rekao, mogu neformalno nesto da prete, ali nemaju nikakvu kontrolu jer nece zbog neke tamo Srbije da rizikuju tenzije sa EU kojoj je ova zemlja, sto zbog transporta, sto zbog drugih stvari trenutno koliko-toliko bitna. Niti ce blokirati poslovanje raznih njihovih kompanija u Srbiji zbog nekog vojnog sistema koji ih ne ugrozava, a pritom je potpuno legalno kupljen. Ta tadicevska politika(koju su trenutno nastavili do prosle godine) „samo da se nikom ne zameramo“ po cenu sopstvenog unistenja nas je dovela u ovu geopoliticku crnu rupu, a ovaj narod ima jako gadnu naviku da ne uci na svojim greskama.
@Milos77
Da Srbija sad raspise tender za nabavku novih lovackih aviona, ponudjen bi bio novi Rafal i EF. To mogu da vam garantujem 100%. Srbija nije Rusija, niti je Iran niti imamo novca i kapaciteta nekog da ugrozimo sa dve eskadrile aviona.
Moramo se uozbiljiti malo kad govorimo o ovim temama. Novine i politicari baljezgaju gluposti zarad jeftinog PR-a, a krezuba sirotinja samo pase i pase. Kao i kad su dolazili „PUTINOVI MIGOVI“ i „PAKLENE KOCIJE ZAPAD SE TRESE“….
nasa javna (ne)kultura. Sramote me nekad iskreno

Mi

Naravno da bi nam ponudili da kupimo Rafale i Eurofajtere jer im placamo i otvaramo jos vise vrata za druge poslove. Zblizavanje na duge staze. Samo kazem da verujem da nas ne bi pustili da pazarimo eskadrilu Su-30 ili S-300/400 bez pretnji, jer im se moze. Imaju milion razloga da opravdaju svoje pretnje sto destabilizacija regiona, sto zastita svog marketa, sto mrsenje konca Rusima. To je sve. Cist biznis. To se sve predsednik moze da prevede narodu preko mikrofona kako on hoce u zavisnosti od trenda.

Pe

@Miloš77 Za kupovinu SU-30 pre svega mi nemamo para.Dok nam plate i penzije odredjuje medjunarodni monetarni fond i krediti Evropske banke za razvoj i obnovu i Evropske Unije, kako objasniti kupovinu SU-30?
To je ono, pozajmio od kuma da kupim lek, a onda na more u Grcku.
Ako Srbija bude ekonomski uspesna i zaradi plus u novcu,videcemo.
Verujem da bi onda i politicki pritiskali da ne kupimo oruzje – zapad nas je bombardovao, i dalje smatraju Srbiju za neprijateljsku zemlju i glavnog kavgadziju na Balkanu.Drze svoje vojnike na Kosovu kako bi stitili Albance upravo od Srbije.Ne daju nam zonuleta iznad administrativne granice niti radar na Kopaoniku.
Koja je verovatnoca da dopuste isporuku S-400?

Mi

Dusane, niste razumeli moju poentu.
Samo sam naveo kao primer po mom misljenju sta bi bilo kad bi narucili od rusa navedene sisteme. Ne da cemo ili da mozemo, itd.
Nista vise od toge.

Al

@Petrovic Dusan
opet pausalne procene:
1. Srbija redovno placa svoje kredita, nismo imali default cak ni sa deficitom budzeta.
2. Srbija je nedavno na londonskoj berzi, dodacu vrlo uspesno, samostalno prodala obveznice narodne banke i privatni kreditori su ih kupili, sa po nama, dosta niskim kamatnim stopama obzirom da smo „zemlja u razvoju“. Uopste ne zavisi sve od MMF-a i sl. i to je jedna velika neistina.
3. Radar je ipak postavljen na kopaonik, njima se ne svidja i sta cemo sad?
Odlicno ste procenili situaciju da mi novca nemamo, nikakve sankcije nas ne sprecavaju, nego sosptvena ekonomija koja je i dalje jako zaostala, spora, a politika reakciona. Monetarna politika drzave je bar dobra, fiskalna ne(sreca da je tako, ne obrnuto).
To vreme je proslo, otislo se dalje. Francuske kompanije bi trebale od nasih oklopnih jedinica da naprave ubedljivo najmocnije(i najbrojnije) na Balkanu, to je vec neka sila, a 2-3 eskadrile lovaca ili neki PVO sistem nisu sila, bar ne za NATO.
Pustite praznu i suplju pricu, nije Srbija Iran!

Pe

@Al-41F1 Srbija vratila radar na Kopaoniku?Ovo je prvi put da cujem tu informaciju.Neosporno ima finansijskog napredka,ali je pitanje da li dovoljno za kupovinu zaista ozbiljne tehnike:
-Pre svega PVO (Pancir + BUK m),
-normalni avioni,dokazani, – od Ruskih samo SU-30,ili Gripen,Mirage
Ovo je vec skoro 2 milijarde dolara. Koliko je to opravdan trosak?
Jesam za svaku mogucu saradnju sa Francuskom, kao i pametno biranje na osnovu kvaliteta, a ne mitova.

Al

@Petrovic Dusan
Lazanski je davio Miloradovica pitanjem tog radara vise puta, na kraju se ispotavilo da je pozicija radara unutar zone kfora. Lepo je rekao da ce vratiti radar na Kopanik, samo ne na to isto mesto.
Kao i sa transporterima, biroktarski problem, od kojeg se pravi politicki preko medija.
Gore sam lepo napisao, da Srbija nema novca. To nas jedino sprecava, mada nemamo ni za „nacionalni stadion“ pa ce nas faraon da baci novac na to, umesto do poslednjeg dinara u zeleznicu da ulozimo. Preko 300 miliona evra godisnje ode na subvencionisanje stranih firmi, ne racunajuci cene zemljista, prikljucaka besplatnih, oslobadjanje od poreza itd. Pitanje je koliko je i to racionalno, a da se u vosci radi za 38.000 dinara, a plate profesora i lekara su duplo manje nego u Republici Srpskoj. O javnim nabavkama preko trecih lica da ne govorim.
Korupcija izjeda ekonomiju, losa ekonomija izrodi losu odbranu, losa odbrana nam navuce na vrat neprijatelje i tako u krug….

Br

Al-41F1
U budzetu srbije 2019 je iskazano subvencionisanje privatnih kompanija sa iznosom od 10-12 milijardi dinara. Od cega je dobar deo u preduzecima u kojima postoji suvasnistvo ili vecinsko vlasnistvo (Air Serbia) kao i pojedinim domacim. Naravno ne pise kolko je ko posebno dobio ali i ta preduzeca uplacuju novac u budzet i pojacavaju proizvodnu aktivnost. Evo jedna kineska gumara ima vece ulaganje po radniku nego Volkswagen za kojim svi zvale. Uzmite i pogledajte sami. A ni za Republiku Srpsku se nebi slozio da su plate duplo vise za doktore i profesore iako su koeficijenti u Srbiji jako uski i naklonjeni vecinskom, manje placenom delu javnog sektora. To ce se nadam se platnim razredima promeniti

Br

Vojno-policijska vezba… Sve prototip do prototipa, po jedan primerak, mozda dva… I tri helikoptera sa jednim mitraljezom koji puca iz putnicke kabine i koji se premesta iz helica u helic, po potrebi… Od Wing Long II, dodjosmo do neke igracke… Sad 6 ili 9, razlika je 50% u odnosu na 6, kako je moguce da se i to ne zna ako stizu za 6 meseci… Znaci sve sto je uradjeno i nabavljeno je uradjeno ofrlje i na najgori moguci nacin… Od „modernizacije“ migova, preko slabo opremljenih ruskih helikoptera, pored preskupih erbasovih Puma, smesno naoruzanih (u stvari jos uvek nenaoruzanih) H145M… Dok o 6 Nori, 6 Lazara, par Milosa i nepostojece modernizacije Orla, ne treba trositi ni reci… Mi nemamo ni inzinjeriju, ni skladista goriva i cisterne, ni municiju, niti kvalitetno obucen kadar za logistiku, znaci nemamo osnove… A ni PVO. Sve ovo je cisto mazanje ociju, samo i isklljucivo zbog Kosova. Nikakva upotrebna vrednost u pravom sukobu svega ovoga ne postoji, a sve je jos i preplaceno, znaci radi nas ko stigne… Jer smo glupi kao…

Odgovori
Am

Pa gle… Sada se bukvalno dešava skok u smislu tehnologije. Toliko brzo se menja logika da bi zemlja koja se odluči na serijsku proizvodnju i nabavku na veliko vrlo lako mogla da postane potpuno zastarela?!

Da li je bilo ludih malih dronova kao što je Perdix pre 20 godina – nije.
Da li je bilo velikih dronova – jedva do nije
Da li je postojao Pantsir – nije
Da li su postojale ove opake kutije za topove i mitraljeze – nisu baš

Tako da imanje prototipova u ovom smislu uopšte nije loše. Kada/ako zatreba, nije preteško odlučiti se za jedan i naštancati.

Fr

Бранко,погодио си суштину-што се наше војске тиче.Наши војници носе још униформе из времена ВЈ осим оних 2-3 хиљаде у дигиталној шеми које нам служе за парадирање.

Ma

@ Branko- takve izjave su se u ne tako davno vreme zvale „širenje defetizma“ i za to se išlo pred streljački vod. A sad je velika demoktratija“ pa „ljudska prava“ ….. Taj Vaš opis odgovara stanju u VJ odnosno u VS u periodu 2000.-2012.godine, sada se dosta toga menja. A nove uniforme će dobiti uskoro svi vojnici , Yumco šije u 3 smene poslednjih godinu i po dana, samo malo strpljenja! Kada su u pitanju tzv „prototipi“ isti su odavno u proizvodnji ali proizvodni kapaciteti ne dozvoljavaju masovnu proizvodnju. Zbog toga je i otvorena nova fabrika u Velikoj Plani. Takođe prioritet u opremanju istim, kao što možete primetiti, trenutno ima Žandarmerija, zbog toga su prvo njima predata 24 Lazara, 10 Bov M11 i čini mi se 10 Miloša, pa onda VS 6 primeraka.

Ma

>> takve izjave su se u ne tako davno vreme zvale „širenje defetizma“ i za to se išlo pred streljački vod.

Da li je tebi jasno sta si napisao? I kako moze da se objavi ovakav komentar? U ratovima devedesetih niko nije streljan zbog defetizma! To se mozda desavalo u tvojim mokrim nazi snovima.

д

Mayer11:23, 10. sep. 2019.
>> takve izjave su se u ne tako davno vreme zvale „širenje defetizma“ i za to se išlo pred streljački vod.

Da li je tebi jasno sta si napisao? I kako moze da se objavi ovakav komentar? U ratovima devedesetih niko nije streljan zbog defetizma! To se mozda desavalo u tvojim mokrim nazi snovima. Можда смо зато и тако прошли деведесетих, сви данас причају о победи у Колубарској битци ,али нико не говори да су преки судови дан- два пре колубаре пресудили 105 смртних казни због ширења дефетизма, дезертерства и алкохолизма.

Al

Stanje u vojsci je poznato onima koji imaju pristup. To sto neki vise zele da veruju novinama nego svojim ocima, novcanicima ili svojim prijateljima, nije razlog da pisemo ovde grozote poput streljanja i sl. Hvala bogu, nismo vise u komunizmu da se ljudi streljaju.
@Dane
Razlika izmedju 90ih i Kolubarske bitke je sto smo 90ih imali najjaci vojni savez protiv nas, a u velikom ratu na nasoj strani. Oba puta, nije bio nas izbor. Ako cemo se vracati u vreme i okolnosti pre 100 godina, mozda onda da uzmemo zenama glasacko pravo ili dvobojem da resavamo sporove….a da nije mozda to sve prevazidjeno malo?

Pe

@Branko Slazem se sa Vama po pitanju beskorisne nabavke starog MiG-29, koja je samo za slikanje.I pored otvorenih izjava najvisih drzavnih lica o 4++ generaciji (sto nemaju ni sami Rusi), avioni ce prosto biti dovedeni na nivo 1987.Mozda mu uvedu wi-fi.
U ozbiljnoj drzavi neko bi za to odgovarao (ako je izjavio pogresno).
Sto se ostalog tice, verujem da je u pitanju medjunarodni pritisak,a ne odsustvo strucnosti ili zelje.
Ne zaboravite – kompletna ekonomija Srbije je pod kontrolom Medjunarodnog monetarnog fonda, oni nam odredjuju plate i penzije i td.
Jasno je ko vodi ove fondove – zapadne sile – i Srbija ne moze ni finansijski ni politicki da izdrzi kupovinu nekih ozbiljnih sistema, kao SU-30, ili Pancir, pa S-400.

ah

Markus 1463
ŠIRENJE DEFETIZMA ??????????????
državni neprijatelj je svako ko ne trubi u isti rog sa Velikim, ????
Branko sve tačno napisao
trebaš primer???
politika. rs četvrtak, 13.01.2011. u 22:00

Posle 17 godina, Vojska Srbije se presvlači u nove maskirne uniforme. Trenutno se u preduzeću „Jumko” iz Vranja realizuje proizvodnja oko 130 kilometara pamučnosintetičkih tkanina i isto toliko različitih pletenina potrebnih za šivenje gotovih odevnih predmeta potrebnih za komplet nove vojničke maskirne uniforme. Na proleće će oko 8.500 vojnika marširati u novom ruhu, dok bi do kraja godine kompletan armijski sastav trebao da izgleda potpuno drugačije u novoj uniformi model M-10. Uniforma iz 1993. godine, koju pamtimo još iz doba građanskih ratova, odlazi u istoriju.

Ga

@al41f
„Danasnja Srbija apsolutno nije ni pod kakvim sankcijama tog tipa i mozemo potpuno legalno bez ikakvih posledica kupiti svo naoruzanje koje ne podleze ogranicenjima…“
Haha bas me nasmija. Stvarno ne razumem zasto ovakve ispade pravis ovde jer mozda neko u osnovnoj skoli moze da poveruje u ovo ali valjda smo ovde svi svedoci svetske diplomatije i politickih odnosa, posebno ucenjivanja drzava i kompanija od strane amerike, da znamo da je ovo samo farsa. Cela ekonomska stabilnost nase zemlje trenutno zavisi od raspolozenja amerike i njenih „saveznika“. Bez ikakvih odluka UN, oni mogu da nam uniste ekonomiju pritiscima.na ostale drzave i institucije. Jedino kada bi ratovali protiv nas opet, trazili bi neke UN deklaracije koje bi svim drzavama zabranile odnose sa Srbijom.

Odgovori
St

I ja vise mislim, da je so para negoli neceg drugog. Ajmo ovako zapnemo da kupimo najmoderniji PVO i zatrazimo ponudu od amera za ajd da kazem Patriot sistem, amer ima dve opcije, da kaze necemo vam prodati. mi kazemo ok, trazimo od drugih, biramo S-400, amer kaze nemoze, mi kazemo kupujemo, hocete prodati ili da uzmemo S-400. I tako vazi i za ostalo. Ukoliko se uklonimo tome, sto oni rekose samo necete, o cemu mi pricamo i kakvoj neutralnosti onda.

Amer vec ima razlog, da uvede sankcije, nismo uveli sankcije Rusima i pristupicemo uniji istoka.

Odgovori
Pe

@Strela ima stara RImska izreka „Quod licet Iovi, non licet bovi“
u prenosnom znacenju,sta moze veliki, mocan i jak, mali i slab ne moze.

ma

ako necemo sankcije , mozemo samo golubove kupiti od kineza , a od rusa pracke za nasu PVO !!!

Odgovori
Ni

Изјава Вучића је за уџбенике. Морамо да се чувамо да нам не уведу санкције и зато нећемо да купујемо оно што нам треба. Не знам са чиме да упоредим ову изјаву: „нећу да попијем лијек зато што би се могла наљутити тета на пијаци од које купујем мркву“.
Јасно је ко дан да САД циљају земље које купују руско оружје, да уводе санкције, унилатерално или мултилатерално. Исто тако је јасно да још нико у свијету није због тога одустао од набавке руског оружја, они који га купују они га и даље купују. САД, ВБ и њихови трабанти наравно не желе да ико ко је потенцијални противник има ишта што би њихове пилоте и војнике могло угрозити, империјална навика да ратују са ненаоружаним цивилима.
Понекад ми просто жао буде што Руси и Нијемци нису направили „тајмаут“ 1944 па да Нијемци згазе англосаксонце.
Да ли су Срби за НАТО или не мање је битно од тога шта добијају са тим, а чини ми се да не добијају ништа, само се тражи од њих, погледајте шта је добила Македонија, ништа, постаће члан НАТО-а и повољан кредит за набавку наоружања. Полако али сигурно „мантра“ ЕУ је замјењена „мантром“ НАТО, некада се говорило евроатланске интеграције, а сада трансатланске интеграције.
Набавка се врши у миру, не у рату.

Odgovori
Jo

Vidim da većini nije jasan pojam sankcija. Američka administracija može da zabrani svojim kompanijama da posluju sa nekom kompanijom ili sa kompanijama iz neke zemlje. To su sankcije o kojima se ovde govori. Pod udar te zabrane mogu da dođu i sve kompanije koji posluju sa tom kompanijom koja je pod sankcijama. Sankcije se ne odnose samo na finalne proizvode, nego i na delove koji se ugrađuju u proizvode koji se isporučuju kompanijama ili državama koje su pod sankcijama. Ruska namenska industrija je uglavnom pod sankcijama i neko u Americi može da postavi to pitanje. Pod udar bi mogli da dođu i helikopteri i sistemi PVO koji se kupuju u Francuskoj, jer se u oba slučaja koriste neki delovi iz Amerike.
Srpske nabavke iz Rusije dolaze pod maskom donacija. Srbija ne kupuje nego dobija na poklon. Međutim, problem mogu da budu servisiranje i modernizacija. Za Mig-29 su morali da gledaju kroz prste, u pitanju je sigurnost vazdušnog prostora. (Nikome se ne sviđa ideja da se srpski Mig-29 zalepi u putnički avion zato što nije bio modernizovan.) Međutim, tenkovi i transporteri su druga stvar. Gleda se kroz prste zato što su nabavke relativno male.

Odgovori
Al

Manite se kafanske diplomatije.

_n

Pegaz… Radi se na njemu vec gotovo 10 godina. Puki VZ je resio 2013te da pokusa cak da kidnapuje ljude koji nesto znaju ne bi li Pegaz postao od pokaznog modela dron. Smejurija od naoruzanja, smejurija od drzake, smejurija totalna…

Koliko ce jos trebati da Pegaz postane dron? Pokazan je prvi put 2010. Sada ce 2020. Ko placa to paradiranje tih belosvatskih VTI „strucnjaka“ u vojnim kostimima? Vi, drugovi, jer ste se obreli u flimu nacional komjunizma!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj