[POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

3. dec 2021

14. po redu Novogodišnji kup u Muzeju vazduhoplovstva 11. i 12. decembra

29. nov 2021

Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

26. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska potpisala ugovor za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. nov 2021

Vlada Hrvatske objavila cenu Rafala: Eskadrila i prateća oprema koštaće 1,155 milijardi evra

25. nov 2021

[PARTNER 2021] VOJIN od nedavno sa najmodernijom opremom: Kako je domaćim snagama razvijen Sistem automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja – SA cVOJIN

24. nov 2021

[POSLEDNJA VEST] Eksplozija u proizvodnom postrojenju kompanije EDePro

23. nov 2021

[REPORTAŽA] Jedan dan sa nosiocima Ordena zasluga za narod: „Da prvi prenesemo vesti, kakve god da su“

23. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Intervju: Nenad Miloradović o aktivnostima Ministarstva odbrane na sajmu u Dubaiju

22. nov 2021

Rusija protivsatelitskim raketnim sistemom “Nudolj“ uspešno pogodila cilj u svemiru

19. nov 2021

Slovenija potpisala ugovor vredan 72 miliona evra za nabavku aviona C-27J Spartan

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Srbija sada može kupiti i modernije: Poleteo modernizovani protivpožarni helikopter Ka-32A11M

18. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Kompanija Green Power Turbine Systems prvi put izlaže u Dubaiju: Premijerno predstavili prvi srpski ramjet motor

17. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Direktor Ruskih Helikoptera potvrdio da Srbija pregovara o kupovini protivpožarnih helikopotera Ka-32

16. nov 2021

Još jedna rekonstrukcija epizode iz 1999. godine: PVO jedinice Vojske Jugoslavije protiv američkog aviona EA-6B Prowler

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Povratak putničke avijacije nakon Kovida kroz trocifrenu narudžbinu, srpske plave uniforme po sajmu u značajnijem broju i Ruski Vitezovi

15. nov 2021

[DUBAI AIRSHOW 2021] Vazduhoplovni spektakl u pustinji počinje danas: Srpske premijere, Rusi i nafta ponovo iznad 80

14. nov 2021

[REPORTAŽA] Šta je taj Dubai Expo 2020 i ima li ga smisla obići?

13. nov 2021

Da li je najavljen razvoj novog ruskog sistema PVO S-550?

13. nov 2021

Vojni budžet Srbije za 2022. godinu: 1,123 milijarde evra

11. nov 2021
[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još dva vojna helikoptera H145M
Jedan od tri srpska H145M u naoružanoj verziji, za vreme ispitivanja u Erbasovom pogonu u Donevortu / Foto: Alexander Lutz

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još dva vojna helikoptera H145M

Kako je sinoć na svom internet sajtu preneo dnevni list “Večernje novosti“, na vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ juče su sletela još dva helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije. To su treći i ćetvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. godine.

Prvi H145M, helikopter sa evidencijskim brojem 14501 namenjen za borbeno traganje i spasavanje (kako saznajemo vojna oznaka ove verzije je H-50S), stigao je u Srbiju 12. juna 2019. Potom je 16. oktobra stigao i helikopter 14502 (takođe H-50S) koji će služiti za traganje i spasavanje. Preostalo je bilo da se isporuče tri helikoptera u naoružanoj verziji (sa sistemom za upravljanje vatrom HForce) a kako saznajemo juče su stigli 14504 i 14505 (njihova vojna oznaka je H-50B).

Podsetimo njihov korisnik biće 119. mešovita helikopterska eskadrila “Zmajevi“, 98. vazduhoplovne brigade koja je bazirana na aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu na kome je za smeštaj novih H145M izgrađen novi hangar, gotovo identičan novom hangaru na Batajnici.

Tri srpska borbena H145M će najverovatnije imati domaće naoružanje i to sedmocevne saćaste lansere L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm kao i kontejnere GH-78 sa mitraljezom M87 kalibra 12,7 milimetara čiji borbeni komplet iznosi 250 metaka.

Komentari

G

Samo davaj,davaj…

Odgovori
F

I nakon pustih priča svi će biti naoruzani i protuoklopnim novim raketama samo tri idu za vojsku i to saćasti lanser nevođeni još samo triba sačekat da i njima ugrade ŽUK radare kao MIG29!

Odgovori
B

Koliko je meni poznato od pocetka se govorilo 5 za vojsku i 4 za policiju: da ce za vojsku tri biti naoruzana i to nasim naoruzanjem, dok ce dva biti za traganje i spasavanje. Verovatno si pomesao, za MI 35m se govori da ce imati nove protiv oklopne rakete.

Z

Za vojsku ide 5 komada, mi-35 će imati Atake za oklop.

e

Vreme ce pokazati cime ce biti naoruzani.

A

Sta ce njima PO rakete u ovom trenutku kad su naruceni MI-35M i naoruzane BPL?

H

Bar nema reputaciju kao najobaraniji heli u Afganistanu. I kojih su neki nabavili 16 kom.

a

Ne sekiraj se Franko, ovi su i predvidjeni da budu light varijanta. Za ozbiljnije prangijanje stizu 35-ice sa odgovarajucom dzebanom ;)

V

Samo se Ti nemoj potresati Franko…
Ništa se ne boj, zato će biti naoružani ovi novi Mi 35 sa odgovarajućim raketama. A H145 i ovako nisu po osnovnoj nameni predviđeni za taj posao. Ali da će i oni moći zlu netrebalo da praše po okopu, moći će…
A za migove, ako pratiš malo temu, napisao je BL šta je pre par dana primljeno u naoružanje VS. Izgleda da će biti moguća upotreba tih raketa i bez Žuk-a a sa postojećim nadograđenim i modernizovanim radarima.
Nego, kako su vam 21-ce? Lete li ili vas Mađari i Italijani čuvaju?

F

Vlad nesekiram se ja već govorim što se pričalo za MIG 29 puste modernizacije nadogradnje radari vanvizualne rakete a dežurni dvojac naoruzan sa raketama koje koristi i MIG21. Za ovu nabavku opet pišem ono što je pročitaj koliko je rečeno da će bit kupljeno pa se smanjija broj pa pola od toga neće u vojsku pa Bumbar protuoklopne koji je neslavno propao, pa sad saćasti lanser i strojnica bez protuoklopni , sad upotreba raketa bez tog radara ja sad kažem da to neće ići! Naši MIG 21 ko uvik za ono što su remontirani tome služe i danas , dežurni dvojac je tu treći rezervni pored njih , dvosjedi obavljaju svoju dužnost. Za 15 dana od danas više nećemo pričat o njima zanima me što ćeš tada reći! MI35 će bit ista priča saćasti lanser nevođene rakete i to je to!

F

Hosenfefer da u pravu si bolje su gazele sa 42, 45 godina u guzi , elektronika im strašna naoruzanje još bolje pa vam valjaju . Jedna Grčka je luda što je posle nas uzela 70 komada . Mi snjima zadovoljni što se pokazalo u nekoliko vježbi i uzelo dodatnih 10. Izdrživa je to zvjerka kad je se zna koristit a naš teren mu leži samo tako!
https://imgur.com/a/jnuOxlM
https://youtu.be/WzwJITm3qIM

D

@Franko

Pricalo se i kod vas svasta nesto. Od MLRS, F-16, Patria naoruzanih 300mm topom i protivoklopnim raketama i tako dalje i tako blize. I sta bi na kraju? I dalje se leti na dva MiG-21, Patrie ne samo da nemaju 30mm top i POVR nego su mnoge od njih nenaoruzane tj. u autobus varijanti, od MLRS-a nije ostalo ni ‘M’..Da ne bude da ja izmisljam, procitaj intervju Kolinde Kitarovic u kom ona kaze da vam je RV spalo na dva MiG-21.
Bumbar nije neslavno propao, projekat je stopira do daljnjeg dok se Maljutka 2T5 ne iznese do kraja zato sto je ona prioritet.
Kad se vec hvatas za nasu namensku, imaj na umu da tvoja drzava nema ni fabriku municije i to kupujete od nas i Bosanaca.
Od raspada Jugoslavije hrvatska namenska industrija razvila je samo ovaj kontejner na tockovima https://imgur.com/qfZS096 A nekada ste proizvodili tenkove, podmornice, brodove itd. a danas sijete gace i carape i to izvozite kao proizvode vase ‘namenske industrije’. Cela namenska industrija vam se vrti oko HS produkta. Kad smo vec kod toga, Srbija je nedavno prodala haubice Nora B-52 Kipru, samo od tog posla zaradjeno je vise novca nego sto HS produkt zaradi za citavu godinu. Toliko o tome.

A Kajova je mnogo mladja od Gazele?
To sto vama pricaju bajke da ste dobili nove helikoptere, iako se Kajove ne proizvode od 1989. godine, to je vec neka druga prica.
Lepo ti je covek rekao, izguglaj malo koliko su Kajova izgubili Amerikanci u Iraku tokom invazije. Videces da im je kamara oborena, preko 50. pilota su izgubili. Evo ti slika iz 2000 neke, talibani spicili Kajovu u letu RPG-om
https://imgur.com/jXvVt0p
https://imgur.com/7g7kwb8

Bilo kako bilo, Srbija kupuje nove helikoptere. A ti mozes da se tesis donaciji letelica iz doba Vijetnamskog rata.

д

Franko što se pričalo za MIG 29 puste modernizacije nadogradnje radari vanvizualne rakete a dežurni dvojac naoruzan sa raketama koje koristi i MIG21 , а какве ракете треба да носи дежурна пара,сврха дежурне паре је да идентификује летелицу а не да испаљује ракете ван визуелног контакта.

j

Lepa vest , ide se polako ali sigurno ka svemu što su izjavili zaduženi za VS ,bravo veliki iskorak za nas .

Odgovori
Т

Одлична вест, мислим да je интегрисана и М16Д/ПАУК

Odgovori
B

Jos uvek nije integrisan ni obicni sacasti lanser, a pauk sigurno nije integrisan, niti ce biti integrisana bilo koja vodjena raketa, jer te mogucnosti ne poseduje osnovni H-Force paket koji smo mi uzeli.

Ž

Т5

Čime da navode M-16D?

A

@B
Koliko je meni poznato, ni Airbus jos uvek nije zavrsio sertifikaciju vodjenih raketa, mozda gresim?

B

@AL
Pre skoro dve godine su uspesno zavrsili testove sa laserski navodjenim raketama (70mm) u Svedskoj, uz elektro-opticki sistem MX-15D za rakete dometa do 4.5km. Kako je to bilo pre dve godine, verujem da su i ostale integracije zavrsene, ili vrlo blizu tome.
https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/01/h145m-successfully-launched-70mm-laser-guided-rockets-during-its.html

M

Dobro nam došli. Nek je sa srećom i da nam se još novih vazduhoplova i PVO pridruži uskoro. Ovakve lepe vesti nislmo decenijama dobijali i to se često danas zaboravlja u komentarima.

Ove i sledeće godine se otvaraju nova poglavlja našeg vazduhoplovstva i PVO. Treniraju se i novi i stari ljudi da lete, koriste i državaju NOVU opremu. Konačno nove generacije! Pomalo al je krenula. Kasno i previše sporo po mnogima. Bolje sad nego nikad ja bih rekao.
Biće bolje neko viče.. nadajmo se.

Odgovori
e

Super.Samo neka stizu…Cestitke nasoj vojsci.U miru da nas sluze.Ipak se radi ne gubi se vreme kao od 1999-2012(cinjenica). Napominjem, politicari me ne zanimaju…Ne daj Boze ako dodje tesko vreme, vojska nas brani od neprijatelja a ne politicari.

Odgovori
M

Posle F-18/16 i ostalih poklona ovi danasnji su vidljivi….
Ocekujemo Mi-35M🙌😂😀🙌😂😀

Odgovori
P

Helikoteri za traganje i spasavanje???Dobro znamo kako se pokazala ta služba u ratu 1999. u slučaju Perića, Arizanova.
Sutra kad bi došli u istu situaciju,opet bi bila ista priča i izgovori što ne mogu spasiti ljude.

Odgovori
A

Nije svaki sukob ’99 pobogu.

B

Ovo je odlicna platforma!
Tu se nema sta pricati.
Nudi sirok spektar sposobnosti.

Odgovori
P

Trenutno se koriste samo za prevozenje sefova tamo vamo..zali Boze para…Nikakv plan za upotrebu….ali lepa je vest da su stigli ..valjda ce se sada neko dozvati u pamet da se radi kako treba…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend