Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

30. nov 2022

Vazduhoplovna akademija upisuje novu klasu studenata za pilotsku ATP obuku u Trening centru Vršac

23. nov 2022

Er Montenegro dobio IATA-in IOSA sertifikat

22. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbija u istom danu dobila dva Erbasa: Jednu Super Pumu i jednog Mihajla Pupina

22. nov 2022

Er Frans snižava cene avio-karata za 1000 destinacija širom sveta

14. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Prve fotografije: Er Srbija predstavila svoj novi A330 „Mihajlo Pupin“

29. okt 2022

SMATSA raspisala konkurs za prijem kandidata na obuku za kontrolore letenja koji će raditi u Kraljevu i Vršcu

27. okt 2022

Telegraf.rs: Država će Vazduhoplovnoj akademiji putem tendera izabrati najgoreg mogućeg proizvođača za A320 full flight level D simulator

20. okt 2022

[POSLEDNJA VEST] Avia Prime objavila detalje prvog projekta kargo konverzije aviona Boing 767 koji će se obaviti u Beogradu

19. okt 2022

Er Srbija za Tango Six povodom povlačenja Viz era iz Sarajeva: Uvodimo dodatni kapacitet, promena tipa aviona, povećavamo broj letova

6. okt 2022

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska Kroacija erlajnz kupuje 6 novih Erbasovih A220, najbliži simulator za ovaj tip aviona nalaziće se u Beogradu

4. okt 2022

Kineski uskotrupni putnički avion C919 dobio sertifikat tipa, prve isporuke se očekuju krajem godine

4. okt 2022

[EKSKLUZIVNO] V.d. izvršne direktorke Er Montenegra Dragana Frantov Nikolić: Komplikovano ali uspešno resetovanje nacionalne avio-kompanije, nove destinacije i još aviona u planu

3. okt 2022

iziDžet nakon Er Srbije takođe bira Erbasov DPO softver za optimizaciju snižavanja na sletanje, uštedu goriva i smanjenje emisija štetnih gasova

26. sep 2022

Erbas prodaje delove ikone vazdušnog saobraćaja, Superdžamba A380: Objavljeni datumi aukcije

24. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] MTU svečano otvara svoje postrojenje u Novoj Pazovi u petak 7. oktobra

23. sep 2022

[POSAO] MTU Srbija zapošljava Mašinske inženjere u svom budućem postrojenju u Novoj Pazovi

20. sep 2022

[NAJAVA] ISATECH 2022: Stručni simpozijum vazduhoplovne nauke na Mašinskom fakultetu od 14. do 16. septembra

13. sep 2022

Direktor Er Srbije za Tango Six o još jednoj brzoj reakciji na potencijalni bankrot susedne avio-kompanije

13. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Postavljena nova skulptura Ikara na mestu Jastreba ispred zgrade Vazduhoplovne akademije na Dorćolu

5. sep 2022
[POSLEDNJA VEST] Prve fotografije novog izgleda aerodroma „Nikola Tesla“
Novi izgled beogradskog aerodroma / Foto: Belgrade airport

[POSLEDNJA VEST] Prve fotografije novog izgleda aerodroma „Nikola Tesla“

Aerodrom „Nikola Tesla“ dobija proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve. – saopšteno je danas iz kompanije „Belgrade airport“.

– Kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biće u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda. Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Lokacija „umetnute piste“ / Foto: Uroš Mitrović, Belgrade airport
Radovi na prosirenju terminala / Foto: Uroš Mitrović, Belgrade airport

U ovom trenutku, na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala (fingerskog hodnika C) povećaće kapacitet aerodroma koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije. Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno. Procenjena vrednost ovih radova je skoro 5 milijardi dinara. Pored toga, pre nekoliko dana započeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze. Svi ovi radovi organizovani su tako da imaju minimalan uticaj na redovno odvijanje avio-saobraćaja.

Naredne faze projekta podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada. U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova. Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda. – kazao je Fransoa Berizo, direktor kompanije.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Og

Ova zelena površina sa drvećem i eksponatima, to je deo muzejske postavke, zar ne?

Odgovori
Д

Пешачење од Ц20 до пасошке ће трајати више од самог лета из ближег окружења, али добро важно да се гради.

Odgovori
Mi

Otkud znas da nece biti pokretnih traka? Jer jedno je znati, a drugo je, kako se ono kaze, ne znati.

Ko

U Hong Kongu se pesaci krace haha Samo da se kritikuje.

Al

Ma važno je da se kritikuje, koliko god ta kritika u datom trenutku sa 0 prikupljenih informacija bila besmislena.

Mi

Nema veze. U Torontu se pešači jako dugo i meni ne smeta. Taman da se protegnu noge nakon leta. A ko neće da pešači ima pokretne trake. U Amsterdamu takođe. Sve je ok. Samo neka prave.

Ovo izgleda bolje nego sto sam ocekivao. Ovaj park je neka novina, nadam se da ce se i on zaista dogoditi, ima dosta starih Jatovih aviona koji trenutno samo trunu pored tehnike, npr 727.

Odgovori
Bo

Treba izurgirati pod obaevezno da se ovde nadje i YU-AND, naravno, kada se povuce iz upotrebe

sl

Ovo i ne izgleda tako lose.
Posebno ako zadrze park po idejnom resenju i postave deo sa muzejskim eksponatima iza samog terminala u okviru samog parka.
Medjutim, planiran je i hotel, a njega za sada nema…

Odgovori
Mi

Rok izgradnje 5 godina i detalji o radovima sa sajta izvodjaca, Terna
http://www.terna.gr/en/activities/infrastructure/project-aerodomio-beligradioy-nikola-tesla

Odgovori
Ma

Dali je u tom prosirenju i terasa planirana?

Odgovori
Mi

Nekima neće biti dobro kad vide sve ovo. Sad će početi pitanja tipa: Da li je Beogradu zaista potrebno 27 avio mostova?

Odgovori
gl

5 milijardi zvuci jao puno
ali, kad to pretvoris u evre…..
ostane za dobru predizbornu maketu

Ga

Zamislite da deo ovog parka bude dostupan putnicima koji su na Tesli samo radi transfera, i mogu da udju u taj deo parka bez prolazka pasoske kontrole :) bilo bi super za ljude koji imaju presedanje od par sati.

Odgovori
BB

Da, to bi bio odličan „presedan“ 😂😂🤣🤣

de

Sve je ovo prelijepo. Samo još da shvatim zašto i čemu „umetnuta“ pista. Da li tako nešto imaju aerodromi veličine Nikole Tesle?
Zar ne bi bilo bolje napraviti još jednu „normalnu“ pistu?

Odgovori
Ac

Koliko mi je poznato, ovo je samo prva faza proširenja i modernizacije aerodroma, a izgradnja sasvim nove piste je u planu u nekoj od kasnijih faza. Ova umetnuta pista bi trebala da se koristi samo kada postojeća pista nije u funkciji zbog održavanja ili nekog drugog razloga…

mi

Nisi mnogo leteo ocigledno. pozdrav

de

Koliko zemljišta ima aerodrom u svom vlasništvu ili na koliko površine imaju pravo korištenja.

Odgovori
mi

Zamisli, drzava otkupljuje ostale private parcele u okolini, da bi ih koristio koncesionar.

С

Добро је да је почела градња. Волео бих да видим и 20 милиона путника годишње али… О спољашњем изгледу не могу да говорим али не знам да ли ће се унутрашњост постојећег терминала Ц надоградити или ће остати иста? Ово што је до сада урађено је благо речено проблематично. Ширина терминала је недовољна, тако да је ходник којим се крећу путници преузак и сада се стварају гужве и застоји. Када путник дође до безбедносне контроле са скенерима, простор је премали. Ако треба да оде до дјути фри шопа и да дође до гејта, није шала кад се створи застој у ходнику. О простору за покретне траке на садашњем терминалу (делу терминала у будућности) нема говора. Ширина простора поред стазе је такође мала, па је чекаоница за укрцавање у велике авионе (за више од 250 путника) премала и нема довољно столица. Повећањем ширине терминала добио би се простор где би се путници осећали много пријатније, а то би омогућило много бољу и разноврснију понуду нових продавница, ресторана, кафеа, бутика… И остаје стара и највећа бољка на АНТ, само четири мале конвејер-траке за преузимање пртљага. О томе још увек нема ни речи?!?

Odgovori
JS

Kaze na stranici izvodjaca da je procijenjena vrijednost radova 260 mil €. Nije to baš mala cifra, pogotovo u ovo vrijeme, ali u slučaju da se sve izgradi kako je planirano, fino će izgledati aerodrom u Beogradu.

Samo me zanima, ova nova zgrada će biti proširenje Terminala 2 ili novi Terminal?

Odgovori
Iv

Na renderu je Constellation , steta Jat ih nikad nije imao tako da se tamo nece parkirati a ni jedan DC-6 nije ostao za muzej.

Odgovori

Na zalost u muzeju je jedini karavela koja nije bas u najboljem stanju

lj

Ali ima jedan Konver.

iv

Ali jedan Jat-ov Dc-6 jos i sad leti i to u bojama Red Bulla ! Sve u svemu nesto ne verujem da ce tamo biti ikakvog parka, nema nikakvu svrhu pre ce biti hotel kao sto je neko spomenu.

Ma

Sta se desava sa njima. Zar nisu trebali da budu prebaceni u muzej. Bila je aktivna prica oko prebacivanja aviona u muzej prije neku godinu

Odgovori
Mi

Da li se ovim planom predvidja rekonstrukcija i prosirenje Surcinske i Vojvodjanske ulice, kao pristupnih saobracajnica aerodromu?

Odgovori
Pe

Po planovima, ide brza saibracajnica sa 4 trakre, koja ce da spaja novi autoput Milos Veliki sa aerodromom, negde kid JAT tehnike. Saobracajnica koja spaja aerodrom i surcinsku se takodje prosiruje. Imate regulacioni plan na netu.

De

Koncesionar ne proširuje ulice jer one nisu predmer koncesije to bi valjda trebalo da bude jasno. Pristupna saobraćajnica sa strane auto-puta je nedavno renovirana a pristuni put sa „surčinske“ strane bi trebalo da bude stvar države.

z

Ambiciozan plan. Jos lepse da je vec poceo sa izvedbom, sto ga cini realnijim. Stratesko prosirivanje se sleze i na okolinu gde ce se poceti sa izradbom poslovnih cetvrti, moguce i hotela (4-5 zvezdica). Ovo je trebalo vec davno, davno uraditi. Sledecih 20 godina je ovim poslovanje u Srbiji perspetivna.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs