BEG airport status
[ANALIZA DO SADA VIĐENOG] Rat u Nagorno-Karabahu: Masovna upotreba bespilotnih letelica, artiljerije i oklopa Gospodar neba iznad Nagorno-Karabaha, turska izviđačko borbena BPL Bajraktar TB2 / Screen shot video snimka turske kompanije Baykar

[ANALIZA DO SADA VIĐENOG] Rat u Nagorno-Karabahu: Masovna upotreba bespilotnih letelica, artiljerije i oklopa

Najnoviji i od 1994. godine, najžešči oružani sukob u regionu Nagorno-Karabaha koji je izbio rano ujutru 27. septembra, i dalje se ne smiruje. Na osnovu dostupnih zvaničnih i nezvaničnih informacija, objavljenih fotografija i video materijala, može se zaključiti da su do sada obe zaraćene strane pretrpele velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Pored vojnih ima i dosta civilnih žrtava jer su često borbenim dejstvima bila izložena i naseljena mesta.

Obe strane su se međusobno optuživale o tome ko je započeo sukob ali se na osnovu aktivnosti azerbejdžanske vojske koja je nekoliko dana pre početka borbenih dejstava izvršila mobilizaciju rezervista a tokom leta imala vojne vežbe sa Turskom, može pretpostaviti da je Azerbejdžan ipak prvi napao. Jermenima u Nagorno-Karabahu ne odgovara novi rat već „status quo“ odnosno pat pozicija. Pored toga što ih podržava Jermenija imaju mnogo skromnije vojne resurse od Azerbejdžana.

Trenutna situacija u Nagorno-Karabahu (azerbejdžanska verzija)

U toku sukoba tek je petog dana došlo do velikih pomeranja linija fronta, Azeri su u početku postigli određeni uspeh zauzevši nekoliko sela i male delove teritorije međunarodno nepriznate Republike Nagorno Karabah (Arcah, NRK). Jermeni su zatim uspeli da zaustave napredovanje azerbejdžanskih oružanih snaga, prema njihovim tvrdnjama uspeli su da vrate deo izgubljenih teritorija a od tada se vodio pozicioni rat sa velikim razaranjima i mnogobrojnim žrtvama. Međutim, petog dana došlo je do značajnijih uspeha azerske strane koje su osvojile teritorije po obodu NRK, najviše na severu i jugu.

Još uvek nije jasno kakve će biti razmere ovog rata. Čini se da Azerbejdžan nema dovoljno snage da u relativnoj kratkoj operaciji značajnije prodre dublje u teritoriju ili da osvoji ceo Nagorno-Karabah. Da li će se zadovoljiti sa barem delom teritorija NRK koje ranije nisu bile deo sovjetske Autonomne regije Nagorno-Karabah ili će ići dalje u prodore kako bi iz što bolje pozicije eventulano prihvatili pregovore o prekidu vatre, ostaje da se vidi.

Snage NRK koje su kvalitativno i kvantitativno slabije čini se da nemaju dovoljno resursa kako bi se oduprle ovakvim povremenim većim ofanzivama azerbejdaženske armije. Bakuu bi odgovarao takav dalji razvoj situacije gde bi postepeno ovladavali teritorijom NRK a u prilog im ide i ekonomska snaga azerbejdžanske države koja bi sve to mogla da podnese.

Dron-kamikaza IAI Harop koja donosi značajnu prednost azerbejdžanskoj strani / Foto: IAI

Intenzivna upotreba bespilotnih letelica

Borbena dejstva karakteriše intenzivna upotreba bespilotnih letelica (BPL), artiljerije i oklopno-mehanizovanih jedinica.

Napadi azerbejdžanske vojske obično započinju dužim snažnim udarima pretežno teškom artiljerijom i bespilotnim letelicama, potom na scenu stupaju oklopne i mehanizovane jedinice kao i ubacivanje specijalnih snaga u dubinu neprijateljske teritorije. U upotrebi BPL prednjače Azeri što je i razumljivo jer su u poslednjih desetak godina nabavili veći broj različitih vrsta ovih letelica, počev od takozvanih „dronova kamikaza“ (loitering munition), preko malih taktičkih BPL, izviđačko-borbenih pa sve do srednjih BPL klase MALE (Medium Altitude Long Endurance).

Posebno su interesantni objavljeni video snimci dejstva izviđačko-borbenih bespilotnih letelica za koje je na osnovu simbolike optoelektronskog sistema utvrđeno da se radi o dobro poznatim i efikasnim letelicama Bajraktar TB2 turske proizvodnje (koja se od pre dva dana na državnom nivou pominje i u Srbiji). Iako je još krajem juna ove godine bilo naznaka da će Azerbejdžan nabaviti Bajraktare nije bilo poznato da su oni isporučeni. U borbenim dejstvima Bajraktar koristi poluaktivno laserki vođenu municiju MAM-L dometa do 8 km (14 km sa opcijom INS/GPS vođenja) koja ima bojevu glavu mase 10 kg.

Bitno je navesti da je Turska Azerbejdžanu zvanično pružila kako političku tako i podršku koja obuhvata pomoć oko komandovanja, savetovanja i prikupljanja obaveštajnih podataka. Pored toga prijavljeno je da Turska Azerbejdžanu pomaže i pomoću letećih radarskih sistema E-7T kao i da se posade turske vojske nalaze u komandnim stanicama izviđačko-borbenih letelica Bajraktar. Uz to postoje dokazi da je Turska iz Sirije u Azerbejdžan prebacila veći broj islamskih militanata kako bi se oni borili protiv NRK.

Video snimak na kome se vidi kako azerske BPL Bajraktar pogađaju sisteme PVO Osa vojske NRK:

 
Do 2. oktobra objavljeni su snimci na kojima se vidi da su azerski Bajraktari pogodili bar 9 raketnih sistema PVO Osa i tri raketna sistema PVO Strela-10 oružanih snaga NRK. Pored toga ove letelice pogađale su i jermensku artiljeriju, tenkove, oklopna i druga vozila. Skoro istovremeno Jermeni su objavili da su do 30. septembra oborili čak 72 azerske bespilotne letelice što i nije nemoguće obzirom da su Azeri u borbama upotrebili veliki broj dronova-kamikaza kao i malih taktičkih BPL. Tome treba dodati i da je Azerbejdžan osvojio licencnu proizvodnju BPL, na primer, izraelskih Orbiter-1K koje mogu da nose bojevu glavu od 1 do 3 kilograma eksploziva.

Maketa sistema PVO Osa vojske NRK.

Osim dronova kamikaza i malih taktičkih BPL Jermeni su najverovatnije uspeli da obore i letelice Bajraktar kao i Hermes 450. Azeri su osim pravih ciljeva pogađali i lažne u formi maketa koje su Jermeni upotrebljavali da obmanu protivnika. Viđene su na primer makete raketnih sistema PVO Osa.

Kao i tokom sukoba 2016. godine ali i u nekoliko manjih okršaja od 2016. do danas, Azerbejdžan je često koristio i izraelske dronove kamikaze IAI Harop koje imaju bojevu glavu mase 23 kg. Osim njih zanimljiva je i upotreba letelica iste klase Alpagu turske proizvodnje.

Uništeni sistem za protivelektronska dejstva Repelent-M vojske NRK.

Na objavljenim video snimcima sa kamera dronova kamikaza azerbejdžanske vojske pažnju je privukao i pogodak ruskog sistema za protivelektronska dejstva Repellent-M armije NRK koji se pre svega koristi za borbu protiv bespilotnih letelica (postoje i navodi da je u pitanju ipak bila maketa). Azeri tvrde i da su njihove BPL pogodile i položaj raketnog sistema PVO S-300 u samoj Jermeniji ali osim ne baš jasne fotografije navodno nanišanjenog transportno-lansirnog oruđa koje očigledno nije bilo u borbenom dežurstvu, za to nema ubedljivih dokaza.

Avijacija sa ljudskom posadom i artiljerija

Interesantno je da do sada nema mnogo dokumentovanih dejstava avijacije sa ljudskom posadom. Sporadično su na borbene zadatke leteli jurišnici Su-25 RV Azerbejdžana a što se tiče gubitaka Azeri su priznali pad jednog helikoptera odnosno njegovo oštećenje i vanredno sletanje sa preživljavanjem posade. Sa druge strane NRK je prijavila obaranje nekoliko aviona i preko deset helikoptera što je vrlo verovatno samo propaganda. NRK je međutim saopštio da su Azeri u sukobu počeli da koriste desnatno-jurišne helikoptere Mi-35M, tek pre tri dana.

Za jedan od navodno pogođenih helikoptera je javljeno da je pao na teritoriju Irana ali se Iran povodom toga nije oglašavao. Prethodno su pojedini mediji preneli i vest o tome da je čak iranska PVO pogodila i oborila azerski borbeni avion, da je letelica pala na teritoriju Irana, što  najverovatnije nije bilo istina. Ono što jeste snimljeno su letovi azerskih izviđačkih BPL koje jesu ušle u vazdušni prostor Irana i na koje je uspešno dejstvovala iranska PVO.

Olupina jermenskog Su-25K

U sredu 29. septembra Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je da je toga dana oko 10:30 oboren jurišni avion Su-25 Ratnog vazduhoplovstva Jermenije.

Navedeno je da je letelica oborena u vazdušnom prostoru Jermenije, da je pilot Valerij Danelin poginuo kao i da je za to zaslužan borbeni avion F-16 RV Turske koji je navodno poleteo iz azerbejdžanske vazduhoplovne baze Gjanžda. Turska i Azerbejdžan su to demantovali. Prvobitno su Azeri naveli da je avion oboren pa su se pojavile spekulacije da ga je oborio azerski MiG-29. Jermeni su pokazali olupinu ali nema dokaza ko je oborio letelicu. Prema zvaničnoj verziji Ministrarstva odbrane Azerbejdžana dva jermenska Su-25 su se jednostavno srušila udarivši u planine.

Jedan od snimaka obaranja azerbejdžanskog An-2:

 
Jedna od novina je pojava lakih transportnih aviona An-2 iznad samog bojišta.

Jermeni su prokazali video snimke obaranja tri ovakva aviona (neki izveštaji govore da je pogođeno 6). U nekim medijima je navedeno da ih Azeri koriste kao bespilotne letelice ((moguće da su u pitanju BPL sa oznakom FH-98 (Feihong-98) na bazi aviona Y-5B (Yun-5B) koji je kineska kopija An-a 2)). Smatra se da služe kao mamci za jermensku PVO kako bi se dejstvom raketnih sistema PVO NKR otkrile njihove prave pozicije i tako izbeglo dejstvo po maketama. Međutim, na snimcima se nakon pogotka raketa zemlja-vazduh vide neobično velike eksplozije, kao da se u njima nalazio eksploziv.

Druga veća novost nije vezana za vazduhoplovstvo već za raketnu artiljeriju, Azerbejdžan je za udare u dubini teritorije NRK upotrebio izraelski vođeni raketni sistem zemlja-zemlja LORA (Long Range Attack) dometa do 400 km. Rakete zemlja-zemlja su najverovatnije upotrebili i Jermeni – napadnut je grad Gjandža blizu kog se nalazi istoimena vazduhoplovna baza. Prema jermenskoj verziji napadnuti su vojni ciljevi ali su Azeri prikazali fotografije i snimke pogođenih civilnih objekata. Navodi se da su upotrebljeni višecevni lanseri raketa Smerč ali se na osnovu nekih oštećenja i kratera možda može zaključiti da su korišćene i veće rakete, poput sistema Točka. Višecevne lansere rakete Smerč i to i sa raketama sa kasetnim punjenjem, koristili su i Azeri u napadima na glavni grad NRK Stepanakerta.

Video navodnog dejstva jermenskog S-300 po bespilotnim letelicama (postoje i izveštaji da su u pitanju bile balističke rakete):

 
Rano ujutru 2. oktobra pojedini mediji preneli su informaciju da je jermenski S-300 dejstvovao po azerskim bespilotnim letelicama. Navodno su letelice oborene iznad Kotajske oblasti, u rejonu grada Abovjan u centralnoj Jermeniji. Ukoliko je ova informacija tačna to bi bila prva borbena upotreba sistema S-300. Gotovo istovremeno premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da su tada oborene 4 neprijateljske BPL.

Kao i u svakom ratu, paralelno sa borbenim dejstvima na terenu vodi se i propagandni rat u kome obe strane često iznose preuveličane podatke o gubicma svog neprijatelja. Tako su, na primer, petog dana sukoba Azeri naveli da je od početka sukoba uništeno čak 200 jermenskih tenkova, 230 artiljerijskih sredstava, 30 sistema PVO, 6 komandnih položaja, 110 motornih vozila, pet skladišta municije i jedan raketni sistem PVO S-300 a dan kasnije je rečeno da je poginulio preko 3000 vojnika NRK.

Sa druge strane Jermeni su petog dana rata naveli da imaju samo 157 poginulih. Desetog dana rata izneli su tvrdnju da je poginulo 3454 azerbejdažnskih vojnika uz to da je od azerske tehnike uništeno 379 tenkova i oklopnih vozila, 4 višecevna lansera raketa, da je oboreno čak 126 bespilotnih letelica, 16 helikoptera i 17 aviona.

Neke, verovatno realnije, procene govore o tome da je u dosadašnjim sukobima poginulo oko 400 azerskih i oko 300 jermenskih vojnika. Kad je reč o tome koliko je azerbejdžanska vojska napredovala u slamanju otpora snaga NRK, navodi se da su Jermeni izgubili teritoriju površine oko 350 kvadratnih kilometara i 22 naseljena mesta.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Bilo bi interesantno videti kako bi se neka voiska sa Balkana provela u ovakvom ratu. Ovde se stvarno ratuje na smrt, ne osvajaju se gradovi nemačkim markama i trgovinom ljudskim životima.

Odgovori
В

@Nikola
Има истине у тим ријечима, мада су се на подручју бивше Југославије тим послом бавили политичари (домаћи и нарочито инострани), који су и онемогућили ЈНА да у кратком року (што би било боље за све стране,ако се посматрају људски и материјални губици) заврши посао са сепаратистима и натјера их да, ако већ желе да иступе из дотадашње државне заједнице, да то ураде на задовољство обе стране, а не једностарним проглашењима независности, без уважавања интереса и става других народа.

Ni

Sklon sam mišljenju da su se regularne pešadijske jedinice kod nas pokazale očajno, za svaku iole veću akciju su se morale angažovati elitne jedinice (72.bso, 63. pdb, Panteri, Mandini Lavovi, Vukovi…) koje su gurane u proboj i iznosile su sav teret borbi dok su obične brigade služile samo za držanje linija i vršljanje po pozadini. U VJ je sigurno bila bolja disciplina negoli kod drugih aktera sukoba ali opet je mali broj jedinica imao stvarnu borbenu vrednost.

Am

@Nikola, eto odgovora na pitanje koliko je smisleno uvodjenje obaveznog vojnog roka u XXI veku (samo da naglasim: klasičnog služenja kakvo smo imali nekada).

U najboljem slučaju, takve jedinice mogu da posluže kao što i civili mogu, za neke fizikalije, ili da budu neka milicija za održavanje mira i morala stanovništva.

K

@Nikola
Pa bas je VJ imala golemih problema sa disciplinom i kvalitetom casnickog korpusa – masovna dezertiranja, manjak morala, i manjak kompetentnog vodstva na samom pocetku rata, kada je VJ jos uvijek bila materijalno masovno superiorna svim potencijalnim protivnicima. Bitka za Vukovar, uz svo postovanje hrabrosti branitelja, je vise prikaz katastrofalne nesposobnosti VJ nego icega drugog.

Barem se meni tako cini, slobodno mi dokazite suprotno.

Ni

Da, nekad sam bio protivnik smanjivanja vojske i ukidanja vojnog roka ali sam onda shvatio da se to dogodilo i u drugim zemljama Evrope i da ekonomija Srbije ne moze da finansira odrzavanje 1,000 tenkova i 30 brigada u mirnodopskim uslovima i da je mnogo bitnije uloziti u moderna sredstva odvracanja (dalekometnu artiljeriju, raketne sisteme, samohodne haubice, bpl…) , a da sam broj ljudstva nije toliko bitan jer i ove 4 brigade popunjene mobilizacijom mogu da drze 200km fronta.

Ni

@K
Ne pricaj o necemu sto nemas pojma. VJ je bila pojam za sve i nije ona ucestvovala u bici za Vukovar vec JNA, koju su predvodili clanovi SKJ. Ne poredi tvoj smešni rat u Hrvatskoj gde se ratovalo deutsche markama i gde su generali JNA otvoreno vršili izdaju. Kakva je to vojska sa lošim ,,časnicima“ koja je ’99 učinila nemoguće? Pokraj moje kuće su prolazile beskrajne kolone VJ, to su bili ljudi sa ogromnim moralom, na njihovim licima se videlo da ce dati zivot ali nece dati ni pedalj Kosova. Sramno je reci da su to bili ljudi bez morala i kvaliteta. A što se tiče discipline, poznajem čoveka koji je kao vojnik VJ počeo lomiti kafanu, u roku od 5 minuta dolazi vojna policija, vezuju ga za radijator i razbijaju bubrege, toliko o nedisciplini.

Dr

@K

VJ nije postojala tokom bitke za Vukovar.
To je bila JNA u kojoj su jos uvek sedeli ljudi koji su na JNA i YU gledali kao na tudju vojsku i tudju drzavu.
Zato i jeste dolazilo do dobro poznatih situacija: kreni, stani, povuci se. To je ujedno i uticalo na pad morala, dezerterstva i nepotrebnih zrtava.
Doduse, cak i ta kilava i izbusena JNA uspela je da ispuni svaki zadatak koji je pred nju postavljen, ne secam se da su je paravojne snage bilo gde zaustavile.

Na

VJ je formirana 1992. godine. Nije učestvovala ni u jednom ratnom sukobu do 1998.-1999. godine, kada se sukobila sa teroristima OVK na svojoj teritoriji u AP KiM. Sve ostale spekulacije su propaganda Hrvatske i Muslimanske strane.
Od kako je formirana pa do 2000. godine obuka vojnika je bila na izuzetno visokom nivou u jedinicama KoV i PVO, u avijaciji i mornarici uloga vojnika na odsluzenju vojnog roka je i onako minorna kao i njihov broj tako da to nije ni bitno. U jedinicama KOV-a narocito kvalitetnu obuku imaju vojnici koji su sluzili u periodu od 1996-2000. godine.
Kvalitet jedne jedinice se meri kvalitetom i kvantitetom borbene tehnike, nivoom obuke, discipline i morala. VJ mozda nije imala najsavremenija borbena sredstava, najbolje uslove u kasarnama, ali obuka, moral i disciplina su bili na visokom nivou. Govorim o redovnom sastavu (profesionalci i momci na odsluženju vojnog roka), rezervisti su nesto sasvim drugo.
Koncept JNA da je manji deo ratnog sastava u jedinicama KoV čine profesionalci i regruti, a najveći dio rezervisti je totalni promasaj i on je bio problem i u VJ, a i sada u VS koja je kao profesionalna, rezerva cini veći deo brojnog stanja ratnih jedinica. Umasto da se formiraju profi jedinice koje su potpuno operativne, nama su i dalje najveci deo jedinica (NA) popunjene mnogo manje od ratnog brojnog stanja. Izuzev specijalnih brigada koje realno nisu ni u rangu bataljona, već samostalne čete, mi nemamo ni jednu potpuno operativnu brigadu, možda ni bataljon, samo su po koja četa u ponekom bataljonu opetativni, ali opet samo na papiru, jer ni te čete nisu adekvatno popunjene ljudstvom, posebno u prvoj brigadi, gde niko nece da ide u vojsku jer ona pokriva deo zemlje gde su prosečna primanja mnogo veća od ostatka Srbije. Obuka je bila svedena na minimum minimuma za vreme NGŠ LjD, profi vojnici su i dalje imali metle u šakama vise nego puške, kao da su na odsluženju vojnog roka, ne znam kako je sada. Neki komandanti su u svoj sastav primali isključivo žene, tako da sada ima borbenih jedinica koje imaju vise žena u svom sastavu. Nemam ništa protiv lepšeg pola, ali ne zaboravimo da je to i nežniji pol.
Mislim da je profesionalizacija VS otisla u potpuno pogresnom pravcu i da je jedini izlaz iz ovog ćorsokaka u vraćanju vojnog roka ali po novom modelu, nikako ne po JNA konceptu. Ali tu ima jedan problem, ko uvede vojni rok, gubi na izborima, toliko o tome da srbin ide rado u vojnike.

Ž

@ Drina
Zadar? Šibenik?

Dr

@Žuti

Iznad sam napisao do cega je dovela taktika JNA: kreni, stani, povuci se.
Tako je bilo po citavoj Hr, ne samo u Zadru i Sibeniku. Posle Vukovara Hr je bila na kolenima, paravojne formacije sabijene u nekoliko dzepova pred porazom, a ceo vojno-obavestajno-politicki vrh Hrvatske spreman za bezaniju iz Hrvatske. I od jednom dolazi do povacenja JNA iz Hrvatske. Ostalo je istorija.

Ovo nisam ja izmislio to su reci hrvatskog obavestajca i policajca, prvog ministra unutrasnjih poslova Hrvatske Josipa Boljkovca, koje je izneo u svojoj knjizi.
Verovatno ste upuceniji u stanje u Hr pocetkom ’90-ih od prvog coveka hrvatske policije.

K

@Nikola
Jedno normalno upozorenje da sam pomjesao kratice dvije razlicite vojske bi bilo sasvim dovoljno. Ali dobro, neki valjda imaju potrebu komplekse rjesavati komentarima na internetu. Nebi se sigurno bunio ni na informaciju o tome kako je JNA (odnosno njen krnji ostatak) transformirana u VJ, i zbog cega su to dvije po vama tako razlicite institucije. Ove anegdote o divljastvu VP i sjaju u ocima ljudi koji su slani na Kosovo mi nisu nesto relevantne.

@Drina
Hvala na normalnom odgovoru, da, JNA je svakako bila vojska s brojnim manama. Iako, sto se tice tvrdnje da je ostvarila svaki zadatak postavljen pred nju, nisam siguran – koliko ja znam proboji u Vukovaru i njegov konacni pad je postignut dobrim djelom uz koristenje srpskih paravojnih jedinica. Ali moje znanje o tom je ograniceno na hrvatske i zapadne knjige i medije, pa sam mozda u krivu. Uz to, nije li zadatak JNA bio gusenje separatisticke vlade u Zagrebu, a Vukovar tek prvi korak?

@Navy
Hvala puno, takav odgovor najvise volim. Jasno mi je, kako sam vec pisao, da sam fulao kraticu, ali hvala na objasnjenju. Sto se tice spekulacija o sudjelovanja VJ u ratu u Hrvatskoj, mozda je tokom rata i bilo propagande o njenom sudjelovanju, ali danas mi se cini da vise nema. Informacije koje sam dobio kroz osnovnu i srednju skolu, te medije i knjige su na meni ostavile relativno jasan dojam da direktnog angazmana VJ nije bilo. Opet, hvala na opcenitim informacijama o transformaciji JNA u VJ, i njenom proslom i sadasnjem stanju!

Dr

@K

Tacno tako.
Da se JNA pitala, ili bolje receno ljudi koji su donosili odluke unutar Vojske, jos bi ona bila ukopana oko Vukovara.
Zato sam spomenuo taktiku:kreni, stani, povuci se.
Sve je radjeno s ciljem da se ubije moral kod vojnika, da se izazovu nepotrebne zrtve sto bi dovelo do nezadovoljstva i nepoverenja naroda u Vojsku, i na kraju da se JNA predstavi kao nesposobna za ocuvanje reda i mira u Jugoslaviji.
Zasto je tako radjeno, zaista ne znam. Znam samo da kako godine prolaze sve sam blize ubedjenju da nije samo jednoj strani (hrvatskoj) odgovarao raspad Jugoslavije u krvi (umesto mirnog razlaza), nego da je i na srpskoj strani bilo ljudi kojima je rat itekako odgovarao.
Mozda su se neki plasili da posle Tudjmana Vojska ne dodje po njih pa su zeleli da je preduhitre gurajuci je u sulude i nepotrebne akcije.
Jednostavno je nelogicno da se JNA bori i krvari i taman kada su separatisti na kolenima, od jednom dolazi do povlacenja JNA.
Ako su vec zelili da se povuku, zasto se nisu povukli odmah ili u jeku najzescih borbi.
Ako su zeleli da brane Jugoslaviju, zasto nisu nastavili dalje kada je u redovima separatista vladalo rasulo.
Ali dobro, tema je isuvise komplikovana i tesko da cemo ikada dobiti odgovore na mnoga pitanja.

Jo

Drina. Sve te vojske na ovim prostorima od embriona zvanog JNA preko evolucija i mutacija zvanih JA, VJ , VSCiG nisu odgovorile ni jednom izazovu i riziku. Sve su se bukvalno raspale kao posledica raznih sukoba i nacelno pred i u zacetku sukoba sa slabijim losije organizovanim protivnikom. Nemogucnost da se iskoristi ta pocetna prednost sila oruzja i omogucavanje da se protivnik kroz dugotrajan sukob konsoliduje i realizuje sve zacrtane politicke i vojne ciljeve sukoba jesu slika nemoci nesposobnosti i neefikasnosti. Ko to ne vidi sanja otvorenih ociju i zivi u svetu lazi i mitova. JNA se bukvalno raspale neostvarivsi svoju prvu od dve ustavne uloge a to je zastita ustavnog poretka drzave. Porazena je od samoorganizovanog naroda republika koje su zelele drugacije resenje za zajednicku drzavu za koje nisu nasli mogucnosti na suprotnoj strani. Izjedana svim nacionalizmima nije odolela kontrarevoluciji predvodjenoj raznim politickim emigracijama vec se raspala po savovim pretvarajuci se u pocetki stidljivo a na kraju otvoreno od „narodne“ u vojsku jednog naroda. Da je sta vredela ne bi njene staresine velikom vecinom “ komunisti“ tako hitro postali cetnici ustase balisti mudzahedini i sta ti ja znam. To znaci da je komandovanje zakazalo na svim nivoima. U krajnjem ishodu cak i sukob na KiM VJ je izgubila od siptarskih brigada i povukla silu oruzja orudja i ljudi u uslovima kada je neprijatelj imao jedino apsolutnu prevlast u vazduhu i to na nivou aksioma. Ne zaboravimo NATO trupe u okruzenju su imale visestruko manje ljudskih efektiva i prakticno nije ni stigao da ih pokrene. Pravdanje poraza losim politickim odlkama je bacanje prasine u oci. Politicari su mogli da pregovaraju na osnovu podataka o situaciji u ratu na terenu i koji bi njihov razlog bio da uropaste sigurne uspehe. Nelogicno. Pa oni su nas i uveli u sukobe da bi oruzjem ostvarili politicke ciljeve a vojske im nisu dale dovoljno “ materijala“ za ptegovore cak suprotno. Za taj period moze se reci da je VJ svoj kvalitet pokazala u brzoj dislokaciji trupa po potpisivanju vojnotehnickog sporazuma i povlacenju sa drzavne teritiorije.Jos su mi mucni utisci mahanja zastavama i cuvenim pozdravima sa tri prsta kao da smo pobedili a ne povukli se sa svoje teritorije. Gledao sam kako je 16.juna 1999. godine deo jedinica garnizona u Kraljevu proslavio svecano dan vojske uz dodelu ordenja dok su Ibarskom magistralom prolazile kolone traktora i automobila izbeglog stanovnistva sa KiM. Neke moje kolege su plakale od muke i srama. Gleda sam „elitnu“ 252 oklopnu brigadu kako pristize kuci u kraljevo sa pijanim posadama stektanje puskama i pogadjanjem hvala bogu i danas slobodnog kraljevackog neba. Nedisciplina neorganizovanost i haos. Posle su rezervisti otelo par tenkova i transportera blokirali grad zahtevajuci novac na ie ratnih dnevnica za odbranu zelmlje. Prava slika pobede i uspesnosti vojske?Postoji cak i dokumentarni snimak kada Pavkovic moli pripadnike krusevacke brigade da ostanu na KiM jer im je pre….ilo i oce ljudi kuci. Rezerva bato ( i na kraju visegodisnja borba za ratne dnevnice sto su mediji i otpratili). Sve te vojske pa i RS i RSK u bile teritorijalne, seoska cetnicija i kada su ih 95. godine napale mobilne dobro organizovane snage neprijatelja dozivele su poraz a politicari su pregovorima uspeli da sacuvaju deo teritorije pa su tako srpski Drvar Bosansko Grahovo i dr. ostali u federaciji. Pobeda?Moguce.Na moju visestruku srecu i zalost svoju profesionalnu sudbu podelih u delu tih organizacija te.mi prodje zivot zaradih penziju ali i dalje ne mogu da kazem da je i jedna vojska kojoj sam pripadao bila pobednicka jer zivim u jedinoj zemlj Evrope koja nije u mogucnosti da sprovede ustavna ovlascenja na svojoj teritoriji sto se decenijama grubo preslikava na nase licne zivote. Tako ja to vidim . PS na lokalnom nivou i nivou pojedinaca svakako da postoji sijaset primera pozrtvovanja hrabrosti strucnosti a ovde sam govorio o celinama koji su sve do jedne podbacile. Posle 36 godina opasaca ne bih zakleo da ce i ova poslednja vojska uspeti da odgovori izazovu. Valjda nam je takav istorijski usud. No sve srpske vojske od 1804. do danas su imale sudbinu feniksa nestajale su u vihoru ratova i ustajale obnovljene zahvaljujuci medjunorodnom faktoru i interesima stranih sila zavisno od geostrategijske trenutne situacije. Tako ce biti i ubuduce.

В

@Jovan M Dimic
Сјећам се тих сцена из Краљева и војника који , сједећи на тенку, рафал за рафалом из М-70 шаљу у небо, као да су се вратили из неког боја у којем су до ногу и заувијек потукли непријатеља, а не повукли се са дијела своје територије и препустили га шиптарским бандама. Нисам себи могао доћи од тих сцена и крстио сам се и лијевом и десном руком. Тачно је, на жалост, да су се многи војни обвезници касније понашали као да су били најамничка војска и да су у рат ишли зарад материјалне користи (а не да бране земљу, за шта су положили и заклетву), те су очекивали да их, завршетком борбених дејстава, неко обилно новчано награди, али је, исто тако, тачно да су професионалци (активна војна лица) били (за разлику од резервиста, који су, самим бројем, изнијели највећи терет рата и при том остављали код кућа незбринуте породице) збринути и плаћени и током рата 1991-1995 и рата 1998-1999 на Косову и Метохији.

В

Азербејџанске снаге неће, у коначници, постићи много више од овог што су до сада постигле. Снаге Арсаха (јерменски назив за Нагорно Карабах) и сама војска Јерменије су, по питању професионализма и борбеног морала несумњиво најбоље у региону јужно од Кавказа. Јермени немају другог избора, већ да се одбране без обзира на губитке, које им противничка страна (судећи по медијским извјештавањима) углавном наноси уз помоћ беспилотних летјелица (директним дејством наоружаних летјелица по вриједној, софистицираној техници – средства ПВО, артиљеријска оруђа и оклопна возила и навођењем артиљеријске ватре уз помоћ осматрачких БПЛ), пошто је, ипак, у питању њихова земља. Азербејџан има предност у живој сили и савременој техници, коју убрзано набавља посљедњих година, захваљујући приходима од промета фосилних горива, али му то неће помоћи да оствари коначни циљ – стављање Арсаха под ефективну контролу. Једино што ће произаћи из ове, од стране Турске подржане авантуре, је велико крвопролиће и губитак материјалних средстава.

Odgovori
Gl

Novi poligon za testiranje BPL, dronova samoubica i precizno navođene artiljerije sa jedne i relativno novije ruske PVO sa druge strane ( eto prilike da vide kako u ratnim uslovima radi čuvena S klasa PVO ). Preko kičme nesrećnog naroda koji živi u tim oblastima velike sile i proizvođači oružja će se baviti statistikom i analitikom. Kada pokupe dovoljno podataka cela ova ujdurma će se završiti povratkom na pozicije sa kojih je i počela uz prisustvo neke kvazi mirovne sile ili alijanse.

Odgovori
Jo

To su tvoje puste zelje. Nema povratka na staro, Azeri idu do kraja uz pomoc Turske. Dzaba relativizujes stvari,dronovima osvajaju parce po parce teritorije i na kraju ce osvojiti. Samo ne znamo koliko ce trajati rat,ali ne duze od par meseci.

В

@Jovica Spasic
Колико год биле ефикасне, летјелице (пилотиране или беспилотне) су у служби копнене војске и не могу да одраде комплетан посао. Терен је у вашим рукама, тек кад на њему имате пјешадију, а она је рањива и на изузетно примитивна средства. Америчка искуства из ратова у задњих 20-ак година иду у прилог овој тези – нигдје дејство софистицираним средствима није у потпуности искоријенило непријатеља, ослабило да. Поставља се питање колико је и рентабилно (и ефикасно) изузетно скупа борбена средства користити за уништавање малих група лаке пјешадије. Неће Азербејџану поћи за руком да ураде нешто више од овог што је већ урадио, пошто се нешто питају и Јермени, који су и у рату 1988-1994 (који се јесте водио под другачијим околностима и другачијим средствима) показали да су спремни да се боре за своју земљу до задње капи крви. У правом рату, много зависи и од мотивације војника за борбу, а у овом случају Јермени бране своју земљу.

Gl

@Jovica Spasić
dok vojnička čizma ne stane na zemlju ona nije osvojena. Sve ovo ostalo može da služi isključivo i samo kako priprema za pešadijsku invaziju. A mislim ( ne tvrdim i nemam ama baš nikakve želje pa čak ni puste ) da to toga neće doći jer obe vojske imaju dovoljno naoružanja, iskustva i motivacije da se ubijaju decenijama tamo.
Zato i dalje smatram da će ovo da traje još neko vreme i to samo dok se ne odradi analitika efikasnosti i eventualno primena u praksi neke nove taktike.
Turska ide samo do tačke do koje se dogovori sa ostalim zainteresovanim stranama a verujem da Rusija neće dozvoliti kapitulaciju Jermenije i postavljanje Turske vojske na granice svoje zemlje.

Cr

@Jovica Spasic

Азербејџанске снаге још увек нису ушле у територију која административно припада Нагорно-Карабаху. Све што су освојили, освојили су у тзв. „бафер зони“ која се налази изван Нагорно-Карабаха и коју су Јермени 90-их циљано заузели како би комплетно „спустили“ противника у низију која почиње после оних планинчуга у Нагорно-Карабаху и иде ка Црном Мору. Све и ако Азербејџан успе да заузме тај „први прстен“ (а још увек није успео), иза тога их чега пробијање кроз кланце и гудуре ка било ком иоле значајном насељеном месту.

Овај рат лако може да потраје месецима а можда и дуже, уколико не буде неке дипломатске иницијативе. Од брзе победе Азербејџана по свему судећи нема ништа, и колико год да је импозантан учинак њихових дронова толико је шокантно видети их како гину на гомили када негде крену у пробој или им противник артиљеријом поклопи читаву јединицу која је кренула негде на испомоћ. Само што Јермени у тим ситуацијама немају висококвалитетне камере на свакој гранати коју испале, па изгледа као да само ћуте и трпе губитке. У стварности је ово озбиљан рат и врхунска артиљеријска битка, а озбиљне су на жалост и жртве на обе стране.

Ik

Azeri su samo u zadnjih 2-3 godine ulozili oko $3 mlrd u svoju vojsku kupili su sve sto je bilo dostupno od modernog naoruzanja Izraelske i Turske proizvodnje. Armeni imaju ogromne gubitke i prvi put su u podredjenom polozaju, njihovo naoruzanje je prilicno staro i losem stanju(vecina sadasnje opreme je dobijena jos u vrijeme SSSR). Imaju veliko srce i ne boje se sukoba, mada mislim da ce ovaj put morati povuci sa odredjenih polozaja i teritorija koje sad drze (a ko zna mozda je to vec i dogovoreno pa je sve ovo farsa za narod i medije)

Iv

A onda su došli oblaci i kiša i sve se vratilo na dobru staru artiljeriju – BPL danima nema..

Inače ovaj rat se vodi u drugačijim uslovima i drugom vremenu – sukobi na Balkanu izgledaju kao rat strelama i kremenim sekirama.

Pouke za našu vojsku su mnoge – nadam se da će se ovo “iscepkano” marketinško kupovanje dva od kineza, tri od rusa, četri od francuza zaustaviti i da će krenuti ozbiljnije formacijsko opremanje.

Odgovori
BB

Možda su poobarani

St

Ja ne verujem ni da su Rusi izvukli neke pouke. Imaju stratesku avijaciju i balisticke rakete, i to im je strategija vec 70 godina.
Ako budemo dovoljno pametni sad cemo da nabavimo vise dronova sa vise raketa (a ne 6 kineskih dronova sa 18 raketa) ili da konacno pokrenemo proizvodnju naseg naoruzanog drona a domace fabrike da konacno osvoje tu svemirsku tehnologiju pravljenja navodjene rakete.
Pa cemo vremenom napraviti i vece i bolje naoruzane. To se sad vise isplati nego kupovati 8-10 aviona.
Inace, nadam se da je celom VTI i Jugoimportu sad malo jasnije da je PASARS promasen projekat i da su vreme i pare mogli da utrose na nesto drugo.

Dr

@Stojko

Jadni nesposobni Rusi, sta oni znaju o ratu i Vojsci. Kako li su samo tako nesposobni uspeli da sacuvaju onoliku zemlju, a nema ko nije pokusao da je osvoji. Sto se tice Pasarsa, pa na primeru Nagorno Karabaha pokazalo se da je Pasars pun pogodak.

Sr

@Drina
Vidite da se mnogo mocniji 3D(tj. spreguta dva radara da se dobiju sve tri dimenzije) radari muce, ali zato ce nasa 2D zirafa da ih pronadje odmah?……Naravno da nece. Naravno da se crno pise svakome ko misli da sa onom sklopocijom unisti modernu borbenu bespilotku pre ona njega. Jel vi shvatate da je polazna rezolucija 750 metara i par stepeni po azimutu? To znaci da npr. nocu vi gadjate u odredjenu „kocku“, a BPL je zapravo, recimo 300m pravo i 250m desno? Nije problem za helikopter ili avion, uoci ga operater, treba mu radar samo da mu odredi grubo „pravac“, ali protiv borbenih BPL? Zna se sta ide

Pasarsu treba novi, moderan 3D AESA radar i kupola bez operatera, koja automatski odredjuje sve sto se balistike tice i nisanjena cilja preko podataka sa radara za sve tri dimenzije. Treba da se napravi izdvojena komandna stanica koja kontrolise, recimo 6 vozila do medjusobne udaljenosti od 10ak km, sa topovima koji ce da rade potpuno automatizovano bez ikakve posade unutra nakon razmestaja na borbene polozaje.

E to ce biti korisno oruzje protiv ovakvih ciljeva, kako trenutno stvari stoje, dobra je polazna tacka stvarno, ali je jako daleko od „resenja“, ne budite u zabludi.

В

@Nikola
У току рата 1991-1995 већину пјешадијских јединица (на подручју РСК и РС) су представљале тзв. лаке пјешадијске бригаде, које су носиле назив општине на чијем подручју су устројене, попуњаване добрим дијелом резервистима са подручја те исте општине и које у току рата нису ни мало одмакле од концепта Територијалне одбране и које често, нису имале било какву борбену вриједност, већ су само представљале инертну масу, која је задужила најбоље пјешадијско наоружање. Због таквих јединица се дешавало да оклопне јединице (уситњене до нивоа тенковске чете) беспотребно губе тенкове, пошто су, умјесто да их користе у маси за продоре на кључним правцима, тенкове морали користити да охрабре и мотивишу горе поменуту пјешадију (за шта тенк није намијењен), која, заузврат, није довољно или уопште штитила поменути тенк (да, често само један) у наступању , ради чега би га непријатељ лако уништавао најједноставнијим противоклопним средствима. Било је у оквиру ВРС добрих пјешадијских јединица (нећу именовати, да не изоставим неку – готово искључиво корпусне јединице, које су биле устројене у мирнодопском периоду, у оквиру корпуса ЈНА), које су онда кориштене без одмора на свим ратиштима, ради чега су до краја рата остале без главнине најбољих бораца. Чак и те и такве бригаде, које је био глас добрих пјешадинаца, нису биле такве у потпуности, већ један или два батаљона из састава истих, док су остали борци били задужени за чување стационарних положаја.

Odgovori
Ku

Pa prijatelju nije da je to bas bilo tako. ‘Inertna masa’ je potpuno promasen pojam….malo vrijedja..mogu ti nabrojati dosta ‘lokalnih’ brigada koje su bile sve samo ne to sto ti pricas. Ima tu jos jedna stvar. Koliko je koja brigada bila dobra cesto je bilo u vezi sa samim ratistem gdje bila angazovana. Recimo neke brigade 2KK koje nisu imale aktivno ratiste do kraja ‘94 u prvim borbama ‘nisu se snasle’ nasuprot brojnih drugih brigada koje su non stop bile na vrucoj liniji..da ne nabrajam imena. Ovo ti odgovorno kazem kao nekadasnji ponosni borac krajiskih i posavskih brigada VRS. Pojam ‘lake brigade’ se uslovno mogao uzeti doslovno za neke samo…dok je vecina ipak imala i solidno tesko naoruzanje i logistiku.

Wo

Inertna masa? Ne mozete vi u gradjanskom ratu od narodne vojske ocekivati „marince“. Ja sam bio par poslednjih meseci u jednoj lakoj pesadijskoj brigadi, nismo bili najelitniji (zna se koja je brigada bila najbolja u VRS) ali bili smo organizaciono solidni i imali smo dobrog komandanta. Da smo imali vise mladih bili bi i borbeno sposobniji a ovako, kako treba da se bore 40+godisnjaci posle 3 godine gradjanskog rata?

Al

Imenuj druze,imenuj,jer za neke niko nije ni cuo,npr,Zaštitni Puk,Prva gardijska,specijalna brigada policije…….i u pravu si u svemu što si rekao.

В

Нигде нисам видео борбе у насељеним местима. Под условом да су свих 350 квадратних километара насељени и без међупростора, просек је 16 км2 по насељеном месту. Не бива баш…

Odgovori
Ti

Sukob u regiji Kavkaza nije nov i nije jednostavan. Kao i svaki sukob ima više dimenzija koje se ogledaju kroz: javnosti nedostupne političke dogovore moćnika, specijalni rat koji se servira javnosti i na kraju sukobe i odnos snaga na terenu. Ako se Jermeni odbrane silom oružja, zadržava se status kvo i stvaraju preduslovi za neke nove varijante dogovore u nihovu korist. Ako Azeri nešto osvoje postoji šansa za trajni dogovor, kao nešto su se zadovoljili, ili opet neka vrsta zamrznutog komflikta. Što se tiče tehnike, koja se koristi, zaista je tehnološki zastarjela i ne vjerujem da će moderne bespilotne letjelice same odnijeti prevagu na terenu. Doživio sam i artiljerijske napade i avio bombardovanja 90-ih i realne su šanse preživljavanja pješaka a moral je nešto sasvim drugo. Ako neko odlučno brani poziciju, nemareći za život, tu se ne prolazi lako. To boli sve strane. Dugi sukobi i dezinformacije, sa pratećim demorarisanjem i kriminalom koji se javlja je nešto što rastura i najčvršće ljudstvo. Svakako se ne radi o brzom sukobu tipa izraelsko-arapskih ratova i neće biti brze vojne pobjede. Brzo će tamo i zima i sve zaustaviti. Rat je jedno zlo, koje treba zabraniti međunarodnim konvencijama a svako treba biti spreman da se brani od nekoga ko ti ulazi u kuću i ubija najmilije. Politika je ta koja treba da obezbjedi boljitak sopstvenom pa i manjinskom narodu da tu živi zadovoljan.

Odgovori
no

Steta sto ovakvog stava nije bilo prije , prije nego je 100000+ glava palo….

Pa

Odlična analiza ,kao da smo gledali iste stvari i na kraju došli do istog zaključka . Dobar deo svega je propaganda i sa jedne i sa druge strane,ali i šteta je velika i za jednu i za drugu stranu. Treba navesti još da oni ratuju za teritoriju ne veću od teritorije jednog okruga u Srbiji ili jedne župe u Hrvatskoj ,da ta regija ima oko 150 000 stanovnika (kao jedan osrednji grad na Balkanu) . Da tu nema nikakve specijalne ekonomije koja može da bude uništena . Da Rusija niti bilo ko drugi ne može da bude umešan u taj sukob (Rusi zato što to nije deo teritorije Armenije) ,a drugi jer ni Azerbejdžan nije deo bilo kog saveza ,a nije ni u stanju da obezbedi prevlast nad tom teritorijom (mirovna misija ne može da se uspostavi na drugi način i potrebna je odluka Saveta Bezbednosti UN) . Da Rusiji i Americi odgovara rat . Rusiji jer se na taj način uništava konkurent Gasproma ,Amerci jer je Armenski lobi izuzetno jak ,a i nemaju nikakav drugi interes tamo. Čak i nama odgovara (iako nije to časno reći zbog žrtava) jer smo „izgubili“ konkurenta na tržište vojne opreme ,a Azerbejdžan je to bio (sad već svakako da se neće u skorije vreme „povampiriti“) i inkasirali smo neki profit od prodaje našeg naoružanja obema stranama. Ako je tačno (a vrlo verovatno da jeste) naše rakete Grad 2000 dimeta 41 km su imale „vatreno krštenje “ u tom sukobu . I ko zna šta sve još ne od naoružanja (saznaćemo naknadno).

Što se tiče dronova ,ne može se povući paralela između hipotetičkog rata u Evropi i rata na Kavkazu . U Evropi bi takav rat bio još ekstremniji i još krvaviji i još brži ,mnogo precizniji ,sa većim brojem žrtava ,sa ekonomskim krahovima koji bi nas sve skupa (sve zemlje Evropskog kontinenta) vratili u 19.vek, jer tehnološki Evropa je mnogo ispred ovog sukoba. Raznorazni dronovi jesu sadašnjost ratovanja ,ali nisu pretnja po Evropu .

Odgovori
Ni

Ukoliko ne dođe do direktnog vojnog mešanja sila u regionu, prednost je na strani Azera, imaju veću bazu,više para ( mogu da uvoze plaćenike), Turska ih velikodušno podržava .U dugotrajnom aktivnom ratu iznurivanja i trošenja resursa Jermenija može da bankrotira. Ali ipak veliki medved će da da zadnju reč, a njemu status kvo najviše odgovara.

Odgovori
В

@Nikola SFRJ
Све то је Азербејџан имао и у рату 1988-1994 (више живе силе, више тешке технике, летјелица – без беспилотних , наравно), па су опет изгубили. Варијанте са економским и војним изнуривањем Јермена би се, теоретски, могле обистинити када би Азербејџан био спреман да губи на хиљаде, ако не и десетине хиљада војника и када би ти исти војници били спремни (не због одбране своје куће, већ зарад отимања туђе земље) унедоглед да трпе артиљеријску ватру, свакодневне призоре мртвих и осакаћених тијела без глава и удова и да ,притом, размишљају о својим породицам код куће и бесмислу цијеле ствари. У рату постоји нешто осим просте математике, а то је психологија – сваки учесник у рату је жив човјек, са свим врлинама, манама, страховима и сумњама. Мислим да су се преварили када су пошли од рачунице која каже да је рат нека врста угодне видео-игре, а не прљаво, дуготрајно и мучно клање.

Cr

Са оружаним снагама које мора да одржава, Јерменија би одавно банкротирала да није било Русије која је испоручила гвожђурију далеко испод цене а често и за џабе (или је барем плаћање било политичко/економско а не у кешу). Руси сигурно неће дозволити да Јермени остану голоруки али Јерменима је много већи проблем што напросто не могу да поднесу ове губитке на дужи рок, нити им се исплати да сваких 4-5 година изгубе по хиљаду људи у неком мини рату где ће Азербејџан враћати парче по парче територије, па полагано… Јерменима треба дугорочно решење а Азерима нека врста победе, и та два циља је веома тешко приближити све док нема драстичних промена стања на терену.

Апсолутно најјезивија ствар је што огромну већину од ових стотина ако не и хиљада погинулих чине буквално деца рођена 2000. и 2001. године. Депресија да те ухвати када гледаш спискове које Јермени објављују, а прилично сам сигуран да ситуација није ништа боља ни на другој страни.

Wo

>> напросто не могу да поднесу ове губитке на дужи рок, нити им се исплати да сваких 4-5 година изгубе по хиљаду људи у неком мини рату где ће Азербејџан враћати парче по парче територије,

Tacno tako, na duze staze Jermeni definitivno gube. Ne postoji mogucnost za trajno drzanje te teritorije osim ako se RF direktno ne umesa, stavi na njihovu stranu i zaledi konflkt.

Sr

Dosta ljudi je u zabludi da su borbene bpl nesto „novo“ i „revolucionarno“ i da je Turska tu neki „lider“, nista od toga naravno nije istina. UCAV se koriste vec 20+ godina, samo je Turska, tacnije vrh drzave, zbog gradjanskog rata pocela masovo da objavljuje snimke dejstava zarad propagande i sirenja svoje bolesne ideologije medju krezubom sirotinjom.

Imate kod nas u muzeju oborenog Predatora koji je ipak malo veca „zverka“ od Bajraktara, nije to nama nista „nepoznato“.

Sto se tice inteziteta ratovanja, obe strane nemaju nikakvu modernu borbenu avijaciju(izuzev 4 SU-30 Jermenije koji su daleko od FOC). Znate dobro i na nasem primeru, dok ne pocnu da lete u vazduh industrijsko-energetska postrojenja, vojne baze, mostovi, fabrike sirom zemlje svaki boziji dan, rat je veoma ogranicen. To je ono sto fali obema stranama i sto bi „odlucilo“(to je ono sto fali i nama).

Mnogi ovde predlazu „sta raditi“ protiv UCAV, razne taktike….U ratu protiv kredibilnog protivnika(recimo Grcke), LA bi lovila komadne stanice, a krstarecim raketama bi digli u vazduh postrojenja za proizvodnju tih BPL(Grcka ima francuske krstarece rakete dometa 500+km) i lepo celu flotu prezivelih dronova ucinili beskorisnom. To je najveca „slaba tacka“ ove vrste UCAV, jer komandna stanica mora biti unutar zone dejstva bilo koje moderne LA(najdalje par stotina km). Uz dobre ELINT, SIGNIT i avione za nadzor/spijuniranje, nasli bi ih. Naravno da su ovakve letelice veoma opasne, ali ako nemate dobre visenamenske avione, nece vam „odluciti“ rat.

Problem je kada se ratuje protiv ozbiljnih globalnih sila(sto Turska nije), pa oni svoje dronove kontrolise van dometa bilo cije borbene avijacije hiljadama km. daleko od ratista, imaju globalno pokrice, a imaju para i resursa da ih proizvedu koliko god treba….tu bogami nema resenja za nekoga poput nas(osim da se takav sukob izbegne).

Sto se tice naseg oruzja za neutralizaciju ovakih borbenih sistema u buducnosti, „modernizovana ZIrafa“ moze samo da sanja da detektuje pravovremeno ovakav borbeni sistem i adekvatno navodi Bofors top.

Kupovina borbenih sistema od Turske i jos gore stavljanje nase drzave na stranu takvih rezima? Da li ste vi ljudi normalni? Jel treba opet da nas ceo svet gleda kao nenormalne?

Odgovori
Dr

Odlicna analiza.

Odgovori
Po

Nije loše za početak uzimati od svih te bezpilotne letelice (a po pitrebi i drugo ako treba) ukoliko iza toga stoji namera da se svi ti sistemi detaljno prouče i da se od njih uzme najbolje da bi smo i mi sami počeli proizvoditi svoje BL visokog kvaliteta. Ukoliko u ovoj trgovini nema te namere (a netreba ni da se zna) onda takva trgivina možda i nije koristna — mada u svemu ima i dobrog i onog drugog. Najvažnije promisšljati i biti upiran u pislu!

Odgovori
Iv

Ne znam kako mislis da ih mi sami proizvedemo. U mom poslu nema maistora ni za osnovno, mozda ako bi se kadar sada skolovao pa za deset godina, ali ko ce da obuci taj prvi kadar. Morao bi neko iz inostranstva da dodje. Nije to tek tako, mi smo izgubili kontinuitet, skolstvo nam je na najnizim granama. Pa niko nije lud da radi za crkavicu od 1000eura a vrhunski je inzenjer. Nema od toga nista. Kada plate relano porastu, kada skolstvo ojaca, kada ljudi pocnu da se vracacaju tada mozda, nesto bude. Moze i zastava da kupi deset ferarija i da ih rasklopi ali neznaci da moze da ih napravi.

ha

Covece, dobro smo se mi drzali 99te, sta je sve nas rokalo, krstarece, strateska avijacija, predatori, B2, B52, sve sto na zapadu leti. Zasto nepodignu suhoje na dronove, da ih potamane, neverujem. da je nesto tesko pogoditi dron. Mi smo ih 99te bas skidali.

Odgovori
Dr

Može li neko da mi objasni da li je moguće da BPL koja po mom utisku kao da stoji iznad cilja ili se kreće malom brzinom na nekoj visini od par hiljada metara ne može biti otkrivena i oborena već uništava borbenu tehniku i ljude kao da su glineni golubovi. Pa sredstva za PV zaštitu trupa obaraju avione koji su daleko brži i imaju mnogo bolje manevarske sposobnosti. Unapred hvala za objašnjenje.

Odgovori
Ma

Upravo u tome i jeste problem, sto su suvise spore. Mnogi radari starije generacije ce takve mete „protumaciti“ kao stacionarne. Slican problem je i sa detekcijom lebdeceg cilja (npr. helikoptera koji lebdi).

Iv

Da Marija to je problem za starije radare, ali ruski su 35 otkriva mi 8 koji stoji u mestu na 100km, i to ke jedini avion koji to moze od svih zapadnih konkurenata. Skoro sam bas to gledao, zato sam napisao zasto Jermeni nepodignu suhoje da skidaju te letelice, a mogu to sigurno. I meni je neverovatno da bespilotna letelica toliko stete pravi kada su lake mete

Ma

@Ivan Uzice
Dobro ste rekli, SU 35… Ali, Jermenija ne posjeduje SU 35… I ono sto se na terenu nalazi su uglavnom radari starijih generacija…

Pe

Za ovaj rat je veoma bitno razumeti da je politicko rukovodstvo Jermenije, Pasinjan, doslo na vlast kao posledica revolucije, i nije u ljubavi sa Putinom.
Ocistili su sluzbe bezbednosti od ljudi vernih Kremlju, krenuli da obuzdavaju korupciju, na drzavnoj TV Jermenije je emitovan prikaz dogadjaja oko pokusaja ubistva glavnog opozicionog lidera u Rusiji ovog leta.
Zbog svega ovoga, zvanicnoj Rusiji odgovara da vlast Pasinjana izgubi rat, kako bi pali i sa vlasti.Nazalost, Jermenija je znacajno siromasnija od naftom bogatog Azarbejdzana, i u nekom duzem sukobu, Jermenija nema sanse.

Odgovori
Dr

Kako mozete napisati ‘Jermenija nema sanse’, ako u Jermeniji nema rata? Ratuje se oko Nagorno Karabaha, to vam pise u naslovu teksta, ali vi izgleda ni naslov ne citate.

Nema ovo veze sa Rusijom, Putinom i jermenskim premijerom.
Dovoljno je pogledati kartu i videti sta razdvaja Tursku od turkijskih naroda i bice vam jasno ko stoji iza svega ovoga.

Jermeni i njihov premijer svesni su cinjenice da je Rusija jedini garant opstanka Jermenije kao drzave. Pogotovo jermenski premijer koji je i sam ucestvovao u ratu ’90-ih.
Da nemaju Rusiju iza sebe, pojeli bi ih Turci za dorucak. Osim Rusije niko drugi niti bi hteo, niti bi imao nacina da pomogne Jermeniji (u slucaju napada Turske na Jemreniju), zato sto Jermnija sa jedne strane ima Tursku, sa druge Azere, sa trece strane imaju Iran gde zivi vise Azera nego u samom Azerbejdzanu, a sa cetvte strane Gruziju ciji odnosi mogu da se uporede sa srpsko-hrvatskim odnosima ( nisu se ubijali, ali se ne podnose).

Vasa tvrdnja da Rusima odgovara da Jermeni izgube rat nema smisla.
Rusima ovaj sukob nikako ne ide na ruku. Imaju dobre odnose i sa jednima i sa drugima i zato ne zele da se mesaju, pogotovo sto se sukob vodi oko teritorije koju ni sama Jermenija nije priznala.
Ako bi se Rusi stavili na stranu Nagorno Karabaha, izgubili bi Azerbejdzan i eto im sutra Amerikanaca tamo.
Jedino sto Rusija moze u ovom trenutku da uradi je da obe strane natera da sednu za pregovaracki sto. Sve drugo, poraz Nagorno Karabaha ili ruska intervencija, je nerelano za ocekivati.

I za kraj, Dusane, pre nego sto vam se Rusi pocnu prividjati u svemu, malo se informisite o temi koju komentarisete. Sukob oko Nagorno Karabaha/Arcaha stariji je i od Putina i od jermenskog premijera…

Pe

@Drina
Nijedna drzava na svetu, pa cak ni Jermenija, nije zvanicno priznala drzavu“Nagorno-Karabah“, i ne postoje „Nagorno-Karabahci“,vec je to zakonska teritorija Azerbejdzana gde zive Jermeni.
Azerbejdzan je tamo vrsio zlocine nad Jermenskom manjinom, zbog cega je bio rat.
i od 1994, Jermenska vojska drzi Nagorno-Karabah.
To je sve bilo u periodu kada je Rusija podrzavala Jermeniju.Danas je situacija drugacija jer Putin ne zeli da podrzi novu,demokratsku vlast u Jermeniju.
Takodje, Rusija nema zelju da se svadja sa Turskom posle Sirije i Libije jos i u Azerbejdzanu.Kao sto smo videli, u oba sukoba su Rusija i Turska bile skoro izjednacene,mada vise u korist Turske u Libiji.

Wo

>> Putin ne zeli da podrzi novu,demokratsku vlast u Jermeniju.

Pa cekajte a ugovor o kolektivnoj bezbednost itd? Ja sam mislio da Rusija mora da se umesa u takvim slucajevima? Tja, verovatno su i Jermeni isto mislili… Bilo je mucno danas citati intervju sa jermenskim ambasadorom u Nemackoj gde su ga novinari sve vreme propitivali o Rusiji a on konstantno izbegava da kaze bilo sta. Rusiji je dakle mera Turska, kakva USA i Kina, kakvi bakraci.

Ma

@Wolfgang
Ugovor o kolektivnoj bezbednost važi za Jermeniju, ne i za NK. NK nije potpisnik istog.

Ma

@Wolfgang
Da dodam, NK ni ne može biti potpisnik jer nije međunarodno priznata država. NK su priznale samo Prijednostovlje, Abhazija i Južna Osetija, koje takođe nisu međunarodno priznate države. Poslednje dve su priznate od strane nekoliko država članica UN.
Sad Vi razmislite šta bi značilo da se Rusija uključi u ovaj rat direktno.

Wo

@Marija

>> Ugovor o kolektivnoj bezbednost važi za Jermeniju, ne i za NK. NK nije potpisnik istog.

Interesantno, a Jermenija proglasila opstu mobilizaciju, dakle u ratu je, ili?

Ma

@Wolfgang
Mobilizacija podrazumeva dovođenje vojske u stanje spremnosti za rat, a ne nužno i rat.
I, da, ratuje se, ali na teritoriji Azerbejdžana (i NK koji formalno-pravno pripada Azerbejdžanu). Dakle, u Jermeniji se ne ratuje. I to je veoma interesantno – zašto se na teritoriji Jermenije ne ratuje… :) Možda baš zbog tog Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

Wo

>> Mobilizacija podrazumeva dovođenje vojske u stanje spremnosti za rat, a ne nužno i rat.

Maria Vladimirovna Zakharova da li ste to vi???

Ni

@Petrovic Dusan

Nagorno Karabah formalno-pravno pripada Azerbejdzanu, ali sa istorijske tacke gledista oduvek je pripadao Jermeniji. Sve dok komunisti nisu iscrtali neprirodne granice.
Kad smo vec kod medjunarodnog prava i Kosmet je deo Srbije, ali vama to ne prestavja problem da pisete kako je Kosmet albanska drzava, nesto sto nije srpsko itd.
Maltene se uvredite kada vam kazem da ce Kosmet kad-tad biti vracen u ustavno-pravni poredak Republike Srbije, a sad toboze brinete o teritorijalnom integritetu Azerbejdzana.
Licemerni ste i tumacite medjunarodno pravo onako kako vama odgovara.
I u pravu pravu ste ne postoje ‘Nagorno Karabahci’, kao sto ne postoje ni ‘Kosovari’ koje cesto spominjete u vasim komentarima.

Sto se tice zlocina Azera nad Jermenima u Nagorno Karabahu, nista tamo nije crno belo. I jedni i drugi su ubijali i progonili druge, ne samo u Nagorno Karabahu nego i u Jermeniji i u Azerbejdzanu. Eto juce su Azeri pogodili jermensku crkvu u Nagorno Karabahu. Nedaleko od te crkve nalazi se dzamija koju su Jermeni srusili ’90-ih.
Decenijama jedni druge ubijaju i progone, ruse jedni drugima sela i bogomolje i tako u krug, nesto poput Arapa i Jevreja.
Zato sam vam iznad napisao da je taj sukob stariji i od Putina i od jermenskog premijera.
Ali vi ocigledno ne znate da su Jermeni i Azeri ratovali i pre 100 godina, da su Rusi 90-ih pomagali i jedne i druge i da su na pocetku rata bili vise na strani Azera nego Jermena.
Tek tamo pred kraj sukoba, kada su Turci poceli da gomilaju trupe na granici sa Jermenijom, Rusi staju na stranu Jermenije u pravom smislu te reci, navodno su tada dopremili i nuklearne oruzje u Jermeniju nakon cega Turci povlace rucnu.

Sto se tice drugog dela vaseg komenara,
Vec sam vam rekao da imate veoma bujnu mastu, u stanju ste da u glavi konstruisete dogadjaje koji se nikada nisu dogodili i da sami sebe ubedite da su se zaista dogodili.
Ali nemojte preterivati.
Rusi i Turci nisu ratovali jedni protiv drugih ni u Libiji ni u Siriji. Tako da ne znam o kakvom izjednacavanju pisete.
Isto vazi i za poredjenje Rusije i Turske, prvi imaju toljagu kojom mogu da izbrisu Tursku sa lica zemlje. Drugi imaju pracku i samim tim nisu ista liga i nikada nece ni biti. Naravno ovo ne znaci da ce prvi upotrebiti toljagu, to je cisto ilustracije radi.

Za kraj cu vas podsetiti na ulazak Turaka u Siriju da se obracunaju sa sirjskim Kurdima koji su bili pod zastitom Amerike.
Ako bi se vodili vasom logikom Turci su se tada izjednacili sa Amerikom, mozda cak i presisali Ameriku, zato sto su nalupali americke sticenike a Amerikance naterali da pobegnu u Irak.
Naravno svi znamo da nije tako, ali eto vasom logikom ispada da je tako, i da Turska ne moze da se poredi sa Amerikom nego je po sredio bio goli interes, Ameri su sabrali dva i dva i zakljucili da im je Turska kud i kamo bitnija od Kurda.

Ma

@Wolfgang
Moguce…

Pe

@Marija Hvala Vam sto ste dodatno razjasnili moje navode, preciznije nego ja.Da, Azerbejdzan u zakonskom smislu ne ratuje protiv Jermenije, vec na svojij teritoriji, samim tim, Rusija nema obavezu da se vojno mesa.
Ali u prakticnom smislu, naravno da Rusija, koja ima cak i vojne baze u Jermeniji, moze vrlo lako da snabde Jermeniju savremenim oruzjem,samo to ne zele, zbog prirode vlasti u Jermeniji, i Turske.
@Nikola Ne znam odakle Vam sad Kosovo u ovoj temi, ali realno, NATO vojska je garant nezavisnosti Kosova, najjace ekonomske i vojne drzave sveta-tri nuklearne sile-priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu.
Takodje,na Kosovu preko 90% albansko etnicko stanovnistvo,daleko spremnije da uzme pusku i brani Kosovo, nego sto bi Srbi iz centralne Srbije uzeli oruzje i napali na NATO snage.
Tokom 80 godina koliko je Srbija u novijoj istoriji,posle 1400 godine, kontrolisala Kosovo,(1913-1914,1918-1941,1945-1999) ova teritorija je bila uvek veoma problematicna, i sad je ocigledno da nece vise biti u okvirima Srbije.

Dr

@Petrovic Dusan

Odakle sad Kosovo u ovoj prici? Pa cisto poredjenja radi sa Nagorno Karabahom, i da vas podsetim koliko ste licemerni.
Ja nisam pisao ko kome garantuje nesto niti sam pisao o ekonomiji, napisao sam da je Kosmet sastavni deo Srbije. To vam pise u Ustavu R. Srbije, to vam priznaju i UN. I sta vam nije jasno?

Moze na Kosmetu da bude i 100% albanskog stanovnistva, ali to ne menja cinjenicu da je Kosmet deo R. Srbije.
To da li bi Albanci sutra uzeli puske u ruke, a Srbi ne bi, vi o tome ne znate nista.
Ali verujte mi, ako bi do toga doslo, ne bi se oni proveli nista bolje nego ’98/99-e.

I o kakvom napadu na nato trupe pisete? Nisam primetio da ste iznad napisali da Azeri napadaju ruske trupe, a sad pisete o napadu na nato trupe.
Ako niste primetili pisao sam o vracanju Kosmeta u ustavno-pravni poredak R. Srbije ( sto ce se dogoditi kad-tad u to ne sumnjajte), a ne o napadu na nato drzavu i trupe. To sto na Kosmetu postoji americka vojna baza, pa Boze moj postojale su i u mnogim drugim drzavama pa ih vise nema, pa nece ni Bondstil doveka.
Razumem da vam je sve ovo cudno ipak ne gajite nikakva osecanja prema zemlji u kojoj zivite, ili se predstavljate da zivite, ali nisu svi kao vi, Dusane.

Ne pocinje istorija 1913. godine Dusane. Bilo je valjda nesto i pre toga. Odete na Kosmet i vidite srpske crkve i manastire stare stotinama godina. Posle toga svratite u Pristinu, odete u muzej kad tamo izlozena jakna Vilijema Vokera. Kazu, najvredniji eksponat koji imaju.

Pe

@Drina Vi tvrdite da u Nagorno Karabahu ima Ruske vojske?
Za sada o tom nema reci,naprotiv, upravo izostanak bilo kakve pomoci Jermenije od strane ruske vojske je problem.
Kosovo nisam pominjao i nema neke veze sa ovom situacijom.Ipak,istorijski srednjeveokovna Srbija je prestala da postoji oko 1450,a seobama Srba na sever, Kosovo je napusteno.
Istorijski je tacno da je u prvom balkanskom ratu 1913 prvi put nakon 1540 srpska vojska zauzela Kosovo pod komandom Bozidara Jankovica.
Ali sta je sa 460 godina pod Turcima?To je skoro 5 vekova, koliko su Albanci bili u svojoj kuci na Kosovu.
Srbi polazu na Kosovo pravo istorijski,ali i Albanci.
Kao sto znamo UN je odbacio tuzbu Srbije, i UN ne donosi zakone o priznavanju drzava,vec svaka drzava clanica sama resava.
Danas je situacija resena, i nikakav“ustav Srbije“ nece da natera kisu sa pada iz pravca zemlje ka oblacima.

Bo

Albanci se nisu masovno doseljavali na Kosmet odmah posle pada srpske srednjevekovne države. Tek od kraja XVII veka Albanci muslimani se masovnije doseljavaju, a Albanci katolici su se digli zajedno sa Srbima protiv Turaka sa Čarnojevićem i deo se kasnije iselio na sever. Albanci na Kosmetu postaju većina tek u XIX veku. Dakle, Albanci su većina manje od 200 godina, a Srbi su bili većina na Kosmetu i pre proširenja srpske države na Kosmet (za vreme Vizantije) pa do početka ili sredine XIX veka. To mnogi, kao vi smetnu sa uma. Kontinuitet je na strani Srba u svakom slučaju.

12

Pozicija Rusije (gospodara kavkaza) se promenila i Azerbejdžan odlučio da koristi priliku dok ima podršku Turske. Ovaj sukob neće da se promeni, niti će verovatno išta kao i sukob uspeti da promeni (bruka je za čoveka da se to naziva ratom, samo zato što se puca i gine, ali pokazuje koliko je prag za sukob nisko pao, a biće još niži kako napreduju hipersonična oružja). Region je težak, izlovan, nema druge realnosti osim sukoba. Nema šta da promeni takvo stanje. A oružje je oružje, seje jad. I da neko odnese vojnu pobedu, ništa se suštinski time ne menja. Ovo je ubijanje jer ne uspevaju da smisle bolje od toga.

Odgovori
Wo

>> Ovo je ubijanje jer ne uspevaju da smisle bolje od toga.

Jermeni su jako star narod i drzava, postoje u kontinuitetu vise nego duplo duze od nas, i duze od svih evropskih drzava. E sad kad vidite kako se mi lozimo na istoriju, stradanja, uskrsnuce (drzave) pa onda pokusaje konsolidacije i vracanja na „staru“ slavu itd. mozete misliti kako je njima, odnosno koliko im je tesko da prihvate danasnju realnost. Narocito sto je ta realnost posledica genocida i dogovora izmedju Turske i SSSR-a. Mislim Karabah je realno obicna kavkaska vukojebina na 2K metara nadmorske visine gde koze pasu pod rucnom kocnicom. Ali za njih je to jedna od istorijskih provincija drevne Jermenije. A za Azerbejdzan suvereni deo teritorije…

Dr

@Wolfgang

Ako je vas bivsi nickname Mayer, nisam primetio da ste se nesto preterano ‘lozili’ na istoriju (ili historiju kako ste nekada pisali) i stradanje srpskog naroda. Nisam u vasim komentarima primetio da postujete teritorijalni integritet Republike Srbije, cak naprotiv primetio sam sve suprotno od toga sto ste naveli.
Na drugoj strani od Jermena necete cuti da pisu hvalospeve na racun Turske ( kao sto ste vi pisali o nato-u), da se odricu dela teritorije Jermenije itd.
I o kakvom sovjestko-turskom dogovoru pisete? Jos ce ispasti da su Rusi krivi za genocid nad Jermenima.
Sto se tice granica Jermenije, za to mogu da zahvale komunistima koji su se kao i nasi komunisti vodili onom: nema veze to nisu prave granice, to su samo medju-republicke granice.

Sr

@Wolfgang
Slazem se obicno sa vama, medjutim u ovom slucaju u putanju je obicna geopolitika(geografija+politika) sa strane Jermenije i ima poprilicno smisla. Lakse da se brane bas sa tih cuka na 2km jer su u sendvicu izmedju velikih i malih Turaka, nista posebno

Slicno kao sto je(ovo ce sada biti zesce kontraverzno i mozda ne prodje medijaciju, ali istino) Hrvatskoj vise trebala Krajina nego Srbiji, da bi dobili makar malo teritorijalne dubine u svojoj bumerang(oblik) republici, a ne zato sto im treba taj krs tamo da zjapi prazan. E sad sto je par stotina hiljada ljudi bilo zrtva, to je vec druga prica……ali u principu, pragmaticno govoreci, planski i sa potrebom. Politika je zesca k**va.

@Drina
Vi mesate redovno svoje emocije sa politikom. To vam je kao bensedini i alkohol….nije bas dobar koktel…..

Wo

@Srbofil

Ja sam uveren da se ovde radi o tome sto se taj region smatra kao sto napisah jednom od core provincija drevne Jermenije. Inace jermenski etnicki prostoj potpuno je iskasapljen i rasturen. Izgubljen je izlaz na Crno more, pa cak i cuveni vrh Ararat, koji je nacionalni simbol i vidi se iz glavnog grada Jerevana, nalazi se u Turskoj! Razlog je taj sto su sovjeti bili zaokupljeni gradjanskim ratom pa nisu mogli da ulaze u fajt sa Turcima oko granica Jermenske socijalisticke republike, radilo se naime o dvadesetim godinama proslog veka, i Kemal i Sovjeti konsoliduju svoje granice i rezime i eto…

Sr

@Wolfgang
Tako se sigurno pravda u propagandi, ali realne potrebe svakako ima.

Pe

S-300 unisten: potvrdjeno je da je Azerbejdzan unistio elemente S-300 Jermenije, tacnije, lansirne rampe 5П85С, kao i dva radara СТ-68У/УМ (35Д6, 36Д6 ili 19Ж6),a ima i video snimak:
https://bmpd.livejournal.com/4161634.html

Eto demanta price da bi S-300 spasao SRJ 1999.Ako jedan Azerbejdzan moze da ga unisti, sta bi uradila Amerika Britanija Francuska i ceo NATO…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

minmatar na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@F-15 Strike Eagle ajd pročitaj to što si sad napisao sam sebi jedno 3 puta na glas. Neće ameri vazelin od svakoga , a naš krajnji domet u bilo kojoj kupovini od njih bi bio neki block 40 ili tako nešto, možda čak neka od mašina a kojom su nas tukli '99. Aim 120 i…

03. Dec 2022.Pogledaj

Boban na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ivan Mislis da ce par baterija Patriota uraditi nesto? A nisu mogli sa 100 baterija S300? Da ce par desetina F16 uraditi nesto, a imali vise od 100 Mig 29 i Su 27? Nista to promeniti nece. A taj kepec iz Kremlja kako ga ti nazivas niti se krije niti ga zabrinjava ta saka zapadnog…

03. Dec 2022.Pogledaj

Batica na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Koje trziste ima? EU zatvoreno za narednih 20-30g minimun. Kina i Indija ih ucenjuju svaki dan. Imaju kvalitetnu radnu snagu, sto nisu do sada neki proizvod napravili i prodali svetu, tv, auto...odakle im cipovi? Nema vise. Sami da razviju, trebaca im 10-15god. Nije to jedan cip, opet odakle tehnologija, ne mogu da uvezu. Kazes sirovine,…

03. Dec 2022.Pogledaj

Zeljko na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Patriot ce dobiti sigurno,samo ucestovanje u borbenom dejstovanju pokazat ce eventualne nedostatke i pomoci ce na izgradnji novih sistema amerike,cisto testiranje oruzja

03. Dec 2022.Pogledaj

Madmax na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Stizu F-16, NASAMS, IRON Dome, Patriot sistemi.. i ko zna sta jos? Pitanje je ? Ko ce upravljati tim sistemima i Avionima, kada preobuka za pojedine traje i godinama??? Odgovor je: imacemo NATO trupe - prozvane od Svetskih medija kao : english speaking Mercenaries, u NATO tehnici, u Ukrajini protiv Ruskih trupa. Znajuci kakve sve…

03. Dec 2022.Pogledaj