BEG airport status
Hrvatska dobila ponude za nove borbene avione: U igri novi i polovni F-16, novi Gripeni i polovni Rafali Najzanimljivija i najatraktivnija je svakako ponuda Francuske za polovne Rafale / Foto: Dassault Aviation

Hrvatska dobila ponude za nove borbene avione: U igri novi i polovni F-16, novi Gripeni i polovni Rafali

Međuresorna komisija za nabavku borbenih aviona Vlade Hrvatske juče je primila ponude za nabavku višenamenskih borbenih aviona (VnBA) koje je putem Zahteva za ponude (Request For Proposal – RFP) zatražila još 15. januara ove godine. Tada je zahtev za ponudu VnBA poslat u sedam država, Francusku, Grčku, Italiju, Izrael, Norvešku, SAD i Švedsku, prvobitni rok da se one dostave bio je 7. maj ali je to odloženo zbog pandemije Korona virusa, prenosi portal Obris.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH) saopšteno je da su dobijene ponude od Francuske, Izraela, SAD i Švedske, da je time završena faza dostave ponuda i da je započeo proces procene koji će trajati do kraja ove godine. Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je da će proces validacije i proceen trajati tri meseca nakon čega će se na osnovu toga izraditi predlog za nabavku koji će biti dostavljen Vladi. On je potvrdio da je planirana nabavka 12 aviona i rekao da je teško proceniti konačne troškove.

Ministar odbrane Banožić je juče takođe potvrdio pisanja hrvatskih medija da je RFP u januaru bio poslat za nabavku novih ili polovnih aviona i to novih F-16 od SAD, novih Gripena od Švedske, polovnih Rafala od Francuske, polovnih EF-2000 od Italije i polovnih F-16 od Grčke, Izraela i Norveške. Ponude su međutim stigle samo od 4 države i to od SAD za nove F-16 Block 70, Švedska nudi nove Gripene C i D, Francuska polovne Rafale a Izrael ponovo polovne F-16C i D Block 30.

Prvu takozvanu ‘’government-to-government’’ ponudu hrvatskom Ministarstvu odbrane, prenosi Obris, predala je Švedska odnosno švedska ambasadorka u Hrvatskoj Diana Helen Madunic u čijoj pratnji su bili predstavnici švedske Agencije za opremanje odbrambenim sistemima (Defence Material Administration – FMV) a proizvođač Gripena, kompanija SAAB je vrlo brzo nakon toga na svom internet sajtu objavila da je švedska Vlada kao i FMV Hrvatskoj ponudila 12 novih Gripena C i D.

Osim toga saopšteno je da je Švedska ponudila prilagođeni paket strateške saradnje koji će pojačati hrvatsku odbrambenu industriju i izgradnjom dugoročnog partnerstva sa strateškim sektorima doprineti hrvatskoj bezbednosti. Viši potpredsednik i šef poslovne oblasti vazduhoplovstva kompanije SAAB Jonas Hjelm izjavio je da je ukoliko Hrvatska izabere Gripen, SAAB spreman da prenese znanje i tehnologiju kao i da u Hrvatskoj uspostavi regionalni vazduhoplovni centar za usluge podrške. On je dodao da bi se time razvila dugoročna saradnja sa lokalnom odbrambenom industrijom kao i akademskim sektorom što bi stvorilo oko 500 visokotehnoloških poslova.

Portal Obris dalje prenosi da je sledeću ponudu lično dostavio američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst koji međutim nije dao nikakav komentar. Nakon njega na ulazu u sedište MORH primećeni su i predstavnici ambasada Francuske i Izraela koji se takođe nisu obratili prisutnim medijima. Nakon završetka dostave ponuda okupljenim novinarskim ekipama obratili su se predstavnici Međuresorne komisije za nabavku borbenih aviona.

Član komisije Zvonimir Frka Petešić objasnio je zašto su dobijene samo 4 ponude, on je medijima izjavio da je Norveška odustala jer nije mogla ispuniti postavljene kriterijume dok Italija i Grčka nisu mogli odgovoriti u zadatim rokovima. Admiral Robert Hranj rekao je se sada ulazi u drugu, završnu fazu odabira aviona, da će se prvo u naredna dva meseca u saradnji hrvatskog državnog i vojnog vrha i ponuđača izvršiti validacija pristiglih ponuda, da će se onda zatražiti još jedna, završna i najbolja ponuda tzv. BAFO (Best and Final Offer) i potom će se izvršiti procena svake od konačne ponude što će trajati oko mesec dana a kako je je napomenuo, zacrtano je da krajnji rok za to bude 12. decembar.

Admiral Hranj je pojasnio da se nakon toga izrađuje studija izvodljivosti i da će se potom po dogovorenoj proceduri predlog komisije predstaviti Odboru za odbranu Sabora kao i Veću za odbranu. Završni predlog ova dva tela će zatim ići Vladi Hrvatske a Hranj je dodao i da je u ovoj fazi teško reći kada će to biti. Iako nema mnogo detalja o samim ponudama, admiral je otkrio da se u ponudama tražio tzv. totalni pristup tj. da se tražio totalni paket koji podrazumeva obuku pilota i tehničkog sastava, održavanje, alat, pribor, infrastrukturu, simulator, početni paket naoružanja. Što se tiče toga koliko je Hrvatska spremna da izdvoji novca za ovu nabavku Zvonimir Frka Petešić rekao je da će se ta odluka doneti u kasnijoj fazi kada se sagleda šta sve tačno ponude sadrže i to ne samo u smislu iznosa već i rokova uplata.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Nista od ovoga.

Odgovori
Iv

Politička odluka je već donesena i kupuje se 12 aviona to je 100% sigurno, čak je i oporba suglasna s kupovinom (i lijeva i desna). Sad jedino ovisi o političkim odlukama kojoj strani se prikloniti, ovdje čak ni cijena neće biti toliko bitna.

Ne

@Beduin

Možda i imaš pravo ,ali samo „možda“.
Možeš li puno opširnije obrazložiti zašto od ovog natječaja nema ništa.
Zašto misliš da Hr niti ovog puta neće kupiti borbene avione ?
Rekoh – opširnije i bez „zagonetki“ prosim lepo.
Hvala unaprijed.

mi

@Ivan
„Sad jedino ovisi o političkim odlukama kojoj strani se prikloniti, ovdje čak ni cijena neće biti toliko bitna.“
A zašto političkim? Mislite sa trgovinskog ili nekog drugog aspekta pošto su svi ponuđači deo jedne šire koalicije… Možda sam nešto propustio ili nisam dovoljno upućen, zato pitam.
Iskreno, novi Rafali su nešto što bih i vama i nama poželeo, nadao sam se da će FR ponuditi možda nove ali izgleda da nemaju dovoljno ni za Grčku.

Vl

Nenad,
S obzirom da je i za prethodne ponude Beduin nepogrešivo procenio ishod (a bio je svakako nazivan, osporavan i napadan), verujem njemu 100%…

Pe

Beduin je uvijek pesimistički nastrojen, ne znam da sam ikad vidio jedan njegov pozitivan komentar :)

Mi

Nije mi jasno ko je ovdje lud ,Bugarska jadan F -16 platila 180 miliona dolara ,a Hrvatska plaća 12 komada F -16 , 180 miliona dolara ,pa sve mislim da su Hrvatskoj uvalili makete za pistu.

Ne

@ Vlad

Ma ok, slažem se ,ali zamolio sam opširnije objašnjenje.

fr

Milan

Meni nije jasno gdje ste vi vidjeli cijene kad nisu objavljene pa pominjete tih 180 miliona za 12 kom.

Sr

@Milan
Nije Bugarska platila jedan F-16 180 miliona, nego paket(do duse jako siromasan).
Rumuni su svojih 12 F-16A/B platili 170 miliona, ali je modernizacija i produzenje resursa na garantnovanih 4.000h kostala 450mil plus naravno naoruzanje i nesto malo za adaptaciju infrastrukture(posto su USAF vec bazirali avione tamo, tako da je ona bila delimicno kompatibilna).

Ako vam je to „skupo“ setite se da nas modernizacija 11 29ki(posto 3UB nece dobiti DPS i ostale „dorade“ na radaru jer ih nemaju, niti radarske rakete) sa 700h naleta(dakle skoro 6x manje!) ili 10 god. kosta 200 miliona, pritom nemamo data-link, nemamo nisanske kontejnere i jos sto sta sto imaju F-16AM/BM, radari su losiji, takodje njihovi dvosedi im imaju sve mogucnosti jednoseda, nasi nemaju.

Jedino sto, barem ja pretpostavljam, da je nas paket naoruzanja veci(ali nista se zvanicno ne pominje, moguce da cemo na kraju ostati na R-27R).

Kako god okrenete, bez milijardu ne mozete dobiti eskadrilu aviona koju mozete koristiti bared dve decenije.

Be

U svezi razvoja HRZ sam jako pesimistican.
Svi ponudjeni zrajoplovi su odlicni, to ne neosporno.
Ali su zesci overkill za Hrvatske planirane potrebe.
Rafale ili F-16 block 70/72…..to bi vam nekako ovako bilo, otvaram obrt za seljenja a kupujrm sleper
Zesci nonsense.
A zasto nonsense?
Pa zato jer planiranih 100 sati godisnje po pilotu je nista za tu klasu stroja!
Imati Rafale ili block 70/72 a ne planjrati slanje na Red Flag, ne provodoti obuku aerial refulinga…….koji ce ti vrag takav stroj ako neces iskoristiti puni potencijal kojeg on pruza?
Bacanje novaca u vjetar!!!

Radje onda kupis glanc nove letece KIA u vecem broju pa lizi nebo do sudnjeg dana.

Ne

@ Beduin
Hvala na pojašnjenju.

ma

Beduin: Potpuno se slažem, svi ti avioni su teški overkill i hr neće moći koristiti ni dio njihovih kapaciteta jer nema ni zračnu ni zemaljsku podrsku. Još veći problem je sto ce zbog preskupog sata jako malo kadra biti skolovano – fa50 bi bili pun pogodak za hr.
Najveći problem koji se vidi na tenderima je da u hrzu vise nema sposobnih (ili šute) nego samo podobnih. Taj problem necw rjesiti novi avioni. Kako su se odnosili prema avionima dosad sve govori o njima – oko remontog zavoda je groblje od MiG-ova hindova do an32. Kad je trebalo raditi remont najperspektivniji MiGovi su vec propali na suncu – ni u hangar ih ne znaju staviti. A tek an32 koji su bačeni nakon remonta? To ce se desiti i novim avionima – nigdje nisam vidio 20-30g plan koristenja, troskova remonta i modernizacije.

Iv

sve stručnjak do stručnjaka, najbolje da uzmemo 12 paraglajdera to valjda ne bi bio overkill. Nije mi jasno zašto je išta od ovoga overkill za HR ako nije za Bugarsku, Rumunjsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a Srbija ima dvomotorce u mig 29 i skoro duplo manji zračni prostor od HR (more).

Be

Kaze 1 milijard za eskadrilu.

Ja bi tu milijardu ovako raspodijelio.
500 miliona na FA50
500 miliona na AWACS platformu klase challenger. I tu platformu opremiti BWR projektilima.
Ako ostane koja milka, uloziti je u transportnu platformu koja se moze iskoristiti kao aerial refueling platforma.

Sve ostalo su polovicne investicije koje ne zaokruzuju cijelinu i kao takve su bacanje novaca u vijetar.

Be

Ivane,
Cesi godisnje po pilotu nalete oko 160 sati godisnje.

Ceskih 160 vs planiranih 100….

Sad jasnije?

Bo

Da li treba aerial refueling na velicinu teritorije koju ima Hrvatska? Mislio da je to vise za neke dalje letove? Ili je to da mogu ostati dulje u zraku (neke patrole ili sta vec?)

Iv

od tih 160 sati naleta 80+ otpada na NATO nadzor Litve, LAtvije itd. znači to im je plaćeno od njih, mi bi to isto mogli radit za Sloveniju i Crnu Goru ili uputiti dio na sjever kao i Česi time bi digli nalet dodatno …

Al

@Ivan

Česi ne idu svake godine da patroliraju na Baltiku, tako da je nalet iz češkog džepa plaćen.

Ik

Mislim da ce jedino odlucivati od koga ce kupovati americke zrakoplove(Izraelski F-16 su u najboljem stanju odnosno imaju najvisi stupanj odrzavanja). Najbolja je ponudjena opcija Svedski Gripen(susjedne zemlje su korisnice istog) al sobzirom da smo vecinu letjelica skoro gratis dobili od USA i ova komponenta ce biti ugradjena sa americkim proizvodima(zrakoplovima).

EZ

Evo kad svi daju „stručne“ analize ponude, evo i moje:

Rabljeni izraelski F-16 bez izraelske opreme i vraćanjem na Block 30 i s obzirom na konstantno korištenje u ratnim uvjetima i nije neka sreća.

Novi Gripen C/D (koji zapravo i nije novi s obzirom da se ne proizvodi već nekoliko godina i da je aktualni model E/F) i za kojeg vjerojatno neće postojati nikakve mogućnosti buduće nadogradnje isto nije neka sreća.

Novi F-16 Block 70, osim što je vjerojatno najskuplji, neće biti ni dostupan sljedećih nekoliko godina jer već postoji lista čekanja i države koje su ih naručile prije nas. Tako da bi ameri trebali ponuditi neko prijelazno rješenje se čekaju novi avioni.

Preostaje rabljeni Rafale, za kojeg ne znamo ni okvirnu cijenu, ali nema sumnje da se radi o sposobnom i moćnom avionu. Vjerojatno overkill za Hrvatsku, ali poznato je da se kod nas općenito živi na kredit i iznad svojih mogućnosti.

Znam da se forsira da je Hrvatska nešto dužna amerikancima i da bi trebalo uzeti nešto američko, ali u zadnje vrijeme mi se čini da je bolje povezati se i opskrbiti europskom tehnologijom i naoružanjem, jer se i SAD pokazuje neuračunljivim i nepredvidljivim „partnerom“ svojih vazala.

Iv

@Aleksa Radojičić imaš izvještaj za Češku za prošlu godinu, ukupan nalet 2100 sati od toga 1000 sati za NATO.

Al

@Ivan

Opet, iako je NATO misija, ne znači da NATO plaća, pogotovo zato što Česi ne idu svake godine da dežuraju na Baltiku, pa da pričamo o tome.

Jo

@Ivan

Mešaš babe i žabe. Jedna stvar je NATO dežurstvo na Baltiku, a druga air policing nad Slovenijom i Crnom Gorom. Baltik je zajednička NATO misija, sa potpuno drugim ciljevima, jer se nalazi na granicama pakta. Slovenija i Crna Gora su unutrašnji vazdušni prostor NATO. Ne plaćaju nikome da ih čuva, plate ako susedna zemlja podigne avione na njihov zahtev. Za Sloveniju je to možda 1-2 puta godišnje, Za Crnu Goru ni toliko.

Hrvatska može da ponudi da pošalje avione na Baltik, ali to joj niko neće platiti, kao što niko ne plaća ni druge zemlje. O tome odluku donosi komanda NATO, koja vodi računa o tome da se pilotima iz raznih zemalja da prilika da uvežbavaju određene operacije.

Hrvatska bi to platila iz svog džepa, ali bi mogla taj trošak da vodi kao doprinos za NATO, što u suštini jeste. Mogla bi na osnovu toga da poveća vojni budžet. Ako je vazduhoplovstvo letelo 1000 sati nad Baltikom, može da kaže da je tih 1000 sati leta koštalo 15 miliona dolara i da je vojni trošak bio toliko veći. Može da plati i Croatia Airlines da leti 3 puta sedmično iz Splita za Talin, sa svežim papalinama, da piloti imaju šta marendati. I ti letovi bi ušli u vojni budžet.

Iv

Ne miješam ja ništa, samo sam naveo opciju koji bi HRZ mogla ponuditi susjedima. Češka ne plaća veliki dio troškova za dežurstvo na baltiku, domaćin odnosno NATO plaća smještaj, hranu, kerozin itd., jedini trošak koji Česi imaju je amortizacija i plaće + dodatak za pilote i tehničko osoblje, to bi imali (osim dodatka) i da su im avioni parkirani u hangaru u Češkoj.

Ni

EZ Viber grijesis. Postoji mogucnost nadogradnje Gripen E itekako. Sam Gripen E je fakticki potpuno nov avion iako izgleda kao stari Gripen. Procitatjte malop vise o Gripenu pa onda sudite. Svedi nist an eprave da im traje 10 god nego 40 najmanje. Ne bacaju oni pare u prasinu.

EZ

@Niko, o tome i govorim, Gripen E je potpuno novi avion, s drugim zmajem, drugih dimenzija, drugog motora i podvozja i ne postoji mogućnost da se Gripen C/D nadogradi na E/F.

Sr

@EZViber @Niko
Te izjave kako Gripen C „nema mogucnost unapredjenja jer ne moze da se nadogradi na standard E“ nisu objektivne i verovatno proizilaze iz logike da ako se moze F-16 Block 30 ili 50 „unaprediti“ na standard 70, onda bi to trebao svaki avion da moze?
Naravno da nije tako, kao sto se F/A-18C/D ne moze „nadograditi“ na E/F, ne znaci da se C/D ne moze modernizovati i to duboko sa sve AESA radarom i AIM-120D!

https://tangosix.rs/2020/29/04/saab-ispituje-novi-vazduhoplovni-aesa-radar/

Pored nove antene radara, ako imate stariji Litening na svom Gripenu C recimo, naravno da ga mozete zaminiti novim Sniper-om vecih mogucnosti, mozete unaprediti kokpit, mozete stare AIM-120C, zameniti sa C-7 recimo, nove sisteme samozastite, novi data-link itd. To sto se zmaj ne moze dici na „E/F“ standard, ne znaci da se C/D „ne moze unaprediti vise“ jer moze naravno. Vremenom ako se razviju dupli nosaci za AIM-120, nista stare kupce nece spreciti i to da integrisu.

Pogledajte samo sta su privatne kompanije uradile od F-5E/F. Mozemo slobodno reci da nase 29ke koje su nominalno 2 „tehnoloske generacije ispred“, zaista zaostaju za tim avionima sto se tice odredjene opreme i „covek-masina“ interfejsa https://www.thedrive.com/the-war-zone/32615/private-aggressor-f-5-fighter-force-is-flying-with-helmet-mounted-displays

Ako to moze sa avionima iz „vijetnamske ere“ zamislite koliko moze sa novijim tipa MIg-29 ili jos novijim tipa Gripen-C, F/A-18C itd. koji imaju FBW i pakete sa AESA radarima?

EV

sve ok , poceli su sa 500 miliona sada su dogurali do miljarde. tako moze samo ako je to finansiski odrzovo, i ako si spreman na vazduhoplovnu komponentu da potrosis toliko da nema za druge delove odbrane. cini mi se da radi dakle o parama i politici vise nego sto to odbranbeno ima smisla. ukupan finansiski plan sa troskovima nabavke i odrzavanja kao i o troskovi nove infrastrukture . ako se to odradi objektivno a ne politicko navijacki bice iznenadjenja.

Be

I milijarda je malo….s milijardom nemas zatvorenu cijelinu.

Po mojem izracunu, 1,5 milijardi bi bio okvir u kojem se treba traziti zaokruzena cijelina.

Sve sto nije zaokruzena cijelina, ne isplati se trositi ni vrijeme ni novce.

al

Ja sam od onih koji je napisao da Francuzi nece ponuditi polovnog Rafala i pogresio sam. Bez obzira i dalje sam stava da HR nece odabrati Rafal za svoj VBA. Cudi me da Grci ne ucestvuju…

Bice zanimljiva zima za HRZ. Ako i ovo propadne, ode nadzvucna komponenta HRZ-a u nepovrat…

Odgovori
Da

Mislim da će ovog puta da istrguju. Nemaju druge. Sada je Usa usla u ponudi to menja mnogo. Jedino što ce da ih oderu za tih 12 aviona.

Bu

Pošto sve ovo što se događa sa Turskom, Grčka treba sve svoje.

Ne

Ovog puta Gripen C/D.
Sve ostalo je nedostižno ( Rafale / Viper €£$ ili nezadovoljavajuće ( F 16 Block 30 tzv očerupani Barak ).

Vjerujem da bi GripenC/D u full set u bio ispod 800 milja . Puno jednostavniji i jeftiniji za održavanje unatoč slabijoj konfiguraciji u odnosu na Viper ili Rafale.

Ako su Mađari , Česi , JAR , Tajlanđani zadovoljni , tko smo mi da nebi bili zadovoljni Gripenom ?

Ed

Grci su vjerojatno odustali od ponude jer im prodaja aviona predstavlja rizik u trenutnoj situaciji kad su im i dodatni avioni potrebni.
Norvezani nisu mogli ispuniti uvjete, tj. nisu imali interesa za ponuditi cjelokupni paket.
Talijani su vjerojatno odustali jer nije vrijedno truda je za EF2000 tr1 nema sanse da bi mogao biti prihvacen.
Ako se odluce na nekog iz ponude, bit ce to ona ponuda koja je financijski najlaksa, i to ne u ukupnom iznosu nego po godisnjem trosku financiranja…

Sr

@Nenad
Madjarska godisnje placa 180 miliona lizing za svojih 12 Gripena, ne racunajuci nalet i redovne troskove RV, tako da mi je malo nerealno da HR prodje“full“ za 800 miliona.

Ne

@ Srbofil

Postoje naznake da bi Švedi bili fleksibilniji glede cijene u odnosu na prošli natječaj – 930 milki €.
Ako spuste cijenu do 800 milki, to bi bila dobra kupovina. Moj stav.

Mi

@Dalibor

USA je bila u igri sa ponudom novih F-16 i prosli put. I tada i danas ta opcija je po meni smesna za Hrvatsku. Nude se novi Gripeni C/D po nizoj ceni i svu saradnju koju Svedjani nude. Ostalo je sve preskupa zajebancija.

Ja ne znam sta se misle uopste. Gripen 101%

Iv

Šveđani su nepouzdan partner, nas su npr odbili za modernizaciju RBS15. Mađarima rade probleme jer im se ne sviđa njihova politika itd. Sutra bi nam mogli radit probleme jer im se ne sviđa kako se ponašamo prema migrantima ….

pp

Ja sam bio od onih koji je napisao da će Francuzi sigurno SIGURNO dostaviti ponudu za rabljeni Reful.
Kako je prošli put prilog bio intoniran da Francuzi ni za sebe nemaju popunjene eskadrile, pa ne mogu dati ponudu za rabljene, rečeno mi je od nekih da ne pratim na nastavi.
Avione kupuje politika a kupnju odlučuju politički odnosi.
A to gotovo nitko u komentarima ne percipira.

Jo

@Ivan 19:40, 10. sep. 2020. („Šveđani su nepouzdan partner, nas su npr odbili za modernizaciju RBS15….“)

Ovde se apsolutno slažem, od Šveđana ne bih za vojsku naručio ni IKEA stolice.

Ni

Jordan nisu svedjani nepouzdani . Postoji razlog zasto su odbili. ne odbijaju svedi pare tek tako budi siguran. Pouzdaniji su oni nego bilo ko drugi kad je u pitanju bilo kakav materijal. A mogu ti reci najnapozudaniji i najgori na svijetu Rusi.

Jo

@Niko

Uopšte ne sumnjam u to da Šveđani mogu imati neke svoje razloge, samo što Hrvatska od toga nema ništa. Nisu samo te rakete u pitanju, evo i Orban se žali na njih. Ruse niko nije pominjao i ne znam zašto ih pominješ.

Hrvatska će odlučiti sama, a ja ću samo ponoviti moj stav da od Šveđana za vojsku ne bi naručio ni IKEA stolicu, onako rasklopljenu.

Zl

Naj vise za pare koje se daju nudi Gripen i to je ukupno uzevsi najbolje rjesenje. Medjutim, ovdje politika ima presudnu ulogu, tako da konacni izbor vrlo lako moze biti novi F16 uz masno zaduzivanje Hrvatske…

Odgovori
Da

A koje pare? prosvijetli nas …možda mi ne znamo to što ti znaš …a sigurno da je tako jer mi ne raspolažemo nikakvim brojkama

Bu

@Zlatan Čujem da se sve više spominju novi F16 BLOCK70 od strane vlade i predsjedništva. Dosta je sa rabljenim avionima, ima se novaca. Ako se moglo bez problema ubaciti tri milijarde eura u samo jedno brodogradilište, onda se ima i jedna milijarda eura za nove avione.

Bu

Ako će cijena za Rafale biti biti dobra…bez razmišljanja. Iako mi se čini da već imaju u glavama da će uzeti F16.

Odgovori
Zv

Ameri su dosta donirali opreme Hrvatskoj, i to danas naglašavaju i desni i ljevi političari u Hr. S obzirom na to mislim da je f16 u prednosti pred drugim avionima, a i bilo bi dosljedno pošto je nabavljeno dosta američke opreme.

Lu

Da ali Amerima se to vraća kroz kupnju UH60M (planirano 10 komada) i modernizacijom Bradley IFV. Plenki je blizak Macronu tako da me ne bi čudilo da se ide na Rafale ako su dali dobru cijenu.

Ne

@ Zvone

Kiowe su za mene igračke u odnosu na srpski Mi – 35. Dakle ,donirali su nam skoro pa igračke . Ajmo reči.
Bradley .
Evo vam ali trebaju modernizaciju. Ok,hvala ali modernizaciju plaćamo mi a novce ubiru Ameri. U biti,to i nije donacija. Poludonacija npr. Plus ev preuzimanje Đure Đakovića od strane Amera.

UH – 60 .
Doniraju nam dva aparata ,osam moramo kupiti. Tako da se cijena ta dva gubi u cijeni ostalih osam. Čista trgovina.

Ne želim da ispadnemo nezahvalni ali niti naivni. Strateška kupovina ,a VBA to jest ,bi ipak trebala biti naša stvar i stvar naše procijene.

Pe

Kiowe su naoružani izviđački helikopteri, Mi35 je borbeni i donekle transportni helikopter i svaka usporedba istih je potpuni debilizam. Hrvatska na stolu ima ponudu za AH64 koje bi trebala modernizirati ili Super Cobre koje bi također trebalo modernizirati, ti helikopteri se mogu uspoređivati s Mi35 iako je njihov pandan Mi28.

Sr

@Nenad
Samo sto smo mi MI-35M platili kesom, a vi ste Kiowe dobili! Hellfire nikako nije „igracka“ iako Kiowa deluje kao „komarac“ naspram MI-35M u CAS ulozi(gde i jeste „komarac“), ali uporedite Kiowe sa Gamama, to je ista klasa, sta je bolje? Ko vas je sprecio da remontujete Mi-24?

Sta je bolje 10 BRDM 2 i 30 tenkova koje se ne isplati dovlaciti, ili 60 Bredleya i 200 MRAP-ova?

Kazes doniraju „samo dva aprata, 8 moramo kupiti“? Mi kupismo helikoptera od Rusa, pa smo nula dobili na poklon, vama malo dva.

Kazes skupa modernizacija? Pa RViPVO placa 200mil. za produzenje resursa 10 god. ili 700h naleta, Rumuni 450 mil za 4.000h.

Dajte bre ne budite smesni. Ispasce Izrael i Francuska veci „partneri“ Hrvatskoj od SAD i Nemacke….

Razlika je jedina sto RS izdvaja 3x vise novca za modernizaciju vojske od HR, nismo ni nista „bolje“ prosli nego smo platili.

Al

@Srbofil

Koliko znam MiG-29 se sad održavaju po stanju, tako da postoji mogućnost da izvučemo još sati.

Sr

@Aleksa Rdojicic
Ne sumnjam da ce u praksi tako i biti, samo prenosim ono sto je „zvanicno“, a to „zvanicno“ nije uopste jeftino. Poenta price, RV kosta i to mnogo, a Srbija je pokazala spremnost da kesira.

Ne

@ Srbofil

Znam da ste kupili Mi- 35 kao i H145 i Mi-171 .
Pitam,što je bolje : kupiti Mi 35 ili uzeti donaciju u vidu Kiowa ? Kupiti M 35 ,naravno. Unatoč Hellfire za Kiowe Mi 35 je pravi jurišnik ,dakle punokrvni borbeno desantni helikopter.
Kiowe su prije svega laki izvidnički helikopteri uz određenu dozu „“borbenosti““- Hydra, 12,7 i Hellfire.
Služe nam i za navođenje topničke palbe.

Radije bih da smo SAMI kupili pravu stvar kao vi ,a ne skupljali mrvice sa stola i uzimali ono što Ameri više i ne koriste. I tako sami sebe ponizili.

Vjeruj ,sve te donacije su itekako plaćene na drugi način.

Nema besplatnog doručka kod ujaka Sam a.

Ed

@Nenad
Kiowa Warrior se uopće ne bi trebala uspoređivati s Mi-35. To nisu helikopteri iste klase i namjene.
Hrvatskoj su potrebnije te KW nego kakav jurišni helikopter. S tim KW su došle sasvim nove sposobnosti za HV/HRZ, a same JW su opremljene vrhunskim uređajima do tad nepoznatim u HV-u.
Kakvo poniženje, dobivena su 16 komada KW, i to najnovija, par godina stari s malo naleta. Da li znate da je jedna Grčka, dakle jako ozbiljna zemlja po pitanju vojske, prošle godine zaprimila 70 kom doniranih KW ( 36 potpuno opremljena, 24 za obuku, 10 za dijelove).
I da su donirali AH-1Z ili AH-64E, koliko god bi to dobro zvučilo, za HR bi bilo pametnije iste zamjeniti za recimo HH-60M ili UH-1Y.

Da

Rafal je skup za Hrvatsku, skupa je upotreba. F16 odlican izbor. Odnos cene i kvaliteta i mogućnost nadogradnje. Sa druge strane Usa avion kupuje se i neka naklonost. 12 aviona je malo ali bar za air policing. Sobzirom na geografiju Hrvatske i veliki izlaz na more. 4+4+4.
2 kao dežurna para ka Jadranu, 2 severnije, i tako 4 u pripravnostii 4 da se kvare ili remontuju. Ovo je kao i kod nas da se prezivi.

Odgovori
Jo

Sa 12 aviona može da se dobije jedna dežurna para i jedna u pripravnosti. Ostatak otpada na kvarove, remont i trening.

Ol

Znači Barack. Ostalo je odprilike ovako… Rafale,Gripen, F16 Block 70 /72 =skupo-skuplje-najskuplje. Realno…

Odgovori
Ol

Samo da dodam, Barack će biti „operušan“ tako da to neće biti „B“ od Barack već F16 Block 30 classic.

Iv

da ali uz obveru nadogradnje u usa na block 50

Ni

Da,samo je razlika sada što Izrael nudi novije avione a LM je spreman napraviti SLLEP i nadogradnju na viši Block 50/52

Ni

I da ja samo dodam,pa nama je dovoljan i block 30 samo da im LM napravi SLLEP,za air policing sasvim dosta,za ostalo ni 10 eskadrila nije dovoljno!

Ol

Puno je tu posla. Barack je izmijenjen toliko da ne liči na F16 više. Dok ga vratiš na prvobitni nivo tj. na Block 30 pa onda ponovo „budži“ na Block 50 treba vremena i para. Sve u svemu izraelska ponuda je i najbolja i najgora. Ako budu pametni uzeće novi Gripen iako je skup, a to i nije baš „novi“ avion. Mislim na C i D verziju koju nude. Rafale je skup i kao polovan (60-70 mil. dol.), skup je i nalet, održavanje. Block 70/72 nema teorije. A ni potrebe.

Vl

Zašto od vas komentatora niko ne primećuje da su izraelski bureci izraubovani do kraja resursa i da su upotrebljivani u pustinjskim i malte ne ratnim uslovima. Uz sve to je i zmaj aviona drastično izmenjen.
Lično više verujem procenama Beduina nego „velikim stručnjacima“. I u prethodnim nabavkama je sve u slovo tačno procenio.

Ni

Oli@ Rafale bi bio best buy opcija,ali šta nama treba avion s tako skupim satom naleta? Najbolje bi bilo sad uzeti te „izraelce“ u dogovoru sa LM a onda u dogovoru s LM preći na Korejskog F 50 koji je LM proizvod,zadovoljava potrebe policinga i jeftini sati naleta plus novi avion „mini F 16“!

Sr

@Vlad
Cesto se pominju ti „pustinjski uslovi“. Pustinja uopste nije losa za avione, zapravo, tamo se i „cuvaju“. Veci je problem npe. Norveska gde imate konsatntan led, zamrzavanje, odmrzavanje, vlagu…sve to stvara koroziju i zamor materijala.

Problem Izraela dakle, nije „pustinja“ nego tempo kojim se ti avioni koriste, a koriste se „pretovareni“ u borbenim uslovima, non-stop.

Vl

Srbofil,
E sada ulazimo u moj domen tehnologije materijala i Tribologije. Da pojasnim, Tribologija je naučna disciplina koja obuhvata istraživanje raznih procesa na površinama koje su u međusobnom delovanju. Na falkutetu me je posebno interesovala ta oblast.
Samo abrazivno delovanje čestica peska na površine zmaja (a nije ni malo naivno delovanje i na sklopove u kretanju), predstavlja mnogo veću opasnost nego pomenuta korozija legure aluminijuma od koje je izrađen zmaj. Znate šta je peskarenje? E to je to…
Aluminijum, kao bakar ili kalaj korodira, ali ta patina je izvaredan zaštitni sloj koji sprečava dalju pojavu korozije. Potrebno je i izbegavati kontakt površine aluminijuma sa nekim drugim metalima zbog pojave galvanske korozije ili kontakt aluminijuma sa alkaloidima koji takođe uništavaju zaštitnu patinu.
Delovanjem čestica peska, skida se taj oksid, ponovo se pojavljuje korozija i sve tako Jovo nanovo.
Većina ljudi nije upoznata da je i obična korozija na čeliku donekle i zaštita koja usporava dalje propadanje.
Što se tiče tempa korišćenja, težine goriva i ubojitih sredstava i njihovog uticaja na zamor materijala, to je svakako prisutno u višestruko većoj meri kod Baraka nego kod običnog F16.

Ed

@Vlad
Zato se kod resursa, u ovom slučaju za F-16, koristi EFH, tj. Efective Flight Hours izračunat na osnovu praćenja stanja, uvjeta i načina na koji se koriste.
Za Izraelske F-16 Barak, LM primjenjuje koeficijent 1.8, a to znači da ako su odradili stvarnih 3000h naleta, onda im je potrošeno 5400EFH resursa. U prošlom natječaju je navedeno da bi Barak nakon odrađenog SLEP-a imao još 3000EFH.
Primjera radi, za Belgijske F-16AM/BM, koeficijent za EFH je 0.9, odnosno ustanovljeno je da mogu odraditi više sati naleta od očekivanih.
Za HR realno bi bilo očekivati da bi EFH koeficijent bio oko 1.0.

Sr

@Ed
Ako HRZ planira zaista da piloti lete u proseku 100h godisnje, onda to i nije neki problem, obizrom da Rumuni lete min. 140h/pilotu na masinama ’83 godiste, a nase RV je uspelo 100h sa masinama koje originalno bas i nisu pravljene za to.

Pe

mislim da planiraju 120 sati naleta godišnje (možda i nešto više), od toga 100 u avionu ostalo u simulatoru.

de

Od ove priče nema ništa. Viđeno je da je propalo. Uopšte mi nije jasno šta oni traže. Već su imali jedan konkurs. Valjda su tu odlučili šta žele. Ako znaš šta hoćeš samo pitaj koliko je. Ovo je sve nešto okolo-kole

Odgovori
Iv

da imali su i izabrali su Izraelce za USD 500 milijuna, ali usa tu nije našla računicu i sve je stopirano. Zbog toga sad ide ponovno i sigurno se kupuje 12 komada, jedino je pitanje čega. U biti bira se između Francuske i USa (SWE su out).

Ne

Imali smo i mi nekoliko konkursa pa smo opet nesto skrpili na kraju tako da ne vidim zasto ne bi i Hrvatska
F16 bi sa generacijske tacke gledista isto bilo krpljenje ali proverena masina sa mozda najboljim odnosom dato-dobijeno(govorim o polovnim)
Nov F16 je malo nezgodno resenje jer se za velike pare dobija nesto sto vodi poreklo iz 70tih godina proslog veka.Gripen bi bar generacijski bio korak napred
Rafal od svih ponenutih deluje najmocnije ali bi verovatno bio skup i kao polovan,plus odrzavanje

М

Кажеш већ су имали један конкурс? Потражи мало боље који им је ово конкурс већ по реду… Међутим мислим да ће овај пут ипак уз неко брука задуживање истерати набавку до краја јер ће политика и завист према Србији што имамо 10 каквих таквих авиона одлучити да набаве и они. Лично сматрам да ће бити у питању нови авиони, небитно који али само нови јер неће половњаке као Србија. Као чланица НАТО-а којој друге чланице чувају ваздушни простор мислим да им је тотално неургентна набавка у оваквој економској кризи.
По мени у региону је најбоље посао одрадила Румунија… Очигледно мора да кошта али имају сада средње модерне ф-16ке, прешли су са источне на западну технику

mi

@МилеНС

potraži malo bolje – ovo je tek drugi službeni natječaj za nabavu aviona. Prvi je poništen zbog pritiska USA, jer su za barake htjeli još i rumunjska i bugarska, a to što Izrael može raditi SLEP i ful modernizaciju bez LM, ispalo bi ih jeftinije nego ono što su kasnije odabrali. LM bi tu popušio koje milijardice dolara i zato je bio stop.

Ništa prije nije bilo, iako je bilo raznih ponuda, poput one njemačke za F-4 phantom II za 1 euro po komadu. To nisu natječaji (ilitiga konkursi)

de

Da ovo je drugi službeni konkurs.
Ako je već jednom bila evaluacija aviona, ako su nešto izabrali, ako je struka rekla da je to-to čemu sad opet razmišljanja. Traži to što ti treba i vidi koje su pare. Ovo ovako… ode vrijeme. Prođe voz.

Ka

Tako se to radi! Navijam za Hrvate da kupe F-16!
Lekcija za poslovicno vekovima debilne – nas! Topovsko meso za svagda. U sledecem bombardovanju Srbije, koje po pravilu tj. dosadasnjim iskustvima treba da dodje barem jednom u 21. veku, ucestvuju sve bivse republike SFRJ, makar sa po jednim dronom da slikaju!

Odgovori
Mr

Ma koje sljedece bombardiranje….

Ne

@Kaskader

„Tako se to radi „!!!???
Tako se to NE radi .
U slučaju Hr a s obzirom na vrijeme kojeg nemamo, krajnje dotrajale Mig 21 ,logičnija je direktna pogodba. Odmah i licem u lice.

Neće vas nitko bombardirati .

Al

@Kaskader

Hrvatska nabavka aviona je način na koji treba da se radi???? Jedino u svetu u kojem političari žele da zakopaju RV tri metra pod zemljom i da se nikad ne okrenu. Ovo je dosad bila teška komedija zahvaljujući političkim igricama pojedinaca. Sada imaju drugu i poslednju prilikom, sa tim da će piloti morati da čekaju nekoliko godina na nove avione, bez aktivnih MiG-21.

ma

Sličan problem ima i Švicarska, raspisuju se tenderi, traže ponude cak i referendum jer ni u jednoj zemlji narod bas nije sklon trošenju para na vojne nabavke. Ja ne bi želio da mi jedna osoba ima svu vlast nabavlja vojnu opremu kako mu se sprdne i da još to bude tajni ugovor a svi mediji moraju šutjeti.

De

Ko bi trosio lovu na bombardovanje srbije kada je sve vec unisteno :) sami smo unistili!

da

Rafale – sto posto.

Odgovori
An

Ma uzimaju F16 blok 70/72 garant,nepitaju se oni ništa. Nego diktira amer,a to što će se uvaliti u masne dugove…narod će da plati.

Odgovori
da

Dok je Trump na vlasti, SAD se više ne pita.

Ma

Mislim da F-16 u svakom slučaju, sad da li će se uspjeti dogovoriti jeftinija verzija preko Izraela, što opet moraju odobriti Ameri, ili će se inzistirati na novim F-16 70/72, to je za vidjeti.

Trumpu je za reizbor važan Bliskoistočni mirovni sporazum, u što je u bizarnom slijedu okolnosti prošlog tjedna uvukao Srbiju i Kosovo (prije toga i UAE i S. Arabiju), pa nije nemoguće da je u svemu tome Izrael uspio iskamčiti i dozvolu Trumpove administracije da proda Hrvatskoj, možda i još ponekom, svoje stare avione (vjerojatno Barake, iako će možda krenuti prodavati i Sufe).
Da je gotovo sigurno izbor F-16 i izravno ili posredno SAD, govori da je ovog tjedna iz američke ambasade u Zagrebu iscurila i informacija da SAD gotovo sigurno do kraja ove godine ukida vize za Hrvate.
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/hrvatska-na-korak-do-ukidanja-viza-za-sad-evo-koji-je-zadnji-uvjet-20200907

Odgovori
Ed

Izraelci moraju prvo prodati stotinjak Barak-a (Block 30 i Block 40), iste zamjeniti s necim drugim, pa tek onda mogu razmisljati o prodaji Sufli. (najstarija F-16I Sufla je iz 2003 godine)

Mr

Uf ako su Sufe… to bi bilo ok!!

Sr

Tramp, sta god ugovorio, ne moze uticati na zakone u SAD koji su vrlo jasni: Sva americka oprema, koja se prodaje trecem licu, mora se prodati u stanju u kojem je kupljena od SAD uz odobrenje kongresa, tako da bi Izrael morao vratiti svoje C/D F-16 u „izvorno“ stanje. Mozda oni imaju neke koje nisu modernizovali na Barak i Sufa standard?

Block-72 u slicnom aranzmanu kao za Bugarsku je sasvim realna opcija, skupa, ali dobra, ukoliko se HR odluci da u ovom trenutku izdvoji 1,2 do 1,5 milijardi dolara za 8 do 10 aviona sa minimalnim paketom naoruzanja.

Saab ocigledno ne moze ponuditi jos uvek E/F Gripen, jer(moja pretpostavka) bi rokovi isporuke bili predugi(posto moraju prvo Brazilu isporuciti avione), te nude „nove“ C/D koji bi bili skolopljeni verovatno od zmajeva koje su vec proizveli(slicno kao 29SMT kad se pojavio na trzistu, samo u mnogo kvalitetnijoj izvedbi). Obzirom da je SAAB predstavio AESA nadogradnju za Gripen C/D, gde se stara anetena menja novom, unose se softverske izmene, a ostatak ukljucujuci DSP sklopove ostaju isti, tehnicki mozda i ne bi bila „losa“ opcija za tako velike novce, ako bi offset bio ok.

Rafal je Rafal, tu nema sta da se prica, jedino sto to ne bi bila AESA verzija i sto bi bio jako skup, ali sve sto valja je i skupo.

Jo

Izrael će u svakom slučaju morati da nađe rešenje za Barake, kojih se treba rešiti. Ima ih oko 100. Da ih vrati i izvorno stanje i prodaje po 10 miliona dolara, to je milijarda. Nakon što Izrael vrati avione u izvorno stanje i proda ih – niko ne brani novim vlasnicima da za modernizaciju tih aviona angažuju izraelske kompanije, niti može da spreči do kojeg nivoa će se izvršiti ta modernizacija.

Što se tiče nabavki novih američkih aviona, Amerikanci su nedavno omogućili dugoročno kreditiranje za izvoz vojne industrije. Država isplati proizvođača, a onda kupac otplaćuje dugoročni kredit državi. Ako je životni vek novih F-16 30 godina, 2 milijarde na 30 godina manje od 70 miliona godišnje. Mislim da Hrvatska može to da preživi.

Rafal je za mene iznenađenje, nisam verovao u tu mogućnost. Očigledno je da se Francuzi bore da održe proizvodnju ovog inače sjajnog aviona. Pitanje je koliko je Francuzima bitno da prodaju tih 12 aviona Hrvatskoj, odnosno koliko povoljnu cenu mogu da ponude. Velika je mogućnost da Rafal avione kupi i Grčka, oni će verovatno kupiti bar 30 aviona, ne verujem da Francuzi sa postojećim kapacitetima mogu da proizvedu više od 30 aviona godišnje. Francuzi ne štampaju dolare, tako da ne mogu da ponude finansiranje koje može da ponudi Amerika. Sa druge strane, možda mogu da nađu neki „kreativan“ način preko fondova EU.

Što se tiče Gripena, Šveđani su se pokazali kao veoma nepouzdan partner. Međutim, to nije jedini problem. Neke informacije o ovom avionu treba uzimati sa rezervom. Priče o $7800 po satu su bajke za malu decu. Statistički vi možete da prezentujete bilo kakve brojeve, sve dok ne morate da pokažete šta ste uračunali u te brojeve. Sat leta je sigurno jeftiniji nego na dvomotornim Rafalima, ali nije toliko jeftiniji. U Libiji nisu mogli da lete jer im nije odgovaralo američko gorivo.

Sl

Rafal najbolja varijanta, Izraelski F 16 ogoljen veća šerpa od naših 29ki,ali najrealnije mi zvuči opcija za američke F 16. Ovo što nude šveđani je lepa bajka,pa ko veruje u bajke neka se nada…

Odgovori
Ig

Opcija za nove američke F 16 je najmanje realna, jer te avione bi trebalo čekati godinama, kao što će ih čekati Bugarska, koja je i prije Hrvatske na redu na proizvodnoj liniji. Plus što su najskuplji. Plus što Amerika nije ni blizu kao ostali ponuđači zagrijana da proda avione Hrvatskoj, nego kao i prošli put – tražili ste ponudu, evo vam ponuda.

Švedska je na prošlom natječaju bila u igri do kraja, znaju da su ispali zbog cijene, ako su pametni (a jesu) sad su izašli sa nešto nižom i bit će favoriti.

Slijedi Rafale, Francuska iz nekog razloga djeluje jako zainteresirana da se riješi starijih serija i otvori prostor za nove, dobro znaju da je Hrvatskoj za takav avion glavni problem ukupna cijena sa eksploatacijom, pa znaju da imaju šanse jedino ako izađu sa niskom prodajnom cijenom. Neki komentatori se nabacuju sa 60-70 milijuna USD po komadu, međutim ne znam otkud jer cijena za rabljeni Rafale dosad nije formirana jer nije nikad ni nuđen.

Izraelski F 16, ako stvarno američki uvjet bude da mora biti očerupan pa moderniziran kod njih, neće biti ozbiljna opcija.

Al

@Igor M

Problem kod cene Rafala je u tome u odnosu na šta računamo, da li u odnosu na cenu nabavke francuskih primeraka (koja je definitivno niža) ili u odnosu na komercijalnu cenu Rafala.

Ig

@Aleksa Radojčić,

povjerenstvo svaku ponudu boduje prema nizu faktora, a u koje ulaze i prodajna cijena i procjena troškova eksploatacije.
Zato kažem da Francuzi znaju da imaju šanse izaći sa više bodova od ostalih jedino ako prodajna cijena bude niska. Jako niska.

Pe

Novi Rafale košta EUR 70 mln, to je cijena za Francuze i cijena po kojoj ih nude Grcima (ostali su plaćali preko 100 mln), e sad ako je to cijena za nove, polovni ne bi smjeli ići preko 40 mln EUR, sve preko toga je neisplativo.

Kr

Ide Rafale i to u polovnoj verziji a odmah će se ponuditi nešto francuskih primjeraka za obuku pilota i održavanje borbene komponente. Polovni se preuzimaju po ugovoru. Imamo europske avione s malo naleta godišnje, kompatibilni s NATO normama, višenamjenski avion, bez problema drži 20 godina, s Francuzima poboljšavamo odnose unutar unije. Sve se poklapa malo smo lošiji sa Amerima ali dok je Trump na vlasti pitanje je koliko s njima i možeš biti dobar, a ima i druge tehnike koja se može uzeti npr raketne. Barak više nikada jer je država Izrael se polakomila i odlučila prodati preko 100 F-16 na tržištu širom svijeta i Ameri su ih blokirali i sada neće prodati niti jednog nego će ih parkirati u pustinju kraj preko 100 F-16 block 10

Ig

@Pero

tu negdje, da, ukupna cijena ponude Rafalea (12 aviona + osnovni paket naoružanja + obuka +…) ne bi smjela ići preko 500 milijuna eura ako misle pobijediti Gripen čiji paket je na prošlom natječaju ponuđen za cca 1,1 milijardu eura zbog čega su i izgubili, pa sad znaju da moraju ići ispod milijardu da imaju šanse.
Na prošlom natječaju se kod ocjenjivanja u obzir uzimala procjena o trošku tokom 25 godina korištenja, pa će vjerojatno i na ovom biti isto, a tu rabljena Rafale eskadrila u startu mora biti bar tih 400-500 milijuna eura jeftinija da bi francuska ponuda na kraju bila ocijenjena kao najisplativija.

Pe

@ Igor M.
To bi mogao biti iznos za same aparate ali u cijeni mora biti i naoružanje, osposobljavanje pilota, simulator, infrastruktura itd. tako da bi cijena za ukupni pakaet mogla biti bliža 1 milijardi eur, sve ispod te cifre bi bilo veliko pozitivno iznenađenje.

Mr

Obzirom da nemamo para za nove…. mislim da ce ujak Sam reci da uzmemo Bureke da malo ubrza prodaju f35 Adir… Bureci ce biti ogoljeni pa cemo kod amera to malo morat remontirat i modernizirat….

Odgovori
Da

Najrealnije zvuči ta priča jer tu imaju i Ameri i Izraelci koristi a s druge strane to traje a mi moramo zamijeniti naše migove do 2023. ukoliko ne želimo air policing na našem nebu

Lu

Para će se uvijek naći, 100-ak mln eur godišnje i nisu neki novci (0,5% budžeta), a već je najavljeno da će se financirati iz posebne stavke budžeta, tako da neće pojesti budžed min. obrane.

Bu

@Luka Ne, ovoga puta se ne kupuju avioni iz proračuna odbrane, nego iz proračuna države. Tako da ovoga puta novci nisu problem. Novci iz proračuna odbrane se neće dirati.

Lu

@Burki
pa to sam i napisao …

ma

Koji god avion od ponudjenih da izaberu bice veoma skupi za kupovinu. Sad sta se misli pod povoljnim uslovima zavisi ko kako gleda na to. Mislim da ce Jas39 imati nesto nizu cenu od ostalih novih aparata koji se nude. Sad koliko se isplati ici ponovo na izraelske polovne F16 i da li su otklonjene sve nesuglasice sa LM?
Francuzi ce pokusati da pridobiju potvrdan odgovor nekim olaksicama i mozda smanje neznatno cenu Rafala s obzirom da i Marsel Daso oseca krizu. Ali i pored nekih povoljnosti i dalje ce biti skupi za balkanske uslove. F16v kostace ih ko svetog Petra kajgana. Po meni najveca konkurencija bice izmedju Rafala i Jas39 moguci upad u to drustvo su izraelski F16. Drugo je pitanje politike i moguca opstrukcija USA ako se ide na Grippen pa i na ostale avione. Odluciti se za F16v u ovom trenutku tehnoloski i politicki je vrlo povoljan rezultat ali se mora racunati ogromno sakacenje budzeta i F16 sa minimalnim naoruzanjem, primer Bugarska. Sve su to skupi proizvodi bili novi ili polovni. Za sta god se opredelili to je njihova stvar. Bio u nato paktu ili ne tu nema nikakvih privilegija u nabavci borbenih aviona i drugih velikih sofisticiranih proizvoda. Francuzi velike nade imaju da ce grci kupiti njihov Rafal i time popraviti velike gubitke koje Dasault trpi. Takodje je i ova ponuda u tom smislu.

Odgovori
Mi

Hm! Mislim da je za HR najbolje da uzmu Gripen-e, i da dobiju taj regionalni centar za podršku Gripena. Zatim, i Srbija da uzme Gripen-e u sledećoj nabavci koja će vrlo uskoro, i eto, imamo servis u komšiluku, odmah preko granice.

:P :D

Odgovori
Al

@Miki

Naši bi u takvom scenariju pre slali Gripene u Tajland na remont, nego u Hrvatsku.

Jo

@Miki

Srbija Gripene neće uzeti nikada, a možda ni tada :) Švedska je apsolutno nepouzdan partner. Hrvatskoj su pravili probleme oko raketa, kada je Srbija pre više od 10 godina tražila da demonstriraju Gripen nisu se ni udostojili da odgovore.

Radi američke tehnologije, svaku prodaju Gripena moraju da odobre i Amerikanci, tako da to razbija izluzije o nabavci aviona iz neutralne zemlje.

Što se tiče Hrvatske, ona će doneti odluke u njenom interesu, ali ne vidim zašto bi Šveđani pravili regionalni centar u Hrvatskoj, kada imaju 2 postojeća korisnika malo severnije, a oba imaju veće budžete?

Al

@Jordan

Koliko znam, oba ta korisnika svoje avione trenutno šalju u Švedsku na veće tehničke zahvate, te bi remontni zavod imao logiku sa te strane.

Ni

Jordan
Srbija nece uzeti gripene jer nema para a kupila bi ih i to gole g….e bi dala za njih. To sto pricas da su nepouzdani bezveze pricas. Javi se onda pouzadnim rusima pa nek srbija kupi od njih svu tehniku …jeftino :))))

Jo

@Aleksa Radojičić
Da, ali eventualni remontni zavod bi imao više smisla u Mađarskoj ili Češkoj.

@Niko
Kupovinom gripena se ne kupuje politička podrška. Kupovinom američkih aviona se dobija. Prodaju gripena moraju da odobre Amerikanci, baš kao i prodaju F-16. Da li su Hrvati imali problema sa Švedskom, oko protivbrodskih raketa? Jesu! Da li su Šveđani, tamo 2011, ignorisali poziv Srbije da ponude Gripen? Jesu!

Zašto bi Srbija kupila avione od Švedske, a ne npr. od Amerike? (Hipotetičko pitanje, jer Srbija ne kupuje avione.)

mr

Kada se uzme u obzir da je Hrvatima stalo da u što skorijem roku dodju do aviona,onda automatski otpada f16v, jer bi trebalo barem pet godina do prvog aviona. Gripen neće proći zbog nepoverenja u Švedsku podršku,a i autsajderi su realno.Ostaje rafal i Izraelski f16. Izraelci će ponuditi ogoljenu varijantu uz dodatnu modernizaciju, a Francuzi praktično gotov proizvod uz minimalno prilagodjavanje. Zbog prethodne blamaže sa barakom, ovaj put biće rafal, najverovatnije izabran. Može da se desi i diplomatski pritisak Amerikanaca koji će da promeni ishod. Zato će se odlučivati do kraja godine, da se dobro izvaga.

Odgovori
De

Uzet će se jevrejski f 16 ovaj put ogoljeniji od Yuga 45 za 120 mil € i nakon toga obavit remont i nadogradnja kod uncle Sama za 300-400 mil€ i to je to sve drugo su alkoholni delirijumi.

Odgovori
Da

Vaši vlažni snovi? hmm,da …ništa od snova ,na vašu žalost …mislim na vas pojedine …to be continued!

Kr

Smatram da bi najbolje bilo vezati se za francuze. I geopolitički i industrijski i vojno. I lagabo amere skinuti s vrata

Odgovori
Dr

Budući da je sezona u HR koliko toliko ispala dobra, nadam se da će uzeti f16v nove.
Novo je novo i sigurno je lakše održavanje nego staro rabljeno.

Svako dobro zna da Auto koje jednom rastaviš nije istao kao orginal, e pa tako je i kod aviona.

A te bajke od SABA za neki centar…….
Mislim da se HR toga naslušala u zadnjih 20 gidina dovoljno…..

Jedini pravi izbor je Amerika ma kakvi god prgavi oni bili to je avijon koji je dojazo svoje i nakon 30 godina još uvijek leti.

Lp
Puno vam sreće

Mr

Ne bude išlo.. Sam jos nas više puta savjetovao…. da nama ne treba rz i da ulažemo u helikootere!! Kad vec silimo e onda ima da platite neposluh!!
Trebali mi ic na 24-30 fa 50 pa polako f16 nove prvo 4 (dva dvosijeda dva jednosijeda) pa polako 2 po 2 doci do 12ak f16 imali bi uz fa50 zrakoplovstvo 30+ godina osigurano, cak kako raste broj 16-ca nekoliko 50-ica u pričuvu! Racionalno prema mogucnostima trositi resurse a u slucaju potrebe brzo stancati sa 50-ce pilote za 16-ce

Iv

Briga Amere na što ćemo mi trošit novce, helikoptere već kupujemo tako da smo zadovoljili taj zahtjev, a ako ćemo im dati još koju milijardu za avione samo bi budala odbila.

Ed

@Srbofil
Nikad nije službeno spomenuto da je Barake trebalo vratiti na „izvorno“ stanje, to su novinarska naklapanja na osnovu površnog tumačenja odobrenja USA kongresa. Problem je što je LM odbio dati podršku/garancije za Barak bez da ostvari financijski interes. To je značilo da bi cijena bila znatno veća od ponuđene i to HR nije mogla prihvatiti. Izraelci nemaju „slabije“ varijante od Barak modernizacije.
HR kupuje 12 komada VBA, ne manje. Jedina mogućnost je da se eventualno isporuka razbije na dvije faze.
Francuzi mogu ponuditi samo polovni Rafale u kopnenoj varijanti s F3 modernizacijom, dakle s AESA radarom, jer jedino takve i imaju.
U svakom slučaju, možemo samo nagađati što je tko točno ponudio, jer ti podatci nisu objavljeni.

Odgovori
Sr

Pise vam u zakonu da se trazi dozvola kongresa o transferu opreme po ugovoru po kojem je nabavljena od SAD odnosno na nacin na koji bi je originalno SAD prodale drzavi kupcu.

Dakle vama(Hrvatskoj), strana drzava(Izrael) mora prodati Peace Marble avione koje je kupila/dobila od SAD, a ne Barak 2020!

https://www.state.gov/third-party-transfer-process-and-documentation/#process

To sto se ponavlja „LM je hteo pare“, to je samo izgovor. Nije uopste celoj stvari pristupljeno ozbilno i sada se traze krivci. Verujte mi, ne boluje HR samo od toga. U Srbiji, nama je uvek neko drugi kriv za nase budalastine.

Tesko da ce biti RBE2-AA posto je RV Francuske potpisalo ugovor sa Talesom 2012 za 60 radara, a isporucena su 32 jer su u medjuvremenu primat dobili strani kupci tako da ne verujem da ce biti AESA ponudjen, mozda kao „modernizacija“. Opet, RBE2 PESA radar je fenomenalan, nema tu sta da „ne valja“.

Ed

@Srbofil
Hvala za ispravku u vezi AESA radara na francuskim Rafalima. Ja sam previdio da ugradnja RBE2-AA nije dio F3R modernizacije koja je odrađena do 2019.g.
Sti se tiče odobrenje USA za Barak tu se mogu složiti da su jako neozbiljno shvatili proceduru za TPT i kao što sam i onda smatrao, smatram i sada da su imali problema s razumijevanjem teksta…
Ali nije istina da su Amerikanci tražili da se vrate na prvobitno stanje, nego je odobrena prodaja onog što su USA prodali Izraelu. Nemaju što Ameri odobravati prodaju izraelske opreme…
Amerikanci su tražili da:
1. sve buduće modernizacije sustava odradi USA
2. Da HR primi na znanje da neće davati podršku/održavanje za izraelski General Avionics Computer i za Elisra Radar Warning Receiver
3. Da USG COMSEC, TRANSEC i TEMPEST podatci i materijali neće biti razmatrani, ponuđeni ili snadbjeveni
4. Potrebno je zatražiti zasebni TPT za bilo kakav trajni transfer ili obuku
Na primjeru TPT kod Rumunjske kupovine Portugalskih F-16, nisu prodane 16ke u izvornom stanju kao Block 15 nego kao MLU na Tape 5.2R modernizaciji, ali su u ugovoru sudjelovali američki kooperanti i sve je jasno objavljeno/izlistano od strane DSCA.
https://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

St

Prilicno dobra ponuda sta se modela tice.Mala nepoznanica za izraelske jer se nezna tocno koji model je u ponudi i ukakvoj verziji.misljenja sam da ce F16V,gripen i rafal biti podjednako preskupi i stoga me strah da ce odabir da bude izraelski f16 ogoljen i potrosen do kraja.Ako bi rafal bio jeftiniji od gripena a to znaci i dosta jeftiniji od f16v nekako sam misljenja da bi ti avioni mogli najbrze da se pojave na Plesu onda im dajem veliku sansu za pobjedu na natjecaju.Osobnog sam stava da bi ukupno za nas bio najbolji izbor F16v iz vise razloga ( novi avion,jako velik broj zemalja korisnica,amerika je nas glavni nazovimo partner,vjerojatno najeftiniji u eksplataciji a minus je samo jedan i to je cjena ali pricekajmo dok ne saznamo dali jebilo kakvog popusta od zadnje ponude.) ukupno gledano svi avioni koji se nude su jako dobri i bilo sta da izaberu bice ogroman napredak,samo da to vise dovedu do kraja i kupimo nesto.Saznat cemo u Novoj godini a do tada cemo da se zabavljamo ovdje na forumu sa pogadjanjem svih mogucih opcija.

Odgovori
Vl

Nisu mi jasne instance u Hrvatskoj kada su u startu odustale i od korejanskog F16, tj od FA 50. Izuzetan avion i nije preteran sa cenom (po wikiju cena iz 2012 mu je bila 30 miliona). I nadzvučan je pa je moguće presretanje. I što je najbolje od svega, uveden je u upotrebu i može nositi stvarno širok spektar naoružanja.
Kamo sreće da ga naši razmatraju kao opciju za novi školsko borbeni avion koji treba da zameni Galeb i Orao.

Odgovori
Sr

To bi bila ubedljivo najbolja opcija da zameni G-4 i J-22!

HRZ je htelo “pun spektar borbenih sposobnosti” sto ukljucuje BVR, a FA-50 jos nema integrisano naoruzanje tog tipa iako poseduje veoma kvalitetan radar.

Procitao sam na AIN izjavu direktora KAI da se radi na prosirivanju sposobnosti FA-50 da ukljucuje BVR rakete i CFT. To bi ga dovelo u rang Gripena C/D.

Koji god avion da izaberu, bice super. Sa Miga-21, sve je “kvantni skok” u mogucnostima. Piloti ce sigurno biti jako zadovoljni. Nek im je srecno

ma

Upravo tako, FA50 je idealan za hr. Prelazak na zapadnu tehnologiju, jeftin sat leta, nov avion. A otkad nosi amraam nije bas ni tako bezazlen u nekoj obrani zemlje. Kada imaš obučen kadar lako je nabaviti opremu u slučaju potrebe.

ma

Srbofil: KAI od početka ove godine nudi block20 sa BVR mogućnostima i stranim korisnicima koji nosi AIM-120 AMRAAM. Postaje ozbiljan avion.

Pe

daj prestanite s tim FA50, on nije pogodan ni za air policeing, a kamoli za ostali spektar djelovanja. FA50 je izgubio sve tendere do sada čak su i Izraelci koji imaju hrpu F16 uzeli M346.

ma

Pero – mogu li neke činjenice zbog kojih FA50 nije pogodan?
Koje to mogucnosti F16 ili Rafale-a mi u Hr imamo resursa za koriscenje? Air refuel? Data link prema awacsu? Dalje? Rafale je 0.3macha brzi do Siska?

Ig

@max,

Južna Koreja se sama povukla iz prošlog natječaja za HRZ s objašnjenjem da njihov avion tehnički ne zadovoljava tražene uvjete.
Koliko se sjećam, nisu detaljizirali šta konkretno ne zadovoljava, ali mislim da je s tim priča oko FA 50 za HRZ gotova, osim ako HRZ odluči sniziti kriterije, što se neće dogoditi.

ma

Igor – Koreanci su željeli direktan deal i nudili offset pri čemu su sa druge strane ocito naišli na balkanske zahtjeve – nitko nije htio reci da li je traženo mito ali predstavnici Koreanske vlade su sa tog sastanka izašli izuzetno povrijeđeni i nikad vise nisu spominjali ulaganja u Hrvatsku niti su nudili avione.

Al

@Igor M

Zato što su zahtevi bili rakete vazduh-vazduh dugog dometa, koje KAI T-50 tada nije imao. Nabavka aviona je složen posao, pa i snižavanje kriterijuma uopšte nikad ne treba otpisivati, ako se snižavanjem kriterijuma ostvaruje glavni cilj, a to je nadzvučna VBA komponenta RV.

Vl

Pero,
Molim vas da nama ostalima objasnite kako to FA 50 nije pogodan za presretanje zalutalih aviona? Pa to vam sada rade Mig-ovi 21 koji su decenijama iza pomenutog aviona. Fa 50 ima isti motor kao F16 a uveden je i u naoružanje gde učestvuje u vežbama baš sa F16.
Iz ranijeg komentara vidim da je i ono što mu je bila mana sa blokom 20 ispravljeno.
Vrlo dobar avion. Nadam se da će naši malo da trknu do Koreje…

Pe

FA50 je platforma koja se i dalje razvija, u trenutku raspisivanja hrvatskog natječaja on nije zadovoljavao raspisane uvjete, što su i sami Korejci izjavili, za koju godinu će možda biti na razini da može zadovoljiti sve uvjete ali tad nije.

ma

Pero – to sto se konstantno razvija moze biti samo prednost, konkretno block20 je dobio BVR, ide dalji razvoj radara itd. Ili je vama veća prednost platforma koja je prevazidjena i proizvodjac ne namjerava raditi daljnji upgrade nego prodavati novi model?

Vl

Pero,
Pa i F16, Gripen, Rafal, Su 27 su platforme koje se i dalje razvijaju. Svaka uspešna platforma prolazi unapređenja, dobija nove sposobnosti itd. Upravo iz ponašanja vrhuške se da zaključiti ta su ti uslovi i postavljeni da bi diskvalifikovali realnu opciju.
Pametnom dosta za zaključak…

om

Moje razmišljanje.
1.Rafale 2. Viper 3 Barak 4 Gripen
Da obrazložim ali kratko.
Gripen zapravo uopće ne dolazi u obzir jer je ograničen u nadogradnji ,preslab zmaj . Šveđani ga se žele riješiti i nama ga uvaliti.
Zapravo od njih ništa,nemamo kratku pamet.
Barak fenomenalan stroj ali samo u izraelskoj verziji.Ne znamo što nam zapravo nude ,ako je ista već prije ponuđena konfiguracija sa kolačem za amere ja bi uzeo za tu lovu.
Dalje, Rafale možda najbolji stroj čini mi se nekako najizgledniji izbor ali ne znamo koju su vam zapravo ponudili.
I na kraju skup ali skoro kao F35 moćan stroj ali mnogi čekaju u redu a mi nemamo vremena,zato možda predponuda za neke blok50 pa bi mogli pričekati koliko treba za 12 Vipera.
Love ima i mora biti jer projekt financira država a ne ministarstvo i svake godine od turizma direktno treba izdvojiti određenu sumu kojom bi se pokrivale potrebe za ovaj projekat. Drago mi je što svi u Hrvatskoj misle da nam LZ treba i vjerujem da će ono kroz koju godinu biti respektabilno jer ako ne bude takovo zračnu policiju bolje je plaćati drugima pa i Srbiji.
Da dobro ste pročitali ako ne budemo respektabilni u zraku slobodno nam Srbija čuva nebo.

Odgovori
De

Omniameamecumporto,

Baraci su preko 30 godina stari i tesko korisceni. Dok dodu u Hrvatsku oko 2024-e bit ce 36-38 godina stari! I to pod uslovom da je ugovor potpisan sljedece godine.

A kako stvari stoje sa izvznim pravilima, Izrael u biti nudi samo F-16C/D Block 30 proizvedeni 1986-88e koji se moraju nadograditi na Block 50.

De

Zaboravio kazati, Block 50 je vec zastarjela tehnologija!

ma

Nista od toga, opet krivo.

Bu

Čujem da se sve više spominju novi F16 BLOCK70 od strane vlade i predsjedništva. Dosta je sa rabljenim avionima, ima se novaca. Ako se moglo bez problema ubaciti tri milijarde eura u samo jedno brodogradilište, onda se ima i jedna milijarda eura za nove avione.

Odgovori
De

Burki, nije tu samo kupiti iavion nego i odrzavati ga! To su skupe igracke.

Vl

Burki,
Nisam ekonomista, ali mislim da ubacivanje 3 milijarde u brodogradilište i trošenje 1.8 milijardu na novi blok 70 nije isto (Bugari su za vrlo siromašnu konfiguraciju za 8 aviona keširali 1.2 milijarde). Novac za brodogradilište u najvećoj meri ostaje u opticaju u zemlji dok se novac za kupovinu novih aviona potpuno iznosi iz platnog prometa Hrvatske. Neka me stručnije kolege na forumu isprave ako grešim…

Lu

ako država može HŽ-u svake godine uplatiti 900 milijuna kuna (cca 125 mln EUR) za dizanje rampi, onda može izdvojiti toliko i za nove avione …

ma

Luka: HZ je samo jedna od firmi za izvlačenje para, od tih 900mil bar 80% se potresi na razne studije, msan softvere i slične projekte političara. Neće to prestati da bi se kupili avioni. A i da se kupe samo ce se povećati takvi izdaci i HRZu…

Kr

po meni za HRZ najbolji izbor je Gripen jer se moze naoruzati izraelskim oruzijem i uvezati sa PZO sustavom Spyder MR-LR, istina trebali bi traziti verziju E ili braziliero, ali ce uzeti Viper zbog offseta

licno ja bih trazio f-15ex

Odgovori
Vl

Kriticar iz Kapelskih Kresova,
A da lepo zamole Amere za Raptora?
Mislim, kada je već kumu izgorela kesa…

De

Hrvati ce vjerovatno zbog politike kupiti F-16, to jest ako kupe ista. I dalje mislim da ce se lovacka aviacija ugasiti. To i nepravi neke probleme sa obranom zato sto je 12 aviona za nista, narocito ako piloti lete manje od 100 sati godisnje.

—-
Ima li vijesti o buducnosti donacije Beloruskih MiG-29 Srbiji? Srbija je stala protiv Lukashenko a ukinula ucestovanje u vojnim vijezbama sa Rusima i Belorusiji.

I sad kako je Srbija potpisala sporazum sa Amerikancima u cemu je ukljuceno i akcije protiv Kine (to jest 5G), sta ce se dogoditi sa kupovinom FK-3.

A isto tako s ovim ugovorom a i sa Beloruskoj situaciji, Srbija ide protiv Ruskih interesa. Tu su moguci problemi (kao sto i moguce Americke sankcije ako kupuju Rusku opremu).

Znaci moguce je da Srbija ostane sa samo 10 nemoderniziranih MiG-29, bez FK-3, bez dodatnih kolicina Mi-17, Mi-35, Pantsir, bez T-72B1Ms, bez mogucnosti remonta za ono malo Ruske opreme sto se dobili?

Odgovori
Sr

Prve 29ke iz Belorusije bi trebale da polete krajem oktobra-pocetkom novembra i koliko ce trajati letna ispitivanja, ne znam, svakako najranije pre februara sl. godine ne bi bili u Srbiji, ako sve nastavi po planu, a pitanje je da li ce. Situacija je mnogo kompleksnija i (po njih) vaznija od nekih polovnih aviona, tako da cemo morati da sacekamo i vidimo. Mimo toga nema nekih vesti. Zamrzmi smo ucesce na svim vezbama, po meni, odluka je pametna.

Generalno, usporio se tempo nabavki iz Rusije, imali smo vise izjava na tu temu iz drzavnog vrha, a njihovi tenkovi nam ne trebaju ni za sta, ne mozemo popuniti ni 50% svojih.

Remont helikoptera radimo u Srbiji, Migovi se vise ne remontuju, to je to. Srbija radi na poboljsanju odnosa sa SAD i EU, to je neka strategija za naredni period.

Sto se tice KIneza i 5G, malo to dramaticno posmatrate, dali smo im projekat zeleznice, zelezaru, rudnik, dakle jako velike poslove…Srbija je malo trziste sa svega 7mil ljudi, 5G ce morati da „progutaju“ jer im ne znaci nista.

Sto se mene tice, nije trebao ni da se kupuje FK-3.

Ba

@Dead1

„…Znaci moguce je da Srbija ostane sa samo 10 nemoderniziranih MiG-29, bez FK-3, bez dodatnih kolicina Mi-17, Mi-35, Pantsir, bez T-72B1Ms, bez mogucnosti remonta…“

Uhh…vidim u čemu je problem.
Pokušaću da ovo lagano razložim kako bi tvoj um naviknut na stvari tamo mogao polako (nikako naglo) da percepira kako stvari funkcionišu ovdje. Dakle, da počnemo sa ovom vježbom:

Hrvatska- vazal- mora da pazi šta kupuje i od koga- kako bi joj tatica dozvolio da vozi brm-brm i vijon!

Srbija- suverena država- koja može saveznicima da kaže šta misli i želi, te da poslje toga ne izgubi ništa jer radi u skladu sa svojim najboljim interesima i dugoročnim interesima svojih saveznika.

Hrvatska nabavlja opremu 20 godina kroz 501 koruptivni proces koji se vuče kroz čitav MORH k’o zmija bez početka i kraja, a na kraju bude onako kako traži Baja (vid’ rimuje se!), i pri tome je baš briga za svoj narod, teritoriju, državu, svoje pilote i tehničare. Bitno je samo da se nakrade dovoljno- a nikada nije dovoljno.

Srbija je spasila svoje ratno vazduhoplovstvo sa minumom troškova po poreske obveznike i to za 18 mjeseci ukupno. Toliko u HR nije bilo dovoljno ni za posljednji-fijasko- neuspjeli remont 21-va. Ovdje se, gle čuda!, nije odmah našlo 17 ljudi da se „tali“ i pokrade šta se može u tom procesu, pa da se kasnije preko TV-a međusobno optužuju za primanje mita i pljačku, nego se proces započeo, sproveo i priveo kraju u skladu sa predviđenom dinamikom i vojno-tehničkim sporazumom.

Ukratko- Dead, de ti vid’ šta ovi tvoji sada rade tamo u domovini, da ne bude opet „lapa“ neka- ne brini za Srbiju i 5G mrežu u Srbiji. Nama je dobro, hvala ti na brizi. To staro i „nemodernizirano“ je naše, „u rukama“, leti, obučava nove pilote i tehničare, štiti naše nebo. Sad i ovdje, a ne za godinu-dvije-pet.

@Srbofil
Remont kojih helikoptera radimo u zemlji?

Sr

@Paqe
Zvanicno samo Gazele, nezavnicno MI-17, samo ne znam koliki je tacno bio udeo u poslu remonta, recimo makedonskih 17ki, a koliko su Rusi radili, posto Moma nije „sertifikovani“ centar za novije Mi-17/171
https://tangosix.rs/2018/23/10/poleteo-prvi-makedonski-mi-17-remontovan-u-zavodu-moma-stanojlovic/
Vi to znate bolje, pa prenesite(ako nije tajna).

U principu remont u buducnosti nam je najmanji problem ako se Rusi nesto pobune.

Ig

Banja Luka,

fascinantne su ove spoznaje iz vašeg izlaganja o suverenim državama, pa vas molimo još malo detalja, jer svima nam se skupa otvaraju sasvim novi horizonti i vapimo za novim spoznajama :
– da li suverena država smije održavati vojne vježbe s kim i kad god poželi ?
– da li suverena država smije imati ambasadu u kojem god izraelskom gradu smatra da je u njenom najboljem interesu ?
– da li suverena država smije uspostaviti teritorijalni suverenitet na čitavom teritoriju koji smatra svojim ?
– da li suverena država smije uvesti tenkove od koga god poželi ?
– da li suverena država smije kupovati plin od koga god želi ili mora „diverzificirati izvore energije“ ?
– da li suverena država smije imati vlastiti stav prema Hezbollahu ili ga po tuđem nalogu mora proglasiti terorističkom organizacijom ?

S nestrpljenjem očekujemo odgovore na postavljena pitanja.

Ba

@Igor M

Još dušebrižnika? Vidim navalili ste sa na mene brigom za Srbiju k’o tablom „Zimmer frei“ na njemačkog turistu?!

Opet vam kažem- stvarno nemate potrebe. Morate razgraničiti svoje nade i očekivanja o mojoj zemlji od onoga šta se realno događa- biće vam puno lakše. Tada se nećete pronalaziti kako na SR portalu o Aeronautici hejtujete o 5G mreži i plinu u Republici Srbiji, i to na temi o mogućoj kupovini aviona u Hrvatskoj!? Vidite- da stvarno „vapite za spoznajama“- spoznali biste da u tome ipak nešto nije u redu, jel’?

@Srbofil
Zvanično Gazele (bez skorije značajne podrške zavodu možda uskoro ni to) i licenca za demontiranje i montiranje sklopova i agregata jednog tipa Mi-17. Ako se Rusi pobune…pun muzej helikoptera.

Ig

@Banja Luka,

samo sam se nadao da ćete do kraja primjerima iz prakse rastumačiti razliku između vazalnih i suverenih država, što ste sami ničim izazvani načeli u odgovoru komentatoru Dead1. Dotad je ostalih stotinjak komentara na članak bilo civilizirano.
A SR portal je za komentiranje otvoren i strancima, jednako meni kao i vama iz BiH.

Ba

@Igor M

Vidi, niti sam ja „ničim izazvan“, niti sam državljanin BIH. Tvoje zablude su teške poput lanca koji nosiš. Ljudi koji prate moje komentare takvim „civilizovanim“ likovima kakav si i sam znaju da živim i radim u NS, nije nikakva tajna. Dakle, brale- ja sam u svojoj kući, sjedim u ležaljci i gađam go..ima komšije koje vire iza ograde i komentarišu istu. Ne volem. Nije pristojno. Ti bi rekao „civilizirano“, kada bi zaista imao volje, obrazovanja ili samo generalnih manira da shvatiš značenje te riječi. Ne- ti se vodiš glupošću, kratkovidošću i šovinizmom, zato su ti ijekavica i nick sve informacije koje su ti potrebne da doneseš neke zaključke, i zato si se i uključio u ovo. „Ničim izazvan“ si ti, a ne ja.

Na sreću- ja uvjek imam vremena za pristojnu i elokventnu raspravu o predmetnoj temi sa komentatorima koji to zaslužuju i brdo gorepomenute municije za tebe i slične tebi koji bi da me „civilizuju“ u mojoj kući. Nikavih skrupula nemam po tom pitanju, pa se slobodno javi još koji put.

Ne

@ Banja Luka

Uglavnom ……cveta cveće u naše preduzeće…….

Kod nas.
Pitaj Boga dragoga kako će se ovo dovršiti ili ne. Moramo uzeti u obzir da postoji mogućnost da i izgubimo sposobnost nadzvučne komponente HRZ.
Zašto ? Pitam se dali mi imamo ljude koji znaju kupiti VBA ? Čisto retorički.

A vaše „rosne livade i prekrasna rujanska jutra“ nebih komentirao.

Ig

„Šveđani ga se žele riješiti i nama ga uvaliti“.
Netočno jer nude nove avione, a ne rabljene iz sastava njihovog zrakoplovstva.

Nema predponude za neke F 16 blok 50, Amerikanci tako ne rade. Ponudili su nove avione, a to nisu blok 50. I da jesu, također bi ih trebalo čekati dugo kao i Vipere, jer treba doći na red na proizvodnoj liniji.

Odgovori
Al

@Igor M

Gripe C/D se već poduže ne proizvodi, tako da ja ne znam odakle može da im ispadnu novi avioni.

Ig

@Aleksa Radojčić,

ne znam ni ja odakle, ali pismeno su ponudili nove. Valjda će pokrenuti proizvodnju ako pobijede na natječaju. Koliko znam i svi drugi proizvođači prave avione tek kad ih netko naruči, nije da ih naštancaju pa drže na lageru dok ih netko ne kupi. Ne mogu predati pismenu ponudu za nove, pa isporučiti rabljene, i reći „evo 10 godina star, samo 3000 sati naleta, al ko nov“.

Al

@Igor M

Ne mogu pokretati proizvodnju zbog 12 aviona, pogotovo zato što sad idu u proizvodnju E/F modela, jer se ne isplati. Tako da opet, odakle njima novi avioni?

Lu

navodno imaju 14 konzerviranih zmajeva aviona,pa se onda vode kao novi

Sr

@Aleksa Radojicic
Verovatno im je ostalo kompleta zmajeva C/D verzije. Te bi onda bili „novoproizvedeni“.
Pretpostavljam da ne nude E/F, jer ne bi mogli ispuniti rokove zbog dila sa Brazilom i potencijalnog dila sa Finskom(oko 40 aviona + awacs)

Ig

@Aleksa Radojčić,

ne znam, ali u pismenoj ponudi stoji „nudimo nove avione, u potpisu Kraljevina Švedska“. Pa nije to Ingušetija ili Južni Sudan, niti privatni dileri oružja tipa Zubak. Kome bi ta Švedska, kao ogroman izvoznik vojne opreme, ikad više išta uspjela prodati da se izblamira nudeći nešto što ne postoji ?
Da imaju za ponuditi samo rabljene, onda bi ih u ponudi i označili kao rabljene, jer Hrvatska je i rabljene navela kao prihvatljive.

Isto tako se do prije mjesec dana na ovom portalu tvrdilo, čak i od strane g. Bankovića, da po dostupnim podacima ne postoje rabljeni Rafale-i za prodaju drugim državama. Pa evo postoje.

Samom SAAB-u se vjerojatno ne bi isplatilo pokretati proizvodnju tih 12 aviona, ali tu je izgleda Švedska država odlučila pripomoći iz nekih svojih političkih interesa, smatrajući da im se to isplati. Kojih, ne znam, ali valjda oni znaju. Inače ne bi odgovorili na upit za ponudu, kao što nisu Norveška, Italija i Grčka.

Al

@Igor M

Znaš kako, termin „novi avioni“ se može veoma široko shvatiti, a nije baš da Šveđani nemaju blamove i skandale na svojoj duši prilikom prodaje naoružanja u prošlosti.

Ako je avion malo naleteo posle uvođenja, pa potom konzerviran zbog rezova, oni ga mogu verovatno vratiti u letačko stanje i prodati sada. Ono što mogu da garantujem je da definitivno Šveđani neće pokretati proizvodnju zbog 12 aviona, pa to nije hteo da uradi ni jedan LM za F-16E/F, nego su sačekali da se nakupe narudžbine i sada kreću u proizvodnju polako.

@Srbofil

I ja isto mislim, ako se ne varam od proizvedenih A/B/C/D je ostalo nekih 20-30 u skladištima u nadi da će biti prodati nekom.

Vl

Igor M.
Pa sami su Francuzi izjavili da nemaju dovoljno Rafala ni za sebe.
U ponudi nije nigde definisano koji Rafali su u pitanju . Verovatno se misli na A verziju.

Bo

Koliko vidim, ovde su dve varijante. Ili ce tender propasti, kao prosli put, ili ce se kupiti najeftiniji avioni. Razlog. Hrvatskoj hitno trebaju avioni. Za nove F16 ce se nacekati bar jedno 6-7 godina, i jos godinu dve dok ne postanu operativni. A izmedju ostalog je papreno skupo. Kupiti nove od Svetske mislim da nije realno. Ostaju samo Izraelci ili Francuzi. Generalno, i nije neki izbor. Od dve lose ponude, izabrati manje losu. Tako da mi generalno izgleda, da od toga nema nista.

Odgovori
Ed

Po potpisu ugovora, a kako kaže LM, isporuka novih F-16 je 36-48 mjeseci

Yo

Laički – da na mestu komšija biram top 3 modela za avijaciju (ako se već ocenjuje kao potrebna) – bilo bi:

1. Barak tj. F-16 Block 30
2. Viper
3. F-35

Tim redosledom u narednih 20 godina – narudžbine na 10 godina – po eskadrila počev od ove godine…
Eventualno se Barak može preskočiti i preći odmah na Vipere – pa za 10-ak godina naručiti i F-35 (koji je zamišljen i ih zameni) ako se ima i može.
Postoji jasan kontinuitet u svemu – što baš i nije slučaj za druge modele kod kojih je „seci uši, krpi…“ mnogo izvesnije za male korisnike poput Hrvatske.

Nama u Srbiji će biti problem oko izbora sa zatvorenim vratima sa Zapada, a verovatno i iz Rusije – za novu tehnologiju – a možda nam se ispostavi i da je najbolje tako naspram naših potreba kao zemlje koja nije u vojnim savezima…

Odgovori
Sa

10 Fa 50 odmah pa za 6-7 god 8 -9 vipera pa za jos 7-8 god jos 8-9 f35 . Best buy.

Yo

@Satriani

Taj rad. Slažem se u potpunosti.
U komentaru sam se osvrnuo na aktuelne ponude…

Jo

Ako Hrvatska kupi Barake, onda će zaista trebati da nabavlja nove avione za 10-15 godina. Da pokrene proces za 10 godina, pa da prvi avioni stignu za 15.

Ako kupi F-16V, onda je mirna za sledećih 25 godina.

Ed

@Jordan
Ako za Barak LM da garanciju, kao što je očekivano zadnji put, da nakon SLEPA imaju 3000 EFH (effective flight hours) to bi onda značilo da se s 100-150 sati naleta godišnje mogu upotrebjavati još preko 20 godina. Što je sada u ponudi za Barak ne znamo.
F-16 Block 70/72 imaju 12000 EFH, a to bi značilo da su veće šanse da neće HRZ uspjeti potrošiti te resurse ni u 50 godina, tj. Trebali bi imati 240 sati naleta godišnje da u 50 godina dođu na 12000.
Primjer: USAF za svoje Block 50/52 iz 1990-ih, kojima SLEP podiže resurs na ukupno 10000 EFH, planira upotrebu di sredine 2040-ih.

Su

Amerika ljepo rekli: nisu avioni za vas, vi ste pješadija.
Pa su nam poklonili hrpu starih auta (evo sada ide i Bredly), helikoptera (Kayova), i dva nova, a ostale treba platiti.
A onda ovi naš ministar obrane napravi firmu za održavanje aviona pa ide u natjecaj.
Problem je da svi avioni imaju LM motore, origigi ili pod licencom. To znači da ništa od Baracka, FA50, SAABA, izd ako se ne sluša Amere.
No, ako je netko tvrdoglav onda mu se ponudi F16 70/72 za nikada i po cijeni koja kompenzira i sve poklone
I sto ostaje: Rafale. Ako moze imati podršku Evrope. A i 2000 bi bio dobar jer se ih Brazil i Tajvan ratosiljaju zbog uvođenja Gripena i F35.

Odgovori
Be

Citao sam od LM motora, dalje jednostavno nisam mogao.

Pa matere ti Jokine, i ptica na grani zna tko proizvodi motore za LM zrakoplove!

Sr

Da se ogradim, ja bih zeleo da Hrvatska uspe u svojim zeljama, jer ti ljudi koji rade u HRZ ipak obavljaju neki posao i trude se koliko mogu sa onim sto imaju. Sve nase politicke „nesuglasice“ iz proslosti/sadasnjosti posmatram kao, upravo „politicke“, „notning personal“ iako je mogli biti veoma licno. Ukratko, ne zelim lose. Jedna stvar mi samo smeta

Jako me nervira to nase(pod „nas“ mislim na sve nas Balkance, juzne Slovene, kako god vec hocete da se grupisemo). „Ameri su rekli, evo vam gvozdje“. Taj mentalitet da nas veliki „gledaju sa visine“, da bi toboze mi mogli, ali „ne da ujka sem/Masoni/Rokfeleri“ itd.
Hajde malo pogledajte sami sebe(kao sto bi i moja drzava to trebala dobrano da uradi):

Kada je krenula politika veceg izdavanja za odbranu forsirana od strane SAD, sta je HR uradia? Pa u svoj bedni vojni budzet, prebacila je racunanje plata, penzionog i socijalnog osiguranja za pripadnike MO i time ga „podigla“ za nekih 0.5-0.6% BDPa i rekla „evo vidite, ulazemo“, pa i tako podignut je opet dosta manji od vojnog budzeta Srbije, a Srbija je(sto moji sunarodnici retko priznaju), osetno siromasnija drzava od Hrvatske. Dalje, HR je u NATO i time ima obavezu da ispunjava svoj doprinos kolektivne bezbednosti. Jednostano HR nije pokazala spremnost na modernizacije i ulaganje u svoje oruzane snage. Mnogi se ovde busaju Mrap-ovima, kojekakvim vozilima, pa ni toga ne bi bilo da nisu SAD DONIRALE!

Sad odjednom krece prica „mi hocemo LA 4+ generacije“. Morate shvatiti da ta oprema trazi izdatke, trazi budzet, trazi finansiranje, finansiranje na koje HR nije pokazala „spremnost“ i zato SAD ne smatra da ste dovoljno ozbiljni, pa da vam i da neku donaciju ili pomogne oko nabavke polovnih aviona kao sto je ucinjeno sa Rumunijiom. Njihov racun je „bolje da imaju dobra vozila i helikoptere koje mogu da odrzavaju i koriste kvalitetno, nego da imaju 10-15 aviona, od kojih je pitanje kakve ce koristi biti i koliko ce naskoditi ostalim rodovima vojske tj. njihovom finasiranju“.

Nije do „ujka sema“, nije do „Amerika je rekla“, do vas je tj. do politike HR. Ako vam je za utehu, i nama bi propala nazdvucna komponenta RV da nisu Rusi ponudili donaciju.

Znate kao u Srbiji sto bi mnogi hteli sto sta dodatne nove tehnike, a nemamo kadra da popunimo ni ovo sto imamo! Hteli bi „najmoderniji tenk“ od M84, a nemamo posten poligon da naucimo ljude da ga koriste ovakvog kakav jeste!?

Jednostavno, moramo uvesti samokritiku, samoanalizu i pragmaticnost u nas mentalitet.

Ok kupiti avione, da li je drzava spremna da podigne vojni budzet za par stotina miliona koliko to kosta? Da li je spremna da plati vezbe, bojeva gadjanja, nalet? Ne moze 60 ili 70% budzeta da ide na plate, to onda nije budzet. Ako ste spremni? Svaka cast, samo napred, ali ako niste, nemojte posle „krivi Ameri“, isto kao u onom glupom pokusaju dila sa Izraelom, pa dete u 7. razredu bi bolje proverilo. Ameri su mnogo ucinili za vas, nije u redu da tako pricate.

Gr

Dajte ljudi više prestranite trabunjat o otvaranju tvrtke za održavanje F16. Kad već novinari koji su to iznjeli nisu uključili mozak i potrudili se logički zaključit, uključite ga Vi.

U kojem svemiru bi hrvatska tvrtka mogla steći mogućnost održavanja tako složenog sustava.. Pa mi nismo u stanju održavati i remontirati postojeće MIG 21 u koje imamo u sastavu preko 40 godina.. Da se sve tvrtke koje u hrvatskoj postoje udruže ne bi imale znanja niti iskustva održavati taj složen avion. Sve kad bi i Amerika dala dozvolu i odobrenje za tako nešto. Prema tome nemojmo trabunjat i ajmo probat zaključit neke stvari putem logike. Ne branim naše političare i imaju svi oni putra na glavi ali ovo stvarno ne stoji niti bi bilo izvedivo..

Al

@Grule

Ako ima obostranog interesa da se otvori remontni zavod, onda ima i načina.

Iv

ma nikakvi remont F16, oni rade bespilotne letjelice, doduše imaju nekih tehničkih poteškoća s njima

Lu

@Srbofil
Hrvatska izdvaja 3% svog budžeta za Vojsku, Srbija 8%. A razlika u iznosu je cca EUR 150 milijuna u korist Srbije. Kad bi Hrvatska povećala svoj udio na 8% to bi iznosilo nekih 1,5 milijardi EUR. Srbija nema prostora za daljnje podizanje vojnih izdvajanja ukoliko značajno ne poveća budžet a to bi značilo jedino putem povećanja poreza (kratkoročno, dugoročno kroz razvoj privrede itd.) Srbija je kupila dosta nove tehnike koja je skupa kako za eksploataciju tako i za održavanje i čisto me zanima kako će to funkcionirati. Hrvatska ima dosta prostora za dodatno povećanje izdvajanja i plan je kroz naredne 4 godine doći do 1 mlrd EUR godišnje za vojsku (povećanje od 450 mln EUR). To su iznosi koji su javno objavljeni i prezentirani NATOu i USA (obveza izdvajanja 2% BDPa). Dakle, Hrvatska planira značajno povećati (skoro udvostrućiti) izdvajanja za vojsku. Možda će zbog korone trebati 1-2 godine duže, ali u konačnici to je preuzeta obveza. Iz tih sredstava bi se trebala financirati modernizacija i eksploatacija nove tehnike. Nabava novih aviona ide iz posebne stavke proračuna i neće biti dio proračuna min. obrane.

Sr

@Luka
“Kada bi Hrvatska ovo, Srbija ne bi mogla ono…”
Prijatelju, sa prebacivanjem penzija u MO(sto mi ne radimo), vojni budzet Srbije je na momente opet bio i do 30% veci! Najveci deo tog novca je otisao na modernizacije.
Niko ne spori da HR nema veci republicki budzet, ali tim pre bi trebala da ima bar 20% veci vojni budzet, a ne manji i to u kontniitetu.

Jel znate da je posle Grcke, Hrvatska prva po personalnim troskovima, a poslednja po modernizaciji u NATO?

Ako je vlada spremna to da promeni, svaka cast, samo napred. Ali nemojte kriviti Amerikance sto nemaju poverenja da ste sposobni ocuvati sposobnosti i dodati jos avione 4. gen. jer niste pokazali spremnost, otuda i takav strategijski raspored zadataka ili sto bi rekli neki “vi niste za LA, evo vam helikopteri i vozila”.

Be

Srbofil,
Tko te to slagao za mirovine?

Lu

To je samo knjigovodstvena stavka i nema nikakav utjecaj na gore navedene iznose. Dok u Srbiji jedan čovjek odlučuje o kupovini i često kupuje samo zato su drugi nešto kupili ili dobili pa brže bolje bez plana i logike kupuje sve i svašta ili najavljujem kupovinu nečega je HR ima nekoliko puta više (Patrija), u Hrvatskoj to funkcionira na drugi način i za sve postoje dugačke i iscrpljujuće procedure a javno mijenje je negativistički nastrojeno prema nabavci bilo kakve vojne opreme. Upravo zato je i hrvatski vojni budžet manji od srpskog iako je hrvatski ukupni godišnji budžet skoro pa 2x veći (21 milijarda EUR u odnosu na 11 milijardi EUR).

Al

@Luka

Jedna čovek, hahahahhahahaha. Ajde prekini i ponovo razmisli i veruj mi ima daleko više ljudi od jednog čoveka.

Be

Luka,
Pricas gluposti.
U Hrvatskoj imas tzv povijerenstva koja su puna pojedinaca koji ne znaju gdje su suplji.
A suplji su da supljiji ne mogu biti.

Rekoh ti, za 1 milijardu bi ja s prosjecnim aparatima stvorio respektabilan i ucinkovot sustav.
Sustav koji bi bio zaokruzena cijelina.

Rafale, F16, Gripen….sve su to aparati koji sami za sebe daju jedno veliko NISTA!

Lu

a koje su to gluposti, do sad si imao samo jednu pravu kupovinu i to Patrija i jedan propali tender za avione. Ja nisam spominjao nikakav sastav povjerenstava već način na koji se veće kupnje rade, a to je povjerenstvo i poduži proces koji u konačnici može a i ne mora završiti kupnjom.
Jedini koji ovdje drobi idiotarije po raznim temama si ti Beduin.

Sr

@Beduin
https://www.balkansec.net/post/hrvatska-i-nato-na-dnu-po-modernizaciji-i-u-vrhu-po-personalnim-tro%C5%A1kovima

@Luka
Procitajte tekst sa linka gore. Pride, mi nemamo RM kao rod vojske, te taj novac ode na KV i RViPVO. Niti racunamo penzije kroz MO i opet je situacija vrlo nategnuta kad je u pitanju RViPVO u HR moze biti samo jos gora.

Ne kazem da se situacija ne moze/nece radikalno promeniti u HR, naravno da moze, samo hocu da kazem zbog cega takav stav SAD!
Jednostavno, da ste trosili 2% BDP-a na odbranu, da su „personalni troskovi“ bili do 50, a ne preko 70%, da se na modernizaciju trosilo 20, a ne 8% budzeta MO otvorena bi bila vrata za raznu tehniku za HRZ i drugaciji strategijski raspored zadataka u NATO.

Ako se stvar promeni, samo napred, svaka cast.

Be

Srbofil,
Upravo provjerih uplatu jedne takve mirovine.
Stigla je s racuna HZMO, odnosno Hrvatskog Zavoda za Mirovinsko Osiguranje.

Tvoj izvor je iznio laznu informaciju.

Lu

Balkanska Bezbednosna Mreža je puna netočnih informacija i nju uzimat kao neku referencu je čista glupost. Istina je da je zadnji ministar inzistirao samo na donacijama i nije htio ništa kupovati zato su i propale/odgođene neke nabavke kao MLRS koji je trebalo modernizirati. Da smo se doveli u situaciju da se uopće možemo uspoređivati sa Srbijom je čudo jer nemojmo zaboravit da je Srbija pokupila 90% naoružanja JNA dok je Hrvatska skoro sve gradila od nule. Dobar dio budžeta ide na plaće ali to je iz razloga jer je budžet relativno nizak a plaće su skoro pa duplo veće od plaća u regiji ( poćetna plaća vojnika u HV-u je oko 850 EUR).
Što se tiće mirovina to je bio pokušaj muljanja NATO-a ali nije prošlo …

Sr

@Luka
Obratite se Tabaku za sve nesuglasice.
Poenta price svakako ostaje ista, prosto niste u pravu i izmice vam konstantno sama poenta.
Ljudi se ljute na SAD/NATO, a u realnosti jednostavno HR nije pokazala spremnost na ozbiljnija ulaganja u MO iako novca ocigledno je bilo. Sama cinjenica da mnogo siromasnija Srbija vise izdvaja(gde su kao sto kazete plate manje, dakle mnogo vise ode na tehniku) vam sve govori!

Kakve veze ima ko je sta od tehnike dobio, koliko % budzeta HR ima ovde ili onde, kolike su plate gde….zaista nebitno.
Nama je unistena skoro cela infrastruktura i flota lovackih aviona ’99, po toj vasoj logici ne bi trebali nista da imamo ni od tehnike, ni od sposobnosti, pa opet imamo.

Zato sam i rekao, nije da vi „ne mozete“ da imate opsirniji raspored zadataka, samo drzavni vrh prosto to nije hteo. Sad odjednom prica „necemo kupovati iz budzeta MO, nego iz republickog“…pa druze treba to finansirati iz budzeta MO i ako se ne bude povecao bar za 20%, ne vredi…stajace tehnika kao Bugarima.

Lu

Tabak i Obris, neću komentirati.
Mislim da ste opet promašili bit mog posta, ja sam samo naveo da je Srbija ispucala sve svoje potencijale i da ako će i dalje ulagati u dodatna sredstva da će joj to pojesti preko 10% posto budžeta, ali to niti je naš problem niti me iskreno previše briga. Hrvatska je bila odlučila da ne želi previše ulagati u vojsku i da će se u većini oslanjati na donacije (počelo se mijenjati s pritiscima Trumpa da članice NATO-a moraju izdvajati 2% BDPa), s druge strane ima dosta prostora za povećanje vojnih izdvajanja stoga kupnja modernih aviona neće imati utjecaj na sposobnost da se ista održava i koristi. Sredstva za kupnju aviona neće ići iz vojnog budžeta to je potvrđeno od premijera i min. financija, navodno da bi ostalo dovoljno prostora za daljnje modernizacije i kupnje (Bradley, OOB, MLRS, UH60M, …).

д

Luka nemojmo zaboravit da je Srbija pokupila 90% naoružanja JNA dok je Hrvatska skoro sve gradila od nule. Ове НБО приче ме увек одушеве, голоруки народ одузима оружје и тралала. Суверена хрватска је изградила аеродроме Плесо,Пула,Удбина,Земуник, Дивуље, аеродром на Крку, Ћилипе, онак она брзака, Луке на јадрану,Лору посебно, подземне везове за подморнице, обалску артиљерију, стотине војних објеката, релејних станица, ремонтних завода, од школовала пилоте и официре и техничаре све очас посла. Толико нисте ништа узели да сте то продавали побуњеницима у Сирији две пуне године и хвалили се какао вам расте извоз оружја.

Be

Dane,
Goloruki narod je kupio vecinu naoruzanja.
Od MiGova 21, Mi24, Mi8, VBRova, haubica…..ostatak je zarobljen od neprijatelja (tenkovi, brodovi, topovi, pjescacko naoruzanje).

Od aerodroma, suverena Hrvatska je sagradila samo Bracki.
No, sto mislis, kako Hrvatska kao dio tuge nije izdvajala novac u federalnu blagajnu?
Federalne vlasti su izravno i u potpunosti financirale samo 1 aerodrom u Hrvatskoj, onaj u Udbini.
Svi ostali su finamcirani prvenstveno republickim novcem (vecim dijelom) a manjim djelom iz federalnog budgeta.
Osim Osjeckog. Osjecki je u potpunosti financiran novcem lojalne zajednice.

Stoga, mojne me.

Lu

@дане
sve ovo što si nabrojio je infrastruktura koja je izgrađena hrvatskim novcima isto kao što se većinom hrvatskim i slovenskim novcima gradila vojna infrastruktura po Srbiji, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori. Taj izvoz oružja koji si naveo su viškovi pješačkog naoružanja koji su kupljeni nakon 91. godine ili je zapljenjeno nakon raznih vojnih akcija.

д

Успут где сте куповали оружје зар није био ембарго за бившу југу,а ви јадни сами без савезника препуштени мрском агресору којо ваммје крао новце и правио аеродроме по србији,најбоље да приверите моджда сад Румуно од ваших новаца купују авионе и реконструишу аеродроме мени су те румунске набавке врло сумњиве биће да вам они сад мажњавају лову то је једино објашњење за нестанак хрватског новца.

Jo

@Luka

Kada se govori o vojnim budžetima, treba uzeti u obzir kakva je snaga domaće vojne industrije, odnosno koliko se troši u zemlji. Ako se kupuje na domaćem tržištu, onda se veličina budžeta može meriti u skladu sa paritetom kupovne moći (GPD PPP), a ne sa nominalnim GPD. U Srbiji je GPD PPP 2.5 puta veći nego nominalni GPD. Ako Srbija ima vojni budžet od 1.14 milijardi dolara, to bi bilo 2.1% nominalnog GPD – ali samo 0.84% GPD PPP. Drugim rečima, tih 1.14 milijardi dolara u Srbiji vrede 2.85 milijardi.

Realan srpski vojni budžet je negde između, u zavisnosti od toga koliko uvozi, a koliko sama proizvodi. Slično je i sa Hrvatskom, gde je GPD PPP 1.85 puta veći nego nominalni GPD. Akoje hrvatski vojni budžet 800 miliona dolara, on u Hrvatskoj vredi skoro 1.5 milijardu dolara. Realna vrednost je negde između.

Be

Dane, kako gdje?
Pa vecinom od Rusa….to i ptice na grani znaju

Be

Jordane, zaboravljas kako Srbija nema ratnu mornaricu….a ona nije bas jeftina….dapace.

Moderna korveta, kakve bar 2 trebaju Hrvatskoj, kosta oko 500 mil. $.

To ti je jos milijarda u dogledno vrijeme.
Jednokratno.

д

Beduin од земаља бившег СССР, мигове из Киргизије , Ми 24 украјина,Ми 8 русија,хаубице аргентина, није то спорно него како сте их допремили не граничите ви баш са русијом ,граничите са цивилизованим земљама које поштују међународно право и ембарго УН. Jordane, zaboravljas kako Srbija nema ratnu mornaricu….a ona nije bas jeftina….dapace.

Moderna korveta, kakve bar 2 trebaju Hrvatskoj, kosta oko 500 mil. $. Бедуине заборављаш ти да је Србија иако нема море 70 година издвајала средства за морнарицу.

Bo

Svedani nude u zamjenu nekakvi regionalni centar za odrzavanje, a pitanje je tko u okolici ima Gripene a nema neki svoj centar? To jest, sta ce to Hrvatskoj? 500 strucnjaka zaposleno? Za odrzavanje svojih 12 aviona? Zvuci cudno.

Koliko vidim jedino Svedani nesto nude zauzvrat? Ili su jedini koji to kazu javno? Cini mi se da su na proslom natjecaju Izraelci isto govorili da ce neki centar za IT otvoriti u HR.

Da li netko ima vise informacija?

Odgovori
K

Nitko drugi nije javno iznio detalje svojih ponuda. Svi ce sigurno ponuditi nekakav offset (zaobilazeci pritom EU pravila), ali ponuđeni i ugovoreni offset se ne mora obistiniti – dio offseta u Hrvatskoj nabavci Patrije je bila proizvodnja svih modela koji bi bili prodani na Istok (arapima i drugima) u Slavonskom Brodu, kao i zajednicki rad na nekim drugim projektima (natječaj za novi američki APC, ako se ne varam). No, natječaji su izgubljeni, projekti su razvijeni i ostali na prototipovima, i sve druge potencijalne narudžbe su isparile.

Iv

Ameri neće, oni nikad ne nude off set, ostali vjerojatno.

Ni

Dobro je da žele da obnove RV-RZ. Ali realno posle ove korona godine i naredne u perspektivi ukoliko nema nekog kredita (omče oko vrata poreskih obveznika) u paketu, teško da će se naći novac u budžetu, a da ne bude teških kresanja po leđima naroda. Kako god okreneš narod će trpeti jer para nema, a opet potrebe su neodložne jer u protivnom neće imati piloti na čemu da lete. Odluka je na političarima, a struka bi bila i zadovoljna sa nekih 6 kom Aermacchi M-346 Master ili KAI T-50 Golden Eagle. Pa za 5-6 godina kad se oporave kupiti 8 do 10 novih Multirole fighter -a poslednje generacije i da uživaš. Ovako kako ide izgleda da će za 7-8 godina opet da se prozivaju zašto im ne lete svi remontovani polovni avioni.

Odgovori
Iv

prodavatelj nudi i financiranje. Kredit će s otplatom krenut najjranije 2022. tako da nema utjecaja korone na budžet.

Iv

Ide Rafale, plaćen od onih 22mlrd E europske pomoći za gospodarstvo. Tako ćemo pomoći francuskom gospodarstvu, a naš buđet to neće ni osjetiti. Pun paket naoružanja (Da, i nekoliko Meteora), rezervnih dijelova, simulator i obuka pilota i mehaničara u vrijednosti 1mlrd E. To je igra Macrona i Plenkovića.

Odgovori
Nj

@Beduin
Nije mi jasno o kakvom air refuelingu pricas kad rafali u borbenoj konfiguraciji pod punim naoruzanjem imaju dolet 2000km… Cemu ce nam tocno sluziti zracni tanker?

Odgovori
Be

Pod punim naoruzanjem, Rafal polijece na rezervi, tj. s minimalnom kolicinom goriva
I ne samo on.

@Beduin
To što ste napisali jednostavno nije tačno. Masa praznog Rafala je 9-10 tona. Masa unutrašnjeg goriva 4,7 tona. Masa podvešenog naoružanja do 9,5 tona. Maksimoalna dozvoljena poletna masa 24,5 tona. Što znači da sa maksimalnom količinom naoružanja poleće sa maksimalnom količinom unutrašnjeg goriva. Nenošenjem maksimalne količine naoružanja otvara se prostor za spoljnje tankove za gorivo.
Ista ili slična situacija je sa većinom borbenih aviona. Voleo bih da vidim da neko poleće sa kako Vi napisaste „na rezervi“.

Be

Na rezervi.
Po poletanju se odmah tanka u zraku.
E samo tako moze imati donet od 2000 km.

Ne vjerujes?
Uzmi redalo pa izracunaj koliki ima od Korzike do Tripolija i nazad.
Kad dodjes do tocne udaljenosti, onda se zapitaj kojeg su vraga tankeri radili ponad Malte 2011.

@Beduin
Matematika iz osnovne škole:
10 t prazan avion + 4,7 t maksimalna količina unutrašnjeg goriva + 9,5 t maksimalna količina naoružanja = 24,2 t. Dodajte na to do dva pilota sa opremom ako je dvosed i račun kaže da je masa i dalje na dozvoljenih 24,5 tona. I to sa maksimalnom količinom unutrašnjeg goriva a ne rezervom. S obzirom da avion može poleteti sa maksimalnom količinom naoružanja i maksimalnom količinom unutrašnjeg goriva zašto bi poleteo sa gorivom „na rezervi“ ?
Naravno da bi se ostvario što veći dolet/radijus dejstva avion će po potrebi izvršiti dopunjavanje u vazduhu ako mu nije dovoljna količina unutrašnjeg goriva kao u primeru koji ste naveli.
Nemojte se više sramotiti sa izjavom o poletanju „na rezervi“. Ili dajte neki drugi način da saberemo gore navedene mase.

Be

Rekoh, polijece s minimalnom kolicinom goriva kad je pod punim borbenim kompletom.

Be

Rekoh, pod punim borbenim kompletom polece s minimalnom kolicinom goriva.

Te vrijednosti koje ti spominjes, to su vrijednosti s externim tankovima.

Combat range: 1,850 km (1,150 mi, 1,000 nmi) on penetration mission with three tanks (5,700 L), two SCALP-EG and two MICA AAMs.Ferry range: 3,700 km (2,300 mi, 2,000 nmi) with 3 drop tanks

Vidis ovu gore konfiguraciju?
Ona zauzima 7 podvijesnih tocaka.
7 tocaka od 14 koliko ih ima.

Zato, mojne me

@Beduin

Napisali ste: „Pod punim naoruzanjem, Rafal polijece na rezervi“.

Ja Vam ponavljam sledeće: Rafal pod punim spoljnjim opterećenjem od 9,5 tona (a deo tog opeterećenja mogu biti i eksterni tankovi koji se postavljaju u zavisnosti od profila zadatka i potrebnog doleta) poleće sa MAKSIMALNOM mogućom UNUTRAŠNJOM količinom goriva od 4,7 tona. Dakle ne poleće sa gorivom „NA REZERVI“. Da je količina unutrašnjeg goriva na Rafalu 4,7 tona da se lako proveriti:

https://www.dassault-aviation.com/en/defense/rafale/specifications-and-performance-data/

Ili neznate šta podrazumeva kada je količina goriva „na rezervi“ ili svesno pogrešno iznosite podatke. U svakom slučaju niste u pravu da avion poleće „na rezervi“.

Be

Ajd da ti bude kristalno jasno,
Tako opterecen Rafale moze poletjeti samo s piste Zhukovskog.

Jel ti sad jasnije?

Pretrazi cijeli internet, ali nigdje neces naci podatak koliko dugu pistu potpuno opterecen Rafale treba.

Dakle, polijece s minimalnom kolicinom goriva.

Sad jasnije?
Nije.

A sta bi ti ja.

д

Бедуин је употпуности у праву, авиони и не полећу тотално натоварени оружјем, нато када је крета на србију из авиана ни једаљн није имао више од 1,5 тона убојних средстава, зато им је требао толики број авиона.

Be

U operaciji Opera npr., Izraelski F16 su poletjeli s minimalnom kolicinom goriva i praznim externim tankovima i maximalnom kolicinom UBS koju su mogli ponijeti do Bagdada.

@Beduin

S obzirom da si prešao na ti u ovoj konverzaciji moram da Ti objasnim da pojma nemaš o vazduhoplovstvu a pogotovo o vojnom. Po tebi je normalno da avion poleti sa nečim što ti nazivaš „rezervom“ i da u vazduhu dopunjava podvesne tankove? Ili pak da poleti sa minimalnom količinom i tankovima i da se dopunjava u vazduhu? Pa zar je normalno da umesto da napuniš avion gorivom i dopuniš ga po potrebi ti umesto toga nosiš podvesne tankove koji povećavaju spoljni otpor time i potrošnju, povećavaju daljinu sa koje će te otkriti i smanjuju ti mogućnost manevrisanja? Svaki korisnik vojnog aviona će pre odabrati konfiguraciju sa naoružanjem i podvesnim tankovima ako baš mora da ih nosi kada kreće na zadatak. I druga stvar, kolika je to minimalna količina goriva sa kojom poleće Rafal? Dajte neki podatak. Ponavljam ti poslednji put a ti shvati ako hoćeš: vojni avion na zadatak kreće sa maksimalnom količinom goriva koje može nositi u unutrašnjim rezervoarima u 99% slučajeva. A ti veruj u šta god hoćeš. Ima na ovom portalu ljudi koji rade ili su radili u vazduhoplovstvu. Neka ti kažu sa goriva su poletali.

Što se tiče operacije Opera…Znaš engleski. Prevedi:

The distance between Israeli military bases and the reactor site was significant—over 1,600 km. The Israeli planes would have to violate Jordanian and/or Saudi airspace in a covert flight over foreign territory, making mid-air refueling unfeasible. The Israelis eventually concluded that a squadron of heavily fueled and heavily armed F-16As, with a group of F-15As to provide air cover and fighter support, could perform a surgical strike to eliminate the reactor site without having to refuel.

Heavily fueled verovatno znači: „na rezervi“ ?

@дане, @Beduin

Ja nijednom nisam napisao da avioni poleću „totalno natovareni oružjem“. Napisao sam da Rafal MOŽE poleteti sa maksimalnom količinom naoružanja i maksimalnom količinom unutrašnjeg goriva ne da je to i pravilo. Količina ubojnih sredstava se bira u odnosu na zadatak. Količina goriva koja se nosi u unutrašnjim tankovima se povećava korišćenjem spoljnjih tankova ili dopunom u vazduhu.

Poenta celog mog pisanja je da vojni avion ne poleće sa količinom goriva „na rezervi“ ni u jednom slučaju jer je to totalni nonesens. A Vi verujte u šta god hoćete.

Be

Jesi pronasao podatak koliko duga pista mu je potrebna za poketanje pod punim opterecenjem?

Kad ga pronadjes, javi

Wo

@Beduin

>> moram da Ti objasnim da pojma nemaš o vazduhoplovstvu

Vidite ovu konstataciju? Ovde imate deo komentatora koji su apsolutno rezistentni na argumente i spremni da pisu cele romane samo da slicajno ne ispadnu kobajagi nekompetentni…

Posto bombe i rakete ne mogu da se „tankaju“ u vazduhu a avion maksimalno opterecen gorivom i dzabanom treba 5 km da poleti, onda je valjda logicno da se startuje sa minimalnom kolicinom naruzanja i full tankanje izvrsi u vazduhu kada se leti u ekstremno udaljene zone dejstava…

Wo

>> sa minimalnom kolicinom naruzanja

Goriva, htedoh reci

Sr

@Beduin
@Paqe
@Wolfgang

Bukvalno sve zavisi kakav je „mission profile“ ne znam sta ste zapeli?

Ono gde je Paqe u pravu je da se po pravilu u struci favorizuje gorivo u odnosu na ubojna sredstva zbog bezbednosti(dakle ako uslovi ne dozvoljavaju, ala kratka pista, poletace sa manje ubojnih sredstava, a vise goriva). Kada pogledate slike Rafala sa misija, obicno(ne apsolutno uvek naravno) je to cak 3 rezervoara, samo 2 nosaca sa po 2-3 AASM samo i 2 do 4 VV rakete(dakle mnogo goriva, malo naoruzanja). No to se sve moze promeniti, jer u FAB uslovima(kakvi us sada npr. za eskadrilu Francuskih Rafala u Jornadu), misija moze biti veoma specificna pa mozda i bude tog poletanja sa malo goriva i puno naoruzanja, pa tankanja….

Problem/prednost delta krila je gen. aspect ration, tj. mala vitkost(veliki koren naravno), dobro je za nosivost, velika opterecanja trpe, ali imaju taj indukovani otpor(kvadratna funckija). Sto je rekao jedan pilot Rafala „with a delta wing aircraft, it’s all on the engine pushing you“. Super je ta njegova nosivost 9t, ali sto kaze Beduin, verovatno mu treba nenormalno velika distanca i brzina za poletanje.

https://www.defenseworld.net/uploads//news/big/rafale_1490280357.jpg

https://militarymachine.com/wp-content/uploads/2019/01/Dassault-Rafale.jpg

https://images.dassault-aviation.com/f_auto,q_auto,g_center,dpr_auto/wp-auto-upload/2/files/2017/10/DA00030423_Si.jpg

Evo jedna bas iz Jordana
https://theaviationgeekclub.com/wp-content/uploads/2019/08/Rafale-MQ-9-Kill-Mark.jpg

Cak i za QRA obicno polecu sa jednim podvesnih rezervoarom
https://live.staticflickr.com/3928/15389338636_a4cccc2dbf_b.jpg

Kao sto se da primetiti, obico ide mnogo goriva/malo naoruzanja(sto Paqe govori). Sto ima i smisla, jer ako ce poletati sa krstarecim raketama(najteze naoruzanje), sta ce mu dodatno VV naoruzanje ako dejstvuje sa 500-600km? Mali je to avion sa nosivoscu SU-30, a ima manje potiska od 29ke(i krace je 2m, niti taj uzgon trupa kao 29ka), prosto se moraju neki kompromisi napraviti.

Wo

>> po pravilu u struci favorizuje gorivo u odnosu na ubojna sredstva zbog bezbednosti

Otkud sad to, pa ne pricamo o Crvenom baronu godine 1915.?

Wo

Mislim da se ovde od pocetka govori o bombarderskoj misiji na granici dometa doticne platforme a ne o QRA sa 4 raketice.

@Beduin

U nedostatku argumenata dohvatio si se dužine staze za poletanje? Proizvođač je naveo da avion sa punim opterećenjem može istovremeno poneti i maks unutrašnje gorivo i maks spoljnji teret. Verovatno je to moralo biti i testirano negde pre nego što se podatak iznese. Recimo na nekom aerodromu. Pitao si za dužinu staze za poletanje. Ne znam kolika je poletna staza potrebna za potpuno opterećen Rafal. Za prazan treba 400-600 metara.

Podatkom o dužini staze za poletanje ne možeš pokriti glupost koju si izjavio da avion poleće sa gorivom „na rezervi“.
Naravno uvek se možeš izvaditi na operaciju Opera gde si izneo sličnu tvrdnju Ili to više nećemo spominjati?

@Wolfgang

Pre iznošenja takvih konstatacija u kojima navodite da sam rezistentan na komentare velikog „stručnjaka“ koji tvrdi da borbeni avion poleće sa gorivom „na rezervi“ dajte mi kontra argument. Ubedite me da se takva poletanja dešavaju nekim argumentima ili dajte primer. Rado ću priznati da ste u pravu.
Ako probate da guglate „Rafale take off distance“ doći će te do podatka da je dužina staze nekih 400-600 metara. Dužina zavise od mnogo faktora ali se ne meri sa gorivom „na rezervi“ već sa punim unutrašnjim rezervoarima kada se iznosi podatak. Ako na to dodate spoljnji teret dužina staze za poletanje sigurno neće doći do 5 km. Negde su Francuzi to testirali ali ne verujem da imaju aerodrom sa PSS dužine 5 km već su radili sa nekog od postojećih francuskih. I to ne civilnih koji imaju duže staze. Najduža PSS na nekom civilnom aerodromu u Francuskoj je oko 4 kilometra ako se dobro sećam.
Možete uživati u još jednom malo dužem odgovoru jer je očigledno potrebno da bude takav. Neke stvari se ne mogu shvatiti tek tako.

@Srbofil

Beduin je izneo pogrešan podatak da borbeni avioni poleću sa gorivom „na rezervi“. Ukazao sam mu na to da taj podatak nije tačan i da borbeni avioni a i ostali borbeni vazduhoplovi poleću u 99% slučajeva sa punim unutrašnjim rezervoarima. Kakav god da je profil misije. Jedino što je netačno u mojim prethodnim postovima je da Rafal nosi 9,5 tona naoružanja. Tačan podatak je da mu je maksimalni spoljnji „load“ tih navedenih 9,5 tona što uključuje i podvesne rezervoare kao najteži pojedinačni teret koji se kači pod trup ili krilo. Ne verujem da je u bilo kojoj opciji kačenja na sve podvesne tačke moguće doći do mase naoružanja od 9,5 tona već se do te mase dolazi sabiranjem i podvesnih rezervoara. Nisam do sada video sliku da se na unutrašnjim potkrilnim nosačima kači išta sem spoljnjih rezervoara kada je avion naoružan V-Z raketama ili bombama što ne znači da nije moguće. Kada se pogleda šta se kači na koje podvesne tačke u svim opcijama je opet nemoguće doći do varijante sa 9,5 tona naoružanja jer određene tačke imaju limit težine šta se na njih može kačiti. Smanjenje potrebne količine goriva za misiju aviona se ne radi smanjenjem unutrašnje količine goriva „na rezervu“ već nenošenjem spoljnjih tankova jer šta će vam podvesni tank ako potrebnu količinu goriva možete nositi u trupu?

Lep tekst o testiranju maksimalno opterećenih Rafala imate na linku:

https://defense-update.com/20140127_rafale_omnirole_configuration.html

Svako vazduhoplovstvo će izbeći korišćenje tankera za misiju ako nije neophodno jer je to uz samo borbeno dejstvo najkritičniji deo misije. Uz to je angažovanje tankera verovatno nerentabilno u odnosu na letenje sa podvesnim rezervoarima pa će se pre nositi tankovi nego što će se izvršavati dopunjavanje. A i spoljnji rezervoari se koriste kada je potrebno a ne uvek. Doduše kod Rafala se nose često jer mu je količina unutrašnjeg goriva relativno mala pa je podatak o poletanju sa gorivom „na rezervi“ veliki nonsens.

Možda bi doduše pomoglo u odbrani stava o poletanju sa gorivom „na rezervi“ da čujemo kolika je to količina goriva ili je možda pojam „na rezervi“ ima neko drugačije značenje od iznešenog?

A zašto sam uporan u odbrani svojih stavova? Ne treba oćutati na svaku glupost koju čujete ili oćutati na nepravde koje se dešavaju. Tako smo i došli dovde. Ćutanjem. Ne treba dozvoliti nekome ko nije u pravu da na ovaj način „dokaže“ da je u pravu ako nije.

Sr

@Wolfgang
Uvek ide gorivo pre naoruzanja, zaista je tako i u 21. veku. Moze se desiti da se misija zakomplikuje ili produzi iz nekih razloga(pogotovo te „strike“ misije), a pored izvrsenja zadatka, avion se mora i vratiti bezbedno. Tankanje u vazduhu se obicno radi neposredno pred ulazak u rejon dejstva da bi na zadatak otisao sa sto vise goriva. Npr. NATO avioni su se tankali iznad Madjarske ’99, 2012. iznad Mediterana pre ulaska u Libiju(nikad po poletanju).

Jedino u sovjetskoj doktrini kada se radi tzv. „point defense“, avioni polecu sa 50% unutrasnjeg goriva radi boljih manevarskih sposobnosti, ali nikad manje od toga. Na zapadu koliko ja znam, takve prakse nema.

Ono sta je Beduina mozda zbunilo u vezi operacije Opera je da su se odmah po poletanju 16ice tankale u vazduhu, ali ne zato sto su „poletali na rezervi“, nego zato sto poletanje potrosi najvise goriva, a nisu mogli da ih tankaju iznad SA, Jordana ili Sirije. Samo su ih dopunili do kraja(jos 5-10%) i to je to, pa sam ja rekao da se u slucaju Rafala, zaista moze desiti i takav scenario, kao i razni drugi. No praksa je nesto drugo i tu uvek ide prvo gorivo, pa naoruznje.

д

Paqe човек ти је рекао када га натовариш са фул наоружањем полеће на резерви , вероватно није буклавално мислио така ,али и када ти се у колима упали резерва можеш да прећеш још стотињак километара.Ne treba oćutati na svaku glupost koju čujete ili oćutati na nepravde koje se dešavaju. Tako smo i došli dovde. Али не треба ни веровати свему што пише у проспекту произвођача.Мала је вероватноћа да је Рафал полетео у неку реалну мисијију са фул оптерећењем, у осталом када иду у неку конкретну акцију део авиона иде као ловачка заштита а други део врши дејство по циљевима на земљи. У нато агресији просечно је 40% авиона коришћено за напад оружјем ваздух-земља ,а преостали авиони су билу ловачка заштита,електронско ометање,и звиђање и сл.

@Srbofil

Odavno su Rusi odustali od takve prakse jer za njom nema više potrebe.

@дане

Izjave:

1. Pod punim naoruzanjem, Rafal polijece na rezervi, tj. s minimalnom kolicinom goriva
2. Na rezervi.
3. Rekoh, pod punim borbenim kompletom polece s minimalnom kolicinom goriva.
4. Ajd da ti bude kristalno jasno,
Tako opterecen Rafale moze poletjeti samo s piste Zhukovskog.
Jel ti sad jasnije?
5. Dakle, polijece s minimalnom kolicinom goriva. Sad jasnije?
Nije. A sta bi ti ja.

ne govore u prilog tezi da nije bukvalno mislio to što je rekao.

Ja moram, po ne znam koji put da ponovim:
Retko kada borbeni avion poleće na zadatak opterećen do maksimalne poletne mase. Nosi na zadatak minimalnu moguću količinu naoružanja i dodatnog goriva potrebnog za izvršenje zadatka jer je sve preko toga kontraproduktivno tj povećava otpor/smanjuje dolet, smanjuje upravljivost, povećava odraz itd.
To nema nikakve veze sa prospektom proizvođača. To ima veze sa upotrebom borbenih aviona. Davanjem argumenata da Rafal može poleteti sa maksimalnom poletnom masom sam pokušao da mu objasnim da nema potrebe da avion poleće sa gorivom „na rezervi“ kada je ustanju da poleti sa punom količinom unutrašnjeg goriva. Pa poleće sa nosača aviona u M varijanti sa tri dodatna tanka za gorivo zašto ne bi mogao sa aerodroma. Ili zašto bi poneo dodatne tankove jer je tada jedino maksimalno opterećen a nosio „rezervu“ u unutrašnjim tankovima?

NIKADA (ostavljam mogućnost da bi mogla postojati specifična situacija koja bi zahtevala suprotno, ali je to minorni procenat) borbeni avion ne poleće sa gorivom „na rezervi“ kako bi to stručnjak napisao. Retko kada su ti unutrašnji rezervoari uopšte prazni s obzirom na to da se po sletanju odmah dopune do maksimuma u posleletnom pregledu u većini vazduhoplovstava. Na ovu temu nemam više šta da dodam pa neću više ni odgovarati na besmislene tvrdnje.

Sl

Nikako ne razumem zasto Hrvatska nije trazila F18? Idealan avion s obzirom na akvatorij koji imaju, nemci ce ga poruciti zbog drugih razloga ali mislim da bi bio konkurentan sa cenom u odnosu na ostale ponude.

Odgovori
Wo

Nemci ce ga poruciti samo zbog toga da ih Ameri ostave na miru. Recimo sada se prica o investicijama u terminale za americki tecni gas da bi se dozvolio zavrsetak Sverenog toka 2(.0). Nije rat „nastavak politike drugim sredstvima“ nego pare!

Sr

Pa nove im nisu ponudili Amerikanci, niti ih trenutno ima na prodaju ako mislite na polovne(da je meni poznato). Poslednji australijski „viskovi“ F/A-18 su prodati AirUSA i Kanadi prosle godine, Malezija svoje ne prodaje, Fincima jos uvek traje tender(225 ih povlace), kao i Svajcarskoj. Spanija i Kuvajt svoje jos uvek ne prodaju(verovatno bi deo i prodali da ih neko trazio), ali HR nije uputila RFP u zemlje kojie koriste/ potencijalno prodaju F/A-18C-D. Favorizovao se F-16C od polovnih americkih aviona(sto je i logicno).

Marinci unapredjuju oko 80ak svojih C-D Horneta sa AESA radarima, novim EW sistemima, novim nisanskim kontejnerima, aim-120D, dobice i AutoGCAS, nov kokpit, bas ozbiljan paket i produzenje resursa na 10.000h. Tehnoloski na nivou F-16V, samo jos veca nosivost, dolet i fleksibilniji je operativno.

Od americkih aviona, njega bi najvise voleo da vidim u RViPVO i to bas te finske(najmladji su, ’96-’00. godiste). Koliko mi je poznato MLU1 i 2 nije ukljucivo SLEP, znaci da im se resurs moze produziti za jos 4.000h i najvise bi nam odgovarao za zamenu 29ki. Ako bude moglo naravno, sto finanijski, sto politicki.
https://www.youtube.com/watch?v=_pOkdmdHBsI

So

U svim ovakvim predvidjanjima moraju se uzeti u obzir pre svega tri stvari: politika, politika i ekonomija (ukupna cena i prateci aranzmani). Dodatno, ako se razmatra konkretan izbor, mora se uzeti u obzir koja oprema i naoruzanje moze da se dobije sada i perspektivno. Svi govore blok ovaj, onaj itd, a sustina je da se najsavremeniji sistemi naoruzanja ne isporucuju cak ni vecini najpouzdanijih saveznika, tako da nivo opremljenosti treba gledati kroz prizmu realnih politickih odnosa. U konkretnom slucaju, ako SAD tvrdo odluce da Hrvatska treba da nabavi avione od njih, razne komisije i politicari svih nivoa mogu samo da pokusaju da prodju malo jeftinije, sve ostalo je zaludu.

Odgovori
ma

Hrvatska tolike godine nije uspela nabaviti avione a sada ce kada Korona jede budzet da ispljune milijardu za iste ? Malo verevatno ali nije nemoguce :D

Odgovori
Iv

korona jede budžet u ovoj godini, avioni stižu za 3-4 godine najranije.

Al

@madpal

Verovatno će ugovoriti da otplata krene kasnije i neki kredit koji će se kasnije otplaćivati.

Bu

Zapravo vrlo jednostavno je kupiti avione. Hrvatska dobiva 22 milijarde eura, i zapravo bi bilo dobro da se uzmu Rafali, gdje će ti novci otići nazad u EU tj. Francusku. Svi sretni, savršeni posao.

Be

E Burki, Burki….te 22 milijarde su namjenska sredstva koja su namjenjena gispodarskim projektima i drzavni proracun nece vidjeti niti € tih sredstava.

Bu

@Beduin U Europi sve se može dogovoriti iza zatvorenih vrata. Ništa nije nemoguće.

Iv

nema šanse da išta od tih 22 milijarde ode na kupnju vojne opreme. Tu postoje striktne namjenske kontrole. Uz ponudu aviona ide i ponuda financiranja, tako da financiranje ne bi trebali biti problem.

Wo

>> Hrvatska dobiva 22 milijarde eura

Ovo je ono kako mali Perica zamislja korona paket EU…

me

rafali imaju domet 2000 km toliko dugo i ostaje u zraku vremenski najduže bez nadopune goriva

Odgovori
Ć

U malim i slabim, ex-yu republikama, važi pravilo ,, politika pre struke“. Dakle, Hrvatska kupuje nove F-16.

Odgovori
Sr

HR prelazi sa 21Bis na moderan visenamenski avion. Nerealno je ocekivati da se usvoje sve sposobnosti bez min. 5 godina rada i to je optimisticno(setite se kad su Rumuni potpisali ugovor za F-16AM/BM, kad su isporuceni prvi primerci, a kada je krenuo air-police sa njima. Prethodno su leteli na poprilicno modernizovanim 21cama za puno napredne zapadne opreme za razliku od exYu Migova-21).

Imajuci to u vidu, po cemu je F-16V „nestrucna“ odluka? Svakako ce im trebati puno vremena za usvajanje sposobnosti, sa novim F-16 dobijaju 12.000h naleta, 40 god. ekspoloatacije, AESA radar, GCAS itd.? Da naoruzanje ce morati biti „slabo“ zbog inicijalne cene, ali svakako ga ne mogu borbeno koristiti narednih nekoliko godina od trenutka isporuke, tako da za dopunu kompleta ima vremena.

Ć

,,Nestrucna“ je jer bi struka izabrala dvomotorni Rafal.

K

„Struka“ u Hrvatskoj je zatelebana u Ameriku preko svake razumne mjere. Tako da mozete biti sigurni da „struka“ radije bira F-16. Iskreno, mozemo se nadati da ce politika biti ta koja ce prije presuditi u korist Rafalea (jer je vodstvo RH eurofilski i frankofilski raspoloženo, od Premijera nadalje).

@Ćele-kula
Pitanje koja i čija „struka“ bi izabrala dvomotorni odnosno jednomotorni avion. Rusi bi uvejk izabrali dvomotorni avion i za borbeni kao i za školsko-borbeni. Ameri sa druge strane godinama koriste kao osnovni/najmnogobrojniji borbeni avion jednomotorni F-16, masovno uvode takođe jednomotorni F-35 dok su čak i za školski avion izabrali T-7 i u mornarici T-45.
Ne stavljam se na stranu jednog ili drugog izbora već navodim da ni „struka“ nije jedinstvena po pitanju izbora jedno- odnosno dvo-motornog aviona.

Ć

Kad kažem ,, struka“ pre svega mislim na pilote,štaviše isključivo na njih.
Obzirom na prispela ponude, čini mi se da bi malo pilota pretpostavilo let na F-16 ili Gripenu letu na Rafalu.
Što se tiče ,, politike“, kupovina novih američkih aviona je Hrvatsku od neprocenjive političke vrednosti.
Kao ,, mali Rus“ na strani sam pristalica dvomotornih vazduhoplova.
Ameri takođe koriste i dvomotorne avione (F-15,F/A-18,F-22)-i to kakve!

@Ćele-kula
I ja kada kažem „struka“ mislim na pilote. Ne verujem da su avioni tipa F-16, F-35, T-7 konstruisani bez zahteva i mišljenja „struke“. Zato sam i napisao da mišljenje „struke“ očigledno nije jedinstveno.
Moje mišljenje je da je sigurnije letenje na višemotornom vazduhoplovu međutim ja nisam „struka“ te mislim da moje mišljenje na tu temu i nije toliko bitno i merodavno.

Ć

Bilo kako bilo,baš me zanima šta će kupiti susjedi.

Kao neko ko je vezan za vazduhoplovstvo ne bih voleo da učine korak u nazad i ostanu bez lovačke komponente vazduhoplovstva. Takođe sam i pristalica kupovine nove tehnike ako je moguće. A subjektivno ocenjujući ponude bih izabrao Rafal pa tek onda F-16V. Moj izbor bi bio između ta dva vazduhoplova jer su oba aviona zaokružene celine a i saradnja se odvija saradnjom sa samo jednom državom bez uplitanja i treće strane kao u slučaju kupovine od Izraelaca ili Šveđana.

Al

Ne zelim biti zloguk prorok, ali po meni jedina zemlja sa kojom bi RH u iducih nekoliko godina a mozda i desetljeca mogla imati problema i biti primorana da intervenira jest BiH. BiH je kompletno pod utjecajem Erdogana i Bekir Ismetbegovic samo govori ono sto mu u Ankari pripreme, a svjedoci smo velike verbalne ofenzive protiv Hrvatske i Hrvata. Kada uz to jos i vidimo trenutacnu retoriku Erdogana prema Grckoj i EU, ne treba puno politicke mudrosti zbrojiti dva i dva. E sada koji avion je za RH sa takticke strane za eventualnu upotrebu na terenu BiH bolji, ne znam (i tu u okviru mojih skromnih mogucnosti vidim Srbiju -jer Srbija u slucaju sukoba nece biti postedjena – u prednosti sa podzvucnim Orlovima). Ali sa politicke strane mislim da je kupovina Gripena i vise no riskantna. Svedska politika je u mnogocemu, ajmo to nazvati ovako: osebujna. Sama cinjenica da u Svedskoj zivi velika bosanska dijaspora i to gotovo 100% muslimanske vjere, da ta manjina nije nesklona nasilju (sto potvrdjuju svedske statistike – na primjer samo u Göteborgu ima nekoliko za svedsku policiju no-go zona) i da je ta dijaspora definitivno na strani Erdogana i Izetbegovica, faktor je koji treba utjecati na odluku Hrvatske. Jer samo naivac moze povjerovati da bi Svedska isporucila naruceno (bilo da se radilo o dijelovima, bilo da se radilo o specificnom naoruzanju) Hrvatskoj u slucaju sukoba sa BiH i time riskirala nemire pa mozda cak i gradjanski rat u vlastitoj zemlji. Politicki gledano za Hrvatsku bi najbolje bilo ici u deal sa Izraelcima, tehnicki je druga prica. Osobno ne vjerujem ni Francuzima bas previse… Amerikanci su oportunisti: oni lifraju i zemlju A i zemlju B bez obzira da li su one medjusobno u sukobu ili ne ak je novac sjeo na racun…

Odgovori
Al

@Adu

Ne bih ja rekao da si kompletno upoznat sa celom pričom odnosa oko BiH i Turske. Turski uticaj je daleko od onoga što je bio, da danas Turska realno gledano ima bolje odnose sa Bugarskom, Srbijom i Makedonijom nego sa Albanijom, Kosovom* i BiH.

Sh

Interesantno zapazanje i ne bez osnova, bar sto se tice BiH. Hrvatska zbog geografskog polozaja, oblika (kifla, bumerang), konfiguracije terena, svojih vojnih potencijala, nije u stanju da vodi rat na svojoj teritoriji i da odbrani istu. Procjena hrvatskog politickog i vojnog rukovodstva je da se Hrvatska brani van Hrvatske. Zato se treba rat „izmjestiti“. Gdje? Pa u BiH. Proksi varijanta. Ukoliko dodje do sukoba, koga niko ovde ne zeli, vazdusni dueli ce se voditi na nebu BiH iskljucivo izmedju zrakoplova hrvatskog RZ i aviona srpskog RV. Naravno, pod uslovom da Hrvatska nabavi visenamjenski borbeni avion. Ako, ponavljam ako, dobije dozvolu od SAD, HRZ moze nabaviti samo ogoljeni F-16 blok 30, kako bi se eventualna modernizacija uradila u SAD u raziji kauboja (i oni moraju nesto zaraditi ;-). Kao sto vidite, mnogo ako, pod uslovom, eventualno pa sami prosudite kakve su sanse da Hrvatska nabavi te toliko dugo iscekivane avione.

fr

Takodjer u toj blizoj povijesti se pokazalo takodjer da li je Hrvatska sposobna da brani svoj teritorij kad je imala daleko manje vojnih potencijala. Hrvatska ne samonda danas ima neuporedivo vise potencijala vec je i clanica NATO-a, a Hrvati u BiH su ne samo drzavljani Hrvatske vec i drzavljani EU.

Iv

Procjena hrvatskog politickog i vojnog rukovodstva da se Hrvatska brani van Hrvatske nije iz razloga jer bi bilo nemoguće obraniti Hrvatski teritorij, već zato što rat na vlastitom teritoriju znači velika razaranje i ogromne ekonomske i ljudske gubitke. To treba izbjeći pod svaku cijenu, procjene ratne štete i gospodarskih gubitaka od 1990.-95. se kreću između 60 i 100 milijardi EUR.

Ra

Uloga Hrvatske u NATO-u je već određena i svodi se na 2 ojačana oklopno-mehanizovana bataljona koja će u potpunosti biti operativno spremni do 2025. godine. I tu se završava sva priča o lovačkoj avijaciji hrvatskog RZ. Nakon isteka resursa MiG-21ovima 2023., air-policing i nadzor hrvatskog vazdušnog prostora u potpunosti preuzimaju Mađarska i Italija. Elem, da rezimiram, šanse da Hrvatska nabavi lovačke avione, su jednake šansama da Erdogan kupi prase za ramazanski Bajram.

Odgovori
Pe

To je inicijalni paket koji Hrvatska mora staviti na raspolaganje NOTOu i s čime će USA pomoći kroz donacije (Bradley). Sve ostalo je u domeni Hrvatske i o njoj ovisi u šta će ulagati. Po ovome bi valjda trebala raspustiti mornaricu i sve druge grane, a na šta bi onda trošila 2% BDPa koje mora izdvajati na vojsku. Stvarno čovjek ovdje naleti na hrpu nebuloznih komentara.

Pe

NATO-u naravno …

Go

Brvatska se vojno pametni razvija i kupuje u skladu sa svojim mogučnostima. Obveza od 2 posto je jasna i na nešto se mora potrošit. A to je puno novca. S druge strane potpuni je koncenzus i pozicije i oporbe da se ide u kupnju. Milanović predlaže da damo 1,5 mil za F16, on je predsjednik RH, treba li još šta dodat.

Pe

Dapače, NATO je nedavno sugerirao Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, mislim i Mađarskoj, da bi optimalan broj lovačkih aviona na njihovom teritoriju trebao iznositi između 24 i 30 i to u dvije baze. Dakle, daleko od toga da bi NATO sprječavao Hrvatsku ili bilo koju drugu članicu da razvija svoje zračne snage.

Ig

@Goran,

treba dodat da Milanović nije normalan. Zna dobro da kao predsjednik ne odgovara za proračun (tj. da ne odgovara za ništa), pa i može pričat šta hoće, po mogućnosti uvijek kontra odluka Vlade.
Da je Vlada rekla da ide na direktnu pogodbu sa SAD-om, on bi rekao da treba ić na povjerenstvo. Kad se ide na povjerenstvo, on je naravno za direktnu pogodbu.

Be

Upravo obratno.
Milanovic je izabrani predsjednik RH i kao takav, iako nije odgovoran, ima obvezu kazati sto misli.

fr

Previse komentatori ovdje ulogu daju NATO-u i nerealno stvaraju percepciju da se drzave clanice nista ne pitaju i da su clanstvom u NATO-u izgubile suverinitet. Takva percepcija nema nikakvog realnog osnova osim vlastite zluradosti! NATO moze imati doktrinu i ulogu za svaku drzavu ali nikom ne brani da nabavlja i razvija rodove koje zeli. Takvom logikom bi i sugerirali Hrvatskoj da ne nabavlja korvete koje planira i vec se razvija i domaci projekt vec da ulogu nadzora Jadrana vrse Talijani. Ne ide to tako gospodo koliko god to neko sebe zavaravao i zelio da bude tako. Jedina zapreka Hrvatskoj da nabavi i ocuva lovacko zrakoplovstvo je Hrvatska sama. Do sada nije bilo politicke volje i otezalo se s odlukom koliko god se moglo. Sad vise nema prostora ni vremena za razvlacenje takve odluke i to ce se dogoditi pogotovo jer u Hrvatskoj postoji koncenzus svih najvecih stranaka i vladajucih i oporbenih da se ide u nabavu. Mozda nije najbolje vrijeme zbog korone ali ako to Hrvatska zeli to ce i uciniti pa makar gledali Erdogana kako jede svinjetinu.

Odgovori
Pe

Točno, većina ljudi iz nekog razloga percipira nato kao kravu muzaru, sad smo unutra i možemo raspustit vojsku. Međutim, istina je da većina zemalja ulaskom u NATO povećava svoje izdvajanje za vojsku.

Ra

Naravno da su ove male, vazalske države izgubile suverenitet. Navedi mi koji suverenitet ima Hrvatska kad je imala sredstva, političku volju, manje više imala ugovor o nabavci F-16 Barak, čak su i leteli na nekim godišnjicama ;-) i onda Uncle Sam reče NE. Čitaj između redova. Da li su ti avioni u sastavu RZ? Da li hrvatska ima suverenitet, kad od 2018. imate ugovor sa Mađarskom koja vrši kontrolu hrvatskog vazdušnog prostora? Italijani su se hvalili kako su njihovi Jurofajteri aprila 2019-te uspešno presreli neki avion nad južnim Jadranom, a da Hrvati uopšte nisu bili svesni šta se događa. I još nešto. Geostrateška situacija, politički odnosi nisu oni iz 1989/90- godine. Dosta se toga promenilo. I to na uštrb hrvatskih političkih i vojnih interesa. Hrvatska može da nabavi i 2 eskadrile F-22 ili F-35, ali to gledano geostrateški, je nebitno. Naročito ne u nekom vremenu koje dolazi za nekih 10ak-15 godina. Hrvatska se ne pita ništa, i od lovačke avijacije nema ništa. A i prase će još dugo i razdragano roktati.

fr

Mijesate babe i zabe. Sa Baracima se radilo o pravu SAD da stiti svoje intelektualno vlasnistvo. Ista stvar bi se dogodila i da je jedna Indija kao nuklearna sila zeljela da kupi Barake. Opet bi morali odustati na zahtjev SAD-a, a niko ne moze reci da nuklearna sila nije suverena. Jednostavno u pitanju su odnosi regulirani medjunarodnim pravom.
Drugo, Madjari ne stite prostor nad Hrvatskom vec postoji medjusobni ugovor da ukoliko tako nesto bude potrebno to mogu raditi na zahtjev Hrvatske. Ibtrce stonse tive Talijana nije mi poznat konkretan dogadjaj ali sva presretanja u ovom podrucju se navode iz Spanjolske. Ako je centar za navodjenje procijenio da ce brze doci Eurofighteri iz Italije nego MiG ovi iz Zagreba onda je tako i postupljeno. Iszom logikom onda ispadavda Italija nije suverena jer se navode iz Spanjolske i dobijaju komande.
Kao sto rekoh mijesate babe i zabe.

Pe

Poslali su talijanske Eurofightere jer su procijenili da će avion biti izvan hrvatskog teritorija u trenutku eventualnog preseretanja od strane hrvatskih Mig-ova. To je ujedno i jedan od razloga zašto Hrvatskoj treba minimum 18 aviona, jer bi trebali imati dežurni par u Zagrebu te još jedan u Splitu ili Zadru …

д

Poslali su talijanske Eurofightere jer su procijenili da će avion biti izvan hrvatskog teritorija u trenutku eventualnog preseretanja od strane hrvatskih Mig-ova. ко је послао Eurofightere и над чијом територијом је престерање извршено, иначе ваши мигови не смеју дуго да остају у ваздуху је им делови отпадају замало су убили неку бабу код Слуња.

fr

Dane, vama su citavi avioni padali, ne samo dijelovi ako želiš da budemo maliciozni bolje dva puta razmisli šta pišeš. Sjeti se Orlova. dalje, u presretanje ih šalje centar za navođenje u Španjolskoj kao što je dan nalog da hrvatski MiGovi presretnu jedan civilni avion.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ekspresna-akcija-na-nebu-hrvatski-migovi-presreli-talijanski-avion-iznad-dalmacije-448190

В

@ frane 9:29 14.sep

1) Спомињете интелектуалну својину. Претпоставимо да хрватсака набави сада ове израелске Ф-16. Да ли то угрожава интелектуалну својину САД? Како америчка интелектална својина није била доведена у питање када су Португалци продавали Румунима своје Ф-16?
2) Тврдите: „Madjari ne stite prostor nad Hrvatskom vec postoji medjusobni ugovor da ukoliko tako nesto bude potrebno to mogu raditi na zahtjev Hrvatske“ Не, то није тачно. Мађари према уговору имају право да уђу у ваздушни простор Хрватске кад им се дигне, да извините авион. Без најаве, без молбе, на изволте.
3) Спомињете центар за навођење у Шпанији. Значи ли то да Хрватска нема властиту контролу летења? Значи ли то да Енглеска, Француска, Швабија немају директан надзор свог ваздушног простора или морају да чекају упозорење из Шпаније ;-)
Потребни су јачи аргументи за доказ суверености хрватског ваздушног простра, а самим тим и саме Хрватске. Хрватском се управља ван Хрватске.

fr

vodoinstalater, ne samo da mijesate babe i zabe vec ste totalno neobavijesteni.

1. Portugalski F16 nisu bili izmijenjeni kao izraelski. Milion puta ovdje na clancima je receno da Amerikanci ne dozvoljavaju prodaju izmijenjenih F16. Opet po vama ni Izraelci onda nisu suvereni cim su im Amerikanci zabranili prodaju.
2. Totalna neistina! Madjari ne smiju uci u hr.zracni orostor bez pristanka i trazenja Hr. niti se to ikad dogodilo. Jos jednom naglasavam. Izrekli ste apsolutnu neistinu!
3. Pogledajte link koji sam vam postavio.
Centar u Spanjolskoj nije nadlezan za citavu Europu. Postoji jos takvih centara. Ima i Hrvatska svoju kontrolu leta i radare ali neke operacije se sprovode zajednicki sa NATO partnerima.
Npr. 1999 prilikom operacije Milosrdni andjeo, postojala je jedinstvena kontrola leta koja je navodila avione svih zemalja. Dakle, Amerike, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Italije …

@frane
Operacija se zvala „Operation Allied Force“ ili u Americi „Operation Noble Anvil“. Kada čujem „Milosrdni anđeo“ dođe mi da se anđelu milosrdno načestitam rodbine a i onome ko je izmislio naziv.

zo

Ozbiljno rade i uradiće nabavku. Imaju sve uslove i dobre ponude. Struka ima dovoljno vremena da odradi svoj deo posla do prve dekade decembra..neke preliminarne radnje su već i odradili..vodeći političari su uglavnom opredeljeni za nastavak i jačanje partnerskih odnosa..francuzi vrše jak pritisak..lobisti Gripena igraju na kartu Ofset programa..amerikanci cene lojalnost i otvaraju budućnost.
Odgovor se nameće sam po sebi.

Odgovori
om

Evo nakon podužeg razmišljanja i opservacije raznoraznih komentara iznosim komentar i svoje konačno mišljenje i želju.
Dakle in medias res F16 Viper. Zrakoplov 4++ generacije gotovo istih mogućnosti kao F35 bez stealth tehnologije mislim da je to nebitno moj je jedini izbor.
Aparate bi mogli raubati 50 godina. Isporuka za 5-6 ili više godina jer ne može prije. To je što se tiče ponude od USA.
E sad druga stvar prihvatio bi Izraelovu ponudu za Barake kakva god ona bila ,naravno ispregovarati da što više opreme ostane na njima i naravno postići najbolju cijenu. To bi bilo dok se ne nabave novi Viperi a kasnije bi služili za obuku i naravno za sve ostalo dok budu u funkciji. Palo mi je ovo na pamet zato što bi dobili u tom vremenu čekanja Vipera obuku za naše pilote od najboljih.
Na kraju zadovoljni Izraelci,zadovoljni Ameri ,zadovoljni mi, za nas po meni najbolja opcija.
Znam da to košta ali to je nacionalni interes i ako želimo LA onda samo ova varijanta ,jer želja mi je da jednog dana vrhunski obučeni piloti lete na F16 Viper lovcima. Ako pak struka i politika ne misle tako onda nek slobodno daju nebo na čuvanje bilo kome.
Avijacija ili respektabilna ili nikakva a onda naravno otvoriti poglavlje o dronovima i PZO-u naravno.

Odgovori
Go

Iz svega viđenig i rečenog, kao izadnji put Blok 70 je preskup i rokovi isporuke su apsolutno neprihvatljivi, Gripen je izgleda opet 900 mil Eura što je i zadnji put bilo neprihvatljivo skupo za takav avion ( model C/D), Barak u očerupanoj verziji bi javnost u Hrvatskoj dočekala na nož (30 godina stari i izraubovani), ostaje samo Rafal. Ako Francuzi nude paket s opremom kako je traženo ispod 900 mil onda je jasno šta se kupuje.
Svi u HRZu su sto posto za dvomotorac četvrte generacije, pitanje je cijene održavanja. Plenkoviću bi takva kupovina otvorila vrata za predsjednika komisije EU u idućem mandatu, unutar EU hrvatskoj bi donjelo dodatne bodove i ne bi joj prigovarali radi kupovine aviona pojačalo bi unutarnju vojnu koheziju za koju navijaju i FR i DE.
Amerikanci djeluju nezainteresirano za HRZ jer da jesu mogli su ponuditi blok 40 iz Nacionalne garde kako je bilo dogovarano i nuđeno prije petnaestak godina. Šveđani imaju najmanje šanse politički zbog ponašanja 90ih.
Ukoliko uzme Hrvatska Rafale to će biti avion za klasu iznad Baraka i to bi bila svijetska senzacija, da ne govorimo o ravnoteži snaga u regiji.

Odgovori
De

Koliko ja vidim vecina misli da ce Hrvatska SIGURNO izabrati nesto od ponuda. A sta ako ponude nisu dobre? Sta ako ne ispunjavaju neke kriterijume, ili ispunjavaju sve ali su preskupe? Svi koji misle da ce to biti F16 70/72 uputio bih na to koliko je Bugarska trebala platiti oni 8 komada (1,673 milijarde dolara) naravno postoji i citav paket opreme uz te avione ali broj raketa V-V je smesan (ukupno 40)! Bugari su kasnije spustili tu cenu za 25% (na 1,256 milijardi dolara) ali kao sto su, za prvu cenu, objavili tacno u broj sta sve ide u paket tako za drugu nisu ni pisnuli sta vise nije deo pogodbe. Dakle ako Hrvatska dobije ponudu slicnu Bugarskoj onda je to debelo preko 2 milijarde dolara! Kako god da ga sracunas to mu dodje mnogo para! Naravno politika je cudo pa mozda bude i to jer ti politicari ne vade iz svog dzepa ni cvonjka ali zato zasluge pripisuju sebi!
Sto se tice Gripena i oni su nudjeni Bugarskoj (i pobedili na tenderu) i to 8 komada za 745 miliona evra. Posle su jos i poboljsali ponudu, nudeci 10 aviona, ali su Bugari ipak kupili F16 iako je i u prvoj ponudi bio losije rangiran od Gripena!
Izraelski F16 vracen na blok 30 ne verujem da ce se ozbiljno i razmatrati jer jednostavno broj politickih poena koje taj avion nosi daleko je manji nego sa ostale 3 ponude!
I ostaje Rafal! A Rafala nema dovoljno ni Francuska! Zakljucno sa 2018-om isporuceno je 152 Rafala a naruceno je 180. Ostalih 28 treba da se isporuce do 2024-e. Razlog za usporenje je sto sada Deso pravi Rafale za Katar i Indiju. Katar je narucio 24, pa onda jos 12, a pominju jos 36 dodatnih komada, a do februara im je isporuceno tek 231 Indiji treba da posalju 36 komada do kraja 2021-e a do sada su im poslali tek 10-ak komada.
U svakom slucaju ako ista izaberu bice bolje od onoga sto imaju sad pa neka im je sa srecom!

Odgovori
fr

Ako ponude ne zadovoljavaju onda se nece uzeti nista i vjerovatno se gasi zrakoplovna komponenta. Medjutim mala je vjerojatnost da su takve ponude poslane. Talijani nisu ni poslali ponudu iako se to ocekivalo upravo iz razloga sto su procijenili da nemogu ispuniti kriterije koji se traze.
Rafali su ponudjeni i to je cinjenica. Tako da je bespotrebno vase objasnjavanje kako ih Francuzi nemaju dovoljno ni za sebe. Dakle poslali su ponudi sto znaci da ocito imaju.
Bugari imaju smijesno malo raketa kazete. Pa svi oko njih imaju smijesno malo aviona tako da je to sasvim ok.

Pe

Ministar obrane je sinoć potvrdio da su ponuđena i raznovrsna financiranja, a zbog korone se nude i odgode plaćanja i duži rok otplate, tako da s financijske strane ne bi trebalo biti problema, a navodno ni s tehničke kod većine ponuda. Sad sve ovisi o političkoj odluci (USA ili FRA, SWE nemaju šanse, em su opet skupi em su nepouzdan partner).

Go

Ako izaberu išta od ponuđenog neće biti bolje od onog što imaju nego će bit čudo i senzacija s obzirom na to da su svi ponuđeni aparati ( ovaj barak nisam siguran) sam vrh tehnologije.
Što se tiče Rafala pa ne bi ga nudili da misle da im fali. Nismo mi njih molili pa se oni sad nećkaju, došli ljudi sami i navališe iz petnih žila.

De

@frane
Zaboravljas da se Bugari granice i sa Rusijom, Grckom, Turskom i Rumunijom a svi imaju debelo preko tih 40 aviona. Cak i Srbija ima vise od toga tako da samo Severna Makedonija nikako ne moze da parira tim raketama.
Sto se tice Rafala nisam ja izmislio da Francuzi nisu popunili broj. Tamo pise da su planirali 296 aviona, pa onda 286 (u svim verzijama) i da je za taj broj bilo ustanovljeno da ce cena po avionu, bez operativnih troskova, biti 140 miliona evra. Na kraju su odlucili da ce kupiti 180 komada a do sada im je isporuceno 152. Dakle do ciljane cifre stigli nisu. Za prodaju dela tih aviona postoji opravdanje u vidu zelje za novim, u produzenju resursa nekih drugih aviona, prosirivanje trzista, pomoci Deso kompaniji…..ali sam nekako siguran da ce i cena polovnih biti paprena.

fr

Turci i Grci su zabavljeni sobom. Rumuni nemaju nekih nesuglasica sa Bugarskom. Sa Rusima im nije dovoljno ni 150 aviona. Tobsto imaju u planu je ok za pocetak.
Koji su motivi Francuza da ponude Rafale neznam ali cim ih nude cinjenica je da ih imaju na raspolaganju za druge ma sta pisalo koliko planiraju da popune.

@frane
Motiv za prodaju polovnih Rafala bi mogao biti prodaja aviona dok imaju vrednost i ulaganje dobijenog novca u proizvodnju novih količina do planiranog broja, uz zadržavanje radnih mesta u proizvodnim pogonima, kao i smanjenje prosečne starosti svoje flote Rafala. Naravno tu ide i dodatna zarada u pružanju usluga održavanja prodatih aviona, u prodaji naoružanja koje ide uz njih kao i zarada u vidu pružanja usluga obuke, trenaže…

fr

Vec je receno koji su njihovi motivi. Popunjavanje rupe u proizvodnji. Prodace polovne i proizvesti nobe za svoje potrebe koji ce nadomjestiti prodane. To ce popuniti rupu u narudzbama i ocuvati proizvodnu liniju.
Ne ulazim u njihove motive, cinjenica je da se niko nije nadao da ce Rafale doci u obzir. Cak je nevjerovatnije zvucalo da ce biti ponudjeni polovni nego novi, ali eto ponuda je ipak tu.

Ig

Večernji list je danas izašao sa cifrom od 900 milijuna eura za Gripen paket, „iz švedskih izvora“. U nastavku novinar pogrešno piše da su istu cifru tražili i na prošlom natječaju, međutim radilo se o 1,1 milijardu eura (barem prema dostupnim informacijama).
Uzimajući (s debelom rezervom) da mu je izvor za novu ponudu točan, to bi potvrdilo moje mišljenje iz komentara od prije neki dan da je Gripen prvi favorit, slijedi Rafale, zatim izraelski F 16 i kao zadnji američki F 16.
Sve ovo ako će se avion stvarno birati prema zadanim pravilima natječaja (bodovanje itd.), a ne onako kako predlaže Milanović. Srećom, funkcija predsjednika je u Hrvatskoj samo paradna, pa ga ne treba ozbiljno shvatiti.

Odgovori
Pe

Gripen nema šanse.

om

Barak treba uzeti ,ispregovarati što bolju cijenu i što manje čerupanje
zrakoplova ,zatim dogovoriti obuku pilota u Izraelu , što bi mogli realizirati dok nam još traju resursi , onda se pretplatiti na 6 komada F16 Viper za početak ,koje pak možemo čekati dok ne dođemo na red.

Ig

@Perica,

neki argument (samo da nije „Šveđani su nepouzdan partner jer nam prije 20+ godina nisu htjeli prodati XYZ“) ?
Do prije 4 godine SAD je Europi bio najpouzdaniji partner u najčvršćem savezništvu u povijesti, pa su se s izborom nove američke administracije stvari okrenule naglavačke.
Stvari se mijenjaju, ništa nije uklesano u kamen.

Ako i dalje stoji da će se zasebno evaluirati ponude za nove a zasebno za rabljene avione, nakon čega slijedi „pripetavanje“ 2 pobjednika, onda F-16V sa cijenom od oko 1,3 milijarde eura i isporukom 5 godina nakon potpisa ugovora (ako se ravnamo po Bugarskoj koja je ugovor potpisala 2019. a avione će dobiti 2024.) ne može pobijediti Gripen koji je jeftiniji i ranije dostupan, koliko god F-16V bio bolji avion, jer i Gripen će zadovoljiti tehničke uvjete, kao što je zadovoljio i na prvom natječaju.
Avioni neće biti plaćeni iz proračuna MORH-a, nego će potpis na plaćanje staviti Z. Marić (ne doslovno ali jasno je na šta mislim) koji je već na početku ponovljenog natječaja upozorio povjerenstvo kakvo je stanje državne blagajne i da se ne „zaigraju“ s cijenom. Plenković zna lupiti po prstima druge ministre u Vladi kad pomisle da su dovoljno važni da sami donose odluke, ali ne sjećam se da je s Marićem to ikad pokušao.

U drugom polufinalnom paru Rafale – izraelski F 16, ne vidim kako F 16 ima šanse ako Francuzi izađu sa konkurentnom cijenom. A čine se zagrijani da ih se što prije riješe. Ne treba zanemariti ni negativan stav javnosti prema izraelskom avionu zbog propasti prvog natječaja, jer takav negativan stav stvara pritisak i članovima povjerenstva koji svi imaju neke svoje vlastite karijere i nitko ne želi ni najmanju mogućnost da bude obilježen ponavljanjem fijaska iz prvog natječaja, koliko god garancija ovaj put postojalo.

A u finalu, opet sve ovisi o cijeni Rafale-a (koji je favorit i javnosti, i vojske, i političara, pa i moj, ali Marića se zadnjeg pita), pa dok tu cijenu ne saznamo ne možemo reći da Gripen nema šanse.

Sr

@Igor M.
„ne vidim kako F 16 ima šanse ako Francuzi izađu sa konkurentnom cijenom“
Tako sto F-16V ima AESA radar veceg dometa, a polovni Rafali PESA radar, tu je i JASSM, JSOW i svasta nesto sto F-16 cini konkurentnim, a dodatno, postavlja se pitanje kako samo HRZ gleda na dvomotrnu platformu u smislu tehnickih izdataka.

Da se ogradim, ja mislim da je Rafal trenutno mozda i najbolji borbeni visenamenski avion, ali ne znaci da je svakome i u svakoj ulozi i situaciji „najbolji“. To po strani, koji god avion od ponudjenih da HR kupi, bice odlican i veliki napredak, nezamislivo veliki(cak i Block 30). Bilo koji od tih aviona i Srbija da kupi kroz koju godinu, bice odlicno.

Ig

@Srbofil,

tu sam govorio o usporedbi Rafalea i izraelskog F 16, ne američkog F-16V, jer je Hrvatska stvar postavila tako da se prvo uspoređuju novi sa novima, a rabljeni sa rabljenima, pa onda pobjednici igraju međusobno.
Ne ulazim u to koliko je to ispravno, ali stvari su tako postavljene.
F-16V dakle prvo mora pobijediti Gripena, i od njega stvarno je daleko bolji, jači, opremljeniji,…, međutim postavljene tehničke zahtjeve će zadovoljiti i Gripen, pa će se stvar svesti na cijenu i dostupnost. F-16V je u sličnoj situaciji pobijedio Gripena u slovačkom i bugarskom natječaju, ali njima nije bilo dogorjelo do noktiju kao Hrvatskoj sa Mig-21, pa mogu pričekati da F-16V stignu.

Što se tiče samog Rafale-a, tu ispada da je onaj prvi propali natječaj sreća u nesreći, jer Francuzi su vidjeli koliko druge zemlje traže za svoje avione, nakon čega su za drugi natječaj obavijestili Hrvatsku da joj mogu ponuditi rabljene Rafale. Znaju kako su na hrvatskom natječaju stvari postavljene što se tiče bodovanja, tako da znaju s kolikom cijenom trebaju ići da imaju šanse pobijediti.

Ponavljam, sami su Hrvatskoj ponudili avion za kojeg Hrvatska (a ni itko drugi) nije znao da će biti dostupan, za razliku od Amerikanaca koji se nešto posebno ni ne trude progurati svoj F-16V, jer ne vjeruju da si ga Hrvatska može priuštiti, a cijenu ne misle spuštati kao što nisu ni ostalima.

Sr

@Igor M.
Lokid je rekao da ce nudjenjem tj. uvodjenjem „standardne bazne konfiguracije“ za F-16 Block 70/72, sniziti cenu jer nema tih troskova vezanih za dodatne konf, proracune, integracije itd.(ali da ce ta opcija uvek postojati ako neko zeli jos).

Mozda i budu nesto jeftiniji sada nego za Bugarsku? Znam samo da sam avion kao avion i nije toliko skup iskreno, najvise novca pojede ta konverzija zastarele sovjetske, na zap. tehniku samim tim i ceo sistem koji ide uz to. zatim odrzavanje sposobnosti i redovni troskovi, o naoruzanju da ne govorim.

Svakako IOC i air-police misije fizicki ne mogu poceti te 2022/3. kada isteknu resursi Migovima, tako da ce „prazan hod“ postojati, kad god sami avioni bili isporuceni. Makar i odmah pocetkom sl. godine.
Imate na T6 koliko je Rumunima trebalo da usvoje sve sposobnosti, a ipak su prelazili sa aviona koji imaju mnostvo zapadne opreme(cini mi se i HOTAS) i infrastruktura im je barem parcijalno bila prilagodjena zbog baziranja NATO aviona. Ako HRZ neku vratolomiju izvedu od obuke i uvodjenja u naoruzanje, onda kapa dole! Samo ne znam koliko je to 1. bezbedno 2. korisno
Ne treba zuriti sa takvim stvarima.

U svakom slucaju, bilo koji avion i bice ekstra. Pomenucu samo da su Madjarima kao ofset za Gripene otvorili fabriku Elektrolux, a to nije mala investicija. Ja bi se iskreno za Srbiju odlucio za takvu opciju(da nam je ponude naravno), iako je avion slabijih TTK i zaista je skup za ono sto nudi, barem u toj C/D varijanti.

Pe

@Igor M
Da, SAAB nam je odbio modernizirati RBS 15 rakete jer kao Hrvatska nije bila inicijalni kupac i korisnik (valjda smo se i dalje trebali zvat JNA). Imaš više primjera gdje su odbijali isporučiti naoružanje, odnosno modernizaciju, jer im se nije svidio politika dotičnih zemalja. Eva sad zadnje imaš Orbana koji je javno zaprijetio da će otkazat Gripene ako i dalje budu vršili pritisak na Mađarsku i prijetili da će im ukinuti tehničku potporu.

@Srbofil
EU je zabranila izravan Off set i nije više moguće ponuditi otvaranje tvornica tipa Volvo ili Electrolux, prolazi samo nekakva tehnička suradnja kao i što su ponudili …

Ig

@Srbofil,

ne znam, saznat ćemo cijene vrlo skoro, nitko sretniji od mene da se i F-16V pokaže kao razumna opcija za HRZ.

om

@Igor M. O Rafale ponudi ništa ne znamo, Znamo jedino da su ti zrakoplovi vrh vrhova da su dvomotorci i da imaju skup sat naleta i održavanje tako kažu, niti okvirnu cijenu znamo.
O F16 Viper sve se zna sem cijene i rokovi isporuke koji su predaleko.
Ali to je najmoderniji novi stroj koji bi letio našim nebom 50 godina.
Mogli bi kao što sam već pisao pretplatiti se za čekanje Vipera ,ne treba nam odmah novac ,država je garancija, a nabaviti eskadrilu Baraka što manje očerupanih za naravno još manje novaca i dogovoriti izobrazbu pilota u Izraelu.
Izraelska pilotska škola u F16Viper to je moj san ili možda samo sanjam,ali ne vjerujem da to nije izvodljivo ako se ima volje i sluha.

Odgovori
Ig

@Omni,

nakon kupnje 12 aviona koja će se sada izvršiti, sljedećih 20 godina se ništa dodatno neće kupovati.
Previše je rupa u sustavu obrane RH koje još treba pokrpati, počevši od nepostojeće PZO, preko zamjene Mi-8 sa Black Hawk-om (pa kasnije Mi-171 za Black Hawk), pa do HRM-a koja sa sadašnjim stanjem brodovlja ne može čuvati najvredniji resurs koji Hrvatska ima (more i obalu).
Pronađi na Obris-u tekst adm. Karduma o potrebama HRM-a; da se krene u nabavu samo pola toga, sa sjetom bi se sjećali dana kad je trebalo pronaći smiješnih milijardu eura za eskadrilu aviona.

Gr

Nažalost, mislim da će se naši teško odlučiti za posao s Izraelom zbog prošlog propalog natječaja (mediji će ih pojest). A iskreno mokri san je „Sufa“ ali to je nemoguće…

ma

@omni – stare krametine iz Izraela nakon prošlog fijaska sigurno nece dolaziti, kao sto smo vam svi i prosli puta rekli. Prica da ce letjeti jos 50 godina je preluda, pa to ce biti avioni stari 40 godina – hocete reci da bi zeljeli da hr piloti lete na 90 godina starim avionima? wow
Ti avioni ako se kupe ce kroz par godina zavrsiti kao i migovi21 ili hindovi – pobacani po grmlju oko remontnog zavoda, jer ako nasi nisu u stanju servisirati ono sto su znali u JRV gdje ce sa barakom izaci na kraj. A para za nove kupovine, modernizacije i remonte nece biti uz postojeci kredit jer i druge grane vojske dolaze na red.

Be

Ja sam spreman glavu na panj staviti da ce HR veleumnici izabrati upravo tu Izraelsku opciju.

om

Nama treba lovačko zrakoplovstvo to je stav svih političkih i inih opcija i moje. Pa ako nam treba onda je to recimo Viper kojeg kada dobijemo ako se odlučimo možemo eksploatirati 50 godina ,dakle mislio sam na Viper a ne na Barake, Viper ima postojan zmaj koji se može još godinama nadograđivati najmodernijom elektronikom . Ako to kupimo prvo 6 komada onda imamo. Za Braka sam rekao da bi bio kupljen radi obuke pilota u Izraelu i što nije nebitno i možda bi sve realizirali prije završetka resursa postojećih Migova. Isti bi nam služili desetak godina ili dok ne bi došlo na red za Vipere za koje bi se trebali predbilježiti preko ove američke ponude. Krivo ste shvatili da bi netko letio na zrakoplovu starom 90 godina.

ma

F-16 je blizu pola stoljeća stara platforma, a još veći problem je što je nasljednik u masovnoj proizvodnji – tako da nije realno da ce nakon vipera postojati više modernizacija/blokova. Ne samo da nije u interesu LMa kraj F35, nego i izraelci prelaze na novu platformu. F16 je definitivno na zalasku i nema budućnosti a pogotovo ne još 50 godina. Da stavimo stvari u perspektivu to sto pričate je kao da danas koristite modernizirani Fokker Red Barona.

Kr

Upravo tako igore. Zato je ovaj odabir praktički brak za narednih nekoliko desetljeća. S toga se nadam Francuzima. Rafale, exocet, aster i td. Ili amerima. Izraelci nisu u stanju ugraditi 8 kupola na na patrije. Šveđani su izvan ove lige. Zapravo osim gripena nemaju što ponuditi. Osim RBS15 ništa u inicijalnom paketu opreme nije njihovo

om

Platforma jeste stara,ali Viper je napravljen na novoj redizajniranoj platformi i Ameri imaju već sada 150 naručenih zrakoplova i ta platforma predstavlja najuspješniju inačicu najefikasnije borbene letjelice ikada proizvedene. Potrebe za tom platformom još su vrlo velike i nivo opremanja na koji se može podići još nije došao do plafona.
Možda će biti bolji novi Rafale no kada bi ga mi mogli dobiti i po kojoj cijeni. Nemam ja ništa protiv ponuđenog Rafala iako još ništa o ponudi ne znamo ali o Viperu ipak sve najbolje. Dugi ćemo mi još pilotirati prije nego što Dronovi otjeraju pilote u mirovinu.

Jo

Svi avioni koji su ponuđeni Hrvatskoj su na neki način na zalasku karijere. „Novi“ Gripen (C/D) koji je ponuđen Hrvatskoj je verzija koja se više ne proizvodi, i ne može se nadograditi na verziju koja se trenutno proizvodi (E/F). Francuzi će početi zamenu Rafale sa potpuno novim avionom posle 2035. F-16 jeste stara platforma, ali je LM uvideo da postoji gomila zemalja koje iz ekonomskih ili političkih razloga neće moći da pređu na F-35. Zato su nastavili da proizvode ovaj avion i proizvodiće ga dok budu imali kupaca.

Bo

smešno. Na Balkanu svi kupuju skupe igračke, a vatrogasci voze tamiće starije od 3/4 ekipe, nema zajdeničkog SAR, vazduhoplovnih vatrogasnih službi itd…ko če koga da napada i da se brani tim avijonima? Danas opasnost preti u vidu socio-ekonomskih nepogoda, kapitalizma, bolesti i takvih stvari. A protiv virusa F-16 ili Mig-29 ne može ništa. A protiv sirotinje pogotovo.

Odgovori
Be

A zasto bi i bilo necega zajednickog?
Zajednicka proutupozarna?

Kako si to pak zamislio?

Kr

Kada bi vatrogasci imali potrebu pogodit iskru sa 6.000 visine da pri tome ne strada ježurka ježić, i oni bi imali skupu opremu

do

Ne kupuje se avion, vec mesto u ekipi. Hrvatska nece sledeci rat dobiti sa 12 aviona vec sa kompletnom logistikom i tehnologijom glavnog vojnog, politickog igraca. Dobar izbor.

Odgovori
Iv

Hrvatska ima više nego dovoljno protupožarnih aviona, tako da ih je slala i u Grčku, Izrael, Crnu Goru itd. TAkođer, kad su vatrogasna vozila u pitanju ni to nije loše, jer je zadnjih 10ak godina nabavljeno preko 200 novih vatrogasnih vozila.

Odgovori
da

Идеално би било да западни суседи не узму ове авионе, који сви остављају добар утисак, јер после тога врло брзо ће се источни суседи позабавити набавком Сухоја. А ту престижну прилику да нешто увале усред Европе усред НАТО окружења Руси неће пропустити.
Апелујем на разум.
Реално ни једнима ни другима то не треба, нити са тиме може било какав озбиљнији сукоб да се води. Наши међусобни спорови су решени тако како су решени, а трошкови ових чуда су језиви и омладина напушта обе земље.
И неће ничему служити осим да вође један другом доказују чији је већи током предизборних камоања.
Сетимо се само шта се све десило након што су западни суседи узели немачке хаубице.

Odgovori
Be

Dax, oruzana sukoba izmedju HR i SRB nece biti nikad.
Jer i jedni i drugi su svijesni kako ce onaj koji opali prvi metak nestati s zemljopisnih karata kao politicki pojam.

fr

AKo imate potrebu odgovoriti na tu kupovinu daljim izdacima samo birajte hoce li vam otkinuti od zdravstva, penzija ili neceg. treceg.

Sr

@Beduin
Nema oko cega prijatelju, niti nas to u Srbiji interesuje. Iz razodnalosti pustim onog Ivanjeka na nekom podkastu, slusajuci ih, ispadne da je Srbija Sovjetski Savez i da imamo neku „ideologiju“ i da se sirimo u sve grane zivota na balkanu….. Verovatno covek nikad nije bio kod nas, pa prica napamet, a vecina tako zapravo.

Sr

@frane
Mozda vam deluje to cudno, ali mi zaista ne merimo VS prema HR. Neke sasvim druge pretnje su u pitanju.

д

frane економски ресурси су увек ограничени увек се нешто развија тако што се нешто запостави. Та куповине не ременти односснага у региону у намењена је за унутрашњу политику и делимично за спољну као вид потврђивања савезништва, једна ескадрила авиона било каквих у реалним условима не може много тога да учини.

Be

Srbofil,
A tko je pak taj Ivanjek?

Pe

istina, ali negdje moraš krenut, zato bi i bilo pametno izabrati avion koji možeš koristit sljedećih 30ak godina, tako da s vremeno samo dokupljuješ još dodatnih strojeva. Hrvatskoj zbog oblika teritorija nije dovoljno 12 aviona i s vremenom bi trebalo povećati na barem 18 ili još bolje 24 koliko je imala krajem 90.tih godina.

д

Pero ili još bolje 24 koliko je imala krajem 90.tih godina. да имала 24 мига 21 то је неупоредиво са бројем модерних авиона, када погледаш било коју земљу видеће да имају мање авиона данас него крајем 90 тих. То је још било наслеђе хладног рата , а после ду сви кренули у кресање војни буџета.

Pe

naše nije bilo nasljeđe hladnog rata, već modernih potreba RH i rata u kojem su ti Migovi sudjelovali.

д

Pero добро набавите онда још 12 миг 21 па сте мирни.

Ed

RH je raspisala natječaj za 12 komada VBA na osnovu zaključaka stručne komisije iz 2016 koja je odlučivala o budućnosti HRZ-a. Zaključci te komisije su da HRZ treba imati nadzvučnu komponentu koja se mora sastojati od minimalno 12 komada modernih VBA, dok bi optimalni broj bio 18 komada VBA.
Dakle to mišljenje je polazišna točka za raspisivanje natječaja. Zato se ne ide na 8 ili 10 komada, nego na minimalnih 12, a i zato je isključena nabava lakih borbenih aviona (u koje pa spada FA-50, bar za sad dok ne zaživi block 20).

Ma

Intervju hrvatskog trgovca naoružanjem i vojnom opremom Zvonka Zubaka.
Vjerujem da je u trgovinu s borbenim avionima i helikopterima bolje upućen nego većina forumaša. Mislim da je poučno poslušat.
https://www.youtube.com/watch?v=cbDJ5uv9oC0

Odgovori
fr

Poslusao i patnja ga je slusati. Covjek doslovno nije u stanju sastavit suvislu recenicu.

St

Price za malu dicu,mislim da su ti avioni potrosili resurse i da ih nitko nece kupit.Za nas se nadam F16V a ako je stvarno preskup onda Rafal.Ali nebi zanemarija nase politicare da nam za potrosenu robu uspiju dokazat da je bolja od nove.

Odgovori
Su
Su

General Krstičević se vratio kompjuterima jer su mu Barci propali a i time njegova firma za održavanje aviona.

Posao od 4,5 milijuna kuna: Tvrtka u kojoj je radio Krstičević pobijedila bivšu Škorinu tvrtku. Krstičevićeva firma je bila King kompjuters ili tako nekako i dobivala je sve državne poslove.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/posao-od-4-5-milijuna-kuna-tvrtka-u-kojoj-je-radio-krsticevic-pobijedila-bivsu-skorinu-tvrtku-15020450

Odgovori
St

Ovo ce izgleda bit zanimljivo pripetavanje.Amerikanci su izgleda odlucili da cemo ipak letit na F16v.Doduse samo letit bar napocetku I mozda sa kojim metkom 20mm u cijevi topa jer kako inace objasnit njihovu ponudu koja je za 8 aviona izgleda za 300 miliona povoljnija od one koju su dobili Bugari.Osobno sam ipak za novi F16v mada ce bit zanimljivo visit sto stvarno francuzi nude jer ako je istina da nude 12 rabljenih za 750 miliona I ako to nisu oni mornaricki nenadogradjeni onda su svakako u igri.Bit ce zanimljivo vidit I bile svedske guze jer izgleda da su svima popustili lastici na mudantama I padaju I’m na kolina tako da sad cekamo svedjanke da pokazu sta mogu.Izrael je mislim u ovoj utrci samo da glumi zeca I eventualno izbaci francuze a onda ameri dobivaju sigurno jer izgleda da bi 2-3 para sokola iz Aviana mogla privremeno da nose sahovnicu na Franji Tudjmanu (Plesu) dok ne dodju novi a da nam nebo ne cuvaju bivsi okupatori (Italijani I Madjari).Bit ce ovo izgleda zanimljivije nego sta se vecina nas nadala ali sam nekako uvjerenja da ce na kraju HRZ biti na velikom dobitku zbog cega cu bit jako sretan.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

minmatar na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@F-15 Strike Eagle ajd pročitaj to što si sad napisao sam sebi jedno 3 puta na glas. Neće ameri vazelin od svakoga , a naš krajnji domet u bilo kojoj kupovini od njih bi bio neki block 40 ili tako nešto, možda čak neka od mašina a kojom su nas tukli '99. Aim 120 i…

03. Dec 2022.Pogledaj

Boban na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ivan Mislis da ce par baterija Patriota uraditi nesto? A nisu mogli sa 100 baterija S300? Da ce par desetina F16 uraditi nesto, a imali vise od 100 Mig 29 i Su 27? Nista to promeniti nece. A taj kepec iz Kremlja kako ga ti nazivas niti se krije niti ga zabrinjava ta saka zapadnog…

03. Dec 2022.Pogledaj

Batica na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Koje trziste ima? EU zatvoreno za narednih 20-30g minimun. Kina i Indija ih ucenjuju svaki dan. Imaju kvalitetnu radnu snagu, sto nisu do sada neki proizvod napravili i prodali svetu, tv, auto...odakle im cipovi? Nema vise. Sami da razviju, trebaca im 10-15god. Nije to jedan cip, opet odakle tehnologija, ne mogu da uvezu. Kazes sirovine,…

03. Dec 2022.Pogledaj

Zeljko na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Patriot ce dobiti sigurno,samo ucestovanje u borbenom dejstovanju pokazat ce eventualne nedostatke i pomoci ce na izgradnji novih sistema amerike,cisto testiranje oruzja

03. Dec 2022.Pogledaj

Madmax na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Stizu F-16, NASAMS, IRON Dome, Patriot sistemi.. i ko zna sta jos? Pitanje je ? Ko ce upravljati tim sistemima i Avionima, kada preobuka za pojedine traje i godinama??? Odgovor je: imacemo NATO trupe - prozvane od Svetskih medija kao : english speaking Mercenaries, u NATO tehnici, u Ukrajini protiv Ruskih trupa. Znajuci kakve sve…

03. Dec 2022.Pogledaj