BEG airport status
Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona Za eskadrilu novih F-16 treba izdvojiti 1,5 do dve milijarde dolara./ Foto: Lockheed Martin

Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

U proteklih nekoliko dana većina hrvatskih javnih medija prenela je informaciju da je Vlada Hrvatske odnosno njena međuresorna komisija za nabavku borbenih aviona, u ponedeljak 13. januara konačno donela i potpisala odluku o slanju tzv. Zahteva za predlog (RFP – Request For Proposal) višenamenskih borbenih aviona namenjenih hrvatskom Ratnom vazduhoplovstvu.

Otkriveno je i da je Zahtev za predlog najverovatnije poslat već sutradan 14. januara i to čak u sedam država. Od SAD će se tražiti ponuda za nove F-16, od Švedske za nove Gripene, Grčke, Izraela i Norveške za polovne F-16, Italije za polovne EF-2000 kao i od Francuske za polovne Rafale. Kako je potvrdio hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, rok za slanje ponuda Hrvatskoj ističe 7. maja ove godine.

Nakon dobijanja ponuda tu je zatim rok od dva do tri meseca za njihovo analiziranje pa bi odluka šta će se nabaviti mogla biti donesena na leto. Kao i ranije, planirana je nabavka 12 aviona a oni bi u zavisnosti od toga da li će biti novi ili polovni, mogli koštati od nekoliko stotina do preko milijardu evra. Zaključak o mogućoj ceni nije teško doneti obzirom na iskustva nekih okolnih država koje su nabavljale kako nove tako i polovne borbene avione, tako da što se tiče toga ne bi trebalo biti nekih iznenađujućih vesti.

Na tržištu se trenutno od SAD mogu dobiti novi F-16 Block 70 ili 72 koje su u Evropi za sada nabavili Bugarska i Slovačka, Švedska može ponudiiti nove JAS-39E Gripen (moguće i dvosede JAS-39F) a još uvek ponovo nije pokrenula proizvodnju starijih modela JAS-39C i D jer u svetu nije bilo dovoljno interesovanja.

Grci prodaju svoje F-16C i D Block 30, Izrael će ponovo pokušati Hrvatskoj da proda Barake, Norveška ima stare ali modernizovane F-16AM i BM dok se Italijani žele rešiti svojih EF-2000 iz Tranše 1 koji imaju velika ograničenja i mali potencijal u mogućoj modernizaciji. Može se slobodno reći da je zahtev za ponudu polovnih francuskih Rafala nejasan i iznenađujući jer Francuska do sada nikome nije nudila korišćene već samo nove avione.

Ugovor za nove borbene avione se navodno želi potpisati do kraja ove godine ali ostaje pitanje da li je to moguće obzirom da se u tom roku moraju održati izbori za hrvatski Sabor što bi aktuelnoj vlasti možda ostavilo prostora samo da izabere mogućeg ponuđača ali ne i da sklopi ugovor za nabavku borbenih aviona. Nepoznanica je šta bi neka nova vlada uradila po tom pitanju a svako dalje odlaganje je sasvim sigurno pogubno za borbenu komponentu hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva koje se trenutno oslanja na nepotpunu eskadrilu (postoji zvanična informacija da su 4 aviona prizemljena) zastarelih MiG-ova 21 koji, prema sadašnjim planovima mogu da lete do 2024. godine (ili ako od prijema u službu nalete 800 časova).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

al

Okreni – obrni, prica se svodi na grcke F16. Norveski i izraelski su dobrano izraubovani , na Gripen se nesto svi mrste (a verovatno je najbolji izbor dugorocno gledano), novi F16 ce im biti preskupi (mada su i Bugarima preskupi pa ih uzese), EF nece ni biti ozbiljno uzet u razmatranje a za Rafal se i pretpostavlja da ponuda nece ni stici. Ostaje misterija zasto od Francuza nije zatrazena ponuda za Miraze…

Svakako, zelim im uspesniju nabav(k)u nego prosli put i da ih u miru sluze sigurno i dugorocno – sta god izabrali…

PS: Pojavljuju se i neke informacije da bi se izbacivanjem Turske iz programa F35, pojavio neki prostor da se Hrvatska dokopa jedne kolicine tih aviona ali to mi deluje samo kao mokri snovi pojedinaca, kao onomad i sa Barakom…

Odgovori
Ž

Постоји информација да ће те турске Ф-35 ипак преузети САД. А као кандидати су се спомињали и Грчка као и Израел.

An

I meni nije jasno zašto ne traže ponudu od Francuza za Miraž, kada se on povlači sada iz upotrebe u korist Rafala…zna li neko kada su uvedeni poslednji Miraži 2000 u upotrebu u RV Francuske, tj. kada su im proizvedeni ,,najmlađi“ primerci?

De

Zašto ponuda za Rafal neće ni stići ? Pa valjda je kompaniji u interesu da proda proizvod u koji je toliko novca uložila ? Ako su se već toliko polomili da ga prodaju Indiji, valjda će da se udostoje da svojim partnerima sa kojima dele političku, ekonomsku i vojnu sferu interesa, makar pošalju pisani odgovor ? Jedino što je meni ovde čudno je što istovremeno iskazuju interesovanje i za nove i za polovne avione, i za neke praistorijske (koji rade posao) i za “state of art“ tehnološke proizvode, pa se stiče utisak da ili ne znaju šta hoće, ili ne znaju sa koliko para raspolažu. I jedno i drugo je pogubno za trgovinu (bilo da je reč o voću i povrću bilo da je reč o avionima). Prvo i osnovno je da znaš šta hoćeš a drugo da znaš u kakvom ti je stanju buđelar.

al

Dejane sokole, citaj pazljivije: radi se o zahtevu za ponudu polovnih Rafala a ne novih. Koliko je realno da ti Francuzi posalju ponudu za polovne Rafale a nisu zadovoljili svoje potrebe popunom flote tim avionom? Naravno da se ne gade da ponude nov bilo kome ko je voljan da plati…

Bo

Neznam,,zašto!??, izgleda mi da su ,bolji,sigurniji,itd. F-16 70/72??
Jbt..,pa i sa cijenom su tu negdje.
Kad slušam,oko tih novih…. EF, razni Tipfonii,??? Moderne inačice mig29 i f-16,Mirage su najbolji,,u slučaju prave borbe ili nedo bog rata.

Ma

Gripen je odlican avion ali novi Gripen E je skup i Amerikanci mogu da blokiraju prodaju posto Gripen ima malo elektronike iz SAD .
Odrzavanje Gripena, Rafale , EF ili F16V je tesko zbog moderne i komplikovane tehnologije to mora da se uradi u zemlji porekla.

Ed

@Maxx
Gripen u svim varijantama od A do F je podlozan USA i UK odobrenju zbog opreme koju koristi. USA nema razloga da blokira prodaju Gripena bilo kojoj clanici NATO-a, a jedina poznata blokada do sada je bila kad je UK blokirao ponudu Gripena za Argentinu.
O kojem odrzavanju govorite? Odrzavanje 1 i 2 stupnja za te aviona se redovno odraduje u zamljama korisnicima od strane lokalnog licenciranih sluzba ili kompanija.

St

Posto se rumuni ubrzanoi prenaoruzavaju sa F-16, ne vidim zasto hrvati ne bi kao prelazno resenje od njih da kupe ili pozajme ili dobiju na poklon par Lancera.
Ali, kao i u Srbiji, ne razmislja se ni o cemu sem o proviziji na milijardu dolara.

Odgovori
An

Rumunija sigurno ima svoj plan zamenjivanja Lansera sa F-16 koji podrazumeva da se Lanseri koriste do isteka svojih resursa. Pritom, to su već jako stari i izraubovani avioni, a dosta drugačiji od hrvatskih MiGova, ne bi imalo previše smisla trošiti vreme i novac na usvajanje raznorazne izraelske tehnologije na njima (od avionike do naoružanja) samo da bi možda leteli godinu-dve.

Al

@Stojko
Lanseri su za penziju, ne za prodaju bilo kome.

Ed

Uzimanjem Lancera se ne bi dobilo nista vremenski jer oni imaju zivota koliko i ove sadasnje 21-ice u HRZ-u. Nijh bi trebalo promjeniti koji mjesec po isporuci… tako da to nema smisla.

12

Ostaje pitanje da li će ovo biti kraj hrvatske sapunice oko nabavke novih aviona. I kakav kraj će biti?

Odgovori
Kr

Ili možda kraj borbene komponente HRZa?

BB

Scenario Bugarske, plati i preplati avione, i čekaj par godina. U međuvremenu 21 će ispasti iz „uporabe“.
Ili
Scenario Sjeverne Makedonije, plati air policing

Treći scenario ja ne vidim…

Al

@BB
Kupiš PVO i vršiš kontrolu vazdušnog prostora kao Iranci.

Ut

Eeeee kamo srece da smo inteligentni narodi pa da se skupimo svi iz bivse Juge i kupimo dvije eskadrile u zajednickom vlasnistvu koje bi se samo air policingom bavile.

Be

Hehehe….zajednicko vlasnistvo 🤔

Dobar vic

De

@ Utopista – Bilo kakva iole racionalna ideja je na postjugoslovenskom prostoru osuđena na propast jer su ljudi iskompleksirani i opterećeni. Šta više jedini koji bi konstruktivno doživeli taj predlog i možda o njemu i poveli razgovore su Slovenci.

Br

@Utopista

To smo vec imali i zvalo se Jugoslavija. Nije uspelo jer smo seljaci.

Ma

@Utopista

Ma kul bi to bilo ali realno, Hrvatska je u NATO i EU, neka im oni pomognu, sta sad „ex YU“ ima tu da se petlja? Smetalo ih je da im JNA cuva VaP sa hrvatskim pilotima i zapovjednikom ratnog zrakoplovstva, sad ce im Madjari sa zadovoljstvom odradjivati taj posao, ili Italijani, sto da ne, recimo iznad Istre i Dalmacije…

Ik

Gripen je jedini zrakoplov od kojih Hrvatski Air Force bi imao koristi znatno je jeftinije odrzavanje od americkih (F16) i EU(typhoon) zrakoplova. A i drzave u susjedstvu(Ceska & Madjarska) takodjer imaju vec slicne zrakoplove i veca je mogucnosti priblizavanja standarda i letackih iskustava. Sad dapace se postavlja pitanje dali ova vlada moze i smije naruciti zrakoplove koji nisu americki(posle svih donacija u streljistvu i mehanizaciji koji smo dobili od istih)

AL

@Ikar
u principu i njihove firme bi profitirale sa Gripenom jer se moraju kupiti Americke rakete, bombe i svasta nesto….E sad o politickoj pozadini ne bih, jer hvala bogu, nisam sedeo na sastancima gde se o tome pricalo ozbiljno.
Ove carsijske „rekla-kazala“ ne priznajem

Be

Citaj amo s velikim razumjevanjem, nista od ovoga nece biti.

Odgovori
al

Boga mi, ti si bio prorok i onomad, koliko god se to mnogima nije dopalo…

ox

hehehe opet Beduin :) Već dvije godine govori isto. hehehe a jesi smiješan :D

Mr

Evo ja čitao….
Pročitao da će sljedeća vlada odlučivati o odabiru aviona!
Razumio da će sljedeća vlada sluzbeno objaviti da odtajemo bez RZ!

AL

@Mr.D
ima smisla sa politicke strane. „Eto mi smo nasli ponude, ali ovi novi nece“ i skines odgovornost za sebe za nesto sto je trebalo pre 10 ili 15 godina da se uradi.
Malo je glupo sacekati 2020 godinu sa lovcem druge gen. kao jedinim izborom.

Zo

Biti će baraci. Samo neće koštati 500 nego 700-800 miliona $ . To je cijena mješanja Amera u sve gdje je njihova tehnologija

Be

Oxo…

Bio sam ti smijesan i onomad kad sam kazao kako od kosher bureka nema nista 🤔?

Uj

Nista se nije naucilo iz prosle nabave. I dalje se traze dvije ponude, jedna za nove, druga za polovne. Iz druge ruke znam da je u prosloj nabavi pobijedio Grippen, pa se onda politicki promijenila odluka jer se ne moze ne kupiti americki avion. Amerikanci su prosli put ponudili samo novi, jer su smatrali da polovne nema potrebe nuditi pored novog aviona. Onda se pokusalo sa izraelskim, ali je to naposljetku Ujka Sam sprijecio.

Ma

Za vreme SFRJ Hrvatska se konstantno osecala iskoristavanom, izmedju ostalog je JNA cesto predstavljana kao neki srpski ludacki trip. Ok, mozda je to bilo delom tacno, kako god, JNA je imala solidnu ratnu avijaciju pa su i Hrvati kao i ostali mogli da lete na state of the art vojnim avionima. Danas je (kao i tada) potrebno potrositi ogroman novac ako se zeli nacionalno ratno vazduhoplovstvo samo ne znam ko ce da bude rastrosna „JNA“ u toj prici…

Be

Mayer, hoce to tako s vremenom……igr’o bi za raju a zanemariv’o taktiku 🤔…..pa se cudom cudis sto te se ne shvaca ozbiljno.

Aj sad, prst na celo, prekriziti noge i jos jednom promisliti o svemu.

Be

To bi bilo jedino moguce rijesenje za spas nadzucne komponente.

Za sve ostalo, vremena nema.

Dakle, rezultat ove farse je i vise nego jasan.

Odgovori
Ja

Ovo sto Stojko rece apsolutno nije losa stvar hrvatskoj su potrebni avioni samo za air policing sto mig 21 u potpunosti ispunjava.

Odgovori
Al

@Jale
Loša je jer se time dobija jedno veliko ništa za dve-tri godine upotrebe. Jednostavno, MiG-21 ne može da se zameni sa MiG-21.

Ai

Meni nije jasno sto ne postoji avion samo za air policing, dakle top i raketa kratkog dometa i nista vise. Sve sad mora biti visenamjensko, skupo i nepotrebno slozeno.

Al

@Air police
Postoje, uzmeš jedan FA-50 i pored air policinga dobiješ i napredni avion za obuku, ali to nije F-16, pa od toga nema ništa.

Ma

>> Meni nije jasno sto ne postoji avion samo za air policing

Verovatno ce biti kada neko uradi nesto „disruptivno“ u tom biznisu. Naravno da nema potrebe ni za cim boljim od nekog recimo Mig-21 da bi se radio air policing. Evo recimo pre par nedelja ja u Vijetamu, mislim da je bio grad po imenu Nha Trang, sedim u avionu koji taksira i prolazim pored dezurne pare pod limenim krovom, pogledam i tamo dva prastara Mig-21… a Vijetnam nije bas zemlja za baciti, skoro 100 miliona stanovnika, i potrosili su kod Rusa u prosloj deceniji samo za podmornice 3 milijarde!

Vi

Fokus je i dalje F-16, sad je samo pitanje cijene koju će SAD ponuditi za nove. Nekoliko pilota je već odradilo dosta sati na njemu. Sve ostalo je smoke screen.

Odgovori
Be

Nijedan nas pilot nema niti jedan jedini sat na 16ici.

Ne trolaj

De

Ako je fokus stvarno na F-16 čemu onda slanje upita za ostale avione ? Ne znam koliko je pilota odradilo i koliko sati ali ako funkcionerima u RH koji donose odluku o trošenju nekoliko stotina miliona evra ili dolara (nebitno) kao opredeljujući kriterijum odlučuje ta činjenica (da je nekoliko pilota već letelo na nekom avionu pa njega onda treba i izabrati) onda samo mogu da zaključim o kakvim se tupamarosima radi. Da se ne dešava na Balkanu bilo bi čudno a ovako je reč o potpuno normalnoj pojavi za ove prostore. Bojim se da neće ti avioni dugo ni leteti ako od takvih tipova zavisi njihova nabava a kasnije i održavanje.

Al

@Viper
Ako se polučasovni let komandanta RV Hrvatske (ili nekog drugog iz istog) smatra dovoljnim za prelazak na F-16 bez problema, ja onda ne znam stvarno. Uspeliste da jednim komentarom obesmislite višečasovnu obuku pilota širom sveta, jer izgleda vi to radite za jedno jutro posle kafe.

om

Nemamo pilota koji su letjeli ili lete na F16 ali imamo spremne ljude
koji će odmah krenuti na obuku van zemlje kada bude definirana vrsta
zrakoplova. Tako je rekao viceadmiral Robert Hranj za Obris.
Do isporuke zrakoplova imali bi kompletno obučene pilote i to je to.
Neki kao ja preferiraju Izrael i njihove Barake,zbog njihovog razvijenog softvera i čuvene pilotske škole, no na kraju vjerujem da bi to mogle biti i grčki F16, sve je moguće dakle, čak i ono nemoguće.

AL

Najracionalnije resenje ako se odluce za polovno F-16AM, odradi se MLU i sluzice dobro.
Novo, mozda ipak Gripen? Nisam fan tog proizvoda zbog potencijalnih poteskoca koje bi Srbija imala u odrzavanju iz politickih razloga, ali mislim da HR, kao sto je slucaj sa Madjarskom, ne bi imala te probleme uopste.
Avion jeste skup u nabavci, ali je kvalitetan, pouzdan, vrlo sposoban i relativno jeftin za odrzavanje.

Odgovori
De

Kakve bi poteškoće Srbija imala (a da su politički razlozi u pitanju) ? Po mojoj logici ako postoje politički problemi između dve zemlje, onda za početak, do trgovine neće ni doći. Nisam stručnjak za temu ali baš sam na ovom sajtu na nekoliko mesta pročitao u komentarima da su baš u Mađarskoj avioni prizemljeni i da su neadekvatno održavani. Jedini problem u slučaju nabavke tih (ili bilo kojih) aviona Srbija bi imala u smislu finansija.

AL

@Dejan Drcic
Nisam upratio takve vesti. U Madjarskoj obicno hvale Gripene, mozda nisam u pravu.

Pogledajte spisak zemalja dobavljaca kljucne opreme: naoruzanje, radar, avionika, s tim da drzava Svedska ne stoji iza tog proizvoda(Kao SAD ili Rusija kada kupujete F-16/18, MIg-29/Su-30….) nego kompanija SAAB.
Za jednu EU zemlju duboko unutar interesa Nemacke i SAD to svakako nije problem. Za jednu Srbiju? Mozda bi ga i kupili(veliko mozda, mada i to tesko), ali svakako jako skupa kocka koja se potencijalno ne isplati.

Al

@Dejan Drčić
JAS-39 ima američki motor i opremu, pa samim tim podleže pod embargo SAD prema nama u slučaju nabavke. Najbolji primer za ovakvu situaciju je nabavka korejskih FA-50 (američki motor i oprema) koja je blokirana od strane SAD. Normalno, ovo je sve hipotetička situacija, ali sasvim realna zbog cele situacije oko Kosova.

su

Ma nista od svega toga.

Plenkovic je dobio upute iz Brisela da oteze ako zeli tamo posao nakon sto izgubi izbore u vlastitoj stranci za 3 mjeseca, Kolinda je vec poslusala svoje US sefove, a Krsticevic je bezve osnovao firmu za odrzavanje aviona prije nekog vremena (sa Izraelcima). To mu je bilo moguce jerbo je radio u King computrs, koji jos uvijek dobija sve poslove sa vladom, nakon sto je prestao biti djelujuci general HVa.

A ne zna suvislo sastaviti jednu recenicu.

Da rezimiram:

Ovo je potez Plenkovica u sveri „kompetencije“ dok Hrvatska kormilari europskim vijecem kako bi tamo nasao posao.
No vremenski termini izvodivost tog plana dovode u pitanje.
Hrvatska ce uskoro ostati bez borbenih aviona, sa onim koji trckaraju pkolo.
Inace za vrijeme JNA ja sam bio cato baterije T100. Najludjeg koncepta antitenkovske borbe ikad. A i u rezervi na 88 sam vidio kako 2 topa lete u zrak jer je jedan fulao pri ubacivanju metka (lupio je u zadnjak).

Odgovori
Lu

jebe se Briselu za našu nadzvučnu, njih i tako nitko o tome ne pita.

Pe

Ne vidim iz teksta informacije o ekonomskom aspektu- kolika je razlika izmedju placanja drugoj clanici NATO da kontrolise vazdusni prostor Hrvatske, i kupovine savremenih visenamenskih borbenih aviona + infrastruktura, koja je nepostojeca.
Ovako, bez cifri, izgleda da je lovacka avijacija potpuno nerentabilna i nepotrebna za zemlju velicine Hrvatske, sa bezbednosnim problemima Hrvatska (ne postoje).
Ovo moze biti samo kamen o vratu obicnih gradjana Hrvatske, besmislen cin koji ce hraniti porodice pilota i kompanije kojz ce graditi novu infrastrukturu, a bezbednosna pozicija Hrvatske nece biti ni losija ni bolja.

Odgovori
Kr

Sa takvim razmišljanjem možemo ići u krajnost. A to je realna činjenica da SAD moze braniti cijelu EU. Tim više što npr. Njemačka ispravnih EF koliko prstiju na ruci. Dali je njemačkoj onda trebalo128 EF?

Lu

Hrvatska mora na vojsku trošit 2% BDP-a, tako da te novce i tako mora na nešto potrošit, a 100 mln USD godišnje i nisu neke pare.

Ed

Ne moze se ni pricati o ekonomskom aspektu dok ne stignu ponude, a ovo je zahtjev za ponudama.
Ovisno o ponudenom paketu, cijeni i nacinu placanja, kad bude poznato, moze se razmatrati ekonomski aspekt.
Aktualni stav HR je da je nadzvucna borbena komponenta HRZ-a potrebna, dakle potreban je visenamjenski borbeni avion 12-18 komada, po povjerenstvu koje se bavilo pitanjem da li je i koliko komada potrebno, a to je definirano 2016.g. tj prije zadnjeg natjecaja.

Yr

Koliko sam ja video iz dostupnih informacija, Air policing se u okviru NATO ne plaća. Države članice ga dobijaju besplatno ukoliko nemaju RV. Ali ovde je pitanje da li NATO odobrava Hrvatskoj da eliminiše RV? Naprosto alijansa te štiti ali istovremeno i zahteva da razvijaš određene borbene sposobnosti. Moj je utisak da u ovoj priči nije NATO taj koji forsira očuvanje lovačke komponente RV jer ne vidim da HR dobija ikakvu podršku u ovome, čak štaviše samo je saplitana konstantno. Tako da bi vrv. dobili kontrolu VaP-a besplatno kao i druge članice a zauzvrat bi više novca uložili u razvoj nekih drugih borbenih sposobnosti bitnijih alijansi. Opet, ja razumem i stav hrvatskih političara a rekao bih i javnosti, jednom ugašen sistem školovanja i obuke teško i skupo se pokreće od nule, NATO neće zauvek postojati, a ako pogletamo veličinu VaP-a, usled velike akvatorije on je veći nego naš. Nije to baš tako mala država. Da ne pominjemo da tu istu akvatoriju merkaju neki radikalni politički krugovi preko Jadrana. Danas su šanse za konflikt male ali ko zna šta nosi budućnost.

Mr

Pametan potez hrvatske..ne smije ugasiti ratno vazduhoplovstvo..nije pitanje da li će italija pokrenuti pitanje dalmacije i iste već samo kad će ga pokrenuti.. Trenutno USA drži NATO aliansu na okupu.. moguće da će imati sličam problem i slovenci sa italijanim ai madđarima.. ove granice nisu zabetonirane samo većina to ne konta- ako gledamo istoriju u zadnjih 200 g..možemo se zapitati kad će biti ponovo promjena.. I sribija može imati iste probleme sa madđarskom..bugarskom..albanija odnosno kosovo

Lu

stvar je u tome da Hrvatska ne želi izgubiti ovu sposobnost, jer kad ju jednom izgubiš teško ćeš ju vratiti, a s NATO-m nikad ne znaš, danas jesi sutra nisi …

Be

Naravno da se ne placa.
Sve te price o dodatnoj zaradi u slucaju nabavke nive eskadrile, ili extra trosku u slucaju gasenja nadzvune komponente su suplje do zla Boga.

De

Ni slovenija ni Albanija ni baltičke republike ne plaćaju čuvanje vazdušnog prostora pa ne vidim zašto bi Hrvatska to plaćala ? Nema tu ekonomskog aspekta osim u slučaju da uz kupovinu aviona bude dogovorena i neka privredna saradnja.

Al

@Dejan Drčić
Ali šta ako nekad zatreba. Vazduhoplovstvo je sad skup sport, nismo više u situaciji gde je potrebno jedno polje i 12 aviona u koje može da uđe pilot posle 6 meseci obuke u inostranstvu. Ako Hrvati ugase nadzvučnu komponentu sad, kada je budu vraćali, moraće da ulože ogromne novce u povratak iste, tj. cenu koja je daleko veća nego ova sadašnja.
Drugo, besplatni nadzor vazdušnog prostora nije zapisan u kamenu, tj. može biti ukinut bilo kad, ako to dođe nekom tamo Trampu 2.0 u glavu. Ako se dobro sećam, baltičke zemlje imaju obavezu da jednog dana, kada budu u stanju, nabave svoje avione i misiju čuvanja njihovog neba preuzmu na sebe same. Na kraju priče, ako Srbija može da nabavi polovnjake i obezbedi neki minimum naleta, ne vidim zašto to ne bi mogla i Hrvatska.

Ed

Placa se… u navedenim slucajevima se placa kroz dodatne obaveze unutar NATO-a u nekom kvazi proporcionalnom iznosu. Oni koji rade air policing njima se to broji kao doprinos savezu pa imaju manje obaveze na neku drugu stranu… recimo slanje kopnenih snaga na neku od misija.

Mi

Naravno da se plaća! Kao što Ed reče, to se izvršava u zavisnosti od slucaja u ekvivalentnoj usluzi koja takodje naravno košta!

Sutra moze i da se promeni stav saveza i da se traži nešto drugo, a prekosutra može da se naplati keš novac, ili čak insistiranje NATO saveza da dotična članica osposobi sopstvnu eskadrilu za zaštitu tog prostora zbog finansijskih i vojno strategijskih razloga.
Niste valda toliko skrenuli da verujete da su desetine hiljada dolara po satu naleta i rizici koji idu uz njih, (da ne govorum u slucaju intervencije ili vojne akcije) odjednom „besplatni“ ako jedna članica eto odluči da ne želi više da ima svoju LA jer je to skupo a drugi mogu da im to rade za Dž.

Ni

Norveški su dobro i modernizovani za razliku od Grčkih blok30,ali da,stariji su.

Odgovori
Ed

@Nikola
Da, to stoji, ali isto tako Grcki Block 30 se mogu modernizirati kao sto to danas radi Tajvan sa svojim 16-icama podizuci ih na „V“ standard, i uz to na njima se moze odraditi SLEP (bas zato jer su zmajevi izvorni).
To je jedan od razloga sto su u prvom natjecaju USA trazile da Grci daju ponudu, tj da na njima LM odradi remont/modernizaciju, a Grci da oslobode prostor za kupovinu F-35.

Ed

Ispravka, Grcki Block 30 su prosli kroz „Falcon UP“ poboljsanje strukture zmaja u drugoj polovici ’90-ih.

Ni

Grci rade neko tumbanje avionike na stare 16tice,uz kupovinu novih,valjda 50/52 se modernizuju,a sa njih ide avionika na neke…ne znam tačno kako beše,zaboravih. A Norveški su od Sabke ili Fokera.

Ni

A dobra stvar za komšije,a tiče se Norveških,je ta što mogu da nose Pingvin rakete,dobra raketa,a jeftinija nego npr. Harpun,a komšiluku treba ta mogućnost.

Mi

Nikola@ Nama nisu potrebne ASM (protu-brodske rakete)! Na koga da pucamo s njima,na Italijane ili na 6.Flotu.Kad jedan CV uđe u Jadran mi smo tu osigurani i zračno i pomorsko a i podmorsko!

Ni

A na koga bi pucali sa RBS15?! Ne radi se o tome, nego,Norvežani su odradili lepu modernizaciju u kojoj je uključena i ta raketa,jedna mogućnost više. Sad…vreme učinilo svoje i ti su avioni stari.

Tv

Iznenađuje svakako volja Francuske sa ponudom za Rafale.. nikada još nisu nikom ponudili rabljeni Rafale.. u ovom trenutku u top 3 aviona u svijetu… grčka modernizira na standard Viper svojih 84 f16 block 52…kada bi grčka ponuda bila u obliku f16 block 50…a da se sa nadogradjenih Vipera „ustine“ radar V9 i još ponešto elektronike sa block 52…to bi bilo vrh… al Rafale je najinteresantniji zbog same ponude…

Odgovori
al

Francuzi nisu ni ponudili polovan Rafal. Hrvatska salje Zahtev za ponudu. Francuzi na njega ne moraju da odgovore, kao sto Saab svojevremeno nije odgovorio Srbiji za Gripena.

Druga stvar: cemu stalno taj malac u ocima? Blok 52 nije dovoljno dobar pa mu treba ubudziti jos svasta nesto? Tako je bilo i prosli put: ili Barak ili propast – i bi propast… Ako sa Mig 21 predjete na modernizovane grcke block 30 (na neki nivo blok 50) zasto je to nedovoljno? Sa lovca 2. na lovca 4. generacije. Za jednu Rumuniju su bili dobri modernizovani blok 15 a Hrvatskoj su nedovoljni modernizovani blok 30.

To su problemi naroda i u SRB i u HR: non stop se meri ciji je veci ali stalno u nekoj perspektivi – jos nije nase ali vec se merimo. Uvek smo nezadovoljni: zasto MI 35 a ne MI 28? Mig je smece – treba nam SU 30, dace Rusi… ‘Oce kao i njima Ameri. Nema besplatnog rucka nigde i nikad. Kad naucimo svi da gledamo svoja posla i svoje interese – bice nam bolje. Do tad ostadosmo boranija koja je ubedjena da je nesto bitna, vazna i jaka. Kako u Hr tako i u Srb…

Ed

Oprema s 84 komada Grckih Block 52+ i Block 52+advanced koji se podizu na „V“ standard, bit ce prebacena na Block 50 kojih je 40 komada… a sad, mozda nesto i ostane za namontirat na Block 30…

Ed

Ovo da ce Francuzi ponuditi Rafale je nekako nestvarno.
Oni se rijesavaju Mirage 2000C tj. 2000-5F od kojih su najmladji primjerci iz ’90-ih. 2000D je najnioviji u francuskoj floti s zadnjim isporucenim 2002.g., ali to je dvosjed namjenjen napadima na ciljeve na zamlji.
Rafale je previse nov da bi ga prodavali, imaju Mirage 2000, koje Rafale treba zamjeniti, a kojih su se planirali rijesiti oko 2020.g. (osim varijante D) .

su

Pa nesto prije sam otkucao opsirnu teoriju zasto sada rafale. Pa sam stisnuo neki krivi gumb i to otislo tamo negdije.

Skracena verzija:

Nas trgovac oruzjem koji je prije 30tak godina dobavio migove, S300 i jos svasta (mislim da se preziva Zubak), je nedavno MORHu ponudio mirage 2000 iz Brazila, modernizirane, direktno iz skladista (plati pa vozi) za manje-vise nista kuna (ako HRZ nije sretno vrati nazad bez troska)
Ti avioni ce biti, zamjenjeni sa Sabovima lokalne proizvodnje (Brazil ima tvornice koje proizvode motore sa Scaniju).

Nas MORH je ostao mrtav hladan na to jer krsticeviceva/izraelska/americka firma nebi imala nista od toga.
Ali tamo jednom je bio projekt NA u suradnji sa tim istim Francuzima. A Makaron zeli voditi EU.

М

Остаје да се види шта ће изабрати комшије

Odgovori
Mr

Kupovina novih je previse transparentna nabava i lako se vidi muljaza (npr. Patria/Slo) kupiti sto starije, sto vise izraubano da kroz remont, nadogradnje i modernizacije moze se utrositi (citaj izmuljati) love ko da kupujes F22

Lu

ako kupiš F16 s amerima nema ispod stola. Švedi još gori, a i previše je javno da bi se netko usudio muljat oko provizije (pokušali su s remontom mig 21 pa su završili na sudu)

ma

@Luka . verovatno zavisi sa kim se i gde pregovara. Svedi izgleda moraju biti malo fleksibilni. Verujem da znate za ovu knjigu o prodaji juznoj africi.
Podmicivanje, vlast i doprinos – jas i juzna afrika.
Ne znam jel’ postoji engelski prevod.

https://www.bokus.com/bok/9789127121539/mutor-makt-och-bistand-jas-och-sydafrikaaffaren/

mi

Ako cemo ispod stola.
Ovo je zvanicna drzava svedska televizija o dilu u juznoj africi 2010.
Kao „sumnjive“ transakcie.
Tako je bilo „sumnjivo“ i sa brazilom ali svi cute jer su velike pare u pitanju.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=3922269

Otvori u crhome – desni klik – translate –

Al

@Luki
Zbog nabavki aviona su padali političari širom Evrope jer su uzeli „malo“ za sebe, da daju svoj doprinos nacionalnoj odbrani., npr. nabavka F-104. Jednostavno, koliko god vam se činilo, gde ima birokratije, ima i korupcije.

Mr

Ja jos uvijek me razumijem ovo mješanje novog i polovnog…. Ako zelis novo trazi ponude za nove, ako ne zelis ili nemozes nove trazi polovne…. Zasto maltretirati amere i šveđane ako planiras polovno ili obrnuto!!! Jel zna netko gdje jos u svijetu koja drzava na istom natjecaju terazi opcije novo ili polovno??? Ajde uzeti polovno dok ne dođe novo… npr. najam polovnjaka dok sklepaju novo…. Samo da se ne blamiramo ko sa burecima jer treci pokusaj mislim da vise ni prodavatelji nas nebi ozbiljno shvatio!!!
Btw… Ja bi da uzmemo NOVO

Odgovori
Mi

Mislim da nije potrebno počinjati sa 12 komada. 8-10 je vise nego dovoljno za preporod i olazak u 21 vek. Dva dvoseda obavezno, i jedno 6 jednoseda, ali nova! Posle nekoliko godina vidis kako ide i dokupis jednoseda koliko treba i može. Početak ni izčega, od nule, infrastruktura, kadar, piloti.. uzece to dosta godina ionako, a to je sad daleko vaznije nego odma 12 aviona.

Sa obzirom da samo 8 novih F-16 kosta $1.3 milijarde za početnike kao što ste vi i Bugari i to uz šaku jada raketa i bombi, mislim da Gripen ipak ima smisla. Za te pare sigurno bi vam dali bar 10 ako ne i 12 i sve neophodno za početak, plus daleko više naoruxanja nego sto je Bugarska dobila u paketu.

Novo je ipak novo. Nadam se da cete uzeti Gripen-E

AL

@Milos77
U pravu ste 100% za brojnost. Obzirom na stanje LA u HR, i 6 komada sasvim odlicno za pocetak. Kvantni skok u mogucnostima i ukupnim borbenim efektivima!

Vidim ovde nekim komentatorima iz komsiluka, los im je block 30 F-16, a nemaju radarsku raketu trenutno? Kada je prosli put bila prica oko LA, malo im bilo 6 novih aviona(kako je predlagao bivsi pilot), treba im 12 polovnih sa sve EW sistemima, a sad im leti 5 staraca na nivou tehnologije pocetka 70ih!

Kao nasi komentatori kojima je lose 11 N019M1 sa R77, mora Zuk+R-77-1, a do juce ni taj Rubin osnovni nije radio kako treba i bilo ih 3 u upotrebi, a R-27 u resursu, verovatno na prste da izbrojimo ako i jedna uopste. Da ne pominjem ove cirkusante koji bi SU-30SM i S-400. Sta ce nama ista manje jel tako?

Znam ja da je ekran od kompjutera lep i slike na njemu, ali pogled kroz prozor govori o nekoj drugoj realnosti i mogucnostima.
Nema Hrvatska trenutno para da opremi svoje RV kako hoce, recimo, cisto hipoteticki eskadrila novih F-16 sa 100 AIM-120C-7,nisanskim kontejnerima, SDB, JSOW itd. nego kako mora(polovni, recimo grcki F-16 block 30 i nekolicina raketa).
Isto tako i Srbija. Nisu ovi nasi avioni sjajni, ali su bolje nego da su ostali kakvi su bili i koliko ih je bilo.
No mislim da ce Srbija na kraju i imati neku LA, HR tesko……

Ai

Al,
„Da ne pominjem ove cirkusante koji bi SU-30SM i S-400. Sta ce nama ista manje jel tako?“

Kao zemlji koja se (barem u teoriji) izjasnjava kao vojno neutralna, takva orudja bi bila apsolutno neophodna u nasem arsenalu. No,slozicemo se da od S-400, pa i nekih drugih slicnih sistema, nema nista. Novac bi se mozda i nasao, ali ne bi imalo smisla ulupati sve u takav jedan sistem. Da zamislimo da finansije nisu problem, opet ga ne bi mogli kupiti (pitaj Trampa & Co zasto), jer ipak mi nismo Turska da mozemo da se inatimo. A sve posledice te njihove odluke o kupovini S-400 jos nismo videli.

Sto se tice RV,konkretno LA i Su-30, imao bih par prostih pitanja.
Da li je i koliko jeftinije odrzavanje, koriscenje, sat naleta, itd… 14 starih Mig-29 (uskoro ce ih biti 14), ili npr. 6-8 novih Su-30?
Da li bi i koliko borbena i svaka druga sposobnost RV-a bila veca sa 6-8 novih Suhoja?
Sta za 10 godina kad polako krenu 29-ke put otpada?

Mi

@AL-41F1
Ma naravno. Mislim da je važnije iskoristiti ovih 10tak godina i na pametan način preporoditi vojnu avijaciju nego nakrkavati se kao Arapi što su decenijama radili a kad je došlo vreme da se ista oprema kotisti, ništa sa njom nisu izveli ako samo ruski piloti ili operateri nisu odradili.

Ali ne brinite se, evo šuška se šuška da će nam od 9.13 praviti Mi-29M2 😁… Taman da se svima ugodi 😁

🍻

AL

@Airboss
Vrlo jednostavano. Mi, kada bi kesirali taj S-400, ne bi nam Amerikanci mogli nista u praksi(pravno govoreci), samo mi to ne mozemo kesirati niti ima smisla. Mozda bi EU pravila problem jer u principu, dosta novca dobijamo iz pristupnih fondova EU(oko 100 mil godisnje ako se ne varam), a sad cemo milijardu recimo da damo na S-400? Glupo bi bilo. Da je nama BDP 250 milijardi, pa ‘ajde ok.

Za SU-30. Vrlo jednostavno, skuplji je neuporedivo. Prvo upotreba tog aviona bi podrazumevala reorganizaciju jer bi nam trebala eskadrila koja je mesavina onoga za sta se spremaju momci na Orlovima i onoga za sta se spremaju na 29kama trenutno. To je najlaski deo posla.
Zatim to je avion sa dva ogromna motora koji su u nabavci dosta skuplji, koje uopste ne poznajemo(znaci novi alati, nova oprema, nova obuka), a sa tehnickim kadrom smo ionako tanki. Ti motori imaju znatno kompleksniji remont, samim tim i skuplji. Zatim to je ogroman avion za koga nemamo adekvatnu infrastrukturu, znaci novi hangari, kaponiri itd. nebitno da li ih je 6 ili 15. Sam paket naoruzanja jednog takvog aviona kosta kao ceo nas Mig-29. Sve od guma do stvari poput radara je skuplje.
Za kraj veci motori, veca potrosnja goriva, sat naleta je skuplji, opsluzivanje samog aviona iziskuje mnogo vise ljudi koje mi nemamo, prosto ne mozemo to da iznesemo. Jedino ako bi kupili SU-30, da se leti malo, bude naoruzan nikako, a da od cele flote, vise od 30% ne bude nikada operativno. Jel ima to smisla?

Nama je ovo trenutno resenje „otpimalno“ iz tehnicko-finanijskih razloga, a „idealno“ bi svakako bilo da u roku od 7-10 god. kupimo jeftinog jednomotrca adekvatno opremljenog za sve zadatke jer nisu bitne ukupne karatkeristike na papiru, bitno je sta mozemo kvalitetno da finansiramo, a da ne gubimo pojedinacke sposobnosti. Znaci akvitne radarske rakete, napredan radar, napadno-navigacijski sistemi, FBW itd. To da li moze da ponese 4 ili 8t naoruzanja, za nas je manje bitno od toga da li nas budzet moze „da ponese“ te izdatke kontinualno svake godine, bez izuzetka.
Mi nemamo dugorocan plan finansiranja odbrane, nemamo savet koji ce to da regulise. Pa u ovoj drzavi misljenje fiskalnog saveta(koji je za to izmisljen) nije obavezujuce. Tako da u principu, govoriti o nekoj odbrani dok je ona na milosti ili nemilosti pojedinaca je suludo, a na sve to tek se ne uklapaju masine za zemlje koje su bogate naftom(SU-30)

ma

Meni je stvarno tuga šta taj msan ministar radi, davati tolike pare za prastare avione – najgore ako mu prodju 40g stari baraci opet.
Po meni bi primarni cilj bio offset (uvijek se može), šta se nudi zauzvrat u gospodarstvo.
Koreanci su nudili FA-50 sa full offsetom što je za ovakve poludržavice pun pogodak. Jeftini avion s kojim bi piloti još dugo mogli nakucavati sate naleta i trening (NATO i ameri ionako ni ne žele da mi imamo bornebno zrakoplovstvo).
A u nekom ratu bi bilokakvi avioni u letnom stanju sigurno bili korisniji od prastarih raga koje su prizemljene jer nemamo para za sate naleta ni održavanje. Plus Imali bi iskusne pilote, a oprema se kupi.
Koje sulude ponude mi tražimo – neznaš šta bi ljepše izgledalo dok čeka remont u šumi kraj ZTCa – eurofighteri ili baraci.

Odgovori
De

Kakav offset su nudili Koreanci ? Ako može neki link. Inače potpuno se slažem sa komentarom ali moram da dodam da je očekivano da se takve ponude odbiju od strane ljudi kojima je politička funkcija jednina prilika da u životu nešto urade (izvaćare). Južna Korea je vrlo ozbiljna i uređena država a i dovoljno drže do ssebe da se ne upuštaju u neke trange frange šeme sa sumnjivim tipovima (a la političarima sa Balkana). Nikakva normalna ideja na ex-yu prostoru ne može da prođe…

ma

Ne prolaze mi linkovi, svodilo se na to da ce uložiti min 70% vrijednosti, prvenstveno u luku Rijeka. Lako se izgugla. Ponude su bile 2016. dok ih Krstičevićevi „stručnjaci“ nisu odbacili. Nakon toga su koreanci shvatili s kim imaju posla i digli ruke od hr.
Zato mi sad glumimo da kupujemo air superiority fighter, samo bez novaca i opreme. A ovi koji se javljaju na natječaj glume da ce nam ga prodati, samo da izvuku nešto iz muzeja.
Na kraju kad kupimo rabljene krame ćemo opet svaki mjesec najavljivati novi remont 40g starih aviona – zabava za raju.

Ed

Iznenadjujuce je da su Norvezani u igri, jer oni su najavljivali da nece prodavati svoje F-16. Najmladi norveski F-16 su 2 komada iz 1989.g. dok su svi ostali iz 1984.g. ili stariji.
Svi aktivni F-16 su modernizirani kroz MLU program, dakle nivo vise-manje kao Block 50 s nekim dodatnim mogucnostima kao npr. protu-brodsko djelovanje, padobran u repu za sljetanje na krace piste odnosno gdje kocenje nije puzdano, bocni identifikacijski reflektor…
Na njima se ne moze napraviti SLEP da bi im se produzio zivotni vjek zmaja, jer su modifikacije za produznje zivotnog vijeka vec radjene kroz MLU (Mid Life Update) odnosno PACER SLIP gdje im je omoguceno jos 5000 efektivnih sati leta od trenutka kompletiranja remonta. Zadnji zmaj je odradio obnovu zmaja 2001.g.
Ono sto je dobro je da ne trebaju nikakvu modernizaciju ili veliki remont, pa bi doslovno mogli biti spremni za isporuku/upotrebu odmah.
Lose je to sto su stari i pitanje je da li bi mogli izdrzati do kraja 2020-ih.

Odgovori
Sl

Bogami nismo ni mi nešto, ali Hrvatska nema ni protivazdusnu odbranu (ni te Neve i Kubove), pa mislim da njima u okviru NATO ne treba ništa bolje od naših Migova (neki matoriji F-16). Imam neki osećaj da će uzeti Norveške ili Grčke avione. Mislim da su pozivi Italiji i Francuskoj više protokolarni, da ne bude samo F-16 u ponudi. Ne znam kako kakvu ponudu očekuju od Izraela kad su kategoricki odbili nemodernizovane F16 tj hteli su samo Barake kao „best buy“.

Odgovori
Ed

Nisu odbijeni nemodernizirani Barak, već Izrael nije mogao isporučiti ono sto je ponudio po cijeni koju su dogovorili. A zašto nije mogao ispuniti dogovoreno? Zato što je LM uvidio da bi mogućom prodajom 100-njak Baraka izgubio puno ( ponuđeni su i Bugarskoj i Kolumbiji), a trebao je za tu prodaju dati garancije / suglasnost bez ikakvog značajnog profita.

ox

ahh nije potrebna protuzračna odbrana, kada NATO „kontrolira“ cijeli zračni prostor Balkana ( Europe ). Tako da… : /

AL

@Ed
Izraelski avioni su modifikovani jako puno. Zmaj, stajni trap, avionika itd.
Neozbiljno je od LM ocekivati da dozvoli prodaju i pritom izda garant za nesto sto u biti nije vise njihov proizvod, a pritom je HR od njih trazila da izvrse „SLEP“.
Kao da svog „nabudzenog“ Golfa 4 odvedede u Porsche i kazete „odradi mi servis i izdaj garanciju“, a na njemu pola delova nije fabricko
Naravno ima tu i do novca, ali svakako su ti avioni odradili mucki svoje. Borbeno korisceni, optereceni po preko 130% od fabricki planiranog. Ne treba to uzimati polovno. Nocna mora.

Mi

Spyke SR i MR su stigli bez pompe samo treba izdvojiti sredstva za nekoliko NASAMS-a i to će biti pokriveno dovoljno.Neke stvari iz oblasti Odbrane zemlje se ne objavljuju (bar ne kod nas) i ne prave se pompe ako može ispod radara da se riješi!

Ed

@AL-41F1
“ a pritom je HR od njih trazila da izvrse „SLEP“
Nije HR trazila ni garanciju ni SLEP od proizvodjaca, vec je natjecaj bio za kompletni paket za VBA, u ugovoru drzava-drzava, koji bi sluzio sljedecih 30 godina.
Izrael je ponudio avione na kojima bi bio odradjen SLEP u izraelskom IAI koji je licenciran od LM-a, i koji imaju garanciju proizvodjaca za uradjeni remot i buducu podrsku.
LM nije htio pristati bez da im se plati adekvatna naknada, a to je ucinilo ponudu znatno skupljom tj. Izrael nije mogao isporuciti obecano za 500 mil.USD.
LM je bio izrazito jasan koliko EHF imaju Izraelci na Block 30 Barak.
Sada Izraelska (namjera) ponuda ide korigirana, zajedno s LM-om i nije vise 500 mil.USD.

AL

@Ed
Ok da bi naknada LM ucinila krajnju cenu vecom od 500mil, ali zar nije na kraju blokirana ta prodaja pre nego sto se uopste doslo do cene bas iz razloga koje sam naveo?
Sasvim je moguce da sam nesto pogresno protumacio/procitao, izvinjavam se ako jesam?

Ed

Cijena je bila definirana, 2.9 milijardi kuna na 10 godina po dvije rate godisnje, SLEP nakon kojeg bi imali jos 3000 EFH a za isti je trebao garantirati LM, prilagodba na NATO kompatibilnost, dinamika isporuke 2+6+4 godisnje, obuka pilota instruktora i tehnickog osoblja, itd…
U svakom slucaju LM je dao podrsku prodaji kao i USA koja je prodaju odobrila, ali LM je odbio dati garanciju Izraelcima jer ne sudjeluje u remontu i prilagodbi NATO standardu.
Glupost su price da su trazili da se vrate u pocetno stanje i sl. jer bilo poznato i da su Izraelci sve svoje F-16 modificirali…

Н

Ajde više stvarno…čame mi i Gripen i F-16,čekaju da se sastave!!!

Odgovori
Ba

:)

ze

Mislim da bas dobro odugovlače sa 3 fazom nebi li videli šta konkretno komšije uzimaju pa će tek onda ili možda i neće krenuti sa poslednjom fazom ako procene da su komšini avioni malko bolji od nasih.

Odgovori
AL

Nasa faza 3 nema ama bas nikakve veze sa HR i sve se radi u okvirnu planova.
Jedino sta je sporno oko cele price, a ovo je sad moja pretpostavka, je da smo inicijalnu nabavku delova i remont platili iz onog suficita, kao i dosta druge opreme, a modernizacija ce ici iz budzeta, pa je od toga zavisilo. Da li je usvojen budzet za ovu godinu i kolika su sredstva alocirana u MO, ne znam. Nisam pratio.

dr

zez, je sigurno je ta igra!

Mi

@AL-41F1
Hoćeš da kažeš da misliš faza 3 nije plaćena?

U svakom slučaju od početka verujem (pretpostavljam) da je ceo posao (donacije)ugovoren sa uslovom da se izvrsi modernizacija i time Rusija ipak zaradi nesto. Inače ne bi bilo donacije.
Isti je slučaj verovatno i sa Beloruskim 4.

Što se tiče hrvatskih novih šta god budu, mislim da im je sad il nikad prilika da uzmu nove Gripene, ali manji paket za početak (6+2), kao što već rekoh gore.

Ve

@zez, sta god da komsije pazare( mogu da kupe dvokrilce iz prvog svetskog rata) uvek ce da budu jaci od nas, clanovi su NATO alijanse, nasih krsevi od 29tki ne mogu da pariraju celom savezu, vec smo to jednom videli, mi jos uvek nemamo pojma kada ce da krene 3. faza, poznata propagandna igra politicara na vlasti sa ovim nesrecnim narodom.

AL

@MIlos77
U ovom trenutnu mozda da, ali tada kad su stizali avioni ne, jer u budzetu nije postojala ta stavka. Bar ne dovoljno velika da pokrije onih „185 miliona“ koji su se ponavljali vise puta.

Ma bice te modernizacije 100%, nije to neka para, samo je pitanje u kojoj meri. Verovatno ne za „Zuk 3“ kako je „piramida“ pricao.

Vl

AL-41F1,
MIlos77,
Evo, oglasili su se neki izvori u Rusiji sa novim informacijama o modernizaciji naših Mig-ova 29 na standard M i M2 (pomoć Rusije prilikom modernizacije). Pominje se i dodatnih 6 aviona od Belorusije, takođe modernizovanih na M i M2.
Nisu mi jasne neke pojedinosti oko modernizacije na navedeni, tj. nejasno je na koji način će izvršiti prepravku zmajeva na starim Mig-ovima 29 na standard M, M2. Ipak je tu reč o ogromnim strukturnim promenama uz primenu novih tehnologija u izradi zmajeva. Uz to ne treba zaboraviti da Mig 29M ima i Žuk radar…

Te

Happy New Year! to all of you, guys. Missed you, really.
About an used F-16. Surprinsingly, it could be an opportunity. It’s like an old car, cheap and full of resource. Mechanics are always at work and pilots do not fear to damage an expensive plane.
If the plane has the latest weaponry, such as Amraam C7, or D-the M6 tape, and the Aim-9x, it could be a great learning and fighting platform. So, do not underestimate an “older“ F-16.

Odgovori
AL

A single one of your „older“ F-16s is now better armed then the entire half-squadron Bulgaria will receive in a couple of years…

Weapons systems and flight hours are much more important(relatively speaking) then the age of a fighter. When you’re working with limited resources uses+more weapons and money for flight time is better then new+a few basic weapons and no money left.
Also the number of combat assets you can deploy is important a lot.

Al

@Tedy
Greek one yes, but Norwegian are big question.

om

Ne znam zašto ali i ja sam za F16, uvijek bio, dokazan zrakoplov , rezervnih dijelova po stokovima po cijelom svijetu.

Te

https://www.govconwire.com/2019/12/raytheon-secures-768m-air-force-amraam-missile-production-contract/
Yes. Weaponry are very important. The last batch of most modern Amraam.
An “old“ fighter with one of these could be a real pain in…

Te

If Croatia will have an F-16 capable of delivering an Amraam D and a Sidewinder X, with a JHMCS and a pod like Sniper ATP, with some 4000 hours left in it, it doesn’ t matter it’s name would be A, B, C or D …

AL

@Tedy
in short, they will not.

Ed

@Aleksa Radojičić
Actually Norvegian F-16AM/BM are equipped better and more modern then Greek F-16 C/D Block 30.
Norvegian F-16 should be at MLU Tape 6.2, as they were part of financing the program until Tape 6.5 (stopped because they decided to buy F-35).
If they are at Tape 6.2 that would mean, among other things, integration of GBU-39 SDB, GBU-54 LJDAM, AIM-120D and AIM-9X, Auto GCAS,…

om

@AL-41F1 How do you know? Why are you so sure?
We know nothing about it in Croatia, but we also know that planes
should be well armed.

Al

@Aleksa Radojičić
I am talking about resource of the plane, not about there weapons.

om

Teško je ovdje biti pametan. Talijane i Norvežane ja bih odmah izbacio.
Grci, možda ali samo u jačoj konfiguraciji. USA F16 ,novi ,čisto sumnjam da bi si mogli priuštiti nešto tako skupo. Gripen dobar avion ali ne sviđaju mi se ti Šveđani koji se znaju postaviti ucjenivački. Ipak kažu da je sada ponuda puno povoljnija.
Izrael, kada bi bio Barak u ponuđenoj konfiguraciji onda ok, ali ne znam što se je to promijenilo od zadnji put da smo im ponovo uputili zahtjev. Možda su Izraelci pristali Amerima dati dio kolača.
Izraelska tehnologija i slična već ponuđena konfiguracija te 20 godina resursa mene bi zadovoljilo. Možda na kraju od svega ispadne i ništa jer ovaj zahtjev pomalo me je ipak negativno iznenadio.

Odgovori
Zo

Neće Izrael nego Hrvatska dati amerima puno $$$$ da stignu baraci i izraelska tehnologija
Možda im samo novi Gripeni pomrse računicu. Prošli put je bilo 900 miliona € za 12 Gripenaa sad bi moglo biti manje dok će Barak poskupiti zbog zahtjeva amera ( pretpostavljam )

mr

Ono što je rekao Milanović je najbolje za Cro. Direktna pogodba sa Usa za f16 kao Bugari. Dobili bi avione za sledećih 40 godina, a jedini problem bi bio dočekati isporuku sa postojećim migovima u funkciji. Realno, od Srbije im ne preti nikakava opasnost. Nema potrebe da žure i nabavljaju neke polovne krševe. Mi smo morali da spašavamo LA na brzaka pa smo našli rešenje u polovnim 29 kama,a za nas bi SU 30 bio kao kec na deset.

Odgovori
Yr

Uf, nedao im bog da se dogovore kao Bugari, za 12 aviona i osnovnim paketom naoružanja i opreme izašlo bi preko 2 milijarde. Sa tim parama možeš da razmatraš već i Rafal i F-35, mnogo bolje avione. Ako bi dobili dogovor kao Slovaci, možda bi F-16 V bio rešenje. Ako bi za 100 milki po aparatu došao Gripen E to bi bila najbolja opcija od novih. Od polovnjaka meni je opcija grčkih plus MLU i upgrade na Bl. 50/52 poput Rumunakog paketa odličan. Solidan avion, dvadesetak godina resursa a za 500-600 miliona. Sve ostalo je mnogo staro i izraubovano.

AL

Nemamo mi novca ni kadrova za kvalitetnu eksploataciju aviona klase SU-30 niti cemo imati sve i da ulazemo narednih 10 godina.

Za nas je idealan JF-17 ili nesto slicno jer bi to bio funkacionalan, dobro naoruzan avion u potrebnim brojkama, nego mozda „mocniji“ na papiru, ali cesce u hangaru nego u vazduhu jer je skup za letenje i odrzavanje.

AL

@Yrraf
Ne treba vam ta nadogradnja na 52 uopste. Osim ako cete pilote slati na naprednu obuku negde preko, a vi drzite samo tu LA, a to onda kontrira celoj ovoj prici o odrzavanju kadrova, institucija itd.

Ed

@Yrraf
Grcki F-16 C/D Block 30 se ne mogu unaprijediti po programu MLU, to je program modernizacije za starije varijante A/B, ali se mogu jako dobro unaprijediti novijom opremom s Grckih 52+ i 52+Advanced (koje Grci podizu na „V“ standard) ili cak njih podignuti na „V“ (kao sto to radi Tajvan na svojim Block 15OCU tj Block 20).
Usput cijena F-16 Block 70/72 za Slovacku i Bugarsku je vise manje ista, tj. Slovacka nije povoljnija jer velik dio otpada na ostale troskove osim samih zmajeva. To je vise manje isto za obje drzave. U Slovackom ugovoru za izradu 14 aviona, bez motora, USA DSCA je LM-u dodjelila 800 mil. USD. tj 57-58 mil.USD po avionu.

Bu

Gripene i meteore…to je to. A ne ovako komplicirati.

Odgovori
Zo

:)
Bravo !!!

Ni

Za drzavu u kojoj 40% zaposlenih radi u javnoj upravi, i cija se ekonomija oslanja na turizam, ova prica je naucna fantastika

Odgovori
1

šta to znači? da se za 1e zarađen u turizmu može kupiti manje nego za 1e zarađen u nekoj drugoj industriji?

Lu

pa i nije i to zahvaljujući EU. Sredstva za gradnju infrastrukture (ceste, mostovi, željeznice itd) dobivamo iz EU u velikom postotku isto kao i za neke druge investicije, time se oslobađaju sredstva za druge stvari, pa tako i vojsku.

Sw

Kakva, takva ekonomija ali 2x bolja od srpske ekonomije.

AL

@Sweet
Tacno, ali Srbija nece potrositi milijardu na RV 😉

Al

@Sweet
Nisam ekonimista, ali mislim da je od veličine još bitnije da li je ekonomija zdravija.

Mi

Turizam iznosi 12% Buđeta RH,samo da znaš!

Zo

@sweet
Izvini, objasni ta 2 puta bolja nama svima? 2 puta veci vanjski dug? Za vas! 2 puta manje sto direktnih sto indirektnih investicija? Malo vise materije a manje navijanja. Sav bdp vam zavisi od turisticke sezone… jake mi ekononije. Da nije turizma, bombardovali bi vas Ameri vrecama brasna verovatno. Bez pratnje f16 😉

AL

@Zoran Vu
BDP po stanovniku im je skoro 2x veci, bruto oko 10%. Takodje njihov MINIMALAC je u visini nase prosecne plate, a prosecna primanja su im 2x veca, pritom imaju mnogo veci devizni priliv zbog turizma. Cak i bez turizma BDP bi im opet po stanovniku bio dosta bolji. Srbija ima neke prednosti, diverzifikovanija je ekonomija dosta, energetika nam je mnogo jaca, izvoz je veci, trgovinski deficit nesto manji, ali u globalu, slabiji smo mnogo. Tako da u istinu, jeste duplo bolja, mada opet ocajna. Obe ekonomije se mrcvare. Nezaposlenost velika na ovoliki odliv stanovnistva! Rast ocaj, banke smesne, investicije nula bodova, trgovinski deficit katastrofa……Uporedite sa Madjarima koji izvezu kao Srbija i Hrvatska kad se spoje pa x4.
@Mig 21 pilot
12% budzeta, ali cetvrtinu BDP-a.

Sw

@Zoran Vu
AL-41F1 je sve lijepo objasnio pa nema potrebe da ti ja objašnjavam. Kao što sam rekao kakva god da je, 2x bolja je od srpske. Da je udio turizma u BDP-u prevelik slažem se.
Lp

Zo

Momci
Ja ne vidim da ste me nesto demantovali… osim sto ste otisli u sirinu za razliku od mene. Kao sto je AL41F1 i sam rekao sto i ja.. turizam vam cini razliku i nista drugo. Plus more mojih sunarodnjaka koji vam spasavaju iste te sezone kao radnici zadnjih godina uz redovne zahvale za to, jel. Ili predratno stanje u drzavi vam ako bi neko sposoban preuzeo vam Kraš npr? Hej, ali iz Srbije je eeej. More primera sl… tako valjda kad si toliko jaci… ili je ipak nesto drugo?
A da i je tako kako tvrdite, pa ljudi vi bi onda bez problema trebali imati bar dve eskadrile novih lovaca po izboru. I mnogo toga drugog. A gde ste? Svi znamo…. Niste ko mi pod pretnjama sankcija za najavu iole jaceg naoruzanja, makar i defanzivnog ili najvecim delom osudjeni da kao mi mozete vecinu toga uzimati manje vise samo s jedne strane.
Ako je bilo takve disproprcije, a je, smanjila se poprilicno i takav trend je i dalje ko prati malo sta se desava.

Vl

AL-41F1,
Dosta vremana sam u Hrvatskoj, a imam i gomilu rodbine tamo. Zbog toga sam odlično upoznat sa ekonomskim stanjem u Hrvatskoj i to iz ugla običnog čoveka, tj iz „prve ruke“. Brojke koje ste izneli ne primećuju se u svakodnevnom životu, šta više…
Čak je trenutno stanje po nekim odrednicama bolje kod nas. Na papiru oni imaju veće plate, ali u realnosti to baš i nije tako. Nije bilo tako ranije ali se zadnjih godinu, dve sve dosta izmenilo. Prodavnica / trgovina je za mene ipak jedino pravo merilo.
I nemojmo porediti primorje i kopneni deo Hrvatske. Po svemu su to potpuno dva različita sveta.

AL

@Zoran Vu
Vrlo jednostavno. Firma od 3 radnika zaradjuje nesto vise para od firme od 6 radnika, a plate su duplo vece u prvoj. Koja je bolja firma? Prva naravno jer sa manje sredstava, napravi vise kesa.
Grubo, HR ima duplo manje stanovnika, a opet im je BDP veci, sta vam to govori?
Pa nasi sunarodnici idu tamo da rade za 700e jer njihovi nece, malo im je! Ovde toliku platu ima lekar opste praske. Konobar=Lekar, o cemu mi pricamo?
Imate misljenje fiskalnog saveta zasto Srbija mora imati manji spoljni dug itd. Ne moze se direktno porediti sa HR.

U principu, Srbija je vojno neutralna drzava sa okupiranim delom teritorije. Hteli-ne hteli mi moramo imati mnogo jacu vojsku od HR, bez obzira na novac. HR ne mora.

St

Mislim da cemo ako ista uzmemo uzeti ono sta bude najjeftinije.Samo sam nekako sumnjicav da ce opet da nam proguraju Barake kao najbolju i najjeftiniju opciju.Po meni grcki blok 30 nadogradjen na blok 50/52 bi bio vise nego dobar.Mislim da je i tu problem sa nadogradnjom tj. da je tesko izvedivo da svi avioni budu podignuti na standard blok 50/52 do 2024 iz prostog razloga jer ameri nemaju sada kapacitete za to jer skoro svi korisnici f16 rade modernizaciju na standard blok 70/72.Po tome ispada da ce norvezani da dobiju jer su najjeftiniji i nemogu se nadogradit tj. mogu se odmah koristit sad koliko im je jos ostalo resursa tesko je rec ali nasi ce vec nesto smislit kako da nas slazu.Pa ovaj zahtjev prema francuzima za polovne Rafale izgleda kao mazanje ociju vjerujem da ih francuzi uopce nece ni ponudit.Talijanske EF-2000 necu ni komentirat jer to ni njemci nemogu drzat da im leti vise od 30 % aviona a mi bi kao mogli samo da nam ih daju povoljno,uz to su to cisti lovacki avioni nama takodjer po tenderu ne odgovaraju jer se trazi multirol tj. lovac-bombarder.

Odgovori
AL

Bez i malo namere da vredjam nekoga niti da budem maliciozan, najiskrenije, elem „Block 30 nadogradjen na 52“. Aman covece vi trenutne nemate avion sa radarom koji moze da zakljuca cilj i lansira na njega raketu, jel vama to jasno? Pa ni onu matoru poput R-27R ili AIM-7 koje imaju 29A/B ili F-4.

Nemate za pocetak nikakve potrebe nadogradjivati ista, jer je Block 30 F-16 u odnosu na trenutni inventar HRZ svemirski brod i bice potrebno nekoliko godina da se uopste usvoje svi kapaciteti. Od odrzavanja, obuke, usvajanja sistema naoruzanja itd. itd.

Za novac od te nadogradnje je mozda pametnije nabaviti mlazni trenazni avion koji ce svakako biti potreban jer trenutan sistem obuke sa tako naprednom platformom poput F-16 je nemoguce izvesti kvalitetno bez da bude u krv skupo i da ujedno smanjuje borbene kapacitete zbog dostupnosti flote koja bi palita.

Block 30 je super masina. Za pocetak je jedino bitno da se ispitaju zmajevi, odradi produzetak resursa, nabavi dovoljan broj rezervnih delova, motora. Nebitno da li ima ovaj ili onaj radar, jel 52, 72…..Ako uopste i dodje do nabavke.

Ed

EF-2000 je isto visenamjenski avion, iako je prvenstveno dizajniran kao lovac.
Svi EF-2000 iz Tranche 1, dakle prve generacije, su podignuti na Block 5 standard kroz program opremanja R2 ( R2 Retrofit programme).
S tim Block 5 su dobili, sto se tice mogucnosti napada na zemaljske ciljeve, mogucnost koristenja GBU-16, radar je dobio dodatne nacine rada ukljucujuci i „ground mapping“, dodan je FLIR…
Zato su i Britanci sve svoje Block 5 i novije nazvali FGR4 (fighter/ground attack/reconnaissance).
Dakle svi talijanski EF imaju mogucnost napada na ciljeve na zemlji, doduse s nesto ogranicenim arsenalom.

Tv

… hrvatska je prije samog slanja zahtjeva za zvanicnom ponudom dobila pismo namjere o zainteresiranosti države vlasnice zrakoplova da ih proda… tako su interes za dostavu ponude za nove zrakoplove iskazali Amerika (f35, f16), Švedska(Gripen cd)… ostale države su iskazale interes za dostavu ponuda za rabljene zrakoplove izmedju ostalih i Francuska za Rafale… znači hr. povjerenstvo za odabir nije na „slijepo“ slalo zahtjev za ponudu… https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/hoce-li-hrvatsko-nebo-parati-mocni-lovac-f-35-amerikanci-nam-ga-nude-20190925

Odgovori
St

Tu stoji da francuzi nude polovni mirage 2000 i novi Rafale.Za polovni Rafale se tek sad prvi put cuje.Vidit cemo sta je na kraju istina od svega toga.Ni svedska ne moze ponudit C/D verziju jer nisu pokrenuli ponovnu proizvodnju.Ne zna se i hoce li a cisto sumnjam da im se to isplati samo za nasih 12 komada.Mislim da bi nam oni mogli ponudit ili polovne svoje C/D (koje ce nama prodat pod nove uz proviziju kakvu samo mi uzimamo) ili nove E/F koji su mislim skuplji od F16 70/72

Zi

Ali ipak nije poslat zahtev za nove americke F-35. Takodje Svedjani ce pokrenuti proizvodnju Gripena C i D samo ako im to bude isplativo, ne znamo da li je 12 aviona dovoljno.

Kr

To i ja tvrdim čitavo vrijeme. Direktna pogodba s bilo kim i za bilo što. Ova javna nabava je opet tako neodređena da će bilo koja odluka biti predmet napada oporbe (tko god da bude tada u oporbi). Zato i mislim da opet ništa od posla. Ovo je Plenkovićev manevar i prebacivanje vrućeg krumpira drugom.

Odgovori
Gu

Tvrdoglavi Hrvati…Suhoj i Mig su skroz iskljucili iz price a ubedljivo bi najbolje i najpovoljnije ponude dobili od njih.Ali tako je to kada nemas svoju politiku vec radis onako kako ti drugi kazu…

Odgovori
AL

Ja ne znam sta je s ljudima koji uporno clanicama EU(Hrvatskoj, Madjarskoj, Bugarskoj) ovde preporucuju da im je bolje „MIG/Suhoj/MIL“ itd.
EU zemlje zbog sankcija ne mogu da uvoze nove vojne vazduhoplove iz Rusije. Sta mislite da njihov generalstab ne zna sta im je jeftinije?

Jedino u cemu su „tvrdoglavi“ i oni i Bugari je u institiranju na LA koja im ne treba

De

U ovom momentu u RH iz Rusije ne može da se uveze ni kavijar. Nešto mi govori da će takva situacija ostati do daljnjeg.

ma

Gus: I da se može i želi kupiti/uvesti, opet si ovisan o Ruskoj logistici i politici (da ne spominjemo kvalitetu/trajnost). Srbija najbolje zna kako je to – koliko MIG29 je bilo operativno i u kakvom stanju 90tih, da ne kažemo 99e? A bili su to praktički novi avioni koje smo svi zajedno kupili par godina ranije.

AL

@max
90te su jako specificno vreme, ne moze se to uzeti za relevantno iako mi ovde na Balkanu mislimo dan danas da je sve isto kao tada.

U principu jedini nacin da „ne zavisis“ u relativnoj meri je ToT i ovladavanje naprednim odrzavanjem, a za to treba mnogo jaka vazduhoplovna industrija.
U nekoj teoriji, Srbija bi se mozda i nategla dotle, HR tesko, mada u praksi obe drzave nikako.

ma

AL-41F1 slažemo se da nijedna država ne može sama držati avione u zraku, bas zato treba paziti čija se oprema uzima. Svi imamo neka iskustva iz rata, Srbija navedeni primjer sa Rusijom, a Hrvatska npr sa Svedskom. Tako da iako mi se svidja Gripen tehnički, kupovina od švedske mi ne dolazi u obzir.

Zo

Gus
Nisu svi hrvati isključili Mig i Su iz igre Samo oni koji odlučuju.
Budi siguran da ne bi imali ništa protiv Su-35 :)
I ne bi bili tako skupi . Naprosto mi žao ruskog veleposlanika u RH. Čovjek se slomio od želje za suradnjom sa RH a Plenković i Krstičević ga ne fermaju ni 1% , čovjek ima ogromne simpatije prema nama ( a i posao je posao )

Dr

Pa ljudi valjda je bolje bilo šta nego stari mi21. a kakve su šanse da se uzmu neki novi ruski avijoni pa prebace na NATO standard.

Lp

Odgovori
ma

Nikakve šanse da se uzme Ruski. Filozofija je prelaska na NATO/zapadnu opremu.

al

Neka im je sa srecom.. :)

Odgovori
Al

Eto baš lepo. Da smo ostali zajedno u granicama velike SFRJ ne bi bilo ovakvih dilema. Bili bi naj jači. Zemlja slobodnih ljudi FREEFOLK. Ovako smo dužni i jadni robovi. Svi mi.

Odgovori
Al

@Aleksandar
Da smo ostali zajedno nekim čudom, bilo isto ko i danas, možda još i gore, jer bi političari imali dežurne krivce u obliku drugih naroda i narodnosti. U prevodu, sadašnja BiH, samo na veliko.

An

@Aleksa Radojičić
Upravo tako, nažalost. Funkcionisanje nekakve SFRJ pretvorene u SRJ ili FRJ bi bilo jako otežano…ona, je naročito nakon 1974., teško funkcionisala i sa jednom partijom na vlasti koja je imala kao neki zajednički cilj i ideologiju, a zamislimo kako bi to išlo sa 25 različitih partija iz svih 6 republika…mislim, i to bi bilo bolje nego rat i postojanje ovih banana država verovatno, ekonomija bi bila bolja svima, ljudi bi bolje živeli. Ali nemojmo se zavaravati da bi sada država, naročito savezna, funkcionisala nešto mnogo dobro. Bilo bi teško postići konsenzus oko saveznog budžeta, i tu vojska sigurno ne bi bila prioritet…tako da sumnjam da bi nekakva post-JNA VJ u tom slučaju izgledala značajno bolje od današnjih VS, HV, itd.

Sada da SFRJ nikada nije stvorena, ili da je drugačije evoluirala tokom svog postojanja (tj. da se istorija od 1945. naovamo bitno drugačije odigrala) i da imamo Jugoslaviju koja je zapravo država, a ne nekakav polu-provizorni savez više njih, to bi već bila druga priča. Ali to je već sledeći nivo šbbkbb naučne fantastike.

Al

@Andrija
Jugoslavija u bilom kom obliku posle 90 godina naše zajedničke istorije ne bi bila bolja od ovih država. BiH je najbolji primer države u kojoj bi se za propast hrvatskih brodogradilišta okrivili srpska brodogradilišta i drugih nebuloznih izjava političara sa ciljem guranja krivice što dalje od sebe.
Ekonomija i život običnih ljudi bi bili još lošiji, jer bi razvijeniji delovi Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, delovi Srbije) morali da bukvalno vuku sa sobom ostatak države, što bi nas veoma lagano odvuklo u duboku recesiju. U prevodu, bez političke stabilnosti, nema ekonomskog napretka, a Jugoslavija bi bila sve samo ne politički stabilna.

Komunistička Jugoslavija je možda jedina svetla tačka cele priče, kada se uzme u obzir da je ista bila osuđena na propast od početka posle lošeg urađenog ujedinjenja i Ustava iz 1921. godine. Jednostavno, svi nedostaci Jugoslavije svoj ubitačni oblik dobijaju posle tih događaja i na kraju će kumovati raspadu iste.

An

@ Aleksa Radojičić

SFRJ koja bi postala S/FRJ 90tih bi bila bolja od ovih sada država iz jednog prostog razloga – ne bi bilo rata, sankcija, totalnog raspada tržišta i svega ostalog što je to pratilo, sa svakim mogućim vidom razaranja. Država bi bila razvijenija i bogatija nego ova sada, mnogo manje ljudi bi otišlo i što je najvažnije – mnogo više ljudi bi bilo živo. Današnja BiH nije najbolji primer jer je sve što se dešava u njoj i dan danas pod senkom užasnih ratnih dešavanja. Da ne govorimo o suludoj unutrašnjoj političkoj konstrukciji, Federaciji koja 1994. zamišljena da se proširi na celu BiH, a 1995. postala jedan od entiteta uz RS, pa je onda kasnije izmišljen i Brčko distrikt…BiH ima komplikovanije ustrojenje unutrašnje od SFRJ, a mnogo manja para i stanovnika da ga finansira (pre svega je FBiH problem). Današnja BiH je dobar primer šta bi se desilo da se ’95. posle rata ponovo sastavila neka nova Jugoslavija – to ne bi ličilo ni na šta i dobro je što se nije desilo.

Dakle nema nikakve sumnje da bi opstajuća Jugoslavija, ma koliko slabo funkcionalna i politički nestabilna, bila bolja od onoga što se zapravo dogodilo 90tih. Ono o čemu vi zapravo pričate je da li bi bilo bolje da smo 90tih ostali zajedno, ili se mirno razišli (kao Česi i Slovaci). To je već druga priča i tu vaši argumenti već imaju smisla.

Što se tiče razvijenih delova i recesije – tu se ne slažem. Prvo, mislim da bi Jugoslavija opstala jedino u nekom još labavijem stanju od SFRJ, gde bi republike vrlo precizno finansirale zajedničke nadležnosti, koje bi bile ograničene, i ne mislim da bi Slovenija ili Hrvatska prihvatile da njihove pare idu u razvojne projekte u CG ili na Kosovu, kao što je bilo u doba SFRJ. U suštini bi svaka republika ostala da ,,vuče“ sopstvene nerazvijene krajeve, ali ne i one iz drugih republika. A van socijalističke planske privrede, mislim da bi se desilo ono što se svakako i desilo unutar novih država – neki delovi zemlje bi bili zapušteni, ekonomski propali i zamrli, i ljudi bi se selili u razvijene delove i u emigraciju. Da bi bilo politički nestabilno – bilo bi, ali nije kao ni da sada imamo neku ne znam kakvu stabilnost…

jo

Dakle..tolika zbrka i tolika sapunica dolazi do toga…da je SAD-e stopirao prodaju F-16 od Izraela…jer su u to vrijeme uvidjeli „ozbiljnu pretnju“ s Ruske strane oko pomaganja i realizacije Srpskih MIG-29…tako da će ovaj put SAD htjet Hrvatskoj „uvalit“ 8 komada F35… nastav sljedi…nekom drugom zgodom

Odgovori
su
An

Bilo bi lepo videti tekst o najboljim mogucim raketama V-V (i njihove specifikacije isto) koje se mogu dobiti uz trenutno ponudu lovackih aviona. Npr sta najbolje moze da se dobije uz Su-30, uz Su-35, F-16, Rafala, Gripena itd…
Mislim da je ovo jako bitna stvar koja se skoro pa uvek tretira kao nebitna u medijima. Nista ne vredi F-16 bez neke verzije AMRAAM-a, pa je bitno i koja je verzija itd. Uglavnom bilo bi jako lepo dobiti tekst na jednom mestu o tome sta se sve moze nabaviti uz koji model i specifikacije tih V-V raketa.

Odgovori
Š

AMRAAM nije potreban za 80-ak sati leta godišnje i ponekad neko presretanje civilnog aviona kojeg se ionako ničime nikada neće gađati i rušiti.

Nikakvo oružje nije potrebno na nikakvim avionima. Neće nikada biti korišteno.

Ed

Pa u slucaju aviona za koje HR trazi ponudu:
– F-16 AM/BM MLU tape 6.2 – AIM-120D, AIM-9X, IRIS-T
– F-16 C/D block 30 – AIM-120B, AIM-7F/M, AIM-9M
– F-16 Barak – Derby, AIM-120C, Phyton 4, AIM-9M
– F-16 V i block 70/72 – AIM-120D, AIM-132, AIM-9X, IRIS-T
– Gripen C/D mark 4 – AIM-120C, Meteor, Mica, AIM-9X, IRIS-T, A-Darter
– Rafale C F3 – Mica, Meteor, Magic II
– EF2000 tranche 1 block 5 – AIM-120C, Meteor, AIM-9X, AIM-132, IRIS-T
To bi trebale biti najsposobnije rakete koje mogu nositi, one koje du integrirane do sada, vise- manje.

An

@Ed Hvala lepo, nisam znao da su Meteor usle u upotrebu na Rafalu i EF2000, mislio sam da su trenutno samo na Gripenima. Zver od rakete po onome sto sam citao.

@Strumfgoda To se govori uvek pri nabavci, a onda kad iskoci neki sukob sve nespremno. S takvim misljenjem ne treba imati vojsku, pa cak ni licno naoruzanje.

Š

Poštovani Andrej,

Ne znam jesi li primijetio, ali na ovim prostorima vojska više ne postoji. Europu i SAD su ratovi primitivnih balkanskih plemena JAKO puno koštali (puno puno puno milijardi dolara i eura), tako da su poduzeli sve da nikome ovdje više ne pada na pamet ratovati.

Shvaćaš li da nitko ovdje u krugu parsto kilometara (a to uključuje i države koje nisu bile u SFRJ, s izuzetkom Italije) nije u stanju pod oružje staviti ni 50.000 ljudi jer nema dovoljno pušaka, uniformi i čizmi, niti proizvodnih kapaciteta da ih napravi u periodu kraćem od nekoliko godina?

Neće biti nikakvih sukoba ni ratovanja, tako da je fakat apsolutno svejedno što se nabavlja od vojne tehnike i u kojem broju.

ve

Po kuloarima u HR kruže priče da je najizglednija kupovina F-16 od Grčke uz kasniju modernizaciju. Navodno su Grci u igri za F-35…

Odgovori
ma

To jesu ameri gurali na prvom natječaju. Ali kuloari su svaki put u krivu :)

Vi

Realno, da se htjelo na vrijeme osigurati postojanje nadzvučne komponente HRZ-a, to su trebale neke prethodne vlade odraditi. Iskazati interes, poslati upite, dobiti ponude, odabrati, potpisati ugovor, početi sa isplatom i obukom osoblja.

Odgovori
pr

ista meta ali vece odstojanje, jasno je da nakon izbora UH-60, Hrvatska verovarno kupuje F16 rekao bih iz Norveske, jer je i ranije hrvatska PZO pokazala interes za sistem SL-AMRAAM ili NASAMS, a onda bi kongsberg omogucio DJuri DJakovicu da sklapa njihove RCOWS za Patrie i slicna vozila ali je po meni prava istina zelja Hrvatske da avione dobije dzabe, jer sebe dozivljava kao jako znacajnog partnera SAD.

ekonomski Hrvatska moze sebi da priusti ne 12 vec 24 aviona, moj predlog JAS-39 E/F, sa izraelskim naoruza-njem, i nabavka izraelskih PZO sistema, princip mali avion za malu zemlju.

Odgovori
Mi

Istina! Bilo bi interesantno vidjeti što Izrael može napraviti s JAS/39,kako su nadogradili F-16,kad bi uspjeli toliko i Gripena poboljšati i koliko bi to koštalo vjerovatno nećemo saznati jer neće biti ništa od toga!

AL

@Mig 21 pilot
Moje skromno misljenje, ne verujem da bi ista znacajno uradili od Gripena. Njihove modifikacije se uglavnom svedu na to da naprave strike fighter(veca nosivost, veci dolet, integrisan EW). Samo bojim se da sa motorom one klase, tesko da bi izvukli iz Gripena ista vise nego sto je i sam SAAB uspeo u poslednjoj varijanti. MIslim da je to maksimum sto se moze izvuci iz aviona, a da se ostane u toj klasi pogona.

An

Mislim da će ishod biti kao u Bugarskoj…Trampova administracija pritiska NATO članice da troše 2% na odbranu kako su se i obavezale a iza toga stoji želja za prodajom američke vojne opreme, jer je Tramp opsednut spoljnotrogovinskim deficitom, naročito sa EU. Došlo je vreme da nove istočne članice ,,plate“ svoju NATO članarinu, nisu više tako jadne i siromašne (tako to gleda trenutna američka administracija) a i te istočne članice vole da se dodvoravaju Trampu.

Mislim da će Amerikanci izvršiti jak pritisak na ostale da ne prodaju svoje polovne F-16ice Hrvatskoj. SAD ne smatraju da Hrvatska mora da ima lovačku avijaciju, glavna korist od nje bi im bila novac za njihove proizvođače. Zato mora novo.

Hrvatski BDP je $54,85 mlrd (2017.), 2% toga je 1,097 mlrd, taman jedna nabavka novih F-16ica…predviđam 8 aviona, u varijanti 6+2 ili 7+1, osnovni paket opreme, još 2 matora, par raketa…

Onda ne bi čudilo, da za par godina, kada Bugarska, Slovačka, i Hrvatska dobiju svoje nove F-16, krene i kupovina polovnih od Grčke itd., jer eto sad su platili reket, a nisu dobili dovoljno realno za te pare, pa mogu da se ,,dopune“ polovnjacima da te lovačke komponente dobio smisao. Slovačka možda i ne, jer je kupila 14 komada, što im je verovatno i dovoljno, ali Bugarska i Hrvatska da.

Ponoviću da ovo još jedanput pokazuje jadnost nemanja veće vojne koordinacije unutar EU, jer bi bi bilo logično da preko EU institucija npr. Hrvatska, Bugarska, Slovačka, Rumunija itd. raspisuju zajednički tender, smišljaju kako će sarađivati oko obuke, vežbi, održavanja, nabavke delova…daleko bolje bi prošli finansijski, možda mogli da sebi priušte veći broj aviona, itd. Ovako su samo usamljeni patuljci u pregovorima sa džinom.

Odgovori
Al

@Andrija
Slažem sa svime osim sa jednom tvrdnjom. Hrvatska ne može jednostavno da ceo svoj vojni budžet od 2% BDP baci u nabavku F-16, jer od čega će fukcionisati sistem odbrane? Gorivo, plate, penzije, infastruktura, oprema, sve to treba platiti sa 2% BDP Hrvatske.

An

@ Aleksa Radojičić

Pa nisam mislio da će Hrvatska odjedanput isplatiti tu sumu iz budžeta (ili će dobiti da plaća na rate, ili će se zadužiti pa će dug otplaćivati na rate). Više sam mislio o psihološkom efektu činjenice da jedna nabavka vredi 2% BDPa…sa time Hrvatska može da ,,otkači“ Amerikance na duži rok i kupi dosta dobre volje kod njih, a oni da se okrenu drugima koje će da pritiskaju.

Hrvatska već troši oko 1,5% BDP na odbranu (2017. 1,44%), ako bi došla otplata F-16 na rate, to bi značilo par godina trošenja 2% BDPa na odbranu…

Dr

@Andrija

Hrvatska samo na papiru trosi 1.5% BDP-a na odbranu. U realnosti Hr je clanica nato-a koja proporcijalno izdvaja najmanje novca za modernizaciju odbrane, a po personalnim troskovima su u samom vrhu odmah iza Grcke.
Kad bi iz njihovog vojnog budzeta mrdnuli stavke koje primarno nemaju veze sa vojskom poput troskova za gasenje pozara, sekundarnog medicinskog prevoza te traganje i spasavanje vojni budzet bio bi im oko 1% BDP-a sa katastrofalnim udelom za modernizaciju/opremanje.

O muljazi oko hr vojnog budzeta pisao je i hrvatski Obris: “U želji da se dostigne cilj Alijanse da troškovi odbrane iznose 2% BDP-a, u metodologiju obračuna ubačene su vojne penzije. Takvom matematikom je stvoren privid velikog ulaganja u oružane snage…“

Zbog toga je nedavno i palo ribanje od strane nato-a.
Odmah nakon ribanja dostavili su u sediste nato-a akcioni plan u kojem stoji da ce do 2024. godine dostici izdvajanje od 2 posto BDP-a za obranu te izdvajati 20% vojnog budzeta za opremanje i modernizaciju.

B

Cinjenice, ili fakti:
– Hrvatska je okruzena NATO clanicama sa borbenom avijacijom, i nije ‘granicna’ drzava. Srbija, kao dozivotna NATO kolonija nije nikakva pretnja.
– Dogovorena je nabavka 10+10 UH-60M, koji su vrlo skupi sa infrastrukturom, obukom i naoruzanjem.
– Amerika koja se u HR definitivno pita za sve nije dozvolila prodaju Baraka niti ponudila bilo kakvu donaciju sa otpada, niti polovne avione za prodaju, vec su porucili da HR ne treba borbena avijacija vec helikopteri.
– Nova ponuda je trazena izmedju dve vlade, kad joj vreme nije.
– Ne zna se jos uvek cak ni da li ce se kupovati novi ili stari avioni.
– Sve ovo traje vec pet godina.
– Takodje treba nabaviti i pvo, naoruzati patrije, modernizovati americke pesadijske oklopnjake kad stignu i modernizovati ili nabaviti druge tenkove i visecevne lansere, da ne pricamo o odrzavanju nemackih haubica i municiji za njih…
– Buducnost su bespilotne letelice.

Zakljucak izvucite sami.

I ne znam odakle toliki strah da se ne raspadne NATO (i sta cemo tad), pa oni postoje skoro 70 godina… Par aviona vise ili manje ne cini nikakvu razliku vise…

Odgovori
om

Ovako ,za one neupućene Hrvatska je prije izvjesnog vremena (mjesec-dva) poslala pisma na 27 adresa i na osnovu dobivenih informacija
oblikovala je zahtjeve za ponudu kakovi oni sada izgledaju.
Tu se nalazi i Francuska sa svojim polovnim Rafale zrakoplovima.
Jedini uvjet sa naše strane bio je da zrakoplovi budu 4-generacije i da se mogu eksploatirati cca 25 godina.
Dakle sve što sada tražimo načelno nam je ponuđeno.

Odgovori
om

I da budu proizvedeni u državama EU ili NATO plus Izrael.

Ro

Hrvatskoj su 2007. g. Ameri nudili F16, nuđeni su nam njemački F4, Ameri su nas navodili da uzmemo grčke F16, block 30 i moderniziramo ih u SAD… Nisu nam trebali 2007., F4 nam stari, grčki nisu valjali, ali smo srljali za baracima….
Ostat ćemo na helikopterima i pilatusima…

Kr

Na ovu temu će biti još samo jedan naslov: Države odgovorile RH na rfp. Nakon toga mjesecima više neće biti ništa. Doslovno ništa. Onda će krenuti prepucavanja tko je što trebao i optužbe za veleizdaju. A jedina grmljavina borbenih aviona biti će na aeromitinzima i pri preletu stranih lovaca.
Kao teenager sam svjedočio i preživio napad miga21. U krugu 100tinjak metara udario je sa nevođenim raketama. Lupao je čisto po civilnim ciljevima. Kakva je to udarna snaga bila. Sve se razleti, a tek ga onda čuješ kako para nebo. Moćno. Tak da ne pušim priče kako to nama ne treba. A sljedeći puta kad vi Srbi krenete na hrvatsku odmah mijenjam ime u Amfilohije Svetosavić. I djeci ću isto odmah dat srpska imena i prezimena. Možda mađarska ili talijanska. Al jedno je sigurno – u nekom hipotetskom sukobu, za zemlju koja nije u stanju čuvati vlastito nebo nebi bio topovski meso. Digao bi sidro bez grižnje savjesti. Prije 10 godina to ne bih nikad rekao ali sada da.

Odgovori
Zo

Krunoslave !

Doživio sam da mi iznad glave lete i hrvatski i srpski migovi 21. Noge ti se odsijeku od zvučnog efekta koji taj avion stvara. A bilo je i trenutaka kad nisam znao da li je naš ( HR ) ili njihov jer je naša služba osmatranja i javljanja spavala zimski san. Nosim ja tako jedno jutro strelu 2M na položaj a iznad mene proleti migonja. Ne znam čiji , točno iznad glave , na manje od 50m , mi je proletio .
U suprotnom smjeru

Le

@AL-41F1 Srbija neće potrošiti 1 milijardu na RV, jer je upravo potrošila 0.85 milijardi na RV i PVO.

Da je pameti, HRV bi uzela polovne F-16 ili Gripene na lizing. Želim komšijama što pre da zanove vazduhoplovstvo, pa da za koju godinu gledamo i naše i njihove na istoj stajanci nekog aero mitinga.

Odgovori
AL

0.85 milijardi upravo?
Mozda ako mislite na period od 4 godine(zakljucno sa tekucom) i to pokriva LA, nove visenamenske i jurisne helikoptere, PVO, naoruzane BPL itd. Ugovor za H145m je sklopljen jos 2016.
https://tangosix.rs/2019/27/05/analiza-koliko-ce-srbija-potrositi-novca-za-novu-vazduhoplovnu-tehniku/

Ja se slazem da je bolje polovan F-16 dobro naoruzan nego nov slabo naoruzan kao Bugarski, samo pogledate Rumuniju pa cete videti koliko to kosta ;) Samo za LA vise nego za sve nabavke za VS koje ukljujuju mnogo toga.

Br

U slučaju nabavke aviona 4-e generacije kako su zamislili trenažu? Sa pilatusima/zlinovima?

Odgovori
om

Piloti idu na obuku izvan zemlje,dakle sve što treba biti će osigurano vani.
To je već bilo dogovoreno sa Izraelom ali je dil propao. Tamo je otišao pilot i bivši komandant protupožarne eskadrile i mislim da je još uvijek u Izraelu.Oko njega trebala je biti formirana grupacija za pripremu i obuku pilota.Što će dalje biti ne znam .Mi smo ponovo zatražili zahtjev za ponudu a dotični je mislim još uvijek tamo.
Ali Jedno je sigurno piloti će se školovati negdje vani i ne treba brinuti kako će to izgledati. Naravno da neće sa klipnog na mlazni motor. Pozdrav.

Be

Omnia, vidim kako ti osnove bas i nisu najjasnije.

om

Dakle točnije ,načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Turković imenovan je za vojnog
atašea u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tel Avivu slijedom proteklih događaja i još se tamo nalazi. Razlog je višestruki prvenstveno radi bolje i brže koordinacije oko slanja naše pomoći i obuci izraelskih posada u vezi sa gašenjem požara gdje je Turković prva figura i što je za nas važnije možebitne vojne suradnje u obuci pilota i kupovine njihovih vojnih resursa nama interesantnih.
Na toj liniji možda možemo i objasniti ponovno aktiviranje ponude koju su Izraelci spremni realizirati kao što su i potvrdili.

ma

omnia: ponovno aktiviranje mita i korupcije za kupnju 40 godina starog otpada?

om

Beduin, možda i nisu. Ali zamislili su tako da pridobijemo mlade ljude koji su voljni biti piloti( vidim da je problem sa tim u cijelom svijetu) i da osnove i sve što je moguće odrade na našim zrakoplovima .
Dokaz su krila oluje i obuka stranaca da imamo kapacitete.
Prelaz ,dakle međufazu odraditi vani i naravno obuku na lovcu.
Zar misliš da naši ljudi to ne mogu. Ti si skeptik, ja nisam.
Ja mislim da ćemo mi imati pilote za zrakoplove četvrte generacije
kao i da ćemo imati lovačku eskadrilu,jer za to postoji koncenzus.

Odgovori
ma

Ma mladi ljudi će se poklati da započnu obuku na 40 godina starom baraku. Taman kad mladi završe školovanje će ti avioni biti prizemljeni i čekat ćemo novu desetogodišnju sapunicu u novom natječaju za novi remont od parsto milijuna MSAN novaca da opet polete na iduće 2 a možda čak i 3 godine, doduše ne svi nego samo 4 najperspektivnija (poznato?).

om

Taj četrdeset ili pedeset ili šezdeset godina stari barak je svemirski brod ili ti leteći tanjur za mnoge letjelice koje bauljaju nebeskim svodom. Izrael garantira 25 godina jer to je bio uvjet iz zahtjeva.
Pričajte što hoćete ja bi bio presretan kada bi naši piloti letjeli taj jad i taj krš od aviona kako mnogi ovdje govore .

ma

Ja bi isto bio sretan kad bi letio. No problem je sto nece letjeti nego ce se pretvoriti u statički izložak u nekoj šumi kraj ZTCa (imamo tamo vec cijeli muzej).
Zasto? Jer nismo mi izrael da imamo budzet, znanje i sposobnost za drzati u zraku stare i problematicne skupe avione. Zapravo i Izrael ih je vec prizemljio jer ni oni nemaju resursa za stare krame.

Be

Omnia, sad stvarno lupetas

om

Pa dobro kupite vi nove za dvije mil.eura . naravno bez naoružanja.
I Eurofightere su neki kupili nove pa su koma za održavanje i eksploataciju,ista je priča i sa Gripenima, svi su oni tamo negdje u
problemima. Ako mislimo oživjeti LA onda moramo biti spremni na troškove.Dosta mi je ovdje pametnih koji stalno nešto trolaju a ne predlažu ništa .Nemamo love za nove F16 Gripen E/F je isto preskup stroj C/D je mnogo lošiji. Ostalo ponuđeno je isto staro i treba modernizaciju i remont. Što onda predlažete pametnjakovići.

Be

Omnia,
Nisam ni kazao kako je lako

Ali, zagristi vise nego mozes prozvakati nije pametno.

Ako zelimo sacuvati RZ danas da bi ga sutra mogli ozivjeti, Hrvatska ide krivim smijerom.

I dalje odgovorno tvrdim kako punokrvni front line fighter (f16, gripen, EF, rafale) nije dobro rijesenje za Hrvatsku.
To ce nas zagusiti, to je kost koju cemo tesko iskasljati.
Trebamo svoje prohtjeve malo scale down i okrenuti se manje zahtijevnim platformama koje bi nam olaksale disanje.

Hrvatska trenutno ide krivim smijerom koji ce, u konacnici, rezultirati gasnjem nadzvucne borbene komponente.

ma

Ja se potpuno slazem da mi nemamo novca/resursa za air superiority fighter, ne samo za kupnju nego ako i kupimo necemo imati za vježbe, održavanje, opremu, oružje itd. Imat ćemo pilote bez iskustva i malo naleta.
Osobno bih bio najsretniji kad bi prioritet kod nabave bio offset i cijena naleta, meni se svidjala ponuda Koreanaca jer su nudili veliki offset i jeftin avion na kojem bi školovali pilote i osoblje te imali sate naleta/vojnih vježbi. A u slučaju ratnog stanja oprema se uvijek nabavi kad imaš kadrove.
Čak i gripen je bolje rješenje jer je nov i manje skup u naletu, iako ne bih pazario od šveđana zbog iskustava iz rata.

Vi

@Beduin…“I dalje odgovorno tvrdim kako punokrvni front line fighter (f16, gripen, EF, rafale) nije dobro rijesenje za Hrvatsku.
To ce nas zagusiti, to je kost koju cemo tesko iskasljati.
Trebamo svoje prohtjeve malo scale down i okrenuti se manje zahtijevnim platformama koje bi nam olaksale disanje.

Hrvatska trenutno ide krivim smijerom koji ce, u konacnici, rezultirati gasnjem nadzvucne borbene komponente.“

Koje je po vama riješenje za RH? Koja manje zahtijevna platforma? Koji bi bio pravi smjer po vama?
Zahvaljujem na odgovoru.

om

Mogao bih se složiti sa vama.

Be

U startu je trebalo krenuti s Koreancima i njihovim TF/A 50.
To je jedino adekvatno rijesenje u datom trenutku bilo.

Taj dati trenutak je prosao, vremena za cekanje na isporuku nema.
Treba nesto sto je odmah raspolozivo….ja bi opet put Koreje ili Singapura po njihove modernizirane i uskladistene F5.

No, onda se otvara Pandorina kutija……kad se zakljuci kako novonabavljena eskadrila ne moze pokriti cijeli zracni prostor………

Kazi ti meni Viribuse Unitise, znas li ti koliku povrsinu zauzima hrvatski zracni prostor?

pr

da pojasnim SAAB nudi kao opciju izraelsko naoružanje za Gripena, Brazil i J. Afrika rade na raketi V-V sa AIFSN za svoje Gripene, ne doradjuje ga Izrael, a nabavka izraelskih raketa omogućuje nabavku PVO Spyder SR/MR

Odgovori
Be

Za pocetak, mi nemamo ni plan uporabe tih istih aviona koje kao nabavljamo……

A zasto tocno nama avioni trebaju?
To nitko ziv ne zna!
Samo znamo da nam avioni trebaju…..

Pa ti sad vidi…..

Odgovori
AL

Odgovor na prvo pitanje u PR vlade HR obicno jedan od sledecih oblika: Srbi, Srbija, Srbijanci, srbijansko RZ, srpski/srbijanski Migovi, Beograd….

U realnosti, ni za sta stvarno. Meni licno pada na pamet da zadrzite „reda radi“. Tuzno bi bilo da izgubite tu zaista dugu tradiciju. No za to ne mora bas F-16, moze nesto i jeftinije.

Pi

Da ima mozga, a nazalost nema i RS i HR bi se trebali udruziti i.kao.jedan kupac uzeti dve eskadrile novog Gripena C/D. Dobili bi bolje jedinicne cene, SAAB bi takvog kupca mnogo vise respektovao, ko zna sta bi sve pride izboksovali…
Nema vise merenja cini je duzi, deblji…itd
Zadrzali bi LA prvenstveno zbog tradicije, i tog policinga, a imali bi resenje za 30+ godina.

St

Moram priznat da se slažem da bi za nas bilo više nego dobro uzet grčke F16 block 30 a modernizaciju napravit kroz koju godinu. Ali tu nema puno mesa za proviziju jer lova je kad se podiže na novi standard i zato naši žele odma da se diže standard 50,52,70,72..V,E,F…i ko zna koji već. Jer da im je zapravo stalo da zadržimo ratno zrakoplovstva a da to u ovom periodu ne opterećuje previše državnu kasu trebali su uzet eskadrilu F50 i onda kroz 10ak godina jednu eskadrilu novih F16, F35, Grepena E, F.. ili nešto u toj kategoriji. Ovako mi se čini da bi ovo sve skupa opet vrlo lako moglo da ponovno propadne. Nadam se da neće i da ćemo ipak uspit kupit nešto od ovih ponuđenih i da će taj izabrani avion da nas služi kako su njegovi naručitelj to i planirali. Treba vjerovat u bolje i nadat se mada ovi šta pregovarajuu o kupnji baš ne ostavljaju prostora za nadu i vjeru da će posa napravit do kraja kako treba.

Odgovori
Dr

Jedno pitanje za ove dvije strane koje se ovdje napucavaju s nekim teorijama.
U kakvom su odnosu snage tih recimo polovnih f16 s ovim moderniziranim 29 tkama. Da nebi ova tema sada pošla putem ranih devedesetih godina, zanima me odnos snaga ovih platformi, ali ne onih teoretskih nego šta se stvarno ima.
Lp

Odgovori
AL

Pa trenutno je MIg-29 u debeloj prednosti posto stvarno postoji na Batajnici, dok u HRZ F-16 ne postoji.
Salu na stranu, recimo F-16 Block 30MLU, ako bi se uzeo bez nisanskog kontejnera i sa aim-120B, eventualno C, je otprilike u istom rangu kao 29SM sto bi nasi, barem teorijski za sada, trebali da budu. Oba imaju stariji radar sa starom mehanickom antenom, ali novi signalni procesor, SUV, nove aktivno samonavodjene rakete, po koji digitalni uz analogne displeje u kokpitu. F-16 nesto veci domet radara, 29ka opet integrisan OLS i IC rakete srednjeg dometa(R-27ET). F-16 je u prednosti sto ima FBW, 29ka opet ima jaci pogon sa 2 motora i HMS kao deo standardne opreme jos od 29A/B…..no „to je to“. Manje vise su jednaki i najvise zavise od primene taktike i kvaliteta obuke, zatim nacina eksploatacije unutar sistema odbrane(kvalitet odrzavanja, broj i kvalitet sati u vazduhu, broj vojnih vezbi, bojevih gadjanja), kao i samu zaokruzenost sistema u kojem dejstvuje(VOJIN, PVO, obavestajni podaci itd.). Avioni kao avionu su otprilike jednaki, svaki sa svojim prednostima i manama. Kada bih ja licno mogao da biram, ne bi uzeo ni jednog za RS ili HR iskreno.

E sad pristrasni ce reci kako F-16 ima „mnogo pobeda“ jelte, iako to veze nema sa avionom nego sa naoruzanjem i sistemom unutar kojeg deluje(awacs, signit, ew plus podrska F-15C/E itd. itd.), zatim od kvaliteta protivnika. Navijaci drugog tima ce reci kako uz primenu ometaca(koje ce svakako posedovati oba aviona) avioni dolaze u wvr i tu protiv HMS+R-73 nema ko sta da trazi(iako ne mora nuzno biti tacno) itd. itd. bla bla bla Prepucavanja i ruzni komentari sleduju svakako.

ma

Air-to-air kills – Air-to-air losses – Losses to ground fire
F-16 Falcon 76-1-5
MiG-29 6-18-1 (u ovih 6 su ubrojene i 2 cessne)

Ed

Tesko je govoriti o direktnom odnosu snaga.
Generalno je F-16 optimalnija platforma za modernizaciju nego Mig-29 i za F-16 postoji i puno vise opcija za modernizaciju.
Za Mig-29, smatra se da je do sada najnaprednija modernizacija ona koju je provela Indija, tj modernizacija Mig-29B I Mig-29UB na UPG standard. UPG je kombinacija opreme sa SMT varijante sa ponesto zapadne tehnike.
https://tangosix.rs/2019/09/10/indija-privodi-kraju-modernizaciju-lovaca-mig-29/
Sto se tice F-16, aktualna su 2 programa modernizacije:
Za starije koji su vec u programu MLU, to je podizanje na MLU Tape 6.5.
http://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html
A za sve ostale modernizacija na V standard. Tu modernizaciju rade Tajvan na svojim F-16 Block15OCU, Maroko na svojim F-16 Block 52, Grcka na svojim F-16 Block 52+ i F-16 Block 52+Advanced.
https://tangosix.rs/2018/31/12/grcka-modernizuje-deo-svojih-borbenih-aviona-f-16-na-nivo-f-16v/

Ed

@AL-41F1
„F-16 Block 30MLU“ ne postoji… valjda si mislio na Grcki F-16 Block 30 koji su prosli samo manje obnove elektronike i „Falcon-Up“ obnovu strukture, tj. nisu prosli nikakav program modernizacije opreme.
Ukoliko govorimo o Norveskim F-16 AM/BM MLU Tape 6.2, onda oni imaju HMD, mogu koristit najnovije generacije raketa: AIM-120D, AIM-132, AIM-9X, IRIS-T, opremljni su i s SNIPER pod, imaju AUTO GCAS.

AL

@Ed
To sta avion moze da nosi se razlikuje od onoga sta je korisnik solventan da plati ;)

Da mislio sam na F-16AM jer priznajem, nisam toliko upucen u tacne oznake i detalje kao vi(zaista impresivno koliko poznajete platformu F-16, kapa dole).
Ali npr. zapamtio sam da je Rumunija za svoje F-16 block 30 koji su prosli kroz MLU kupila aim-9m i aim-120c, a ne X i D bez obzira da li SUV to podrzava. Sigurno je drasticna razlika u ceni. Takodje znam da je svaki „pod“ placen preko milion dolara. Uzeli su svega 18 maverika i 12 vodjenih bombi.
Obzirom da je RUmunija na to potrosila oko milijardu, cisto sumnjam da bi 16ke za HRZ dosle sa takvom opremom(targeting pod, jammer pod itd.), a kamoli naprednijom i onda sam zakljucio da nema teorije da se ide na aim-9x i aim-120d.
Sto u principu i ne treba. F-16AM je odlican avion i sa osnovnim paketom opreme, no iluzorno bi bilo govoreci kako je nesto „ispred“ ili „iza“ 29SM+ ili kako se vec bude zvala ta modernizacije. Kao sto sam napisao, ima prednosti, ali ima i mane. No u oba slucaja, svakako mnogo bolje nego Mig-21Bis

Ed

@AL-41F1
Naravno koliko para toliko muzike…
Rumunski F-16AM/BM su Block 20, a ne Block 30, i odraden je Tape 5.2 tako da oni za sad i ne bi trebali imat podrsku za AIM-120D i AIM-9X. Najavili su da ce podici sve svoje F-16AM/BM na najnoviji Tape, vjerojatno 6.5, i tad ce biti omoguceno i koristenje i D i X, jer to je dio upgrade paketa.
Razlika u cijeni izmedju AIM-120 D i C-7 je nekih 3:1.
Po meni apsolutno nema potrebe trositi ogroman novac za takav tip raketa, jer osim sto su ultra skupe, upitno je da li se sve sto nude moze iskoristiti. Ipak je D napravljen da radi s novijim radarima veceg efikasnog dometa (APG-83 od F-16V, APG-79 od F/A-18E, APG-81 od F-35, APG-77 od F-22,…)
Smatram da ako se uzme ista od ponudenih aviona, da i ne treba niti razmisljati o boljem od AIM-120C-7, a i to je overkill. Sto se tice AIM-9X ona ipak nije preskupa i ako se moze koristiti vrijedilo bi je nabaviti.

Te

@Ed,
RoAF F-16′ s are, from the start, fully capable of delivering the Aim9x bl.ii and the Aim120c7.
http://www.roaf.ro/?page_id=4757
The Amraam D capability will come with that tape 6 upgrade.

Te

The defence minister, former chief of staff, a great general, by the way, is in Portugal to see about the former 5 F-16s.
https://www.b1.ro/stiri/politica/romania-a-cumparat-inca-cinci-aeronave-f-16-fighting-falcon-ministrul-nicolae-ciuca-merge-in-portugalia-la-inceputul-saptamanii-viitoare-video-317697.html

All the 17s will be tape 6 upgradef in Ro. Amraam D capable.

Te

The tape 5.2R seems to be quite different from the common tape 5.2.

Te

The weaponry is, no doubt about it, the most important aspect of a fighter. See the Alto Cenepa conflict. You have to be able to strike from very far and in all aspects, with great accuracy in order to be succesfull.
It is acceptable to buy a second hand platform, but that platform must be kept up to date in respect of weaponry capability. No compromises where.

Te

http://www.passarodeferro.com/2020/01/assinado-contrato-de-venda-de-novo-lote.html?m=1
Portuguese source.
4 single seaters and one duble.
First 2 în june this year, the second batch of two in october and the last one in early 2021..

Te
Ma

>> Oba imaju stariji radar sa starom mehanickom antenom,

Da samo jedan ima matori americki radar a ovaj drugi sovjetski. Razlika dakle 20 godina. Dovoljno je uporediti ergonomiju kokpita jednog i drugog, HOTAS npr.

ma

Air-to-air kills – Air-to-air losses – Losses to ground fire
F-16 Falcon 76-1-5
MiG-29 6-18-1 (u ovih 6 su ubrojene i 2 cessne)

Odgovori
su

Dali bi Indija trebala kupiti F21?

https://m.youtube.com/watch?v=cvmZP0vS0as

Odgovori
St

Ne Indija ne želi taj avion jer Pakistan ima F16 u svojem naoružanju. Doduše ranije inačice ali će ih i oni vjerojatno podignit na standard V tj. 70/72.Za Indiju bi bilo normalno da razmišlja o Su 57 ili još bolje F35 jer njega bi vjerojatno mogli dobit dosta prije naročito u većim količinama. Oni idu najlakšum putem uzet još dodatnih Su30 i MIG29 jer njih već imaju pa im je potrebno samo kupit još aviona. Vjerojatno će uzet i još koju eskadrilu Rafala ali svakako bi trebali uzet SU57 ili F35 što prije. Vjerujemo da će oni to uskoro i napravit. 😊

ma

Sta se tiče FA-50, par zanimljivih najava (objavljeno 1/2019):

KAI has started development of the FA-50 Block 10 upgrade, which will allow the aircraft to integrate the Lockheed Martin AN/AAQ-33 Sniper targeting pod, which allows the aircraft to self-designate targets and allow the use of laser-guided munitions.

KAI also revealed that another upgrade program known as the FA-50 Block 20 is already being prepared for this year, which will allow the FA-50 to conduct beyond visual range air-to-air missions by increasing the power output of the existing Elta EL/M-2032 fire control radar to increase its range from 70 kilometers to more than 100 kilometers, while also allowing the use of BVRAA missiles like the AIM-120 AMRAAM.

For both Block 10 and Block 20 upgrade, there is no physical modifications needed, and will mostly involve software upgrade.

I sta sad fali tim avionima za ove naše mini države. Mi bi glumili velike sile sa nekim air superiority fighterima, a nemamo resurse ni ikakvu zračnu ni kopnenu podršku za tako nešto.

Odgovori
zz

Koga briga..

Odgovori
Be

I?
Ima sta nova?

Odgovori
Mi

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Jaoo, nisam verovao da ce se naci veci F-16 fan od Falcona, i to jos meni srecnom da da lekciju o savrsenom proizvodu. 😕. Ko da je AI ispisao promo za F-16 :-) "...To je istovremeno i prvi avion na svetu u kome je integrisana AI te moze da izvodi borbene zadatke bez ljudske posade."…

25. Jun 2024.Pogledaj

Pavlović Dušan na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Grčki Mirage 2000-5 su MkII verzije sa radarima RDY-2, a kasnije su i nadogradjeni na verziju MkIII. Prvi Mirage 2000 su sa radarima RDY

24. Jun 2024.Pogledaj

Mislav na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

A mjerio si brzinu reakcije Rafala i MiG 29 pa to iznosis kao cinjenicu? I kakve veze ima dvimotorac u odnosu na jednomotorac i brzinu uzlijetanja. Opet mjerio si?

24. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj