BEG airport status
[ANALIZA] Da li će Er Srbija preživeti Viz er? Spremni za povratak i borbu sa konkurencijom / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[ANALIZA] Da li će Er Srbija preživeti Viz er?

Nekoliko nedelja nakon okončanja prvog (i nadamo se jedinog) talasa najvećeg ograničenja putovanja u novijoj istoriji region jugoistočne Evrope postaje naročito interesantan kada je u pitanju komercijalni putnički avio-saobraćaj. Prethotna nedelja bila je posebno napeta kada je tržište Srbije u pitanju najavom širenja kompanije Viz er iz Beograda i odgovorom srpskog nacionalnog avio-prevoznika kompanije Er Srbija na taj potez.

Povećanje operacija iz Beograda, nakon dužeg vremenog perioda, Viz je iskoristio i za najavu promene „opreme“ kojom saobraća sa „Tesle“ u vidu unifikacije najvećim uskotrupnim Erbasovim tipom letelice A321 i baziranjem trećeg aviona. Jedna letelica više, povećanje kapaciteta (broja sedišta) u korona-okolnostima koje su do sada nezabeležene u ovom biznisu i najava linija na kojima je jedan od najvećih niskotarifnih igraća na svetu do sada iz Beograda poslovao neuspešno: Brisel, Sandefjord (Oslo) i Fridrishafen. Uvode se i linije za Milano, Salcburg, Turku, Lisabon, Barselonu, Hamburg i Keln.

Er Srbija odgovara tri dana kasnije najavom otpočinjanja letova do Osla od 16. jula. Za razliku od Viza destinacija je glavni aerodrom norveške prestonice Oslo Gardermoen na koji se srpski nacionalni avio-prevoznik vraća nakon pauze od dvanaest godina.

Viz erova konferencija za medije na koju je došao, glavom i bradom, jedan od najuspešnijih direktora neke avio-kompanije na planeti, nije adekvatno propraćena u domaćim medijima. Da li zbog namerne skromnosti dirigovane iz baze ili neadekvatno odrađenog posla od strane PR podrške u Srbiji, svakako loše iskorišćena prilika da se istakne kako ovaj div zaoštrava bitku protiv srpske državne avio-kompanije i kako  planira da osigura nepostojanje njenog monopola, koji je već sada upitan.

Tango Six je na dan Vizove konferencije bio jedini medij u Srbiji koju je ovu kompaniju predstavio kako dolikuje, uz sve njene pozitivne i negativne aspekte. Preporučujem da pročitate ovu analizu.

Borba za srpsko tržište

Brze reakcije od Slovenije do Turske / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Viz er je za vreme proizvodnje medijskog sadržaja uslovljenog Korona pauzom isticao da će novonastale okolnosti iskoristiti kao šansu za dodatno širenje mreže linija a posebno za slabljenje kompanija koje su već bile u lošijoj finansijskoj situaciji ili su čekale na pomoć svojih država. Kako to obično biva, pogonjeni poslovnim modelom koji radi i kapitalom koji su kao rezultat tog modela godinama akumulirali, shvatili su da su im sporije ili čak potpuno izostale reakcije oslabljenih konkurenata zapravo samo dodatni vetar u leđa daljem širenju.

U prilog „poslovnog modela koji radi“ ide i činjenica da, kako Tango Six saznaje, kompanija zbog Korone otpušta nekoliko zaposlenih u svojoj bazi u Beogradu. Dok Er Srbija dobija garanciju ni manje ni više nego predsednika države da niko neće izgubiti svoj posao.

Nakon Vizove objave ekspanzije u fokusu se našla Er Srbija u kontekstu mogućeg odgovora na ovo širenje. Od druge nedelje Korona krize svi srpski državni zvaničnici, neuobičajeno frekventno, javno ponavljaju da će Er Srbija iz krize izaći izaći nepromenjena i čak nastaviti da razvija svoje pozicije kako u Beogradu tako i iz Niša. Konkurenti kompanije su svakako te poruke jasno i glasno primili.

Ako se, radi ocene kvaliteta poslovanja Er Srbije, prenebregnu podjednako bitne teme državne pomoći i činjenice da je od njenog osnivanja u pitanju državni projekat, primećuje se da u poslednje tri godine to nije ista kompanija u poređenju sa njenim preterano skupim i ekstravagantnim početkom. Ako bi se analizirale aktivnosti njene komercijale, prodaje i planiranja ruta, u poslednje vreme dobijamo priču o kompaniji koja na evropskom nivou odgovara konkurenciji koja je nekoliko desetina, ako ne i stotinu puta „jača“ od nje.

Prvi primer brze reakcije Er Srbije usledio je svega nekoliko sati nakon što je Adria ervejz objavila prekid svih operacija. Er Srbija tada nudi takozvane „rescue tarife“ pogođenim putnicima Adrije, povećava broj nedeljnih letova za Ljubljanu sa 12 na 17 nedeljno, povezujući na taj način glavni grad Slovenije ne samo sa regionom već i sa Zapadnom Evropom. Nekadašnji partneri Adrije i Star alijanse reaguju kasnije.

Viz od sada u Beogradu sa jedinstvenom A321 flotom / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Er Srbija nakon toga ponovo uspostavlja letove za Istanbul posle objave bankrota Atlas Globala i time se vraća na tursko tržište. Pred početak letenje 2020 sezone, uprkos svakodnevnim letovima Er Fransa između Beograda i Pariza, Er Srbija objavljuje dodatna tri nedeljna leta za glavni grad Francuske (ukupno 17 nedeljno) a pre Korone najavljeno je povećanje letova za Larnaku (sa 7 na 9 nedeljno u špicu sezone), do koje iz Beograda leti i Viz er. Uprkos Koroni Er Srbija zadržava dva dnevna leta ka Kipru čime ostaje u direktnoj tržišnoj utakmici sa Vizom.

„Bezobrazluk“ Er Srbije (šta znaju Srbi šta je kompanija konkurent sa trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 3,570 milijarde dolara) dobija na gasu samo dan nakon Vizove objave linije između Beograda i Salcburga. Naime, Viz je svoje letove na ovoj ruti inicijalno najavio istim danima kao i Er Srbija iz Niša. Er Srbija u međuvremnu menja red letenja iz operativnih razloga (sa četvrtka i nedelje na sredu i petak) i da bi se, odmah po objavi linije iz Beograda, Er Srbija vratila na prethodno planirani red letenja (dakle četvrtkom i nedeljom). Dokaz ozbiljnosti namere da se Niš kao baza razvija na duži rok.

Italija, verovatno najbitnije tržište za Srbiju a time i za Er Srbiju, bilo je poprište raznih takmičenja u avio-saobraćaju u nekoliko navrata. Na primer, do Milana su pored Er Srbije leteli AirOne i Izidžet, dok je Viz na liniji za Rim u prošlosti gubio bitku od Er Srbije i Alitalije. Sada, srpska nacionalna avio-kompanija objavljuje da će do Milana nastaviti da leti svakodnevno, ostajući posvećena tom tržištu na kojem posluje od ranih pedesetih godina prošlog veka. Dve kompanije na ovoj ruti evidentno ne ciljaju istu kategoriju putnika. Er Srbija zadržava popularnu kombinaciju jutarnjih i večernjih letova dok Viz Er Srbiji svojim redom letenja i brojem nedeljnih frekvencija ovde ne mrsi konce u potpunosti.

Er Srbija intenzivira saobraćaj i prema Nemačkoj. Između Beograda i Diseldorfa srpska nacionalna avio-kompanija sada povećava broj letova i saobraćaće sedam puta nedeljno dok će Viz leteti tri puta za Keln i pet puta za Dortmund. Uz nedavnu najavu povećanja nedeljnih frekvencija ka Berlinu i Frankfurtu Er Srbija postaje dominantna kompanija regije za povezanost sa Nemačkom sa 31 direktnim letom nedeljno iz Beograda. Potez Er Srbije na liniji za Berlin svakako ne ide u prilog ni oslabljenom Izidžetu koji u svojoj bazi u Berlinu već ima pregršt finansijskih problema.

„Bitka za Barselonu“ biće jedna od najzanimljivijih. Nakon objave Viza da će leteti do glavnog grada Katalonije utorkom i subotom, španski Vueling (slučajno ili očekivano) pomera svoje planove povratka u Beograd za septembar. Er Srbija je, na osnovu raspoloživih letova u rezervacionim sistemima, unapredila svoj red letenja ka Barseloni i sada leti četvrtkom ujutru i nedeljom uveče.

Oslo je poslednji u nizu odgovora Er Srbije. Kako Tango Six saznaje, kompanije je ovu rutu planirala inicijalno za početak letnje sezone. U međuvremenu, Norvidžan, koji je već leteo na ovoj liniji, snažno biva pogođen Korona krizom i objavljuje prestanak interkontinentalnih i intra-evropskih operacija do aprila 2021. Međutim, 17. juna ipak objavljuju povratak na evropsko nebo uključujući i rutu do Beograda, jednom nedeljno.

Viz zatim objavljuje povratak na liniju između Beograda i Sandefjorda (aerodrom koji je udaljen 120 kilometera od Osla) na kojoj je leteo do 2014. godine. To znači da će LCC Norvidžan i ULCC (ultra low-cost) Viz er od polovina jula biti u direktnoj utakmici subotom, dok će Er Srbija leteti četvrtkom i nedeljom do glavnog grada Norveške. S tim da Er Srbija, pored činjenice da leti za glavni aerodrom, nudi i bolje opcije povezanosti preko svoje mreže do Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Bukurešta, Sofije, Soluna i drugih destinacija.

Sličan „fajt“, iako su okolnosti trenutno drugačije, ove tri kompanije imaju na liniji za Stokholm gde će Er Srbija u špicu sezone imati najveći kapacitet, Viz ostaje sa dva nedeljna leta ka Skavsti (jedan manje u odnosu na prošlo leto) a Norvidžan sa jednim letom nedeljno.

Monopolista?

Ako se analizira dosadašnja mreža linija Viza iz Beograda, ona je oduvek bila prevashodno fokusirana na linije sa jakom dijasporom. One koje to nisu bile, kao na primer Rim, ukinute su nakon izvesnog vremena zbog loših rezultata. Sličan scenario desio se i na ruti Beograd – Lion. Ostaje da se vidi u kojoj će meri Viz stimulisati tržište iz Srbije i dugoročno opstati na linijama ka Lisabonu, Barseloni i Turkuu, naročito tokom zima sa znatno većim kapacitetom.

Er Srbija više ne drži 50%+ tržišta iz Beograda. Dakle nije monopolista. Ako se pogleda mreža linija za „Tesle“ vidi se da na gotovo svim rutama gde saobraća ima jednog direktnog ili indirektnog konkurenta koji nude veoma brza presedanja od 25-30 minuta preko, na primer, Beča i Minhena. Ponuda Er Srbijinih konkurenata je mnogo raznovrsnija i agresivnija što je nacionalnu avio-kompaniju svelo na trenutni udeo na srpskom tržištu od 46,2%. To je i dalje čini najvećim pojedinačnim operaterom ali i najvećom metom Viza koji bez obzira na svoju finansijsku izloženost (pre svih troškovi flote) u širenju želi da potpuno cementira jugoistok Evrope kao svoje igralište.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Pe

Iskreno se nadam da nece!Pre pojavljivanja Air Serbije bilo je jeftinije leteti iz Beograda, i postepeno su uklonilo sve low-cost (easyjet..) sa BG aerodroma i udarili cene preko 200€ za bilo koju destinaciju, i to traje vec 6 godina, od 2014.Ziveo Wizzair!Dole Air Serbia.

Odgovori
Be

@Petrovic Dusan

…kada nam je vaznije uštedeti 50-100€ za jedan let nego imati svoju aviokompaniju koja zapošljava naše komšije, braću, sestre, očeve i majke.

Osećaj za kolektiv, za naše društvo kod nekih nikako da se vrati.

Mi

@Beli
Ovoga čovjeka i njegove komentare maluciozne je najbolje ignorisati jer u suprotnom ga hranite i in ubrzo svaku raspravu dovede do apsurda svojim neznanjem i upornošću! Evo konkretno, on se nada da će Air Serbia da propadne jer je „uklonila“ sve low cost pa spominje easyjet! To jest on prosto pojma nema šta piše jer da zna znao bi da pojavom Aie Serbia niko nije uklanjao low-cost kompanije.

BB

Milers, a opšte je poznato da cijene padaju kako je konkurencije manje 🤣🤣😂😂..

@Dušan Petrović, a da li je jači F-16 block 70 ili A319 Air Serbia-e? ✈️

Do

@Beli

Naravno da je vaznije ustedeti 50-100 Eur, a tebi ako nije, super, ti putuj cime hoces samo nemoj da nam drzis patriotsku bukvicu i kukumavcis kako ce mnogi ostati bez posla… Ostaju i drugi bez posla pa se snalaze…

Be

@Domino

Nisi me razumeo.

I ja letim često sa LCC, ali prizeljkivati da propadne naša Avio kompanija samo da je meni u ovom momentu bolje, je nerazumljivo ludilo.
To nije ono „da bog da komšiji crkla krava“ već „da bog da meni crkla krava“!

Sami sebe jedete, sami sebe uništavate jer kad tad to će se negativno izraziti i na vaš zivot. Kratkoročno ćeš imati 50€ više u dzepu, ali dugoročno nećeš imati ni 70€ da kupiš kartu.

AL

@Beli
Kratkorocno cemo imati 50e u dzepu, dugorocno necemo gubiti stotine miliona evra iz budzeta. Da se ta kompanija vodi transparentno i sa jasnim ciljem, slozio bih se sa vama da trebamo u nju ulagati, ali ne vodi se.
Evo Madjarska i Slovenija su se udavile od korone jer nemaju svoju „erSrbiju“, da kako da ne.
Vi koliko ja znam, zivite u Becu, sta se opterecujete sa time sta cemo mi sa porezom koji placamo ovde da radimo?

vl

Dusane, vi lepo put pod noge, pa pravac za Nis. Ima jos aerodroma po Srbiji. Ko hoce, nadje nacin, ko nece – uvek ima razlog da kuka.

Mi

@AL-41F1
Slažem se sa vama da se Slovenija udavila nije ali od kada je ostala bez nacionalnog prevoznika aerodrom u Ljubljani je doživio fijasko, da li će se ikada oporaviti pitanje je. Ne nikako nisam da se bezumno i besciljno finansira Air Serbia kao gubitaš ali bih volio da opstane.

Mi

Zaista ste me razocarali Dusane. Prosto ne mogu da verujem. Cemu ovakva izjava? Zasto vam toliko smeta Air Serbia? Kao prvo siguran sam da znate da ove dve kompanije nemaju istu ciljnu grupu putnika. Jedna je low cost, druga je legacy. Zbog cega vam je tudje toliko draze i bitnije? Pa sta ako Air Serbia trosi i drzavne pare? Zar nije bolje da ona trosi nego neke glupave agencije za nista?

Mi

@AL
Isto tako veliko je pitanje da li bi aerodrom u Beogradu dobio tako dobru koncesionu ponudu da nije uz pomoć te iste Air Serbia rapidno povećavao broj putnika iz godine u godinu. I još jedna važna stvar, sada poslje koncesije bi pad Air Serbia sigurno uticao na broj putnika a znamo situaciju sa Malev u Mađarskoj kada je koncesionar državi Mađarskoj dobrano naplatio propast Maleva zbog smanjenja broja putnika na aerodromu u Budimpešti, tako da možda ekonomski ima smisla održavati funkcionalnost AS uzimajući u obzir doprinos u koncesiji i neminovne penale u slučaju pada prometa putnika usljed propasti.

Al

@AL-41F1

Problem u toj ideji je što će država onda plaćati jedan Wizz (na primer) da leti određene linije koje su nam potrebne, tako da te pare namenjene civilnom vazduhoplovstvu će ostati tu. Evo, Mađarska se još nije oporavila od propasti Maleva, a tokom ove cele korone krize unamljivanje stranih letova nije bio najlakši i najjeftiniji posao za mnoge države.

Naravno slažem se da AS treba voditi transparetno, ali je isto tako ne treba gurati u propast, jer to nama ni državi nije u interesu, a sad da ne ulazimo još u lične.

AL

@Milers
Slovenija je mikro drzava, koja se nalazi veoma blizu ekonomskih i industrijskih centara Evrope sa kojima je jako dobro povezana drumski. Oni taj „fijasko“ u sirem smislu osetiti nece kao ni njihova ekonoija.

Sto se tice koncesije, ugovor videli nismo, tako da ne znamo.

@Aleksa Radojcic
Koliko to kosta godisnje, koliki je minus JAT/AS? Izracunajte sami, nakon planiranih post-korona injekcija, taj iznos ce se pribliziti milijardi evra investiranih….to nisu naivne pare cak i za drzavu. Ja se slazem sa vama da vlada, kao sto bi bilo normalne jelte, izadje sa strategijom „nama je to bitno zbog toga , toga i toga“, ali oni samo nesto prazno pricaju, nista konkretno u vezi AS nisu rekli osim ponavaljanja „nacionalni“ i „strateski“ jos i otvoreno LAZU da je u „plusu“ kada nije.
Sasvim korektno bi bilo reci „kompanija je u minusu, ali to nama znaci zbog toga, toga, toga i toga, gde bi tu, tu, tu i tu napravili jos vece minuse iz tih i tih razloga“, ali sve se nesto drzi tajno, sto poznavajuci modus operandi nasih prostora upucuje na sta?

Eto zato sam protiv, a transparentno se voditi nece nikad, jer nas narod u velikoj meri ne zna ni sta to znaci i zato je bitno,pa ni ne trazi, kao sto smo i videli ovde u komentarima na T6 cesto.

Yr

Broj LCC letova iz BG-a je veći otkad je formirana Air Serbia i sasvim je korektan za aerodrom kakav je Beograd. Veliki broj LCC znači manje profita aerodromu i povezanost uglavnom sa sekundarnim aerodromima i uglavnom P2P konekcije. U prevodu, kad bi poželeo da ideš bilo gde izvan Evrope bilo bi jako teško naći konekciju bez Legacy Carrier-a kakav je AS.
Konkurencija je mnogo veća kad imaš jakog domaćeg prevoznika, otvaraju se dodatne linije i kompanije dumpinguju cene da bi bile konkurentne, u prevodu leti se jeftinije. Nisu svi avio-putnici ljudi koji jednom u dve godine odu na vikend u Malme, nekima, za ekonomiju države mnogo bitnijim, trebaju Legacy Carrier-i da odu ujutro na sastanak i vrate se isti dan. Air Serbia generiše skoro 50% saobraćaja na BG aerodromu i bez nje NT bi imao fijasko i najmanje 4-5 godina debele krize. Po pitanju subvencija, jedna „neiskusna“ Nemačka upumpava 11 milijardi evra u Lufthansu i tamo niko sa tim nema problema, vrv. spasava i Condor. Ne zanima ih EU regulativa ni bajke o slobodnom tržištu ali eto ima ljudi u Srbiji koji valjda znaju bolje od njih. Sve Libertarijanac do Libertarijanca. Eto primera Adrie, gde su pare ušteđene od subvencija iste? Ko će nadoknaditi gubitke aerodroma Ljubljana i gubitak povezanosti, gubitke u turizmu i privredi Slovenije? Lako je nešto oterati u bankrot ali je teško sagledati posledice te odluke.
Nažalost mnogo je lakše izbacivati tupave trolovske komentare nego potrošiti pola sata da se nešto nauči. Već viđeno od dotičnog.

PO

Al-41 F1: izjava u kojoj tvrdite da korona kriza neće imati posledice na ekonomiju Slovenije,pokazuje da ne poznajete situaciju u SLO,a ipak ste odlučili da prilično samouvereno komentarišete.Nemojte više na tu temu,mogao bi da Vas čuje neko ko je time pogođen.Raspitajte se malo bolje. Posledice su vidljive,sa tendencijom pogoršanja.Da nema pomoći izglasane u EU(čitaj kao štampanje novca),bilo bi mnogo teže.Da ne bude zabune,sticajem okolnosti poreski sam obveznik i u Srbiji,kao i u Sloveniji.Ovo kažem da mi me bi spočitavali u vezi sa tim,kao što ste to napisali Belom.Ne komentarišem da li je Beli u pravu ili ne,Vaša gesta prema njemu je u najmanju ruku nepristojna.Zbog čega mu uskraćujete pravo na mišljenje?Ovaj izraz i briga oko novca poreskih obveznika prerastao je u floskulu,a primećujem da je dosta koriste i oni koji baš i ne plaćaju redovno taj porez.Nikako ne mislim da ste Vi jedan od njih.Nema potrebe za ostavljanjem utiska sveznalice u vezi sa svim temama.Mnogi od čitalaca T6 čitaju i ne komentarišu često,što ne znači da nemaju znanja i šta pametno da kažu,jer imaju i životno iskustvo i direktne informacije,nije im potrebno surfanje po internetu da bi ovde iznosili komentare.Pozdravljam Vas.

BB

Al…
Minus nije uvijek minus (kao ni plus uvijek plus). U slučaju AS razmisli koliko samo direktnih plata (piloti, stjuardese, osoblje) je došlo u Srbiju (nije baš da su finansirane 100% iz budžeta, zaradi se, recimo, 90% a 10% dotira) i od toga se pravi potrošnja u Srbiji. Druga stvar je atraktivnost destinacije (poslovne, turističke,…) koja ima dobru povezanost, pa onda koncesija aerodroma. To bez domaćeg prevoznika ne ide (eno Slovenija hoće da „usvoji“ CA).

Kao i uvijek, slika se postavlja crno-bijelo: ili da se AS zadrži po svaku cijenu ili da se ukine po svaku cijenu. Ima li sredine?
E, ja glasam za sredinu da se poboljšaju performanse AS a čini mi se da ovaj „Danko“ zna šta radi…

AL

@POW/LJPZ
Ja sam rekao da oni nece osetiti „fijasko“ aerodroma, a ne Korone jer je u sirem smislu(prve svega, geo polozaj im je drugaciji od naseg, dodatno jako su mala drzava). Ono sta sam rekao vezano za Koronu je da su uspeli(Madjarska i Slo) nabaviti sve sto im treba iako nemaju „nacionalnog“ avio prevoznika, a evo ova kriza se koristi kao izgovor „znate treba nam AS, sluzilo je za koronu“ kao da je avio prevoznik gorska sluzba spasavanja pa se placa za hitne slucajeve, a ne za zaradu.
Mozda sam bio malo nepristojan prema Belom, iz prostog razloga sto covek redovno nas koji zivimo u Srbiji ubedjuje u stanje nase ekonomije i drzave, a sve svoje informacije nabavlja iz „novina“ (svi znamo koliko je to (ne)realno). Nemam ja nista protiv AS opste govoreci, ali kao sto sam rekao, ne vodi se transparetno, firma je u minusu i normalno bi bilo znati makar okvirno strategiju i cilj, ali ocigledno niko nadlezan to nije objasnio niti zna da objasni, jer strategije i cilja verovatno i nema.

@BB
Slazem se, ali hajde da vidimo tu racunicu? Ili cemo opet kao sa vojskom i policijom „drzvna tajna“?

Ma

>> jedna „neiskusna“ Nemačka upumpava 11 milijardi evra u Lufthansu i tamo niko sa tim nema problema, vrv. spasava i Condor.

Da li je AS srpskoj ekonomiji proporcionalno toliko bitna koliko je LH Nemackoj? Mnogi u Nemackoj i te kako imaju stosta protiv tih subvencija, ja recimo ne letim nikada sa LH jer nikada nemaju konkurentne cene karata osim za poslovne letove istog dana kad se mora i firma placa ali to takodje nije uvek bas tako. Recimo ja sam godinama leteo za Brisel poslovno raznim LCC. Svake godina za Madrid na sajam sa nemam pojma da li Easy ili Ryan. Radio sam za male firme, tu se transportuje od A do B najjeftinije, letovi traju sat/dva, ne znam sta neko ovde zamisljaju pod korektnom „uslugom“ za koju vredi dati 100 evra vise izmdju dva evropska grada ali ja ne znam nikoga ko to radi…

AL

@Mayer
„Da li je AS srpskoj ekonomiji propircionalno toliko bitna koliko je LH Nemackoj?“

Pojma nemamo, jer niko nije izneo jasnu racunicu, a trebao bi….Tu je glavni problem cini mi se. Jos ludje je poredjenje nase ekomonije sa Nemackom. Mislim da i „slepac vidi“ kako imamo drugacije potrebe u ovom trenutku, sto ste i rekli.

Nisam direktor avio kompanije, ali ovako uopsteno „poslovno“ govoreci, da bi se uslo u profit za bilo koju kompaniju potrebno je: 1. smanjiti operativne troskove pre svega 2. povecati priliv. To znamo svi.

Da bi smanjio troskove u maloj legacy kompaniji koja vec ima atraktivne slotove, potrebni su najnoviji avioni sa malim troskovima pre svega. Imamo li mi para za to? Naravno da nemamo, jedva smo i ovo skrpili, a prosecan avion ima preko 20 godina, ako ne i blizu 30. Subvencionisanje do besvesti bojim se nece pomoci da se podmlade.
Zanemarimo novonastalu situaciju, ali mi smo „brat-bratu“ 11 godina u najvecoj ekonomskoj ekspanziji u poslednjih par decenija, gorivo nikad jeftinije, subvencija nikad vise, znaci nije do globalne ekonomske aktivnosti(bar do sada) ili nekih „spoljnih“ faktora.

Ne ulazim u to da se sigurno moze nesto uraditi i da mnogo sta vec jeste uradjeno pozitivno. Naravno da je „legacy“ model jedini izbor, jer nemamo ogromnu unificiranu flotu pa da koristimo „economy of scale“ sto rade LCC, ali nesto ocigledno ne stima jer su minusi 5, 8, 15, 20, 40, 100 miliona godisnje, a racuna nigde. Ja bih najradnije da nemamo nesto, nego da imamo, a da se vodi netransparentno kao sada jer poznavajuci opste stanje nasih prostora, to upucuje na razne vrlo negativne stvari.
Leteo sam i ja AS, cisto da ne misle ljudi kako sam neki „fan“ low cost-era i da se nesto „inatim“ ali drzavi gde 65% zaposlenih radi za manje od 350e mesecno, avio kompanija koja gubi milione ima malo smisla, a to vidim mnogi zaboravljaju!

ma

Na stranu što se corona vraća, ali i dalje mi nije jasna logika zašto trošiti novac da bi se uništilo jednu AS. Dobar dio njenih linija je političkih i gubitaških a država pokriva gubitke – te sigurno nitko vođen poslovnom logikom neće nastaviti obnašati takve linije. Računati na subvencije države ako istisnu AS? Ili borba za tih 5-6 linija koje su lukrativne ?

Odgovori
An

Wizz je pre 10ak godina, u dilu sa jednom političkom strankom koja više nije aktuelna a koja je tada ,,držala“ rukovodstvo beogradskog aerodroma, imao plan da sačeka bankrot Jata i onda potpuno preuzme srpsko tržište. Etihad im je tu pomrsio račune, sada kada se stvari ljuljaju verovatno pokušavaju da urade ono što im tada nije uspelo. Nije uvek sve to poslovne logike, ima tu često i dosta sujete.

al

Naravno da nece. Wizz je u svakom aspektu bolji od Air Srbije, ko god je leteo njima zna o cemu pricam.

Odgovori
An

Da li se šalite? Leteo sam i Wizzom i Er Srbijom. Stari Jat, pred raspad, je bio daleko bolji od Wizza po svemu osim po ceni, a kamoli Er Srbija.

Wizz je samo još jedna lowcost kompanija sa užasnom uslugom. OK, you get what you pay for, nema problema. Ali sa njima ću leteti opet samo ukoliko me muka natera. Neka hvala.

Ml

Kako bolje? U cemu? Nisu ni cijene sada nesto da trcim wizzairu. Ja rado placam vise da letim sa AS a daleko od toga da sam jedini (barem sto znam iz CH).

de

Hoće. Mora. Sve drugo bi bilo katastrofa.

Odgovori
Ze

Pravo pitanje je da li će Vizer preživeti ekološke zakone i restikcije koji slede?

Odgovori
Ni

Opstaće Er Srbija, naravno da hoće. Što ne bi? Možda će to da smeta nekome, al jbg…

Odgovori
Jo

наравно да ће преживети, Ер Србија је важан државни пројекат. а закон тржишта важи и за њих, ко хоће да лети са њима летеће, ко неће не мора

Odgovori
Sr

@altec
Evo, ja sam leteo sa obe kompanije i ni po jednom aspektu Wizz Air nije bolji od Air Serbia.
Ni po jednom.
Usluga na letu, sedišta (kod Wizz Air tvrda i tanka BEZ spuštanja naslona), ukrcavanje (kod Wizz Air sa udaljenog stepeništa stampedom do sedišta koje se uhvati…)
Da ne nabrajam dalje.

Pe

Odgovor „patriotama“koji verovatno ne zive u ovoj bedi pa drze pridike kako bismo trebali da platimo Air Srbiji do 10 puta vecu cenu zato sto je NASA companja, uz par pitanja: -Zasto ta NASA companija ne vozi svoje gradjane bar po istim cenama po kojim nas voze te konkurentske kompanije iako nisu nazovi nase kao Air Srbija.
– Zasto mi gradjani moramo vecito da pokrivamo gubitke te „nase“ kompanije za koju je danasnji predsednik tvrdio da ce biti uspesna – medju najboljim u Evropi. Da li zaista nije znao da je to nerealno u nasim uslovima poslovanja (neprofesionalnost politickih kadrova, visak zaposlenih (clanova njegove stranke) sa nerealnim platama, honorarima i ostalim vidovima cerupanja. Logicniji odgovor je da nije hteo da kaze. Najzad ,razmislite malo i o tome da mozda gradjani Srbije verovatno placaju uslugu jos i skuplje „svojoj“ companiji u odnosu na strane. Ovo tvrdim na bazi mnogih, svojih iskustava – iako sam uvek hteo da putujem Air Srbijom, nisam nikad uspeo zbog nekonkurentnih cena, a ne nedostatka patriotizma.

Odgovori
An

Odakle vi to ,,nikad“ niste uspeli da letite Er Srbijom zbog nekonkurentnih cena? Iz Amerike? Ja često letim preko okeana (iz i do Kanade), i često su karte sa Er Srbijinim letovima najjeftinije. Nisu uvek, ali često jesu. A i kada nisu najjeftinije, cene su u rangu ostalih, nisu drastično veće. Pa onda izaberem kartu sa Er Srbijinim letovima i ako je recimo $50 ili $100 skuplja (govorimo o prekookeanskom letu koji košta preko $700-800 tako da to nije ogromna razlika) jer mi više odgovara termin, tačka presedanja, čekanje između letova…isto tako nekad odaberem nekog drugog iz istih razloga i kada je Er Srbija najjeftinija.

Tako da ako ste ,,uvek“ hteli da putujete Er Srbijom a ,,nikad“ niste uspeli zbog nekonkurentnih cena, ili ste putovali iz neke jako specifične tačke (pa da su karte sa Er Srbijinim letovima odatle uvek bilo jako skupe) ili imate vrlo čudno definiciju ,,konkuretne cene“.

П

Искрено – ЕрСрбија је битан пројекат, али ако се тим пројектом оправдава корупција, превише је скуп.

Не може и ЕрСрбија и корупција, изаберите сами!

Odgovori
Pe

Odgovor Andriji: Delimicno je tacna vasa tvrdnja za prekookeanske letove ali sam ipak pre nekoliko godina platio oko 1.200$ za let Air Srbijom od Njujorka do Beograda i nazad a istovremeno, tj.nedelju dana ranije je moja cerka sa svojom cerkom ( za koju je karta placena 50% od pune cene) platila oko 1.400$ za let sa Ruskom nacionalnom kompanijom na liniji Vasington-Moskva-Beograd i nazad (Dakle 1,5 pune cene) Inace u mom komentaru na koji se pozivate nisam mislio na prekookanske vec letove u Evropi uporedjujuci cene upravo sa Viz-erom koji je tema i predmet analize i poredjenja sa Air Srbijom. Koliko znam, morate biti konkurentni da bi opstali u bilo kome biznisu.

Al

@Penzioner iz USA

Zato što upoređuješ LCC i legacy carrier.

Gr

Hoce li se ijedan od ova dva konkurenta konacno setiti da obnovi liniju Beograd Nirnberg? Dijaspore jako mnogo u samom gradu i u okolini od 120km, alternativa je preskupa i sve bezobraznija Lufthansa sa presedanjem ili klackanjem vozom jos 3 sata do FRA ili MUC…Viz je drzao 2017 par meseci liniju, avioni su bili krcati a karte za ULCC cak prilicno skupe…ali opet napominjem masine su bile pune do poslednjeg mesta.Prosto mi je neverovatno da je to nakon svega par meseci ukinuto i da niko ne vidi interes u tome…sa druge strane leti se do Nisa a cujem od mnogih da su ti avioni vrlo cesto poluprazni…

Odgovori
С

Тешко да је било који лет са југа Немачке празан. Летео ја до Ниша на другом лету после короне, и јесте био до пола празан, али под следећим околностима: могу да лете само резиденти Немачке, по повратку се иде у карантин, генерално љуфи уопште не лете, аеродром је сабласно празан, корона, итд… Уосталом два ипо сата ми треба до Београда, а у Нишу има и добрих кафана, тако да…

JS

Problem koji vi imate u Srbiji ili se počinje o njemu javno govoriti je sličan onome koji mi imamo u Hrvatskoj ili bolje rečeno smo imali jer je CA na izdisaju s ovakvim načinom poslovanja.

Meni je divan nacionalni ponos bilo koje nacije i respektiram ga, ali u biznisu nacionalni ponos treba biti irelevantan, odnosno ne smije nadilaziti jasne poslovne realnosti.

Vrlo su opasne teze iznesene u komentarima „pa što onda ako troši državne pare, bolje i to nego da idu negdje drugdje“ ili „treba osigurati nacionalnog prijevoznika pod svaku cijenu“.

Moje osobno misljenje je da se Air Serbia previše digla, odnosno previše širila u odnosu na njenu realnost. Kriza će otkriti mnoge stvari, pitanje je koliko će Srbija kao država moći financirati sve zahtjeve tržišta i jačim ulaskom Wizz Aira moglo bi biti problema.

Druga tema je žele li ljudi većinom LCC ili Legacy, ali mislim da je to prilično jasno. 75-80 % putnika bira putovanje koje im je najjeftinije i najprihvatljivije. I sada ako dođete u situaciju da primjerice letite Beograd – Berlin za 50 € i Beograd – Berlin za 130 €, a idete sa curom/mužem/ženom/dečkom, recite mi koja je logika da date 160 € više za jednako trajanje putovanja?

Karte se potpuno drugačije miješaju i sada je situacija prilično neizvjesna za mnoge legacy kompanije. Ne mislim da će Air Serbia propasti, ali vjerujem da će im znatno pasti promet kada se stabilizira stanje i da neće imati po 50-ak linija.

Odgovori
Mi

@JS
Sve ste vi napisali korektno, mislim da se razumijemo ja nisam za održavanje gubitaša po svaku cijenu ali u slučaju AS se treba sagledati malo šira slika, koliko je uticala na koncesiju, kakvi su koncesioni ugovori tj da se ne desi ono što se desilo u Budimpešti poslje likvidacije Malev, koliko zahvaljujući AS aerodrom Bg ima tranzitnih putnika itd. Nemojte me pogrešno shvatiti ali trenutno CA i AS nisu za poređenje, CA se totalno izgubila a ima pet puta veću perspektivu zahvaljujući Jadranu ali na žalost rukovodstvo ne radi svoj posao što je više nego očigledno i po broju putnika i broju linija u odnosu na AS. Lično smatram da je dobro što je sve veće prisustvo avio kompanija i linija na aerodromu u Bg i neka se bore a iskreno se nadam da će AS naći svoje mjesto među njima.

An

,, I sada ako dođete u situaciju da primjerice letite Beograd – Berlin za 50 € i Beograd – Berlin za 130 €, a idete sa curom/mužem/ženom/dečkom, recite mi koja je logika da date 160 € više za jednako trajanje putovanja?“

Logika je da dam više i imam i čekiran kofer, i standardan ručni prtljag (dakle na Vizu moram samo za običan ručni prtljag da doplatim nešto, kako da putujem sa rancem bilo gde duže od 2 dana? onda cena više nije 50 evra), i let na neki normalan aerodrom (a ne da ne mali deo uštede na karti onda trošim na povećane troškove prevoza od nekog zabačenog aerodroma), i obavezu aviokompanije da me zbrine u slučaju otkazivanja i tako dalje (npr. dobijam da mi se ne meri svaki gram prtljaga koji unosim u avion i čekiram). Takođe izbegavam situaciju koju sam lično imao sa Vizom, da su me u odlasku iz Beograda pustili da unesem ručni prtljag u avion, a onda mi u povratku rekli da ne odgovara dimenzijama i naplatili mi 50 evra na aerodromu čekiranje (jer i aerodrom uzeo svojih 20 evra provizije) bez obzira na moje insistiranje da su oni meni dozvolili da dođem sa tim koferom i pitanja kako ja mogu da se vratim odakle sam došao sa drugim prtljagom. Da napomenem pri ukrcavanju u avion sam ispred sebe video putnika sa ručnim koferom koji je bio identičan potpuno mom, dakle tog putnika su pustili ne naplativši ništa…verovatno jer je to bio tom putniku odlazni let, pa su računali da će naplatiti u povratku. Vrlo kvarno.

Apsolutno razumem da je nekome cena najbitnija, i da takvih ljudi ima puno, i ja sam više puta bio u toj situaciji. Ali meni trenutno ako govorimo o odlasku 2 puta godišnje na neki city break (kao taj Berlin) stvarno ne pravi nikakvu razliku u životu da li sam avionsku kartu platio 50 evra ili 150 evra (da moram da putujem svake nedelje, naravno priča bi bila drugačija) i mnogo ću radije dati dodatnih 100 evra da izbegnem drkanje i cimanje, nečega čega i onako ima previše u aviotransportu ovih dana, bez dodavanja drndanja loukostera. Moji živci i moj užitak su mi bitniji od 100 evra, rado ću se rastati od njih ako će mi to smanjiti stres. Da imam para za to, uvek bi putovao biznis klasom, ali to mi je trenutno preskupo. Ekonomska u legacy aviokompaniji pak nije.

JS

@Andrija

Ja se u potpunosti slažem. Više puta sam birao skuplju kartu, čak i kada sam išao na duži period (pod time smatram sve više od 3-4 noći) jer kad zbrojiš pluseve i minuseve, ponekad skuplja karta može biti u konačnici jeftinija.
Recimo opcija 1 je 150 € s presjedanjem od 1.5 h, druga je 120 € s presjedanjem od 3.5 h. Uvijek ću rađe birati prvu opciju zato što znam da ću u drugom slučaju potrošiti 10 € za kavu, nešto ću i pojesti i to platiti 15 €, a k tome ću se i dosađivati ostatak vremena ili opet nešto kupiti.

Ali, to sam ja ili ste to vi. Ja samo kažem da postoji masa ljudi, nemam podatke, ali bih rekao velika većina, pogotovo mlađih putnika do 25-30 godina koji će putovati za male pare i prvenstveno gledati cijenu. Znam masu ljudi koji su doslovno do Londona išli preko Budimpešte na par dana i uz to se drkali s flixbusom do Budimpešte i od Standsteda do grada. Potpuno suludo, ali u prvom mahu ti vidiš samo karta Budapest – London 45 € i Zagreb – London 120 €, ne računaš ništa više nažalost…

Ionako Wizz Air ne puca na poslovne putnike ili ljude kojima ne smeta nešto viša cijena karte. Većina onih koji idu LCC kompanijama niti ne zna za probleme koje je naveo gosp. Alen u prošloj kolumni i činjenicu da će se prije Sunce kretati oko Zemlje nego što će te LCC kompanija zbrinuti u slučaju otkaza leta.

An

@JS

Poznajem dosta ljudi koji su se ,,poveli“ za putovanjem loukostovima kada to postalo moguće (i ja sam, naravno) ali onda shvatili da je češće ,,skuplja dara nego mera“. I nisu svi u komotnoj finansijskoj situaciji kao ja, ali su naučili (jer su se opekli jedanput-dvaput) da stave i sve skrivene troškove na papir, pa da onda kada uvide da je prava razlika u ceni 30 ili 50 evra a ne 100 ili 150, ipak izaberu legacy aviokompaniju jer znaju da ih neće drkati zbog toga što im je prtljag 100 grama teži ili 0,5 cm duži nego što je propisano.

Ovo za presedanje je isto odlično zapažanje…često je karta 50% jeftinija ako je neko dugačko čekanje, ali ćete cenu nadomestiti tim pijenjem i jedenjem na aerodromu, koje je po pravilu skupo (često moram ljudima da objašnjavam zašto ima smisla da direktan let bude skuplji od presedačkog…jer ljudi polaze od logike ,,dva aviona, dva leta, to mora biti skuplje“ ali to je vrlo površno poimanje).

Znam i ja ljude koji su putovali flixbusom od Beograda do Londona, isto tako kao što ste opisali. Ali mislim da nas to dovodi do sledeće stvari, koje je i Alen pisao u svojim člancima, a to je da loukosteri imaju segment putnika koji se u suštini ne preklapa sa legacy-om – to su ljudi koji putuju autobusom (ili jeftinim vozom…brzi vozovi su skuplji često i od legacy aviokompanija, bar u mom iskustvu), ili čak i kolima. Njima je legacy aviokarta svejedno skupa, bila i ostaće, i oni će leteti nekim Vizom ili neće leteti uopšte. I to je skroz OK. Mislim da aviokompanija poput Er Srbije i ne treba uopšte da juri takve putnike.

Delimično se slažem sa vašim originalnim komentarom u smislu da mislim da legacy aviokompanije suviše idu u ekspanziju. I onda u toj ekspanziji unose lowcost elemente u svoje usluge (economy light bez čekiranog prtljaga, naplaćivanje hrane na kratkim letovima, itd) i pokušavaju da se ,,kolju“ sa LCC za putnike koji se upravo dvoume između LCC i autobusa, a ne LCC i legacy. Privatne kompanije koje se listaju na berzi možda moraju da prate tu logiku konstantne ekspanzije (mada je meni to glupo i jedna od glavnih falinki modernog kapitalizma) ali nacionalni avioprevoznik u državnom vlasništvu to ne mora da radi. Ja bih bio zadovoljan da Er Srbija bude stabilna iz godine u godinu, da pruža dobru uslugu, kroz strateške linije pruža podršku srpskoj privredi, omogućava srpskim građanima veliku povezanost sa svetom po razumnim (ne LCC) cenama, i da bude svake godine u blagom plusu. Ne mora da generiše ne znam kakav profit i da ima ne znam kakav vrtoglavi rast, samo da pruža uslugu za koju postoji i da zbog toga ,,ne jede“ ogromne pare iz budžeta, tj. da bude samoodrživa.

Cr

@JS

Niko ne spori putnicima koji gledaju samo i jedino osnovnu cenu pravo da uživaju u blagodetima lowcost prevoza.

Ono što je sporno je njihova veoma agresivna teza da je svako ko ima drugačiji poslovni i cenovni model pljačkaš koji otima hleb iz usta dece i bolesnih. U gornjim komentarima smo videli i da je svaki korisnik koji preferira legacy model stranački uhleb.

Ja apsolutno nemam ništa protiv da država deo novca koji joj dajem kroz poreze i namete koristi da pomogne svog avio prevoznika. Ili svoju železnicu. Ili neki drugi deo svoje industrije. Moj glas tu vredi isto koliko vredi i glas poreskog obveznika koji smatra da je država LIČNO NJEMU izbila toliko i toliko para iz džepa kada je pomogla nekom gubitašu da preživi ono što g. Purger izvrsno naziva „Mekdonaldizacijom“.

Ja letim kako mi odgovara, drugi lete kako njima odgovara. Imamo sve i svašta u ponudi, za svakog će se naći ponešto. Kada lowcost bukači shvate da Air Serbia ima pravo da postoji i da njeno postojanje nikako i ničim ne ugrožava njihove jeftine karte kod Wizza i Ryana, svima će nam biti bolje i imaćemo zdraviju atmosferu.

Ml

Odgovor je prost: najčešće, tih 50EUR ne ispadne 50EUR na kraju. Kad sabereš dodatne troškove naplaćivanja svega i svačega što se inače podrazumeva (osim ako nećeš da letiš kao stoka u boksu), pa kad sabereš komplikacije stizanja na destinaciju jer sleću na neki aerodrom koji je u tri lepe u odnosu na aerodrome gde leti AS, pa kad shvatiš da je taj damping cena samo privremen i da kad dozvolimo jednom globalni monopol, zaboravite na niske cene letova…. onda stvari ne izgledaju baš tako jeftino.

Z

Da li ce Wizair preziveti Air Serbia?
Slomi mi se jezik od vise tih air-a.
Niko tu nema sta da prezivi, kada svi uzivaju sta je jos JAT napravio.
Da su pametni udruzili bi svoje kapacitete sve „bivse“ i “ buduce“ ne zavisne republike pa bi onda videli koje lufthanz, klm, ili britisair i koji god drugi.

Odgovori
AL

Drugacije ekonomsko-politicke okolnosti, ne moze se bas porediti.
Wizz radi da zaradi, JAT je radio da se pokaze Jugoslovneska zastava. Geneks ih je vadio iz bankrota, toliko o njihovom „poslovanju“. Sto je ok kada si Etihad i drzavi ti padaju pare s neba, ali ne i kada si siromasna evropska zemlja koja mora imati ozbiljne kompanije. Zato smo siromasni i raspadnuti dan danas.

Z

Nikad, ama nikad, nece biti nista iole neki adria, air ili ko drugi “ optimisticniji“. JAT je nastao simbiozom tvorevine, umnog rada, razmisljanja slobodnih ljudi tezeci ka pravednom nacinu zivota.
Hajde da vidimo gde lezi zeka.
Niko ne moze porediti niti prekrajati cinjenice i uzimati iz konteksta. Neki fakti se kod tebe ne giraju, a kamoli hronologija dogadjaja. Danas receno se impulsivno reaguje na ekonomske pokazatelje, koji i upravo zavise od teka stvari i cinjenica- tako reci ko zdrebac koji prvi put otvori sredinu plajboj stranice.
Avio triziste NE moze da posluje ne zavisno od drugih makro ekonomskih kretanja. Svi uspesi su privremenog karaktera i iluziono. To se i sada vidi. Do pre dva meseca udri kako smo sigurni u napredak, a onda prvi dodir i stisno se ko sarma od zelja, ko ce preziveti. Pa nije drzava lunapark, a kamoli firme. Stabilnost firme i ekonomije, drzave pa i sveta odredjuje njen kvalitet upravljanja – paz sad da nekazes „to sam i rekao“ – a taj kvalitet upravljanja zavisi od koncepta upravljanja, sredstava, kontrole i logistike, uocavanje delujucih fakta na upravljanje, a najvise od svega sa kojim konecptualnim nacelima je sinhronizovan. JAT je bio upravo to. A to sto je podrivan iznutra, kako u drustvu, tako i unutar upravljackog kadra, je pokazatelj uticaja faktora spolja- koji nije bio diferencioniran. Vidim sta rade KLM-u. Trt privatno, al kad zagusti eto kontribucije svih oce nasih. S time sto je Holandija izvoznik neoliberalizma, sa podebelom kasicom prasicom, koja ce kako vidim, da pukne, ako se ne opamete. Vecito je samo ono sto je usaglaseno sa promislom Boga. A tok vremena je za iluzioniste koji ne vide zakonitosti vremena. Bog ima vremena i strpljenja. I ceka. Zato kazem, “ ne iskusuj Boga“ pa da se pametne glave ujedine, da vidis kakvi bi bili hubovi Zagreb, Beograd, Sarajevo, Ljubljana i drugi. A ne da cistimo hotele po Nemackoj i gde drugde. Strateg je onaj koji razsmislja na duge staze. Ovo sto se sada radi – po meni – nema i ne moze imati dug karakter postajanja, jer danas najmanje zavisi od nas.

Lo

Dolazim ja prosle godine na Vuelingov let za Barselonu, pola noci, ocekujem prazan aerodrom…kad na aerodromu ko u kosnici. Stotine ljudi iskolacenih ociju.. i pogledam na tablu kad ono svi letovi Airserbije od tog popodneva kasne Bejrut 8 satu, Moskva 6 sati itd, carteri ( isto Air Serbija) za Majorku kasni 7 sati za Tunis 6 sati itd itd…
U sustini odluciti se na Air Serbiju znaci ako dodje dosao je…naknadu kazu nema sanse da naplatite jer stiti ih ceo sistem sudstva Direktorata i ostalih. Za tu cuvenu liniju za Njujork jat prosle godine u vise navrata nije leteo po par nedelja zbog kvara aviona u zanji cas.

Odgovori
Cr

Air Serbia ima sasvim zadovoljavajuć OTP indeks. Prošlo leto su pregurali iznenađujuće dobro ako se ima u vidu koliko im je flota bila napregnuta i uposlena. Svaki prevoznik koji ima manje od 50 aviona doživeće par mini raspada u godini a naročito leti kada je sve u vazduhu non-stop i svako pojedinačno ispadanje dovodi do poremećaja većeg broja letova. To se dešava čak i svetim velikomučenicima lowcosterima.

Dr

Nije mi jasno zašto neko ne voli da podržava svoje interese nego više voli da podržava tuđe interese! Da li je neko toliko kratkovidan ili ne zna kako se ekonomija razvija?
Evo primer Lufthanse, koja je bila nekada potpuno državna kompanija a država Nemačka do danas štiti njene interse, a nije više vlasnik! Kad je Lufthansa bila državna kompanija i razvijala se tako u to što jeste, nije bilo Emiratsa, Wizza ili LCC. Sad kad je LH došao uz državnu podršku tu gde je bio pre korone, oni su protiv državne podrške za aviokompanije kao na primer kod Emiratsa ili Air Serbia,i isto tako su protiv LCC i subvencija za neke linije! Pa to je krajnje bezobrazno i licemerno kad su oni na isti način se širili pre neku deceniju. I sve njihove kritike su pale u vodu kad je došla korona i oni sad traže pomoć od države i poreznih obaveznika kao da ne postoji više slobodno tržište. Uz to ne žele da država ima uticaj na poslovanje ili udeo u kompaniji, pored velike pomoći koju treba da prime. I na kraju Nemačka će da spasi Lufthansa iz više razloga…a ista ta držva i Lufthansa će i dalje optužuje kako Air Serbia ili Emirates imaju podršku države.
Treba sve gledati u nekom dugotrajnom kontekstu i nekoj širini koja donosi benefit celoj državi…pa čak onome ko nema veze sa aviosaobraćajom. U današnje vreme je sve nekako povezano i mnogo više integrisano u neke procese koji nažalost velikoj većini ljudi nisu jasne. Onda bolje i da ne komentarišu neke stvari ako nemaju širinu razmišljanja.

Odgovori
Sl

Nije vam jasno zašto neko ne voli da podržava svoje interese nego više voli da podržava tuđe interese? Evo mogućih odgovora:

-Radi za konkurenciju. Pilotu Lufthanse ili menadžeru Wizza je u profesionalnom interesu da crkne Er Srbija. Postoji svuda po svetu
-Ljubomorne komšije: da komšiji crkne krava je postojana tradicija u regionu. Bolesno ali je realnost.
-Politički zaslepljen pa veruje ako crkne Er Srbija, pašće i vlast. Ignoriše realnost da je firma preživela sve vlasti više od 90 godina. Ostrašćeni politikom postoje svuda ali je polarizacija u Srbiji ekstremna.
-Pohlepa: samo da uštedi 10 evra makar ostatak društva živeo na ulici. Večna borba, postoji svuda po svetu
-Osvetnik preko društvenih mreža: sveti se je mu je nestao kofer ili nije primljen na posao ili je otpušten ili neka slična osveta. Tužno.

Ima toga još ali ove kategorije su ubedljiva većina.

Odgovori
Ml

bravo Sladjo!
U centar!

Iv

AS će preživeti dokle god je država podržava. Putnici koji su do sad koristili legacy će i dalje koristiti iste kompanije, a putnici koji koriste LCC će i dalje nastaviti da koriste LCC. Ali značajan rast će imati samo LCC jer baza putnika migrira sa autobuskog prevoza. Kada je Wizz otvorio liniju Niš-Beč za inicijalnih 10eur, prvo su reagovali autobuski prevoznici koji su uveli akcijske linije za takođe 10eur koje su inače koštale 30-60eur. Tako da LCC je glavna konkurencija prvenstveno zemaljskim prevoznicima, i zadnjih godina se stvorila kultura letenja kod populacije koja nikada nije letela. E sad, iz te grupe će sigurno biti procenat koji će želeti bolju uslugu pa će sigurno biti prilike za sve prevoznike.

Odgovori
Pe

Air Serbia je blagodet za biznis. Svi gradovi regiona povezani. Wow… to nema ni iz BUD ni PRG ni WAW. Ja sam svoje operacije polako prebacio u Beograd, delimično i zbog Air Serbia.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Jale Odakle ti tih “20 godina razvijanja Pauka”? Pauk je raketa na čvrsto gorivo, za razliku od protivbrodskog ALAS-a, koji je mini krstareća raketa sa TJ motorom, i pojavio se dosta posle ALASA . Spike se inače proizvodi još od osamdesetih, i nije imao problema sa finansiranjem.

23. Mar 2023.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

Obaranje MQ-9 je postiglo pozitivan efekat za rusku stranu i sada Amerika zvanicno (mada krišom) priznaje da su bili provokatori. CNN: Sjedinjene Američke Države lete nadzornim dronovima južnije iznad Crnog mora nakon što se prošle nedelje ruski avion sudario sa američkim dronom, izjavila su dva američka zvaničnika. .. Jedan od zvaničnika rekao je da su…

23. Mar 2023.Pogledaj

Markus1463 na: Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

Svaka čast našim dragim komšijama i iskrenim prijateljima kroz sve vekove Rumunima! Racionalno i u skladu sa mogućnostima se oprema vojska, nikad iznad mogućnosti. IAR 99 je predivan aviona, sličan našem G4 i vredi iskoristiti sve resurse na tim avionima, uostalom kao i na IAR 330. Imaju pilote i mehaničare koji poznaju te letelice kao…

23. Mar 2023.Pogledaj

NLOS na: [IDEX 2023] Izraelski Rafael: Srbiji nudimo protivoklopne rakete za vozila i helikoptere

@Milki Ja bih jako voleo da znam odakle ljudima takve ideje. Kontam da neko navija da je svaki projekat domace namenske industrije fail ali da neko tek tako izmislja razloge... zivopisna masta nema sta. Btw montirali smo 57mm, ne 50.

23. Mar 2023.Pogledaj