Inženjeri kompanije Erbas organizovali predavanje o vojnim besposadnim letelicama na Mašinskom fakultetu

30. maj 2023

Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

29. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

26. maj 2023

[VELIKA PROMO AKCIJA] 18% popusta za sve kupovine na sajtu PilotShop.rs

25. maj 2023

U Srbiji počela vojno-policijska vežba “Zajednički odgovor 2023“, finale za dve nedelje na Pešteru

23. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina raspolaže savremeneim zapadnim krstarećim raketama, misteriozno obaranje aviona i helikoptera iznad Rusije, nezabeležen baraž PVO iznad Kijeva, da li su Rusi pogodili bateriju Patriota?

19. maj 2023

[ANALIZA] Sve o ruskoj raketi Kinžal i da li je američki Patriot može oboriti?

19. maj 2023

Makedonski Su-25 već u borbenoj upotrebi u Ukrajini?

12. maj 2023

Poseta oružanih snaga SAD-a srpskom RV i PVO: Ekspertski razgovori u oblasti vazduhoplovne medicine

11. maj 2023

Klan Kosova: Kosovske bezbednosne snage dobile besposadne letelice Bajraktar

9. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski napadi besposadnim letelicama u dubini ruske teritorije, napadnut Kremlj, Prigožin javno besan na Šojgua i Gerasimova

5. maj 2023

Turska predstavila Kana, svoj prvi borbeni avion

4. maj 2023

Ekspanzija turske vazduhoplovne industrije: Poleteli školsko-borbeni avion i borbeni helikopter, prvi helikopter sa turskim motorima, dalji razvoj besposadnih letelica

3. maj 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi unapredili vazduhoplovno-borbene operacije, SAD poslale snage za sajber ratovanje, Slovenci Ukrajini i dalje šalju vojnu pomoć

28. apr 2023

Rumunija potpisala ugovor za nabavku turskih besposadnih letelica Bajraktar

27. apr 2023

Kako su i koliko Kinezi napredovali u razvoju mlaznih motora

26. apr 2023

[FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu

24. apr 2023

“Granit 2023“: Najzanimljvije premijere prikaza, besposadne letelice, sistemi PVO, radari, helikopteri

24. apr 2023

[RAT U UKRAJINI] Unapređenje ukrajinskog sistema PVO, Ukrajinci skupljaju tehniku za veliku ofanzivu, hoće li to biti dovoljno?

21. apr 2023

Turska i Srbija razvijaju sistem za rano upozorenje od nuklearnog napada koji će biti integrisan na besposadnu letelicu

20. apr 2023
Kineski PVO sistemi FK-1000 i FK-2000: Moguće alternative ukoliko Srbija ne bude mogla da kupi Pancir S1M
FK-1000 prva verzija sa topovima 25 mm

Kineski PVO sistemi FK-1000 i FK-2000: Moguće alternative ukoliko Srbija ne bude mogla da kupi Pancir S1M

Tokom trajanja prikaza Štit 2022 mogli smo čuti od zvaničnika Ministarstva odbrane, da je raketni sistem FK-3 srednjeg dometa, odlično rešenje za Vojsku Srbije i da će biti više nego adekvatna zaštita za naš vazdušni prostor. Predviđa se i zajednički integrisani rad sa raketno-topovskim sistemima Pancir S1 koji će, pored ostalog, biti zaduženi za odbranu sistema FK-3 od precizno vođene municije manjih odraznih površina, ali i drugih ciljeva.

Prema najavama iz Ministarstva odbrane, Srbija je kupila jedan divizion raketnog sistema PVO FK-3 sa 4 raketne baterije, o čemu smo prvi na Tango Sixu posvetili i detaljniju analizu.

Dakle, za zaštitu celokupnog divizona, svakako će trebati više od jedne baterije Pancira S1 koliko trenutno Vojska Srbije ima u naoružanju. Naravno, za jednu raketnu bateriju ne mora nužno u zaštiti biti jedna baterija Pancir S1, ali barem 2 oruđa u sistemu “master-slave” bi svakako bilo nešto minimalno.

Paket aranžman FK-3 i Pancir S1 kao operativna celina / Foto: Dimitrije Ostojić

Bilo kako bilo, zaključak je jasan: potrebno je još vatrenih oruđa Pancir S1 da bi se sve 4 baterije FK-3 (kada sve stignu i budu kompletirane) mogle štititi kako treba.

Prema ranijim najavama Srbija planira da naruči još (najmanje) 2 baterije Pancira i to, kako je predsednik Srbije rekao na jednom od događaja, “modernizovane” i sa “povećanim dometom”, što indirektno implicira na verziju Pancir S1M. Tango Six je o ovoj verziji ruskog sistema već detaljnije pisao.

Ipak, situacija u svetu i sukob u Ukrajini, možda je iskomplikovao, bar na neko vreme, isporuku naoružanja iz Rusije. Stoga je pravo vreme da obratimo pažnju na alternative koje možemo nabaviti, za početak, iz Kine. Osvrnućemo se na porodicu raketno-topovskih sistema FK-1000/2000 koja se poslednjih godina razvija, reklamira i prikazuje na sajmovima naoružanja u Kini, ali i nudi za izvoz.

Maketa Pancira S1M / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Kineske alternative

FK-1000 je artiljerijsko-raketni sistem zemlja-vazduh visokih operativnih performansi koji se može koristiti u svim vremenskim uslovima protiv vazduhoplovnih  ciljeva malih do srednjih visina i kratkog do srednjeg dometa. U stanju je da presretne različite vrste napadačkog vazduhoplovnog oružja kao što su krstareće rakete, borbene helikoptere, rakete vazduh-zemlja i borbene avione. Čitav sistem PVO postavljen je na točkašku platformu 8×8. Obrtna kupola je postavljena na zadnji deo šasije vozila sa komandnom i upravljačkom kabinom na zadnjem delu kabine za posadu. Sistem upravljanja vatrom FK-1000 uključuje jedan osmatračko-akvizicijski radar za otkrivanje i akviziciju ciljeva postavljen na zadnjem delu kupole i jedan radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa na prednjoj strain (nišanski radar).

FK-1000 je naoružan sa dva topa od 25 mm, po jednim sa svake strane kupole, zajedno sa 12 dvostepenih radio-komandno navođenih raketa zemlja-vazduh KS-1000, po 6 sa svake strane kupole, smeštenih u kutijaste lansirne kontejnere. FK-1000 može pogoditi ciljeve na daljinama od 1,2 do 22 km i po visini od 50 m do 10 km. Navodi se da sistem može jednovremeno da dejstvuje na 4 cilja sa po jednom raketom na svaki cilj.

Sistem se razvio na bazi starijeg sovjetskog/ruskog sistema 2K22M Tunguska i daljih modernizacija ka sistemu Pancir S. Naime, Kinezi su tokom 2005. godine kupili od Rusije jedan broj raketa 9M311, sa sistema PVO 2K22M Tunguska i tako je krenuo razvoj. Radari sa mehaničkim skeniranjem i skromnijeg dometa otkrivanja i praćenja ciljeva i raketa na sistemu Tunguska, zamenjeni su novim radarima sa faznim antenskim rešetkama sa mogućnostima sličnijim (ali ne možemo tvrditi istim) sa sistemom Pancir S.

Takođe i optički sistem sa Tunguske je zamenjen novijim i savremenijim, dnevno-noćnim. Kalibar topova od 30 mm, zamenjen je sa 25 mm, a umesto dva dvocevna topa, ugrađena su dva jednocevna automatska topa. Što se tiče rakete, ona je bazično raketa sa sistema Tunguska 9M311, sa određenim modifikacijama radi povećanja dometa. Rusi su od sistema 2K22 Tunguska, proizveli savremeniji i potentniji sistem 96K6 Pancir S, a tako su i Kinezi od početnog razvoja baziranog na sovjetskoj Tunguski, odnosno njenoj raketi 9M311, došli do sopstvene verzije sistema PVO nalik Panciru S, a opet sa određenim sličnostima i sa Tunguskom (raketa) pod imenom FK-1000, ali sudeći po izgledu radara za navođenje raketa (nišanskog radara) i sa rešenjima sa raketnog sistema PVO Tor.

Ipak, na sajmu naoružanja i vojne opreme Air Show China, koji je održan u drugoj polovini septembra 2021. godine u gradu Žuhaj, prikazan je nešto drugačiji sistem, koji je još uvek formalno nosio naziv FK-1000.

Ono što se već na prvi pogled videlo jeste razlika u topovima, jer ova novija verzija je umesto dva jednocevna topa kalibra 25 mm, sada imala 2 višecevna topa Gatling, kalibra 30 mm. Prema dostupnim podacima, radi se o kineskoj verziji 6-cevnog topa AK-630 pod oznakom H/PJ-13 – i tako se pojavila i nova verzija pod oznakom FK-2000. Međutim, pored ove očigledne i vizuelno uočljive razlike, postoje i druge razlike u povećanju mogućnosti sistema.

FK-2000, verzija sa AK-630

Prema svemu sudeći raketni sistem zemlja-vazduh kratkog dometa FK-2000, sposoban je za gađanje aviona na daljinama od 1,2 km do 25 km i na visinama od 15 m do 12 km, a takođe je sposoban za gađanje precizno navođene municije (PGM), poput oružja vazduh-zemlja ili krstarećih raketa, na daljinama od 1,2 km do 10 km i na visinama od 15 m do 8 km, prema podacima objavljenim u „PLA Daily“.

Osnovno borbeno vozilo je transporter, usmerač, lanser i radar (TELAR) zasnovan na platformi 8×8 koja je po konstrukciji slična dizajnu minske fabrike traktora na točkovima (Volat) porodice MZKT-6922, iako je opremljena dodatnim parom točkova. Borbeno vozilo opremljeno je okretnom kupolom na koju je montiran radar za pretraživanje na vrhu i radar za upravljanje vatrom sa prednje donje strane. Dodatno, opto-elektronski infracrveni senzor može se postaviti kako bi se obezbedio dodatni kanal za upravljanje vatrom. Vozilo je opremljeno sa 12 lansirnih kontejnera za rakete zemlja-vazduh i dva topa tipa Gatling, pri čemu je naoružanje raspoređeno ravnomerno sa svake strane kupole. Osim toga, čini se da se naoružanjem može upravljati nezavisno jedno od drugog.

Prema dostupnim podacima, vatreno oruđe ima mogućnost dejstva i raketama i topovima u pokretu.

Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu, cena jednog vatrenog oruđa sistema FK-1000, dakle nešto starije verzije, iznosila je tek nešto oko 5 miliona dolara ili nešto više. Verovatno bi se cena nešto uvećala sa obukom posada i borbenim kompletom municije i rezervnim delovima, ali je svakako i dalje veoma prihvatljiva.

Svakako ne škodi znati da i zemlja proizvođač sistema FK-3 ima raketno-topovske PVO sisteme koji, barem prema njihovim navodima, ne zaostaju značajno (ako uopšte) barem za onom verzijom Pancir S1 koji naša vojska trenutno ima u naoružanju, a i cenovno su prihvatljivi.

 
Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na InstagramuJutjubuTviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

re

Kad zapraše ti Gatling topovi po kartonskim metama po Pasuljanskim livadama :)

Odgovori
sm

Razočaran sam da u tekstu nije obrađen SA-2 top od 76 mm koji ima domet do 10 km po visini i 15 po daljini i mogućnost opaljenja 100 metaka u minutu. To je PVO čudovište u poređenju sa svim opisanim u tekstu!

Fe

Ne kupuje se ništa da bi se njime “prašilo” po kartonima i daskama, Ukrajina je samo najava vrlog novog sveta gde će primena sile da bude “demokratizovana”, da se tako izrazim. Ko to dočeka nespreman ima da obete grožđe – prvo te napadne malo jači sused, pa onda krene otimanje velikih i oko tebe i oko suseda…
Da npr Poljska može, već bi krenula da ispravlja nepravde iz Bjeloveže i da brani Galiciju i Volinjiju od Rusije… sa promenama u odnosu snaga to može lako da postane česta pojava, dok se ne uspostavi nova ravnoteža.

Me

Postavljanje 2 Gattling topa od 30 mm na ovakvo vozilo je, po meni, jako problematično.
1. problem smještaja municije.
Sličan sistem, s 1 topom, se koristi na brodovima u HRM, gdje nije problem smjestiti par kubnih metara municije. Gdje će smjestiti municiju za 2 topa?
2. problem energije kod ispaljenja.
Ako su kopirali ruski top od 30 mm, koji ispucava preko 4000 metaka/minuti, onda se tu stvara ogromna količina kinetičke energije koju cijeli sustav treba podnijeti. A stavljena su 2 takva topa.
3. problem preciznosti
Ovaj problem je vezan za 2. problem. Kako poništiti moment sile, a da nema pomaka tokom djelovanja.

Odgovori
Mi

Bravo, ovo je odličan komentar. Ipak verujem da je problem 2. rešen a samim tim i problem 3. Moraćemo da čekamo da vidimo neko bojevo gađanje. Ali da je sila, sila je kad zapucaju dva getlinga…
Problem 1. mislim da nije moguce u potpunosti rešiti kako god se smesti municija. Ako zamislimo samo po 2000 metaka da se stavi u borbeni komplet po getlingu to je već cifra. A ispuca ih za pola minuta.
Ili su kinezi išli logikom “ima nas, neka pesadija nosi municiju i dodaje“

Mi

Ja bih samo dodao da se nezaborvi da su nam nephodno potrebni ‘minobacaci’ možda malo dorađeni u našoj namenskoj.Naravno sa automatskim punjenjem i razlicitim granatama,po mogućstvu daljine najmanje 6.km. I to pod hitno,da se neosvrcemo na blisku prošlost …šta su nam uradili zavareni na prikolicama ,gde su ih vukli traktori..itd. Unapredimo ih hitno i plus to je nas produk,a itekako važan na frontalnoj liniji u zaštiti ljudstva i oklopnih vozila! Kao taktičko ,diktakticko oružje . Ko razume nek, skrene pažnju gdinu.Miloradovicu! Pozdrav svima.

An

Bravo!
Točno to mi je palo na pamet kad sam ovo vidio.. Inače, gledao sam snimke vježbe kineske vojske i pucanja iz ovih gatlinga, samo 1 ima veliku i tešku platformu, da bi bila stabilna i efektivna, s time da punjenje obavlja 5-6 vojnika, trču jadni, dodaju, mijenjaju da bi u sekundi- dvije, ispucali močni rafal pa ponovo.
A oni ovo ukrcali na kamion, i to 2 komada?? Ajde da i uzmemo u obzir da su ga nekako stabilizirali, s izvlačečim „nogama“, ali to onda znači da nema pucanja iz pokreta, a pogotovo, cijeli sistem ponovnog punjenja izgleda nemoguć??!
Pa valjda i Rusi znaju da je Gatling puno močniji top, imaju i oni CIWSe, pa im nije palo na pamet tako nešto.. A nije da Rusi nemaju inspiracije za „overpowering“ ideje u naoružanju 😁
Problem je, što ovakva rješenja bude ogromnu sumnju u kinesko naoružanje, i koliko oni stvarno koriste realna iskustva u borbenim uvjetima, ili su sve karte bacili u reklamu.. Čini mi se, da bi se i dalje trebali baviti kopiranjem, jer njihovi izleti u razvoj nečeg „novog“, izgleda kao vic.
Neshvatljivo za takvu naciju i državu s tolikim resursima i mogučnostima, a pogotovo povijesti, gdje su bili inovatori u mnogim područjima.. Ali, vojno naoružanje nikad im nije bila jača strana, kao ni ratovanje… Dovoljno se sjetiti Kineskog Zida.. Zašto su ga gradili, kako, što su željeli s njim, a što postigli, govori mnogo o njihovom mentalitetu, koji se očito teško mijenja.

Ra

Zakon akcije i reakcije je sveden na najmanju mogucu meru prometom barutnih gasova unatrag.
Ovavozila imaju depo za munociju i cim je samohodno nnevezano je za dopremno vozili municije.
Kineticka energija se amortizuje.

Pe

Dalja kupovina oruzja od Rusije pored politickog aspekta, i problema sa isporukom, ima i problem uvodjenja sankcija Rusiji 2022.
Rusiji je zabranjena dalja kupovina savremenih materijala koji imaju vojnu namenu, od kojih su sklapali oruzje.
Rusi ce govoriti da je sve bilo domace, da nema razlike, jer im je u interesu da prodaju. Ali, da Rusi prave domace, ne bi ni kupovali te delove? Pokusace da zamene delove kineskim, itd, pitanje je koliko uspesno.
U analizi na ruskom poznatom vojnom sajtu tvrde da Rusija moze za svega nekoliko godina da pocne da proizvodi savremene tehnologije, za koji je Tajvanu uz pomoc Amerike trebalo 30 godina.Hm.

Odgovori
Ve

Na Tajvanu postoji Lomonosov i mnogi drugi univerziteti koji su iznjedrili mnostvo naucnika,inzenjera,tehnologa???

Fe

@PeDu

Da li pisac ovih redova stvarno veruje da je Zapad prodavao bilo kakve komponente za oružje Rusiji?
I kako da se ne zapitate kako to da Nemačka za vreme II Sv Rata nikako nije uspela da ozbiljno bombarduje Moskvu, dok je London Luftvafe sravnila sa zemljom. Prosto, SSSR je imao radare, kao i UK, DE, i U.S. za razliku od Japana i Italije… Sikorski i Zvorikin su počeli da rade još u Carskoj Rusiji, znali su Rusi i za helikopter i za ikonoskop pre mnogih iz EU. Nisu međunarodni odnosi dati jednom zauvek, a to što se nekom promene neće dopasti, to istoriju ne zanima…

Jo

Tajvan uopšte nije razvijao tehnologiju samostalno, u pitanju su bili američki poslovni interesi. Uopšte nije bitno kojom će brzinom Rusija osvojiti tehnologiju, nego koliko brzo će to uraditi Kina.

Sankcije kojima se zabranjuje prodaja određenih proizvoda Rusiji su šuplje kao švacarski sir. Danas se u namenskoj industriji koriste „off-the-shelf“ delovi, ono što je dostupno u slobodnoj prodaji i što se može koristiti za različite namene. Trebalo bi zaustaviti prodaju tih delova kompanijama iz zemalja kao što su Kina i Indija, a to ne bi prošlo bez posledica.

Le

Занимљиво, већ годинама Русија муку мучи и никако да направи кинџал, авангард и Сармат. Све је фотошоп фантазија а калибре су истрошили рекоше. У Кини хоће да прогласе национални празник дан када су им дозволили прелет до Србије велике силе од којих НР Кина зазире поготову ако јој уведу санкције или их оптужи Литванија због угрожавања људских права, што би нанело неизмерну штету НР Кини. Зар заиста постоји још неко ко верује у овакве глупости?

Pe

@Vesko Danas je MGU koji nosi ime Lomonosova vrlo slabo kotiran po rejtingu univerziteta, cak ne ulazi u prvih 200.Dok su svi najbolji univerziteti danasnjice u zapadnom svetu, a prvi MIT u Americi.
A najbolji mikroprocesori na svetu-naravno smisljeni u Americi-proizvode se upravo na Tajvanu.
Samo, sankcije su uvedene na mnogo vise razlicitih materijala-provodnike, poluprovodnike…Rusiji trebaju decenije da osvoje tu tehnologiju sami.
Naprotiv Ramjet tehnologija koju koristi „Kindzal“ je dosta stara, i razradjena jos u SSSR.Nekad je SSSR i vodio u razradi ramjet tehnologije, ali su odustali od tog oruzja zbog dosta losih strana koje imaju hipersonicna oruzja.
Kao sto se vidi u Ukrajini-potpunosu neefektna, a ogroman novac ulozen u to bolje bi otisao na konvencionalno naoruzanje u kojem je Rusija vrlo slaba, te gubi rat od jedne Ukrajine.

Р

Који су то део Руси куповали са запада за своје наоружање? Или идемо логиком, блокирали западњаци Путинове рачуне а човек нема отворене рачуне код њих.

Ba

@ Petrovic Dusan

Kako to da se hipersonična tehnologija pokazala “neefektnom” u Ukrajini? Bojeve glave hipersoničnih Kinžala probijaju i bunkere koje ni višetonske bombe ne mogu.
Zašto onda Amerika baca onolike pare da sustigne Rusiju. Ramjet je efikasan samo do oko 3.5 maha, Cirkon koristi s ramjet pasti 7-9 maha, a Kinžal je aerobalistička raketa – ne treba mu kiseonik iz vazduha.
Kako poverovati da je Francuska tehnički naprednija od Rusije kad njeno strateško oružje – SAMP koristi ramjet, razvija do 3.5 maha i ima bitno manji domet nego Kinžal, a Cirkon i Avangard već i da ne pominjem. Da nisu i udari po Ukrajini samo Fotošop i ruska propaganda?

Ukrajina ne samo da gubi rat – bukvalno je Rusi istiskuju sa pozornice.

Ma

Pogledaj na YT kako Ukrajinski vojnik rastavlja ruski bespilotni dron ORLAN, i pokazuje djelove i sve …
I priča, kako su, čim su se prvog domogli, zvali Amerikance da im pokažu, naravno…
Kaže taj Ukrajinski stručnjak, nakon što su poslali slike, da je Američki časnik za vezu prvo ljutito odgovorio, zašto ga provocira..
Nakon što je razriješen nesporazum, i časnika uvjerio da to jeste ruski Orlan, a ne dron Ugande ili Chada, časnik se uredno zahvalio, i rekao kako tu stvarno nema ništa novo, jedino što ih tu može fascinirati, jeste sposobnost Rusa, od čega naprave i koliko potroše za proizvod koji ispunjava svoju namjenu.
Teško je objasniti, treba pogledati, ali taj dron snima običnom „Canon“ kamerom uhvčena trakom, rezervoar za gorivo plastična boca od nekog soka unutar drona, ali vani viri čep od boce… Naravno, dodana jednostavna matična ploča, IC, i još neke stvari potrebne da radi svoj minimum za što je predviđen.
Stvar je u tome, da kad gledaš taj Orlan na YT, izgleda kao nešto moderno, tehnološki napredno, ipak je to Rusija.. A u stvari, svaki tehnološki fakultet u Hrvatskoj ili Srbiji, bi napravili isti dron za svoje potrebe.
I dalje mislim da Rusi imaju največe teorijsko znanje PVO sistema, u raketnim motorima u nekim područjima čak ispred USA, u nekim ne, i još par stvari, ali tehnološki su ipak daleko iza USA u večini stvari.. Jako su ovisni o čipovima, i ostalim stvarima koje su potrebne za razvoj takvih „manjih“ sistema, a takvi sistemi dobijaju ratove. One ograničene, proxy ratove, kakvi se vode cijelo vrijeme. Totalni rat, nuklearni, masovni, onda bi došlo do izražaja, ruske rakete i sposobnost proizvodnje jeftinog oružja, koji „svoje obavi“, i ruska prirodna samodostatnost resursa. Stvar je u tome, da takvi ratovi su skoro nemogući, a i „zapad“ može da se prebaci na takvu proizvodnju ako zatreba. Dok se ne desi takav rat, Rusi će razvijati Orlan s Canonovim fotoaparatom i bocom od Pepsija, a Amerikanac „jeftin“ Switchblade, kojeg ispali iz malog minobacača bez ciljanja, i ode da se sakrije u bunker, dok dron ode sam da leti, otkriva ciljeve, pokazuje operateru što vidi, gdje, vidi ciljeve i sam odluči koji je vrijedniji i sam se usmjeri na njega i uništi ga.
Dakle, na korak do umjetne inteligencije, drona „samoubojice“.
I to je sistem kojeg Amerikanci daju, dakle, „stari sistem“, sigurno neče svoju top tehnologiju riskirati da prenese neprijatelju.. Gdje su „rojevi“ o kojima se šapuće več par godina, i ostalo.. Što se tiče navigacije, nadzora bojišta, komunikacije između navođenog oružja i operatera na cilj, večina tih sistema ima po 3 različita rezevna sistema navođenja, povezanosti i dijeljenja informacija u realnom vremenu..
To sve je područje gdje su Rusi daleko iza.. ako negdje i mogu konkurirati, to im je ograničeno kvantitivno..zaludu ti Armata, ako ih imaš 50 komada. A neznaš koliko je stvarno dobar u borbi. Abrams SEP3 možda jeste 7-8 puta skuplji, ali s razlogom. Razvija se neprestalno, u borbi, zato je i došao do te cijene.
Ne zavaravajmo se, Rusi trpe velike gubitke, ne jer su Ukrajinci sposobni, barem ne samo zbog toga, nego zato jer dobijaju slike, kordinate, nadzor, od Amerikanaca..
I sve to, uz strogi oprez Amerikanaca, da ne šalju teže sisteme, ozbiljnije, ofenzivne, da ne bi eskalirali situaciju. Jer kako rekoh, ako eskalira do totalnog rata, tek tada Rusi dolaze do svojih prednosti, to jest „ravnopravnosti“, koje se svodi u međusobnom uništenju ili prevelikoj cijeni pobjede. Ali, ni to ne dovodi do pobjede Rusije, nego do „remija“. Zato Amerikanci ne žele dizati igru na taj nivo. Jer, sve ispod toga, imaju ogromnu prednost prema Rusima. Da li Rusi blefiraju ili ne s eskalacijom, o tome je cijela politika. Problem s blefovima je, što se više koristi, manje je uspješan. Prije ili kasnije, doči češ u situaciju da moraš pokazati karte, ili odustati. A ako jednom se povučeš iz blefa, više nikad ti neče upaliti.
Toga me strah.. Kad Rusi shvate da se netko više ne plaši.
Ulazak Finske u NATO je karta koju je Zapad odigrao jer misli da Rusija blefira.
O tome ovisi sad sve, kakva Ukrajina… Ljudi ne shvačaju što je u igri… Ukrajina je postala sporedna stvar sad…
Izgube li oko Finske, vratit će im se ko bumerang u Ukrajinu.
Zato predviđam eskalaciju, nažalost.

Pr

Ako su prvih 6 letova, maltene u formaciji, iznenadili nekog i „uhvatili ga na spavanju“ do kraja isporuke je bilo ukupno 17-18 letova. Kina nije ni pod kakvim sankcijama, nije ni Srbija, letovi su sasvim legitimni, ma koliko se prevožena roba i krajnja destinacija nekom ne dopadale. Takođe, po međunarodnom pravu, Dunav je slobodan za plovidbu i moglo bi se na brod potrpati sve ostalo i tako dopremiti iz Crnog Mora uzvodno do Beograda (videlo se da jedna baterija ima čak 15 kamiona u svom sastavu, plus što treba dopremiti i rezervne rakete i razne rezervne delove). Dakle, zbilja ima legalno prihvatljivih načina dopremanja oružja iz KIne.

Odgovori
Fe

@522

Nisan baš siguran da se baš za sve “neko pita” – umeju mediji o da vrše pritiske.

Preglupo je prestrojavanja velikih čekati nenaoružan – mnogi će hteti da prave svoje imperije i zone uticaja, i ko je nespreman, pretvore ga u Liban, a posle već svako nade povoda da radi ovo ili ono.

Obavezno ojačavati PVO, a ne škodi ni razvoj onoga što se teško kupuje a dobija ratove – ofanzivnog oružja velikog dometa. Najbolji PVO je onaj koji eliminiše avijaciju dok je na aerodromu. Belorusija od Rusije dobija vojnotehničku pomoć za proizvodnju svoje verzije Iskandera. Ne bi nam to škodilo, a još manje povećanje doneta i bojeve glave domaćim mini krstarećim raketama, domet je, za sada premali.

Odgovori
Pr

Mene više zanima kakve li su nam šanse da se za Pancir uzme licenca, kao što smo imali, npr. licencu za sistem Strela-10, pa da ga pravimo bez uvoza? Tu veličinu raketa mislim da naša namenska može da napravi, taj kalibar topa već pravimo, tu veličinu i mogućnosti radara isto mislim da bi naša privreda mogla da isprati, kamionče takođe i razne druge podsisteme. A uvek znači kad u domaćoj radinosti zemlja može da nadomesti utrošenu municiju, a ne kad gleda kako će da nabavi kad istroši. Nije Pancir S-400 ili KInžal pa da tehnologijom drastično prevazilazi mogućnosti naše industrije.

Odgovori
Nj

Licenca se uzima za sisteme koje proizvodis u stotinama.. Za nekoliko baterija, koliko Srbija planira uzeti, je daleko veci trosak pokretanje same proizvodnje, obuka ljudi i opet vecinu najskupljih i tehnoloski najzahtjevnijih komponenti moras uvoziti tako da bi se vozilo u Srbiji uglavnom samo sklapalo s uvezenim komponentama..

Pe

@Profa Fini Verujem da Srbija ima strucnjaka koji bi mogli da sastave sistem slicnih karakteristika, ukoliko bi nam dozvolili da uvezemo sa zapada savremene sisteme vojne namene, koje Srbija ne moze proizvesti bez ulaganja vise milijardi evra i desetine godina ulaganja.Recimo, Jugoslavija jeste proizvodila „Orao“,ali ne i motor koji je uvozen (Rols Rojs) iz istog razloga.

iv

Zato sto Srbija nije Jugoslavija i broj koji bi se trebao napraviti ne opravdava troskove licence. Rat koji Srbija moze da izdrzi je samo vrlo kratkotrajan gde broj kupljenih raketa mora da bude dovoljan. Proizvodnja topovske municije naravno ima smisla, pogotovo ako bi se ciljalo i na druga trzista.

Ch

Nemamo mi kadrova (od majstora do ing.), a ni opreme (mašina i alati), škripi proizvodnja (potrebe – realna mogućnost proizvodnje) i za ovo što imamo. Problem je u tome što su potrebe 300.000 XY proizvoda, a to ne možeš da proizvedeš, realno možeš 50.000 XY proizvoda, a i upitna je kvalitet kontrole u proizvodnji. Npr. isporučiš 40.000 XY proizvoda kupcu, pa ti kupac vrati proizvod uz reklamaciju na ime kontrole kvaliteta. Majstori iz penzije rade, a mladih majstora je vrlo malo. Realno, problem se da reštiti. Suština je u sistemskom rešavanju problema, a ne u „promotivnim kampanjama“, čvrsta vizija i jasan plan!

Fe

Problem sa licencom je stvaranje instant šrafciger industrije – svede se na proizvodnju svega osim onih kritičnih komponenti i sklapanje uz uvoz komponenti – primer je Turska sa licenciranim F-16 – nisu na nivou američkih, a preko svega im je opet ostao ogroman problem sa osržavanjem – baš ništa od proizvodnje bitnih rezervnih delova, a U.S neće ni da čuje za prodaju radara i AMRAAM-a.
Bitni bolje je kopiranje ili transfer tehnologije.
Ne može da se uspe bolje od drugih ako radiš isto kao drugi – najefikasniji sistem PVO je onaj koji može da uništi avione, i dronove zajedno sa aerodromom sa koga poleću. Tu je ključ uspeha, inače sledi kiša batina, kao ‘99-te. Napad je najbolja odbrana. Dakle, neka varijanta Iskandera, Kalibra i sl – masovna proizvodnja, dovoljan domet i poveća bojeva glava. Sećaju se svi Saudijskog naftnog polja i Jemenske krstareće rakete. Pa i Huti su bolji od nas!

Mi

Pitanje za Zorana Vukosavljevica ili nekog od clanova tima Tango Six-a. Zasto se ne bi islo na moderniji i zilaviji sitem Falcon LY-70? Hvala unapred.

Odgovori
А

@MilanBG

Вероватно зато што се тражи артиљеријско-ракетни систем (што Фалкон није) за ову улогу.

Zo

Pa predmet ovog teksta je bio sistem koji, barem po obznanjenim karakteristikama i mogućnostima, najviše podseća na Pancir S1, a to su svakako sistemi iz porodice FK-1000/2000.
LY-70 je isključivo raketni sistem, sa 2 tipa raketa, radio-komandno navođene i IC samonavođene, bez topova, dometa do 40 km. Osmatračko-akvizicijski radar ima domet otkrivanja od čak 90 km.
Svakako takođe veoma zanimljiv sistem PVO.

Mi

Verovatno zato sto je tek najavljen, i nije usao u serijsku proizvodnju. A kad ce, i kakav ce biti jos ne znaamo.

Mene takode interesuje koja zapadna varijanta postoji kao opcija najbliza Panciru.
Pancir je odlican sistem, ponarucito unapredjene varijante nastimane za borbu protiv naoruzanih dronova. NAravno uz dobar sistem, i protiv mocnog neprijateljskog BPL sistema treba koristiti i dore taktike, a ne vozikati se okolo sa cigaretom u ustima.

Mi

Uloga bi trebala da bude zastita sistema FK 3, zastita polozaja od velike vaznosti itd. Moje licno misljenje je da je Falcon LY-70 superioran u odnosu na bilo koji sistem te kategorije u svetu, cak i u poredjenju sa poslednjom verzijom Pancira i to zbog koriscenja raketa sa aktivnim radarskim glavama i IR glavama za pretragu ciljeva, koje mogu da se koriste u zavisnosti od potrebe, zatim veceg dometa od raketa koje koriste sistemi opisani u tekstu i tome sto se sistem moze koristiti dok je vozilo u pokretu i to pri brzinama od 40-60km/h sto ga cini tezom metom. Dodao bih i da topovi koji su instalirani na Pancir, FK-1000 i FK-2000 nemaju neku efikasnost, otezavaju odrzavanje platforme a ako je bas potreban i PVO top onda bi taj zadatak mogao biti obavljen sa mnogim drugim sistemima tipa Oerlikon Skyguard 3, NBS MANTIS, ZU-23-2 ili bilo kojim slicnim sredstvom.

Ne

Mislim da u priču o kupovini sistema fk2000 treba ući što pre. Nešto treba da štiti FK3. Ne treba odustati i dovršiti nabavke Pancira čim se steknu uslovi, bar završiti posao sa još dve baterije Da bar imamo jedan divizion Po meni bi se FK2000 odlično uklopio sa FK3 zašto ga i sami Kinezi proizvode. Malo je podataka o njemu no sigurno bi se sa Kinezima lako dogovorili. Ono što je dobro možda bi još bolje i lakše izpregovarali nabavku L15B višenamenskog aviona. A i cena bi verovatno bila još bolja. Opet je to nama prijateljska zemlja. I dosad se pokazala veoma pouzdanom. Neko će komentarisati šarenilo… Ja smatram da je to itekako prednost u nedaj bože da zatreba.

Re

Mislim da će LY 70 biti mozda osnova naše PVO u nekoj budućnosti umesto sistema BUK koje smo planirali nabaviti od Rusije u nekom planu do 2030-te godine. Ruski Rosoboronexport je prošle godine saopštio da se pojavio naručilac 2 baterije Pancira SM i Korneta i verovatno je to Srbija. Ti sistemi su verovatno naručeni i delom i plaćeni i verovatno će biti i isporučeni možda 2023/24 ukoliko ne uvedemo Rusiji sankcije. Pošto dolazak toga nije siguran verovatno su naši sada ozbiljno zainteresovani za nabavku sistema FK 1000 ili FK 2000.
Medjutim treba izdvojiti 80-100 miliona dolara za nabavku; a to nije baš tako jednostavno. Nije to mali neplanirani trošak, ali situacija je takva da treba iskoristiti dobre odnose sa Kinom i što pre rešiti taj strateški problem. Ukoliko se odlučimo za nabavku tih sistema bilo bi dobro jer onda ne bi bila zaustavljena modernizacija PVO i jačanje odbrane zemlje. Moramo biti svesni da postoji mogućnost i konflikta Kine i Tajvana pa bi bilo dobro ukoliko dodje do porudzbine tih sistema da nam to što pre isporuče kako ne bi ostali i bez toga. Naša PVO recimo sa 3 baterije nekog od tih sistema bi bila zaista solidna, još ukoliko bi se za koju godinu eventualno isporučile i te 2 baterije Pancira koje su možda i naručene to bi nam baš značilo. Nebi trebalo isključiti ni opciju za nabavku Turskog sistema Hisar, jer strateške vojne nabavke su dobrim delom i politička strategija jedne zemlje sa kim će imati dobre odnose.

Fe

@Milan BG
To je odlicna ideja – ima i TEL i TELAR, TELAR ima 14 spremnih raketa (8+6) a TEL 21 (12+9) raketa, i to po 8 (12) sa aktivnim radarskim samonavodjenjem, i jos 6 (9) sa IIR (Imaging Infra Red) samonavodjenjem.

Veoma zanimljivo za borbu protiv rojeva dronova, baterija LY-70 od 2 TELAR + 4 TEL vozila ima spremnih 112 raketa – rojevi dronova i salve vodjenih raketa iz VBR veceg dometa mogu veoma lako da se ocekuju. Izgleda da su u neuspelim napadima na Zmijsko Ostrvo Ukrajinci koristili i veliki broj (komercijalnih?) dronova, da bi otezali rad PVO, ali ne i pravi roj – nije zabelezena medjusobna koordinacija samih dronova.

Nije nemoguce da se upari i FK-3 i sa LY-70, i sa Pancir-S1(M), dronovi su jeftini, potrosni materijal koji pravi nezanemarljivu stetu, sa ogromnim propagandnim potencijalom. U Ukrajini se uprkos svoj propagandi i cenzuri naziru konture buducih ratova – sve vec vidjeno (avioni + krstarece rakete) i jos ogroman broj dronova, mada jos nisu vidjeni pravi rojevi, plus veoma neprijatni napadi vodjenim kvazibalistickim raketama i projektilima.

Inace, to sve ne znaci da je moguce biti relativno bezbedan bez sistema PVO velikog dometa sa ozbiljnim antibalistickim/antihipersonicnim mogucnostima.

Re

– 20 kineskih aviona preletelo pola sveta i NATO zemalje u tajnoj misiji koja je iznenadila NATO. Vidi, ozbiljno, jel to neki vic ili šta.
– „Kina će biti ciljana zemlja“ – pazi, ako je Zapad rešio da cilja i Kinu, onda se našem svetu i budućnosti ne piše dobro.
– Problem opstanka zapadne civilizacije (čitaj bele rase) je izumiranje. Bela kuga koja izjeda sve zapadne države, i nas uključujići. Možeš imati milion aviona i tenkova, al ako nemaš ljudski resurs, sve je nevažno. To je i Ruski problem. Dok ti napraviš jedan avion u ostatku sveta se rodi milion dece, a tvoja se smanji za 100.000 stanovnika. To je problem. Izumiranje. A ne možeš da direktno ratuješ jel onda ode ceo svet. Muljaš, rovariš, uvodiš sankcije, spletkariš….i na kraju godine tamo negde su se rodili milioni ljudi, a ti samo gradiš staračke domove i računaš kako da isplatiš penzije.

Odgovori
An

Zadnji je cas, ali zadnji, da se po ubrzanom postupku, bez suvisnog visegodisnjeg natezanja i zatezanja pregovaranja(prenemaganja),cjenkanja i sl, nabave iz NR Kine znacajnije kolicine (2000-3000) raketa za PVO poput QW-12,16,18, ili 19, te 4-6 baterija sistema poput gore opisanih ili FM-2000, FM-3000 ako je razvoj istoga zavrsen. Tome bih svakako dodao znacajnije kolicine protivoklopnih raketa poput HJ-12. Ako bilo ko sumnja da ce sve vrlo brzo otici dodjavola taj nije sa ove planete ili je prespavao lekcije iz povijesti o zadnjih 5.000 godina sukoba medju ljudima,narodima i rasama. Sve to nabrojano odmah,sa kineskih stokova, sa kineskim instruktorima i gomilom rezervnih dijelova za slozenije sisteme. Pa cemo se ovdje onda obucavati i pripremati za nedaj boze. Ako nebo bude zatvoreno, a mi ostali sa strelom-2m, strelom-1m, ili maljutkom kao osnovnom protivoklopnom raketom…….zadnji je momenat da se nesto ucini.Pustite price za malu djecu da ovdje nece biti rata, zlo nikada ne spava, rata ce biti ako englezi odluce da ga naprave.

Odgovori
Mi

Do kraja leta Poljska sasvim sigurno će biti u ratu. U Belorusiji se ponovo koncentrišu velike snage. Zasigurno neće ponovo na Kijev . Ukrajina je pre zasićena lakim naoružanjem i ukopana u većim gradovima. Znači mora se rasteretiti linija fronta a Poljaci su trenutno bez ratnih zaliha(dali Ukrajini) novo još nije stiglo , nisu spremni za sukob velikih razmera u svakom slučaju. Avijacija koja je glavni adut NATO je na aerodromima i svi su u dometu krstarećih raketa. A nemaju ih gde skloniti….. Rumunija sledeća na redu. Moldavija je zemlja sa 80 posto Rumunskog stanovništva!!! Otcepljenim region Pridnestrovlje je sa Ruskim stanovništvom i ako se Rusiji ostvare planovi zajedno sa Odesom ulaze u RF i Ukrajina više nema izlaz na more. A Rumunija sasvim sigurno u ratu sa Rusijom. ……….

Vl

Rusi ocigledno nece moci da isporuce placeno pa bi bilo najbolje i najpostenije da vrate novac. Nabavke iz Rusije su okoncane 24.02, mogli su ovi nasi da to sve dovuku pre izbora, ali tako je to kad se gleda stranacka korist umesto drzavne.

Odgovori
Fe

@ Vlado

Šta je očigledno, a šta je izraz strahova od posledica nekih akcija koje su se mogle u jednom prošlom vremenu pokazaće budućnost.
Izvesno je da je istorija zero-sum game, da bi nekom svanulo nekim drugima mora i da se smrači…
Srbija se bar oprema, ne kako treba, ali bar nešto radi i ne bavi se samo iznalaženjem neprijatelja levo i desno kao neki, pouzdajući se u samo u tuđu snagu i dobru volju, i ne zasniva svu budućnost na “tužiću te njima, pa ćeš da vidiš”…

Pe

@Feline 1980-ih je bila serija naucne fantastike „Zvezdane staze“ gde se covek teleportitao sa jedne planete na drugu.Na primer, ako to proradi, mogli bi Rusi sve da posalju.
A kako sad stvari stoje,geografija i dalje ima znacaja…NATO zemlje da propuste ruski teretni avion?Pa za one stare tenkove smo godinama cekali dozvolu, a to je bilo pre agresije na Ukrajinu!

Ne

Ili se te pare mogu prebaciti na placanje energenata sto ce najverovatnije i da se desi.

Mi

Sve što se kupi u Rusiji prenese se u prijateljski zemlju npr. Iran,UAE,Indiju,Pakistan,Egipat,Alžir,…….i odatle avionom pravo na Batajnicu!! Bez ikakvih problema. Tu nije problem u dopremi oružja ,nego šta sa njim kad stigne? Sama nabavka oružja iz Rusije je direktno prst u oko USA i NATO. I za takav postupak će sigurno biti nekih posledica.

Le

Sve ovo iz daleke PRC je lepo i radi posao, ali meni je malo frka kad pogledam gume koje se koriste na FK-3… Što pre ih zameniti našim koje su daleko kvalitetnije i otpornije.

Odgovori
Va

Rusija će da nas kazni za ovu izdaju i okretanje kini ima da nas olade sa novom cenom gasa

Odgovori
Fe

@ Rex

Kina ciljana zemlja, jeste, samo nije sigurno da će oni koji ciljaju i da nadjačaju.
Sistemi PVO se kupuju od raznih proizvođača, dobro je da budu heterogeni da se ne desi da svi imaju npr problem da se lako ometaju u nekim uslovima i sl, pa budu relativno lako savladani istom metodom. Ko se plaši logistike nek se spremi da izdržava okupacione trupe i trpi njihove hirove.

Ne zavarati se trenutnim izgledom odnosa snaga – broj članica saveza nije neko merilo snage saveza, nego uticaja broja 1 – svaki savez je jak onoliko koliko i njegov hegemon, formalni savezi se i sklapaju da se malim zemljama u svojoj interesnoj sferi stave vojska i spoljna politika pod kontrolu. Ko misli da je NATO nešto i bez Amerike nek se zapita da li bi mogao da uopšte ostane u komadu bez nje, pojedinačne članice imaju i jako različite, i dobrano sučeljene interese… Npr Grčka i Turska, zašto bi npr jedna Nemačka trpela Makronovu političku snalažljivost – da DE pomaže u plaćanju a FR smišlja program, i sl… Ne bi se sve sukobile kao Turci i Grci, ali bi se brzo razišle.

Bolje se držati nastupajuće strane, uvek nude bolje uslove, Zapad ima takvih bankrotiranih klijenata kao što je Srbija i za izvoz – neće niko da kupi i nosi negde drugde celu ex-YU, inače ko zna gde bi se završilo.

Odgovori
Ro

Pa nije to normalno od svih drzava pored rusije i kine evo i srbija se naoruzava da nije mozda ugrozena od susjeda haha al ima namjeru po susjedima ?? dok se svet bavi sa tehnologijom ovi papci nene takete i ostalo zeljezo navoze boze sta zemlja sve drzi …

Odgovori
Mi

@Roki 😁pa sigurno ne kupujemo oružje zbog Istočnog Timora i Burkine Faso. Naravno da kupujemo zbog VAS,Albanaca i Bošnjaka. I naravno u slučaju da pokušate da sredite R. Srpsku ,Srbe na Kosovu,………naše vitalne interese, sigurno je da će biti po glavi suseda. Ne znam šta je tu čudno i ludo?

Sr

Roki
Naoruzava se i Madjarska. i Rumunija, i Bugarska. I jedna Svajcarska ulaze milijarde dolara samo na PVO i avione. Po tvojoj logici, a da nije ona ugrozena od suseda? Pa oni nikada nisu ratovali, za razliku od Balkana gde svakih 50 godina izbije rat.

Jo

Celu priču o tim kineskim transportima su malo napumpali novinari, željni senzacije. Zašto bi neko zabranio prelet kineskih transportnih aviona, bez obzira na to što oni pripadaju ratnom vazduhoplovstvu? Postoje pravila koja moraju da se poštuju, a koja važe za sve.

Odgovori
Mi

FK2000 pa mogu odmah i da počnu sa isporukom. Svakako treba da završe dostavu FK3. Pa što kvariti razradjen posao.👍 Za te pare mi možemo napraviti 1 Lazanski ili 2 Lazara3. Ili košta ko jedan T90M. A jedan pancir s košta od 15 mil$ pa naviše m oko 20mil$. Što se tiče kvaliteta sa obzirom da ima AESA radar ne može biti loše .Navodjenje raketa od sistema Tor sigurno je veliki plus. Za 200mil$ rešen problem PVO za dugo godina.

Odgovori
mi

fk2000 i ly-70, u kombinaciji ovi kineski sistrmi bi bili strah i trepet na balkanu

Odgovori
V-

jeftine kopije ruskih sustava koji su podbacili u Ukrajini……

kakav strah i trepet????

V-

Alo, ovo su jeftine kopije ruskih sustava koji se bas i nisu dokazali u Ukrajini…..

Jednostavno, smece

Odgovori
Pe

@V-K-O-K kao neko ko sna dobro Ruse- verujem da sami sistemi nisu toliko losi, koliko su Rusi slabo obuceni i ne umeju da ratuju.Ipak oni nikad nisu ratovalo protiv profesionalne armije, vec mlatili neke domoroce koji maksimalno imaju kalasnikov jos od Cecenije.
Cak mala Gruzija im je srusila strateski bombarder Tu-22 2008…

st

Aahahahahahha… Nikakve kopije nisu pogotovo ne FK 2000 ili LY-70 to su novi moderni sistemi. Ne brini za nase naoruzanje nego gledaj u svoje dvoriste! I po meni su odlici sistemi na kojima zapad nema nikakav upit zato se i brine!

V-

stex……sve kinesko je ruska kopija sto se oruzija tice.
razlike su u nijansama

Fe

Ne kupuje se ništa da bi se bilo “strah i trepet”, to treba da izbije razne ideacije iz glava dok se zvezde ne rasporede kako Bog zapoveda, a onda se izvadi potvrda iz Beijing-a, pa se vidi šta dalje. Živi bili pa videli!

Odgovori
Sr

Srbija je suverena zemlja i nema obaveze prema nikome, moze da kupuje sve sto je legalno. Medjutim, ovakve nabavke imaju velike regionalne odjeke. Zatim krene propaganda kako smo mi rusko-kineska ispostava u Evropi, kako gazimo americke/evropske interese itd. I zaista postanemo „laka meta“ za potkusurivanje. Onda se pojedini politicari zapadnih zemalja upale, i krene smaranje, pa se mi tu kao nesto objasnjavamo itd. To nam u ovom trenutku jednostavno nije potrebno.

Moje misljenje je da bi ipak nabavke oakvog tipa, iako ne bi donele nikakve formalne sankcije i sl. trebalo pauzirati i/ili traziti alternative kakve-takve na zapadnom trzistu. Da tehnicki gledano cesto nema „direktne alternative“ ali nama treba nesto sto je 1. moderno 2. vrsi posao 3. provereno. Hteli mi to da priznamo ili ne, trgovina i poslovanje nam zavisi od EU samim tim i zivot. Da bi sve ovo imalo smisla, mora da prati i politicku stranu odbrane.

Veliko postovanje za Kinu sa moje strane, ali ipak ne treba produbljivati saradnju u domenu odbrane jer su okolnosti za to veoma lose.

Odgovori
Pr

>> Srbija je suverena zemlja i nema obaveze prema nikome

To nije tacno, RS je potpisivanjem SSP postala pridruzena clanica EU i ima obaveze u skladu sa tim. Vi ste naravno „zaboravili“ na SSP jer vam se EU moguce ne dopada ali on je cinjenica…

Ne

Vidi se iz teksta da imate najbolju moguću nameru. Međutim ne ide to baš tako. Kupili ste kuću (fk3) i treba vam krov. Imate crep mladost (pancir) i razmišljate o Kikindi (fk1000/2000). A vi bi stavili malo mladost a malo salonit ili najlon da vam čuva kuću. Ne uklapa se to. Naravno da postoje problemi. Ja bih najviše volio da se sve uklopilo kako je zamišljeno pancir i fk3. Ali mora se naći neko rešenje. A sistemi fk3 i fk1000/2000 jesu kompatibilni. A posao sa Pancirima treba završiti čim bude moglo. Gospodin Zoran Vukosavljević je dao predlog kako bi mogli bezbolno premostiti problem zaštite sistema fk3 u na žalost datim okolnostima. Imamo sistem koji je samo 1/3 zaštićen što nije dobro. Nema adekvatne zamene na zapadu

Sr

Problem je sto za Pancir ili FK 1000-2000 nema pandama na zapadu. Pogotovo sto to zapadno nije provereno. Jedino provereno i to lose je Patriot, od strane Huta.

Sr

@Prolaznik
Netacno. Mi u okviru stabilizacije i pridruzivanja imamo uslove za napredovanje i konacno pridruzivanje, ali nemamo pravno-obavezujuci sporazum spoljne politike kao clanice. Te jedina posledica je zamrzavanje pregovora o pridruzivanje, ali Srbiju niko ne moze pravno da tereti za svoju politiku, kao sto bi mogao neku clanicu koja zakone EU prekrsi. E u tome je razlika.

Tako da, Srbija nema obavezu, ali drzavni vrh ima obavezu prema gradjanima da ispuni odredjena ocekivanja, a ta ocekivanja ne ukljucuju eventualne penale ili pritiske zbog neke gluposti. Ok vojsci oprema treba, ali trziste je mnogo sire od istoka.

Sr

@Nenad
Nisam gradjevinac, ne znam ni sta je salonit, ali u elektroniku i softver se po malo i „razumem“. Ne znam sta podrazumevate pod „kompatibilni“. Koji tacno to komunikacijski standard i softverski paket koriste sistemi koje ste nabrojali? Kakav to Data-Link NR Kina nudi u izvozu? Kako se on zove i kome je prodat? Manite me sa pricom „kompatibilnio“, to su samo pretpostavke.

FK-3 i Pancir S-1 nisu „kompatibilni“, pa je uvezivanje prepusteno korisniku, u ovom slucaju VS tj. MO, da resi. Srbija ne raspolaze sa bog zna koliko baterija FK-3 da joj treba alternativa trenutacnim Pancir S1.

Ako vas bas zanima moje misljenje, najbolje bi bilo da sistemi Pasars dobiju nove 3D AESA radare koji bi automatizovanoj kupoli davali parametre cilja te da se po visini i azimutu automatski nivelisu(trenutno je samo u jednoj osi). To bi 1. drasticno povecalo preciznost i efektivnost, 2. drasticno povecalo bezbednost jer nisandzija ne bi sedeo u kupoli i bio glineni golub za neki projektil koji bi se eventualno „provukao“. Na taj sistem je onda smisleno kasnije dodati i „raketni“ deo bio on EO(Mistral) ili radarski.

Sto se tice PVO sistema postoje NASAMS, NASAMS 2, Mica VL, Mistral Atlas, Spyder MR/LR itd.

Ne bih provocirao Evropu sa kineskom vojnom tehnologijom iskreno. Saradnju na drugim poljima apsolutno treba nastaviti.

Ma

Ako iko ovo cita iz vojnih sluzbi …
Ovaj forum je ono najbolje sto moze da se cuje i procita od zaljubljenika .
Strucnjaka bivsih a i sadasnjih…
I svi su zabrinuti pocevsi od mene…
Hitno ..hitno hitno upotrebiti sve moguce i nemoguce situacije.prijateljstva i sredstva jer nemojmo ponovo da budemo iznenadjeni sto hoce da nas gaze.
Kupiti novo savremeno hitno .
Sta god i gde god samo da stigne ovde ..a posle ce mo lako.
Sta nam bog da..

Odgovori
HQ

FK-1000 i FK-2000 nisu usli u serijsku proizvodnju i nema smisla kockati se sa njima.
Po gabaritima su preveliki.
Kome je do cevne – imace domaci PASARS.
Za sve ostalo tu je kineski HQ-17A, kineska kopija Tor-M2.
Gadja istovremeno 4 cilja, jako mobilan na 6×6 vozilu.
Domet 15km po daljini i 10km po visini.
Usao u serijsku proizvodnju, proveren u praksi, odlicnih karakteristika i veoma pristojnih gabarita.

Odgovori
Fe

@ HQ-17A

FK-2000 sa aktivnim radarskim samonavođenjem je kao Spejs Šatl u odnosu na čamac iz kamenog doba kad se uporedi sa Pasarsom i prepotopskim Bofijem i K-13, Žirafu sa cevima i osciloskopom i da ne pominjem… Da se obori avion ili dron ne moraš baš da budeš doktor nauka merne tehnike, i to ako nema ometanja i ako ne izađe iz zone dejstva dok ga nanišaniš…

Baš za taj Pasars nam treba bar nekoliko tona Imaging IR senzora, kupimo LY-70 i tražimo još dodatnih IIR senzora za Pasarsove rakete, i tehničku pomoć u sprezanju sa kineskim sistemima koji imaju radare.

Sledeći rat dobijaju dronovi, kao što su II Sv Rat u Francuskoj dobili tenkovi. Zašto da budemo pregaženi i sto prvi put? Zamisli rojeve dronova kamikaza koji jurišaju na sve što se mrda ili liči na tenk, bunker, kuću – e to je rat budućnosti. Previše smo mnogo plaćali vojnu slabost tokom istorije…

Da se pitam, nakupovao bih i ruskih i kineskih PVO sistema u većem broju i proizvodio krstateće i balističke rakete na hiljade. Za dovoljno brojnu avijaciju nemamo novca, a ako radimo isto što i okruženje upadamo u problem što se ima bitno manje novca, pa ako sve bude kao kod suseda ima da budemo 4-5 puta slabiji u samom startu. Pa uzmi u obzir da mogu da počnu da se “šalju poruke” i potvrđuju statusi regionalnih sila…

Odgovori
Š

Ja bi se malo bazirao na Tursku I Izrael što se tiče pvo sistema imaju oni dosta ratova znaju oni da naprave opasno dobre stvari, nek je skuplja al bar provereno radi,treba malo I tom smenu gledati jbg skupo je ali efikasno I dokazano, malo Turci barjakyari malo Izrael pvo pa isplati se.

Odgovori
Yo

Nama trebaju dronovi integrisani u pvo sistem sposoban da detektuje sve pretnje i koji mogu sa sobim da dignu 2-4 savremene v-v rakete, da lete nisko i da ih pogone elektromotori (baterije) i da autonomno lete bar 1-2 sata…
Treba nam i mogućnost da sami sebi proizvedemo što je moguće više svega što nam je potrebno – i tu ne treba štedeti pare na licence i sl. – naročito ako se radi o komponentama koje se (ne)modifikovane mogu koristiti na različitim sredstvima.
Kada/ako to postignemo – možemo imati suverenu ekonomsku, spoljnu i unutrašnju politiku u meri u kojoj poželimo.
Nikako u neki širi koncept tzv. kolektivne bezbednosti – nema tu leba – ni bezbednosti…
Kineska tehnika može biti pun pogodak – ali tek nakon 2030. – jer se još uvek bave kopiranjem i/li hibridizacijom različitih ruskih i američkih sistema u pokušaju da ih pristignu.
Mnogo ulažu u obrazovanje i bazične nauke i to će rezultirati značajnim tehnološkim pomacima – ali to zahteva vremena i znak toga će biti novi i originalni proizvodi koji nisu prevashodno bazirani na tuđim rešenjima…

Odgovori
St

Neko pomene LY-70 i mislim da je osoba u pravu jer srbiji ipak trebaju i sistemi srednjeg dometa. Time bi se postigla velika zilavost na srednjim razdaljinama i onemogucio manevarski prostor avionima. Ja bi isao na FK-1000 i na veci broj tih sistema nego FK-2000 jer su razlike minimalne. HQ17 je takodje mnogo zanimljiv i mozda cak i bolje resenje.mozda bi jih zajedno stavio sa ly-70.
U buduce treba uloziti i u elektropticke sisteme sa automatskim prepoznavanjem ciljeva (dronova i helikoptera prvenstveno) i mozda neke male aesa lpi radare sa zapada (ima jih od svedjana recimo). Sve to uvezati i uraditi izuzetno distribuiranu i uveliko pasivnu pvo. Ti sistemi bi davali podatke manpadsima, pasarsima sa rln ic..

Odgovori
Tr

Кинеска пљуцкалица и ништа више од тог.ломара као и свака друга.баш ме интересује шта би Кинези имали од наоружања без руских и западних копија

Odgovori
Cl

Pitanje gdinu Vukosavljeviću, šta mislite o ,,premrežavanju“ planinskih vrhova zemlje u sl.sukoba sa ,,malim,mobilnim sistemima“ zasnovanim na Malom Milošu uz optoelektronski dnevno-noćni sistem i nošenja rln-ic 170/igla/mistral varijanti ? – Nadmorska visina+domet dorađenih raketa po visini i daljini+mobilnost sistema uz opslužioce (2 operatera/mehaničara)+informaciona umreženost za dejstvo po regionu koji štiti plus lako manevrisanje i menjanje položaja? Jeftinije,efikasnije rešenje za niskoleteće ciljeve,pgm,helikoptere, pokrivenost teritorije? Samo ideja laika.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor