Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je obnovila transportnu avijaciju, ali posao nije završen: Hoće li se zameniti i najstariji avion u RV i PVO – laki transporter An-2?

15. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

13. mar 2024

[REPORTAŽA] U Avijacijskom Muzeju Malte

13. mar 2024

Vučić: Cilj da do kraja godine imamo 5.000 dronova-kamikaza Komarac, ispitivanje planirajućih avio-bombi za Orao i MiG-29 ako treba u Egiptu

11. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina će u ovoj godini pokušati sa novom kontraofanzivom, ruska Crnomorska flota ostala bez još jednog vrednog broda

8. mar 2024

[ANALIZA] Srbija je nabavila veliki broj vojnih helikoptera, ali najmanje onih najpotrebnijih

8. mar 2024

Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije

5. mar 2024

Albaniji isporučene turske izviđačko-borbene besposadne letelice Bajraktar

4. mar 2024

[EKSKLUZIVNO] Premijera najvećeg FPV drona kompanije PRDC do sada: Mantis sa minom kalibra 120 milimetara

1. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

1. mar 2024

[ANALIZA] Koliko se vojnih aviona i helikoptera proizvede i isporuči ruskoj vojsci?

28. feb 2024

Vijesti: Crna Gora namerava da nabavi novi laki prenosni sistem PVO, razmišlja se i o nabavci anti-dron sistema

27. feb 2024
Hrvatska najverovatnije nabavlja sisteme PVO malog i srednjeg dometa francuskog proizvođača MBDA
Francuski raketni sistem Mistral 3 malog dometa koji bi se uskoro mogao naći u hrvatskoj vojsci / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Hrvatska najverovatnije nabavlja sisteme PVO malog i srednjeg dometa francuskog proizvođača MBDA

Jedna od glavnih tema prošle nedelje u hrvatskoj javnosti bila je potencijalna nabavka novih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu (PVO) kojim bi bila opremljena vojska ove države. Tako je ‘‘Jutarnji list‘‘, pozivajući se na neimenovan izvor u hrvatskom Ministarstvu odbrane, objavio da se sa Francuskom finalizuje kupovina sistema PVO malog i srednjeg dometa i navodi da postoje procene o ceni od oko 500 miliona evra.

Hrvatski list dakle piše da je ministar obrane Mario Banožić pretprošle nedelje otkrio da se već sedam meseci pregovara sa Francuskom o modernizaciji hrvatske PVO, da su već osigurana materijalna sredstva za opremanje jedne baterije, kao i da je cilj da se za veoma kratko vreme osiguraju sredstva za pet baterija. Jutarnji je izneo i koji tipovi sistema bi bili nabavljeni, nezvanično bi to prvo bio sistem malog dometa kompanije MBDA tipa Mistral 3 čija bi isporuka bila završena do 2024. godine, a potom i sistem srednjeg dometa tipa MICA VL istog proizvođača sa rokom isporuke do 2026.

Portal Obris je prošle nedelje preneo i odgovor hrvatskog ministra odbrane na pitanje o ovoj temi koje je postavila članica Odbora za odbranu hrvatskog Sabora Željka Antunović. Banožić je kazao da se nakon pada drona u martu, krenulo u pregovore oko nabavke sistema PVO malog dometa i da očekuje da će ti sistemi biti u Hrvatskoj do kraja ove godine. Takođe, ministar očekuje i da će se u sledećem budžetu obezbediti sredstva i za sistem PVO srednjeg dometa, kao i da se ne isključuje mogučnost da se Hrvatska u budućnosti uključi u NATO inicijativu ‘‘European Sky Shield‘‘ koja se bazira na zajedničkom ulaganju u sisteme PVO, kako bi Hrvatska nabavila i sistem velikog dometa.

Nabavka savremenih sistema PVO za hrvatsku vojsku ponovo je pokrenuta tek ove godine, nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata i pada bespilotne letelice na Zagreb koja je sasvim sigurno doletela iz Ukrajine, a koju slabo i neadekvatno opremljena hrvatska PVO nije imala šanse da obori. U hrvatskim medijima se prethodno još 2011. godine pojavila informacija da je Hrvatska zainteresovana za polovne norveške raketne sisteme PVO NASAMS, a priča je ponovo aktuelizovana krajem 2015. godine.

Prema tada aktuelnom planu razvoja hrvatske vojske u periodu od 2015-2024. trebalo je izvršiti modernizaciju osmatračkih radara FPS-117, povući iz naoružanja zastare raketne sistema PVO, ali i nabaviti lake prenosive sistema PVO malog dometa, kao i raketne sistema PVO srednjeg dometa. U tim planovima je kao okvirni rok nabavke sistema srednjeg dometa, bio naveden kraj 2024. godine. Nabavka novih savremenih sistema PVO malog i srednjeg dometa će sasvim sigurno značajno unaprediti PVO Hrvatske koja je do sada raspolagala samo sa protivavionskim topovima, lakim prenosivim i lakim mobilnim sistemima PVO malog dometa.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Bilo je i vrijeme. Po spomenutom iznosu (500mil) čini se da će se nabaviti i smisleni broj sistema malog i srednjeg dometa pa ajmo reći da ima smisla.

Odgovori
Ma

2026. počinje serijska proizvodnja MICA NG rakete, a to je već onda ozbiljan SHORAD na rubu srednjeg dometa jer raketa navodno lovi ciljeve preko 40 km. Nova raketa ima veću IR osjetljivost, ali i AESA tragač za bolju (pametniju) detekciju.

om

Konačno…idemo polako i temeljito jer nemamo ama baš ništa i to se sada ispostavlja kao dobro. Kratki sistemi mogu doći i iz nekih drugih izvora slobodno, a srednji MICA već je integriran na Rafalima i logistički je razumljiv. Upitna je samo broj baterija-bitnica u budućnosti i njihov raspored kao i količina raketa. Što se pak tiče dalekog dometa i radarske slikae u širem smislu tu možemo participirati sa novonastalom idejom o Europskom štitu. Sve u svemu ok. Nadam se da će uskoro doći i dronovi na red kao i jeftinija antidron obrana i ometanje ali to će biti posao za novoosnovani centar u Istri.

Odgovori
Ma

I Mistral3 se po defaultu uvezuje s MICA VL(NG) sustavom PZO, što je velika prednost jer tako praviš povezanu slojevitu PZO.

Re

Svaka cast komsije.MICA VL je izuzetan PVO sistem srednjeg dometa sa aktivnim radarskim navodjenjem i infracrvenim navodjenjem.Glava rakete ima veoma visoku fragmentaciju.Veoma pametan potez Hrvatske sto dokazuje da je veoma ozbiljna drzava…

Odgovori
Mi

Nakon odustajanja od F16 bilo je i logicno da od pominjanog NASAMS nece biti nista. Sva prica o uspostavljenom strateskom partnerstvu sa Francuskom kupovinom njihovih zrakoplova jasno je kazala u kom smjeru se ide. PZO sustavi svojom kompleksnoscu kao i zrakoplovi sigurno traze neki vid politickog partnerstva i sa zemljom proizvodjaca, a ne samo firmom proizvodjacem. Iako je u Hr. to politicko i stratesko partnerstvo mislim prenaglaseno i data mu je vaznost koju nema bar gledajuci s francuske strane. U svakom slucaju bez obzira na oarnestvo ili ne, nije los izbor. Nadam se da ce do isporuke MICA VL vec krenuti verzija MICA NG sa povecanim dometom.

Odgovori
Iv

VL MICA NG će trebati samo nadogradu softvera, dok će nove rakete biti istih dimenzija kao i stare, tako da će samo trebati nadokupiti dodatne NG rakete nakon 2026.

Mi

Softver i nadogradnja boostera

Nj

Odlican potez sto se tice logistike. MICA na Rafalima, MICA zemlja-zrak, a u dogledno vrijeme slijedi nabavka korvete za mornaricu na koju se također kao PZO moze integrirati MICA. Sto se jos mornarice tice, Mistral se moze postaviti na fiksne lansere na nove obalne ophodne brodove.

Odgovori
al

Jedno je svakako sigurno, a to je da Hrvatska mora sto pre da obezbedi svoje nebo i to prvenstveno PVO sistemima srednjeg dometa kojih treba nabaviti u bar 4 diviziona.

Misljenja sam da je najbolji izbor za Hrvatsku isti onaj za koji su se odlucili madjari, drugim recima sistem NASAMS 3.

Odgovori
Ed

Madjari vec imaju u upotrebi AMRAME na Gripšenima, tako da je njima ta nabavka logicnija. HR buduci c eimat MICE u uporabi na RAfALIMA, logicije je da ide u nabavku MICA-e

Ma

Zašto ako je NASAMS 3 skuplji, a rakete neće biti iste kao one na hrvatskim Rafaleima (što je ogromna logistička mana koju treba izbjegavati ako se može) ?

al

U pravu ste, zaboravio sam da postoji nova verzija sistema MICA (NG) sa dometom od 40km.

Logicniji je izbor od NASAMS-a kada se uzme u obzir da Hrvatska nabavlja francuske Rafale za HRZ.

PS

Neće se osevapiti za ove pare. Mi smo kupili šaku Mistrala za 50 miliona. Cena im je astronomska. Ako dodamo i sistem srednjeg dometa, jasno je da to nije ništa mnogo za te pare. Dobri su to sistemi, nema spora ali cena paprena.

Odgovori
Iv

4 baterije VL MICA dođu oko 460 milijuna, MISTRALE Mk3 (nekih 35 lansera + rakete) se kupuje za nekih 50ak milijuna.

Ni

@Ivan

Rakete za skupe kao sv. Petra kajgana. Samo za rakete, za te 4 baterije koje pominjes, treba 150 miliona, a mozda i vise. Ako se i kupi, kupice jednu, max. dve baterije VL MICA.

Mi

Kupuje se za 500 miliona eura pa sad racunaj koliko baterija

Ni

@Mislav

Pa vidis da racunam. Ako se kupuje za 500 miliona, a rakete papreno skupe, nije tesko zakljuciti da ce se kupiti jedna, max. dve baterije.
Pa onda Mistrali takodje skupi, pa onda dodatne rakete jer niko ne kupuje raketa taman da ima da ‘napuni’ kupljene lansere. Mora nesto i za skladiste, da se povremeno vezba itd.

Mi

Pa ne valja ti racunica. Za 500 miliona izaci ve 4 baterije Mica i Mistral

Mi

Maroko je prije 2.g. platio dvije baterije 192 miliona eura. Tu je osim Mica VL bilo i drugog naoruzanja i opreme. Znaci jedna baterija je dobrano ispod 100 miliona. Obicno se uzima raketa za dvije popune. Koliko ce raketa Hrvatska nabaviti vidjet ce se u ovisnosti od Rafala koje koriste istu raketu. Po potrebi moze ih se koristiti i prebacivati bilo za zrakoplove bilo pzo lansere. Kad dodju korvete vjerovatno ce i one imati MICA rakete pa bi mornarica i zrakoplovstvo i pzo mogli koristiti isto skladiste da tako kazem. Iznos od 500 miliona bi po tome bio dovoljan zab4 baterije kako se nesluzbeno i pominje plus Mistral. Naravno ovih 500 miliona je samo za pzo, a ne Rafale i korveteq.

Ni

@Mislav

Pusti Maroko i sta je bilo pre dve godine, sad su cene ‘malo’ vece. Uostalom Maroko je tada narucio solidnu kolicinu francuskih samohodnih haubica pa su verovatno dobili neki popust.
Pogledaj samo cene raketa pa izracunaj, ako vec moja racunica ne valja.
Dve baterije max, cetiri nemoguca misija za Hr. Cak sta vise ubedjen sam da mozda nece biti ni dve baterije vec jedna, a ostalo Mistrali jer oni mogu da se kacaju na sve, od Patrije i manjih tockasa pa sve do brodica.

Mi

Pa to i ja kazem u toj cijeni je i solidan broj haubica. Baterija nije iznad 100 miliona i 4 migu proci ladno, mozda i pet.

Mi

Potrosit ce se 500 miliona za tu namjenu i to nece biti samo dvije budi siguran. Hrvatska za razliku od Srbije ne kupuje uzorke oruzja vec kad odrijesi kesu onda zavrsi komplet nabavku. Samo gledaj.

Ni

@Mislav

Haubice nisu uracunate u tu cenu, ali su tada kupili i solidan broj haubica i verovato je pao neki popust. Od tad proslo je skoro 3 godine, cene koje su i tad bile velike sada su jos vece. Pogotovo rakete koje su papreno skupe.

To sta ce se potrositi ili nece jos uvek je na nivou novinskih nagadjanja, a znas i sam da se kod vas decenijama po novinama nabavlja svasta nesto i na kraju nista.
Sto se Srbije tice, Srbija je zadnjih nekoliko godina potrosila na naoruzanje vise nego hrvatska zadnjih 20 godina. Tako da ne znam o kakvom dresenju kese pises, jedino ako pod dresenje kese racunas donirano polovno naoruzanje, ili nabavku par desetina Hellfire raketa….Eto toliko o kupovini na ‘uzorke’.

Mi

Kupovina na uzorke je par komada ovoga pa par onoga. Hrvatska kad je nabavljala nabavila je oklopne tockase odmah, odmah dogovirila bradly u kolicini koju treba, Kiowe odmah eskadrila, Rafale eskadrila, orva rata vec uplacena. Isto ce biti inza pzonsustave. Cifra od 500 miliona je potvrdjena od ministra. Evo vidjecemo koliko ce trajati vasa nabava. Kaze da su pregovori za Rafale poodmakli. Gledacemo kad cete ih i dogoviriti ili ce ostati na prici godinama.

Mi

Eto koliko baterija pancira je Srbija kupila i da li je odjednom zavrsila u tom segmentu. Pa Mi 35 su kupovani tako i jos nije kompletirana eskadrila, o lazarima, milosima da ne govorim. Korneti isto…

Ni

@Mislav

Ti si u svom komentaru savrseno opisao Hr. Nabavka par desetina Hellfire raketa, naoruzavanje tricavih 8 Patria 30mm topom (samo ta prica vrti se 10 godina), nabavka 2 Blek Houka, baterija polovnih samohodnih haubica, dva polovna broda od Finske koje su Finci povukli iz upotrebe. I kao slag na tortu, donacije polovne tehnike pokusavas da predstavis kao kupovinu (Kajove, Bredli).
Hr od raspada SFRJ nije nabavila nista kapitalno za svoju vojsku. Vasi ministri su svasta nesto potvrdljivali, od VBR M-270, preko F-16 Barak, Leopard tenkova i cega sve ne.

Sto se tice nabavke aviona za Srbiju, pre nego sto krenes da nagadjas da te podsetim da se prica o nabavci aviona za Hr vrti jos od 1997/8 godine. Izvozase se svi avioni 4-e generacije, a i dalje se leti na MiG-21…

Ne

Nakon toga do 2030. kupiti 5-6 baterija Aster 30. Time se dobiva puna slojevita PZO od dugog do kratkog dometa plus Rafali.
Koštalo bi sve zajedno, PZO + avioni, oko 3,5 milijarde eura kroz rate na 10-15 godina, što se ne bi osjetilo, a postali bi stup NATO obrane u ovom dijelu Europe.

Odgovori
K

Ma da, 5-6 baterija SAMP/T sustava, kad ih Francuska ima samo 10, kako ne. Ja bi svakako volio da RH nabavi SAMP/T nakon Mistrala i MICA VL, ali nekako sumnjam. A i ako se nekim cudom takav izdatak i odobri (to su vec jako skupi sustavi, a treba negdje pronaci i ljude da njima upravljaju, i njihovu obuku platiti), sumnjam da ce biti nabavljeno vise od tri baterije, taman da se pokriju tri glavna tezista drave (centar, istok, jug).

Iv

Ako nabavi SAMP-T to će biti max 1 baterija, pored 4-5 baterija VL Mica NG i još ako se realizira nabava novih korveta za mornaricu koje bi isto imale VL MICA, SAMP-T neće biti ni potreban.

Be

Srednji domet će sigurno biti VL MICA, gdje se koriste iste rakete za Rafale, pa jednostavno kupiš zalihu, gdje ne trebaš izmišljati toplu vodu. Više me zanima koji sistem dugog dometa će se uzeti sljedeće godine. Patria sistem sigurno ne, preskupi sistem.

Odgovori
Bo

Neka mi neko objasni kako Mica sa dometom od 20 km moze biti srednji domet, a Pancir sa istim dometom, i vecim po visini je pvo malog dometa?

А

@Boban

У развоју је НГ верзија са дупло већим дометом, која ће моћи да се испаљује из истог лансера као и садашње.

Iv

Misli na buduću NG verziju s dometom 40+ km koja ulazi u aktivnu uporabu 2026. Godine ali postoji i opcija kupovine SAMP-T

Be

Mislio sam da će ljudi odmah zaključiti o čemu govorim, ali dobro, drugi su ispisali.

R2

Davi’s Sling nadam se!

Ke

Iducu godinu sigurno se ne uzima PZO dugog dometa, to ce tek za par godina na red, ako i onda…

Mi

Za dugi domet jos ima vremena da se Hrvatska ukljuci u europski zajednicki projekat nabavke koji pocinje. Za kratki i srednji domet je bilo kasno da se ceka jer su nakon pada drona odmah zapoceti pregovori sa francuzima, a koji su vec dobrano odmakli.

mr

Iskustvo iz najnovijeg rata nam pokazuje da zasićenje vap dronovima samoubicama, brzo iscrpi potencijale pvo. Ako su u pitanju mistrali, jedan košta višestruko više od drona. Svaka računica tu pada u vodu.

Odgovori
А

@mr

Za što je moguće efikasniju i savremenu PV odbranu je potrebno integrisati i savremene artiljerijske sisteme PVO, elektronskog ratova, a u budućnosti i lasere.

Da

U računicu moraš dodati štetu koju dron napravi kada pogodi cilj.

22

Da, ali zato cilj koji dron pogodi zna da košta mnogo više od PVO sistema.

mr

Za dronove je bolji starstreak, po mom mišljenju. Dronovi imaju mali ic odraz i često ih promašuju sa ic navodjenim projektilima. Starstreak se navodi laserskim snopom, vizuelno, a zastrašujuće je precizan. Rusi su izgubili mnogo helikoptera zbog ovog sistema.

Ke

„Iskustvo iz najnovijeg rata nam pokazuje da zasićenje vap dronovima samoubicama, brzo iscrpi potencijale pvo. Ako su u pitanju mistrali, jedan košta višestruko više od drona. Svaka računica tu pada u vodu.“ – to podrazumijeva manjkavost ili nedostatak slojevite obrane. Ukrajinski primjer nije bas idealan, jer je to duga boisnica i tesko je pokriti slojevito sa PZO teren kojeg treba braniti. Njima kronicno nedostaje još dosta sustava, tako da se za sada takvi dronovi provlace kroz linije obrane i pogađaju ciljeve…

Be

Kekinjak…jedno pitanje.

Koliko kosta taj Mistral u odnosu na potencijalno ugrozen cilj?

Nemas pojma

Nije ni cudo sto si na dopunskoj nastavi

Ni

@Beduin

Samo sto ‘ugrozenih ciljeva’ ima koliko hoces, i nemoguce ih je sve stititi (vidi primer S. Arabije, Ukrajine itd.). Jednostavno je tako, budzet ne dozvoljava, a sve i da budzet dozvoljava nabavku veceg broja PV sistema opet imamo primer S. Arabije koja ima svasta nesto pa opet vidimo da imaju velikih problema da se odbrane od letelica/raketa koje koriste Huti.
Dakle, itekako se mora voditi o ceni ili bolje receno kvantitetu (to sam pisao na T6 jos dok jet u SIriji buktao), pogotovo manje drzave sa ogranicenim vojnim budzetom, jer veliki broj takvih drzava ne moze sebi priustiti da gadja jeftinu metu (recimo ove iranske letece kosacice) skupom raketom. Pre ili kasnije se sve to ispuca, a onda sta?
A kao drugo, ni jedan sistem ma koliko kostao ne garantuje 100% odbranu, pa tako i Mistral….

om

Što se tiće dronova tu ima još dosta toga što treba naučiti, a prilika za to je i ovaj nesretni rat. Dronovi se mogu uništavati na razne načine a najgora varijanta je preskupi sistem. Dakle vidimo da je to moguće čak i puščanom vatrom. Ali pustimo sad dronovi će dovesti do antidron odgovora.
A tu onda dolazi do mogućnosti
elektromagnetskog ometanja, upada na frekvencije i preuzimanja kontrole nad dronom itd…
To je područje koje se još istražuje ali jedno je sigurno da dronove u budućnosti nećemo uništavati skupim sistemima, pa će Mistral opravdati svoju cijenu.

Odgovori
Yo

Deluje mi da za dronove neće biti adekvatnog odgovora – jer će i oni evoluirati u smeru da postaju neuhvatljivi kako za radarski tako i za ic zahvat.
Leteće još niže sa još hladnijim motorima, sa sve jeftinijim materijalima i kvalitetnijim a jeftinijim pogonima, nosiće više exploziva a biće sve jeftiniji…
Mislim tako zato što već postoje tehnologije – koje će se samo usavršiti za vojnu namenu.
Ruski pvo će se držati protiv (rojeva) dronova još neko vreme nakon ostalih – jer su Rusi najviše i ulagali love I rada u takve sisteme, ali će i oni biti prevladani bez neke tehnološke revolucije pvo-a kako na nivou otkrivanja, tako i u smislu isplative eliminacije dronova…
U jatu neki dronovi mogu imati i zadatak da se ustreme i na detektovane pvo sisteme protivnika – naročito ako dejstvuju protiv njih – i to potpuno autonomno i bez ikakve veze koja bi se eventualno mogla ometati/hakovati…

ma

Yoda: naravno da će se PZO razviti za dronove. I tu će najviše igrati elektronika (dakle Rusi nemaju šanse).
Vjerojatno u 2-3 smjera, jedno je elektronsko ometanje za navodjene dronove a drugo su protuavionski topovi kojima treba prilagoditi radare i elektroniku specijalno za dronove. Top je jeftin i dostatan za dronove.
Treće su rakete za veće i skupe dronove.
U svemu tome ruski sistemi ostaju potpuno zastarjeli jer sve zavisi o elektronici do koje Rusi više ne mogu, bar ne u bitnim količinama.za proizvodnju (samo par maketa za diktatorske parade kao i dosad).

YP

@max
Čemu takvo dezinformisanje u pogledu Rusa i elektronike. Ruska elektronika je po nekim komentatorima na nivou Čajavec televizora iz 1958 godine. Svakako nije „cutting edge“, ali ni ne zaostaje baš toliko s obzirom da im je istočno tržište i dalje otvoreno.

Elektronika i Putinovo zdravlje su bili bitni oslonci na koje se oslanjala zapadna propaganda. Pošto je Putin preživeo sve poznate i nepoznate bolesti do sada, vreme je i da priča o elektronici ode u zaborav i da počne realno da se izveštava, jer se sve vreme stiče utisak da Rusi samo što nisu pukli, još samo malo, malo… Za to vreme ljudi masovno ginu i svet klizi u ozbiljnu krizu. Shvatam da je za moral Ukrajinaca bitan i ovaj aspekt, ali mi nismo Ukrajinci.

Mi

A sta to koristite od ruske elektronike.

YP

Rusi nisu poznati po potrošačkoj elektronici na koju obično svi misle. Sa druge strane imaju čitavo tržište Kine da nabavljaju šta god žele od njihovih kompanija (od elementarnih stvari, pa do procesora). Od Rusa mi je jedino poznat Baikal electronics, ali nisam u tim vodama da bih znao nešto više.
I onako SAD osetljivu elektroniku dele samo sa saveznicima, dok neke stvari čuvaju maltene i od sebe samih, pa prema tome ništa od toga nije ni pre bilo dostupno Rusima.

Yo

@Mislav
Po toj logici se za koju godinu može postaviti i pitanje – šta koristite od ruskih energenata – pa tvrditi da ih Rusi nemaju…
Rusi skoro čitav vek imaju sopstveni kosmički program i zasigurno imaju potrebnu elektroniku za svoju vojsku.
Turci im npr. hvale na sav glas S-400, da nisu ni sanjali da postoji nešto tako dobro u pvo segmentu – koji teško da ima makar jednu stranu komponentu – i radi na struju i elektroniku…
To što mi ovde nemamo ruske aparate po domaćinstvima, mada lično znam neke prezadovoljne majstore sa vrhunskim aparatima za varenje po najnovijim tehnologijama, ne znači da treba da prizivamo uvoz ruske tehnike na ukrajinski način…

Г

@Јода
За нови Панцир је већ била у развоју распрскавајућа темпирна муниција која прави такорећи завесу у ваздуху. Можда је то сад због рата успорено али они су већ кренули да раде нешто по том питању.

Ni

@Mislav

Kakva ruska elektronika, njihovi sateliti, rakete, podmornice, brodovi, avioni, helikopteri, PV sistemi itd. rade na kurblu.
Smesan komentar.
Usput, jel tebi kuca puna aparata i tehnike na kojoj pise ‘Made in USA’ ili ‘Made in China’?

Sr

@YPT
Ne poznajete materiju, evo kratak rezime: Rusi „imaju“ baznu elektroniku, isto kao sto je „imaju“ i Kinezi, a to podrazumeva da sve od razvojnog softvera, dizajna i verfikacije preko silicijumskih ploca do finalne proizvodnje se radi iskljucivo na masinama i softveru iz: EU, SAD, Japana i Koreje, to je to. Cak i cuveni tajvanski TSMC ne moze da funkcionise bez dobavljaca iz Evrope i Japana jer su oni krucijalni i ne postoji niko drugi. Jedini koji samostalno nesto jos uvek mogu su Amerikanci.

Dakle, pod ovakvim sankcijama, Rusija ne moze nista od napredne elektronike da proizvede(pod „napredne“ misli se nesto na istom ili da kasni najvise 10 godina u odnosu na zapadne konkurente). Cisto da vam stavim u perspektivu stvar, najnapredniji ruski cip je na litografiji od 90nm(koju su kupili iz inostranstva), da vam bude jasnije sta je to: Pentium-M iz 2004 godine je na toj tehnologiji! Vec nekoliko godina kruzi vest o „breakthrough“ do 65nm litografije, ali jos uvek je u „razvojnoj fazi“. 65nm je TSMC prodavao 2005! Sad je 2022, nadam se da vam je jasno sto to znaci.

Ti Baikal/Elbrus cipovi koje pominjete su se pravili u Tajvanu do feb. ove godine, u Rusiji ne postoji fabrika za tako nesto.

U toj industriji nije cak toliko ni bitno da li nesto mozete da proizvedete u laboratorijskim uslovima, vec koliko pouzdano i isplativo? Dakle nije dovoljno da vam uspe eksperiment i „eto proizvodnje“, ne ide, dug je put do toga i niko vam nece dati tehnologiju za sve pare ovog sveta.

Daleko od toga da Rusija ne moze da bude medju tehnoloski najnaprednijim zemljama sveta i u toj oblasti, moze, ali to zahteva odredjene uslove koji trenutno ne postoje.

Evo kako izgleda najnaprednija varijanta Mi-8 za elektronsko ratovanje, pa vi sami procenite koliko je to izmedju Intela i Cajaveca https://www.thedrive.com/uploads/2022/10/07/8-Mi-8MTPR-1-Rychag-operator-postcKNIRTI.jpg?auto=webp&optimize=high&quality=70&width=1440

Mi

Nikola,

Znate dobro da je vecina toga made in kina zapravo tudje inelektualno vlasnistvo, a Kinezi to sastavljaju jer su jeftina radna snaga.
Razmislite ko je motor razvoja covjecanstva zadnjih 100 g. Sve sto koristite i bez cega ne mozete je doslo iz Amerike ili Zapada

Telefon, televizija, Avion, Helikopter ( Sikorski Rus ali tek kad je otisao u Ameriku), Automobil (iz Njemacke ali Ford ih je ucinio dostupnim svima), GPS navigacija, internet, radio, plastika, elektricna energija (bilo Edison bilo Tesla). Tesla da nije otisao u SAD nikad nista nebi napravio. Sve bez cega danas ne mozete zamisliti zivot ne dolazi iz Kine Nikola.

Me

@Yoda
„Rusi skoro čitav vek imaju sopstveni kosmički program i zasigurno imaju potrebnu elektroniku za svoju vojsku.“
Ruski svemirski program je bio razvijen zahvaljujući tehnologiji s Zapada. Npr. 80ih godina prošlog stoljeća Jugoslavija je napravila veliki izvozni posao tako što su prodali nešto hiljada komada bezveznih računala (NOVA ako me pamćenje ne vara) sovjetima koji su kao time željeli uvesti osnove programiranja u svoje škole. Zapravo su ta računala išla u postrojenja gdje su skidali mikroprocesore (sve ostalo se bacalo) koji su im bila interesantni, jer su imali promjenjivu frekvenciju rada (troše manje struje kada nema posla) te su bili prikladni za energetski limitirane uređaje kao što su oni u svemirskom programu.
Dobro je pitanje koliko je od tog svemirskog programa još uvijek bazirano na ovim mikroprocesorima.
A Jugoslavija je dobila te mikroprocesore za sitnu lovu, jer su smatrani nestrateškom tehnologijom, a nisu bili neka poznata marka.

YP

@Srbofil

Nisam ja pisao o ruskoj proizvodnji čipova, već o dostupnosti čipova za rusku namensku industriju. Pa recimo taj Baikal nije toliko interesantan zbog same proizvodnje, već zbog implementacije tržišno dostupne elektronike, s obzirom da imaju kakav takav kadar. Čipovi su ruskoj namenskoj industriji i dalje dostupni iako nije poslednja reč tehnologije. Srbija je gađana raketama i bombardovana avijacijom čija je elektronika iz 80ih i 90ih godina, a to je Rusima dostupno, pa čak i mlađe. Kinezi ne proizvode najnovije generacije čipova, ali ono što proizvode je sasvim zadovoljavajuće za namenu. Uz to, postoji mogućnost da se sprovede kanibalizacija elektronike sa drugih uređaja, kao što je recimo autoindustrija radila prošle i tokom ove godine. Ne treba 4 nm litografija da se proizvede raketa ili avion 4. generacije. Treba dodati i crno tržište, jer su to ipak Rusi i skloni su svemu i svačemu.
Druga stvar bi bila da se Rusija hermetički zatvori sa svih strana, a to se ipak neće desiti, jer je u tom slučaju verovatan kolaps dobrog dela planete.
TSMC i Samsung proizvode čipove pre svega za potrošačku elektroniku i globalno su poznati zbog toga, ali na istoku (Kina pre svega) postoje razni drugi proizvođači koji su dobavljači kineske namenske industrije, jer ipak Tajvan i J. Koreja nisu neko na koga Kina može sa sigurnošću da se osloni.

Sr

@YPT
Naravno da ne treba cip poslednje generacije da bi se vodila krstareca raketa, ali je potrebna najnaprednija tehnologija da se napravi moderan AESA radar, nisanski kontejner, moderni sistemi komunikacije itd(toga u RF nema, a onaj ko bi mogao da im pomogne je pod sapom SAD). Ono sto je vazno kod te potrosacke elektronike je da ona otvara vrata industrijskoj i vojnoj primeni jer nije isplativo ulagati vise milijardi evra u proizvodnju da bi pravili samo za vojsku nesto, na to dodajmo da vojsku treba neko i da plati, a tesko placas kad nisi ukljucen u globalne tokove.

Malo je glupo da zemlja koja je poslala prvi satelit i prvog coveka u svemir cupa mikrokontrolere iz ves masina da bi koristili za neku vojnu svrhu, a nije moralo tako da bude, bar ja to tako vidim.

Postoji citav niz problema tu i ne postoji nacin da se brzo resi. Sve ok kad SR Jugoslavija pravi pomocu stapa i kanapa nesto, ali „druga vojna sila sveta“, to je vec zabrinjavajuce.

Mi

YPT

Naravno da je Srbija bombardovana tehnologijom iz 90ih kad je bombardovanje bilo 90ih. Od tad je zapad odmakao, Rusi bas i ne.

YP

@Mislav

Htedoh reći da je i takva tehnologija dovoljna za ono za šta je namenjena, pa bar, ako u obzir uzmemo Ruse i njihov način ratovanja.
Koliko vidim sve više se angažuje jeftinije naoružanje (recimo Iranski dronovi koji nisu sofisticirana sredstva), jer je sve ovo skup sport.

Th

Imaju Madjari i Gripene i Mistrale. Ipak je jedan Dron prosao njen teritorium. Sta bi bilo da su tada bili zaduzeni i placani da stite nebo Hrvatske ? Dron pao u Zagrebu kao da ga je neko precizno spustio.
Hrvati nisu krivi. Bili su pouzdani u Madjare. To je bila sramota Madjara.

Ko zna sta bi bilo da je oboren preko Zagreba. Bilo bi vece stete i mogucih zrtava.

Odgovori
Dr

>> Evo kako izgleda najnaprednija varijanta Mi-8 za elektronsko ratovanje

Haha, znaci ali gde nadjose ove limove za kuciste, ja to nisam decenijama video na novom prizvodu, samo na nekim vintage uredjajima na ebay-u….

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor