[PRVE FOTOGRAFIJE] Otvorena nova zagrada Vazduhoplovne akademije

27. jan 2023

Prvo „kargo sečenje“ Boinga 767 u Evropi: Jat Tehnika svečano obeležila početak radova na svojoj prvoj konverziji putničkog u kargo avion

26. jan 2023

Kompanija koja je u Srbiji registrovala do sada najluksuzniji Boing pauzira svoj AOC

25. jan 2023

Er Frans predstavio nove kabine na dugolinijskim letovima

20. jan 2023

Viz er pred srpskim medijima: Statistike poslovanja mađarske niskotarifne avio-kompanije

19. jan 2023

Pod vođstvom srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva potpisan Memorandum o razumevanju u vazduhoplovstvu sa tri zemalje regiona

17. jan 2023

[POSLEDNJA VEST] Er Srbija objavila profit za 2022. godinu od 21 milion evra, bez subvencija

17. jan 2023

Erbas kroz testiranje novih tehnologija na mala vrata uvodi razmišljanja o autonomnom letu putničkih aviona

13. jan 2023

Ruske civilne vazduhoplovne vlasti odobrile domaći motor i krilo za putnički avion MC-21

13. jan 2023

Erbas u 2022. godini: 1078 naručenih i 661 isporučen putnički avion

12. jan 2023

Er Frans promocija za putovanja do 30. juna: „Rendez-vous“ posebni popust na avio-karte

11. jan 2023

KLM promocija za putovanja do 30. juna: „Real Deal Days“ posebni popust na avio-karte

5. jan 2023

[POSAO ZA PILOTE] Smartlinks u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani zapošljava kapetane i kopilote za A320, A330 i B737

3. jan 2023

[POSLEDNJA VEST] Vlada Crne Gore imenovala novog v.d. direktora Er Montenegra

15. dec 2022

Završena proizvodnja poslednjeg Boinga 747

14. dec 2022

Air France-KLM grupa ulaže 2 milijarde evra godišnje u nove avione kako bi smanjila emisiju CO2

8. dec 2022

Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

30. nov 2022

Vazduhoplovna akademija upisuje novu klasu studenata za pilotsku ATP obuku u Trening centru Vršac

23. nov 2022

Er Montenegro dobio IATA-in IOSA sertifikat

22. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbija u istom danu dobila dva Erbasa: Jednu Super Pumu i jednog Mihajla Pupina

22. nov 2022
Incident avio-kompanije Flaj Dubai prilikom poletanja sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“: Piloti poleteli sa pogrešne pozicije na pisti
Fotograf Igor Salinger fotografisao je upravo ovaj avion (A6-FML) na dan incidenta ali prilikom njegovog sletanja u Beograd / Foto: Igor Salinger, aermedia.com

Incident avio-kompanije Flaj Dubai prilikom poletanja sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“: Piloti poleteli sa pogrešne pozicije na pisti

Dok je Er Srbija putem viralnog YouTube snimka pokazala svetu kako se hladnokrvno i bezbedno obavljaju komercijalne vazduhoplovne operacije, jedna druga avio-kompanija koja saobraća sa aerodroma „Nikola Tesla“ pokazala je, dan ranije, vazduhoplovnim istražiteljima da obrate pažnju na nju jer je u petak 18. februara prilikom poletanja njenog aviona, najverovatnije punog putnika, moglo doći do ozbiljnijeg incidenta ili nesreće.

Kako je preneo sajt koji se bavi incidentima i nesrećama u civilnom vazduhoplovstvu The Aviation Herald, avion avio-kompanije Flaj Dubai Boing 737-8 MAX A6-FML na liniji Beograd – Dubai poleteo je sa neadekvatnog početnog položaja na pisti i kao rezultat toga imao je izuzetno niski profil poletanja niz pravac 30, odnosno, kako je jedan svedok konstatovao, „jedva se na vreme odvojio od poletno-sletne staze“ pre potencijalno tragičnijeg ishoda.

Kako navodi AvHerald, let broj FZ1746 izašao je na centar piste na položaju rulnice D koja, po svemu sudeći, nije bila odobren položaj početka poletanja od strane aerodromske kontrole letenja. Kako AvHerald navodi, posmatrač na zemlji je prijavio da je letelica preletela kraj piste na samo nekoliko metara, da se odlepila od zemlje 300 metara pre njenog kraja ali i da je, prema svedoku, „započela rotaciju veoma sporo (za poziciju u kojoj ju je započela)“. Navodno je odmah nakon poletanja zabeležena i radio-razmena posade aviona sa beogradskim tornjem u kojoj je posada pitala toranj da li su poleteli sa položaja rulnice E ili D? Toranj im je odgovorio da su poleteli sa položaja rulnice D.

Posada Flaj Dubaija napravila je, po svemu sudeći, ozbiljnu grešku pilikom poletanja sa aerodroma „Nikola Tesla“ prošle nedelje / Foto: Igor Salinger, aeromedia.com

Avion je nakon ovakvog poletanja nastavio sa normalnim profilom penjanja i bez drugih incidenata sleteo je po planu leta u Dubai. Na beogradskom aerodormu u vreme poletanja bilo je oko sedam čvorova vetra i meteo uslovi su bili povoljni.

Budući da incident nije obavljen na Internet stranici srpskog Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju (što već predstavlja tradiciju neblagovremenog obaveštavanja vazduhoplovne javnosti), ne možemo znati razlog zbog kojeg je avion poleteo sa pogrešne, verovatno od strane kontrole letenja, neodobrene pozicije. Takođe, ukoliko je tačna izjava svedoka da se avion „jedva odlepio na samom kraju piste“ može se pretpostaviti da posada ili nije znala da je poletela sa pogrešne pozicije ili je namerno želela da poleti sa pozicije D sa mnogo većom snagom ali konačno značajno manjom distancom za protrčavanje. Ili joj je kontrola letenja zaista i dala odobrenje da poleti sa D pozicije. Prvi tok događaja je verovatniji što svakako predstavlja značajno kršenje principa regularnog poletanja sa svim neophodnim bezbednosnim marginama. Posebno prilikom maksimalne težine na poletanju (avion je na ovoj popularnoj ruti verovatno bio pun putnika a na poletanju je uvek gotovo pun goriva) i posebno zbog nepotrebnog rizika smanjenja dužine staze za protrčavanje koje je moglo, u slučaju otkaza jednog ili oba motora, da se završi možda i fatalno.

Za avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovo je treći ozbiljni incident prilikom poletanja za par meseci, dok se tek izlečene loše sreće (a bogami i prvobitnog projektovanja) Boingovog MAX modela možete ovih dana prisetiti putem odličnog Netfliksovog dokumentarca koji je premijerno objavljen 18 februara. Baš na dan kada je moglo da dođe do još jednog udesa ovog tipa letelice i to u Beogradu.

Ažurirano: Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao je saopštenje povodom ovog slučaja u sredu 23. ferbuara:

– Povodom natpisa u medijima u vezi poletanja aviona B737MAX, kompanije FlyDubai, na relaciji Beograd-Dubai, dana 18.02.2022. godine, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, kao regulatorno i nadzorno telo u vazdušnom saobraćaju, obaveštava da je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor povodom događaja koji se odnosi na pomenuti let.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije će u sklopu istraživanja, uputiti zahtev za istragu događaja vazduhoplovnim vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi nas obavestili o rezultatima istrage, budući da je u njihovoj nadležnosti operater koji je saobraćao na ovoj liniji. – stoji u saopštenju DCV-a.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Д

…значи, ипак може!!! :-)
Биће нешто од тог МАХ-а!

Odgovori
ma

bilo bi zanimljivo da se još jedan MAX srušio….

Odgovori
St

Da se ovaj MAX srusio to nikako ne bi bilo do MAXa vec do pilota koji nisu sigurni u razliku izmedju D i E.

Pi

Treba proveriti da li B737 MAX ima sistem koji upozorava pilota kojoj stazi prilazi i koliko ima staze za poletanje, a ako ga ima onda treba ispitati da li je sistem bio u funkciji. Runway Awareness and Advisory System (RAAS) bi trebalo upravo da spreči ovakve situacije.

De

@max

ne bi bilo zanimljivo…

Iv

Ludski faktor. Ako su ovi otisli na krivu poziciju zasto ih KL nije upozorila?Letio sam par puta njima ali ubuduce?Niskotarifni , placas cak i vodu, filmove,….??

Zo

Da se ne ulazi u detalje ko je kome sta rekao ili trazio ,da je motor otkazao neposredno pre V1 ?? Sa pozicije D bili su deficitarni Preko 1000 metara piste….

Odgovori
Vl

Igore kakva Batajnica, već Banjica!

Ig

moje greska. ali nije ni prisao banjici na poletanju, preko Umke pa juzno od Sremcije …

Vl

Upravo. Tu na red dolaze procedure i propisi i, na kraju, nadzorno telo koje je Petar pomenuo, koje trba da se javi sa izveštajem.

Vl

Nije se penjao normalno jer je iznad Banjice proleteo iznad solitera!!

Odgovori
Ig

@Vladimir to ste izmislili. nije video ni B od Batajnice

А

@Ivan

Задњи пут када сам био у БГ-у, Батајница и Бањица су била два различита дела града.

А

Пардон, @Vladimir Kostić уместо @Igor.

St

Sta je vise sa ovim Emiracanima?
Skoro zamalo da EK 777 udari u zgrade u Dubajiu zbog malog gradijenta penjanja , a zbog pogresno ukucanih podataka u FMS.
Za te pare za koje rade trebali bi da se mnogo detaljnije posvete svom poslu. Ovakve greske ne prave ni piloti najgorih nigerijskih avio-kompanija.
Izgleda da ce biti otpustanja, a i dosta vanrednih cekova u FZ-u

Odgovori
Vl

To je i problem. Greske u proceduri, nemarnost ili nešto trece. Sramota za ovog prevoznika i zemlju koja im je izdala plovidbenu dozvolu. Kad se uz to dodaju dva incidenta koje su Emirates imali u zadnjih nekoliko meseci počinje mrštenje i proveravanje.

П

Шта је радио контролор летења? Ваздухоплов би требао да се визуелно испрати и упозори на евентуалне неправилности.

Odgovori

Više sreće nego pameti. A ovaj s Banjice ne zna strane sveta

Odgovori
Or

Ako je ovo istina…: „Navodno je odmah nakon poletanja zabeležena i radio-razmena posade aviona sa beogradskim tornjem u kojoj je posada pitala toranj da li su poleteli sa položaja rulnice E ili D? Toranj im je odgovorio da su poleteli sa položaja rulnice D.“… – onda je ovo greška kontrole letenja koja nije pratila avion, i obustavila polijetanje kada je bilo uočeno da je avion na rulanju skratio na D, umjesto na E. Ovi su shvatili u kokpitu da je pista prekratka dobrano prije brzine rotacije i kada su se „jedva“ odlijepili i poletjeli upitali su ovo gore…
Imati će tu posla i EASA i Eurocontrol…

Odgovori
Vl

Ako je to istina (veliko AKO) onda procedura kaže da se poletanje prekida. Ponovo, procedura, propisi.

Vl

Šetam psa pored kasarni Kobri I VMA! Kunem se da proleće nisko!

Odgovori
ID

protrčavanje koje je moglo, u slučaju otkaza jednog ili oba motora, da se završi možda i fatalno.
U slučaju otkaza oba motora, to je garantovano.

Odgovori
Ca

Otkad su radovi na BEG, toranj često pita posade da li hoće da polete sa D. Verovatno je i njih pitao i oni su prihvatili, a staza je tu kraća (oko 2050m) i nisu dobro performanse izračunali i jedva su poleteli.
Ne verujem da bi toranj dozvolio da poleti sa D a da im je klirens sa E.

Odgovori
Da

Да ли неко зна какве су квалификације кадрова у контроли лета? Ко је све завршио приватне факултете? Колико их се запослило преко везе или партијски?
Очигледно је да је пилот направио грешку. Али је исто тако очигледно и да је контрола лета морала да реагује и упозори пилоте. Изгледа да и једни и други посао само одрађују и главе не укључују. Па ваљда имаш очи да видиш да полећеш са 1000 метара удаљености од почетка писте. Исто важи и за контролу лета.

Odgovori
mt

Буквално то.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs