Delegacije preduzetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Ukrajine posetile vazduhoplovnu industriju Poljske

30. nov 2022

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

29. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

25. nov 2022

Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

24. nov 2022

[ANALIZA] Kako je raketa sistema PVO S-300 ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane završila u Poljskoj?

22. nov 2022

[FOTO-REPORTAŽA] USS George H.W. Bush: Već drugi američki nosač ove godine u Splitu

21. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Još jedan masovni raketni udar na Ukrajinu, raketa protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine pala u Poljsku

18. nov 2022

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo započelo obuku na avionima Rafal, da li će Hrvatska Ukrajini poslati helikoptere Mi-8?

17. nov 2022

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

16. nov 2022

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu: Nastavak velikih finansijskih ulaganja u naoružanje i opremu Vojske Srbije

15. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Povlačenje Rusa iz Hersona, ruski dronovi u akciji, da li su na vidiku mirovni pregovori?

11. nov 2022

Vučić za Pink: Naručili smo ruske sisteme za protivelektronska dejstva Repelent i Krasuha, o Rafalima ćemo pričati nakon isporuke Mistrala

10. nov 2022

Rumunija potpisala ugovor za još 32 polovna F-16, bugarski parlament odobrio kupovinu dodatnih 8 novih Block 70

9. nov 2022

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučena još jedna Super Puma, „Hotel Juliet“ sleteo na „Nikolu Teslu“

8. nov 2022

Hrvatska konačno kupuje PVO sisteme, analiziramo ponudu i dajemo preporuku

8. nov 2022

MBDA Srbiji ne isporučuje plaćene rakete Mistral 3 dve godine, „komercijalni dron“ onesposobljen je zbog kršenja NOTAM-a, nove borbene modifikacije domaćih dronova

7. nov 2022

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

4. nov 2022

Vojska Srbije prinudno prizemljila „komercijalni dron“ na jugu Srbije: Sa kojim anti-dron sistemima trenutno raspolaže Vojska Srbije?

3. nov 2022

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

2. nov 2022

Mogu li srpski MiG-ovi 29 obarati dronove sa Kosova i zbog čega se Večernje Novosti sprdaju sa osetljivom bezbednosnom situacijom na jugu?

1. nov 2022
[RAT U UKRAJINI] Pregled vikenda za nama: Buđenje Bajraktara, preterivanje u brojkama i vazdušni prostor koji je i dalje slobodan za izvođenje intenzivnih borbenih operacija
Turska izviđačko-borbena bespilotna letelica TB-2 Bajraktar u naoružanju RM Ukrajine / Foto: RM Ukrajine

[RAT U UKRAJINI] Pregled vikenda za nama: Buđenje Bajraktara, preterivanje u brojkama i vazdušni prostor koji je i dalje slobodan za izvođenje intenzivnih borbenih operacija

Iako je rusko Ministarstvo odbrane (MORF) već prvog dana rata u Ukrajini saopštilo da kontroliše ukrajinski vazdušni prostor, a tu tvrdnju ponovilo jutros, na osnovu dešavanja proteklog vikenda možemo zaključiti da je RV i PVO Ukrajine i dalje u određenoj meri aktivno i da je u stanju da stvori probleme, kako ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) tako i ruskoj Kopnenoj vojsci.

Da RV i PVO Ukrajine nije toliko devastirano, potvrđuje i jučerašnji izveštaj MORF u kome se navodi da je za 4 dana rata uništeno 56 radarskih sistema što je, kako pojedini izvore navode, samo četvrtina inventara ukrajinskih jedinica za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje. U jutrošnjem izveštaju MORF navodi se da je od početka dejstava uništeno 1114 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, 31 komandnio mesto i čvorište veze, a jučerašnji objavljeni podaci obuhvatali su i broj od 38 uništenih raketnih sistema PVO.

Poslednje navedeno je takođe posebno zanimljivo, 38 raketnih sistema je takođe relativno mali broj obzriom da PVO Ukrajine, kako teritorijalna, tako i trupna raspolaže sa daleko većim brojem sistema malog, srednjeg i velikog dometa, ne računajući lake prenosive raketne sisteme (LPRS) kojih sigurno ima na hiljade i koji predstavljaju najveću opasnost posadama helikoptera ali i jurišnih aviona kao i bespilotnih letelica. Pored toga, među malobrojnim video snimcima dejstva VKS može se videti da i savremeni ruski višenamenski borbeni avioni kao i taktički bombarderi vrše borbena dejstva sa malih visina, izlažući se velikom riziku od obaranja.

Olupina jednog od dva oborena jednoseda Su-25 299. taktičke avijacijske brigade čija je matična baza aerodrom Kulbakino.

 
Na zemlji je navodno uništen 31 avion, ali koliko smo do sada videli, reč je pre svega o letelicama koje nisu operativne, vazduhoplovne baze su manje-više oštećene ali ne i potpuno izbačene iz upotrebe. U to smo se uverili jer je u subotu dejstvovala ukrajinska jurišna avijacija, tom prilikom su u Hersonskoj oblasti oborena dva jurišna aviona Su-25 čiji piloti su poginuli.

 
Objavljen je i snimak borbenog dejstva jurišnika Su-25 čiji je pilot, nakon što je avion pretrpeo oštećenja od rakete zemlja-vazduh (vrlo verovatno LPRS), uspeo da izvrši raketiranje ciljeva na zemlji. Iako je navedeno da je u pitanju ruski avion, sasvim je moguće da je to ipak bila ukrajinska letelica.

Nesumnjivo je da do sada oružane snage Rusije na zemlji imaju ne baš male gubitke u ljudstvu i tehnici. Međutim, ministarstvo odbrane Ukrajine iznelo je juče preterane brojke kada je u pitanju broj oborenih ruskih vazduhoplova. Navedeno je da je za 4 dana oboreno čak 27 aviona i 26 helikoptera, ali do danas nismo videli gotovo nijednu olupinu, sem skoro čitavog borbenog helikoptera Ka-52 čoja je posada nakon pogotka letelice izvršila prinudno sletanje.

 
Osim već dobro poznatog preterivanja da je jedan pilot RV Ukrajine na MiG-u 29 (tzv. ‘‘Duh Kijeva‘‘) samo u petak 25. februara oborio 6 ruskih lovaca, Ukrajinci su objavili da su oborili i dva ruska teška transportna aviona Il-76. U subotu je objavljen video snimak pogotka i rušenja desantno-jurišnog helikoptera Mi-24, navodi se da je u pitanju ruski, ali se to ne može dokazati jer je snimak lošeg kvaliteta, a uz to treba napomenuti da ovaj tip helikoptera u starijim verzijama, u ovom sukobu aktivno koristi i RV Ukrajine.

 
Tek četvrtog dana Ukrajinci su objavili prve snimke borbenog dejstva izviđačko-borbenih bespilotnih letelica TB-2 Bajraktar turske proizvodnje koje su izvršile uspešno uništavanje delova kolona ruske vojne tehnike na zemlji, a među pogođenim sredstvima našao se i raketni sistem PVO srednje dometa tipa Buk. Iako je MORF naveo da je do sada oboreno nekoliko Bajraktara (samo danas navodno dve, juče tri) do sada nije objavljen niti jedan dokaz da se tako nešto dogodilo. Prema tim izveštajima RV i RM Ukrajine bi trebalo da su skoro već ostali bez tih letelica.

Veoma moguće je da je žrtva ruskog napada na Ukrajinu, postao i trenutno najveći transportni avion na svetu, jedinstveni šestomotorni An-225 ‘‘Mrija‘‘ u vlasništvu avio-kompanije ‘‘Antonov Airlines‘‘. Avion je navodno uništen ili oštečen na aerodromu Gostomelj na koji su Rusi 25. februara izvršili helikopterski desant nakon čega su usledile teške borbe sa ukrajinskim snagama. Iako su uništenje potvrdili zvaničnici Antonova, Ukroboronoproma, kao i pojedini ukrajinski političari, nemamo verodostojnih dokaza šta se zaista dogodilo.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Prvi snimak ovog clanka je snimak unistavanja kolone PVO sistema ukrainske vojske a ucinak dejstva je vidljiv i na snimku dok automobil prolazi pored unistenih sistema. Ta fotka krasi vas clanak o drugom danu rata.

Odmah posle dejstva (verovatno nevodjenim raketama) dize se oblak dima i u tom trenutku je snimak isecen, sledi bezanija u sumu i onda prolazak kola pored unistene kolone.

Cak je i BBC imao clanke o fejk snimcima ali je ukinit drugog dana rata …

Odgovori
Ф

Штоније баш тачно.На снимку се види Барјактар који дејствује по возилима рф,а после тога у кадар улазе већ погођени противаздушни системи са снимка на страни танго 6
:https://twitter.com/antiputler_news/status/1498020943423328258?t=r8Ije3HPvAXzAR1h5vagJQ&s=19

Ne

Istina ume da boli,ali,šta da ti kažem,izgleda da TB radi 24/7
https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1498313251922268164?t=D9zwhI7yhFLDrm42cnvQmA&s=19

Ah

Ma lazu sve,evo recimo,ovde vam se priviđa ruski mi-35…
youtube.com/watch?v=iTClsiv826Y

Fe

@ Mile onaj stari

Kako stoji stanje “na frontu”, može da se desi Ukrajincima koji fabrikuju fejkove da ih do kraja ove ili naredne nedelje već intervjuiše FSB radi utvrđivanja da li su to samostalno radili, ili u sklopu neke organizacije ancien regime-a ;)

Što se tiče Antonova, biće on brzo popravljen, a verovatno će uskoro da krene i obnovljena proizvodnja, avion je odličan za prevoz tenkova… Ko zna, kad krene operacija “Tajvan” može da se desi da već u prvom talasu flota An-225 bude prevozila kineske tenkove na ostrvo… ;)

de

@Ahaha Da, baš se čuje kako mu i dalje radi cd plejer sa pesmom „Kaćuša“

Me

Šteta Antonova.

Odgovori
Dr

Da li je moguće da kolone oklopnih vozila ne štite panciri ili Tor? Mada sve treba uzeti sa rezervom pogotovu kad sam video vojnike sa ostrva zmija koji su se predali bez borbe a navodno odlikovani takođe i onaj transporter koji prelazi preko automobila u medijima predstavljen kao Ruski tenk. Mnogo se laže.

Odgovori
Fe

U pitanju su Ukrajinske kolone, a T6 zaboravlja kolike im probleme zadaju Specnaz GRU i ubačeni padobranci – Kornet iz šume pa po koloni,, pa ih traži po šumama i proplancima, takođe, kad snimiš sporu kolonu iz kola u pokretu izgleda da stoje, još kad smanjiš rezoluciju – masa ukrajinskih kolona koje mile se predstavlja kao “zaustavljena ruska kolona” – što nema beli znak oblika položenog latiničnog “Z”, “O” ili “V” je Ukrajinsko – posle ga na društvenim mrežama dele, i svako proglašava da je na klipu ono što se njemu sviđa.

Nekako je jako indikativno da Ukrajinci debelo izbegavaju borbe van gradova, dakle, Rusi imaju dominaciju u vazduhu šta god UKR EPP tvrdio, inače se ne bi držali statičnih pozicija niti izlagali opkoljavanju, otsecananju i sl, rizik za stanovništvo da i ne pominjem.
Što se tiče Bajraktara i sporih dronova – da su tako opaki, pa bilo bi i klipnih borbenih aviona. Ako nema PVO i ometanja odlično, ali dok se ne proizvedu autonomni – da radi bez “daljinskog” biće još tek jedna od stvarčica…

ma

@Feline ima dovoljno snimaka barjaktara kako uništavaju kolone.
To je samo indikativno da Rusi nemaju nikakvu dominaciju ako im ne baš moderan turski propelerac kojeg se navodi sa zemlje to radi,
Gdje su ona čudesna oružja za elektronsko ometanje, avacsi, nevidljivi sukhoi? Na terenu je samo sovjetska tehnika u poluraspadnom stanju i puno mesa koje je poslano bez obzira na posljedice. Neosporno je da Ruska pješadija može pregaziti Ukrajinu, samo uz kakve posljedice po samu Rusiju?
Bilo je Putinu puno efikasnije dok je lagao i prijetio sa imaginarnim oružjem na paradi nego sad kad je pokazao da ga nema.

Mi

Da li bi Tango Six mogao obaviti analizu koliko bi NATO i da li bi imao ozbiljnije gubitke 1999.god.od strane VJ da je u sastavu PVO VJ bilo PVO naoruzanje sadasnje Ukrajine…

@Većina tih snimaka dejstva Barjaktara su iz Nagorno Karabaha i video igrica. Do sada se ukrajinske informacije pokazuju kao 90% lažne. Zmijsko ostrvo, duh Kijeva, donacija 70 aviona i slične gluposti.

S druge strane Rusi ćute i napreduju.

La

Objektivno, Ukrajini sa vrlo respektabilnom armijom 50.000 ruskih vojnika gotovo vršlja po zemlji.
Ukrajnici u suštini kao pravi očajnici dele oružje civilima (iz milion razloga biće veća opasnost sebi nego ruskoj vojsci), prave molotovljeve koktele i slične budalaštine, deluju kao da im se dobar deo vojske raspao.
Rusi objektivno postižu velike rezultate (Ukrajina je zemlja veća od Francuske i ima 42 miliona stanovnika) u datim okolnostima.
Međutim zbog naredbe da se čuvaju životi i imovina Ukrajinaca, imperativa brzine napredovanja, primetnog nedostatka izviđačkih bespilotnih letilica taktičkog nivoa i još i dalje prisutne doktrine život vojnika malo vredi, trpe po meni značajne gubitke, koje ne bi smeli dozvoliti.
Iskreno, na dosadašnjim snimcima primetio sam da većina ruskih vojnika nema balističku zaštitu (pancirne prsluke), što je u 21 veku za jednu toliku vojsku nedopustivo, uz to to i nije neki trošak za toliku zemlju.
No, mene u suštini brinu reperkusije cele ove krize na nas, čini mi se da Srbiju idu teška vremena bez obzira na ishod intervencije (rusku pobedu ili poraz). Ako Rusi pobede, a ne ostvari se neki širi strateški dogovor, Srbija mora biti prozapadna 111% jer Zapad odlučno neće dozvoliti neki potencijalni ruski mostobran ovde, ako Rusi izgube zavisićemo od dobre volje Zapada (koja će biti vrlo skupa), inače će nas komšije rasparčati.

Odgovori
ma

Ruska „briga“ za ljudske živote se najbolje vidi u zraku gdje im kolone razvaljuju bajraktari. Toliko su brižni da nisu sposobni osigurati zračnu premoć.
Paze također da idu u napad sa 40-50g starom sovjetskom tehnikom. To nikako nije zato što drugo nemaju nego je ta sovjetska tehnika mnogo bolja po okoliš i ljudske živote. Oprema je već sva puna korozije pa će se prije stopiti sa okolišem.
Puno je brižnije poslati tenkove i pješadiju u napad da ginu nego krenuti sa preciznim zračnim napadima. To isto nije zato što nemaju opreme za zračnu premoć nego je bolje kad pješadije gine – za biljke i zemlju.

Ja

Ovo sto pises je svetlosnim godinama udaljeno od objektivnog. Objektivno je da je druga vojna sila sveta dovedena u skripac tako da preti atomskom bombom.

om

Lajavi, Ukrajinci imaju više stotina tisuća ljudi koji su omirisali rat jer su bili na linijama i izmjenjivali se na ratištu. Mnogi od njih u datom trenutku bili su civili.
Imaju sigurno više ratnog iskustva od Rusa koji su mobilizirali na silu i nisu nikad ratovali. Po nekim procjenama u ovih osam godina 600 tisuća Ukrajinaca izmijenilo se na ratištu. Ima dakle dosta ratnika među tim civilima koji će pripomoći da se Rusima zagorča život.
Svaki novi dan ratovanja za Putina je katastrofa….kao otiđite iz grada pa da mi uđemo. Grad je višemulijunski i da iziđu gotovo svi ,Rusi ne smiju olako ući jer pedeset hiljada naoružanih ljudi protuoklopnim oružjem i snajperima nesavladiva su prepreka. Mi to znamo jer smo branili Vukovar od sve sile oklopa i granata.

ab

>> Paze također da idu u napad sa 40-50g starom sovjetskom tehnikom.

Rusi su za ovih 5 dana obilno trosili tinejdzere regrute i stariju tehniku. Vojska ne zna gde se nalazi, nestaje im goriva itd. Sada ce jos mozda probati u rat ubaciti iskusniju vojsku i kad to (nadajmo se) ne podje za rukom, za Vladimira i ruske imperijalne ambicije ce biti „cica mica gotova je prica“.

ni

Komšije će vas rasparčati ? Koja ste vi komedija. Ne znamo di ćemo od svoje bijede pa ćemo još i vašu uzimati? Neka, hvala. Ostanite tamo di ste.

Pe

Meni je potpuno nevjerovatno da susjedi nisu u stanju d aprepoznaju neku ozbiljnu stratesku nuklearnu igru ovde nego misle da je sve oko tobz rdjave riske tehniek itd….
Za ruse je ovo pitanje zivota i smrti. I nemojte da se zanosite, sa ukrajina ce biti neutralisana do vaskrsa, ne mislim da ce dalje..
Rusi idu da izbjegavaju civilne zrtve ali ako pocnu trpjeti vece gubitke onda ce biti sprzena zemlja. Niste obratili paznju da se na jugu formairaju dva velika kotla dgje ce glavina ukrajinskih snaga ostati okruzena..
Rusi ne smiju dozvoliti da Ukrajin abude poligon za razmjestanje americkih projektila, to be ptanje zivota i smrti, i sva prica o pravima itd, ovde ne vrijedi boba…Da li ste vi svjesni sta su sve ameri razmjestili po istocnoj evropi….e kuku meni..
Ovi koji tvrde da rusija koristi zardjajlu tehniku…reko bih da pamet nije bas jaca strana.
Inace komsije hehehe…us totalno nesvjesni realnosti …totalno odsustvo bilo kakve real politike.

Ni

Lajavi ne znam sta ti citas ili gdje citas rusi su zaglavili sa svojom ofanzivom i ni makac dalje. Nista im jebide po planu i Putin ko stakor kad ga stjeraju u cosak orijeti nuklearkama. Covjek ne moze a da ne vidi da je izgubio svijest o pravom stanju.

La

Gospodo od juče zvone zvona za uzbunu u Parizu, Vašingtonu, a naročito u Londonu (izgleda da je u Londonu došlo do otrežnjenja), razlog tome nisu ruske vojne operacije, već odluka Nemačke da se ponovo do zuba naoruža za ni manje ni više dodatnih 100 milijardi evra.
Za sada to je najveća geostrateška posledica ovog rata, i verovatno će to i ostati najveća posledica ovog rata bez obzira dal se on završio danas ili za godinu dana.

Pe

Kao sto rekoh, nece Ukrajina jos dugo. Mariupolj je opkoljen, Azov je opkoljen i prema njima nece biti milosti. I zatvara se i drugi obruc na istoku.
Slike iz Harkova gdje se civili tuku sa vojskom, koja ih je li navodno brani od zlih rusa…

ma

@Perica – pitanje života i smrti je eventualno Putinu. Rusiju nitko nije dirao, dapače nakon hladnog rata se broj NATO vojnika u Europi desetorostruko smanjio.
Ukrajinu Rusi mogu pregaziti, no pitanje je može li to Rusija podnijeti.
Sankcije će prosječnom Europljanima znaciti da mora kupiti toplinsku pumpu jer je plin skup. Dok će prosječnom Rusu značiti da ne zna da li će mu obitelj imati šta za jesti. A Zbog čega? Da bi ishlapljeli starac glumio neku supersilu koje više nema.
Ne može Rusija s BDPom španjolske i ovakvom vojskom biti supersila.

Sa

@ max

Da bi ishlapljeli starac glumio neku supersilu koje više nema.

Promasio si temu. Tu treba da stoji: Da vi i slicni vama ne bi glumili silu. Zbog toga je ova intervencija. Da se malo svijet otrijezni. Da se preispitaju potezi kao npr. “ Crna Gora uvodi sankcije Rusiji“ ili Sjeverna Makedonija upozorava Rusiju da odmah prekine sa vojnim dejstvima. Ili Hrvatska salje oruzje u Ukrajinu. E zbog toga se sve ovo desava, zato sto su svi gmizavci izasli iz rupa i misle da su mnogo jaki. Morace takve stvari da se postave na pravo mjesto, a gmizavci nazad u rupe, gdje vam je i mjesto. U postpunosti podrzavam intervenciju Rusije. Mislim da je to i Srbija trebala da uradi u Crnoj Gori, jer ovo sto gledamo u Ukrajini je preslikani model desavanja u Crnoj Gori. A Ukrajinci su dobili sto su i trazili, trebalo je ranije da razmisljaju o tome, sad im je kasno.

Mi

Sa obzirom da RF već godinama izvodi ratne operacije u Siriji i da sigurno tamo nemaju posla sa amaterima. Verujem da nas čeka nekakvo iznenadjenje.Ovo mi sve liči na nekakvu varku ili zamku. Rat su počeli sa opremom i jedinicama iz SSSR. Zašto bi to radili ? Već poodavno su savladali bezkontaktno ratovanje i korištenje pametne municije. Čuvaju se za nešto sigurno. Na ratištu sem grada ništa drugo od raketne artiljerije nema. TOS se nekoristi,mil 28,SU34,.T90,Terminator,……..Bojim se da je ovo samo početak a sa obzirom da se ovo planira godinama ne verujem da je plan ,,uletimo sa rezervistima i kršem i osvojimo Ukrajinu,,

ma

@Sasa ako je i Putin htio pokazati neku moć okupacijom Ukrajine to mu se već obilo o glavu. Uspio je baš suprotno – pokazati kako je nisko pala Ruska vojska za koju se očekivala totalna dominacija.
Neosporno je da Ruska pješadija ima brojnost da pregazi Ukrajinu uz ogromne gubitke na obe strane, ali sada je već kasno – svi su vidjeli nemoć i stanje Ruske vojske.
Putin je spao na to da svima maše nuklearnim arsenalom kao Sjeverna Koreja. A trenutno ima i sličan broj prijatelja. Ni Kina nije prijatelj i partner Rusiji, već šakal koji promatra sastrane i čeka priliku.
Ovo što priželjkuješ da Srbija isto tako napadne i okupira Crnu Goru, članicu NATO saveza, ne želim ni komentirati.

П

Ako je istina to, da je Mrija oštećena, ili ndb uništena, ide Ukrajincima na dušu. Znali su šta se sprema, mogli su da je negde sklone nekoliko dana pre napada, a ne ovako je ostavili na milost i nemilost obema stranama :(

Odgovori
fr

Pa Putin je davao garancije da nece napasti cak i dan prije napada tako da ide Rusima na dusu. Ukrajincima na dusu ide ako su vjerovali Rusima

Ni

Prema nekoj informaciji sa UKR strane, zapalili su je pripadnici 4. lake jurišne brigade Nacionalne Garde Ukrajine da je ne bi ,,osvojili“ ruski padobranci koji su to veče zauzeli aerodrom. Vodile su se teške borbe celu noć i jutro i ima više stotina mrtvih na obe strane.

fr

Avion je unisten u ruskom napadu. To su svi svjetski mediji prenijeli.

Ni

Mrija je ostala na matičnom aerodromu usled remonta jednog od motora. To je objašnjenje Antonova na pitanje zašto nije blagovremeno sklonjen :(

Ni

@frane
Svi svetski mediji lažu kako se Ukrajinci bore hrabro pa opet gube na svim frontovima, nigde nikakav kontranapad, nikakva linija fronta. Sakrili se po gradovima dok se Rusi spremaju da opkole 100,000 najboljih ukrajinskih trupa na istoku.

В

Ако су пренели они светски медији који су сахранили и постхумно одликовали украјинце са Змијског острва онда је сигурно тако

Vl

frane,
Da, ali ne i ko ga je uništio. Postoje informacije da su to učinili upravo Ukri da ne bi pao u ruke Rusa (ima logike s obzirom da bi im bio idealan za dovlačenje pojačana direktno u Kijev).

LS

@frane

Svetski mediji vise ne postoje.

Postoje samo lutkice koje rada ono sto im se naredi. Na zapadu je novinarstvo izumrlo u doba korone.
Pricam iz iskustva.

fr

Nikola i LSBL

Da, svjetski mediji ne postoje. Postoje samo ruski. Kako da ne…Svijet se ujedinjuje protiv Rusije. I Svicarska , pojam neutranlosti usvaja sve sankcije kao i EU i Amerika.
Rusiju izbacuju sa svih medjunarodnih sportskih i kulturnih dogadjaja. Izbacit ce ih i sa svjetskog nogometnog prvenstva. Mnogo se zaletio Putin. E pa nece da moze!

Al

Podrska za vojsku Ukrajine koja se spartanski bori protiv visestruko jaceg, brojnijeg i bolje otpremljenog agresora.
Desetine razorenih i zarobljenih ruskih tenkova su dokaz za onu „Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka.“.

Eto rusofilima prikaz sposobnosti te velike vojske koja je zaustavljena na svim frontovima i trpi katastrofalne gubitke: https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

Odgovori
Ni

I Francuska se tako hrabro branila 1940. pa onda Tour de France.

le

@Nikola: i kako je tada završilo?

Je

Iznad Dnjepra Bajraktari kliču dobrodoš’o Vladimiroviču!

Odgovori
Ti

TOP

ab

Extra :-)

ab

Ukrajina dobija poljske Mig 29 a ovima ce avioni biti nadomesteni od strane USA sa f-16. Bas me zanima koliko ce biti potrebno za ovu transakciju ali verovatno je ona ipak simbolicnog karaktera. Mnogo je vaznije za ukrajince dovoljno javelina i bayraktara.

Rublja pala na 25% vrednosti, centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 20% ???

Odgovori
fr

U Rusiji orikazani ogromni redovi pred bankomatima, a tek prvi dan sankcija. E Rusi niste ni svjesni niste sta vas tek ceka sa sankcijama u narednim godinama. Ovo i ako stane sankcije se ne ukidaju tako lako. Pitajte Kubu.

ab

Sankcije su tek krenule, kakvo ukidanje. Morace da se promeni celi rezim, organizuju pristojni izbori itd. Mislim nije se Nemacka okrenula za 180 stepeni (2 LNG terminala, 100 milijardi za vojsku, stop za NS2, izbacivanje iz SWIFT-a) da bi se za koji mesec stvari vratile u „normalu“…

Vidimo da je Navalni bio u pravu kada je ruski rezim definisao kao nesposoban za bilo sta osim za korupciju. Analiza delovanja ruske vojske pokazuje totalnu neobucenost, nedostatak koordinacije i komunikacije. Cak ni famozna avijacija nije uspela da zavrsi posao. Himler je Hitleru obecavao na Staljingradu vazdusni most za snabdevanje trupa, ovaj mu je poverovao i ako je to bilo apsolutno nerealno, ko zna ko je u Moskvi kome sta obecao. Vojska jedne toboznje supersile na nivou pijane gomile mladica koja slavi momacko vece i pogubila se u nekom selu na putu iz restorana do diskoteke, pa ih lokalno stanovnistve izvlaci iz automobila i samara jer galame i prave nered…

im

@frane uz dužno poštovanje ali mješanje Rusije sa Kubom je više nego podcjenjivački. Svakako da trpe sankcije i svakako da će obični građani Rusije osjetiti to u svom džepu ali Rusija nije Kuba i Rusi nisu Kubanci. Rusija ima ogromna bogastva sa rudama, naftom, plinom. Jedni od najvećih su izvoznika nafte, plina, pšenice itd. Zemlja su sa najvećim postotokom visoko obrazovanih stanovnika u cijelom svijetu. EU i zapad će i dalje sankcijama kažnjavati Rusiju ali oni nisu kao Kuba okruženi sa svih strana vodom i ne može niko da im sve granice zatvori kao što američka mornarica drži ili je držala Kubu pod obručem. Imaju ogromnu granicu sa azijskim državama i izlaze na više mora te će trgovina s onim zemljama s kojima imaju ok odnose održavati bez problema. A promjeniće se to da će sada da se okrenu sebi. Rusi će kupovati LADA auta, Aeroflot će letiti sa Suhoj avionima a zapad će pogotovo Njemačka izgubiti tržište od 150 miliona stanovnika. Osjetiće automobilska industrija Njemačke ne brini. Zapad (EU) je Rusiji izvozio gotove proizvode dok su iz Rusije uvozili repromaterijal. Rusija će sa Kinom i ostalim azijskim zemljama dodatno pojačati trgovinu i za nekoliko godina će anulirati ovo danas što se dešava. Kada u tome uspiju onda zapadu izmiče karta iz rukava i jedino što zapadu preostaje da pripreti Rusiji je rat a to je jako loše jer će neminovno na drugoj strani imati Rusiji i Kinu koje će to svoje savezništvo dodatno da ojačavaju. Držati Rusiji podalje od Evrope je jako opasno samim evropljanima a nije baš ni u interesu USA da se Rusija totalno okrene ka Kini. NATO je nakon hladnog rata stvorio Evropi više problema nego koristi i ja smatram da ako želimo mir u Evropi NATO se mora u budućnosti rasformirati i da se osnuje evropska vojska. S time bi se stvorio dobar odnos sa Rusijom i prekinulo savezništvo Kine i Rusije što svakako ne odgovara evropljanina a ni amerikancima. Nadam se će zaživjeti ideja evropske vojske. Nema više smisla da se preko leđa evropljana amerikanci liječe svoje frustracije sa protivnicima sa istoka.

P.

Imre, Lada je Renault…

Go

@imre
Mislim da bi se potencijalnu situaciju koju ste naveli, okretanje Rusiji Kini kao glavnom partneru, a praktički skoro i jedinom teško moglo nazvati ravnopravnim partnerskim odnosom.
Rusija osuđena praktički samo na Kinu nije nikako jednakopravan partner toj istoj Kini, jednostavno, Kina nema interes za time, nego za slabom Rusijom koju bi mogla musti kako želi.

Si

Imre a sa kim ce trgovati? Imaju samo Kinu u tom domenu. Brazil se nesto kofrci ali ce nakraju i Brazil stat u vrstu. I na parove razbroj se. Ako Rusija izgubi trgovinu sa Evropom, a izgubila je, ne moze to nadoknaditi ni sa Kinom ni sa svim ostalima. Zracni promet je zatvoren za sve ruske civilne letove. Swift im je ugasen. Trgovina u odnosu na ovo sto su imali ce ici sada na kapaljku. A zalost je sto ce ih sada Kina primiti za jajca i diktirati sve uslove poslovanja. Rusija je od globalnog igraca dovedena do ovisnika o milosti Kine u 5 dana.

V

Recimo da se ostvari situacija gdje Poljaci doniraju Ukrajincima MiG-ove 29, ali da je i istovremeno točno da Rusi imaju kontrolu zračnog prostora nad Ukrajinom. Kako bi Rusi gledali / reagirali na ukrajinsko djelovanje iz poljskih, tj. NATO baza? Da li bi ih čekali u zraku i kretali u akciju u ukrajinskom zračnom prostoru ili pokrenuli udar na bazu iz koje bi Ukrajinci polijetali na zadatak?

Veoma zajebana situacija kako god okreneš.

Be

Sankcije se lako stave, ali jako teško ukidaju, pa čak i da sve završi sutra. Negdje za pedesetak godina će Rusiji skinuti ove sankcije.

fr

Imre

Rusija nije Kuba slazem se. Kubu sam uzeo kao primjer da se sankcije ne ukidaju kako kad se jednom uvedu. Ipak cinjenica je da je ruski BDP 2013.g. iznosio 2.2 biliona $, a nakon uvodjenja tadasnjih sankcija vec 2019.g. sto je zadnja referentna godina prije korone je pao na 1.66 biliona $.
Dakle sa takvim ogranicenim sankcijama za svega 6.g BDP Rusije je pao za 1/4.
Najavljene sankcije koje se sad uvode su nezapamcene. Cak ni S.Koreja nema takve sankcije. Zabluda je da je Rusija sama sebi dovoljna i da Kina moze sama zamijeniti EU.
Donekle moze preuzeti potrosnju plina ali ako je Kina jedini i najveci kupac ruskog olina onda je Kina ta koja ce Rusima reci posto ce biti njihov plin!

ab

>> Kako bi Rusi gledali / reagirali na ukrajinsko djelovanje iz poljskih, tj. NATO baza?

Napisao sam da smatram cin simbolicnim. Nece ici sa teritorije Poljske, ako bude ikakvog poletanja onda sa teritorije Ukrajine! Kao sto znamo Mig-29 je frontovski lovac osposobljen za poletanje i sletanje sa nepripremljenih pisti itd. U to nas decenijama uveravaju ljubitelji sovjetske tehnike i migova. Sad cemo da vidimo kako to funkcionise u praksi.

Go

@Mile Tranzicija

„A sta sa Evropom? Kako mi se cini ona trojica Hans, Ditrih i Genser ima motorkama da poseku Svarcvald samo da se malo zgreju jer gasa nece biti!“

U biti stvar oko plina je malo jednostavnija nego što se čini….
Iran.

Mislim da će se Zapad lako dogovoriti oko toga, ako zatreba da mu se ili skinu sankcije, ili nađe neki drugi modus, da i plin i nafta krenu iz njega.
A sumnjam da bi se Iranci bunili na to.

do

Imre

Putin – Brate SI sad ce radimo mi biznis…
Si – a ne… sad ce morati malo drugacije..
Putin- brati Si ali juce si rekao

Si- a ti dodji juce….

im

@Goran napisao sam Lada ali Rusi imaju UAZ, Gaz itd. Rusi sve što nije u njihovom vlasništvu mogu nacionalizovati a stranci ako vide da ne mogu poslovati povući će se sami. @frane Rusija sa svim ex sovjetski republikama osim sa Ukrajinom i baltičkim zemljama ima ok odnose. To je tržište koje je jednako veličine kao i rusko. Osim toga ne vjerujem da će se ostale zemlje BRICS-a odreći saradnje sa Rusijom. Za plin će se kao i za naftu uvijek naći kupac. Što se tiče BDP-a rekao sam da će ekonomija pasti ali nakon nekoliko godina kada nadomjeste gubitak tržišta EU-a oni će anulirati te gubitke koje danas podnose. @ sivi pričaš kao da je Rusija neka zemlja tipa Srbija ili Hrvatska sa par miliona stanovnika a ne zemlja sa 150 miliona stanovnika, jedna od najvećih proizvođača nafte, plina i hrane. Ne brini ti za njih. Oni nisu nikad ničiji vazal bili već su drugi njima bili vazali. Zapad za njih nije cijeli svijet i siguran sam da su dobro proračunali kako da nadomjeste gubitak tržišta sa zapada jer da nisu ne bi ni ulazili u ovakvu avanturu. Da samo napomenem da nisam nikako za to što radi Rusija niti to podržavam ali ovako ih olako označavati kao neku banana republiku koja će pasti na koljena to jednostavno neće da se desi. Da će u početku osjetiti veliki ekonomski pad to je sigurno. Vdjećemo nakon nekoliko godina koliko će biti djelotvorne sankcije zapada koje su uveli.

fr

Imre

Pa zasto nisu anulirali pad od 2013 do 2019.g.

Le

A Indija? Mogu Li sa njom Rusi da trguju? Vijetnam? Itd. Sankcije će otežati stanje u Rusiji ali ni blizu kao što su nama. Nako toliko godina sankcija su nas morali bombardovati. Samo izvucite paralele. Potrebne su godine da sankcije donesu efekat. Mislim da zapad nema toliko vremena a Ukrajina zasigurno.

Fe

Zbog takvih ludih ideja koje je Borelj izneo su RU nuklearne snage u povišenoj pripravnosti. Mediji po EU nikako da svare fakat da je Ukrajina na konopcima, takođe, ruska intervencija potpuno remeti sliku o sopstvenoj svemoći kao članica EU i NATO – pa se sad ta slika o sebi brani laganjem i propagandom naveliko.
A ovo sa izfantaziranim “Poljskim Migovima” i F-16 je izraz krajnje nemoći – osećaš da je Ukrajina u teškom problemu – uspeha osim na TV nema uopšte, Ruski udarci su sve jači i teži i znaš da je slom i opšte bekstvo pitanje sati, ali opet moraš da izmišljaš. Daleko se tako stiže…

fr

Sankcije ce Rusiju baciti na koljena. Ako su ogranicene sankcije za 6 g. napravile da im se BDP smanjiti za 1/4 ove ce ih slomiti. Rusija je ta koja nema vremena. Cak i da zauzmu Kijev , rat nije gotov. Ukrajinci su se homogenizirali, a Putin je dobio aureolu zla. Nikad nece Ukrajinu staviti pod kontrolu i vladati njome kao Bjelorusijom. A mislio je da ce usetati i dobiti podrsku. Napravio je samo ujedninjenje citavogbzapada koji ce mu sankcije drzati godinama. Evo cak su ih izbacili i sa svjetskog nogometnog prvenstva. Znaci totalno su Rusiju izolirali od tekovina civiliziranog svijeta. Njemu ce presuditi vlastiti narod.

zo

Na kojem aerodromu će bazirati u Ukrajini ako je to uopšte ozbiljna vest? Meni to ne izgleda verovatno..Ukrajina mora izbegavati direktne konfrotacije sa ruskim snagama i strategiju bazirati na udarnim grupama, gerili – nanošenjem gubitaka protivniku u tehnici i ljudstvu, ometajući linije snabdevanja i unošenje nesigurnosti u redovima protivnika…samo tako mogu sačuvati snagu, a možda i državu. Rusi će vremenom bivati sve nervozniji i mogući su izlivi besa korištenjem oružja iz teških arsenala, ali dugoročno vreme ne radi za njih.
Nepoznato je samo koliko će ovaj rat privući plaćenike sa obe strane, a to se već dešava i oni će verovatno biti angažovani za eskalaciju prljavih poslova i stradavanje civilnog stanovništva.
Uzgred, Ukrajina nije pripremljena za rat – vlast može još neko vreme da glumata ali pokazala je svoju veliku neodgovornost i nesposobnost u zaštiti države i građana.

do

Ameri su vec povukli ko zna kolko stotina F16 blok 52 i starije kako im stizu F35tice… ista je situacija sa Evropskim…
Njih mogu brzo staviti na raspolaganje ovim zemljama… A Poljaci vec imaju F16, Bugari se obucavaju i cekaju na novonarucene…

Kamo srece da i mi od… Putina i prikljucimo se tom vozu.. Da i mi zatrazimo hitan prijem u EU ne bi li se otklonio uticaj Moskve na balkanu

Iv

Imre. Rusija ce od Kine popusiti za 10 godina. Pogledaj vojni proracun Kine i Rusije prije sankcija .Poslije sankcija za 10 god Kina ima 3X jacu vojsku i naravno trazi povrat Mongolije, Mandurije i Sibira . Isto kao sto Putin se poziva na povjest u HEROJSKOJ Ukraini.Putin luzer na svim poljima : vojnom, sportsko, ekonomskom, diplomatskom,……Govor Lavrova u Geneva sve govori.Zivjela Ukraina.

Pe

@doc Holiday Isto mislimo.Sa tim sto sam ja ziveo dugo u Rusiji i – za razliku od naivnih Srba koji podrzavaju Putona-znam tacno o cemu je rec.
Sad je trenutak kad bi Srbija mogla dobro da istrguje sa Evropom.
Rusi i Putin licno su otvoreno nudili zapadu priznanje Kosova u zamenu za priznanje Krima…

ma

Katastrofalan pad moći Ruske vojske. Nakon toliko PRa o novim oružjima na kraju na terenu nemaju šta poslati nego 40-50g staru sovjetsku opremu u raspadnom stanju. Očito sve što je proizvedeno u zadnjih 30g je dovoljno samo za paradu. A ovi brojevi tenkova i opreme šta je ostalo iz sovjetskog doba teško da je i 30% ispravno.
Najbitnije – nisu u stanju održati nadmoć u zraku protiv ovakve Ukrajine, kolone im razvaljuju bajraktari (koji i nisu neki zadnji krik tehnike). Helikoptere i avione im ruše.

Neosporno je da Rusija brojnošču ljudstva može okupirati Ukrajinu, no to će opet biti taktika guranja žive sile pred mitraljeze kao WW2 uz ogromne gubitke Rusa koji očito Putinu nisu bitni.
Samo zašto? I hoće li Rusi to oprostiti Putinu?

Putin si je zamislio neko carstvo, a nema privredu jedne Italije. Očito je da nema ni vojsku kakvu je zamišljao. Desetljeća oligarha i spremanja para u inozemstvo su dali danak i na stanju vojske – jedinog šta smo mislili da je Rusiji ostalo.
Rusija će se morati pomiriti sa realnošču da je trećerazredna vojna sila, nakon pada Putina.

Odgovori
Bo

U centar

fr

Zapad zamrznuo 643 mlrd$ ruske centralne banke i oko 800 mlrd$ imivine ruskih oligarha na Zapadu. Taman da nadoknadi svoje gubitke sa ovim sankcijama.

Le

Izgleda da slabo poznaješ Ruse i situaciju u Rusiji. Oni neće odustati, niti će dozvoliti rat na svojoj teritoriji. Što se tiče obojene revolucije i smene Putina od toga nema ništa.

ab

>> Što se tiče obojene revolucije i smene Putina od toga nema ništa.

Ok, a „smena“ Zelenskog, ima li od toga ista? Mislim oce li izdrzljivi Rusi uspeti u toj nakani prema vasem strucnom misljenju?

Ig

Brandone,
kakav rat na ruskoj teritoriji ? Ko prijeti napadom na rusku teritoriju ?
Za obojenu revoluciju se slažem da teško, prije bi vojni vrh starog mogao uhapsit.

Kr

Nece odustati? Niti ne moraju. Sa ovakvim sankcijama nema šanse održavati ni zračne snage, kamoli 6000 nuklearnih projektila. Još će im koja eksplodirati u silosu. Veliko razočarenje. Treba definitivno zabraniti davanje malih plavih tableta starijima od 60. Bolje bi mu bilo da je otišao kao Bandić.

Mi

Divno, da ne kazem „krasno“!
Nekako ce Rusi da izadju na kraj sa Ukrajinom i sa krsevima starim 30-40 godina, novu opremu treba cuvati za NATO ako nesto proba, da reaguje.
Ovako, ceo zapad se naredjao na komsijski plot Ukrajine i naricu ko’ babe! Hrabri Hrvatski dragovoljaci ce da poprave stvari, samo da se sretnu sa Kadirovim momcima.
Bice problema sa ekonomskim funkcionisanjem Rusije, bilo ih je i do sada. Trebace vreme da se oni prevazidju da se izmeste finansijski tokovi, ( citaj Kina), da se otvore nova trzista roba ( Kina, Indija, Pakistan).
A sta sa Evropom? Kako mi se cini ona trojica Hans, Ditrih i Genser ima motorkama da poseku Svarcvald samo da se malo zgreju jer gasa nece biti!
Ili ce Ameri da ga tankerima dovoze i masno uvaljuju Evropi ( to vec sada rade).
Jedino sta je stvarno zalosno je to sto se ovim ratom pidizu visoke prepreke za pomirenje dva vec odvojena sveta, zapadni- svet globalizma i liberalnog kapitalizma i istocni, koji u celom ovom galimatijasu trazi mogucnost da opstane- prezivi svoj na svom.
I molim vas, ne cvilite vise toliko za Ukrajinom. Od 2014.godine i promene vlasti u Kijevu Rusija je pokusavala da diplomatski prica sa njom: o Donjetsku, o polozaju Rusa kao manjina, o primeni dogovora iz Minska. Ne, politicari koji su dovedeni na vlast od strane zapada je Ukrajinu videla samo kao polaznu osnovu za dalje komadanje Rusije.
Ako nista drugo, Rusi su tu poziciju pomerili bar za 500- 600 kilometara!

Vi

Ako se ovo otegne, bojim se da bi Putin mogao završiti kao
Nicolae Ceaușescu.

ma

@Mile ako očekujete od Kine da spasi Putina tu ćete se grdno razocarati. Kini prvoj odgovara slaba Rusija i ima pretenzije na Ruski teritorij, tako da šute i trljaju ruke. Kupovat će oni plin, ali po cijenama koje Kina bude diktirala. Cijela ta priča sa plinom je prenapuhana, Njemačko forsiranje elektrana i svega na plin je sada stvar prošlosti – Francuzi su već progurali nuklearnu energiju u EU.
A Indija, Pakistan – ne budite smiješni.
Financijski tokovi se bolje mogu usmjeriti na Kubu, Sjevernu Koreju, možda Boliviju.
Pa ćemo vidjeti koliko dugo će Putin imati podršku oligarha (ruski narod nitko ne pita, oni još pamte gulag)

Go

Sad će se Vučić moć pohvalit da je Srbija dosegla BDP Rusije 😂

Pr

@Mile Tranzicija
Svaka čast na komentaru.

Pe

@Mile Tranzicija Hteli ste da kazete „od kad je 2014 Rusija okupirala Krim i Donbas vojnim upadom,pokusali su da vode mirne pregovore,umesto da izadju sa tudje zemlje“?

Kr

@Mile tranzicija,
Vi ste stvarno u tranziciji. Samo nikako da izađete iz nje. Znaci ako „prijeti komadanje zemlje“ uđe se 500 km u tuđu zemlju? Zaista? A daj mi reci zašto 500.000 izbjeglica bježi u Europu? Zašto ne idu u Rusiju ako ih Putin spasava od neonacista?

Fe

Wishful thinking 100% znas ti dobro da je ova intervencija samo izraz promenjenog odnosa snaga u svetu, znaš i još puno toga, i to ti se ne sviđa, pa zato tražiš potvrdu za ono u šta veruješ po internetu, i jako selektivno čitaš.
Američki napad na Irak ništa brže nije išao, samo je CNN stvarao drugačiji utisak kod onih koji su imali privilegiju da na budu baš izloženi ratnim dejstvima.
Filtrirane vesti, i pregovori, eto šta je.

Na jugu Zelenski “zaboravio” celu vojsku u Donbasu – u toku opkoljavanje, prodori od po 50 km, tuku smerčevi neprestano, a tlo podrhtava od bombardovanja – i naravno, nema karata stanja na terenu – gubici teritorije su ogromni, a opkoljeni sve dublje iza linija…
Rusi oslobodili šefa opozicije iz kućnog pritvora – bio u Kijevu (Ukrajinci kažu “pobegao” – a kuću mu čuvala policija), i o tome ni reči…

om

U Rusiji osnovan Antiratni komitet, prvog dana već milijun potpisa na internetu.
Građane se brutalno rastjeruje sa prosvjeda i zatvara, prepisuju im se enormne financijske kazne . Ugledni Rusi se prvi dižu jer ruski narod ne želi biti taoc jednoga čovjeka .Rublja gubi na vrijednosti.Rusi ne mogu podići vlastiti novac. Jedan dan ratovanja stoji 20 milijardi Eura. Sprema se kaos u Rusiji. Dolaze mrtvaci,a još više je onih koji nikada neće doći. Ruske majke ne opraštaju. Pogledajte samo kako je Šojgu primio vijest da pripremi nuklearne snage.
E moj Vladimire Vladimiroviču
ne stoji ti ime baš .

Odgovori
fr

Cak i Kina je neke sankcije prihvatila. Zabranila rusima kreditiranje uvoza robe iz Kine. Vide i oni da Rusija nije vise pouzdan duznik. Na glasanju u VS protiv Rusa ostali suzdrzani. Toliko o vlaznim snovima rusofila o nekom novom svjetskom poretku kojeg ce predvoditi Rusija i Kina. Tolika teritorija sa prirodnim resursima na dohvat ruke Kini, a tako slabo naseljena. S druge strane Kinezi ne znaju kud ce sa stanovnistvom, a ekonomija im ocajnicki treba resurse. Njima je Rusija ovakva iscrpljena i siromasna najdraza.

iv

Najogore je da ja u stvari ne zelim siromasnu i jadnu Rusiju gde je Putin vodi. To je nas najveci slovenski narod i svi mi sloveni , neki vise neki manje gledamo u njih. Al u ovom momentu se ponasaju kao bahate kafanske siledzije.

Vl

omniameamecumporto,
Ček da proverim da li se kovčam na leđima, ne, ne kovčam se…
Dragi komšija, i deca u drugom razredu osnovne škole znaju da pomenute brojke na internetu ne znače ama baš ništa. Izvini, ali kada si napisao takvu nebulozu, izgubio sam svaku želju za daljim čitanjem tvog posta.

dr

omnia.
Čovječ jeli ti sam smišljaš ovo ili ti neko pomaže? Kinezi će diktirat Rusima cenu? Pa i Ameri Evropi jel nema više Rusa po tebi. A ima i biće ih. Čuj glad. Pa ima Rusi da prodaju 6000 atomskih glava. Isporuka na njihov račun. Pa ti čovječe ništa ne razumeš nego samo mrziš sve živo. Ili blago rečeno leči se.

Pe

@ dr djura Kinezi su poznati kao vrlo zestoki u biznisu, a ako znaju da Rusi nemjau drugog izlaza, udarice im najgore tarife.Inace vec im rusija prodaje gas za 4-5 puta manju cenu nego EU.
Pored toga, Kina ima cilj da zauzme rusku teritoriju, ne vojno,vec da zakupe novcem i koriste za svoje potrebe.Sto vec rade sa istocnim Sibirom.Rusija je tri puta veca od Kine, i ima 10 puta manje stanovnika od Kine…a ekonomski je 10 puta slabija.
Ukratko, za Ruse je najbolja saradnja sa EU, i najopasnija Kina.

Er

>> Ukratko, za Ruse je najbolja saradnja sa EU, i najopasnija Kina.

Rusija ce neminovno izgubiti Primorje i deo Sibira! Svakako je ta teritorija oteta kinezima sredinom 19. veka.

Yo

Katastrofalna greška USA i NATO/EU je što će nakon Ukrajine Rusiju prosto primorati da zaigra i u azijsko-pacifičkoj regiji…
Glupost je očekivati duel na relaciji Rusija – Kina, oni su u savezu jer znaju da su na meti USA.
Vrlo je verovatno da će po okončanju krize u Ukrajini – uslediti slična vojna operacija i na Tajvan…
Ovom kolapsu je doprineo do retardiranosti zamajan, nadobudan a kao balon šupalj, ipak ekonomski vodeći zapadni svet – koji je nakon Hladnog rata mogao preurediti svet u skladu sa humanim načelima, ali su rešili da ta načela zloupotrebe u ime (propalog) intervencionizma i hegemonije u dušegupki od sveta.
Moglo se očekivati nešto više od EU, ali je i ona samo proxy asocijacija ograničenijeg suvereniteta od nekih afričkih država…
Popasli su od plemena i sekti u centralnoj Aziji, a zanose se glupostima da će porobiti Rusiju i Kinu (Indiju, Brazil) itd…

ma

@yoda živite u mašti kad sanjate savez Kine i Rusije. Kina zeli slabu Rusiju koja će joj biti vazal tako da sad samo lukavo čekaju, I kada se Putin krene utapati bacat će mu kosti u zamjenu za sve što požele. Kina je trenutno sigurna u sebe i ne smatra da joj treba partner.

Yo

@max
Kina i Rusija ne preduzimati apsolutno ništa jedna protiv druge – dok postoji NATO – pa ni posle toga.
U suprotnom bi pale jedna za drugom, a usput su izgradile i uspešan model međusobne saradnje.
Kina ubrzano gradi jaku mornaricu, a Sibir je prosto nenastanjiv.
Beleže najuspešniju međusobnu saradnju u istoriji. Nemaju nijedan razlog za expanzijama na međusobne teritorije – šta Kini treba – može da kupi.

ma

@Yoda Kina je dovoljno snažna da smatra da joj ne treba Rusija. Naravno da neće ulaziti u nikakav konflikt jer im to sigurno nije (sada) u interesu. Ali neće ni propustiti ovu priliku da stave Rusiju u vazalni odnos u kojem oni diktiraju sva pravila jer Rusija neće imati drugog izbora.
Odlična situacija za Kinu da uspostave dominaciju na svjetskom nivou, jako loša za Rusiju.

Л

Моје лаичко мишљење да до сада руска интервенција не иде довољно успјешно. Војни конвоји су препуштени сами себи немају активну пво заштиту (Бук, Тор, Панцир…), нити подршку из ваздуха (борбени хеликоптери и авиони). Америчке војне конвоје у Сирији увијек прати борбени хеликоптер и ловац на већим висинама. Очито недостају и извиђачки дронови великог домета да стално прате промјене на терену. Онда проблем су и локални цивили који злоупотрбљавају благ однос Руске војске.

Odgovori
om

Zloupotrebljavaju blag stav ruske vojske . Pa nek probaju masakrirati civile u tuđoj su zemlji,što kad ruski vojnik postane zarobljenik što može očekivati. Što su Vjetnamci radili Amerima iz osvete radi izmasakriranih civila.
Ovaj rat je izgubljen … treba samo znati umiriti Putina a to će ipak morati učiniti Rusi sami. NATO mora biti oprezan jer Putinov ego je u pitanju ali ruski narod nema problema sa tim.

Vl

omniameamecumporto,
Tvoj komentar se može opisati sa onom narodnom:
„Što je babi mili, to joj se i snilo“…

dr

Omnia.
Izvini konačno jedan koristan komentar. Vi najbolhe znate kako se postupa sa civilima i zarobljenicima pa je lepo čuti stručno mišljenje. Respekt

ab

Nemacki mediji javljaju da Vladimir sprema drugi esalon Cecena da ih ubaci u borbu. Do sada je uglavnom sagorevao regrute tinejdzere i rezerviste, neki smatraju u ocekivanju da ce se ukrajinska odbrana umoriti, sada krecu sveze snage. Ja bi Cecnima savetovao da razmisle da li je rat za Putina zaista dzihad! Obratite paznju na boju njihovih uniformi, crna boja predstavlja spremnost da se pogine za islam, bombasi samoubice su uvek obuceni u crno. Neka razmisle njihove muftije da li im pogibija u Ukrajini osigurava sehidski status i 72 device u raju, ili ipak dzehenem za sva vremena!

Odgovori
La

Interesantno da su najveće žrtve dosadašnjeg rata ispali ruski muslimani Dagestanci i Čečeni, čiju su oklopnu kolonu Ukrajinci potpuno uništili nedaleko od Kijeva (mislim da se mesto zove Buča).
Iskreno malo je blamantno slati Čečene na braću Ukrajince.

ab

To rade sve imperije, nadju neko fanaticno pleme i tuku se s njim 100 godina da bi se na kraju „dogovorili“ tj. pretvorili ih u pse rata koje onda trose po ratistima za potrebe carstva.

U Rusiji natalitet imaju samo muslimanski narodi, Tatari, Dagestanci, Ceceni itd. Ne bi me iznenedilo da je 50% vojske islamske vere! Ceceni samo cekaju da Putin ode, pa da proglase nezavisnost i krenu u 3. cecenski rat. To je zato jer Kadirov smatra sebe podredjenim samo i iskljucivo Putinu kao licnosti a ne ustavu RF. Dakle on smatra da odgovara coveku koji mu je pomogao posle ubistva oca, pa kada ovoga vise ne bude, Kadirova ne veze nista sa Ruskom federacijom…

iv

Bitno je da Tango Six cenzurise sve komentare u kome se drugacije prica. Pojedinci ovde napisu 70 komentara, lupaju ko maksim po diviziji i nikakav problem. Dzabe repliciras, ionako se uglavnom ne objavi. Ono, nije da me briga, moze da se cenzurise do mile volje, to sam primetio na drugim portalima takodje, ali gde je onda ta objektivnost i sloboda govora tj pisanja? Nije ni cudo sto se pominje hrv. kontaobavestajna :)

Odgovori
Pe

Reci, kakva nepravda!

Da

Mislim da kad se ovaj ruski debakl okonča, da bi najpoštenije bilo da se nacistu Putina i njegove mucavce objesi na crvenom trgu, a sramotno rusko carstvo raskomada i vrati onima od koga su terirorije i oduzete kroz povjest. Mislim, bdp im na razini nekakve Španjolske a pola svijeta oteli. I dakako, zabraniti rusima da piju antifriz, uključiti ih u europske tokove i obavezno ih opismeniti. Dakako, latinicom.

Odgovori

Ukrajinska vojska bukvalno ima nacističke jedinice sa naci obeležjima koji su osam godina ubijali civile, a vi govorite o nacisti Putinu.

YP

Nemoj o vraćanju onoga što su oduzeli. Kolonijalne sile se nikada ne bi izvukle iz dužničkog ropstva da moraju da vrate ono što us uzeli. A bojim se da bi i ti postao preko noći Italijan :D

Pe

@Dalmatinac Zapravo u Rusiji se sve vise ljudi okrece protiv Putina.Puno je mesanih brakova sa Ukrajinom.Zapad je uveo vrstu sankcija koje “ nijedna zemlja i istoriji nikad nije snosila“ i to kao direktan odgovor na istu takvu Putinovu pretnju.
Prakticno su unistili rusku ekonomiju jer su im zamrzli od 660 milijardi 600.A tih preostalih 60 ce Rusija potrositi vrlo brzo i u debaklu su kao drzava, i bez rata.
Danas je bilo toliko lose da su resili da uopste ne otvore berzu ponedeljkom, Evro sa 85 otisao na 130 od juce.

Br

Mi smo imali mnogo gore sankcije, bile su zatvorene apsolutne sve granice za sve, a mnogo manje stvari smo sami proizvodili od Rusa i trajale su godinama.

ma

Sve sami stratezi za vojnu taktiku koja se ovde primenjuje :D. Borelj prica o sledecim metama Rusije a neki se nadaju pobedi Ukrajine. Videcete na kraju za koliko dana je pala Ukrajina i sa kojim gubitcima na obe strane.

Odgovori
Go

I?
Recimo da Rusija ostvari sve svoje ratne ciljeve.

Recimo i da čak ako i želi aneksira cijelu Ukrajinu, pola, stavi svoje ljude na čelo Ukrajine…. nebitno.

Što i kako dalje?

Mislite da bi to bila pobjeda Rusije?
To se kaže, dobio sam bitku, izgubio sam rat, makar i ovo dobijanje bitke je kako sada stvari stoje, na jako dugom štapu.

ab

>> Borelj prica o sledecim metama Rusije

Haha, najjace mi je ovo kad neki seljo sa Balkana pise o ministru inostranih poslova EU kao da mu je ortak s kojim pije pivo pred dragstorom.

Ni

@Goran
Rusija ne planira da aneksira Ukrajinu, prestanite sa tim lazima zapada. Ukrajini se sprema finski scenario iz 1944, potpisana kapitulacija, priznanje Krima, federalizacija i novi izbori koji bi verovatno doneli vece ucesce partija sa istoka.

ma

@Nikola Finski scenario je već propao zbog nemoći Ruske vojske. Ostaje Afganistanski scenario.

In

Pola ovih slika na Aleksinoj konekciji ni naucnik nebi utvrdio sta je sta.Npr.tenk u vodi naopacke okrenut,vidi mu se samo jedna gusenica i Ukrainac ciji je sajt tvrdi da je to T-90.Ne cudime da covek hoce da podigne moral svom narodu,ali zasto mi da se upecamo na to.Uostalom laz je sastavni deo rata a videli smo sta je Nato pricao o nama 99-e a na kraju sta je ustvari bilo unisteno.Protiv sam rata(oba naroda su nam bliska)ali zahvaljujuci zelji da ne spaljuju sve ispred sebe zato ide sporije od onoga sto smo ocekivali.Napominjem,sporije od onog sto smo mi ocekivali.A fron se pomera polako na stetu Ukraine

Odgovori
ab

>> Protiv sam rata (oba naroda su nam bliska)

Ovde ne ratuje jedan narod protiv drugoga nego jedan rezim protiv susedne drzave i naroda.

Sinoc je u Zitomiru iskanderima gadjana zeleznicka stanica. Ja tamo imam veoma drage osobe sa kojima sam od tada izgubio kontakt. I ja sam protiv rata ali njega mozemo zaustaviti samo i samo ako zaustavimo Vladimira!

д

Јеботе колико сад имају сви познаника у украјини.додуше и ја сем познавао извесне даме из Украјине које су радиле у клубу риц у Старој Пазови додуше давно је то било.

dr

Baš iskanderima po željeznici? Čovječe ajd pitaj taj izvor za brojeve lota. Delimo pola pola.

Al

@Inat max
Nikakav problem nije, zanemarite tu sliku, sta je stotinama ostalih slika unistene ruske tehnike? Imajte u vidu da je to samo ono sto je slikano… Znaci taj broj mozete pomnoziti sa 3 bez problema. Rusi skupo placaju ovu avanturu njihovog diktatora.

Meni je najvise zao jadnih stanovnika Ukrajine a posle toga mi je zao i ovih jadnih Rusa koji su poslati da poginu zbog paranoje jednog coveka.

ab

Vas bezobrazluk je neopisiv!

Upravo sam dobio video iz jedne stambene cetvrti u Kijevu (Irpin), gde zivi jedna moja prijateljica. Sa potpuno srusenim kucama, nekih 8 km od aerodruma. Njen ujak je snimio (ona se sklonila u Zitomir). Na snimku se cuje kako kaze: „Evo, stigao nam je ruski svet“.

Naravno, ceo svet laze, samo Sputnjik i RT govore istinu…

Yo

Igra mačke i miša, ako ćemo objektivno…
Uprkos svim snimcima i pričama iz Ukrajine, činjenica je da se od ruskog prodiranja „brane“ sklanjanjem putokaza po autoputevima, dok Rusi raspoređuju Iskandere na zauzetim područjima.
Montaža i uopšte fejk snimaka je gomila.
U Kijevu i Harkovu se, po rečima branilaca, bore se „duhovima“ – iznenada se Rusi pojave, napadnu i nestanu…
Ruski avioni lete nesmetano – a sirene za uzbunu su gotovo jedina reakcija…
Jedini problem koji Rusi trenutno imaju je da neutrališu u gradskim jezgrima sakrivene pvo i artiljerijske raketne sisteme…
Uključili su juče/sinoć i 2. talas napada sa još 50 000 vojnika – i TOS (ili tako nekako) raketnim sistemima sa termobaričnom municijom…
Ako Ukrajinci pokušaju da formiraju nekakav front – samo će više stradati što se više budu borili…
Ocene se donose na osnovu toga što veliki gradovi ne padaju (a Kijev je već dobrano u pozadini), a Rusima je u interesu da ih drže u okruženju i tako im vezuju snage dok napreduju i široko opkoljavaju glavninu ukrajinskih snaga na istoku zemlje.
Morbidno je potpirivati lažne nade koje za posledicu imaju samo veće žrtve – kada se ishod unapred zna.
Ne držim stranu nikome, ali niti će sankcije oslabiti Rusiju (na duži rok je mogu i ojačati – ako se ne krade i ne koriste sankcije na ekonomsko ojačavanje podobnih na uštrb sposobnih), niti će borbe u Ukrajini trajati duže nego što je Rusima neophodno da isprobaju i istestiraju različite taktike i sredstva.
Ovo je frka između USA i Rusije (tepale se jetrve preko svekrve) i važna lekcija koju svi ovde moramo naučiti – naročito Srbija koja nema ama baš nikakve razloge da se upliće u igranku nesuverenih proksija protiv supersile koja u Evropi ne može da izgubi ma kakav se tu rat pokrenuo…

Odgovori
ab

>> Ne držim stranu nikome, ali niti će sankcije oslabiti Rusiju (na duži rok je mogu i ojačati

„Snime nas ameri iz satelita, a mi se pod sankcijama podgojili „

Pe

@Yoda Ukrajinci su promenili znakove jer Ruska armija i oklopne kolone ne koriste GPS niti rusku verziju istog, posto USA lako moze uci u trag svakog vozila koje salje signal.
Dakle, idu po papirnim kartama.I izgube se jer nema oznaka.
Ukrajinci im unistavaju pre svega cisterne sa gorivom.Najveci broj unistenih vozila je upravo to.
Tako da je Ruska ofanziva zaostala jer stoje u mestu, izgubljeni po bespucima Ukrajinskih sela.
E onda se pojavljuje Ukrajinska vojska sa Javelin i gadja u T-90 koji su nepokretni kao u streljani.

Ni

@Petrovic Dusan
U Ukrajini se ne koriste T-90, toliko o tvom poznavanju situacije. Koliko god sam se trudio da ppstanem pro-zapadan i da osudjujem Rusiju, iako nosim pasos NATO drzave nesto mi prosto ne dozvoljava da mi se ne smuci od citanja tvojih komentara.

Yo

@about:blank

Najurivanje iz SWIFT-a će kupcima samo povećati troškove naplate naručenog gasa – neće zaustaviti prodaju…
Šta Rusi uvoze? Energente, oružje, hranu?
Samo visoku tehnologiju (koju im inače zabranjuju) i luksuznu robu.
Ruska privreda će izgubiti konkurenciju na domaćem tržištu (što se dešava još od sankcija iz 2014.), a na izvozu energenata i hrane će rekordno zarađivati, a ne treba potceniti ni izvoz oružja… Procvetaće im automobilska industrija – koja integriše sve druge – kao i avioindustrija.
Propatiće u prvih nekoliko meseci do godinu dana, a nakon toga su u plusu u svemu – samo što to kao da niko ne želi da vidi – a upravo se to desilo sa prehranom…
Od jednog od najvećih uvoznika hrane – tokom sankcija su postali najveći izvoznik.
Sankcije Rusiji će ojaditi EU na više načina, ali ko ih **** kada su proxy bez jaja.
Kina bi propatila opako od ovakvih sankcija – kao jak izvoznik sa velikim suficitom, Rusija ne…
@Petrovic Dusan

Loše si informisan – Rusi ne koriste nikakvu navigaciju – već pitaju ukrajinske vojnike, a ponekad i zajedno zaigraju kada se sretnu (ima snimaka)…

ab

@Petrovic Dusan

Globalni pozicioni sistemi rade pasivno tako da nije moguca detekcija na taj nacin o kome vi pricate. U Ukrajini je ovih dana bilo mobilne mreze, svaki od tih ruskih tenkista koji se izgubio trebao je da ode na Google Maps i da vidi de je i kako ce dalje. Doduse mozda nemaju ukrajinske SIM kartice, pitanje je da li radi roaming sa Ruskom federacijom i koliko kosta mobilni internet, da li imaju na racunu ili su pod ugovorom itd. itd…

Neverovatan transfer blama gledati te pogubljene Ruse. Jos veci citati sta ovde pisu srBski putinoljupci…

Pe

@Nikola Svakako je unistena oprema ruska, i tih video snimaka ima mnogo, iskreno mozda i nije T-90, ali sigureno je Rusko.
A vase stomacne tegobe me ne interesuju, ja komentarisem iskljucivo na osnovu argumenata,a ne ideologije ili „navijanja“.
A te cinjenice su: 1/ Ruski plan nije uspeo
2/Dobili su dosta teze sankcije nego sto su ocekivali
3/Ukrajinska vojska se pokazala neuioredivo bolje nego sto im jer iko davao sanse, ukljucujuci i zapad
A evo sta rade vasi omiljeni Rusi u gradu Harkovu, koji se smatra pro-Ruskim:
https://twitter.com/christogrozev/status/1498286881544577024?ref_src=twsrc%5Etfw

ab

>> A evo sta rade vasi omiljeni Rusi u gradu Harkovu, koji se smatra pro-Ruskim

OMG, lici na raketni napad VBR-om na stambenu zonu. Nadm se da ipak nije tako i da (zarad kompresovane perspektive koju stvara teleobjektiv) ne vidimo da je raketiranje izvrseno na prostor izmedju naselja…

Go

@Nikola

Dakle, Nato putovnica u jednom džepu, Euro u drugom, a Rusija u srcu.
Pošteno:)

Go

@Yoda

Čitajući Vaš komentar, dalo bi se zaključiti da Rusiju vode izuzetno nesposobni i nadasve glupi ljudi, koji nisu znali iskoristiti pun potencijal Ruske ekonomije, nego, eto, imali sreće i zapad im uveo sankcije, i sada će Ruska privreda da „procveta“.

An

Yoda glas razuma u moru pristrasnih komentara. Master Yoda ;)

Yo

Prost primer – rublja mnogo devalvirala pa su cene uvozne robe otišle u nebesa…
Čiju robu će Rusi kupovati? Čije fabrike će profitirati? Čiji radnici će dobiti povišicu? Šta će raditi sa tom povećanom platežnom moći?
Zamajac…
@Anti propaganda
Na ovaj nik me inspirisao bivši ministar odbrane.
May the Force be with you!

Al

@Nikola
Zaista ne koriste T90? I Petrovic ne zna nista?

Da li mozete, posto vidim da ste veoma strucni i vrlo dobro poznajete situaciju, da mi objasnite koji je ovo tip tenka: https://postlmg.cc/ZWDkQqQZ

Da

Odlično sumirano i najniže istini;bravo.

An

Axaxaxa u pravu si XD

Ni

@Goran
Gotovo da nema Bugarin ili Grk kome nije Rusija u srcu, možda ima neki razlog što nam u srcu nisu Britanija i Amerika. Mada meni Francuska i Nemačka jesu.

Bl

@Petrovic Dusan14:21, 28. feb. 2022.
Ukrajinci su promenili znakove jer Ruska armija i oklopne kolone ne koriste GPS niti rusku verziju istog, posto USA lako moze uci u trag svakog vozila koje salje signal.

Ne bi bilo lose i ponesto procitati pre komentarisanja ruske strategije na osnovu izvestaja sa BBC-ja

Go

@Yoda

„Prost primer – rublja mnogo devalvirala pa su cene uvozne robe otišle u nebesa…
Čiju robu će Rusi kupovati? Čije fabrike će profitirati? Čiji radnici će dobiti povišicu?“

Pa ako to tako ide, evo Vam recept da Srbija postane ekonomski lider ne samo regije nego i Evrope.
Srušite vrijednost dinara barem jedno 70-80%, i za godinu, dvije Srbija je nova Švicarska.

ab

@Goran

>> Dakle, Nato putovnica u jednom džepu, Euro u drugom, a Rusija u srcu.
Pošteno:)

Znate kako austrijanci kazu: Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert. Ili u prevodu: Tek kada se izgubi obraz, zivi se bezbrizno!

Yo

@Goran

Ono je prost primer, uz čitav niz mera ekonomske politike ispeofitiraće opako – praktično iz liberalizma ulaze u nametnuti model protekcionističke domaće ekonomije – to je pravilo imperije od Britanije pa i Amerike u prvo vreme.
Imaće max 1-2 inflatorna udara – i to je to.
SWIFT je ukinut bankama koje inače slabo ili ni ne učestvuju u spoljnotrgovinskom prometu – kako na Zapadu ne bi jiš skuplje plaćali već ionako papren gas.
Ove sankcije su luk i voda naspram onih koje su nama bile nametnute – Rusi će manje uvoziti, ali će rekordno zaraditi na gasu i hrani (Rusija je 1. a Ukrajina 2. izvoznik hrane – ukoliko bude imala setvu ovog proleća), a verovatno i na oružju. Sankcije uvode samo članice EU i NATO…
Da bi nas dovodili u ovu matematiku – prvo moramo imati domaću privredu (a ne strane investitore koji mogu sutra da odu) i tržište – to je radila Jugoslavija sa Titom – ali socijalistička privreda vodi u bankrot.
Sefte što je naš preovlađujući problem na ex-YU prostoru prvenstveno psihološki – pa tek onda ekonomski – a iba za sobom povlače gomilu deugih…
Svi smo mi ovde najsličniji – Ukrajini pre ovog rata…

Ni

@Aleksa
Izgleda kao T-80BVM.

Al

@Nikola
Odlicno, pogledajte na desnoj strani (gledano iz perspektive fotografa) i videcete kao jednu kutiju na eksplozivno reaktivnom oklopu na kupoli tenka (primer jedan: https://geektech.me/wp-content/uploads/2020/03/0bedd54e8880c81b4ebbb295903e50ab.jpg, primer 2: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/2013_Moscow_Victory_Day_Parade_%2829%29.jpg/1280px-2013_Moscow_Victory_Day_Parade_%2829%29.jpg)

I kazite mi da li to ima i T80BVM ili se ovde radi o T90 ali vas boli da priznate? „Crvene oci“ od T90 necu ni da spominjem…

Evo vam jos jedan primer, ovog puta zarobljenog T90 (i ovde zaista nema diskusije): https://postlmg.cc/ppcjb55c

om

Da ja probam malo reći iz svog ugla.
Putin je dakle krenuo napraviti puč u Ukrajini. Cilj mu je osvojiti nekoliko većih gradova plus Kijev. Njega ne zanima teritorij već samo koridori. U svakom normalnom ratu osvajao bi se teritorij, dakle sela, a gradovi bi se zaobilazili. Putin radi kontra, on je zamislio ući u gradove , to nije moguće.
Možeš napraviti masakr, spaliti gradove ali i to traje, možeš pobiti civile i automatski postaneš ratni zločinac. Za opsjedanje gradova kao Turci u srednjem vijeku nema vremena. Dakle gradovima ne možeš ništa jer tamo ima hrane i streljiva sto godina.Zato je jadno kad kažu ,izađite nećemo vam ništa. Kako nećete ušli ste na silu i želite uništiti državnost države koju ne priznajete. Putin naravno ljut prijeti nuklearnim ratom, eto i Ameri digli svoju nuklearnu gotovost, samo se pitam imaju li ti Putinovi poslušnici
obitelji i djecu jer ne vjerujem da će Amer prvi okinuti.
Ohrabrilo me Šojgujevo lice kada je primio Putinovu naredbu pogledajte taj izraz, nadam se da Putin ne može to učiniti sam, ako je tako onda je sve u Gospodnjim rukama.

Odgovori
Iv

Kad citam komentare imam utisak da je Moskva vec pala, a Rusi se povlace preko Urala. Koga zanima stanje na terenu, imate na Spiegl- u na nemackom kartu. Onako odoka, 15 posto teritorije je vec kopneno osvojeno. Nadam se da ce se naci neki kompromis i da narod obican nece stradati zbog gluposti vladajuce klike, na obe strane. Samo kolicina neobjektivnosti i zatrpavanje fejk vestima je nevidjeno do sada i to uglavnom sa ukrajinske strane. Vidim i da i nas neki pokusavaju da uvuku u neke price.

ab

>> Ohrabrilo me Šojgujevo lice kada je primio Putinovu naredbu pogledajte taj izraz, nadam se da Putin ne može to učiniti sam, ako je tako onda je sve u Gospodnjim rukama.

Ne moze, pored Vladimira, ministar vojni i nacelnik generalstaba moraju autorizirati upotrebu nuklearnog oruzija. Dakle 3x redundantno ako neko poludi. Ja se doduse bojim da su oni sva trojica ludi. Zgodno je sto te njihove rakete verovatno ne funkcionisu, kao sto im ne radi ni ostala tehnika, pa ako pokusaju napad samo mali postotak raketa zaista ce poleteti a tek deo i probiti raketni stit. Posle toga ce USA sa B-2 preciznim nuklearnim udarima da iskljuci rezim i onda ce u RF elita organizovati novu vlast sa kojom ce se pregovarati uslovi kapitualcije. Mislim da je ruskoj eliti dovoljno da im se odmrzne imovina na zapadu i da prodaju rodinu do poslednjeg siromasnog Rusa u nekoj blatnjavoj sibirskoj vukojebini koga su poslali u rat da pogine…

Sojgu se prosto usrao za svoje bogatstvo a i nije popio nista celog dana pa mu se tresu ruke…

Ima hrane u gradovima, a već počele pljačke prodavnica.

Uopšte ne vidite rusku strategiju. Koridore zauzimaju velikom brzinom da bi okružili glavne Ukrajinske snage kod Donbasa. Posle toga sledi uništenje ili predaja tih snaga.

Ruski gubici su uglavnom izviđačke snage i pozadina. I manji su nego što su očekivali.

Što se gradova tiče. Kijev ima značaj u simboličkom smislu. Harkov zato što je veliki i ima znatnu rusku manjinu.

Grad koji ima strateški značaj sam po sebi je Odesa, zato što je najvažnija luka u Ukrajini.

om

Ivkos, šta ako je osvojeno, i šta ako je cijela Ukrajina osvojena. A nije tako jer rat će potrajati i Rusi svakako gube na svim poljima i odlaze u pedesete godine prošlog stoljeća. Što je tebi čovječe pa on napada grad od četiri milijuna ljudi. On nije normalan, Putin je prošlost a ako izazove nuklearni onda i tvoj i moj kraj. Za tebe i za mene najbolje da ga vojska skine a narod mu sudi.
Jesi li ti svjestan što ruskom narodu slijedi nakon ovih sankcija pa da sto puta pobijedi Ukrajinu ode glava.
Nema više Rusa koji podržava ovo što ovaj radi. Gledaj što će se dešavati u Moskvi ali neće policija ni vojska tući svoje majke,očeve,braću i sestre kad izađu na ulice, nemaš ti pojma šta slijedi kako je svijet pa i Kina odlučila kazniti Rusiju. Ti si još na ratištu. Ovaj rat nema dobar ishod za Rusiju, njezine noge su staklene.

iv

omniameamecumporto
Ja ne vucem nikome stranu, meni je zao prostog, obicnog sveta sa obe strane, ali ne volim mitomaniju ni fejkovanje. Lik radi isto ono sto radi i druga strana. Sta su Ameri trazili u Afganistanu? Gde je Afganistan, a gde su oni. Ljudi su padali sa aviona pri evakuaciji i nikom nista. Sta bi se desilo kad bi se neki civil popeo na avion Air Srbije recimo u Madridu i avion poleti. Pisali bi nedeljma kako smo mi bezosecajni i ne umemo nevoljnicimaa da pomognemo. Kad su tako dobri, sto nisu Ukrajini dali kredite da iskorene korupciju, izgrade neki autoput ili blonicu. Ne nego im daju neke puskice, pa nek se tepaju sa Rujama. Znaci huskali ih na rat.
Sta su radili u Libiji? Uostalom sta su radili u bivsoj Jugoslaviji?
Nema potrebe da se bude subjektivan. Ja ne opravdavam ovaj potez, ali nazalost drugi su isto tako ranije krsili medjunarodno pravo i on ima uporiste u tome.
Zasto ne sednu lepo svi za sto, npr USA, EU, Rusija,Ukrajina i ne ustanu dok ne pronadju kompromisno resenje? Zasto im se nabijaju na granice i paradiraju ispred nosa? Zato sto nekome ne odgovara mir, koliko god pricao da nije tako i da se uvek i svuda za mir i demokatiju zalazu.
Sto se sankcija tice SRJ je 3 godine izdrzala i devastirana je privreda, ali to je bila mucena SRJ, patuljak i prosjak i pre sankcija, bez ikakvih znacajnih ruda i bogatstava. Ne sekiram se ja za ove, snacice se oni vec.Pametnije je nama da ne navijamo, nego da gledamo svoja posla.

Go
Pe

@Boža M Ruska strategija je ocigledno zakazala.Ili cete tvrditi da su namerno hteli da udju u bojeve u gusto naseljenima gradovima?
Ruska strategija se opirala na pogresnu procenu: da ce uz minimalno specijalnih snaga zbaciti „pronacisticku“vladu, a odusevljeni narod ce rado stati uz Ruse.
Jer Putin i ljudi oko njega koji su sakriveni u nuklearnim bunkerima u Uralskim planinama zaista veruju da neki „nacisti“ drze kao taoce ceo ukrajinski narod, i nije im jasno ko se to bori protiv Rusa.

@Petrovic Dusan

Svakako su potcenili proruski sentiment u Ukrajini, ali sam gledao snimke u Harkovu gde se pozitivno odnose građani prema njima, dok se bune protiv ukrajinskih snaga koje se raspoređuju po stambenim zgradama. Penzioner viče na Ukrajinske vojnike, a vojnik mu ispali rafal ispred nogu i slično.

Da ne govorimo da ukrajinske snage ubijaju civile koji pokušaju da beže ili ih u najmanju ruku maltretiraju. Onaj ludaj Zelenski pravi volksturm kao Hitler 1945 i naoružava civile, a onda se oni ubijaju međusobno.

Da ne govorimo da šalje dečurliju sa Molotovljevim koktelima u rat. Gledao sam učinak dva bacanja molotovljevih-jedno veliko nula. Rusi čak nisu ni pucali na njih.

ab

@Boža M

>> Penzioner viče na Ukrajinske vojnike, a vojnik mu ispali rafal ispred nogu i slično.

Dajte link da i mi vidimo. Hvala

@about:blank

Taj sam snimak video na dva kanala na Telegramu gde kače desetine videa dnevno. Probao sam da ga nađem, ali nisam uspeo. Da utrošim ceo dan, verovatno bih. Ako naletim na njega kačim.

https://t.me/bograta/8065?comment=37582

Ali ovo ako niste videli svakako vredi videti, kako bataljon Azov postupa sa zarobljenim Rusom. Snimak je od pre nekoliko godina iz Donbasa.

@about:blank

Evo nađoh. U Harkovu. Ima snimak u ovom članku. Meni izgleda da je stariji čovek.

https://southfront.org/battle-for-kharkov-overview-of-street-fighting-russian-attack-bombers-came-to-support-videos/

Sv

Putin zrtvovao mladez kao da su od papira.

Odgovori
ab

Stara ratna taktika. I rimljani su prvo slali mlade neiskusne legionare na neprijatelja, ko ne pogine taj postaje iskusniji a neprijatelj se izmori. Posle njih idu svezi veterani a specijalne jedinice cekaju u rezervi da budu angarzovane na posebnim mestima i u prelomnim situacijama…

Ž

Interesantno da su naše komsije toliko zabrinute za to kako Rusija ima slabu i loše opremljenu vojsku i na uvedene sankcije zapada protiv Rusije. Kao prvo Rusija cilja isključivo vojne objekte i to mahom stacionirane. Ušli su im po dubini iz više pravaca,bez nekog većeg otpora i na taj nacin ce isparcati istočni deo Ukraine i okružiti njihova vojne snage. Ukrainskoj vojsci u narednom periodu ukoliko se ne predaju sledi uništenje. Što se tiče sankcija pa da li stvarno neko misli da Putin nije računao na njih? Kina će podržati Rusiju ekonomski a Rusija Kinu vojno u narednom sukobu koji će sigurno biti između Kine i SAD.

Be

Pa jesi vidio zarobljene Ruse ? To su klinci. 19-21 godina. Ne umiru za Rusiju i ruski narod nego umiru za Putina da ostane što dulje na vlasti. 20 godina mu nije dovoljno…

about:blank- С тим што су римљани имали професионалну војску, добро обучену и опремљену. Да су тако трошили младост не би владали вековима.

ab

@алекса

Naravno, kada spominjem „mlade neiskusne legionare“ mislim na mladice koji su primljeni u legiju, absolvirali full obuku ali nemaju ratno iskustvo. Postoji dokumentovano kakvi mladici su birani, nije mogao svako biti primljen. Razlog za cuvanje veterana lezi i u tome sto iskusniji borci nemaju fizicku snagu i energiju mladica ali imaju iskustvo. Ovo sto vidimo u Ukrajini su pateticni balavci koje su na prevaru doveli na vojnu vezbu pa ih gurnuli u Ukrajinu i zato su im rezultati tako bedni!

Lo

Citam komentare Rusofila I Natofila I ne verujem sta citam I pitam se gde je nestala empatija medju narodima iz ovih krajeva. Mladi ljudi ginu na obe strane, a ovde se I jednu I drugi nasladjuju time, strasno…

Odgovori
Ni

Lozana empatija u ovim krajevima tj na balkanu je nestala 1991 a danas vlada totalno ludilo pogotovo mladih koji igraju igrice na pc i misle ako odu u rat nista im ne moze biti…i naravno slusaju svoje vodje koji sjede 1000ma kilometara iza linije rata. Putin da ima muda ko sto ih nema a pravi se da ima jasuci go konja bio bi na tom konju sa svojima u Ukrajini..

An

Meni su najači naši susjedi,zvanično vojnici NATO pakta, koji nas ubeđuju kako su rusi već poraženi,a 50 000 rusa se voza po Ukrajini kao na roadtripu . Retko objektivni susjedi…

fr

Vise ostavljaju dojam da se voze na rolerkosteru – vlaku smrti.

Lo

@ Anti propaganda i frane

Jel’ znate uopste vas dvojica sta znaci rec empatija???

fr

Znam i iskazujem je prema onima koji se brane jer nemaju drugi izbor. Kakvu empatiju da osjecam prema onima koji napadaju i imaju izbor da to ne rade.

iv

Ukrajinci hoce da se bore i ocigledno ne zele Putina. Putina sam podrzavao u Siriji al ovo mu nije trebalo. Poslusao sam ono njegovo zadnje lupetanje i to vise nije isti covek, to nije vise onaj promocuran i lukav politicar nego starkelja koji brblja mitove i budalastine. Oruzje je ozbiljno pocelo da se sliva u Ukrajinu i ako u roku od nedelju dana Rusi ne stignu do Poljske granice , kiperima ce nositi mrtve nazad u Rusiju. A to je scenario kojeg se bojim jer je budala sam sebe saterao u cosak a mislim da je spreman na sve. Rusija definitivno kuburi sa modernim naoruzanjem.

Odgovori
Te

Kako nije potrebno?

Zamisli odgovor Amerike na to da Kina stavi nuklearke i baze u Kanadu, Mexico i Kubu

Mi

Mislim da ce prevagu odneti hrvatski, litvsnski, poljski i ostali dragovoljci, volonteri ili kako se vec zovu sad kad su stigli u Ukrainu.

Posto sad svi komentatori prate „sve“ svetske medije vidi se da ukrainci pobedjuju na svim pravcima a u isto vreme mole za pomoc i osnivaju sopstvenu legiju stranaca u dilemi sam ko je u pravu – ali bice da je glavni problem sto su sada ruski sistemi 1000 km blizi zapadnoj Evropi umesto da su USA i NATO projektili na granici sa Rusijom.

Sutra je kraj rata, Ukraina pobedila, Putin pao, Kina podelila Sibir sa EU i USA a evropska Rusija postala zitnica Evrope gde Rusi okopavaju organsku salatu i repu …

Koliko je trajala NATO I USA intervencija u SR Jugoslaviji, Afganistanu, Iraku koliko vec bombarduju Jemen, koliko su u Africi, koliko su bili u Vijetnamu? Izgleda da najvise zamerate Rusima sto ne raketira vozove, bolnice ne gazi civile tenkovima ne bombarduje naucne institute, fabrike TV stanice … bilo bi brze svakako.

Polako jos je jutro zeleno nije se ni kafa popila …

Odgovori
Si

Mile ti isti sistemi su blizi i tebi onda 1000 km…. s obzirom na kvalitetu ruse elektronike za navodjenje mogao bi iskander da se okaci na neko susilo za ves i u tvom kvartu.

To da Rus ne raketira bolnice i ne gazi civile… vec danima se vrte snimke i ruskog oklopnjaka koji je prejahao dedu u autu (srecom deda prezivio) i slike polomljenih procelja na bolnicama, decica na nosilima na ulazima u hitnu… Sve pakleni mediji izfabricirali… Treba uhapsit onog budalu Spielberga kakve mu sve ideje padaju. Glupan. Neko ce pomislit da se rat u ukrajini stvarno desava.

Me

@Mile onaj stari
Kolika je udaljenost između Kamschatke u Rusiji i Aljaske koja je dio SAD?

Mi

@Sivi – ti si eklatantan primer coveka obavestenog sa dobro informisanih zapadnih medija – pa i Ukrsinci vec znaju da su prvo Ukrsinci napali i pobili sve vojnike na onom prastarom krsu ukrainskom, zatim otvorili vatru ne na tenk vec OSU ukrainsku koja je potom ubrzala i gubeci kontrolu pregazila ukrsindkog dedu … ali vidim da je ovde vecina komrntatora pod jakim uticajem demokratski bezgresnih youtube propagandnih snimaka ukrainaca. U tom gazenju nijedan Rus nije ucestvovao aj se ne blamiraj …

Pe

@Mile onaj stari
vase ponavljanje ruske propagande kvari sledeca cinjenica:
NATO je u Litvaniji i Latviji jos od 2004, a to je 680km od Moskve.
Dok je Ukrajina 620km od Moskve.
I kako im sad Ukrajina preti odjednom?
To su budalastine o „raketama na granici Rusije“.Pa tu bi rakete bile ranjive napadu iz Rusije!
Rusija je napala Ukrajinu iz potpuno drugih, cisto osvajackih razloga, i bez ikakvog povoda.

Sv
Te

@Sivi došao si na prilično kvalitetan portal, ali pričaš o ruskom oklopnjaku.

Ajmo, da naučimo, kao deca što uče: kako izgleda tenk?
Tenk je ono što ima cev, bravooo…

Kako izgleda oklopnjak? On nema veliku cev. Ima malu cev. On nema dve ogronme rakete.

Da li tenk ima radar? Ne deco, tenk nema radar.

Pa šta je to stvorenje onda? Ima radar, nema cev i nosi dve veeeeelike rakete.

O vidi, to se zove Strela-10, to je imalo u Jugoslaviji:

http://www.military-today.com/missiles/strela_10.jpg

Ajmo sada malo napredno, za trojku.

Da li se u grad koji se osvaja uleće sa nečim što gadja avione?

Da li avioni žive u gradovima? Ne, ne žive. Oni žive na nebu.

UKLJIČI MOZAK

To je Ukrajinski PVO koji beži glavom bez obzira jer ne može da se brani

Te

@Sivi Ajmo još malo da učimo. Kako izgleda kada zgradu pogodi raketa?

Koliko je velika raketa?

Puuuuuno je velika, ima 500 kg, ili 200 kg, ono što daca zovu raketom.

Kako izgleda kada zgradu pogodi raketa?

Izgleda tako da fali pola zgrade.

A kakvi su snimci?

Pa na snimcima se vidi da gori jedan (1) stan.

Kako izgleda stan kada ga pogodi maaaaala raketa, tipa zolja ili RPG. Crno i razneto.

Kako izgleda stan kada ga pogodi još manja raketa koju mi veliki zovemo trombolnska mina?

Pa i dalje gore od pola tih snimaka.

UKLJUČI MOZAK, nadji slike iz Hrvatske, Bosne, Srbije 1999, pa vidi kako izgledaju objekti pogodjeni raznim stvarima.

An

Ajde Sivi informiši se malo ,oklopno vozilo je ukrajinsko,čak i zapadni mediji potvrdili. Malo realnosti u komentarina nije na odmet.

dr

E konačno prave imformacije. Sve je već tako samo još svetski mediji nisu stigli da objave ali doći će i to na red. Kao potvrdu tvojih podataka videh da su danas Rusi pogodili putnički voz. Doduše malo mi liči na Grdelicu ali nema veze poslužiće. Šta zna Nemac gde je Grdelica? Srbija Ukrajina ma sveti je to tu negde na istoku. Vidi se da si stari moj Mile. Ovi novi neznaju ni šta je jutros bilo. Hvala ti baš si me nasejao

@Sivi

„vec danima se vrte snimke i ruskog oklopnjaka koji je prejahao dedu u autu (srecom deda prezivio)“

Oklopnjak -pvo sistem strela 10 je Ukrajinski. Verovatnu mu se blokirao točak jer je dugo bio nekorišćen ili je vozač bio u panici.

Mnogo gutate Zapadnu propagandu- Zmijsko ostrvo- hrabro poginuli, a u stvari se predali, Duh Kijeva obara ruske avione i slično. Rusija ima gubitaka, ali mnogo manje od ukrajinskih tviter pobeda.

om

Želim napisati još nešto.
Očito je da sve više zemalja u svijetu osuđuje to što Putin radi, čak i Kina. Isto tako znakovito je da on taj rat nikako ne može dobiti, i njegova će era stoga biti na ovaj ili onaj način sramno okončana. Ne bi sada to elaborirao. Ostaje samo njegov ego koji mu neće dozvoliti da podvije rep.
Bojim se nuklearne reakcije jer on nema što izgubiti ,ego mu je jaći od realnosti.
Ako ispali prvu raketu, vjerujem da a će netko biti kraj njega, jer dok ne ispali ne znaš mu namjeru. Kad to uradi onaj koji je s nim trebao bi ga odmah eliminirati i javiti se Amerima da je raketa ispaljena ali da ne uzvraćaju jer je Car eliminiran.
Taj čovjek bio bi spasitelj svijeta i najvrednije biće koje je ova Zemlja rodila.
Nažalost moram ovako razmišljati jer ne vjerujem ovom čovjeku niti vladavini koja mu je omogućila neograničenu bezvremensku moć . Rusija mora u Europu na novim temeljima.
Napisao sam „eliminirati ako ispali“ da mi se ne iskrivi misao.

Odgovori
Pe

@omniameamecumporto Koliko ja poznajem Ruse, vise se bojim drugoga: nece nista promeniti, i nastaviti borbu sa Ukrajincima unutar gradova, dok Ukrajiince snabdeva ceo zapad, sve do poslednjeg zivog Ukrajinca i Rusa i sa ogromnim ljudskim zrtvama.
To, da ce neko smeniti Putina je vrlo malo verovatno.FSO ili njegovi telohranitelji, su medju najbolje opremljenim jedinicama u svetu, imaju i protivavionske topove i „Strele“ i helikoptere i svasta.Prakticno, nema te sile u Rusiji koja im se moze suprotstaviti,osim cele armije.

ab

Danas je jedan nemacki reporter iz Moskve javljao o masovnom pomeranju nekih unutrasnjih jedinica, relativno novih snaga koje je Putin navodno formirao da mu budu neka vrsta licne garde, ne znam kako se zovu. Ocigledno je tamo pritisak na narod enorman ali ko ih realno hebe, za njega glasaju vec dve decenije.

Sto se tice nuklearnog oruzija… da parafraziram Alberta, ne znam ko ce sve ucestvovati u 3. svetskom ratu ali znam da u 4. RF nece. Toliko od mene!

Be

Da li su Srbijanci uočili realnost o ruskoj vojsci koju toliko dižu u nebesa ? Katastrofalno obučena vojska. Vozila im nemaju GPS, gdje se doslovno gube po terenu, što je nezamislivo u 21.stoljeću. Ne napadaju noću, jer nemaju opremu za ratovanje po mraku. PZO sistemi su im sranje. Vozila im ostaju bez goriva gdje je im logistika nepostojeća. Druga vojna sila svijeta ? KOMEDIJA :D

Odgovori
ab

Ne samo da nemaju GPS u vozilima nego im je vojska toliko nepismena da ocigledno nemaju offline mape na privatnim mobilnim telefonima koje bi jako efikasno (i bez mobilne mreze) mogli koristiti da se snadju…

fr

Neznam samo kako neko od ovih u Srbiji koji se smatraju patriotama ibstovaocima pravoslavlja moze da se identificira sa cecenskim psima rata koji ratuju protiv krscana i uz to jos i pravoslavaca. Radi se o najgorim islamskim fanaticima koji idu da siluju, pale i ubijaju pravoslavno stanovnistvo Ukrajine i to na direktan poziv Putina.

Pe

@Beduinko Vozila armije ne koriste GPS ili GLONAS (ruski gps) iuz drugog razloga: Amerikanci bi vrlo lako nasli taj signal i mogli da navedu na njih Ukrajince kao na glinene golubove.
Zato rusi koriste papirne mape, kao nekada davno, ali, Ukrajinci menjaju saobracajne znake, i unistavaju im uglavnom cisterne sa gorivom.
Kad ostanu bez goriva ( a znamo da tenkovi puno trose ) onda ih napada Ukrajinska armija.

Be

@Frane Za poludit…

Pe

@Beduinko To je odavno jasno svima koji malo bolje znaju Rusiju; zemlja koja ne proizvodi ni savremenu ves-masinu, ne moze imati najsavremeniju vojsku na svetu.
Ali Rusima to i ne treba, ne sme ih niko direktno napasti zbnog nuklearki, i imaju dovoljno klasicne artiljerije i hiljade tenkova ostalih od SSSR da mogu da razaraju Ukrajinu jos godinama.
Takodje, nimalo ne mare za ljudski zivot jednog Rusa, i poslace ih sve da poginu ako treba.Njima je svejedno.

ab

@frane

Gledajte 95% Srba ne zna sta i ko su te cecenske jedinice, sastavljene od islamskih fanatika-koljaca odanih Putinu do kraja jer im je on omogucio emirat u Ceceniji (poligamija, nosenje hidzaba obavezno) mimo ustava RF! Mogli ste ovde procitati komentare u kojima se ti varvari predstavljaju kao neke jedinice teritorijalne odbrane koje se dobrovoljno nude da „eliminisu ukrajinske fasiste“. Kakva zabluda. Takodje ih 99% ne razume verski znacaj Kijeva za slavenski pravoslavni svet i simboliku koju slanje islamista na taj grad ima!

Te

Hajmo malo da razmišljamo, to ne boli mnogo, ali mora da se trenira.

Ajmo, koliko ima Muslimana u Rusiji?

Jel treba vojska da bude očišćena od Muslimana?
A vojska Amerike od crnaca?

Jel treba i Vojska Srbije da se očisti?

Aha… Znači ima Muslimana.

Kako logistički upotrebljavati Muslimane koji imaju svoja pravila?

Hm… Verovatno tako što bi bili u istoj jedinici.

do

Petrovic Dusan
16:41, 28. feb. 2022.

@Beduinko Vozila armije ne koriste GPS ili GLONAS (ruski gps) iuz drugog razloga: Amerikanci bi vrlo lako nasli taj signal i mogli da navedu na njih Ukrajince kao na glinene golubove.

Amerima oko Ukrajine kruze non stop „Global Hawkovi“ i drugi elektronski avioni. O satelitima da ne govorimo…Oni, takoreci, vide koje cigare puse vojnici a ne gde su… a oni te informacije salju Ukrajincima

fr

A ha. Znaci na taj nacin opravdavate ove koljace. Svaka vam cast.

Br

Srbi nisu uocili, a Hrvatijanci mozda jesu.

fr

Texas

Znaci tako opravdavate ove fanatike. Besramno, ali valjda se i to trenira.

ab

@Texas

Sta da vam kazem prijatelju, meni je eto blizi pravoslavni sloven iz Ukrajine nego azijski islamski ekstremista sa Kavkaza. Valjda je to pitanje pripadnosti jednoj odredjenoj civilizaciji, sistemu vrednosti, kulturi, nemam pojma.

Neka svako ko ovo procita i razmisli na kojoj je strani…

Mi

Nemaš pojma ušao je sa najstarijom gvoždjurijom za otpad kojom verovatno upravljaju plaćenici iz bivših SSSR republika ili čak i Sirici pošto se vidjaju crnomanjasti zarobljeni vojnici obučeni u ruskim uniformu.Nisam na video materijalim vidja ni jedan najsavremeniji borbeni tenk t-90 a sve same krklema t-70.Očigledno prvo guraju plaćenike sa lošom opremom da opipavaju puls i da vršljaju sa izuzetnom vazdušnom podrškom koja je ovladala Ukrainskim nebom tako u Siriji funkcionišu i samo retko šalju Ruske prašinjare.Ovo je dobro za Rusku javnost jer neće biti pritisaka na potencijonalne žrtve a postizaće se efekat.Cilj operacije da se vrši ekonomska blokada i dezorjentacija Ukraine uz minimalne civilne ciljeve jer Rusi Ukraince smatraju zalutalom rodbinom kojoj se 30 godina ispiraju mozgovi.

Te

> meni je eto blizi pravoslavni sloven iz Ukrajine nego azijski islamski ekstremista sa Kavkaza

Jesmo mi to prešli u nacional-socijalistički domen? Jel vi to upravo potvrdjujete Putinove reči?

Gradjanin Rusije, muslimanske veroispovesti nije Rus?
Šta je on? Polu-čovek? Majmun? Anatema, pošto nije pravoslavac?

Au… Ništa onda… Baš lepa godina da se u Srbiji rešimo Madjara, Bugara, Muslimana, a da se na Kosovu reše Srba i da se u Bosni svi rešimo svih.

Ala će posle toga da bude dobro! Nemoguće da se toga niko nikada do sada nije setio.

Nego, Eksperti za Ukrajinu. Jel znate da su Tatari Muslimani i da žive u Ukrajini?

Ma treba njih, s ledja, ko njima da veruje… Čuj ti, Islam.

Uzgred, onaj Rus, Šojgu – nije Sloven nego je Mongol, ili Indijanac (zapravo je Tuvanac). Hoćemo i njega, sa ledja?

do

NATO iako ne ucestvuje u ratu, ocigledno je da aktivno pomaze obavestajnim podacima Ukrajince…
ako pratite flightradar, mozete videti uvek po 1-2 stratotankera i iznad Rumunije i iznad Poljske uz granicu… u tom podrucju nema skoro nikakvog saobracaja sem do lokalnih aerodroma… takodje se do prekjuce video jedan „global Hawk“ kako ceo dan zuji u krug po Crnom moru ne tolko daleko od Krima… isto se mogli videti i na tom flight radaru i RAFovi i americki elektronski avioni… to je ono sto su prijavljeni a pitaj boga kolko ima neprijavljenih takvih letova…
Cak i da Rusi uniste sve radare Ukrajincima , ti americki „global Hawkovi“ im rade posao- mozda cak i bolje nego njihovi radari..
Ameri im daju „oci“ , svest o stanju na ratistu.. U takvim uslovima su im i stingeri i igle i Javelini pooprilicno dovoljni… ako znaju odakle dolaze rusi , gde da ih cekaju… tako mogu i Bajraktare koristiti , ako dobiju obavestenja da u tom trenutku nema ruskih lovaca u blizini…

evo kako je prekjuce izledao let „Global Hawka“ na flightradaru
https://prnt.sc/k73CjawBYDw3

Odgovori
ab

Da, Global Hawk sve vreme kruzi u medjunarodnom vazdusnom prostoru pred Krimom. Da li je iko sumnajo u to?

Be

Pa naravno. Ne postoji zakon koji to brani. Sve dok ne uđu na teritorij Rusije. A Global Hawk ima toliko dobro „oko“ da ni ne mora ulaziti. Sve vidi stotinama kilometara.

GK

Dugo pratim ovaj portal i moram priznat da je pola komentara cijeo vrijeme potpuno neobjektivno i navijački. Najviše se vidjelo kod procesa nabave hrvatskog novog BA.
Cijelo vrijeme se pričalo o nadmoči ruske tehnike, na kopnu i u zaraku pa i pod morem. O strahovitim supersoničnim balističkim projektilima, ovog-onog dometa itd. O novim avionima 6,7 generacije ili barem u njamnju ruku 4++++ i sl. O Armati, o elektroničkom ometanju, o S400,500,600 i što sve ne uz obavezan dodatak eh da nam je…
I šta sad? Eto čuvene Ruske vojske i tehnike na djelu. Potpuno promašena obavještajna, priprema, potpuno promašena strategija, odabir jedinica, tehnike, pravaca, nepoznavanje ratovanja u urbanom oruženju, neobučenost, logistička nesposobnost, zastarjela tehnika, nedostatak preciznog oružja, gdje su dronovi, Suhoji, Migovi, 4, 5 generacija…
Najveća i dominantna tehnologija u zraku je turska? Jedna mala ali srčana, neobučena i neorganizirana ukrajinska vojska i građani zaustavljaju tenkovske bataljone koji se u nedostatku putokaza gube po cestama.
Uvijek sam smatrao da su Rusi tigar od papira i (ružno je reć) molio Boga da krenu na Ukrajinu i da svi već jednom to vide.
Oko nuklearnog oružja: Siguran sam da je ono veća opasnost za Ruse nego za ostale jer:
1. 50% raketa je neispravno
2. 50 % koje polete srušile bi se unutar teritorija Rusije
3. One koje izađu iz Rusije pitanje koliko bi od njih došlo do Amerike a koliko bi ih oborili ili se samo srušilo u more.
Svakako to je kraj za Rusiju a čovječanstvo bi preživjelo. Sad će pametnjakovići reč, a odakle ti to znaš?

An

A odakle ti to znaš ? Ajd samo da se setimo 2020. i pojave korone u Evropi. Jedan mali virus je bacio čitav NATO na kolena,da su na kraju rusi morali sa svojim kamionima iz 1944. da dođu i pomognu italijanima u suzbijanju epidemije. Teške ruske kršine…

fr

Anti propaganda

O cemu ti pricas pobogu???

YP

@GK

Nadmoćna ili ne, mi o ruskoj tehnici i sredstvima koja se trenutno koriste imamo saznanja samo iz zapadnih i ukrajinskih medija. Od ruske strane nemamo skoro ništa, pa bar da je nama lako dostupno. A izgleda da Rusi slabo šta i objavljuju.

Pola vesti iz Ukrajine koje prate snimsci su lažni, mnogo toga je niske rezolucije, ne vidi se dobro i sl. Lično, u ove opise ruske vojske (upotreba tehnike) ne verujem, ne zato što ih volim, već što ni naša vojska ne ostavlja takav dojam, uzevši u obzir opremljenost i brojnost VS. Zaista mi je nadrealno i neverovatno da poverujem u takve glupe bajke i propagandu. Mi smo na propagandu bar navikli, ali zapadna javnost izgleda da nije.
Za one koji ne znaju, Amerikanci već izvesno vreme ulažu u spotove koji se vrte na našim TV kanalima, gde veličaju naše poznate istorijske ličnosti… Sve je to jeftina propaganda u rangu Sputnjika.

Pe

@Anti propaganda Istina, posle je Rusija imala milion smrti od kovida a Italijani su rekli da je besmislica to sto su Rusi radili i da im ne treba.

de

Navikli smo da na CNN gledamo kako Ameri razvaljuju zemlje III sveta pa nam izgleda da Rusi sporo napreduju.
Realno Ukrajna je zemlja sa:
dugom vojnom tradicijom,
ozbiljnim narouzanjem,
obrazovanim stanovnistvom,
velikim tenickim znanjem,
velikom povrsinom
ratuju na svojoj teritoriji ….

Ameri ovakvu zemlju nikad ne bi napali.
Moze se reci da ratuju u konvencianalnom smislu dve relativno ravnopravne zemlje i Rusi ostavljaju ipak bolji utisak.

Odgovori
Ra

Bravo… Amerikanci se nisu usudili ni nas kopneno napasti. Irak su zgazili u 28 dana, a ovo je tek 5. dan rata u Ukrajini i nadam se zadnji i da će se dogovoriti danas nešto.

Al

@Rade
„Amerikanci se nisu usudili ni nas kopneno napasti. Irak su zgazili u 28 dana“

Treba proveriti kvalitet vode i vazduha u Srbiji, ne zbog bakterija i stetnih cestica, nego dal’ nam neko vec 30 godina sipa LSD i druge halucogene droge u vodu i ispusta neke gasove u vazduh. Jer ovo nije normalno.

Pe

@dejan VP Ceo NATO je napadao samo Libiju oko 6 meseci.U Iraku rat 10 godina u Avganistanu-20.
Nego koje su to „americke operacije za 3 dana“?
@Rade Nas nisu napali 1999 kopnenom invazijim jer su i bez toga porazili VJ i uzeli Kosovo.I to bez jedne zrtve u svojim redovima.

Pe

M Molim Tangosix da prokomentarise najavu Evropske Unije o snabdevanju Ukrajinskog RV novim borbenim avionima.
Mada EU nije precizirala, verovatno se radi o MiG-29 Istocne Nemacke, Poljske i Slovacke, kao i Su-22 Bugarske.
Javelin i Stinger rakete su vec dostavljene Ukrajincima od strane Nemacke, Amerike, Britanije, Holandije i nastavlja se dostavka „koliko god bude bilo potrebno“.
Da napomenem da se radi o vodecim ekonomijama i proizvodiacima vojne opreme u svetu, koji ce to i uraditi,buduci da Ukrajina ima skoro 1000km granicu sa EU i NATO.

Odgovori
Pe

PS da sam ja u vladi Srbije, istakao oglas na kupujem-prodajem:
„RV i PVO Srbije prodaje MiG-29,
godiste 1993, modernizovan na varijante XYI. kilometraza ta i ta.
Moze zamena za Raffale, F-16 uz doplatu na kredit.“
Nadam se da imaju smisla za biznis!
Ovo je momenat da se otarasimo starih MiG po najboljoj ceni!

ab

Te vazduhoplove treba odmah donirati Ukrajini! Mozda bi nas onda USA kompanzovale sa F-16 kao sto je obecano Poljskoj.

YP

@Petrovic Dusan

Kada bi donirali već donirane Migove, verujem da bi nas Rusi preko reda lepo nagradili.

Pe

@about:blank Koliko nase vlasti razumeju politicka desavanja u svetu, oni ce vratiti MiG-29 Rusiji i Belorusiji da bolje bombarduju Ukrajinu!

ab

@Petrovic Dusan

>> oni ce vratiti MiG-29 Rusiji i Belorusiji da bolje bombarduju Ukrajinu!

Haha, bojim se da ste u pravu. Pa i na ovom portalu gospoda ne zele nazvati ovo sto se desva agresijom nego se prica o nekakvoj intervenciji itd.

Pe

@YPT Mi ih samo prodamo, odu tamo u delove, i ne vidi se da su to bas ti isti, nasi.
A zauzvrat dobijemo jeftinije neke zapadne lovce.
Buduci da u sledecih 20 godina necemo moci nista da kupimo od Rusa, nista ne gubimo.A Rusima cemo pre ili posle morati uvesti sankcije.

Bo

Mislim da Poljaci daju migove 29. Teško da će desetine tih aviona preokrenuti tok rata. Ko zna koliko su stari, ko zna kako održavani i ko zna na kom nivou opreme. Rusi imaju prevlast u vazduhu.
Ali zato je Javelin opaka stvar. Pogotovo kad oklop iz sovjetske ere uđe u naselja.

ab

>> Ali zato je Javelin opaka stvar.

Javelin je takoreci smrt za patuljka vladimira i njegove pateticne imperijalne ambicije. Hitler nije primljen u Bacu na likovnu akademiju a Vladimir nije mogao igrati centra u skolskom kosarkaskom timu! Onda su iz tih trivijalnosti kasnije nastali problemi.

Pozivam NATO da se umesa i spreci destrukciju Ukrajine. Ovo je otislo predaleko!

Fe

@Petrovic Dusan

A da li bi smo mogli da čujemo kako je zamišljen transport aviona u Ukrajinu, kad tamo Rusi ruše sve što poleti? MiG-29 protiv Su-35S i MiG-31BMS, a sve u dometu S-400, komentara bez…
Kako će da uopšte donirano da dolete do Ukrajine a da ih Rusi ne sliste čim priđu?
Drugo, da li je autor ideje svestan da je RF stavila nuklearne snage u poseban režim, i da može da reaguje trenutno, i to tako da ovo sad sa Ukrajinom ima da liči na malu ljubavnu svađu u odnosu na posledice udaraca – Rusi mogu da ispale hiljade megatona i da im ostane još za drugi udar… A to sve baš povodom “donacije”, tj predvidi ih komplikacija u vezi dotične. Inače MiG-29 koji nije video remont i Su-25 će pomoći, kao uostalom i oni Ukrajinskog RV, zajedno sa Su-27. Kako da ne, gde ne uspe Su-27, pošalje se MiG-29…
Poljska je upoznata sa činjenicom da će to da izazove “neporavljive štete”. Ko zna šta može da se očekuje ako to uradi…
Drugo, mnogi su pod utiskom da NATO “može sve” – bez Amerike su mu šanse za preživljavanje u slučaju da isprovocira Rusiju jako male – preživeo bi kog Rusi poštede. Veoma je uočljivo da je Američka rešenost da se eskalira sukob ograničena na pokušaje da se prolongira operacija u Ukrajini, samo uopšte ne verujem da je neko u U.S of A spreman da trampi Njujork za Kijev i Varšavu ako Poljska baš bude insistirala
Nisam baš siguran da bi oni na koje se računa (U.S of A) bili oduševljeni vešću da počinje rat sa najozbiljnijom nuklearnom silom zato što tako žele Poljska, Litvanija i Borelj – on ima maleni problem da je državljanin zemlje koja vodi drugačiju spoljnu politiku od one koju on gura u EU…
A tek idejica tipa: “zona zabranjenih letova” – pa može Zelenski – i svi Eurocrats da ukine i zakon gravitacije – možda se gravitacija uplaši ;)

I za kraj, jako lepa provokacija – da li bi se T6 bavio temom “šta bi bilo kad bi bilo”. Poljska i još po neko se utrkuju u servilnosti, ali Bugarska je jasno odbila da učestvuje u ludoriji…

Pe

@Feline Prvo Rusija uopste nema apsolutnu kontrolu neba u Ukrajini.
Drugo, ti njihovi Suhoji su starudije iz 1970-ih i ne smeju izaci na crtu savremenim Americkim F-15 koji stite vazdusni prostor NATO.
Ali pre svega, Ukrajina ima kopneni granicu od preko 1000km sa NATO, mogu da uvezu nosac aviona na tockovima, da hoce, a ne samo letelice

do

NATO iako ne ucestvuje u ratu, ocigledno je da aktivno pomaze obavestajnim podacima Ukrajince…
ako pratite flightradar, mozete videti uvek po 1-2 stratotankera i iznad Rumunije i iznad Poljske uz granicu… u tom podrucju nema skoro nikakvog saobracaja sem do lokalnih aerodroma… takodje se do prekjuce video jedan „global Hawk“ kako ceo dan zuji u krug po Crnom moru ne tolko daleko od Krima… isto se mogli videti i na tom flight radaru i RAFovi i americki elektronski avioni… to je ono sto su prijavljeni a pitaj boga kolko ima neprijavljenih takvih letova…
Cak i da Rusi uniste sve radare Ukrajincima , ti americki „global Hawkovi“ im rade posao- mozda cak i bolje nego njihovi radari..
Ameri im daju „oci“ , svest o stanju na ratistu.. U takvim uslovima su im i stingeri i igle i Javelini pooprilicno dovoljni… ako znaju odakle dolaze rusi , gde da ih cekaju… tako mogu i Bajraktare koristiti , ako dobiju obavestenja da u tom trenutku nema ruskih lovaca u blizini…

Odgovori
fr

Iznad Crnog mora Global hawk leti konstantno.

Pe

@doc Holiday Nema sumnje da su u koordinaciji sa Amerikancima.
Ne bi inace Ukrajina izdrzala toliko.
Primetan je slab efekat ruskih mogucnosti elektronskog ometanja i td
(sto me ne cudi,imajuci u vidu tehnoloski nivo Rusije).
Inace i INTEL i AMD su obustavili prodaju procesora Rusiji, a Taiwan je prekinuo saradnju sa Rusima na izradi mikroprocesora „Bajkal“…odnosno, i taj „ruski“ procesor se pravio na Taiwanu..

ab

>> NATO iako ne ucestvuje u ratu, ocigledno je da aktivno pomaze

Paznja, sad krece narativ: „Rusija bi lako pobedila Ukrajinu ali se umesao zli NATO, pomogao ukrajinske fasiste i pomrsio racune slobodoljubivim Rusima…“.

Mene da se pita NATO bi odmah uspostavio zonu zabrane letova nad Ukrajinom, pa ako vazdusnokosmicke snage (kakav pretenciozan naziv a u stvari nula bodova) ‘oce da isprobaju Su-35 protiv F-22 izvol’te molicu lepo…

do

Petrovic Dusan

Iskreno… mislim da je sve ovo ogroman samar kako Rusima i njihovim glavesinama, tako i ovim nasim rusofilima koji su napaljeni na rusko oruzje, vojsku itd…
Ovako tesko da se bore protiv Ukrajine pa cak i sa ovom pomoci „global hawkova“ … Kako bi bilo da stanu sa dobro umrezenom , potpuno situacijski svesnom vojskom.. oporemljenom npr Poljskim F16 blok 52 , F35, Gripenima, Eurofajterima i Rafalima, pa cak i Mig29kama Poljaka koji su svi umrezeni… da ne racunamo Americke F15, F35, o Raptorima da ne govorimo…

Ovo dokazuje da Rusi imaju jos mnogo bureka ( ili sta god vec) da pojedu dok se uopste priblize zapadu… ako to ikad vise budu mogli zbog opste izolacije koja im sledi…
Ovo ce , moguce je, biti i ogromna lekcija za Kineze oko Tajvana….

Pe

@doc Holiday Stvar nije u tome;
Putin je doveo u red Lukasenka posle revolucije 2020, eto sad napadaju iz Belorusije i Lukasenko nema izbora
Ukrajinu su mislili vojno da uzmu.
I onda 2024 proglase Putina za predsednika celog novog SSSR.
Greska „rusofila“ je sto misle da Putin zeli da dostigne zapad u nekim savremenim tehnologijama i nivou zivota.
Ne, cilj je da ostanu vecno na vlasti i drze sto vise zemlje.Kvalitet zivota obicnog gradjana ih ne interesuje.
I ja ocekujem da nastave sa napadom na Ukrajinu dokle god mogu (a Rusija ima puno tenkova i td). Svejedno im je za zrtve, za sankcije.
Putin je-po nekim glasinama-otiusao u nuklearni bunker duboko u planinama u Uralu, i odatle rukovodi operacijom.Da slucajno nekom ne padne na pamet da ga sklone.
Sve zavisi od drzanja obicnih Ukrajinaca, njihove zelje da se iscupaju iz novog SSSR, i pomoci EU i USA u oruzju.
Dok se nasi „rusofili“ loze na pogresnu predstavu Rusije, ti ljudu u Ukrajini pokusavaju da spasu sebe i svoje potomke od okupacije na 50-70 godina.

ab

>> Kako bi bilo da stanu sa dobro umrezenom , potpuno situacijski svesnom vojskom..

Haha, pa pokidali bi ih jos gore. Ruska vojska nema ni osnovnu tehnicku kulturu, kakva situaciona svest, vidite da se gube na asfaltnim putevima, niko nema telefon pri ruci sa mapom i GPS da proveri gde se nalaze i kuda su krenuli. Situaciona svest im je takva da su ih pozvali na vojnu vezbu pa na prevaru poslali za Ukrajinu. Za*ebavaju ih tamo seljaci sa traktorima, ljudi se nude da ih odslepuju natrag za Rusiju itd…

Ve

Ruska 2K22M/M1 Tunguska zarobljena od Ukrajinske armije – https://twitter.com/UAWeapons/status/1497950029209866241/photo/1 Novi napad Bayraktar TB2 na Rusku armiju ( 28.2. 2022. ) – https://twitter.com/i/status/1498283876057243648 Oboreni ruski Mi-35 ( Kherson Oblast ) – https://twitter.com/i/status/1498257506698727426 Ukrajinci sa zarobljenim Pancirom S1 armije Rusije ( Kherson Oblast) – https://twitter.com/i/status/1498253491202048005

Odgovori
ab

„The list of foreign operators of the Pantsir-S1 just expanded. One SAM system of this type was captured by the Ukrainian forces“

:-) totalni raspad se desava putinovoj crvenoj armiji

Pe

@about:blank To im je sad jos i najmanji problem!
Zamrzavanje rezervi Centralne Banke se nije dogodilo „NIKAD U ISTORIJI“ , i niko ne zna koje su posledice.E, to su sad uradili Rusiji.
Smatra se kao direktan odgovor na pretnju Putina zemljama zapada „da ce imati posledice KAO NIKAD U ISTORIJI“.
Danas se prvi put u istoriji savremene RF nije otvorila berza u Moskvi, jer ne znaju sta se dogadja.Otvara se tek sutra.
Prakticno je zapad unistio plan Putina da se zastite od sankcija, godinama skupljajuci zlatne rezerve i devize.
Zamrzli su sve, devize, a zlato nemaju kome da prodaju (jer bi taj odmah pao pod sankcije celog sveta).
I sad im stoji negde u Rusiji gomila zlata koja ne vredi nista.
Umesto planiranih skoro 700 milijardi dolara za odbranu od sankcija, Rusija ima oko 60 milijardi.
A to je tek pocetak.

An

Jes vala ,eno ukrajinci već stigli pred Moskvu.

fr

Anti propaganda

Nisu ali eto stigli redovi Rusa pred bankomate da podignu u svoj novac dok im banke nisu propale. Toliko vjeruju Putinu u njihovu otpornost na sankcije zapada.

Si

Mile ti isti sistemi su blizi i tebi onda 1000 km…. s obzirom na kvalitetu ruse elektronike za navodjenje mogao bi iskander da se okaci na neko susilo za ves i u tvom kvartu.

To da Rus ne raketira bolnice i ne gazi civile… vec danima se vrte snimke i ruskog oklopnjaka koji je prejahao dedu u autu (srecom deda prezivio) i slike polomljenih procelja na bolnicama, decica na nosilima na ulazima u hitnu… Sve pakleni mediji izfabricirali… Treba uhapsit onog budalu Spielberga kakve mu sve ideje padaju. Glupan. Neko ce pomislit da se rat u ukrajini stvarno desava.

Odgovori
Н

За русофиле: знам да вам је тешко да прихватите истину,али она је неумољива.Или имате погрешне изворе информација или просто не желите да видите шта се на терену дешава.

Odgovori
Mi

@Sivi – ti si eklatantan primer coveka obavestenog sa dobro informisanih zapadnih medija – pa i Ukrsinci vec znaju da su prvo Ukrsinci napali i pobili sve vojnike na onom prastarom krsu ukrainskom, zatim otvorili vatru ne na tenk vec OSU ukrainsku koja je potom ubrzala i gubeci kontrolu pregazila ukrsindkog dedu … ali vidim da je ovde vecina komrntatora pod jakim uticajem demokratski bezgresnih youtube propagandnih snimaka ukrainaca. U tom gazenju nijedan Rus nije ucestvovao aj se ne blamiraj …

Odgovori
Be

Čak i da Ukrajna izgubi, kako će to Putin držati 40 milijuna ljudi pod njegovom kontrolom i vladavinom ? Tako što će staviti neku svoju marionetu ? Prvom prilikom će ga skinuti. Lako je osvojiti neku zemlju. Trebaš je držati pod kontrolom.

Odgovori
Al

@Beduinko

Ja zaista ne znam koji je bio proces razmisljana u Moskvi pred pocetak ove akcija. Iskreno sam iznenadjen idiotizmom vrha drzave da krene u invaziju na zemlju u Evropi…

Putin i banda su uspeli da daju NATO paktu svoj smisao postojanja opet (znamo svi za onu izjavu Makrona da je NATO mozdano mrtav pre par godina, sigurno to ne misli sada), razorili su svoj bankarski sektor, valuta im je u slobodnom padu, EU zemlje prvi put nakon hladnog rata drasticno povecavaju svoje vojne budzete (Nemacaka u ovoj godini 100 milijardi ako je verovati Solcu a od sledece godine min 2% BDP sto je oko 75 milijardi evra), Ukrajinci sada preziru Rusiju i neko pomirenje ili prijateljski odnosi su nemoguci, svet naoruzava Ukrajinu sa modernim oruzjem koje je odlicno za neki gerilski rat cak i ako Rusi uspeju da okupiraju zemlju, ruska vojska se blamira na terenu, avio industija u Rusiji je mrtva, kao i njihove avio kompanije koje vise ne mogu a) da lete po Evropi i b) da kupe rezervne delove, ceo svet normalan svet je protiv Rusije (cak i ovaj nas serif je rekao da treba da se postuje teritorijalni integritet Ukrajine) i jos milion stvari.

Ja ne znam sta su oni mislili da ce se desiti? Pa cak i da su nekim cudom uspeli da okupiraju zemlju do sada… Sta su mislili da ce postici? Da nece dobiti sankcije? Da nece stotine hiljada Rusa morati da bude stacionirano u Ukrajini boreci se u gerilskom ratu? Da ce Ukrajinci zaboraviti kasatne rakete po Harkivu i mrtve ljude po ulicama?

Ja mislim da je ovo definitivno najveci auto gol neke drzave u modernoj istoriji.

ab

>> Ja zaista ne znam koji je bio proces razmisljana u Moskvi

Ljudi, kao sto je Navalni objasnio, nema tu neke misterije, radi se o sirovim, bucnim seljacinama koje su se nemetnule narodu a nama to izgleda kao neka elita koja nesto inteligentno promislja itd. Ma k*rac moj, to su vam prosto bahati volovi. Polgedajte recimo, gledam nekog analiticara na hrvatskom N1, covek je u fazonu, kao Putin je inteligentan politicar, NATO treba da ostane gde je blabla… Mislim se prijatelju pa zasto ste vi usli u NATO, mogao je on ostati gde je bio pre vaseg ulaska??? Pa bi ste vi Hrvti onda bili tampon zona, kao sto zelis sada Ukrajini. Sta hocu da kazem, osobe kao Putin mogu da zalude veoma mnogo ljudi, kao i sto je Hitler zaludeo 60 miliona nemaca pre 80 godina…

Fe

@ Beduinko
S obzirom da je slom Ukrajine već pri kraju, sad su se neki zabrinuli “kako će Rusi da drže 40 miliona ljudi” “pod okupacijom” – prosto, u Rusofonim delovima problema nema, gde su Rusi najurili Desni Sektor & Nacgardiju (državno sankcionisani nacionalisti) već se i policija pridružila “okupatoru”, i nema ni pljački ni rasula kao u Kijevu…
Nacionalisti i rusofobi (Lavov i okolina) će u EU, malo da isprobaju “europsku solidarnost”, računa se sa oko 5 do 10 miliona begunaca – Zapad Ukrajine + pristalice Zelenskog i naročito partija čiji predstavnici vitlaju puškama na YouTube – EU neće moći da izdrži tih 10-tak miliona, pa će u zamenu za rusku dozvolu da se vrate u Zapadnu Ukrajinu (nezavisna, demilitarizovana, i pod Ruskom vojnom kontrolom, morati da ukine baš sve što je uvela, plus računati sa naftnim šokom kakav nije viđen od sedamdesetih, i permanentnom cenom gasa koji odrede izvoznici – svi lepo trljaju ruke, a Gasprom ih čeka da plate u rubljama ili juanima, po ceni od jedno $2000, pola rublje, pola juani.
Tek će Turski turizam da procveta – neće letos biti ni Rusa, a Ukrajince mogu da zaborave…

Br

Na pregovorima u Belorusiji zahtevi su prilicno osnovni i razumljivi:

– Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
– Njen neutralni status.
– Priznanje ruskog Krima od strane Kijeva.

Nije ni u planu dugotrajna opsada cele Ukrajine.

YP

Odgovor na to će biti podizanje visine sa koje će dejstvovati avijacija. Još jedna loša vest za civile.

Valjda će se nešto dogovoriti danas na pregovorima.

Odgovori
Go

Brzo je Putin zaboravio na Donjeck i Luganski, koliko vidim, više ih i ne spominje.

16:42 – Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru svojem francuskom kolegi Emmanuelu Macronu poručio da je Moskva otvorena za razgovore s Kijevom, priopćio je Kremlj.

„Putin je Macronu rekao da je rješenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuvjetno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi sigurnosti koji uključuju: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine, naveli su u Kremlju.“

Odgovori
ab

Pa da, i meni je zapalo za oko, potrosio ih je prosto i odbacio. Kao Slobodan Milosevic Srbe u Hrvatskoj 90tih.

Pe

@Goran NATO je vec rekao Putinu-uslov je da Rusija izadje iz okupiranih teritorija kao sto je Krim,Donbas,Abhazija i Juzna Osetija i Pridnjestrovlje.
To je zvanican odgovor NATO i USA Rusiji oko mogucih razgovora.
A sad posel ove gluposti u Ukrajini, bice mnogo teze Rusiji da se izvuce, i NATO ce dovuci daleko vece snage na granicu RF.

Go

@Petrovic Dusan
Možda se varam, ali ako moje mišljenje je da nakon ovih iznesenih Putinovih uslova Rusi iz Donjecka i Luganskog imaju razmišljati o puno toga.
Lako bi im se moglo desiti da dobiju isto takvu podršku od Putina kakvu su dobili Srbi iz krajine 95. od Miloševića.

ab

>> NATO je vec rekao Putinu-uslov je da Rusija izadje iz okupiranih teritorija kao sto je Krim,Donbas,Abhazija i Juzna Osetija i Pridnjestrovlje.

Naravno, sve te ruske metastaze u regionu moraju da se eliminisu da bi smo svi zajedno mogli da se posvetimo pravim problemima a to su recimo odrzivost ovog sistema kapitalizma, klima-dekarbonizacija, migracije itd.

Pe

@Goran Tesko je reci, ipak je ogromna prednost na strani Rusa i ocekujem da ce eskalirati sukob da sto pre zavrse.Svaki dodatni dan sto nisu zauzeli celu Ukrajinu i nisu unistili organizovan otpor Ukrajinske vojske je za Ruse poguban.I ko zna sta mogu uraditi posebno po civilima, neko tepih bombardovanje i td.Ako se produzi ovo, Ukrajina ce dobiti toliko naoruzanja da se svasta moze dogoditi.

om

Meni je žao što pokojni Lazanski ne može nama objasniti što se tu dešava, kakvi su Putinovi planovi i kojom se tehnikom ratuje i zašto. Laka mu zemlja, ali stvarno bih volio pročitati njegovo mišljenje jer on je kao tu bio najkompetentniji.

Odgovori
ab

Eh da ‘oce da vaskrsne pa da nam na sputnjikovom YT kanalu objasni kako to da je Rusija ovako ispusila…

Ali ‘ebiga, nema vaskrsnuca bez strasnog suda!

om

Vlad, budeš vidio što slijedi u Moskvi. Nema te sile koja ide protiv vlastitog naroda.
Rusi su izopćeni iz svjetskog poretka jel to tebi jasno. Problemi oko dizanja ušteđevine, rublja gubi vrijednost, u prvim satima milijun potpisa protiv rata.
Osnovan Antiratni komitet. Mrtvi sinovi i očevi još nisu stigli u kovčezima ili su nestali a tek je počelo a ti veličaš ovo ludilo i ovog čovjeka a meni se kao snilo.
Jedno je sigurno da ovaj čovjek još nije napravio sve zlo…ali majka Rusija će mu suditi.

Odgovori
ab

Ne razumete vi, ovo je velika razvijna sansa Rusije!

Da

Iz svjetskog poretka…sve si rekao a nisi hteo verovatno

Da

Čitam rusofilske komentare i ne verujem koliko su zagriženi. Zapad je praktično ugasio Rusiju u tri dana, a da nije metka ispalio. Samo nemojte o atomskom oružju Moskve jer valjda mislite da bi Moskva ostala da svetli u atomskom ratu. Putin je procenio posve na rubu pameti da će da podjeli Zapad i da će Kina da stane iza njega, a ona mu prekjuče ukinula kredite za robu jer zbog blokade ne može da plati, i samo se smeška jer konačno je jasno ko su dvije supersile. Treće nema. Savremeni rat ne dobiva oružje nego ekonomija. Koliko puta Rusi moraju u istoriji proći isto da to nauče. Žao mi je ruskog naroda. Nije zaslužio ovo.

Odgovori
YP

A da li ti stvarno misliš da neko kreće u ovakvu avanturu, a da ne zna ko će da stane pored koga?

Što se tiče ekonomije, nešto ne vidim lepu i svetlu budućnost s obzirom na veliku inflaciju. Karte se ponovo mešaju i krupni igrači čekaju novu raspodelu karata…

ab

>> Čitam rusofilske komentare i ne verujem koliko su zagriženi.

Pa ako se setite rezolucije informbiroa i dogadjaja iz 1948. te kako se Jugoslavija morala obracunati sa proruskim fanaticima koji su bili spremni izdati sopstvenu domovinu za druga Staljina, onda vam je valjda jasno koji je to nivo zaslepljenosti i fanatizma!

fr

Upravo tako. Podsjeca me to na sastanak na Jalti. Staljin je na sastanku shvatio da su dvije supersile, a Cercil da je tu zalutao.
Danas takodjer imamo dvije super sile; Kinu i SAD. Treca samo misli da je supersila.

Pe

@Darke Potpisujem svaku rec.Danas je zabranjena kupovina dolara u Rusiji, berza zatvorena do 5 marta.Pukli su.

ab

Pogledajte ovo Dusane, nemacki novinar Bild-a pokazuje u Moskvi ljudima snimke od kolege iz Kijeva (na engleskom):

https://youtu.be/01vEf8KrkOU?t=96

ab

>> Staljin je na sastanku shvatio da su dvije supersile, a Cercil da je tu zalutao.

Haha, moram se sloziti, prosto me je sramota od ruskog blamiranja posmatrati to „sirenje“ Rusije. Ono kao neka supersila, a pogledajte ovu sramotu na terenu, kao da Indija izvodi invaziju na Ukrajinu a ne 2. svetska vojna sila.

Najzalije mi je ruskih cura/zena koje su stvarno fenomenalne. Svaki put kad njihovi glupi, arogantni muskarci z*jebu stvar one moraju da idu u Evropu da se k*rvaju da prehrane familije. Tako ce da bude i ovog puta.

GK

Točno. Eskontna stopa 20%. Ne znam razumije li itko šta to znači. Isključenje iz SWIFTa.
Evo primjer:
Odeš na pumpu a kartice ne rade
Imaš ušteđevinu u devizama, ne možeš je podić možeš dobit samo Rublje po kursu koji Banka kaže koje svaki dan manje vrijede.
Odeš u servis s autom a ono nema rezervnih djelova i auto može na otpad
Svaka ozbiljnija firma od sto ljudi mora nešto uvozit i izvozit, bez SWIFTa to je jednostavno nemoguće. Sve što potražuješ izvan Rusije ne možeš naplatit.
Sve što kupuješ trideset je do pedeset posto skuplje.
Kredit ne možeš dignut
Plaće idu a firme ne rade i nemaju prihode
Može se očekivati val stečajeva tvrtki u narednih 90 dana, nakon toga i banaka jednostavno doći će do implozije ekonomije. Ove godine pad može biti oko 30 %. Onda slijede nemiri, smanjenje plaća u državnom sektoru i mirovina…
Sad će pametni reć pa šta trgovat će preko Kine. To je nemoguće jer svaka Kineska banka koja prekrši sankcije ide pod sankcije SADa i EU. Moguće je jedino direktno međusobno poslovanje. Prodat će plin Kini. To i sad rade i Kina ne može kupit više nego im treba. A kad prodaješ jer si u nevolji cijena je daleko ispod tržišne. Pa organizirat će nabavu direktno iz Južne Amerike i Indije. Može ali niti jedan prijevoznik neće vozit robu za Rusiju jer se boji sankcija. To poskupljuje prijevoz 10 puta jer je to u biti krijumčarenje. Itd, itd.
Na kraju za poštovane susjede najvažnije. Ovo sve bi se jako brzo moglo odnosit i na Srbiju. To znači ukoliko u Ukrajini Rusija krene na totalno uništenje onda je Srbija pred katastrofalnim sankcijama ako ostane “neutralna”.

YP

@GK
Ako ćemo o Srbiji, ti opet ne shvataš. Uvođenjem sankcija RUS, Srbija ostaje bez podrške u savetu bezbednosti po pitanju Kosova.

Ko to može i ko sme da uradi od naših političara?
Druga stvar, gledajući principijelno, ako uvodimo sankcije RUS, to moramo uraditi i zapadnim zemljama jer su one izvršile agresiju na SRJ. Ali ne samo na SRJ, već i na niz drugih zemalja. Recimo od mirne Libije, napraviše cirkus i pakao.

Vidiš, naša pozicija je izuzetno delikatna.

No, što se tiče sankcija, Srbija bi mogla indirektno da „uvede“ sakncije RUS, ukoliko ništa od robe ne bude moglo ni u RUS ni iz RUS. Time će praktično biti onemogućen izvoz ili uvoz za Srbiju.

I još jedna stvar, Kina nije jedina. Tu su i zemlje ODKBa preko kojih je moguć zaobilazak sankcija.

Kina je inače juče izdala saopštenje kojima se savetuje svojim građanima u SAD da budu na oprezu zbog pojačanog neprijateljstva prema azijatima. Isitna ili ne, nešto se kuva. Kinezi su i dalje ljuti zbog Huaveija i to su progutali, ali ne znam koliko su spremni još da progutaju. A tu je i pitanje Tajvana. Ne zaboravimo i ludaka sa atomskom bombom u Severnoj Koreji koji se ujutro probudi, pa ako mu nešto nije po volji, naredi lansiranje rakete u Japansko more. Zatagne li zapad još, ova planeta će se podeliti na dva dela, a rezultat bi bio katastrofalan za celu planetu. Najrazornije posledice bi osetile najrazvijenije ekonomije jer su i onako skoro svu proizvodnju prebacije u Kinu. Bez proizvodnje i dobara sve staje.

I opet o Srbiji. Mi smo statisti na svetskoj sceni, a glavne uloge znamo ko glumi. Ne ide da statista izbije u prvi plan, jer obično u filmovima oni prvi stradaju kada počne pucnjava.

Zbog toga sam lično da se smanji navijanje, a da se javnost usmeri na traženje mirnog rešenja. Mora se gledati šira slika.

Bo

Bayraktar je dominirao u sukobu na Nagorno Karabahu, Siriji i Libiji. U Ukrajini može da zada udarce ali teško da će preokrenuti tok rata. Ni Ukrajina nema veliki broj tih letelica.
Neverovatno da Ruska vojska nije pokrila kvalitetnije te silne konvoje. Panciri i Tor-ovi su stvoreni za to. Možda ih nemaju u dovoljnom broju da pokriju svako pomeranje trupa.
I gde je Sosna? Dal je primećena na terenu? Da li ima nekih informacija o njenom dejstvovanju?
Kako se za sada stvari odvijaju, pravi Game Changer u ovom nesrećnom ratu biće protivoklopni Javelin!

Odgovori
ab

NIje to Boki „nesrecni rat“ nego agresija na suverenu evropsku drzavu!!!

Mi

Zanimljivo – rusofili zagrizeni … pa ovde komentar na komentar po dva odjednom nezagrizenih NATO ljubitelja … stvarno ne znam ko vise ovde pise – ali dobro morate da jedni druge podrzavate po staroj – ja tebe serdare ti mene vojvodo … i ne brinem o ruskoj preciznosti – kad hoce bude precizno kad nece bude Grozni … posle izgrade.

I ta prica o Cecenima – pa nije hidzab obavezan ili u zakon ugradjen ajte malo pogledajte bolje nisu to mudzahedini koje USA voli pa proglasi teroristima ili borcima za slobodu. A i ti Ceceni su bili protiv Rusa pa su shvatili i to svojom glavom cim su se malo odmakli od USA i Saudijske arabije tako ce i Ukrainci.

Samo stanje na terenu malo drugacije nego po vasim informacijama, da vidimo sutra npr. …

Odgovori
Sa
Fe

@ omniameamecumporto
Kina zaUkrajinski problem vrlo jasno krivi zapadni ekspanzionizam i spremnost da namame cele države da ih podrže protiv nekog, pa da ih ostave da se sami snalaze kad zagrmi.
Tajvan je još i opasniji po Kinu – mogu i na njemu da se stacioniraju razne bojeve glave, a takođe se fantazira o “kontroli kineske obale” korišćenjem dotičnog, pa je i ishod predvidiv – sam će da se suoči sa posledicama, kao i svi mali koji budu za nečiji račun pravili probleme drugima.
To što mediji bruje o ovom i onom, i “dive se” hrabrosti, neće da promeni tešku stvarnost nimalo. Neće TV da se prevari da kaže da Ukrajina ne kontroliše obalu, da je Kijev opkoljen skroz, i da se ide 30 km preko teritorije koju kontrolišu Rusi da bi moglo da se ode ka zapadu…

Odgovori
Fe

Snimci dejstava Ruskih Mi-28 po ukrajinskim oklopnim kolonama:
https://youtu.be/F6PFBWt-9cY

Ukrajinci beže iz Donbasa, ustanici napreduju:
https://ria.ru/20220228/dnr-1775497142.html

Kijev u kleštima – napadi i sa istoka i zapada, vrlo kratka sekvenca žestokih udara po Harkovu, Ukrajinci se iz Černigova se pod udarima avijacije i artiljerije povlače ka Kijevu. Prodori po celom Jugozapadu. Ukrajinci u Donbasu pred opkoljavanjem. Mariupolj opkoljen i kreće opšti udar – ogorčeni otpor Azova i Desnog Sektora – nemaju gde, čeka ih javni tužilac.
https://youtu.be/wZYlev-vGSM

Lansiranje Iskandera:
https://youtu.be/n8OYIWUS9hU

Su-30/34 (na usporenom snimku se lepo vidi) bombarduju Ukrajince opkoljene u Harkovu:
https://youtu.be/hneCGWKAuKw

Odgovori
Pe

@Feline Samo vi verujte Rusima.Nije Val dovoljno sto je u bezbroj izjava sam Putin lagao, pa Lavrov pa Zaharova pa ambasadori…“ne napadaju nikoga“ i napadnu.
I sad istim tim ljudima verujete na rec.
Stavljaju snimke sa raznih vezbi, iz Sirije i td Na zaboravite da Rusija negde na skladistu ima kompletnu vojnu opremu SSSR koju koristi Ukrajina.
Nimalo ne bi bilo iznàadjujuce da su ih prefarbali i snimili ovo bas da prevare naivcine kad pocne rat.
U Donbasu ima tri linije odbrane, ukopane.Samo oko mesta Schastie su Rusi probili prvi deo, i Ukrajinci presli na drugu liniju.Inace se drze, sto se vidi na kartama USA.

Ah

Џаба,рат су већ изгубили.

ab

>> ogorčeni otpor Azova i Desnog Sektora – nemaju gde, čeka ih javni tužilac.

Otuzna, bajata ruska propaganda, od pre 8 godina, nastavlja se i dalje, Rusi ostatak sveta smatraju za glupane. Jedva cekam zabranu RT i Sputnjika u EU, dosta je bilo tog pseudomedijskog prduckanja i smrduckanja!

U Kijevu ljudima ruse kuce, to je vama opravdano?

Ovaj mladic sto je okacio video gde ispaljuju iskandere, vidim dobro je gradjen i zdrav, lepo, lepo… Nego sta ceka, zasto se ne prijavi kao dobrovoljac da ide da hvata „ukrajinske fasiste“? Deca sto masovno ginu po Ukrajini nisu nista starija od njega. Ili mu je radna obaveza kao vama, sviranje k*rcu na YT/internetu?

Pe

Odlicna vest za Ukrajinu:
Piloti otisli da preuzmu avione.
70 aviona dobijaju:
Bugarska (МиГ-29) – 16
Bugarska (Су-25) – 14
Poljska (МиГ-29) – 28
Slovacka (МиГ-29) – 12

https://t.me/UkrainaOnlline/19556

Odgovori
ab

Ne znam kolika je zaista korist od tih vazduhoplova, ali je Poljacima super ispalo da ih se rese i dobiju kao kompenzaciju f-16 od USA.

Ukrajina treba zonu zabrane letova uvedenu od strane NATO!

Br

Dve trecine tih aviona nije bas spremno za rat, u svim tim zemljama su uglavnom odavno u povlacenju, a ni piloti ne padaju bas sa neba? Ko ce da letim tolikim avionima, jos svaki sa svojim lokalnim modernizacijama…

Ne znam zasto niko nije ovoliko kritikovao Ameriku kada su bez saglasnosti Saveta bezbednosti bombardovali nasu zemlju i oteli jedan deo, sto nam niko nije slao avione, sto Americi nisu uvedene sankcije… Ah, da, pravila nisu ista za sve.

Sa

Potvrda dejstca tb na voz sa naftom,iza ruskih linija.Pa,brukica,bre:
https://twitter.com/SotisValkan/status/1498245484355342338?t=mO1sUaWMDOFU_9zqr5FETQ&s=19

Odgovori
ab

WTF, neverovatno. Sad ce vam doci par ovih dezurnih putinoljubaca da objasne kako je snimak iz libijske pustinje 2020. Rusi kao da nisu nikada culi za koncept UAV niti videli Bayraktar u akciji, koji je to nivo nekompetentnosti i ignorancije, neverovatno. RF moze smatrati silom samo patoloski rusofil ili neko ko zaista nema ni malo m*da da protiv njih nesto pokusa.

A za vas sto ovde mesecima prdite o nekom superiornom elektronskom dejstvu, ometanju itd. razmislite o time dokle seze vase neznanje i utuvite u te vase glave da nacin na koji Rusija moze da ometa radio linkove nije adekvatan za moderna sredstva veze. Naravno, vas boli dupe, vama je bitnije sta je rekao Sputnjik nego neko iz struke…

Fe

Evo i osledica nekontrolisane podele oružja zainteresovanima. Rasulo – krenule pljačke po Kijevu. Razni naoružani likovi javno vitlaju oružjem, prete, i ko zna šta sve ne rade, može im se, vlast ih je operemila – slika i prilika “državničke mudrosti” Komičara na vlasti…

Zapazite prazne police u supermarketims, vidnu “disciplinu” Ukrajinske vojske, kao i herojsko lociranje teškog naoružanja pored civilnih objekata – i odgovorno, a i mnogo će pomoći…
https://youtu.be/IfCnM1RJxx8

Odgovori
fr

Posljedice sankcija, nepregledni redovi pred bankama u Rusiji i bankomatima. Vlada panika i ocekuje se propast banaka koje ce ostati bez novca jer ocito ni sami ruski gradjani ne vjeruju u otpornost na sankcije. Rublja samo danas pala za 40%, a tek je ponedeljak i prvi dan sankcija.

om

Feline, i što sad, logično da ima i toga ima svuda kriminalaca i problema.
Nije tu poanta već da je Putin započeo rat koji će odvesti Rusiju u pedesete godine dvadesetog stoljeća. Rat košta a Rusija je siromašna.
Putin se zaglavio i nitko ne zna što mu je u glavi. Ukrajina dobiva moderno oružje i polupat će im kompletan oklop. A Putin neka spaljuje sa svojim napalmom ali mora znati što će se dogoditi svakom uhvaćenim Rusu. Čovječe on vodi besmisleni rat , nemoj projicirati svoje želje i budi realan.Nemoj kriviti NATO jer lik želi obnoviti rusko carstvo a ti misliš da će tebi pomoći da obnovite srpsko . Niti jedna zemlja koja je bila pod Rusijom ne želi više u to bratstvo. Zato instalirana poslušnike koji maltretiraju vlastite narode .Putin je tiranin i ne predstoje mu nikakve pobjede već osveta vlastitog naroda za to što je napravio Rusiji. Sva njezina bogatstva dao je u ruke nekolicine i opljačkao Rusiju.
Zar misliš da bi Kina stala na njegovu stranu i time izgubila tržište zapada od kojeg živi.
Što može očekivati od siromašne i izopčene Rusije.
Ovaj čovjek je zločinac on vizavi svojih suludih ideja napada grad od četiri milijuna stanovnika i najveću državu u Europi. Ja sam uvijek govorio on nema ništa osim raketa, gdje je ta silna tehnika o kojoj se svaki dan piše na srpskim sajtovima. Gdje je armata da ga malo jevelin proba, nema ,ima dva komada koji nisu još za borbu,gdje je šah mat,gdje je elektronsko ometanje,što ne skida dronove ……Dosta o moći Rusije…a ti meni o nekom kriminalcu koji se domogao oružja, pa u ratu ima svega, što je trebao ljudima podijeliti karanfile za svečani doček, 600 tisuća Ukrajinaca u ovih osam godina nosilo je oružje i znaju baratati njime. Ne brini i ne veličaj okupatora da ne bi bio na krivoj strani povijesti.

Al

Znači pregovori propadaju i za dan ili dva Rusija spaljuje Ukrajinu. Izlazi na spoljašnje granice i pravi vakum. To sve traje do šestog meseca. A kod nas u toku meseca marta kreće Turska priča. Pa braćo Srbi počnite da gledate u svoje dvorište. A sad sa što jačim komentarima, ovo pogotovo važi za hrvate i šuplji bataljon. Pozdrav za moju braću Srbe.

Odgovori
Mi

Glavni problem za Ruse ovde je da spreče potencijalni ulazak Nato trupa u sukob tj. zauzimanje zapadne Ukraine. zato Putin vrši intezivne nuklearne pritiske da na to ne pomišljaju .Ako zapad pokuša da iskušava Putina za crveno dugme planeta je u ozbiljnom problemu.Što se tiče operacija unutar Ukraine ja mislim da je Putin postigao cilj , šokirao je Ukraince sukobom niskog inteziteta izbegavajući civilne ciljeve, napominjem ponovo ako Nato ne udje u Ukrainu Putin ovde drži sve konce u svojim rukama.Iznurivaće Ukraince, blokiraće privredne tokove u zemlji uz propratnu propagandu nad lokalnim stanoništvom postrehujući nezadovoljstvo naroda da smeni državno rukovodstvo kako bise izbegle žrtve i uništenje zemlje nikom ne treba nova Sirija.Teorija da će se Rusi uvući u gracke borbe gotovo potpuno je odbačena.

Odgovori
Ni

Izbjegavajuci civilne ciljeve….a granatirali danas u sred grada i pobili dosta civila
https://youtu.be/HIfOQ2yNfKo
Mora da je i ovo zapadna propaganda sta bi drugo bilo…za Srbiju

om

Milan, NATO ne misli ulaziti u sukob , ali Ukrajina će dobiti sve potrebno što im treba, najmodernije protiv tenkovsko oružje čime će im polupati sav oklop.Rusi su poslali bajraktare dobit će i zrakoplove sa naoružanjem. EU je napravila presedan i izdvojila 500 mil eura.Svi šalju jer Ukrajina ima vojni potencijal koji može sam riješiti problem Rusije. Kažem polupat će im sav oklop a kad se onaj tamo napaćeni narod u Rusiji digne pitajući za svoje sinove u bijedi i siromaštvu izolirane države ostade car i bez gaća.

Pe

Ne bi se reklo da je tacno sta pisete: operacija je zaustavljena, od prvog dana ne ide kako treba, a Rusija je upala u sankcije koje jos niko nikad u istoriji nije imao i ostali su bez 80% ustedjevine na koju su racunali da prebrode sankcije.
Istina je da Rusa ima vise, da imaju vise oruzja, ali ce prvo finansijski propasti Rusija jer Ukrajinu sad oprema i placa troskove drzave kolektivni zapad (50% svetske ekonomije) dok je Rusija 1,85%.
Za kraj evo lepog snimka kako se „provode“ ruski tenkovi u susretu sa savremenom zapadnom tehnologijom u Ukrajini: https://youtu.be/zFlLSPbBLeo

ab

Glavni problem za Ruse je to sto cine ratni zlocin napadajuci jednu suverenu evropsku zemlju i unisavajuci civilima zivote i imovinu. Zbog toga ce u narednih 50 godina biti obelezeni kao zlocinci i izopsteni iz medjunarodne zajednice.

Mi

https://twitter.com/sentdefender/status/1498364309176475652?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498367319545987077%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fembed%2Flb%2F%3Fliveblog_id%3D5839class_id%3D316

Spaljuju sami sebe usporite i gledajte lagano od 6-ste sekunde nadam se da su ostali zivi …

Gledajuci zapadne izvestaje sve je gotovo – samo ne u korist Ukrainaca – uskoro se zatvara obruc u Donbasu oko glavnine ukrainskih snaga i one su gotove a to je 70% njihove najbolje vojske – ono sto je naoruzano ce samo medjusobno da se pobije …

Odgovori
Al

Molim za performans u mentalnoj gimnastici rusofila na ovom portalu, da li mozete da nam objasnite kako je TB2 unistio 2 sistema BUK i razorio voz koji je prevozio naftu duboku unutar kisobrana te mitske ruske PVO?
https://twitter.com/PoolitzerMTG/status/1498406702831620109
https://twitter.com/FunkerActual/status/1498339548526530563

Odgovori
Mi

Novi clanak na BBC o laznim snimcima … pa moraju Englezi da vas ispravljaju i govore da ne pustate te fejk snimke (mislim na komentatore) :)

Odgovori
NI

Vidim ide dobro rusima…nema gubitaka kod njih samo ukrajinci ginu i ostaju bez opreme….naravno kad bi se lagali
https://youtu.be/cD8K2_M83eY

Odgovori
Kr

Meni samo nije jasno kako su Rusi tako siromasni sa krstarecim raketama?
Nije im valjda strateska avijacija samo za glupe bombe i nuklearne rakete…Ocekivao sam vise.

Odgovori
ab

Svaki pilot takozvanih vazdusno-kosmickih snaga RF koji po Ukrajini ispaljuje rakete i bombarduje kao i svaki raketas na tockama, iskanderima itd. bi trebao da razmisli sta radi i na koga cilja i na cijoj je strani. Kada se divite nekom ruskom suhoju iznad ukrajine podrzavate zlocinacko delovanje po jednoj suverenoj zemlji! Ti ljudi nisu deca i imaju odgovornost za svoje akcije, nece se sakriti iza lanca komandovanja kada dodje vreme da se polazu racuni!!!

Odgovori
Ma

Gotovo je s nabavkama iz Rusije!!! Neko duže vrijeme više neće moći dolaziti rusko oružje u Srbiju okruženu NATO-om, a i zamjena dotrajalih dijelova već nabavljene tehnike će se morati skuplje švercati. Ako je nešto unaprijed plaćeno, tog novca je najviše šteta. Popapala maca …
Rafale se isto može zaboraviti, ne samo zato jer takav avion ne smije dobiti ruska saveznica nego jer Srbija nikad ne bi došla na red. Francuzi će ulupati para ko Nijemci i povećati svoju vlastitu flotu. Nemaju mjesta za nove narudžbe.

Odgovori
Fe

@Milan
Nema baš ništa od ulaska NATO trupa u sukob, kako Ukrajina sad stoji, samo bi omogućili Rusiji da reši i pitanje članstva Baltičkih Republika u NATO – izveštavanje prozapadnih medija se odvojilo od stvarnosti, ali zapaža se primetna zabrinutost i odsustvo svakog poleta kod izveštača sa lica mesta – samo za sebe govori.
Borelj se malo zaneo pa počeo da govori o slanju kojekakvih aviona Ukrajini – i Putin stavio nuklearne snage u pripravnost – Bajden je trenutno izjavio da neće da šalje vojsku u Ukrajinu – spekuliše se i o ponovnom susretu na vrhu, Bajden-Putin.
Kako u ne bi kad je Severna Koreja odmah krenula sa novim balističkim testovima, Kina demonstrativno sklopila sporazum o prijateljstvu sa Severnom Korejom, a Iran je bliži prvoj probi nuklearnog oružja nego ikad… Amerika bez Rusije neće moći ni da napravi privid da je “sve pod kontrolom” kad su pitanju manji rivali.
Počinje era nestabilnosti, samo uvod u Pax Sinica.
Evo koliko se sme da se ide daleko, i koliko ima nerealnih očekivanja od “izolacije Rusije” kad se već ne sme ni da pomisli da se uđe u rat.

https://www.foxbusiness.com/energy/germanys-e-on-rejects-halting-nord-stream-1-pipeline-paper

Odgovori
Br

Pa sad, za 4 dana sa 50.000 vojnika stigli na 25km od Kijeva u zemlji sa skoro 45 miliona stanovnika… Amerika bi to verovatno uradila za 3 dana, ali njihov vojni budzet je 15-ak puta veci, plus neprestano napadaju suverene zemlje po celom svetu vec 70 godina, nekim cudom bez ikakvih osuda ili sankcija, pa su i verovatno bolje utrenirani. Da su Rusi bas toliko slabi NATO bi vec davno poslao svoje trupe u Ukrajinu.

Odgovori
Mi

Objavljen je snimak kako TB unistava voz sa gorivom na Krimu,duboko u ruskoj pozadini (da izvinete na izrazu) a od jutros se isti snimak vrti kao unistavanje voza sa gorivom duboko u ruskoj pozadini (sta da drugo napisem) ali u regionu Sumi na granici sa Rusijom.

Molim za dogovor u dezinformativnom ratu prikazivanja enormnih uspeha zapadne savrsene tehnike ili bar flipnite snimak, malo blura takvo nesto :)

Th

Pre ovoga sam podrzavao Putina. Kao da sada neki dvojnik vlada
Russijom. Mora da je poludio. Preti atomskom oruzjem samo zato
sto mu osvajacki rat ne ide po planu. Vodi pregovore samo da
dovodi nove snage na front. Verovatno ovaj put neke bolje.

Odgovori
Mi

Brojao komentare po opredeljenosti – 80% i vise su prozapadni komentari i to se maredjaju postovani prijatelji jedan za drugim -PeDu, Omnia, Frane, Ivan, Obout itd. i krene salva komentara …

Ljudi radite li vi sta ili ceo dan za racunarom ili mobilnim? Pa bre covek koji prati samo vase medije i pisanje jednostavno mora da pomisli da srednji varvarski vek napada svetlu i mevinu Europu pokusavajuci da joj uzme najsvetliji dar nevinosti …

I pazite dvolicnosti – tzv narodne straze a u stvari grupe krimosa kojima su podelili oruzije pljacka i ubija po gradovima, slika to i ponosno objavljuje kao ruske sabotere i plus sa ponosom prikazuju zarobljene ili ubijene ruske vojnike a jutros kukaju kako je samo u jednom napadu poginulo 80 ukrainskih vojnika … a sta se radi u ratu deli cvece?

A situacija je crna za ukraince – Mariupolj opkoljen, Kiev opkoljen, snage u Donbasu i Lugansku opkoljene ili ce biti danas … eto kraja za 70% ukrainske vojske.

I ti avioni koje ce im donirati – preletece u Ukrainu? Kopnom transportovati? Na koje crne aerodrome?

Ah da – ruska propaganda …

Odgovori
fr

Sankcije ce ostati Rusiji bez obzira na Ukrajinu i vidi se da Rusija nije nimalo otporna na iste.
Inace jel neko vidio u Srbiji obracanje Igira Konasenkova, portparola ruskig minidtarstva obrane. Iza njega karta sve sa Kosovom u svojim granicama neovisnim od Srbije.
Ako sjednu Rusi za stol sa Zapadom na pregovore sad znate cija ste moneta za potkusurivanje!

Gl

Evo još jednog zanimljivog snimka. Medijski rat uveliko u toku

https://twitter.com/i/status/1498431949584666628

Odgovori
Sl

Šteta za ovaj portal, postade kolateralna žrtva ovog rata, a bilo je zadovoljstvo čitati i objektine tekstove i objektivne komentare…

Slava mu!

Odgovori
Pe

Slava mu i hvala!

ab

Po recima nemackog kancelara Olaf Scholz-a, uspostavljen je fond od 100 milijardi evra za potrebe vojske (neka vrsta vanrednog vanbudzetarnog finansiranja). Ubuduce ce godisnji izdaci za vojsku biti veci 2% BDP-a.

Najavljuju se investicije u evropski izvidjaski dron, nabavka Heorn izvidjackih dronova, a kao zamena za Tornado nabavka EF-2000 opremljenih za elektronska dejstva/izvidjanje i spomenut je F-35 kao platforma za „isporuku“ atomskog oruzija. Koliko je F-35 realan u ovoj ulozi ostaje da se vidi. Bilo bi optimalno da Nemacka za ovu ulogu ipak izabere evropski avion ali cini se da je kupovina u USA neizbezna.

Kao sto vidimo Nemackoj nije nemoguce izdovjiti 100 milijardi za vojskucu roku od 3 dana. Nije lider u regionu koa vuciceva naprednjacka Srbija ali eto, radi se (po)nesto. Obratite paznju na propagandu pojedinih putinoljubaca koji Nemackoj predvidjaju kolaps zbog sankcija prema RF?!? Poslovi sa Rusijom cine oko 2.5% nemackog izvoza dok je sam porast narudzbi za ovu godinu dovoljan da kompenzuje taj gubitak.

Odgovori
no

Od evropskih samo je Tornado sposoban nositi atomske bombe.
Ostaje F-35 ili Superhornet.

Dr

Proslo je par dana vec sada mogu da se pohvataju konci sta i kako, iako i dalje manjka pouzdanih informacija, mnogo je dezinformacija itd.

Rusi operaciju zovu ‘specijalna operacija’ i to nije nikakva floskula vec sustina, sa ozbiljnim posledicama na izvodjenje dejstva.

Odluka o denacifikaciji Ukrajine je politicka i dalekosezna. Namera je da se postigne trajna stabilnost i ceo prostor vrati u rusku interesnu sferu. Zato je koriscenje sile usko definisano da bi se sprecile civilne zrtve i materijalna razaranja.

To objasnjava zasto ruska armija deluje sasvim suprotno sopstvenoj doktrini i vise nalik Zandarmeriji nego vojsci.
Naime, standardna ruska doktrina pocina na manevru, vatrenoj moci, objedinjenosti svih rodova i vidova.

Politicki pristup je vredan hvale, medjutim istovremeno i nerealan. Dobar deo Ukrajinaca je deceniju i duze kontaminiran rusofobijom i sasvim sigurno nece ceniti to sto ruski vojnici gini umesto njih. Naprotiv, to dozivljavaju kao slabost a ne dobru volju. Posledice toga mogu dovesti do vecih ruskih zrtava nego sto bi to bilo bez ruske vojne uzdrzanosti da ratuju onako kako su ‘nauceni’ da ratuju.
Do sada su civilne zrtve bile minimalne, zahvaljujuci uzdrzanosti, medjutim to neminovno dovodi do vecih gubitaka na ruskoj strani.
Amerikanci ne samo da ravnaju protivnicke civile kao kolateralnu steto, ili ih namerno targetiraju kao sto su radili u Japanu, Vijetnau itd. Dok recimo Sovjeti a sada Rusi znaju i da se uzdrze od ravnanja (primer oslobadjanja Beorada) i posledicno pretrpe teze gubitke u pesadiji nego sto bi inace pretrpeli da se ne suzdrzavaju.

Da bi sprecili sopstvene i ukrajinske zrtve (i civilne i vojne), Rusi su pokusali da izvedu sah-mat u 4. poteza. Ideja je bila da se nakon kratkog i srazmernog suzdrzavanja udara po kommandni centrima i PVO i efektivne dezinformacione kampanje izvede izuzetno smeo helikopterski desant na aerodrom Hostomel, da se desant pojaca vazdusnim putem i da se na juris, dok su Ukrajinci u soku i ne znaju sta ih odakle napada, zauzmu centar Kijeva i po ogucnosti zarobe Vladu koja bi bila stavljena pred svrsen cin. Skolski prier iz beskrvnih intervencija SSSR-a u Cehoslovackoj i Avganistanu.
Problem sa tim pristupom je sto radi samo ako kockica dobro padne i ako se odbrana ne opredeli za odlucan otpor. Ukrajinska artiljerija je odmah nakon inicijalnog sika bombardovala aerodrom i ostetila pistu, nakon cega su transportni avioni puni padobranaca i specijalnih snaga koji su bili u vazduhu morali da se vrate na aerodrome, a jurisna grupa na aerodromu je provela dan i po u okruzenju boreci se protiv nadmocnijih snaga, ali su se odrzali dok ih napadni klin koji je isao preko Cernobilja nije oslobodio.

Na drugim pravcima Rusi su se zaleteli sto su dublje mogli.
U prva dva dana operacije prosecna dubina prodora je bila oko 60km na dan pod borbom i bez vatrene podrske, dok je recimo tempo americkog napredovanja u Iraku 2003 iznosio 40km dnevno, bez nogo usputnih borbi, putevima kroz pustinju i uz svu silu RV koje je cistilo sporadicne dzepove otpora.
Medjutim kao sto rekoh, ruska doktrina predvidja i vatrenu podrsku koja je ovde izostala. To se u praksi svelo na to da su se lako oklopljene motorizovane jedinice zaletele sto su dublje mogle sa ciljem prekidanja protivnickih komunikacionih pravaca i unosenja nesigurnosti u njihov sistem odlucivanja. Neke od tih jedinica su pretrpele gubitke u zasedamma jer nije bilo tesko pretpostaviti njihov pravac kretanja.
Takodje, te jedinice prednjeg pokreta su posle dan-dva ostale bez zaliha a logistika ih nije dovoljno brzo pratla sto je ogranicilo operativni tempo.

Stoga je ponestalo ljudstva za obezbedjivanje linija snabdevanja i redukovanje zaobidjenih utvrdjenih tacaka. Ukrajinci su to iskoristili i njihove snage su krenule da iz tih zaobidjenih gradova napadaju ruske transportne kolone. To je Ruse dovelo da izvrse reviziju operativnog planiranja i ili pokusaja da zauzmu gradove ili da dovuku dodatne jedinice za njihovo efektivno blokiranje, sto zahteva vreme- otuda i zastoj. Dakle, suoceni su sa izborom da ili produze napad prednjeg esalona sa pokidanom logistikomm i nesigurnim linijama, ili da batale prvobitni plan i ciste grad po grad, i to bez teske artiljerije. A sudeci po informacijama koje stizu sa terena odlucili su se za nesto izmedju. Sumi i Cernigev su zaobidjeni, Harkov se napada ali jos uvek neoudlucno, pa ostaje da se vidi sta ce i kako ce se stvari dalje odvijati a sudeci po dovlacenju jos trupa izgleda ce ici na blokiranje vecih gradova pa ce ih drzati pod blokadom dok im ponestane svega ili ce ici na ciscenje gradova.

Kljuc ruske strategje je izolacija i unistenje (po mogucnosti predajom) ukrajinske armije u Donbasu, koja otprilike broji polovinu aktivnog sastava UKR armije.
U tu svrhu su jedinice DNR i LNR izvodile demonstrativne napade da ih fiksiraju, dok su ruske trupe sa Krima razbile ukrajinske snage i izbile na doni Dnjepar, i okruzile Mariupolj i jure ka Zaporozju.
Ukoliko ukrajinske jedinice iz Donbasa , koje su prekasno shvatile stanje stvari i krenule u odstupanje pod borbom (sto se ponegde pretvorilo u panicnu bezaniju) ne uspeju da se dokopaju Dnjepra pre Rusa- bice to najveca bitka u ‘kotlu’ jos od drugog svetskog rata. U Mariupolju je ostao blokiran Azov koji ce biti unisten do poslednjeg, ne bih im bio u kozi da zivi padnu u ruke ljudima iz Donbasa.

Strateski, sve je dobro zamisljeno ali je izvodjenje na operativnom i pogotovo taktickom planu manjkavo. Kao da je cela operacija izvedena na brzinu, sto je nelogicno. Mada mozda cemo jednog dana saznati o cemu se radi, da li je Putin doneo odluku pod nekim okolnostima koje trenutno nisu poznate a koje su uslovljavale brzo delovanje.

Bilo kako bilo jedinice prvog esalona su dosta neozbiljno uletele a jasno je da je podrska kaskala i da se drugi esalon jos uvek nije pozicionirao za razvoj. Srecom po Ruse da Ukrajinci nemaju mobilne rezerve za kontraudare inace bi situacija za Ruse bila veoma zeznuta.

Ruski gubici su znatni, juce su priznali 300 poginulih a taj broj je verovatno veci, ali opet daleko ispod ukrajinskih nebuloza. Treba imati u vidu da mnogi snimci unistene ruske tehnike su zapravo lazni (postavljaju fotosopirane slike i snimke iz 2014 itd) ili unistavanje tehnike koja se pokvarila ili ostala bez goriva.

U ratu visokog inteziteta je normalno da ima zrtava- nije moguce prvim udarom unistiti celokupno RViPVO kamoli citavu armiju, neka baterija VBR-a ce uvek dejstvovati iz kamuflaze, neki dron ce se provuci. Ali bar polovina ruskih gubitaka su bili nepotrebni i posledica su nepostovanja osnovnih taktickih radnji.

Uvezanost komandi i koordinacija je losa.
Tehnicko odrzavanje je takodje hronican problem, i veliki je broj vozila koja su ostavljena usput usled kvarova da ih neko kasnije pokupi za servis.

Ako je vec odluka o uzdrzavanju koriscenja avijacije imala politicku pozadinu, zasto bar helikopteri ne ucestvuju u vecem broju u neposrdnoj podrsci jedinicama u napredovanju. Dronovi koje Rusi itekako imaju izgleda gotovo da ni ne koriste, ili koriste ali nema snimaka.

Sredstva za elektronsko ratovanje koja bi pouzdano mogla da pogase sve komunikacije nad vecim delom Ukrajine takodje cute.

Rusi su mudro, pouceni iskustvima iz 2014 i Sirije zabranili koriscenje mobilnih telefona vojsci, medjutim to je za posledicu imalo potpuno predavanje propagandog polja Ukrajincima. Jedini izuzetak su reporteri iz Novorusije koji snimaju svasta. Sudeci po njihovim izvestajima- ukrajinska armija je u stanju raspadanja.
Koliko god je odluka o zabrai koriscenja telefona i direktiva da se snimci zarobljenih Ukrajinaca minimalizuju i prikazu sto humaniji, taj pristup je ipak pomasen jer nedostaju reporetri koji bi pratili jedinice u nastupanju. U 21. veku je nemoguce ratne sukobe tretirati kao u doba Austrelica. Ako zvanican materijal nedostaje, ljudi ce se snalaziti na drugim stranama, a najjednostavnije je konzumirati protivnicu propagandu a ukrajinska propaganda radi punom parom.

Obe strane lazu, sto je u ratu i normalno, sa tim da su zvanicne ruske informacije uglavnom suzdrazne i manje-vise korektne.
Na drugoj strani, ukrajinska propaganda je sumanuta cak i za nase balkanske standarde. Zvanicni nalozi MO Ukrajine kacaju snimke iz igrica, recikliraju snimke iz 2014, fantaziraju o fantomskim pilotima, unistenim ruskim divizijama i tome slicno su tragikomicne. Prateci saopstenja njihovog generalstaba moglo bi se zakljuciti da samo sto nisu usli u Moskvu. Stepen psihoze je takav da se analiticari, nepritrasni, trecih strana optuzuju da su ruski agenti.
Najbedniji manevar je bio snimanje izgorelih tela pripadnika ukrajinske nacionalne garde koja su prdstavljani kao mrtvi Rusi, iako je snimatelju moralo biti jasno o cemu se radi. Takvo nepostovanje sopstvenih saboraca zarad propagande je odvratno preko svake mere.

Sa unistenjem armijske grupe u Donbasu, a vec im se sprema tri kotla, i skorim dolaskom do Odese ostace im samo rastrkani gradski garnizoni branjeni lokalnim snagama i jedinicama vojnog okruga zapad koje su inace najslabije i ograniceo sposobne za manevar.
Poslednjih dana im se sistematski razaraju skladista municije i goriva, i kapaciteti za bilo kakav otpor se rapidno smanjuje.
Miniranje mostova se pokazalo ne samo kao promasaj, jer su Rusi svuda digli ponotone u roku od par sati, vec kao pucan u koleno jer histercno miniraju mostove koji bi njima bili korisni za izvlacenje i manevar.
Manjkavost sposbne vojske Ukrajinci nadomescuju masovnim deljenjem oruzja civilima formiranjem teritorijalne odbrane sastavljenje od navijaca, neonacista, kriminalaca. Time su napravili potpuni haos.
U Kijevu svaki dan gine na desetine ljudi u paranoicnom lovu na ‘ruske diverzante’, pljackanje, licnim obracunima i masovnoj histeriji.
Dok je prizor ukrajinskih bezbednjaka koje su u Kijevu premlatili neki teritorijalci kao ‘ruske spijune’ komican, prizor izresetane porodice sa decom koja je stradala jer su vozili dzip iz pravca iz kojeg su teritorijalci ocekivali ruski napad je verovatno najtragicniji koji sam video ovih dana.
Kijev je vec sada grad na ivici totalne anarhije, a sa odlukom o pustanju i najtezih kriminalac, razbojnika, ubica i silovatelja na slobodu kao i nestasica hrane i energenata za par dana ce se pretvoriti u “Bekstvo iz Njujorka“. I sve to u vreme kada samo sa zapadne strane od Kijeva imaju koncetraciju ruskih snaga dugu 64. kilometra.

Price o doturu oruzja iz Evrope su budalastine, jer cak i ono sto zasada jos uvek oze da se preveze kamionima (Crno more je zatvoreno za promet) poput PO sistema i municije zahteva bar nedelju dana, dotle ce sve linije ukrajinskog snabdevanja vec biti presecene ili ugrozene, dok je dotur teske tehnike van pameti. Ko ce to i kako da im dostavi, ko ce time da operise s obzirom da nije sovjetska oprema a obuka za takve sisteme zna da potraje. Ko bi vrsio popunu bojevih kompeta i servis. Toliko pitanja a odgovora nigde.
Ipak, najsmesnija je odluka EU da otkupi borbene avione sovjetskog porekla od zemalja bivseg Varsavskog pakta i donira ih Ukrajini. Na stranu tehnicka (ne)ispravnost takvih letelica, bas bih voleo da vidim koliko bi potrajali u trenutku preleta u ukrajinski VaP ili gde ih locirati s obzirom da su sada i aerodromi na krajnjem zapadu Ukrajine u dometu taktickih balistickih raketa koji unistavaju ono sto je prezivelo prve dane sukoba.

Kada se saberu angazovane snage (otprilike 70-80.000 ruskih trupa u prvom esalonu, plus 30-ak hiljada boraca Novorusije) koje napadaju 300-400 hiljada Ukrajinacaca pod oruzjem-sto je suprotno vojnoj teoriji koja podrazumeva prednost napadaca u odnosu 3:1 mada ne nuzno u zivoj sili vec vatrenoj moci uopste) i sa 10% vatrene moci, minimalnom upotrebom artiljerije i avijacije, na prostoru otprilike povrsine Francuske i Britanije zajedno, uz sve sistemske brljotine to i dalje nije tako lose kako propaganda predstavlja, pogotovo ako se uporedi sa americkom invazijom Iraka (sa raspadnutom armijom koja je i u najboljim danima bila uzasna, potkupljenim generalima i sunitskim politickim elitama, pobunjenim Kurdima i Siitima..).

I za kraj. Rusi jos uvek nisu uveli drugi esalon (prvi vrsi proboj, drugi eksploataciju) koji je zapravo glavnica snaga (po americkim procenama preko polovine snaga u regionu) iako ima naznaka da se se spremaju za to upravo ovih dana.
Ocekujem tokom sledece nedelje pored obuhvatanja i unistavanja Donbaske armije (polovina ukrajinske vojske) istocno od Dnjepra i razvoj ka zapadu u cilju potpunog odsecanja centralne i istocne Ukrajine od potencijalnih linija snabdevanja sa zapada.
Ne znam da li ce Rusi pokusati juris na Kijev, sigurno nece jos par dana dok ne zavrse okruzenje u poptunosti, nadam se da nece uopste. Mozda bi bolje bilo da ih okruze i puste da se krckaju u sopstvenom sosu, a tamo vec sada vlada rasulo, ostave otvorene koridore za civile a ostali ostaju unutra da se poubijaju medjusobno ili dok se ne predaju.
Suma sumarum skupo ce Ukrajince (mislim na politicare) kostati odbijanje imlementacije sporazuma Minsk-2, kojim je predvidjeno da DNR i LNR dobiju neku vrstu autonomije u sklopu Ukrajine, a da ukrajinska vojska izadje na granice sa Rusijom. Mislili su da ce ocistiti Donbas i sad imaju rusku armiju kod Kijeva, a sudbina citave zemlje je neizvesna.

Odgovori
Mi

A bre Drino vodo ti napisa ceo clanak ali sad kad se ukine svaki oblik bili kog medija u EU to tvoje pisanje ispada ko propaganda ruska …

Lavrov je dao zanimljivu izjavu a mislim, po dosadasnjim njegovim nastupima, da stvar ide i vise od Ukraine – americkom nuklearnom oruziju je vreme da ide iz Evrope …

Da li je moguce pomisliti da ce Rusi cekati 5-6 godina da Nemacka npr. ponovo postane sila a da svo to vreme trpe sankcije? Ili zasto sada sporije napreduju (uz cinjenicu da stede civile koliko mogu ali i tome dolazi kraj) – pa mozda cuvaju te zalihe modernog naoruzanja za sledecu fazu – van Ukraine. Svakako ne koriste modernije Iskandere vec one koji su vec spremljeni za povlacenje itd.

I brzina kojom Ameri guse internet govori jednostavnu stvar – nasi ljudi moraju cuti samo nasu istinu sto je glavni uslov za homogenizaciju ljudi pred tu drugu fazu rata …

I Drina je u pravu i u sledecem – ne znamo na osnovu cega je doneta ovakva odluka – moguce je da se spremalo od strane NATO-a nesto sto bi dovelo do vrlo losih posledica po Rusiju … znacemo jednog dana a mozda i necemo ..

fr

Nisam citao post ali kako se u Srbiji komentira obracanje Igora Konasenkova, portparola ruskog ministarstva obrane. Dok je drzao govor (potrazite na internetu) iza njega stoji jasno vidljiva karta sa Kosovom u granicama neovisnim od Srbije.
Da li ce Srbija sluziti za trgovinu sa Zapadom kad jednom sjednu za pregovaracki stol?
Sta vi u Srbiji mislite?

An

@Drina
Pročitao sam sve od reči do reči. Slažem se sa 90% stvari što si napisao, ali bi ipak pohvalio i generale ukrajinske vojske. Oni znaju da šanse nemaju da se frontalno suprostave rusima,jer bi ih avijacija odmah spržila, i zato mi je logična odluka da se povuku u gradove i tamo se ušanče, bar da sačuvaju ljudstvo i tehniku i nadaju se nekom skorom primirju. Ono sa deljenjem oružja civilima je najveća ludost koju sam video u životu !!! Neko je kivan na komšiju,nekom se dopada tuđa žena,neko bi da ukrade hranu,neko gorivo itd. a svi naoružani,a neprijatelja još nema na vidiku. Scenario za film The Purge u realnom životu,horor u najavi. Nadam se uspehu mirovnih pregovora i kraju ubijanja dva bratska naroda.
@Frane
Šta bude biće,preostaje nam da samo stojimo sa strane i da se ne mešamo. Možemo mi u Srbiji bar jedan rat da preskočimo.

Ja

Sta u ovom pisaniju Gerasimova za siromasne zasluzujuje da bude objavljeno na vazduhoplovnom portalu?

Dr

@franjo

Pa sto komentarises nesto sto nisi ni procitao. Ako nemas sta da dodas, ne muti vodu i ne razvodnjavati temu.

do

Sve ovo je totalno lose osmisljeno i izvedeno, totalno su lose proracunali kako ce Ukrajinsko stanovnistvo delovati…
Ameri i svi ostali dovode 5X vise vojske ne slucajno – logistika pre svega… A poenta je da se izvede Shokantno i pre svega brzo.. pre svega zbog javnog mnjenja kako u svetu tako i kuci…
Greska Ukrajinaca je sto nisu na vreme sproveli mobilizaciju – misleci Putin blefira kao i obicno… inace bi ovo bilo jos mucnije za Rusiju….
Budimo realni… sa vojnog aspekta ovo je potpuni fiasko za Rusku vojsku- pa makar na kraju i pobedili… Treba zamisliti kako bi tek bilo da stanu na crtu NATOu , pa makar i samo Evropskom… O amerima da ne govorimo..
Ovako ce se rat oduziti do u bezkraj.. Zapad ce teze zauzeti, nije ogoljena ravnica vec suma… a i na istoku ako rusi i pobede , susrece se sa otporom.. taj otpor ce pomagati zapad svakako… Rat ce se oduziti u beskraj sto je totalno protiv rusa… jer ce i sankcije uciniti vrlo brzo svoje
Da pomoc ne stize , demantuje ako pratis flightradar… na aerodrom u Poljskoj uz granicu neprekidno slecu Herkulesi i A400 raznih drzava….

Dr

@doc Holiday

Nije lose osmisljeno, cak naprotiv osmisljeno je dobro. Ali skoro nijedan ratni plan ne prezivi prvi susret s neprijateljom.

Daleko je to od fijaska, bez obzira na brljotine. Ipak rat traje nekoliko dana. Ukrajina nije banana drzavica, sa armijom ranga lovackog drustva pa da se rat dobije za par dana. Bice jos svega ako se rat nastavi.

Poredjenje rata u Ukrajini i stajanja Rusije na crtu Americi i Nato-u nije za poredjenje. Jedno je opsta makljaza, sasvim deseto kada angazujes ne bas velike snage, kada ne koristis sve sto posedujes ili koristis 10% vatrene moci sve u cilju izazivanja sto manje zrtava i materijalnih razaranja. Zbog toga ruska armija deluje suprotno sopstvenoj doktrini.
Meni se cini da su Ukrajinci doziveli fijasko. Tolika zemlja, sa velikom armijom a da im Rusi tek tako ulete i nahvataju ih spustenih gaca.

Nisam vidovit i ne mogu reci koliko ce rat trajati. Ali kljuc dobijanja rata nije zapad Ukrajine, tamo ce otpor biti daleko manji ako Rusi uopste budu isli na zapad. Kljuc je u Donbasu gde je koncentrisan najveci deo ukrajinske armije. Tamo se nalaze prekaljeni vojnici koji su ispekli zanat na istoku Ukrajine. Ako pukne donbaska armija, a po izvestajima koji stizu ne pise im se dobro, to ce biti pocetak kraja za Ukrajinu.

Ehhh otopor nakon poraza, prespavao si lekcije iz proslosti. Da li su se Nemci bunili protiv Sovjeta, Amerikanaca ili Engleza nakon poraza 1945. Ili Hrvati iste godine? Naravno da nisu. Zato sam napisao da je odluka o denacifikacija Ukrajine politicka i dalekosezna. Imaju Rusi bogato iskustvo s tim (pogledaj koliko naroda zivi u Rusiji, protiv dosta njih su ratovali kroz istoriju).
Rusi nisu zeleli da se Ukrajina pretvori u neku novu Poljsku, a godinama se radi na tome od zabrane ruskog jezika, sirenja rusofobije itd. Ne zele da vide Ukrajinu u Nato-u, a ukrajinski politicari godinama koketiraju s Nato-m. I trece, preko glave im je gledanja kako Ukrajinci godinama ravnaju njihov narod u Donbasu. Zato su i uleteli. Poznavajuci Ruse ici ce do kraja ne pitajuci za cenu (to je ono rusko sporo sedlaju ali brzo jasu, hladni su i mogu dosta toga da istrpe i precute ali kada krenu krenuli su).
Jedino me buni- zbog cega nisu uleteli 2014., tada je bila idealna prilika da zavrse sa Ukrajinom sa daleko manje zrtava na obe strane.

I za kraj sto se pomoci tice, ne kazem da pomoc ne ulazi preko Poljske recimo, naravno da ulazi. Mislim na direktno dostavljanje pomoci trece strane recimo avionima u Kijev ili na istok Ukrajine, tamo gde se lome koplja i odlucuje o ishodu rata. Nisam jos video da je americki ili britanski avion sleteo negde u Ukrajinu, ili brod uplovio u ukrajinsku luku. A to sto se dostavlja, municija i slicno, sve je to zanemarljivo i nije vredno pomena. Ukrajina se nece odbraniti sa sandukom-dva municije ili sa tovarom PO sistema vise, i upitno je koliko ta pomoc zaista dolazi. Da li Rusi lupaju kamione, da li ta pomoc odlazi tamo gde je najpotrebnije. O isporuci neceg krupnijeg, poput PVO, teske tehnike, vecih kolicna PO sistema tamo gde treba itd. sto bi im bilo od pomoci, e o tome nema govora, za tako nesto treba imati onu stvar medju nogama.

@Anti propaganda

Ne potcenjujem Ukrajince, ali ne bih pridavao veliki znacaj ukrajinskim generalima. Upitno je u kakvom je stanju komunikacija izmedju generalstaba i ukrajinske armije Donbas, koliko je ukrajinskih generala uopste prisutno tamo gde se koplja lome. Ukrajinski generali su sada u nepovoljnoj sitaciji i glupo je reci da im treba suditi zbog rasula u armiji, ali da skoncetrisu na istoku, jugo-istoku i jugu Ukrajine najkvalitetnije jedinice koje imaju- to je za streljanje. Zato su imali situaciju da im Rusi slete u Kijevsku oblast a da nema krstene jedinice koja ce pocistiti Ruse za par sati. Ocigledno su se spremali da krenu na Donbas pa su skoncetrisali najverdnije sto imaju prema Rusima.

Za podelu oruzja civilima i svima zivima se slazem. Ne smem ni da zamislim situaciju kada civili krenu u sklonista (ponesu novac i dragocenosti sa sobom), a bande i kriminalci, kojih ne manjka a pustaju ih i iz zatvora, sidju u sklonista i pljackaju civile.
I odluka oko upustva kako se prave molotovljevi kokteli, sto vrte po medijima dan-noc, je sama po sebi zlocin. Ako s tim misle da se odbrae, bolje odmah da kapituliraju.
Bas sam veceras gledao neke snimke Ukrajinaca u nekim mestima, spremili koktele i oruzje za napad na Ruse. Mozes i sam da pretpostavis kako su zavrsili kad je naisla ruska kolona.
Ne znam sta misle da postignu time, ako igraju na kartu sazaljenja da se zapad vojno umesa- ne znam kako im do sada nije jasno da od toga nema nista, sam Bajden kao papagaj ponavlja da je alternativa treci svetski rat, da u nuklearnom ratu nema pobednika i da s toga rat ne dolazi u obzir itd.
Takve odluke moze doneti neko ko je idiot ili neko ko po svaku cenu zeli da ostane na vlasti, pa ga bas briga sto ce izginuti jos vise naroda. To dve odluke ujedno su pokazatelj u kakvom se stanju nalazi Ukrajina pa i njihova armija.

@Jamamoto

Tema je rat u Ukrajini, ako nisi primetio.
Ako imas nesto da napises, izvoli napisi. Ako nemas, ne lepi mi se za svaki komentar sa detinjastim odgovorima.

Ja

Sve sto si napisao je netacno. Idemo redom:
-Rusi intenzivno se bombarduju civilna naselja, svuda pa i sad
-Amerikanci upravo izbegavaju civilne žrtve jer im to nije korisno
-Primer oslobađanje Beograda je genijalan, u rangu poređenja sa Krimskim ratom pre 250 godina
-Strateski sve je loše zamišljeno a izvođenje još gore
-Desant na aerodrom koji se sad ne koristi, ima li nešto pogrešnije
-Beskrvna intervencija u Avganistanu prejako
-Strategija ili taktika bazirane na pristupu ako kockica dobro padne izuzetno
Zabolela me glava čitajući, izvini ne mogu dalje…

Ja

Ljudi upravo sam dosao do zanimljive informacije. Ako se Ukr ne preda do nedelje, Rusi uvode najnoviji raketni sistem koji se jos ispituje. Radna oznaka je Putin-345, to je kao neki derivat S300/S400/S500. Dakle, u svaku od lansirnih cevi S300 idu po jedan Iskander, Kalibr, Kinzal , a u cetvrtu moze da se stavi cilindricni rezervoar za gorivo ili jednostavan metalni kontejner u kome mogu da se stave municija, hrana ili sanitetski materijal, ono sto svakoj jedinici na terenu treba. I pazi sad, prvo se lansira Iskander sa ugrađenom kamerom i on kad pada balisticki snima i salje podatke Iskanderu, onda on izlece. I na kraju supersonicni Kinzal dolazi, ali pazi posto je brz pada isto kad i Kalibr, to je sve proracunato i te dve eksplozije se sabiraju u termobaricnu snage 5KT. I na kraju tu lokaciju dolazi ruska BTG, koja ide kao munja, jer ne nosi nikakve zalihe, samo padne sa neba onaj kontejner sa gorivom, a iz tenka T-72, posto on kao sto znamo nema onu burad nazat samo se uzmu creva i prikljuce dole nisko i gorivo samo curi, mislim ruska tehnika, jednostavno, a radi. Ovo za ostale stvari da ne davim, to je jednostavno.
Mogu i da vam kazem kako sam dosao do ovog podatka, ali samo ako me zamoli kolega na ciji komentar repliciram.

Dr

Da, Ukrajina sva u rusevinama toliko je ravnaju. Da ravnaju ne bi od Kijeva ostao kamen na kamenu. Ocigledno ne znas sta za Ruse predstvlja Kijev, Harkov i ostali gradovi.
Njima ne treba ruina od Ukrajine vec sto manje razorena Ukrajina.

Amerikanci izbegavaju civile? Ocigledno si prespavao ravnanje Rake i Mosula, da ne idem dalje dovoljna su samo ta dva primera. Citave kvartove su ravnali da bi ubli par terorista, ubivsi pritom preko 20 hiljada civila samo u Mosulu.

Beograd je samo primer, ima takvih primera sirom Evrope. Mnogi evropski gradovi postedjeni su razaranja tokom oslobadjanja u drugom sv. ratu. Rezultat je koliko-toliko sacuvani gradovi, ali vece zrtve sovjetskih trupa nego sto bi pretrpeli da su prvo preorali sve zivo pa tek onda krenuli.
Isto je i u Ukrajini, mogli su danima da ravnaju gradove pre nego sto vojska krene, ali nisu jer im je cilj da vrate Ukrajinu u svoju interesnu sferu sa sto manje zrtava i razaranja.

Aerodrom Hostomel ne koriste zato sto u ratu postoji i druga strana za koju unapred ne znas kako ce odreagovati. Ukrajinci su odreagovali tako sto su raketirali aerodrom i ostetili ga. sta su Rusi tu mogli? Da hvataju granate i rakete rukama?

Ajde citaj sa razumevanjem- beskrvna intervencija u Avganistanu tokom upada u palatu Tadzbeg u Kabulu. Ne pisem o Avganistanskom ratu.
Nesto slicno verovatno je trebalo da se dogodi i u Kijevu.

Strategija ako kockica dobro padne? Znas li uopste znacenje reci strategija?
Onakav desant kada se izvodi niko ne moze sa 100% sigurnocu da garantuje da ce operacija uspeti ili nece. Cela operacija je dobro osmisljena, ali kao sto rekoh u ratu postoji i druga strana i kako ce ona reagovati. Ali vidim da se ne razumes previse u to o cemu pises pa lupetas o nekakvim strategijama ako kocica padne.

Ne moras dalje, i mene iskreno zabole glava i stomak ali od smeha kad vidim sta pises.
Ovo o Putinu, to bi kao trebalo da bude smesno ili sta? Evo placem od smeha…

ab

Jos jedan fejk video iz Libije (sic!) pokazuje navodno unistenje ruskog Buk sistema…

https://youtu.be/Y0JGEPHl34A

Ocigledno dolazi do zasicenja, danas svi mediji prenose detaljne satelitske snimke kolone dugacke par desetina kilometara koja se neometano krece prema Kijevu.

Odgovori
Al

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1498592710617350147
Dejstvo MANPAD-a na ruski helikopter prilikom desanta na aerodrom severno od Kijeva, helikopter je unisten padom u vodu.

Odgovori
Ed

Prosto da ne povjeruješ kako Ukraima dobro ide, svi veći gradovi na istoku zemlje su opkoljeni, izjava Zelenskog od maloprije.

Odgovori
Ma

Ne mogu shvatiti glupost Putina.
Mogao im je plin zatvoriti sami bi ukrajinci srušili vlast.

Odgovori
Pe

Evo sad i Ukrajina ima Pancir, ruski slabo obuceni vojnici uglavnom 2000-2002 godista u bezaniji ostavili, lepo se vidi da je Pancir i da se Ukrajinci slobodno pp njemu pentraju, a nije ni ostecen:

https://t.me/UkrainaOnlline/19867

Odgovori
Fe

@Petrovic D
Onaj stari iz Libije proizveden ko zna kad i prodan UAE još 2007? Ili možda ona Ukrajinska Tunguska koju su na YouTube unapredili u Pancir?
Zanimljivo da na T6 ima i većih optimista nego u Kijevskoj Upravi za editovanje video klipova, moral vojske, laganje stanovništva i EPP…
Što je fino kad se gledaju politically correct media only, pa im se još i poveruje.
Ako Fox News i CNN daju dijametralno suprotne izjave o jednoj istoj stvari, onda bar jedan od njih (verovatnije i jedni i drugi) svesno laže… isto važi i za domaće medije, ali šta da se radi, veruje se u ono u šta želi da se veruje…

Ja

A nisam razumeo, ovo sto je do sad sruseno nije dovoljono, moze i vise, OK, sad razumem.
Desant na aerodrom se vrsi samo ako mozes da ga zadrzis u funkciji i to je to. Ako protivnik moze da ga tuce artiljerijom sta ce ti taj aerodrom?
Strategija ako kockica dobro padne to su covece tvoje reci, to sam prekopirao od tebe i ti sad mene pitas jel znam sta znaci strategija. Pa to znaci da pitas samog sebe, koliko ti bre imas godina, 80, svoje sopstvene reci ne prepoznajes?
A Putin345 e to sam napisao koristeci tvoj princip pisanja, dakle lupetam uz koriscenje nekih termina pokupljenih sa neta, imam ih jos cuvam za kasnije.

Odgovori
Ja

@Drina
Ovo gore je za tebe, bio sam na nekom sastanku pa sam dok kolega drzi prezentaciju na brzinu pisao da ne cekas odgovor. Racunam da mi se Putin345 racuna kao poen, dakle 2:0

Dr

Desant se vrsi samo ako mozes da zadrzis aerodrom?
A sta ako druga strana, u ovom slucaju Ukrajina, ima cime da odgovori kao sto ima (od Tocki, preko teske artiljerije i VBR-ova itd). Sta onda radis? Hvatas rakete i granate rukama? Bacis atomsku bombu na Kijevsku oblast pre desanta i unistis sve vojne efektive UKR armije u Kijevskoj oblasti?
Na kraju krajeva ja sam izneo svoje misljenje, sto ne znaci da je tacno. Nisam na vezi sa Putinom, ne pijem kafu sa ruskim generalima pa da sta su planirali.
Suma sumarum eno im Rusa oko Kijeva sa severa, istoka i sa juga.
Nemam 80 godina ali tvoji komentari kao da ih je pisalo dete od 8 godina, i sudeci po tvojim komentarima rat si video jedino na TV-u i u igricama.

Ja

@Drina
Ako se ne može upotrebiti za neke korisne svrhe onda ga samo onesposobiš. Šta si zapeo sa tim desantom, ko da mora da bude desant. Ali vidim da polako revidiras, dakle izneo si mišljenje, koje možda i nije tačno, tako te volim. Nisi na vezi sa Putinom, pa brale pisao si mu panagerike ko da si Šojgu. Moj ti je predlog da od sad samo čitaš, nemoj ništa da pišeš. Meni ne smeta toliko, ali ispašćeš neozbiljan kako se događaji budu razvijali.

Dr

Ne revidiram nista. I normalno da iznosim svoje misljenje, ne sedim u ruskog G-stabu da mi je sve na izvolte.
Ako nisi primetio ovo je portal gde svako moze da iznese svoje misljenje vezano za temu koja se obradjuje.
To sto nisi u stanju ili ne zelis da izneses svoje misljenje vezano za temu koju komentarises, na osnovu informacija koje su nam dostupne, to je tvoj problem. Tako da je najbolje da se drzis onih detinjastih komentara o sistemima Putin-345 i mirna Backa.

Ja

@Drina
Konačno da se ti i ja oko nečega složimo. Ovo je zaista portal gde svako može da piše šta god mu padne na pamet. Tvoje pisanje pratim godinama, imaš taj nekritički proruski stav koji nije u redu. Akcenat je na nekritički, proruski mi ne smeta. Prosto si me isprovocirao da te sprečim u tome. I što je još gore, kad ti se argumentovano dokaže da nisi u pravu, ti odmah promeniš temu, ako je uništen T72, ti onda tvrdiš da T80 nikad neće biti unisten, uvek imaš neki rezervni položaj na koji uzmakneš, pa sa njega opet po starom. Moj Putin345 i tvoji komentari su na istom nivou ozbiljnosti.
Evo samo za tebe mog mišljenja očišćenog od svakog navijačkog stava, ali striktno na vazduhoplovne teme. Konačno posle toliko godina evo sukoba gde ne postoji izgovor rusku tehniku koriste nedovoljno obučeni operateri, dakle ako neko ume, ume Rus sa ruskom tehnikom. Posle 10 dana situacija je sledeća:
-Taktička potreba svega što leti sa Ruske strane katastrofalno loša, sad kada više nema faktora iznenađenja izgleda kao da je NATO zatvorio nebo nad Ukrajinom, pa se oba umešana vazduhoplovstva švercuju kroz tu zabranu
-Ruski mnogo reklamirami avioni ni blizu efikasnosti kojom su se hvalili. Napadaju sa NRZ, običnim bombama, oni nemaju sposobnost za vođenje velikog rata na moderan način, samo za reklamu. Evo ako mi na netu nađeš sliku F15E, koji je pandan SU34, sa podvešenim NRZ, ja ću svaki članak koji se objavi ispratiti sa MOJ UVAŽENI KOLEGA DRINA KOJI SE MNOGO BOLJE RAZUME OD MENE.
-Moje očekivanje je da će vesti iz vazuhoplovnog domena biti sve ređe, jer ni jedna strana nema kapacitet da tim vidom postigne veliku uspeh, a medijska šteta od obaranja je velika.
Aj ti sad meni reci jel ovo pogrešno, da ili ne?

Dr

A ti imas uvid u tehnicke knjizice pa znas u kakvom su stanju ruski avioni. Ajde nemoj lupetati vise.
Iznad si napisao da snimak obaranja Su-35 od strane ukrajinskog MiG-29 nije iz igrice DCS.
Nadam se da si u medjuvremenu procitao ovaj tekst, posebno deo gde se pominje izjava portparola kompanije Eagle Dynamicsa.
https://tangosix.rs/2022/08/03/rat-u-ukrajini-mit-ili-istina-kijevska-sablast-i-uloga-pilota-heroja-u-vazdusnim-bitkama/

Ja

Ali posvetio sam malo vremena ovom Techmanskom koji se tu spominje da je nesto demantovao. Jedino sto je Eagle Dyn. zvanicno saopstio je molba zajednici da ne koristi DCS za pravljenje takvih videa i naravno nahvalio sam sebe kako su najbolji na svetu. Nikad oni nisu i nece reci za konkretan video, jeste to je nas engine. OK, nisu losi ali ipak je to samo igra, treba biti slep pa ne razlikovati to od realnosti. Ima tamo luckastih tipova koji se zezaju i prolecu sa Mig21 kroz tunel Gori, ali jos se nije pojavio neko ko je rekao Vau gle kako su Ruski piloti vesti. Neko je spojio njihovu izjavu i ovaj snimak koji se najvise vrti, uglavio ovog portparola i eto teksta. To je kao da neko ovde procita moje lupetanje o Putinu345 i objavi to kao vest. To sam sve izmislio, znam koliko volis Ruse pa da te ne prevari. I da ne bude da ja tvrdim da je snimak verodostojan, duh ne postoji, verovatno je izmontirano od realnih sekvenci, ali kad su varali starije dame u Americi nisu uzeli sliku iz igrice, nego su zloupotrebili fotografiju uvazenog g. Sutanovca, sto najostrije osudjujem.

Ja

Ja igram DCS i kazem da snimak nije iz igre. Ti ne igras DCS, a tvrdis da jeste. Pa valjda je moja tvrdnja sa boljom argumentacijom, to je svakom razumnom coveku jasno. Ovaj tekst na koji se pozivas je beskoristan, naravno da je duh propaganda. To je kao da se detaljno analizira postojanje Deda Mraza. Za tebe sam ajatolah avijacije. Ali ako nadjes F15 koji lansira NRZ prepustam ti titulu i javno ti se izvinjavam.

Odgovori
Fe

@Jamamoto, aka “Ajatolah avijacije”

Vidi se da se izvesni uče i pilotiranju, i vojnim veštinama iz video igrica. To je jako lepo, sve dok se ne krene u pravi rat potkovan tako temeljnim znanjima… ima sijaset primera, veoma lepo dokumentovanih video zapisima, o državljanima EU u Ukrajini, na žalost, posle sudara sa stvarnošću – napipali ih Rusi malo Kalibrima, pa sad jauču da “u životu nisu nikad videli strašnije stvari”. Ima izuzetno detaljnih opisa i prosto plačućih svedočenja o nekim Ruskim udarima krstarećim raketama po kasarni u Zapadnoj Ukrajini u kojoj su bili smešteni dok su čekali da naučeno u igricama primene u praksi… 😉

A to što neko tvrdi da nemoguća scena nad Kijevom “nije iz video igre”, pa i nije iz DCS nego iz Arma 3…

Odgovori
Ja

E danas je sreda, a Ukrajina se jos nije predala.

Ja

@Feline
Ej druze, na tvoju preporuku pogledao sam Arma3, ko rekoh mozda je bolji od DCSa pa da se prebacim. Pa ti si tezi slucaj od Drine, Arma3 je bukvalno za decu od 5 godina, jesi ti pogledao kako to izgleda? Ako tebi to lici na realnost, pa tebi bi u ulici crvenih fenjera bez problema podvalili lutku na naduvavanje, ne bi primetio razliku.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor