Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024
Novi detalji dalje modernizacije i opremanja vazduhoplovnih snaga Poljske: AEW&C avioni, leteće cisterne, helikopteri i oprema za borbene avione
Leteći radarski sitem S100D Argus (SAAB 340AEW&C) RV Švedske / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Novi detalji dalje modernizacije i opremanja vazduhoplovnih snaga Poljske: AEW&C avioni, leteće cisterne, helikopteri i oprema za borbene avione

Poljska nastavlja da iznenađuje sa svojim nabavkama naoružanja i vojne opreme. Ne samo da kupuju velike količine vojne tehnike, već se radi o izuzetno kvalitetnim sredstvima.

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak objavio je prošle nedelje na skupu NATO članica da su pregovori Poljske sa Švedskom oko nabavke letećih radarskih sistema (AEW&C) Saab GlobalEye u poodmakloj fazi.

Namera Poljske da nabavi ovakve avione od ranije zvanično nije bila poznata a poljski ministar je izjavio da očekuje da ugovor bude finalizovan u veoma kratkom roku. Prema njegovi rečima, nabavkom AEW&C letelica pojačaće se borbena žilavost Poljske, ali i čitavog istočnog krila NATO.

GlovalEye ipak preskup za Poljsku? / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Iako se pominje savremeni avion tipa GlobalEye, naknadno se u medijima pojavila informacija da su možda ipak u pitanju dva polovna aviona SAAB 340 AEW&C. Portparol Agencije za naoružanje poljskog ministarstva odbrane potpukovnik Kšištof Platek izjavio je da se radi o letelicama koje je od 2010. godine koristilo ratno vazduhoplovstvo UAE, a koji su Švedskoj vraćeni decembra 2020. U međuvremenu su Emirati, kako je Tango Six izvestio iz Dubaija 2009. godine, od Šveđana nabavili savremenije višenamenske leteće radarske sisteme GlobalEye na bazi aviona Global 6000.

Samo tri dana kasnije, načelnik direktorata poljskog ratnog vazduhoplovstva brigadni general Ireneuš Novak izjavio je na konferenciji ‘‘Defence24 Day‘‘ da je Poljska preduzela korake ka nabavci flote aviona za pretakanje goriva u vazduhu, kao i novih helikoptera. Već nekoliko godina se zna da Poljska želi da, kroz program „Karkonoszy“ obezbedi svojim vazduhoplovnim snagama leteće cisterne. Pregovori sa Erbasom (najverovatnije oko A330) 2016. godine nisu međutim urodili plodom zbog nesuglasica oko plaćanja i ofseta. Kao drugi potencijalni kandidat tada se spominjao američki KC-46 Pegasus.

Poljska je nabavila 4 AW101 čija isporuka počinje ove godine. Smatra se da će biti naručen dodatan broj ovih helikoptera koji će zameniti sovjetske Mi-14 / Foto: PZL-Swidnik/Leonardo

U planu je nabavka, odnosno narudžbina 22 višenamenska helikoptera AW101 u transportnoj verziji koji će služiti u jedinicama koje su potčinjene 25. vazduhoplovnoj konjičkoj brigadi gde će zameniti helikoptere Mi-8 i 17. Osim toga, nova kupovina je i 8 mornaričkih palubnih višenamenskih helikoptera, koja je planirana programom “Kondor“. Prema tom planu, novi helikopteri bili bi korišćeni sa fregata Miecznik, zamenili bi postojeće SH-2G. Od ranije je poznato da su u igri letelice AS-565 Panther, AW159 Wildcat i UH-1Y Venom.

Poljska je već nabavila ili sklopila ugovore za impresivnu flotu od 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian, 32 višenamenska helikoptera AW149 koji će biti naoružani, a ove godine očekuje se isporuka 4 helikoptera za protivpodmorničku borbu, traganje i spasavanje AW101. Prethodno je za specijalne snage kupljeno 8 višenamenskih helikoptera S-70i Black Hawk.

Laki višenamenski borbeni avion FA-50GF u bojama RV Poljske / Foto: KAI

Kao što je Tango Six već preneo, Poljska je sklopila ugovor za nabavku 48 južnokorejskih lakih višenamenskih borbenih aviona FA-50. Prvi od 12 primeraka u verziji Block 10 (FA-50GF ‘‘Gap Filler‘‘) stići će ovog leta, a isporuka preostalih 36 FA-50PL (dorađeni Block 20) će početi novembra 2025. godine. Naknadano će i avioni Block 10 biti dovedeni na nivo PL. U poslednjih mesec dana objavljeni su detalji o tome kako će biti opremljeni avioni u varijanti FA-50PL.

Prva vest je da će imati novi američki AESA radar PhantomStrike kompanije Raytheon, a druga zanimljivost je da će koristiti i nišansko-navigacijske kontejnere Sniper ATP. Američki Stejt Department odobrio je početkom maja prodaju 34 kontejnera za 124,7 miliona dolara, u objavljenom dokumentu se navodi da su oni namenjeni opremanju aviona FA-50. Nije međutim nemoguće da bi deo ovih optoelektronskih sistema mogao biti korišćen i u floti borbenih aviona F-16 RV Poljske.

U iščekivanju prvih FA-50, Poljska je polovinu svoje flote od 28 lovaca MiG-29 već predala Ukrajini, a njih će zameniti prva tranša južnokorejskih aviona. Preostali FA-50PL će tokom narednih godina zameniti sve MiG-ove 29, kao i jurišnike Su-22. Prvi od 32 naručena F-35A biće isporučen sledeće godine, a 12. aprila je objavljeno da je započeta proizvodnja prvog primerka. Poljski F-35 imaće sposobnosti koje odgovaraju najsavremenijim modifikacijama Block 4 i Technology Refresh 3 (TR-3).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fa

Poljacima svaka čast na izboru kvaliteta i kvantiteta naoružanja koje nabavaljaju poslednjih godina. FA-50 sa Phantom Strike i Sniper ATP – šta reći vise.

P.S. Zanimljivo je čitati komentare iz linkova u tekstu, posebno one ispod T6 vesti iz februara 2020 da je Poljska naručila F-35. Analize i predikcije dežurnih rusofila su suvo zlato :)

Odgovori
Sr

@Falcon
Ne treba se rugati ljudima. Medijske kampanje tog tipa su targetirane da salju specifičnu poruku koja je dizajnirana za različite grupe sa tačno tim senzibilitetima i algoritmi društvenih mreža to njima vrte i vrte. Kada se pogledaju u globalu, šalju totalno konflikne poruke, ali pojedinačno to radi posao.

Poljaci ko Poljaci, nekako sam se uvek saosećao sa njima. Rasparčali ih Nemci i Sovjeti, posle trpeli bez razloga skoro 50 godina…ali evo sad se i od toga pravi kontra kampanja sastavljena od notornih laži naravno.

Yr

@Srbofil
Nisam baš siguran koliko su ih Sovjeti „rasparčali“. uzeli im ono što su oni pre toga uzeli ruskoj imperiji, u suštini de facto dominantno ukrajinsku zemlju a dali im kompletnu Prusiju, onoliku baltičku obalu i još pogranični pojas uz Nemačku. Malo je ko tako „rasparčavan“.
Oni istorijski konstantno prave istu grešku. Kad god mogu gaze po prstima i Nemce i Ruse i svaki put budu zgaženi čim ovi za to imaju priliku i posle kukaju kako su ih nezasluženo gazili. Nažalost i ovo sad mi liči na tu politiku. Sad glumataju američkog igrača, a Amerika je daleko. Kad tad Nemci i Rusi će se dogovriti a SAD biti potisnut iz Evrope itada će opet Poljaci „nepravedno“ da ispaštaju.
Što se oprmanja vojske tiče, stvarno kapa dole, samo je pitanje koliko će biti politički pametni da ih SAD ne gurne kao sledeće topovsko meso kad Ukrajinu biološki istroše. Daj bože da budu pametniji i da imaju pametniju politiku nego pretkodnih nekoliko puta.

Sr

@Yrraf
Osim sto se Staljin dogovorio sa Hitlerom i zajedno su okupirali Poljsku do Barbarose, ali pravicemo se da se to nije desilo?

Jedini razlog zasto je Poljska postojala posle rata je insistiranje saveznika. Ne bi ni mi imali drzavu posle rata da se brkati psihopata pitao, srecom nije.

Xe

>> Poljaci ko Poljaci, nekako sam se uvek saosećao sa njima.

Ne treba njih sad bas zaliti, oni su stotinama godina bili vodeca sila istocne evrope, na ravnoj nozi sa Svedskom i Rusijom. U 19. veku doslo je bilo do opadanja koje je rezultiralo nestankom drzave ali oni nikada nisu izgubili substancu, dakle nacionalnu elitu i uvek se znalo gde i sta je Poljska. Cim se ukazala prilika restaurirana je drzava.

>> Nisam baš siguran koliko su ih Sovjeti „rasparčali“. uzeli im ono što su oni pre toga uzeli ruskoj imperiji, u suštini de facto dominantno ukrajinsku zemlju a dali im kompletnu Prusiju,

To je realno bio jedan odvratan engineerig teritorija i stanovnistva, pomerene su desetine miliona ljudi sa predela u kojima su ziveli stotinama godina. Kako Nemaca tako i Poljaka i Ukrajinaca. Da ne govorimo o Jevrejima koji su prosto eliminisani u holokaustu.

>> Kad tad Nemci i Rusi će se dogovriti a SAD biti potisnut iz Evrope

Nemacka nema nikakve kapacitete niti politicke zelje ili ideje da se „dogovra“ izvan EU i NATO. Rusija nije vise igrac za takvu geopolitiku. Mislim zasto bi posle 80 godina evroatlanskih integracija koje se cak pojacavaju moglo doci to takvok deala po idejama iz 19. veka?

>> Osim sto se Staljin dogovorio sa Hitlerom i zajedno su okupirali Poljsku do Barbarose, ali pravicemo se da se to nije desilo?

To se naravno desilo ali sovjeti su izasli na takozvanu Curzon liniju koja je bila predlozena demarkacija izmedju Rusije i Poljske po zavrsetku prvog svetskog rata, sa Lavovom koji je bio predlozen u dve opcije, kao Poljski ili Ukrajinski. Pre toga 1915. Rusija je bila sa Nemackim carstvom potpisala defakto kapitulaciju u Brest-Litovsku po kojoj je odustala od Ukrajine. Srecom po Ruse taj je sporazum ponisten jer je Nemacka izgubila rat.

NIje mi zelja da kritikujem nista sto ste napsiali nego samo sam hteo izneti par cinjenica.

Mi

Poljaci imaju ozbiljne probleme sa vladajucom ekipom, i kao kod nas jako su podeljeni. Licno mi se ne svidja koliko se povinjavaju Amerikancima po svaku cenu ponekad, ignorisuci odnose u svom komsiluku.

Medjutim, i pored svega mislim da rade veoma pravilnu stvar zasvoju zemlju kad je u pitanju izgradnje vojske, i nabavka naoruzanja zadnjih godina. Istorija ih je naucila da oko toga nema zahebancije, i da se u to mora uloziti jako mnogo. Srecom, sredili su se, i sad mogu.

Poljska je zacrtala sebi szadatak da postane vojna sila u severnom delu Evrope koliko su Grcka i Turska u Juznom.

Mislim da razlog za to nisu desavanja u Ukrajni, nego cinjenica da su NATO clanica koja se granici sa Kaliningradom. Naravno tu je i pritisak Amerike da prerastu ne samo u silu, nego i vojnu pretnju po rusko-beloruske interese u regionu.

To izolovano parce zemlje velicine malo manje od Vojvodine je Ruska vojna baza kao i Krim. Sa jedne strane to je potencijalni ogranicen sukob NATO pakta sa Rusijom u buducnosti. Sa druge strane je odlicna politicka karta za dijalog, tojest postizanje kompromisnog resenja oko teritorija, i okoncanja ratnih sukoba drugde.

Ja mislim da ako Poljska znatno ojaca onda vaznost Kaliningrada opada za Rusiju.

Cak sam i podrzavao od samog pocetka poljsku odluku da kupe F-35 jer su sacekali Blok4 kao i Rumuni, a mislim da je vec poznato da ne preporucujem taj avion tek tako, i da ga smatram prilicno neprakticnim sistemom u pravom ratu gde bez starijih Efova ne bi mogao da traje duze od par meseci.
Poljaci su ga narucili tacno kad i treba po dobroj ceni preskacuci bacanje milijardi na problematican zmaj koji danas leti. Dobice ga taman kad je vreme u dosta poboljsanoj varijanti.

Sto se tice pedesetak FA-50 Blok20, pa sta ces bolje pored F-16Blok50/52 i par eskadrila F-35 Blok4.
Jedno je da Srbija danas (ili juce) narucuje FA-50, a sasvim drugo Poljska koja smo treba da kaze „da“, i dobija najbolje varijante sistema i raketa. Mi bi dobili FA-50 i mozda Sidewinder rakete (ali stariju varijantu), i one americke saćaste lansere cisto da Falcon popizdi :-)

Meni se licno svidja najnoviji Boingov T-7, mada i njega odlazu zbog problema sa „digitalnim inzinjerstvom“. Sve se komplikuje pod izgovorom da je bolje i jeftinije :-), a ustvari samo odlazu i naplacuju ekstra.
Voleo bih da Srbija kupi bas T-7 uz RafaleF4.
Pozdrav.

Dz

@Yrraf
Sta je to od Poljske pripadalo Rusiji pa su oni uzimali svoje!?Poljaci i Ukrajinci su bili non stop tu gde su i sada i to mnogo pre Moskovije.Kao sto je i Srbija nastala mnogo pre Rusije.Dokaza za to imas koliko hoces i na svakom koraku.Kijev je nastao mnogo pre Moskovske despotije,sam Hram Svete Sofije u Kijevu je sagradjen negde otprilike oko 1106.godine.Jedino ako se lozis na lenjinova i staljinova dela pa opravdavas prisilnu okupaciju Poljske i Ukrajine koja je sama i po jeziku i genetici bliza Srbiji nego Rusija.Ili volis Caricu Katarinu Veliku koja je bila Nemica,pa je promenila ime i prezime,presla u Pravosljavlje i tako ostavljala potomke iza sebe koji su posle toga tvrdili da su cisti Rusi,hah…Rusija je izgubila dva rata,prvi svetski rat i rat sa Finskom.Poljaka i Ukrajinaca imam koliko hoces za prijatelje i oseca se ta slovenska krv medju nama, jednostavno isti smo narod.Ukrajinski Kozaci su neverovatno sposobni ratnici i Poljaci takodje,tako da Rusi tu ne mogu vise nista.Posle svega ovoga Rusija ce izaci na kolenima,mada je i sada vec u K.O.Inace,sa osnivacem bataljona Azov sam ratovao na Kosovu i Metohiji…

Ni

@Srbofil

Nisu ni Poljaci bili nevini u to vreme kao sto se misli, i oni su itekako bili na ‘vezi’ sa Hitlerom pre invazije na Poljsku.
Pre nemacko-sovjetskog napada na Poljske, Poljaci su bez nemackog odobrenja napali Cesku. Cesi cesto znaju da kazu da im ni Nemci nisu napravili toliko zla kao Poljaci kad su se spustili.
Nakon toga dolazi do nemacko-sovjetskog napada na Poljsku. Mnogo Ceha i Slovaka ucestvovalo je u tom napadu na Poljsku.

Ni

@Dzingis Han

Nije pripadalo Rusiji ali su dobili od Rusa tj. Sovjeta u to vreme. Pa ako vec mrze Ruse, zasto ne vrate onoliku teritoriju (skoro pa uduplali teritoriju) koju su dobili od Sovjeta. Znas li da su Poljaci, tokom pristupanja u EU, trazili pismene garancije od Nemacke da nece traziti nazad teritorije koje su pre drugog svetskog rata bile nemacke?

Sto se tice ovog da je Ukrajina nastala pre Rusije, to su nebuloze. Da li si nekada cuo za Kijevsku Rusiju? Te price su mitomanija ukrajinskih desnicara koji zele da dokazu nedokazivo- da je UKR postojala dok Rusije nije bilo na mapi sveta, sto je besmislica. Dovoljno je proguglati kada se Ukrajina i Ukrajinci prvi put pominju i sve ce vam biti jasno (nesto slicno vidjeno je na nasim prostorima, kada su nakon drugog svetskog rata niotkuda nastale neke nove nacije). Usput, poslusaj Zelenskog, i sve te desnicare koji tvrde da je UKR nastala pre Rusije, videces da svi oni govore cisto ruskim jezikom, a ukrajinski ‘natucaju’ sto bi se reklo. Meni je najsmesnije kada slusam Zelenskog i ostale visoko rangirane Ukrajince, svi se trude da pred kamerama govore ukrajinski ali svi nesto ‘trokiraju’ i onda opletu ruskim jezikom. Zamisli predsednik Ukrajine a ne zna ukrajinski jezik.

Dz

Svaka cast Poljacima.Definitivno vuku najbolje poteze sto se tice opremanja vojske a posebno ratnog vazduhoplovstva.Njihov odabir sredstava je vrhunski.Moze se reci da je trenutno Poljska jedna od najjacih vojno NATO clanica a ubrzo ce postati jos jaca.Kvalitet i kvantitet poljske armije je impresivan te salje svakom potencijalnom neprijatelju ozbiljnu poruku…

Odgovori
Vl

Poljska definitivno postaje jedna od najjacih vojnih sila u Evropi. Kupuju obilato i kvalitetno i dobar deo proizvode kod sebe. Realno voleli bi da imamo novca i velicinu kao oni.

Odgovori
Vl

Ima tu jedno malo „ali“.
Sa čime će to sve platiti?
Mene sve ovo neodoljivo podseća na naoružavanje Ukrajine. Bojim se da su Poljaci sledeći kada ponestane Ukrajinaca…

Vl

Platice nekako, ne znam zasto se brine tudja briga. Poljaci se upravo naoruzavaju da Rusi ne mogu da ih napadnu. Srecom po njih Ukrajinci ih fino tope pa Poljaci nece ratovati ni sad ni u buducnosti.

Re

Uh blago njima za FA-50,kad bi se mi nekako dokopali tog aviona tri eskadrile i završili bi posao.Bio bi za sve namene za nas sasvim dovoljan ali…

Odgovori
Fe

@Realni

Odličan avion dok se prelistavaju katalozi i reklame, a i posle, sve dok se ne pojavi npr Eurofighter, F-15, Su-35S, da ne pominjem F-22 i one posle njega. Da sami imaju iole poverenja u FA-50 ne bi oni pravili Boramae. “Performanse” MiG-29 vs Su-35S nad Ukrajinom nisu bile nikakvo otkrovenje – znalo se to i ranije, bilo bi isto, i još i gore. Pre odgovora razmisliti zbog čega npr Japan nije odustao od svojih F-15 u korist nečeg te klase. Zamislimo situaciju: 8 na 8 – japanski F-15 vs FA-50, svi avioni naoružani AIM-120C/D – šta misliš, koliko bi se FA-50 vratilo iz misije? Prošli bi isto kao i MiG-29 protiv Su-27 u obračunavanju Eritreje i Etiopije, a možda još i gore.

Nismo dovoljno bogati da bi smo kupovali preskupe avione za obuku.

Fe

@Vlado

Najjača vojna sila u Evropi bez zaokružene vojne industrije? Da ipak nije samo impresionizam u pitanju? Kad je u pitanju ozbiljno ratovanje onda ni najoštrija cenzura i zabrana snimanja ruševina i rezultata udara kao i samih napada i to pod pretnjom dugogodišnje robije ne mogu da supstituišu ozbiljan PVO. Kad su u pitanju pripreme za rat sa ozbiljnim protivnicima, onda uvoz ne može da zameni nemanje zaokružene vojne industrije. Kad se nakupuje teško naoružanje u odgovarajućoj količini onda postane problem samo održavanje – nešto kasnije bude skuplje od same prvobitne nabavke, i tako konstantno. Odluke populističke vlasti nisu dovoljne da se postane velika sila, šta god Tviter i YT tvrdili ili ne tvrdili.

А

@Feline

„Прескуп“ авион за обуку је релативно зрела борбена платформа, под условом да се стави у свој контекст, контекст лаког ловца, односно авиона неке модерне ловачко-бомбардерске авијације. У преводу, одлично решење за замену Су-22, МиГ-23БН (и 27), Јагуара, Ф-5 и на крају нашег Орла, са бољим способностима (поготово у ваздушној борби) у односу на те ветеране.

Али то дефинитивно није авион који може да чини окосницу ловачке авијације једног европског ваздухопловства, већ искључиво његову допуну, што у пољском случају ФА-50 и ради.

Re

Feline

Sve si u pravu ali to jednostavno nisu iste kategorije aviona.Mi smo premala zemlja bez izlaza na more,zato mislim da bi Fa-50 za nas bio pun pogodak i za sve namene.Bitan je i kvantitet,uvek bi pre uzeo tri eskadrile FA-50 nego jednu pa bio on i F-15.Nama je brutalna PVO nasušna potreba kao i neka domaća raketa od barem 500 km dometa kao faktor odvraćanja.Naravno da se dronovi svih tipova i u što većim količinama podrazumevaju.

Mi

Zivojine, kakvo uopste naoruzanje moze da nosi FA50? Ako ima aesa radar uz malo bolje VV rakete… pa on lagano parira vecini Ruskih aviona.

Odgovori
Ž

Milan

Може да носи широк спектар ваздухопловних убојних средстава, нуде се ракете ваздух-ваздух кратког и средњег домета, вођене ракете ваздух-земља, вођене бомбе…..

Xe

Pitanje je do koje mere jedna da kazemo mala, jednomotorna platforma moze biti opremljena razlicitim modernim senozrima gladnim energije i hladjenja. Tu postoje granice sto se tice tezine, prostora i energije.

Iv

Fa 50 block 20 ce imati bvr rakete i to moci ce se birati između americkih , izraelskih i europskih.

Iv

Kao i opciju dopune goriva u zraku te cruise missiles.

ev

Мени је ту најважније питање авиони и друга опрема за електронску борбу, очито је она постала веома битна. Видимо на пример да кинески нови Ј16д из поцетка има уграђену ту опрему тако да је сваки борбени авион одмах и авион за електронску борбу ваздушну у ваздушно копнену борбу.
идеја за нови авион?

Odgovori
du

Impresivno, nema šta. Poljska je definitivno viđena kao nova Ukrajina, kao što je neko pametno već primetio.

Jedino što Rusima sada preostaje je da sačekaju da se Poljska naoruža do zuba, onda da kažu – Povlačimo se iz Kalinjingrada, neka se Poljska i Nemačka dogovore o budućnosti te teritorije.
;)

Odgovori
Gr

F 50 je mera za nas. S njim smo mogli zameniti sve tri komponente RVa. Jedna eskadrila da zameni G4ke, jedna da zameni Orlove i jedna da zameni Migove.
Ista priča je i za Hrvate. Nažalost oni su se odlučili za Rafale i tu onda ide standardno merenje „ponosa“ pa smo i mi krenuli za njima tim putem. A mogli smo i jedni i drugi uzeti ove Korejance i još bi uštedeli para..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor