[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
Severna Makedonija ubrzava modernizaciju armije, planira da do 2032. godine potroši 900 miliona evra
Severna Makedonija je prvi strani kupac nove turske vučne haubice Boran kalibra 105 mm / Foto: Ministarstvo odbrane Turske

Severna Makedonija ubrzava modernizaciju armije, planira da do 2032. godine potroši 900 miliona evra

Severna Makedonija predviđa da će do 2032. godine potrošiti najmanje 900 miliona evra na modernizaciju svoje vojske (Armije Republike Severna Makedonija – ARSM) u procesu kojim će se staro oružije sovjetske i jugoslovenske proizvodnje postepeno zameniti novim i sofisticiranim zapadnim naoružanjem, rekla je makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska na konferenciji za novinare održanoj 31. marta u kasarni Ilinden u Skoplju.

Iznos nije fiksni, ali je to procena troškova u narednim godinama, rekla je Petrovska i dodala da se armija transformiše, modernizuje i oprema najsofisticiranijim naoružanjem.

– Zbog toga, u ARSM nema mesta za opremu proizvedenu 1984. godine koja je godinama bila samo broj, a zapravo je resurs koji je istekao – rekla je Petrovska jasno objašnjavajući jedan od razloga za odluku vlade od 29. marta o donaciji Ukrajini celokupne severnomakedonske flote od 12 jurišnih helikoptera Mi-24, pored prošlogodišnje isporuke Kijevu raznih sredstava ARSM, uključujući 4 jurišna aviona Su-25 i najmanje 6 tenkova T-72A.

Tenkovi u makedonskoj vojsci nemaju perspektivu i vrlo verovatno će biti predati Ukrajini / Foto: Dragan Cvetić

U međuvremenu, dok se ne izabere nova helikopterska platforma i dok kasnije ove decenije ne počnu isporuke, dva helikoptera Mi-8MT će proći generalni remont u češkom zavodu za održavanje, popravku i remont LOM Praha (Letecké opravny Malešice Praha) iz Praga, gde će dobiti novi trogodišnji međuvremenski remontni rok (Time-Between-Overhaul – TBO) koji im omogućavaju da ostanu u upotrebi do sredine 2027. godine.

Informišući da će nabavka 8 novih višenamenskih vojnih helikoptera zapadne proizvodnje biti najveća nabavka vojne opreme za Severnu Makedoniju (od sukoba 2001. godine), Petrovska je rekla da su već stigle ponude od pet savezničkih zemalja. Slajdovi predstavljeni tokom konferencije za štampu pokazali su da su Kanada (Bell), Nemačka (Erbas), Italija (AW139M/AW149/AW169M), Poljska (PZL/Sikorsky S-70M Black Hawk) i Sjedinjene Države (Sikorsky UH-60M Black Hawk) države NATO-a koje se nadmeću za makedonsku nabavku, za koju se očekuje da će koštati najmanje 216 miliona evra.

Konferencija za novinare Petrovske je takođe otkrila da su Severna Makedonija i Turska nedavno potpisale sporazum prema kojem će se ARSM naoružati i postati prvi izvozni korisnik nove turske lake vučne haubice Boran (ATLTH) kalibra 105 mm  koju proizvodi Korporacija mašinske i hemijske industrije MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu). Događaj je takođe prvi put potvrdio ranije izveštaje da je međuvladin sporazum za kupovinu novog sistema protivvazduhoplovne odbrane od strane Skoplja koji je Petrovska potpisala u Parizu prošle godine u septembru, bio za sistem protivvazduhoplovne odbrane veoma kratkog dometa MBDA Mistral 3.

Prema rečima Petrovske, komponente sistema Mistral 3 počeće da stižu u jedinice ARSM tokom 2024. godine, što će Severnu Makedoniju učiniti još jednom od balkanskih država koje su se nedavno opredelile za taj PVO sistem, posle Srbije, a pre Hrvatske. Slovenija je navodno takođe među zemljama zainteresovanim za Mistral 3.

Lako taktičko vozilo JLTV izbor je makedonske vojske / Foto: Igor Božinovski

Jedinice opremljene tenkovima nemaju budućnost u ARSM, i ovo bi vrlo verovatno otvorilo put za donaciju svih preostalih T-72 Ukrajini, dok u isto vreme Skoplje ostaje fokusirano na nabavku američkih lakih taktičkih vozila Oshkosh Defence JLTV 4×4 i oklopnih borbenih vozila General Dynamics Land Systems (GDLS) Stryker 8×8.

Na konferenciji za novinare je takođe otkriveno da je inventar ARSM nedavno obogaćen sa dva MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozila Husky VMMD (Vehicle-Mounted Mine Detection) konfigurisana za borbu protiv IED (improvizovanih eksplozivnih naprava), dok će vojska takođe biti naoružana protivtenkovskim raketnim sistemima Raytheon/Lockheed Martin FGM-148 Javelin. Trenutno se analiziraju i potrebe za nabavkom besposadnih letelica (UAV).

Kao članica NATO koja je to već tri godine, Severna Makedonija ubrzava modernizaciju svoje vojske. U ovom procesu, ministarstvo odbrane želi da sve veće nabavke koje se finansiraju više godina, budu uređene u okviru međuvladinih sporazuma sa savezničkim državama. Ovaj pristup bi trebalo da garantuje da će skupe nabavke ostati bez sumnje bilo koje vrste, uključujući i sumnju na korupciju.

Trećina budžeta za odbranu Severne Makedonije, koji ove godine iznosi rekordnih 275 miliona evra, sada je namenjena modernizaciji. Međutim, značajan deo velikih nabavki neće biti realizovan budžetskim novcem, već uz pomoć saveznika iz NATO-a, pri čemu su SAD najveći finansijer sa preko 135 miliona dolara već odobrenih Severnoj Makedoniji tokom prethodne godine. Sličnu podršku najavili su i drugi saveznici Skoplja: Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Norveška, kao i Evropska unija.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

„… procesu kojim će se staro oružije sovjetske i jugoslovenske proizvodnje postepeno zameniti novim i sofisticiranim zapadnim naoružanjem“.
Pa da, Turske vučene haubice su stvarno zadnja reč tehnike…
E Makednoci. Makedonci …

Odgovori
St

U odnosu na americke WWII M2A1 haubice koje sad koriste, ove turske su u nivou fotonskih torpeda sa Enteprajza. Da smo pametni i mi bi se odrekli sve SSSR i SFRJ tehnike.

Ma

Niti dometa, niti razorne moci.

Sr

@Stojko
Sve stoji, s tim sto VS ima jako puno tehnike i siri spektar zadataka tako da je nemoguce u kratkom periodu zameniti bas svu staru opremu.

Mi

Ne treba se odricati necega sto je dobro,naravno ako su ti dostupni rezervni djelovi.Ja bi da se pitam sve topove130mm M-46,konvetovao
u 155mm/45.

Da

Vlad zašto mislite da Turske haubice ne valjaju? Ne kupuje vojska Makedonije napamet!

Ni

@Davor

Domet, kalibar, vucna haubica u eri dronova/bpl, brzina paljbe (a rec je o vucnoj haubici) itd. Ovo je laka haubica, imaju turci teskase, namenjena pre svega za lupanje po Kurdima po brdima koji nemaju cime da odgovore. Eto zato je losa. Tu je i Ukrajina gde se lepo vidi da vucne haubice nemaju dug vek trajanja na frontu u eri sve veceg prisustva dronova i bpl.

Me

@Miraz
„sve topove130mm M-46,konvetovao u 155mm/45.“
Ne možeš iz više tehničkih razloga.

St

@Miraz
I namontirao na FAP i eto sta ces bolje.

PS

Нису лоше ни турске, мада и наше модернизоване М-56 су ту негде. Више је питање што се базирају на том малом калибру кад спрам броја комада једино им нешто јаче врши посао. Ово једва довољно за пристојну почасну паљбу. Нажалост. Немам примедби што купују, али су и мале паре. 100 милиона годишње, таман за врло ограничену замену застарелих ефектива.

Ni

@Medo s mora

Kako ne moze?
https://www.yugoimport.com/sites/default/files/documents/2022-09/130%20srp..pdf

Pogledaj i sta su Indijci i izraelski Soltam radili po pitanju konverzije pomenutih topova.

Ni

@Medo s mora

Iz nekog razloga kad okacim link ne otvara ga. Ukucaj u pretrazivac “ KONVERZIJA TOPA 130 mm M46 U TOP 155 mm/45“ i klikni na prvi Yugoimportov link.

Imas takodje dosta toga o konveziji pomenutih topova od strane Indijaca i izraelskog Soltama.

Mi

@ Medo s mora
Konverziju 130 mm u 155mm/45 je Yugoimport vec odradio.

Ni

@PSA

Ili su ih kupili zbog povoljne cene, ili su procenili da im u buducnosti jedina potencijalna pretnja moze predstavljati neki novi konflikt sa albanskim separatistima i teroristima. Oba primera imaju smisla, povezana su, jer ova haubica nije neko cudo nevidjeno ali odradice posao lupanja separatista i terorista po brdima ako za tim bude potrebe.

E sad mozda gresim ali nikada ne treba, bez obzira sto je MKD u Nato, iskljuciti i neki ozbiljniji sukob u kom bi i druga strana imala artiljeriju i sofisticiranije sisteme, eee u takvoj situaciji bi se videlo da je nabavka ovih haubica cist promasaj.

ns

Ta haubica 105 mm ima malo veci domet i efekta na cilju od minobacaca 120mm.

Ali zato MB120 mm je mnogo pokretljiviji i moze svuda da prodje – ako treba i na magarcu ali i na kvadu.

Bolje da su uzeli neki samohodni minobacak 120 mm sa poluautomatskim sistemom punjenja.

Ali ovo od turske dobijaju pa se poklonu u zube negleda.

Me

@Miraz @Nikola
Znam da je YUGOIMPORT radio konverziju 152 mm na 155 mm, i to ima smisla.
Ova konverzije, kako je napisana, je iako lijepo opisana, jako upitna.
1. Trošak konverzije bi trebao biti dosta visok, jer mijenjaš skoro cijeli gornji dio. Ostala je samo nišanska sprava (eventualno) i štit. Koja je isplativost?
2. Opis ugradnje hidraulike ne objašnjava da li su ugradili hidrauliku i za pomicanje cijevi, a što je zaseban sustav i na M46 je pneumatski, što u hladnijim uvjetima stvara ogromne probleme.
3. Što je sa spojom gornjeg dijela sa lafetom, je li pojačan, s obzirom na povećanu energiju kod opaljenja?
4. Pošto je cijev produžena i deblja, čitaj teža i sklona savijenju rokom transporta, kako su taj problem riješili? Npr, M777 se kaći na vozilo obručom koji je na cijevi, isto kao 122 mm D20.

Ovo mi je nekoliko detalja koji mi odmah nisu jasni. Vjerojatno ima još, ako se stvar pomnije razmotri.

Služio sam na oba oruđa tako da su mi oba poznata.
I držao bi se dalje od ovog hibrida.

Ni

@Medo s mora

Prvo si napisao da konverzija nije moguca iz vise tehnickih razloga, a sad pises o ceni i transportu, pitas se kako je uradjeno ovo ili ono. To sto tebi neke stvari izgledaju nemoguce, ne znaci da je nemoguce i za ljude iz Jugoimporta, Izraelcima ili Indijcima.

Imas na internetu dosta knjiga, clanaka i radova o tome, pocev od Geralda Bulla pa sve do profesora Jaramaza i Anastasa Paligorica, YI, Indijaca, Izraelaca itd. Ako te vec zanima potrazi, nema smisla da pisem kilometarske komentare kad u startu odbacujes nesto sto je vec radjeno i sto funkcionise…

Me

@Nikola
Sve što sam napisao je u vezi toga da to nije moguće bez besmislenih troškova.
Ako ti promjeniš 100% dijelova na nekom uređaju, i dobiješ nešto skroz novo, to nije konverzija nego izrada nečeg novog. Možeš, ako hoćeš, zakačiti originalnu pločicu i zadržati stari serijski broj.
Možeš ti i na jugića staviti znak od Mercedesa i zvati ga Mercedeom, ali to nije to.
Nego, koliko takvih oruđa ima u VS?

Mi

Po mome misljenju nema nista od Erbasovih helikoptera uzece za te pare
Sikorsky UH-60M Black Hawk.

Odgovori
K

Ovisi o politici, ako je Europskim državama dovoljno stalo da stisnu Makedoniju da prestane kupovati baš samo i isključivo od amerikanaca. S obzirom da ce im i EU davati kompenzaciju za opremu doniranu Ukrajini, moguce je da ce neki takav blagi pritisak biti prisutan. Ali slazem se da je, s obzirom na volumen americke pomoci, kupovina UH-60M vjerojatnija.

Ni

@K

EU da stisne nekog da odustane od nabavke americkog. Da li se salis?
Zna se ko kosi a ko vodu nosi.

YP

Makedonija nema ekonomiju koja može da podrži želje gđe Petrovske.

Odgovori
Mi

@Marko somet haubice 105mm je od11km do 19.5km tako da ro nije malo.Prednos modernih haubica 105mm je mala masa lako prebacivanje čak i sa h 145 velika brzina paljbe a očito da nisi nikad doživio udar 105mm granate blizu tebe pa da tako pričaš o slaboj moći

Odgovori
Ni

NIje mali domet, ali ako druga strana ima nesto duplo veceg dometa onda ti je jasno kako ce proci ove turske haubice. Sto se prevoza tice, ove turske mogu da se transportuju helikopterom ali tu se javlja problem zvani LPRS ili teski mitraljezi- dake rizikujes skupu letelicu i posadu plus artiljerijsko orudje. Zato je prednost na strani samohodnih haubica. Sto se brzine paljbe tice, nema ova haubica veliku brzinu paljbe (6 zrna u minuti, sto je malo za ovakav tip orudja). Sto se vatrene moci tice, ubitacna je svaka haubica tj. granata ali sta ces ako druga strana raspolaze krupnijim kalibrom, veceg dometa i efikasnosti. Mislim da je ovde cena haubica prevagnula da se uzmu turske haubice iako bi SM legle samohotke.

Vl

Sama brzina paljbe u sukobu baš i nije od neke pomoći. Dobro, jeste od pomoći ukoliko je haubica samohodni točkaš, ali u realnim uslovima bitniji je kontinuitet paljbe. Koliko može da ispali granata u kontinuitetu pre deformacije cevi?

Ni

@Vlad

Itekako je brzina paljbe bitna, kao i mobilnost, domet i efikasnost. To je najvaznije.
A cev kao cev, ona se svakako trosi iznutra i zna se sta se radi u slucaju istrosene cevi ili deformacije iste. Ali to u ratu nije bitno jer se zna koliki je zivotni vek topovske cevi (doduse, uvek postoji mogucnost da se cev rascveta). To o cemu ti pises malo je povrsno i isto je kao da si napisao: da nije bitan recimo radar na avionu, njegove manevarske sposobnosti, brzina, naoruzanje koje nosi i domet istog, vec je bitno koliko avion moze da ostane u vazduhu dok mu ne nestane goriva i dok se ne stroposta negde.

Ma

Poštovani Mislave domet od cc 11- 19 km u današnje vreme nije naročito veliki, ako protivnik ima dijapazon haubica i to recimo samohodnih u kalibrima 122, 152 i 155 mm. Recimo naše modernizovane Gvozdike imaju domet od neverovatnih 40 km, kad kažem neverovatnih 40 km to je za 122mm neverovatno dok je za 152 ili 155mm gotovo standardan domet. Juče baš gledam snimak i fotke Ukrajinskih Gvozdika, naime rascvetale su im se cevi od Pakistanskih granata, i to tek počeli sa dejstvom prosto neverovatno! Zemlja koja ima nuklearno oružje Pakistan ne zna da napravi granatu od 122mm. Eto zašto je bitno da se ispoštuje ceo postupak osvajanja tehnologije i izrade postrojenja i što se ne sme nikako preskakati ni jedan korak.

En

Sta je 900 miliona evra ? Pa mi samo ove godine ulazemo 300 miliona za proizvode iz nase namenske industrije i jos oko 200 miliona evra za UAE dronove….Jos tih 900 miliona treba utrositi u narednih 9 godina….

Odgovori
Th

Ta vasa namenska industrija je smesna. Izbacuje poluproizvode na traci.
Miloradovic bi se trebao bavit politikom. Moze satiman govorit bez da je
nesto konkretno rekao. Samo trosi bezveze novce. Tebi je to u redu.
Citat : „900 miliona treba utrosit u narednih 9 godina“
Ja osobno ne znam uopste nista sta bi kupio is Srbije. Ama bas nista.

Pr

>> Ta vasa namenska industrija je smesna.

Naravno, to nije nikakva realna industrija nego vise kao neke vece radionice koje proizvode nekakvo streljivo po tehnologiji staroj 70 godina. Mene je kao srbina i inzinjera sramota, ili kako bi se takodje reklo imam „transfer blama“, od toga svega. Ali kao sto vidimo takodje ima veoma mnogo zaludjenika, patrijota i ostalog smeca koje misli da se blebetanjem a ne radom postizu rezultati…

Ni

@Thomas

Ta nasa namenska industrija je svetlosnim godinama ispred vase namenske industrije koja sije gace i carape i to prodaje kao proizvode namenske industrije. Bolje se zapitaj kako ste uspeli da unistite Dj. Dj., onolika brodogradilista, Koncar SUS itd. sve ono sto je gradjeno decenijama pa ste sad tu gde jeste, ni metak ne mozete da napravite, kamoli granatu, nemate proizvodnju ni vojnih eksploziva, morate bukvalno sve da kupite od drugih.

@Prolaznik

Inzenjer, ne inzinjer…

PS

@Prolaznik
Da vas provedemo kroz Cesnu ili nekog drugog velikog proizvodjača aviona, da ne pominjemo neke druge oblasti… Da se još više uznemirite. LOLNe znam kakva su vam očekivanja ali namenska industrija, sa izuzetkom elektronike i par presa je težak manuelni rad…

Mi

Jedan Karlovacki HS produkt je za svega par godina odmakao svjetlosnim godinama i po tehnologiji i inovativnosti vasoj Crvenoj Zastavi koja sklapa tudja rjesenja stara 70 godina.

Yo

SM je verovatno prvi i poslednji strani korisnik lake turske vučne haubice…
Verovatno im je naletela povoljna ponuda koja se ne propušta, a možda se neko u SM i naprasno obogatio kroz ovu nabavku.
U 21. veku sve mora biti u gedžinom standardu za „brzo stići i uteći i na strašnom mestu postojati“, a ova haubica to nije, ali je možda i procena da je zadovoljavajuća za potencijalne aktuelne pretnje s obzirom na to da je u okruženju NATO saveznica i tradicionalno prijateljskom Srbijom.
Ipak, verovatno bi im mnogo bolje a u perspektivi i jeftinije legle naše Nore i sl. od sokoćala na gurku…
SM bi praktično mogla da projektuje svoju vojsku od nule – pošto je mala a ima smenu generacija – i da kroz deceniju ima vojsku za primer prema sopstvenim potrebama, ali izgleda da članstvo u NATO baš i ne garantuje odbrambenu sposobnost jer je možda prioritetnija politika vojnih nabavki – tj. love…

Odgovori
Fe

NORA nije baš najbolje rešenje za pentranje na Šar-planu ili masive prema granici sa Albanijom, a baterija ovakvih oruđa koju bi H145M popeli na neki greben/dominantni vis bi (još uz podršku dronova) bila u stanju da u korenu saseče svaki pokušaj neke priučene “formacije” naoružane kalašnjikovima i kartama Velike Albanije da iskoristi teško pristupačan teren i faktor iznenađenja da uspostavi nekakvu “slobodnu teritoriju” i da onda medijskom bukom i “humanitarnim katastrofama” krene da bez kraja i konca mrcvari državu, vrši pritisak, zahteva “pregovore”, traži povlačenje “okupatorske” vojske i policije iza “demarkacionih linija” i slično, uostalom 2001. i nije bila tako odavno.

Turci su to i napravili za borbu sa PKK po teško pristupačnom terenu, a i te kako bi bila upotrebljivo i za “kontrabaterijsku borbu” protiv minobacača i teških mitraljeza u nekom asimetričnim sukobu.

Yo

@Feline
Ako Turci ne pomognu Sev. Makedoncima protiv Albanaca – niko neće.
Možda su im baš zato povoljno i ponudili ove haubice…

Vl

JLTV i Stryker bi i nama super legli. Za one koji ce spomenuti Milosa i Lazara pitanje koliko ih brzo sklapamo i koliko ih imamo? Sporo i nedovoljno.

Odgovori
Bo

Vlado
Milos ima zastitu za ceo stanag veci od JLTV. Da ne pominjem sto prevozi duplo vise ljudi. A produzena verzija ce imati i 2 mesta vise, i znatno jaci oklop i sposobnost da nosi i mnogo jace naoruzanje. Lazar ima veci stepen zastite od Strikera. Tezina vozila ti govori i stepen zastite. A mi cemo do kraja sledece godine imati trocifren broj Milosa i lazara.

St

@Boban
Mi smo sve ove godine jedva sklapali 10tak Milisa i 10tak Lazara a sad cemo odjednom da podignemo tempo proizvodnje, i pored izjave zvanicnika da je sad problem sa uvozom delova za sklapanje, jer isporuke kasne po nekoliko meseci? Kazem sklapali jer je na njima malo sta domace proizvodnje.

Ž

Stojko

Србија тренутно има 30-40 Милоша и 30-40 Лазара, тако да је укупан троцифрен број тих возила у ВС до краја 2024. сасвим реалан.

Vl

@Boban

Milos je sastavljenih od americkih delova, bolje kupiti originalni americki proizvod odmah u velikoj kolicini nego gledati u nebo kada cemo uspeti sklopiti broj Milosa koji prelazi prste obe ruke. Mi ne mozemo sa nasom manufakturom da podmirujemo potrebe ma sta ko pricao.

Tr

Tako se pricalo i da Lazar ima bolji oklop od osnovne verzije Patrije pa je na kraju ispalo da ipak nema..Ali volim taj entuzijazam kod naroda kada je u pitanju nasa namenska..Mi ovo, mi ono, mi najbolji bla bla bla

Ni

@Vlado

Milos i JTLV nisu ista kategorija, Milos je BOV.

@Trundle

Pa i imaju isti nivo zastite. Patria ima nesto bolju zastitu sa cela i to je to. U sustini sva ta vozila, od Patrije, Lazara, Strajkera itd. i nisu Bog zna kako oklopljena vozila. Koliko je neko vozilo oklopljeno to mozes manje-vise da ocenis na osnovu mase samog vozila.

Pa

@Boban
Milos i Lazar su bolji od Strajkera?!Auuuuuu… Definitivno si nesto popio danas…Ccc…Nasmeja ma dobro…

Zi

Paton
Strajker tezina 16 tona, Lazar 24, Milos 12, Produzeni Milos 16 tona. Motor strajker 350 KS, Milos 300, KLazar 500. To je dovoljno da se vidi koje je vozilo bolje oklopljeno i koje vozilo ima jaci motor.

Re

SM kupuje ono što smatra da joj treba.To je pretežno planinska zemlja i nije joj potreban neki dug domet,o kalibru bi se već moglo diskutovati.Njima je najpotrebnij samohodni minobacač 120mm i helikopteri tipa „Apač“ ili neki takvih karakteristika kad od Mi35 ili Ka52 nema ništa.Uz jaku helikoptersku komponentu i neki dronovi i to je to kad su u Natou.

Odgovori
Th

Da. Minobacaci na podvozju STRAYKERa. Nisu li oni vec u planu ?
Ako vec borbeni helikopter onda AH-1Z uz UH-1Y. Ionake ce se
uzet od Amerikanaca zbog politike. Bolje bi bile lake haubice u
kalibru 155mm. Te turske su nesto kao brdska artilerija. To bi
mogao mozda i JLTV vuci.

Br

Menjaju tenkove, borbene helikoptere i jurisne avione, za Stryker, JLTV i vucne haubice 105mm. Nije bas neki napredak.

Odgovori
Mi

@Boban Miloš je klasa M ATV a ne JLTV koji je zamjena za Hamvee

Odgovori
Li

Razumna odluka Sj.Makedonije.
Mijenjaju zastarjeli i više nemoguć za održavanje ex JNA i CCCP krš za ono što im je potrebno trenutno a kvalitetom i kvantitetom donekle ili puno modernije te servisabilno .
Jedino Srbija uživa u sovjetskom i jna kršu te Lazarima komada 20 upitne kvalitete.

Odgovori
Iv

Da vidimo kako menja, 8 helikoptera 216 miliona eura.Nedao im Bog nekog sukoba sa bilo kim…I ono što su imali više neamju.Sve Ex Sfrj zemlje su tuga od Vojske a Južna Makedonija ide putem Crne Gore i sličnih država.

PS

Pa i vama glavna udarna pesnica JNA „krš“. Od M-84 na dalje…

Re

Veliki pozdrav za braću sa leve strane Dunava koja redovno komentarišu sposobnosti i proizvodnju VS. Podsetiću vas da trenutno HR vazduhoplovstvo broji tačno 1.5 Mig-ova 21, pa niste baš u poziciji da komentarišite. Što se tiče S. Makedonske nabavke, verovatno se neće zaustaviti samo na ovome, biće zanimljivo pratiti njihove nabavke u budućnosti

Odgovori
Bu

Bacanje para. Osim ako ne bude u obliku donacija. Ali, kao i ostali „mali“ u NATO, jedino oko cega se pitaju je verovatno kroj uniforme (sara ne).

Argument „protiv siptarskih terorista“ ne pije vodu, jer su Siptari ipak polovina gradjana Makedonije. A Makedonci bas i nisu kao nase zapadne komsije i nece pucati na svoje sugradjane tek tako.

Odgovori
Ho

19%.

Vl

Nema trošenja novca na bolji auto-put, standard ljudi u Severnoj Makedoniji… Odmah plaćanje harača. A i to im ne garantuje dalje rasturanje zemlje. Ipak loše odluke u prošlosti itekako imaju uticaj u sadašnjosti.

Odgovori
Ho

Krenuli su i sa autoputeva i zeleznickih koridora. Koridor 8 i 10d.

De

Harač kažeš? Ovdje se znaju cifre i što se dobiva. Bolje se pitaj zašto znamo koliko je ruski kredit naplaćen, a kineski se dobro skriva od naroda..?

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor