[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance
Primer uspešnog ukrajinskog obmanjivanja ruskog napada dronovima-kamikazama. Ruski Lancet pogađa maketu jurišnog aviona Su-25.

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Nakon očigledno neuspele letnje kontraofanzive koja je u najvećoj meri trebala da rezultira izbacivanjem ruskih snaga iz Zaporoške oblasti, samim tim i da preseče kopnenu vezu Rusije sa Krimom, Ukrajina je, prema izjavama svojih zvaničnika, pa i samog predsednika Zelenskog, na frontovima započela pripreme za odbrambena dejstva.

Ukrajinci navode da je za takvu situaciju, pored drugih razloga, zaslužna i nedovoljna vojna pomoć saveznika, ne samo kada su u pitanju određena potrebna sredstva, već i količine, pre svega municije. Prema Rojtersu Ukrajina će u ovoj godini umesto milion dobiti 480 hiljada artiljerijskih granata.

Istovremeno se najžešće borbe i dalje vode u Donjeckoj oblasti, oko gradova Bahmut, Avdejevka i Marinka, sa određenim manjim i ne toliko značajnim pomeranjima linija fronta, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici obe strane.

ISW objavljuje interesantnu mapu i podatak da su Ukrajinci od početka rata oslobodili 74.661 km2 svoje teritorije koju su držali Rusi, ali da ruske snage i dalje drže 108.121 km2 ukrajinske teritorije / ilustracija: ISW

Nova vojna pomoć SAD Ukrajini od 175 miliona dolara, uključuje rakete AIM-7 i AIM-9 u varijanti za sisteme PVO, potom municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, protivradarske rakete HARM, protivoklopna sredstva TOW i AT-4, 4 miliona komada streljačke municije različitog kalibra, razna logistička vozila, inžinjerska sredstva za razminiranje, opremu za zaštitu kritične infrastrukture, drugu raznu opremu za održavanje, rezervne delove.

Dok je u američkom Senatu blokirano, zapravo samo odloženo glasanje o velikom paketu pomoći Ukrajini vrednoj preko 61 milijarde dolara, juče je agencija Rojters objavila da je došla do dokumenata u kojima se nalazi spisak želja naoružanja i vojne opreme koji su predstavnici ukrajinskog ministarstva odbrane prethodnog dana na zatvorenoj sednici u Vašingtonu prezentovali predstavnicima američke vlade i odbrambene industrije.

Na listi se navodno, osim sistema koje je Ukrajina već dobijala ili će ih dobiti, poput artiljerijskih oruđa kalibra 155 mm, tenkova Abrams, borbenih aviona F-16, nalaze i sredstva koja nisu isporučivana ranije, ali jesu pominjana i tražena. Među njima su borbeni avioni F/A-18 Hornet, rakete dugog dometa ATACMS, kao i višenamenski helikopteri Black Hawk.

Kako navodi Rojters, tu su i sasvim nove stavke, poput transportnih aviona C-130 Super Hercules i C-17 Globemaster III, tri tipa besposadnih letelica među kojima je i MQ-9B Sky Guardian, borebnih helikoptera Apač, kao i sistemi PVO dugog dometa tipa THAAD.

Ukrajinci su ponovo pokazali da su veoma vešti u pravljenju maketa/modela borbenih sistema kojima mogu uspešno da obmanu neprijatelja. Najnoviji primer se mogao videti 30. novembra kada su Rusi objavili video snimak uništenja jurišnog aviona Su-25 stacioniranog u vazduhoplovnoj bazi Doljginjcevo koji je i ranije bio meta napada ruskih snaga, prilikom kojih jesu uništavani ukrajinski borbeni avioni MiG-29 i Su-25.

Pažljivim pregledom i analizom najnovijeg snimka može se zaključiti da dronom-kamikazom Lancet ovoga puta nije pogođen pravi avion, već veoma verna maketa. Na pogođenom objektu se može uočiti da nema zastakljenu kabinu, da gondole motora ne izgledaju kao na pravom avionu, da prednji stajni trap nije pravi, kao i da na leđima aviona nema radio-antene.

Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije su nakon dužeg vremena, barem prema informacijama obe strane, iznad Ukrajine izgubile borbeni avion. Zvanični ukrajinski izvori navode da je 5. decembra u rejonu Zmijskog ostrva, u Crnom moru oboren taktički bombarder Su-24M. Na ruskim društvenim mrežama određeni kanali su potvrdili ovu vest, uz informaciju da je posada poginula, a izvori obe strane navode da je avion pogođen raketom sistema PVO Patriot čiji se položaj nalazio u Odeskoj oblasti.

Kako i sami Ukrajinci navode, VKS u ovom ratu najverovatnije davno nisu ostale bez borbenog aviona. Ako izuzmemo Su-35S kojeg je krajem septembra oborila ruska PVO, poslednji ruski taktički borbeni avioni su u vazduhu izgubljeni još u maju, dakle pre skoro 7 meseci.

Jedan od razloga je sasvim sigurno to što borbeni avioni VKS već duže vreme upotrebljavaju vođena vazduhoplovna ubojna sredstva (vUBS), odnosno GNSS vođene bombe.

U poslednjih par nedelja su na društvenim mrežama objavljeni snimci na kojima se može videti da ruski taktički bombarderi Su-34 sada mogu istovremeno da dejstvuju i sa po 4 takva vUBS, uz napomenu da će uskoro moći da odbacuju i 6 takvih bombi (obično kalibra 500 kg), ili umesto 4 od 500 tri GNSS vođene bombe kalibra 1.500 kg.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bl

И онда неко и даље мисли да ће Украјинци да победе а Руси да беже спуштених гаћа и моле за милост.
Преко годину дана Украјинци нису заузели и задржали 1 село, па чак и ни Работне од 50 кућа.
Ово што дуже траје то ће бити све горе и горе по њих.

Odgovori
Ba

Ukrajna se bori za slobodu. Naztavice dok ne oteraju Ruse. Sada ili za 10god oterace ih.

ma

Ukrajina je već pobjedila samim time što je Putin nije uspio okupirati i nametnuti rusku vlast u prvih 3 dana, 3 tjedna ili 3 mjeseca. Ovo dalje je rat iscrpljivanja.
Srušen je mit o nekoj vojno moćnoj Rusiji, ali naravno da je Rusija i dalje daleko veća vojna sila od Ukrajine i nema neke šanse da će oni samo tako istjerati Ruse bez da u Rusiji (ponovno) dođe do nekog unutarnjeg sloma.
Nema šanse za Ukrajinu bez obzira na to oružje koje dobivaju. A ne dobivaju ništa u smislenim brojevima osim starog otpada koji se u iznosima donacija prikazuje kao da su dobili novu novcatu opremu a ne 30-50godina staru opremu pred otpis, a često i već otpisanu).

Dr

@ Živojin Banković
Ima li informacija o tome da li avione tipa SU -24 prate avioni koji bi ih štitili i mogu li svojim protiv radarskim raketama „dohvatiti“ Patriot. Ustvari nose li i
sami SU 24 takve rakete ?

Ma

@ Batica i Max Poštovani ako tom logikom gledamo na stvari onda su se Iračani i Sirijci do skora i Palestinci se sada bore za svoju slobodu, pa ste gotovo svi protiv istih. Odakle ti dvostruki aršini odnosno merila? Da se odmah razumemo nisam za Palestince, niti imam nešto protiv tog naroda, ali svakako imam protiv terorističkog Hamasa i njihovih metoda ratovanja. Rećićete odmah da je to lex specialis, ali po čemu je to tačno lex specialis? Da li su Jermeni borci za svoj narod i državu u Nagorno Karabahu i li su okupatori iste teritorije? Da li su životi Iračana, Sirijaca i Palestinaca manje vredni samo zato što nisu belci i nisu hrišćani? Mnogo pitanje se otvara ovih meseci, jer Svetski Gospodari iz senke više ne mogu da pravdaju svoje „humanitrane intervencije“, a da drugima to isto osporavaju. Ni jedan rat nije pravedan, nego je svaki rat odvratan i tužan ko god da ga je pokrenuo il isprovocirao, tu nema izuzetaka i Tačka.

Mi

I fon Paulus je tako zadrzao Sovjete. Sledi lagano guranje NATO iz svih ex-drzava Varsavskog pakta i ex SFRJ, Nemcima ako ostane Berlin da se sutiraju u guzicu. Dzaba ste krecili.

Be

Mika, dream on

ma

@Markus Skrećete temu. Ne možete pod isti nazivnik staviti otvorenu vojnu agresiju jedne države na drugu kao npr situaciju Izrael/Palestina.
Rusija ne samo da je priznala teritorijalni integritet Ukrajine nego je još dodatno Budimpeštanskim memorandumom potpisala da će štititi njezin teritorijalni integritet.
Zamislite situaciju da po istoj ruskoj logici Italija želi osloboditi podurčje Rimskog carstva, Englezi svoje ili Turci otomansko jer na tim prostorima postoji stanovništvo koje govori taj jezik ili poštuje tu religiju, cijela zemaljska kugla bi bila u ratu.
No sve to je totalno izvan vojne teme koju Blue iznosi o stanju na ratištu.

YP

@max
Nema potrebe da se lažemo i da u porazu tražimo pobedu. UA je ipak izgubila, a neke stvari poput demografije i uništene privrede tek dolaze na naplatu. Rusi mogu da ih terorišu po čitavoj dubini teritorije, dok Ukrajinci nisu u stanju to da urade Rusiji.
Zapad se umorio od Ukrajine, kao što se umorio i od ostalih žarišta u kojima su učestvovali. Šta su iza sebe ostavili u Iraku, Libiji i Afganistanu? Demokratiju, prava građana, mir i prosperitet?
Umorni su i Ukrajinci jer ovo traje već poprilično dugo.

Ništa na ovom svetu nije večno, pa tako ni ovaj svetski poredak. Samo ne znam da li će pojedine nacije uopšte i postojati kada dođe dan za naplatu duga.

Pe

@Blue Ne znam odakle Vama te informacije?
Pa poslednji znacajan uspeh u ratu je bio ukrajinsko oslobadjanje grada Hersona novembra 2022.
Sve ostalo su minimalna pomeranja fronta, Robotino jeste oslobodjeno od Rusa, Soledar i Bahmut su okupirani, ali je to sustinski mala teritorija bez ikakvog uticaja na ishod rata.
U krupnom planu, Rusi nisu dostigli ni jedan cilj-smena vlasti u Ukrajini, demilitarizacija, okupacija, i Rusija nikad dalje nije bila od ostvarenja bilo kojega od ovih ciljeva.

St

A sta su Rusi zauzeli za to isto vreme? Inace ,moje misljenje je da jedna moderna armija treba da ima mogucnost udara sa distance a ne da se toga sete posle dve godine rata.

ma

@YPT Ne znam kakve tektonske promjene očekujete. Mislite da će se Rusija samo tako raspasti?
Sumnjam, vjerojatno će biti opet kao 90tih – velika kriza i neke države će se osamostaliti ali Rusija će opstati samo pod novim vodstvom.
Osim toga Rusija je tu nebitna, kako ekonomski a sad smo vidjeli i vojno. Pravi sukob je na relaciji Kina-USA.

Mr

ukrajinci nit luk jeli nit luk mirisali a kola se slomiše na njihovim leđima.. niti su člani nato pakta.. niti člani eu a poturiše leđa .. Jel to pametno tek će vrijeme pokazati-

Mi

@Petrovic Dusan

Poslednji znacajni uspeh u ratu je ovogodisnja ruska odbrana fronta od velike kontra ofanzive od 70,000 +NATO treniranih trupa (najboljih koje je Ukrajna imala), NATO strateskim planom egzikucije istog, i sa NATO naoruzanjem u vrednosti od vise desetina milijardi dolara. Neutralisanje ofanzive koju su Rusi dobro organizovali i sada udaraju svoju jos vecu kontru koja je u toku. Sta sledi Ukrajincima na frontu narednih meseci je nastavak gubitaka teritorije.

ex

DJ PeDu спинује и оно што западна штампа не покушава више.

Руси наставља демилитаризацију.

Према процени Meduza i Mediazona (који важе за најдетаљније ‘статистичаре’ руских жртава) до краја маја 2023 (дакле, почетка контраофанзиве) је погинуло 47,000 Руса (укључује Вагнер, али не ЛНР и ДНР ). https://en.zona.media/article/2023/07/10/stats

Укри војници кажу да је само делић („fraction of“) садашњих војника ту од почетка (види чланак доле) , а Укро војска је имала 700 хиљада (Резников рекао у јулу 2022), а милион ( рачунајући националну гарду, граничаре и милицију). Моје виђење „fraction of“ је 1/10 – 1/5 тако да је онда јасно који је ред величина губитака Укра.
https://kyivindependent.com/as-bakhmut-counteroffensive-lags-soldiers-burnt-out-from-horrors-of-war/

Пуно других информација потврђује стање (пораст броја особа са инвалидитетом за годину дана за 300 хиљада, 20 до 50 хиљада са ампутацијама, хватање регрута по улицама, итд)

https://www.wsj.com/articles/in-ukraine-a-surge-in-amputations-reveals-the-human-cost-of-russias-war-d0bca320
https://minre.gov.ua/en/2023/09/25/there-are-three-million-individuals-with-disabilities-in-ukraine/

е

@PeDu
Видим напредак и код Вас, по први пут спомињете званичне циљеве Руса. „..smena vlasti u Ukrajini, demilitarizacija…“

Зар не мислите да су Руси сада доста ближе циљу демилитаризације, обзиром на губитке Укра у људству и опреми (укључујући и западну)

Iv

@Batica, oće kao što su u Gruziji proterani,što su Čečeniju izgubili,što je Asad skinut…Šta ti je propaganda.Rusi propali,nemaju dzebane,koriste tehniku iz 60tih.A leoparda i bredlija rastuih po livadama koliko hoćeš.Svakindan novi snimak zarobljenog leoparda ili druge zapadne svemirske tehnike…

Am

Ponovo, ovo već duže od godine nije rat za zauzumanje teritorije, jer uglavnom zauzimaju njive na nekoj uzbrdici, nego je rat za uništavanje života protivnika. Previše su ideološki razdvojeni, ne mogu jedni druge da slome strahom i propagandom. Ne mogu drugima da objasne kako je njihov način života bolji, pa moraju ovako, da se istrebljuju.

ex

@max

‘otvorenu vojnu agresiju jedne države na drugu…“

Није у питању језик, у Украјини су Руси били скоро петина, сконцентрисани у Донбасу и Криму.

Амери врше агресију свуда по свету у циљу заштите својих интереса (Европа, Африка, Азија, Средња Америка).

Br

Pa i poenta je da traje sto duze, uvek kad zapad zavadi dva bratska slovenska naroda na tome zarade ogroman novac i ostvare geopoliticke ciljeve, glupo je da kratko traje, ali nece ni predugo jer ovi su vec gotovi, a i svi ciljevi su postignuti, unistili su gomilu sovjetske i ruske tehnike, razorili im zemlje, usporili rast i sad mogu da se posvete Kini i da pokusaju da povrate makar deo Bliskog istoka, ali sve to nece biti lako, iako je u ovom ratu zapad pobedio protiv Slovena, puno toga su i izgubili. Da li ima ikog ovde ko stvarno veruje da se Ukrajina sa zapadom bori za slobodu i demokratiju, dok su ovamo samo mracne sile… Igraju se sa svima nama i gledaju da potrose sto vise para, jer nisu njihove.

Jo

Ne bih smeo da se opkladim da je ono drvena maketa. Posle pogotka avion nije mrdnuo, a da je drveni raspalo bi se sve i drvo bi prstalo na sve strane. Sto se tice kokpita, mislim da je jasno da je prekriven ceradom, sto je uobicajena stvar.
E sad, moguce je da je to neki rashodovani SU-25 koji su malo doveli u red da lici da je u upotrebi i dalje.

Odgovori
Ma

Po svemu sudeći, na osnovu dostupnog snimka, maketa Su 25 je zapravo otpisani Su 25, delimično kanibalizovan, koji je vrlo veran operativnom Su 25 koji koristi Ukrajinsko RV. Činjenica da zbog Lanceta moraju da podmeću rashodovane avione da bi spasili prave govori koliko je teško prevariti ovaj dron, odnosno da mu je optika odlična, a ne osrednja kako se prvobitno mislilo. Krajnje zabrinjavajuće za one koji moraju da smišljaju protivmere. KAda su u pitanju stare FAB-500 M62 opremljene univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK- kako su ga krstili naši inženjeri koji rade na sliččnom projektu, inače viđeno na Partneru 2023), korišćenje istih značajno povećava efikasnost i preciznost vazdušnih udara. Tako da naš Orao 2.0 sa sličnim bombama, ima kakvu takvu budučnost u eventualnom sukovu niskog intenziteta, ako se iste lansiraju sa maksimalnog dometa. Eto odgovara skepticima. Prvi snimak lansiranja FAB 500 M62 pokazuje princip rada iste, odnosno da se posle slobodnog pada, komplet krila otvara i čini da ove bombe povečavaju daljinu i preciznost pogađanja predviđenih ciljeva. Klizne bombe ovog tipa su se pokazale kao izuzetno teške za presretanje u Ukrajini, jer se kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta. Kako se boriti protiv takvih kliznih bombi apsolutno mi nije jasno. Nadam se samo da naši inženjeri pored razvijanja sopestvenih kliznih bombi, vode računa i o razvijanju protiv merama.

Odgovori
Dj

Optika mu je kao i cela elektronika zapadnog porekla. Motor kineski itd.

U stvari prilicno promasuje i postize uglavnom mission kill, jedina razaranja koja sam video je kada pogodi neoklopljenu samohodnu haubicu punu granata. Rusiji i njenim fanovima treba neki veci uspeh na tehnoloskom polju u ovome ratu pa se zato forsira Lancet jer je inace sve ostalo je 0 poena.

Sh

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

ex

Украјина је наследила много авиона (види доле), тако да им расходованих не мањка (види доле), али нема сумње да су направили и неке макете.

МиГ-29: стотине
Су-24: 92
Су- 25: 120
Су-27: 70
Л-39: 47 (оперативни) највероватније неколико пута више у резерви ‘mothballed’ (примера ради, Русија је имала до 800 авиона овог типа после распада СССР)

+ Су-25: 18 (донације)
+ МиГ-29: 27 (донације)

Ma

@ Djuka ako je tvrdnja da je na Lnacetu sva optika kao i cela elektronika zapadnog porekla, onda se postavlja pitanje odakle Rusima to, kad su pod sankcijama već godinama? Dakle sankcije ne daju rezultate ili cveta šverc, trećeg nema?! ako je Rusko sve jedna veika 0, onda se postavlja pitanje, kako su uspeli da Ukrajincima razbucaju onoliki oklop, avione , pvo sisteme, a razbucali su oh na stotine, da ne kažem na hiljade i to samo ono što je dokumentovano, a sigurno ima još toga što nije dokumentovano? Pogledajte malo na Telegramu pa će Vam sve biti jasnije. Odvrani prizori zaista, al tako izlgeda rat i ne treba ga ulepšavati na vestima. Vrlo logično pitanje, znači tu nešto ne štima sa tim tvrdnjama i vestima. Zato uvek treba ukrštati sve vesti, upoređivati vesti i snimke sa obe strane da bi čovek stvorio pravu sliku tog haosa, odnosno onoga što se dešava na terenu.
@SheikhZayeb Sami Ukrajinski oficiri tvrde da Rusi više ne koriste nevođene FAb 500, već ove usavršene, koje su faktički navođeno oružje, a ne vidim razloga da bi za tako nešto lagali. Razumem ih što prikrivaju sopstvene gubitke, to je razumljivo zbog morala i sl, ali da Ukajinski oficiri lažu da imaju problema sa protivničkim oružjem, a da ga uistinu nemaju, to nema nikakve logike, to tako ne biva u ratu. Prošao sam rat, pa vrlo dobro znam šta i kako funkcioniše. Naravno može da se nađe neki Ukrajinski S 300 u blizini dok lete recimo Ruski Su 34, ali ako ga isti sistem ne štite baterije sistema Tor, Buk ili najmanje Strela 10 i Osa, takav sistem je vrlo osteljiv na dejstvo protivničkih pre svega drinova,pogotovo tipa Lancet. Takođe je S 300 osetljiv na dejstvo protivničke artiljerije, i poželjno je da ne dejstvuje po avionima kako i sam ne bi bio uništen. Ovaj Lancet je vrlo vrlo ozbiljno oružje, uopšte nemam ideju kako se od tako nečega zaštiti, ne pomažu ni mreže, ni kavezi skoro ništa. Doduše bilo je slučajeva kada su kavezi zaštititli samohodne haubice, ali je premalo takvih slučajeva. U ratu nije samo da se dejsvuje po protivniku, vrlo često protivnik namerno mami da dejstuješ dok te čega da te poklopi i uništi. Možda ti šalje protivnik mamce, moža će žrtvovati neko manje sposobno sredstvo ili tim ljudi da bi te namamaio, pa da te kad dejstuješ onda otkrije i uništi, ima tu puno faktora koje treba uzeti u obzir. nije to igrica.

Bo

Koliko Srbija ima granata? Inace zanimljivo varsavski pakt I nato pakt decenijama stancali naoruzanje za rat I dodje rat u samo ukrajini izmedju par stotina hiljada ukrajinaca i rusa I zapad i Rusi ostadose bez granata Poslje godinu dana rata u kom je stotine puta manje ljudi ucestvovalo nego sto se planirano tokom sveopsteg rata.

Odgovori
PS

Pa pogasili su svi silne divizije, Ukrajina bila na strani Rusije, Rusija eliminisala i sama hiljade i hiljade tenkova, a i sve to ima i neki rok upotrebe, pride se i prodavalo, slabo nabavljalo i tako.

St

Nama ne treba mnogo granata, posto nase najbolje haubice ispaljuju 3 u minuti. To znaci da kad bi ceo dan pucali, ispalili bi max 4000 po haubici, ali naravno sve bi se pre tora pregrejalo i raspalo.

Nista nelogicno. Taj broj granata je bio predvidjen za hladni treci svetski rat koji bi stao posle nekoliko nedelja. Procenjeno je da bi se potom islo na vrelu fazu sto je ukljucivalo upotrebu nuklearnog naouruzanja.

Dakle, do sada smo trebali da imamo nuklarne udare.

Bl

@max Лепа је та победа, са 40милиона становника на 26-27, 40 милијарди годишње кредита само за плате, цела али цела привреда уништена, и по ономе што сами укри почињу да признају око 500х мртвих.
Али добро чека се слом Русије изнутра који ће сваког трена да се деси.
А зашто им амери дају ту крш опрему а не модерне тенкове, апаче, Ф16-18-35?

Odgovori
Am

Pre neki dan vest kako je u UKR uradjeno 50.000 amputacija, više nego Britanska armija u WWI.

Pobeda je da se stane.

ev

Mojе је мишљење да Нато није веровао да војно УКР може да победи , него су их убацили у ватру да:
1.ослабе Русију војно , економски и политички- уз надање да тамо изазову неред.
2.Да избаце руски утицај на ЕУ, и остатак Европе, енергетски и економски па потом и њен утицај на европску политичку сцену.
3. да прошире Нато и на УКР, и тиме добију додатне ресурсе.
4. Да одрже и ојачају примат НАТОа у европи и над ЕУ.
5.Да одврате репутациски од огромног ,историског пораза у Авганистану и Ираку, као и од унутрашњих проблема у САД, економских и политичких.

Немојте да рачунате на случајност, ово је са њихове стране дуго планиран и спровођен план, стављана ножа под врат Москви да би ова скочила. Наравно су то и Руси схватили, и разумеју то као дугорочни план, кој је почео са УКР али се неће завршити на њој!

ex

@Amateur
однос погинулих и ампутираних у великим сукобима високог интезитета у 20. веку је 10-30 према 1.
Још једна индиректна потведа о броју погинулих Укра.

USA Vietnam
5,283 lost limbs
58,148 killed

British WWI
41,000 Amputees
418,361 killed, 167,172 died of wounds, 113,173 died of disease or injury, 161,046 missing and presumed dead and 16,332 prisoner of war deaths.

Germany WWI
67,000 Amputees
2,037,000 Dead (killed or missing in action and died of wounds)

USA WWII
15,000 amputees
405,399 dead

ex

@Amateur

Ово је још једна индиректна потврда масивних Укро губитака.

Однос погинулих и ампутираних у ратовима високог интезитета у ХХ веку је 10-30 према 1. (1.св, 2.св, Вијетнам)

Si

Ништа ново ни на западу ни на истоку .Само пропаганда и маркетинг ….

Odgovori

Bravo, to je sustina!

Pe

Zanimljivo je da su Amerikanci jos pre 25 godina lako mogli da uoce makete u napadu na SRJ 1999, dok Rusi i danas to ne mogu.
Verovatno je vezano za kvalitet slika sa satelita i obavestajnim podatcima.
O tome svedoci i americki pilot koji je ucestvovao u napadu na SRJ 1999 :
https://tangosix.rs/2023/30/01/americki-pilot-koji-je-dokrajcio-letece-zvezde-opisuje-kako-su-po-ciljevima-u-jugoslaviji-destvovale-posade-aviona-f-15e-i-rekonstruise-dejstvo-na-putnicki-voz-u-grdelickoj-klisuri/

Odgovori
Mi

Ameri ’99-te nisu pojma imali da naprave distinkciju prave mete od makete. Na tom polju VJ je odradila najbolji posao ikada, tome najbolje svedoči šok u NATO komandi prilikom povlačenja VJ sa Kosova i kasnije saznanje brojnosti raznih sredstava nakon rata. Potrošili su gomilu sredstava na odlične makete, naročito tenkove i druga vozila. Sa avionima smo napravili loš učinak jer nismo znali gde da ih krijemo u startu, a kasnije kad se zaključilo da nema svrhe slati pilote u smrt. Neko vreme avioni su čak bili u šumarcima pored magistralnih puteva, ali ipak sačuvani. U tom periodu ni ameri nisu imali toliko sofisticirana sočiva i softvere za peglanje šuma na slikama, tako da je bilo daleko lakše varati ih. Ovo što sad pričaju je čista laž i propaganda.

Va

Petrović Dušan Gospodine ,mene bi bilo sramota i da pišem analize iz tog doba sa druge strane ! Kako srediti zemljicu izolovanu samu u svetu,sa 1000 aviona 78 dana ,i uspemo da uništio na tako maloj površini 14 tenkova ,a o maketama mogu da lazu ko i za mnoge druge stvari ,jer ima i druga strana koja prica ! Ali vama je relevantnija reč izgleda Amerikanaca uvek ! Pa mene je gospodine relevantna reč ujaka 1999 u PVO bateriji Neva kao kapetan tada ! Kada budu leteli nad zemljom sa novom PVO i dostojnom sebe neka pišu !

ma

@Miks imate li kakve izvore za taj mit „šok u NATO komandi prilikom povlačenja VJ sa Kosova“, ili bilokakav drugi relevantan dokaz da su te makete ikako pomogle?
Ne znam otkud informacije iz „NATO komande“, ali iz memoara i intervjua pilota koji su letjeli tada je vidljivo da su znali koje su makete a i svjesno ih gađali iz raznih razloga (i zato da se izvrši misija, ali i kao razlog da ne izvrše misiju). Najviše su služile kao alibi.

Ap

Ameri su mogli, jos su bili nevidljivi, pa su se slucajno zakucali u njivu, i na kraju potpisali kraj megalomanskog projekta F117!
Ovde je problem sto ti od mrznje prema Rusima ne vidis svoje ruke sto kucaju.

Mi

Opet poredite babe i zabe

Jedno je kad ceo NATO nadgleda malo 360° opkoljeno ostrvce sa 3 aerodroma, i tu mi iznesemo maketu namerno na videlo i ovi odmah ugledaju i gadjaju.
Druga stvar je nadgledati celu teritoriju Ukrajne sa koje polecu avioni dobro skriveni i koji lansiraju rakete dugog dometa sa male visine. tako su i nasi Orlovi rabotali i imali nekoliko desetina uspesnih misija. Koliko ih pronadjeno i oboreno od strane NATO? 0!

Rusi mogu da nadgledaju mesta gde ocekuju nesto isto kao i NATO 99te, ali nikao sve moguce aerodrome i improvizovane skrivene baze, te poletne staze na kojima mogu da se dejstvuju pojedinacni avioni po celoj zapadnoj Ukrajni. Da li si svestan kolika je to teritoria koja se plus toga granici sa NATO?

Na to sve treba dodati i i najmanje 6 meseci oblaka koje blokiraju te satelite barem sto se pokretnih meta tice. Ponarucito jesen i zima!

Jedno je kriti se gerilski i klucati, a drugo je voditi rat na duze staze, osloboditi teritoriju i pobediti.
Ovo je bilo samo ispitivanje da li je baza jos upotrebljiva, i koliko Rusi zapravo paze na nju.

PS

Gadjali su balvane na ruinama od automobila koji glumili tenkove. Kakve crne odlične makete. I za to ima snimaka. Baš su raspoznavali… Da su znali da mamaca ima pa su čas gađali jedno, čas drugo je već neka druga priča. Igra mačke i miša. To je jedino i vezano za MIG-29, ostalo nit bilo odlično nit su nešto raspoznavali. Samo je bilo dovoljno dobro…

Da nije bilo našeg kriminalnog nemara ne bi uništili ni Leteće zvezde. Taj objekat je praktično neprobojan ali nisu popravili vrata… Mislim…

Du

@Petrović Dušan
Imenjače, pa školski primer dobre upotrebe maketa u ratu je primer agresije NATO pakta, tj delovanje Vojske Jugoslavije.

en

Dusane, apsolutno niste u pravu sto se tice kamuflaze i podmetanja maketa Vojske Jugoslavije NATO-u. Taj segment ratovanja je jedan od najbolje odradjenih ikada upravo od strane VJ. O tome postoje javna svedocenja sto nasih,sto stranih ucesnika u ratu 99.Kao i minorna unistenja/ostecenja vojne tehnike naspram broja letova agresora i sile koja nas je napala.

Н

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99′ је убедљиво највећи нонсенс.

Pa

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

Poceo sam da se radujem Dusanovim komentarima. Uvek se dobro nasmejem.
Dusane, molim vas nastavite da upraznjavate vas raskosni talent.

Mi

Tako to ide kad vjeruješ zločincima iz NATO. Onima iz „civilizovanog“ svijeta koji imaju moćnu tehniku i superiornu vojsku, onima koji će da budu uz Ukrajinu do kraja i koji vrište u glas nacističke parole pozdravljajući burnim aplauzima rijetke preživjele naciste iz 2 svjetskog rata u parlamentima. Tako to obično biva kad imaš masu tupoglavih lidera u sivo-maslinastim odorama koji se igraju heroja i lidera. Tako to ide kad ti je ispran mozak kao ponekim i ovde u komentarima. Obično to tako i završi i shvatiš da je došao kraj. A samo su trebali sjesti za sto pregovora a ne slušati likove poput Borisa Džonsona lidera civilizovanog svijeta. Ispali su glupi i naivni.

Odgovori
Vl

Rusi jedino i mogu tuci sa distance, cim se priblize sledi obaranje kao onog Su-24 kod Odese od pre 2-3 dana koji zavrsio na dnu mora. Sve u svemu porazno stanje po dojucerasnju proklamovanu drugu vojnu silu sveta.

Odgovori
Zi

Protiv Rusije pobede nema. A to sto se mnogi nadaju slomu rusije, iznutra, odmah da im kazem, od toga nema nista.

Odgovori
Mi

Lose je prosla ova godina za Ukrajinsku vojsku na frontu. Ogromna lova je propala i kolicina zapadne opreme je unistena u bezuspesnom masivnom pokusaju da se povrati teritorija i bar malo poguraju Rusi u nazad.
Ukrajinci su sad u daleko goroj poziciji nego sto su bili na pocetku ove godine. Sve to kazem i neukljucujem mogucnost da nece dobiti paket od jos 61 milijarde dolara od Amera za sledecu godinu. Pare ce se odobriti kad tad, samo sto se podrska i nada smanjuje za drugaciji ishod sledece godine! U tome je caka. Prodavanje retorike da ako se Rusi ne pobede u Ukrajni onda ce isti da napadnu NATO i americka vojska ce morati da se bori protiv ruske su price za najnaivnije Putin je dokazao uzdrzanost i da se drzi svojih planova bez panike, nasuprot velikim greskama i gubitcima tehnike i ljudstva.

Ove godine Rusi zaostravaju ostrice, i povecavaju kapacitete uprkos pretpostavkama za Zapada da ce biti suprotno. Uce krvave lekcije u borbi protiv modernih NATO raketa svih vrtsa, i izuzetno zilavih i sposobnih ukrajinskih ratnika.
Od Oktobra su krenuli u sistematican kontra-kontra napad koji moze dovesti do sloma fronta ako se ovi brzo ne ukopaju dobro kako je Zelenski naredio. Bice povlacenja Ukrajinske vojske i naravno sdanja za sto, sto se moglo uraditi jos u Aprilu prosle godine kad su i obe strane to htele. Samo nekim silama je bilo do proksi iratovanja.

Odgovori
ga

@Miloš77

A huge amount of Russian equipment was also destroyed.

Mi

@gant
No doubt about that. Specially in recent two months during their offensive. Russians as opposed to Ukraine still have huge army which is rebuilding itself and their losses include 30-50 thousand Wagner troops plus thousands of prisoners that signed contract.

Ukraines army was destroyed/spent many months ago. On top of it they lost many hundreds of NATO donated tanks, armored vehicles, and that many more artillery pieces. Those were donations.

Ukraine cannot wage war against Russia with donations from outside. Many knew that at the beginning of 2023.
Ukrainian failed offensive in 2023 does not create good prospects for 2024 and donating 60 billion $ more does not seem sensible when they are loosing land instead of regaining it back.

ga

@Miloš77

And what about the human losses on the side of the Russian Federation.We live in the modern age, this is no longer the second world war(or even the First World War) where soldiers died in huge numbers.

So when Russia lacks soldiers, they just recruit new people and send them to the slaughterhouse. In my opinion, that is very stupid and inhumane(If you can even talk about humanity because it is a war).

Mi

@gant
As I mentioned in my last comment, a good percent of russia’s losses (well over 30.000) were paid Wagner group members, and prisons. That helps Russia a lot to cope with high losses so far at home. It remains to be seen how it goes on from now on. Ukraine lost tens of thousands of soldiers this summer that were their best. NATO got tricked they would crush Russian deffences without air superiority, but of coarse opposite happened! Their best 47th assault brigade trained by NATO is virtually gone, and is now replaced with regular barely trained recruits. Best soldiers have not gotten a break and have not been rotated at all, unless they are wounded. That is info from Ukrainian soldiers. Ukraine soldiers are posting videos threatening Kiyev they will leave the battlefield around Avdievka stronghold if the are not rotated, because some of them are there for 18 months. There were 3 videos of such groups complaining in the past 10 or so days. I think this is another reason Zelenski ordered beginning of defensive actions which will include some retreats this winter.

The whole Ukraine battlefield is a slaughter house of the magnitude no one could predict even a year ago mainly because of modern inexpensive technologies introduced on battlefield. Of coarse FPV drones. No one can go forward with tanks and armored vehicles without being seen and targeted mid way to their destination. Russians on top of that have airforce and they bomb if Ukrainians manage to gather more than few soldiers in one area. They are extra spread out so its not so effective. Hunting armour from air with jet planes is is impossible due to strong SAM activity, so artilery and drones are used. Ukrainians have HIMARS from America that will do the same at the same range as Russian glide bombs. This is why foot soldiers are in small groups are only way to mpve forward, and still they get hit with FPV drones just like a Bradly or BTR. Ditches are getting hit during night thanks to night vision drones that carry hand grenades. Its hell on earth.
Problem for Ukraine is that they lost most of their best soldiers, and they lost their army two times by now. They still have many tanks, and surface to air launchers, but they had a lot more in June 2023!
Russia on the other hand is producing everything they need for continuing this way, except soldiers maybe. Time will tell.

Dj

Ti stvarno ništa nisi naučio. Sto su onda uništili one makete MiG-29 i ostalih orudja a stvarno uništili minimalni broj, ni približno onome što su naveli u svojim TV izveštajima. Postaje stvarno smešno, i žalosno…

Odgovori
Sh

Većina tih „vođenih“ bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma Taoglas iz – Irske. Drugim rečima, osim ako ne pogode neki grad ili selo pa ne izazovu veliku materijalnu štetu, ovo bi se moglo opisati kao šenlučenje.

Odgovori
ex

@SheikhZayeb

Можда сте мислили на ‘blast radius’ од 500м ИЛИ сте погрешили за једну нулу око прецизности јер западни медији преносе да су старији модели имали 50м, а нове 5м прецизност.

Ако су лагали мене и ја лажем вас

Fe

@ SheikhZayeb

Stvarno verujes u ukrajinski EPP, tesis se ili prosto nastavljas narativ? CNN i BBC konstatuju da su potpuno nekriticki prenosili ukrajinske propagandne izvestaje.

Va

Zapravo to je ono što je američki JDAM, koji su od običnih bombi pravili pametne GPS vodjene bombe ,tako što su klizni vodjeni sistemi ugradjivali na obične bombe ! Prvi put su u istoriju ušle 1999 u upotrebi a mi smo bili poligon za te sisteme kada su gadjali Kineski ambasadu sa B-2 avionom baš tim JDAM bombama ! Što se tiče Rusa oni su svoje predstavili 4 godine posle Amerikanaca 2003 u Indiji ! Sa o što su ih usavršili na veće domete i nadogradili FAB-500 ! Ko što ih ometaju tako Rusi ometaju HIMARS ! A šta se tiče ometanja šta kaže ukrajinski list i oko Ruskih kliznih bombi (This CRPA Kometa system protects the bomb from our jammers. And it can hit the target accurately. Nearby, we will handle this Kometa with jammers, but we will not cover all the front,” said Serhey Flash)

Sh

@Vaste: Ne! Nemaju ništa ni blizu JDAM-u, niti će u skorijoj budućnosti imati. To su samo FAB-250 ili FAB-500 sa preklopnim krilima. Od 10 bombi, između 500 i 1.000 m od „cilja“, a samo jedna padne u radijusu od 200 metara. Uglavnom ih koriste za gađanje puteva i pruga, ali su toliko neprecizne da ni sami Ukrajinci ne znaju šta su zapravo i hteli da gađaju. To su MPK i UMKP. Imali su Rusi i vođene avio-bombe, koje su blizu JDAM-u, ali te se nisu proizvodile godinama (KAB-1500L sa laserskim navođenjem, KAB-500S sa GLONASS, KAB-500KR sa TV samonavođenjem). Dosta njih su potrošili u Avganistanu, ali je njihova proizvodnja 90-ih stala. I vrlo su skupe. Preostale zalihe su skoro u potpunosti potrošene u Siriji. Zato sada dodaju GPS-prijemnike zapadne prozivodnje (ne GLONASS!) jer nisu u stanju da ih prizovedu sami. Otud je većina tih bombi nenavođena, tj. oslanjaju se na ciljanje pilote, koji dobijaju kooridinate i gađaju cilj sa distance od 60 km, kako bi izbegli ukrajinsku trupnu PVO. Što se CRPA Kometa tiče, one se koriste na novijim modelima Šahida i Orlana, ali njih je relativno malo, jer je proizvodnja tih bombi vrlo skupa i zahteva uvozne komponente.

Sh

@ Ex-gastos: Ne, nisam omašio nulu, većina tih bombi uopšte i nisu navođene, i umeju da omaše i po više kilometara. Ima ih i sa GPS navođenjem, ali ne mnogo, jer sisteme za navođenje moraju da uvoze sa Zapada.

Va

SheikhZayeb Ajmo opet polako ,pošto vidim da izgleda si sve izmešao ,JDAM su bombe poput nenavodjene bombe MK84 na koje je navučen komplet za GPS navodjenje ! To isto rade Rusi sa FAB bombama i imaju mogućnost i GPS i GLONAS a te otrcane priče ostavi me ,sve je zapadno u Ruskoj opremi ,do te mere da su utrostručila proizvodnju vodjene opreme ! Onda ili je zapad nesposoban da kontroliše kretanje robe ili su Rusi super moćni trgovci ! A GLONAS se još kako koristi samo što izgleda ne voliš da čitaš o tome a Ukrjince su preplavili dronovima što niko nikad nebi rekao ! Plus kada si napisao dobiju kordinate i gadjaju ciljeve sa nevodjenim bombama na 70 km je smehotresno i nemoj da pišeš to smejaće ti se neko ! To ne da je van dometa PVO trupne već i PVO srednjeg dometa ! (This CRPA Kometa system protects the bomb from our jammers. And it can hit the target accurately. Nearby, we will handle this Kometa with jammers, but we will not cover all the front,” said Serhey Flash) ovaj tekst je preuzet sa Ukrajinskog lista koji je radikalan po pitanju izjava i copy paste izbaci će ti i tekst ceo ! I opisuje da imaju i na kliznim bombama Komet da bi umanjili ometanja Rusi ! Čitaj opet ,na bombama vodjenim ,opremljenim kliznim sistemima navodjenja ! A to su pandana JDAM ! Ti sada jasnije ? Još 2003 su prikazali svoj sistem u Indiji paket koji dolazi na gravitacione bombe i pretvaraju uh u navodjenje ! Mogućnosti GPS i GLONAS ! Znači svi pišu o novim taktikama da kliznim nabodjenim bombama koja ne uvodi Ruske avione u zoni dejstva PVO malog i srednjeg dometa a ti pišeš kako bacaju nevodjene bombe sa 70 km ? Šta je dosta dosta je za čitanje svega i svačega !

Am

Mozda covek I ne promasuje nulu.

Videli smo bezbroj snimaka napucavanja polja (kao u WWI), svim sredstvima, ali ja nesto ne pamtim da sam video most (kao 99, ili ovaj Antonovski u cijem se hladu kriju Ukrajinci). A ne pamtim ni da sam video precizno rusenje zgrade koje smo videli na Mediteranu.

Izgleda da su I te modifikovane jedrece FABovke za preoravanje

Mo

Amater Video si bezbroj snimaka artiljerije ,MLRS sistema po poljima ali ti znaš da je to FAB sa kliznim sistemom ? Još jedan komentator bez konkretnih objektivnosti !

YP

Prateći zapadne medije u poslednje vreme, stičem utisak da se UA priprema za puštanje niz vodu. Bez obimne zapadne pomoći Ukrajinci neće biti u mogućnosti da održe trenutni balans na frontu. Uz to se javljaju i unutrašnja previranja. Ukrajinci su umorni od ovoga. U NATO ne mogu, a EU nema mogućnost da primi i svari ovoliku državu koja se nalazi u katastrofalno lošem stanju. Brisel je svašta obećavao…
Sa druge strane Rusi nemaju ni volje ni želje za daljim otimanjem UA teritorije, jer nemaju demografiju koja im ide u prilog, a bez toga se ne može vladati teritorijom.

Ako Maduro izazove rat u Južnoj Americi, eto ga novi cirkus i SAD pre svega neće moći toliko da se razvuku na sve strane. Uz

Odgovori
Vl

Rusi jedino i mogu dejstvovati sa distance. Cim se iole priblize sledi obaranje kao u slucaju Su-24 od pre par dana u regionu Odese koji je zavrsio na dno mora. Porazno stanje za dojucerasnju proklamovanu drugu vojnu silu planete.

Odgovori
Mi

Su-24 je oboren od jednog od najboljih PVO sistema na svetu, najverovatnije Patriotom. Eventualno S300.

Uce da ratuju protiv jedne od najjacih vojski opremljene najjacim PVO i artiljerijskim sistemima na svetu! Koriste minimalne ljudske resurse, i obnavljaju/modernizuju vojsku koja ce na kraju svega ovoga biti jaca i i efikasnija 100x nego pre ovoga rata.

Sta mislis sta bi se desilo zapadnim najboljim avionima 4te generacije (pa i pete) da dodju u domet neceg malo boljeg od Neve i Kuba :-)

Va

Ko što ni NATO nije smeo da se spušta ispod 3000 metara iznad SRJ 1999 zbog mnogobrojnisti MANPAD sistema ! A vidim da i ti nisi baš čitalac tekstova već samo komentator ,da je Ruska avijacija i te kako aktivna ! Da bi zaustavili klizne bombe na tim delovima fronta bi morali da dovuku bliže Patriot i još neke sisteme dužeg dometa iza fronta ! A zna se koji je to rizik za sam PVO ! Ovako bez problema ispuštaju tovare bombi na distanci van dometa PVO malog i srednjeg dometa ,koji su mobilniji i neprimetni dosta ali manjeg dometa !

PV

Poštovani,
Još jednim da Vam izrazim podršku, u Vašim naporima da informiše nas narod kakava je to zemlja Rusija i građani Rusije.
Na žalost moju i svih nas koji smo kroz boravak tamo , razgovor sa Rusima, uvid u rusko društvo iznutra, upoznali rusko društvo, sistem, ljude i njihov mentalitet i način razmišljanja, neverovatno je koliko pogrešnu sliku o Rusiji ljudi imaju ovde! I ne žele da čuju
Nas koji smo ih upoznali i želimo da im prenesemo naša iskustva.
Ljudi , koji ne znaju dve reči ruskog jezika, nikada nisu upoznali ni jednog Rusa, ne znaju ništa iz istorije Rusije, ne mogu da navedu pet ruskih gradova, niti su pročitali bilo šta na ruskom, sasvim slobodno tumače Rusiju i rusku politiku, i to najčešće na potpuno pogrešan način. I ne prihvataju da im damo pravu sliku.
Toliko.
Pozdrav.

Cr

@ Vlado protiv takve vojne sile kao što je Ukrajina, sa tolikim Pvo sistemima i slojevitom PVO svako bi isto prošao bez razlike, samo što se mnogi drugi ne bi usudili da napadnu tako jaku zemlju kao što je Ukrajina a da je prethodno ne iscrce sa sankcijama jedno dobrih 30 godina. A i realno gledano Su 24 je prevaziđen avion, lako ga je oboriti sa mnogom skromnjim pvo sistemima, a i to je prvi avion, posle kolko napisao Živojin, posle 7 meseci, pa i nije neki gubitak. Nekada treba udariti u tvrdo, da bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao jajara da kad naletiš na tvrdo da tada bežiš glavom bez obzira.

Vl

Amerikanci su natamburali Irak 91 koji je tada imao jedan od boljih pvo na svetu, a i 2003 nisu bili goloruki. Ruski problem je manjak modernih aviona i samim tim najnovije elektronike i preciznih bombi zbog cega nisu uspeli da neutralisu ukrajinsku pvo i vojsku generalno.

Va

Vlado Za Iračku PVO 1991 nemoj da ti se neko smeje ! Jedino što su imali veći broj ali ništa moderniji nego mi 1999 ! Okosnica SA-3 i SA-6 isto što i mi samo u većem broja ! Objedinjen Francuskim sistemom koji je izbačen iz stroja prve noći,jer je bio priključen verovao ili ne na gradsku mrežu plus Francuski su znali gde je šta ! Šta više prve noći su popalili visoki napon na radarima i izgubili pola sistema za par noći samo ! Više od pola avijacije je pobegli u Iran ! Isto što su očekivali kod nas pa su se prešli ,nisu uspeli da unište to malo PVI za 78 dana i sami priznali da im SEAD formacija ja totalno podbacila nad SRJ 1999 godine ! I da se nisu nadali tome jer znaju kako su lako prošli nad Irakom u uništavanju PVO a naše posade su bile tražene posle širom Bliskog Istoka na predavanja i rad ! Inače Irak su napali sa 2000 modernih aviona zajedno sa koalicijom ,oko 1 000 000 vojnika u pustinji ,zemlja koja je bila sama tada u svetu ko i mi 1999 godina ! Jako junaštvo nema šta ,pogotovu za pravljenje mitova !

ex

Још нико није ни победио нити изгубио. Ниједна страна није постигла задате циљеве. Рат још траје. Може се само говорити о тренутном стању у погледу тих циљева.
Укри немају шансе да избаце Русе из граница 1991. Руси су преузели иницијативу и прешли у контру. Демилитаризација иде добро судећи по информацијама, а и наци режим се клима.

Odgovori
Mi

Rusi će milom ili silom sigurno dobiti svih 5 oblasti komplet a za stolom bi se mogli pojaviti i novi regioni kao npr Harkov i Odesa. Ostalo neka uzme sebi Monsanto, Black rock i ostali pajdaši Zelenskog koji će ostati upamćen kao najveći palač Ukrajine. Slava mu!

v

@ Milers

Bajke stanuju na nekom drugom mestu.

Sh

Pd navedenih 80k km2 „oslobodjene“ teritorije, 90 posto su se Rusi takticki povukli, vecina usled pregovora u Istanbulu kada su prvi napravili good will gesture a kod Khersona takticki.. jedina istonaki oslobodjena teritorija je letos ovo seoce na jugu Zaporoske oblasti

Odgovori
Am

Kod Izjuma su posteno izgubili, Harkiv, Kiev, videli da je nemoguce. Herson, geografija.

Seversk, Mariupolj, Bahmut – postena pobeda

Naucena lekcija? Ne pokusavaj da ratujes dok nemas sve navodjeno I precizno.

Po kojoj logici je skup Krasnopolj koji pogodi, a nije skupo 20 promasaja – ne znam

Po kojoj logici ne mogu da sruse 1 most dnevno ( to bi bilo 600 mostova, jel ima toliko?) – ne znam

Vl

Mnogo verujete u bajke. Rusi su se takticki povukli kao Nemci oktobra 44 iz Beograda.

Cr

@ Vlado mi verujemo u bajke, dok takvi kao ti žive u nekoj drugoj dimenziji. Upravo je pala Marjinika i još nekoliko ukrajinskih gradova se nalazi u orkuženju, sve su u težem položaju, to nisu bajke niti propaganda čoveče već činjenično stanje na terenu, a to što ne želiš da prihvatiš istinu, onakva kakve jeste, to je već tvoja stvar.

Vl

@ Crni Djodje

Ok, pala je navodno Marinika koja vise ne postoji jer jer je stravnjena sa zemljom i sad ce druga vojna sila sveta da osvoji Kijev? Mislim da su i najtvrdji rusofili svesni da od toga nema nista, pitanje da li Slavjansk i Kramatorsk Rusi mogu da okupiraju i uz koju cenu.

Odgovori
Va

Marinka,Bahmut su sve bili više utvrdjenja nego gradovi gde se gomila stanovništva iselila pred sukobe a ostali silni utvrdjeni položaji ! Toliko o tome ,pretvaraju osrednje i manje gradove u tvrdjave ,što su najavili da će raditi zapadno i ukopavati se ,isto su to radili i sa ovim gradovima ! Pa se onda čudi što su porušeni !

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor