[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
[ANALIZA] Da li je izraelski PVO sistem Irone Dome zakazao u do sada najvećem raketnom napadu Hamasa?
Prethodni, noćni, okršaj Hamasovih raketa i sistema Irone Dome

[ANALIZA] Da li je izraelski PVO sistem Irone Dome zakazao u do sada najvećem raketnom napadu Hamasa?

Prošle subote u ranim jutarnjim časovima, guste salve raketnih projektila poletele su sa prostora pojasa Gaze prema ciljevima u Izraelu. Procene više izvora kažu da je u veoma kratkom vremenskom periodu na Izrael lansirano između 2.500 i 5.000 projektila, od kojih je, reklo bi se, iznenađujuće veliki broj projektila prošao, odnosno probio odbranu koja je najviše oslonjena na protiv-artiljerijsko raketne sisteme, o kojima smo na Tango Sixu već pisali – Iron Dome.

Da bi analizirali pretpostavke o tome šta se moglo dogoditi moramo se prvo nakratko podsetiti taktičko-tehničkih karakteristika sistema ovog izraelskog PVO sistema.

„Gvozdena kupola“ je pre svega projektovan za presretanje i uništavanje raketa zemlja-zemlja kratkog dometa, artiljerijskih projektila i minobacačkih granata ispaljenih sa daljina od 4 do 70 km, čija bi ih trajektorija leta dovela u naseljeno područje.

U određenoj meri, sistem se može suprotstaviti i besposadnim letelicama, krstarećim raketama i helikopterima. Letelicama koje prate linearnu putanju leta, mada su urađene modifikacije upravljačkih sistema projektila, te sada postoje nešto veće mogućnosti dejstva na manevrabilne ciljeve ali na daljinama zahvata glave za samonavođenje, što iznosi (svega) oko 10-15 km. Izrael namerava da poveća domet sistema sa trenutnih 70, na 250 km, kao i da ga unapredi tako da može simultano presretati rakete koje dolaze iz dva različita pravca.

Skica koja pokazuje način funkcionisanja sistema Iron Dome

Iron Dome funkcioniše unutar sistema integrisane protivraketne i protivavionske odbrane Izraela, pa se i podaci o ciljevima međusobno razmenjuju i upoređuju. Rakete će biti lansirane samo i ukoliko se za cilj otkrije da je neprijateljski i ukoliko se utvrdi da je u dometu raketne baterije (od 4 – 70 km), odnosno ukoliko je predviđena tačka udara unutar branjene zone upravo te raketne baterije. Ovo se radi u cilju veće efikasnosti sistema, smanjenjem zone odgovornosti jedne raketne baterije, ali i radi uštede raketa koje bi inače često bile lansirane na ciljeve koji su izvan njihove zone odgovornosti, u okviru dometa raketa-presretača i radara za otkrivanje EL/M-2084.

Ovde treba podvući i da su daljine sa kojih se lansiraju rakete, a kojima sistem za upravljanje vatrom može odrediti rejon pada, ograničene na 100 – 120 km.

Iz dostupnih informacija o karakteristikama sistema se vidi da jedna baterija obezbeđuje oko 150 km² teritorije, pri čemu se vodi računa o optimalnom pozicioniranju baterija u odnosu na branjeni prostor i potencijalne položaje napadača. Takođe, cilj je i da se ove rakete ne troše nenamenski inače bi brzo u nekom masovnom udaru mogle biti potrošene. Dejstvo se vrši samo na rakete i granate koje će po proračunu pasti na naseljenu teritoriju ili na branjeni objekat.

Uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se cilj uništio

Da bi projektil i njegova bojeva glava bili uništeni, raketa-presretač mora pogoditi projektil direktno od napred u vrh, glavu projektila. Pogodak u bok cilja će samo skrenuti projektil koji onda može pasti i na naseljeni deo, neku stambenu zgradu ili slično, i aktiviranjem bojeve glave koja u ovom slučaju nije uništena, uzrokovati ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Dakle, iz navedenih karakteristika, inače veoma kvalitetnog sistema, vidimo da postoje načini da se probije. O tome sam pisao i ranije, ali sada ću pokušati malo sažetije i konkretnije.

Kako opteretiti Irone Dome

Prvi problem sistema Iron Dome je kvantitativna zasićenost brojem ispaljenih projektila.

Iako kruže razne procene, sasvim korektna je da jedna raketna baterija Iron Dome može u jednom trenutku da navodi do 20 projektila na 20 vazdušnih ciljeva. Naravno, kako se koja raketa aktivira i oslobodi kanale praćenja i navođenja, tako se, na naredni cilj, može lansirati sledeća raketa. Borbeni komplet spreman za lansiranje obično iznosi 60 projektila na 3 lansera (po 20 na svakom).

Dakle, potrebno je kvantitativno zasititi raketnu bateriju sa barem 2-3 puta većim brojem projektila od borbenog kompleta u lanserima Iron Dome, a koji bi se lansirali da pogode ciljeve unutar branjene zone u intervalima lansiranja koji su približni intervalima lansiranja sistema Iron Dome, dakle 1-2 sekunde između projektila.

Ovde se do sada pojavljivao problem značajne nepreciznosti projektila Hamasa, pa je tako uobičajeno i prema ranijim iskustvima oko 35% projektila padalo van branjene odnosno naseljene zone, a oko 15% imalo kvarove i padalo ubrzo nakon poletanja. Od preostalih 50%, oko 10% je prolazilo odbranu sistema Iron Dome i pogađalo ciljeve. Zato je, pretpostavlja se, jedino rešenje značajno kvantitativno zasititi bateriju Iron Domea.

Prema nekim podacima, u subotnjem napadu na Aškelon, grad nešto severnije od pojasa Gaze, a koji su branile dve (po nekim izvorima tri) Irone Dome raketne baterije, u veoma kratkom vremenu lansirano je čak do 500 projektila različitih tipova, namena, daljina lansiranja i dometa.

Prethodno poznate rakete sa kojima je raspolagao Hamas

Međutim, situacija bi se drastično pogoršala za operatore sistema Iron Dome, ukoliko bi napadač, u ovom slučaju Hamas, razvio veću sposobnost da lansira precizno navođene projektile, jer bi tako uzrokovali da baterija mora reagovati na veći broj ispaljenih projektila te bi tako brže potrošila borbeni komplet. Ponovno punjenje raketne baterije traje relativno kratko, utovarom novog kontejnera sa raketama, ali taj posao ostavlja napadačima barem 15-20 minuta vremena da dejstvuju bez odbrane u tom sektoru.

Takođe, sistem za upravljanje vatrom može proračunati upadnu putanju projektila lansiranih sa daljina do 100-120 km, što znači da bi se kombinacijom lansiranja sa različitih daljina, a po mogućnosti preko 120 km, moglo prouzrokovati da sistem uopšte ne uzme u proračun let projektila koji bi, ako su precizni, mogli nesmetano pogoditi ciljeve. Ovde Izrael ima sreće, ili je barem imao do sada, jer smo već rekli da su projektil Hamasa uglavnom relativno neprecizni, a sa povećanjem daljine, ta nepreciznost se dodatno uvećava. Takođe i Izrael je sigurno razmišljao o ovome, jer su ovaj problem i sami istakli pre nekoliko godina prilikom jednog od napada iz pojasa Gaze, pa su i baterije Iron Dome i njihovi radari postavljeni na taj način i na pozicijama da, što je moguće više, preduprede ovakve potencijalno neželjene događaje.

Ono što se sada pojavljuje, a nije do sada bio slučaj, jesu vesti da je sistem Iron Dome u Izraelu iscrpeo većinu zaliha presretača Tamir. Ovo nas može navesti na zaključak da je zaista lansiran veliki broj projektila na Izrael ali potencijalno i da su projektili bili precizniji. Takođe, moguće da je bilo i lansiranja prema zonama u kojima sistem upravljanja vatrom ne može proračunati parametre leta i upadne uglove, u skladu sa navedenim podacima o daljinama lansiranja, ali možda i nekim dobrim obaveštajnim informacijama o položajima baterija.

Lanser baterije sistema koji se nalazi blizu grada Sderot / Foto: IDF

Naprosto, u ovom trenutku, ne možemo isključiti ni takve mogućnosti, jer se mora priznati da je u ovom naletu na Izrael, Hamas prikazao neka zaista veoma pronicljiva rešenja koja su do sada imala efekta, a koja bi na izložbama naoružanja i prezentacijama izgledala neozbiljno ili se već smatraju neozbiljna kada se nešto slično ili isto vidi i u tekućem rusko-ukrajinskom ratu.

Obzirom na efikasnost, preciznost, brzinu i koordinaciju kojom su (para)vojne snage Hamasa korišćenjem improvizovanih eksplozivnih naprava sa kvad-koptera, uništile automatizovane osmatračnice uz granicu sa pojasom Gaze, onesposobile nekoliko tenkova Merkava 4, buldožerima i eksplozivom probile betonske i žičane barijere na granici i projurili kroz tako probijene otvore sa pikapovima, kamiončićima i motorima sa po više naoružanih boraca i onda još ispod salve lansiranih projektila ka izraelskim položajima, naoružani preletali prema Izraelu koristeći paraglajdere je nešto o čemu će se tek pričati, pisati i analizirati.

Situacija u kojoj je izraelska vojsku uhvaćena nespremna, a civili pobijeni na muzičkim festivalima, i to u blizini granice, značajno govori i o velikim propustima (ili o nečem drugom) u izraelskim službama bezbednosti, za koje se do sada govorilo da su možda i najkvalitetnije na svetu.

 

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

AKo nista, u prethodnih godinu-dve smo videli da mitovi o Ruskim obavestajnim sluzbama i naoruzanju, kao i sad o Izraelskim slubama i naoruzanju, uglavnom nisu tacni, i samo su mitovi.
Mada smo mi vec imali sve to istio sa SFRJ, UDBA i mocnom namenskom industrijom, ali smo narod koji voli da veruje u mitove pa nam ih sad ponovo lansiraju.

Odgovori
YP

Mitovi su tu da se ruše novima taktikama ratovanja i tehnologijama.

Ovo što Izrael ima je trenutno nešto najbolje na planeti i prvi su bili suočeni sa specifičnim pretnjama na koje su dali adekvatan odgovor.

Za razliku od njih, Rusija ima ogromnu dubinu teritorije, ali i drugačijeg potencijalnog neprijatelja, pa je razvoj svoje PVO tehnike bazirala na sopstvenim potrebama.

Međutim, stvari se menjaju, pa svako pitnaje na kraju dobije i svoj odgovor.

Ali svaka država ima svoje mitove i heroje, pa i ujka Sem.

St

@YPT
Potpuno si omasio poentu, nisam misio na ujka Sema vec na druga Starog i brata Aleka i Srbe koji veruju.

Va

Stojko Nisam cuo puno o Ruskim obavestajnim službama kao ozbiljni prosečne za razliku od Mosada koji je najsofisticiranija služba ,pa eto mit da nije

Mi

Ne znaci da nije najbolja vec samo da je podbacila sada. Takodjer ne znaci da ce podbaciti i sljedeci put. To je uvijek problem u borbi protiv terorista. Morate biti uspjesni svaki put, teroristi samo jednom.

Op

PATRIOT I IRON DOME NAJGORI SISTEMI NA SVETU!

Mi

@Optimum sad zamisli recimo Moskvu i da joj neko na grad ispali istovremeno 2500 projektila koliko bi ih zaštitio pancir ili S sustavi?

Mi

Mikev,
Tako je, i Isto se moze reci i za Njujork, Tokio, ili London, i sve ostale metropole. Sta vise trenutno bi Moskva daleko bolje prosla. To naravno ne znaci da ne bi bilo razaranja.

Optimum samo troluje. Ovde je to dozvoljeno sa pravilom da se glupi komentari ne brisu.

Ap

@Milos1977
A sto ti imas potrebu da pricas dal je neki komentar glup ili nije, dal se ostavlja a ne brise se…totalno irelevantno, posto eto i ja samataram da su Patriot i Iron dom izvikani sistemi. Protiv koje su oni ozbiljne sile korisceni?! Npr taj Hamas, ispaljuje godinama neke inprovizovane, Home make limene cevi, i onda ovi obore 99% i kaoooo vauuuvvv, e cim je Hamas dobio neke licencirane projektile, u malo vecoj kolicini odmah Iron dom ima probleme. A sto se tice Patriota, samo se setim Irackih Skadova i sve mi je jasno!

Mi

Aps
Kad neko ima želju da bez ikakvog objasnjenja, i obzira na sve, velikim slovima napise da je nesto najgore, onda je to trolovanje, a po meni i glupo. Eto zato imam potrebu to da napisem. Sa tvojim komentarom se na temu vec moze nesto i raspravljati, ali smo odavno precesljali neke osnovne teme uz ucesce veoma strucnih ljudi poput Zorana koji je i ovaj clanak napisao.
Iron dome je specifican PVO, a sa Patriotom si izgleda zaglavio u ranim devedesetim. Ali to je tvoje misljenje i ne smatram ga glupim zrazliku od onog gore trolovanja. Ko zna mozda si i u pravu za Patriot, mada ne verujem da se tapkalo u mestu 30 godina.

Do

Sirotinja polazala bogatasima kako se ratuje! Nema savrsene tehnike niti najjbolje vojske a tek wonder oruzija

Da ne ulazimo da je neko namerno propuste pravio ili obmanuo Mosad u informacijama !!

Odgovori
22

Ma naravno, nakon što su im „pokazali“ moraće godinama da čiste šut i cigle po Gazi, ako ostane neko živ i zdrav da to radi!

Mi

Pokazali kako se ratuje? Spaljujuci i odrubljujuci glave bebama, silovanjem i kidnapovanjem civila i potom bjezeci i krijuci se medju civilima uz dozivanje pomoci tog istog zapada protiv kojeg se bore. Apelujuci na njihovu savjest da ih postede. To nije vojska vec obicna razularena horda vidjena u filmovima o Mad Maxu. Nakon par sati od pokolja koje su pocinili prometnuli su se u miroljubive aktiviste koji se bore za svoja ljudska prava. To sto su odrubljivali glave bebama, na to ih je teska situacija navela..

Bu

@Mislav
Gledao si zajedno sa Bajdenom snimak ?
Koliko je ovo dobro izvedena akcija Mosada i drugih službi, dokazuje i to koliko je tebi već sad ispran mozak. Kojih 40 beba je obezglavljeno? Jel znaš ko je pustio tu priču? Novinar u prolazu čuo od nekog vojnika, nigde dokaza, ali idealna šansa da se digne prašina i zamaskira stravično razaranje civilnih objekata, slično tepih bombardovanju.
E moj druže, nema tebi pomoći. Ono, uživaš u bombardovanju stambenih zgrada i svesnom ubijanju ljudi koji ništa nikome nisu skrivili.
Jesi li ti svestan da je sve ovo predstava za ljude smanjenih kognitivnih mogućnosti kao što si ti?
Za kraj pitanje, jesi li se ti vakcinisao u mozak?

mi

Ljudi koji se nalaze u getu, a Gaza je moderni geto za Palestince po meni imaju pravo da se bore za slobodu. Ako nemaju legalnu vojnu silu i tenkove, onda koriste šta imaju. I dovoljno je to što su hamasovci izjavili da će za svako bombardovanje civilnih objekata ubijati zarobljene civile, a na HRTu objave da će za svako bombardovanje Gaze ubijati zarobljene civile. To što na zapadu slučajno propuste da objave u potpunosti neku informaciju su isto tako lažne vijesti i medijski rat. Podržavam Izrael i njihovo pravo na postojanje, isto kao što oni istjeruju Palestince i njih je neko istjerao i imaju puno pravo da se vrate na svoju prapostojbinu, isto kao i mi kada se steknu uslovi što imamo pravo da oslobodimo okupirano Kosovo i Krajinu. Ali ipak taj medijski zločin zapada bode u oči, jer nisu izvještavali o decenijama Izraelskog progona Palestinaca i ubijanja njihovih civila u vojnim akcijama u gazi, a sad ove Palestince predstavljaju kao ničim izazvane zvijeri. Kao što su i nas na Kosovu ili u Krajini prikazali kao da smo ničim izazvani terorisali Šiptare ili Hrvate, a zanemarili su milione naših žrtava u dvadesetom vijeku.

Mi

Mosad zakazao,tesko,veoma tesko,misljenja sam da su ovo uradili svjesno da se jednom za vazda rijese Hamasa,kad ociste Gazu.

Odgovori
Be

Nije Mosad zakazao nego su ih ovi nadigrali u igri koju su sami smslili, u igri obmane.

Be

To, vodeci dosadasnju politiku, nece nikad uspijeti.

Nije Mosad već Shin Bet, mada sada više nije ni bitno.

Mi

Stabilan Izrael ne moze biti sa Hamasom u Gazi,zato ce ih sad pomest.
Nadigrao je Mosad sve u ovoj igri.

ev

драги читаоци,

Одличан чланак!

На овом проблему су ангажоване све 3 ТИР1 Израелске службе ( Шин бет, Мосад, и Аман ) плус спецјалне формације плус ТИР2, 3 обавештајне групе, на релативно малој густо насељеној, хостиличној територији.
Стога, предпостваљам да су имали податке о томе да ће се нешто веће догодити, узели у обзир и губитке ( али зато добити медиску подршку), тачно видети где је опонент, проверити своју одбрану и онда у противнапад. То је школски пример како може да се рагује, наивно је мислити да је ичија одбрана перфектна, као и да је ма кој нападач перфектан, то у ратовању не постој!То знају обе стране, зато се тачно и тако ствари догаћају. Нема нејасноћа ту никаквих!

Be

ufffff, palestinsko-izraelski sukob……to je nerijesiva enigma.

U biti nije.
Lako se to rijesi ako ima volje.
Izrael vodi pogresnu politiku iskljucivosti palestinaca od samog svojeg nastanka.

Nema sumnje, Izrael ce iz ovog sukoba izaci kao pobjednik, Hamas tesko da ce prezivijeti.

No, s time nista nisu rijesili, iza Hamas ce doci neki drugi Hamas jer ja ne vidim nikakvu razliku izmedju Gaze i Varsavskog geta.

Odgovori
Mi

Kako je politika Izraela iskljuciva ako je Palestincima u programu da Izrael kao drzava ne smije postojati. Zamisli kako bi bilo da je obrnuta situacija. Izraelci su okruzeni u Gazi i zapadnoj obali ,a Arapi imaju najnapredniju vojsku i nuklearna su sila. Koliko vas misli da to nuklearno oruzje do sad nebi bilo vec upotrebljeno?

Be

Mislave.
Proglasenjem drzave Izrael doslo je do 1. IzraelskoArapskog rada.
Rezultat toga rata je 700 000 protjeranih palestinaca.
Protjeranih sa svojih vjekovnih ognjista, bez ikakve mogucnosti povratka.
Nikad kompenzirani za gubitak svojih domova i imovine.

Arapske zemlje…..nikad im nisu pruzile sansu za integracijom.
Sve sto su im pruzili jeste smijestaj u izbijeglickim kampovima.
Pusti te price kako ce se arapi boriti za palestinsku drzavu.
To se nije dogodilo niti ce se ikad dogoditi.

Daleko od toga da su palestinci neko cvijece….zato je PLO i protjeran iz Jordana.

To je narod bez ikakve perspektive.
Gaza se u nicemu ne razlikuje od Varsavskog geta.

A Izrael, Izrael cini apsolutno sve da palestinci nestanu……

Dakle, zakljucak je jednostavan.
I nakon Hamasa, Hamas

Palestinci alternative nemaju.

Izrael ima!.

Dakle,
U Izraelu se dogadja nesto opasno zadnjih nekoliko godina.
Jako radikalni ortodoxi preuzimaju sve vecu moc u Knesetu.
Izrael drzava bez pisana ustava, sekularni dio populacije se digao na noge da sprijeci ukidanje vrhovna suda kojeg kneset zeli dokinuti………

Dobar plan bi bio…..nesto pandanu Z4 svojevremeno.

No, Izraelu bez pisana ustava i jacanjem utjecaja ultrakonzervativnih nikako nije za vjerovati.

PS

@Mislav
Kao i Amerikancima svojevremeno u Vijetnamu tako i bilo kome drugome ista dilema ima isti odgovor. Ne može jedna strana očekivati da upotrebi nuklearno oružje a da ne dobije zauzvrat minimum jednu nuklearku kao odgovor od bilo koje druge strane (velike sile) kao opomenu i to važi za bilo koga. Pa i Arape. Neke linije se prosto ne prelaze jer ako se istoleriše onda kraja nema.

Kakav god da je Hamas, problem Palestine je mnogo dug i komplikovan gde niko nikoga ne štedi. Jer eto nisu u Evropi pa uobičajena pravila ne važe je ne pogađa direktno velike sile. Ima tu puno licemerja koje neprestano doliva vatru na ovaj sukob.

Izrael takođe ne pristaje na Palestinsku državu. Tu je isto problem. Imaju svoje razloge ali da se stabilizuju linije na ovom ili bilo kom nivou i međusobno da se strane priznaju nešto bi se tokom vremena i rešilo ali to ne odgovara ekstremistima ni na jednoj strani. Svi hoće sve i ništa manje od toga. A postojeće stanje nepriznavanja im omogućava da se kolju do mile volje što je užasno, baš užasno.

Dj

>> Izrael vodi pogresnu politiku iskljucivosti palestinaca od samog svojeg nastanka.

Ne bi se slozio sa tim, naravno da bi jevreji hteli da dominiraju ali ako bi se palestinci radikalno odrekli terorizma i prihvatili Izrael kao drzavu izvesno bi dobrim delom bili integrisani, ekonomski bi veoma profitirali a politicki realno ne bi ostvarili svoj cilj da dobiju drzavu. No ovom igrom sada rizikuju bukvalno nestanak Gaze sto uopste nije nerealno i mozda ce da e dogodi.

Be

Djuka,
pobogu, kakvu drzavu bi palestinci trebali prihvatiti kad ih ona sustavno protjeruje i ugnjetava?????

Dj

Beduin,

To je sad pitanje sta je starije, kokosh ili jaje. U Izraelu uzgred zivi oko 20% arapa…

iv

Beduin a sa druge strane Arapi su proterali oko milion jevreja iz svojih drzava , u iraku su ih masovno vesali prije nastanka jevrejske drzave. Danas u Izraelu zivi 2 miliona Arapa u uslovima koje vecina obicnih arapa izvan EU moze samo da sanja.Jevreji su svoje primili i udomili u maleckom Izraelu a arape u stvari zabole za palestince, zgodni su samo za zamajavanje domaceg gledalista. Arapi su u svim drzavama iskorenili verske i nacionalne manjine, ostadose kopti u Egiptu koji zaista zive u aparthejdu.Ni jedna Arapska drzva nikad iskreno nije priznala postojanje Izraela i tu je najveci problem svega. Jos je Golda Majer rekla,kad Arapi spuste oruzije bice mir,kad jevreji spuste oruzije, nece biti jevreja. Mozemo da moralisemoi filozofiramo do sutra ali to je tako.

Be

Nema tu pitanja, jaje je starije!

Zivot, kakav su izraelci nametnuli palestincima nije vrijedan zivljenja.

I nakon Hamasa, biti ce Hamas

Mi

Potpuno se slazem da je Izrael sebi iskopao jamu katastrofalnom politikom i decenijskim ugnjetavanjem naroda (Civila!) Ponarucito BiBi! Sravnjivanjem Gaze sa zemljom sebi kopaju jos vecu jamu i unistavaju zivote svog naroda i svojih potomaka. Takodje time hrane sve veci i veci Dzihad protiv Zapadnog celog sveta.

St

Bijes i mržnja su godinama generirani, Palestince se zguralo u geta, a onda kao produkt takve ignorancije nastane Hamas,Fatah, Hezbolah.

Mi

PSA,

Nije istina. 1948 je predlozeno da se osnuju i Palestinska i Izraelska drzava. Izraelci su to prihvatili, Palestinci nisu. Oni smatraju da je sve njihovo, a nikad nisu imali svoju drzavu. Taj je teritorij oduvijek bio pod okupacijom od Perzije, Rimljana do Otomanskog carstva . Zadnji koji su vladali su bilibBritancinsa svojom ulravom. Njihovim povlacenjem predlozen je navedeni plan, ali Palestinska strana ga ne prihvata niti prihvata postojanje Izraela u bilo kojem obliku.

Mi

Beduin11:03, 11. okt. 2023.
Mislave.
Proglasenjem drzave Izrael doslo je do 1. IzraelskoArapskog rada.

Tacno, te godine arapske zemlje su napale teritorij koji je bio pod britanskom upravom jer su zeljele da stvore drzavu Palestinu koja nikad u povijesti ranije nije postojala. Pri tome su zeljeli da protjeraju židove i nisu prihvatali plan da se stvore dvije drzave, Palestinska i Izraelska. Izraelci su odbili napad i opstali. Arapinsu i kasnije pokusavali protjerati Izraelce pa pored 1. Imamo 2., 3. I 4. arapsko izraelski rat. Svaki put Arapi su ti koji napadaju.

Jo

@Beduin

Pa ko je koga napao 1948? Palestinci su ti koji su od samog početka uporno odbijali rešenje sa dve države. Mira nema dok oni to na kraju ne prihvate. Jedini je problem što će svaka nova ponuda biti lošija.

Ni

Jordan cionisti su napali arape vec 46 e a usa ih blagoslovila ostalo je istorija i drugo izraelci ub ise svog predsjednika da ne potpise mirovni ugovor kad su palestinci htjeli 90 tih tako da se svodi da arapi placaju tj muslimani ono sto je zapadni civilizovani kriscanski svijet uradio jevrejima .

Mi

Nisu 46. nikakvi cionisti napali Arape vec su opet oni koji su napali. Taj put Britance pod cijom je upravom bio taj teritorij. Kad su se Britanci povukli 1948. napali su onda i židove.

Be

Ovaj sukob je sad aktuelan, pa evo 2 manje poznate info….

Izrael nema pisana ustava.
Mislim da je ovo jedan kljucni problem u uspostavljanju povjerenja s palestincima

Idejni zacetnik zidovske drzave i 1. osoba koja je spomenula stvaranje zidovske drzave u Palestini je nitko drugi doli Napoleaon,

Odgovori
Mi

Beduin

Ni V.Britanija nema pisani ustav niti jos neke druge drzave. To je tzv. common law ili obicajno pravo tipicno za anglosaksonsko pravo. Ustav tu mema nikakve veze u ovoj prici kao problem. Veci je problem da Palestinci u svojem programu ne priznaju Izraelu pravo na postojanje.

Mi

Takodjer Palestina kao samostalna drzava nije nikad postojala. Stvorio se narativ da su Zidovi koji tu zive od prije postojanja Biblije i krscanstva, a pogotovo Islama, napali i zauzeli teritorij priznate drzave Palestine. Nije tako niti je Palestina ikad bila drzava. 1948. se predlozilo stvaranje Palestinske i Izraelske drzave na tom lodrucju sto su Zidovi prihvatili, a Palestinci nisu jer smatraju da sve njima pripada. Uz pomoc drugih arapskih zemalja nastojali su pokoriti Zidove pa imamo arapsko izraelske ratove.

Iv

Mene zanima druga stvar. Kako je neko uspeo da izradi tih ,koliko, hiljada raketa neprimetno, gde i kako? Odakle materijal? Resursi? Znanje? Kako se to krijumcari neprimetno? Gledam ovde ima raketa i velikog dometa. Pa kako oni u Gazi i pod opsadom napravise te rakete? Ako su uvezli s druge strane, kuda, ako je sve pod nadzorom i blokirano. Pa nisu to one kuglice za deciji pistolj.
Kako mi nismo uspeli 90 tih da uvezemo onda neko jace oruzje?

Vi

Ovo što je napisao Mislav je suština cijele priče…citiram: „Takodjer Palestina kao samostalna drzava nije nikad postojala. Stvorio se narativ da su Zidovi koji tu zive od prije postojanja Biblije i krscanstva, a pogotovo Islama, napali i zauzeli teritorij priznate drzave Palestine. Nije tako niti je Palestina ikad bila drzava. 1948. se predlozilo stvaranje Palestinske i Izraelske drzave na tom lodrucju sto su Zidovi prihvatili, a Palestinci nisu jer smatraju da sve njima pripada. Uz pomoc drugih arapskih zemalja nastojali su pokoriti Zidove pa imamo arapsko izraelske ratove.
Još bi dodao da u osnivačkoj povelji Hamasa iz 1998 jasno stoji slijedeće:
● „Naša je borba protiv Židova vrlo velika i vrlo ozbiljna … Pokret je samo jedna eskadrila koju treba podržavati sve više i više eskadrila iz ovog ogromnog arapskog i islamskog svijeta, sve dok neprijatelj ne bude pobijeđen i dok se Allahova pobjeda ne ostvari“
● „Izrael postoji i postojat će sve dok ga islam ne uništi, baš kao što je uništio druge prije njega (Mučenik, imam Hassan al-Banna, blagoslovljeno sjećanje na njega)“
● „Islamski pokret otpora poseban je palestinski pokret koji je odan Allahu, a čiji je način života islam. Nastoji podići zastavu Allahovu iznad svakog centimetra Palestine …“
● „Za palestinsko pitanje nema rješenja osim putem džihada“
Iz 2017:
● „Hamas odbija svaku alternativu potpunom oslobođenju Palestine, od rijeke [Jordan] do [Sredozemnog] mora“

itd. itd. itd….

Br

@Ivkos

Nekoliko hiljada raketa bez problema pravimo i mi, cak i izvozimo na bliski istok i u Afriku na desetine hiljada raznih mrls raketa i granata, a to smo mi, zamisli sta moze Palestina uz pomoc Pakistana, Irana, Sirije i Rusije. To nije bilo tako tesko.

Yo

@Viribus Unitis

Upravo tako. Palestinci su igračka u rukama većih i moćnijih arapskih i drugih, islamskih i neislamskih sila koje podržavaju isključivo najextremnije opcije – koje ne prihvataju postojanje jevrejske države i ukloniće i svaku palestinsku državotvornu opciju koja bi je prihvatila – čak i po cenu nepostojanja palestinske države…
Palestina nikada nije postojala kao država, već je to oduvek bio naziv imperijalne provincije/protektorata…
Otuda, dok traju sukobi – Jevreji imaju izbora samo da pobeđuju ilu nestanu.
Jedan jedini njihov poraz bi im mogao biti koban…

Mi

Palestinci pod prekidom okupacije ne smatraju okupaciju zapadne obale i Gaze vec okupacijom smatraju citav teritorij koji zauzima Izrael. To se nalazi pisano u njihovim deklaracijama ako ih mozemo tako nazvati. Jednostavno smatraju da Izrael nema pravo na postojanje. Kako imati mirovni ili bilo koji sporazum sa nekim tko smatra da nemas pravo da postojis. Da li bi ste vi pruzili ruku nekom tko ti kaze nemas pravo da postojis?

Dj

>> Takodjer Palestina kao samostalna drzava nije nikad postojala.

Posle 900+ mrtvih, samo na jednom mestu 250 posetilaca jednog festivala likvidirani itd. postojace jos samo u nekoj prasnjavoj knjizurini kao istorijski pojam. I tako treba, 0 tolerancije za terorizam.

Ik

Mi kroz medije i Holivud gledamo krizu u Palestini i Izraelu, tako da nekad tesko izvlacimo zakljucke. UN je imao dobru namjeru da stvori i Izrael i Palestinu ali stvorio je sukobe koji ce nazalost jako dugo trajati. Radim i poslom boravim u (Kina, Japan i Vijetnam….) Istok ovaj sukob gleda dosta realnije od nas….Cesto spominju problem Islamskog svijeta i terorizma ali generalno nemaju nikakvih simpatija prema Izraelu(Kinezi generalno ne vole USA politiku ali njihov lifestyle i nacin zivota svi kopiraju na Istoku)

ev

Хамас нису дивни људи који желе мир , или које желе кохабитцију са Јеврејима, желе да их униште, да ли сада и касније израел ако хоће да опстане мора да трпи и узвраћа пре него што непријатељ постане прејак. Хамас не може то да истрпи то тог момента па истрчава са акцијама у којима не може да победи, али може да буде десеткован, то ће им се и сада догодити. Са друге стране за своју патњу, која је реална, настоје да направе и другима патњу. Никако да се схвати да патња и страх једне популације увек воде у побуну и насиље, а толико примера видимо. Мислим да ни солуција 2 државе неће моћи реално да се имплементира, сувише је далеко све отишло.

Dj

>> Kinezi generalno ne vole USA politiku ali njihov lifestyle i nacin zivota svi kopiraju na Istoku

Ih, a ja mislio ruski life style kopiraju. A koji je tvoj lajfstajl kad kazes „njihov“, jesi i ti kinez?

Gl

Najjaca obavestajna sluzba je engleska MI6,postoji od Henrija 8og.Mossad su napravilo Jevreji iz Mi6,a Krav Magu su jevreji peipadnici SASA tokom 2og rata

Odgovori
Gl

Ne znam da li ste pratili svetsko prvenstvo,ali bila je prica NBA asovi Karl Antoni-Tauns 20p prosek,Shai Gilgoeus 30 ovo ono,ovog prvog centra Davidovac stavio u dzep a drugoga Dobric i Avramovic,nisu u NBA navikli na odbranu i adekvatnom taktikom bili su odvaljeni.Sve je do taktike.Po meni dve najjace sile na svetu su Anglosaksonci,istinski naslednici Rima(UK,USA),i Iran istinski naslednici Persijskih carstava(od Akmenida,Partije,Sasanida do Ajatolaha),u istoriji ratovanja najpoznatiji.Meni licno Persijanci omiljeni,o kojima istorija u evropi uci da su bili divljaci,a za razliku od Grka i Rimljana nisu imali javne orgije i zabranjivali su robove.Kir Veliki imao je vojsku u kojoj je bilo 50 hiljada strelaca koji su mogli da ispale 5-8 strela po minuti i tako podrze pesadiju i ociste,posle njih dosla Partija konjanici strelci koji su jaku rimsku vojsku sa sve okpopnicima Marka Krasa razbili kod Kareje,pa Sasanidi pa dalje.Rim nikada nije sa Persijancima mogao na kraj da izadje(ja racunam Rim do podele carstva na zapad i istok),a Perisjanci su u vecini slucajeva vodili defanzivne ratove,doduse ni oni nisu mogli Mesopotamiju od Rimljana da uzmu,ali 2000 godina kasnije Iran ima jako dobru modernu vojksu.Sve ulozili u dronove i balisticke rakete i podzemne bunkere,imaju i svoje proksije.Takodje verovatno jedni od najboljih pilota na svetu su Persijanci,bolji au bili na F14icama od Amerikanac,najpoznatiji Dzalil Zandi sa F14 oborio 11 irackih aviona,od kojih su 2 ili 3 bili Mirage F1.Svi ostali osim ove dve navedene civilizacije po meni su tuc muc

Odgovori
22

Taman koliko Anglosaksonci, onako sakupljeni s’ koca i konopca i izmešani preko bare, imaju veze sa starim Rimljanima, toliko i pomahnitali Šiiti u Iranu imaju veze sa starom Persijom!

Gl

22201
E some jedan ne kapiras Rekao sam da je sistem koji su anglosaksonci usvojili identican kao rimski,i da niko nije kao oni uspeo da obnovi rimsko carstvo,a mnogi su pokusavali i nisu uspeli.London je kao nekada Rim,bukvalno,a Persijanci i ovi danasnji koji su muslimani su naslednici Kira i Sasanida,mogu biti pravoslavci,ili cak zoroastrijanci genetika in je ista.Ne zaboravi da je Iran najtolerantnija islamska zemlja,i da se u Iranu pod svim ovim sankcijama razvija nauka u jako visokom nivou a to je posledica persijskog nasledja urezanog kroz vekove

Br

Ljudi koji su se posle drugog rata iskrcali u Palestinu, nazvali sebe Izraelcima i rekli da su direktni naslednici jevreja koji su tu ziveli pre 4000 godina su obicni otimaci tudje zemlje. Pored toga Izrael se prosirio jedno 20 puta i napravili su borbenu tvrdjavu u vidu debeog i visokog odbrambenog zida sa borbenim mogucnostima u duzini od neverovatnih 750km. To je najveca gradjevina posle kineskog zida i potpuno suludi projekat o kome se jako malo prica i zna, a vidi se sa meseca. Ko zna sta je ovde po sredi, jer u pitanju su zaje*ani igraci.

Odgovori
Gl

Ako bi citali Stari Zavet,mogli bi da vidimo da su Jevreji ubistvim Prorka Jeremije odbaceni od Boga.Kovceg Zaveta sa Tablicama zapovesti je bio dokaz saveza izmedju Jevreja i Boga,kada je Bog Jeremiji naredio da sakrije kovceg zaveta,to je bio kraj saveza,jer dokle god je kovceg bio u Judeji,odnosno Jerusalimu,dotle je trajao savez……..Drugik recima 2600 godina nisu vec izabrani narod,zbog nepokojanog greha u koji su uoadali posle smrti Solomonove

Be

To i nije bas tako….Idea zidovske drzave je ipak starija od kraja 2. sv. rata.

Mi

Nisu se samo iskrcali vec je bilo tu i starosjedilaca Zidova koje su upravo Arapi i Islam protjerivali kroz povijest. Govoris kao da je nekom slucajno palo na pamet da zavrti globus i prstom ubode i kaze eto tu cemo.

Br

@Beduin

Ideja je mnogo, mnogo starija, ja sam pricao o trenutku njene realizacije, inace imam knjugu – Jucerasnji svet – Teodora Hercla, poznatog cioniste koji detaljno objasnjava nastanak modernog cionizma jos u ranom 19. veku (odlicno stivo), ali to ne menja cinjenicu da to nije njihova zemlja, to je bilo pre vise hiljada godina, pa tako bi smo i mi mogli reci da je Srbija pre samo 750 godina zauzimala celu Albaniju, Makedonju, skoro celu Grcku, kao i jedan deo Bugarske i Turske, da ne pricamo o blizim bivsim republikama… Sto je naravno van pameti, ali ovo je jos vise, ti ljudi koji su se tamo naselili nisu dosli u svoju zemlju, vec u tudju… Ti jevreji od pre par hiljada godina nemaju dodirnih tacaka sa Evropljanima i Amerikancima koji su se tu doselili. Plus Palestinci tada nisu imali nista, dok Izrael i tada i sada naoruzavaju najvece svetske sile. Izrael ima ubedljivo najveci vojni budzet na svetu u odnosu na broju stanovnika, cak su miljama ispred drugog mesta, najvise zahvaljujuci ogromnim americkim donacijama koje stizu svake godine i tako 70 godina. Pa sad zamislite sta su radili Palestincima narocito u prvim decenijama i kako su napravili drzavu. Jevreji su nastradali kao niko, ali su i oni kasnije kroz drzavu Izrael uzrokovali stradanja drugih naroda, dok ni oni ne ostaju duzni, ocigledno.

Т

Није подбацио. Превелики број ракета, можда су неке од њих могли да коригују путање. Те батерије како их зову имају 4-6 лансирних рампи са по 20 цеви. Могуће да је противник намерно преоптеретио системе Гвоздене куполе. Ко зна шта је све ту у игри. Питање чије су и какве ракете. Ваљда ће се много тога разјаснити у неком наредном периоду.

Odgovori
Vl

Daleko od toga da je zakazao. Oborio je dobar deo raketa, ali fizicki ne postoji sistem na svetu koji je 100% uspesan i uvek ce se neka raketa od par hiljada ispaljenih provuci.

Odgovori
Yo

Ne znamo koliko je Gvozdena kupola bila efikasna u ovoj odbrani da bi mogli nešto definitivnije zaključivati – išla je priča da je inače efikasna preko 95% – a ne postoji pvo sistem koji se može nadmašiti prostim opterećivanjem mnoštvom raketa, što se i desillo.
Ide priča da Izraelci oko Gaze imaju neki potpuno automatizovani sistem bez ljudske posade – čiju elektroniku je Hamas brzo, lako i jeftino onesposobio dronovima sa bombicama, a slično je uradio i sa nekim isturenim položajima sa Merkavama i sl.
Nakon toga su mogli neopaženo da ruše ograde i upadnu u Izrael u malim grupama od kojih je svaka imala konkretni bilo vojni ili civiljni cilj.
Krenuli su i paraglajderima na mnogo strana paralelno sa raketnim napadima – i sletali usred naseljenih mesta i vojnih baza gde su praktično na spavanju pobili vojne posade, a jedmog generala zarobili u gaćama – što govori o postignutom efektu iznenađenja.
Zauzeli su neke vojne baze pri čemu se, za jednu od njih, pisalo i to da „gosti“ F-35 avione.
Šta je stvarno i kako bilo – možda nikada nećemo potpuno saznati – ali se stiče utisak da se IDF previše oslonio na tehmološka sokoćala za osmatranje sutuacije koja su brzo eliminisana pa je Hamas sa relativno malo angažovanog organizovanog ljudstva (pominjalo se par stitina) napravio dar-mar u napadu u prvim časovima – ne samo kada su u pitanju nenaoružani i bespomoćni civili.
Ovakav scenario bi možda samo Švajcarci uspeli da odbiju jer njihovi rezervisti uz vojnu opremu u svojim kućama i stanovima zadužuju i oružje i municiju.
Male grupe terorista su pravile ogromne masakre, pa izgleda da sada i IDF kreće sa naoružavanjem civila upravo iz tih razloga – nemaju rešenje za iznenadne desante paraglajderima na slabim i civilnim mestima…

Odgovori
Mi

Jest bas Izraelci drze F35 na puskomet Gazi.

Mi

Ne znam kako tih preko 300 F-15, F-16, F-35 (da ne listam stotine ostalih + helikoptere) na tako maloj teritoriji.

Ako Hezbola napadne salvama dronova i raketama koje ce imati dovoljan domet moze svasta da bude po IAF bazama.

Mi

To kad bi bili na stajanci ali treba imati stvarno cohones pa nakon ovoga stati na otvoreno da bi lansirao salve dronova dok ti upravo tih 300 aviona i ko zna kakvih dronova sa najnaprednijom avionikom lete iznad glave.

Mi

Pa sigurno su mnogi napolju. Ne znam, samopretpostavljam. Ipak su u pitanju cesti letovi, treninzi i govorimo o vise stotina aviona plus stotinjak helikoptera. Dovoljno je da imaju domet sa tim nevodjenim raketama koje ispaljuju sad i a severa. A mislim da imaju domet.
Dronovi bi gerilski isli isto kao Ukrajinci kad su sletali na ruske Il-76 a posle i sa malim bombicama.

Dj

To ce tek da bude, mi jos uvek nismo videli (iranske?) dronove. Hezbolah sigurno ne ide u ovakvu eskalaciju bez spremljenih (kamikaza) dronova.

Mi

Ne vidim kako bi mogli ispaljivati salve raketa i dronova sad kad su Izraelci se digli na najvisi nivo pripravnosti. Uhvatili su ih na spavanju jednom ali sad su ih probudili.

Djuka,

Iranske dronove smo vidjeli u Ukrajini. Na malom prostoru kao sto je Izrael i uz njihovu protuzracnu obranu bili bi laka meta.

Dj

Iranski dronovi su se u Ukrajini odlicno pokazali kao sredstvo terora nad civilnim stanovnistvom, tako da su veoma upotrebljivi u Izraelu. Iran jeste drzava teroristicka organizacija i njihovi programi bespilotnih letelica su od pocetka koncipirani za asimetrican rat i teror. Naravno neceno ih videti direktno u formi tog Sahed drona, jer ce Iran gledati da ne bude povezan sa Gazom, ali svako zna da oni 100% stoje iza ovoga.

Mi

Mislav

Hesbolah ima daleko vise raketa preciznijih i sa vecim dometom. Govorimo o vise hiljada. Tako bar kazu a i dokazali su u proslom ratu. Sad su nakupili verovatno i vise i preciznije. Sve to moze da krene ove nedelje u salvama koje binzasitile iron dome, a i kako Zoran navodi ima i taj period od desetak minuta punjenj lansera.

Djuka
Šahed i Geran su veci dronovi, i zbog dometa, bojeve glave i veoma niske cene su idealna stvar za izazivanje i otkrivanje lansera PVO, ako ne i za prezasicavanje istog. Lako se obore akonimas dobar PVO, ali u vecem broju nijedan PVO nije 100% uspesan te se otvore vrata i nadje cilj za neke brze krstarece ili hipersonicne anti PVO rakete. Tako je bar ideja. Takodje su jeftina vodjena bomba veoma dalekog domet. Zato se i prave inusavrsavaju sve vise. Ja sam ustvari mislio na manje zujalice u ovom scenariju infiltracije izraelskih baz.

Mi

Milos

Jedan F16 bi unistio vecinu tih dronova i to na najjeftiniji moguci nacin. Granatom iz topa. Spori su i lak cilj. Protuzracna obrana se nebi ni trosila na njih.
Upravo u ovom ratu se pokazalo da je vecina raketa bila neprecizna kao i ranije. Nista novo oni nisu nabavili. Njima je cilj bio ovo sto su i napravili i vecinu su i ispalili taj dan.

Mi

Da,da.. Ne slazem ze uopste za F-16 ponarucito da bi lovio Gerane sa topom. Mozd jednog ili dva maks. Nikako 5, 15 ili vise. Top je za jednu do tri mete uvrh kape i to ako stigne na vreme. Posle mora Aim-9. PVO je brzi i ne izlaze se VV raketama velikog dometa.

Ja govorim o daleko ozbiljnijem arssenalu Hezbolah, ne Hamas. To danas uključuje ZZ rakete dometa preko 70km, i krstareće rakete koje je Jemen uspesno koristio pored uspavanog Patriota. Naravno Izraelci nisu Arapi. Videćemo uskoro ionako.

Mi

Te dronove bi poobarao sa lakocom. Lovci uspjesno presrecu i krstarece rakete poput tomahawka, a kamo li pet puta sporije dronove. Teritorij jenrelativmo mali i sa lakocom bi stigao do razlicitih ciljeva. 30 F16 bi pokrilo citav Izrael, pa nebi ni morali da „trce“ za tim dronovima.
Za te rakete bi bila druga taktika. Unistenje na mjestu lansiranja.

Mi

Izraelski AF F-16 da. To se slazem da bi njihova avijacija mogla da obara Gerane sa F-16 24/7 malte ne. Iz nekog razloga sam mislio na ukrajinske buduce i malobrojne F-16 na njihovoj ogromnoj teritoriji.
Opet, Gerani nisu problem za Izrael. Hezbiolah rakete i gerilske akcije manjim dronovima itekako da.

Mi

Palestinci su sada sami!Nema vise pomoci ni od Egipta ni od Sirije!

Odgovori
Be

Oduvijek su bili sami…..izdani od cijela svijeta nekoliko puta.

Pe

@Beduin Pa to nije tacno, Palestinci su odbili 1948 sve pregovore, Egipat je drzao Gazu a Jordan je drzao Jerusalem do 1967,
Izrael je 2005 zavrsio okupaciju Gaze i isterali su sve Jevreje iz Gaze, izraelska vojska je rusila jevrejska naselja u Gazi i na silu odvukla Jevreje.
Sta se desilo od 2005?
Palestinci izaberu Hamas.A Hamas pripada „Muslimanskoj braci“ koja su zabranjena u Egiptu. Onda od humanitarne pomoci u Gazi prave rakete i ubijaju civile?
Ima li u ovom ponasanju krivice Palestinaca?I sta sad Izrael da radi, kad su ubili 1200 ljudi u dva dana?

Mi

Hoce li Medjunarodni sud pravde podignuti optuznicu za ratne zlocine protiv B.Netanjahua?

Odgovori
Be

Nazalost, nece

Be

Nabaso nedavno na zanimljivo stivo,
They called me lioness

Topla preporuka za sve

Odgovori
om

Nije Mosad zakazao . To je Izrael izrežitao i navukao Hamas jer su i oni imali interes da to urade baš sada .Ajmo sagledati stvari onakve kakove one jesu. Ovo čime Izrael raspolaže trenutno je najbolje na svijetu. Nitko u njihovoj situaciji ne bi bolje odradio obranu…nitko, ali ovo ne može više tako, preskupo je, ima mane i uništava Izrael. Stoga oni već gotovo da su pred realizacijom laserske verzije čelične kupole.
No pustimo sad to. Opasnost iz Gaze bila je latentna, a opasnost iz Irana povećava se iz dana u dan, jer oni zakleti neprijatelji Izraela dovršavaju nuklearni program i prijete opstojnosti Izraela. Jedino Iranu i Siriji ne odgovara smirivanje sukoba i približavanje Saudijskoj Arabiji, jer bi to razjedinilo muslimane u mahnitoj želji da unište Izrael. E sad Izrael zna da će u dogledno vrijeme sam ili sa Amerima možda morati rješavati iransko pitanje. To nije moguće dok imaju Hamas pred vratima. Hezbolah je pak opasna prijetnja i veliki problem. Dakle ovo je igra Izraela da zauvijek legitimno makne Hamas iz Gaze. Palestinci se trebaju okrenuti Fatahu.
Ovo je dakle po meni logički potez.
Što god Izrael da uradi ne može bez žrtava. Oni stvarno imaju problem vlastitog opstanka i ovo do sada me ne čudi. Nitko ne može ratovati sa Izraelom jer oni ratuju do samouništenja. Svi dušebriznici Palestinaca na svojim teritorijama ne daju da se isti integriraju u društva već ih drže u getima. Još od davnina stari ljudi su govorili da će pravi rat započeti tamo gdje je biblijski i nastala civilizacija.
Ovi što pak vode Palestince su teroristi i fanatične ubojice. Izrael pravi velike kolateralne žrtve jer ne mogu drugačije kad se Hamas skriva među narodom,ali Hamas ubija iz mržnje i fanatizma i stoga nikad neću podržavati takvu borbu za slobodu.

Odgovori
Dj

Izrael ima tehnologiju i strucnjake, nalazi se u sred regiona od nekih 150 miliona arapa i ne predstavlja im ama bas nikakvu opasnost. Jevreji know-how, Saudijska Arabija i UAE imaju pare, Egipat ima 100 miliona stanovnika. Ja tu dakle vidim sjajne mogucnosti za nevidjen ekonomski razvoj i prosperitet. Ono sto treba najenergicnije neutralisati su terorizam i Iran!

Kr

Jevreji uhvaćeni sa spuštenim pantalonama ali bukvalno. Osramotili su se za medalju

Odgovori
Mu

@ Admin
To su ti informacije iz prve ruke. Mi iz Navy Seal-a smo uvijek prvi tamo gdje je najteže. Možda si čuo za nas i naše podvige: Yasser Arafat, Muammar Gaddafi, Benjamin Netanyahu, Osama bin Laden …

Odgovori
Đ

Što neko nasluti gore. Ovo je svjesno odrađena situacija koja se na trenutke malo otela „kontroli“. Cilj će biti postignut vjerovatno na više parametara. A ovaj što će i laik da vidi je čišćenje Gaze i te teritorije od Palestinaca. Ove ostale parametre igre možda ćemo gledati kroz neku drugu prizmu poenta je da od ovih stvari uvijek neko profitira. U ovim tumbanjima po svijetu Izraelov saveznik Aerbejdžan je najbolje prošao,sa minimalnim žrtvama je riješio stvar. E već Izrael plaća na neki način cijenu kao i Rusija na svoj način. A Kina je još na stand by. Vidićemo kako će ostali npr Francuska i Evropa da prođu sa svojim interesima i željama. USA vuče konce, oni neće propasti. :)

Odgovori
Re

Jako zanimljiv tekst.Gvozdena kupola je odličan sistem ali je jednostavno bio prezasićen.Ono što je najčudnije su Paraglajderi.Kako su uspeli uopšte da prelete pored Izraelskog PVOa a da nije dejstvovano na njih jer su relativno lake mete.Kako su Palestinci onesposobili radare?Ako su ih poklopili ovim salvama raketa onda su znali tačno gde se nalaze.
Ili je Mosad izrežirao da definitivno očiste Gazu i Hamas,ili su Palestinci obaveštajno izbušili Mosad, ili im je neka mnogo moćnija zemlja dostavila satelitske snimke.Mnogo je opcija u igri.Sve što se više zakuvava u svetu toliko mi je draži i Pasars a pogotovu koncept Harpasa ako ikad zaživi.Ima moćne topove pa je moje pitanje ako neko zna da objasni da li bi pravljenjem zavese programiranom municijom osim po dronovima Boforsi uspešno delovali po ovakvim salvama raketa jer ih je nemoguće sve oboriti raketama sa Harpasa kojih malo ima i za nas su skupa opcija.Inače su Palestinci ovim masakrom civila medju kojima ima puno stranaca završili karijeru na medjunarodnom planu,veću glupost nisu mogli da urade.Sad Izrael ima odrešene ruke da ih poravna što i čini.Što se nas tiče nijedna strana nam nije prijateljska tako da treba samo da posmatramo taj sukob i izvlačimo pouke.

Odgovori
PS

Što bi PVO gađao paraglajdere? PVO koji bi gađao njih bi gađao i svaku pticu koja preleti…

Pe

Zanimljiv clanak istog autora u vezi dejstava RV i PVO VJ 1999:
https://tangosix.rs/2021/18/01/borba-protiv-bespilotnih-letelica-i-krstarecih-raketa-u-ratu-1999-godine-ucinak-artiljerisjko-raketnih-jedinica/
Tokom 78 dana oboreno je 45 raketa od ukupno 2300, sto je oko 2 (dva) procenta.

Izrael 2023 : presretnuto je 70 procenata raketa od strane „Iron dome“ Od 2500 je to 1750…

Odgovori
Ap

Mesas babe i zabe…..nije uporedivo, Hamas gadja Izrael sa artiljerijskom municijom sumnjivog kvalitea, Nato je nas gadjao sa najsavremenijom municijom tog vremena, a mi se branili sa oruzijem iz 50-60-70ih.

Zo

@petrovicdusan

Vojska Jugoslavije oborila je, kako i piše u tekstu koji si linkovao (najmanje) 52 krstareća projektila Tomahawk različitih modifikacija i platformi lansiranja, od 218 lansiranih. To bi bilo oko 24%, a to je postignuto u uslovima stalnih preleta i napada vazduhoplovnih snaga NATO.

Mi

Kaoni obično, PD poželi da bez obzira na sve poredi babe i žabe na štetu ljudi koji su branili našu zemlju od najvece vojne sile i koalicije na svetu.

Am

PD, ala ti je poredjenje… Hamasove rakete lete predvidivim putanjama i zna se sa koje strane mogu da dodju.

Kako mozes da poredis balisticku raketu (leti tako da moze da se proracuna, i zna se odakle dolazi), sa krstarecom raketom (nemas predstavu odakle dolazi i kako menja putanju) i oba tipa sa uopstenom raketom koja se ipaljuje iz aviona, sa bilo koje tacke i koja se navodi i manevrira ka necemu?!

Ah da, naravno da mozes, ti si jedinstveni PD

Ma

Realno gledano ni jedna jedina PVO na ovom svetu ne bi mogla da se odbrani i poobara sve one silne rakete ispaljene u ovom napadu na Izrael, jednostavno ne postoji 100 % efikasna PVO; nešto će uvek proći. Sreća u nesreći je što Izrael nema veliku teritoriju pa mogu da koncetrišu i naprave slojevitu PVO. Na Telegramu postoji puno snimaka i kompilacija snimaka napada na Izraleske odbrambene snage, meni lično je bilo mučno da gledam, posebno onaj deo kada su uništavali Izraelske Merkava IV tenkove. Nameće se jednostavan zaključak da tenkovi bez rešetki na krovu kupole, čak i najmoderniji tenkovi kao što su Merkava tenkovi, nemaju šta da traže na modernom bojištu bez dorada, sve se promenilo preko „noći“ tj u posledne dve godine.

Odgovori
Sr

@Markus1463
Čitajući komentare po internetu, zaista ne znam u kom trenutku su ljudi našeg vremena počeli da veruju da se može voditi rat bez gubitaka Naravno da će kroz bilo koju, pa i najbolju odbranu nešto „proći“, to je apsolutno normalno. Nema tehnologije koja daje efikasnost od 100% i nema rata gde neko ne pogine, a da nije video igrica.

Dj

Postoji jedan snimak drona koji ubacuje bombu u tenk, a kako Iron Dome radi svako vece, moze da se vidi na svezim snimcima, gde sistem rutinski u automatskom modu pogadja ne nekakve dronove ili brobene avione, nego salve projektila raketne artiljerije. I ako je ucinak 95%, onih 5 preostalih procenata su naravno „katastrofa“. Bez tog sistema bi celi Izrael bio pod vatrom ,doslo bi do jos zesce eskalacije itd.

Gde su ovih dana ti hamas dronovi? Dtotine tenkova i razne druge opreme stoje na granici Gaze i cekaju. Ni jedan ne vidim da ima nabacen kavez preko tenka.

Pe

@Zoran Vukosavljević

U tekstu pisete:“Po zvaničnim podacima objavljenim od strane komande RV i PVO nakon završetka rata i izvršenih procena i analiza izvršenih dejstava, ARJ PVO iz sastava RV i PVO oborile su, sa materijalnim dokazima, 45 krstarećih raketa i 4 velika avionska projektila.“
Istina, navodite da je Vas zakljucak da je oboreno 52, tih 7 raketa nije statisticki bitna razlika.
Slazem se da je 52 od 218 oko 24%, ali je to samo za model „Tomahawk“.
Objasnjavate i kako nije svaka raketa „Tomahawk“ i neke se lansiraju sa aviona, a neke sa podmornica i brodova“ i td tu su i protivradarske rakete a ukupan broj svih raketa lansiranih na Srbiju 1999, po izvorima koje sam nasao, je 2300.
Ako je 218 Tomahawks, cemo sa ostalih 2082 rakete koje su pale na Srbiju?
Valjda da ih ne racunamo kako bi dobili veliki procenat efektivnosti PVO.

Odgovori

Zvonimire, stvarno mislim da vec preterujes:
1. tomahavk je primer rakete koju nije lako oboriti
2. u pitanju je rakete kojia nosi veliku kolicinu eksploziva i kao takva nanosi veliku stetu, ne bih to poredio sa laksim sredstvima. 25% je vrlo solidan rezultat imajuci u vidu da nije postojala strateska dubina, i da su sve zemlju u okolini vrlo rado omogucile pristup iz svog vazdusnog prostora.

Inace da vratimo stvar na temu:

Masa raketa koju palestinci lansiraju je najvecim delom raketno gorivo. Tek 1/10 predstavlja korisni teret. Kao takve nisu u stanju ni da jednu obicnu kucu sruse (mogu da je ostete, i eventualno mogu da ubiju nekoga ko se zatekne spolja ili ima tu nesrecu da je u prostoriji koja je primila udar). Takva raketa nije u stanju da osteti utrvdjene objekte, npr, sklonista za avione.

Nasuprot tome Izraelci gadjaju bombama sa tezinom ok skoro 1 tone, pri cemu 90% mase cini korisni teret.

Drugim recima Arapi gadjaju prackama i petardama.

Sr

@Gastritis
Nemojte ponavljati tu jednu istu glupost kako su sve zemlje u okolini „vrlo rado ustupile svoj vazdušni prostor“. To je notorna laž i neistina.

Rumunija, Bugarska, Makedonija, Grčka, niko od njih nije hteo da ustupi VaP i svi su se žestoko protivili, ali se prosto nisu pitali.

Dj
VJ

Obostrani ekstremizam je uzrok svega ovoga. Zakuvali su davno,davno, Englezi. Ali, toliko je vremena prošlo… Pameti nema.
Činjenica je da Izrael tretira Palestince u getu, kao Nemci njih. Manje više. I takav tretman, uz osećaj beznađa, rađa ekstremizam.
Sa druge strane, većina Arapskih država želi da Irael ne postoji. I prvih decenija su pokušavale da ga unište. Mislim da je jedan od ciljeva PLO bio uništenje države izrael. A, oni su Diznilend za Hamas i Hezbolah.
Svako opravdavanje brutalnog ubijanja civila ili neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, pa opet korišćenje civilnih objekata kao živog štita je za psihijatriju. Šta je cilj ovoga bi ne znam. Epilog se može nazreti. Hamas je napao, iznenadio, kada Izrael stane, od Gaze i tunela ispod neće ostati ništa. Arapske zemlje će da ćute, jer niko ne sme da napadne Izrael. Da li će to iskoreniti Hamas?Neće. Da li će oba naroda dalje tamo glasati za sve veće ekstremiste?Mislim da hoće.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor