[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

30. sep 2022

U Bugarskoj se srušio jurišni avion Su-25

29. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Nova S: Kod aerodroma Lađevci prinudno sletele dve vojne bespilotne letelice

28. sep 2022

Aero-klub „Vazduhoplovci Niša“ i Ministarstvo odbrane pokreću projekat “Biću pilot“: Besplatna pripremna nastava i sat vremena leta motornom jedrilicom

28. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

27. sep 2022

Rojters: UAE nabavili Bajraktare; Bugarska vlada odobrila projekat investicionih troškova za još osam F-16

23. sep 2022

[FOTO-REPORTAŽA] Athens Flying Week 2022: Festival retkih letelica iznad Tanagre

22. sep 2022

[ANALIZA] Sve o ratnim vazduhoplovstvima Evrope

16. sep 2022

[EKSKLUZIVNO] Komemorativni prelet 67. Eskadrile za Specijalne Operacije USAF-a iznad Pranjana u čast 78. godišnjice operacije „Halijard“

15. sep 2022

Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian

15. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić u Skupštini Srbije: „Kupujemo još 11 helikoptera Mi-35 sa Kipra“

14. sep 2022

[INTERVJU] APS – Aviation Parts Service: Prva konferencija, 12 godina borbe za generalnu avijaciju u Srbiji

12. sep 2022

Vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja u poseti RV i PVO Vojske Srbije, drugi put za godinu dana

10. sep 2022

Frustracije u SAAB-u zbog neuspeha prodaje borbenog aviona Gripen

9. sep 2022

Rumunija namerava da nabavi tri bespilotna sistema Bajraktar TB2 za 300 miliona dolara

8. sep 2022

[POSLEDNJA VEST] Vučić: Srbija želi da nabavi Bajraktare za “stotine miliona dolara“

7. sep 2022

[REPORTAŽA] SIAF 2022: Slovački oproštaj od voljenih MiG-ova 29

7. sep 2022

Postkoronarni šok septembra 2022. godine: Iznenadni izliv aero-mitinga u mozak

6. sep 2022

Armija 2022: Sve o novim ruskim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane, vazdušnog osmatranja i protivelektronske borbe

5. sep 2022

Međunarodni vojni sajam “Armija 2022“: Najveći prikaz ruske namenske industrije do sada

2. sep 2022
Izraelski PVO sistemi
Da li bi hipotetička kupovina nekih od izraelskih PVO sistema bila dobra za Srbiju?

Izraelski PVO sistemi

Iron Dome je izraelski mobilni sistem protiv-artiljerijsko-raketne odbrane, razvijen u kompaniji Rafael Advanced Defense Systems. Sistem je pre svega projektovan za presretanje i uništavanje raketa zemlja-zemlja kratkog dometa, artiljerijskih projektila i minobacačkih granata ispaljenih-lansiranih sa daljina od 4 do 70 km, a čija bi ih trajektorija leta dovela u naseljeno područje. U određenoj meri, sistem se može suprotstaviti i bespilotnim letelicama i krstarećim projektilima, koje prate linearnu putanju leta. Izrael namerava da poveća domet sistema sa trenutnih 70, na 250 km, kao i da ga unapredi tako da sistem može simultano da presreće rakete koje dolaze iz dva različita pravca.

Raketna baterija Iron Dome sastoji se iz četiri osnovne komponente:
– radar za otkrivanje i praćenje EL/M-2084;
– kontrolni centar za upravljanje sistemom BMC;
– raketni lanser (3 kom.)
– raketa-presretač Tamir – 20 raketa po lanseru

Radar detektuje lansiranje rakete i prati njenu trajektoriju. U kontrolnom centru BMC se proračunava tačka udara, a na osnovu te informacije se određuje da li projektil predstavlja pretnju. Ukoliko se zaključi da je u pitanju pretnja – lansira se raketa presretač koja uništava raketu pre dolaska u predviđenu zonu udara.

Tipična baterija sastoji se od radarske jedinice, jedinice za upravljanje sistemom i tri lansera, raspoređenih na istom položaju. Svaki lanser ima 20 raketa – presretača i može se razmestiti van sistema, kada se njime upravlja sigurnom, obezbeđenom, radio vezom. Prema izveštajima, jedna baterija obezbeđuje oko 150 kvadratnih kilometara prostora.

Iron Dome / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Komponente sistema:

– Radar EL/M-2084

S-Band višenamenski 3D radar, AESA konstrukcije. U PRO/PVO funkciji, radar otkriva i klasifikuje sve vrste pretnji iz vazdušnog prostora i generiše prikaz stanja u vazdušnom prostoru u realnom vremenu. Domet u sistemu vazdušnog osmatranja i otkrivanja je nešto preko 400 km.

U funkciji otkrivanja pozicije neprijateljske artiljerije, otkriva nadolazeće granate, mine i projektile, obaveštava o tome kontrolni centar za upravljanje sistemom BMC i vrši obračun i kalkulaciju tačke udara.

Domet otkrivanja pozicije neprijateljske artiljerije je do 100 km.

Pokriva 360 stepeni po azimutu (kružno osmatranje) u PRO/PVO nameni i 120 stepeni po azimutu (sektorsko osmatranje) u nameni otkrivanja pozicija neprijateljske artiljerije.

– Kontrolni centar za upravljanje sistemom (BMC) – U kontrolnom centru se proračunava tačka udara, a na osnovu te informacije se odredjuje da li projektil predstavlja pretnju. Ukoliko se zaključi da je u pitanju pretnja – lansira se raketa presretač koja uništava raketu pre dolaska u predviđenu zonu udara.

– Raketni lanser sa 20 raketa-presretača Tamir – Funkcija mu je usmeravanje po komandama iz kontrolnog centra za upravljanje sistemom i predaja podataka raketi o tački susreta sa ciljem i vremenu aktiviranja blizinskog upaljača. Raketa-presretač Tamir opremljena je i elektro-optičkim senzorima za navođenje prema cilju u završnoj fazi leta.

Protiv-artiljerijsko-raketni sistem Iron Dome funkcioniše unutar sistema integrisane protiv-raketne i protivavionske odbrane Izraela, pa se i podaci o ciljevima međusobno razmenjuju i upoređuju. Raketna baterija lansiraće svoje rakete samo i ukoliko se za cilj otkrije da je neprijateljski i ukoliko se uvrdi da je u dometu raketne baterije (od 4 – 70 km), odnosno ukoliko je predviđena tačka udara unutar branjene zone upravo te raketne baterije. Ovo se radi u cilju veće efikasnosti sistema, smanjenjem zone odgovornosti jedne raketne baterije, a i radi uštede raketa koje bi inače često bile lansirane na ciljeve koji su izvan njihove zone odgovornosti, ali u okviru dometa raketa-presretača i radara za otkrivanje EL/M-2084.

Integrisani sistem obično se sastoji od 3D radarskih stanica višeg nivoa, većeg dometa po daljini i visini, jedinstvenog komandno-informacionog sistema i zajedničkom radu vatrenih sistema različitih dometa i namena: pretežno protivraketnih Iron Dome i Arrow 2/3, mešovitih PRO/PVO David`s Sling i sistema PVO Barak-8 MRSAM.

Dakle, sistem Iron Dome je namenjen za zaštitu naseljenih oblasti i važnih objekata i postrojenja od napada artiljerijskih i raketnih projektila zemlja-zemlja sa balističkom linearnom trajektorijom i u tom smislu se ne može koristiti kao sredstvo za protivavionsku odbranu, niti mu je to namena i vrlo ograničeno i uslovno za odbranu od BPL. Izrael je suočen sa povremenim raketnim i artiljerijskim napadima iz pojasa Gaze ili iz južnog Libana na svoju teritoriju i njemu ovi sistemi mnogo znače. Iz karakteristika se vidi da jedna baterija obezbeđuje oko 150 km2 teritorije, pri čemu se vodi računa o optimalnom pozicioniranju baterija u odnosu na branjeni prostor i potencijalne položaje napadača. Takođe, cilj je i da se ove rakete ne troše nenamenski inače bi brzo u nekom masovnom udaru mogle biti potrošene, već se vrši dejstvo samo na rakete i granate, koje će po proračunu pasti na naseljenu teritoriju ili na branjeni objekat-postrojenje. Nekada se čak  propusti ispaljena raketa-granata, ako se oceni da će pasti u nenaseljeno područje ili da ne ugrožava objekat-postrojenje koje se brani.

Tokom masovnog napada raketama iz višecevnih lansera raketa i granatama iz minobacača iz pojasa Gaze tokom prvih dana maja, 2019. godine, Palestinci su ispalili oko 690 projektila na južni deo Izraela. Izrael ukupno bazira 10 baterija sistema Iron Dome. Od tih 690 projektila, 90 nije prešlo granicu sa Izraelom, 240 je presretnuto, a 35 je palo u naseljena područja (prema drugim izvorima nešto više). Ostatak se može pripisati projektilima koji nisu leteli ka naseljenim područjima, pa nisu presretani. Za ovaj napad je karakteristično da su gotovo svi projektili iz pojasa Gaze ispaljeni u isti sektor, sa ciljem zasićenja odbrane, jer su svi ovi projektili ispaljeni u svega 4 dana. Iako su Izraelci tvrdili da su oborili 86% projektila koji su imali putanju pada u naseljena područja, dodatne nezavisne analize su pokazale i određene probleme kod presretanja. Naime, da bi projektil i njegova bojeva glava bili uništeni, raketa-presretač mora pogoditi projektil direktno od napred u vrh, glavu projektila. Na snimcima koji su se pojavili i koji su takođe bili deo naknadne analize, videlo sa da je deo raketa-presretača pogađao projektile sa strane ili iz poniranja, tako da nije dolazilo do uništenja bojeve glave, pa su i neki pogođeni projektili prilikom pada na tlo ipak eksplodirali, uzrokujući manju ili veću štetu. Ono što je za Izraelce svakako pozitivno jeste da je u tom masovnom napadu bilo samo četvoro poginulih, od čega troje kao posledica dejstva projektila koje je trebao presresti sistem Iron Dome. Ipak, i ovaj ishod je prilično uznemirio javnost u Izraelu i uzrokovao dublje analize i kritike upotrebe i sposobnosti sistema.

Sistem Iron Dome je svakako u Izraelu ocenjen kao veoma uspešan. Izrael je proizvođač i poseduje veći broj ovih sistema. Što se Srbije tiče, treba oceniti da li nama kao državi preti opasnost od artiljerijsko-raketnih napada na naseljena mesta i vitalne objekte, od koga nam preti ta opasnost i da li se sistem Iron Dome može primeniti s obzirom na potencijalne daljine lansiranja (do maksimalno 100 km).

SAD su 2019. godine bile zainteresovane za nabavku dve baterije Iron Domea, za početak, a cena koja se pojavila u javnosti, iznosila je 373 miliona dolara, što bi značilo oko 186 miliona dolara po bateriji. Amerikanci su tražili šest lansera po bateriji i 240 raketa presretača Tamir. Postoje veoma različiti podaci u dostupnim izvorima o cenama pre svega projektila-presretača Tamir, od 40 hiljada dolara, pa sve do čak 150 hiljada dolara po komadu. Takođe, postoje i podaci da baterija Iron Dome od 3 lansera (ne 6 kao što SAD kupuje) košta oko 50 miliona dolara (u ovo nisu uračunate rakete-presretači ).

Mislim da bi u nekom (daleko bilo) opštem ratu srednjeg ili višeg intenziteta, ovaj sistem brzo potrošio svoje rakete, a onda se postavlja pitanje nabavke novih projektila, imajući u vidu da naša zemlja može ratovati samo sa članicom NATO (izuzimajući BiH) i da se tada meša i geopolitika i drugi globalni interesi koji se možda neće postaviti u liniju sa našim. Možda je dobra ideja nabaviti nekoliko baterija, za potencijalne (mada za sada malo realne) moguće provokacije sa teritorije samoproglašenog Kosova, u nekoj budućnosti?

David’s Sling

„Davidova praćka“ razvijena je kao fleksibilan, višenamenski sistem protivraketne odbrane (PRO) sposoban da uništava krstareće rakete, balističke i navođene rakete i avione. Njegova primarna uloga je presretanje balističkih i navođenih raketa srednjeg i dugog dometa, kao što su iranski Fajr-5 i Fateh-110, kao i sirijske nadzvučne krstareće rakete.

Predstavlja drugi prsten izraelske protivraketne odbrane teritorije i svojim dejstvom popunjava međuprostor između sistema Iron Dome kratkog dometa i sistema dugog dometa Arrow 2 i Arrow 3. Za razliku od „Gvozdene kupole“, koja presreće rakete na temenu putanje, „Davidova praćka“ je projektovana da rakete dometa od 40 do 300 km presreće u silaznom terminalnom delu putanje.

Baterija se sastoji od rakete presretača, radarske jedinice, komandnog mesta baterije i lansera. Svi delovi sistema se mogu postaviti na različite platforme, ali se u Izraelu uglavnom koristi varijanta stacionarnog tipa. Sistem koristi raketu Stunner dužine 4,5 metara, ista je opremljena dvostepenim višeimpulsnim raketnim motorom i glavom za samonavođenje sa radarskim i elektro-optičkim tragačima, što joj omogućava samonavođenje na cilj u svim vremenskim uslovima. Raketa poseduje startni motor, koji se odbacuje kada raketa postigne odgovarajuću visinu i brzinu. Raketa sa odbačenim motorom uz pomoć drugog stepena raketnog motora nastavlja let do momenta kada se definiše tačka sudara rakete i nadolazećeg cilja, nakon čega dodatnim impulsom raketnog motora ubrzava do brzine od 7.5 Maha, čime dobija dovoljno veliku kinetičku energiju za sudar sa nadolazećim ciljem.

Raketa ima jedinstveni, nakrivljeni delfinov nos, koji je nastao kao rezultat potrebe za ugradnjom elektro-optičkog (FPA), infracrvenog (CCD/IIR) i aktivnog radarskog tragača (AESA 3D radar u milimetarskom dijapazonu) u kompaktni nosni deo rakete, tako da mogu istovremeno da funkcionišu bez ometanja uz veću mogućnost prepoznavanja stvarnog od lažnog cilja. Prema dostupnim podacima domet rakete u varijanti zemlja-vazduh sa startnim motorom je veći od 160 km, što omogućuje presretanje cilja i pre nego što ovaj uđe u izraelski vazdušni prostor. Maksimalni domet po visini je 15 km. Tajna takvog dometa verovatno leži u činjenici da raketa nema bojevu glavu niti fragmentirajuće delove.

Sistem poseduje lanser sa 12 lansirnih kontejnera montiranih na vučnoj prikolici sa agregatom. Koristi AESA 3D radar „EL/M-2084“ (isto kao i Iron Dome) koji radi u S-opsegu sposobnog da istovremeno otkrije i klasifikuje do 1100 različitih ciljeva u minuti na maksimalnom dometu od 470 km u zadacima vazdušne odbrane i 100 km u otkrivanju pozicija neprijateljske artiljerije pri čemu prati do 200 projektila i raketa u minuti. Na komandnom mestu baterije (BMC) obrađuju se podaci dobijeni sa radara i rukovodi se gađanjem nadolazećih ciljeva. Pretpostavlja se da sistem može raditi u tri moda: ručnom, poluautomatskom i u automatskom. Gađaju se samo oni projektili i rakete za koje se proračunima utvrdi da će pasti na zaštićena područja teritorije.

Dakle, radi se ipak o pretežno protivraketnom, antibalističkom sistemu, koji doduše ima i mogućnost dejstva na avione. Ipak, imajući u vidu da raketa nema blizinski upaljač, niti bojevu glavu nego da cilj uništava čistom kinetičkom energijom “hit-to kill”, postavlja se pitanje realne efikasnosti protiv manevrišućih ciljeva. Takođe, meni lično se ne sviđa stacionarnost sistema, mada se u navodima proizvođača pominje mogućnost postavljanja na različite platforme, pa to moglo da znači i mobilne.

Nabavka ovog sistema bi, po meni, mogla doći u razmatranje ako se očekuje mogućnost napada balističkim projektilima i suštinski se opet vraćamo na razmatranja o kojima sam pisao kod Iron Domea. Ovde, pak za sigurno možemo oceniti da jedini napad može doći od države članice NATO pakta. Takođe, u svetu postoji zainteresovanost za nabavku ovog sistema i kod Indije i kod država Bliskog istoka i čak Švajcarske, ali za potvrdu nabavke potrebna je i saglasnost američkih kompanija koje su u značajnoj meri uzele učešće u razvoju ovog sistema. Eventualna nabavka bila bi strateške prirode i on bi se svakako koristio za odbranu teritorije i najvažnijih objekata civilne i vojne infrastrukture.

Arow

Antibalistički sistem Arrow je razvijen i konstruisan da bi zadovoljio zahteve Izraela za antibalističkim sistemom koji će po svojim karakteristikama biti uspešniji od američkog sistema MiM-104 Patriot. Razvoj je započeo 1986. godine i prvi rezultat je bio razvoj i testiranja sistema Arrow-1, koji je poslužio kao demonstrator tehnologije. Nastavilo se dalje sa razvojem verzije Arrow-2 i tokom oktobra 2000. godine, u operativnu upotrebu je ušao prvi sistem antibalističke odbrane. Iako su neke od komponenti sistema (radari) izvoženi i u druge države, Izrael je i dan danas jedini korisnik. Dalji razvoj išao je u pravcu povećanja brzine projektila-presretača, daljine i visina dejstva, da bi tokom 2017. godine bio uveden u upotrebu kao Arrow-3.

Sistemi Arrow su klasični antibalistički sistemi, a koje Izrael za sada nije nikome izvezao, pa ne bih trošio previše reči u ovoj kolumni o potencijalnoj nabavci za našu vojsku, jer mislim da mi nismo u finansijskoj (a ni geopolitičkoj) situaciji da nabavljamo sisteme koji mogu vršiti samo antibalističku zaštitu, bez mogućnosti dejstva na avijaciju i bespilotne letelice, a pritom uopšte nisu jeftini.

SPYDER

SPYDER je izraelski raketni sistem zemlja-vazduh, nižeg nivoa sa velikom brzinom reagovanja, sposoban da dejstvuje na avione, helikoptere, bespilotne letelice, dronove i precizno vođenu municiju. Pruža protivvazdušnu zaštitu stacionarnih objekata i opreme, važnih kapitalnih objekata i PVO dela teritorije za pokretne kopnene snage u borbenim zonama. Sistem se postavlja na kamione Tatra, Mercedes-Benz Actros, MAN TGS, Scania P-serije, Dongfeng.

Lanser sistema SPYDER

Koristi rakete Python-5 i Derby, istog proizvođača. Lanser SPYDER-a dizajniran je za lansiranje raketa zemlja-vazduh Python-5 i Derby koje su identične sa istoimenim raketama vazduh-vazduh.

Postoje dve varijante SPYDER-a:

– SPYDER-SR (kratki domet)

– SPYDER-MR (srednji domet)

Oba sistema su brze reakcije, rade u svim vremenskim prilikama, mrežno uvezani u centralizovani sistem upravljanja, sa više lansirnih oruđa i samohodni. Tipična baterija sastoji se od radara ranog otkrivanja i navođenja, jedne centralne komandne i kontrolne jedinice, šest jedinica za lansiranje raketa i vozila za snabdevanje. SPYDER-SR koristi radar EL/M-2106 ATAR, dok SPIDER-MR uključuje radar EL/M-2084 MMR. Potonji je isti radar koji koristi sistem Iron Dome.

SPYDER-SR je sistem kratkog dometa. U sastavu raketne baterija se nalaze komandno-kontrolna jedinica (CCU) i radar u jednom vozilu, vozilo za pretovar raketa (MSV), servisno vozilo (FSV) i samohodni lanseri sa po 4 rakete i sa elektro-optičkim i termovizijskim senzorom Toplite. U svaki kontejner mogu stati rakete Python 5 ili Derby (obično po 2 rakete od oba tipa) i kod verzije SR su te rakete bez startnog motora. Maksimalni domet po daljini iznosi 15 km, a po visini 9 km.

Spyder SR u Gruziji, uz radar 36D6M

Osmatrački radar Elta EL/M-2106 je napredni taktički radar (ATAR) 3D, koncipiran kao aktivna fazna antenska rešetka (AFAR/AESA) gde se nalazi i komandna i upravljačka jedinica (CCU) za SPYDER-SR. Ovaj radar može istovremeno pratiti i gađati više ciljeva i može kontrolisati lansirne jedinice na udaljenosti do 10 km od CCU-a. E/LM-2106 ATAR je radar četvrte generacije koju je dizajnirala Elta i radi u talasnoj dužini L-pojasa. To je terenski dokazan dizajn koji uspešno radi u nepovoljnim okruženjima uz elektronsko ometanje.

Daljina detekcije borbenog aviona je 70–110 km. Može da otkrije lebdeće helikoptere u dometu od 40 km i UAV na 40–60 km.

Taktička komunikacija više baterija sistema Spyder SR

SPYDER MR je sistem srednjeg dometa. Kod SPYDER MR u sastavu raketne baterije se nalaze radar i komandno-kontrolna jedinica (CCU), kao zasebna vozila i isto servisno vozilo i vozilo za pretovar. Razlika kod lansirnih vozila je da su kontejneri sa 8 umesto sa 4 rakete i da su kod SPYDER-MR rakete sa startnim motorom. Glavno oružje je Derby ali i ovde se mogu puniti kontejneri i sa Python 5, sa startnim motorom. Važno je napomenuti da su rakete Python 5, IC samonavođene, a da su rakete Derby, aktivno radarski samonavođene. Maksimalni domet po daljini iznosi 50 km, a po visini 16 km.

Kod sistema SPYDER-MR, značajno je spomenuti radar EL / M-2084 MMR. Radi se takođe o radaru sa aktivnom faznom rešetkom (AFAR/AESA), koji funkcioniše u S-pojasu. Može obrađivati do 1200 ciljeva kada radi u režimu osmatranja i u mogućnosti je da detektuje ciljeve na daljinama od 400 km. Kod sektorskog skeniranja ili u statičnoj verziji, osmatra do 120 stepeni po azimutu.

Rakete koje se koriste u sistemima SPYDER-SR/MR:

– Python 5 – raketa sa trenutno najvećim borbenim mogućnostima u Izraelskom naoružanju i ujedno i jedna od najkvalitetnijih na svetu u svojoj klasi. Raketa je sa mogućnošću ostvarenja zahvata nakon lansiranja (LOAL) i stoga se može koristiti i kod lovačke avijacije u režimu van vizuelnog dometa. Ima mogućnost sve-rakursnog dejstva i odličan elektro-optički i IC tragač. Maksimalna brzina je do 4 Maha, težina bojeve glave 11 kg. Ukupna dužina rakete je 3,10 metara, a težina 105 kg.

– Derby – raketa sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje i stoga je po svojoj definicija i ona u kategoriji ispali i zaboravi. Maksimalna brzina je do 4 Maha, težina bojeve glave 23 kg. Ukupna dužina rakete je 3,62 metra, a težina 118 kg. Kod upotrebe u sistemu SPYDER SR-MR, oba tipa rakete imaju mogućnost i kosog (SPYDER SR) i vertikalnog lansiranja (SPYDER MR) kao i mogućnost zahvata cilja pre i nakon lansiranja. Uz to, obe rakete su u verziji SPYDER MR, opremljene dodatnim startnim motorom, za dostizanje većeg dometa po daljini i po visini. Ovaj sistem SPYDER-SR/MR se kod nas često pominje kao sistem koji bi mogao efikasno da zameni postojeće sisteme PVO, pre svega sisteme Kub. Moram se i sam donekle složiti sa ovom ocenom. Sistemi SPYDER-SR/MR su kvalitetni i savremeni sistemi i mogu poslužiti kao zamena i u našoj vojsci.

Potencira se korišćenje IC samonavođenih ili radarski samonavođenh raketa. To je naravno, pozitivno, jer se značajno skraćuje zračenje radara sa zemlje na vreme otkrivanja ciljeva i predaje podataka lanserima radi lansiranja raketa. Takođe, radari na zemlji su AESA/AFAR konstrukcije, verovatno sa LPI karakteristikama (niska verovatnoća otkrivanja), tako da ga nije tako lako otkriti radi dejstva po njemu sa protivradarskim raketama. Ti radari igraju važnu ulogu u otkrivanju ciljeva i usmeravanju lansera prema ciljevima (SPYDER-SR) i/ili formiranju i predaji početnih podataka za inerciono navođenje raketa u početnoj fazi, pre aktiviranja IC tragača ili radara u glavi rakete (SPYDER-SR/MR).

Ovo, sa druge strane, znači da se eliminacijom radara na zemlji (koja rekoh nije tako jednostavna zbog konstrukcije radara i njegovih karakteristika), značajno smanjuju mogućnosti sistema, tako da se kod SPYDER-SR ostavlja mogućnost usmeravanja korišćenjem drugog (zamenskog) radara, uz pasivno otkrivanje ciljeva elektro-optičkim senzorom koji se nalazi na lanserima SPYDER-SR. Ipak, to sigurno značajno umanjuje borbene mogućnosti sistema, skraćuje zonu uništenja, snižava brzinu reakcije, snižava broj ciljeva na koji se može u kratkom vremenskom periodu dejstvovati i usložnjava celokupan rad baterije. Naravno, kod sistema SPYDER-SR, kao neka poslednja mogućnost preostaje i potpuno samostalno otkrivanje ciljeva EO senzorom na lansirnom oruđu, što dodatno smanjuje borbene mogućnosti sistema, ali i pokazuje jednu vrstu žilavosti sistema.

SPYDER-MR gotovo da ne može funkcionisati (vertikalno lansiranje, isključivo sa zahvatom nakon lansiranja, uz početno inerciono navođenje), već bi bilo potrebno takođe koristiti drugi radar (zamenski) koji ima mogućnost predaje (ekstrakcije) podataka na komandnu stanicu (koja je kod ove verzije odvojena od radara). Ovde bez zamenskog radara, ne postoji mogućnost autonomnog rada svakog lansirnog oruđa.

Postoji primer upotrebe sistema SPYDER-SR u Gruziji tokom rata 2008. godine protiv Rusije. Sistem je doduše bio nešto modifikovan (čitaj: osiromašen), pa Gruziji nije isporučen AESA radar, nego su koristili modifikovani sovjetski PESA/PFAR 3D radar 36D6M. Radar je polu-mobilan, inače sa sasvim dobrim karakteristikama i pored upotrebe u sistemu VOJiN, najpoznatiji je po tome što se koristio uz starije verzije sistema S-300PT, PS i PMU-1. Rakete (samo IC samonavođene Python-5) su se nalazile na vozilima ali van kontejnera, a lansirna vozila su bila opremljena EO senzorima Toplite. Bilo je reči da je Gruzija imala samo 1 bateriju ovog sistema. Tokom rata, protivradarska raketa ispaljena sa nekog od ruskih aviona, izbacila je radar 36D6M iz funkcije i time praktično onemogućila efikasno dejstvo bateriji. Nije zabeleženo niti jedno obaranje ruskih aviona (sa druge strane Gruzija je koristila sisteme PVO Buk-M1 dobijene od Ukrajine, koji su oborili nekoliko ruskih aviona, a navodno je i sistem PVO Osa-AK imao uspeha u pogađanju ruskih aviona). Pored ovoga, Ruske snage su i zarobile jedno lansirno oruđe sa 4 rakete Python-5. Treba da podvučem još jednom, da je sistem ipak isporučen u osiromašenoj konfiguraciji.

Aktivna radarska glava za samonavođenje ima efektivni domet od cca 15-tak kilometara i radi u milimetarskom dijapazonu. To znači da je dijagram zračenja uzak i da se početno navođenje prema cilju radarom sa zemlje mora odraditi prilično precizno da bi radar u glavi rakete zahvatio cilj. Takođe, milimetarski radar, načelno, (u ovom slučaju u raketi Derby) zna imati problema pri stabilnom praćenju cilja kod loših vremenskih uslova poput jake kiše ili magle.

Dakle, sistemi SPYDER-SR/MR imaju više nego dobrih strana – AESA/AFAR radari na zemlji, savremeni komandno-informacioni sistemi, IC i radarski samonavođene rakete velike brzine, sa opcijama zahvata i nakon lansiranja, mobilnost sistema, ali u obzir treba uzeti i okolnosti i tehničke karakteristike koje mogu u određenim okolnostima biti i otežavajući faktor.

Takođe, ukoliko govorimo o zameni baterija Kub sa ovim sistemima, treba znati da su sistemi SPYDER-SR/MR na točkaškoj platformi i da imaju slabiju prohodnost na terenskim putevima i van puteva u odnosu na gusenično bazirani Kub, a svakako treba imati na umu da rakete sistema SPYDER-SR/MR imaju bojeve glave težine od samo 11-23 kg, u odnosu na 57 kg kod raketa sistema PVO Kub.

Barak-8 MRSAM

Postoji još jedan sistem PVO koji se razvija u Izraelu, a već je ponuđen i za izvoz. Radi se o Barak-8 MRSAM (raketni sistem PVO srednjeg dometa), koji ima i određena anti-balistička svojstva. On je još uvek je delimična nepoznanica. Sistem je nastao od brodskih verzija sistema Barak-I i Barak-II sa vertikalnim lansiranjem. Jedna baterija ovog sistema PVO, sastoji se od osmatračko-akvizicijskog AESA/AFAR radara, komandne stanice i više lansera sa po 8 raketa. Osmatračko-akvizicijski radar je EL/M-2080 Green Pine, 3D AESA radar, koji radi na frekvencijama u okvirima UHF i L-opsega od 500 MHz do 2000 MHz. Radar samostalno radi na pretraživanju, otkrivanju i praćenju aerodinamičkih ciljeva i balističkih raketa i to simultano. Omogućava razdvajanje stvarnih ciljeva od klatera (prirodnih stalnih odraza) i elektronskih protivmera (smetnji i lažnih ciljeva).

Za raketu sistema Barak-8, dostupni podaci su da ima maksimalni efikasni domet do 90 km (u izradi su modifikovane verzije do čak 150 km) i do 16 km po visini, a navođenje je inerciono sa aktivnim radarskim samonavođenjem u završnoj fazi. Rakete su dugačke 4,5 metara i imaju ukupnu težinu od 225 kg od čega 60 kg otpada na bojevu glavu.

Iako se u dostupnim izvorima pominje da će lansirna oruđa biti mobilna, moram napomenuti da nisam uspeo da pronađem slike ili snimke takvih oruđa. Sa druge strane, pronašao sam slike i izvore lansirnih oruđa stacionarnog tipa, a snimak ispitivanja sistema za potrebe Azerbejdžana koji je nabavio manji broj sistema, jasno prikazuje dejstvo sistema stacionarnog tipa, što je po meni ipak jedan minus za sistem.
Pored Azerbejdžana, ugovor za nabavku ovog sistema potpisala je i Indija, kako za brodske, tako i za kopnene verzije (MRSAM). Što se tiče cene sistema, navodi se da je Indija kupila 5 kopnenih sistema sa 40 lansirnih oruđa i 200 raketa, za 2,4 milijarde dolara.

Iz svega ovoga, nadam se da se može videti zavidan razvoj sistema PVO i PRO Izraela. Neki sistemi poput Iron Domea, su zaista specifični i razvijeni u skladu sa opasnostima koje ima Izrael, a neki sistemi kombinuju mogućnosti protivavionske i antibalističke zaštite. Kada govorimo o mogućnostima zamene naših sistema PVO, svakako bi sistem David`s Sling mogao ući u razmatranje kao strateški sistem teritorijalne PVO i AB zaštite, kao zamena za sistem PVO Neva, uz uslove koje prate ovu potencijalnu nabavku (američka uključenost u proizvodnju sistema). Uz taj sistem bi se trebali nabaviti i sistemi neposredne zaštite, a taj zadatak bi mogli vršiti sistemi SPYDER-SR/MR.

Što se tiče mogućnosti zamene sistema PVO Kub, napisao sam i ranije da bi sistemi SPYDER-SR/MR mogli obaviti te zadatke (čak verovatno u kombinaciji oba sistema).

Ja bih ipak kao zaključak svega naveo da mislim da u ovom trenutku nema bolje kombinacije za zamenu postojećeg teritorijalnog sistema PVO od nabavke ruskih sistema S-400 Trijumf uz kombinaciju sa sistemima Pancir S1/S1M/SM, a za zamenu sistema PVO Kub, od kombinacije sistema Buk-M2 (M3) i Tor-M2. Naravno, nabavka bilo izraelskih bilo ruskih bilo američkih sistema PVO, svakako nije jeftina, a potrebe za opremanjem naše vojske su velike. Ipak, koristim priliku da iznesem svoje mišljenje i to bazirano na mom doživljaju efikasnosti sistema PVO i mom doživljaju potencijalnih napadača.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran će svakog drugog ponedeljka ekskluzivno pisati samo za naš portal o načinima kako obarati vazduhoplove sa ili bez posada, analiziraće aktuelne konflikte i iznositi mišljenja o najadekvatnijoj upotrebi ovog bitnog roda. Zoran je koautor knjige Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

M

Poučan tekst. Zanimljivo da se više puta spominje napad NATO zemalja na Srbiju (što bi značilo Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, C. Gora, Albanija te Makedonija koja još formalno nije, ali se smatra savezničkom državom).
Ta mogućnost u prvom redu nije moguća zbog famoznog članka 5. koji govori o reakciji na napad na jednu ili više članica NATO, što će se smatrati napadom na sve članice. Znači, trebala bi se desiti obrnuta situacija. Možda će netko reći, a što je onda sa 1999-om godinom? Činjenica je da je to posljedica tadašnje Miloševićeve politike koja je mogla imati teške implikacije za sve zemlje u okruženju. Neću ulaziti u detalje i nije mi cilj.
Pitanje je slijedeće – ako se u Srbiji u nekom scenariju razmatra mogućnost napada na državu od strane svih zemalja u okruženju (plus sve one ostale članice NATO koje posjeduju sposobnu avijaciju za bombarderska djelovanja sa distance i sredstva za masovne udare poput krstarećih projektila), koliko veliku PZO bi onda Srbija trebala imati da uopće odgovori na taj napad?
Pa da ima i cijeli obrambeni prsten koji čini Iron Dome i sve ostalo u dovoljnom broju, koliko bi trebalo imati raketa u zalihi da se uopće obrani dulje od nekoliko dana? I onda dolazimo do pitanja keša – to su stvari koje se mjere u milijardama dolara, plust dovoljan broj ljudi za opsluživanje, servisi itd…
Ima li to uopće smisla bilo kojoj zemlji u sličnom položaju? Par baterija bilo kojih sistema neće promijeniti ništa, možda će odgoditi krajnji rezultat za nekoliko sati ili par dana.
Kada se sagleda sve što je autor propustio učiniti u članku, a tiče se u objektivnom sagledavanju svih opcija u strateškim domenama, onda je i krajnji zaključak bitno drugačiji.

Odgovori
I

@Mrle,

upravo to. Fascinantno je da se vojske i države, a onda i pripadajući vojni analitičari, ne mogu riješiti mentaliteta da treba biti spreman za onaj prethodni rat, a ne za neki budući.
Tako je npr. JNA dočekala 1991. potpuno spremna na novi pokušaj okupacije od strane nadmoćnog neprijatelja, da ga dočeka ukopana i spremna na partizaniju. Ali potpuno nespremna na ratove kakvi su se na ovim prostorima odvili.
Po ovome što je autor naveo da bi Srbiji bilo potrebno, Srbija bi imala ponajbolje opremljen PZO sustav u Europi. Država sa jednim od najnižih BDP-a u Europi. To je histerično naoružavanje u stilu Sjeverne Koreje koje uništava ekonomiju, tako razmišlja KIm Jong Un.
Nije ni u Hrvatskoj ništa drugačije, Hrvatska se sprema na masovni tenkovski udar s istoka, kao da je 1990. a ne 2021.

Dakle da zaključim, autor je očito uvjeren da Srbija mora graditi svoj obrambeni sustav tako da bude spremna na novi masovni NATO udar iz zraka. Isti se ponoviti neće. Zašto bi, s kojim ciljem ? Osim ako Srbija ne sprema juriš na Kosovo (a valjda je toliko pametna da ne sprema), onda zanemarite što sam napisao.

Y

Ako govorimo o tumačenju potencijalnih pretnji republici Srbiji, tu se naravno ne podrazumeva direktan sukob sa nekom članicom alijanse ili bar ne napad VS na istu. Ali kao što nas je 99.-a naučila, dođu vremena kada velika alijansa koja ima mnogo oružja voli isto da malo oproba na nekom slabom. Onda te onako šeretski pogleda i kaže „Šta mi se unosiš u facu?“. Za izbegavanje takvog scenarija ne moraš da budeš spreman za treći svetski rat, nego dovoljno naoružan da dotični zna da može da popije par oštrih šamarčina i ispadne budala pred svetom i domaćom javnošću ako se namerači na tebe onako čisto iz dosade kako ponekad voli. To se zove Deterence. Da uprostimo, da je SRJ te 99.-e imala PVO sposoban da skine dve eskadrile lovaca u prva tri dana udara i da polupa svaki aerodrom u krugu od 500km sa kog agresor poleti, ne bi čak ni nadmoćni NATO ulazio u takvu igranku a naročito ne podrepaši koji su im te aerodrome ustupili, naročito zarad čisto unutrašnjeg pitanja jedne države. Ne možeš pobediti NATO, ali možeš biti dovoljno „skupa“ meta da bi tako olako neko hteo da te napadne i meša se u tvoja unutrašnja pitanja.

D

Vece su sanse da Italija i Madjarska napadnu Hrvatsku, nego da Rumunija pa i Madjarska i Bugarska napadnu Srbiju.
O Makedoniji i C. Gori da ne govorim.

Dakle, mogao si slobodno napisati da bi Srbiju, hipoteticki, napale Hrvatska i Albanija i time bi na povrsinu isplivala sva besmislenost tvog komentara, a ne da ga umotavas u ukrasni papir i po starom obicaju skrivas ispod tudje suknje.
Iz prostog razloga jer te dve drzave zajedno raspolazu skromnim ofanzivnim kapacitetima i samim tim nisu pretnja ni za koga kamoli za Srbiji.

Ali kad se vec masta, pitao bih zasto Hrvatska planira nabavku aviona ako se zna da 12. bilo kojih aparata nece znaciti nista u slucaju Italije i Madjarske na Hrvatsku?
Bezveze bi bacili pare na avione koji im u slucaju sukoba ne bi znacili nista, ili bi u najboljem slucaju odlozili konacni ishod za par sati.

Da mi ne bi odgovorio kako su Hr, Madjarska i Italija u Nato-u, pomenucu Grcku i Tursku i igre zivaca u Sredozemlju.
Tako da Italijane i Madjare nikako ne treba zaboraviti, pogotovo sto u poslednje vreme iz tih drzava sve cesce dolaze izjave kako im je neko oduzeo teritorije, mase se nekakvim kartama Madjarske do Rijeke i Dalmacije, sve cesce pokazuju pretenzije prema teritorijama susednih drzava.

Mislim da se famozni clan 5 NATO Alijanse previse glorifikuje i sluzi kao pretnja svakoj drzavi koja je izvan saveza sta ce se desiti ako zarati sa nekom drzavom-clanicom. Clan 5 ne znaci automatski ulazak svih drzava clanica u rat protiv drzave koja je u ratu sa njihovom clanicom. U NATO se odluke donose konzenzusom, tako da ako jedna drzava stavi veto, to znaci da do primene clana 5 ne moze doci. To se i videlo 1999 godine, kada je do poslednjeg momenta Ceska odbijala da da saglasnost za bombardovanje Jugoslavije. U, pretpostavljenom scenariju rata Srbije sa nekom susednom drzavon – NATO clanicu, razvoj bi bio najverovatnije sledeci: ta drzava clanica NATO bi zatrazaila aktiviranje mehanizma solidarnosci ostalih drzava, ali glomazna birokratska aparatura bi trebala nekoliko dana da se sastane. Vreme u kome znacajno moze doci do promene situacije na terenu i nove realnosti. Takodje bi na povrsini isplivala sva podeljenost interesa unutar clanica, uopste nisu one tako kompaktne kako se stvara utisak. Neke susedne NATO drzave Srbiji a i dalje bi proglasile neutralnost u tom konfliktu, pogotovu ako bi objektivna situacija bila da drzava clanica je agresor i provokator konflikta sa Srbijom. Na kraju bi se sve svelo sa individualnim pozicioniranjem prema drzavi clanici NATO koja je u sukobu sa Srbijom. Verovatno SAD, Velika Britanija i Nemacka bi stali na njezinu stranu, ali koriscenje vazdusnog prostora u otsustvu aktiviranja clana 5 ne bi znacilo i pravo da koriste vazdusni prostor onih koji zele ostati po strani. Nije iskljcena mogucnost da, nakon takvog rastimanog dejstvovanja NATO clanica i Rusija najavi vazdusni most vojne pomoci Srbiji preko vazdusnog prostora Bugarske, testirajuci njezinu odlucnost da i pored zabrane preleta realno obori rusku avijciju ili ce se pasivizirati, us samo verbalne osude. Zakljucak bi bio, ako bi doslo do takvog sukoba lokalne clanice NATO sa Srbijom, umesanost ostalih drzava bi bilo solo nastup, motivisan zbog svojih interesa u tom konflikt, a ne direktan frontalan rat, kako bi se izbeglo da lokalni rat prerasne u regionalni, pa cak i kontinentalni. Ko sto rece Tramp sto bi SAD ratovali zbog Crne Gore, ili sto bi Norveska ratovala zbog Hrvatske. Razvoj dogadjaja kao u 1999 nije moguc i to svaka simulacija pretpostavljene situacija i u NATO stabovima i u Rusku armiju pokazuje. Ako je tolika garancija za bezbednost tog clena 5, zasto toliko naoruzavanje armija Rumunije, Madjarske, pa i ovo mlacenje Hrvata sa nabavkom lovaca bombardera? Inace, Makedonija je punopravna clanica NATO od 2017 godine.

Л

Да је Србија 99. имала јаку слојевиту пво и озбиљну ловачку авијацију неби била ни нападнута! Опште је познато да Америка (НАТО) напада само слабе, лоше наоружане земље, гдје су предходно процјенили да ће лако сломити отпор. Србија није војно поражена, али државни врх је морао да „капитулира“ јер су НАТО агресори уништавали цивилне, инфрастуктурне и индустријске објекте. Да не говорим колико је цивилних жртава било. Значи летјели су нашим ваздушним простором како су хтјели без већег ризика да буду угрожени од слабог РВ и ПВО-а тадашње ВЈ. Што сада не нападну Иран, Венецуелу, Сјеверну Кореју?! Не смију… боје се губитака јер знају колико су војно јаке поменуте земље. Значи јачати РВ и ПВО, ово су сад тек почетци, надам се набавци неког озбиљног система ПВО дугог домета.

V

Sto se tice clanica NATO-a u okruzenju i ovo sto trenutno Srbija ima od PVO sredstava ce odbiti avijacije Hrvatske,Madjarske i Bugarske.Trenutno ni Rumuni nisu posebno jaki kad je avijacija u pitanju.Sa druge strane Rumuni nas ne bi ni napali a vi Hrvati, i Bugari to cinite samo udruzeni sa mnogo jacima kao sto se desavalo u oba svjetska rata.Sa Madjarima su odnosi takodje dobri danas,cini mi se da oni prija sa Hrvatskom imaju nekih nerasciscenih racuna.

д

Činjenica je da je to posljedica tadašnje Miloševićeve politike koja je mogla imati teške implikacije za sve zemlje u okruženju.чињеница је да је то последица тадашње политичке ситације у свету тј. доминације једне силе у свим сверама што данас није случај.Било је и неких других политика које су имале тешке импликације па су сви окретали глави и давали нека штура саопштења и благе протесте.Pitanje je slijedeće – ako se u Srbiji u nekom scenariju razmatra mogućnost napada na državu od strane svih zemalja u okruženju (plus sve one ostale članice NATO koje posjeduju sposobnu avijaciju za bombarderska djelovanja sa distance i sredstva za masovne udare poput krstarećih projektila), koliko veliku PZO bi onda Srbija trebala imati da uopće odgovori na taj napad? Србија мора да разматра тај сценарио јер се то реално у историји и дешавало 1914 , 1941 и 1999.

T

Apsolutno niko normalan ne misli da ce Srbiju napasti bilo koja drzava okruzenja, a posebno ne Makedonija, Crna Gora ili Rumunija .. Hrvatska bi vrv volela da se tako nesto desi pa da i ona ucestvuje ali to je SF scenario i VS se ne naoruzava sa tim na umu vec da bude na nivou okolnih armija pojedinacno.

P

Lošmi je ubo’ suštinu. Raspad Jugoslavije se drugim imenom zove DVINA. To nećete čuti ni od istoričara ni od političara (oni iznalaze neke potpuno druge i potpuno pogrešne razloge). Onog trena kada je Jugoslavija ostala bez PVO dugog dometa (za on vreme) Dvina, tog trena se raspala I niko nije mogao da spreči narušavanje njenog vazdušnog prostora. Hrvatska, Slovenija, BiH, Makedonija, Crna Gora na izvolte. Ne zaštićeni vrlo brzo su odlučili da se prepuste sudbini. Jedino je u Srbiji i ostala kakva takva PVO .

R

Nenad
Znači, čl. 5. ne znači ništa, ne obvezuje države da pomognu napadnutoj članici saveza???
Ali Rusija bi svakako pomogla Srbiji, poslala pomoć u oružju, riskirajući sukob sa cijelim savezom. Poznati su Rusi po tome…od 1991., 1999… Pomogli su lani Armeniji kad su već izgubili rat, pomogli su i porušenoj i uništenoj Siriji, Libiji… Ne zanosite se, nema tu ljubavi, samo interesi.

M

Nenad Skopje, isprike,
nenamjerno i greškom sam dopisao Makedoniju iza Albanije, a jasno je da je riječ o Albaniji.
Kada se spominje famozni članak 5, istina je to da mora postojati konsenzus svih, a povijest je pokazala da je on primjenjiv u potrebi, odnosno da današnja politička situacija po cijelom svijetu i preslagivanje u igri prvenstveno sa Kinom može vrlo lako osigurati oduku AKO dođe do napada na članicu NATO. Znači govorimo o potencijalnom općem ratu protiv zapadnih zemalja, a ne o prvom napadu sa NATO strane.
Tako svi ovi koji lamentiraju da će Hrvatska ili Albanija prva napasti Srbiju, lupate u prazne tarabe.
Prije je vjerojatnija obrnuta situacija ne samo zbog Kosova već i zbog još uvijek bolesnih glava koje spominju RSK, a o Bosni i RS da ne pričam. To su vrlo realne činjenice koje svatko imalo analitičan treba uzeti u obzir.
Nadalje, ovi koji se pitaju što će Hrvatskoj 12 lovaca bombardera? Isto što i Srbiji. Oni su u primarnoj ulozi zaštite vlastitog neba i funkciji ODVRAĆANJA od potencijalnog napada.
Dakle ne lupetajte. U okruženju se jedino i vrlo aktivno naoružavaju Mađarska i Rumunjska, ostali su daleko ispod i na sitno. Za Rumunjsku je itekako jasno zbog čega i zbog čije blizine. Mađarska prvenstveno zbog zamjene ruske tehnike, a da li ima nekih drugih sakrivenih ambicija poput Baranje ili dijela Vojvodine u nekom trenutku, to je teško za znat. Međutim ni ona se neće samostalno upustiti u neko ratovanje jer politički sustav u NATO to neće dopustiti.
Kada smo kod lupetanja, moj komentar se odnosio na pretpostavke iz članka, kojeg biste i vi neki trebali pročitati pa tek onda ići u raspravu. Dobar dio očito ne čita članke već samo komentira nečije komentare.
Dakle, čitajte pa raspravljajte.
Ostalima svaka čast.

I

Vidim da ni većina komentatora nije u stanju (ili ne želi ?) razmišljati dalje od 1999. godine, ni razmišljanja da NATO (ili bilo tko drugi) napada druge zemlje zato da, eto, ispuca višak oružja.
Svaka zemlja koja je napadnuta od neke druge strane, napadnuta je ne zbog ispucavanja viška oružja, nego zbog resursa koje je držala, bilo teritorijalnih, bilo energetskih, bilo materijalnih. Namjerno kažem „držala“ a ne „imala“, jer razlog sukoba obično i je što netko misli da ima veća prava na neki resurs od susjeda, a tko je s pravne strane u pravu bi se dalo razgovarati.

1999. godine je NATO napao Srbiju iz zraka zbog Kosova.
Zbog čega bi NATO napao Srbiju u 21. stoljeću ? S kojim ciljem ? Oduzimanja čega Srbiji ? Jel se to itko zapita prije nego predloži da jedna država sva svoja materijalna sredstva uloži u PZO sisteme „S400 + ostalo“ ?

Šta je danas u Srbiji vrijedno napada NATO-a ? Nakon odvajanja Kosova, Srbija je etnički kompaktna, a zbog par općina s miješanim stanovništvom svijet neće kretati u rat. A za obranu Medveđe i Bujanovca od upada gerile s juga nije potreban S400 nego neka druga borbena sredstva.
Jedini resurs stvarno vrijedan stranog napada bile bi zalihe litija, ali ni tu nikakav napad nije izgledan dok god je Srbija taj litij spremna prodavati, dok god nekom ne padne na pamet da kaže „odsad prodajemo samo Kini, a vama ni grama“. Tko god je za svoj proizvod kojeg zapad treba spreman prihvatiti dolar (kojeg nikad nije bilo problem naštampati), nema razloga strahovati od napada. Sjetite se kad i zašto je napadnut Gadaffi.

Sukus svega, nijedna država koja nije supersila koja kreira svjetsku politiku, se ne naoružava na način da bude spremna ratovati sama protiv pola svijeta (osim Sjeverne Koreje i možda još pokoje diktature gdje zbog toga narod gladuje), nego da bude spremna odvratiti najbliže susjede od nekakvih agresivnih namjera. Ako je agresivni susjed višestruko veći i jači, pomoć se traži kroz alijanse. Sve preko toga vodi u ekonomsku propast.
Ponavljam, i hrvatski genijalni stratezi i analitičari razmišljaju po slićnom principu gledanja u prošlost a ne prema nekim budućim prijetnjama (možda zato jer bi to zahtijevalo i malo više razmišljanja i vizije).

M

Vesko,
kao i sa AT-6 ideš sa nekim pretpostavkama koje nemaju veze sa logikom, da ne kažem i pameti. Bit će da si ipak još rani srednjoškolac.
Znanje povijesti ti je očito također manjkavo, pa čovječe, ajde malo prouči prije komentiranja, kad je to Hrvatska napala Srbiju u dva rata, pa i u ovom trećem??
Evo ti jedna povijesna činjenica – (i da bude svima jasno, ne podnosim ni favoriziram ni ustaše i četnike) -dakle činjenica da je NDH imala konzulat u Srbiji od 4 mjeseca 1941., do sredine desetog 1944. i ulaska Crvene armije u Beograd. Nisi znao?

Pa se vratimo sada temeljnom pitanju iz članka. Očito je da je politička neutralnost vrlo skupa stvar. Drugim riječima, ako se još uvijek u vojnim glavama vode razmišljanjima tipa „svi protiv nas samih“, to će koštati. Ako službena politika i dalje podupire takvu vojnu logiku, onda mora imati spremne enormne količine keša koje će ili štampati ili oduzimati drugim korisnicima proračuna (škole, vrtići, bolnice, zdravstveno, penzije…itd).
A prije ili kasnije, netko će stegnut „gajtan“ oko vrata i reći – „slušaj momak, ajde odluči se na koju ćeš stranu“. kao što to ameri po Evropi rade sa kineskim Huawey-om, pa je i Srbija došla na red po tom pitanju.
Kapacitet za neutralnost jedino ima Švicarska zbog bankarskog sustava koji čuva bilijune stranog kapitala. Ostali mogu puhat u fulu.
Na kraju će se ipak morat svest na pripadnost jednoj alijansi, ako je do političke pameti i to čim prije jer je to kako se ispostavlja – najjeftinije.

Б

Član 5 se aktivira ako njihova članica prva izvrši napad.

D

Bato evo resenja.5 avangarda ako nas napadnu da lete avangarde ka berlinu parizu londonu i briselu.Nijedna od ovih drzava nema kapacitet da brani raketu brzine 27 maha.Ali bi zato poleteli M51 i Trident II i to bi bio kraj sveta

@Robi&Mrle
clan 5 moze znaciti sve, a i nista. Njegovo aktiviranje je politicka odluka, koja se donosi konsenzuzom, a ne po difoltu napad NATO clanice i trenutno proglasenje ratnog stanja u svih clanica NATO. Setite se 11/09 i napad na WTC, NATO je ponudilo aktiviranje clana 5, isto kao sto je ponudio prilikom USA agresije na Avganistan, ali su SAD to odbile. U danasnjim globalnim geopolitickim okolnostima, mislim da bi njegova aktivacija bila puno komplikovanija i suzdrzanija, nego li sto bi to bilo pre samo 20 godina. Pa, unutar samih drzava clanica se vodi diskusija da je to prevazidjena organizacija i da ne treba vise postojati. Makron prednjaci sa tim, a i Skotska najavljuje da ce nakon referenduma za nezavisnost, ako uspe, proglasiti nezavisnost i napustiti NATO. Solidarnost zapadnog sveta na primeru EU i koronavirusa se video da je nepostojeci, i to na „trivijalnijim“ stvarima kao nabavka respiratora i vakcina, a mozes zamisliti kako bi Portugalci, Islanjdani i Estonci ratovali za Makedonce, Bugare ili Hrvate jer ih na to obavezuje clan 5.
Primena tog clana na primeru naseg regiona bi mogla biti sledeca: za Srbiju dva glavna vojno-bezbedonosna izazova su Kosovo i Republika Srpska, i u oba bi se nasla u defanzivnu situaciju t.j. bila bi primorana da intervenise. Kosovo, ako Albanci odluce da napadnu Sever Kosova, i u Bosni ako federalne snage zajedno sa vojskom Hrvatske odluce da napadnu Republiku Srpsku, pod izgovor unitarizacija drzave i eliminacija RS. Naravno i dva slucaja bi bili uz sponzorstvo SAD i NATO. Zelju Albanaca da etnicki pociste Sever KiM je i javno izgovorena od tamosnjih jastrebova, a pretnja Hrvatske na Republiku Srpsku je dosla licno od usta Stjepana Mesica u njegovom punom kapacitetu pretsednika RH. Govorio je da bi 200 hrvatskih tenkova presekli RS kod Brckog i tako otkinuli zapadni deo RS. Ne zaboravi da u hrvatskom politickom narativu je vitalna ideja o Banja Luci kao „povjesnog hrvatskog grada“. U takvom razvoju dogadjaja, Srbiji ne bi ostalo nista drugo nego da se umesa. ishod rata bi mogao biti povoljan za Albance na Kosovu, da ociste Sever, ali i nepovoljan, da budu porazeni, pa i proterani sa veceg dela KiM. Isto vazi i za scenario sa RS. Mozda zdruzene federalno-hrvatske snage eliminisu postojanje RS, ali moze se desiti i da Srbija, ne samo odbrani RS, nego i dodje do Zagreba. I u takvom nepovoljnom razvoju scenarija po vas, vi mislite da bi poziv na clan 5 znacio da se NATO umesa? Mozda da, ali i ne mora. Zato je Srbiji potrebna PVO, da se bar odupre prvom naletu, a posle toga sve moze biti. Imaju Rusija i Kina kako vojne, tako i ekonomsko-diplomatske resurse da uticu u zastiti Srbije.
Posto velike sile ostavljaju male igrace da se na mikro nivou potuko, pa ko od nihovih pulena pobedi, to projektuje i pobedu na njegovog zastitnika u odos na na drugog zastitnika zaracene strane. U slucaju bombardovanja Jugoslavije, nema sumnje da je SAD pobedio Rusiju, isto kao sto je fakat da je na primeru Sirije, Venecuele, Rusija pobedila SAD .

@Mrle
Albanija je clanica NATO od 2008. Prosto se pitam sa kim ja polemisem, kada vam je recnik „lupetate“, „nemate logike“, a sami pokazujete deficit bazicnih informacija za temu u kojoj se zelite prestaviti kao dobar poznavalac.
p.s. Izvinjenje autoru sto smo skrenuli temu sa tehnicko-operativne analize Gvozdene ruke, u geopolitiku. Ali ja nisam prvi poceo-bio sam izazvan. :)

I

Da smo imali S 300 tada a sada s 400 i srusli im 20tak aviona iznad avijana nikada nas nebi ni napali. Trebali smo i one pilote na robiju a ne da ih pustamo. Jbg ali bi nam onda sankcije roknuli, i bili bi ko severna koreja. Malo je zemalja kao Rusija i Kina koje mogu svim pritiscima da se odupru mi ne. Mi imamo problem sto nikom neodgovara da se Srpske zemlje spoje u jednu drzavu i nikada nam nece dati. Sloba je probao i videli smo. Jaka Slovenija nesmeta nikom, jaka Hrvatska ujedinjena nikom al da Srbij imaju jaku veliku drzavu e to vec svima. smeta.

f

Analiza Nenad Skopje je realna osim dijela o uspostavi avio mosta preko Bugarske. Bugarska i ako bi odlucila ostati neutralna ne bi stavila prst u oko Americi i dopustala Rusima nesmetan prelaz. Vrlo brzo bi se tu stacionirale NATO, citaj americke zracne snage koje bi garantirale da nikakvog avio mosta ne bi bilo. Ako Bugarska odluci u svojoj neutralnosti uskratiti zracni prostor onda je on uskracen svima, pogotovo Rusima.

f

Inace citava analiza je realna ako Srbija napadne bilo Hrvatsko, Kosovo ili BiH. Ne vidim realnosti za drugo osim ako Madjari ne krenu na Vojvodinu.

D

@ Mrle

Da se ne lazemo, napali bi nas kao i 1914. 1941. godine. Samo ima jedan problemcic, usijane glave u Hrvatskoj vrlo dobro znaju da Srbija nije Knin i par sela oko Knina.
Zato se usijane glave u Hrvatskoj i nadaju da ce Srbiju nekada napasti sve okolne drzave, ali kao sto napisah iznad pre ce Italija i Madjarska napasti Hrvatsku nego Rumunija ili Madjarska Srbiju.

Sto se Kosmeta tice, ne znam sta ima Albanija ili Hrvatska sa Kosmetom?
Kunemo se u zakljucke Badinterove komisije o nepovredivosti granica bivsih Jugo republika, a ovamo ne postujemo granice Republike Srbije.
Isto vazi i za Bosnu, jesmo zaboravili kome je pred Hagom dokazano da je izvrsio agresiju na BiH (jedinama od svih zaracenih strana) s ciljem pripajanja dela BiH Hrvatskoj?
Ako si zaboravio, procitaj sta pise u presudi Hercegovackoj Sestorci.

K

Znači kakve se tu epske gluposti daju pročitati (ne mislim na izvorni komentar nego na bistrije odgovore), pomislio sam da čitam komentare pod portalom nekog tabloida, a ne Tango Six-a. Mađarska i Italija da napadnu Hrvatsku? Zbog čega pobogu. Vojske nam možda žive u kasnim 90-ima, ali bome populacija još uvijek razmišlja o ratu kao da su 40-e. Nema više Talijana po Dalmaciji (niti ih je ikada bilo puno, ali dobro), niti Mađara po Međimurju. Niti ima išta vrijedno osvajanja – Dalmacija ima turizam, koji bi neki takav rat u potpunosti zatukao, a Međimurje ima nešto sitno male industrije, za kojom Mađarska teško da gine. Te fantazije su kao da ja krenem pisati o tome zašto bi Rumunji ili Bugari napali Srbiju. Potpune gluposti, nema tu nikakvog, čak i onog najnižeg etno-nacionalnog razloga za rat, svi se se akteri (osim Bosne) etnički raskusurali u zadnjih 150 godina i napravili svoje male etnički homogene državice.

Posljednje realne točke žarišta u ex-yu regiji, i šire u jugoistočnoj Europi, su prvo Kosovo, a onda Bosna. I ako se itko za ikakav budući sukob tu priprema, onda se priprema za situaciju raspada Bosne ili napada Srbije na Kosovo. Hvala bogu, iz čitavog niza razloga, obije situacije su teško moguće i vrlo malo vjerojatne. Ali za njih treba biti spreman. Ove ideje da se ‘Hrvatska sigurno nada da ce netko napasti Srbiju’ ili da su ‘Hrvatska i Italija usporedive sa Grčkom i Turskom’ su na razini vrtića.

M

@IgorM i Mrle

Stoji da se mora gledati unapred a ne unazad kad je u opremi i taktikama rec. Medjutim meni i mnogima nije uopste tesko zamisliti tok situacije koji pocinje na severu i istoku Kosova na koje bi Srbija morala da reaguje. Mislim da nema smisla da vam pisem 10 scenarija kako to moze da se rasplamsa a da se oficijalno ne ulazi u rat protiv Srbije. Srpske snage i oprema bi bila gadjana ponovo iz vazduha ali bez ikakve objave rata od strane nekih NATO clanica. Cime mislite da bi nas udarili? Prvo bi nas malo izgadjali onako anonimno po vojsci samo da mi nagadjamo da li su to bili Dronovii, JASSM ili neki treci sistem sa mora ili iz aviona koji su leteli kroz NATO komsiluk. TAman tako malo da ni nasa vojska ne bi htela da to objavi na vestima da se ne pravi prevelika panika. Posle jedno dvadesetak „anonimnih“ eksplozija bi nam naredili da sve povicemo 20km od granice, kako bi neke grupacije mogle mirno da rade sta hoce.

Samo pametnom politikom i opasnom PVO odbranom mozemo izbeci to sto nam sledi. Nikako drugacije jer tamo dole valcer nije zavrsen.

V

@Mrle nisam ni rekao da ste direktno napadali Srbiju i srpski narod nego uvijek kukavicki uz skute bogatih i mocnih gospodara.

S

@Milos77
„Medjutim meni i mnogima nije uopste tesko zamisliti tok situacije koji pocinje na severu i istoku Kosova na koje bi Srbija morala da reaguje. “

Ja sam ovo cuo milion puta i da vas pitam, cime i kako da odreaguje?
Mozemo mi komplet para-vojne formacije Kosova da zbrisemo sa ono malo Orlova sto imamo za jedno popodne, bez ikakve sale i karikiranja, ali sta dalje?
Haradinaj je rekao, dovoljno je da jedan NATO vojnik stane na granicu, Srbija nece smeti nista da uradi….i jel znate sta? U pravu je.

Da neko ne pomisli kako ja nisam „Srbin“ ili jos gore da nisam pravoslavac i da me ne boli sve to, ali ako dodje do necega slicnog 2004., a Srbija ne dobije zeleno svetlo od SAD i EU(sto po svemu sudecu, skoro nece dobiti), pomirite se sa cinjenicom da ni NISTA necemo moci da uradimo i ni na koji nacin necemo moci da reagujemo. Srbija ne moze preziveti sankcije EU i SAD, dzabe Rusija, dzabe Kina, a to mnogima nije jasno.

KiM je za sve najmocnije zemlje EU i za SAD „suverena drzava“ i bilo kakvo ucesce Srbije, totalno pravicno i opravdano sa aspekta nekog „prava“, bi se ‘ladno tretiralo kao „agresija“ na nezavisnu drzavu, na isti suludan nacin na koji je Jugoslavija izvrsila agresiju sama na sebe…ali sta je tu je.

Srbija prosto ne moze zrtvovati ostatak drzave, opstanak, buducnost i zdravlje 95% svojih gradjana zbog Kosova….na zalost, to je suva, bolna i surova istina. Mi nasu pokrajinu mozemo vratiti iskljucivo ako nam dozvole oni koji su je oteli.

Mozemo kupiti i 10 diviziona S-400, to nece promeniti situaciju, jer oni mogu da uvedu sankcije i cekaju. Koliko ce Albanaca da pati zbog nerazvijene ekonomije i kriminala, to njih ne interesuje, koliko ce ih se iseliti, zdravlje izgubiti, takodje ih ne interesuje, to bi bila igra „ko prvi popusti“, a popustili bi mi, iz prostog razloga sto imamo mnogo vise da izgubimo.

Nema vise kuda ni da se svercuje ljudi, ni to nam nije ostalo.

S

Dane bravo za komentar !!!

I

@Miloš77,

recimo da kroz desetak godina Srbija pribavi sve ovo što autor predlaže, i da se nakon toga dogode nekakvi veći nemiri na sjeveru Kosova.
Da li vi ozbiljno vjerujete da bi predsjednik Srbije (tko god tad bio) naredio ulazak vojske Srbije na Kosovo, na kojem su NATO snage fizički prisutne, a glavne članice NATO-a priznaju čitavo Kosovo, uključujući i sjever, kao nezavisnu državu ?
To bi značilo ulazak u rat protiv NATO-a, što nikad i nikako ne bi rezultiralo porazom NATO snaga i njihovim povlačenjem pred vojskom Srbije, a dovelo bi, u najmanju ruku, do ekonomske propasti Srbije, a u slučaju dugotrajnijeg sukoba vjerojatno i demografske.
Spominjete 10 mogućih scenarija, međutim ja ne mogu zamisliti niti jedan u kojem bi NATO bombardirao Srbiju (otvoreno ili prikriveno), a da to ne bi bilo uzrokovano ulaskom vojske Srbije na Kosovo. To bi bilo žrtvovanje sudbine čitavog naroda i države i ne mogu zamisliti da bi se u stvarnosti moglo dogoditi.
Također, kosovskim Albancima vrijeme ide na ruku, s protekom godina Srba je na sjeveru Kosova sve manje, i samo moraju pustiti da stvari idu svojim tokom.
A ni zemlje NATO-a prisutne na Kosovu nemaju nikakvog razloga podržati neko njihovo vojno djelovanje prema Srbima na sjeveru, ako zbog ničeg onda zato jer nikom nije drago da njegovim vojnicima meci i granate fijuču iznad glava.
Nikakvi se veliki vojni sukobi oko Kosova više dogoditi neće.

M

@Srbofil
Politika je Kurva i po koja evoluira brze nego sto mi ovde mozemo da iskucamo par recenica. Mozgovi na tome rade i na istoku i na zapadu i na Srednjem istoku! Ne mojte pokazivati manjak maste i kreativnosti time sto pisete. Moze lako da dodje vreme iznenada kada ce nam zakuvati i namerno dopustiti da reagujemo! Zasto mislite da postoje Mi-35, da se bore protiv korupcije u Srbiji, nvosadskih mafijoza, ili mozda NATO pakta?

Prvo, ovde ljudi greskom misle da neki moguci sukob Srbije sa NATOm podrazumeva NATO clanice iz komsiluka. To je uptavo poslednje sto ce se desiti u Evropi pre nekog treceg svetskog rata. To nikakvog smisla nema. Ako NATO odluci da nas zvizne, uradice to dve tri clanice u ogranicenom obimu. Dakle kljucnuce nas po zelji be mesanja nasih komsija. One ce samo da stoje neutralno i da navijaju za velikog vodju. To nije rat protiv Rusije.
jedini nacin da se uvuce Hrvatska u sukob sa Srbijom bi bilo u nekom mogucem razbuktavanju situacije oko Republike Srpske.

Sa druge strane Kosovo je tu da nas provocira, i neiscrpan je potencijal za to u kombinaciji sa svetskim silama koje uvek imaju nove ideje. Kako ce Kosovo ponovo biti upotrebljeno protiv nas videcemo.

Divljaci poput Haradinaja mogu da pokrenu nesto sto ni zapad nije osmislio uz pomoc Turske recimo.

Onda da vidimo ko kontrolise situaciju na terenu. Zapad ili neko drugi.
Dok se ne dogovore mi smo vec u vatrenom okrsaju hteli to ili ne, i tu pocinju da lete i krstarece rakete jer se zna koga ce braniti.

I

Da se još nadovežem, kompanije iz zapadnih zemalja su zadnjih godina uložile puno u Srbiju i iz Srbije povlače veliku dobit u svoje matične zemlje.
Bilo kakvim napadom na Srbiju, to bi stalo.
Kome bi to odgovaralo ?
To je i jedna od najvećih razlika u odnosu na 1999.

Također, da li komentatori prate da SAD velikim kompanijama jedne Njemačke najavljuje sankcije ako ne izađu iz suradnje s Rusijom oko Sjevernog Toka 2, da jednoj Turskoj uskraćuje F-35 radi nabavke S400, pa kako onda mislite da bi Srbija prošla bez sankcija (ovog ili onog tipa) da se odluči na nabavu sistema S400, i da bi ta nabava bila provedena do kraja ??

E

Sve i da dodje do neke intervencije, koju ova ekipa odgojena na lovackim pricama iz 90tih anticipira (a nigde veze s vezom), to bi se zavrsavalo kao u Siriji. Dakle imas ti i S-400 i svu tu preskupu viseslojnu/slojevitu skalameriju iz ruskih reklamnih brosura ali te gadjaju sa teritorija susednih drzava i ti ne smes da dejstvujes (po agresoru), jer on jelte nije usao u vas vazdusni prostor. Tako i Sirija, imaju S-300, zato ga ne ukljuce i skidaju izraelske avione iznad mediterana pred libanskom obalom?

S

Ja bi reko da je vise bilo misljeno na glavne sile nato saveza na prvom mestu Amerikanaca pa ostali uz njih sa sve komsijama. Nazalost americka vojska je postala vojska privatnika i njihovih interesa tako da nikad neznas sta se sete. Nijedna komsijska zemlja nebi se usudila za direktni sudar sa Srbijom, a itekako bi se umesali, samo je problem sto nesmeju prvi i sami, naravno to razmisljam u slucaju ponovo nekog iznuđenog rata. Srbiji neprijatelj moze jedino da bude Nato savez i njihovi puleni ili vanzemaljci, drugog protivnika nema. Da se razumemo Nato savez Rusiju smatra za neprijatelja, nas smatraju za ruske pulene prema tome situacija je jasna u kom pravcu treba da se naoruzamo i ko nam je pretnja.

K

Znači, ovaj mentalitet da bi svi u okruženju najradije napali Srbiju, samo da eto mogu i da Srbija nije tako močna, je potpuno poremećen. Ljudi moji, da itko od srpskih susjeda uopce ima u primisli želju za invazijom na Srbiju, pa valjda bi barem okvirno pripremao svoje oružane snage, doktrinalno, formacijski i tehnički, za neki imalo slični poduhvat.

Ali eto, valjda samo nekim čudom, ili isključivo zbog njihove spektakularne gluposti, sve te zemlje koje bi eto zlurado na Srbiju skočile samo kad bi mogle, svoje oružane snage održavaju na striktno defenzivoj, rudimentarnoj spremi i broju, i tu i tamo uvjezbavaju samo neke kontingente za potporu svojim velikim saveznicima u njihovim interkontinentalnim imperijalnim avanturama. Naivci poput mene bi rekli da je to zato jer nikome u regiji ne pada napamet ikoga u bilo kojem trenutku napasti iz bilo kojeg razloga, ali vidim da su mudrije glave u stanju vidjeti “bolje”.

S

@Milos77
Imali smo 2004. duplo vise vojnika pod oruzjem i mnogo vise tehnike nego sada pa nismo nista uradili.
Nasa intervencija se moze desiti samo ako dodje do nekog backdoor dila sa Amerikancima i nikako drugacije, a u tom slucaju, lako ce se resiti sve i bez S-400. Jednistavno imate primer 90ih, dzabe sto smo mi imali 5x “jace” oruzane snage, kada je druga strana imala mocnije saveznike, necemo valjda opet istu strategiju koja se pokazala kako ne radi? Mozemo gladni da budemo, ali nikad necemo kupiti dovoljno oruzja za odbranu od njihovih saveznika, dakle moramo im preoteti saveznike. E to je mnogo mocnije nego svi PVO sistemi koje bi ne znam kojim kreditima gladovali da otplatimo i koji opet ne bi bili dovoljni.

m

@Igor M.
Samo delimično si u pravu kada kažeš da je „Svaka zemlja koja je napadnuta od neke druge strane, napadnuta je ne zbog ispucavanja viška oružja, nego zbog resursa koje je držala, bilo teritorijalnih, bilo energetskih, bilo materijalnih.“
Ovakvi sukobi, kao što je bio 99. na ovim prostorima nastaju isključivo zbog strateških interesa a ne zbog resursa. Strateški interesi mogu uključivati resurse ali nisu limitirani na iste. Npr. razmeštaj 50 000 neraspoređenih vojnika iz Ramnštajna može biti jedan od njih. Dobija se poprilično veliki kontigent kome treba produžiti mandat a samim ti i izdvajanja za vojsku, tim kontigentom se dobija još nešto, osiguravanje izvesnih strateških pozicija, pa tek onda ide ovaj drugi momenat. Nismo mi Irak pa da nas rokaju zbog cene nafte.Mi ne raspolažemo resursima koji bi bili prelomna tačka u donošenju takve odluke, mada raspolažemo sasvim dovoljnom količinom da se nabaci malo rude pride, onako uz put… i još neka fabrika da se uništi, ima ko će tu da uleti kada se krš rasčisti..to sve zbirno daje jedan veliki plus za rokanje.
Takođe Sirija… nije tu stvar resursa koliko je stvar kontrole tog dela sveta, opet iz nekih njihovih strateških interesa, a ako se jednog dana ogrebu za nešto nafte pride, onda super.

S

Nenade, povijest nas uci da bilo koja agresorska vojska nije uspjela dugo izdrzati na ovim prostorima. Njemacka je imala snage 4 godine ostati a bili su najjaca masinerija na svijetu. JNA je uzela ulogu agresora 91 i isto je izdrzala 4 godine. Dakle ako 91 nisu uspjeli doci do zagreba a isli su protiv slabo i nikako naoruzanih jedinica sigurno ne vidim nacina kako bi to uspjeli danas ili sutra. Svaka napadacka vojska ce na ovim prostorima imati lokalno stanovnistvo protiv sebe i pitanje je vremena kad ce biti porazeni. Hrvatska i BIH su imali sansu ugasiti RS 95 ali je zapad rekao ne. Dapace amerika je zaprijetila udarima po RH i BIH ako se operacije ne zaustave i pristupi Daytonu. I tako je rat zavrsio. Sanse da HV udje na prostor Srbije ili RS su nikakve. Dok god Srbija ne predstavlja prijetnju stanovnistvu ili teritoriji RH nema teorije da dodje cak ni do sukoba niskog intenziteta. E sad, ajmo napraviti mali experiment. Ajmo se maknuti od 41 i 91 jer veliki broj glava je zapeo tamo. Ja sam prozivio 91 u Dubrovniku i na svojoj kozi osjetio sto je bilo i kako je bilo i koji ljudi su zavrsili u konc logorima i kako danas zive i nose sa time. Imamo sansu pruziti ruku jedni drugima i ostaviti rat i ratovanje iza sebe. Treba biti spreman na najgore ali raditi sve da do toga ne dodje. Sa retorikom iz 41 i 91 svi idemo prema tome da cemo opet radi necije idiotske politicke vizije prolit nevinu krv na obje strane.

Q

@K
Kad pogledaš zadnji vijek i da su Hrvati, Mađari, Albanci, Bugari, Turci ubili 5 mil. Srba u više različitih navrata, čovjek zaista zapita ko je poremećen.
A ovi iz naših redova što se pitaju za šta će nam vojska i priče svejedno ne možemo protiv takve sile , nek se stide svojih predaka.

д

Znači, ovaj mentalitet da bi svi u okruženju najradije napali Srbiju, samo da eto mogu i da Srbija nije tako močna, je potpuno poremećen. Историја је учитељица живота , у не тако давној прошлости све суседне земље уступиле су своју територију за агресију на Србију .То се десило само пре 20 година. Сада ти мени објасни шта се Хрватске,Словеније,Бугугарске или Мађарске тиче Србија, косово албанци.Мислим конкретно да ми објасниш без флоскула типа људска права,међународна заједница,демократија ,стандарди и сл. Лично никада не би био сагласан да се територија Србије уступуи за напад на било коју суседну државу без обзира на разлог. Не желим да се мешам у унутзрашње ствари других држава у којим немам никакав интерес и то је један врхунски јадан и бедан потез.

D

@Elasticni oblak

A na kojim si pricama ti odgojen kad mozes da napises da Srbija ne bi smela odgovoriti na gadjanje iz susednih drzava, jer eto sused nije usao u srpski VaP?
Sta kao, sedeli bi skrsenih ruku i hvatali granate i rakete rukama?
Mislis ako je neka drzava u Nato-u da moze tek tako da napada koga pozeli, a da napadnuti ne uzvrati. Malo sutra!
Na svaku ispaljenu granatu i raketu dobili bi 10 puta vise sa druge strane, pa makar bio 100 puta u Nato-u.
A ako mislis da ce Nato napasti Srbiju zato sto je pre toga neka Nato clanica napala Srbiju onda definitivno ne znas o cemu pises.

I nemoj porediti Srbiju i Siriju. Sirija je u ratu godinama.
Izraelci u Siriji gadjaju Irance, verovatno uz precutnu saglasnost Rusa jer ni Rusima ne odgovara jako iransko prisustvo i uticaj u Siriji.
Na drugoj strani to o cemu ti pises, gadjanje Srbije bez ulaska u srpski VaP, je odlican recept ako zelis rat sa Srbijom.

D

@ дане

Ne zabadaju nos samo u unutrasnje stvari Srbije. Zabadaju ga i u Republiku Srpsku i Federaciju, daju sebi za pravo da komentarisu izborni sistem susedne drzave BiH.
Dokle ide ta drskost i bezobrazluk videli smo posle izbora u C. Gori kada je pobedila opozicija. Tada smo slusali i citali kako je u C. Gori pobedila pro-srpska opozicija itd.
Pazi molim te Crnogorici se drznuli da smene vlast na izborima, sram ih bilo kao su samo smeli, trebali su prvo da traze dozvolu od suseda.
Takodje, tu je i ona prica o ‘malignom ruskom i kineskom uticaju na ovim prostorima’, aludirajuci na Srbiju koja ima dobre odnose sa te dve drzave.

Ali kao sto napisah iznad, posto imaju skromne ofanzivne kapacitete i samim tim ne mogu da nas ugroze vojno, onda im jedino preostaje da rovare po susedstvu i zabadaju nos tamo gde mu nije mesto.

M

@Srbofil
E sad vec govoris realnije. Nasa intervencija ce se NARAVNO dogoditi sa nekim polu odobrenjima, izgovorima i pa cak i pritiscima da regulisemo frku na granici inace cemo biti jos vise krivi. Tako te i uvuku u rat. Naravno tu su divljaci koji ce da brljaju tudjom krvlju a njih moze da podrzava i Erdogan recimo, ili neki šeik tamo bez dozvole amerike! Onda dodje do eskalacije i kreten kao Bajden ili Tramp, ili neki sledeci napravi odluku uz pomoc svojih nagovaraca da malo vaspita i demonstrira ko je gazda. Da zvanicno zaustavi sukobe i uspostavi mir

To se ve moze izbeci ali samo ako se ima dve stvari. Pametna politika i opasan PVO da oupste imas sanse za pregovaranje. Respektabilan PVO ce biti i ostati jos dugo politicka karta za odvracanje sukoba i za malo vise sanse za pregovarackim stolom. Ali mora biti nov i PVO za to. Ne stari „dokazani“ sistemi.
naravno da nijedan PVO nece sacuvati Srbiju od masovnog napada danas tipa 99-ta, ali ja smatram kao i ti da do takvog nece doci.

D

@ Sivi

JNA nije bila agresorska vojska, ta vojska nalazila se u svim Jugo republikama od kraja drugog svetskog rata.
To sto su neki preko noci proglasili JNA za ‘agresorsku vojsku’ u rangu je onih ISIL-ovaca koji su proglasili sirijsku i iracku armiju za agresorsku i nevernicku vojsku.

Druga stvar, valjda znas da se JNA povukla iz svih Jugo republika pocetkom 1992. godine, tako da ne znam o kojih 4. godine rata sa JNA pises.

Sto se tice Zagreba, tenkovi i ne samo tenkovi bili su svo vreme stacionirani blizu Zagreba. To sto nije uvedeno vanredno stanje jedini je razog zasto se nije uslo u Zagreb, nego se iz njega izaslo tj. izvuceno je ono sto se nalazilo u samom Zagrebu.

Sto se tice gasenja Republike Srpske, pa nije da niste pokusali ali ste dobili po nosu gore na Uni, Savi i zaustavljeni na svim pravcima.
Hrvatska u to vreme nije mogla da udje u Istocnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem, kamoli da ugasi Republiku Srpsku koja je imala preko 100.000 vojnika pod oruzjem i VJ koja bi u svakom momentu mogla da udje u rat ako bi VRS pocela da gubi.

A te price kako su Amerikanci pretili bombardovanjem Hrvatske i BiH ako se ne zaustave su izmisljotine Domazeta Lose, koji je poznat po lovackim pricama.
Istina je da su Hrvati i muslimani napravili odredjene uspehe zahvaljujuci upravo Americi i Nato-u koji su bombardovali polozaje VRSK i VRS. Na drugoj strani, Ameri i Nato ne bacise ni petardu na polozaje ABiH i HV. I sad je tesko zakljuciti kome su Ameri pomogli, a kome odmogli.
I sam Ricard Holbruk rekao je na sastanku sa generalom Mladicem u septembru 1995. godine: “Ako odbranite Republiku Srpsku, imacete je“.
I odbranilu su je!

P

Mrle
Jeste, bila je ambasada NDH u Beogradu, vlada Milana Nedica ulagala je napore u spadavanje srpskog zivlja koji je uspeo da uzbegbe uz NDH. Tadasnjoj nemackoj saveznici to nije bio problem, Srbija je bila okupirana. A evo preko 70 godina i dalje se negiraju pocinjeni zlocini kojih su se italijani i nemci zgrazavali. Zato imate trgove, ulice, institucije nazvane po duznosnicima tog vremena. Da li je bio neki veci sukob da se niste branili od srpskih civila?
A o vitezovina pilotima izginulim tijekom raketiranja izbeglicke kolone vredi li trositi reci i vreme. Tradicija vam je na mestu.
A nemali broj puta ovde se pisalo o geografskom isceznucu nedobog novog agresora.
Da se vratimo u regionalnu dominaciju ni sa cim, to je zabavnije, obaranje srbijanskih orlova, zastarelosti i neefikasnosti srbijanskih sustava zemlja zrak, nedostatak nabave modernijih sustava za kopnenu vojsku…

I

@Drina,

„zaustavljeni na svim pravcima“ ?
„ako bi VRS počela da gubi“ ?

Ajde prouči dobro ovu kartu:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Maestral#/media/Datoteka:Western_bosnia_fronts.png

VRS je od 11/1994 do 10/1995 izgubila otprilike pola (možda i više) teritorija kojeg je držala zapadno od koridora Brčko.
Nakon toga se ova plava mrlja s juga prestala primicati Banja Luci jer je hrvatski politički i vojni vrh pravilno zaključio da pokušaj zauzimanja Banje Luke nema nikakvog smisla, jer previše bi ljudi izginulo za ništa, jer Banja Luka bi u svakom scenariju neminovnog kasnijeg mirovnog sporazuma bila vraćena Srbima. Nedugo nakon zaustavljanja vojnih djelovanja je Daytonskim sporazumom dogovoreno da se hrvatsko-bošnjačke snage povuku sa ovih plavo-zelenih prostora natrag iza žute linije koja je postala granica RS.

VJ je imala 11 mjeseci da se uključi dok je VRS sustavno gubila teritorij. Nije se uključila.

E

@Drina

Ne ulazim ja u to ko ima moralno pravo na ovo ili ono nego sam uveren da se nece moci/smeti. Zasto 1999. nisu gadjani vojni ciljevi na teritorijama zemalja koje su ucestvovale u agresiji na SRJ? Nije se smelo, niko nije imao hrabrosti za takvu eskalaciju. I sad, sta bi bio scenario nekog buduceg hipotetickog sukoba za koji se vi ovde uslovno receno spremate (a ja verujem da je nemoguc)? Pa recimo Ameri vas zaspu krstarecim raketama, pa krenu da rade stand-off napade avijacijom uz granicu? Da li bi Srbija zaista sa S-400 dejstvovala po ciljevima visoke vrednosti (dakle i AWACS, tankeri itd. ) nad teritorijama susednih drzava?

D

@Elastični oblak

Vojska ni jednom tokom rata ’99-e nije dobila naredjenje da napada ciljeve u susednim drzavama, cak ni Albaniju (iako su u par navrata radili VBR-ovi po polozajima albanske artiljerije na teritoriji Albanije).
Dakle, politicka odluka. Da li je ispravna ili ne, o tome se moze diskutovati.

Sto se tice nekog novog sukoba, odakle vama ideja da ce Amerika napasti Srbiju?
Ja ovde nisam pisao o Americi vec o napadu nekog iz susedstva.
Imace Amerika mnogo vecih problema oko Irana, Kine, Rusije, S. Koreje itd., a ne da se zamlacuju oko Srbije samo zato sto bi neko iz susedstva voleo da vidi kako Amerikanci zasipaju srpske gradove.

Cak i da nas Amerikanci napadu ne vidim zasto ne bi smeli da gadjamo Avakse, tankere itd. da imamo cime?
Kad si napadnut logicno je da se branis, nemas drugu alternativu, bez obzira ko je agresor.
Ja nisam raketas, ali hipoteticki ako bi doslo do toga o cemu pisete sa apetitom bih otresao i Avaks i tanker ako mogu i imam cime.

Na kraju krajeva, sve to o cemu pisete malo je verovatno danas.
Nemoguce je zato sto zapad vec godinama vristi o tobozne ruskoj agresiji koja samo sto nije pocela.
I sad zamislite situacija, Amerika koja vristi da ce Rusi napasti ovog ili onog napadne Srbiju? Time bi pucali sami sebi u nogu.

Druga stvar, sta cemo ako recimo Rusija krene da zasipa Balticke drzave, Poljsku, udje malo u Ukrajijnu, Kinezi malo na Tajvan po istom scenariju koji vi prizekljujete Srbiji?
I oni mogu da napadnu koga pozele, a da ih niko u tome ne moze spreciti osim ako ne zeli da izazove treci svetski i nuklearni rat.
A to je spirala koja ceo svet moze odvesti ko zna gde.

Dakle te americke avanture iz ’90-ih i sa pocetka 21. veka, kada su suvereno vladali svetom i odlucivali o svemu bez da su ikog pitaju za bilo sta, danas tesko da bi prosle.
Rusija vise nije u rasulu, Kina takodje.
A ni americki saveznici nisu bas radi da ratuju za pitaj boga cije babe zdravlje.
To se videlo na primeru Iraka kada su neke Nato drzave povukle svoje vojnike nakon iranskog raketiranja americke baze.
Ili recimo Iran, kad je bila ona frka oko Ormuskog moreuza, pored Amerike koja je tamo prisutna jedino su Britanija i jos jedna ili dve drzave poslale nekoliko brodove u persijski zaliv.

Razumem da neki zale za tim vremenima, ali ovo nije ni 1991. ni 1995. ni 1999. godina, vec 2021.
Srbija danas nije izopstena iz ostatka sveta. Takodje, ne treba zaboraviti i ekonomski aspekt, sta ce da gadjaju Ruski NiS, Italijaski Fijat? Pogledajte koliko su novca drzave iz EU investirale u Srbiju i bice vam jasno da je danas tako nesto skoro nemoguce.

M

@Igor M
Da i vama odgovorim mada sam vec sam donekle iznad odgovorio.

Ne, naravno da ne mislim da ce Srbija tek tako da predje u NATO teritoriju zvanu Kosovo u kakvom je stanju juce i danas. Ja govori o promeni situacije (koja je neminovne) koja moze da se desi na mnogo nacina a koja lako moze rezultirati u konfliktu i pucnjavi koju ce opet oni najgori pokusati da potpale i iskoriste protiv nas.
Naravno da ce nas namamiti unutra.
Moze lako da dodje do ozbiljne frke za vreme uspostavljanja nekih novih ugovora oko novih granica recimo.
Mogu da se uspostave cak i neki bolji odnosi gde ce nasi mnogo vise ulaziti i izlaziti iz Kosova sto se naravno nekima dole nece svideti.
Nato snage tamo dole mogu da ignorisu i dozvole mnogo sto sta po nekim novim ali nejasnim ugovorima!

PVO koji moze da odbrani napade od dronova i ogranicene napade krstarecih raketa dok u isto vreme stavlja u opasnost avione na 100-150km i(ili 200-300km) je veliki adut za resavanje nesporazuma pre pocetka raketiranja ako pametno vodimo politiku i pregovaramo dok ovi drugi divljace.
Slazem se da se tip rata protiv Srbije obima 1999 nece desiti verovatno vise nikad. Ako bi se i desio, NATO bi zabranio ikakve napade iz NATO zemalja koje se grance sa Srbijom zbog vise razloga, ali najvise jer ne zele rasplamsavanje rata na ludom i klimavom Balkanu ponovo. Niko to ne zeli. Nemamo mi para za to. Isto zato ni Srbija ne bi gadjala zemaljske ciljeve van svojih granica nego iskljucivo agresorske rakete i letelice. Ni helikopter u Hrvatskoj ili Bosni ne bi pipnuli da se nadje na nisanu ako 100% ne leti u napad na srpske polozaje.
Pozdrav🍻

D

@Igor M.

Nisam rekao da zdruzene hrvatsko-muslimanske snage potpomognute Nato-m nisu napravili odrednje uspehe, pogotovo u zapadno-krajiskim opstinama.
Odgovorio sam komentatoru iznad na njegovu tvrdnju da su HV i ABiH mogle da ugase R. Srpsku 1995. godine.

Vec tada je svima bilo jasno da Srbima nece pripasti 70% BiH, samo politicari nisu znali kako narodu objasniti da ce teritorije koje su uspesno branjene 4. godine pripasti drugima (kao sto je bilo i sa delovima Sarajeva koje su drzali Srbi), zato je glavnica vojske i tesko naoruzanje povuceno i pre nego sto ste napali.

Vasa vojska je veoma brzo napredovala jer nije bilo skoro nikakvog otpora, sve dok niste dosli do srpske vojske.
I onda ste zaustavljeni na svim pravcima.
U Novom Gradu, zatim u Prijedoru, Kostajnici, Dubicu, Gradisci, Manjaci itd.
Nakon toga dolazi do stabilizacije fronta i pregovora koji ce rezultirati podelom BiH na 51/49%.

Dakle nije politicki vrh Hrvatske zakljucio da pokusaj okupacije B. Luke nema nikakvog smisla, nego jednostavno vise niste mogli napred, jer Vojska nije povucena kao u Krajini i zapadno-krajiskim opstinama.

Da je R. Srpska bila pred slomom VJ bi definitivno usla u rat iz prostog razloga jer Milosevic posle pada Republike Srpske Krajine ne bi opstao na vlasti da je pala i Republika Srpska.
Ali posto je VRS uspela da zaustavi napredovanje hrvatsko-muslimanskih snaga za tim nije bilo potrebe.

D

Niko na Balkanu nema ikakve ofenzivne sposobnosti a nemaju ikakve sposobonsti da odvracaju jaceg portivnika ala Italiju i Grcku a kamoli Ameriku ili Rusiiju . Cak komedija Rumunskog RV sa 17 F-16AM/BM I 20-ak MiG-21MF nije ikakva sila.

Srbiji je i dalje najveca prijetnja NATO/Amerika i najvjerovatnije oko pitanja Kosova (i manjem smijeru Ruskih odnosa sa Srbijom).

A u Americi se vratila vanjska politika iz starih dana. Trump nije imao ista protiv Srbije, ali Biden i dalje misli kao da je Hladni Rat.

K

Ma meni je samo drago da je svaki široko percipirani srpski poraz ili neuspjeh u biti objektivno jedna velika srpska uspješnica, samo to nikome nije jasno. Čak i ako ih zadese porazi, to u biti nisu porazi Srpske vojske, nego nekih drugih, inferiornijih skupina. Da je VJ kojim slučajem ušla u rat i bila poražena, ni to vjerojatno ne bi bila „prava“ srpska vojska, i ne bi joj se pjevali hvalospjevi na kakve se zna naići u ovim komentarima. A i da je RS ugašena kao RSK, njihove oružane snage bi vjerojatno također magično prestale biti „srpska vojska“, i naglo se narativno transformirale u raznoliku hrpicu slabo naoružane nejači – kao što se to dogodilo sa SvK.

Nema tu argumentirane rasprave ili racionalnosti. Ove priče koje se tu šire su samo najnoviji primjer popularnog nacionalističkog narativa da „nije vojska izgubila rat, nego su nas političari izdali“. Baš krasno se to ide putevima međuratne Njemačke.

E

>> Nisam rekao da zdruzene hrvatsko-muslimanske snage potpomognute Nato-m nisu napravili odrednje uspehe

Odredjene uspehe? Haha, covece, VRS je na zapadu izgubila celi 2.KK i sve opstine osim Novog, Prijedora i Banjaluke. Pokusaji konsolidacije fronta i vracanja S.Mosta i Kljuca zavrsili su se neuspehom. Da nije potpisano primirje pitanje je da li bi se (i koliko dugo) BL i PD odrzali jer je inicijativa bila na strani neprijatelja.

S

Ja cu samo reci: azerbejdzanski scenario.

I

Drina,
Nije te bilo dugo, falili su nam tvoji objektivni komentari;)), sjecam se kako si nam svima objasnjavao kako ce Azeri dobiti po nosu od Armena i kako nemaju nikakvih sansi protiv istih. Rat u Bosni je na srecu zaustavljen jer NATO zapovjednici nisu vjerovali Bosnjacima i Hrvatima da nece iskoristiti ocit metez u tadasnjoj vojsci RS i uraditi iste stvari sto su Srbi radili na pocetku rata. Tvoja prica je donekle istinita jer VRS je uspjela zaustaviti ofanzivu HVO i Bihackog korpusa u Zap. Bosni medjutim Alija je glavninu svog najaceg korpusa(Tuzla) uspio prebaciti na pomenuto ratiste. Potom su ABIH uz podrsku HV topnista i helikoptera jako brzo poceli napredovati prema Banja Luci.

R

Drina,
omaši ti ceo fudbal

G

@Elastični oblak
Tastere na sirijskim S 300 drže Rusi od kad su im ovi greškom oborili Iljušina iznad Sredozemlja. Sa Izraelom se ne ulazi u otvoren konflikt jer imaju ratno stanje u zemlji i još bi im samo falilo da se i s Jevrejima pokače.
Bolje bi ti bilo da se prvo raspitaš o situaciji na terenu pre nego li kreneš da lupetaš i prosipaš pamet ovde.

S

Eto ideje za sledecu SDPR maketu: BOV Milos sa 4 kontejnera sa RLN-IC raketama.

Odgovori
P

pre bi isle na kubov slo, umesto r-73

V

@Stohko Pa takvo sredstvo i jeste cilj razvoja RLN-IC uz Pasars.

S

@Vesko
Pa nemamo.
Imamo neki eksperiment sa kamionom sa jednom raketom umesto topa, kojom je gadjana svetleca mina.
I posle toga nismo vise nista ni videli ni culi o RLN-IC.
A isto tako smo culi da ce na PASARS montirati Strelu 2m, Iglu i Mistral., pokazno smo i videli prisrafljenu Strelu , ali se od toga nije dalje odmaklo, sem propagandnih prica da Strela ponovo ima svrhu jer njom mozemo da gadjamo dronove (sto se ispostavilo dai nije bas istina pa su se ucutali). Mistral jos uvek stize, samo sto nije, ove ce godine, mada je svima jasno da je njih naruceno premalo za bilo sta.
I kao sto napisah, vreme je za novu moderniju SDPR maketu.

V

Naeuceno je 18 lansera Mistrala(koji moze da nosi 2 rakete).To je dovoljno da se opremi 18 vozila sa tim sredstvom.Broj narucenih raketa je mali oko 50,valjda ce toga biti vise.Onaj lanser sa 4 igle je takodje dobro rjesenje kao sistem kratkog dometa.Nista se kod nas ne razvija slucajno a da neko drugi to ne radi,eto i Francuzi razvijaju top 40 mm sa rasprskavajucom municijom,Rusi rade na topu 57 mm.Ameri svoje brodove opremaju sa CIWS baziranim na topivima 30 mm kao ovo sistemima kratkog dometa.Ako mi ne znamo mozda oni znaju da to ipak nisu losa rjesenja.E sad moze li to brze,sa manje medijske pompe da se radi svakako da moze.

G

Realnije je da idu kontejneri na Fapovu šasiju nego li na Miloša. I Spyder isto nudi integraciju svojih kontejnera na raznorazne kamionske platforme od Mana, Tatre, Tate itd.

E

Pohvala za tekst i jedno off topic pitanje za autora:
Koliko je ovo realna simulacija:
https://sites.google.com/site/samsimulator1972/home

Odgovori
Z

@Ed

Iako postoje određene stvari koje nisu potpuno realne, moram reći veoma dobar simulator. I sam sam imao prilike da „probam“ gotovo sve sisteme PVO koje imaju u simulatoru, ali u teoriji (nisam igrao, jer mi grafička na lap topu ne podržava) čitajući tutorial (uputstvo) i zadavajući sebi neke „zadatke“. Čisto da pokušam da dokučim borbeni rad posada u kabinama sistema PVO, pogotovo onih sistema koje mi nismo imali. Najviše mi se dopao sistem 2K11 Krug, a ubedljivo najkomplikovaniji je sistem S-200.

D

Sve se na kraju svodi na politiku. Ako hoćemo da ostanemo vojno neutralni treba da kupujemo rusku PVO tehniku. Ukoliko odlučimo da pristupimo NATO onda možemo razmatrati izraelsku tehniku. U tom slučaju SPYDER-MR je prava mera. Uzgred, bilo bi dobro da Zoran napravi analizu kineske tehnike koja bi odgovarala srpskim potrebama kako za teritorijalnu tako i za trupnu PVO.

Odgovori
Y

Upečatljivo je nekoliko stvari kod izraelskih pvo sistema (koje možda imaju i sistemi drugih zemalja, ali meni to nije poznato), a to su:
– mogućnost predviđanja / proračunavanja putanje, a time i selekcije ciljeva na koje se dejstvuje
– poveći borbeni komplet
– ideal preciznosti primenom čistog kinetičkog udara na ciljeve (bezbednije za upotrebu i štošta drugo)…
Laički – pošto se pominje NATO okruženje – nama u hipotetičkom sukobu sa njima ne bi bio od pomoći ni mix najskupljih i najnovijih sredstava različitih proizvođača, ali to ne znači da se ne treba kvalitetno podnoviti…
Međutim, pun pogodak bi bio ako bi i sami uspeli da razvijemo nešto adekvatno našim potrebama (Izraelci su većinu navedenih stvari napravili zbog učestalih masovnih raketnih napada na njihove gradove) i integrisali sa proverenim stranim sistemima.
Ciljevi su konkretni ali različiti i tome bi valjalo prilagoditi i sredstva protiv njih – kao što su i Izraelci uradili – uvažavajući i ekonomske i standarde efikasnosti…
Rakete – balističke i krstareće – avioni, helići, BPL i sl. su nastavak tehnologije nastale još tokom 2. sv. rata…

Odgovori
Y

Umalo da zaboravim – kruži priča da su Azeri Iskanderima „privoljeni“ na primirje par dana nakon njihove upotrebe, ali i da je bar 1 od Iskandera oboren sistemom Barak-8.
Iskander je, inače, jako teško obarati zbog specifične putanje pa ga valjda zato nazivaju i kvazibalističkom raketom.
Dobri su izraelski pvo sistemi – mnoge su razvijali u saradnji sa Amerikancima (koji baš i nisu nešto zainteresovani za njih), a da li bi i šta mi mogli da pazarimo od njih – to je zaista pitanje za struku – ali bi se verovatno štošta našlo, bar u segmentu odbrane od raketiranja…

G

Samo Spyder i Barak 8 dolaze u obzir. Gde god ima inkorporirana američka tehnologija bežati od toga glavom bez obzira. Primer Hrvati i izraelski F 16.

S

Tehnicki za bilo koga bi najbolje bilo S-400+prateci sistemi, ali to finansijski i politicki za nas nije izvodljivo trenutno na zalost. To smo trebali pri rodaji NISa da kompenzujemo, sad ne vredi.

Sa Izraelcima bi izbegli bilo kakav politicki pritisak iz SAD i EU, a dobili bi koliko-toliko ono sto trazimo sa tehnicke strane, samo opet nema novca za to. Dzabe pisemo/pricamo, zaboravite bilo kakvo ozbiljno ulaganje u RViPVO jer ga nece biti, za 10 godina se to sve polako gasi.

Za vojsku treba ekonomija poput Madjarske, ne ovo.

Odgovori
д

Ко зна шта ће бити за 10 година, да ми је неко рекао 1980 да ће се СССР распасти без испаљеног метка не би веровао , или да ми је неко рекао 2000 да ће кина бити прва економија света не би веровао, да ми је неко рекао 2015 да ће доћи до оваквих сукоба у САД не би веровао. Да ми је неко рекао 2018 да ће се појавити неки вирус са изизетно ниском стопом смртности и да ће пореметити цео свет не би веровао.Tehnicki za bilo koga bi najbolje bilo S-400+prateci sistemi, ali to finansijski i politicki za nas nije izvodljivo trenutno na zalost. To smo trebali pri rodaji NISa da kompenzujemo, sad ne vredi. Само треба наћи будалу која би нам то дала за пропали,покрадени и избомбардовани НИС.

T

Zasto bi se pobogu RVPVO gasio 2030. godine, kada BDP Srbije bude na oko 100+ milijardi $? Ako se nije ugasio 2000. kada je BDP bio 8 milijardi zasto bi tada? Svasta ..

Z

@Dane

Svaka čast Dane na trudu! Pola komentara na latinici, pola na ćirilici….. ;)

S

@дане
U pravu ste vi, moze biti raznih iznenadjenja na globalnoj sceni, samo neke stvari su ocigledne. Pri raspadu SSSRa je ipak izbilo nekoliko gradjanskih ratova, (nadam se)poslednju epizodu jednog od njih smo imali prilike nedavno da gledamo, Kina nije „prva ekonomija sveta“ niti ec biti nego je to Amerika, a raznih sukoba je bilo po SADu i mnogo gorih 60ih, 70ih, 90ih, samo niste upuceni pa niste ocekivali. Iznenade se uglavnom oni koji ne obrate paznju na vreme(kao politicari Jugoslavije).

Ono sto je cinjenica i oko cega nema potrebe raspravljati je da ce ti sjajni ruski sistemi biti sve skuplji jer su 1. sve bolji i 2. Rusija vise nije u raspadnom stanju kao 2000ih da deli dzabe tehniku(pogledajte samo cenu SU-35 za Egipat pa uporedite sa cenom prvih SU-30 za Indiju), a nas BDP sve i da raste sa nekih solidnih 6-8%(sto evo 14-15 godina nije uspeo) nece biti dovoljan da 2030-35 zameni svu tehniku koja dodje na zamenu i ne treba vam vidovita Zorka da vam to kaze, jer je ocigledno. Minimum 4 diviziona raketne PVO, 40 borbenih i skolskih aviona, sva borbena oklopna vozila, transportere, skoro sva inzenjerska vozila, skoro svu logistiku, da se renoviraju skoro svi objekti, infrasruktura….jedino ce helikopteri biti osigurani, a cene znate i sami.

Ili ce nesto radikalno u ekonomiji da se promeni ili ce nasa vojska 2030ih poceti vise liciti na vojsku Hrvatske, nego na ovo sada sto imamo.

D

@ Zoran Vukosavljević

Nisam njegov advokat, ali on tako duze vreme radi.
Na latinici je deo teksta koji citira, u ovom slucaju Srbofilov komentar, a na cirilici je njegov odgovor na citirani deo.

B

Srpska ekonomija nominalno moze vrlo lako da raste 6-7%. Dovoljno je da ostvari rast od 4% i inflaciju od 2% uz fiksni kurs.

д

Srbofil
Kina nije „prva ekonomija sveta“ niti ec biti nego je to Amerika Кина је прва сила у непрестаном и константно успону имају највећи кумулативни раст економије у историји већ сада имају јаку средњу класу и јаку унутрашњу тражњу (просечна плата у кини је 900 евра), a raznih sukoba je bilo po SADu i mnogo gorih 60ih, 70ih, 90ih, samo niste upuceni pa niste ocekivali. На овом основу никада није било сукоба никада се у америци нису рушили споменици очева оснивача и нападала све оно што је Америку у историји чинило великом и никада није било веће економско раслојавање него данас. И ова ситуација са короном је показала колико је америка у суштини слаба држава , а сети се само поплаве у Луизијани.

Ili ce nesto radikalno u ekonomiji da se promeni ili ce nasa vojska 2030ih poceti vise liciti na vojsku Hrvatske, nego na ovo sada sto imamo. Овде се цело време прича да је у Хрватској супер економска ситација па мисада ништа није јасно.

S

@дане
Ja vam lepo kazem bilo je, ali vi niste upuceni. Ne, Kina nikako nije prva ekonomija sveta. BDP im je i dalje skoro duplo manji od SAD, a imaju 3x vise stanovnika, nije za poredjenje uopste, 900$ nije ni nedeljna plata u Americi. Da ne pominjemo politicki uticaj po svetu, projekciju vojne moci, kontrolu monetarnog sistema itd. Kina fakticni i nema saveznike, za sad je Amerika u ligi za sebe. To cinicno i snishodljivo „razlaganje“ nece promeniti cinjenicno stanje. Kada Kina bude bila glavni geopoliticki faktor u Evropi sa vise desetina vojnih baza i celom Evropom u svom vojnom savezu, onda cemo moci na njih da se oslonimo. Sve to „globalno“ nije isto kao ranije, ali lokalno kod nas….znamo vrlo dobro da jeste.

Hrvatska ekonomija i standard jeste duplo bolji nego nas, bukvalno okruglo duplo, ali sa skoro duplo manje stanovnika, to u pogledu finansiranja oruzanih snaga gde se gleda bruto utrosak dodje na isto. Oni su digli plate MO na ustrb modernizacije i obuke, a mi se opremamo i vezbamo na ustrb plata(plata vojnika u VS je duplo manja od minimalca u Hrvatskoj, pa vi vidite sta je nasa realnost)….ni jedno ni drugo nije dugorocno resenje. Kada bi na ovaj broj stanovnika imali Hrvatski obrt po glavi, e to bi vec bilo nesto, bili bi u klasi Madjara, ali daleko smo od toga.

Znam ja da je to vama „rak rana“ zbog vase istorije sa tom drzavom, ali sta da radimo kad su „bolji“ u ekonomskom smislu. Izmisljati svoje vidjenje realnosti nam nece pomoci jer je to onda „nacionalni dnevnik“, a to koliko sam shvatio vam se ni malo ne svidja.

Da rezimiramo, za S-400 kojeg bi ja najvise voleo, novca nemamo niti cemo uskoro imati. Mozemo se resiti nacionalnih stadiona i svog moguceg bacanja para, opet nece biti dovoljno, da dignemo kredite ne mozemo, da dignemo vojni budzet na 2 milijarde ne mozemo, a i to bi opet bilo premalo. Ekonomiju imamo losu, a od trenutnih saveznika nam vojno nece biti mnogo vajde jer smo tu gde jesmo. Trenutno ekonomski zavisimo od EU, izlaz na more nemamo pa da se sirimo na alternativna trzista, bilo kakve sankcije EU bi nas sahranile, a od bilo kakve vojne intervnecije sa strane se ne mozemo sami odbraniti, niti ce nas drugi braniti.

Dakle, moramo traziti neka druga resenje i neki drugi put, jer ovako ne ide. Taj put ne mora biti „ulazak u NATO“ jer je to resenje bez resenja(ala Makednonija), ali nesto drugacije od ovoga mora. Alternativnu stvarnost, kad ce biti „doslo vreme da se Srbi svete“ necemo docekati, a nije ni zdravo takvo razmisljanje jer cemo se pretvoriti u ono sto ne podnosimo. Dakle cilj moze i treba ostati isti, ali put valja promeniti.

P

Evo moje malo mišljence :
-Kub sa RLN-IC koji bi imao nešto busterovaniji let od 12km koliko je domet RLN „Zvezda“ bez bustera jer RLN ima mogućnost gađanja do 8 km bez uključivanja radara direktno sa lansera (zbog infracrvene glave za samonavođenje ).
-A NEVU obogatiti mogućnošću da lansira sa zemlje rakete R-77 (infracrvene I sa radarskom glavom za navođenje )koje su kupljene uz MIG-29. MIGovi imaju ograničeno vreme trajanja koje je kraće od životnog veka R-77, a pomenute rakete mogu I sa zemlje da napadnu (do duše na od prilike 60 km-za 20 km manje nego kada se opale iz vazduha ).

Sa ovakvim smislom koji bi se usvojio to bi značilo da mi već imamo sve elemente I da nam za još neko vreme ne trebaju preskupi sistemi (dakle KUB sa RLN, Neva sa R-77 I FK3 ) pa ako nam neko pokloni i S-400 dobro dođe ;-)

Odgovori
д

PakleniVuk мој предлог да свим женама у Србији рођеним од 1955- до 1960 из буџета платимо липосукцију, повећавање усана и угрдњу силиконских груди, јер отаџбина се брани лепотом.

M

@PakleniVuk

Šta pričaš, pa sve se to navedeno moze lepo na PASARS staviti. Nema potrebe za modernizacijom starih pvo. Kad se MiG-29 penzionisu i te N-19 radare mozemo da stavimo na PASARS kao dopunske. Ima da lete R-77 ko Iron-Dome na steroidima bre@!
Dobro bi bilo da se dodaju buster rakete na sve navedeno pa da imamo teritorijalnu PVO od 200km+
.. mislim stvarno ne znam sta cekaju 😁

Z

@Miloš77

Pa ne vidim da je sve to baš tako smešno. Raketa V-V R-77 ima aktivnu radarsku glavu za samonavođenje. Ukoliko se na lanser Kuba ili Neve, montira nosač za ovu raketu, imaš mogućnost da usmeravaš raketu ka cilju. Kada njena aktivna radarska glava zahvati cilj, dobiješ signal „gotovost“ i ide „pusk“!
Pitanje je jedino koliko bi domet po daljini i visini imala lansirana sa zemlje bez početne brzine koju dobija kad je na avionu.
Šta misliš kako je kreiran sistem PVO NASAMS? On izgleda „atraktivno“ kada pogledaš konstrukciju, ali to je ništa drugo nego raketa V-V AiM-120 koja se na gore opisani način usmerava okretnim lanserom ka avionu i lansira.
Imamo primer rakete V-V R-27T sa IC samonavođenjem, koju Huti uspešno lansiraju na saudijske avione, na sličan način, i to čini se na „solidnim“ daljinama i visinama (nemam tačne podatke)…

S

@Zoran Vukosavljevic
Da, ali NASAMS je dobio namenski PESA nisansko-osmatracki radar, kao i softver, dok se radari poput N019M i prateci sistemi Neve i Kuba ne mogu meriti sa tom tehnologijom, steta je pariti tako skupu i slozenu raketu kao R-77-1 bez adekvatnih radara. I sami ste rekli za te stare sisteme kada su izlozeni jakom ometanju, da vam je ekran bukvalno isijavao kao da ce da eksplodira. Jeste ova digitalizaija dobra, ali to je i dalje frekventna modulacija kontinualnog talasa, ne radi imuplsno, ne moze da skace sa frekv. na frekv. ima mali broj fiksnih frekvencija rada, malu kanalnost po cilju, mogu misliti koliki je unutrasnji sum antene…u ostalom znate sve to mnogo bolje od mene.

Da je bar Zuk, pa da se i smisli nekako napajanje i softver, to bi bio nas MICA-VL ili Spyder samo sa boljom raketom.

M

@Zoran
Mozda da se ima plan i prototip za crane dane ako zatreba jer – da, moze da poleti i mozda i dosegne preko 60km sa Nevinim busterom,i onda R-77 nastavi sama da lovi cilj. Ali da li stvarno mislite da je to smer koji vredi analizirati ozbiljno, i u koji treba investirati vreme i novac? Ne verujem sam. Najvise me je Pakleni Vuk nasmejao time da nam malte ne nista drugo ne treba jer sve imamo :-).
Pa koliko tih R-77 misli da ce biti kupljeno da moze da sluzi za PVO? Ako uzmemo 50 komada za avione svaka nam cast.
Zezam se malo vise sa PASARS-om mozda jer mi se licno ne svidja ideja bez boljeg nacina otkrivanja ciljeva poput dronova bar. Protiv A-10 ili Su-25 se sigurno nece boriti, novije visenamenske nece moci da dohvati. Istina, tu su i helikopteri. Nadam se da ce se izvoziti bar da se isplati donekle.

Z

@Srbofil

Tako je. Ometanja budu nekada veoma snažna da se jednostavno ne može na pokazivaču ništa razaznati.

Međutim modernizacijom RStON-a na Kubu i ugradnjom dnevno-noćnog TV/ termovizijskog senzora sa laserskim daljinomerom, možeš donekle „doskočiti“ tim i takvim situacijama.

Jeste da se domet otkrivanja i predaje cilja snižava na oko 20-25 km po daljini, a daljina lansiranja verovatno na cca 15-18 km, ali baterija je pasivna sa principom lansiranja „fire and forget“ i višekanalna po cilju (pretpostavljam realno 2-kanalna za ciljeve na bliskim azimutima i unutar dometa po daljini).
Za veći broj ciljeva istovremeno, bio bi potreban radar sa elektronskim skeniranjem, poput PFAR-a, kao što si i sam ispravno ukazao (primer NASAMSA).

Uostalom, sasvim je moguće navoditi SLO sistema Kub korišćenjem i drugih radara koji bi se eventualno nabavili za te prilike.

Hoću da kažem da ta ideja da se rakete V-V R-77 iskoriste BAŠ kao zamena za rakete sistema Kub (kojima je vek upotrebe uglavnom istekao) uopšte nije „nerealna“ ideja.

Y

Laički – ne znam koliko uopšte ima smisla ulagati išta u stacionarni sistem poput Neve – danas bi verovatno vrlo lako i brzo bio otkriven i uništen.
Prosto primećuju svaku lokaciju sa koje se ispali bilo koja raketa…
Sa druge strane, vrlo rado bih voleo da izradimo svojevrsne pvo dronove sa integrisanim v-v raketama koji bi po potrebi uzletali, nisko patrolirali – i ispaljivali rakete na zadate ciljeve…
Nije to ništa posebno komplikovano…
Pa npr. po Teslinom patentu iz 20 i neke prošlog veka je napravljen Osprey…

V

Sjajan tekst.Mislim da je mogucnost a i potreba za ovim sistemima mala.Ono sto mi je posebno skrenulo paznju je da autor oredlaze da Kub mjemjamo sa sistemima Tor M2/Buk M2 ili M3 a Nevu sa S400 i nekom od verzija Pancira S12 i SM bi svakako bili prioritet.Da li je to preveliki logisticki izazov?Da li bi se moglo to izvesti sa manje tipova pvo sistema?

Odgovori
Z

@Vesko

Naravno da može i sa manje sistema. Ja sam predložio kako bi bilo, rekao bih idealno, a da nije preterivanje.
Nedostajuće ljudstvo moglo bi se obezbediti ubrzanim školovanjem pre svega podoficirskog kadra ili sa nekoliko većih klasa srednje vojne stručne škole. Može se po potrebi i kadar na vojnim akademijama proširiti radi popune oficirskog kadra.
Sve se može kad se hoće. Ostalo je politička volja i pitanje finansija.
Pitanje ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i Ei i PED, je oduvek bilo važno. Iskusili smo i sami 99-te. Sada vidimo i neke potpuno nove „igračke“ koje iz vazduha mogu faktički presuditi rat, ako ti nisi spreman niti tehnički opremljen da se braniš.
Nadam se da i poslednje izjave (ali i postupci) našeg državnog i vojno vrha znače nastavak, ali i ubrzanje rada na osavremenjavanju RV i PVO i Ei i PED….

V

@Zorane nije da ja nisam saglasan i da ne bi volio da se svi sistemi koje ste nabrojali uvedu u PVO Srbije i daj Boze da do toga dodje.Uz to kupovina Krasuhe idealno bi legla mada ce to ici kako stvari stoje prije svega navedenog.
Da li bi migli da nam kazete koliko bi od ovih sistema Pancir/Buk M3/Tor M2/S400 bilo potrebno nabaviti za taj da kazem po nasem zajednickom misljenju idealan PVO sistem?

E

>> Nedostajuće ljudstvo moglo bi se obezbediti ubrzanim školovanjem pre svega podoficirskog kadra

Potpuno nerealna prica u zemlji u kojoj postoji 100 precih stvari ali ocigledno svako tambura svoju pesmu. Mislim, jedno je na strucnom sajtu razvijati/prezentovati razlicite teorije (jer o cemu bi se inace pisalo), ali sasvim je drugo davati ozbiljno savete maloj, siromasnoj drzavici u sred pandemije da treba da masovno obrazuje PVO kadar, da se naoruzava sa S-400 da se ne bi ponovila 1999. Nigde veze s vezom, vi ste ostali u proslom veku.

A

@Elastični oblak

Po čemu je ubrzanje školovanja nerealno? Pa pobogu, ne govori se o povećanju generacija, već o skraćivanju obuke kako bi oni koji se školoju za rad u sistemu i jedinice došli ranije.

д

Potpuno nerealna prica u zemlji u kojoj postoji 100 precih stvari изградња националног стадиона, финасирање организација цивилног друштва, дотације за звезду и партизан, националне пензије за певаљке, не могу да се стим осталих 96 пречих ствари.

E

>> Potpuno nerealna prica u zemlji u kojoj postoji 100 precih stvari изградња националног стадиона

To sve sto ste vi naveli zadovoljava necije „potrebe“ tj. vecine stanovnistva. Gradjani to uglavnom zele, zele infrastrukturu, monumentalne spomenike, goleme stadione itd. Da nije tako izabrali bi drugu vlast koja bi sredstva usmerila recimo u PVO (ili bi ova sadasnja na vreme izvrsila korekciju). Sto se tice obrazovanja, puno uspeha s tim. Bistri mladici pogodni za PVO mogu da rade u IT kao programeri i sistem administratori, bas me zanima kako ih mislite zainteresovati za vojsku.

W

Domet za Spyder-MR, sa raketom i-Derby je 58km u horizontalnu daljinu i 15,8km u visinu. Za Spyder-LR sa i-Derby-ER je 77km u daljinu i 19,6km u visinu. Ovih podataka ima na sajtu proizvođača, tj na dijagramu putanja raketa. Prema tome kupiti 😈 Spyder-LR😈! Cena baterije 70M$.
P.S.
Nedavno je uspešno testiran Akash-NG. On bi mogao biti podjednako dobar kao i Spyder-LR.

Odgovori
W

Zaboravih, Barak-ER domet 150km u dalj i 30km u vis !

Odgovori
B

Warewolf
Ispade ti znas bolje od g. Zorana. Ne budi smesan vise sa tvojim komentarima.
A da i ne pominjemo sto sistemi za izvoz imaju znatno manje perfomanse od sistema za zemlju priozvodjaca.

N

Može li vaš portal da napravi analizu lovačkih aviona koje bi vaše srpsko RV moglo da razmatra prilikom zamene MiG-29, i da iznesete mišljenje koja bi opcija bila najrealnija, računajući političke okolnosti. Meni se najrealnijim čini da će Srbija kupiti Rafale ili J10C ali opet ko zna.

Odgovori
E

Slazem se, moze li o Mig-29? Nije bilo vec dve nedelje nista da se priocita…

Б

Odličan i vrlo zanimljiv tekst.Gospodine Vukosavljeviću,po vama kako bi trebalo da izgleda naša PVO (u smislu koje pvo malog,srednjeg i dugog dometa biste voljeli da vidite u našem naoružanju).

Odgovori
Z

@Belenko

Pa napisao sam u tekstu. Ja bih voleo da kao zamenu za Kubove u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu vidim u svakom gradu barem po 1 divizion Buk-M2 (eto, jeftinija verzija, ne mora Buk-M3), koji se sastoji od 3 raketne baterije i ima 6 samohodnih lansirnih oruđa sa radarom. Ukupno 18 vatrenih kanala srednjeg dometa.
U njihovu zaštitu u sva tri grada po jedna baterija Tor-M2E (6 vatrenih oruđa). Sve lepo uvezano sa zajedničkim komandno-radarskim mestom i jedinstvenim komandno-informacionim sistemom.
U rezervi u svakom gradu po 1-2 modernizovane baterije Kub sa pratećim modernizovanim radarom Mečka i modernizovanom komandnom stanicom (umesto UKUV-a).

U Beogradu, umesto Neve, 2 diviziona S-400 Trijumf ili 3 diviziona S-300PMU-2 Favorit. U njihovoj zaštiti minimum 2 baterije Pancir S1/S1M sa 12 vatrenih oruđa. Sve lepo uvezano sa zajedničkim komandno-radarskim mestom i jedinstvenim komandno-informacionim sistemom.
2 modernizovane baterije Neva sa modernizovanim radarima P-12/18 u rezervi.

Zadržati Strele-10, rashodovati Strele-1M a umesto njih ili Mistrale ili završiti razvoj mobilnog sistema MTU-4M.
Nastaviti razvoj PASARS-a u verziji „topče na kamionče“ i u verziji sa raketnim naoružanjem.
Zadržati barem postojeći broj PA topova 30/2 mm „Praga“ u naoružanju.
Nabaviti još Igli, po mogućnosti i Verbi za prenosne raketne sisteme PVO.

Posebno raditi na nabavkama sistema pasivnog otkrivanja i elektronskog ometanja i sistema radio-tehničke odbrane (tipa Moskva-1, Krasuha-4 ili slično).

Nastaviti razvoj domaćih udarno-izviđačkih bespilotnih letelica….

U najkraćim crtama….

D

Zoran, i svio ti sistemi nece zaustaviti ni BPL, ni krstarece rakete, ni stealth avione poput F-35 sto ce ubrzo postati glavni borbeni avion NATO.

To je bacanje novca. Bolje kupiti sisteme elektronskog ratovanja, BPL i ofenzivne balisticne rakete poput Iskander ili Izraelske LORA.

Б

Meni ovaj SPYDER izgleda kao najrealnija opcija(zbog radara i mogućnosti da koristi istovremeno 2 vrste raketa) ako se odlučimo za pvo a da nije ruske ili kineske proizvodnje.Što se tiče potencijalne opasnosti to nebih komentarisa,ali ono što znam je da sa rumunima nismo imali nikad nekih nesporazuma.

Odgovori
M

Ne bih ulazio u političke teme šta bi bilo kad bi bilo ali jučerašnji napad Izreala na siriske ciljeve doživeo je debakl od 12 raketa ispaljenih na mete ni jedna nije došla do mete.Koliko su neki ovde kritikovali Pancir i Buk i koliko nisu bili u pravu pokazao je jučerašnji napad.Moje je mišljenje da izralske sisteme kupuju one zemlje da bi izbegle pritisak zapada da ne kupuju rusko oružje i da bi divestirfikovali svoje nauružanje.Bez ikakve sumnje rusi i amerikanci prodaju najbolje PVO sisteme sve ostalo je plod pritisaka i kopromisa.

Odgovori
N

Nikada ne bih menjao Kub sa Spyderom, to mi je smesno
Spyder mi dodje nesto kao „gerilski PVO“, hocu reci sto jednostavniji sa sto vecom zilavoscu ali i srazmerno manjim mogucnostima
Drugo msm da izraelske raketr nisu bas jeftine niti da bi se navodile precizno kao sa sistem Buk npr
Kub u nasoj vojsci moze da menja samo Buk i to M3, takodje ni Tor nije na odmet, sto vise slojeva.
A Python 5 mozemo kuputi, ili odredjene podsisteme rakete, mozda IC senzore i staviti na PASARS, isto i za Derby
Dobro bi dosli i AESA radari uz zirsfu, ali pretezno se osloniti na Ruse u tehnici radarskoj, ukoliko oni imaju AESA radare, a da nisu u sklopu S porodice

Odgovori
M

Odlican tekst Zorane, nadao sam se da ce i ova tema izraelskih PVO doci na red.

Ako moze par pitanja oko Iron-Dome raketa:
Raketa je iste duzine, i samo 15% teza od rakete Pancira 57E6.
Ta Iron-Dome raketa ima domet do 70km i izvrsne manevarske sposobnosti da covek ne poveruje ocima (ima par snimaka zaokreta i do 180 stepeni). Pancir raketa cijoj je veci deo rakete samo buster motor koji opet samo radi 1.5-2 sekunde omogucava domet rakete od samo 20tak km.
Ogromna razlika. Zasto?

Drugo pitanje je da i posle procitanog vaseg teksta i dalje bas ne razumem zasto se Iron Dome sistem ne moze koristiti protiv Aviona? Vec se spominje da je testiran protiv naoruzanih dronova koje je recimo panciru daleko teze da nadje i skine nego avione. Zasto se smatra da je po dizajnu ogranicen i specifican. Po meni je vise specificna namena u Izraelu zbog softvera koji joj diktira, ali ne i po mogucnostima.
Shvatam da je u Izraelu u pitanju presretanje lako predvidivih putanja projektila koji ne skrecu levo desno, ali sa takvom brzinom, senzorikom, i sposobnoscu manevrisanja ta raketa bi trebala da moze da skine sve sto i Pancir ili Buk-M2/3 mogo u dometu. U cemi je ustvari trik.
Hvala za jos jedan odlican tekst !🍻

Odgovori
Z

@Miloš77

Svakako da je to zbog namene i softvera (kako si ti napisao). Znači sistem je konstruisan tako da radar otkriva ciljeve i svojim računarom izračunava upadne tačke projektila. Ako projektil treba da padne na branjenu zonu, računar izračunava tačku susreta rakete i cilja i lansira raketu u tom pravcu, prema toj tački. Tokom leta su moguće i korekcije leta raketa posebnim dvosmernim data linkom, da bi se raketa dodatno dovela bliže tački susreta sa ciljem. U završnici i sama raketa uočava cilj svojim EO senzorom i dodatno se navodi.
Znači tako je sistem projektovan.
Verujem da se Izraelci radili i neke modifikacije u algoritmima navođenja, baš vezano za dejstva na bespilotne letelice, kao veoma slabo manevrišuće letelice, ali za sada nema pomena na dejstvo na avione.
Raketa zato i ima nešto veći domet, jer leti balistički, gotovo pravolinijski u tačku susreta i gubi veoma malo energije, jer ne manevriše mnogo (mada možda ima takve mogućnosti, ali to bi značajno spustilo karakteristike dejstva po daljini i visini).

Raketa sistema Pancir ima drugačiju trajektoriju leta, ne lansira se u projektovanu tačku susreta (paralelno zbližavanje) već se navodi prema cilju (metoda sa 3 tačke), dosta manevriše od samog starta, motor radi samo cca 2 -2,5 sekunde i nema tu mnogo energije.

Ali postoji posebna meteorološka raketa MERA, izvedena od rakete sistema Pancir, koja se lansira čisto balistički-linearno i to vertikalno (u visinu) i koja može da dostigne po visini i do 100 km! Raketa je konstrukciono, gotovo identična. Nema bojevu glavu, ali ima blok meteorološke opreme. Sve u svemu, ništa značajno, što bi „objasnilo“ ovakve mogućnosti!

M

Mozda se za Iron-Dome navodi neki teoretski maksimalni domet u vazduhu kao kad se ispali ta MERA, samo po daljini.
Hvala na odgovoru!🍻

D

Gospodine Vukosavljeviću, sa zadovoljstvom čitam Vaše analize. Da li možemo očekivati i tekstove o francuskim ili nemačkim PVO sistemima, i mogućnostima njihovog „umrežavanja“, na primer, SAMP/T – VL MICA – Mistral, ili slično?

Odgovori
A

Alo , ne otkrivajmo toplu vodu.ima BUK M3 i S 350…uz jos koju bateriju Pancira , i to je to…..da nas bog vidi.

Odgovori
B

Koliko sam shvatio, Izraelski sistemi su odlicni, ali za Izrael. Specificno su pravljeni za njihove potrebe i pretnje. Za nas mogu naci upotrebu, ali nisu najbolje resenje, a uz to su i preskupi.
Sto se tice nase vojske, moje misljenje je da cemo pored FK3, dokupiti jos jednu bateriju Pancira, opremiti Pasarse sa Mistralima, neki broj Pasarsa sa Strelom, ili nasom raketom, kao i par Krashuha. Mozda se nabavi i neki novi stacionarni radar. To je po meni najrealnije za sada.

a

@Bob

Ovo sto ste naveli je onako „najbolji moguci realan scenario“ a pitanje je da li ce i dalekometni Kinez da stigne…

Sve preko toga su puste zelje, naklapanje u rangu decijih mastarija.

B

alexanto
Uopste ne sumnjam da je kupljen i placen FK3.

D

Јасно је да ће наша земља пре или касније морати да приђе неком савезу. НАТО би био логични први избор, и поред наших траума из 90их, али они нас неће. Стога се мора тамо где нас хоће.
1. Нас наши суседи никада неће напасти осим ако то не буде у интересу неке стране силе, као у оба светска рата и током 90их. Чак и да се наоружамо до тачке да смо једно јако озбиљно бодљикаво прасе, послаће на нас неког до чијих им живота није стало.
2. Ниједан ПВО не нуди потпуну дуготрајну заштиту у асиметричном сукобу, колико год да је добар.

Odgovori
A

Pitanje za bilo koga stručnog.
Dali rusi čekaju napredak radara na principu fotona pa zato nema reči o radarima koje će koristiti su 57 ili mig 35
Hvala.

Odgovori
Z

Nadam se da ne čekaju jer će se načekati. Radarska optičko fazna antenska rešetka ili ROFAR neće tako brzo.
A SU-57 ima AESA radar N036 Belka….za MiG-35 nisam nešto pratio….

M

Nisam strucan na temu, ali Su-57 i MiG-35 imaju završene radare i nude se za izvoz.
Su-57 multi-radar sistem N036 jeste u serijskoj proizvodnji i daleko je kompleksniji i mocniji od MiG-35 AESA radara koji nije u resijskoj proizvodnji jer ga niko nije narucio.

S

Analiza sistema spyder tj njihova klasifikacije je nekada bila tacna ali vise nije..sada postoje 4 varijante (barem se reklamiraju tako): SR, ER, MR, LR.
Ako se dobro secam i er moze da koristi elektroopticki senzor.

Odgovori
D

Znaci kao svi zapadni PVO Izraelski PVO je slabiji nego Ruski. Ali to je nevazno za Izrael (osim Iron Dome) zato sto je glavna odbrana Izraela RV sa par stotina F-15/-16/-35.

Tako mi se cini da je ponovo bolje ulagati u lovce i BPL nego u PVO.

Odgovori
S

@Dead1
To sto se vama cini, ne znaci da ima ikakve veze sa realnoscu.

V

Pitanje je da li je bolje i isplativije za iste pare kupiti dva borbena sviona ili recimo bateriju nekog dobrog PVO sistema?Bugarsku ce 8 novih F16 po ugovoru kostati 1,2 milijarde dolara.Sta predstavlja o aviona,samo sposobnost air policing-a i nist preko toga.Koliko se pvo sredstava moze kupiti za iste pare i sta se time dobija?Mnogo vise nego sa 8 aviona pa makar bio u pitanju i F16 ili Su 35.

S

@Vesko
NIti mozes presretati balisticke rakete lovackim avionima, niti mozes vrsiti nadzor VaP sa raketnom PVO. Sve je to alat, kad ti treba busilica, koristis busilicu, kad ti treba testera, koristis testeru, a da bi radionica radila kako treba, neophodan je svaki alat za posao.

V

@Srbofil nisi shvatio poentu mog komentara.Jasno mi je koja je uloga lovacke avijacije ali drzava koja ima 14 lovackih aviona i koja ce biti pred ozbiljnim finansijskim izazovom da ih zamjeni za 10 godina istim ili manjim brojem nekog novog tipa aviona nema drugog izbora nego da ulaze u pvo sisteme.USA ima daleko veci broj aviona u aktivnoj upotrebi od Rusa a Rusi tome pariraju sa daleko mocnijim sistemom pvo jer znaju da ne mogu da imaju toliko aviona kao USA.Prosto to kosta previse novca,iako Rusi naravno imaju prilican broj aviona ali ipak manje od USA.Venecuela je izbjegla americku intervenciju ne zato sto ima ruske lovacke nego zbog ruskih pvo sistema koje posjeduje.

D

Srbofil to je istina.

I 1967-e, 1970-e, 1973-e i 1982-e, Izrael je koristio ratno zrakoplovstvo da dobije zracnu dominaciju. 1967 i 1982 PVO nije ni igrao neku ulogu.

D

@ Vesko,
„mi je koja je uloga lovacke avijacije ali drzava koja ima 14 lovackih aviona i koja ce biti pred ozbiljnim finansijskim izazovom da ih zamjeni za 10 godina istim ili manjim brojem nekog novog tipa aviona nema drugog izbora nego da ulaze u pvo sisteme.“

Problem je sto PVO je za vraga ako nemas kako treba lovacku a i ofenzivnu silu (a to danas racuna i „quasi-ballistic“ rakete i BPL).

Rusi sami kazu da je glavna odbrana napad na neprijateljske sistem-e, ne PVO.

Ulganje u velikom sistemu PVO se konstantno dokzauje kao bacanje novca u smece:

Libanon – 1982-e
Libija – 1986 i 2011
Irak – 1991 i 2003
Sirija – 1982 ali i od kad je rat poceo 2011.
Nagorno-Karabakh – 2020-e.
Gruzija – 2008-e
Saudi Arabija od 2015-e – protiv Houthi raketa ali i protiv Iranskih BPL i krstarecih raketa.
Srbija – 1999-e.
Bosnia – 1993-95-e (a tu su cak veci uspijesi neko sto je Srbija imala 199-e).

Od 1973-e jedino je nad Ukrajinom PVO bio dovoljan jak da zaustavi neprijateljeske PVO zato sto je Ukrajinkso RV zastarjeo i nema vise puno sposobnosti.

Naravno tu ce mnogo ljudi kazati „ali uvijeti za PVO nisu bili dobri zbog nekog razloga.“

E pa u ratu nema najpovoljnijih uvijeta.

S

@Dead1
’69 i ’73 im je PVO napravio ogromne gubitke. Sami izraelski piloti su rekli da su morali da zrtvuju jedan avion za jednu PVO bateriju. Amerikancima posle ’69 je zabranjeno da lete iznad severnog Vijetnama bas zbog PVO.
U Karabahu je Azerska PVO sprecila Jermene da koriste svoje avione.

Srbija je ’99 godine sacekala najvecu i najmoderniju vojnu silu sa opremom iz 60ih i 70ih u malim kolicinama….prosto nije za poredjenje i zaboravljate da je upravo PVO imala neke uspehe, dok LA nije, pritom nekoliko desetina, da ne kazem stotinu aviona nije ni moglo da se koristi.

Saudijska Arabija ima totalnu prevlast u VaP, pa im opet zatrebaju Patrioti svako malo.

PVO nije tu da zameni LA, niti je tu LA da zameni PVO. Svaka ozbiljna armija je ulozila veliki novac i u jedno i u drugo. Vreme reakcije PVO je nekoliko sekundi, vreme reakcije LA je i nekoliko minuta kojih nekad nemas koliko god da ti je moderan avion i koliko god „dominirao“ nad neprijateljem. Takodje, LA ti ne moze stititi aerodrome sa kojih polece od krstarecih raketa, proveri samo sta su Amerikanci nedavno vezbali i zasto su ulozili ogroman napor na umrezavanje upravo raketne PVO iako imaju najvecu flotu borbenih aviona na svetu.

D

Srbofil,
Ja sam govorio o Izraelskom PVO, ne Arapskom. Izraelski PVO nije vazan Izraelu kao ofenzivna moc njihovog RV.

Armenijski Su-25 su zastarjeli krsevi koji koriste zastarjele taktike kao skoro svi Su-25 (Su-30 nisu bili operativni). Tako i Azerski MiG-29 I Su-25. To nisu moderni avioni u ikakvom smislu.

Ti avioni nece moci ni prezivjeti protiv PVO sistema iz 1970-ih a kamoli modernih.

Da je Armenija (ili Azerbaizan) imala par eskadrila modernih F-16/-18/Rafale za dalekometnim raketama, modernim sistemima elektronskog ratovanja, bili bi drugcija prica.

Naravno Azerbaizan je dokazao da i ne treba moderni visenamjenski avion. Dovoljno je dobro kamikaza BPL i moderne Izraelske LORA rakete.

D

[quote]PVO nije tu da zameni LA, niti je tu LA da zameni PVO. Svaka ozbiljna armija je ulozila veliki novac i u jedno i u drugo[/quote]

Pa i to nije istina. Amerika sama ima jako slabe mogucnosti PVO. Patriot i Avenger su zastarjeli a nema ih ni vise puno u sluzbi (M6 Linebacker je totalno povucen). Glavnina Americkih Patriota i nije operativno.

Mnogo drugih ozbiljnih zemalja nemaju neke velike PVO sposobnosti iako imaju jake ofenzivne sisteme.

Francuzi, Britanci, Italija, Australija itd isto take imaju slabo PVO naspram vecine tih zemalja a i naspram ofenzivnih sistema – cesto samo kratkometne sisteme i ne u velikim brojevima.

Ali sve te drzave imaju mocnu ofenzivnu moc sa krstarecim raketama (Velika Britanija), odlicnim borbenim avionima u vecim kolicinama i odlicnim sistemima za elektronsko ratovanje i AWACS avione.

Australija – 24 F/A-18F i dobijaju 72 F-35A. Podrsku dobijaju od 11 EA-18G, KC-30 cisterne i E-7 Wedgetail. Tu su dalekometne rakete JASSMS (370km)i AGM-154 (130 km).

PVO je svega 30 RBS-70 (domet 8 km) i kupuju mali broj NASAMS

Velika Britanija – 7 podmornica sa Tomahawk raketama , 2 nosaca aviona, oko 160 aviona Eurofighter i F-35. Podrsku dobijaju od Voyager cisterni i Sentry AEW.1 (E-7 dolazi 2023-e). Tu je i 9 MQ-9 BPL.

Dalekometne rakete su Tomahawk krstarece rakete (1300-1700 km) , i Storm Shadow (560 km)

PVO: 24 sistema zastarijelog Rapier (domet 8 km), i 40-ak Starstreak (domet 8 km)

Francuska – 225 aviona Rafale i Mirage 2000, 1 nosac aviona i . Podrsku dobijaju od C-135FR/A330 MRTT cisterna i E-3F AWACS. Tu je i 12 MQ-9 BPL

Dalekometne rakete su SCALP (560 km)

PVO: 40-ak sistema SAMP-T (domet do 120 km).

Italija – 180-ak aviona (Eurofighter, Tornado, AMX, AV-8B i F-35) i dva nosaca aviona. 15-ak Tornado su za ratovanje protiv PVO sistema (ECR verzija). Postoje i 12 MQ-1/9 BPL.

Dalekometne rakete: Stormshadow (560 km)

PVO: 48 sistema Aspide 2000 (zamijenjuje ih CAMM-ER sa maksimalnim dometom od 45 km), i 24 sistema SAMP-T (domet do 120 km)

A cak cu dodati malu Norvesku koja ce uskoro imati 52 F-35A sa JSM (domet 120km) a PVO je svega jedna mala jedinica za 3 NASAMs lanserima i 6 lansera sa IRIS-T.

Ili Finska – 62 F-18C/D sa JASSM (domet 370 km) a PVO je svega 24 NASAMs (za odbranu Helsinki) a ostatak su kratkometni sistemi poput FIM-92 Stinger (do 8 km) ili Crotale (do 16 km).

Spominjem te dvije drzave zato sto su blizu Rusiji.

PVO je slaba zamjena za ofenzivnu moc da unistis neprijateljkse ofenzivne sisteme.

Kao sto konstantno vidimo u Armeniji, Libiji, Iraku, Siriji, a i bivsoj Jugoslaviji, prednost je na ofenzivnim sistemima, ne PVO.

M

Isto kao sto PVO ne moze da radi air policing, tako i LA ne moze da obara krstarece i balisticke rakete, glajd bombe, swarm dronove, itd..
Ne moze jedno bez drugog. Ako bi morao da biram jedno od dva za odbranu zemlje u ratu protiv jaceg i brojnijeg neprijatelja, birao bi moderan i kompletan PVO.

Odgovori
D

Milos77, PVO je kao bokser koji ceka da ga neko udari. Naravno u ratu nema pravila pa ga mozes sutnuti.

Aerbaijan je dokazao vrijednost „jeftinijih“ ofenzivnih sistema poput BPL naspram vrijednost PVO.

Nema ikakvih dokaza na svijetu da modern PVO moze zaustaviti modernu ofenzivnu moc. Svi dokazi su da moderni ofenzivni sistemi mogu lako sprijeciti PVO, makar bili Izraelski i Americki borbeni avioni, Americke krstarece rakete ili Azerbaizanski dronovi,

M

Donosi li nove probleme ovo oružje:
https://www.thinkdefence.co.uk/spear-missile-system/
Za mene amatera, bolji sajt od Šilje-Plutona, Dozvolite da povratimo i ostale kompanije.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Send this to a friend