Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024
[PRVE FOTOGRAFIJE] Makedonski Mi-8MT preko Srbije stigli na remont u Češku: Sledeća destinacija Ukrajina?
Makedonski helikopteri stigli u Češku. Budući da su potrošili svoje 7-godišnje vremenske resurse između remonta (TBO), prestali su da lete 2018. godine / Foto: LOM Praha

[PRVE FOTOGRAFIJE] Makedonski Mi-8MT preko Srbije stigli na remont u Češku: Sledeća destinacija Ukrajina?

Kako Tango Six saznaje, dva transportna/jurišna helikoptera Mi-8MT (evidencijskih brojeva „305“ 93880 i „306“ 93939) proizvedena u Kazanjskoj fabrici helikoptera (KVZ) 1985. godine, koje je modernizovao izraelski Elbit, stigli su na remont u češki MRO LOM Praha (Letecké opravny Malešice Praha).

Kako je ranije najavljeno, remont će se raditi prema međuvladinom sporazumu koji su makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i češki ambasador u Skoplju, Jaroslav Ludva, potpisali u Skoplju 23. decembra 2022. godine.

Helikopteri, nabavljeni polovni iz Ukrajine u martu 2001. godine, su prošli poslednji remont 2011. godine u ruskoj kompaniji SPARK Aviation sa sedištem u Sankt Peterburgu. Pošto su potrošili svoje 7-godišnje vremenske resurse između remonta (TBO), prestali su da lete 2018. godine. Predstojeći remont ima za cilj da obnovi njihovu plovidbenost u roku od 13 meseci i da ih vrati u upotrebu tokom 2024. godine. Iako vrednost investicije nije saopštena, grčki portal za avijaciju i odbranu Ptisi je 30. januara objavio da će obnavljanje helikoptera 305 i 306 koštati 6 miliona evra.

Interesantno je da je transport kopnom bio obavljen kamionima srpskih registracija / Foto: LOM Praha
Sasvim je moguće da će nakon povratka kući helikopteri biti upućeni u Ukrajinu / Foto: LOM Praha

Imajući u vidu prethodna dešavanja kada je u pitanju vojno vazduhoplovstvo Severne Makedonije, može se pretpostaviti da će ovi radovi biti poslednji remont ruske tehnike za ovu zemlju. Severna Makedonija je, kako smo izvestili, već donirala jurišnike Su-25 Ukrajini, to će takođe uraditi sa jurišnim helikopterima Mi-24. Stoga je moguće pretpostaviti da će i „305“ i „306“ takođe završiti u Ukrajini.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Logicno da ce preko Srbije, najblize je. Nas Moma se dzaba specijalizovao,posla nema.

Odgovori
Ne

Trebali bi i mi da posaljemo nase mi17 i mi 24 Ukrajini. Nista vise od ruske tehnike. Uzeti lepo jos Puma i Rafala f4 ili bar Miraz 2000.

Vl

Sto pre predjemo komplet na zapadnu tehniku tim bolje.

Ni

@Nebojsa

Kad budes placao iz svog dzepa, onda se resavaj cega hoces.

St

@Nikola
Placam porez, znaci direkt iz dzepa.

Vl

Al su se nato pioni raskokodakali…
Al džaba vam dževa…
Uzgred, rekoše Makedonci onomad da će neke Mi8 ostaviti dok ne stignu novi helikopteri. Verovatno su to ova dva.

to

Zna li neko šta stvarno Moma može, sećamo se kukanja ministra odbrane od pre 3-4 godine da je sramotno da se radi tako dugo i tako loše…
Nešto mi je sumnjivo da u ovim vremenima nema posla za njih!

Odgovori
Ik

Tako i Srbija treba da prati korake Makedonije i vecine drzava i sve ruske helikoptere i avione posaljemo kao pomoc Ukrajini jer su to iskreno neperspektivni krsevi a da se dogovorimo sa Amerikancima za F-16 Blok 70/72, helikoptere Bell AH-Z1 Viper i uzeti jos Super Puma.Napokon uvesti modernu tehnologiju u naoruzanje vojske Srbije.

ex

Na žalost,Moma je trenutno samo radionica za 204.bazu.Ovo im je već ko zna koji uskrs po redu upropašten zbog idiota i njegovih vojnih igara bez granica.

Vl

Ikarus,
Teško da će tek tako da bidne to što nato poltrončići priželjkuju. Ako bi naš vojni vrh uradio što mali Mikica želi, mogli bi zajedno sa tim helikopterima da se presele u Ukrajinu…

С

prodali smo se. Za male pare. Po nekim ljudima je resenje da pokupujemo sve od amera i da im onda robujemo ceo zivot da nas deru. A zaboravismo ko nas je bombardovao. I sto je najbolje od svega,sutra da se ponovi bombardovanje,ta tehnika je beskorisna protiv istih tih amera,ne mogu nasi da razbiju program nas-tudji

Odgovori
Re

E zato da nas više nebombarduju je jedino rešenje ući u Nato.Nikad nisam voleo niti volim Nato,ali aj mi recite vi ili bilo ko kako da izadjemo iz začaranog kruga.Jel ljudi shvataju da smo izolovano ostrvo odlaskom Crne Gore,nemamo izlaz na more.Sutra mogu da nas oduvaju ko da nismo nikad ni postojali.A i sami smo krivi kad smo od Amera koji su nam bili najiskrenij saveznici( u odnosu na Engleze i Francuze) uspeli da napravimo najvećeg neprijatelja.I kad bi ušli u Nato ne bi bili neki jurišnici nego tamo neki pozadinci,i druga bi se pesma pevala oko Kosova i Republike Srpske.Naš bi narod tamo bio mnogo sigurnij.

ca

A zaboravismo ko nas je bombardovao. I

A zaboravismo ZASTO nas je bombardovao. I

Iv

Nama Rusi i Belorusi donirali Migove i bukvalno nam spasili vazduhoplovstvo koje je nato uništio 99, a sada treba te iste avione i helikoptere da damo tom istom Natu da ih koristi protiv Rusije.Heheh veoma moralno, svi bi nas poštovali zbog toga sigurno.Drugo zašto bi mi fali nape potpuno nove mi 35 i mi 17 i zašto neko misli da je super puma ili crni jastreb bolji.? Mada pretpostavljam da ovi što nam daju takve savete su naše drage komšije..

Re

Ivan Užice

A ko je rekao da moramo da damo naoružanje Ukrajini.Ulazak u Nato je proces koji traje,do tada će se završiti taj prokleti rat.

car je gol

Francuzi i Englezi su imali 100-godišnji,pa prvi,pa drugi svetski rat,pa su se pomirili i teraju dalje.Pa šta sad da ostanemo večito u prošlosti.A bombardovali su nas zbog Slobe od kog se ni za 100 godina nećemo oporaviti.Kako svi zaboravljate da su nam isti ti Amerikanci dali odrešene ruke od Slovenije do Kosova,a što smo sami bili nesposobni naša je stvar.Svi zaboravljaju da je Sloba komunjara gurnuo prst u oko i Jelcinju,pa se čudimo što su nas i Rusi otperjali 90- tih.Mi i dalje lutamo 2023- će.Sa ovakvom politikom idemo u siguran nestanak.

So

>> Nama Rusi i Belorusi donirali Migove i bukvalno nam spasili vazduhoplovstvo

„Donirali“? Aha, ali za nekih 250-300 miliona, cena se jos uvek ne zna. To je kao kad bi ja nekome donirao pokvarenog stojadina ali da se popravka izvrsi kod mene u automehanicarskom servisu za 3K evra. Onda bi ja kod te familija valjda vazio za dobrotvora jer bi bez mene bili demotorizovani….

д

Колико авиона можеш да купиш од смера за 300 милиона долара.

Sv

@Sofronije Migovi nisu kostali nista niti su bili u „mehanicarskoj radnji“ na popravci jer nikakve popravke nije bilo.

So

>> jer nikakve popravke nije bilo.

Nije? Ti si prespavao celu pricu, ovaj sajt ima arhivu, treba da je iscitas pre nego sto krenes da se „oglasavas“ :-).

Iv

Sofronije@ Što nam onda nisu ameri donirali F16 pa nam naplatili „popravku“ ili francuzi miraž pa naplatili isto to.Migovi nisu popravljani nego modernizovani da mogu da nose R77 i precizno navodjeno oružike zemlja vazduh.U svakom slučaju nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji niti slati oružije koje su nam oni dali da ide protiv njih.

Nj

@Ikarus
Srbija bi za ove nove mi-17 i mi-24 dobila potpuno nove Vipere, Black Hawkove, Super Pume. Za migove bi dobili nove F-16 valjda u pola cijene… samo treba imati muda i pameti u ovim trenucima. Ionako EU i NATO u nekoj buducnosti cekaju Srbiju bez obzira na ishod ovog rata..

Odgovori
Ig

USS Nimitz bi po cijeni željeza išao…

Si

Не добија се ништа већ се све плаћа и то авансно .Зашто би дали нове ф 16 за половне миг 29 ???

PS

Srbija u NATO može samo u ustavnim granicama, što se neće desiti, tako da je ta rasprava o NATO potpuno izlišna, već decenijama.

Ma

Ikarus, Njofra
Ha-ha-ha, …
Nove F 16 u pola cijene!?
Tko je to od Amera dobio novu tehniku u pola cijene? Mozete li navesti primjer?
Neka meni u novogradnji kupe stan pola cijene.
Tko ce o cemu, Ikarus o mudima i pameti.

А

@Njofra

И тако нешто не може да учини, без дозволе руске стране.

Да не говорим да се на те хеликоптере озбиљно рачуна, за разлику од неке друге бивше ЈНА опреме које би Србија можда и могла „продати“ као помоћ.

Me

Pa šta onda Srbija čeka? Hajde da pošaljemo Ukrajini sve helikoptere i MiG-ove, pa da našim pilotima nabavimo nove F-16 u pola cene. A dok isti ne stignu, obezbedimo im biciklove i električne trotinete. Čujem da su ove nove generacije biciklova izvanredne za zaštitu vazdušnog prostora. Evo sve više zemalja na to preobučava svoje pilote. A umesto helikoptera mogu i građevinska kolica. Šta fali?

So

>> Čujem da su ove nove generacije biciklova izvanredne za zaštitu vazdušnog prostora.

Nas precednik moze snagom volje, ako se dovoljno fokusira na neprijateljske vazduhoplove, da izazove kuršlus osetljive elekronike i destrukciju istih. On bi mogao preuzeti za zaštitu vazdušnog prostora do isporuke F-16.

Si

A ko bi i čime kontrolisao vazdušni prostor Srbije u slučaju da Srbija pošalje svoje avione Ukrajini? Pa Srbija je na jedvite jade skrpila kakvu takvu eskadrilicu aviona i šaku helikoptera, nešto rezervnih delova i ubojnih sredstava, i sad bi to trebalo poslati u Ukrajinu? U kakvim bi avionima srpski piloti leteli? Čime bi kontrolisali nebo? Ne mogu da verujem.

Odgovori
Si

Ja se samo nadam da će ove helikoptere prilikom remonta neko i prefarbati u bar malo ozbiljnije boje, koje više priliče vojnom sredstvu. Ovako stvarno izgledaju kao da nastupaju u cirkusu. Izgledaju kao da ih je farbao maketar – početnik kome je ostalo boje , pa da se ne baci…

Odgovori
Pa

Sima Kosmos
Jel ti i dalje zivis u iluziji da Srbija kontrolise svoje nebo i pita se nesto?Pa hajde sad da krene da prelece jedna eskadrila americkih F-15EX vazdusni prostor Srbije bez dozvole, da li mislis da bi pod brojem jedan nas drzavni vrh smeo da pokusa da obori bar jedan njihov avion!?Pa i da smeju,da li mislis da nase stare krntije od MIG-ova po 30 godina uopste mogu da se nose sa amerckim avionima u svakom segmentu!?Sima je izgubljen u kosmosu…

Si

Kako bilo da bilo ni jedna zemlja na svetu se ne odriče svog ratnog vazduhoplovstva pa ma kakvo ono bilo i ma koliko to koštalo. Ni čuveni F-15 EX niti bilo kakvi FX neće tek tako bez veze ni uzletati a kamo li bez potrebe narušavti vazdušni prostor Srbije a ni bilo koje druge zemlje. Očigledno niste upoznati sa osnovama sistema protivvazduhoplovne odbrane. Moža je Sima i izgubljen u kosmosu, ali ne daj bože da recimo neki putnički avion zaluta, da mu „crkne“ nešto od tehnike, zakaže nešto od opreme. Ko će ga ispratiti, identifikovati, sprovesti do aerodroma da sleti? Pa iste te Ruske“ kante “ kakve god da su sa sve našim pilotima, kakvi god da su. Bolje nemamo. Ja govorim o sistemu pvo a Vi o sili nekakvih F-15 EX.

Sv

@Paton Nauci ste je presretanje u vazdusnom prostoru

Va

Pametno rešili se sovjetskih šklopocija, a ruski helikopteri nemaju nikakvu budućnost. Ko je uzimo sovjetsko uzimaće kineski ili indijski. Putin je uništio celu Rusiju i njenu buducnost

Odgovori
Do

Sema farbanja , osnovci vezbali

Odgovori
PV

Ivan Užice,
Zemljak, Rusi su nam prodali avione i helikoptere. Nisu ih donirali. I evo, ja mislim da je zapadna tehnika po svemu karakteristikama , bolja od ruske.
Pozdrav.

Odgovori
De

Zapadna tehnika je i puno, puno skuplj da se kupi ali i za eksploitaciju.

Zasto mislis da su se glavnina NATO zemlja tako reci razoruzala?

Yo

A na osnovu kakvog to „horoskopa“ pojedini komentatori gaje nade da bi naše ruske mašine bile zamenjene zapadnim odgovarajućeg/potrebnog kvaliteta?
Ja lično ne verujem ni u to da se Rusija i Kina mnogo trude da nam isporuče svoju opreme kojagod da je u pitanju, a o razoružavanju/donaciji ruske opreme da bi – kao – dobili zapadne analoge, pa to je onda već svojevrstan test inteligencije…
Svi naši nekadašnji saveznici iz 2 sv. rata su našli nove drugare u našem okruženju – što govori i o nama i o njima, a ovde zajebavaju naivne hvaleći i lupkajući vođu po ramenu koji sa podanicima ima neke planove sa rudnicima i sl…
Neke priče koje važe samo za članice NATO u određenoj meri, a za sve druge je upitno.
Da smo nešto moderno i zapadno već dobili/kupili – pa da razmišljamo o rashodovanju/prodaji prevaziđene rusko-kineske opreme koju će uskoro možda/verovatno biti sve teže remontovati i sl…
Uzleću li avioni u nepovoljne, olujne ili sl. meteorološke uslove?
Zašto bismo onda mi slično radili u (ne)vreme ovakvih previranja…

Odgovori
So

>> A na osnovu kakvog to „horoskopa“ pojedini komentatori gaje nade

Naprednjaci, sad kada im se vozd kobajagi okrece zapadu oni se takodje vrte za njim. Srbija btw. nece od zapada dobiti nista, treba pevati ako se ne dobije po zubima zbog jezive podrske ratu koji RF vodi protiv ostatka kontinenta a Srbi ga vecinski podrzavaju, zazivaju napad atomskim bombama na evropske gradove, prizeljkuju konflikt sa Kinom itd.

Yo

Ma svuda ima svakakvih, ali je stvarno bolesno prizeljkivati nukovanje bilo koga.
Malo je verovatno da će iko posebno obraćati pažnju na to šta šaka Srba u Evropi misli i priča o globalnim problemima – osim ako ovdašnji „elitni“ ne naprave kakvu bas veliku glupost iz bilo kog razloga – jer će svi biti ophrvani sopstvenim unutrašnjim problemima…
Otuda ce se, gotovo izvesno, razbuktati i kriza oko Tajvana čim se u Ukrajini smiri…
Nama je prioritetno da ne postanemo zupčanik takve mašinerije koja stvara probleme kako bi se prikrili oni sistemski koji su daleko od svakog žarišta, a vole Balkanci da se prave važni i ostalo što ide uz to…

Odgovori
De

Ljudi kojo sanjaju o NATO opremi – sjetite se da cak kad si u NATO paktu ne mozes kupovati kako god opremu zelis.

Amerika nije odobrila Hrvatskoj prodaju M270 MLRS (kijo ispaljuje iste rakete kao HIMARS). A Hrvati se morali rijesiti cak i one jedne diverzantske podmornice zato sto Italija nje zeljela da Hrvatska ima podmornice.

Amerikanci/NTO nareduju manjim drzavama poput Albanije, Sloveniji, Makedoniji itd koje ce sposobnosti imati.

Znaci ako Srbija zeli u NATO, Srbija nece imati vise ikakvu samostalnu vojsku. Ta vojska ce sluziti kako Amerikanci zele da sluzi.

Ako oni zele da Srpsko RV nema vise borbene avione i samo leti transportere za kolonijalne ratove, onda ce Srbija letjeti trnsportere za kolonijalne ratove.

Odgovori
Yo

Napokon da još neko konstatuje da članstvo u NATO znači skuplju odbranu, ali ne nužno i adekvatnu shodno potrebama…
Članstvo ima svojih prednosti kada su države poput Poljske ili Rumunije praktično na granici saveza prema konkurentskoj vojnoj supersili koja se ne libi da upotrebi vojsku, ali mnogi drugi plaćaju svoju vojsku za ne baš sopstvene potrebe i možda čak i smanjuju odbrambenu sposobnost…
Naše pristupanje NATO-u neodoljivo bi podsećalo na svojevremeno pristupanje Rumunije Trojnom Paktu kada se morala odreći velikih teritorija kako bi je Hitler primio u društvo.
Sa druge strane, države poput Švajcarske i Austrije projektuju svoju odbranu prema sopstvenim potrebama i ne oskudevaju ni u čemu neophodnom za tu svrhu.
Mi smo u povoljnoj situaciji da na duži rok opredelimo mirnodopski svoju poziciju i zaštitimo sunarodnike – jer biće pizdarija u Evropi kakav god vakuum nastane nakon sučeljavanja sa Rusijom sa bilo kakvim ishodom – a onda treba imati odbranu doraslu izazovima.

To

Dead pises gluposti.Hr je cekala donaciju.Da je hr htjela potrosit pare,odnosno kupit mlrs kupila i dobila bi ga bez problema..Ameri nisu zabranili hr kupnju izraelskih f 16.Nego je zabranila Izraelu prodaju nadogradenih baraka.Daj se malo informiraj

De

Zaboravio kazati – Hrvatska nije smijela ni kupiti Izraelske avione F-16 C/D Barak.

Bugarskoj prodati avioni pod toliko astronomskim cijenama da nisu mogli prijustiti skoro ikakav paket oruzja.

Ni Svabe a ni Englezi su bolji (a ni Svedani koji zele uci u NATO).

Jedino su jos Franvuzi koji ce ti rado prodati opremu ali njihova oprema je skupa.

Odgovori
Da

Dead hajde objasni zašto Amerika nije dopustila prodaju Baraka. Vidim da si pratio nabavu aviona za HRZ.

Sa

Helikopteri idu preko Srbije za Ukrajinu i to na srpskim kamionima. Moratorij na sudjelovanje Vojske Srbije na međunarodnim vežbama, ali uz jedan izuzetak (NATO Platinasti vuk). Srpsko oružje se na čudnovate načne ukazuje u ukrajinskoj vojsci.
Tzv vojna neutralnost – na srpski način, naravno.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs