Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Slovenci donirali Ukrajini besposadne letelice, F-16 stiže tek naredne godine, započeta gradnja ukrajinskog pogona za proizvodnju Bajraktara
Slovenačka vojska koristi besposadnu letelicu Bramor na kojoj je bazirana nova letelica Belin-V / Foto: C-Astral

[RAT U UKRAJINI] Slovenci donirali Ukrajini besposadne letelice, F-16 stiže tek naredne godine, započeta gradnja ukrajinskog pogona za proizvodnju Bajraktara

Prošlo je više od 500 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. U dugo najavljivanoj ukrajinskoj kontraofanzivi koja je počela 4. juna, i dalje nema značajnijih izmena na linijama fronta. Ukrajinski i zapadni izvori navode da postoje manji prodori koji bi u budućnosti mogli biti značajni. Ruska strana tvrdi da za sada uspešno odbija sve napade, čak i da je imala određenih manjih uspeha u napredovanju, pre svega u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Ukrajinski mediji preneli su informaciju da su ruske Vazdušno-kosmičke snage izvršile udar na ostrvo Zmejni u Crnom moru, ali još uvek nema detalja niti zvaničnih potvrda. Ukrajinci su, sa druge strane, po ciljevima u dubini ruske teritorije najverovatnije počeli da dejstvuju raketama sistema PVO S-200, što je Tango Six juče detaljnije analizirao.

Interesantna novost u vezi donacija naoružanja i vojne opreme Ukrajini dolazi nam iz Slovenije. Vodeći slovenački internet medij 24ur preneo je pre tri dana vest da je Slovenija poklonila Ukrajini najmanje šest izviđačkih besposadnih letelica C-Astral Bramor C4EIE (slovenačka oznaka Beline) kupljenih za slovenačku vojsku posle 2015. godine. Iako se navodi da još uvek nema potvrde niti komentara slovenačkih zvaničnika, prikazan je video snimak objavljen na Tviteru u kome se pripadnici ukrajinske vojske zahvaljuju Sloveniji na donaciji ovih letelica.

Kako se navodi, vrednost jedne letelice varira između 100.000 i 300.000 evra, a navodno se u Ukrajini već pokazalo da su od neprocenjive vrednosti za ukrajinsku vojsku, jer se prema saznanjima 24ur, veoma uspešno koriste i pored ruskih pokušaja da ih eliminišu putem sistema za protivelektronsku borbu. Ističe se da je Slovenija do sada pomogla Ukrajini sa oko 100 miliona evra u vojnoj i nevojnoj pomoći. Podseća se da je do sada, između ostalog, poslato 28 tenkova M-55S, 20 oklopnih vozila Valuk i 35 borbenih vozila pešadije M-80A.

Lanser raketnog sistema PVO NASAMS koji Ukrajina već poseduje, a koga su joj do sada donirale Kanada, Litvanija, Norveška i SAD

Norveški ministrar odbrane Bjorn Arild Gram izjavio je da njegova država šalje Ukrajini dodatne raketne sisteme PVO NASAMS (spominju se dva sistema što nije preterano precizna informacija) kao i besposadne letelice. Velika Britanija šalje dodatnu municiju za tenkove Čelendžer 2 i 70 različitih oklopnih vozila a Australija šalje 30 oklopnih vozila Bushmaster.

Imamo, zanimljivo. i donaciju Japana koji će obezbediti sistem za otkrivanje besposadnih letelica. Na društvenim mrežama je objavljen video drumskog transporta borbenih helikoptera Mi-24, brzo je utvrđeno da se radi o poljskim letelicama koje su donirane Ukrajini, a naknadno je zvanično saopšteno da je poslato 12 helikoptera (vrlo moguće da su svi u verziji Mi-24D).

Ukrajinski Su-24 naoružan krstarećim raketama Storm Shadow

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je Francuska donela odluku da Ukrajini isporuči rakete velikog dometa. List Le Monde preneo je informaciju da je reč o vazduhoplovnim krstarećim raketama SCALP-EG, a agencija Rojters je objavila da će biti predato 50 raketa ovog tipa, dok drugi mediji navode da je isporuka raketa već počela. SCALP-EG pripada istoj familiji raketa kao i britanska Storm Shadow kojima su ukrajinski borbeni avioni već naoružani.

Novi nemački paket vojne pomoći vredan 700 miliona evra obuhvata isporuku dva lansera raketnog sistema PVO Patriot, 25 tenkova Leopard 1A5, 40 borbenih vozila pešadije Marder 1A3, pet oklopnih vozila za izvlačenje Bergepanzer 2, 20 hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 mm, 5 hiljada dimnih granata, izviđačke besposadne letelice (negde se navode BPL tipa ‘‘Luna‘‘), kao i sistemi za borbu protiv dronova.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je sa ministrima odbrane 11 zemalja članica NATO (Belgijom, Danskom, Holandijom, Kanadom, Luksemburgom, Norveškom, Poljskom, Portugalijom, Rumunijom, Švedskom i UK) potpisan memorandum o formiranju koalicije za obuku pripadnika RV Ukrajine na borbenim avionima F-16. Saopšteno je da bi obuka započela krajem leta (pominje se i kraj avgusta). Paralelno sa obukom pilota bila bi izvođena i obuka tehničkog sastava.

F-16 u Ukrajini najverovatnije tek sledeće godine

Takođe se navodi da se ne isklјučuje da bi koalicija mogla da obezbedi i isporuku i obuku na drugim tipovima borbenih aviona. Ministar inistranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da bi prvi F-16 trebali da se pojave na nebu Ukrajine u prvom kvartalu 2024. godine što se slaže sa ocenama zvaničnika zapadnoevropskih zemalja da bi za obuku na ovom tipu aviona trebalo 6-8 meseci.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je pri kraju predaja naoružanja i vojne opreme privatne kompanije Vagner, koja je po svemu sudeći, barem u Rusiji, prestala sa radom. Kako se navodi, ruskoj armiji je predato oko 2.000 jedinica vojne tehnike među kojima su tenkovi (T-72, 80 i 90), oklopna vozila, raketna i klasična artiljerija (Grad, Uragan, Gvozdika, Akacija, Giancit, Tulipan), sistemi PVO (navodi se i Pancir). Osim toga predato je i 2.500 tona različite municije i oko 20.000 komada streljačkog naoružanja.

Ministar strateške industrije Ukrajine Aleksandar Kamišin izjavio je da je u Ukrajini započeta izgradnja pogona za proizvodnju turskih besposadnih letelica Bajraktar. Prethodno je, pre tri nedelje, generalni direktor kompanije Bajkar Haluk Bajraktar objavio da je njegova firma dobila sve dozvole i odobrenja države Turske kako bi se u Ukrajini po licenci proizvodile letelice Bajraktar i Akindži, kao i da bi fabrika počela sa radom 2025. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Obuka pilota na f-16 od 6 do 8 meseci. Kao što sam i pretpostavljao ( a koliko se sećam jedan od prvih koji je to pominjao) od stranih,iskusnih pilota ni traga ni glasa.
Znači strah od raznoraznih S- 300,S – 400,bukova, pancira itd….

Odgovori
Li

Sama letacka obuka ukrajinskih pilota na F- 16 ili F -18 nije toliki problem u smislu elementarnog ovladavanja istima. Ukrajina ima perspektivnih 20 ak pilota sigurno koji su dosad leteli na MiG 29 ili Su 27, avionima slicnih ili delom i boljih letnih performansi dakle.
Potrebno je da savladaju engleski dovoljno dobro da mogu da prate nastavu na zapadnim lovcima.
Ono sto je pravi izazov za ukrajinske pilote je naravno takticko koristenje tih aviona i naoruzanja. Jer jedno je nauciti leteti, a drugo postizanje pune borbne obucenosti. A to se ne moze u 6-8 meseci ni u miru sigurno. Takodjer avioni F -16 ne trpe slavenske „imporvizacije“ i neuredjene piste. Tako da ako ce da polecu i slecu u Ukrajini, biti ce brzo otkriveni i napadnuti na zemlji jos.
Slicno i ova „tvornica“ Baryaktara. Ako nije podzemnog tipa nece da ostane citava. Ukrajini ponestaje bitnih oruzanih sustava iz vremena SSSR-a i jedina alternativa im je Zapad. To je jasno. Koliko im ponestaje ljudi i koliko imaju volje za nastavak ofanziva ostaje da vidimo.

Gl

F16 koje ukrajina dobija ce biti F16B/C odnosno od bloka 15 do bloka40.Oni imaju slab sistem elektronskog ometanja,i primitivniji su u odnosu na serije od 50 do 70,koje imaju AESA radar.Ovaj nema ni PESA nego elektro-mehanicki

Sv

@Gladius Elektro-mehanicki radar?RIP in pieces.

mi

Na F16 ce preci iskusni ukrajincki piloti .Njima ce trebati manji broj sati od neiskusnih kadeta,na koje se misli kada se govori o obuci za F16 ,sto bi rekli po knjizi.
U ratnim uslovima se prave i precice,na taj nacin.

Ne brini ti za S300 i S400,vec imaju leka za njih.Rusi gube ovaj rat,samo im jos to nije rekla KGB propaganda iz Kremlja.

Dj

>> Elektro-mehanicki radar?RIP in pieces.

Nepotpuno preuzeto sa engleskog, hteo je verovatno da kaze „electromechanical steering“

op

Pojavio se prvi snimak uništenog slovenačkog T-55s. Uništen eksplozivnom granatom, čak nisu koristili protivtenkovsku…
https://t.me/intelslava/49896
Sve u svemu beskrajno dug rat bez ikakvih ozbiljnijih efekata na frontu.

Odgovori
Pr

Proizvodnja Bajraktara u Ukrajini je suluda ideja. Em fabrika mora da bude povelika i samim tim laka meta, em su Bajraktari, kao spora i lako uoćljiva sokoćala, odavno zbrisani iz vazduha čim se PVO ozbiljnije konsolidovala i popunila rupe koje je imala. A Bajraktar nije ni jeftin. On ima smisla samo protiv nekoga ko nema ozbiljnu PVO.

Th

@opet ja
Unisten ili samo ostecen ? Bez ozbiljnih efekata ? Na kraju ce Rusi
jos morat izvlacit stare T-34 iz magazina. Navodno su M55S prebaceni
u neku drugu Brigadu koja nije na frontu. Nadam se da znaju da ih ima samo 28 komada. Ne da na kraju bude da su unistili 280+.

Ni

Moze biti i POVR, a moze biti i granata (licno mislim da je granata) koja je pogodila tenk pod manjim uglom u gornju plocu iznad topa. Uglavnom, ERA nije uspela da spreci proboj.
https://imgur.com/gIAhAKE

Da

Eksplozivna granata da doleti na kupoli t90 ili Leonardo ga uništava. Zakoni fizike.

Ni

@Darkyoda

Ne mora da znaci. Obicncne ‘glupe’ granate mogu da uniste tenk ako ga pogode u kupolu, a mogu i da ga ostete samo. Zato i postoje potkalibarne, POVR i ostali sistemi koji sa mnogo vecom efikasnoscu unistavaju oklop. Mora da dodje do proboja, do aktiviranja bojevog kompleta tenka da bi isti bio unisten.

Ma

@ Opet ja- tačno tako, postoji taj snimak, a postoji i snimak direktnog pogotka u kupolu tog istog tenka, koju je T 55 s nekako uspeo da preživi. Oklop na kupoli je najtanji, to da, ali ne znači automatski da će tenk uvek biti uništen posle pogodka u kupolu. Lepo je Nikola naveo da mora da dođe do proboja i do aktiviranja bojevog kompleta da bi isti tenk bio uništen, a ne samo oštećen. Sa druge strane ta Slovenačka modernizacija na T 55 se pokazalo jako dobro za sada, mnogo bolje nego što sam očekivao. Imam samo reči hvale za tu modernizaciju,i mislim da je slovenačka modernizacija nadmašila i Yugoimport modernizaciju istog tenka.
@ Thomas dobili smo odgovor na pitanje zašto su Rusi počeli da izvlače stare T 54 , 55 i 64 iz magacina, ima snimaka koji pokazuju za šta ih koriste. Ukratko, nakrcaju ih eksplozivom i pošalju prema Ukrajinskoj liniji odbrane. Bilo je situacija koje su dokumentovane da Ukrajinci gađaju te besposadne kamikaza tenkove sa raznim ručnim bacačima, nekada i sa svega 100m što dovodi do ogromne ekplozije i uništenja samih odbrambenih položaja. Uglavnom Rusi ne koriste te stare tenkove na način na koji su mnogi očekivali, već na vrlo inovativan način. Do sada neviđeno u ratovanjima.

Ni

@Markus1463

Samo bih dodao, vezano za slovenacke tenkove, da se radi o izraelskoj modernizaciji.

op

Što se tiče F-16 ili F-18, mislim da je slična situacija kao i sa M-1 Abrams. Stalno se odlaže isporuka jer se plaše rezultata na bojištu. Priučeni ukrajinski piloti teško da mogu da pariraju ruskim koji siguran sam lete na mnogo boljim mašinama. Pri tom se za oba aviona radi o starim aparatima sa nekim MLU samo za F-16. Sem pilota treba da se obezbede i aerodromske posade za održavanje i gomila rezervnih delova jer će tako stari avioni imati više problema sa kvarovima nego sa ruskim lovcima i PVO.

Odgovori
Mi

Apsolutno!
Prvo se salju nemacki i francuski tenkovi da izvide teren i otkrije sve mine. Onda idu engleski koji se za sada jos nisu usudili da izmile. Abramsi idu zadjnji i to ako budu pogodni uslovi. Ako ne, reci ce da su previse dobri ili komplikovani za Ukrajince. O F-16 da bi se koristio iole optimalno nema ni govora dok se ne stabilizuje situacija. Zna se ko diriguje dok cuva svoje dupe, i najvise profitira.

Nije mi samo jasno zasto Ukrajinci ne koriste Bajraktare vise a zele da prave tu famoznu fabriku istih usred totalnog ratnog stanja? Ko tu koga zavitlava i krade neka mi neko objasni molim? Da im vrede isti sada bi ih koristili. Kada ako ne sada? Medjutim nema ni traga ni glasa od Bajraktara na Frontu jos od jesenas.

mi

Nemate pojma.I ti,i Milos1977.
Verujete u rusku propagandu.
Pa M1 je pojeo ruske tenkove kad god je bila prilika.
To je dokazan tenk.Jedino dokazano kod ruskih krseva je da svaki explodira od sopstvene municije poslea pogotka,i da su ruske posade zbog toga isprepadane od sopstvenih masina,jer im je u tom slucaju smrt neminovna.Zbog toga toliko napustenih i zarobljenih ruskih „modernih“ tenkova.
To se kod zapadnih modela ne desava.Cak i kada su onesposobljeni,posada prezivi,a tenk je cesto moguce popraviti.
Kod ruskih popravke nema. Sekundarna eksplozija je zagarantovana.
Kada se vecina zapadnih tenkova pojavi,front ce pasti.
Cela ruska drzava je trula,vojska im je trula.Pitajte Prigozina.

Ig

Miloš1977,

tenkovi engleske proizvodnje nemaju vlastitu volju pa da se „usuđuju / ne usuđuju da izmile.“
I tenkovi njemačke i „tenkovi“ francuske i tenkovi engleske (tj. britanske) proizvodnje su u vlasništvu ukrajinske vojske i Ukrajinci ih koriste gdje i kad misle da im je potrebno. O tome da li ih koriste ispravno se može raspravljati.
To da se za svaku upotrebu doniranog zapadnog oružja moraju obraćati vladi zemlje donatora koja onda analizira da li neko oružje smije ili ne smije u neko selo ili preko neke livade pa im to dozvole ili ne dozvole, to spada u jedan od brojnih mitova bez dokaza o ovom ratu. Operativno bi bilo nemoguće tako ratovati, odavno bi bili pregaženi.

Pa

‘Sad kad ukrajinska konjica sa abramsima chelengerima i leopardima krene u juris, ima da isprase zaostali ruski oklop. Nece stati do Moskve, mnogo vlazni snovi lozaca ovde a i sire. Samo se lozite, nikom ne smetate, ne morate ispod stola

Ni

@mile

Da li si realan? Poredis recimo Iracane (koje su udavili sankcijama) i njihovo koriscenje sovjetskih tenkova, i to ti je dokaz da je M1 pojeo ruske tenkove. Kad i ako, mada ne daj Boze, Rusi i Ameri ili neki drugi odmere snage ee tek tad mozes pisati ko je koga pojeo. Ovako poredjenje nije na mestu, jer zamisli da Rusi napadnu neku trulu drzavu (kao sto je bio Irak za vreme Sadama) koja ima americke tenkove, avione itd. Mislis da bi se ta zemlja bolje provela od Iraka? Bi malo sutra.
Sto se tenkova i eksplozije tice, a koji to tenk nece da se razleti ako dodje do proboja i ako kumulativni mlaz aktivira bojev komplet? Pa imas snimke iz Iraka, Avganistana i Sirije gde od Abramsa i Leoparda ostaju samo dugmici. Imas i ovo u Ukrajini, dakle svaki tenk ce proci isto ako ga nesto krupnije potrefi.
A te price kako su posade tenkova prezivljavale, kako su zapadni tenkovi obicno samo malo osteceni usled pogotka, to su price za decu. Jedno je kad te pogodi stari RPG a sasvim deseto kad tenk pogodi POVR. Uostalom, imas u Iraku (i ne samo tamo) pozamasna groblja te svemoguce zapadne tehnike. Pitaj Amerikance zasto ih nisu popravili ako su toliko dobri, sto uostalom mozes da vidis i u Ukrajini.

Th

@Nikola
Trula drzava pod sankcijaman. Nije li to sada Rusija ? Verovatno
ce doziveti istu sudbinu. Ako se vrate kriminalci iz Gruppe Wagner
bice pakao u Rusiji. Traziti ce jos pomoc od Zapada. Na kraju bi
se mogla potpuno raspasti u male Republike kao vasa Yugoslavia.

Do sada jos nisam vidio da kod ijedno zapadnog tenka da kupola
leti u nebo. Turske Leoparde su sami unistili kroz avio-bombe.
Sa cime su to Russi gadjali onog Leoparda 2 i Bradleye koji su se
zaglavili u minskom polju ? Vise mi lici da su pre povlacenja sami
Ukrajinci pokusali ostecene da uniste. Nijedno borbeno vozilo
je neunistivo. U oba slucaja je lose obucena posada i taktika kriva
bila. Verovatno nisu do sada uveli T-34 u borbu zato sto su u reservi
iza Urala. Treba to prvo dovuc na Front.

Mi

@mile
Propustio si citavu poentu mog komentara. Daleko od toga da pokusavam da poredim sposobnosti tenkova. Sposobnost bajraktara da. Procitaj ponovo pa ces mozda ukapirati da govorim o tome koje dve zsmlje diriguju ovaj rat ne izlagajuci svoje glavne oklopnjake.
@IgorM.
„To da se za svaku upotrebu doniranog zapadnog oružja moraju obraćati vladi zemlje donatora koja onda analizira da li neko oružje smije ili ne smije u neko selo ili preko neke livade pa im to dozvole ili ne dozvole, to spada u jedan od brojnih mitova bez dokaza o ovom ratu. Operativno bi bilo nemoguće tako ratovati, odavno bi bili pregaženi.,,

Nikakav mit nego logican stav dve zemlje koje diktiraju donacije najskuplje opreme i obezbedjuje 99.9% logistike i situacionu svest ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska je odavno 95% unistena sto se opreme i municije tice. Ako bi racunali i doniran unisten oklop i ispaljenu municiju Rusi su je unistili dva puta do sada. Bez 70 milijardi dolara donirane vojne pomoci rat bi bio gotov 3 puta i to uz svu rusku smotanost sporost i korupciju ponarucito demonstriranu u 2022.
Sad kad im Englez da Challenger i amer da M1 vi mislite da ce im nece reci tacno kada da idu a kada da cekaju sa napadom.
Nemojmo praviti mitove od logicnih stvari.

Ma

@ Mile budite ljubazni pa nam recite gde je to M1 pojedo i uništavao ruski oklop? Gde? u Iraku, gde su ih nesposobni Iračani koristili i to najvećim delom T55 iT72 bez bilo kakvog aktivno reaktivnog oklopa i bez elemntarnog znanja o upotrebi! Videli smo kako su prošlo Bredliji i Leopardi 2A5 pre nekih mesec dana. Eno prepun net snimaka unišptenih Bredlija i Leoparda… Usotalom ne tako davno su Iračini upravo koristili taj famozni M1 protiv ISIL i kako su prošli? Upropastili tj izgubili su najmanje celu četu tenkova M1 protiv papučara iz ISIL-a. To su činjenice i logika, kakva crna propaganda, aman zaman.

Ni

@Thomas

Vidim, Rusija se raspada, unistise ih sankcijama, bankrotirali su u martu prosle godine itd. Tako bar izvestavase zapadni mediji.
Ne poznajes Ruse i Rusiju zato i nagadjas da ce biti pakao ako se Vagner vrati, da ce se Rusija mozzda raspasti kao SFRJ. Samo pogledaj geograski atlas, nadji Rusiju i zapaitaj se kako su uspeli da sacuvaju onolkiku drzavu a nema ko ih nije napadao, predvidjao im istu sudbinu kao sto radis i ti sada. A Rusija i dalje tu, cak se i prosirila.

Nisi video da kupole zapadnih tenkova lete u nebo? Potrazi snimke/fotografije iz Sirije, imas i iz Iraka, pa i iz Ukrajine. Ne znam zasto se ljudi lepe za to letenje kupole. Ako tenk potrefi ono sto treba. i ako dodje do proboja nebitno je da li je kupola odletela ili ne- jer posada je mrtva, tenk ili ono sto je ostalo od njega moze samo da se tera na neki otpad.
I kakvi te T-34 spopali? Nacekaces se da Rusima zafali tenkova ali nikada neces docekati.

Mi

Dok im stignu avioni nece imati ko da se bori

Odgovori
Th

@Miko
Ima ih jos dosta po Rusiji u zatvoriman spremni za borbu.
Sigurno nemaju pojma kako stvarnost u Ukrajini izgleda.
Misle da ima jos dosta bele tehnike i drugih stvari.

Ni

Žali bože ako Ukrajina umišlja da će prosjaćem po belom svetu doći do bilo kakve TT prevlasti . Samo srljaju u propast dok ljudi jezivo ginu u iluziji pobede. Zapadna tehnika koju Zelenski dobija je gledajući komparativno na Ruski pandan gde sijaset najsofisticiranih sistema nisu ni upotrebii. Tenkovi Leoprd, Himars, Storm Shadow , Patriot , PVO Nasams su ozbiljni sistemi ali daleko od TT znanja ukrajinsih posada ( jedinu upotrebnu vrednost i to ogranišenu imaju jedinu uz direktnu pomoć zapadnih donatora koji su već Ukrajinu ekonomski iscedili do krajnjih granica i ubrzano, progresijom vremena vodi u puki opstanak – preživljavanje ). Jedini pobednik u ovom jezivom ratu je enormno moćan lobi fabrika naoružanja . Ako neko misli da su ove donacije „gratis“ u grdnoj je zabludi i direktno vode Ukrajinu u kolonijalno ropstvo (od ko zna koje veličine teritorije koja će od Ukrajine preostati ). Potpuno je jedna priča naučiti letenje na F-16 a potpuno druga, moderna , svestrana borbena obuka pilota . Bez iole ozbiljne borbene obuke i drastičnog iskoraka sa istočne na zapadnu tehniku , piloti postaju nažalost glineni golubovi. Konverzija starih PVO raketa u iole ozbiljne a kamoli precizne Z-Z mnogo govori. Patološkim moljakanjem Ukrajina je ušla u živo blato samodestrukcije . Tolike zemlje, kvazi „prijatelji“ Ukrajine prazne do iznemoglosti vojne stokove i to uglavnom second hand naouraženjem i guraju se da ule te na spisak nabaki najmoderngeg naoružanja 21 veka koje nudi zapad dok Ujka Sem trlja ruke kada EU tone u ekonomsku recesiju a USA i dalje besomučno štampa novac u fikciji da će večno biti svetska sila br. 1 , nevideći svoke dvorište i gomilu ekonomskih hridi koju jedino nakom magijom ala „Hudini“ može zaobići. U međuvremenu LAV sa istoka neminovno stupa na scenu . Kakava je sudbina F-16 ca u državi bez i jednog iole ozbiljnog aerodroma , logistike , gde je teren dubinski mapiran u metar , kakva je sudbina buduće fabrike dronova ( a da isto nije locirano u tačku ) , iluzorno je govoriti. Ljudski ŽIVOT je svetinja ! Nadam se da postoji i trunka racia, razuma u ukrajinskom narodu i da će se pojaviti neko ko će da povuče ručnu. U ovakvim relacijama budite sigurni da Rusija ide do kraja gde o državi Ukrajini praktično nećemo ni govoriti. Mora se reći : STOP !!!

Odgovori
Mi

Komentar na mestu ali se mnogima nece svideti.

Kako ce F-16 doci u Ukr? Rasklopljen? Preletece iz Poljske ili Rumunije? Koliko sati ce trebati Rusima da sve aerodrome koji mogu da omoguce ovim avionima da polete ili slete razore ? Ili svi misle da rusi imaju samo jos 5-6 Iskandera ili Kindzala?

I gde ce avioni koji su poleteli da slete? Na zapad? Neku NATO zemlju? I sta ce se onda desiti?

I dobice ih sledece godine. A sta onda? Cekaju sezonu prolece/leto 2024 i najavljuju novu ofanzivu posto od ove nema nista.

Samo je sad pitanje da li ce uspeti vlast u Ukr da nahvata dovoljno ljudi po ulicama sela i gradova van Kieva i otme ih za front? Ili ce se na kraju sami ukrainci pobuniti jer se vise ne moze sakriti broj mrtvih vojnika …

Su

Ako Zelenski nastavi ovako da gura ljude da ginu uludo,F16 nece biti potrebni jer nece biti ljudi da lete na njima. Rumni vec 10 godina prelaze sa Mig 21 na F 16 a ovi ce to da urade to isto za 5 meseci.

Si

>> Ljudski ŽIVOT je svetinja !

Slazem se, zbog toga je Putin, kao jedini odgovoran, ratni zlocinac kao i svi ostali koji ga podrzavaju!

Aq

Mile, putler je trebao slavodobitno na opce zadovoljstvo ukrajinaca uci u Kijev jos u proljece prosle godline

No, nesto ukrajinci I nisu bili pretjerano odusevljeni Tom idejom

PV

Vuka,
Život je svetinja. Napisao si.
Pa Putin je napao Ukrajinu. Uništava ljudske živote.
Šta ti predlazes? Da se ukrajinci predaju? Povinuju njegovoj volji?
Potčine njemu?
Oni neće to…

Dj

„Zivot je svetinja“ – osim ako Putin ne odluci da te ubije da bi restaurirao nekakvu imperuju. Onda je to borba protiv zlog kolektivnog zapada, multipolarnost itd.

Dr

@ Mile onaj stari

Pozdrav ,
pa da su Rusi u stanju to napraviti davnih dana bi to uradili,
nego stvarnost pokazuje obrnutu situaciju na terenu, Ukrajina gađa nihove aerodrome.

Op

Ti F-16 će ili u BVR sa nekom AIM-120 sa lagera iz 80- tih i 90- tih godina i koristiti ce jedrece bombe a mozda i koju krstareću i to je to. Pripazit će da ne uđu u domet Ruske PVO, mada je i ta žilava, jer joj tresnu ponekad po koji S-400, BUK, TOR.
F-16 ce isključivo da služi za borbe sa velike daljine. Tako će zadržati zapad mit o F-16.

Odgovori
Re

Čekaju ih Rusi na zicer za F16.I jedan da poleti van Ukrajine u borbenu misiju,Rusima će biti odvezane ruke da nalupaju zemlju odakle su poleteli.Ali lukavi su Latini varalice stare,to se neće desiti jer znaju šta bi ih čekalo.Ovako će da se iscrpljuju još jako dugo.

Odgovori
Pe

U svakom scenariju bez nuklearne apokalipse planete, ima zapad na kraju ukrajincima i vazduh da uzme „u koncesiju“ za sve ove usluge.

Taman da se premeste sve prljave industrije i tehnologije sa problematičnog istoka u komšijsko dvorište i direktan nadzor.

Odgovori
Dj

A rusi ne „uzimaju“ nikome nista za bezbedonosne usluge (recimo po africi) nego onako bratski pomazu?

Yo

Neke ozbiljne oficirčine smatraju da je ovakvo gruvanje zapadne tehnike u Ukrajinu gubljenje vremena, para i života. Na Zapadu to znaju, pa su sa razlogom prvo slali opremu iz skladišta bivšeg Varšavskog pakta, jer prelaz sa istočne na zapadnu tehniku i standarde zahteva dosta vremena i mirnodopske uslove kako bi se sprovela uspešna integracija tih sredstava u odbrambeni sistem – naročito kada je avijacija u pitanju.
Npr. grčki F-16 maximalno integrisani u grčki odbrambeni sistem bi bili daleko efikasniji od ukrajinskih – sve i da Ukrajina dobije najnovije verzije i uz svu joj isporučivu/isporučenu najnoviju pvo mašineriju.
Ne radi se tu samo o obuci, opremi, servisiranju i procedurama – već mnogo komplexnijim organizacionim stvarima od najnižeg do najvišeg nivoa.
I kamen bačen sa visine je opasan, ali zapadno opremljena a zbog toga neoptimalno organizovana ukrajinska vojska bi mogla biti i lakši plen ruskoj vojsci nego dok se borila sovjetskom opremom…

Odgovori
Sv

@Gladius Elektro-mehanicki radar?RIP in pieces.

Odgovori
Ni

Ovo sa pogonom za proizvodnju Bajraktara u Ukrajini zvuci kao vic.
Ako vec hoce da prave Bajraktare van Turske, zar nije logicnije da ga grade u Poljskoj, a ne u Ukrajini gde ce doleteti nesto jos dok budu postavljali kamen temeljac…

Odgovori
Th

@Nikola
Pravit ce oni navodno i Leopard 2 po licenci. Ne verujem da
ce im se dopustit da prave kao najavljeno KF51 PANTHER od
Rheinmetall.

ev

Укупна Слика ?
УКР ратује готово искључиво из донација, најразлицитијих , супер компликоване логистике у ратним условима. Плус нешто обучавају још преостале војске …… Паре су им исто из донација, вероватно морају зато нешто да предају од економије….
Мени то казује да је ово полако крај, нешто је ту у употреби, нешто је ту али из неког разлога још није у употреби, нешто тек треба да дође, када није често скроз јасно….
Ако им је ово офанзива, пиши кући проплао….

Odgovori
Vl

Od plana Rusije da se Ukrajina demilitarizuje doslo se do toga da je samo pitanje vremena kada ce F-16 stici. PVO sistemi, zapadni projektili na ukrajinskim postojecim avionima i cuveni Bajraktari su vec odavno prisutni. Rusi da su znali sta ce se izdesavati nikada se ne bi upustili u ovu katastrofu koja je desetkovala rusku armiju, populaciju i ekonomiju i kojoj se kraj ne nazire.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor