[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

4. okt 2024

Komandant helikopterske flote bugarskog ratnog vazduhoplovstva: Nedostaju nam osoblje i operativni helikopteri

3. okt 2024

[ANALIZA] Detaljnije o Rafalu F4.1, verziji aviona koju će nabaviti RV i PVO Vojske Srbije

2. okt 2024

Bugarski predsednik poziva na nabavku dodatnih transportera C-27J Spartan i protivpožarnih Air Tractor AT-802 „Fire Boss“

26. sep 2024

Hrvatska i Francuska planiraju osnivanje centra za obuku pilota borbenih aviona u Puli, Srbija Rafale dočekuje sa zastarelim avionima za obuku

25. sep 2024

Aero-miting Vršac 2024: Šarenilo i optimizam srpskog vazduhoplovstva

24. sep 2024

Miloš Vučević detaljnije o razlozima zbog kojih je Srbija izabrala Rafale a ne ruske, američke i kineske avione

24. sep 2024

[REPORTAŽA] “Zastava 2024“: Skromnije letenje RV i PVO, ponovno preterivanje u broju izložene vojne tehnike

23. sep 2024

[REPORTAŽA] Najzanimljivije premijere sa prikaza “Zastava 2024“: Helikopteri Mi-35P, francuski i kineski osmatrački radari, nova sredstva za raketne sisteme FK-3 i HQ-17, emiratski dronovi kamikaze, artiljerija i oklop

21. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Zvanična potvrda: Srbija će kupiti Rafal F4.1

20. sep 2024

Aero-miting Vršac: Prijava za spotere i detalji letačkog programa

19. sep 2024

[REPORTAŽA] Airpower 2024, aeromiting koji ove godine nije oduševio

19. sep 2024

[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024
Nije nam promaklo: U naletima prilikom uvežbavanja za prikaz “Granit-2023“ prvi put uočeni modernizovani bivši beloruski MiG-ovi 29
Dva aviona MiG-29 RV i PVO VS iz belourske donacije modernizovana na nivo MiG-29SM / Foto: Nemanja Zotović

Nije nam promaklo: U naletima prilikom uvežbavanja za prikaz “Granit-2023“ prvi put uočeni modernizovani bivši beloruski MiG-ovi 29

Još jedan prilog za jednu od omiljenih nam kategorija – nije nam promaklo.

Kao što je Tango Six već preneo, u subotu 22. aprila (od 9 do 15 časova, najatraktivniji deo programa počinje u 11 časova) će povodom Dana Vojske Srbije na vojnom aerodromu ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘‘ u Batajnici biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije nazvan „Granit 2023“. Tokom prošle i ove nedelje su se iznad severnog dela Beograda kao i u široj okolini batajničkog aerodroma, mogli uočiti naleti formacija aviona i helikoptera čije posade se intenzivno pripremaju za svoj nastup.

Svakako najzanimljiviji i najatraktivniji za većinu ljubitelja avijacije kod nas jesu, sada već višenamenski, avioni MiG-29 kojih je prošlog četvrtka na nebu bilo čak 10, od toga 8 u dve formacije po 4 (ostala dva su iznad rejona aerodroma uvežbavala blisku manevarsku vazdušnu borbu). Među avionima u formacijama su bila i dva naoružana primerka, najverovatnije iz jedinice koja je u stalnom dežurstvu sistema PVO.

Bivši beloruski modernizovani MiG-29. Uočavaju se rakete vazduh-vazduh R-60MK. Avion se najverovatnije nalazio u dežurnoj pari lovačkih aviona u okviru sistema PVO / Foto: Nemanja Zotović

Većina 29-ki bile su modernizovani višenamenski jednosedi MiG-29SM, a prvi put imamo (vizuelnu) potvrdu da je na taj nivo doveden i deo aviona koje je Srbiji donirala Belorusija. U formacijama su bila tri ‘‘Belorusa‘‘, od kojih se kod dva moglo uočiti da na vertikalnim stabilizatorima i ispod krila imaju antene signalizatora radarskog ozračenja SPO-32 odnosno L-150-29 ‘‘Pastelj‘‘ koji je karakterističan za MiG-29SM u varijatni za Srbiju (zvanično označenu i kao MiG-29SM+).

Kako za MiG-ove 29 iz beloruske donacije do pre bar godinu dana na javno dostupnim fotografijama i video snimcima nije primećeno da su dodatno modernizovani, to bi značilo da je to urađeno u skorije vreme. Do sada smo imali vizuelnu potvrdu da su modernizaciju prošli avioni MiG-29 koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije (dakle jednosedi MiG-29B koji su naknadno dorađeni na standard MiG-29SD), kao i avioni iz ruske donacije (jednosedi MiG-29A i MiG-29 9.13 takođe prvo modifikovani na nivo MiG-29SD).

Prvo zvanično predstavljanje srpskog MiG-a 29SM imali smo na prošlogodišnjem prikazu ‘‘Štit-2022‘‘ kada smo na statičkoj izložbi mogli da vidimo avion ispod čijih krila su bile podvešene, u inventaru RV i PVO VS nove rakete vazduh-vazduh R-27ER1 i R-77. Takođe su se ispred aviona mogle videti vođene rakete vazduh-zemlja H-29TE kao i sredstvo za obuku KAB-500Kr-U koje se koristi za upotrebu vođenih bombi KAB-500Kr. Nakon sletanja je pred publikom tada parkirano još nekoliko aviona za koje se na osnovu nekih detalja takođe mogo zaključiti da su u pitanju MiG-ovi 29SM.

Jedan od ešalona čine četiri školsko-borbena aviona G-4 Super Galeb / Foto: Nemanja Zotović

U proteklih nekoliko dana se u okviru priprema za subotnji prikaz, u širem rejonu Beograda mogao primetiti veliki broj vazduhoplova.

Među 26 aviona bilo je 10 MiG-ova 29, 8 jurišnika Orao J-22 i NJ-22 (među njima i jedan modernozvani dvosed), 4 školsko-borbena G-4 Super Galeb, 4 školska Lasta V-54 i dva školska Utva-75. Letela su i 22 helikoptera: 4 desantno-jurišna Mi-35M, dva srednja transportna višenamenska Mi-8T, 4 srednja transportna višenamenska Mi-17V-5, 4 laka višenamenska H145M i 8 lakih višenamenskih Gazela kao i lakih naoružanih GAMA.

Uz sve navedeno, možemo očekivati i solo nastupe pilota školskog aviona Utva Lasta V-54, školsko-borbenog Super Galeba G-4, vrlo moguće prikaz bliske manevarske borbe dva MiG-a 29, i solo letački nastup helikoptera Gazela. Na osnovu fotografija koje je objavilo Ministarsttvo odbrane biće izvedeni i desanti iz helikoptera Mi-8 i Mi-17, a veorvatno ćemo ponovo, kao i na sličnim prikazima održanim u proteklih nekoliko godina, imati prilike da vidimo gotovo sve tipove helikoptera u simuliranim akcijama borbenih dejstava, izvlačenja specijalnih snaga i borbenog traganja i spasavanja.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, na događaju ćemo videti 60 vazduhoplova – najverovatnije da se u taj broj računa i statička izložba.

Vidimo se u subotu!

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

I pored modernizacija,neosporno da nemamo ni deseti deo potrebnog broja, a ni taktički opravdanih i opremljenih letilica.
O ovom stanju možemo da ratujemo jedino sa Kiprom ili Burundijem!!
Smešni smo….

Odgovori
Ni

Pa dobro, reci ti nama ovde koliko je po tebi optimalno da imamo naoružanih „do zuba“ aviona? Ako ovo nije ni 10.deo, znači 200-300?

PS

Podregionalnim sporazumom o razoružanju tačno je određeno koliko ko čega sme da ima, mi, Hrvati i ostali. Tačno je da nije blizu maksimuma što se tiče bobrene avijacije ali nije po ostalim stavkama daleko. To je što je.

Mi

@ Никола,

Није то ни толико чудна бројка. Ако једна Холандија, која је површински нешто више од два пута мања од Србије, има 50+ борбених авиона Србији би и одговарало више од 100. Ако не рачунамо јуришне Орлове моментално и немамо скоро ни десети део онога што нам је по том критеријуму потребно.

Холандија себе сматра врло слабом војном силом којој много наоружања фали а и још су у НАТО и имају блиску сарадњу са немачком војском. Као „војничкој нацији“ која живи у бурету барута нама је потребна јача војска.

Th

@Vlada Kovacevic
Rat sa Kiprom ili Burundijem izgubili bi ste.

Sr

@Vlada Kovacevic @Nikola @Milan
Moje viđenje je da na papiru Srbija ima sasvim zadovoljavajući broj mlaznih borbenih/školsko-borbenih aviona sa tri aktivne eskadrile, problem je njihova starost i kapacitet.

Zamisliste 101. sa Rafalima, a 252. i 241. sa FA-50. Realna „udarna moć“ bi se upetostručila(ako ne i više od toga) sa istim brojem zmajeva.

Hi

@Srbofil

Moje laicko misljenje je da je M-346FA bolja opcija od FA50.

Mi

Realnost je kada bi bilo ,bilo bi protiv NATO ,sanse nula.I reaknost je da nemamo ljude ! Konstantni je odliv kadra i neinteresovanje mladih,ciji je moto, biti ziv i uzivati u zivotu !

Vl

Da li je moguce da na Tango Six postoji jos jedan Vlada Kovacevic???

Ne

Optimalan broj Mig-ova za jednu zemlju velicine kao Srbija je minimum 20-30.

Bu

Разумем ваш резигниран став, пошто мислим слично, али руку на срце, до скоро нисмо имали ама баш ништа. И ако нисам срећан набавком Рафала, првенствено због њихове цене и ако се уз купује и политичко зближавање, ако би прескупи рафали били максимално наоружани(ушта ја сумњам), уз 2 ескадриле од 36ком. ЈФ17 блок 3, и ово што већ имамо,. То би негде била мера, и реална могућност земље. Разумем се уз још огромна улагања у ПВО, пошто смо ту још тањи, тренутно.

Ni

Ne bi trebali da ratujemo protiv bilo koga svakako i nadam se nikad vise, samo treba sa imamo ozbiljan odbrambeni sistem koji se odprilike ovde i gradi.

Fe

@PSA

Po kom osnovu je sporazum iz kog se glavna strana potpisnica (EU) prosto povukla uopšte obavezujući? Fakat je da se nema novca ni za mnogo manje od propisanog, ali sada se na Zapadu na sve takve sporazume u Evropi gleda kao na potpune anahronozme, mrzi me da sa mobilnog citiram Foreign Affairs Magazine, da i ne pominjem one striktno o vojsci/ratnoj tehnici.

Dr

@Feline

Kao prvo, nije tačna tvrdnja da je EU glavna strana Dejtonskog mirovnog sporazuma, EU nije strana u Sporazumu i potpisala je Sporazum u svojstvu svedoka, baš kao i Francuska, Nemačka, Ruska Federacija, Velika Britanija i SAD. Glavne strane u Sporazumu su BiH, Hrvatska i SR Jugoslavija (posle razgraničenja i usvojenih Amandmana Srbija i CG ).

Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja trenutno je jedini uspešan sporazum o kontroli naoružanja koji se intenzivno sprovodi. Dalje, u svakom inspekcijskom i pratećem timu prilikom aktivnosti kontrole naoružanja, nalaze se gosti-posmatrači iz država OEBS. Naravno, većina gostiju-posmatrača je iz EU.

Ac

Covek lepo kaze malo je preterao,ali bar 3 ekadrile bi trebalo da imamo…i bar 4 sistema PVO s 300 da bi bili pokriveni sa odbranom zemlje.

Sr

@Hip
Po meni ne, jer je to dvomotorni podzvučni avion, nije baš idealan za presretanje u VaP što je osnovna uloga PVO, dok se FA-50 već koristi godinama u toj ulozi čak i u borbenim dejstvima.

Ako bi menjali Migove i Orla jednom platformom, onda bi Galeba trebalo da zameni nešto u istoj klasi tipa Hawk ili M-345, ako bi Orla i Galeba menjala ista platforma, jedina prava opcija je FA-50. Ali treba to platiti, nije da se kupamo u parama.

PS

@Srbofil
Pre će Orao i Supergaleb da se menjaju jednom platformom. Za niže od toga imaju Lastu, relativno uskoro i TP varijantu koja će da preuzme većinu poslova G-4. Treba nešto u tom međurangu za LIFT i dejstva po zemlji. Mislim da se zato G-4 i ne modernizuje nešto.

Sr

Druze može to još bolje ali što oćeš više za zemlju od 7miliona,nismo mi nikakva velesila od 50+ miliona stanovnika! I ne dipr da te zamolim. Pozdrav

ki

@Vlada Kovacevic….Zaboravljate jednu malu sitnicu,da nismo imali nista,kuca se kuci polako i uporno dok ne dodje do krova

Odgovori
22

I dalje nemamo skoro ništa, ali sad nemamo ni gomilu novca koja je za to utrošena.

Vl

I sta cemo kada dodjemo do krova i do grla u kreditima?!

dr

Vlada.
Pa podići novi kredit kao i svi ostali.

De

Naoruzanje, orudja, radari…se ne kupuju od potencijalnog neprijatelja, a Nato okuplja sve nase neprijatelje, strateski se mora razmisljati bar 20-30 godina unaprijed, kao sto to rade sve ozbiljne zemlje, samo su dvije decenije od zlocinacke agresije, malo je ovde prostora za detalje, ali sustina je da neko ko je deceniju bio pod nelegalnim sankcijama Zapada, mora shvatiti da isti ti u slucaju konflikta sa npr.Albanijom, ma bilo kojom Nato clanicom, uvesce embargo na izvoz municije, opreme za odrzavanje, rezervnih dijelova itd., Cak ce Awaksima vrsiti diverzije na optoelektronske uredjaje, sisteme nisanjenja itd. Prakticno ce sve onesposobiti bez borbe…ne moze se od neprijatelja nabavljati i tacka. Neprijatelji su Makedonija, Madjarska, Bugarska, Hrvatska, BiH je pod okupacijom kao i Crna Gora i Juzna Srpska pokrajina. Sa tih teritorija su neprijatelji napadali, skupljali obavjestajne podatke, bili ukljuceni u agresiju…dakle rusko ili kinesko je jedino prihvatljivo, sigurno nas nece napasti u narednih dvije, tri decenije…

Bo

22201
Nemamo skoro nista? Ko u oklolini ima naoruzane BL? Ko u okolini ima glanc nove Haubice? ko u okolini ima glanc nov PVO? Ko u okolini ima glanc nove radare? Ko u okolini ima toliko novih Helikoptera? Samo sto to neko vidi, a neko ne zeli da vidi.

Ni

Dobro je da se leti,svaki sat upisan je koristan.Modernizovane 29ke kakve god su bolje od nikakvih,isto tako još jedan modernizovani Orao (dvosed vrvt zbog obuke) je bolje nego ni jedan. Ja stvarno ne razumem neke čitaoce ovde koji nam sole pamet da nam trebaju F35 i to bar 3 eskadrile, a o rusofilima koji očigledno nemaju sat i kalendar na zidu (da provere u kom vremenu živimo) da i ne govorim. Naša avijacija takva kakva je, jedva je opstala, sa ovim pticama kupljeno je vreme do kraja decenije,sledeći korak treba biti mudar,promišljen i ekonomski opravdan,politiku treba što je više moguće ograničiti prilikom izbora sledeće generacije vazduhoplova. I BEZ ODLAGANJA I OGRANIČENJA ULAGATI U MLADE PILOTE I TEHNIČARE, to je budućnost! Obrazovanje!!
U subotu bar u dinamičkom delu nećemo videti ništa novo,ali neka se leti. Na statici možda vidimo neke modernizovane segmente, svakako vidimo se na Bataji u nadi da ćemo sledeće godine imati jedan pravi i grandiozni aero miting kakav naše RV zaslužuje. Pozz

Odgovori
Al

Sve što si naveo je onako kako jeste i podržavam, samo da dodam da vreme jeste kupljeno ali da treba što pre početi sa nabavkom novih letelica. Ovo što se događa nam je pokazalo da vreme ne radi za nas i da treba što brže da počnemo sa zanavljanjem svih rodova naše vojske.

Ni

Dragi Aleksandre, salažem se u potpunosti.

Br

U svakom slučaju podrzavam tvoj izjavu. Nadam se da će u subotu biti pokoja rijec o buducnosti naseg RVa.

Da

Ljudstvo ljudi je najpotrebnije, neće omladina u vojsku!!! Ko ce da pilotira? Koliko ima sada aktivnih avio električara i avio mehaničara itd…??? Jako malo!!! neće niko da se prlja bolje laptop i kuckaj…
Situacija sa pilotima je najkritičnija

Mi

Korak po korak.Mislim da treba sacekati kraj sukoba u Ukrajini pa onda kupovati nove vzduhoplove.Izbeci Francuze po svaku cenu, treba ostati na ruskoj tehnici.

Odgovori
PS

Još dugo po okončanju sukoba to neće biti moguće. Svet prolazi kroz ogromne podele. Neke sankcije će ostati decenijama.

Vl

@Miki

Nema se sta cekati, vreme nemutino prolazi. Kakav god bio rasplet rata u Ukrajini rusko oruzje je za nas zavrsena prica. To treba prihvatiti i okrenuti se drugim prodavcima.

Br

JF-17 blok 3, u njega su ugradjeni brojni sistemi sa J-20, a dobio je i novi motor i moci ce da koristi skoro svo oruzje sa J-20, a uz to je jeftin i ima najjeftinije odrzavanje i sat naleta, trenutno je mnogo bolje opremljen nego J-10. Otprilike 4-5 puta je jeftiniji od Rafala, to je avion za nas, ako se preskoci rat sa Tajvanom, naravno. Takodje, nije lose imati kineske avione, bespilotne i pvo, posto oni i treba da deluju u saradnji.

Fe

@Miki

Krajnje je neozbiljno čekati kraj nečeg što će potrajati. Avijacija nam je smešno slaba, na isporuke se čeka godinama, a tek se uopšte nema iole ozbiljnih aviona za napade na ciljeve na zemlji. Trebaju nama dve eskadrile Rafala i još bar dve eskadrile teških lovaca. MiG-29 treba obavezno zadržati (i održavati i unapređivati), ali avion sa radarom tako skromnih mogućnosti, krajnje nedovoljne nosivosti – i ukupne, i sa samo šest podvesnih tačkaka, od čega jedva dve nosivosti od mršavih 500kg ne može i ne sme da bude nekakva “okosnica” RV.

@Branko

Treba se jednom, odjednom i za sva vremena osloboditi kompleksa zvanog “šta će to nama, mi smo mala zemlja”. ‘99. se lepo videlo da ne možeš da budeš toliko mali da te ne bi bombardovali, i to kao velikog – a to igračke kao što je JF-17 nikako ne mogu da spreče. Ako je JNA pravila gluposti sa upornim kupovinama MiG-21 i više od 30 godina po uvođenju dotičnog u službu ne znači da to treba da se nastavi – a Miraž 2000 tada na primer nije kupljen. Apsolutni minimum u slučaju kupovine aviona od Kineza bi morao da bude J-10C – naravno, u nekom minimalno upotrebljivom broju, – a ne po 5 i 10 komada kako to radi AV. Opasno je biti vojno slab u trenucima ovolikih tenzija u svetu, s tim da veoma brz ekonomski rast Kine, Indije i čak Indonezije garantuje period od bar 20-30 godina brzih promena odnosa snaga u svetu, uz sva iznenađenja koja to malima može da donese. Ko je npr 1980. mogao da predvidi da 1992. SSSR-a neće biti? Ili da 1910.prognozira vojni slom i nestanak Austrigarske od kraja 1918? Ni to nije bilo ni najmanje izgledno, ali se desilo.

dr

PSA.
Nažalost delim vaše mišljenje.
Branko.
I onda Kina zakuha sa Tajvanom. I šta sad. Na početku smo. Nisam ljubitelj skupih zapadnih proizvoda ali se plašim da nam Geografija diktira mogućnost izborna. Nažalost.

А

@Feline i @Branko

JF-17 kod nas bi jedino mogao da bude zamena za Orla, kojim bi se lovačko-bombarderska avijacija transformisala od lake jurišne u laku višenamensku lovačku.

I pored toga, nama bi i dalje trebao pravi („srednji“) lovac, što jedino može biti Rafal (koji je favorit struke kod nas već deceniju i jače), F-16, F-18 ili J-10. Od tih četiri, Rafal je jedina realistična opcija za nabavku.

Fl

Za sve komentatore , pominjete rusku vojnu tehniku Kineske Vijne Letelice a preko 45% Srba bi u EU ! E akobzelite na zapad onda nećete moći da kupujete odbranbene sisteme na Istoku. Od Srbije se očekuje neka vrsta Vojne „pripadnosti“ odnosno svrstavanja tj. Okretanja ka onome koji drzi 75% privrede i trgovine , a to je , koliko god da ih ne volim i da su kvarni kao jaje ispod kvočke , Washington i Brüssel !
Jer smo okruzeni njihovim vazalima i nemamo kopnenu vezu sa Rusijom ili Kinom , kad bi imali zajedničku granicu , makar i kilometar to bi bila sasvim druga priča . Ovako moramo da se prilagodjavamo da stegnemo zube i smeškamo im se iako bi im glave porazbijali !!!!

Sn

Ovako,iako sam bio ucesnik ratnih dejstava na prostoru Kosova i Metohije 1998. i 1999.godine,ranjavan,bio na prvoj liniji fronta i po potrebi na drugoj jer su nas naterali, Komandant mi je tada bio Gospodin Major Milorad Stupar,nas brigadni otac, i dalje volim vojsku ali je ovo cisto bacanje novca poreskih obveznika Republike Srbije.Nije tesko zakljuciti da ovaj tkzv.“prikaz“(ne)sposobnosti cist politicki marketing radi politickog cilja,zasta se
koristi Voska Srbije tj.zloupotrebljava i baca ljaga na samu Vojsku Srbije koja je dovedena do ruba propasti.Plata jednog profesionalnog vojnika je sramotna za jednu drzavu a od tog istog vojnika se trazi da bez razmisljanja zrtvuje svoj zivot zarad ove drzave,dok jedna salterusa u policiji ima dvaput vecu platu od pomenutog vojnika.Umesto da se sav taj novac preusmeri na plate i resavanja stambenih pitanja pripadnika Vojske Srbije,taj novac i sama Vojska Srbije se koristi zarad promocije jedne politicke partije.Jadno i bedno.Interesuje me sta ce to videti ljudi sto vec nisu videli?!Ovo je mala i relativno zaostala vojska koja u principu nema sta posebno da pokaze a narocito u ratnom vazduhoplovstvu jer koriste avione koji su totalno nepouzdani i stari oko 30 godina i koji treba biti sto pre zamenjeni.Umesto toga treba organizovati vojne vezbe ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije sa jakim vazduhoplovstvima evropskih zemalja,tipa Francuska,V.Britanija,Poljska,Grcka,Svedska,Finska,Norveska,Belgija, Rumunija,Italija pa cak i sa ratnim vazduhoplovstvom SAD,gde nasi piloti mogu mnogo stosta da nauce obzirom da lete na avionima koji su po dve generacije iza aviona pomenutih zemalja,posebno od americkog vazduhoplovstva koje je najjace na svetu.E na takvim vezbama ce se videti gde smo „mi“ustvari i koliko vrede ti „naši“reciklirani MiG-ovi koji su placeni papreno za remont i dovodjenje uopste u sigurnu operativnu upotrebu.O tehnologiji samoj na njima uopste necu govoriti jer je suvisno ali eto, bolje trositi novac na vazdusne vezbe sa najjacim ratnim vazduhoplovstvima na svetu i steci neko znanje i iskustvo nego bacati novac na politicke vasare gde po Ustavu Republike Srbije vojska ne bi smela da se zloupotrebljava.Ionako tezimo da napokon budemo vlasnici eskadrile zapadnih aviona tipa Rafal.Malo nesto da kazem i ja,aktivni rezervista bivse VJ a sada VS,“trula visnja bera“dok se „plavci“vise razumeju u VOJIN,PVO i RV…

Odgovori
om

Dijelim razmišljanje, ali da bi sve to mogli bez članstva u NATO, teško.
Tu su između ostaloga procedure i protokoli koji se uvježbavaju, komunikacija koja odvija među letjelicama i što je najvažnije navođenje sa AVACSA i niz drugih protokola.

Sr

@omniameamecumporto
Srbija ima potpisan individualni plan saradnje sa NATO, to je najviši vid saradnje do članstva, recimo Finska do skoro je bila na tom nivou.

Naše RV koristi zapadnu kom. i nav. opremu čak i u Migovima i tehnički su više „interoperabilni“ od trenutne nadzvučne komponente u HRZ ili Bugarskog RV koje su članice NATO, tako da za vežbe ne postoji barijera.

So

>> Plata jednog profesionalnog vojnika je sramotna za jednu drzavu

Nema se realno para , vojska je ovome rezimu relativno visoko na listi prioriteta, odmah iza partije, policije i crkve. Nisam ironican, stvarno tako mislim.

>> E na takvim vezbama ce se videti gde smo „mi“ustvari i koliko vrede ti „naši“reciklirani MiG-ovi

Takvih je vezbi bilo na desetine, na zap. svi znaju koliko vredi taj avion. Recimo pre neki dan sam gledao, covek general, leteo na F-4 i Mig-29, gostovao po celoj Evropi i USA na brojnim vezbama, bio u Rusiji kod proizvodjaca (gde su mu rekli da je nemacko vazduhoplovstvo jedino koje je avion otprilike planiralo upotrebljavati kako je konstruktor zamislio). I covek kaze, jako mali domet, arhaicna avionika, u bliskoj borbi nenadmasan, zastareo u odnosu na F-4 (???) kada je moderna vazdusna borba u pitanju. Sumnjam da su nekakve workaround modernizacije u mnogo toga promenile…

>> tako da za vežbe ne postoji barijera.

PA sto se ne odrzavaju ako ne postoji barijera? Kao NATO ne bi voleo da vezba sa Srbijom u ovome trenutku? Navigaciona oprema je za vezbu nebitna, komunikaciona oprema je obicna radio stanica koja radi na odredjenim frekfencijama/kanalima.

om

@Srbofil , znam da imate i Platinastog vuka sa NATO ali tri četvrtine Srbije protivi se tim vježbama a to je zapravo javno mjenje koje vama ne da u NATO i vi sanjate o zrakoplovnim vježbama sa NATO, možda može ali samo kao gost. Inače što se tiče nadzvučne komponente naravno da ste superiorniji ali ne za dugo jer stižu Rafali a to znači za naše pilote punopravno članstvo i participiranje svih normi i protokola koje postoji u NATO zrakoplovstvu. Vi se prvo morate odvojiti od Putina a onda je sve stvar vaše volje ili je pak vaša volja Putin , ali vidim ovdje da se razglaba kako treba pričekati, pa ako Putina krene eto nas kod brata, a ako pak ne onda….je dobar i NATO, negdje se mora.

mi

@ Srbofil interoperabilni ne , komaptibilni da

dr

E da se i ja jednom složim sa omnia. Da bi vežbali sa takvim RV moraju pristai i oni. Sa Amerima? To je kao da Real trenira sa Partizanom.( Ništa lično).
Sniper.
Nebih se potpuno složio. Promocija vojske je po mom mišljenju vrlo važna u današnje vreme. To je način da privučete nove ljude i da ih zainteresujete za vojni poziv.A i narod voli sudeći po poseti takvim dešanjavima. A i nisu to neke pare za tako velike sisteme.

PS

Vežbali smo mi i sa NATO po pitanju avijacije, recimo sa Rumunima. Što se tiče Reala, sutra protiv njih za fajnal for Evrolige. Videćemo (ništa lično). :)

Sr

@Sofronije
Spanky je rekao da su glavna mana bile R-27, odlične u zadatim parametrima leta, ali manji ef. domet čak i od AIM-7, AIM-120 da ne pominjem. Našima R-77 to dosta popravlja, sada su „ok“ sa te strane.

Neke mane se ne mogu otkloniti, npr. motori su ultra pouzdani, izdržljivi, ali troše jako puno goriva, vibriraju puno i prave mikrofrakture na vertikalcima, zato nigde nećete naći 29ku sa 10.000h naleta. Dolet je mali, dva dodatna rezervoara koji su integrisani popravlju, ali ne dovoljno. I najgore što nema data-link, a iz „SD“ modernizacije su izostavljeni Bae AIFF transpoderi što bi značilno puno dolaskom novih radara i PVO sistema…no dobro.

Sad kako jeste, služiće bezbedno i tehnički dovoljno do dolaska novih aviona(ako uopšte i bude toga). Videćemo.

Vl

omniameamecumporto,
Ne mogu da shvatim tvoje nerazumevanje našeg mentaliteta. Ne protivi se 3/4 javnog mjenja saradnji sa NATO, već 95% Srba neće ništa da ima sa agresorima na svoju državu. Uz to su nam ti agresori i okupirali deo teritorije, ubili hiljade civila i dece, a da se ne lažemo, voleli bi i da nas istrebe do zadnjeg. Koliko bi morali biti bolesni da volimo i podržavamo takvog neprijatelja koji nam je činio (a i dalje čini) samo zlo?
Navedi bar jednu beneficiju koju bi dobili ulaskom u NATO?
Nema je, ali zato bi bilo sijaset negativnih posledica…

Vl

Pišu neki da nemamo ni 1/10 od potrebnih aviona , kako Holandija ima 50 itd. Tačno je da bi mogli i trebali da imamo više aviona ali je pitanje para da li smo ta to sposobni, ne samo da kupimo avione već i da obično i plaćamo tolike pilote. Kada bih se ja pitao zadržao bih tih 10 modernizovani 29ki,a dokupio 2 MiG-31 naravno ne neke koji se raspadaju nego ove što smo videli kako nose kinžal, 10 MiG-35 u najnovijoj nadogradnju i 8 kom Su-35, a sve ostale avione bi rasprodao što bi značilo da na kraju imamo 30 aviona
10 MiG 35
02 MiG 31
10 MiG 29
08 Su-35
Možda 30 nekome deluje i previše ali znajući nas ja bih to uradio sa namerom da je uvek bar 50% aviona u 100% perfektnom borbenom stanju jer zadnji put kada su nam avioni trebali NI JEDAN JEDINI nije bio 100% operativan, a ovako bi znao da nebo Srbije u svakom trenutku brane jedan MiG 31, 5 MiG 29, 5 MiG 35 i 4 Su-35 što je napredak od 50% jer evo tu kod mene na Konjarniku imamo ulicu 10 avijatičara, a koja ime duguguue pilotima koji su branili nebo Srbije 6.aprila 41 i naravno da nisu imali nikakve šanse, 15 verovatno isto ali bar je neki napredak, 30 e to je već broj koji bi mogao da ima uspeha pogotovo zbog MiG-35 i naročito Su-35. Naravno bilo bi dobro imati i S-400 i još bolje S-350, a najbolje oba sistema dopunjena da BUK i Pancir sistemima, e onda se više niko (NATO) ne bi tako lako odlučio da nas bombarduje do besvesti. Ruski avioni imaju mnogo smisla jer su pravljeni da se suprotstave NATO avionima i uz to su jeftiniji, jeftiniji za održavanje, mogu da poleću što se kaže da livade i na kraju i ako to realno nije bitno izgledaju lepše. Holandija možda ima 50 ali oni imaju i more, a bogami i obavezu da stalno kupuju jer NATO ne postoji ni zbog čega drugog već da Američki vojno industrijski kompleks ima stalne narudžbine čak i u onom vrlo retkim trenucima kada ne vode nigde nikakav rat

Odgovori
PS

Aj opet, od Rusije ne može trenutno, a ni u dogledno vreme, da se kupi ni šrafciger za vojnu upotrebu.

Ed

A brate, onda tom logikom i jedan Tu-160, a može ond ai jedna Buran.
Bez zezanja, uvoditi novi sistem u naoruzanje i to takav kao Mig-31 za 2 aviona, a uostalom jel ti znas namjenu tog aviona? Taj je prevelik u smisli njegovog djelovanja za cijelu ex yu, a kamoli za Srbiju

А

@Vladimir

Код борбене авијације се не може куповати два комада који треба да чине читаву флоту, јер је таква флота бескорисна за све. Квалитетна обука не може да одради на два примерка, квалитетна борбена дејства не могу да се одраде на два примерка.

YP

A čemu bi tačno služio MiG 31 u našem RV i to čitava 2 komada?

Br

@psa

Videli smo nacrte moguceg teksta prmirija koje ce postaviti zapad i oni obuhvataju u pocetku delimicno ukidanje sankcija, kao i moguce potpuno ukidanje za dve godine. Verovatni ni tada nece moci da se kupi buk m3, s350 ili nesto jace, ali helikopteri, delovi za miga i neki sistem kraceg dometa ce mozda biti moguce nabaviti, narocito ako su naruceni odavno i delimicno placeni. Mislim da ce vece pitanje biti da li ce Rusi hteti tada da nam prodaju. Ako Rusi dobiju deo Ukr, onda ce i Albanija definitivno dobiti Metohiju i mi cemo ostati u procepu, kao i uvek.

Nj

@Vladimir
Mozete komotno da zaboravite rusko naoruzanje jos mnogo mnogo ljeta, jer i kad rat stane sankcije nece nestati. Kome god su SAD i EU lupili sankcije one su trajale decenijama. A sad moje skromno misljenje o avionima koje ste nabrojali: Ne znam zasto bi Srbija nabavljala MiG-31? MiG-31 zbog svoje primarne uloge nepotreban Srbiji a i poprilicno mator avion. Onda ocigledno niste upoznati da MiG-35 jos nije poceo serijski da se proizvodi, a cak ga ni VKS Rusije ne zele! Su-35 nije ni malo jeftin za odrzavanje. Moje skromno misljenje bi bilo da je mnogo bolje uzeti 18-24 Rafala pod uslovom da vam prodaju sa njima i Skalp i Meteor nego ovih 30 aviona koje ste nabrojali. Podrzavam odluku u vezi pvo sistema koje ste nabrojali

22

Zašto me obuzima utisak da nikad u životu nisi video stajanku, osim na netu i Vučićevim „prikazima“?!

Vl

PSA,
Hajde prvo pročitaj članak pa onda komentariši. Lepo piše da su migovi iz beloruske donacije friške modernizovani. Šta misliš kada i odakle je stigla oprema? Iz Amerike, iz Nemačke?
A ako Rusi izađu na Dunav videćemo i kakvu će pesmu pevati Rumuni (Bugare ne računam u tu priču, deo njihovog stanovništva je još više proruski orjentisan od nas).
Inače, moje lično mišljenje da trebamo pod hitno početi pregovore i za jednu eskadrilu ruskih višenamenskih aviona (Su 35, Mig 35, Su 75). 2030 će svetska politička situacija biti uveliko promenjena.

Vl

Sve je to lepo, ali mi moramo sto pre da se odlucimo da li kupujemo Rafale ili neke druge zapadne avione. Ruski tj sovjetski avioni i druga vojna tehnika su od februara prosle godine davno proslo vreme za nas i vecinu ostalih zemalja.

Odgovori
Zo

Nije stvar u ratovanju vec u obuci mladjeg kadra pilota da nauce da lete i usavrsavaju se Za sada imamo to sto imamo i nije tako lose kao sto pojedini pisu ali naravno moze i bolje Licno bih se zadrzao na tehnici koju imamo mislim na Rusku proizvodnju ili slicnu njima nato tehniku bih zaobisao u sirokom luku

Odgovori
St

Oni nama Migove mi njima sankcije.

Odgovori
Č

Niko ne daje avione u zamenu za trolovanje, makar bilo neprekidno.

22

Ne, nego oni nama migove, a mi njima nekoliko stotina miliona eura za dovođenje u jedva letno stanje.

Vl

@ Stojko

Oni nama Migove, mi njima desetine miliona dolara za remont. Nema besplatnog rucka.

Ni

@22201 @Vlado

Gde nadje stotine miliona evra za remont?
Uostalom sta ste ocekivali, da nam Rusi i Belorusi modernizuju donirane MiG-ove o svom trosku, da nam poklone UbS, izgrade potrebnu infrastrukturu, obezbede gorivo za narednih 10-ak godina itd.?

Bo

22201
Jedva letno stanje? Srbija je prosla i suvise jeftino za 14 aviona, koji nikako nisu, jedva u letnom stanju kako ti kazes. Da te podsetim da samo po jedan komplet raketa za sve avione kosta oko 30 miliona, a mi sada imamo nekoliko kompleta. Dobili smo motore za svih 14 aviona, plus imamo i rezervne. Modernizovali smo avione, trenanzere, sredili infrastrukturu, i obucili nove mlade pilote, a sve za te novce koje mo dali.
Tako da je ovo bio odlican potez.

Re

Dokle i čemu više ova paradiranja,ko će to da plati? Da smo neka vojna sila nismo ni približno,pa samo na Balkanu su jače i to mnogo Grčka i Rumunija pa nemaju prikaz naoružanja ni deseti deo od nas.Bolje za te pare koliko ovo smaranje košta da su kupili neke stanove ratnim vojnim invalidima.Vojska treba da izvodi vežbe što češće na poligonima,a ovo baš nikakvog smisla nema.I šta će da prikažu,prastare migove,poluproizvode i makete po stoti put?

Odgovori
To

Jest li vi svjesni gospodine da od udara NATO – a nije siguran nitko a kamoli drzava sa 15 aviona…prvo tomahavk iz jadrana,pa sva sila navodjenih raketa,pa f35 uz pratnju f22..kakav mig 31,su 35…ali da ne bi bilo zabune ne daj Boze nikada vise ali cisto da vas podsjetim da se ne udarate u prsa bezveze. Hvala

PS

Ko ima para on snima Top Gan filmove, ko nema organizuje prikaze. I nije tačno da druge zemlje imaju toliko manje prikaza, samo kod nas malo bode oči naduvavanje svega i svačega ali ništa ni tu nismo posebni. Jedino ne prikazuje ništa onaj koji ništa ni nema.

Da

@Realni
Ne mozes ti ovde nekim klincima na sajtu koji ni vojni rok odsluzili da objasnis da je ovo skup politicke prirode a ne prikaz borbene sposobnosti jedne vojske.Ima tu i koji to razumeju ali su suvise politicki zaslepljeni.Ja sam Hvala Bogu vojsku sluzio kada je bila obavezna od trajanju od 12 meseci i ostao jos dve godine kao ugovorac.To je tada bila vojska ovo je sad iskreno zalosno.Sto je najgore,ovo je zloupotreba vojske u politicke svrhe.Ja ne znam koji je ovo put da vladajuca partija pokazuje jedno te isto!?Sto je najgore ovo je ko zna koji put u godini, umesto da se vojska uvezbava bojevom municijom na Pasuljanskim livadama,Pesteru,oni prave od vojske politicki vasar…Jedan vojnik ima platu manju od policajca, nema stan,pa kako misle oni da privuku ljude da pristupe vojsci meni nije jasno.Niko nece da rizikuje da pogine za 34000 dinara mesecno kolika je plata vojnika,sa prevozom i ostalim dodacima mizernih 40000 dinara.I o kakvoj mi vojsci pricamo…

Bo

Cisto da znas, da te prikaze imaju i Grci, Frncuzi, pa i hrvati.

војна сила је де политичке моћи одвраћања.
Не треба нама војна сила да би смо ратовали против нило кога, али није ни зо искључено, већ за подршку преговорима. Авиони лете да би оклопна лакше прошла, оклопна пролазе да би пешадија ушла. Пешадија треба да би за зелени столом имали аргумент. Тако да нит ће кад бити довољно, нит је иколко премало. Сила је у Богу, а авиони су на небу, све на свом месту и све ће бити ок.

Odgovori
Da

Bravo,sustina u nekoliko recenica, inace fascinantan je broj nazovi strucnjaka na jednom ozbiljnom portalu kao sto je Tango six.
Savjetovao bih takve da potraze stranice za „lozenje“ na fb, ima ih dosta. Sta sve procitah u ovim komentarima to je strasno.

Tr

Kojim pregovorima kada smo ih svaki put i sve izgubili i još uvek gubimo. Tek nas se sada niko vise ne plaši..Za gašenje je nuklearno oružje, a 11ak migova starih preko 40g i skrnavi pasarsi su samo hleba i igara za šire narodne mase..

Br

Da li se zna tacan broj modernizovanih jednoseda, po ovome ispada da su modernizovana 8 ili 9 aviona od 11?

Odgovori
Lu

Neumesno je organizovati vojne parade, svecanosti, mitinge (kakogod) u sred Evrope u ratu, kada znamo da svaki dan, ne predaleko od nas, ginu stotine ljudi… Sta se ovim zeli pokazati? Da i mi mozemo u rat? Ili je cilj pumpanje diktatorovog ega? Protiv koga ce ovo da leti i upotrebljava se? Protiv NATO? Nema protiv koga drugoga… Ja bi se pokrio usima i cutao, bar iz postovanja prema vojnicima koji sada dok ja ovo pisem sede po rovovima u blatu, po kojima padaju granate, civilima koji su izbegli itd., ne bi organizovao vojne sletove, igrao se rata i (onaku usput) legao na rudu Vladimiru i Siju…

Odgovori
D

Ništa ti ne razumeš, mani se svetske politike, a za katanče se ne brini, “ ko kanda si i ti iz tog društva“.

de

Kad 14.07. u sred Pariza bude organizovana vojna parada da li ces tada napisati da su Francuzi maloumni? Zamisli prave vojnu paradu a svaki dan im neki protesti na ulicama a pri tom se, ne tako daleko , gine na sve strane! A pre samo dve nedelje odrzana je parada i u Grckoj. Ako si ostavio slican komentar ovome molio bih da ga ponovo objavis. Ako nisi onda si maliciozan a sa takvima ne vredi komentarisati nista!

Ot

Nemoralno. Treba da vas je stramota jer se igrate rata dok 1000 km od RS imate realan, krvavi rat u kome se gine. Kome je do vojnih mitinga neka se prijavi dobrovoljno na jednu ili drugu stranu! Ja imam transfer blama od ovakvih akcija i vasih prtriJotskih komentatora.

Francuska je daleko od istoka. Ko je bio prosle godine u Fr ili Spaniji zna da je njih za rat isto toliko briga kao brazilijance….

PS

Ne igramo se niko rata već ga se odvraća, da ga ne bude. Vojska svoj posao najbolje radi kad nema rata. Znači da je obavila svoju osnovnu ulogu. Pre bih rekao da nije moralno praviti se fin dok ne počne stradanje. Uostalom, na forumu ste koji se bavi avijacijom i vojnom tehnikom.

mi

PSA vojska sama nikad ne ide u rat, rat stvore neki drugi

Si

Dvoumio sam se do skoro da li da idem u subotu na Batajnicu ili ne. Bio sam prošli put, čujem da ništa novo nema da se vidi, čitam komentare o tom da su sve isti poluproizvodi i makete koje nikad neće zaživeti, da je sve ovo paradiranje bespotrebno. A onda pomislim: Pa ja volim te avione. Pa ja volim tu vazduhoplovnu tehniku. Pa ja se koliko – toliko razumem u tu tematiku. Nisam neki ekspert već više zaljubljenik. Pa što onda da ne idem? Gde bih ja drugo mogao da vidim tako nešto nego na tom prikazu? Možda ti avioni nisu najmoderniji, možda su to ruski „krševi“ i „kante“, možda je to sve politički marketing i jeftina propaganda, ali šta me pa briga? Ne mogu u Farnboro, ne mogu u Le Burže, sigurno ne mogu na paradu u Moskvu, ali do Bataje barem mogu. Evo čitam da se uvežbava letački program, to lete piloti moje zemlje, moji zemljaci, trude se,rade svoj posao. Bolje da mi iznad glave lete lete „moji “ pilloti nego tuđi. Tuđi su mi leteli pre dvadeset i koju godinu – mogu prijaviti da nisam nešto bio srećan. Tako da ja u subotu ujutro Bože zdravlja stižem. Ni briga me nije.

Odgovori
Dr

Tako je. Od 1978-e idem na svaki aeromiting u Batajnici. Avioni uglavnom isti osim par puta 1997- e i pre nekoliko godina bili Eurofajteri,F -16, Gripen. Šta ima loše u tome razgledati avijaciju,PVO i ostalo naoružanje , provesti dan u šetnji. Niko od nas koji idemo tamo niti izaziva niti podržava ratove. Bolje povesti decu ( ko ima malu-moji su već odrasli) nek se dobro prošetaju,nego da su po ceo dan za kompjuterom

De

Ne treba nama ništa više od aviona, 29-ke su dovoljne za Parade, raznorazne smotre i neka dežurstva. Nama treba ozbiljno jak PVO. Najbolji i najskuplji što se može nama prodati. Pa čik preleti.

Odgovori
PS

Sve ima rok trajanja. Rafali se ne kupuju zbog igrarija nego što kad stignu tada već uveliko ističu resursi na MIG-29. To je po dostupnim izvorima i jedna od najbitnijih stavki u pregovorima, naše potrebe da to stigne do određene godine da ne bi imali rupu u nadzoru vazdušnog prostora i sposobnosti njihove proizvodnje kod Francuza.

iv

Posto ne mogu da budem prisutan , cekam na clanak od strane T6 i molim puno fotografija!

Odgovori
en

Lepo je videti ih.

Odgovori
Ba

Planira li neko iz Banja Luke da ide?

Odgovori

Pa ponavljam nešto što je 10* rečeno a Vlad ti je odgovorio. Čista logika. A drugo, stići će u delovima ako treba ili, ko zna, kroz Crnu Goru. DPS više nije odlučujući faktor, ni približno. Još da vidimo jun.
Mnogi se hvale znanjem a šef ekonomskim napredkom. Činjenica, kupiti ruske moderne avione u mnogo većem broju sa plaćanjem na rate (čekovima, 😆).
A za PVO sve od Kineza ako je već stigao ovaj komplet. Za odbranu na svim visinama. Mora da bude respektibilna sila. Poljska, američki vazal i čedo ekonomije, naručuje 100 tenka od Južne Koreje. I nemojte da pišete da su poređenja nemoguća. Bivša Jugoslavija je, kao početni argument, bila sila za raniju Poljsku.
Svi znamo da ratuje ekonomija ali ima nešto i u preraspodeli para i smanjenju pljačke. Moramo imati raketne sisteme koji bi dobacili do Avijana ili turske baze iz koje su poletali avioni. I prestati sa defetizmom po tipu „neće naša deca da se vraćaju u sanducima“ i sl., „Mir po svaku ?!? cenu“. Trebalo bi imati vežbe ali ne ovako: proglasiti moratorijum pa onda praviti izuzetak. To je politička poruka. Samo ne pinkove dronove. Jer bi to bio rijaliti. Preduslov: eliminisati nepotrebne reforme iz EU (privatni fakulteti, izvršitelji, komunalna policija i sl.) a uvesti strog radni moral i profesionalizam a ne partokratije.
Učiti od zapada ali bez zavisnosti koji polako već psihološki šire „povući će investicije ?!?, zatvoriće nas….“ a još ne znamo ni tekst, a obećana implementacija. Čega? “ Nećemo se

De

Svaka cast Srbiji da RV moze da vrsi vijezbu sa skoro svim borbenim snagama – tu je ipak bilo 71% MiG-29 (10 od 14), skoro svi operativni Orlovi i svi operativni Mi-35.

Odgovori
Bu

Orlova u operativnoj upotrebi zapravo ima 19. Otprilike polovina modernizovana u nekom stepenu. Nazalost, „vrh“ trazi da vidi samo ako su novo ofarbani. Postoje i snimci probijanja zvucne barijere sa Orlovima, uglavnom iznad Homolja i uglavnom u poniranju.

Mi

Licno mi vojne parade idu na zivce, ali ovakve predstave uz aeromiting na odredjenom mestu (ne po ulicama ili trgovima) volim da ispratim. Nadam se da ce biti novih iznenadjenja i zvanicnih objava.

Red je da se sredi dolazak ostatka FK3 sistema. Politicka blokada tog pazara je cisto zapadno maltretiranje dve zemlje kao sto su i Egiptu uradili sa zeljom da uz rafale i F-16 imaju i Su-35, samo gore jer Kina nije pod sankcijama kao Rusija. Nema nikakvog smisla sa obzirom da je FK3 defanivno oruzije. Dakle cista pretnja i/ili potplacivanje. Ipak mislim da ce stici samo ne sve odjednom. Tajming za dolazak istih prosle godine nije bio bas pogodan. Za ruske uplacene PVO na zalost nema nade da se dobiju uskoro ili ikad.

Odgovori
Bo

U Prvom svetskom ratu, kada su nam bili saveznici, Francuzi su nam slali municiju neupotrebljivog kalibra i davali vojnu pomoć (kredite) na koje se obračunavala zelenaška kamata. Francuski krediti su bili tema spora pred arbitražnim sudovima do 1929. godine. Pre 20+ godina francuski avioni su bombardovali naš narod u Republici Srpskoj i Srbiji. Danas su oni duboko integrisani u NATO pakt koji teži rasparčavanju Srbije i uništenju Republike Srpske. Neprijateljstva prema Srbiji nisu obustavljena i NATO/EU politika prema Srbiji nije se za jotu promenila, možemo reći da postoji konstanta zapadne politike prema Srbima bar zadnjih 200 godina. Odakle dolazi najveća vojna opasnost po Srbiju, od Rusije, Kine, ili sa zapada? Meni je i sadašnjim geopolitičkim okolnostima nerazumno da se (skupa i krucijalna) vojna tehnika nabavlja od zapada, koji predstavlja najveću opasnost po opstanak Srbije. Ne razumem ljude koji u medijima i na forumima ovo stalno zagovaraju. Čak i da ostavimo po strani ubedljive ekonomske argumente, vojno-politički nabaviti rafale iz Francuske je po meni neopravdano i nerazumno. Nije skromno mišljenje.

Odgovori
to

Mnogo je skladnije i lepše što je nos avona ofaraban u boju aviona, jesmo uzeli ruske avone ali Rusi i bilo kakva estetika su daleko kao nebo i zemlja!

Odgovori
Bu

Tu je jedino vazno da je nase. Jel’ moze bolje? Moze. Jel’ moze i gore? Moze i bilo je. Znaci, zasad u proseku je dobro.

Ni meni nikako nisu jasna ona dva Miga-31 . . . .

Odgovori
Ko

Kad bi vladajuca volumenta manje punila sopstvene dzepove bilo bi dovoljno novca da se mladi motivisu za sluzenje vojske ili da nam doktori ne idu po belom svetu.Ovako realno imamo oko 25-30k ljudi sa sve civilnim sektorom u vojsci sa tendencijom da ih bude mnogo manje u buducnosti. Ljudi se zamlacuju nekakvim eskadrilama dok u realnosti nemamo ljudstva ni za ovo sto je na stanju. Vojska nam je u zapecku zajedno sa zdravstvom i skolstvom,da bi jedna drzava bila ozbiljna onda mora tako i da se ponasa. Riba uvek smrdi od glave.

Odgovori
Bo

Kakve veze ima punjenje dzepova sa interesom mladih za vojsku? Jednostavno mladi su sve vise nesposobni, prvenstveno mislim na zdravstveno stanje. Na sistematskim pregledima za Vojsku i policiju, gomila dece pada na pregledu.

п

За десет година можда, а за двадесет сигурно, војна авијација ће бити заснована на беспилотним летилицама, уз мање изузетке за специјалне намене. Зато заборавити Рафале, Мигове, Ф35 они су претпоследња или чак последња генерација пилотираних летилица. Уосталом, сетите се шта су радиле беспилотне летилице током бруталне агресије НАТО пакта на СРЈ, а шта раде данас током бруталне агресије Русије на НАТО пакт.

Odgovori
Se

Koliko smo zluradi…
Sećam se i za Orla…Na ovom portalu su 2016.g, verovatno neki „dobro upućeni“, aktivni ili penzionisani pripadnici VS, po nadimcima prozivali najviše dva lica iz ministarstva, koja su planom predložili „vraćanje“ Orla u upotrebu, jer je već bio svrstan kao neperspektivan….Tim Planom je predložen način produženja vremenskog resursa i oblik modernizacije itd…
Brojni komentari su tada (2016) bili tipa „sprdnje“ ka predlagačima, a najviše baš od ljudi iz „sistema“, koji su svoje frustracije, letargiju i nerad lečili komentarima na ovom i sličnim portalima. Da ne pominjem komentare, kad su ti isti znalci saznali da će se i pojedini Orlovi iz Muzeja, obuhvatiti tim planom.
Sada kada je Orlova sve više u resursu i kada uveliko i pouzdano lete, tih ljudi nigde nema, ili su tu, ali im je predmet sprdnje druga tema, opet izazvana frustracijama.
Oni će i za ovaj uspeh sa Orlovima, sada reći „a kolko je to para“ i sl.
Takvi ljudi nisu ničim zadovoljni, to su pakosni neradnici, frustrirani istinom o sebi.

Ne

Nekako mi se čini da je za nas važnija PVO. Jaka, ali zaista jaka PVO bi u slučaju neke nove 1999. bilo pravo sredstvo odvraćanja. Ako bi nas NATO opet napao, avionima nikako ne bi bogli da im pariramo, sve i da imamo sto najmodernijih aviona oni ih prosto imaju nebrojeno više. Ali kad bi PVO počela da ih obara…

Odgovori
Yo

Ukoliko rejting ostane u slobodnom padu zbog KiM i štošta drugog – za očekivati je sličan prikaz i tokom leta u npr. Guči…
Ne kuckam ovo sa namerom da ismevam vojsku – svaka joj čast jer treba imati živce ko konopce pa smireno izdržati sve što se dešava sa njom i oko nje – ali ovakve manifestacije sa političarima u glavnoj ulozi i visokim oficirima kao pionirčićima oko njih – smeta…
Nećemo su mi leba najesti ni od ruske ni od kineske tehnike, a upitna je i paprena zapadna…
Nakon Ukrajine uzburkaće se i situacija oko Tajvana – pa treba biti mudar.
Mora „u se i u svoje ljude“, a ono što fali da se pametno nabavlja.
Struka je odavno tipovala Rafale i to treba ispoštovati, a s obzirom na to da su stigli i Mistrali, da stižu i francuski radari – možda je najpametnije zaboraviti Pancire i FK-3 (koji možda nikad i neće stići) i opredeliti se za francuski ili EU pvo sisteme, a uplaćenu lovu za neisporučive rusko-kineske pvo sisteme preusmeriti na nešto drugo isporučivo…
Moramo stalno da budžimo i nešto svoje pa ma koliko trenutno delovalo prevaziđeno – niko se naučen nije rodio…
Sve je proces, a vojska se jača u miru jer je u potencijalnom ratu to neizvodljivo…
Evropa nije više mirno mesto i neće to biti čak i da NATO/Ukrajina pobede u ratu a Rusija se rasparča, a u drugačijem ishodu će se tek uzburkati.
Vuci, Brnabic, Vulin & co nisu dorasli problematici – kao ni njihove alternative – i tu struka mora da im se nametne sa proverenim rešenjima umesto da gleda na istok i zapad ili izigrava pionire malene pred manje-više vrhovnim komandantima…

Odgovori
pe

Dakle Migovi su nam na nivou 4. generacije, a realno protivnici ce nam biti 4+ i 5. I sta cemo sad ?

Odgovori
Fr

U međuvremenu, neko testira zanimljive koncepte https://youtu.be/6eEaPb7fP70.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor