[PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C-295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

25. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] 10 godina kasnije još jedna premijera Erbasove letelice preletom iznad Beograda: C-295 u ponedeljak preleće iznad beogradskog Sajma na otvaranju Partnera

22. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

20. sep 2023

[SKOPLJE 2023] Vitezovi i Kurjaci sa Ušća za Tango Six o svojim nastupima u Makedoniji

19. sep 2023

Vučić: Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu sve isporučili, stižu helikopteri sa Kipra, biće nekoliko baterija sistema FK-3, ulažemo neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu

15. sep 2023

[SKOPLJE 2023] RV i PVO Vojske Srbije na aero-mitingu u glavnom gradu Severne Makedonije nastupa sa pet vazduhoplova!

15. sep 2023

Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafala u letu

15. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nastavljaju da dejstvuju po ruskim strateškim objektima na Krimu; Hoće li Ukrajina pored F-16 dobiti i švedske Gripene?

15. sep 2023

Veliki aero-miting u Skoplju postaje još veći – umesto planiranih 20-ak učestvovaće preko 50 vazduhoplova

13. sep 2023

Nove fotografije Erbasa H145M u VIP šemi bojenja otkrivaju detalje o njegovoj opremljenosti za misiju

12. sep 2023

RV i PVO za Tango Six o novim detaljima obuke za transportne avione C-295

11. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Bajraktari ponovo u akciji, pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve, kako je ruski pilot helikoptera prebegao u Ukrajinu

8. sep 2023

Analiziramo tradicionalne nalete vazduhoplova RV i PVO za promociju oficira; Na batajnički aerodrom sleteli zanimljivi inostrani gosti

7. sep 2023

Grčkoj isporučen 18-ti Rafal, poslednji iz prvog ugovora

6. sep 2023

[NAJAVA] Veliki aero-miting u Skoplju 16. septembra: Dolazi i srpsko RV i PVO sa tri letelice?

6. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Helikopter Ansat MUP-a Republike Srpske u manjem incidentu danas u Zalužanima

5. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu?

1. sep 2023

Crna Gora zajedno sa Slovenijom kupuje besposadne vazduhoplovne sisteme slovenačke kompanije C-Astral

31. avg 2023

[REPORTAŽA] Radom Air Show 2023: Labudova pesma sovjetske vazduhoplovne tehnike

31. avg 2023

[POSLEDNJA VEST] Prigožin poginuo u Embraeru 600, tipu letelice koju Srbija koristi za prevoz državnog vrha

23. avg 2023
[BURŽE 2023] Tango Six na najvećem svetskom sajmu vazduhoplovne industrije: Novi kineski putnički avion COMAC C919 ima lopatice motora izrađene na severu Vojvodine, Hrvatska maketa Rafala najskromnije naoružana na sajmu
Jedna globalna pandemija, zatim najveći rat u poslednjih nekoliko decenija. Vazduhoplovna industrija ne samo da se oporavila, već postavlja nove rekorde u svim segmentima / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[BURŽE 2023] Tango Six na najvećem svetskom sajmu vazduhoplovne industrije: Novi kineski putnički avion COMAC C919 ima lopatice motora izrađene na severu Vojvodine, Hrvatska maketa Rafala najskromnije naoružana na sajmu

Nakon četiri godine pauze, najveći svetski sajam vazduhoplovstva počeo je juče na istorijskom aerodromu Le Burže pored Pariza. Kao i četiri puta do sada, od 2013. godine, Tango Six će izveštavati sa lica mesta. Prenećemo vam najbitnija dešavanja koja se tiču Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, sve ono što direktno ili indirektno dotiče civilno i vojno vazduhoplovstvo našeg okruženja.

Pedeset i četvrto izdanje Buržea dolazi nakon četvorogodišnjeg odlaganja zbog najveće kataklizme koja je ikada pogodila civilni deo vazduhoplovne industrije, segment kojem je pariški sajam za nijansu više naklonjen. Sa druge strane, Burže se takođe nikada do sada nije održavao tokom velikog konvencionalnog rata na tlu Evrope. Pauza u najbitnijem okupljanju globalne vazduhoplovno-poslovne zajednice (i medija) obećava da izrodi do sada najinteresantniji događaj ovog formata.

Juče je, kako smo izvestili, već počelo intenzivno. Indijska avio-kompanija postavila je novi rekord u veličini narudžbine na nekom sajmu do sada. Rekord je oboren posle 112 dana od prethodne narudžbine, takođe avio-kompanije iz Indije – Er Indije, koja je tada naručila 470 letelica od Boinga i Erbasa. Koliko će jučerašnji rekord trajati najverovatnije zavisi od turske nacionalne avio-kompanije koja je najavila nameru narudžbine od oko 600 letelica.

Srbija i zemlje bivše Jugoslavije

Za razliku od jednog od najspektakularnijih učešća srskog vazduhoplovstva (odnosno RV i PVO Vojske Srbije) u novije vreme, ova godina neće biti toliko zapažena kada je srpsko vojno vazduhoplovstvo u pitanju.

Po svim informacijama do kojih je Tango Six došao, malo je verovatno, gotovo nemoguće, da će dođi do idealnog poklapanja zemlje, lokacije i povoda radi potpisivanja kupovine eskadrile Rafala za koju je, kako je Tango Six preneo sa sajma IDEX u februaru, Srbija spremna da plati 3 milijarde evra.

Ono što svakako nije pozitivno niti ohrabrujuće je da, kako Tango Six saznaje, ove godine u delegaciji Ministarstva odbrane i/ili Vojske Srbije neće biti prisutni vojni piloti.

Jedina državna zastava i rondela nekog ratnog vazduhoplovstva iz zemalja bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Buržeu pripada Hrvatskoj. Pored Egipta, Grčke, Katara, Indije i Indonezije Hrvatska je jedan od kupaca Rafala koje je Daso izložio u formaciji većih maketa (poput one na sajmu ASDA u Zadru). Interesantno je da je Hrvatski avion najskromnije naoružan, jedino raketama vazduh-vazduh MICA-NG, dok su drugi kupci, pre svih oni sa Bliskog Istoka, prikazani kroz impresivnu nosivost senzora i najmodernijih ubojnih sredstava.

Ubojna sredstva na siromašnijoj strani, taktički radijus za do Italije / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i načelnik generalštaba Hrvatske Vojske admiral Robert Hranj prisustvovali su otvaranju sajma. Saopštenje Ministarstva odbrane Hrvatske nabraja koje su sve kompanije posetili, ne navodeći pri tom kompaniju MBDA. Banožić se sastao i sa direktorom Dasoa, Erikom Trapijeom.

Hrvatsku od privatnih kompanija predstavlja Spiroflex, kompanija koja se bavi izradom metalnih delova koji imaju primenu i u vazduhoplovnoj industriji. Iz Slovenije izlažu kompanije C-Astral Aerospace koja proizvodi dronove i Sij Metal Ravne, koja se bavi proizvodnjom čelika za alate.

LPO Ada

Jedina kompanija iz Srbije koja će izlagati sa štandom na ovogodišnjem Buržeu je Livnica preciznih odlivaka (LPO) iz Ade, sa severa Vojvodine. LPO će izlagati u okviru matične grupacije, kompanije Bet Shemesh Engines Group iz Izraela prezentujući svoje proizvode i veštine izrade lopatica za civilne turbo-fen motore, kao i druge proizvode.

Direktora kompanije LPO Aleksandra Miloškovića vazduhoplovna javnost mogla je da upozna kao učesnika prve vazduhoplovne konferencije u Beogradu u organizaciji Tango Six Eventsa, Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope. Tada je postalo poznatije da u Srbiji postoji kompanija koja proizvodi tehnološki najzahtevnije delove za velike motore putničkih aviona.

Međutim, ono što se sa kompanijom LPO dešavalo od 2016. godine malo je kategorisati kao impresivno. Trenutno proizvode lopatice za turbine turbo-fenskih motora za CFM, Pratt & Whitney i Rolls Royce uz proizvodnju elemenata koji idu u sklopove motora za MTU. Tako se lopatice za turbine proizvedene na severu Vojvodine nalaze u trenutno tehnološki najnaprednijim motorima koji pogone putničke avione: CFM-ov LEAP (A320neo / B737MAX), Rollsovi Trent XWB (A350) i Trent 1000 (B787), Prattov PW800 (većina biz i regionalnih jetova). Ono što je najinteresantnije je da i najnoviji kineski putnički avion COMAC C919 koristi motor LEAP-1C čije su lopatice izlivene u Adi, Vojvodina. Kompanija takođe proizvodi lopatice za APU motore gotovo svih proizvođača.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zu

„Hrvatska maketa Rafala najskomnije naoružana na sajmu“

Taj srbijanski humor. :)

Odgovori
Pe

Reci 🤭

Il

Petre svaka cast na duhovitosti :-)

Br

Nismo mi krivi što je vasa maketa najsiromasnija, ja se iskreno nadam da će nasi odustati od Rafala i okrenuti se na neku drugu stranu, jer nije moguce da je to jedini izbor.
Lijep pozdrav

Pa

Ha ha ha. I još nešto: „Jedina državna zastava i rondela nekog ratnog vazduhoplovstva iz zemalja bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Buržeu pripada Hrvatskoj“.
Pa Hrvatska je jedina i kupila avione. Najskromnije naoružana? Odlično. Ostati će para za škole i fakultete.

St

Ako nista, mi smo autoritet za makete i naoruzane makete, prikazujemo ih godinama unazad a svim sajmovima.

Th

@Zulum
Ako budes iskren to su duplo vise raketa kaceni nego sto bi se ocekivalo.
Pa ne mogu od sramote stavit jos i plasticne vezbovne bombe.
Verovatno je insistiranje da buduce pilote obucavaju sami to da
se mogu i nisko kvalifikovani piloti zaposlit. Otprilike kao da se
vozaca gradskog autobusa stavi u kokpit Formule1.
Po gornjoj konfiguraciji mogli bi vrsit taj Air Policing na podrucju
Yugoslavie sem Srbije i Makedonije. Do toga nece doci zbog
vaseg mentaliteta.
Sada bi Srbija (AV) mogla sa 3 milijarde evra kupit 24 stare
Rafale Frazuskog Vazduhplovstva. Nije za ocekivat da bi dobili
Meteore. Nece ih imat ni Hrvati. Ta maketa je jasan signal
Franzusa.

Mi

@Pas Tom
Poznajuci vas i nas, nema tu „ostace para za skole“. Mora i posrednik, a bogami i onaj koji potpisuje, i njegova ekipa, da uzmu simbolicnu provizijicu, za pokrivanje osnovnih troskova.

Mi

Prema rijecima ministra obrane Banozica pored raketa zrak zrak, narucene su i rakete zrak zemlja. One se takodjer ne vide na maketi ali su predmet ugovora. Kako je maketa naoruzana nema veze ni sa cim. Ugovor je prema Banozicevim rijecima otvorenog tipa i predvidjena je nabavka dodatnih UBS sredstava kako bude potreba, te da za njihovu primjenu nece biti potrebna dodatna obuka pilota jer se piloti skoluju za upotrebu svih sredstava koje Rafale nosi osim nuklearnog naoruzanja.

Re

Petar Vojinović

🤣

Li

Eh to je naš srbski humor.Za razliku od fantazija AVa i Co. komšije su realni i kupili su po odličnoj ceni ono što im kao NATO i EU članice je dostupno. Maketa, tj sa čime je ili nije „naoružana“ na štandu ,ne znači ama baš ništa.Broji se ugovor i pare.Tu je Hrvatsaka svetlosnu godinu ispred nas. I Rumunija i Bugarska i Mađarska. A hrvatski piloti i mehosi su ne na izložbi ,več na obuci za Rafale u Francuskoj. Inače i austrijsko kineski FACC koji radi delove za sve Airbusove (kabine, winglete) i odnedavno ima novu tvornicu u Hrvatskoj je također na tom sajmu.. Tako da…džaba krečimo…

Mi

Thomas

Hrvatska je u NATO i tu prestaje svaka slicnost sta tko moze dobiti od naoruzanja.

Te

LingLi,
Speaking of fighter planes, our deal is, by far, the best. Quantity and quality at a bargain price and full local maintaining facility.
And 186 new Aim-120 Amraam C8 and 299 new Aim-9x Block 2. Plus all the already received Amraams C7 and Sidewinders x block 2.

Fe

@Thomas

Ne mistifikovati Meteor, doćiće i oni, samo tek kad Francuska proizvede dovoljan broj za sebe, ili se do kupi iz DE – nisam siguran da su proizvođači Eurofightera baš raspoloženi da svoju raketu tek tako nude kupcima konkurentskog Rafala.

st

…gotovo nemoguće, da će dođi do idealnog poklapanja zemlje, lokacije i povoda radi potpisivanja kupovine eskadrile Rafala za koju je, kako je Tango Six preneo sa sajma IDEX u februaru, Srbija spremna da plati 3 milijarde evra.

Nema veze, zato je tu za utjehu

Hrvatska maketa Rafala najskromnije naoružana na sajmu

Odgovori
re

Ebiga cistacica kada je uzela da obriše prašinu odlomila sve nakačeno na maketu, slegnula ramenima i šaku delića ostavila u ćošku police. Znam to dobro jer meni se to redovno dešava sa mojim maketama kad krenu da brišu prašinu a ja nisam tu. :)

Odgovori
Re

Pa i nije nam nešto do plakanja za Rafalima
naći će se već alternativa.Za 3 milijarde mnogo što šta možemo da kupimo za našu vojsku a najsvrsishodnije je ulupati te paruždine u domaće naoružanje tj.fabrike,licence.Završiti „Šumadiju“ sa povećanim dometom i “ Košavu 1 i 2″ za početak uz gomilu raznoraznih dronova.To je najbolji faktor odvraćanja.Platite dobro naše inžinjere,sa 3 milijarde mogu da preporode našu namensku i vojsku.
Jedno pitanje,šta je sa radarima GM200 i GM400 da li su potpisani ugovori,ako jesu kad će stići.

Odgovori
Dr

@ Petar Vojinović
Kažete u tekstu da je jedna porudžbina (Indijska) oko 470 letelica,a očekuje se druga ( Turska) od oko 600 letelica?
Znate li od prilike koja suma novca je u pitanju,koje letelice i koji su rokovi isporuke?
Ne razumem se u tempo proizvodnje letelica, ali cifra je impresivna. Pomislio sam da ako se proizvodi na primer 30-ak rafala godišnje,pa koje vreme treba za stotine letelica,bilo koje namene i bilo kog proizvođača.
Pozdrav.

Sa

Indijska kompanija (IndiGo) je porucila 500 A320 Family aircraft (sto moze biti A320 i A321) a planirana maximalna proizvodnja ove familije aviona je 75 aviona mesecno koja bi trebala da se ostvari pocetkom 2026. Trenutna proizvodnja je oko 55 mesecno.

Ac

@Dragan Brankovic – „Airbus“ je tokom 2022. godine isporučio kupcima 661 civilni avion. „Boeing“ ima nešto skromnije proizvodne kapacitete i godišnje može da proizvede nešto manje od 400 aviona (uglavnom proizvedu nešto više od 300). Civilni avioni se proizvode u mnogo većim serijama nego vojni, jer za njima postoji mnogo veća potražnja. „Dassault“ bi lako povećao proizvodne kapacitete i godišnje proizveo znatno više od 30 letelica, ali kome bi ih prodao?

An

Da je pameti, pa riješiti politički sukobe u regiji, i ugovorom ograničiti naoružanje kod svih.. s te 3 miljarde, koliko bi se škola i bolnica napravilo… Naravno, to važi i za ove naše, podjednako… Čak ni u PVO ne treba ulagati, za ozbiljnu vojnu silu, treba previše para, i taj skupi PVO je izložen udaru, ako nike ešalonski postavljen, u ozbiljnim količinama. Sve moraš imati, „duplo“ nego što treba, a i onda nisi siguran. A gdje je drugo, od plača, uniformi, oklopa, itd…
Jedino rješenje, izbjegavanje rata, ili zajednička obrana, podjela troškova… Kao što vidimo iz primjera Ukrajine, možeš biti jak ne znam koliko, bez saveznika kuku i lele.. i ne govorim samo o naoružanju, nego o ekonomiji, jer kad si u ratu, saveznici te hrane, liječe, itd…

Aq

MICA NG i vise nego dovoljno.

Aj sad, citaj ‘vamo da ne bi bilo zabune.

Ubojita sredstva imaju svoj vijek trajanja.

Ne vidim smisao u nagomilavanju necega sto vjerojatno nikad neces koristiti.

Ako vec budes trebao to, lako ce se nabaviti.

Odgovori
YP

Ako HRZ bude trebalo novih ubojnih sredstava za Rafale, nabavka neće biti laka, jer to znači da je neprijatelj već duboko u Evropi. A da vaše pilote sa naletom od par desetina sati godišnje šalju na istočne granice Evrope, nema smisla.

St

A sa druge strane ovaj ukrajinsku-ruski rat je pokazao da se kad ti bas zatreba, sve tesko nabavlja, sem krsa kojeg ostlai hoce da se otarase.

Sp

Ima tu svega i svacega, i srpskog jala, i istine a valjda i nesto humora.
1) Kako bre komsije mogu kupiti bolji avion od nas i jos od naseg vekovnog saveznika Francuske.
2) Tipicno naski, kupili smo rafale iz politickih razloga da udjemo u Euro i Schengen ali smo vjerojatno kupili najogljeniju konfiguraciju koju je moguce kupiti. I tu mogu zamisliti razgovor. PLenkovic kaze – budite sretni sto ste i ovo dobili a Generali zasute i sretni su sto su i ovo dobili a strah ih je dici glas da ne izgube pozicije. No znaju dobro da je to zapravo bacanje novca jer sama platforma bez ubojnih sredstava nije rjesenje.
I na kraju, kazes mogu se kupiti ubojna sredstva. Pa eto rat u Ukrajini je polazao i dokazao da je dobro imati neke stvari na lageru jer kad svi pocnu narucivati a linija za prozvodnju ima malo onda se jako dugo ceka. Niti ne spomenuti da ti mozda kad si u sukobu niti nebi htjeli prodati oruzje. Toliko od mene.

Zu

„A da vaše pilote sa naletom od par desetina sati godišnje“

Ruski vojni časopis „Krasnaja zvezda“ ocenio je, povodom nedavno završene vazduhoplovne vežbe „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS“, da je obuka u ruskom i srpskom vojnom vazduhoplovstvu „radikalno različita“ jer srpske kolege imaju mali godišnji nalet od oko 20 časova.

Aq

Stojko, kako za koga.
Vidis kako Ukrajina dobija to……

Spanjolac, ne postoji ogoljena verzija.
Postoji verzija F3R i to je to.
Nemoj da te vracam na famoznu pricu u kosher burecima i nedoraslosti vrhuske iz HRZ, a i vlade RH, u planiranju i provedbi tog deala.
Srecom po nas, zavrsilo je kako je zavrsilo.
Nisam nimalo sretan odabirom Rafala, al bar tu nema igara oko ugovora sa zemljom proizvodjaca i kupovine od 3. strane.
Narodski, ovaj put su pogodili ko corava kokos.
Srecom.

YPT,
u tom tvom scenariju, tih 12 HR Rafala nece znaciti apsolutno nista.

Aq

Zulume,
da ti pojsanim.
Cijela Srbija je pokrivena hrvatskim radarima.

Srpski piloti imaju itekako zavidan godisnji fond sati.

To sto si ti iscitao tko zna iz kojeg izvora jednostavno ne odgovara cinjenicnom stanju.

А

@Zulum

Nalet od 20 sati godišnje je bio normalan pre više od 10 godina. Od tada je nalet višestruko povećan.

K

Vrijedi istaknuti da je maketa Hrvatskog Rafalea izložena ove godine na ASDA-i bila opremljena sa obije ove varijante Mica raketa i kompletima HAMMER vođenih bombi, uz neslužbene informacije da ce Rafalei upravo sa tim osnovnim paketom sredstava biti i opremljeni. Uostalom, to se i poklapa sa neodređenim izjavama hrvatskog ministra obrane da ce zrakoplovi doci sa osnovnim kompletom naoruzanja ‘za protuzracnu borbu, i za djelovanje na ciljeve na zemlji, i „raketni udar“‘. Sto god to zadnje znacilo.

Odgovori
Op

Hrvati neka rade sta hoce. Nikad ne bih kupio Rafale. Uzeo bih za te tri miljarde L-15 da zamjeni Super Galebe i Orlove, a FC-31 kao zamjena za MiG-29.

Imali bi odma zamjenu za skolsko-bombardersku avijaciju, ali i za lovacku u obliku lovca 5-te generacije.

Odgovori
Aq

Tu se apsolutno slazem s tobom.

Da se mene pitalo, kao sto nije a trebalo je, ja bi tu milijardu koju je HR utrosila na Rafale rasporedio ovako:
1. leteca KIA, tj FA50 – 18 km
2. PZO sustav NASAMS – 2 kom
3. visenamjeniski takticki transporter – 2 kom
4. AEW&C platforma – 1 kom

Op

@AquaSila:
Još nisam sagledao stvari iz Hrvatske perspektive, iz Hrvatskih potreba, ali se generalno slažem sa tobom. Hrvatima ne treba Rafal, pogotovo ne oni raubovani koji se kupuju. To nikad neće biti primijenjeno kako treba, jer Hrvatska nema visokotehnoloskog protivnika, prema kojem bi mogla da koristi ova sredstva. Prije svega mislim na ometacke kvalitete Rafala. Nemaju ni tog protivnika Francuzi. Eto hvale se obaranjem G-2 iznad Libije. To im je „combat proven“.

Previse para se daje za vrlo malo muzike. FA-50 bi pasovao Hrvatima, a PVO da bude nesto iz Italijanskog-Njemackog-Spanskog konzorcijuma sredjnjeg ili visokog dometa. AEW&C je lijepo kad imaš dubinu teritorije, vazdusnu prevlast i adekvatnu zastitu-pratnju. Mislim da je bolje te pare ulozit u poboljsanju VOJIN-a.

Mi

Ali zato Srbija ima najbolje naoružane makete :D kako kažu, bolje išta nego ništa.

Odgovori
Al

Ja se samo ponavljam pa ću to i sada sa uradim. Srbija u dogledno vreme kupuje 2 eskadrile novih aviona F16 direktno od Amerikanaca. Ja vama a vi kome hoćete. Živi bili pa vidjeli. Umalo da zaboravim da dodam i helikoptere. za početak transportne.

Odgovori
Sr

Znači kontinuitet.

Koliko god voleo vazduhoplovstvo i u ovom slučaju avion Rafal, mogu da svarim 3 milijarde, iracionalno mi deluje cifra. Toliko ni železnica nije koštala.

Jedino ako planiramo u nekoj bliskoj budućnosti da nam vojni budžet bude 3-4x veći nego sada.

Odgovori
Mi

To je Taaaktika!
Pocnu da vrte cifru od 3 milijarde da potpale masu, ponarucito one koji stalno govore da se para ima za sve, i da ce konacno pravilno da se ulozi u vojsku. Posle ce da plate 14-16 Rafala 2.5 milijarde i kazu kako su nam veliki prijatelji i zato dali najbolju cenu ikad u istoriji, naravno zahvaljujuci znamo kome :-)

Iv

Za te 3 milijarde se moze nastancati koliko dronova? Imaju vecu ubojnu moc od 10 15 aviona. Vidimo u Ukrajini. Protiv velike sile koja moze ometa dronove , ne pomaze ni 50 aviona. Opet videli smo u Ukr. Tako da….dronovi.

Odgovori
Sr

@Ivkos
Nemaju. Bespilotna letelica, čak i ona velika, ne može uništiti ni jedan strateški cilj ili nešto što bi se na operativnom nivou smatralo značajnim, one su dobre na taktičkom nivou i naravno kao komplementarno ili suplementarno sredstvo za izviđanje. Kako da srušiš most sa dronom? Ne može.

Rafal sa svojom nosivošću, doletom i naoružanjem može uništiti malte ne svaku vrstu cilja na udaljenostima i preko 1500km.

Mi

Mene veoma brinu buduci Alibaba dronivi koji mogu da nam spucaju Rafale u stilu kamikaza dok su na aerodromu.
Zatvoreni hangari/kaponiri ponovo postaju neophodni, samo ne moraju da budu od debelog betona.

Op

Dronovi nisu sve, Amerikanci to znaju i zato im je razvoj te vrste vazduhoplova ograničen (bio). Gledali smo već godinama kako ih naprimjer Iranci ruse i prinudno prizemljuju. Vidjeli smo kako je Reaper završio u Crno More.

Mali FPV dronovi su lijepi, ali nisu rijesenje za sve. Dolet, nosivost otpornost na ometanje, probojna iliti ubitačna moć, previše fluctuiraju i zato često vidimo kod obije strane u Ukrajinu uspjehe i neuspjehe. I za Lancet doć rijesenje, pitanje je samo kad a ne hoće li.

Turci se samo pale na dronove, jer su imali tamo neki uspjeh nad malom zemljom kojoj je zbog teške korupcije falilo svega i svacega u oruzanim snagama, u takvoj smjeri da nisu mogli da se adekvatno brane. A u Libiji su vjerovatno bili ne-profesionalci, ili slabo ubuceni kadrovi na komandama Pancira itd, sudeći po instrukcionim knjigama. Vidimo sada da su ti Turski dronovi skoro pa beznacajni protiv slojevite PVO i PED. Tako ce biti sa svim velikim dronovima poput Anka 3, Kizilelma i Akinci. To je za dalekometni PVO no prob.
Vidimo kako im ide sa pjesadijom i infanterijom u Siriji, pa je dobro ne oslanjati se previse na „remote warfare“, jer se odvikavas „bare“ snage.

Dron poput Barjaktara moze bit riješenje za nadzor granice/kopna ili navođenja artiljerijske paljbe sa veće distance protiv nadmoćnijeg neprijatelja, ništa dalje od toga.

Ubijedjen sam da će za sve ostale, ozbiljnije stvari, uvijek ljudska komponenta/žrtvovanje – krvarenje biti prijeko protrebna i presudna.

BS

Petar je uspeo u onome sto je hteo, a to je povecano prisustvo zainteresovanog auditorijuma iz komsiluka koji je zainteresovan da nauci nesto. Komsije su takva sila kojoj dron velicine aviona G-4 padne u glavni grad preko takvih radara i pored takvih pilota, PVO koji vezba sa Strelom 2M i prica gradjanima kako im je nebo sigurno. Sada vidimo da ce dobiti rakete istog ili manjeg dometa koje se vec koriste u nasem RV-u i na kraju sta reci, a ne nasekirati ih. Sada piloti u Srbiji lete sa R-77AE (videsmo na avionima u eskortu) aktivno vodjena dometa 80Km, lansirana na vezbi R-27ER1 polu-aktivno vodjena dometa 100-110km. Nisam siguran da Francuzi mogu da nam ponude ispod ovoga, a da prihvatimo i da bude novo za velike pare, nema smisla da se poredimo sa Hrvatskom iz razloga sto jednostavno nismo u istoj ligi. Mi nadgledamo vazdusni prostor tamo kao i 1915. godine Austrugarskoj (tada ne potpuno zbog doleta aviona). Ponudice Francuzi taman vise od ovoga sto sada imamo, a da ne odemo kod nekog drugog, Ameri su se ukljucili, a to moze da bude i dobro i lose. Gledam one Bugare, bruka je na koje su grane pali, zamalo ne izgubise helikopter na vezbi, ali zbog PVO-a i kakvog takvog naleta i gadjanja V-V ipak neuporedivi sa akro-grupom zvanom HRZ.

Odgovori
Aq

Vidi BSD, nama se ne prica gotovo nista.
Nama se objavi suhoparna informacija i to je to.

Mi, ako na gradjane Hrvatske mislis, smo svijesni kako nam opasnost od nekog ‘regionalnog’ 3.14ckaranja ne prijeti.
Nema smisla se zamarati oko onoga sto je gotovo nemoguce.

A ako pricamo o nekom globalnom 3.14ckaranju, tu smo totalno nebitni.
I toga je politika i vise nego svijesna.

Minimum imamo, a za ostalo nas baz zacese.

I da, nebo je sigurno.

Th

@BSD
Sada mozete od Franzuske kupiti njihove najstarije primerke Rafala.
Znaju da ih Srbija (AV) po svaku cenu (3 Milijarde Evra) oce. Ako je
za verovat onda se prizvodi mesecno samo dva aviona. Lista za
cekanje je duga. U interesu Franzuske je da se resi najstarijih aviona
i da ih zameni novim. Navodno se ti ne mogu modernizirat.
Treba samo kupiti vise Rafala od Hrvata i onda ste sila u regionu (Ex-Yugoslavia). Nekim cudom su vam pretnja i sa ono malo Mig-21 sta
sada imaju. Celo vreme se sa njiman morate usporedjivat. Oni vas
ne smatraju pretjom. Tamo se niko kao u celoj Evropi ne lozi na
oruzju i zivi u proslost sem nekoliko cudaka.

HRZ ima akro-grupu,

@AquaSila
Rafale koje ce Hrvatska dobit su koristniji za obranu Nato Saveza
u sastavu Grckog Vasduhoplovsta. Sa starijih F-16 moglo je se
polako preci na nove F-16V. Skolovanje pilota kod Amerikanaca.
Lakse bi se dobila logistika kod zajednickih vezbi. Verovatno i
naoruzanje. To vredi i u jednom mogucem sukobu.

To

BSD dron je letio iznad Rumunjske 10 minuta,iznad Mađarske 50 minuta a iznad Hrvatske 7 min.Da je ostao bez goriva iznad Srbije vjerovatno bi pao isto kao u Zg.Upravo zbog toga se i kupuje pzo srednjeg dometa Zato nema potrebe za ovakvim malicioznim komentarom.Hr krece od nule sa nadzvucnim borbenim zrakoplovstvom tako da su mica vl,mica ng i harmm rakete za pocetak dovoljne.Uostalom bez obzira na vasu avijaticarsku povijest kako kazes i vi ste prije par godina krenuli od nule.Ostali ste na tri miga i dva helikopera i sa pzo sve isljucivo oprema iz jna.Ulozili ste pare i digli ste seUlazemo i mi.Zato nemoj pricat o kategorijama glupo je

Hr

Bsd, već ti je objašnjeno da je dron jednako mogao past u srbiji i da bi završilo sa jednakom „reakcijom“ pzo kao u rumunjskoj i mađarskoj.
A ovih dana vidimo i da nekakvi spori, zujavi dronovi masovno lete i do moskve gdje ih čuvena najjača armija sa najmodernijom višeslojnom pzo valjda iz vica pušta do zadnjeg trenutka dok u ukrajini sa s300 gađaju ciljeve na zemlji. Nije povijest ni tako daleka da se ne pamti koliko toga različitog je letjelo po komšiluku, a koliko je srušeno?
iz tog komentara jedina je istina da nismo u istoj ligi, nismo ni bili. E da, i to da mi IMAMO akro-grupu, svjetski poznatu. Valjda boli ova fotka rafala sa hrvatskom rondelom (iako sam siguran da je vojnovićev -nekima provokativan- komentar išao u drugom pravcu), jer nema tome dugo da su neki komentatori ovdje i nakon potpisanog ugovora govorili da od tog ništa. Kad ono, em naoružane makete, em mehaničari održavaju, em već lete samostalno …

Mi

Ameri razvijaju dronove u potpuno drugim klasama. Odavno (daleko pre Bajraktara) su usavrsili takve stvari kojima su tukli Talibane i druge teroriste. Naravno, takvi dronovi nemaju sansu protiv ozbiljnog viseslojnog PVO sto smo videli u Ukrajni. Niti Bajraktar vise leti, noti se donacije Reapera uopste spominju.

Sa druge strane Amerikanci rade na druge dve jako napredne klase dronova. Mikro rojeve jako malih dronova, i grupe vecih STEALTH dronova „Wingman“ koje su nesto slicno kao ruski „Ohotnik“ samo manje i u puno razlicitih varijanti. One takodje mogu da budu kamikaze!

Odgovori
Da

Takvi dronovi u sklopu neke naprednije nato vojske ne napadaju sami već u kombinaciji sa zrakoplovstvom .

Xe

Mozda misli na MALD (Miniature Air-Launched Decoy), navodno ih koriste u Ukrajini ali nema zvanicne potvrde.

om

Meni nije jasno što se vi toliko naoružavate. Ciljevi koje je Vučić postavio nedostižni su jer su u sferi globalnog. Dakle od srpskog sveta ništa jer bi to značilo puštanje Rusa na Jadran i dublje u Europu preko RS. Kosovo znači sukob koji bi samo raspirio nemire na Balkanu. Dolje mora doći do neke vrste kompromisa ili dogovora. Rat na Kosovu donio bi rat i u Srbiji. Dakle čemu toliko oružja ako ste neutralni , protiv NATAO ne možete, a ratovati ne smijete. Jedino ako ne mislite da se i NATO raspadne. Ali Turci čuvaju Bosnu i Albance…šta sad.
Nas omalovažavate, a sebe uvjeravate kako su vaši Migovi čudesno naoružani i da ispod toga ne možete ići ,dakle onda samo Meteor da se ne lažemo, samo slabo napreduje realizacija kupovine Rafala ali ako ne uspijete, ništa reći ćete da vam ne trebaju. Ostaje vam F35 ili F16 Block 70/72 ako ćemo ironično.

Odgovori
Op

Ko omalozava koga? Nije to nešto sto isključivo samo jedna strana praktikuje. :)

Dalje, NATO postaje sve više agresivna sila a sve manje odbrambena. Nijedna imperija ili alijansija nije vjecna, pa tako ni ova.

A sta se tiče Turaka „koji brane BiH i Albaniju“… pogledaj kako toj samoproglasenoj „velesili“ ide u Siriji, kako ide sve protiv Kurda ili u kakve uslove dobar dio istočnog stanovnistva živi. A u odbrani BiH i Albanije trebali bi prvo da prodju Grce, Crnogorce, Srbe, Makedonce i Bugare. Bas bi im komšije Rumuni, Mađari i Talijani dali da se brckaju.

om

Ne mislim učešćem turske vojske već oružjem kojeg mogu brodovima doturiti preko Jadrana. Zar niste vidjeli kako su Barjaktari pod hitno stigli na Kosovo iako ste ih vi prvi dogovoril. Vi morate u red a oni ne moraju. To sam mislio. Turci naoružaju svoje pulene do zuba i eto ti problema ,a vi mislite blic krig. Turci su čvršći oslonac Albancima nego NATO i Amerika. Sve što im treba oni će od Turaka dobiti.

Xe

>> NATO postaje sve više agresivna sila a sve manje odbrambena.

Kakve propagandne zamene teza, Rusija vodi od februara 2022 rat za unistenje susedne drzave ali ipak NATO „postaje sve više agresivna sila“. Jezivo.

Op

@omniameamecumporto:
Vaša predpostavka nije tačna. Ja nisam taj „vi“ koji mislite da jesam.

BiH nema ni jednu luku koja takvu stvar može da odradi a dobro naoruzani Bosanci ne bi značili ni mnogo dobro za Hrvate. Situacija u Hercegovini nije najbolja, Bosanska obećanja su ispala odsvno laži i zato je realno da Hrvati ne bi ustupili svoje luke za ove namjene.

Albanci sa KiM-a su daleko prije Srbije razgovarali o Barjaktarima sa Turcima, tako da ništa nije radjeno preko reda.

Albanci mogu dobit dosta toga, pitanje je mogu li rukovoditi i parirati stim, a Grci i neke druge nacije koje su aktivne sa jakom RM na Jadranskom moru, mogle bi u tom slučaju da uvedu pomorsku blokadu Albaniji. Jaka Albanija nije ni u interes Makedonaca ni Grca.

A to koliko su Turci najcrvsciji oslonak Albanacima, vidjeli smo kod Palestinaca kojima se govorilo isto.

Op

@Xerxes:
Hvala Bogu pa uredništvo ovog portala jos uvijek cijeni pravo na svoje misljenje i slobodu govora. Na zapadu ce ovakva misljenja uskoro biti zabranjena a portali blokirani. XD

Slažem se da je jezivo kako NATO stavlja „anti raketne“ štitove u Poljsku i Rumuniju i kako drze nuklearno oruzje u Holandiju, Njemacku i Tursku. Zamisli da Rusi pobodu stitove i nuklearno oruzje u Meksiko, Venecuelu, Kubu, itd. XD

Zanimljivo je zbilja kako taj defanzivni NATO najviše raspolaze sa ofanzivnim oružjem.

Te

Opfor77
Mexico, Cuba and Venezuela are, perhaps, Warsaw pact members. Or are they comparable with the Romania, Poland and the Netherlands. Same as the kinetic Aegis warhead could be an offensive weapon. Strange similarities indeed… No one in the west will ban such assumptions. They are far too bening and puerile. But. How about the need to be free, as a true and real valour? Why not to have freedom and prosperity? Why to be ruled by a dictator? Just asking…

Sr

@OpFor777
Ta priča je pila vodu do nedavno. Upravo su pred našim očima ti balistički štitovi dobili „argument“ za svoje postojanje.

Druga strana se busala u grudi kako su oni neka anti-imperijalna kontra teža i kojekave gluposti, da bi uradili isto ili još gore od onoga što je nama NATO uradio…

Zm

Hr ni netreba više od toga dobivenog na rafalu, što su izričito organizovani i umrezeni svi rodovi vs. To je prostudirano ne pekarima nego stručnjacima na osnovi strategije, razvitka vs, kontrole njene upotrebe i podržavanje strane nato org.
E sad da li oni ucitavaju i faktore koji to.sve mogu da umrse jedruga priča

Odgovori
Da

A problem je kupiti dodatno oružje? Radite problem iz ničega.

Odgovori
Te
zo

„taktički radijus za do Italije“ – zanimljivo.
– ako Srbija potpiše ugovor, a još nije, verovatno će dolet biti do Kine, bez dopunskih rezervoara …
– zna li autor teksta kada se potpisuje ugovor za kupovinu?

Odgovori
zo

… treba naći 3 mlrd evra ili dolara
… pa još 6-8 mlrd za metro u Beogradu
… pa vratiti ove godine 7 mlrd spoljnjeg duga uzimajuči novi kredit
… pa sve to prebacuje odavno 40 mlrd duga Srbije
… kakav je matematčar ministar finansija, znaćemo kada neko drugi zauzme vlast pa podvuče liniju.
… a biće još velikih iznenađenja

Odgovori
Ko

Jel može još koja fotografija te skromno naoružane makete hrvatskog Rafalea, čisto da vidim pozicije decala..?

Po novim informacijama, ostalo je još nekih šest mjeseci do dolaska prvih primjeraka u HR, pa da budem pripremljen za feštu…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs