BEG airport status
Promocija knjige “Dosanjano nebo“, istinite priče iz letačkog i vojničkog života navigatora na Antonovu 26 Promocija knjige bila izuzetno posećena, sadržajna i zanimljiva / Foto: Živojin Banković

Promocija knjige “Dosanjano nebo“, istinite priče iz letačkog i vojničkog života navigatora na Antonovu 26

Promocija knjige “Dosanjano nebo“ autora Ljutomira Rundića održana je, u organizaciji Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca, preključe u zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu. Događaju je prisustvovao veliki broj bivših i sadašnjih vojnih vazduhoplovaca, članova njihovih porodica, prijatelja, entuzijasta, književnika, novinara.

Ljutomir Rundić koji je kao instruktor-navigator, letač na transportnom avionu An-26 penzionisan 2006. i koji od 2013. godine, nakon mnogo godina plodonosnog rada, ima status književnika, predstavio nam je zajedno sa svojim saradnicima, svoju šestu knjigu, prvu koja je napisana u prozi. Dosadašnjih pet bile su zbirke pesama a autor je promociju šeste započeo recitovanjem jedne od njih koja nosi naziv “Molitva ratnika sa Cera“.

Svojim prisustvom i pesmom promociju je uveličao naš poznati pevač, muzičar i kompozitor Ljubomir Ljuba Manasijević koji je otpevao pesmu “Za Srbiju i slobodu“ posvećenu njegovom dedi koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, u bici na Mačkovom kamenu.

“Dosanjano nebo“ se sastoji od 36 kratkih priča i anegdota u kojima je imenom i prezimenom pomenuto čak 130 stvarnih likova. Knjiga je posvećena pre svega vazduhoplovcima ali i drugim ljubiteljima plavih visina, pisana je jednostavnim jezikom zbog čega se čita “u jednom dahu“. U njoj se mogu naći smešne, tužne i ozbiljne istinite priče iz letačkog i vojničkog života autora, u prvom planu je kolektiv odnosno kolege od kojih su mnogi ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg Ratnog vazduhoplovstva.

Kao glavni razlog nastanka ove knjige Rundić je pre svega naveo želju da se ove priče o ljudima i događajima zapišu i prenesu mlađim naraštajima kako bi se sve to otrglo od zaborava. Teme koje su obrađene su raznovrsne i interesantne a obuhvataju gotovo čitav radni vek autora.

Najuzbudljivije i do sada, široj javnosti, nepoznate detalje dobijamo u pričama koje su vezane za NATO agresiju 1999. godine. Jedna od njih je i ona o preletu posade aviona An-26 od aerodroma Beograd do Podgorice i nazad, koji je kompletno izveden na ekstremno maloj visini, u brišućem letu. Tri dana kasnije se, kako je naveo pisac, saznalo da su dva američka lovca u rejonu Valjeva tražila jugoslovenski transporter prilikom njegovog povratka za Beograd. Nisu uspeli da ga nađu jer se, zbog opasnosti od PVO, nisu spustili ispod 8000 metara.

Od ostalih dogodovština možemo izdvojiti letove do Libije u prvoj polovini 2000-tih, potom desantiranja specijalnih jedinica, prevoz sportskih ekipa u inostranstvo, prevoz veoma važnih ličnosti, postizanje rekorda vrhunca leta aviona An-26. Rundić nije zaboravio ni svoje prijatelje koji više nisu sa nama od kojih su nam dobro poznati Ljubiša Veličković, Milenko Pavlović, Omer Mehić. Upravo je pogibija poslednjeg bio još jedan veliki motiv da ova knjiga bude napisana i objavljena.

Na kraju treba dodati i da je Ljutomir Rundić otkrio da je ovo samo prva knjiga sa ovom tematikom i da će druga imati još oko 90 priča sa ukupno oko 300 likova. Recenzent knjige je pukovnik avijacije-pilot u penziji Zlatomir Grujić.

Knjiga se može nabaviti preko autora na telefon 064/56-11-909, e-mail: rundic59@gmail.com

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Jel ima u knjizi prica o desantu na Surcin i placanju muzike blokovima? Ako nema ne kupujem.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Falcon T-72 je prvo starija generacija tenka od Abramsa ! I kada se pojavio T-72 možda i jeste bio najbolji tada uz T-64 ! Šta se tiče T-90 kao derivat t-72 jeste dobar tenk i sa njega baš kupole ne lete nešto i može se reći da je dobar jer im problem spremišta municije bolje…

01. May 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Posle se neki kao PD pitaju kako to da Rusi lako ne pobedjuju u stilu Ramba ili Amera u prvom Irackom ratu. Kao da su Rusi bogata NATO koalicija i bore se protiv neke male izolovane drzave koju niko ne pomaze.

30. Apr 2024.Pogledaj

Evroprc na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Мате Та констатација је само тачна ако Русија изгуби рат у УКР и на дуже се не нормализују неке могућности испоруке. Ако до тога не дође, Србија има шире и боље могућности набавке од било кога другог у Европи, и игра на 4 иде једноставно даље!! За сваки случај се преговара са французима, али то…

30. Apr 2024.Pogledaj

Ех-Гастос na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

@Милош77 Чисто да ставим у перспективу, Британија има 75 хиљада редовних војника у пешадији. НАТО оружје + НАТО подршка + НАТО обучени војници = НАТО de facto (што је и сâм Режников рекао.

30. Apr 2024.Pogledaj

Ex-Гастос na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

@Falcon 100.000 ruskih naspram 500.000 ukrajinskih vojnika (толико им фали на фронту).

30. Apr 2024.Pogledaj