[EKSKLUZIVNO] „Flying Bulls“ ispod mosta Mala Rijeka u Crnoj Gori: Negativna petlja Gripen pilota jer im je Red Bul to organizovao

24. okt 2024

Avioni Utva-75 u nepriznatoj afričkoj državi Somalilend, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Srbije

24. okt 2024

[INTERVJU] Kanadska komercijalna korporacija: Pomoć zemljama Balkana u finansiranju kupovina aviona i helikoptera

22. okt 2024

Isporuka privatnog Air Tractora za Osijek preko Kanade, Grenlanda i većeg dela Evrope

14. okt 2024

Nakon pozajmice Skoplju radi restauracije i izlaganja jedrilica Ilindenka vraćena u Beograd

1. okt 2024

Bili smo na otvaranju novog hangara „Prince Aviationa“: Nova etapa u rastu srpskih bizjet eksperata

1. okt 2024

[NAJAVA] Trodnevni vazduhoplovni događaj u Trsteniku: Šesti po redu „Blanik Kamp Kup“ i otvoreni Letački dan

28. avg 2024

Direktorat civilnog vazduhoplovstva zabranio poletanja i sletanja ultra-lakih aviona sa „operativnih mesta na vodi“

22. avg 2024

[NAJAVA] Fly-in na aerodromu Ćuprija u subotu 7. septembra

19. avg 2024

Egzotične registracije vazduhoplovnih vatrogasaca u Makedoniji: Nakon južnoameričkih, pomogli i australijski Er Traktori

15. avg 2024

[ANALIZA] Crnogorska dilema: Treba li ukinuti policijsku helikoptersku jedinicu i šta kupiti – „mali“ ili „veliki“ Kanader?

9. avg 2024

Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao prvi AOC za komercijalne letove hidro-aviona u Srbiji kompaniji GAS Aviation

7. avg 2024

[ANALIZA] Pomažemo premijeru Milojku Spajiću: Treba li Crna Gora da kupi „makar jedan“ Kanader, ima li alternative i kako to sve platiti?

7. avg 2024

[REPORTAŽA] Kako je tekla velika međunarodna operacija gašenja šumskih požara iz vazduha u Makedoniji – 3. deo

2. avg 2024

[POSLEDNJA VEST] Ponovo veliki požari u Makedoniji, u pomoć stigli i Er Traktori registrovani u Južnoj Americi

1. avg 2024

[REPORTAŽA] Kako je tekla velika međunarodna operacija gašenja šumskih požara iz vazduha u Makedoniji – 2. deo

1. avg 2024

[REPORTAŽA] Kako je tekla velika međunarodna operacija gašenja šumskih požara iz vazduha u Makedoniji – 1. deo

31. jul 2024

Vučić ponovo o „letećim taksijima“: Predstavljanje „Grande Pande“ na kraju događaja dobilo vazduhoplovnu dimenziju

23. jul 2024

Slovenija prvi put koristi avione Er Traktor u protivpožarnim operacijama

20. jul 2024

Požari u Makedoniji: Zbog čega vazduhoplovni kapaciteti za gašenje požara iz vazduha nisu bili spremni?

18. jul 2024
Avioni Utva-75 u nepriznatoj afričkoj državi Somalilend, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Srbije
Predsednik sa pilotom iz Srbije / Foto: Fejsbuk stranica predsedništva Somalinenda

Avioni Utva-75 u nepriznatoj afričkoj državi Somalilend, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Srbije

Predsednik Republike Somalilend Muse Bihi Abdi, učestvovao je u zvaničnom predstavljanju aviona kompanije „Somaliland Airline“, koji će se koristiti za obuku lokalnih pilota – objavljeno je pre tri dana na sajtu somalilendske predsedničke kancelarije.

Kako se navodi, predsednik je predstavio avione, kao i projekat koji je razvijen u saradnji sa srpskim stručnjacima, a lično je pilotirao na prvom letu, kako su definisali – „avio-kompanije“ koji je, opet prema saopštenju, uspešno izvršen.

Istovremeno, predsednik Bihi je položio kamen temeljac za novi Institut za vazduhoplovstvo u okviru Uprave za civilno vazduhoplovstvo i aerodrome Somalilenda, koji će se fokusirati na „nauku o vazduhoplovstvu“. Pored toga, pokrenuo je izgradnju novog terminala na Međunarodnom aerodromu Egal i svečano otvorio renoviranu VIP salu.

Detalj sa ceremonije. Avioni su ofarbani u jedinstvenu šemu. Kapotaži su, moguće zbog eliminisanja odsjaja, crne boje / Foto: Fejsbuk stranica predsedništva Somalinenda

Tokom događaja, ključni zvaničnici, uključujući ministre i stručnjake uključene u obuku budućih pilota, pohvalili su napredak države i značajnu ulogu koju će ovaj projekat imati u razvoju zemlje. U svom obraćanju, predsednik Abdi pohvalio je napore vazduhoplovnih vlasti u ostvarivanju njegove vizije da Somalilend poseduje i koristi „sopstvene vazduhoplove“.

Događaj je završen dodelom počasnih diploma mladim Somalilandcima koji su studirali avijaciju u inostranstvu, kao i stranim stručnjacima koji će ih obučiti za letenje na novim avionima kompanije „Somaliland Airline“ – navodi se u saopštenju.

Predsednik Bihi za komandama Utve-75, pored njega stoji čovek bele puti / Foto: Predsedništvo Somalilenda

Kako se može videti iz objavljenog medijskog materijala, prvi avioni kompanije „Somaliland Airline“ na kojima se obučavaju njihovi piloti jesu jugoslovenski školski klipni avioni Utva-75, a na jednom od njih je upravo i leteo predsednik Bihi.

Na objavljenim forografijama se mogu uočiti dve Utve-75, a prema ranijim najavama planova za osnivanje nacionalne avio-kompanije Somalilenda, predsednik Bihi je u junu ove godine izjavio da Somalilend poseduje 4 aviona koji su namenjeni za obuku.

Još uvek nije poznato odakle su avioni Utve-75 stigli u Somalilend. Na fotografijama se mogu prepoznati i pomenuti srpski stručnjaci. Naravno, Utva-75 se regulatorno (kada je reč o priznatim državama) nikako ne može staviti u bilo kakav kontekst bilo kakvih operacija neke avio-kompanije. Termin „avio-kompanija“ se ovde verovatno odnosi na školu letenja.

Do sada se znalo da je ove avione u Africi koristilo (ili još uvek koristi) ratno vazduhoplovstvo Sudana koji je iz srpskih aero-klubova nabavio 12 aviona. Još 2010. godine pojavile su se prve fotografije sudanskih Utvi-75 označenih kao SAFAT 03 koje su u Sudanu predstavljene kao avioni domaće konstrukcije, kao i da ih, navodno, proizvodi sudanska državna kompanija SAG (SAFAT Aviation Group).

Narednih godina SAG je na međunarodnim vazduhoplovnim sajmovima predstavljao SAFAT 03 u nešto izmenjenoj, redizajniranoj varijanti, ali očigledno baziranoj na Utvi-75.

Tango Six je 2015. godine, izveštavajući sa sajma u Dubaiju, pisao o YU-PBK koji je čak učestvovao i u letačkom programu.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Interesantna vest. Da nema T6, verovatno nikada ne bismo čuli za ovako nešto, hvala vam! Eto dočekali smo da Utva 75 makar negde bude senzacija i prihvaćena makar na početku kao dobar avion. : )

Odgovori
Il

Somaliland je Somalija!!!!

Odgovori
Sr

Volimo mi te SAO države.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor