BEG airport status
Etihad i Mubadala otvaraju MRO za uskotrupne putničke avione u Srbiji? Srbija kao lokacija budućeg MRO centra za Etihadove uskotrupne letelice? / Foto: Mubadala

Etihad i Mubadala otvaraju MRO za uskotrupne putničke avione u Srbiji?

Dubai Airshow 2015 verovatno će ući u istoriju kao najdosadniji. Treći dan je i uobičajene obimne narudžbine u civilnom sektoru nikako da se dogode. Stoga je više nego bizarno da Srbija može biti jedna od zemalja koja je imala zapaženo pojavljivanje na najvećem bliskoistočnom vazduhoplovnom sajmu – u letačkom programu nastupila je letelica koja je svoj prvi let skoro imala u Srbiji dok je juče najavljen veliki ugovor koji, potencijalno, može biti realizovan u Srbiji.

Dan pre nego što će doći u Srbiju i prisustvovati konferenciji za medije na kojoj su najavljeni letovi Er Srbije za Njujork (sa koje smo sinoć izveštavali) predsednik i direktor Etihada Džejms Hogan potpisao je memorandum o razumevanju ovde na sajmu koji može biti najbolja vest za Srpsku vazduhoplovnu industriju, verovatno ikad.

Naime, Mubadala (investiciono-razvojni fond iz Abu Dabija) i Etihad potpisali su Memorandum o razumevanju „u pravcu istraživanja mogućih oblasti saradnje“ uključujući i moguće formiranje evropskog MRO-a (Maintenance Repair Overhaul – tehničko održavanje aviona). Sporazum su potpisali Džejms Hogan i Homaid Al Shemmari, direktor Mubadale. Kako su obe kompanije saopštile njegova vrednost iznosiće 1 milijardu dolara na period od 10 godina i uključivaće buduće druge ugovore.

U okviru Memoranduma Etihad će angažovati Mubadalinu ćerku firmu SR Technics baziranu u Švajcarskoj kao svog preferiranog MRO provajdera pod, kako je istaknuto, „komercijalno kompetitivnim uslovima“. Takođe, Mubadala i Etihad „zajedno će istraživati izvodljivost formiranja uskotrupnog MRO centra u istočnoj Evropi a diskusije sa zainteresovanim stranama su već u toku“ stoji u saopštenju.

Upravo u ovom poslednjem delu saopštenja imamo naznake da bi Srbija mogla da bude ta neimenova istočnoevropska zemlja – SR Technics je već prisutan u Srbiji dok je Etihad suvlasnik srpske nacionalne avio-kompanije.

Kako je Tango Six prvi ekskluzivno objavio u aprilu ove godine, SR Technics je prebacio značajan deo svoje administracije u Srbiju. Iako su mnogi pretpostavljali da je u pitanju neka vrsta investicije u konkretnom MRO delu, u pitanju je bio outsourcing tzv. „back-office“ segmenta kompanije koja je uvek tražila povoljnije i jeftinije lokacije za poslovanje od Švajcarske. Tada su iz SR Technicsa bili kategorični da formiranje kompanije u Srbiji nema veze sa preuzimanjem Jat Tehnike i ulaskom u MRO priču u našoj zemlji.

Sa druge strane, Jat Tehnika je u novembru prošle godine, pored još četiri preduzeća iz avio-industrije, stavljena na spisak za privatizaciju. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je tada od Agencije za privatizaciju dobio spisak zainteresovanih investitora – za Jat Tehniku prijavilo se 8 zainteresovanih a među njima je bio i Mubadalin SR Technics.

Privatizacija Jat Tehnike međutim nikada nije započela, kompaniji nije određen privatizacioni savetnik i ona posluje kao i do sada. U poslednjem ciklusu investicije države u kompaniju ona je od Erbasa opremljena i sertifikovana za održavanje i ovog tipa aviona.

Mubadala je takođe imala vrlo konkretnu vezu sa Srbijom. Prvo je najavljeno, jedino sa srpske strane doduše, da će ova kompanija otvoriti fabriku kompozitnih avio-delova. To se nije dogodilo a Mubadala je na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu potvrdila da razmišlja otvaranje „low-cost podružnice u Tunisu ili Maroku“ – evidentno da je ova vrsta investicije bila originalno razmatrana za Srbiju.

Međutim, Mubadala je ipak Srpskoj vazduhoplovnoj industriji obezbedila nekoliko (za nas velikih a za njih više nego sitnih) paketa poslova pre svih za još jednu njihovu podružnicu, italijanski Piaggio Aerospace. Tango Six će u nedeljama koje slede detaljnije pisati o ovim aranžmanima u okviru našeg novog serijala o Srpskoj vazduhoplovnoj industriji.

Prošle godine Srbiju je kao vođa velike delegacije Mubadale posetio upravo Al Shemmari koji je tada, sa skoro svim vodećim ljudima njegovog vazduhoplovnog sektora, obišao sve državno i privatno u Srbiji što se bavi ovom granom industrije.

Iako se u jučerašnjoj vesti nigde direktno ili indirektno ne pominje Srbija, broj dodirnih tačaka koje se jasno poklapaju je veliki. Etihad je ulaskom u Alitaliu a odnedavno, na neki način, i u Montenegro Airlines napravio prisustvo u ovom delu Evrope kojem će objedinjena MRO usluga za dominatno uskotrupne letelice sigurno biti logičan pravac planiranja. Respektabilne veštine srpskih vazduhoplovnih mehaničara i inženjera kombinovane sa njihovom nižom cenom radnog sata nego druge lokacije sigurno su privlačne za ovaku vrstu strateškog razmatranja.

Da li će u pitanju biti preuzimanje Jat Tehnike ili otvaranje potpuno novog MRO centra ostaje da se vidi. Danas u Dubaiju ni jedna kompanija nije bila spremna da komentariše više na ovu temu.
 
 
Tango Six četvrti put izveštava sa najvećeg bliskoistočnog vazduhoplovnog sajma. Za grupisane postove iz Dubaija kliknite na baner ispod:

Dubai2015

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj