Mreža Vansi erports aerodroma u četvrtom kvartalu 2017. godine opslužila više od 30 miliona putnika

19. jan 2018

Emirates nabavlja dodatnih 36 aviona A380, Narudžbina spasila program od gašenja

18. jan 2018

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Da li je Vinci dobar izbor za Beograd?

16. jan 2018

U 2017. godini Erbas isporučio 718 letelica, Zabeleženo više od hiljadu narudžbina; CS 300 ne menja A319neo

15. jan 2018

Vučić: Stranci bolje upravljaju, bolje znaju o aerodromima; Niš je napravio problem Beogradu ali smo ih pustili

15. jan 2018

[FOTO] Grom udario u Airbus Croatia Airlinesa – avion sletio bez ikakvih problema u Dubrovnik

15. jan 2018

Montenegro erlajns u 2017. godini opslužio više od 500 hiljada putnika; U prvih sedam dana ove godine više od 7 hiljada

12. jan 2018

Tokom 2017. godine Viz er prevezao više od 28 miliona putnika, Uvedeno preko 100 novih linija

12. jan 2018

Novi direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore je Predrag Jovanović

11. jan 2018

Er Srbija: Navodi dnevnog lista „Danas“ nisu istiniti, Porodilje i trudnice nisu dobile otkaz

11. jan 2018

„Nikola Tesla“ i Univerzitet Megatrend potpisali Sporazum o saradnji: Studentima praktična nastava na aerodromu

10. jan 2018

Viz er uspostavlja novu liniju od Niša do Beča; Od juna baza u austrijskoj prestonici

9. jan 2018

Mihajlović: Koncesija „Tesle“ neće kočiti rad preduzeća „Aerodromi Srbije“; Plan za razvoj „Morave“ i dalje postoji

9. jan 2018

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Sve što treba da znate na jednom mestu: Kako pronaći povoljnije i jeftinije karte?

9. jan 2018

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila SMATSA-i zajam u iznosu od 35 miliona evra

9. jan 2018

Poslednji koncesioni ugovori kompanije Vinci Airports; Pod koncesijom i tri japanska i jedan brazilski aerodrom

8. jan 2018

Prva izjava Vincija o konkretnim planovima: Pomoći ćemo Air Serbiji sa njenim prekookeanskim linijama, povećaćemo maloprodajne sadržaje, preuzimamo „Teslu“ krajem ove godine

8. jan 2018

Vučić: Niš, Ponikve i Morava neće biti u opasnosti od Vincija, zaposleni u hendlingu neće biti otpušteni, tri godine nema povećanja taksi

6. jan 2018

Vlada Srbije odlučila: Ponuda kompanije Vinci Airports najbolje rangirana; Vučić: Ponudili su 501 milion evra

5. jan 2018

Intervju sa direktorkom Direktorata Mirjanom Čizmarov – Kada će pilotske i druge dozvole biti priznate u Evropi?

4. jan 2018
[VIDEO REPORTAŽA] 50 godina leta Lufthanse sa Budimpeštu i 50 sekundi zabave u A350-900
"Hešteg", avion, helikopter koji sve to snima, poklon spoterima, odlična organizacija, još bolja hrana. Kad Nemac organizuje.../Foto: Petar Vojinović

[VIDEO REPORTAŽA] 50 godina leta Lufthanse sa Budimpeštu i 50 sekundi zabave u A350-900

Prošlog petka Tango Six je bio gost Lufthanse na događju koji je zaokružio obeležavanje 50. godišnjice letenja nemačke nacionalne avio-kompanije do Beograda, Zagreba, Bukurešta i Budimpešte.

Ipak, nazvati to samo „događajem“ bilo bi suviše Nemački. Sve u vezi „budimpeštanske epizode“ u seriji „50. godina letova u Centralnoj i Istočnoj Evropi“ bilo je sa više duha i spektakla nego bilo koja proslava na koju smo u poslednje vreme bili pozvani.

Dodajte svemu tome i let u Erbasu A350 (D-AIXC) i dobijate airline ekstravagancu dostojnu preteranog oduševljenja.

„Petonožni napor“

Pomenuti petak za nas se sastojao od pet legova u jednom danu (BEG-FRA-MUC-BUD-FRA-BEG) u trajanju od ukupno 18 sati. Dovoljno da svakome testira razmere strasti ka prevozu vazduhom.

Zvanično, događaj je bio nastavak obelažavanja Lufthansinih redovnih putničkih linija ka najznačajnijim gradovima Centralne i Istočne Evrope koje ove godine dostižu 50 godine kontinuiteta (barem neke od njih).

Za Tango Six je sve počelo pre dve nedelje kada su Nemci kroz „vodene topove“ „Nikole Tesle“ prošli sa retro Erbasom. Interesantno je da je originalna ruta koja je pre 50 godina povezivala Frankfurt i Beograd imala međusletanja u Minhenu i Budimpešti. Napor koji smo i mi imali zadovoljstvo da iskusimo prošle nedelje.

Od pomenutih destinacija Budimpešta je svakako najvažnija Lufthansi i kompanija je planirala da jubilej obeleži na adekvatan način. Prisustvo Lufthansa Tehnike u Mađarskoj, na aerodromu Ferenc List, takođe je bio jedan od aduta. Naime, spektakl je bio finansiran od strane Lufthansine Tehnike umesto centrale grupe iz redovnog budžeta. Ideja je bila da se iskoristi prilika i većini mađarskih i regionalnih novinara predstavi najjnoviji širokotrupni adut – A350-900.

Okupljanje za specijalni čarter LH2572 zakazano je na najnovijem „satelit“ terminalu minhenskog aerodroma. Ako vam je MUC do sada izgledao svežije i belje od Frankfurta, nova „midfield“ građavina od 27 gejtova, izgledaće vam još sterilnije, čistije i lepše od ostatka aerodroma.

Ah 350

Tango Six i ExYu Aviation bili su prvi mediji iz bivše Jugoslavije koji su pre tri godine leteli u tada opitnom XWB sa A-ekipom flight test odeljenja u Tuluzu.

A350-900 D-AIXC / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Da mi ni jedan A350 let do sad ne prođe standardno (pomenuto iskustvo iz Tuluza sastojalo se i od letenja u formaciji sa Rafalom francuskog RV-a) ovoga puta pobrinula se Lufthansa.

Ovog puta let u „PAX ready“ troklasnoj konfiguraciji / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Umesto rutinskog sletanja na budimpeštanski aerodrom kompanija je odlučila da letelica pre „Decision Heighta“ odradi takozvani „low pass“, odnosno kraći prelet piste na radost okupljene armije spotera. Ovako je to izgledalo sa zemlje:

 
Ono što je usledilo bilo je ništa manje izuzetno. Zapravo potpuno dosadno običnom posmatraču (kao i sve u putničkoj avijaciji) ali nekima od nas izvanredno iskustvo standardnog levog školskog kruga po predivnom, gotovo „jedriličarskom“ meteu.

„Jedriličarski meteo“ ali sigurno i zavidna jedriličarska finesa savršenih linija A350 krila. Levi školski krug na BUD / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Lufthansa Tehnika se prilično „otvorila“.

Odmah po sletanju primetili smo helikopter koji je bio zadužen za snimanje taksiranja, rutine „vodenih topova“ i parkiranja na poziciji jednog od najlepših terminala u Evropi, na bivšem „Feređiju“, koji više nije u funkciji (osim za organizaciju događaja).

Besprekorno organizovana svečana ceremonija i odličan ketering koji je nekima od nas zaista bio potreban. Jer nekada se putovalo zbog glamura makar i gladan, danas se putuje uz puno stresa i umora. Hrana pomaže.

Svečana ceremonija i „cake cutting“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Sve u svemu događaj koji je zacementirao dominaciju nemačkog nacionalnog avio-prevoznika u regiji. Četiri brenda Lufthansa Grupe prevezla su oko 3,7 miliona putnika u 2016. godini. Ove godine oni operišu sa 550 letova nedeljno do 16 gradova u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji, povećanje od 7% u odnosu na prošlu godinu.

Detaljniju reportažu posvećenu isključivo iskustvu letenja u putničkoj verziji A350 pogledajte sutra na portalu.

Danas uživajte u video reportaži same ceremonije, počevši od našeg puta do Minhena. Pogledajte kako su izgledali „low pass“ i školski krug iz putničke kabine uz razgovor sa jednim od najiskusnijih kapetana Lufthanse koji se kao PIC tog dana prilično dobro zezao. Kao i mi.

 

Komentari

D

Lepo je kad Nemci slave, ali je tužno da Malev vise ne postoji. Ko zna dokle će postojati Lufthanza?

Odgovori
I

Budući da je Lufthansa 20 godina starija od Maléva i kontinuirano bilježi odlične rezultate, ne vidim zašto gledati tako pesimistično na budućnost te firme.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs