BEG airport status
Hrvatska sa Meteorom, Srbija sa R-77, najbolje opcije opremanja lovačkih aviona raketama vazduh-vazduh Raketa Meteor prvo je uvedena u naoružanje švedskog borbenog aviona Gripen / Foto: MBDA

Hrvatska sa Meteorom, Srbija sa R-77, najbolje opcije opremanja lovačkih aviona raketama vazduh-vazduh

Dugogodišnji problem funkcionisanja i obnove lovačke avijacije RV i PVO Vojske Srbije, država je rešila može se reći, samo privremeno, dobijanjem na poklon aviona MiG-29 koji bi prema nekim procenama mogli da budu u upotrebi do perioda oko 2030. godine. Sa druge strane u Hrvatskoj još uvek postoji problem zamene borbene komponente vojnih vazduhoplovnih snaga, ozbiljniji i konkretniji koraci za nabavku nečeg novog učinjeni su tokom ove godine a danas imamo i kompletniju sliku o tome šta bi se, možda več oko 2020. godine moglo naći u inventaru HRZ i PZO.

Za novi hrvatski borbeni avion, u opticaju su novoproizvedeni švedski Gripeni i polovni grčki ili izraelski F-16. Grčka nudi varijante C i D Block 30 dok bi Izrael prodao svoje avione koji u njihovom RV-u nose naziv Barak II (modifikovani F-16C i D Block 40). Američka ponuda novih F-16 u verziji Block 70 (koja faktički još ne postoji), se najverovatnije zbog previsoke cene (spominje se 1,5 milijardi dolara za 12 aviona) neće ozbiljno razmatrati. Kupovina novih JAS-39 bi bila najskuplje ali dugoročno rešenje dok bi polovni F-16 bili u upotrebi oko 15-20 godina. Nezvanično, švedska i izraelska ponuda su ušle u uži izbor a procenu stručne komisije Ministarstva odbrane trebalo bi da dobijemo sledeće nedelje.

Da li će Hrvatska nakon 2020. nabaviti trenutno najmoćniju raketu vazduh-vazduh srednjeg dometa? Foto: MBDA

Cifra od oko 800-900 miliona evra koliko bi najverovatnije koštalo 12 Gripena, čak i za Hrvatsku nije malo novca ali bi se njihova kupovina vremenom isplatila jer je to danas jedan od najjeftinih borbenih aviona za eksploataciju sa malom cenom časa naleta i vrlo povoljnim troškovima logistike. Međutim za sada nemamo mnogo detalja ovog potencijalnog posla kao što je na primer mogući offset aranžman ili plaćanje aviona u ratama. SAAB nudi isporuku prva dva primerka 2020. godine, 6 u 2021. i preostala 4 2022. godine. Početna operativna sposobnost kontrole vazdušnog prostora postigla bi se 2021. dok bi se pune samostalne borbene mogućnosti postigle 2024.

Nema detalja ni kako bi hrvatski Gripeni bili naoružani ali je sigurno da bi to bili avioni sa najnovijim paketom modifikacije MS20 (Materiel System 20) koji trenutno dobijaju češki primerci dok će ga uskoro dobiti i mađarski avioni. MS20 između ostalog podrazumeva i mogućnost nošenja trenutno najbolje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa Meteor koja se za sada nalazi u naoružanju samo RV Švedske, Ova raketa biće deo naoružanja i aviona Rafale, EF-2000  i F-35 i zajedno sa nabrojanim platformama kao i Gripenom, naći će se u upotrebi u mnogim zemljama. Do integracije Meteora jedina raketa vazduh-vazduh  srednjeg dometa u arsenalu Gripena bila je američka AIM-120 AMRAAM.

Moguće je da Hrvatska zbog različitih razloga ne bi uopšte ili ne bi odmah nabavila ovu raketu ali Meteor jeste budućnost i jedna je od zamena za AMRAAM, to jeste najbolja opcija a dovoljno je da hrvatski avioni za početak imaju samo mogućnost da je upotrebe. Kao što se ne znaju detalji mogućeg spiska ubojnih sredstava novih hrvatskih borbenih aviona tako se još uvek sa velikom pouzdanošću ne zna ni kako će biti naoružani srpski MiG-ovi 29. Zvaničnici su direktno pominjali samo rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa sa aktivnim radarskim samonavođenjem a jedina takva ruska raketa jeste R-77 pa nije teško zaključiti da bi Srbija postala još jedan njen korisnik.

Međutim prvo treba sačekati da se potpiše ugovor o takozvanoj trećoj fazi odnosno modernizaciji svih 10 srpskih 29-ki koja bi se sprovela nakon realizacije prve dve faze. Srbija bi. prema tim planovima, 2020. mogla da raspolaže sa modernizovanim avionima od kojih bi jednosedi trebali da budu na standardu MiG-29SM ili u nekoj vrlo sličnoj varijanti. Ukoliko se u naoružanju ne bi našle rakete R-77 to bi bio veliki nedostatak srpske lovačke avijacije koja bi do povlačenja iz naoružanja MiG-ova 29 koristila inercijalno i poluaktivno radarski samonavođene raklete R-27R skomnijih mogućnosti. Za to vreme pojedine okolne zemlje bi uveliko koristile AIM-120 a možda čak i Meteor kojoj za sada u svetu nema pandana.

Planirana je integracija rakete Meteor na američki F-35 / Foto: MBDA

Ovaj tekst ima za cilj da predstavi najbolje moguće opcije naoružavanja budućih hrvatskih i srpskih lovaca, naravno kada su u pitanju rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa. Nije nam namera da upoređujemo vojnu tehniku koja u ovom slučaju ne mora biti optimalno i racionalno rešenje.

Podatke o taktičko-tehničkim karakateristikama naoružanja koji se mogu naći na internetu, u literaturi kao i u materijalima proizvođača, treba uzeti sa velikom rezervom jer prave, realne, informacije nisu toliko dostupne javnosti ili se to plasira samo delimično. Verodostojne informacije imaju samo korisnici tih ubojnih sredstava koji su do njih došli kroz realnu primenu istih.

Nije samo bitno kako je neki borbeni avion naoružan, ishod borbe zavisi od mnogih parametara. Važnu ulogu u tome ima taktička situacija u kojoj je sredstvo primenjeno, zatim ljudski faktor odnosno koliko je pilot obučen, koliki mu je nalet odnosno da li je osposobljen i koliko je ovladao vazduhoplovom kao i njegovim naoružanjem a tu dolaze i osobine samog aviona među kojima je veoma važno kakvu situacionu svest može da pruži pilotu. Sve to prati logistika koja treba da obezbedi ispravnost tehnike kako bi se ona normalno i efikasno mogla upotrebiti.

Meteor, nova generacija koja će izmeniti vazdušnu borbu van vizuelnog dometa

Počeci razvoja Meteora dosežu čak do februara 1994. kada je britansko Ministarstvo odbrane poslalo Zahtev za informacijama (RFI) o mogućem razvoju nove napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa koja bi u inventaru RAF-a zamenila rakete Skyflash. Takmičenje u programu FMRAAM (Future Medium Range Air to Air Missile) započeo je juna 1995., u njemu su sa svojim predlozima učestvovali UK, Francuska, Nemačka i SAD. Evropljani su razvoj nove rakete vazduh-vazduh videli kao priliku da konsoliduju svoju vazduhoplovnu industriju a ujedno i šansu da se bar delimično ili potpuno oslobode dominacije SAD, postali su njihova direktna konkurencija i može se reći da je došlo do njihovog sukoba oko tržišta.

Traganje za konačnim koceptom kao i definisanje programa bilo je praćeno neslogom Evropljana i pritiskom SAD, političkim i ekonomskim problemima, to je trajalo sve do maja 2000. godine kada je britanski sekretar za odbranu objavio da je raketa Meteor koja je bila predlog tzv. Evropskog tima koga su činile kompanije iz UK, Francuske, Nemačke, Švedske, Italije i Španije, odabrana za novu raketu srednjeg dometa. Memorandum o razumevanju za dalju posvećenost ovom programu britanski, francuski i švedski ministri odbrane potpisali su na aerosalonu Le Burže 2001. godine. Nešto kasnije iste godine Memorandum su poptisale i Italija i Španija dok je Nemačka svoju punu poсvećenost programu potvrdila decembra 2002.

Meteor na nemačkom EF-2000 / Foto: MBDA

Razvoj Meteora bio je usporen i zbog situacije u Rusiji koja je 1999. prestala sa razvojem varijante rakete R-77 sa ramjet motorom a pri tom je sama raketa R-77 bila uvedena u naoružanje u veoma malom broju, njen dalji razvoj je takođe bio spor. Sa druge strane SAD su nastavile da modifikuju i modernizuju svoju AIM-120 a Evropljani i pored razvoja svoje rakete, kupovali AMRAAM kojima su bili opremljeni skoro svi evropski lovački i višenamenski borbeni avioni.

Decembra 2002. konačno je u punom obimu započeo razvoj rakete. U finansiranju su učestvovali UK sa 39,6 procenata finansijskih sredstava, Nemačka 16 posto, Francuska 12,4, Italija 12 i Švedska i Španija sa po 10 procenata. U programu je učestvovalo čak oko 250 evropskih firmi, glavna ugovorna strana je konzorcijum MBDA koji je tesno sarađivao sa nemačkim Bayern-Chemie/Protac, švedskim Saab Bofors Dynamics i španskim Inmize Sistemas SL. Prvo opitno ispaljivanje rakete dogodilo se 9. maja 2006. godine sa Gripena a prethodno je integracija i ispitivanje Meteora sprovedeno osim na Gripenu, i na EF-2000 i Rafalu. Ipak raketa je u naoružanje prvo uvedena na švedskim Gripenima i to zvanično tek jula prošle godine a planirana je i njena integracija na borbene avione F-35.

Karakteristike Meteora učiniće da u 21. veku dođe do revolucije u vazdušnoj borbi van vizuelnog dometa. Njene osobine omogućiće eliminisanje ne samo sadašnjih već i potencijalnih budućih pretnji a proizvođač tvrdi da su kinematske performanse čak do 6 puta bolje nego kod raketa starijih generacija. Raketa ima jedinstveni pogon koga čini nabojnomlazni (ramjet) motor sa čvrstim gorivom i promenljivim protokom. Motoru se može regulisati potisak što omogućuje da on bude najveći kada je najpotrebnije a to je završnoj fazi presretanja cilja. Jedan od rezultata toga je da raketa ima najveću tzv. No-Escape zonu koja je veća od bilo koje savremene rakete vazduh-vazduh, postoji podatak da ona iznosi čak 60 km. Procenjeni maksimalni domet iznosi preko 160 km.

Meteor je konstruisan tako da zadovolji stroge zahteve upotrebe u uslovima jakog elektronskog ometanja i situacije kada se cilj udaljava od aviona lansera ili same rakete. Brzina rakete iznosi 4,5 maha. Njeno navođenje je kombinovano, početno inercijalno sa korekcijom kursa na srednjem delu putanje uz pomoć linka za prenos podataka i aktivno radarski u terminalnoj fazi. Poseduje veoma napredni aktivni radarski tragač koji radi u X-opsegu i koji omogućuje gađanje širokog spektra ciljeva od kojih su neki veoma teški za uništavanje, poput agilnih borbenih aviona, niskoletećih helikoptera i sporih bespilotnih letelica pa sve do krstarećih raketa.

Promotovni video kompanije MBDA:

Raketa je potpuno prilagođena tzv. network centric okruženju pa se prilikom njenog korišćenja mogu upotrebiti i podaci dobijeni od treće strane a omogućeno je i da se tokom leta rakete izabere drugi cilj. Kako bi se obezbedila efikasnot dejstva po različitim ciljevima raketa ima i kontaktni i blizinski upaljač i fragmentnu bojevu glavu koja se detonira prilikom udara ili u optimalnoj tački presretanja kako bi se maksimalno poboljšala ubojitost.

I dalje traje razvoj Meteora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan će zajedno razviti novu varijantu rakete nazvanu JNAAM (Joint New Air to Air Misiile) a koja će kombinovati raketnu tehnologiju UK i japansku tehnologiju tragača raketa. Interesantno da je tragač japanske rakete vazduh-vazduh AAM-4B napredniji od one u Meteoru. Prototip će biti napravljen sledeće godine u pogonima MBDA, prva opitna bojeva gađanja biće sprovedena 2023. a uvođenje u naoružanje, ako sve protekne po planu, biti najverovatnije krajem te decenije. MBDA planira integraciju Meteora i na F-35 i to od 2024. godine kada će biti dostupan paket modifikacije Block 4 a raketu će koristiti britanski F-35B.

Na Gripenu će raketu osim Švedske u bliskoj budućnosti dobiti Češka i Tajland, na EF-2000 će uz UK, Nemačku, Italiju i Španiju Meteor koristiti i Saudijska Arabija, dok su za svoje Rafale rakete naručili, osim Francuske, još i Egipat, Indija i Katar. Takođe i japanski avioni F-35 u verziji F-35A će najverovatnije dobiti i novu JNAAM. Cena Meteora je u 2016. godini bila oko 2,66 miliona dolara.

R-77, prva ruska operativna raketa sa aktivnim radarskim samonavođenjem

U bivšem SSSR-u a i danas u Rusiji bila je i ostala praksa da se paralelno sa razvojem novih borbenih aviona razvija i njihovo naoružanje. Tako je, dok je trajao razvoj sovjetskih lovaca 4. generacije MiG-29 i Su-27 započet i rad na sasvim novim raketama vazduh-vazduh kojima će oni biti opremljeni. Još dok je trajalo ispitivanje nove rakete srednjeg dometa R-27 (zvanično uvedena u naoružanje 1987), krenulo se u razvoj prve sovjetske operativne rakete vazduh-vazduh sa inercijalnim i aktivnim radarskim samonavođenjem R-77 (Izdelije-170). Pri tom treba napomenuti da R-77 nije razvijena da zameni već da dopuni raketu R-27 koja ima više verzija.

Rad na projektu koji je započet 1982. poveren je timovima dva konstruktorska biroa – ‘’Vimpel’’ i ‘’Molnija’’ a tražena je raketa kompaktne konstrukcije, male mase od svega 160 do 165 kg. Prvobitno je zamišljeno da se raketa razvije za nove varijante MiG-a 29 i Su-27 odnosno MiG-29M Izdelije 9.15 čiji je prototip poleteo 1986. i Su-27M (T10M, kasnije Su-35) čiji je prototip poleteo 1988. godine. Ovi avioni su u odnosu na standardne varijante imali sasvim nove radare, kasnije je rađeno i na tome da se rakete mogu integrisati i na druge, nešto slabije verzije sa modifikovanim radarima a raketu su dobili i prototipovi lovca-presretača MiG-31M.

Indijski 9.20 na ispitivanju sa gabaritno-težinskim modelima rakete R-77AE / Foto: RSK MiG

Letna ispitivanja započeta su u maju 1984. i to na modifikovanom prototipu aviona MiG-29 sa evidencijskim brojem 919. Državna ispitivanja rakete završena su 1991. a planovi da serijska proizvodnja započne u ukrajinskoj firmi ‘’Artem’’ iz Kijeva gde su proizvođene opitne partije raketa, sprečio je raspad SSSR-a. R-77 (NATO oznaka AA-12 ‘’Adder’’) jeste zvanično uvedena u naoružanje ruske vojske 23. februara 1994. ali ona ipak nije serijski proizvođena za potrebe VVS (Vojno-vazdušnih snaga). Izvozna varijanta R-77AE (nezvanično označena i kao RVV-AE) je ponuđena tokom 90-tih kao deo arsenala novijih izvoznih verzija ruskih borbenih aviona.

Osim na osnovnim verzijama MiG-a 29 i Su-27 rakete su ispitivane i na modernijim avionima, lovcima MiG-29S, višenamenskim borbenim avionima MiG-29M, Su-27M (Su-35), taktičkom bombarderu Su-27IB (Su-32, Su-34), lovcu presretaču MiG-31M. Tokom 90-tih mogućnost da nose R-77 dobili su i avioni MiG-21-93, MiG-23-98, MiG-29SE, MiG-29SM, MiG-29SMT, Su-30MK. Razvoj nove usavršene verzije sa oznakom R-77-1 (Izdelije 170-1, RVV-SD) započet je 2003. godine u kompaniji ‘’Vimpel’’, 2010. godine ona je počela da se testira na novom višenamenskom borbenom avionu Su-35BM (T10BM) a kasnije i na serijskim Su-35S.

Prve rakete za opremanje aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) naručene su 2015., isporuke su realizovane prošle i ove godine a njima su prvo opremljene jedinice koje lete upravo na Su-35S. Ovim raketama biće naoružani i avioni MiG-29SMT, MiG-29KR i KUBR, MiG-35, MiG-31BM, Su-27SM3, Su-30M2, Su-30SM, Su-34. Postoje informacije da je kao deo naoružanja ruskog borbenog aviona 5. generacije Su-57 u toku dalji razvoj R-77 u vidu raketa sa oznakom Izdelije-180 (K-77M) a tu je i Izdelije-180 BD (K-77ME).

Ruski Su-35S obično u patrolama iznad Sirije lete naoružani raketama vazduh-vazuduh R-73, R-27T i R-77-1.

Raketa R-77 namenjena je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru na malim i srednjim daljinama, malim, srednjim i velikim visinama kao i na fonu zemlje. Osim aviona, mogu se gađati i helikopteri, bespilotne letelice i krstareće rakete. Osnovna verzija ima domet do 80 km u prednju polusferu cilja, brzina rakete je 4 maha a način vođenja je kombinovan – inercijalno sa radiokorekcijom i aktivnim radarskim samonavođenjem. Domet aktivnog radarskog tragača rakete je 16 km za cilj radarskog odraza od 5 m2. Poseduje određenu otpornost na elektronsko ometanje a postoje podaci o tome da se može i pasivno navoditi na izvor ometanja protivnika. Ciljevi se mogu uništavati na visinama od 20 do 25000 metara,  maksimalna brzina cilja je 3600 km/h a verovatnoća pogotka jednom raketom se kreće od 0,6 do 0,7.

Upaljač je laserski i u zavisnsoti od situacije može da aktivira bojevu glavu na određenom rastojanju od cilja jer su njegovi parametri podešeni u odnosu na veličinu cilja. R-77 ima i kontaktni upaljač i u slučaju da raketa padne na zemlju ili vodu dolazi do samouništenja. Bojeva glava mase 22 kg je šipkasta sa mikrokumulativnim elementima. Šipke su postavljene tako da, kada se aktiviraju formiraju neprekidni rastući prsten koji bukvalno seče cilj. Mikrokumulativni elementi su korisni prilikom uništavanja visokomanevarskih ciljeva u režimu odbrane aviona nosača od raketnog napada. Radijus dejstva bojeve glave je 7 metara.

Izvoznu raketu R-77AE do sada su u upotrebu na avionima MiG-29SE uveli Peru i Sudan, na MiG-u 29SM takođe Peru kao i Sirija, imaju je MiG-ovi 29SMT RV Jemena, potom indijski MiG-29K i KUB, zatim MiG-29M i M2 u Egiptu. Na Su-30MK2 koristi je Venecuela, zatim na Su-30MKV Vijetnam, Su-30MKK, MK2 i Su-35 NR Kina, Su-30MK i MK2 Indonezija, Su-30MKI Indija, Su-30MKA Alžir i Su-30MKM Malezija. Indija ih je takođe uvrstila i u naoružanje aviona MiG-21bisUPG Bison i MiG-29UPG 9.20. Cena rakete se kreće od 700 hiljada do milion dolara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ni

fantastican opis svaka cast

Odgovori
Jo

Pa odlican tekst stim da autor istog mora bar malo da pljucne po donaciji iz Rusije nekako mu smeta (verovatno ce izbrisati moj komentar) ali evo cisto da mu porucim da remont ide po planu i da ce nasi avioni nositi r77 ne svi ali dezurna para svakako . Pozdrav strucnjaci !!!

Mr

@Jovan
јел, па подели са нама своја сазнања…ел то тако одлучено на неком колегијуму Генералштаба ВС или је то одлука неког градског одбора или месне заједнице…!? :)

Be

Jovane, ajmo malo logiku ukljucuti.
Koja svrha je naoruzati dezurnu paru takvim raketama kad je njezina prvotna zadaca vizuelno indentificirati uljez pa tek, ako je potrebno, djelovati po njemu?

Hr

Ako Hrvatska odabere švedski avion, neka idu svi u vražju mater.
Da ponovo dođemo u situaciju da moramo ratovati, prva stvar koju bi napravili je da nam prekinu isporuku dijelova i opreme jer ne žele izvoziti u ratnu zonu.

U stvari, švedski avion ne bi uzeo da oni nama plate…

ho

srbi su sa raketama starim preko 30 godina skinuli sa neba ponos amerike F117 nevidljivi ….sve zavisi od obucenosti pilota kao i posade na PVO sistemima citam neke objave i nemogu da verujem da se tu svasta pise i jos da neko poveruje ….omalovazavati su 27 ili MIG 29 je pokazivanje neznanja a da ne pricamo o PVO sistemima S300 S400 ili nedaj boze S500 pa i izraelci su zamolili ruse u siriji da ne upotrebe S300 kad udju u sirijski vazdusni prostor…avion je dobar koliko je dobar i iskusan pilot …..

Ma

Iako je o tome teško govoriti, još teže ostvariti, ali mislim da lagano dolazi vrijeme gdje bi RH i RS trebale koordinirano početi pripreme i zajedničke vježbe jer situacija na istoku je sve teža i sve bliža našim teritorijima.

Zajedničku vježbu će biti gotovo nemoguće izvesti, ali barem neka koordinacija oko zajedničkog alpha scramble-a ili sličnog bi bila izrazito korisna.

Nadalje, još uvijek čekamo da neka od zemalja uloži u DOBAR PZO/PVO sustav jer ako realno pogledamo, od Slovenije pa sve dolje do Grčke (ne znam čak da li i oni imaju) nemamo ozbiljan PZO/PVO sustav.

Odgovori
mi

svi cekamo novi PVO, ali su cene uf…………………….
SAMP-T baterija + 2x borbeni komplet 400 milijuna
MEADS i skuplji,
MIM-104 pac 3 znate koliko su poljaci platili
BARAK 8 oko 150 milijuna baterija 4 lansera
nesto jeftiniji SPYDER MR baterija 4 lansera 70 miliona
norveski SL-AMRAAM baterija 3 lansera 185 milijuna
ne znam nivo cena za S-350 i njegov j. korejski parnjak,
novi BUK bataljon 180 miliona, ali mali broj lansera
raketa ASTER 30 block 1 oko 3 milijuna, NT i vise, block 2 u najavi oko 5 miliona, cene su samo procena na osnovu dostupnih izvora, S-300PMU2, S-400 slicno patriotu

Dr

@Mario.
Slazem se sa Vama.

I sve pohvale za tekst i autora.

te

Mario prijatelju da je neke pameti ko sto je nema niti ce je ovde ikad biti. Slovenija, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Madjarska bi skupili pare na gomilu pa bi zajedno kupili koliko im novih aviona treba sa sve obukom i treniranjem u jednom centru da ustede i na obuci i na svemu. Nije isto kad kupujes 50-100 aviona ili 2-3. Za neku vecu kolicinu kad kupis kao konzorcijum verovatno moze i da se uradi neko muljanje i cenkanje. Za 2-3 aviona boli proizvodjaca da se zeza sa tobom, lupi neku cenu, ako oces oces, ako ne, ko te ….
Ali ne, ovako ce svako pa 2-3 stara krsa da kupi, piloti ce se voziti 2-3 sata godisnje i to je to.

Ja

Grci imaju S-300 na Kritu.

Ni

@tegljacmete
Bojim se da dosad nisam procitao gluplji predlog. Nijedan proizvodjac na svetu ne bi ni pristao da prodaje avione na taj nacin niti bi navedene drzave prihvatile da ucestvuju u tome.

Be

Clanak kao narucen za natjecanje u pi**nju u dalj ?

Odgovori
Ni

Hrvatska barem znacajno modernizuje svoju vojsku. Kupili ste najbolje haubice, puske, oklopna vozila, a planirate i nove tenkove, a sad i avioni dok se Srbija zamlacuje i gubi vreme sa maketarskom industrijom Yugoimporta. Nase Nore nisu ni prosle testiranja za vojsku, necemo ni videti R-77 jer je modernizacija Migova neisplativa.

Al

lol!

Kr

@nikola. Mala digresija. Napravili smo najbolje puške. Zaista su svjetski vrh

Ma

@Nikola na kakvim si ti drogama decace :) ?

Be

Krunoslave, kako to mislis „mi smo napravili“?
Mi nismo nista napravili, ni ti ni ja…….
Tu pusku je napravio tim iz te i te privatne tvrtke iz svog i za svoj interes.
Nema tu nas nigdje.

Kr

Beduin, budući da nisi autor ovog portala ti zapravo nisi napisao ovo što si napisao. To su strogo slova Živojina i ekipe.

Be

Samo se ti tjesi

Kr

Bog i bogme zemljače. Nakon tvojih stavova (jer ti ne komentiraš, ne analiziralaš, već iznosiš unaprijed stečene stavove) ne preostaje mi drugo nego naći utjehu. Nemoj se javljati na moje postove, ja neću na tvoje. World wide web je dovoljno velik za obojicu.

Be

Sto, tvoj krhki ego malo povrijedjen?

Nego, u pravu si.
Moji komentari su cinjenice zasnovane na visegodisnjem iskustvu u zrakoplovstvu.

A ova opaska na tvoj komentar je produkt misljenja kako svaki pojedinac ima obvezu se ispravno izrazavat.
Kad se krene ispravno izrazavat, mozda ce se ispravno i osjecat.
E kad se krene ispravno osjecat, mozda ce se ispravno i ponasat.

No, kao sto rekoh, krka ega to spoznat ne mogu.

Sad jasnije?

Ma

Najoptimalnije ne postoji!

Odgovori
Ž

Hvala na ispravci.

Fr

Grci imaju ubedljivo najjaču vojsku na Balkanu.

Odgovori
iv

Ja bi rekao najopremljeniju ali koliko su stvarno dobri nemam pojma. I Saudijska A. nema sta nema a oni u papucama ih rasturaju. Sto se tice Grcke armije nit sam citao lose o njima nit dobro.
Meteor bi po reklamam trebala biti mozda najbolja raketa v-v , a sa tom cenom i sa obzirom da je najmladji bio bi razocaran da nije.

Og

Pre njih Turci…

Ni

Da, i Grci takođe plaćaju najveće poreze u regionu, rade više i ne izbegavaju poziv na vojnu vežbu za razliku od pojedinih nacija.

Hr

Samo ih malo hebe Turska koja ima više pilota nego Grci pekara …

Kr

Prvi na Balkanu znaci posljednji u svim ostalim listama.

ns

Grci izmedju ostalog imaju S300 kao i Patriot baterije.

Be

Nije bas neki podvig kad se najbliza konkurencija sagleda.

ve

Nisam neki ekspert, volim da citam, ali mi logika kaze da je bolje uloziti novac u vrhunski PVO, nego bacati sulude pare za zastarele avione koji nose zastarele rakete. To smo odlicno osetili prilikom NATO agresije, ali da li smo nesto i naucili?

lu

interesantan podatak o ceni gripena, ako znamo da je brazil svoje platio 1.1 bilion SEK po komadu, milijarda nije zvanicna mera, da li znaci da bi hrvatska kupila C/D a ne E/F.

Rakete R-77 i Meteor su slicne mada mi se cini da radar ericson blue vixen AESA, cini razliku u korist gripena. mali kuorizitet, prvi ruski avion koji je lansirao ovu raketu je malezijski MiG-29D, koga
ce zameniti dessailt rafale

Odgovori
Ž

Малезијски МиГ-ови 29Н нису наоружани ракетама Р-77.

Me

Hrvatska je dobila ponudu za C/D.
Verzija E je preskupa i još nije gotova.
Izgleda da je verzija verzija F ugašena.

lu

ne sporim znanje kojim raspolazete, ali izvor je vrlo pouzdan i u njemu se kaze da su malezijske 29 na radaru dobile kanal za vodjenje ove rakete , da li su ih nabavili to ne znam,

sto se tice gripena F za njegov razvoj je zaduzen embaer u saradnji sa SAAB-om

Ž

Можда имају такав радар али до сада те ракете нису примећене у њиховом наоружању. Наравно користе их Су-30МКМ.

An

Mislim da ste malo smanjili domet „Meteor“rakete.Naime njen domet je oko 300 km i nema joj premca u svijetu

Odgovori
Pr

Mislim da nisu (nije).
Domet od 300+km imaju R-37 i KS-172 (K-100) a zato i spadaju u kategoriju velikog dometa.
Meteor sa svojih 100+km dometa pripada kategoriji srednjeg dometa.

Pr

Potencijalno grešim ako razvijaju i napredniju varijantu sa većim dometom, ali za to još nisam čuo.

12

Antune, MBDA nije objavila domet Meteora. Ono sto je poznato zasad je da je domet veci od 100km. Osim ako niste zaposleni u MBDA, pa imate neobjavljene podatke.

Re

300 km??? Ok. Pitanje za autora teksta. Da li negde moze da se iskopa podatak, postoji li slucaj u dosadasnjim ratovima da je vojni avion oborio drugi vojni avion raketom sa razdaljine vece od 50 km? Pa i 40 km. I koliko takvih primera ima? Irak, Iran, Zaliv, agresija NATO, sa koje daljine su obarali nase avione, sa koje daljine je oboren ruski avion u Siriji? Da li ima takvih podataka?

Ž

За Метеор се спомињу домети од преко 100 km, преко 150 km i преко 160 km. Наравно све су то процене.

Ракета Р-37 још нема у наоружању а КС-172 још увек нема ни у опитним примерцима већ постоји само као пројекат.

Rex

Било је обарања на даљинама преко 50 километара у ирачко-иранском рату.

Изнад Ирака 1991. и СРЈ 1999. авиони су обарани на малим и даљинама до 30 километара.

lu

zanimljivo da niko ne pominje izraelski Derbi,

domet od 300km za rakete v-v je SF R-37 koja bi trebala da nasledi R-33 AA-9 Amos nemoze da dobaci 300km, jer joj radar to onemogucava, osim ako ne koristi AWACS,

Druga ima sasvim posebnu namenu, pa ne bih da izazovem raspravu i osporavanja

12

@luj brege

Iako ovo sto navodim treba uzeti sa rezervom jer izvor izgleda nije vise dostupan, australijski Defence Today je u maju 2005. u clanku „Missiles in the Asia Pacific“ naveo da je 1994 prilikom testiranja R-37 pogodio cilj na daljini od 300km. Probacu da nadjem i objavim link, zasad sam naisao na „mrtvaka“.

Ž

Тако је Делта, и поједини руски извори говоре о томе да је тада погођен циљ на даљини од 304 километара.

Al

Budalastina , F22 ima raketu dometa 160 km, a Rusi rade na R77M za SU57, sa dometom od 180 km, koja jos nije operativna.

https://youtu.be/4AtZ1F37UG8

Hr

Pozdravljam i komplimentiram na vrlo stručnom i zanimljivom tekstu. U Hrvatskoj nemamo komentatora koji bi ovakvo što znao, mogao i htio napisat …

No, isto tako sam mišljenja da ni HRZ ni SRV neće jedni na druge ikad bit u prilici ispaljivat neku od ovih ili sličnih igračaka, te da će – kao što veli Mario – prije ili kasnije kao jedina pažnje vrijedna ratna zrakoplovstva (a i države, ako bolje razmislimo) započet zajedničku obuku, suradnju i „sportsko“ neborbeno nadmetanje.

Odgovori
Kr

Imamo, obris.org samo što nema mogućnosti komentiranja. A možda i bolje jer tko će se riješiti fejsbukovca kada krenu sa pametnim komentarima. Već sada postoji suradnja HVa i RSa, ali ne vidim tu neke koristi osim malo špijuniranja. Potpuno je drugačiji koncept ove dvije vojske. Zajednička nabava je praktički ne moguća. Svaka čast svima ali ne treba gurati nešto što ne ide zajedno.

Kr

Btw, imaš i odlične tekstove na hrvatski-vojnik, cromil i td. Što se geopolitike tiče (to je moja strast) dobar je advance.hr Proruski je orjentiran ali je dobro za steći širu sliku. Defender.hr je copy/paste stranica i jako lobira za Saab što mi se pomalo i gadi.

Da

@Hrvoje.

Tako je komšija. Svaka reč je na mestu.

Te

Romania has signet the agreement for the Patriot system today. It has been approved the Piranha V purchase too. 7 systems, 28 launchers, PAC3+. The HIMARS is next. The law project for the HIMARS is on the government site.

lu

zanimljivo, mada sam ja mnoge dobre stvari citao uptavo na hrvatskim portalima, za defender se slazem, mada bih i ja navijao za Gripen da sam iz Hrvatske i to E, ali sa izraelskim naoruzanjem, jer ga je lakse nabaviti

Pe

Samo što se te rakete ispaljuju sa naprava koje se zovu avioni, kojima pak upravljaju ljudi, koji se zovu piloti i koji pak od potrebnih MINIMALNIH 100 sati naleta godišnje za izvršavanje zadaća Air Policinga imaju svega nekoliko 10-aka sati naleta godišnje.

Pa vi onda GRB-ujte kako treba sa tim mizernim naletom i izvršavajte sve ostale potrebne zadaće iz rubrike Želje i Pozdravi.

Odgovori
Re

Svaka na mestu. Ovde bi svi kupovali Eurofightere i ko zna sta. E sad za pilote sa platom od 600 evra, nalet 20 sati ako i to, gorivo i sat leta kolko kosta, odrzavanje i delovi – to moz da precrtas, infrastruktura – sta je sad to? po koja raketica svaka milion evra, ma ajte molim vas … za nas je Galeb, i to G2.

Pa

G2/3, nista vise. Moderna kabina, ekonomicniji nacin proizvodnje.

Mr

G-3!?

pr

@mrgud G3 je bio razvijan kao izvozna inačica G2 http://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=12020.0;attach=356738;image postupak je obustavljen jer je u međuvremenu razvijan NJ-61 tako da više nije imao smisla.

Mr

@proxy1969
интересантно! захваљујем на инфо :)

Pa

Eto prilike za ucenje, sve u svoje vreme

ma

Gde si AJNSTAJNE jesi li video cene ove dve rakete? Stavi i naocare da bolje vidis.

Odgovori
Te

signed. Typing error. Sorry.

Odgovori
Mr

ууу…опака тема, аутор текста би требало да стави неко упозорење типа: „+18“ или „читање појединих коментара може да изазове фото-сензитивну скицофренију!“…

елем, када причамо о нашим Миговима, наравно да свака „модернизација“ без управо поменуте ракете Р-77 у комплету, нема никакве вајде! управо та ракета са активним вођењем, по мени, чини тај ловац респектабилним противником…е сад, шта се дешава са том ракетом, рекао бих да ту нешто не штима…нешто се не виђају често подвешене на пајлоне на руским авионима!? а зашто је то тако…!?

а комшије, мислим да је управо набавка ових наших Мигова само иницирала трку у наоружању. наравно да је сада Хрватима питање ЛА одједном постало број 1 у планирању као и ствар престижа. сада се ту неће штедети на средствима јер смо им ми управо дали репер за поређење на основу чега треба да граде своје ваздухопловство. а то су времашни, половни, коришћени сироти Мигове којима је животни век безнадежно запечаћен.

Odgovori
Zi

Koliko košta raketa AMRAAM? Koja je bolja raketa – AMRAAM ili R-77?

Odgovori
Te
iv

Tesko da ce ti neko dati realan odgovor, R-77 je davno konstruisana tek odnedavno se uvrstila u naouruzanje RF, nula borbenog iskustva nasuprot AMRAAM-a koji je vec dugo u upotrebi, usavrsavan i borbeno dokazan, oborio desetak aviona. Sa druge strane dijagrami, pr prospekti su cinimi se na strani R-77.

Be

Cca 600 000 $

Ž

Јапану је прошлог месеца одобрена продаја 56 ракета AIM-120C-7 за 113 милиона долара.

Тешко је рећи која је боља, сматра се да је то AMRAAM и да је она ефикаснија од извозне Р-77.

Иако америчка ракета има већи домет, постоји и информација да Р-77 има већу No-Escape зону.

ma

R77 stalno su podvesane na pajlone SU35S i SU30 iznad Sirije.

Odgovori
Mr

@mateus
e па било је и време више да се појаве…!

An

ad Mrgud

Pa mislim da nabavka Mig-ova za Srbiju nije puno utjecala na hrvatsku nabavu.Naime Hrvatska se već duže vrijeme sprema za nove avione i ova epizoda sa Mig-ovima 21 bila je privremeno rješenje koje je imalo za cilj očuvanje lovačke avijacije školovanje pilota dok se ne steknu povoljniji ekonomski uvjeti što se upravo i događa za nabavku nove eskadrile.Druga opcija je bila da nam nebo čuvaju talijani ili mađari a to također i te kako košta u konačnici mislim više(primjer Slovenije)
Mislim da će to vjerojatno biti izraelski F16 block 40 koji se nudi Hrvatskoj jer mislim da za Gripen nema dovoljno novca bez obzira na navodno posljednje snižavanje cijena.Moguće da je što se troškova eksploatacije tiče na kraju to tu negdje ali kod nas je logika vjerojatno daj nam sada ono što je jeftinije a onda ćemo se snalaziti a možda kasnije i novca u proračunu bude više
Osim cijene ulogu će imati i to koliko će Hrvatska“ušićariti“na kupovini a odnosi se na komplete naoružanja,rezervnih dijelova obuku pilota ulaganje u vojnu i drugu industriju, i možda na još koji bonus.Mislim da tu Izrael nudi više.

Odgovori
Mr

@Antun
ми нашим примером показујемо како НЕ треба „модернизовати“ авијацију! у нашем моделу има превише варијабила. цела ствар са „модернизацијом“ кренула је у склопу политичке предизборне кампање, а народ у овом балканском вилајету и даље острашћен па прича о војсци и наоружању итекако има прођу међу широке народне масе. „решење“ је нађено ад хок, на пречац и кампањски, без да су се упуштали (политичари) у проблематику струке. све ово ће да дође на наплату и то врло брзо и по папреној цени…

сећам се да је Грипен на почетку своје каријере био оспораван како је то авион за РВ која неће никад ратовати!? кад не лези враже, Грипен избори своје место на небу као респектабилна птица. за овакве државице био би пун погодак као вишенаменска платформа. цена авиона, за озбиљне државе, уопште не би требала да буде упитна. али као што видимо, овакав однос према авијацији је у ствари само пуки политички маркетинг! елем, ако и дође до одабира израелских Ф-16, ни ту Хрватска не може да погреши…јер та деца Израиља знала су да одаберу, ако је ваљао њима…

rr

odluka je donesena i na sveopce iznenađenje kapa dole jel ovo niko nije ocekivao napokon korak naprijed za rz veselim se objavi i samo cu rec nevjernicima uzivajte u iducim satima danima

Odgovori
op

Japanska AAM-4B je trenutno najsavršenija jer jedina ima AESA radar i to je ta saradnja da se ta japanska glava montira na Meteor. Trenutno samo Su-35s nosi R-77 i sirijski MiG-29 u Siriji. Indija R-77 kači i na MiG-21-93. AMRAAM je već dugo u upotrebi i zapad je u prednosti sa njom, a pogotovo sa Meteorom. Inače Gripen ima Iris-T raketu koja je nastala na osnovu R-73, pa verovatno i tu ima prednost. Naši avioni sigurno neće dobiti R-77 ni posle čuvene modernizacije.

Odgovori
lu

interesantno je upitati diehl gmbh da li su raketu iris T razvili po ugledu na r-73,

Mi

Gospodine Živojine, Vaši tekstovi su prava riznica znanja i stila pisanja.

Samo tako nastavite!

Odgovori
Б

Можда је боље да изјамимо ловачку авијацију? Наши пилоти изнајмљени апарати.. на пријмер руски.

Odgovori
Be

Pa cuj, a sta je leasing nego upravo to.

Ba

Odličan članak međutim, preuranjen. Nemojmo još otpisati ponudu SAD za novi F 16. Mislim da je poznato da je SAD najvažniji strateški partner i saveznik RH. Na kraju i nezna se za koju cijenu su nam ponudili nove F 16. i koji je njihov interes za ulaganje u RH jer je to jedan od osnovnih preduvijeta za odabir novoga zrakoplova. Poznato je LNG terminal kao i investiranje u ZTC. Ništa drugo se nezna i preuranjeno je za ovaj članak izbaciti raketu AMRAAM.
https://www.youtube.com/watch?v=Qp1rdbSfa3k

Odgovori
Ba

RH svakako nema novaca kupovati rabljene stvari. I nitko nije kompetetntan niti zna na ovom portalu u ovom trenutku koji će RH odabrati zrakoplov, odnosno partnerski paket. Tu nema komentara.

Be

Barba, razumjem tvoju ushicenost, ali nista od toga.
Po mojem misljenju, to ti je yenkijev nacin za poruciti „odHebi“

Ba

Ono što je činjenica da ni ti nemaš pojma da li je to što si rekao istina. Samo predpostavka na nekoj otrcanoj, nemaš novaca. Radi se o cijelokupnom paketu a nemaš pojma šta je u pketu i kakvi su aranžmani. To što tvrdiš je samo lutrija. Tu nema daljnjega komentara a najmanje moje ushićenosti jer sve što se odabere je odlično.

Ba

Interesantno, nisam već dugo čuo da yenkiji odbijaju trgovinu svojim proizvodima. Šta su odustali od toga. To je samo priča iz defendera, Iole svatko tko okrene stranicu Lockhead M možer vidjeti njihovu ambiciju za prodajom novih F 16. Bojim se da yenkiji i dalje vole biznis i ponuda je vrlo ozbiljna i izvagana.

Mi

Složio bi se sa Barbom za F-16V od amera. Ranije sam tako nesto vec spomenuo jer činjenica je da nemamo pojma kakvi su interesi, uslovi, pritisci i kakav je paket u pitanju. Mnogi smatraju da su cene jasne i glasne pa cak i iste u svim slucajevima.
Da je skup za Hrvatsku nije sporno. Da ce proci, verovatno ne pored Gripena na meniju. Da su ga Ameri ponudili radi reda jer znaju da Hrvatska ne moze da ih priusti – nema šanse.

Ovo je prilika za Hrvatsku da uzme nove kvalitetne visenamenske ptice koja se mozda nece ponoviti u naredna pola veka.
Sa obzirom na sve Gripeni bi trebali da prodju.

Jel neko zna tačnije kada odluka treba da padne ovog meseca?

Be

Barba, ako ti za nesto nisi cuo, ne znaci kako se to nesto nije i dogodilo

https://www.nbcnews.com/news/world/u-s-halted-sale-weapons-philippines-over-duterte-s-deadly-n676221

Ba

Beduin, ipak ti nemaš pojma. Cijeli postupak nabave novih zrakoplova nisi ni približno shvatio pa zaključuješ po nekom raciu “ ipak se nema novaca“. Da ja se slažem da se nema novaca za rabljene stvari.
Možda bi ti ovaj naslov mogao nešto reći a o čemu sam ja pričao.
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/519669/koji-ce-borbeni-zrakoplovi-braniti-hrvatsko-nebo-americki-f-16-je-favorit-ali-ceka-se-da-sad-spusti-cijenu-ispod-100-milijuna-dolara-u-igri-jos-i-sveani-grci-izraelciekivana odgoda sa viljem best final offer a i Kolinda je 6 u SAD.
Kao što sam rekao; SAD novi F 16 je 1. favorit

Ba

Drugim riječima, čeka se da SAD spusti cijenu novog F 16 na 90 mil $ i posao je napravljen. Tada RH ima novi F 16.

Ba

Miloš1977
https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/15950-zavr%C5%A1etak-procesa-evaluacije-ponuda-za-vba.html

Kao što sam rekao prije, sada je cijenjkanje u okviru best final offer ali na naš način. Kolinda ima zadatak 6. ovoga mjeseca spustititi cijenu a tu če sigurno i SAAB reagirati kao što su izraelci već reagirali. Ponvljam da je najveći favorit novi F 16 i na tome se radi i zato postoji nedefinirana objava i odgoda objave.

@Miloš1977

A ti nisi bio jedan od tih koji su smatrali da su cene jasne i glasne?

„Takodje, ako je ugovoreno da se za 185 mil. obavi odredjen posao i dobije odredjen broj oruzija i delova, onda zasto ti mislis da nesto ne moze da udje u tu cenu. Ugovor je ugovor i u tome je citava prednost i poenta. “
Miloš1977 17:22, 25. nov. 2017

na vesti: https://tangosix.rs/2017/24/11/air-forces-monthly-prenosi-nove-detalje-o-ruskim-mig-ovima-29-koje-je-rusija-donirala-srbiji/#comment-131186

Be

Barba, citaj sta ti pisem, F16 block 70/72 nece letjeti u HR bojama nikad.
Razumjem tvoje ushicenje, al ne i nerealna ocekivanja……jos kad mi i slobodni dalmaciju navodi kao relevantan izvor.
Ne sramoti se.

Btw, black friday se jednom godisnje.
Jest kako se Bozic blizi, ali da je bar jednom biti realan…..

Mi

@RX
Hvala na citatu. I sta si sad dokazao osim da nisi shvatio ni ovu moju poentu ni proslu u navedenom linku. Ja ti ne mogu crtati jer nemam vremena bas toliko.
Copy/Paste ti je garant izlizan na tastaturisamo si zaboravio da pastujes korekciju koju sam samo za tebe pisao („sporazum“ umesto „ugovor“) jer propustas poente kao namerno.

Pogresne paralele i zakljucke izvlacis iz informacija koje citas redovno.
Nema jeda, niko nije savrsen.

@ Milos1977

Ta tvoja korekcija je usledila kada sam ti JA objasnio da NIKAKAV UGOVOR o modernizaciji ni naoruzanju NE postoji – Izgleda da ne shvatas i dalje da medju drzavama ne postoje USMENI sporazumi.

Niti da je cifra od 185 mil EUR koju si pominjao moguca, jer ce nju samo remont i osnovni delovi za 5 godina da pojedu- mada ovo uporno porices i pozivas se na neko „neznanje i vojne tajne“ …

Pre 5 dana nisi znao ni da MiG-29 ima 2 vrste resursa (broj sati / vremenski, odnosno onaj koji od ta 2 istekne prvi) , nisi znao na koliko se radi remont i koliki resurs avion dobija posle njega, nisi znao da odrzavanje aviona i u medjuremontnom periodu kosta i da su potrebni delovi samo da bi se drzao u letnom stanju, nisi znao da motori takodje imaju resurs, koji u verziji 2 za motore RD-33 iznosi 350 sati…

Nisi ni znao zasto ne treba raditi modernizaciju mimo remonta, pogotovo ne kasno kao sto je 2022/23 kako si predlagao.

Mene samo interesuje, kako si uspeo od nekoga ko pre 5 dana nista od toga nije znao i mozda je sa svojim skromnim znanjem o vojnoj avijaciji mogao da komentarise na B92 / Blic stigao da ovde na SPECIJALIZOVANOM portalu za vojnu avijaciju vodis diskusiju na ravnoj nozi sa ostalima?

Mi

RX to je tvoja vizija situacije i naseg razgovora i pogresna skroz ali tebi ne vredi objasnjavati jer slusas i razumes samo sebe. Ispravio sam sebe da bi TI skontao poentu. „Ugovor“ greskom umesto „sporazum“ inace govorim engleski po ceo dan na poslu i to u razgovoru lako bude ista rec „deal“ …Znao sam da ces se zakaciti na to i da mi nikada neces „oprostiti“

Tako se kacis detalja dok ti poente promicu i onda sklapas mozaik od gluposti umesto da probas da prosiris razumevanje malo.

Dogod se tako ponasas, a skoro stalno se ponasas i ulazis u svadje na ovom portalu, nemoj da mi pricas ko je na kom nivou. Kredibilitet ti zbog toga redovno i extremno fluktuira.

….

Da nebi cititirao sad sve sto si gore napisao i prljao tudj temu tvojom i mojom raspravom (nisi trebo ni pocinjati) samo cu odgovoriti da je sve sto si sad napisao netacno osim da nisam znao koliko Mig-29 dobije resurs posle remonta. Neznam i mnoge druge stvari.

Sve ostalo sto si napisao jednostavno kazem NE nije tako- NE razumes.. Samo u tvojoj glavi. Za cifru od 185mil o kojoj smo svi diskutovali i listali sta su zvanicnici ponavljali da u nju ulazi- sta da ti kazem, tvoja racunica ili najavljen „poklon paket“ koji je poceo da se ostvaruje? Sta ti tu nije jasno jos uvek? Ne slazemo se i tacka. Sta ce se materijalizovati..kristalnu kuglu nemamo.
Zbog toga se nemoj vrtiti u krug.

Ja nemam problem raspravljati se sa tobom, kolko god da se ne slazemo i sigurno ce biti toga jos ohoho, ali probaj da se pridrzavas mesta i teme jer ce inace 90% T6 komentara postati svadje koje vodis sa drugima koje su cesto bez dobrog razloga.

Izvinjavam se ostalima zbog promene teme.

@Milos1977

Ccccc, sada je engleski kriv…

Hajde, molim te, objasni koja je razlika izmedju ugovora i sporazuma izmedju 2 drzave ako je on NEPOTPISAN??

Svejedno je da li ces to nazivati ugovorom ili dogovorom ili sporazumom to je NEOBAVEZUJUCE ako je nepotpisano!
Mi smo sa ruskom stranom imali takve usmene sporazume jos ranije i to za MiG-29M2
Ali ti nastavljas da brljavis oko toga jer nemas nista konkretno.

Mi se ne slazemo iz prostog razloga sto ti, kako sam priznajes ne poznajes ono o cemu pricas– ti se ovim jos ponosis i relativizujes svoje neznanje time sto se ne moze sve znati.

Ne moze se sve znati, to niko ni ne porice, ali ako se zna ono sto se vec uveliko zna i upotrebi malo zdrave logike, dodje se do toga da cemo mi sprziti blizu 400 miliona- pola milijarde EUR bez po muke za 10 godina na ove avione.

Vec sam ti objasnio kako se to zna:

-zna se koliko kosta remont, koliko kosta remont motora, koliko kosta da se avioni drze u letnom stanju godisnje… i to nisu podaci za Indoneziju, Peru ili Indiju, ne ne ne- to su podaci za RV Srbije i nasa 3 (4) MiG-29 od kada smo uradili remont 2008. pa na ovamo!!!

Imas tekstove samog Zivojina koji navodi te podatke.
—————————–
Ovde se stvara fama da ce Hrvati da plate 650-900 miliona za 12 aviona – a zanemaruje se sta ce oni dobiti za te pare:

-minimalno 2.5x vise letnih sati godisnje
-4x duzi vek upotrebe (JAS-39 / block 70)
-bice daleko moderniji i potentniji aparati
-dobice pilote koji ce LETETI

Kada se sve bude stavilo na papir dobice daleko bolji avon sa daleko jeftinijim letnim satom.

Mi

@RX
– Nema razlike ali si ti insistirao da sam koristio rec ugovor kao da ja mislim da je zakljucen sto sam morao da ti objasnim da to nije bila poenta. I to idalje pises kao da odbijas da shvatis.

– Svoj stav sam ti vec objasnio da verujem da su nas Rusi obavezali da ispunimo sporazum do kraja svega iako sve faze nisu potpisane zbog tehnickih detalja, inace isporuke „poklona“ nece bitii. I to ignorises jer se ne slazes. Inace ko bi nam poklanjao ista. Migovi su sad stigli…vreme ce pokazati ostatak. Link sa citatom Zorana Djordjevica sta sve ulazi paket od 185min EU sam ti dao kao podsetnik. Ako je laz, laz je vellika. Vreme ce pokazati.

– Ne slazem se da smo imali ni slicno ozbilnje sporazume oko Mig-29M kao oko ovog paketa sa 6+4 Mig-29.

– I Vucic je rakao da bi nas kostalo mnogo vise stotina miliona za isto jos dok je bio u Rusiji i stojao pored tih 6 migova da nismo dosli do „sporazuma“ za ovaj visefazni paket od 185-230 mil.

Vec smo o ovome diskutovali RX ali se ne slazemo..izgleda tako.

Ne kazem da ce bliska buducnost biti po mome ili tvome, kazem samo da poklon paket sporazum je malo drugacija stvar od tvog cenovnika baziranog na standardnim ili jucerasnjim cenama. Nije se tako nesto pre desilo, pa jbga danas nije juce a sutra je jos drugacije. To nije filozofiranje nego danasnjica. Tako se stvari menjaju a mi smo ocigledno u nekom procesu promena konacno. Jeste nemam dokaza jer ne znam kakav poklon paket u detalje Rusija i Srbija ugovaraju, ali nece biti nista sto mi ne mozemo platiti jer Rusi znaju kolko mogu izvuci od nas. Meni to zvuci kao prost poklon/biznis sa polovnom opremom.

Sto se Gripena ili novog F-16V tice tu se slazem cak i sa tobom i nadam se da ce Hrvati napraviti cestit potez i uzeti novu opremu i poceti od nule. Pocetak ce biti preskup i zahtevan iz mnogo razloga ali po meni najbolji izbor. Srbija prosle godine nije bas imala monogo izbora.

pozdrav svima.

@Milos1977

Ako je isto, sta si spominjao kao neku bitnu razliku? Nisi ti napravio jezicki lapsus, nego logicki…

Najbolje da ja ne shvatam, a ti se do sada 10 puta ispravljao… Ne samo to, za bilo kakvu konkluziju je potrebno imati i neke premise, a ti si sam objasnio da em ne posedujes znanje, em su ti premise krajenje spekulativne.

-Ja tebi jos jednom skrecem paznju da ti koji blage veze nemas o vojnoj avijaciji ovde vodis neku strucnu raspravu. Da do pre 5 dana nisi znao da postoji remont i resurs…, a pitanje je da li i sada znas, posto si tek cuo za to- da li si razumeo to nije provereno.

Dakle, da rezimiramo ja nemam pravo da zakljucujem na osnovu onoga sto se zna i sto su uveliko potvrdjene iformacije (a to su cene delova, remonta, oruzja, remonta motora do sada i za nas i za bilo koga drugog, vek upotrebe, resurs aviona…)

Ali, ti imas pravo da zakljucujes na osnovu spekulacija koje su u SUPROTNOSTI sa onim sto se zna. Ti imas pravo da spekulises i da zakljucujes kako je moralo biti potpisano vise, da bi ti mogao da uglavis svoje pogresne pretpostavke, a kada se ispostavi da je to vise para, a onda cemo to tumaciti „poklonom“.

Sto do sada nismo jedan jedini put dobili popust od brace Rusa za bilo sta????

Kao sto sam rekao – Bitno je sta je rekao Vucic – posto svoje informacije za raspravu o vojnoj avijaciji kupis u Informeru ili sa linkova koji su potvrdjeni NETACNIM i to ih je potvrdilo vreme, nebitno je sto se zna da nista nije potpisano:

poslednja vest:
https://tangosix.rs/2017/08/10/poslednja-vest-mig-ovi-iz-rusije-ne-lete-20-oktobra-modernizacija-novi-radari-rakete-nisu-ni-na-vidiku-odrzavanje-po-stanju-novi-rezerni-delovi-jedina-vest/

a to da niko nije ugovorio nikakvu modernizaciju zna se jos od MARTA – tacnije znaju oni koji veruju struci, a ne Vucicu, Djordjevicu ili Vulinu:

https://tangosix.rs/2017/18/03/najrealniji-presek-procesa-dolaska-ruskih-mig-ova-sada-ugovorene-samo-dve-faze-o-trecoj-fazi-konacne-modernizacije-jos-se-pregovara/

Eto to ti je stivo za danas, da se malo informises, ne moze sve za 5 dana.

Mi

Kakav crni informer ili blic. Ti stvarno imas problema covece a sad si poceo da me presreces po drugim temama i da izmisljas. Lepo sam ti dao link sa citatima sa Obrisa.

Da da ja nemam pojma RX. Jel si zaist gluv na sve sto sam ti do sada rekao?Ali ja se necu spustiti na tvoj nivo i prozivati te.

Sad mi je jasno ustvari da ti volis da se prepires i svadjas pre svega ostalog izgleda. Kontao sam da jednostavno volis da diskutujes, ali a-a

Ja sam svestan tvog stila usao u duugacku diskusiju sa tobom ali sad vec preterujes jer potpaljujes svadju samnom i levo i desno i na na drugim temama.. Ajde uzdigni se malo iznad toga kad vec ti toliko imas pojma.

Svestan si da skoro svaki clanak ovde ima tvoje svadje jer prozivas tudje komentare lupetanjem i glupostima nazivas dtruge i gorim stvarima. Ladno je 90% tvojih komentara prepiranjje. Ta nasa diskusija sa druge teme je sta vise decija igra naspram nekih svadja u koje su u toku.

Hmm bas me interesuje kako bi taj tvo stil diskusije zvucao uzivo u drustvu. Jesi svestan da skoro svaki put vredjas ljude kad se ne slazes sa njima i da su ti mnogi vec skrenuli paznju na to. A ocigledno si king u svonoj glavi.

Jesi li oupste svestan da si bukvalno presao na ovu temu da zapocnes svadju sa mnom (prvi komentar) i ne mozes da prestanes i vrtis se u krug posle sve diskusije na drugom clanku o Migovima. Osvesti se malo rekao sam ti vec da je dobro za napredak.

O tom paketu smo raspravljali danima i ne slazemo se cak ni oko razloga zasto se ne slazemo i sad bez razloga odpocinjes nasu raspravu od pocetka ovde, tj potpaljujes svadju na pogresnom mestu jer ti djavo ne da mira..

Nauci da se ponasas ko pristojan covek ako mislis da si toliko panetan i ako zelis da vodis diskusije medju ljudima. .

Sad zavrsavam o tome na ovom mestu.

Jos jedared pardon ostalima za skretanje sa teme. .

@ Milos1977

—-dakle, ostalo je igranje na kartu „moralne pobede“ i neke pristojnosti…

Ja tebi ne sporim nikakvo pravo ni na misljenje ni na slobodu izrazavanja ili ostavljanja komentara – to su demokratska prava i njih ima svako.

Ali to da je svako u pravu ili da se svacije misljenje vrednuje podjadnako nije stvar demokratije, vec iskljucivo ARGUMENATA! A oni su ponovo izostali i to u podugackom postu koji je u stvari lament na moj stil obracanja. Oni koji znaju nesto o vojnoj avijaciji i koji primenjuju elementarnu logiku NIKADA nisu imali problema sa mnom!

Moje obracanje tebi je direktna posledica tvoje prepotentnosti u neznanju i tvrdoglavosti da prihvati argumente koji su potvrdjeni! Pogotovo sto si ti mene prvi krenuo da propitujes…

Za demokratiju jesam, ali sam genaralno protiv INKLUZIJE – ako hoces da polemises na portalu koji se bavi vojnom avijacijom prvo dostigni neki elementarni nivo!

—————————-
Ja sam rekao da informacije skupljas „sa linkova koji su potvrdjeni NETACNIM“ – a to je link koji citiras

***************
Ti citiras SINTETICKI clanak iz MARTA koji se poziva na Blic kao izvor i to citiras clanak sa portala koji nije specijalizovani vojni portal! – da li je moguce da ti u decembru 2017. citira clanak iz marta?!?!? I jos se posle svega ljutis sto ja tvoje misljenje ne uvazavam???

Znas li uopste koja je razlika izmedju SINTETICKOG i ANALITICKOG teksta?

Problem jeste sto citira Djordjevica koji je LAGAO minimum nekoliko puta oko dolaska aviona:

-u tvom clanku on kaze da ce stici 24. marta!!!!!!!

-Prica se o upotrebi u 15 godina, iako je i sam Zivojin napisao da ne zna o cemu pricaju kada kazu tih 15 godina! A kako bi ti znao koji nisi ni znao za resurs???

Miloradovic u istom clanku kaze: „avioni stizu i tu nema nikakvih odlaganja“ – clanak pisan u martu!!!

U clanku pise da su ugovorili modernizaciju – kasnije potvrdjeno ko laz!
https://tangosix.rs/2017/08/10/poslednja-vest-mig-ovi-iz-rusije-ne-lete-20-oktobra-modernizacija-novi-radari-rakete-nisu-ni-na-vidiku-odrzavanje-po-stanju-novi-rezerni-delovi-jedina-vest/

https://tangosix.rs/2017/18/03/najrealniji-presek-procesa-dolaska-ruskih-mig-ova-sada-ugovorene-samo-dve-faze-o-trecoj-fazi-konacne-modernizacije-jos-se-pregovara/

Lagali da je ugovoreno naoruzanje!

Otkud onda ti baratas sa cifrom od 185. miliona???
-bilo kakvu cifru NE POMINJE načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major prof. dr. Bojan Zrnić
https://tangosix.rs/2017/18/03/najrealniji-presek-procesa-dolaska-ruskih-mig-ova-sada-ugovorene-samo-dve-faze-o-trecoj-fazi-konacne-modernizacije-jos-se-pregovara/
——————————————————————–

Sve sto navodim se spominje u clanku koji si citirao i koji je iz MARTA 2017.!!!!!!!!!!!!!!!

Upravo zato sto ti citiras novinski clanak iz marta na pocetku decemba i to clanak koji je samo vreme i ravoj dogadjaja, kao i izjave zvanicnika koje ja navodim OPOVRGLO – najbolje govori o tvojoj nemogucnosti da prvo formiras valjane PREMISE.
A upravo te premise su neophodni prvi korak ka donosenju bilo kakve konkluzije!!!!!!!!!
———————————————–

mala ispravka: specijalizovani portal za vojnu avijaciju!

Pa

milos1997

covece,

niti jednom nisi verzalom naglasio nebitno u svom postu?
niti jednom nisi dao post duzi od 2000 karaktera?
niti jednom nisi sam sebi postavio pitanje i pokusao da ismejes tudje misljenje losim odgovorom na isto?
niti jednom se nisi pozvao na T6 portal sa sve linkovima?
niti jednom nisi nekog nazvao lazovom?

sto se mene tice, neka ti ne padne na pamet ista od toga….

Ba

„Američka ponuda novih F-16 u verziji Block 70 (koja faktički još ne postoji), se najverovatnije zbog previsoke cene (spominje se 1,5 milijardi dolara za 12 aviona) neće ozbiljno razmatrati.“

Nelužbeno se spominje cijena za 12 novih F16 90 mil $ po kom. Gripen 70 mil eur za kom. Nije istina da se ne razmatra ponuda F 16 od SAD i najmanje je isključena. Kao što sam rekao, radi se o cijelom paketu a ne o goloj kupovini koja iznosi cca milijardu nečega već i o strateškom partnerstvu. mislim da Švedska u tim odnosima sa RH ima puno manje šanse od SAD. Grčka ponuda je najneperspektivnija. Tvrdim da je SAD ponuda u ovom trenutku na 1. mjestu ali uskoro će se znati.

Odgovori
Vi

6 komada novih F-16 b70 stiže iza 2022. A do 2022 stiže 12 komada izraelskih F-16 Baraka.

Br

Od cetvrte najace armije u Evropi, kao bivse tepublike spali smo na zadnje mesto, i to samo svi zajedno ako se skupimo. Ali sami smo krivi, krajem osamdesetih ljude koji su pricali da cemo u kapitalizmu i demokratiji (uz bogove naravno) biti deset puta siromsaniji i obespravljeniji, smatrali smo budalama. Pricali su da su karte vec podeljene i da kasni ulazak u otvoreno evropsko trziste bez sistema zastite bice poguban po nas, ali nismo slusali. Kad ono… Tako da sada vodimo ove glupe nacionalistoicke rasprave da li je bolji mig29 star 30god ili je bolji f16 star 34god., a onako ne bi smo pricali o meteoru i r77, vec o nasim avionima, nasim raketama, nasim tenkovima i imali bi smo vojsku od par miliona ljudi sa rezervom, ko zna koliko aerodroma, podzemne aerodrome… Ali jbg. to se desi kad bogati oportunisti primete ultra bogatu zemlju sa naivnim ljudima uz jedan manji broj nacionalisticki nastrojenih, koja nije ni svasna sta sve ima, i onda krece ispiranje mozgova, pa se onda izabere jedna strana koja mora da bude kriva za sve, i onda se krene u kolonijalni pohod, daleko sofisticiraniji danas nego u Indokini, ali to je to. Neko prodje gore, neko prodje bolje, ali smo svu puno zaduzeni, letimo krsevima i slusamo sve sta nam kazu. Izgleda da se to zove demokratija.

Odgovori
Ba

Branko, izraelski F 16 Barak II je iz godišta 1994 i poprilično je opremljen i neusporediv sa vašim mig 29. Osim toga RH ipak ulaže u OS. Tu su Patrie ( 127), Pzh 2000, OH 58 D, osobno naoružanje VHS, standard vojnika, respektabilna flota transportnih helikoptera, protupožarna eskadrila, ophodni brodovi, nabava bespilotnih letjelica, nabava UH 60, investicije u objekte te vojno sveučilište, … Mislim da RH ne spada u kontekst tvoga komentara.

Ba

Možda u ovom prilogu možeš vidjeti ;

https://www.youtube.com/watch?v=n0YM1Id15Is

Be

Samo od jugi susjednih zemalja, „jacu“ vojsku su imali i Grcka i Italija.
O kakvoj 4.sili ti pricas?
To je mit.

Ni

Gospodine Branko, ostavimo se mitova jer znate i sami da to nije istina ali svejedno imate lepe želje i bujnu maštu. Siromašna zemlja poput SFRJ ne da nije mogla nego nije ni imala šanse da proizvodi sama tako sofisticirane sisteme koje pominjete. Proizvodi jugoslovenske industrije su bili predmet ismevanja kao što su danas proizvodi Yugoimporta i Stavatija. Navode o 4. Evropskoj sili i milionskoj armiji neću ni da komentarišem jer su se tome smejali i generali JNA.

Be

Barba, na dobrom si putu ovom prilikom.
Slazem se kako pod Krsticevicevom palicom stvari idu nabolje.
No, po meni nedostaje vizije.
Po meni, glavna karakteristika moderne i ucinkovite vojske i njezina mobilnost.
Za drzavu koja srlja u neke misije, a nepostojanje transportne zrakoplovne komponente na taktickoj razini je ogroman propust i nedostatak.

Ba

:-) Beduin, mislim da nisi kompetentan da mi daješ komplimente. Moj put je na zalasku a po tvom pisanju vidim da tek počinje.

Br

@Nikola
Ako nismo bili 4. vojska bili smo bar 6. a ne zadnja, naravno tu se ne misli na kraj osamdesetih, osamdesetih smo vec uvuceni u igru, vec na dosta ranije periode, takodje imali smo i vrlo ozbiljnu obavestajnu sluzbu…
Da smo bili toliko siromasni ne bismo imali industriju koja je mogla proizvesti skoro 100% svega, od televizora do tenkova. Ei nikad nije bio Sony, ali je bio sasvim ok, dugo je trajao i bio je skoro dzabe, jer fabrikama nije bila maksimizacija profita jednog coceka na prvom mestu. A odnos cene i kvaliteta Ei i Sonu je vec bio na nasoj strani. Tenk M-84 je za svoje vreme bio odlican tenk, kao i mnogi drugi vojni proizvodi. Porediti sadasnji
Naravno, avioni su ipak druga prica (ali samo avioni), pa i tu situacija nije bila mnogo losa, dva solidna avioncica za svoje vreme, Galebu kao skolskom avionu nista nije falilo, odlicni za obuku pilota i vrlo jeftini, plus smo radili na razvoju Novog Aviona, tako da bi tu mozda i bilo nesto. U svakom slucaju sad kad nabavimo avione iz osamdesetih, nakon trideset godina bicemo skoro na pocetku (jedino sto smo i mi i avioni ostarili). A sve ovo nam se desilo upravo zbog takvih razmisljanja, da smo siromasni, da ne mozemo sami… Da smo stvarno bili siromsani ne bi nam rasturili zemlju, siromasne zemlje niko ne napada, niti ne daj boze bombarduje. Te operacije su astronomski skupe, Ameri, nemci i Britanci ulaze u rat samo ako mogu da zarade vise nego sto su potrosili. Pa ti sad razmisljaj koliko su oni zaradili na svima nama. I sisanje jos uvek traje.
Porediti proizvode JNA u njihovom vremenu, sa ovim sto radi sadasnji sdpr i oli ovu komediju sa Stavatijem, nije na mestu i to svi znamo.
Naravno, ne mislim ja da je to bio neki raj, cak daleko od toga, ali ziveli smo dobro, imali u najmanju ruku solidnu i brojcanu vojsku i od toga je nesto mozda moglo da se napravi. Od ovog danas ne moze vise nikad nista da napravi. Svi smo postali sitne kolonijalne zemlje koje niko nista ne pita… Cak se igraju sa nama i sa ovim „naoruzavanjem“, jedini cilj tu je da nam i jedni i drugi prodaju ono sto bi uskoro zavrsilo na otpadu, da nema ovakvih… Ovde ako se ne daj boze nesto desi, za pola sata eto ih na nebu 500 savremenih aviona, a mi ovde da li sa desetak f16 ili sa isto toliko 29-ki, mozemo samo da se slikamo. I dalje radimo za one koji su nas pobili i pokrali.
Sloboda narodu!
:)

Be

Uz vec nabrojane, Italiju i Grcku, od juge su jos daleko „jace“ bile i Turska i Spanjolska i UK i Zapdna Njemacka, Svedska, Francuska……
S istoka su „jace“ (pretpostavljam kako pod tim mislis na brojnost sredstava) Bugarska, Istocna Njemacka, Poljska, Cehoslovacla…..
U biti, lakse je pobrojiti one koje su bile slabije od juge nego one jace.

Ni

@Branko
JNA koju vi hvalite je bila nesposobna, slabo organizovana, loše opremljena, a komandni kadar slabo edukovan i nekompetentan da brani zemlju. Moj otac je 1979/80 služio kao tenkista u T-34/85, na obuci su pucali sa M48 i nosili uniformu iz II svetskog rata. Pa bio bi zločin poslati u rat ljude sa takvom opremom. SFRJ tokom svog postojanja je većinu vojne opreme dobila na poklon ili prebijanjem dugova, poznati su primeri iz 60ih kad su nas Sovjeti ucenjivali koju opremu možemo uzeti za novac koji nam duguju. Obaveštajna služba o kojoj govorite je umešana u trgovinu decom i služila se okorelim kriminalcima za obračun sa političkim protivnicima.

Be

Barba, moje kompetencije nisu zasnovane na pukim zeljama, vec na necemu opipljivijem.
Zao mi je sto vi sanjari ne mozete gledati u realnom spektru.
No dobro, vrijeme ce pokazati tko je od nas bio u pravu.

Ig

METEOR jeste trenutno najbolja zapadna raketa vazduh vazduh i trenutno ima neprikosnoven tragač u KU opsegu koji po pojedinim izvorima avion SU-30 može zahvatiti na čak 80km a cilj odrazne površine 1m² na 36km daljine. S druge strane, ipak je to AMRAAM na steroidima i kao i AMRAAM ima, za uslove modernog ratovanja, relativno slabu pokretljivost. R-77 je pored izraelskog DERBY-ja najpokretljivija raketa srednjeg dometa. Varijanta R-77 sa sličnim pogonom kao u METEOR-a bi bila najbolja u toj klasi ali čini se da su rusi odustali od tog puta možda zbog problema „prihrane“ motora vazduhom na velikim napadnim uglovima kojem su ovakvi tipovi pogona podložni. Ukoliko rusi stvarno uspeju da od R-37 naprave derivat RVV-BD a čiji bi rad motora trajao 100 sekundi (kod METEOR-a je to oko 36ec) i to spare sa vektorisanim potiskom/upravljanjem METEOR će postati irelevantan. U ovom trenutku jedini odgovor na METEOR je kombinacia R-27 sa pasivnom glavom i R-77. Kao što je G. Banković napisao, pasivne glave u Rusiji već postoje i nude se za izvoz.

Odgovori
Б

А ђе им авиони?

Odgovori
Vi

F-16V b.70 za RH….još malo pa će biti obzanjeno.

Odgovori
Be

Ne sanjari.

Ed

Zar nisu u uži izbor ušli Gripen i F16-Barak

Vi

@Beduin….živi bili pa vidjeli ;-)

Be

Moze.
Aj o gajbu piva…hladnog naravno

Vi

Ajd može! Rashladit ću pojedinčano svaku bocu ako izgubim. ;-)

en

Nuzni preduslov je postojanje aviona koji ce raketu nositi. Do tada je smesno pisati o tome.

Odgovori
om

Kako stvari stoje gotovo je sigurno da se kupuje Barak C/D od Izraela, sa kompletnom opremom i naoružanjem, podignut na nivo modernizacije kojim se služi Izrael.Kompletan transfer tehnologije biti će nam na raspolaganju.Naglašena je vojna suradnja po dvadesetak točaka. Kada Sabor potvrdi predloženo u Izrael kreću hrvatski piloti i tehničko osoblje na obuku i usavršavanje. Vjerujem da će biti užitak učiti od najboljih na svijetu. Hrvatska privreda i školstvo morat će pratiti tehnološki razvoj zrakoplovstva, i ostalih pratećih parametara.Vojna suradnja sa Izraelom došla nam je kao kec na dvanaest. Kanaderi, naša protivpožarna eskadrila,naš ponos iskazala se tamo i oni su to vidjeli. Veze su iskrene i čvrste i veliko vojno partnerstvo za nas je počelo. Sada je gotovo sigurno da na Patrie dolazi Spike ,već ih je nekoliko isporučeno, a na Kiowe Lahat jeftiniji protivoklpni sistem od Hellfirea koji je također vrlo efikasan.Zrakoplovi nisu novi,čak imaju dosta u krilima ali dvadeset godina će izdržati F16 je to kvalitetna mašina na koju je Izrael stavio sve najbolje što svijet poznaje.Dakle nikako ne kupujemo njihove stare mašine već one koje su kod njih aktivne. To je bio naš uvjet i najviše što smo mogli dobiti je CD Barak. Mogu na kraju poželiti našim pilotima uspjeh kao što su imali piloti akrobati na pilatusima i protivpožarci na Kanaderima. Kad se sve ovo završi i uđe duboko u sferu Zrakoplovstva u svim segmentima moći će naši piloti pilotirati i na najnovijim lovcima , možda na nekom nasljedniku F16 ili slično. Ovo nije mašta ovo je realnost. Još nešto o modernizacijama i naoružanju, radarima i slično ne želim pričati, mašine su kompletne, sve je gore. Dobiti ćemo sve što nam treba. I na kraju samo da rata nikada ne bude na ovim prostorima to je meni važnije od ovih šesnajstica.

Odgovori
Be

Krame kramama…..tako to ide

Pe

Prvo treba vidjeti sta se uopce kupuje… tj. Sta je u ponudi… ovako lupetas bezveze… koliko sam procitao u igri je mjesovita A/B i C/D varijanata viona a ne iskljucivo CD verzija.. nadalje ako ide modernizacija onda i to kosta… dakle treba biti malo pametan pa sve pozbrajati… usotalom koja normalna zemlma kupije rabljene zrakoplove kao rjesenje za narednih 25 godina? Navedi jednu…
Ali da se na modernizaciji i SLEPu da ubrati provizija i to je istina…

Ga

Peroxx ne ide nikakva mješovita varijanta, nego isključivo C/D Barak. Nisu mladi, imaju i naleta, ali bit će dobri za sljedećih 20 godina. Ne treba im nikakva modernizacija, jer će doći verzija koju trenutno Izraelci koriste. Nisam ni ja sretan sa polovnima, osobno sam navijao više za Gripena, jer su novi. Ali ovdje se odlučivao o strateškom partnerstvu koje je bilo na prvom mjestu, pa onda tek avion. F-16 Barak je jako dobar avion, dokazan, naoružan do zuba. I mi smo mislim prvi koji osim Izraela koji ćemo u svom zrakoplovstvu imati Barake.

ze

@Peroks,nisi upravu,ako dodu baraci dolaze samo cd verzija nikakva ab..

Odgovori
Pe

stvarno ?
otkud to znaš ??

evo pa pročitaj malo.. imaš i orginalni članak na flightglobal portalu…

http://obris.org/hrvatska/izrael-hrvatskoj-nudi-mjesovitu-flotu/

Be

Konzumenti gluposti.
To je definicija prosjecna pojedinca

om

Hrvatska i Izrael pregovaraju dalje i ova informacija iz Obrisa ne stoji.
Njvažnije je to što hrvatski piloti i logistika idu u Izrael na obuku i što će se vršiti transfer vojne tehnologije jer oni imaju štošta ponuditi.
To je već nemjerljivo.Zrakoplovi nisu novi ali su posloženi i mi nemamo šta čačkati po njima dok tamo ne ispečemo znanje. Naši piloti trebaju otvoriti put mladim naraštajima koji će biti ponosni da mogu biti piloti HRZ, vrhunski istrenirani, sa propisanim satima u zraku i naravno stimulativno plaćeni. Dakle na kraju,čini se sve da svi aparati budu CD Barack jer izraelci brže nego što se mislilo uvode svoje F35 aparate u operativu i mjesta za dogovor ima.

Be

Ajmo se ne lagati, barak je 30 godina star zmaj.
Nadam se kako znas sto je zmaj aviona.

om

Gledaj prijatelju, nama trebaju dobri zrakoplovi i transfer moderne tehnologije u ovim turbulentnim vremenima kako bi smirili duhove nedavne prošlosti koji se sporadično pojavljuju. Ovi zrakoplovi sigurno će zadovoljiti toj zadaći. Poslije toga možemo razgovarati o F16i sufa .Neka dotle naši piloti uče po normama koje zahtjeva četvrta generacija zrakoplova. Možda ne znam o zmajevima kao ti ali sam siguran da su zmajevi F16 i MiG29 neusporedivi F16 je proizveden da traje a MiG 29 više kao potrošna roba.. Pozdrav,

Pe

Ajmo prestati pricati o nekakvom transferu znanja i tehnologije…
Doista mislis da ce ti Izrael transferirati nekakvu tehnologiju…
Naravno osim one stare 30 g… i nakon 25 godina koliko je predvidjeno da bude u operwtivnoj uporabi to ce biti 55godina staro… bas stimulativno za privuci mlade da budu piloti …

Super mi je to trabunjanje o nekakvom transferu znanja i tehnologija..
Interes prodavatelja je utopiti nesto 30godina staro… a opravdati kupnju tako necega e pa za to vec moras upakirati pricu o transferu znanja i sranja…

P.s. zeljko sto se tice obrisa oni su prenjeli samo sa stranog portala… ali nevazno lijepo je imati povjerenja u nase pkliticare i natjecaje… vidi se da si mlad 😉

Ze

@Peroxxpusti obris.a dase okladimo za koji100€,date nebacim u minus.pusti obris i debelog.

Odgovori
ze

@beduini,daliznas?daje zmaj nasvim ovim f16ojacan.prematome izdrzace 5 puta vise nego mig.

Odgovori
Be

Cuo sam info kako je zmaj ojacan.
Isto tako sam iscitao kako je taj zahvat obavljen u operativnim postrojbama.
Meni dovoljno kako bi iznio tvrdnju koju sam iznio.

Pa

Verovatno su sve drzave koje su skorije kupovale bilo koji tip lovackog aviona napravile los potez u poredjenju sa izglednom kupovinom polovnih 30-godisnjih izraelskih f-16 sa ojacanim zmajem, najmodernijom elektronikom i transferom znanja, meteor bvr raketama.

Vl

Molio bi za informaciju kako se ojačava zmaj i koja je tehnologija izrade zmaja (da li se lije i legure koje se koriste)?
Shvatam da tu postoji dosta tajni ali me zanimaju informacije koje su dostupne.
Zna li neko koliki je dosadašnji nalet f16 barak?

Pe

Btw. Zeljko … nadam se da znas da zbog tih modifikacija proizvodjac ne radi SLEP barak verzije…
Naravno znas i da su se ti avioni raubali malo vise i uvjetima pustinje isl…
To sigurno ojacava dodatno…

Inace bas me zanima kako to da nasi politicari sebi ne kupuju polovne limuzune 😉
Uostalom navedi jednu normalnu zemlju koja startesku kupnju za narednih 25g rjesava kupnjom 30g starih aviona?

om

Peroxx, Hajde stavi ruku na srce i reci sam sebi onako iskreno da ti je malo krivo i da i da ne bi imao ništa protiv da je RVS Srbije ušlo u takovu akviziciju. Avioni su stari koliko su stari ali su prokleto puni najnovije tehnologije ,zapravo imaju na sebi ono najbolje u tehnološkom smislu što danas postoji na svijetu,naravno ne računajući najnovija tehnološka čuda,ali za to mi kune nemamo. Kada sam rekao transfer tehnologije, to ne znači da će oni nama otkrivati neke posebne tajne ,ali ćemo sigurno doći u priliku vidjeti neka rješenja. Mi moramo nabaviti raznorazne raketne sisteme. Za zaštitu neba nemamo ništa, oganj,vulkan i slično već je prevaziđeno i to samo rasipa vatru i troši resurse a čini jako malo. Treba nabaviti efikasne i učinkovite zemaljske sisteme,a Izrael to ima i još mnogo toga.Nešto će se i kod nas valjda raditi. Uostalom potpisan je ugovor o međusobnom partnerstvu u dvadesetak područja vojnog i civilnog djelovanja.Ovo je vrlo praktičan način da se uđe u saradnju sa Izraelom.Oni su itakako zainteresirani za naše vrhunske kacige Šestan-Busch i još mnogo toga.Ove godine bilo je nekoliko sastanaka na najvišem nivou. Prije mjesec dva kada su naši Kanaderi bili na vježbi tamo dogodio se stvarni požar i naši su to odmah riješili. Kada su izraelci vidjeli naše metode gašenja i nalete naših Kanadera ostali su impresionirani . Od svih velikih zemalja koje su bile tamo pažnju je privukla jedino naša ekspedicija.Za sve što je tada i prije učinjeno Izrael je napravio spot zahvale. To je to to je da ti na neki način ukažem na dubinu ove suradnje. Pozdrav,
https://www.youtube.com/watch?v=DKjWYhvfwVc
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-hrvatski-kanaderi-gase-pozar-u-izraelu-20170605
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2001403/hrvatski-piloti-su-heroji-u-izraelu-vec-prvog-dana-posjetio-ih-premijer-netanyahu-i-zahvalio-im/

Pe

@omniameamecumporto vidiš znaš šta mi je krivo ?

to da ti i tebi slični koji će valjda imati neke osobne koristi postavljaju se na način da su najveći domoljubi i da imaju copyright na sve što je označeno sa HR…

e pa tu nisi u pravu… dok god se iz moje plaće financira nešto imam pravo propitivivati da li je to najbolje rješenje… vjerojatno se iz moje plaće financira i tvoja plaća pošto vjerojatno visiš na proračunu s obzirom na mentalni sklop koji imaš…

i sad nemoj mi tu opisivati što mi imamo i što trebamo, kao ni to što možemo vidjeti…
pitanje je bilo jednostavno- da li doista misliš da će doći do transfera tehnologije.
puno toga si napisao a nisi mi odgovori na ključno- koja to zemlja kupuje nešto poput nas za narednih 25godina a da je staro 30 godina ?

nema jeftinih rješenja , a ako želiš naivcima nešto podvaliti onda upakiraš foskule kojima se ti služiš o transferima znanja i tehnologije…

ovdje je u startu pogreška napravljenja što se se nisu isključivo razmatrale samo američka i švedska ponuda….

sa američkom ponudom bi se rješlo pitanje aviona narednih 35 godina- i kad se to uzme u obzir lako je vidjeti što je najbolja ponuda.

Odgovori
om

Peroxx ovo je ipak prava stvar po mome mišljenju,naravno(degustibus non est disputandum) ja sam inače tehničar koji dobro zarađujem ,radim i noćne smjene i nisam na nikakvom i ničijem proračunu. Zašto misliš da nema transfera tehnologije, zašto mi ne bi po licenci nešto proizvodili iz njihovog asortimana za prodaju i za sebe, ako smo mogli proizvesti svu silu Patria možemo valjda i nešto iz njihovog asrtimana.Zapravo ja tebe ne kužim uopće djeluješ mi puno frustrirajuće .Nemamo novaca za novi F16 .Gripen nije dokazana ratna mašina ,ali ipak vjerujem da je dobar i to bi bilo dobro rješenje ali i on je preskup čak mislim da nije prebolio neke dječje bolesti ,a za najnoviju verziju nemamo novaca. Stoga nam preostaje ovo pa kad se dignemo sa logistikom i pilotima na nivo aviona 4 generacije uzmemo ako bog da neke nove inačice američkog lovca po našoj mjeri. Nije mi jasno što sada tu nije jasno. Dakle nije došlo vrijeme da sebi možemo priuštiti nove mašine ,ali barem ove ne terba modernizirati. Jedno je sigurno da ćemo se dići na viši tehnološki nivo i stvoriti bazu dobrih pilota. I in medias res na kraju. Izraelci uće od naših najboljih pilota . Imeni je čast da i naši uče od njihovih jer spadaju sigurno u sam vrh ratnog zrakoplovstva. poz.

Odgovori
Pe

ne znam zašto tvrdiš da sam ja frustriran ? zato što preispitujem ono za što se troši lova ? i ja sam inžinjer i super zarađujem ali vjerujem da to nije slučaj sa svima u HR…

a tebi očito nije jasna pretjerano matematika i izračun na duži niz godina… stvar je da sa ovom nabavom ne rješavamo ništa nego krpamo samo…
i šta ti tu nije jasno ? pričekajmo da vidimo koliko će iznositi kompletan ugovor… a kad je nešto staro 35 godine onda dolaze kvarovi pa onda opet ugovori o remontima… …
a to nema se novaca je priča za malu djecu- mi ionako kupujemo na kredit, a ova ponuda ima skrivenih troškova mali milion.
da se razumijemo barak je super stroj ali je star- kad nam postane potpuno operativan imat će 35 godina!
novi gripen ili američki f16 i da duplo više koštaju su puno bolja opcija od ove….
ne možeš gledati kalkulaciju na tako kratak rok.. ukalkuliraj cijeli period…i sve troškove…
nadalje tvrdim da o transferu tehnologije ovdje neće biti rječi- bit će naravno ugovora o kupnji izraleskog naružanja- to ne smatram lošim ali izraelci ne transferiraju tehnologiju nikome pa neće niti nama!
inače transfer tehnologije u nekom obliku bi se dogodio u slučaju gripena koji u zadnjoj verziji CD uopće nije loš odabir.

znaš ono… nisam toliko bogat da kupujem jeftino…

ali eto da ti ne kvarim eforiju i da ne misliš da sam frustriran samo se ti veseli kako ćemo nešto ušićariti :-)

Ga

Peroxx u neku ruku se slažem s tobom, po meni je bolje uzeti nove F16 Block70 i da su duplo skuplji, jer ih za 30 godina možeš prodati pod polovne i vratiti pola uloženog. Ali naši političari ne razmišljaju tako daleko, briga njega šta će biti za 30 godina. Zašto bi on sada pravio uslugu onome tko bude na vlasti za 30 godina? Pa onaj može prodati 30 godina stare F16, pola još nadodati i onda opet kupiti nove. A i država nam trenutno grca u dugovima, tako da sumnjam da posotji šansa za nove F16 Block70. Najvjerojatnije ide Barak.

Pe

@Gadzilla upravo to.. treba gledati što je isplativije na cijeli period predviđenog korištenja , a ne samo koliko u startu koštaju….

i ja sa nadam da neće doći mješovita verzija ali mi je logičnije da nam prodaju mješovite… ionako nama ne trebaju odmah, a za godinu do dvije stignu modernizirati A/B…

kako naši dobro pregovaraju i ugovaraju to je dovoljno pogledati malo unazad ili čak ne niti unazad… pogledaj remont helikoptera…

nadalje i barak ako se misli koristiti 25 godina će morati na remont… a to onda radi samo jedan ponuđač , odonosno samo jedna država..

pa me baš zanima da li će i onda tvrditi „znalci“ kako je to najisplativija varijanta…

mislim super bi bilo kad bi to dovelo do dugoročno vojne suradnje naše industrije sa izraleskom ali to se neće dogoditi…
ustalo evo i đuro je untaoč ugovora sa patriom pred bankrotom…

om

Dečki moji meni i te kako dobro ide matematika za moje godine trenutno radim drugu godinu matematičke gimnazije, matematika mi je hobi inače. I ja bi nove aparate ali priznajte nije vrijeme i nemamo mogućnosti za novo ovo neće biti preskupo i košta baš onoliko koliko sigurno vrijedi. F16 Viper je preskup za nas, puno preskup.Što se tiče Gripena moglo bi se razgovarati jedino o E verziji ali i to je preskupo za nas. Kada bi mogli kupiti E Gripena onda bi radije dodao još pa kupio Vipera. Ali za sve to neme se novaca a mi moramo krenuti sa modernizacijom svoje vojske na svim poljima ,zato mislim da je Izrael dobar izbor a Barack avion vrijedan respekta . Ja ovdje govorim o zrakoplovim starim ne više od 25 godina. Ovo nije vojno analitički sajt pa da vam neke stvari objašnjavam ali ne sviđaju mi se kada se zli duhovi nedavne prošlosti počinju buditi. Još nešto volio bi da ovo bude odabir struke i političke pronicljivosti.

Pe

@omniameamecumporto
Pa zašto onda ne pozbrajaš sve ?
Zašto ne uzmeš u obzir i godine koliko će biti u uporabi kao i to da će morati na remont… zanima me samo da li bi npr. ti sebi za doma kupio 15g. star mercedes ili novi volvo…
25 godina barak ne može biti u operativnoj uporabi bez remonta , a remont rade jedino izraelci..
S tim da za 15-20 godina opet ide novi tender za nove zrakoplove kao i tender za remont- mada to nekima i odgovara … Da li dati 700mil za nešto 30 godina staro ili 1.2milijarde (Viper-najskuplji ali i najbolji izbor) i miran si narednih 50g – stvar je prilično jednostavna.

Mada gripen cd u zadnjoj verziji ms20 može nositi trenutno najbolju raketu meteor kao i naše stare RBS-15 rakete npr.
Ne vidim zašto jedan takav lovac ne bi bio ok rješenje za HR, već govoriš isključivo o E verziji ?
Ako se baš nema para ne vidim zašto je to loš izbor.

Ne znam što ti to nama možeš još vojno-analitički objasniti?
Stvari su prilično jednostavne i ako ih se mora dodatno pojašnjavati onda je jasno da je to obično prodavanje magle.
To me podsjeća na donošenje raznih zakona kod nas gdje se uvjerava ljude da ništa neće poskupjeti i da se zakon mjenja reda-radi, a na kraju plaćamo više.

Ma

Jas 39 Gripen je postao ozbiljan višenamenski avion, pogotovo od trenutka kada je uvedena mogućnost da nosi raketu Meteor (za sada samo Švedsko RV). Od tzv „papirnog aviona“ je evoluirao do vrlo ozbiljnog višenamenskog aviona. Evo linka sa sjajnim i izuzetno detalnim opisom za Gripena
https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2017/04/27/gripen-multirole-fighter-aircraft/
Ne zaostaje po karakteristikama sa F-16 block 30 i block 40 čak ih i prevazilazi po nekim.

Odgovori
Ne

Pozdrav svima
Nisam stručan niti imam znanja da na ovom specijaliziranom portalu ulazim u dublju raspravu
glede nadzvučnog ratnog zrakoplovstva. Pratim tijek obnove /ako se to može nazvati obnovom/ srpskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva
zadnjih god.dana. Jedno pitanje mi se nameče samo pobsebi : tko će letjeti na tim avionima? Prosjek starosti hrvatskih pilota je 38
godina. Koga čemo mi to slati u Izrael ili SAD ili kamo već na obuku?
Mislim da ni u Srbiji nije ništa bolje što se kadrova tiče. Ipak,Srbija je uzela šest doniranih mig 29-ki i po tom pitanju RV Srbije ima manji problem jer ostaju na istočnoj tehnologiji i mislim da je to dobar potez.

Hrvatska počinje graditi svoje RZ praktički od ničeg jer sada imamo skoro pa ništa. Očigledno će se uzeti F-16. Što je sa infrastrukturom? Koliko će nas to koštati? Ok,odluka je donesena i nadzvučna komponenta RZ -a HRZ-a opstaje. Mislim da je to odlična odluka. I što sada?

Po mom skromnom mišljenju za Hrvatsku je najbolja opcija bio FA-50,znači školsko-borbeni avion. Uzet 12 kom za 400 mil dolara i tako imati kakav-takav nadzor zračnog prostora RH,imati mogučnost napredne obuke mladih pilota koji bi za 5-6 god mogli puno lakše učiti letjeti na nečem ozbiljnijem. I tada razmišljati o avionu 4+ generacije,raketama AMRAM ili Meteor i sl. Sve ovo što sada naše državno vodstvo radi je improvizacija,a u ozbiljnom RZ improvizacije ne smije biti. Tako brigadir Selak kaže. Jasno mi je koliko je geopolitička situacija nepredvidiva i da RH i Srbija “moraju“imati “moćna“ ratna zrakoplovstva,ali mislim da konkretno RH radi prevelike korake u tome pa i “preskače“neke stepenice. Srbiji je lakše,oni ostaju na ruskoj tehnici.
O obnovi nadzvučne flote HRZ odluka je morala biti donesena prije najmanje deset godina. Sva ta nebriga i manjak hrabrosti tadašnjih vlada RH doveo nas je u situaciju “cajtnota’ i zato sada kukamo da nemamo novaca za nove zrakoplove a bojimo se rabljenih.

Što sada kupiti? Iskreno,hvata me jeza od rabljenih izraelskih f-16. I kada pročitam negdje “da je to gotova stvar“ užasnut sam…kao građanin Hrvatske. Mnogi pričaju o transferima tehnologije,ulaganju u gospodarstvo,otvaranju radnih mijesta u RH od strane Izraela ako kupimo njihove f-16. Bojim se da od toga nema ništa. Oni će nam jednostavno prodat avione,osposobit tehničare i obučit pilote i to je to. I još k tome dobro zarađivat na popravku onog što su nam i sami prodali. Da ne rade tako,država Izrael već odavno nebi postojala.A mi čemo im pod račun “uvalit“pokoji resurs pitke vode ili sl.

Ipak,još gajim nadu u zrno razuma onih koji će odlučiti koji avion se kupuje. Samo novo. Jasno je da RH novaca za 12 novih jas39 ili f-16v nema,ali ajmo kupiti 8 letjelica. Dovoljno za dva dežurna dvojca plus dva za obuku. Pa za 6 god dokupimo još 4 npr.
Još uvijek se nadam da nečemo pasti na nečije slatke riječi , tapšanje po ramenu i spuštanje cijene i kupiti njihov krš. Ne mislim na Švede.

Znam da smo siromašna zemlja kojoj treba uz ratnu tehniku još mnogo toga,ali najgora kombinacija je biti siromašan,nemaran i glup. To je siguran put u propast.

Odgovori
lu

srećom pa te nitko ne pita za tvoje skromno (i „znalačko“) mišljenje. Posebice za ono o tome „kako radi država Izrael“.

Pe

Bok… Ne znam da li si ti od onih koji prvo grade manju pomocnu kucu pa onda grade svoju pravu ali takav princip je promasen..
Dati 400mil. za FA50 pa onda nakon par godina kupovati lovce je rasipanje novaca..
To mogu ameri. Ne vidim nikakav problem za obuku pilota pogotovi sto imamo i pilatuse…
Sto se tice eventualnog deal-a sa izraelcima i moje misljenje je da ce to biti odnos prodavatelj-kupac. Nitko lud ne transferira tehnologiju samo tako a pogotovo ne ako kupujes 12 i to polovnih aviona.
S obzirom da je ovo kupovima za narednih 20g. trbali smo gledati da bude rjesenje za narednih 30g. Gledati samo kratkovidno koliko cemo morati platiti u startu je u najmanju ruku neodgovorno da ne kazem nesto ruznije..
Ali tako je to kad se gleda samo prva rata …

Ne

# Lukas
Moje mišljenje i jest skromno s obzirom na moje znanje koje je manjkavo. Ali imam pravo i potrebu komentirati i ponešto naučiti.
Država Izrael radi isključivo u vlastitu korist pa je pravo pitanje koliku čemo mi imati korist od tog dila. Bojim se minimalnu. Ako. Sigurno nam neče prodati avione kojima preostaje još 5000 sati letnih resursa npr. Takve primjerke ostavljaju u svojoj floti.Eto,tako rade Izraelci.
Dali nam mogu garantirati da će naši piloti moći ostvariti minimum 100 sati naleta godišnje plus 40 ak sati na simulatoru u idućih petnaestak godina?

Odgovori
lu

# Nenad
Stvarati zaključke na osnovu površnih, nedovoljnih ili nikakvih informacija je „fail“ već u startu. A o davanju savjeta uz takve preduvjete plus manjkavo znanje, da i ne govorimo.
Za početak i najbitnije, potrudi se pronaći četiri ključna uvjeta koja su postavljena ponuđačima zrakoplova, to bi ti trebalo objasniti dvojbe oko odnosa (bilo koji) prodavatelj-kupac.
Nadalje, što se tiče Izraela, potraži ovogodišnje članke na webu koji se odnose na uspostavljenu vojnu suradnju Izrael-Hrvatska, posebice nakon djelovanja naših Canadaira. Izraelske borbene stanice za Patrie su već dio toga.
Potraži informacije i koje se tiču F-16, recimo one o podizanju resursa Block 40-52 sa 8000 na 12000 sati.
I na kraju, polovni F-16 ili novi Gripen ili novi F-16… sve je to ogroman skok za HRZ i s njim dolazi do transfera tehnologije. To je već napravljeno Kiowama, PzH, uskoro i UH-60. A sve to skupa biti će uvezano i sa novim borbenim pticama.
Usput, neprovjerenu informaciju o 600 mil. USD za 12 F-16 sa kompletnim naoružanjem, simulatorima itd, i 950 mil. USD za 12 Gripena BEZ ikakvog naoružanja i u trenutnoj situaciji vojnog proračuna… odmah bih prihvatio te Falcone.
F-16 su dokazane borbene letjelice. Usput, obuka naših borbenih pilota u Izraelu sa najboljima je itekakav bonus.
Puno zajedničkog imamo sa Izraelcima, posebice kada je riječ o oružanim snagama i njihovom razvoju kroz godine.
(P.S. ne znam što bih rekao na „garanciju od 40-ak sati simulatora“)

Ne

# lukas
Ponosan sam na naše pilote i tehničare protupožarne eskadrile ,a koji su djelovali u Izraelu. Izraelci su nas zamolili za pomoć i mi smo djelovali promptno i pomogli im. Isto tako naši su nedavno gasili požare i u Italiji i tako pomogli i njima.
Što se tiče borbenih stanica za Patrije,izraelska ponuda je bila najpovoljnija i stoga smo kupili od Izraelaca. KUPILI . Nečemo mi od Izraela besplatno niti na popust dobiti niti jedan jedini šarafić ugrađen u Baraak. Što mi njima možemo ponuditi? Kacige i uniforme? Možda naš stroj za razminiravanje . Pokoji pištolj ili pušku i to je to.

Rabljeni block 40 jest ogroman tehnološki skok. Za cijeli sustav HRZ-a,ali zašto to nebi bilo u slučaju novih američkih f-16v? Nisu li nam Ameri strateški partner? Sigurno i oni nude nekakav paket ulaganja u gospodarstvo. Što se tiče cijene njihovih aviona,tko kaže da mi to nemožemo platit? Pa makar 8 aviona u čiju cijenu je sigurno uračunata i obuka pilota i ostalog pratečeg osoblja. Uzeti nešto osnovnog naoružanja i pomalo graditi flotu.

Još jedan plus za Amere je i OH-58 koji su nam donirani, a spomenuo si ih. Tu je i mnoštvo drugih donacija za HV ,a poklonima se ne gleda u zube.
I sad,kako ne uzeti avione od Amera ?!

Osim toga,tu je i jas 39 ali što nam to Švedi mogu ponuditi ,a da Ameri ne ponude više? Možda povoljniju cijenu za dva OH-60 ? I to bi bio dio benefita ako uđemo u posao sa Amerima.

Ps
Mislim da piloti koriste simulator i za obuku ali i za “održavanje kondicije“ dok nisu u zraku.

Odgovori
Da

Citam i samo se cudim !!! Ovi imaju ovo oni imaju ono , pa cujete li vi sebe ( Grci imaju S300 ) a KOLIKO GRCI IMAJU DUGA ? KOLIKO HRVATI IMAJU DUGA !!! pa duzni su svi kose sa glave . Pa ova nasa drzava oslobodila se tek Lopovcina i pocinje da dise i u skladu sa tim nabavlja polako za nasu vojsku nove stvari. ali je to mnogima ovde znam sve smesno !!!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Iskreno nikad nisam imao zamerki na stanje postavke unutar muzeja; mogu se dodati multimedijalni tableti, ali to nije toliko bitno. Medjutim sve oko spoljasnjeg dela je u najmanju ruku zalosno, a i ne postoji jasan putokaz ka muzeju od aerodroma. Takodje ovde se pisalo o raznim muvanjima u vezi fondova muzeje i kome pripada. Da…

24. Apr 2024.Pogledaj

Ivan na: Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

https://www.combustion-engines.eu/Selected-problems-of-RD-33-engine-reliability-in-operation,116478,0,2.html Do 2000 h, sa produzetkom do 4000 h.

24. Apr 2024.Pogledaj

125OMBR na: [REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

Tuga od "vojske"!Ovo vise nije vojska,na zalost...Jos kada sam ja sluzio 1998.i 1999.godine,ova sredstva osim novih Erbasovih helikoptera i francuskih AESA radara i PVO,su i tada bila krs i zastarela a zamislite tek danas gde te protivnik pogodi sa Hellfire raketom iz helikoptera sa dometa od 20 kilometara...Ovo lovacko drustvo je u ovakvom jadnom stanju…

24. Apr 2024.Pogledaj

Realni na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Da imamo državu,neko bi pozvao na razgovor upravnika muzeja ako se uopšte zna ko je odgovoran na toj funkcij i pitao ga šta je do sada radio.Kao i za Narodni muzej.Na stranu to što je muzej premali za sve eksponate.Koliko je samo izgubljeno para od posetioca njihovim neradom.Ozbiljne pare uzimaju uredjene zemlje od Vazduhoplovnih muzeja.Takvom…

24. Apr 2024.Pogledaj

Jovan Vučelić na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Jedino je T6 tokom godina dosledno pratio Muzej i prenosio informacije. Renoviranje stepenica je trebalo da se završi za 140 dana a dve godine kasnije Muzej još nije otvoren! Ministarstvo Odbrane, koje je nesposobno da vodi i održava Muzej, tada je obećalo da će se unutar Muzeja raditi izolacija, čišćenje i popravka plafona u Depou…

24. Apr 2024.Pogledaj