BEG airport status
[ANALIZA] Detalji raketnog napada na Siriju, zapadna i ruska verzija događaja Britanski Tornado GR4 903. ekspeditivnog vazduhoplovnbog vinga pre poletanja iz baze Akrotiri na Kipru. Avion je naoružan s dve krstareće rakete Storm Shadow / Foto: MO UK

[ANALIZA] Detalji raketnog napada na Siriju, zapadna i ruska verzija događaja

Samo dva dana nakon što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska 14. aprila izvršili raketni udar po različitim ciljevima u Siriji, oglasilo se rusko Ministarstvo odrbane koje je na konferenciji za novine predstavilo rezultate dejstva sirijske protivvazduhoplovne odbrane, koja su prema Rusima, bila veoma uspešna.

Udari krstarećim raketama kao i raketama vazduh-zemlja, od kojih su neke prvi put upotrebljene u ratnim uslovima, izvršeni su s brodova i aviona iz reona Sredozemnog mora, Crvenog mora, Persijskog zaliva i iz sirijske provincije Et-Tanf koja je pod kontrolom formacija koju podržavaju SAD kao i same američke vojske.

Raspored savezničkih snaga u regionu Bliskog istoka od kojih nisu sve učestvovale u napadu na Siriju 14. aprila.

Prema zvaničnim izjavama predstavnika oružanih snaga SAD i njenih saveznika, svi napadi su bili planirani da budu izvedeni na samo tri cilja koji imaju veze s navodnom proizvodnjom i skladištenjem sirijskog hemijskog oružja.

Rusija je saopštila da su radarskim sredstvima u vazdušnom prostoru Sirije otkrivene i praćene ukupno 103 rakete i da je umesto, kako su preneli zapadni vojni zvaničnici palnirano dejstno na samo tri napadnuto ustvari 10 ciljeva. Preneto je da je sirijska PVO bila najefikasnije s položaja koji su se nalazili u blizini pre svega napadnutih vojnih aerodroma gde je i oboreno najviše raketa. S druge strane SAD su saopštile da su saveznici ispalili 105 raketa i da nijedna nije oborena.

Pozicije koje su prema zapadnim izvorima bile mete napada.

Osim istraživačko-naučng centra Barzah kod Damaska u kome se po navodima SAD razvijalo hemijsko oružije kao i proizvodni zavod i bunker u Him Šinšaru zapadno od grada Homs, napadnuti su i vojni aerodromi Djuvali, Dumejr, Blej, Šajrat, Tifor, Meze i Homs.

Prilikom napada na Barzah, prema infromacijama koje su saopštile SAD, korišćeno je čak 76 raketa (što je zaista neverovatna informacija) od toga 57 krstarećih raketa Tomahawk koje su lansirane s američkih ratnih brodova. Iz Crvenog mora krstarica USS Monterey ispalila je 30 Tomahavka, razarač USS Laboon 7 i podmornica USS John Warner još 6. Iz severnog dela arapskog zaliva s razarača USS Higgins ispaljeno je još 23 Tomahavka.

Svoju borbenu premijeru imala je američka krstareća raketa JASSM-ER. Devetnaest ovakvih raketa lansirale su posade dva bombardera B-1B.

Na Barzah su dejstvovali i američki startegijski bombarderi, posade dva B-1B koji su poleteli iz baze Al Udeid u Kataru ispalile su na ovaj centar blizu Damaska 19 krstarećih raketa AGM-158B JASSM-ER koji su prvi put upotrebljene u borbenim dejstvima. Međutim neke naknadne analize i procene govore o tome da je Barzah pogodilo svega 7 Tomahavka a nijedna AGM-158B.

Dva cilja kod Him Šinšara su osim SAD s 9 Tomahavka gađali i Britanci i Francuzi. Britanski borbeni avioni Tornado i Tajfun poleteli su iz baze Akrotiri na Kipru i njihove posade su dejstvovale s 8 krstarećih raketa Storm Shadow na postrojenje za proizvodnju hemijskog oružja.

Druga krstareća raketa koja je prvi put upotrebljena u ratu, francuska MdCN. Na fotografiji se vidi probno lansiranje s fregate klase FREMM / Foto: RM Francuske

Poletevši iz baze Al Azraq u Jordanu francuski Rafali upotrebili su 9 krstarećih raketa SCALP-EG u napadu na Him Šinpar, dve na zavod i 7 na bunker a zaštitu Rafalima pružali su Miraži-2000. Još jedno ubojno sredstvo je ovoga puta doživelo borbenu premijeru, s francuske fregate Longuedoc (klasa FREMM) u Mediteranu lansirane su tri krstareće rakete MdCN (Missile de Croisière Naval) koje su navodno pogodile zavod za proizvodnju hemijskog oružja.

Ipak nijedna ni druga strana nisu pokazali dovoljno dokaza za svoje tvrdnje, prikazano je malo oborenih raketa i snimaka uspešnog dejstva PVO a zapadni saveznici pokazali su satelitske snimke uništenih ciljeva na osnovu kojih se može zaključiti da je iste pogodio manji broj ubojnih sredstava od onoga što je navedeno.

Jedan od dva cilja kod Him Šinšara je prema zapadnim izvorima pogođen s čak 22 krstareće rakete i to s 8 Storm Shadow, 9 Tomahavka, dve SCALP-EG i tri MdCN / Foto: CNN

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je drugačiju verziju ovih napada. Tvrdi se da je oborena čak 71 od 103 rakete, da je na Barzah kao i na dva cilja kod Him Šinšara lansirano 30 raketa dok je preostalih 73 bilo usmereno ka 7 vojnih aerodroma. U dejstvima su korišćeni gotovo svi raketni sistemi s kojima raspolaže PVO Sirije, počevši od sostema Strela-10, Osa, Pancir malog dometa, preko sistema srednjeg dometa S-125, Kvadrat i Buk pa do sistema velikog dometa S-200.

Kako su objasnili u Ministarstvu odbrane Rusije sirijska PVO je organizovana po principu odbrane objekata. Najviše je oboreno raketa koje su se kretale ka aerodromima pa su tako oborene sve 4 rakete koje su išle ka aerodromu Djuvali, svih 12 raketa ka bazi Dumejr, svih 18 raketa ka aerodromu Blej, svih 12 ka Šajratu, obe rakete ka Tiforu, 5 od 9 raketa ka aerodromu Meze i 13 od 16 ka bazi Homs. Nijedan aerodrom nije imao ozbiljna oštećenja.

Prema ruskim izvorima najveću efikasnost u odrbani od napada zapadnih svazenika 14. april, pokazao je artiljerijsko raketni sistem Pancir-S1.

Dosta manja efikasnost pokazana je u odbrani naučno-istraživačkog centra Barzah i dva objekta kod Him Šinšara gde je od 30 raketa oboreno samo 7. Sirijska PVO je lansirala samo 112 raketa zemlja-vazduh i to po sistemima:

  • Strela-10, lansirano 5, pogođena tri cilja
  • Osa, lansirano 11, pogođeno 5 ciljeva
  • Pancir, lansirano 25, pogođeno 23 cilja
  • S-125, lansirano 13, pogođeno 5 ciljeva
  • Kvadrat, lansirano 21 raketa, pogođeno 11 ciljeva
  • Buk, lansirano 29 raketa, pogođeno 24 cilja
  • S-200, lansirano 8 raketa, nije bilo pogođenih ciljeva

Kao što se vidi iz priloženog ruskog izveštaja, sistemi starije generacije imali su nešto slabiji učinak nego noviji poput Pancira i Buka a za S-200 je objašnjeno da je to sistem koji je pre svega namenjen uništavanju aerodinamičkih nosača ubojnih sredstava tj. aviona. Istovremeno rečeno je da nijedan zapadni avion nije ulazio u vazdušni prostor Sirije.

Kako smatraju u ruskom Ministarstvu odbrane gotovo svi sistemi su, u odnosu na svoje mogućnosti, pokazali visoku efikasnost s obzirom da su gađani ciljevi koji lete nisko, brzo i koji imaju mali radarski odraz.

Buk je najmoderniji raketni sistem s kojim raspolaže PVO Sirije. Navodno je pokazao visoku efikasnost u obaranju krstarećih raketa.

Ponovo je međutim spomenuto da su u obnovi sirijskog sistema PVO učestvovali ruski stručnjaci a već smo pisali o tome da je Rusija pomogla tako što je remontovala, moguće i modernizovala određeni broj raketnih sistema, učestvovala u obuci kadra a od ranije znamo i da je svoje PVO snage koje su tamo prisutne, umrežila s PVO Sirije kojoj može pružati dragocenu pomoć kada je u pitanju poboljšanje situacione svesti i praćenja dešavanja u vazdušnom prostoru.

Da li je sirijska PVO bila zaista ovoliko uspešna pokazaće možda neke naredne analize ali ono što je činjenica je da su Sirijci bili spremni na napad jer se zna da su na vreme izvršili evakuaciju i premeštanje i pripremu određenih snaga, veoma je izvesno da su Rusi znali šta će sve biti meta napada te Sirijcima možda zaista nije bilo toliko teško da budu ovoliko efikasni kada je u pitanju protivvazduhoplovna odbrana. Mnogi analitičari smatraju da su pre ovog napada SAD imale kontakt s Rusijom kako bi se izbegao direktan međusobni sukob.

SAD su saopštile da je naučno-istraživački centar Barzah gađan s neverovatnih 76 krstarećih raketa od toga 57 Tohamawk i 19 JASSM-ER. Procenjeno je međutim da je ovaj centar ipak pogodilo samo 7 Tomahavka. / Foto: Digital Globe

U poslednjih par dana na zapadu je izražena i sumnja da je dejstvovala i ruska PVO, međutim ruski vojni zvaničnici su saopštili da se nijedno ubojno sredstvo koje je dejstvovalo po ciljevima u Siriji nije našlo u zoni odgovornosti PVO odbrane ruskih jedinica te da nije bilo potrebno za reakcijom ruskih raketnih sistema velikog dometa S-300 i S-400 kao i artiljerijsko-raketnih sistema Pancir.

Na kraju se može reći da su nakon ovog događaja svi zadovoljni. SAD i njeni zapadni saveznici su, kako su naveli, poslali poruku sirijskom predsedniku Asadu i degradirali sposobnost Sirije da dalje proizvodi i upotrebljava hemijsko oružije. Obe strane imale su priliku da isprobaju novo naoružanje, Rusija pohvalno govori o njenim raketnim PVO sistemima starije i novije generacije (efikasnost 70 procenata) pa se može zaključiti da i nije bilo potrebe da direktno dejstvuje protiv zapadnih raketa.

Za zadovoljstvo imaju razloga i sami Sirijci. Prilikom dejstva raketa niko nije poginuo, povređena su tri civila, uništeni su objekti koji i nisu bili od velike važnosti (npr. centar Barzah duže vremena nije u upotrebi). Podrška Rusije i Irana ali i NR Kine Siriji je još više ojačala a ovi napadi gotovo da nemaju posledica po sirijsku armiju koja je imala prilike da isproba svoj integrisani  PVO sistem u uslovima masovnog udara krstarećim raketama. Treba ipak napomenuti da nema izveštaja o tome da je bilo intenzivnog elektronskog ometanja ako ga je uopšte i bilo, što je značajno olakšalo posao posadama sirijskih PVO sistema.

Video prilog Ministarstva odbrane Sirije, zanimljivi su kadrovi delova komandno-informacionog sistema kao i savremenih raketnih i artiljerijsko-raketnih sistema PVO:

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

…много ракета за само три циља!!! а опет, тешко ономе кога Рус брани…

Odgovori
Ni

Није ми јасно зашто је тешко ономе кога Рус брани, јесу ли сачували главу Асаду и Алавитима генерално у Сирији, и хришћанима разноразних опредељења. Мислим да нико не очекује да Русија и САД зарате директно, можда неки кругови у Америци и Енглеској и то прижељкују, јер постоје нове теорије да би се могло преселити у Канаду и Аустралију.

mr

Propaganda i sa jedne i sa druge strane,a zaključak je da udar krstarećim raketama sa distance ima više psihološko nego realno dejstvo.Tolika galama a par srušenih zgrada.Sa druge strane zaključak koji se razumno nameće je da se na Ruse ne treba oslanjati nikako.Kad zagusti nagode se na štetu slabijeg.Tako je bilo i 99 i valjda smo nešto naučili.Inače, Sirijci su sigurno oborili respektabilan broj raketa,ali ne onoliko koliko navode.Uostalom,ako su oborili neku od novih,sigurno to neće da objave na youtube ,već proučavaju ostatke ili su ih prosledili Rusima.

А

@mr Да су Сиријци послушали твој савет сада би им неки “ „демократски“ исламисти били на власти а Амери их држали на узици. 99 је пијани Јелцињ одлучивао а Русија била презадужена. Сада је другачије. Добијају они рат на земљи, крстареће то не могу да мењају а Амери и Израел не улећу у вездушни простор већ боцкају са стране.

St

Mrgude mislis na Noriegu???

Mr

ма јок бре Страле…има једна народна пословица која каже тешко оном кога Рус брани а Грк ‘рани…ето и ти наши стари са њиовим пословицама…како год, игроказ свеЦких сила, сви су на добитку, а Сирија разлупана па разлупана…једно боНбардовање мање, више…

la

Je l’ možete vi da zamislite na šta bi Sirija danas ličila da Rusija nije intervenisala? :)

Pe

@mr
Slazem se sa Vama-cilj ovog napada je dvostruko psiholoski,a ne vojni.
1/da se pokaze da najrazvijene zemlje sveta nece dopustiti zlocine hemijskim oruzjem protiv naroda nigde u svetu, jer imaju neke moralne vrednosti
2/da se pokaze Rusija da nisu velika sila,i da – ukoliko zele – prave vojne sile uvek imaju nacin da izvedu vojni napad,na ruske ciljeve-pa makar 3 godine se pripremali da zastite Siriju

Zamislite da neko bombarduje saveznika Amerike, na cijoj teritoriji su Americke vojne baze, i Amerika je rekla da ce svaki udar biti onemogucen, rakete srusene i napadnuti nosaci raketa i sruseni.
Sta mislite da bi bilo?
E, to je supersila.
A Rusi su pokazali da samo umeju da ratuju protiv nenaoruzane Sirijske opozicije

Ma

Petrovic Dusan ocigledno neprati situaciju u Sirji. „Sirijske opozicije“ je grupa terrorista koja ima cilj da dovede sharia zakon i usput protera Hriscane i ubije Alawites i druge Shia clanove. Ne, ovo nije Ruska propaganda nego pracenje tog conflicta vec dugo vremena. Preporucujem postovanom gospodinu da malo procita o organizacijama kao Jaysh al-Islam, Noureddin Zinki, etc. Sve te grupe su „moderate Syrian opposition“ sto se tice Amerike i prijatelja.
Nadam se da ce ovaj komentar biti published. Izvinjavam se za los jezik, Engleski mi je mother tongue.

Pe

@Marco nema nista spornog oko toga, da u islamskoj zemlji ima islamskih grupa.Ipak, „terorizam“ po definiciji predstavlja izvodjenje cinova terorizma, sa ciljem izazivanja medijske paznje radi dobijanja politickih ustupaka.
Teroristi su grupe od najvise 10-15 ljudi, a ovde imamo slucaj naoruzane prebelge vojske iz obicnog Sirijskog naroda,koja 7 godina odoleva celoj armiji Assada.
To ne ulazio u definiciju teroriste, vec pobunjenika „rebels“

La

Odlicna analiza i napisana u pravom trenutku. Da se ne ulazi u politicki dio kampanje bombardovanja suvjerene drzave ,istina je jedna:nije bilo hemijskog napada u Dumi ,i mnogo manji broj lansiranih raketa je uspio doci do svog cilja.
Samim tim sto nisu ulazili u vazusni prostor Sirije ,avioni koalicije Usa,Uk,Fra su pokazali respekt prema onome sto ih mozda ocekuje. A da Rusi nisu ucestvovali u organizaciji Pvo Sirije ,situacija bi bila mnooogo nepovoljnija po Sirijsku vojsku.

Odgovori
Lj

Slazem se sa Vama delimicno.
To sto nisu ulazili u vazdusni prostor Sirije nije respekt ili strah,vise opreznost.
Za tako nesto potrebna je mnogo veca organizacija i angazovanje snaga.
Veci broj vazduhoplova razlicite namene,aktivno ometanje sistema telekomunikacija,sistema VOJIN i PVO.
Napad i unistenje IKM,cvorista veze,samih pvo polozaja,aerodroma,infrastrukture,…
Prilikom ometanja takvih razmera verovatno bi ometali „slucajno i delimicno“ Ruske snage i to bi verovatno bio problem.
Samo prisustvo Rusije ih ogranicava u razmerama operacija.
Videli smo kako to organizacisko,logisticki i takticki izgleda na nasoj kozi-ugase svetlo,nabace carsav na glavu i biju svim i svacim sa svih strana.
Sada nisu usli u sobu niti gasili svetlo,jer je veliki brat bio u sobi sa bezbol palicom,gadjali se kamenjem iz susednog dvorista.
Po meni cak nije bilo ni nereseno.
Snaga se ogleda i u sposobnosti da se branis, a ujedno i uzvratis udarom po njegovoj „teritoriji“.

Dr

@Ljuba Truba
Vaša konstantacija je veoma dobra. Nas su tukli upravo tako. Ugase svetlo čaršav na glavu i udri. Sad su se gađali praćkom, da se tako izrazim. Nerešen rezultat ili puj pike ne važi. Idemo ispočetka.

Vi

@Apok Cuj nije isto ko sto je bilo nama..sirija unistena u svakom pogledu,rusi opet ostavili saveznike na cedilu,ekonomija sve losija pod sankcijama.da se i sada pored svojih i tudjih primera neko zanosi rusima to je..

Pe

@Laki Cg Ne razumem zasto potencirate to”suverene zemlje”.
Kada je Asad dobio izbore?
Da li ste uopste upuceni u to,odakle njemu vlast?Zasto je narod vec 7 g u pobuni protiv diktatora?I ne, nisu svi teroristi i isis.
Poslednji”izbori” su odrzani bez ucesca 75% Sirijaca.Tesko da je to”legitimna”drzava i vlast.
A jos i hemijskim otrovima truje svoj narod..i dozvoljava stranim trupama (Rusija,Iran) da ubijaju Sirijce iz vazduha carpet bombing metodom iz strateskih bombardera.
Jasno je da nema sanse da potrefe teroristu tako.
Osim, da sve zive pogode,pa mozda i teroristu zakace…

an

Već viđena uobičajena ruska propaganda.Nisu ni znali što ih je pogodilo dok nisu pogođeni.Većina projektila je steath karakteristika.Što se tiče Vašeg navođenja nevjerojatno velikog broja korištenih projektila odgovor je jasan IMA SE. a i željeli su sa zemljom sravniti što su htjeli što je i učinjeno.Sirijci su nasumce pucali nakon što su bili pogođeni vjerojatno zajedno s rusima.
Gdje su silne ruske prijetnje o obaranju raketa,napadima na platforme i slično.Sakrili su se u mišju rupu i kako reče jedan komentator kod nas ruska vojska je sposona za 3 stvari
1.nabijanju kaldrme kod parada
2.obrani ruskih granica(što sigurno nije sporno jer nitko ne bi napao ogromni teritorij Rusije niti on kome treba,a i nuklearni arsenal im je najveći na svijetu,dakle nitko se to ne bi ni usudio)
3.Pomoć svojim slabim prijateljima u borbi protiv njihovih još slabijih neprijatelja
Da bi bio moćna vojna sila moraš biti i velika ekonomska sila.Koji sofisticirani proizvod ,pa ne i samo sofisticirani u nekoj trgovini ruskog porijekla možeš nabaviti ,što su oni dali svijetu po čemu bi bili prepoznatljivi osim možda votke.
Rusi glumataju a to će ih brzo skupo koštati,zapadne sankcije im nanose veliku štetu.Što im sve to treba?Što pokušavaju dokazati?Zašto se odmiču od civiliziranog svijeta?Oni nisu kao država ničim ugroženi.
Pogledajte gdje su sada jedna Poljska,Slovačka,Češka,zemlje Baltika nakon što su otišle ispod rusk čizme.Koliki im je standard,ekonomija,infrastruktura i sve sfere života i da li bi se i jedna od njih željela pridružiti Rusiji naročito ovakvoj.

Odgovori
Ž

Госн Антуне

Зар не мислите да је бесмислено рећи да је на научно-истраживачки центар Барзах испаљено 76 крстарећих ракета? На неколико зграда? Које су узгред напуштене? И да су све ракете погодиле? То је немогуће. Узмите само погледајте колика је површина погођеног комплекса.

Mi

Klasična zapadna propaganda. Samo malo podsjećanje, nisu Rusi ni 1940 bili ekonomska sila pa su se tek u Berlinu zaustavili! Osim „možda votke“ Rus je recimo stvorio helikopter (Sikorski), radio prijemnik (Popov), foto ćeliju (Stoletov) a danas njihova vojna industrija ne zaostaje za američkom. Al otkud bi to vama znati kada vjerujete CNN i smatrate da su Rusi „vrlo vjerovatno“ krivi za trovanje Skripalja!

Ba

@antun

Znamo mi da su Rusi slabiji, nije sporno- niko to ne dovodi u pitanje. Da su Rusi jači- hrvati bi bili vjerne sluge njima, a ne amerima i njemcima, a ti bi sad hvalio rusku tehnologiju, vojsku i tehnologiju preko svake normalne mjere i priželjkivao propast amera, jer ih Gospodar mrzi, pa moraš i ti.

Ali to nije tema ove priče. Naziv igre je „Odbrani se od jačeg“. Mora i to ponekad. Sviđa mi se analogija koju je dao Ljuba Truba.:)

IV

Banja Luka, a kome ste vi vjerni sluge?

le

Pa dali su još svijetu i književnost na čemu im Amerikanci mogu zavidjeti.

le

Ipak utjecaj zapada na današnji život je nemjerljiv;

Električna energija (Tesla, Edison)
Telefon (Bell)
Automobil (Daimler Benz)
Avion (braća Wright)
Helikopter (Sikorski, Rus ali kao i Tesla sve je napravio u Americi čiji su obojica državljani)
Kompjuter
Internet
GPS

Činjenica je da je “mrski“ zapad motor čovječanstva zadnjih 100 godina.

le

@Banja Luka

Iz tvog mišljenja da li “Gospodar“ mrzi Ruse kako kažeš neznamo ali iz tvojih postova jedino što je nesporno je tvoja mržnja prema Hrvatima.
Već si postao naporan sa svojom mržnjom koja izbija iz svakog tvog posta!

Ne

antune, kazes da su rusi sposobni samo da pomognu slabim prijateljima koji se bore sa jos slabijim neprijateljima….U ratu od 1950. do 1953.g pomagali su Koreji u borbi protiv NATO-a (formalno snage UN-a). Velike snage Amerike i saveznika nisu uspeli da ih pobede, nastala je Severna Koreja, kakva god bila, govorim cisto vojno. Potom rat u Vijetnamu, desetogodisnji uz masovnu rusku podrsku, mig-ovi, pvo sistemi….Rezlultat, danasnji Vijetnam koji je pobedio u tom ratu. To bas i nisu slabi protivnici koji se bore protiv jos slabijih od sebe.

Dr

Gospodine vi očito svako jutro na gladno srce prebrstite FAZ a onako na čačkalicu preveslate i Washington Post.
Previše laži kola Novinama čak Ruskim.
Ali Brate mili ovi zapadni lažu pa i sami veruju u te svoje laži.

Gr

@Banja Luka
Stvarno gluposti pričaš…Kakve sluge?Mislim vrijeđanja dovoljno sa Tvoje strane.Ovaj portal je jedan od malobrojnih gdje nacionalnim trzavicama po mojemu mišljenju nema mjesta.Sto se tice Rusa oni su nama (slugama)prodali S 300 jos davne 1994.para buši gdje burgija neće.Pametnome dosta.

Pe

@Antun Upravo tako i jeste.
Kao sto ste i rekli-Rusija nikome ne treba,i ekonomija je slaba.U nauku ne ulazu.
70% satelita ima inostrane delove.
Zasto se zatvaraju?
Zato sto Putin,i mala grupa oko njega, zeli da zadrzi vlast.Kako je rastao standard, mnogi su poceli da preispituju kradju i uzasnu korupcijy u Rusiji.
Sad imaju “neprijatelja”-zapad, i Putin opet ima 80% podrsku.Tuzno.

@bankovic
Predlazem da izracunate u m2 povrsinu Generalstaba i ostalih zgrada u Beogradu koje su napadnute tomahawks raketama.
Otprilike uporedite sa velicinom Sirijskih meta (bez izmisljenih aerodroma)
Da vidimo koliko se palo na nase zgrade tih raketa?
I koliko bi bilo potrebno,da od Generalstaba ne ostane ama bas nista-kao od tog Sirijskog centra ?

Pe

@leni
Podrzavam, protiv sam svih postova koji imaju u sebi reci kao”Hrvati su sluge” i slicne uvrede, koje nemaju nikakve veze sa avionima i vazduhoplovstvom.
Sto se Rusije tice- uprkos kriminalnoj vlasti,Ruski naucnici su uspevali da smisle genijalne stvari,iako su ih cesto sami ubijali.
Ipak, ceo 20 vek pripada zapadu,a posebno 21- pa procesor,internet Mobilni tel – nista Rusi nisu smislili,i do danas ne proizvode ni jedan jedini kompjuter niti telefon (osim Yotaphone od uvoznih delova(.
Smesno je sto Srbija svojata Teslu – da nije otisao u Ameriku niko ne bi cuo za njega.Zamislite Srbija kraja 19 veka i Tesla….
Sto se Hrvatske tice- ta drzava omogucila je veci zivotni standard svojim gradjanima od Srbije.Putevi su bolji, u EU su i clanovi NATO – sto im obezbedjuje sigurnost od bilo kog napada na njih.
Nedavno su doneli odlicnu odluku o kupovini F-16 i cemu Srbija samo moze sa sanja (mi uporno kupujemo mig koji niko nece i jos besplatno, pa kao placamo remont..bruka).
Zbog toga, osporavam tvrdnju da ima bilo sta “sluzackog” u politici Hrvatske, jer su svoje interese obezbedili.

OZ

@Greystone

Taj S-300 ste nabavili od Ukrajine, koliko nam je poznato.

Be

@Banja Luka,
moras znati kako ipak nista ne znas.
Nacin na koji se izrazava, puno govri o tebi samome.
I vise nego sto bi ti htio, ali je tako.
Tu crtu sam zamjetio kod puno iskljucivih pojedinaca koji se drze one stare, ako nisi samnom onda si protiv mene.
Ti si jedna takva persona, nezamjetna.
No dobro, svatko od nas treba nesto, bilo ljubav ili mrznja (mada, isti ti je to osjecaj s razlicitim predznakom).
Ni ljubav a ni mrznja nisu razumni osjecaji, osakate onoga koji se povodi njima.

A ovo je realnost.
Rusija nije dorasla Americi na globalnoj razini.
Ni americka ni ruska diplomacija nemaju jasno definiran cilj sto uopce zele u Sirji.
Neko ce reci kontrolu nad naftom.
To je glupost.
Nafte ima koliko ti dusa hoce u svakom kutku svijeta.
Da ameri hoce kontrolu na svijetskom naftom, nikad Aramco ne bi postao Saudi Aramco.

Ž

Petrovic Dusan

Да ли је могуће да верујете да је на Барзах пало 76 Томахавка?

Анализе које можете наћи на интернету говоре да је пало само 7 што је било довољно.

Pe

@bankovic
Kao sto sam naveo-na nase zgrade u Beogradu je palo po 3-4 ili 5 tomahawka i nisu ni blizu srusene,a manje su od tog Barzaha.
Ne uzimam u obzir komentare da je”generalstab jace gradjen nego Barzah” – to bi morao arhitekta da vidi.
Realno,sa koliko tomahawka bi mogli da sravne sa zemljom Generalstab?Koja je Vasa procena?Ja mislim oko 50.Da ne ostane kamen na kamenu, kao na slikama Barzaha iz kosmosa.
Ako se uzme u obzir da je Barzah znacajno veci od Generalstaba, onda tih 76 deluje sasvim razumno.
Da je pogodjen sa svega 7 raketa, oatala bi cela zgrada i bilo bi nekoliko rupa-kao sto smo videli u zgradi saveznog supa u Beogradu ili generalstabu svojim ocima.
Licno, ne mogu da verujem da ste toliko ostrasceni pro-Ruskom propagandom da svojim ocima ne verujete-pa – nazalost mi smo u Srbiji imali priliku da vidimo tacno koji je efekat tomahawka na stambene objekte, i zato maltene jedini u svetu znamo tacno da Rusi lazu i da zaista 7 tomahawka ne mogu srusiti obicnu neutvrdjenu zgradu kao ove u Beogradu.

Mi

Ako su kako tvrde sve rakete pogodile cilj, gdje su onda ostali satelitski snimci ostalih pogođenih meta?

Odgovori
Pe

@Milers pogledajte velicinu te zgrade.U Beogradu su gadjali Generalstab sa 4-5 raketa-ostao je da stoji jos 20 godina i dan danas je veci deo tu.
A u Siriji nema nista,nema cele gradjevine.
Tomahawks nisu zamisljeni za bombardovanje zgrada vec su stand-off weapons – idu tamo, kuda ne sme avion sa pilotom-radarski centri i td
Kada tomahawks ostete na primer,s-400, onda krece B-2 sa teskim bombama koje unistavaju osnove sistema.
Kada vec nema sansi da uzvrate iz s-400 – onda dolaze B-52 koji nisu stealth i unistavaju sve pred sobom.
Pojednostavljeno, ali tako je zamisljen plan dejstva US Airforce
A ovde je iskoristen jedan element za zadatak koji nije uopste zamisljen za Tomahawks.I zato je moralo da se posalje 103 komada

Bl

@ petrovicu, vi mnogo gledaste holivudske filmove

@Petrovic Dusan

Poredjenje nivoa stete koji je nanet na Generalstabu sa ovim nanetim u Barezh-u je pogresno.
Zgrada Generalstaba u Nemanjinoj i ovo istrazivacko postrojenje sa 33.55287, 36.31583, niako ne mogu da se porede.

Postrojenje ide u sirinu nesto preko 130m, cine ga 2 zgrade 45×45 m i treca 30x 30, zgrade su bukvalno jedna do druge.
Generalstab deli Nemanjina, zgrade zauzimaju preko 2x vecu povrsinu, a i neuporedivo su vece. Zgrade u Barezh-u imaju svega nekoliko spratova, Generalstab je i sada izuzetno impozantna zgrada na nekim mestima koja su gadjana 10 spratova.

O kvalitetu gradnje je nepotrebno i pricati, svaka ploca u Generalstabu ima one poprecne avramenko grede i sve je prozeto armaturom – na materijalu ne da se nije stedelo, nego se radilo bogato, sto se jasno vidi na google maps. Mozda bi Generalstab srusili da su gadjali sa 70 kako su ga komunisti napravili. Na fotografijama posle pogodaka u Siriji se jasno vidi da ne postoje poprecne grede ispod ploce, da je korisceno daleko manje armature, da je em zgrada manja, em zidovi tanji, em u temelju ima manje armature nego u medjuspratnim plocama Generalstaba.

Be

mislis kazat sve ispod sebe

Pe

@RX
Potvrdili ste ono sto govorim – da su Ameri gadjali obe zgrade generalstaba za po 70 raketa, mozda bi srusili,a nije sigurno.
Da se bas iz kosmosa „vidi“ da u Siriji nema armiranog betona – realno, nije moguce.To se vidi ako bi slikali iz helikoptera koji leti nad zgradom.
I kako i sami kazete,zgrade u Siriji su vece.
Ponavljam tomahawk NIJE predvidjen za rusenje armiranog betona, i nema veliku razornu moc protiv te vrste objekata.
Jedina zaista razorna bomba bacena na Beograd je bila na RTS – iz B2.I tamo se vidi da nema pola zgrade do temelja.
Sasvim drugi tip ostecenja.
Zato je potpuno verovatno da je tacno, ovo sto govore na zapadu, a da Rusi lazu.

@Dusan Petrovic

Na koji sam to nacin potvrdio? Ja nigde nisam napisao da nema armiranog betona u Siriji, jer se armatura sigurno koristila barem za temelje i nosece stubove, ali se koristila manje nego npr. u mojoj zgradi koja je prosecna stambena zgrada napravljena pocetkom 50-tih – imamo i metalne stokove za sva vrata.
Nema potreba da se nista „slika iz kosmosa“, posto su hvala bogu bile novinske ekipe i fotografisale rusevine posle bombardovanja, tako da nista ne pretpostavljam. Em se na njima vidi kvalitet gradnje, debljina zidova i veoma malo tanke armature, em novinari nisu pomrli od trovanja, sto je bilo za ocekivati ako je postrojenje bilo namenjeno za proizvodnju otrovnih supstanci.

Gde sam ja rekao da su zgrade u Siriji vece??? Poprilicno sam siguran da nisam odvalio takvu glupost.

Dusane, da li ti uopste znas koliki je Geralstab? Nije me mrzelo, evo prikacio sam ti fotografiju sa Google Maps, obrati paznju na crvenu strelicu, cisto da dobijes predstavu o tome koli je covek koji stoji 15m blize kameri u odnosu na ovu zgradetinu:
https://drive.google.com/file/d/1CxSpD79TtaaugwVXFnMCN2NhXMa04z1S/view?usp=sharing

Ispod imas snimak objekata u Barezh-u sa sve dimenzijama (ovog puta preciznim, nije 45×45, nego 40×40, moja greska):
https://drive.google.com/file/d/11gSuOV8Vmp4tLBrY5zX0ThBb-Yc3hTq1/view?usp=sharing

-obrati paznju na dimenzije, obrati paznju na to da 2 zgrade imaju 3 sprata, obrati paznju da imaju atrium iznutra, te da su SUPLJE…

-Evo ti dimenzije Generalstaba:
https://drive.google.com/file/d/1MJGAy749af3AJ07lcJGTTO4QPEgSb9KT/view?usp=sharing

Ako ne verujes da ima toliko spratova, ti slobdno prebroj sam na prvoj fotografiji

Sada ti meni objasni kako je moguce da su one 2 zgrade od 3 sprata vece od Generalstaba, koji u najnizem delu ima 7 spratova, a u najvisem 11???????

Sada sto se tice gradnje:
https://drive.google.com/file/d/1QULuLiSctLX7m_zezwxthjPx-dgFZhQW/view?usp=sharing

Nadji mi jednu fotografiju objekta u Siriji sa ovakvim snopovima armature ove debljine i sa Avramenko gredama na plafonu.

Da li ti shvatas da je razlika izmedju Generalstaba i izmedju onih zgrada bukvalno kao razlika izmedju tenka i BRDM2???

Upravo zbog toga je cak i smesno tvrditi da su 2 objekta od 3 sprata, koja su ocigledno nekvalitetno gradjena, pri tomeimaju atrium iznutra pogodjena sa 76 krstarecih raketa. Da li razumes da bi tu sada bio krater dubok jedno 100m? Prvih 10 bi sravnili sa zemljom zgrade, ostale bi busile zemlju i sada bi tu bila kratercina. Umesto toga mi i dalje vidimo ostatke zidova debelih svega 20-ak cm, sa sve neostecenim klima uredjajima…

an

Za Milers

Čitaj malo. Jasno su navedena tri cilja .Dakle gađana su tri cilja,što je objavljeno odmah čim je napad počeo.

Odgovori
Mi

104 rakete na tako malu teritoriju? Ma naravno da vjerujemo!

Pe

@Antun Da,tacno tako je i bilo.
Nikakvi aerodromi nisu ni gadjani, to je cista ruska dezinformacija.
Zastita od 100% pri napadu Americkih snaga u 21 veku jednostavno nije moguca, ni sa najsavremenijim oruzjem koje Rusi imaju.
A to, da se Sirijci starim sistemima imali 100% pogodaka, samo neko ko se uopste ne razume u sisteme pvo moze da poveruje

ID

Tu ni jedna strana nije rekla istinu.

Odgovori
Mi

To je tačno.

Pe

@ID da li ste neki put pogledalo zgradu generalstaba u Nemanjinoj?Da li je srusena sa zemljom?A znamo sigurno da jeste gadjana vise puta tomahawks raketama.
To nisu jako mocne rakete, kada se ima u vidu rusenje betonsko-armiranih konstrukcija.
Generalstab jos 20 godina posle se drzi,kao i one druge zgrade.
Tomahawk je stand-off weapon-ide tamo, gde ne smeju ljudi-radarsli centri,i td i za to je zamisljen,a ne da rusi piste ili zgrade
Ako pogledate snimke koji su dostavili Amerikanci-te zgrade JESU do temelja unistene, i sasvim je odgovarajuca cifra 76 raketa za jednu ogromnu zgradu.
Napominjem sa Sirija i Rusija nisu dostavili ne jedan dokaz da su oborili i jednu raketu.

Al

@Petrović Dusan
Kako nema dokaza? Dosad sam video nekoliko video snimka obaranja raketa, plus slike oborenih Scalp raketa na sirijskom aerodromu.
I dalje mislim da je malo verovatno da su gađali napuštenu zgradu sa 72 rakete. To je već preterivanje.

Pe

@ Aleksa Radojičić
Onda ste Vi jedini u svetu koji je video raketu Scalp na sirijskom aerodromu.
Jedini sto su pokazali su delovi koji su napravljeni od najjaceg celika koji prezive planiranu eksploziju rakete Scalp.
Da li su na aerodromu ili ne-moze se samo zakljuciti na osnovu komentara na tom tweety, sto nikako nije dokaz.
Mislim da su izvukli iz rusevina jedne od tih zgrada i napisali”aerodrom”.

at

Svasta se jos tu desilo ispod povrsine. Kao sto je u tekstu vec spomenuto, udar je bio neminovan i svi su bili spremni. SOHR (opozicioni izvor vijesti sa sjedistem u Londonu) odmah je naveo da je oboreno preko 60 projektila. Planirano je bilo da bude lansirano jos vise projektila, ali iz ovih ili onih razloga, lansiranje je izostalo: ruske podmornice su „ganjale“ jednu britansku koja je takodjer imala mogucnost ispaljivanja projektila, Francuska fregata trebala je ispaliti 3 salve projektila, ali one su totalno zakazale. Veliki broj oborenih projektila meni nije iznenadjenje – postoje mnogi izvjestaji da su posade „Prage“ obarali krstarece projektile iznad Srbije 1999. godine, tako da je ovako veliki broj oborenih zaista moguc.

Odgovori
an

Za gosp Živojina
Da .Bila je to demonstracija moći.Zašto Rusi ne dopuštaju još uvijek nezavisnim istražiteljima pristup Dumi ?

Odgovori
Ne

Koliko je meni poznato (sto sam procitao) istrazitelji su dosli ali je neko pucao na njih iz dela grada koji kontrolisu pobunjenici…

an

Za Banja Luka
Zašto bi netko mrzio Ruse?Meni su osobno drag narod i često sam s njima u kontaktu,Radi se o nerazumnoj i teško racionalno objašnjivoj politici.Ne razumijem čemu uvrede Banja Luko.Hrvati nisu nikome sluge nego su dio EU i Nato-a prema čemu ide i Srbija čini mi se barem prema EU.
Ova tema kako god je sagledavali ima i svoje političke konotacije koje nije moguće izbjeći

Odgovori
Ma

Za g-dina Antuna- Uz dužno poštovanje, morao bih samo da prokomentarišem Vašu izjavu. Naime u današnje vreme ne postoji u politici volim te/ ne volim te, postoji samo i isključivo INTERES! Interes Zapada je očigledno sažet u nekadašnjim izjavama one da ne kažem šta mislim o njoj M.Olbrajt koja je navela da nije u redu da jedna zemlja tj Rusija koristi tolike resurse sama- po meni to je srž svega! Zašto bi Rusija prodavala Ukrajini ugalj, kada to može Amerika, doduše po 4 puta većoj ceni!!! Zašto bi Ukrajina recimo kupovala naoružanje i opremu od Rusije kad može za malo/mnogo veće novce da kupije recimo od SAD-a, V.Britanije i ostalih zapadnih sila?! Vojna industrija je motor i glavna zarada SAD-a, da vojna industrija ne radi, SAD bi ekonomski propala. Tako su nas barem učili na časovima ekonomije, a inače nisam ekonomosta. Primetićete da sam malo ironičan al to je na trenutak jače od mene.

la

@antun Šta je to tebi u ruskoj politici teško objašnjivo, i nerazumno? Usput, poštujem tvoje mišljenje i tebe kao komentatora, ali to da Hrvati nisu sluge, jednostavno nije istina.. :D

Pe

@Antun potpuno se slazem sa Vama.
Nazalost,ljudi u Srbiji malo znaju pravu Rusiju,i misle da ce Rusi da se osvete Americi i zapadu za to, sto je u percepciji mnogih ljudi u Srbiji, “nepravedan rat zapada protiv Srba” sa ucescem Vatikana, i td.
Rusija je nemilosrdna sila, ali je veoma slaba i vojno i ekonomski,i Evropa i Amerika ce je potpuno skrajnuti sa svetske scene u sledecim godinama.
Sto se tice komentara o tome, sta je rella Madlen Olbrajt – ima pravo na licno misljenje, ali realno, ne postoji nikakav plan o okupaciji Rusije, niti je to moguce iz ovih razloga;
1/niko nikada nije imao dovoljno veliku vojsku da drzi ogromnu teritoriju Rusije okupiranom-nema ni danas.
2/Rusija ima nuklearno oruzje i u slucaju invazije bi imala legitimno pravo na nuklearnu odmazdu.
Dakle- price o napadu na Rusiju su bajke

Be

dopusti lazicu da ti objasnim neke stvari.
mene nazivati slugom je krajnje degutantno i ne bas pametno s tvoje strane.
svaki pojedinac cini ono sto misli kako mu ide u korist.
to moze na 2 nacina. uspijesno i neuspijesno.
mo, nozivati ga slugom……krhki ego ces ipak morat jacat na 3sjedu.
moga bi se jednom naci nasuprot mene potpuno nespreman na ono sto bi moglo usljediti….a sam sebe osakatio za razumnim promisljanjem.
povijest je prepuna takvih dogadjaja…..tipa, lako cemo. to su najobicnije sluge.

politicke elite ne mogu nazvati ni izdajnicima ni slugama nego jednostavno kriminalcima.
potezi koje vuku, uz prozirna objasnjenja koja nude, to je cisti kriminal.
moze li se pojedinac boriti protiv njih?
tesko.
no, ono sto samosvijesni pojedinac moze napraviti definirati svoje ciljeve i boriti se za njih.
kao sto je povijest nebrojeno puta dokazala, borba s vjetrenjacama je cist gubitak energije i osudjena je na propast.

ne

istina je uvijek negdje u sredini suprotstavljenih teza.

Odgovori
Ve

Ako su pogodjena postojenja za prozivodnju hemijskog oruzja logicno bi bilo da se na mjestu gdje su se navodno prizvodila ta sredstva nakon brojnih eksplozija osjeti prisustvo hemikalija koje su jako stetne po ljude i imaju agresivno dejstvo.Ako je to izostalo onda su Ameri lagali tj. u Siriji se makar na tim lokacijama nije proizvodilo hemijsko oruzje i najvjerovatnije je prica o njegovoj upotrebi izmisljotina koja je poput slucajeva Racak ili Markale ma prostoru ex YU iskoriscena kao opravdanje za napade.
Rusija ce u otvoreni sukob sa NATO-m uci ako budu ugozene njene granice i jedino tada.U Siriji su da bi sebi obezbjedili baze na Sredozemnom moru i usput da pomognu vlastima Sirije u borbi protiv ISIL-a koji je formacija organizovana i finansirana o strane Amerike bas kao sto su bili Viejtkong ,mudzahedini,talibani ili iracka armija pod komandom Sadama Huseina iz vremena iracko-iranskog rata.Neko pomenu da Rusija ne stiti svoje saveznike sto je djelimicno i tacno ali Amerika od saveznika pravi neprijatelje koje posle faze prijateljstva unistava sa nevidjenim elanom.Sto je gore od to dvoje?

Odgovori
Pe

@Vesko Niste upuceni-hemijsko oruzje postaje aktivni tek mesanjem supstanci koje proizvode otrov.
Same za sebe te supstance su opasne kao pesak za decu u parku

ma

Zna se ko su najveci svetski lazovi i za hemijsko oruzje i za tvrdnje da nije oborena ni jedna raketa. Zar Izraelci nisu do sada tvrdili da su gotovo unistili PVO Sirije. Odakle odjednom toliko sistema u upotrebi. Ima informacija da je i pentagon poceo da sumnja u svoju vikend akciju pa hoce to malo bolje da istrazi. Tvrditi da nijedna raketa nije oborena je zaista SF ili pozorisna predstava. Mouce da su se USA i Russia dogovorile medjusobno o nenapadanju ali to nije vazilo za Siriju. Rusi su sve to pratili i davali tacne i precizne podatke o putanji Tomahawka. Verovatno su upotrebili i sisteme za elektronsko ometanje. Pitanje je zasto bi generalstab Rusije lagao o tome? Zasto bi ambasador Cepurin iznosio lazi? Kako dani prolaze bice sve jasnije ko je lazov. Sumnjam da bi ameri prekinuli agresiju tako brzo da je razvoj dogadjaja bio na njihovoj strani. Antun i dalje ponavlja jedno te isto ko pokvarena ploca. Da li je zapadni svet civilizovan kao sto rece? Da li su napadnuti samo tri cilja Antune? Antune zar ne znas da je Duma puna zaostalih mina? Da je Rusija krenula svom silom od te flote ne bi ostalo nista u Sredozemnom moru. A sledeci scenarijo posle toga samo moze biti nuklearni rat. Pametnom i trezvenom dosta. Dve rakete tomahavk koje nisu eksplodirale prebacene su u Rusiju. Svako ko je potcenjivao i ismejavao Rusiju gadno je prosao, a Rusija nikada nije imala oruzje u proslosti ni priblizno protivniku.

Odgovori
Pe

@mateus ne znam sta Vama znaci to”zna se”.
Velika vecina svih stanovnika ove planete veruje da je bilo napada hemijskim oruzjem na svoj narod u Siriji.
450milions gradjana EU i 350miliona USA.
Jedino 140miliona Rusa i neki Srbi su protiv.
Tako da,znate Vi, ali ste samo saucesnik sa Rusima i Asadom

Ma

@ PEtrovic Dusan, poštovani Dušane nisam siguran da baš „Velika većina“ stanovnika ove planete veruje da je bilo napada hemijskim oružjem iniciranog od strane Asadove Vlade na sopstveni narod. Šta ćemo sa mišljenjem 1,3 milijarde Kineza, i 1,1 mililjarde Indijaca?! I mnogih drugih…. pa ne svodi se ovaj SVet samo na EU i SAD! Druga stvar- ko koristi hemijsko i biolško oružje kada pobeđuje?! Te vrste oružja se koriste kada se gubi, nikako kada se pobeđuje. Nije potrebno mnogo da se saberu 2 i 2 i da se sliže kockice. Treće generalizacije nikome nisu donele dobro… A ako je to istina da stanovništvo EU i SAD bezrezervno veruje velikim medijskim kućama, onda su oni, dozvolićete da kažem „Isprani mozgovi“ ništa drugo. Bezrezervno verovanje medijima i političarim je dovelo do rata 90-tih na prostoru SFRJ. Četvrta stvar, čisto stručna, ako možete da kažete za neke dve zemlje koje su suprotstvaljene imaju vazduhoplovstva između kojih postoji ogromni tehnički i generacijski jaz, onda to možete da kažete za vazduhoplovtsva J.Koreje i S.Koreje!!! Sa jedne strane sa strane J.Koreje (ROK Air Force) imate F-16, F-15K, FA- 50 i da ne nabrajam a sa druge strane vazduhoplovstvo S.Koreje (KRAAF) imate veterane iz Korejskog i Vijetnamskog rata- mig 17, 91, 21 i eskadrila mig 29 starih verzija. Za vazduhoplovstva Ruske federacije i vazduhoplovstvo recimo SAD ne možete da kažete da postoji ogroman jaz, već samo finese koje bi odlučile eventualne vazdušne duele.

Pe

@Markus 1463
1/ Kina je bila uzdrzana na glasanju.
Ako je Kina uzdrzana, EU i SAD i Australija za a samo Rusija protiv,
onda je to „vecina“,po zakonima matematike.
2/Kako nije veliki jaz izmedju aviona 5 generacije i 4 generacije?
Ako to pisete, znaci da ne razlikujete sustinsku razliku izmedju ovih generacija. Pojednostavljeno, kao telefon iz 2002 koji ima samo sms i Iphone/Android 7.1.
Takodje, medju avionima 4 generacije su svi (pa i Rusi) uveli modernizacije.
Jedino, te ruske modernizacije nemaju elektronske elemente ni priblizno kao zapadne, kao , na primer AESA radar.
Samo SU 35 ima PESA pasivni radar

Al

@Petrovic Dusan.
Velika vecina tih istih građana je verovala i da je Sadam imao oruzje za masovno unistenje zar ne? pa svi znamo kako je to zavrsilo.
Ameri imaju bolje avione od rusa i imaju ih vise, tu se slazem sa vama.
Sa druge strane nema smisla koristiti hemsko oruzje kada pobedjujes, i to bas kad franscuski predsednik objavi da je to crvena linija koju nesme da pređe. Bas zgodno zar ne?

Pe

@Aleks
Ne slazem se sa Vama – upravo ima smisla, da se naplasi narod i pokaze da nemaju izlaz iz diktature, i da Asad sme sta god mu se prohte i niko mu ne sme nista.
Cilj Asada je da dozivotno vude predsednik Sirije.Tamo je gradjanski rat i njega prvenstveno i jedino zanima da vrati narod u ropstvo, kojim god metodama.
Znamo da bliski istok nije najfinije mesto na svetu, i zato sasvim verujem da je bacio gas.

Dr

Situacija je kristalno jasna. Kao psi lazu i jedni i drugi i treci. Propaganda i politicke poruke plus zamajavanje laickih i lakovernih masa od strane svih.

Niti su Ameri i pomagaci ispalili 103 niti su Sirijci (i Rusi) oborili 71…sve ostalo je sarena laza.

Rusi iz sebi vrlo jasnih razloga nisu dejstvovali niti ce dejstvovati osim u slucaju da iskljucivo oni direktno budu pod vrlo velikom pretnjom…..za Sirijce odrase nesto onu stvar na ovom nivou…

Ameri provociraju Ruse maksimalno ne bi li iznudili dejstvovanje i dobili ono sto zele.

Preko Sirisjkog naroda svi lome kitu…

Istina ce biti mnogo bliza sledecim brojkama…
Uistinu je ispaljeno negde oko 32 krstarece ukupno (103-71) a niti su ovi oborili neki veci broj ako su uopste nesto oborili a da jesu trubili bi na sav glas i pokazivali slike……moze da se obori krstareca ali ima delova koji ostaju u komadu plus ne detonirana BG….bas kao na slici nasoj…

https://thevelvetrocket.files.wordpress.com/2013/03/tomahawk-cruise-missile-shot-down-serbia.jpg

Dok ovakva slika ne osvane…..tesko da se moze tvrditi da je i jedna oborena…da barem ima nekih sa otkazom i to bi se lako do sada naslo.

Za ideale ginu budale…..

Aj u zdravlje.

Odgovori
Yo

Ako nešto mjauče kao mačka i prede kao mačka – onda je mačka.
Ako iz oba suprotstavljena izvora stiže brojka od preko 100 raketa – a manjkaju krateri, snimci i olupine srušenih raketa – onda odgovor može biti samo jedan – Krasuhe su većinu preusmerile u pustinju i nije ih lako naći.
Mada evo Rusi izlaze sa podacima o tome da su u posedu 2 neaktivirane rakete…
Rusima je u interesu da ispromovišu svoja PVO sredstva za prodaju (mada su Sirijci pre par meseci pri obaranju izraelske Sure skinuli i 80% na njih lansiranih raketa pri ful ometanjima), a poput „partnera“ u Iraku – sa Sirijom dogovaraju rekonstrukciju vrednu preko 400 milijardi dolara.
Moj utisak je da su Rusi odradili marketinšku vojnu vežbu sa Amerima preko Sirije radi podizanja potražnje (i cene) njihovih novih PVO sistema – jer su, po aktuelnoj „naknadnoj pameti“ – mogli krenuti sa isporukama dugovanog S-300 još nakon prošlogodišnjeg napada krastarećim raketama.
Što se tiče eventualnog napada hemijskim oružjem – jednako je neprihvatljivo kao i false flag sankcionisanje toga na osnovu medijskih izveštaja i sa društvenih mreža.
Počinju opasne geopolitičke igranke i čini mi se da će Ameri biti obrisani sa tog terena jer u koaliciji sa Kurdima nemaju šta da traže protiv koalicije Rusije, Turske i Irana (Sirije i Libana) čak ni uz poprckivanje iz vazduha od strane Izraela…

Odgovori
ha

uvijek je pogrešno prognozirati protiv Amera.

Yo

Mnogo su se Ameri razvukli i istrošili para ratujući po Bliskom i Srednjem Istoku (7 000 milijardi dolara) – a praktično su na početku… Talibani kontrolišu 70% teritorije Avganistana, iz Iraka je ID isterana prvenstveno pomoću iranskih šitskih milicija i kurdskih Pešmergi – iračka super opremljena vojska bez njih je služila za snabdevanje – ostavljali su tehniku bežeći sa položaja pod napadom, a Iran finansira i najveći deo ruskog angažmana u Siriji.
Turska ne vidi ništa od straha od nezavisnog Kurdistana – a slepo je „sledila liniju“ USA preprodavajući naftu ID – do pokušaja puča…
USA daljim zatezanjem rizikuje da izgubi i postojeće pozicije u Iraku i Avganistanu – a u Siriji su definitivno poprdeli. „Logistički“ ih rastura Iran koji snabdeva sve od Bagdada do Bejruta…

Od

Dogovoreni rat. I jedni i drugi masno slagali.

Odgovori
Ma

Svaka čast Živojinu Bankoviću, na još jednoj odličnoj analizi! Zadovoljstvo je čitati ovakve tekstove. Koliko se sećam, a za sada me pamćenje sasvim solidno služi, Ameri su tokom bombardovanja ’99 god. prikazali gomilu snimaka samih pogodaka objekata, a sada 19 godina kasnije nisu prikazali ništa osim lansiranja raketa i nekih ne toliko jasnih satelitskih snimaka. Iz svega toga, a posebno što je Živojin to lepo primetio i naglasio činjenicu da je nemoguće da je par zgrada naučno-istraivačkog centra pogođeno sa 76 raketa, navodi me na pomisao da su Ruske tvrdnje mnogooo bliže istini nego što su to Američke tvrdnje. Nekako mi sve nabrojano stvara ogromnu sumnju u dejstvo krstarećih raketa po tim objektima. Naši su se naobarali krstarećih raketa ’99 sa starim dobrim „Pragama“, Boforsima L70, ZSU 20/3, Strelom 1 i Strelama 10, pa i pored toga što su tomahawci danas naredniji ne vidim zašto to nije bilo moguće sa neuporedivo boljim sistemima kao što su Pantzir S, Osa i Buk. Tema za razmišljanje!

Odgovori
Da

Sve to štima ali nedostaju dokazi srušenih raketa… Dali ih imaju hvalili bi se još uvijek i nosali ih okolo slikali i snimali. Prve informacije iz Sirije govore da je nakon prvog udara PZO počeo djelovati. Dosta tu ima propagande

ct

Sta ostane od krstarece rakete koja nosi par stotina kilograma eksploziva kada u nju udari PVO raketa za nekih 50 kg eksploziva?

iv

Jedni pomalo naucili da ratuju a drugi da lazu

Odgovori
De

Tesko je ovo nazvati vojnom operacijom, ovo je mediska predstava namenjena NEupucenima kojih vidim ima I na ovom forumu.

Ako Ameri stvarno hoce da nanesu gubitke Sirijcima prvo moraju da uniste ili znacajno oslabe sirijsku I rusku PVO i VOJIN .

Napad ovakvim sredstima na ovakve ciljeve je “NUTS !” .

Nisam rusofil ali Rusi u ovim trenutcima vode racionalniju politiku.

Odgovori
po

Mah, predstava za javnost. Ne vjerujem niti jednoj strani. Jedni ispalili miljon raketa i sve pogodili. Drugi uništili sve i jednu raketu koje su išle na aerodrome ali niti jednu na druge objekte. Priče za malu djecu.

Odgovori
Ch

Meni nije jasno zasto Srbija ne nabavi Pancir-S1 koji je dosta efikasan raketni sistem a cena mu nije nesto posebno – 10-15 miliona po komadu. Uzme se 5-6 komada i za manje od 100 miliona imas dosta dobar odbrambeni raketni sistem srednjeg dometa cija efikasnost se ne moze ni blizu porediti sa MiG-ovima 29 koje placamo 180 miliona, jer je visestruko veca od efikasnosti aviona koji ce da lete jos samo 10-ak godina, za koje cemo izdvojiti jos toliko para za odrzavanje i koji ce jos malo biti potpuno prevazidjeni kao MiG-21.

Odgovori
Ro

Pantsir S1 je vrhunski sustav i bio bi vrhunska akvizicija sustavima PZO-e dobrom dijelu manjih država koje bi dobile visoko učinkovit sustav za relativno mali novčani iznos, izuzev onih s vlastitom proizvodnjom kojih nema baš puno.
Ali, politika….

Ed

Pancir S1 spada u sisteme kratkog dometa za tockastu obranu kriticnih ciljeva i PVO sistema veceg dometa. Sam po sebi nije dovoljan jer spada u zadnje slojeve u viseslojnom sustavu PVO-a, a za to je i dizajniran. U principu ide uz BUK i S300/S400 (u Siriji je S200).

an

Dragi moj gosp Mateus

Priča o nekim minama je smiješna .Na istražitelje je pucano,odnosno otvarana je vatra .A tko sada tamo može pucati?
Rat se ne vodi praznog džepa a ruski je takav a u razvoj sofisticiranog oružja treba uložiti milijarde koje rudama i sirovinama bogata Rusija nažalost nema.
Ruski model gospodarstva je neuspješan prožet korupcijom,oligarsima,aparatčikima..BDP im je na razin gospodarski ne baš uspješne Španjolske.Kanada ima 30 miliona stanovnika a stvori 3, 4 puta više od 145 miliuna stanovnika Rusije
Recimo Italija za 1/4 stvori više i gosp je sila za veliku Rusiju.Ima i dva operativna nosača a Rusija samo jedan koji dimi kao stara parnjača i uz kojeg ide tegljač jer svaki trenutak može stati i predstavljao je ruglo iz doba brodova na paru,a malte ne pola aviona im je popadalo u more.
Zna Putin da je jedno napucavati se po Siriji a drugo igrati se sa državama koje imaju više generacija suvremenije oružje.
Presudna je gospodarska,industrijska informatička privredna snaga neke države .
Kada govorimo o iracionalnoj politici Rusije tko i s čime ugrožava Rusiju i njene granice?Njima nitko ne želi zlo.Zašto bi?
Što to spec .ima Rusija a da nema ostatak svijeta?
Zašto uvjeravaju vlasatitu javnost da je zapad protiv njih?Čemu osjećaj ugroženosti?

Odgovori
Yo

Slično je mislio i Hitler pre napada na SSSR…
Glavno, presudno oružje Sovjeta u 2. svetskom ratu je bio – snajper – do trenutka kada su pokrenuli kontre…
Nemački gubici naneti skupljom tehnikom tokom 1941. iznose 3 divizije, ali su snajperima izgubili oficire i podoficire za 37 divizija!
Taj u Poljskoj i Francuskoj prekaljeni kadar su zamenile fanatizovano-podobne budale uporedive sa kretenima koje uništava i aktuelna holivudska B produkcija…

Ka

Jedna jedina stvar koju rusija ima a sto amerima smeta je sloboda kakva takva ali je sloboda i spremni su je zastititi po cjenu unistenja cjelog covjecanstva a to amerika vrlo dobro zna jer „siromasna“rusija nema sta da izgubi dok „bogata „amerika itekako ima sav taj luksuz i raskos holivudske propagande i 4,4%bogatih sve ostalo egzistira u intervalima

Pe

Kao neko ko je ziveo i radio u Rusiji,ali i u Evropi, slazem se sa svakom reci.
Upravo isto to mislim:
1/nikome ne treba Rusija i njihova teritorija
2/Rusija je slabija od Italije a malo jaca od Spanije ekonomski
3/za ozbiljnu armiju neophodna su ulaganja u sistem obrazovanja,univerzitets,naucne ustanove,i kao rezultat dolazi se do vrhunske tehnike.U Rusiji nema nista od toga.
4/lako je gadjati Sirijce iz TU-160, kad su usle ozbiljne zemlje – Rusi podvili rep i lazu da Americke rakete ne rade

ma

Koliko sam ja upoznat Hrvatska vojska je rasporedjena duz granice sa Rusijom (ko zna koji put u zadnjih 100god), pa mi nije jasna konstatacija da im niko ne ugrozava granice, molim objasnite? Takodje, koliko sam upoznat Sirija je zvanicno pozvala Rusiju da im pomogne u borbi protiv Al Kaide i ovi su to solidarno, naravno prihvatili. Tuga je sto to nisu uradili i u Libiji nego je stvoren onaj pakao na zemlji za koji ovi tzv istrazitelji ne mare. Doci ce vreme kad ce neko platiti za sve te obmane,

ne

Hrvatska vojska je u Poljskoj i Litvi u sklopu podrške NATO saveznicima koji se osjećaju ugroženim od Rusije zbog ruskih intervencija u susjednim državama.
Kad se zbroje sve savezničke snage uz rusku granicu to je jos uvijek skoro četiri puta manje nego što ima ruske vojske s druge strane.
To je samo simbolički da se umire te države i pokaže Rusima da se NATO brine za svoje saveznike.

Oz

Ako su zaista saveznici išli sa 76 rakete na jednu jedinu zgradu onda su sigurno unaprijed uračunali gubitak od PZO. Da je svih 76 pogodilo napravilo bi krater ko na Mjesecu. Potpuno nepotrebno razbacivanje sredstvima.

Dakle, 76 raketa – planirani gubitak = dovoljno za uništenje cilja. Ovo samo dokazuje da je planiranje bilo ispravno.

Drugi par opanaka je zašto su uopće gađali zgradu koja je prazna i da li je zaista bilo 76 raketa lansirano.

Odgovori
Da

Znam da su prve informacije iz same Sirije bile da je PZO počeo djelovati tek nakon prvog udara.. nešto je srušenu sigurno ali onoliko koliko govore nije sigurno. Bilo je tu i lažnih ciljeva na radaru i vjerojatno raketa koje služe kao mamci za PZO. Samo dokazi tu fale,nema ni slika ni videa od toliko srušenih raketa… Tako da je to sigurno propaganda i da Siriskoj vojski ne pada moral. Pa i Irak je imao solidan PZO sustav i opet je bio nemoćan. Pitanje je dali je u tim zgradama bilo katova ispod zemlje i što je tamo sve bilo od opreme koju vjerojatno nisu mogli svu spasiti. Ali opet to sve djeluje kao mutno kao mutna voda i pitanje je što je tu prava istina i što se krije iza toga svega.

Vl

Dado, pa kud će ti veći dokazi nego slike napadnutih ciljeva…
Da li ti gađani ciljevi liče na nešto što je pogodilo 100 raketa?
Po stepenu uništenja, čini mi se da je realnija Ruska strana. Američka sigurno nije. Postoje slike oborenih raketa, a Ameri tvrde da ni jedna nije oborena.
I još nešto, Amerikanci navode da su gađali fabriku za proizvodnju hemijskog oružja i magacine za isto. Da je to istina sada bi se gušilo od oslobođenih otrova nekoliko desetina hiljada ljudi u Siriji.
Budi realan, ne ostrašćen…

Si

Srx jesi to napisao da Rus nema expanzionu politiku?? Reci to Cehoslovackoj 68. reci to Afganistanu 79.-89. i odi reci to danas Ukrajincima. I bivsa Juga je osjetila Rusku glad za teritorijem samo je tada bio ludjak Tito spreman za rat i sa Rusima ko sa Svabama. Nije bilo svejedno Rusu se uvalit u krvoprolice po balkanskim brdima. Ukratko Rus ima istu pohlepu ko Amer ali nema logistiku i ekonomiju da to odrzi na terenu. Ukrajina je plafon jer nema frku sa dopremanjem materijala i tehnike kao ni ljudstva jer je doslovce na granici. Isto to napraviti po bliskom istoku ili negdje dalje je problem. Kosta. Mnogo kosta. Previse. Expedicija u Siriji je cak netipicna ali vjerujem da to financira Sirija a ne Rusija. A i savrsen poligon za realna testiranja ruske tehnike protiv zapadne. Spojili ugodno s korisnim. I nemoj se slucajno zavaravati, daj rujki resurs i radit ce isto sto i mrski amer.

ma

E dragi moj Antune. Ne mora Putin da plasi narod Rusije o zapadnim pretnjama. Zapad sam dokazuje svakim danom sta mu je krajnji cilj. Oni sami plase taj narod preko raznih jastrebova i ratnih huskaca a jedan je upravo postao Trampov savetnik nacionalne bezbednosti USA. Koliko njih je vec izjavilo do sada da bi voleli da se domognu ruskih prirodnih bogatstava koje jos nisu dovoljno istrazena. Za razliku od USA kojima sva ta bogatstva nedostaju, zato se grabe za tudja. Sto se tice konzervi na moru oni ce sve manje imati znacaj u buduce, sa pojavom najnovijih sistema za protivbrodsku odbranu. Ono sto rece Tramp bice to lepe, brze i veoma pametne rakete ali na strani Rusije. U proslosti svi su bili mocniji od Rusije i vojno i ekonomski pa su morali da podviju rep. A sta bi tek bilo sada kada imaju veliki broj sistema ravanih sa zapadom a neki ih i prevazilaze. Ubuduce ce USA morati mnogo dalje stacionirati te svoje nosace aviona tako da ce morati njihovi lovci traziti gorivo u vazduhu da bi se vratili na nosac, a puniti avion u zoni dejstva protivnickih sistema nije bas preporucljivo. Nosaci aviona su strah i trepet za male bespomocne drzavice. Mnogo su strasniji i opasniji hipersonicni podvodni dronovi i torpeda od bilo kog nosaca aviona kao i hipersonicne rakete interkontinentalnog dometa. Citajte malo svetske pametne i priznate analiticare i to bas iz USA i drugih zapadnih zemalja koji sagledavaju stvari iz svih uglova sto bi se reklo ni po babu ni po stricevima. Ima i na zapadu realnih, trezvenih i dobronamernih ljudi koji nisu u istom kosu sa ratnim huskacima. Skoro svi mediji na zapadu su u istoj boraniji koji se sluze najvecim lazima. A ostali svet samo to treba da proguta. Zna se kome je u interesu da puca na istrazitelje. Asad bi time pucao ne u nogu vec u samog sebe. Antune slabi su ti to argumenti sa nosacima aviona.

Odgovori
Pe

@mateus
Da li mozete, molim Vas, da navedete tacno koja to bogatstva nedostaju USA, pa se grabe za tudja?
Pogledajte prvo podatke o tome, koliko kakvih ruda/nafte ima u USA a koliko u Rusiji
Da Vam smanjim rad-USA je jedna od najbogatijih zemalja u svetu,i ne treba im nista iz Rusije.
A po ekonomskim merilima,Amerika je toliko bogatija od Rusije da je to smesno porediti.

Ma

Eno ih u Iraku i Libiji, dopumpavaju naftu u zemlju, posto im ne treba.

Mi

Crni Dusane i dalje nedostatak informacija, n.p.r. titanijum culi ste za njega !? I dokle vasa demagogija kad postoji statistika za SAD o njenoj mocnoj industrijskoj proizvodnji, izuzetno nizak rejting u zadnjoj dekadi.Sta mislite neuspesna recesija, kreditna zaduzenost je slucajna !?

Lepo sam vam rekao bolje ne brukajte zemlju poput Amerike posto niste sposobni navesti njene prave vrednosti.Nije cilj samo iz sveg glasa vikati, vec nesto pametno prozboriti.Trump nije dzabe doveden na vlast, verovali vi u to ili ne.

Svaki sistem ima svoje prednosti i mane.Amerika ako ista pametno mozete cuti od njihovih brilijantnih “stranih“ umova ima problema sa:

– Overexpansion and military overspending !
– The loss of traditional values !
– If America’s sheer size made it difficult to govern, ineffective and inconsistent leadership only served to magnify the problem !

I niko ih nece ugroziti, osim sami sebe – posto bukvalno vladaju svetom.

sr

@Petrovic Dusan

Titanijum se u SAD uvozi iz Rusije od 1950-te. Uostalom, da SAD nece ruska bogatstva onda ne bi imala doktrinu u kojoj je kranji cilj unistenje i komadanje Rusije. To nije teorija zavjere vec otvorena doktrina SAD.
Sto se tice rudnih bogatstava, samo neko ko nikada nije vidjeo globus ili kartu svijeta moze pomisliti da SAD moze imati vise rudnih bogatstava od Rusije.
Po ekonomskim mjerilima SAD je jedna od najsiromasnijih zemalja gjde zivi 60 miliona ljudi ispod grnanice siromastva, gdje zivi 8 miliona beskucnika. Nije isto koncentracija bogatstva i bogatstvo naroda. Najbogatija zemlja je Norveska jer je bogatstvo nacije rasporedjeno medju stanovnicima.
Rusija je bogata bas kao i Amerika, medjutim i jedna i druga zemlja nema bogato stanovnistvo. Za razliku od Amerike, Rusi nemaju ekspanzivnu politiku sto po definiciji stavlja svaku zemlju na planeti kao potencijalnu metu Amerike, narocito Rusiju sa sibirskim bogatstvima.

Pe

@srx ne postoji nikakva „doktrina“ o unistenju Rusije.
U SAD srednja plata,godisnje (podeljna zarada svih stanovnika US na broj stanovnika) je 59000 dolara u 2016.
U Rusiji 8500.
Srednji zivotni vek u Americi je za muskarce skoro 20 godina visi nego u Rusiji, zbog jako lose medicine.Za zene oko 10 godina veci.
„sibirska bogatstva“- na sta to tacno mislite?Kakva su to bogatstva?
Rusija nema ni radnu silu,ni tehnologiju da moze da izvuce iz zemlje to,sto tamo ima.
Upravo americke sankcije zabranile su uvoz moderne zapadne opreme za vadjenje rudnih bogatstava,od kojih su iskljucivo Rusi ziveli.
Ta prica ne drzi vodu.
Uopste napisati da je SAD najsiromasnija po bilo kakvim merilima je nonsens.To ne znaci da tamo nema siromasnih, ali neuporedivo manje nego u Rusiji gde je srednja penzija oko 100dolara.

Pe

@Mig-29 Kada ste pomenuli titanijum, najveci izvoznik NIJE Rusija, i ima bar jos 10 zemalja koje izvoze titanijum.
A ruski ministar je izjavio pre neki dan da ne dolazi u obzir prekid prodaje titanijuma Americi,jer bi Rusija i ruski radnici pretrpeli nenadoknadivu stetu (20 000 radnih mesta) i izgubili bi zauvek mesto na trzistu titanijuma jer bi ih zamenila konkurencija.
Mislim da vecina komentatora uopste nije svesna ozbiljnosti polozaja Rusije u ovom momentu.Pogledajte osnovne ruske novine, u naslovima pise „pad Rublje,“ zatim „smanjivanje radnih mesta“ zatim „sankcije“….
Nesumnjiva posledica ce biti: 1/.dalje skracivanje vojnih projekata, a posebno aviona SU 57
2/ dalje ukidanje strategijskog planiranja razvijanja vojske, (ARMATA tenk i td) i vracanje reklamnim projektima u veoma malom obimu, u vidu prototipa.

Mi

Crni Dusane vi uporno ne citate napisano, na moje iskreno cudjenje shvatam kako imate problema cak razumeti napisano.Ko je ikad rekao kako je Rusija najveci izvoznik !?

Pazite Hoover nije bio veci Rusofob od vas.Pa sta mislite mozete nam vasom propagandom poput Himlera zamazati oci.Prosla su ta vremena, ipak se malo obrazovao narod u Srbiji.Morate shvatiti edukacija siri vidike.

Ako hocete nesto konkretno reci o tehnologijama ovde slobodno recite, a ovi politicki pamfleti koje vi iznosite ipak nisu deo interesovanja bloga o avijaciji.Samo opet ovde vlada razumevanje za osobe poput vas, posto Srbija stvarno zeli saradnju sa Zapadom na ekonomskim principima, proteklih godina naslusali smo se raznoraznih nizerazrednih izaslanika Zapadnih zemalja, samo to ipak ide na sramotu zemalja koje predstavljaju.Na osnovu tih iskustava ipak smo naucili kako nas odredjene zemlje vide u njihovim ocima.

Zato pustite me vasih poluinformacija, obmana, …….Tu skolu koliko vidim niste uopste zavrsili nekim zapazenim prosekom, moram reci daleko ste od osobe koja moze neku pametnu informaciju podeliti.Toliko pametnih ljudi u Americi ima, verujte svi se u izjavama drasticno razlikuju od vas.

Svako dobro,

Vl

Lepe i kvalitetne analize. Mnogo šta se moglo naučiti iz medijske pripreme, izjava, priprema vojnih resursa, upotrebe obavještajnih i kontraobavještajnih informacija u svrhu formiranja javnog mišljenja, same operacije i kontroverznih izvještaja nakon same operacije.
Ono sto je ključno pitanje za nas je šta smo naučili i šta možemo primjeniti u buducnosti u slučaju neželjenog konflikta, koliko i kako ulagati u medijski rat, dezinformacije, da li RV ili PVO…. u suštini kao najbolje zaštiti ono sto imamo sa sredstvima koje posjedujemo.
Simptomatično je sto se u novije vreme i pored masivne upotrebe aviona za samu pripremu, većina napada izvodi sa sigurne distance, jeftinijim sredstvima, raketnim sredstvima. Istovremeno upotreba RV Sirije u odbrani je bila simbolična ili ni tolika. Upravo nedavno se vodila duža debata ovde na site, u šta je bolje ulagati sredstva. Doktrina ratovanja se značajno menija kroz decenije. Mediji, info, dronovi, lažni scenariji, napadi sa distance, elektronska ometanja… gđe smo mi u svemu tome?

Odgovori
Ni

U Siriji su se odprilike zaglavili i Rusi i ovi svi ostali. Niko tu jos nije zavrsio posao, Rusija je najblize tome, ali su neodlucni koga da podrze (npr. Kurde) i nikako da to pritegnu do kraja kao kod Alepa, Palmire… A sto se tice ovog napada, vrlo je moguc visok procenat obaranja ovih raketa, jer nije bio napadnut/ometan Sirijski PVO, vec su poslali rakete na ciljeve za koje se verovatno znalo da ce biti gadjani…

Odgovori
an

Prijatelju Mateus

Nije zapad opasnost za Rusiju.Oni su sami opasnost za sebe vodeći ovakvu politiku.IInvesticije zapada u industriju i privredu Rusije i tehnološki razvoj zaostalog ruskog gospodarstva su im nužnost.Ulaze u nekakvu trku u naoružanju koja ih iscrpljuje i koju ne mogu dobitiNa kraju će pokleknuti,sa teškim posljedicama slićno kao SSSR.Boravio sam na Kavkazu gdje je konglomerat naroda koji ne vole Ruse,i tu je svaki scenario moguć.Pogledaj samo stanje njihovog zrakoplovstva.Pola aviona i više je za muzej,Pogledaj Tu 22 ili Su 24 Tako nešto na zapadu ne leti već 30-tak godina ..Tehnološki je zapad za dva koplja ispred i ne brini za nosače aviona,i koncept njihove upotrebe.Žele njih i Kinezi i Rusi.Ovi prvi nešto pokušavaju sagraditi a ovi drugi nemaju niti znanja niti novca za takav projekt,mada ga neprestano najavljuju.
Ne vjeruješ valjda o „čudotvornim “ oružjima o kojima je pričao Putin pred izbore.Ono znanstvena fantastika.Ne mogu napraviti dobar automobil a ne takvo nešto.Natovare Iskander M na MIG -31 i proglase to hipersoničnom raketom.Da samo će s time pogoditi svoga ć…
Što će im razrušena Sirija ,pa i pitanje baza na toplom moru …Što će s tim?
Mislim i da najveće sirijske izvore nafte drže Kurdi.Da bi bio jak igrač na svjetskoj sceni moraš imati dobru ekonomiju.Iz toga proizilazi i vojna moć.Kinezi su tu puno pametniji.

Odgovori
Da

To se zove realno razmišljanje bez navijanja i emocija… Rusija je jaka na kopnu kada je u pitanju odbrana Rusije i mnogi bi se opekli kada bi je napali. Malo ljudi zna da je Amerika još tamo davne dali 1958 ili 1968 razvila i napravila hipersoničnu raketu i onda su Rusi nakon 2-3 godine je isto napravili,vjerojatno pomoću špijunaže. Tako da to nije ništa novo,postojao je dogovor SAD i Rusije da ne koriste te rakete jer radi tadašnje loše same tehnologije jer ipak su te rakete na nuklearni pogon. Ali Putin je bio mudar i išao se malo hvaliti prvi i iskoristio to dobro. Što se tiče aviona tu je baš SAD 20-30 god. ispred Rusije i Kine,nitko ne može reći da ne kopiraju Američke avione F-22 Raptor je razvijan 80-setih god. dok SU-57 se razvija ne tako dugo i još nije gotov proizvod… Još je san Rusije i Kine napraviti bombarder kao B-2 ali za sada ne mogu,navodno ih stabilnost muči koja je mučila i SAD.. Samo znam da se Ameri nikada ne hvale oružjem i nemaju vojne parade nego se u većini slučajeva dozna za neko oružje u nekom od ratova i tako da je jako teško znati što sve imaju. Po pitanju ekonomije vojni proračuni sve govore i tu se opet vidi da je SAD 1 i još koliki im je proračun za tajne projekte,mnoge države nemaju vojni proračun koliko SAD izdvaja za tajne projekte. Tako da je Rusija tu sigurno gubitnik ako se upuste u utrku u naoružanju.. I resurse opet na bliskom istoku imaju pod kontrolim Ameri.. Kinezi su pametni i mudri polako se razvijaju i sa svima pokušavaju biti dobri i sve iskorištavaju na finjaka,daju jeftinu radnu snagu samo neka zapad otvara tvornice posebno tehnologije i tu već profitiraju dobro.

Pe

@Dado tako nekako,slazem se.
S tim, sto ponavljam da niko nema interesa, niti plan da napadne Rusiju.
Sirovine u neiskoriscenom vidu i tako sami prodaju Zapadu,a njihova teritorija ne treba nikome toliko, da idu na nuklearni rat.
Talentovani ljudi i obrazovana omladina samo od sebe ide u Ameriku i zapadne zemlje zbog boljih plata.

Iv

Ala ga izlupeta druze auuu.Pominjes su_ 24,a koliko su stare kante od tornada,b52, miraza, f 16, b1b.Kume jesi ti cuo za mig 31bm, su 35s,su 30sm,su 34,su27sm3,ka 52,mi 28,su 25itd,mig 29k.Pogledaj koliko ih Rusija ima I kada su proizvedeni.Ne mogu da poverujem da niko nereaguje na ovakve tupave izjave.Amerika 30god ispred Ruskog vazduhoplovstva, ovo jos nisam cuo,Rusko ratno vazduhoplovstvo je drugo po jacini na svetu.A mi smo sa oruzijem iz 60tih I pod sankcijama obarali najsavremenije americke kante.Druze tebi nije dobro kada pises ovakve gluposti,sedi 1

Pe

@antun Jos jednom – potpuno se slazem.
Objasnicu zasto su Rusi u Siriji: Rusija se gadno presla u Ukrajini, imali su pogresnu procenu sluzbi, da se nece desiti “majdan”
Onda su mislili da ce ceo svet da prizna referendum na Krimu i pripajanje Rusiji.
Bili su u soku, kada su , umesto odobravanja, dobili sankcije.
Sledeca greska-ustanak u Istocnoj Ukrajini sa idejom stvaranja”Novorusije”.Verovalo se da ce cela istocna Ukrajina da se digne protiv pro-Evropske vlasti.Nije.Ostali su im samo Doneck i Lugansk, dva mala grada, koje direktno drzi Ruska vojska,zbog cega imaju jos teze sankcije.
Onda su pomislili da bi neocekivanim ulaskom u Siriju imali novu polugu kojom mogu da pritisnu zapad i Ameriku.
U isto vreme, imaju mogucnost besplatnog poligona za svoje oruzje, vojne taktike i td sa zivim metama -sirijcima”teroristima” ili ne.
Sve je to posledica Putinove “osvete”zapadu i zelje za revizijom izgubljenog hladnog rata.Nazalost, to nije nista dobro za Rusiju i njihovu ekonomiju, i mnogi gundjaju, ali glasaju za Putina jer su ostali jos gori.

Pe

@Ivan Uzice Svi ti ruski avioni koje ste naveli su projektovani 1970 godine i jako su zastareli za zapadnim modernim lovcia kao sto su francuski Rafal, engleski Tajfun,pre svega po elektronici i radarima (nijedan nema takozvani aktivni AESA radar,samo SU-35 ima PESA pasivni)
Takodje Rusi nemaju ni jedan jedinj avion za stealth karakteristikama (zapad ima oko 200 F-22 i imace oko 1400 F-35)
Srbija je tokom 3 meseca svakodnevnih naleta oborila 2(dva) aviona.To je 0,0001 procenat i nikako nije uticao na vojne ciljeve NATO.

Vl

Pošto ovde dosta pljuju po Ruskoj industriji, evo jednog primera…
Kamaz, svi znate za taj kamion, što mu ni MAN ili neki drugi zapadni proizvođač (osim možda Tatre (ako se njih i može reći da su zapadni)) ne mogu ni prići na relijima. E pa gospodo, simpatizeri Nato-a, pljuvači Rusije i svega Ruskog, da li ste možda upoznati kakva je i kako je opremljena fabrika Kamaza?
Da, identična je sa fabrikama Man-a, Mercedesa i sl. Pokretne trake, roboti za montažu i zavarivanje, automatizovane linije za montažu, zaštitu i farbanje se ne nalaze samo u Nemačkoj već i u Rusiji.
Evo još primera…
Kvalitet čelika iz Ruskih čeličana je među najboljima na svetu. O tehnologijama livenja i kvalitetu legura i nekih kompozitnh materijala neću ni da pišem. Kvalitet ležaja za mašinsku industriju je vrhunski, takođe.
Rusija je toliko velika zemlja da je sama sebi dovoljna. Ne treba im uvoz ni jedne sirovine, ne zavise ni od koga.
Koliki im je dug u Mmf-u? Koliki im je dug u Svetskoj banci?
Budite realni, ne ostrašćeni…
A da su ih Rusi i Sirijci razbili, jesu…
70% oborenih raketa, katastrofa…

Ed

Usporedivanje drzava koje se razlikuju 10ak puta u novcu koji trose na vojsku, a cak puno visa razlika za razvoj, je besmisleno. Tehnoloski razmak je generalno gledajuci velik, iako se znatno smanjio od 2006 na ovamo, na primjeru avijacije je oko 20 godina neupitnog zaostatka: jedni koriste avion 5. generacije vec 13-14 godina dok drugog uvode aktivnu upotrebu, a druga drzava tek dovrsava razvoj aviona 5. generacije i nakon toga istog treba naruciti da bi bio u upotrebi oko 2025… to je razlika od 20 godina.

@Ivan Uzice
Tornado se proizvodio do 1998., a Mirage 2000 do 2007., B1 je strateski bombander proizveden do 1988. godine, F16 ce vjerojatno biti u proizvodnji jos koju goodinu.
Ovi avioni koje ste nabrojali pripadaju 4.generaciji kao i F16, F15, F18.

Ako ce te usporedbu po brojevima, one najzanimljivije skupine:
1.) Rusija moderni borbeni avioni u aktivnoj sluzbi:
– Mig-29 – 120 (50xSMT+70 ostalo) – dogovoreno jos 24x KR/KUBR
– Mig-31 – 135
– Mig-35 – 2
– Su-27 – 210 (12x Su-27SM3+190 ostalo)
– Su-30 – 124 (110x Su-30SM) – dogovoreno jos 6x Su-30SM
– Su-33 – 20
– Su-34 – 115 – dogovoreno jos 14
– Su-35S – 68
Danas ukupno 818 komada, svi 4. generacije (reklamno 4,4+,4++)
Plan za 2027 1100-1200 borbenih aviona.
5.generacija u razviju:
– Su-57 planiran u aktivnom sastavu do 2025 i to 60 komada,
– u razvoju je jos Mig-41 (zamjena za Mig-31) s planiranom proizvodnjom oko 2030.
https://russiamil.wordpress.com/2018/01/24/russian-air-force-procurement-plans-2/

2.) USA moderni borbeni avioni u aktivnoj sluzbi:
– F-15C/D/E/SE – 456
– F-16C/D – 951
– F/A-18A/B/C/D/- 458
– F/A-18E/F – 520
– F-22 – 195 – proizvedeno 187 od 1996-2011 (+8 testnih konvertirano na F-22A), uveden u aktivnu sluzbu 2005.
– F-35A/B/C ~240 – naruceno 440, zadnja narudba 90 (LOT10), plan za ukupno 2443 komada, u proizvodnji od 2006 , uveden u aktivnu sluzbu 2015. F-35B za USMC, 2016. F-35A za USAF
Danas ukupno 2385x 4.generacije (reklamno 4,4.5) + 450x 5.generacije.
Nekoliko aktivnih programa razvoja 6. generacije aviona:
– od 2012. projekt F/A-XX zamjene za F/A-18 planiran za 2030.
– od 2016. projekt PCA (Penetrating Counterair) planiran za 2030.

Ovo su samo borbeni avioni, cisto radi usporedbe. I tu bi se moglo navesti jos dosta toga…
Eto gospodo, malo brojki, usporedite i zabavite se.

Be

Ivane iz Uzica, jesi ispunio cilj?
U rat se krece samo i iskljucivo kad si na isti spreman (znaci imas dovoljnu kolicinu tehnike, ljudstva i inih materijalnih i nematerijalnih dobara) i imas jasan politicki cilj sto time zelis postici.
Ukoliko bilo koji od ova 2 preduvijeta nije ispunjen, ratna opcija zavrsava fijaskom.

Am

Poredite budžet Rusije i Amerike – u dolarima…
Ne razumem zašto.

Setimo se genijalnog vojnog izuma koji su uvalili Iračanima. Radilo se o rašljama koje otkivaju mine. E sad, bio jedan problem – nisu radile. A u njih je mnogo novca uloženo.

Ja sam isti posao radio u Srbiji i Francuskoj. Samo što sam tamo naplaćivao 6x više. Tako da to što Rusija ima manji budžet ne znači ništa. Pitanje je šta sa tim budžetom može da uradi.

Pe

@Ed Hvala za glas razuma.
ja razumem da Srbi (pogresno) vide u Rusiji neku vrstu tajne sile koja ce „osvetiti“ izgubljene ratove 1990-ih, ali, drzimo se na ovom forumu cifara,tehnickih parametara,a ne wishful thinking.
Dodajem samo da od nabrojanih Ruskih aviona, spremnost u svakom momentu nije ni priblizno ta, kao kod zapadnih,kao i vremenski period rada motora, i zamor materijala.
Zatim, mnogu prenebrezu cinjenicu da su avioni SU 30, SU 33 SU 34 i SU 35 prakticno razlicite modernizacije SU-27, i nisu NOVI avioni, vec unapredjen SU-27.
Realno, od kraha sovjetskog saveza, Rusi nisu izbacili ni jedan jedini sasvim novi avion.
SU-57 za sada nije usao u seriju, i svake godine pomicu za sledecu godinu taj momenat.
60 komada do 2025 je potpuno nemoguce, ako naprave 6 bice dobro.
MiG – 41 je samo iluzija, kao i PAKDA,od toga nema nista,

Ed

@Amater
Pa novac koji netko ima na raspolaganju je najlaksa usporedba, a i najrelativnija.
Reci: „Tako da to što Rusija ima manji budžet ne znači ništa“ je ipak malo pre-amaterski.
Mozemo napraviti detaljnu analizu od nekoliko hiljada stranica na nivou znanstenog rada da bi dobili tocnu usporedbu sto ko moze i zasto s novcem s kojim raspolaze, ali za to i ovdje nema potrebe .
Da, razlike u placama su velike, ali one tek u manjoj mjeri ublazuju razliku. Zasto? Pa cijene razvoja tehnologija, tehnologija, materijali i sirovine, nafta i derivati (ne govorimo o cijeni na benzinskoj pumpi),… cak (i vrhunski i obicni) strucnjaci imaju globalnu cijenu jednaku za sve.
Dakle, ko ima vise para moze i ima vise, brojke govore…

dj

@ antun& Petrovic Dusan
RAF ima oko 140 Tajfuna i isto toliko Tornada samo na papiruEfektivno, ispravnost oba tipa aviona je ispod 50% ukupnog brojnog stanja. Sem toga ,samo deo tih aviona je dobio svu potrebnu savremenu opremu, ne svi. F-35 je tek u IOC fazi. zamišljen je da zameni i F-16 i A-10 i F-18 istovremeno, što je po definiciji nemoguće. F-35 je stealth samo ako nema ništa podvešeno. Manevrenost ovih aviona je loša, brzina jedva dovoljna, penjanje sporo, zaokret veliki. F-35 ima ozbiljan manjak potiska i odnos potisak/masa uvek je ispod jedinice.
Royal Navy će uskoro imati dva nosača aviona, ali će jedan odmah u konzervaciju, jer ne mogu da nakupe dovoljno ljudi za posadu, niti imaju para da održavaju dva broda – NA. Osoblje RN se žali na male plate i loše uslove. Podmornice takođe kubure sa posadom. RN je spala na 18-19 razarača i fregata, čime ne mogu kontrolisati ni domaće vode, kamoli neko područje tipa GIUK (Greenland-Iceland-UK). Nemaju dovoljno brodova da kontrolišu bilo šta, pa ni da ljudski štite ta dva NA na moru. jedan od razarača klase Daring je nedavno ostao nasred mora bez pogona. (Crklo mu nešto!)Ti brodovi koštali su preko milijardu funti svaki, i novi su. Stanje sa pomoćnim brodovima i amfibijskim snagama je katastrofalno.

Ne bih sad ovde poredio sa stanjem u OSRF. Tamo takođe ima jako mnogo problema. Samo ću reći da nikada u istoriiji (povijesti) Rusija nije imala više demokratije ni viši standard većine stanovništva nego danas. Rusija je civilizacija i svet za sebe. Takva je uvek bila. Zato ne merite Rusiju svojim aršinom – jer izmeriti je nećete!

Ed

@djordjejojic
UK nije nikad imao manju vojsku nego sto je ima danas, da, problema ima puno, ali jos uvjek je to i moderna/opremljena i sposobna vojska.
Senzacionalne vjesti nisu mjerilo stanja vojske, primjeri koje navodis su uglavnom upravo to, istiniti uglavnom jesu ali nisu mjerilo.
Svi engleski Eurofigter Typhoon su na FGR4 kao i Tornado na GR4.
Typhoona ima 125, jer su svi stariji Tranche1 razmontirani i na njihovo mjesto idu novi. Tornada ima oko 100, svake godine se smanjuje koako dolaze novi Typhoon i F35.
Inace o prigovorima na spremnost obrane teritorije koji dolaze iz UK javnosti suprostavlja se cinjenica da je RAF najaktivnije RV u Evropi i da i aktivno sudjeluje (kao i vojska i mornarica) u svim nato / saveznickim akcijama. RAF Typhoon imaju najveci prosjecne sate naleta u evropi u odnosu na sve modele LA Evrope.
UK vojna industrija je sami svjetski vrh i po kolicini, a pogotovo po tehnologiji.

Ma

@Antune kad ste već prokomentarisali da Važdušno Kosmičke snage RF koriste muzejske eksponate od aviona kao što su Tu 22 i Su 24, dozvolite samo par stvari kao komentar na to: 1) RAF još uvek koriste isto toliko stare Tornado avione, koji su svi do jednog takođe za muzeje; 2) Mnogi od vas kometarišete bombardere TU 22, TU 160 i Tu 95 kao zastarele, a zaboravljate da USAF koristi isto toliko stare bombardere B 52; takođe zaboravljate jako važnu činjenicu da jako malo ratnih vazduhoplovstava u svetu koristi bilo kakve bombardere; 3) Previđate nekoliko važnih činjenica a koje se odnose na motivisanost, obučenost pilota u VKS, ti ljudi se bore do kraja i izvršavaju naređenje bez pogovora (nasledstvo SSSR da se oficiri/časnici više boje izdaje nego smrti!).
Sad, kada su u pitanju geopolitičke teme pogotovo one vezane za Siriju, radije ne bih o tome, nisam dovoljno kompetentan za isto, pa bih se uzdržao od komentarisanja geopolitičkih „igrarija“ na Bliskom Istoku.
@ ED jako ste dobro upoznati sa trendovima i razvojem vazduhoplovstva, svaka čast! Samo bih još dodao na Vašu kratku analizu stanja u RAF-u, naime niko ne spori da imaju snažnu ratno vazduhoplovstvo, imaju sjajnu logistiku to sve stoji, jedino nemaju mogućnost da trpe velike gubitke u sredstvima i ljudstvu, nikada nisu ni imali tu mogućnost; kad pogledate njihove strategije odbrane sve do jedne su pisane za borbu protiv nekih može biti „urođenika“ koji nisu nikako obučeni i koji su tehnološki potpuno inferiorni i iste im se najvećim delom odnose na isključivo sadejstvo sa Američkim oružanim snagama, što će reći da sami nemaju kapaciteta da ratuju protiv nekog ozbiljnijeg protivnika, uostalom videli smo kolike su gubitke imali u sukobu na Foklandskim ostrvima 1982.godine.
@ PEtrovic Dusane- trudim se da Vas razumem, Vaše stanovište i pre svega motive, ali mi ne polazi za rukom. Vi kao da živite u nekoj divnoj i bajnoj EU zemlji i gledate svaki dan BBC i CCN i verujete u sve što Vam se servira. Mnogi od nas su odavno naučili da se ne smeju uzimati zdravo za gotovo mediji.

Pe

@Markus 1463. Nije mi jasno kako ste dosli do zakljucka da ja zivim u “idealnoj EU i CNN zemlji”, ako dolazim do zakljucka na osnovu tehnickih specifikacija aviona,i njihovog lako proverljivog ucinka u realnom vojnom sukobu od 1944-danas.
Odnosno, ako kazem da je Audo zaista mnogo bolji od Yuga jer ima razne elektronske sisteme upravljanja i airbag,navigaciju, bolji salon, udobniji je, ne kvari se- onda sam ja Nemacki spijun, po Vasoj kvalifikaciii,a ne prosto razuman covek.
Potpuno je besmislena Vasa tvrdnja da su ruski piloti po necemu bolji od zapadnih jer imaju nasledje SSSR i bore se do kraja.
Kad su Turci oborili su-24 oba pilota su se katapultirali kao sto bi i zapadni.Isto je bilo sa ovim nesrecnim Su-25 – cak se sam ubio jer se bojao mucenja od strane arapa.
Na tim visinama i brzinama nema mesta takvom ponasanju.I nasi piloti su se borili do kraja-dok nisu pogodjeni,nemaju Rusi neko ekskluzivno pravo na hrabrost.

ma

Prijatelju Antune. Zar Britanci ne kukaju sto njihovo zrakoplovstvo jos uvek upotrebljava Panavia Tornado stare 30godina. Sto se tice RV Rusije ono se obnavlja iz godine u godinu. U kakvom je stanju bila Rusija pre 10 i vise godina ovo su izvanredni rezultati. Antune i zapadni automobili nisu vise ono sto su bili sve se cesce kvare a delovi papreno skupi, i jos zahtevaju dobar put kao na pisti. Kod nas ljudi idu u sumu natovare stare VAZ dzipove pune drva a imaju oko 50god. Dok nijedno zapadno vozilo nisam video u te svrhe. TU22 je srednji strateski bombarder koji je modernizovan. Koliko godina ima B52 Antune, pa onda B1, mirage2000 itd… Da li MIG31 nosi Iskander ili ne bitno je da obavlja posao, a zapad nema cime da ga obori. Pa i ovaj kopneni Iskander M je vrlo tesko oboriti zbog ekstremno male visine kojom leti i brzine. A mnogo je bolji po svim parametrima od Tomahavk raketa, sem sto ima kraci domet. Sto se tice Kavkaza i tu je CIA umesala prste kada Rusija nije znala sta ce i kako ce zbog poznate situacije 90tih godina. @Dusane da sam na tvom mestu ja bih se postideo tih besmislica koje si naskrabao, ali vidim da to kod tebe nije nikakav problem. Sve si cinjenice izvrnuo naopacke tako da tvoji zapadni brifinzi nisu vredni komentara. Prevaziso si i samu Jelenu Milic.

Odgovori
Pe

@mateus. Mislim da niste dobro informisani.
Royal Air Force je jedno od nasavremenijih vazduhoplovnih snaga u svetu.
Tajfun,Eurofajter i F-35
Rusi imaju samo avione 4 generacije SU-27 derivate(su-30,Su-35) i to u najboljem slucaju 120su 30 i 70 su-35, koji su po svojim tehnicki-tehnoloskim karakteristikama ;radar,motor rakete-zaostali za jednim Tajfunom, da ne govorimo o F-35
Britanija ima najsavremenije podmornice i cak dva nosaca aviona.
Tako da,istina je da Rusi lete na staroj opremi i prevazidjenoj tehnoloski i doktronski (Tu-22 i Tu-160 sad lako rusi bilo koji lovac)

mi

ovo je vrhunac!! :)
naši ljudi idu 50 godina starim đipovima u šumu po drva zato šta su ekološki svesni (greju se na drva) i zato šta su stari auti pouzdani
jadni neosvešćeni ljudi na Zapadu greju se na gas i rizikuju infarkt kada iz klimatizovanog auta izađu na vreo vazduh :)

Pe

RV Rusije 2018 godina
SU 30 ukupno 120 komada (1992-2018 proizvedeno)
SU 35 ukupno 80 komada
(sve avioni 1970 godine konstrukcije SU 27, modernisani do nivoa Su-35)
MiG 31 oko 135 ali mnogo manje aktivno i u procesu modernizacije na nivo MB3
Imaju i zastarele, koji su neupotrebljivi u danasnjem svetu
Su 27 (oko 200)
MiG 29 (120) MiFG 35 (dva)
RV Britanije:
F-35 (za sada) 15 a bice mnogo vise. 5 generacija, stealth
147 Eurofighter Typhoon
Tornado 138

Be

Daklem,
famozni Iskander, 9K720 Iskander…..nema bas neke veze s Tomahawkom.
Prvi spada u kategoriju balistickih projektila a drugi je krstareci.
Osim rijeci projektil u opisu, nemaju vise dodirnih tocaka.

Ti naravno, znas sto to znaci kad je projektil balisticki?

Pe

@misko Odlican komentar :-)
@beduin balisticki projektil leti po balistickoj trajektoriji, koja se lako moze unapred izracunati i pratitt,dok krstareca raketa prati geografiju terena po unapred unetim geografskim podatcima, i samim tim je mnogo teze da se obori.
Osim Sirijcima, koji za 10 minuta obore 71 najsavremeniju raketu (kada bi im verovali) starim oruzjem iz 1970

Ed

da se dodam na Beduina…

@mateus
Da jako stari avioni… B-1B se proizvodio do 1988, Tornado do 1998, a Mirage 2000 do 2007. godine, B-52 ce se koristiti jos do 2050, jer moze…
Stvarno auta nikad gora, nece niti da im rade servis svakih 5000km nego na 20000-30000km, a garancije im digli 4,5 pa i 7 godina…
I kod mene kad idu radit u maslinik ili vinograd koriste Renault 4 GTL, nece da kupe LandCruisera ili Land Rovera jer kazu da se kvare tj. nevaljaju.
„Pa i ovaj kopneni Iskander M je vrlo tesko oboriti zbog ekstremno male visine kojom leti i brzine“
Da, 50km je extremno mala visina, doslovno zapinje o tratincice.

Bilo bi stvaro ljepo kad bi se ljudi portudili u stilu „ispeci pa reci“.

Ba

Brojnim komentatorima koji dižu u zvjezde nedvosmislen zločin koji USA i par poltrona oko nje sprovode u Siriji želim da kažem sledeće:

1. Ako je Bašar al Assad diktator kojeg većina naroda mrzi- kako to da na oslobođenoj teritoriji pod vlašću tog istog Asada danas živi 77% stanovništva? Što ne idu u Idlib, Tanf i Raku ili bilo gdje na 40-tak posto neoslobođene teritorije?

2. Ako je SAA diktatorska vojska koju narod mrzi, kako to da se samo u Alepo od oslobođenja vratilo 390 000 ljudi? Jeste li vidjeli neki prilog iz Alepa skoro? Grad ponovo buja poslje godina tamnog vilajeta pod „borcima za slobodu“.

3. Zašto se narod ne vraća u Raku, koju su bombardovale USA (preciznim udarima, a ne „tepih“ bombardovanjem kako to rade zločesti Rusi)? Znate li da 80% Rake nije više uopšte uslovno za život? Ljudi umiru od dizenterije, a zgrade padaju same od sebe. Porušenost građevina u Istočnoj Guti (koja izgleda kao Staljingrad 43. godine) nije veća od 50%. Raka je sa druge strane, od silne američke preciznosti postala upravo to- raka. Gdje je medijska haranga kod nas i u zapadnim medijima zbog toga? Nema „Spasimo Alepo“ akcija i slično? Niko ništa ne zna?

4. Znate li da na područiju koje kontroliše SDF (Kurdi) i USA postoji partizanski arapski pokret koji se bori za protjerivanje zavojevača i oslobođenje Sirije (priključenje zapadnom, Assadovom, djelu). Ne mogu ljudi od američke miline i blagosti te kurdskih pljačkanja da žive, pa pušku u ruke. Sad samo čekam Antuna da počne sa „Pa šta to njima treba, ko njih dira, zašto ne rade sve što USA kaže, to bi im bilo najpametnije?“

5. Amerikanci bez bilo kakvih ovlaštenja UN-a i Savjeta bezbjednosti napadaju Siriju i Libiju (posljednji put je velika sila to uradila kada joj je šef bio čova koji je 1933. postao kancelar i prezivao se Hitler). OK- racionališite to kako hoćete, i 1937-39 malo ko se smio javiti oko bilo čega što njemačka radi- koliko su bili moćni. ALI- kako racionališete američku bazu u sred Sirijskih naftnih polja na platou al-Omar? Pazite, popravili su postrojenja i vade naftu! Sad. U toku svega. Proizvodnja trenutno prevazilazi proizvodnju prije rata. Alo?

6. Koliko su uspješni Rusi u Siriji? Prosto mi je milina koliko neki na ovom portalu cvile zbog ovoga. Dakle: Preokrenuli su tok rata. SAA danas kontroliše 440% više teritorije nego prije ruske intervencije. Slobodno provjerite. 36 000 borbenih letova! Nekoliko izgubljenih letjelica. Testirane gomile borbenih sistema, već se radi na njihovoj implementaciji u VKS. Su-34 je pretrpio oko 200 izmjena zbog operacije u Siriji.

7. Koliko je bilo uspješno bombardovanje amerikanaca od 14. aprila? Danas je 21.april, pao je Istočni Qalamoun (regija nekoliko puta veća od Istočne Gute), pobunjenici su predali svo teško naoružanje i autobusi već voze. Danas je pao i grad enklava Ad-Dumayr, 1500 boraca Džais al Islama je položilo oružije i otišlo u Idlib. To je bila enklava najbliža Dumi i godinama su im ameri obećavali da će se te dvije enklave spojiti. preključe je počelo pripremno dejstvo na Al Hajar al Aswad oblast i Yarmuk kamp u južnom Damasku. ISIS drži taj džep i dejstva su trebala početi 16.aprila. Priča oko bombardovanja je malo odložila stvari. Kada se to počisti- SAA će imati slobodnih 8 brigada, sa gotovo 12 000 ljudi, sa kojima će napokon, od početka rata moći da formira veliku frontovsku formaciju. Zapad na sve načine pokušava da spriječi ovo, između ostalog očekuje se žestok napad na grad Daraa iz pravca Jordana u nekoliko narednih dana. Ljudi ne razumiju da je ćelija u Istočnoj Guti godinama bila finansirana da bude udarna pesnica za rušenje „režima“, na samo 21 kilometar od Asadove palate. Šta sad? Djeca iz Dume se fotografišu sa svojom vojskom, a plaćenici u buseve? Kako to?

Odgovori
iv

Pod 1 Asad jest diktator, to je bio i njegov otac i tu nema nikakve dvojbe ali da meni neko ponudi da biram izmedju kojekakvih belosvetskih koljaca i terorista i Asada naravno da bi i ja izabrao Asada. Nisam ljubitelj ni Putlera ali ako moram birati izmedju zgadije koje podrzavaju Saudijci i Amerikanci i Asada pod cijom vlasti je Sirija koliko toliko bila normalna i ja bi rekao ziveo Putin. Pod 6 da se nelazemo ruski avioni bas i nisu imali neke posebne pretnje, ali ajd moze se reci imaju dobro odrzavanje i nije bilo padova zbog kvarova. Tih par helikoptera koje je palo je totalna neminovnost, pali bi i americki u ovakvim uslovima rata. Po meni kakv god bude kraj rata tu nece biti nekog moralno cistog pobednika posto su sve zaracene strane nedaj boze, pitanje je samo da manje zlo pobedi a sto se mene tice to je Asad. Doduse to ce nam dovesti Iran jos blize Evropi, jos jedan prekrasni rezim, rasadnik mira i cveca ali o njima otom potom. Ako previse budu talasali mogli bi i oni zavrsiti sa nekom demokratskom revolucijom.

Be

Da se razumjemo i ne lazemo, MENA plemena ne mogu funkcionirati bez cvrste ruke.
Ipak je godina 1439.

Ed

Ovdje jos uvjek ima previse nepoznanica i to prvenstveno mislim na dokaze broja oborenih raketa i na broj raketa koje su pogodile cilj.
Jasno je da svi guraju svoje varijante u propagandne svrhe i objavljuju samo ono sto im odgovara i kako im odgovara.
Ono sto se da zakljuciti iz snimaka i fotografija je:
– da su rakete ispaljene – koliko, to se ne moze utvrditi, samo izjave
– da je Sirijski PVO djelovao – da li je djelovao na vrijeme i koliko ucinkovito to se ne moze utvrditi, opet samo izjave
– da su ciljevi pogodeni – vide se sruseni objekti na sat. slikama, vide se explozije na tlu na snimkama, ali opet, ne zna se koliko je raketa doslo do cilja, opet samo izjave…
Tesko je tvrditi, cak besmisleno, na osnovu objavljenog koliko je ispaljeno na koji ciljl ili oboreno od PVO-a.
Snimke rusevina ne odaju mnogo jer ne znamo koje bojeve glave tj. podvrste raketa i u kojim kolicinama su koristene. Svaka od ovih spomenutih raketa ima nekoliko razlicitih vrsta bojevih glava.
Mi ne znamo ni da li su ti ciljevi samo povrsinski objekti, a za ocekivati je da su i podzemna skladista/bunkeri ako su sluzili za ono sto se tvrdi.
Po svemu sudeci, loogicno bi bilo da su koristene rakete u kombinaciji razlicitih bojevih glava odnosno razlicito podesene(a sve su uobicajne vrste):
– standardna „high exploosive impact“ za zgrade na povrsini
– „deep penetrator“ za podzemne ciljeve i bunkere
– kazetno punjenje za manje povrsinske ciljeve
– „airburst“ tj visinsko paljenje za mekse ciljeve, a moze koristi se i za spaljivanje agensa
Od sveg navedenog samo prva varijanta ostavlja jasan krater nakon udara, stoga je tesko i pobrojati koliko pogodaka ima.
Morat ce proci dosta vremena da bi dobili imalo jasnu sliku, ako ikad i dobijemo…

Odgovori
Gu

Da zakljucimo,stvarni pobjednik na terenu je Asada i njegova armija,terorista i pobunjenika gotovo da vise i nema, pa 30 godina stari ruski pvo sistemi koji su pokazli jos jednom da je Rusko nauruzanje ubedljivo najbolje i najkvalitetnije na Svijetu.Najveci gubitnici su upravo agresori Amerika,Britanija,Francuska,nista na terenu nisu postigli,njihovi teroristi i pobunjenici su porazeni do nogu.
U globalu,jos jedna Ruska pobjeda u nizu nakon vaskrsnuca ruskih oruzanih snaga 2008 godine u Juznoj Osetiji i odbrane od Gruziskog agresora.Braco Rusi samo tako nastavite,do konacnog sloma posrnulih i dekadentnih zapadnih civilizacija.
https://youtu.be/PgNPzSLk6T8

Odgovori
С

Мене само занима ако је Русија толико инфериорна у наоружању зашто је не уништите, имате супериорни антиракетни штит који вас штити од заосталих ракета имате све зашто је онда не докрајчите???

Odgovori
Pe

@Саша Rusija nikoga ne zanima; Rusija nije ni u jednom telu koje odlucuje o svetskoj ekonomiji, i nema nikakvog uticaja ni na sta.
Evropa i Amerika finansijski nece osetiti potpuni izlazak Rusije iz ekonomskog sistema zapada, a Rusija ce potpuno propasti bez trzista Evrope.
Zasto bi neko „dokrajcio“ Rusiju koja nikome ne treba?Rizikovati nuklearni rat sa ocajnicima?
U Evropi i USA se lepo i kvalitetno zivi i dobro zaradjuje, i nemaju potrebe za time.

An

Za Ivana iz Užica
Po tonu tvoga pisanja mislim da je svaka polemika suvišna.No samo dvije ilustracije-najnoviji derivat Su 27 kojeg Rusi zovu Su 35 inače ogroman avion velikog radarskog odraza tako dobro stoji na tržištu da ga Rusi prodaju Indoneziji za orašaste plodove(mislim kikiriki),a o Mikojanu da ne govorimo.Mislim da im je jedan Alžir vratio cijelu pošiljku Migova zbog loše izrade.Indija koja je bila tradicioonalni veliki kupac ruskih zrakoplova napustila je ruske programe recimo SU 57 jer su već u startu puno lošiji od recimo F22 ili F35 kojima bi trebali biti pandan.Također Indija mijenja svoje migove u raspisanom natječaju i glavni adut kojeg će vjerojatno izabrati je F16 Viper sa AESA radarom.Ruske ponude ne žele ni razmatrati.Uglavnom nabavlja se avion zapadnog porijekla kako je već učinjeno s Rafalom.
Razlog je nezadovoljstvo indijskog letačkog osoblja zbog loša kvalitete ruskih zrakoplova preskupog održavanje loših rezervnih dijelova i vrlo male operativne sposobnosti toga dijela indijskog zrakoplovstva koji je ruskog porijekla.
Za Mateus
Miješate i uspoređujete kruške i jabuke.Pandan Su 24 ili Tu 22 svakako nije Tornado koji je daleko iznad više nego za koplje,nego možda mada je i to daleko tehnološki i po karakteristikama savršeniji avion F111 koji u Americi ne leti više od 20 godina ili možda A5 Vigilante koji ne leti više od 30 godina

Odgovori
12

Antune, iako ste komentar uputili drugim komentatorima, ipak ste mi privukli paznju slabom poznavanju indijskog RVa, tacnije njihove situacije i buducnosti.

Prvo, program o kome govorite je za jednomotorne lovce koji bi se licencno proizvodili u Indiji, samim tim opravdano sumnjam da bi pobedio F-16 Viper, iako Indijci ocekuju da im se ponudi i imaju spremnu lokaciju za sklapanje. Koliko je meni poznato, Rusi odavno ne proizvode jednomotorne lovce.

Sto se tice razloga napustanja ruske tehnike, nezadovoljstvo letackog osoblja je samo jedan moguci razlog. Indija zeli da bude samodovoljna i njena vazduhoplovna industrija ima mnostvo projekata, pa zato mislim da je ovo mnogo jaci razlog od nezadovoljstva.

Pe

@Antun upravo tako.
SU-35 je modernizovani SU-27, samo su mu dodali nove cifre posle onog“SU“.
Ima pasivni elektronski radar (PESA) dok svi zapadni avioni, pa i 4 generacije, imaju AESA , aktivni radar.
Takodje, „stealth karakteristike“ o kojima pricaju Rusi nisu bas jasne, kada je SU-35 ogroman avion, kod kojeg nema ama nijednog elementa stealtha – na primer, smanjene ili skrivene otvore za ulazak vazduha u motor, oruzje sakriveno unutar trupa, posebne linije airframe.
To je prosto lovac teske kategorije 4 generacije.

Sto se PAKFA tice- Indija je isto kriva, – u startu su obecali da uloze veliki novac u razvoj aviona PAKFA, a onda su resili da sacekaju da Rusi sami ulazu, pa ako im se dopadne rezultat, da kupe gotov proizvod.
Takodje, Rusi se zale da su uslovi u kojima Indijci eksploatisu MiG 29 ocajni, i da se greske dogadjaju zbog toga sto u motor upadaju delovi sa pisti koje nisu ociscene it d
OVde se navodi tekst iz Jane defence Weekly o tome, pre neki dan
https://bmpd.livejournal.com/3169621.html

Jo

Nedostaje samo jedan detalj. Ovo bombardovanje su platile neke bogate arapske zemlje i isporučen im je račun za 103 rakete i podizanje bombardera. Trump je pre svega biznismen i njegovu taktiku treba tako posmatrati.

Odgovori
na

los dogagjaj za ceo svet, a mi sa ovih prostora, kao u filmu Tri karte za Holivud., stara prica ko je jaci Rusi ili Ameri, a zaboravljamo da strada obican narod, koga ne brani nijedan od sistema PVO.

ja se nadam da necemo saznati ko je jaci, jer nece biti ko da prica o tome, osim par otponih insekata.

Odgovori
Bo

Ceo spektakl je definitivno napravljen za medije, sa obe strane ili tri strane…Pitanje je zbog čega.
Da je koalicija oko SAD htela da kazni Asada kao zločinca koji je naredio hemijski napad mislim da bi pravi odgovor bio 105 raketa u njegovu palatu… zar ne? A i satelitski snimci pokazuju uništene objekte iznad zemlje, iako su jasno vidljive konture podzemnih objekata koje nisu pogođene ni jednom raketom.
A Rusi ako već hoće da prodaju svoje oružje mogli su da obore bar jedan avion, jer je „napao“ njihovu bazu, pa nek posle dokazuju da li je ili nije…
A što se Sirije tiče, za sad je bolje da ih brane Rusi, oni će im prodati jeftiniji građevinski materijal za obnovu, tako možda neko i ostane da živi tamo…A posle neka otvore neki McDonalds, zbog balansa…

Odgovori
Ed

Malo sam kopao po objavama Ruskog ministarstva obrane i ono sto mi je zapelo za oko je ova objava:
——
Минобороны России Verified account
@mod_russia Apr 14
More
#SYRIA #Rudskoy: 103 cruise missiles have been launched, including Tomahawk naval-based missiles, GBU-38 guided air bombs fired by the B-1B; the F-15, F-16, and Tornado aircraft launched air-to-surface missiles
——
https://twitter.com/mod_russia/status/985105446586417152

Dakle po ovome tvrde da su F-15, E-16 i Tornado koristili rakete zrak zemlja (ne krstarece, njih koje navode odvojeno). A koje su to rakete, za F-16 ostaje AGM-65, za Tornado AGM-65, Brimstone, za F-15 AGM-84 SLAM-ER… eventualano da su gadali radare AGM-88 HARM i ALARM. Da bi mogli koristiti navedene rakete morali bi biti u dometu Sirijskog PVO-a.
Da ne govorimo o B-1B koji je navodno koristio GBU-38 (JDAM od 225kg) koji imaju max domet 25 km…
Koliko je PVO raketa ispaljeno na ove avione ako je ova obavjest tocna?

Odgovori
ma

Beduin Iskander M koristi i krstarecu raketu 9M728 ili R500. Moze da leti iznad zemlje minimalnom visinom 7metara. Tokom celog leta prati reljef zemljista. Po nekim saznanjima domet te rakete moze biti preko 1500km. Druga raketa 9M723 je aerobalisticka. Antune za tebe su i F4, pa i oni iz 2og svet. rata bolji od sadasnjih lovaca VKS Rusije. Nemoj se sekirat nikada Rusija vise nece biti u doba Jeljcina i Gorbacova (SSSR). Da se ne natezemo vise oko toga jer nema smisla. Hteo neko ili ne ubuduce morace da racuna na Rusiju kao mocnu svetsku vojnu silu. To je neminovnost. @Misko u cemu je problem?

Odgovori
Be

Krivo se izrazavas.
Iskander ne koristi nista, ove druge koriste Iskander kao platformu……..

Ponovit cu, vojna moc, ako nije popracena gospodarskim razvojem je K od ovce.

an

Za gosp Mateusa

PoštujemVas i Vaše stavove mada se apsolutno razlikujemo u njima

LP Antun

Odgovori
Ni

@Petrović Dušan
Шта ти нама Душане хоћеш да кажеш, да руска техника не ваља, ок прихватам то ако нас више нећеш убијати са податцима са викија, набрајати итд.
Kао претенденту на врховно мишљење препоручујем ти, за почетак, „AirPowerAustralia“, има свашта. Кад прочиташ, јави се, шаљем ти још, наравно ако је ово у складу са политиком портала.

Odgovori
Pe

@Nixon po svim podatcima iz svih izvora Ruska tehnika je losija od zapadne, neuporedivo vise ruskih aviona je oboreno od 1945 do danas nego zapadnih.
Danasnje stanje elektronike i tehnologije u Rusiji je naravno bolje nego u Africi, ali sigurno jako mnogo zaostaje za Evropom i Amerikom.

An

Za Delta

Bilo kako bilo Indija definitivno napušta nabavku ruskih zrakoplova iz već navedenih razloga
U krajnjoj liniji napušta projekt SU 57,Također ako gledamo i nabavku dvomotornih lovaca kupila je skupi i odlični Rafal ,a ne puno jeftiniji i puno lošiji SU 35ili neki derivat Suhoja
Indijski zvaničnici su u više navrata iskazali želju za nabavkom i licencom proizvodnjom F-16 Viper no upitni nisu oni već Ameri i u prvom redu AESA radar i da li će im Ameri tako nešto ustupiti.

Odgovori
12

Upravo sam na Amere i mislio. Oni ne da nece, nego nece ni pod razno da dozvole licencnu proizvodnju.

P.S. Molim Vas da ubuduce koristite link u donjem desnom uglu komentara „Odgovori“ ako nije problem. Unapred hvala

Ed

Ameri su trenutno u pregovorima o licencnoj proizvodnji F16 s Indijom. Najvece je pitanje odgovornosti, isto kao sto je bilo za Rafale, LM ne zeli odgovrati za ono sto TATA proizvede ako nema nadzor.

an

Za Delta

Što se tiče mnoštva indijskih projekata realan i na početku uvođenja u operativnu upotrebu je jedino Tejas ,mada se čitav projekt jako odužio i da su s njim u potpunosti zadovoljni ne bi raspisivali novi natječaj.
Sve ostalo je u idejnoj fazi

Odgovori
Sv

Razlika u naoružanju između SAD i Rusije postoji. I to zbog doktrine koje postavljaju imenovane zemlje. Naime, SAD su vodile ratove poi svim zabitima sveta i vodiće ga dok im neko ne doaka. Rusi sve ratove su vodili za odbranu svoje zemlje i ponekad kada su u savezu nekoj zemlji pružali pomoć Ako ne verujete pogledajte istoriju ratova. Još jedna opaska: 60% američke industrije radi za potrebe naoružanja NATO pakta pa se zato tamo sindikati i radnička klasa ne bune jer imaju posao.(kakav-takav) Rusi imaju drugi problem a to je : koliko ih je unazadio II svetski rat i razaranje od strane nemačke vojske potpomognute sa vojnicima iz mnogih država istočne evrope i baltičkih zemalja. Čak je i Hrvatska imala stalno tri divizije na istočnom frontu a jedna ratna divizija broji oko 15.000 vojnika. Da je Nemačka razorena kao Rusija ona bi sada bila razvijena kao Albanija.

Odgovori
Ed

@Sveta
„Da je Nemačka razorena kao Rusija ona bi sada bila razvijena kao Albanija“
???
mora da je neka moderna droga…

Vl

Au brale, tvoj post treba obrisati jer nisi izneo ni jednu tačnu činjenicu.
1 Američka privreda nema baš puno veze sa industrijom naoružanje jer je industrija naoružanja možda 2% njenog ukupnog obima. Ti kad bi znao veličinu USA ekonomije nebi lipio takvu glupost. Ruska ekonomija se oslanja na industriju naoružanja i energnte, ostatak ekonomije je nebitan za Rusiju. Zato je radnik u USA 10 puta bolje plaćen nego radnik u Rusiji.
2. Nemačka na kraju rata nije mogla da sastavi jednu ulicu koja je čitava a ne gradove ili sela, sve je bilo uništeno. U SSSR-u samo do Moskve.

ma

Dusane te tvoje USA zive na grbaci cele ove planete. Pogledaj koliki im je javni dug. Koliko duguju svakoj zemlji pojedinacno. Zive na tudj racun decenijama raznim kreditima stampanju para bez pokrica itd. U dugovima su do guse. A taj ogromni dug nemaju nameru da vrate nikome dok se god osecaju mocno. Onog trenutka kada ostali svet prekine kupovinu u dolarima pasce i njihova moc. Vidim da su u Irak i Libiju usli na suncanje a ne zbog nafte. Dusane ja se ponosim sto sam na strani Rusije. Nikako ni u ludilu ne mogu biti sa onima koji stvaraju i podrzavaju glavosece nad neduznim ljudima. A to sa hemijskim otrovom okaci macku o rep. Ne soli mi pamet vise tim pilecim mozgom. Je li dokazano da je Husejin imao oruzje za masov. unistenje? Nije. Sta je bilo sa Gadafijem? Na koga god su USA nasrnuli sve je bila laz i laz. Oni od lazi i zive. Ja nemam nista protiv americkog naroda koga elita drzi u neznanju i kao takvi su podlozni raznim medijskim manipulacijama. Taj narod je bukvalno zombiran, jer ta USA elita plasi svoj narod da su svi neprijatelji oko njih da bi pred tim narodom opravdali intervencije sirom sveta. Siledzija i ne moze drugacije da se ponasa. Zato su dosli na Baltik jer se mnogo nasekirase za Ukrajnu,Estoniju, Litvaniju, Poljsku itd…Jer ce toboze Ruska armada zauzeti sve te jadne drzavice a za USA nece ostati nista. E moj Dusane gde si ti zalutao. Mozda je Rusija dovozila robove iz Afrike ili neko drugi. Necu vise da ti se obracam nema nikakvog smisla.

Odgovori
an

Za gosp Mateusa

Nešto Vam u konstataciji ne valja.Gotovo cijeli svijet(bar onaj koji se može nazivati civilizirani)želi Ameriku za prijatelja a od Rusa svi bježe kao vrag od tamjana jer nigdje n i nikome nisu donijeli ništa dobro.
Estonija,Litva i Latvija su itekako ugrožene od Rusa kako zbog svog geografskog položaja tako i zbog velike ruske“manjine“ odnosno koloniziranih Rusa za vrijeme SSSR i Staljina kada se domicilno stanovništvo raseljavalo i ubijalo po gulazima u Sibiru a kolonizirali Ruse kojima se baš ne seli nazad u majčicu Rusiju na med mlijeko i blagostanje nego tamo ostaju mada bi ih pravno gledano trebalo vratiti odakle su došli zbog načina na koji su došli,što bi te tri zemlje itekako željele.Inače zemlje su prekrasne lijepo uređene sa visokim standardnom ,odnosno Kalifornija za jednu Rusiju.Naravno sve je postignuto nakon što su se istrgle ispod ruske šape,uostalom kao i cijela istočna Evropa
Da tamo nema NATO-a scenarij bi bio kao na Krimu ili u otimanju dijela Ukrajine,Gruzije itd.
Pojašnjenja radi u litvi ne živi puno Rusa oko 7 posto ali ovi imaju koridor za Kalinjingradsku oblast doduše pod potpunom litvanskom kontrolom,U Latviji ima čak 40 posto koloniziranih Rusa za vrijeme SSSR a u Estoniji oko 30 posto
NATO jeste garant opstanka tih zemalja na čelu s USA ,i da ga nema uz pomoć koloniziranih Rusa ponavljam scenarij bi bio kao na Krimu.

12

@antun

Kad je u pitanju ovo da skoro svi hoće prijateljstvo sa SAD a da beže od Rusa morao bih da te uputim na Henrija Kisindžera koji je izjavio da biti neprijatelj Amerike je opasno, dok je biti prijatelj Amerike pogubno. Današnje vreme to najbolje pokazuje…

Pe

@antun Da,bio sam i u Vilnjusu i Rigi i sve je upravo tako.Jedino,ruska manjina zaista ne zeli sa se vrati u Rusiju i ne pada im na pamet da prave problem.
Cinjenica je da su ama svi saveznici Rusije iz perioda 1945-1991 danas u NATO i anti-Ruski nastrojeni.
Razlog je kolosalni neuspeh Rusa u stvaranju efikasne drzave,masovni zlocini Staljina i komunista i td.
Cak i Belorusija se drzi odvojeno,a javno protivnici i clanovi NATO i saveznici Amerike su;
Poljska,Latvija,Litvanija,Madjarska,Estonija,Rumunija,Ceska,Slovacka,Bugarska,(ne nato:)Gruzija,Ukrajina – pametnom dosta.
Ljudi u Jugoslaviji su spaseni Titovom politikom 1948 i nemaju pojma o cemu se radi pa lupetaju o Rusiji.

An

Za gosp Mateusa

Inače u te tri zemlje,pravo na državljanstvo imaju samo oni Rusi koji su tu živjeli prije 1918,a njihov broj je mali.Oni koji su tu dovedeni da bi kolonizirali nakon napada Staljina i opkupacije a taj broj Rusa je najveći nemaju Estonsko,Litvansko niti Latvijsko državljhanstvo,Doduše imaju neke vrste putnih isprava..Nemaju pravo na vlastite škole gdje bi učili ruski a u sve tri zemlje nećete vidjeti niti jedan natpis na ruskom.Zašto -jer su strano tijelo dovedeno da promjeni nacionalnu sliku te tri zemlje.

Odgovori
Vl

Dosta više te bajke o pijanom Jelcinu, tih godina ste ga u božanstvo pretvarali dok su nam pijani kozaci igrali po centru Beograda.I tada je bilo: Ako samo kednu lansiraju na srbiju Rusija će zapad razneti na atome, a usledelo je oštar demarš a nas ovde vratili u kmeno doba. Jedini koji je branio Srbiju je bio građanin Srbije bilo koje vere i nacije. Kod mene u 250-oj raketnoj brigadi bilo je svih nacija koje ovde žive kao pripadnici rezervnog sastava ali nijedan iz Rusije. Tako bi bilo opet, niko nebi branio osim građana Srbije. Ja od tada ne mogu da smislim Rusiju jer kako se njen postupak može nazvati osim IZDAJA.
A o Putinu i Rusiji opet bajke kao onda o Jelcinu, nije Rusija naoružala Siriju nego je Sirija kupila rusko oružije, dosta bajki o dobroj vili. Putin je isto što i Jelcin samo je pakovanje drugačije a proizvod je isti. Setite se parade u Beogradu koju je Vučić priredio za Putina a on napustio paradu na pola, eto koliko poštuje Srbiju.
Po mojoj proceni Ameri su lansirali oko 50 raketa a Sirija oborila oko 15, što je opet dobar rezultat. Svaka čast za PVO Sirije ali Neva nije oborila ništa jer ne može.

Odgovori
ma

Antune zasto ne kazes pre toga da je Krim zapravo otet od Rusije. Jer ga je Hruscov poklonio Ukraini jer je i sam bio Ukrainac. U te tri zemlje koje velicas da su Kalifornija veoma dobro zive njihova elita kao i u svim banana drzavama dok obican narod grbaci i ni za sta se ne pita kao i kod nas. Zasto ne kazes da su Ukrainci za vreme 2gog svet. rata pocinili ogromne zlocine nad Rusima sto to danas USA uveliko koristi za svoju strategiju obuzdavanje Rusije. Zasto ne kazes da je veliki broj stanovnika Ukrajne bio na strani nacista sto se i danas dogadja. Potpuno isti scenario samo drugi gospodar. Ta Rusija je izgubila oko 20 mil. ljudi u tom ratu. Sta su ameri za to vreme radili? Usli su u Nemacku tek kada su videli da ce Rusi stici pre njih. Pricaj o tim drzavicama koje se ni za sta ne pitaju kao Kaliforn. svojoj deci ili unucima ne meni. Mnogo se NATO i USA zabrinuse za taj narod ne mogu od brige ni da spavaju. Ja ne mogu zapad da nazovem civilizovanim dok god se ponasaju divljacki kao u praistorijsko doba. Za njih nikakvi svetski zakoni ne vaze vec samo gola sila. Ko im daje pravo na to? Izvoze demokratiju mozda? Sve same lazi. Pitaj bilo kog obicnog amerikanca da ti kaze gde je Rusija, Ukraina, Litva, Estonija, Hrvatska, S. Koreja, Rumunija itd nece znati da ti odgovori a njihova elita kako javna tako i tajna imaju neki svoj interes na celom tom prostoru. I obican americki gradjanin se tu nista ne pita. Vec se vrse razne manipulacije sa njim kao tipa hemijskog oruzja, 11 septembar, oruzje za masovno unistenje, ljudska prava i slicno. Ja ne mogu da shvatim da je neko civilizovan a radi sve te stvari a porusise pola planete pod raznim laznim izgovorima. Oni uvode zakon dzungle, kuda to vodi. Ne kazem ja da nije bilo ugnjetavanja drugih u doba SSSR ali tada je bilo takvo vreme. A ko je osmislio i uveo komunizam u Rusiji putem Lenjina je Nemacka. A sto se tice Indije i oni ne znaju sta hoce. Hteli bi da sede na vise stolica od jednom kao i mi. Nadali su se da ce im Francuzi dati tehnologiju za Rafal pa nista od toga. Mute nesto i sa USA opet na prazna obecanja. Uostalom Rusija moze i bez njih u proizvodnju SU57. Antune USA ne traze prijatelje vec samo vazale. Njima je do drugih drzava kao do lanjskog snega.Pogledaj recimo raketni stit u Rumuniji. Nece padati Iskanderi na USA vec na tu zemlju ako dodje do toga. Mnogi kazu kako su nato lovci superiorni u svemu pa i ti spadas u tu grupu. Pa zasto onda USA generali redovno kukaju kako su ih lovci VKS Rusije nebezbedno presretali. Dok sa druge strane Rusi se nikom nisu zalili kao kakve tuzibabe. Oni bi voleli da bezbroj puta nalete na dotrajale migove sa poluispravnim sistemima. Ako su ameri toliko sigurni u stealth tehnologiju zasto nisu krenuli na Siriju lovcima F22 i F35 kao i B2?

Odgovori
an

Za gosp Mateusa

Kada bi baš kopali čije je što bilo upitno bi bilo rusko vlasništvo Krima.Bio je nekad tatarski,turski i bog zna čiji.Što se tiče Rusije nažalost zaista su donosili bijedu jad i očaj gdje god su vladali,gulage Sibir i milione mrtvih.Niti jedna zemlja koja je bila u sastavu SSSR ne bi se tamo vratila i kod svih postoji strah od Rusije i to je razlog njihova ulaska u zapadni obrambeni savez-NATO.
S druge strane ideal života standarda,blagostanja i svega drugoga dobrog je Amerika i zapad.Da li su i što izgubile zemlje istoče Evrope ulazeći u zapadne asocijacije.Ne ništa.Da li su dobile Da puno toga.Pogledajte njihov rast standarda.
Zašto bi se Rusija trebala osjećati ugroženo i preko nišana gledati sa zapadom ?Što bi Rusija izgubila kada bi pripadala tome svijetu? Mislim ništa a dobila bi puno toga
Ruski narod je veliki narod koji je puno dao svjetskoj civilizaciji kroz književnost glazbu,umjetnost…Međutim njihove političke elite, kojima je dobro, kroz stoljeća ga vode kroz bijedu
Ako stalno tržiš neprijatelja i stalno misliš da je netko protiv tebe naći ćeš ga.Ako stalno provociraš a ta Vaša famozna presretanja su dio provokacija koje mogu imati neželjene nepotrebne posljedice dobit ćeš neprijatelja.
Prilikom toga nije zapad strah inferiornih ruskih aviona nego neke ruske budale koji leti u njima.
Ponavljam Rusija ovakvom politikom konfrontacija samo gubi.Nitko ne želi bilo kako osvojiti Rusiju niti teritorijalno niti ekonomski.
Po meni samo u suradnji i suživotu sa zapadom Rusija može biti moćna,i ničim neće biti ugrožena.Njenu ulogu svjetske nuklearne i ine sile neće nitko time osporiti,dapače.Ali je poanta u fer igri.

Vl

A o temi ni reči!

ma

@ Ed A sta biva kada neko ima vise pameti?

Odgovori
Ed

@mateus
Biva to da ti odgovori, da ti proba ukazat na pogresku (vidi post s odgovorom na „…sta je to Iskander“), trudi se da ne raspravlja koristeci povrsne podatke, da se ne ljuti,…

ma

Ed Zaboravih da dodam da ti nemas pojma sta je to Iskander. Kojih crnih 50km? Nemoj vrapci da ti se smeju.

Odgovori
Ed

@mateus
Dobro, kad ti znas sta ja znam, a ja to ne znam.
Pa ce mo te ponovo citirat:
„Pa i ovaj kopneni Iskander M je vrlo tesko oboriti zbog ekstremno male visine kojom leti i brzine.“
Pa ti pokusat objasnit:
„Iskander M“ (NATO naziv SS-26) je sustav gdje se koristi 9K720 ili 9K723 tj. BALISTICKA raketa kratkog dometa koja leti na visini od 50km (9K720). To je IME sustava koje TI spominjes!
A ono sto si mozda mislio je:
„Iskander K“ je nesluzbeni naziv za isti TEL MZKT-7930 Astrolog 8×8 kao kod Iskander M, ali koji koristi 9M728 (poznatiju kao R500, a NATO naziva SSC-7) ili 9M729 (NATO naziv SSC-8) koja je izvedenica iz starije RK-55 Granat (SSC-X-4), a koristi rjesenja kao na Kh101 i Kalibr-NK kojoj je i najslicnija.
Da li sad razumijes sto si napisao?
Ajde sad mozes malo guglat i citat, nemas o cemu raspravljat. Ako te zanima sto slobodno pitaj.

Ed

@mateus
bilo bi dobro da pocnes odgovarati u istom threadu, a ne svaki put stvarat novi.

ma

@Ed Znam ja da si ti veliki strucnjak, skidam kapu i duboko se klanjam. To i deca znaju guglanje sa wikipedie sto si napisao. A za vise pameti sam mislio na tvoje misljenje o budzetu USA i Rusije. Rusija danas ne rasipa vise pare na propale projekte kao USA vec ide na sigurno. Kada neko raspolaze ogromnim budzetom vican je rasipnistvu na sve i svasta tako je i u privatnom zivotu. A taj proizvod gde su date ogromne pare ne garantuje im nikakvu nadmoc nad protivnikom. Drugo trebao si odmah da predjes i na 7 generaciju lovaca posto ameri samo sto nisu poceli njihovu serijsku proizvodnju a Rusija evo nema jos ni petu generaciju. Da li se isplati uloziti ogroman novac u stealth lovac a on nakon samo nekoliko godina upotrebe nije vise nevidljiv za ruske radarske sisteme. A pola stanovnistva USA spava na ulici ili zive u najsiromasnijim kvartovima. To lice USA svi izbegavaju da spomenu u svojim komentarima kada govore o bogatstvu te drzave. I oni sami govore da im je infrastruktura u veoma losem stanju. Nije cela Amerika Las Vegas. I njihovi analiticari sami govore da im je vojna i ekonomska moc u opadanju, a ovde se nasli neki da prosipaju maglu kao i ti medju njima.

Odgovori
Ba

Ups… Ajmo sada otvoriti YouTube i ukucati:

„Russian МOD Puts Downed American Missiles on Display“.

Da vidimo dežurne branioce Gazde kako će racionalisti ovaj „rog“. Zar ne rekoše Ameri da ništa nije oboreno? Kako sad ovo? Otkud tim rusima kompletna vođena glava „Scalp“-a, sa sve elektronikom? Kompletan „Tomahawk“, sa par rupica u kućištu? Mora da su napravili sve to, samo da bi Gospodara ocrnili… Al’ opet, kako to, pa oni ništa ne znaju da naprave, samo votku i naftu prodaju… Gospodar će biti nezadovoljan, ima potpuno da ukine predviđeni sajam batlera na kom je trebalo da nas sve pohvali!

Odgovori
Mr

Извините меня…не бих да будем „Газдин“ адвокат, али не волем ни да ме се сматра…где тачно на снимку се види „vođena glava Scalp-a“ и „Kompletan Tomahawk“!?

елем, ова приказана гомила изувијаног плека и делови од пројектила…јеРсте ли знали да и након прецизног поготка, такође остају делке од пројектила! у својој плодоносној каријери, имао сам прилике да виђам делове од Томахавка који су скембали целу једу зграду као и стабилизаторе од бомбе ГБУ-24Б (баш то је писало на једном закрилцу боНбе која нас је рокнула, цео један стабилизатор од ње остао је читав!!!)

свако верује у оно шта хоће…тако и ономад као гледасмо сателитске снимке руских Су-57 у Сирији…кад оно – моша!!!

ma

Veoma impresivna izlozba unistenih „lepih i pametnih“ Tomahawk raketa.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Jaoo, nisam verovao da ce se naci veci F-16 fan od Falcona, i to jos meni srecnom da da lekciju o savrsenom proizvodu. 😕. Ko da je AI ispisao promo za F-16 :-) "...To je istovremeno i prvi avion na svetu u kome je integrisana AI te moze da izvodi borbene zadatke bez ljudske posade."…

25. Jun 2024.Pogledaj

Pavlović Dušan na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Grčki Mirage 2000-5 su MkII verzije sa radarima RDY-2, a kasnije su i nadogradjeni na verziju MkIII. Prvi Mirage 2000 su sa radarima RDY

24. Jun 2024.Pogledaj

Mislav na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

A mjerio si brzinu reakcije Rafala i MiG 29 pa to iznosis kao cinjenicu? I kakve veze ima dvimotorac u odnosu na jednomotorac i brzinu uzlijetanja. Opet mjerio si?

24. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj