BEG airport status
Večernji list: Hrvatska ponovo pokrenula proces nabavke višenamenskih borbenih aviona Švedski Gripen ponovo u igri za HRZ / Foto: SAAB

Večernji list: Hrvatska ponovo pokrenula proces nabavke višenamenskih borbenih aviona

Kako je u petak 17. maja preneo “Večernji list“, Hrvatska ne odustaje od nabavke višenamenskih borbenih aviona, tokom ove godine Vlada u Zagrebu će nakon neuspešne kupovine izraelskih F-16, ponovo pokušati da pokrene ovaj proces. U tim naporima već su ostvareni prvi kontakti tj. održani su sastanci sa Šveđanima i Amerikancima.

Hrvatska vojna delegacija na čijem je čelu bio načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga general Mirko Šundov boravila je pre oko mesec dana u SAD, glavna tema posete bila je nabavka eskadrile borbenih aviona a kako navodi “Večernji list“, tom prilikom američka strana nije dostavila nikakvu ponudu. Iznesena je informacija da je predstavnicima SAD bilo čudno što Hrvatska i dalje nastoji da nabavi borbene avione a hrvatska strana se navodno vratila vidno razočarana.

Zbog toga je mnogo veća važnost data sastanku sa Šveđanima koji je 8. maja održan u sedištu hrvatskog Ministarstva odbrane. Švedsku delegaciju predvodio je predstavnik državnog preduzeća FMV koje je zaduženo za poslove izvoza naoružanja, u njoj se nalazio i zastupnik kompanije SAAB a oni su za razliku od SAD, pokazali mnogo veće ambicije kada je u pitanju moguća prodaja borbenih aviona. Hrvatsku delegaciju predvodio je kontraadmiral Hranj a da je hrvatski premijer Andrej Plenković ozbiljno zainteresovan za ovaj proces, potvrdilo je i prisustvo njegovog savetnika Roberta Kopala.

“Večernji list“ dalje prenosi da je istovremeno ministar odbrane Damir Krstičević posetio svoje kolege u Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se upoznao sa detaljima oko njihovih nabavki američkih F-16 Block 70/72 (iako nije navedeno da Bugarska o tome i dalje samo pregovara). Prema informacijama hrvatskog lista, Hrvatska će u junu Sjedinjenim Državama i Švedskoj poslati, kako je navedeno, “gabarite aviona“ za koje je ona zainteresovana a da će nakon toga započeti pregovori i to po principu “jedan na jedan“ bez dugotrajnog međunarodnog tendera.

Autor teksta Davor Ivanković pretpostavlja da Hrvatska u narednih 5-6 godina, sve i da skupi dovoljno novca, ne bi mogla da dobije novoproizvedene američke F-16, pošto će prvi avion iz nove fabrike u Južnoj Karolini izaći sa proizvodne trake tek u decembru 2021. a spomenute su i postojeće narudžbine za ovaj tip aviona. Zbog toga je, Hrvatska od SAD navodno već zatražila isporuku korišćenih F-16 Block 50/52 ali američka strana za sada nema volje da ponudi takve letelice. Nazire se, kako tvrdi Ivanković, da će švedska ponuda ovoga puta biti povoljnija od one iz propalog tendera, kada je traženo 900 miliona evra.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Cuj, poslat ce im trazene gabarite 🤔
Kao ono…mislim…….

Sapunica se nastavlja

Odgovori
Iv

Gripen E, Meteor rakete na njega i nebo je zapečačeno. Jebeš Amere i F16.

Odgovori
Sa

s kojim parama. varijanta C/D je u igri

Iv

Nisu tu pare tolko upitne nego strateško opredjeljenje. Da nije bilo igrica sa Izraelcima, piloti bi već bili u Švedskoj na obuci. Otplata se odradi u 10ak godina…. Ali ako uzmemo Gripena, baj baj ostalim američkim donacijama…..

Ma

Ja koliko znam Gripen koristi americki motor od GE-a tako da taj stav“j*bes Amere“ koliko god se i meni dopada nije bas jednostavan za sprovesti…

Mr

F16 je najbolja opcija…. Ukoliko zagusti na trzistu je 4500 kom. i lako se krene u nabavu…. kao 90-ih kad se preko noći doslo da 25 kom mig21! A sa gripenima ne mozes racunati ni na nove ni na polovne a i da ima Šveđani nam nebi ni dozvolili!

Al

U Gripenu vecina kljucnih komponenti(motor, radar, rakete, bombe….) su strani proizvodi. Volvo je ovladao proizvodnjom motora po licenci, ali opet je potrebna dozvola za prodaju trecoj strani. Cak je i top nemacki. Po meni to je, uz par izuzetaka, najgori avion koji se moze trenutno kupiti na trzistu, posle Tajfuna. Dodatno drzava Svedska ne garantuje za taj proizvod, kao sto SAD garantuju za svoju vojnu opremu iako su kompanije privatne, nego se sklapa ugovor sa SAAB-om. Ali dobro, ako je neko procenio da bi to odgovaralo, onda ce odgovarati…u slucaju Hrvatske verovatno i hoce. Samo vreme otkucava jako brzo.
@Mr.D
Verovatno si u pravu, samo tesko da bi „na crno“ nabavio F-16 kao nekada keceve, mimo Amerike. Jako strogo se kontrolise taj lanac. Mislim da se za svaki sraf zna gde je. No, za razliku od Gripena, drzava Amerika stoji iza tog proizvoda, i ako si na „dobroj strani“,
u ratu ces imati potpunu podrsku(S. Arabija i Jemen npr.) samo izgleda da njih bas i ne zanima HRZ, a i sto bi ih zanimalo pored Italije onolike u NATO-u.

Ne

@ Ivan Serdarev

Otpiliti Amere samo tako !?!?

Ajmo početi zbrajati vrijednost njihovih donacija u HV.
Ajmo početi brojati naše časnike školovane po američkim vojnim školama.
Ajmo se sjetiti “’usluga“’ SAD kad je vanjskopolitička situacija za nas bila …. “’škakljiva“’…. npr.

Ajmo konačno od Amera nešto i kupiti !!! Nemoraju biti borbeni avioni.

Kad mi netko spomene Švedsku ,sjetim se …. Carla Bildta i protubrodskih raketa …. npr.
Od njih ni ono što je crno pod noktom. Pa i da je za đabe.

Ajmo spustiti ljestvicu glede “’traženih tehničko – taktičkih osobina“’ aviona i posjetiti ……. Seul npr.

Bojim se da ovom glavinjanju u MORH u i vojnom vrhu nema kraja.

Zašto tako razmišljam ?
Zato što se ide u nabavu UH – 60 ,a to nije prioritet.

Prioritet je PZO kratkog i srednjeg dometa , prioritet je još jedna oklopno – mehanizirana brigada, zatim obalni ophodni brodovi itd.

Što se tiče Gripena ili F – 16 Block 40/42 spomenutih u Jutarnjem ,ti tipovi aviona također nisu prioritet. Za kupovinu i održavanje takvih aparata love nemamo.

Zakinuti druge rodove HV a samo zbog eskadrile borbenih aviona F – 16 ili Gripena ravno je harakiriju.

Svojedobno nam je nuđeno 16 FA – 50 za 750 mil $. Dakle novi aparati osmišljeni za zemlje baš kao što je Hrvatska.
Praktički nismo se ni osvrnuli što nam to KAI nudi.
Iz kojeg razliga pikiram FA – 50 ?
Može se dogovoriti što brža isporuka te bi obuka pilota bila znatno jednostavnija, a to je u ovom trenutku najvažnije.

Gripen E + Meteor zrak – zrak rakete ?
Hmhm….

Iv

Fa-50 je školsko-trenažni zrakoplov malog dometa, spor, s izuzetno lošim radarom. Inferioran moderniziranim MiG-29 ne dokazi u obzir za nabavkom.

Al

@Ivan Serdarev
FA-50 je spot? Brate, to je najbrži školsko-borbeni avion na svetu, dobro opremljen, sa dobrom elektronikom i izraelskim radarom.

Ne

@ Ivane

Imamo li vremena i novca ? Nemamo.
Zato nam treba avion koji što brže možemo uvesti u uporabu ,a koji si eventualno možemo i priuštiti.

Naravno da su moderni višenamjenski avioni četvrte generacije bolji po svemu ,ali …..

FA – 50 ima vrlo solidne performanse od brzine 1,5 macha , nosi rakete zrak – zrak , zrak – zemlja , pametne bombe, nastao na osnovi F – 16 ,raspoloživost flote bi bila 70 % minimum,NATO kompatibilan …..

Omogučava naprednu obuku pilota ,air policing , eksploatacija je jeftinija ….

U sadašnjoj ekonomskoj ,političkoj i vojnoj situaciji idealno . Rekao bih.

Be

FA-50 bi bio mudar i odgovoran potez.

Al

@Ivan Serdarev
Mig-21Bis je po svim, ali bukvalno svim parametrima neuporedivo inferiorniji od Miga-29B i sta onda?
Sa FA-50 se dobija avion sa kojim se moze vrsiti normalna obuka(za razliku od sada), koji ima moderan radar i instrumenataciju, a odlicno je opremljen za air-police i osnovna borbena dejstva, dok je istovremeno jefin i jednostavan za odrzavanje. Idealno resenje za male zemlje.
Ja bi iskreno najvise voleo da Srbija sve svoje borbene avione, prvenstveno G-4 i J-22 zameni upravo sa FA-50. Obzirom da ima i radar sigurno je moguca integracija radarskih raketa, samo ta nabavka je nemoguca jer su motor i naoruzanje americke proizvodnje.
Neki ekvivalent za nas u toj klasi bi bio JF-17 koji bi bio opet bolje resenje od sarolike flote moderniovanih zastarelih aviona malog resursa 29ki, G-4 i J-22.
Mislim da se treba prestati sa merenjem i uporedjivanjem nego se treba teziti ka sredstvima koja najvise odgovaraju mogucnostima

jo

Ajde ne sramoti se pisanjem ko može štititi nebo sa 14-16 aviona bez PVO , zaista ne razumem da još neko može poverovati u to 😷

vl

@Ivan Serdarev
ne vidim razloga za poredjenje FA 50 i modernizovanih MiG 29. Da li je poenta ocuvanje LA ili merienje patke sa Srbijom.

Ne

@ Beduin

Mudre i odgovorne poteze donose mudri i odgovorni ljudi.

Imamo li mi takvih ?

De

Nenad, jos jedna mehanizirana brigada bih kostala vise nego eskadrila aviona. To je ipak 3000-4000 dodatnih vojnika (a sadasnja vojska je manja of 16,000) i stotine vozila, novih baraka I druge opreme.

Ne

Dead 1

Dobro si napisao : cijena jedne i pol eskadrile npr.

Govori se o nabavci Bradley M2A1 / M2A2 oklopnih transportera i to čak do stotinjak primjeraka ( podatak iz Jutarnjeg ).
Znači da M – 80 idu u pričuvu,prodaju ili šturc.

Pisalo / piše se o Leopard tenkovima tako da se može zaključiti da se najvjerojatnije planira opremanje još jedne brigade na duži rok s obzirom da M – 84 ostaju u službi.

Ovo sa čime raspolaže kopnena vojska HV a trenutno je dosta tanko
uglavnom kada je oklop u pitanju ( čast Patriama ).

S obzirom na nestabilno okruženje u susjedstvu ,potrebe zovu opremanje još jedne brigade.

д

@Ivan Serdarev
FA-50 брзина 1,5 мах, долет 1900км , количина оружја 3700кг,AIM-9 Sidewinder,AIM-120 AMRAAM,
Nenad
nestabilno okruženje u susjedstvu , које је то нестабилно окружење ко вас то угрожава. Босна нема војску нити је функционалан држава (не могу ни владу да саставе, а камо ли шта друго да ураде), од Србије вас раздваја Дунав све када би хтела да Вас нападне. Мађарска и Словенија у Нато, Аустрија неутралан и крајње мирољубива ( нису дозвољавали ни прелет Нато-у 99 за разлику од вас).Па које су то онда безбедоносне претње за Хрватску са којима се Хрватска суочава , а да то ми не видимо.Али како год само ви узмите 100 бредлија па дајте 3 милиона долара по комаду за модернизацију Американцима, пукните милијарду за авионе и још 500 милиона за половне тенкове. Само не знам где ће те да нађете војску за то све , млади одоше у иностранство , али можда ће те да активирате ветеране домовинског рата као и ову беспилотну летелицу што сте активирали па се Франко Палац сада одушевљава.

Ne

@ Dane

Pratimo što se događa u Vašem dvorištu.
Ne želimo scenarij iz ranih 90- ih.

Tu je i BiH i Republika Srpska ,odnosno “’meki trbuh“’ Hrvatske,a tamo stabilnosti nema . Sam si to napisao.
Danas se sigurnosna situacija promjeni u par dana i što onda ?
Istaknuti bijelu zastavu ?

Protupitanje : zašto se Vi naoružavate? Kosovo i Metohija ?
Pa zar zaista želite ponovo u klinč sa NATO m ?!
Ako da ,samo naprijed.

Što se tiče popune HV a ,postoje mladi ljudi zainteresirani za vojni poziv. Nisu svi pobjegli glavom bez obzira u Irsku.
Tu su i “’mlađahniji“’ 😉 veterani s kojih pedeset god na plećima koji još uvijek itekako znaju pucati.

Nemoj krivo shvatiti ,ali i Vama i nama treba dobro opremljena vojska…. shodno mogućnostima jel .
Čist da si budemo dobri susjedi / komšije.

д

Nenad
Ne želimo scenarij iz ranih 90- ih. од раних деведесетих је прошло тридесет година и ситуација је данас тотално друкчија , нема заједничке државе ,нема срба у хрватској и слично. Tu je i BiH i Republika Srpska које војне ефективе има Бих или Република Српска који могу да угрозе Хрватску на било који начин осим ако се слажете са Месићем „Kada bi neko otcepio deo BiH, da se ja pitam, presekao bih koridor i to bi bilo za par sati gotovo“, rekao je Mesić komentarišući nedavnu izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika
Што се тиче Србије на делу њене територије успостављен је квази држава , ситација је врло нестабилна ,србско цивилно становништво на тој територији је константно угрожено, у органим власти те квази државе нема баш много разумних људи и проблеми су врло могући. Видим да их вежбате у Задру и на полигонима у Слуњу,а и шијете им лепе униформе.

Ne

@ Dane

Hrvatska je supotpisnik sporazuma u Dayton u i samim time garant ili jamac.
Očito je da u BiH mnogi ne poštuju ili izbjegavaju poštivati ono što je potpisano.
Što ako Republika Srpska odluči ( referendum npr ) napustiti BiH ?
Taj scenarij je vrlo lako moguć.
S jedne strane to je po meni opravdano ,s druge strane nije.

S obzirom da je HR jamac , zar misliš da ćemo to gledati skrštenih ruku ?

Boga mi ni Srbija neće u tom slučaju biti po strani.
I eto cirkusa . Konfrontacije. Rata.

Ne dao Bog takvog scenarija ali ……složiti češ se da postoji mogućnost.

Evo,zato i Vama i nama trebaju ti prokleti avioni. Da se bojimo jedni drugih.

Kosovske sigurnosne snage su dio vježbe koja se održava ne samo kod nas ,već i u Sloveniji i Mađarskoj. Što bismo trebali po tom pitanju ?

Uniforme šijemo i za mnoge druge .
Zar da ne uzmemo novac onog tko želi platiti ?

Vl

@Nenad
Da li si uopšte svestan šta si napisao?
Po tebi, zbog apetita muslimana u Bosni, vi Hrvati ste spremni da napadnete Republiku Srpsku i zaratite sa Srbijom. Zar stvarno misliš da će Srbija dozvoliti još jedno etničko čišćenje Srpskog stanovništva?
Mi sigurno nećemo gurati glavu u pesak dok vi tenkovima gazite RS. Valjda ste do sada to ukapirali?

Ne

@ Vlad

Pa naravno da nećete.
Imate vlastite interese u BiH i to je ok.
Ali i Vi ste jamac/garant/žirant mira i državnosti BiH. Potpisali ste to u Dayton u.

Poštovani ,pokušaj čitati kometare s razumijevanjem.

Yo

Nenad je delimično u pravu u pogledu BiH, ali ne zbog Srba i Hrvata koji su u njoj nevoljno i nezadovoljni, već zbog toga što je neka militantna islamistička opcija preuzela 3/4 nekih njihovih verskih objekata, a formalno su se stavili pod zvaničnu BiH hijerarhiju.
Ta opcija – ne znam kako se tačno zove – je dosad uvek radila jedno te isto na području Iraka, Sirije, Libije i sl…
Na KiM situacija verovatno poprima sličnu tendenciju jer su – proporcionalno stanovništvu – slali najviše vojnika Isisu od svih postojećih teritorija sa pretežno islamskom veroispovesti.
Po logici stvari – verovatno se samo čeka naredba…

Ne

@ yoda

Republika Srpska je činjenica ,stvarnost ,realitet i ima večinu elemenata koji ju čine državom u državi. Po meni ,Vi ste pravi pobjednici u BIH .
Bili bi ludi kada biste to prosuli ,a nećete.

Mi Hrvati u BiH imamo frišku figu,pa niti to. A žestoko smo se borili . To nam morate priznati.
Izjebali nas političari iz Zg a.
Komšić je samo posljedica ,a uzrok sam naveo.

Evo kako čovjek ode u raspravu o politici ,a tema je vojno zrakoplovstvo.
Totalno off topic…..
…..zato pardoniram 😉

Jo

Pohvalno je sto se Hrvatska „busa“ da ne kazem kurobreca pred Amerikom u nameri da zadrzi RV kao komponentu, iako su Amerikanci savetovali drugacije.
Ipak, lose su dve stvari, prva: sto su isuvise insistirali na tome da avion mora biti F-16, cak i kad je bilo jasno da od toga nema nista i drugo: nabavku aviona su medijski predstavili kao veliko ulaganje u „gospodarstvo“ od strane zemlje od koje se letelice kupuju. Pogotovo je to bio slucaj kod procene ponude Svedjana. Cak sta vise insistirali su da avion ide uz investicije. Realno od toga nema nista, niko nece zbog 12 aviona potegnuti sa ulaganjem u ekonomiju ako nema racuna, a nema ga. Dvanaest aviona je dobar posao za SAAB recimo, ali ne i inicijalna kapisla za siri ekonomski paket.

Odgovori
ha

kako onda objašnjavaš Češku i njihov offset?

Be

Vrlo jednostavno.
Oni su sposobni, za razliku od ugroze.

Ed

Kad je Ceska nabavljala Gripene nije bilo ogranicenja za offset kao sto postoji danas za HR…

ha

@Ed

kakva ogranicenja?

Al

@Harris, Ed
Prosto, Ceska ima preko duplo vise stanovnika, BDP od preko 240 milijardi i raznoliku privredu sa poprilicno jakom industrijom koja se oslanja sto finanijski, sto tehnoloski pa i fizicki-teritorijalno na Nemacku i u koju se moze odmah i brzo investirati. U sta konkretno bi Svedjani ulagali u HR zbog 12 aviona? Ok svaka inesticija je koja se isplati je dobra, ali vi tu nemate izbora ako vam treba avion, a oni imaju jer ocigledno je HRZ ponestalo opcija.
Nije Hrvatska zabit, nemojte me pogresno shvatiti, Hrvatska je grubo ekonomski dosta naprednija od Srbije, ali porediti se sa Ceskom je kao da se Srbija poredi sa recimo Rumunijom….druga klasa skroz. Ja bih voleo da se mozemo porediti, ali ne mozemo.
I ovo odlazenje da se „raspita“ kako je neko kupio F-16….ma daj druze nije to polovni Mercedes sto ti je komsija iz sela dovukao iz Minhena….pa majku mu. Sto je najgore, sve i da su ih kupili onomad, ne znam kako bi vrsili adekvatnu obuku posto posten trenazni avion HRZ nema….Tragikomicno skroz.
Idi kupi lepo T-50A kao Filipini, odrzavaj RV dok se ne stvore uslovi za neku potentnu platformu ako vec hoces i kraj sa filozofiranjem.

Lu

zakonska ograničenja, EU više ne dopušta klasični offset

Ed

Pravila EU o gospodarskom offsetu u natječajima javne nabave…
Zato su i prilikom pregovora za Barake naglašavali da nije dogovoren offset nego gospodarska suradnja. Tako da se danas može dogovoriti puno manje nego što je to bilo u slučaju Češke.

Pe

@AL-41F1
–mozda nevezano, ali ne vidim po kojim ti parametrima vidis da je Hrvatska grubo ekonomski naprednija od Srbije, to je neka stara prica. Navedi mi jedan iole tehnoloski slozen proizvod koji je bas Hrvatski…prosto Hrvatska vec dugo takoreci ‘statira’ u mjestu, bez neke njihove jasne vizije kuda…prilicno je ilustrativno bilo to sto su se tek ove godine zvanicno osmjelili stidlivo okrenuti i ka kinezima. Sve u svemu otuzno ali je tako!

ha

hvala svima na odgovorima.

De

Za Hrvatsku postoji jos jedna mogucnost a to je F/A-50.

zd

@Perica
Eto jedan apsolutno hrvatski i apsolutno tehnološki složen proizvod:
Rimac- concept 1 i 2.

Za ostalo, dovoljno je malo surfanja po netu.

Al

@Perica
Naravno da u pogledu vojne namenske industrije Hrvatska ne moze da se meri sa Srbijom, ipak mi imamo tradiciju proizvodnje oruzja u modernom dobu dugu vek ipo, sto se i vidi po proizvodima i izvozu, ali to nije merilo ekonomije.

Evo jednog modernog proizvoda iz HR: https://www.rimac-automobili.com/media/15067/rimac_geneva_2017.jpg

No nije industrija ni blizu „sve“ u ekonomiji. Po svim parametrima Hrvatska je ekonomski naprednija od nas. Pocevsi od 50% veceg BDP-a bruto, a po glavi stanovnika da ne govorim, duplo vece prosecne plate, infastrukture za klasu bolje od nase, mnogo bolje mreze autoputeva koji su kljucni za efikasan transport robe i dobara, velike luke….bukvalno nema parametra gde smo mi ekonomski „bolji“. U nasu odbranu nasa privreda je raznovrsnija, pa eto imamo diverzifikaciju na nasoj strani, sve ostalo je na strani HR. Ako hocete manji spoljni dug, mada dug je cesto dobar indikator poverenja medjunarodnih institucija u to da li vi mozete to da vratite. Nama sve i kad bi hteli ne bi nikad pozajmili kolicinu novcu koju su Hrvatskoj. Mozda ako Kina uleti sa nekim zescim kapitalnim ivesticija reda velicine x10 u odnosu na sada, ali tesko.
Porediti se sa hrvatskom ekonomijom je kao kada ovde neko uzme da poredi hrvatsku i srpsku vojsku, otprilike druga klasa skroz po svemu, uz retke izuzetke

Ku

Česi su najuspešnij slovanski narod kroz istoriju.. od njih se možemo svi skup učiti. Pigledajte sta si oni napravili iz svoje države u zadnjih 25 godina i npr.. Slovenci. 1991 si Slovenci imali puno bolju startnu poziciju od Čeha ;)

Fr

Perica

. Navedi mi jedan iole tehnoloski slozen proizvod koji je bas Hrvatski. Pa dobro gdje ti živiš sa ovakvim pitanjima 1 tehnološki proizvod , Hrvatska proizvodi sve vrste brodova – Kruzere , teretne za cijeli svjet , remontiraju godinama Američkebrodove , Hrvatska proizvodi najbolje strojeve za razminiravanje koje su kupili Amerikanci i Rusi licencu pogledaj koliko zemalja koristi te robote , puške , pištolje , puškostrojnice , prodali cjelom svjetu pogazili konkurenciju , opremu za vojnike kompletnu , prodaju širom svjeta , višecjevne , ručne bacače , od nedavno minobacačke granate , 155mm granate , rakete 122m za VBRproizvodi svoje borbene brodove , borbene stanice za oklopnjake prvi put pokazali bespilotne Bojnik su proizveli u ratu , Srbija ni danas nije u stanju Pegaz se voza godinmama po sajmovima , sad ih remontirali i uz 6 novih od Izraela vraćeni u službu. Proizvode sve vrste strojeva na daljinsko pogledaj malo na internetu upiši – Kroko , DOK ING – HS PRODUKT, Šestan-Busch Company, (Agencija Alan d.o.o., Đuro Đaković d.d. Brodosplit d.d. Pomorski Centar Za Elektroniku d.o.o….) M Adler D doo i ostalih 60 izlagača koji su bili na ASDA 2019 pa pogledaj što proizvode i vojno i civilno – vodeći u svjetu!!! mobilni obalni lanser, njihov proizvod , kad svo ovo pročitaš i vidiš što se proizvodi shatićeš kakvo glupo pitanje si postavio . u SAD-u ima oko 6 milijuna njihovih pištolja, 3 godine za redom odnosi nagradu pištolj godine!

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/video-oruzje-kao-perspektivan-biznis-pogledajte-koja-se-proizvode-u-hrvatskoj-1266523http://www.vecernji.hrhttp://www.poslovni.hr/tag/hrvatska-vojna-industrija-1877

Fr

Al-41F1 – ukucaj traži to što tapkamo na mjestu – Šestan Busch, DOK-ING, Agencija Alan, Šestan-Busch, HS Produkt , Kroko H.R. , Madlerd H.R. , RT-20mm tvrtke Perković, – Brodosplit , Đuro Đaković itd pa vidi jesmo se pomakli ili tapkamo!

Be

Franko, ne tapkamo ma mijestu.
No, napredujemo sporije nego ostatak ekipe.
Dakle, svakim danom zaostajemo sve vise i vise.

Iv

Valjda bi trebali povarit kutiju oko haubice, zašarafit ju na kamion pa se s tim kurčit. Onda bi imali vojnu industriju koju priznate?

Ž

Ivan Serdarev

Свакако не али Нора Б52 каква је таква је ипак за сада има солидан извозни успех.

Продато је 72 а наручено вероватно још 36.

Ту не рачунамо 6 које су ушле у наоружање Војске Србије. Најављено је за сада 18.

Al

@Franko
Nisam rekao nigde da „tapkate“, pomesali ste verovatno komentar.
No proizvodi vojne namenske industrije iz HR koliko god impresivni, ne mogu da se mere sa Srbijom. Pogledaj samo izvoz i sve ce ti biti jasno. No to nije ni bila poneta nego sam hteo reci da je Hrvatska ekonomija po svim parametrima ispred Srbije, sto i jeste.
Ovo sto vam rade sa vazduhoplovstvom je sramota. Da ste na nivou Makedonije pa da razumem, ali niste

Iv

Da, ali nije čist proizvod industrije, to je hrpa kupljenih dijelova povarena i sklopljena. Mala je tu zarada.

Be

Da…..a kurcit se s pustim BT koje povaris s gubitcima od kojih glava zaboli je OK?

Pe

@Franko
Nije bas da sam htio da potezem tu temu i razglabam, jeste tacno je Hrvatska ima brodogradilista ali stvarno koliko su ‘uposlena’, druga stvar, nemoj mi reci da su sve bitne komponente na tim brodovima proizvedene u Hrvatskoj….nisu i to nije samo slucaj za hrvatska brodogradilista. Inace vecina broidogradilista u evropi se preorjentisala da budu remontna ili rade servis za offshore..
Tacno je da moze da proizvodi i municija za VBR-ove, ali nisu to neke velike brojke..opet razlog komponente..itd. Vi nemate proizvodnju VBR-ova, ne …oprema za vojnike OK ali nije pregazeno trziste mislim …Djuro Djakovic, je sistem integrator slozenih sistema, i to dobro radi…ali niti topovska cijev niti kupola(necega) niti SUVi sl, je hrvatski..I sve u svemu nisu to neke pretjerano velike cifre u vrijednostima ugovora poslednjih godina, znacajne mozda jesu…HS produkt je uspjesan niko ne spori i vjerovatno oni vuku glavninu izvoza namjenske…Rimac Auto jeste uspjesna prica i priznajem igubio sam ga iz vida bio, ali to je vrlo specificna proizvodnja nije masovna, biotne komponente se opet uvoze…Nisam rekao da neko nesto ne zna ili ovo ili ono..nego je jako tesko uopåste i imati neku odrzivu proizvidnju ili sklapanje slozenijih proizvod danas, a Hrvatska se bas i nije snasla otkad je usla u EU, prosto ekonomski pokazatelji su takvi, turizam tu vadi stvar donekle.
Obzirom na kapacitete brodogradilista proziveden je samo jedan ‘ophodni’ brod, dosada se ocekivala flotila istih..ali ajde novac..ii btw koliko znam jos nije usvojen u naoruzanje. Nesto ne stima. Hrvatska vojne bespilotne letjelice nabavlja iz inostranstva…Tacno je da Srbija Pegaz (hrvatska nema slican program) nije usvojila u naoruzanje (jer zamisljen je da bude i za borbenu namjenu) ali to i ne krije jer, je zamisljen projekat vrlo ambiciozno ali postoje tu izvjesni tehnoloski izazovi koji se moraju rijesiti sa nekim ko zna, u ovom slucaju Kina.
Sve u svemu ja sam samo rekao da vec neko vrijeme nema nekog ‘velikog’ ekonomskog rasta u Hrvatskoj, obzirom da neki stalno ovde to komentarisu, kao ekonomska sila itd…ja ga ne vidim.
Ali to ce tako biti dok god Hrvatska ne pocne da vodi svoju i odgovornu politiku jer ulaskom u EU nije sve rijeseno niti ce Brisel da se bori za vase interese, ako to sami necete, a ne vidim da se nesto na tom planu mijenja.

Fr

Moj perica obalno ophodni brod je uveden u naoruzanje drugi je u koljevki već koliko su ta brodogradilišta uposlena dovoljno govori da je na remontu zapovjedni brod Američke mornarice evo baci oko na uposlenost https://www.facebook.com/skveranka/ Dali su sve komponente na Lazarima i ostalim vozila iz Srbije više od pola se uvozi o čemu ti pričaš , velike zemlje proizvode tenkove brodove zanima me koja neuvozi bar 30 posto sistema djelova motora . Koliko se očekivalo Lazara odkad je počela gradnja vojska ga neželi nijedan nije uveden to se moglo vidit na paradi bez brojeva su , uvedeni su neki drugi brodovi o kojima očito kao i o puno toga nemaš pojma 6 komada https://youtu.be/NtzyNcOe10o ostali proizvodi kao Bumbar otkazani , od svega po 2 protutipa koja se vozaju po sajmovima godinama ništa uvedeno u vojsku niti je za vojsku pogotovo neke šumadije itd . Đuro ima sve radi remonte dok je u srbiji M84 mrtav tenk 6 nišanski sprava su polomili ni jednu nisu bili u stanju ugradit , prodali svu dokumentaciju kome““??? NAMA ! https://99tune.us/watch?v=toiraon9oXw – Koliko seže tvoje neznanje jasno mi je da nakon 20 godina neznaš za Bojnika bespilotnu sa kojom su snimani svi položaji JNA i sebske vojske u ratu , ja ti naveja da su nakon dugo godina opet iz pričuve vraćeni u aktivu remontirani i modernizirani ti pišeš da mi to nemamo , znači sa tobom nemam više potrebe uopće komunicirat oko vojne opreme https://sbplus.hr/politika/domovinski_rat/pet_oruzja_koja_su_hrvatskoj_donijela_pobjedu_u_oluji.aspx#.XOQyPqRS-Uk i uz njih 5 još su stigle nove iz Izraela ponavljam se ali đabe . Kako se Hrvatska nije snašla vidićeš na mimohodu Hrvatske vojske koji sljedi

Fr

Al-41F1 sinko ovo što vi napravište sa ovim smećem od MIG21 kroz 4 godine imaćete 2 do tri letno sposobna a ono što ćemo mi nabavit sačekaj još malo i vidićeš tko ima sramotu!

Fr

Perica – https://youtu.be/LIGJPtfZ4oU
– Bojnici u rezervi https://imgur.com/a/jnT4kl4 – Znači nešto što sam u ratu gleda u zraku a danas gledam kako poleću sa piste u Zemuniku prošle godine vraćeni u aktivu prije par dana pokazani javnosti na danu otvorenih vrata ti tvrdiš da Hrvatska to nema evala ti i to prije više od 20 godina započet rad na njima 1

Fr

Perica – Zaboravi na Pegaz za kojeg opet zalosno da je u tvojoj vojsci a neznaš da se odustalo od naoruzane verzije jel nije u stanju nosit teret i bez njega na testiranju se pokazao da može jedva poletit u niskom letu koji je trajao 30 sekundi i spustio se , nemogućnost upravljanja i komunikacije sa letjelicom na dalje još uvjek nerješiv problem! https://imgur.com/a/Rp6FW9M

Fr
Al

@Franko
Prijatelju dok se ti nacekas ode avijacija u penziju, a meni letele danas iznad zgrade 29ke uredno, a bice ih jos….no nema veze. Ako si toliko ljubomoran na Srbiju, ne znam sta trazis na ovom portalu? Opusti se malo

Pe

@Franko
Ja pricam o bespilotnim za borbenu upotrebu…i ljudi koji se bave ovom vrstom tehnike znaju da je glavni izazov komunikacijski data link i senzori…taj Bojnik je sluzio svrsi kad je trebalo nije sporno ali je prevazidjen kao takav..ti pricas o uav za osmatranje …ima tu nekih detalja kojih ne razumijes koliko vidim iz pisanja. Inace vase MO je nabavilo bespilotne letjelice sa Ministarstvom poljoprivrede, nisu borbeni sistemi u pitanju, inace iste ako vec ne se nalaze u VS za takticko izvidjanje…drugi ophodni brod nisam cuo, mozda je tacno, koliko znam ni prvi nije testiran do kraja, niti usvojen zvanicno u upotrebu…ali ti znas bolje…btw..ja sam komentarisao ekonomiju
Pegaz je amiciozniji program i kao sto rekoh, bice zavrsen u kooperaciji sa Kinom, nije vise tajna..prvobitno planirano oko 20tak komada i bice u stanju da borbeno djeluje.

Pe

Btw .M-84 nije mrtav tenk, gluposti, imao si priliku da ih vidis nedavno, nego modernizacija je krenula, radi na novoj generaciji reaktivnog oklopa kojinstiti i od tandem kumulativnih glava, razvoj tog podsistema je u zavrsnoj fazi, a bitan je za modernizaciju. Inace dubs, unapredjenje motora i jos neke stvari su srpski proizvod..

Ba

@Franko
Da nećete nabaviti još jednu Power Point prezentaciju?

Pe

@AI-41F
Jako cijenim vase komentare, ali vezano za ekonomske parametre brojke vam nisu dobre…
Bruto GDP Hrvatske nije 50% veci od Srpskog…tu su negdje blizu, ali inace to je parametar koji sam po sebi ne govori puno jer..npr GDP Spanije je reda velicine GDP Rusije, pri cemu je Spanija gotovo beznacajna na globalnom planu..nista…Inace zaduzenost Hrvatske je veca, plan im je bio da smanje zaduzenost ove godine do nivoa oko 60-63% budzeta..jer je bila preko 70, a Srbije je oko 50%…drugi parametri kao PPP govore vise…inace ne kazem da je super u Srbiji ali se krece naprijed brze nego okruzenje…a to je fakat…evo npr..ocekivani rast godisnji u Hrvatskoj je u opadanju, sa 2,8 na ca 2,5…bolje bi bilo za sve i nas i niih da je drugacije..

Al

@Perica
Nama je BDP 50 milijardi+50% je 75, 61 je u HR, priznajem malo sam preterao, ali je opet znatno veci bruto. Po glavi stanovnika u HR je 14,8K nama je 7,2k znaci duplo vise…to je surova realnost.
Prosecna plata u Srbiji je duplo manja nego u HR…Kakvu mrezu autoputeva ima Hrvatska, kakvu Srbija? Posluje se na mnogo ozbiljnijem nivou tamo. To sto vi gledate je PPP koji je dobar indikator za unutrasnje analize trzista, cena usluga i dobara, samo velike ekonomske pomeraje tako necemo napraviti. Nov auto u HR i RS kosta identicno, samo sto ce tamo vise ljudi moci da ga kupi jer su primanja veca, nista vam PPP tu ne pomaze, jel me razumete? Sad nominalno kad se uzme, vise firmi ce moci vise usluga da obavi, vise opreme da kupi i tako dalje jer prosto u zemlji ima vise kesa i nema bezanja od te istine.
Da me ne shvatite pogresno, volim ja svoju zemlju najvise, samo ekonomski jos uvek nismu tu gde treba da budemo obzirom da imamo mnogo vise stanovnika. BDP bi nam trebao biti bar duplo veci nego sto je sada, a i prosecna plata….E tad cemo moci reci da smo ekonomski na istom nivou, za sad nismo i to smo jako daleko…
No time jos veca sramota sto nemaju posten avion u drzavi. Hajde da iskljucimo godine posle rata, oporavak, ali evo za poslednjih 10 godina mogli su da kupe eskadrilu F-15 majku mu. Natezu se za polovne F-16, pa im je to propalo, pa kao hoce Gripena, pa im je skupo, ide ministar da pita neke ljude kako su kupili avion boze boze…
Izvadi lepo milijardu evra ako hoces avione, ako nemas cuti i cao…Ili kupi lepo T-50A(FA-50), radi air-police, vrsi obuku, pa kad skupis pare onda uzmi lepo F-16V.
Srbija ako na vreme kupi nove avione, a morace, ispasce vazduhoplovna „vele sila“(figurativno govoreci naravno) kad se uporedi s njima

Ba

@Besprsti Franko

Čovječe, pa ti hramlješ još od onog puta kada si se ovdje zakunuo da ćeš „sam sebi odjeći nožni palac“ ako naše 29-ke ikad budu remontovane i polete, a evo te opet? Pa nemoj to Franko, potraži pomoć, obavjesti sponzora u grupi, kupi vreću sjemenki od bundeve i reci „ne“ mržnji i tušenju ljudi.

Inače, Pegaz naravno leti, sleće, nosi teret. Prototip je letio ima godina i godina. Ono što je problem je sistem vođenja u realnom vremenu na velikim daljinama u uslovima ometanja na modernom ratištu. Nije to ni „Vrabac“ koji se koristi do 12 kilometara, a bogami ni M-99 „Bojnik“. Ovo je proizvod koji mora da ispuni taktičko tehničke zahtijeve Vojske, a koje trenutno ne ispunjava (jer nije predviđen da se koristi za snimanje njiva i migranata nego da nosi ubojni teret i leti iznad naseljenih mjesta- nema zezanja).

Što se tiče M-99 i priče tebe i par ljudi koji tako razmišljaju -za ovaj dron moram da primjetim da mi nije jasno zašto ga koristite kao argument u raspravi vezanoj za privredu i ekonomiju koju su pokrenuli neki komentatori? Zar vam nije pomalo tužna činjenica da je kako tvrdite grupa naučnika u HR prije 30 godina (trideset godina) napravila nekakav dron za izviđanje, a danas sve kupujete vani? Vraćate u službu krilatu kutijicu iz nekog skladišta? Kako je moguće da ste razjurili ljude koji su prije 30 godina navodno samostalno pravili ovo i danas niste evropska sila u tehnologiji proizvodnje dronova?! Zašto barem danas ne angažujete iste te ljude da naprave par novih M-99 „Bojnik“? Gdje je taj naučni kadar? Ne, nego se smijete projektu koji radi VTI i Utva sa budžetom od 120 000 Eura za sve „sa tamićom“ i kupujete izraelske dronove koji su valjda po komadu toliko (kad se uračuna provizija pogodnih ljudi).

Vi razumijete da kod nas postoji više preduzeća koja se bave razvojem i proizvodnjom BPL-ova, te da nam nije nikakav problem da kupimo domaći dron koji ima karakteristike nečega kao „Bojnik“ ili slično? Shvatate da takva tehnologija nije nikakav izazov za razvojni sektor u Srbiji? Evo kao primjer imate NT-161, koji pravi CTT Beograd:

http://www.ctt.rs/wp-content/uploads/2018/03/20180309_182623.jpg

Problem je u tome što takva letjelica ponoviću NE ispunjava tehničko-taktičke zahtijeve Vojske Srbije koja se traži od BPL-a te klase. Odnosno takve stvari smatramo prevaziđenim u vojnoj primjeni.

Nikako mi nije jasno da neko može doći na vazduhoplovni portal i hvaliti se sa time da im „nebo mogu čuvati i italijani“, „da kupuju najnoviji Hermes taj i taj dron“, „da to što vi pravite nikad neće ni poletjeti- bolje vam je kupite gotovo“, „napravili smo ophodni brod deplasmana od 250 tona (a pravili ste dva broda godišnje deplasmana od 280 000 tona prije 40 godina samo u Uljaniku), te, naravno, meni najbizarnije: „prije 30 godina mi smo mogli da napravimo dron prvi u ovom djelu Evrope- sad od toga nije ostalo ni kamen na kamenu, al’ nije bitno, bitno je da vam kažemo!“. Pa da su braća Wright živjeli u HR- odustali bi od svega koliko bi ih ugušili pričom i otvorili slastičarnu! Šta reći?

Ne pomažite, živi bili. Nama to valja. Znamo da nije najbolje, bolje ih prave i ameri i Izrael, sigurno i neko drugi, ali zato i razvijamo, radimo na tome. Biće kinezi za naoružane dronove velikog dometa, ali i da nam pomognu u razvoju tehnologije kojom ćemo biti zadovoljni. Sve to sa hr.ekonomijom nikakve veze nema, a našoj ipak nešto pomaže. Pozdrav svima!

Bo

@Franko
Ala se ti nalupa covece. Za tebe je gumeni camac brod. Sta reci. Nemate bre ni fabriku municije, vec i municiju kupujete od nas i Bosanaca a ti se ovde raspisao o letecim tenkovima i brodovima. A tek ovo da je M-84 mrtav tenk, sta reci. Samo na vojnoj paradi u Nisu proslo je 50 tenkova, malo manje nego sto ih Hrvatska ukupno ima. I daj molim te, izvuci jos nesto iz naftalina poput tog drona Bojnik koji vise lici na rezeorvar od nekog starog aviona nego na bespilotnu letelicu. I sta cete da nabavite jos malo? Avione? Pa tu pricu pricate od 2004. godine a avioni nikako da stignu. Imate jedan i po avion i to vam je sve. Mocnije deluje nasa poljoprivredna avijacija nego vasa ratna. Te nabavljate ovo, te nabavljate ono, te samo sto niste nabavili, te sad ce, samo sto nije. Neki dan na YouTube-u procitao komentar jednog Hrvata, kaze lik Hrvatska kupuje strateske bombardere B-52 od Amerike. Kad ne umreh sunce ti poljubim, reko kakvom propagandom kljukaju ove likove kad izvaljuju ovakve gluposti. Nasledili ste silna brodogradilista i vojne fabrike nakon raspada Jugoslavije a proizvedete 1 brod za 10 godina i par gumenih camaca. Jacu vojnu industriju ima Federacije BiH nego Hrvatska. Srpsku da ne spominjem, svetlosnim godinama ispred vase.

F-

@Franko
Prvi F-16 stigao u Hrvatsku!
https://i.imgur.com/JFd2tDD.jpg

Fr

Al-41F1 gledaj to ovako 2020 kad nama stignu vi nećete imati 2 ispravna – https://youtu.be/x7Hm-JI8gV0

Fr

Banja Luka jadni grade još stojim pri onom što izjavi da nikad nitko neće ukrajinske i ruske vidit sve skupa u zraku a pogotovo sad kad im počmu isticat resursi o modernizaciji nema ni M!

om

Mislim da Hrvatska niti ne treba razvijati vojni segment u kojem debelo zaostaje i da stoga isti treba potražiti vani i to samo u vrhunskoj varijanti. Dronovi jesu potencijal budućnosti u svim varijantama i nama je to vrlo dobro poznato. Mi još nemamo nikakove PZO sisteme i to me ne brine bolje da nemamo i da problem riješimo od samoga početka sa najmodernijim kratkodometnim i srednjedometnim sistemima. Preferiram izraelsko https://obris.org/hrvatska/rafael-sofisticirana-rjesenja-za-hrvatsku/
Što se tiče zrakoplovstva ja bih ipak F16 blok 70/72 i to šest komada za prvu ruku pa neka ih isporuče za šest godina. Dotada obučiti naše pilote negdje vani u zrakoplovstvu zemlje koja raspolaže modernijim šesnaesticama a u međuvremenu rentati nekoliko aparata tek radi forme pilota i čuvanja neba ili dati nebo na čuvanje NATO-u. Sa modernim zrakoplovima mi bi pedeset godina bili mirni i po potrebi dokupili bi još koji komad. Nisam za nikakove krševe jedino sam Baraka mogao smisliti jer je bio pun tehnologije. Bredly, da ali druga verzija kojoj je potrebna manja modernizacija koja bi se obavila u Đuri. Navodno je ambasador bio tamo i ostao je začuđen njihovim kapacitetima. Ne trebamo mi izmišljati toplu vodu i hraniti tamo neke likove koji hoće ili neće nešto smisliti. Pametni su već smislili a nama je to kupiti. To što neko ovdje misli da je daleko odmakao od Hrvatske u vojnom pogledu neka se malo zamisli… Još na kraju HS produkt razvija najnoviji minimi sa Herštelom i uvodi ga u hrvatsku vojsku i naravno planira ga izvoziti na svjetska tržišta. Dakle nešto smišljati dvadeset godina i onda uvesti dva komada u vojsku neznam baš kolko je pametno i isplativo.

Be

Franko, ne pricaj gluposti.
Sramotis se.

Do 2020. ce stici jedno veliko nista.
A pitanje je sto ce stici i iza 2020.

Fr

Boze sacuvaj je pravi naziv za tvoje znanje o vašim tenkovima i remontu nadogradnjni onog jednog pa evo što kaže vaš najveći stručnjak za M84 https://imgur.com/a/nTKAI3C- KLIK na sliku da ti se poveća i čitaj vaši tenkovi nisu prošli remont kamoli modernizaciju niti ima tko ni gdje radit – https://imgur.com/a/KHSDgJ2https://imgur.com/a/zBSaojchttps://imgur.com/a/LCfnnIxhttps://imgur.com/a/SsO6J09 – a sad pazi ovo https://imgur.com/a/C024l2v

Fr

Perica pa Vlado Ivanković kaže ovako https://imgur.com/a/PkYAHLx

al

@Franko

Ukrajinske neces ni videti da lete jer ih ni nema zar ne? Doci ce, ako Bog da 4 beloruska… Ovi su ipak leteli svi na vezbi jesenas sem dezurne pare, leteli na ovoj paradi nedavno (3-4 kom + dozvucna…) a skoro svaki dan proleti iznad mog mesta u okolini Novog Sada. Jeste to sve otprilike pomocu stapa i kanapa ali ipak nesto se desava, lovci lete…

Sa druge strane ovo decije merenje ciji je veci ili ciji je tata jaci… Ne vidim smisao na ovako ozbiljnom portalu. Internet je prepun mesta za nadvlacenja te vrste. Cinjenica je da smo u dubokom bunaru i mi i vi, da se moramo snalaziti i postapati kao znamo, jer smo maleni i slabasni. Mladez odlazi, problemi ostaju… Da imamo iole mozga saradjivali bi i razmenjivali iskustva ali…

Ž

alexanto

На паради у Нишу је летело 9 српских МиГ-ова 29.

al

Hvala Zivojine na ispravci, nisam nesto fan tih demonstracija sile pa nisam ni obratio paznju mada sam pogledao snimke ucesca vazduhoplova… Jos jedna potvrda da te letilice kako god bile sklepane ipak lete i da se nesto radi i desava.

Hteo sam da istaknem drugu stvar: Naglasili je par ljudi ovde vec – cemu potreba da se uporno busamo u grudi i zamisljamo, mi 4++++ avione a u HR Barak ili nista, sad Viper ili ako bas mora onda Gripen ali da bude E sa sve Meteorom ispod… Jos u januaru napisah da smatram da je FA50 „diskvalifikovan“ prebrzo i olako. Izgleda da je fascinacija Barakom ucinila da sve drugo izgleda neozbiljno a na kraju Barak osta „golub na grani“. Neko napisa uzece se 6-8 novih aparata pa se dokupiti kako bude trebalo… Ne ide to bas tako. Ako se i dobije 6-8 aparata, nebitno Vipera ili Gripena (o E nema govora) za te pare i uslove moze se pazariti ful eskadrila FA50 i obezbediti nalet, obuka, ovladavanje tehnologijom, privuci kadar i polako graditi osnov za ozbiljno zrakoplovstvo. Ovako se samo gubi vreme a sa njih i ljudi bez kojih HRZ nece ni postojati.

Sto se Srbije tice, zelim da verujem da su ovi MIG-ovi prespajanje za buducu plansku nabavku visenamenskih aviona (takodje kao i mnogi smatram da je JF17 za nas dzigi bau izbor) ZA male zemlje sa ekonomijama kakvim imamo treba imati aparate koji obezbedjuju nalet, skolovanje, jeftino odrzavanje a mogu da obavljaju air plocing i borbene zadatke, zlu ne trebalo. A te varijante Vipera, steltova, E gripena, Rafala i Suhoja ovih – onih… To ostavimo za ozbiljne igrace. Mi to nismo a pitanje hocemo li ikada i biti…

Ko

@Franko
Cemu takvi komentari ‘Banja Luko jadni grade’? Dosao si na srpski portal i jos vredjas druge komentatore. To dovoljno govori o tebi koliko si jadan. I nisu ukrajinski vec ruski i beloruski avioni. U Ukrajini ste vi remontovali one vase kante MiG-21 pa su vam ih vratili u gorem stanju nego sto su bili pre remonta. Nasi MiG-29 uveliko lete, a tebi ostaje samo da se tesis narednih 10 god. i pises jedno te isto: ‘videcete sta cemo mi dobiti tad i tad’. a stanje je takvo da ti trenutno u ratnov vazduhoplovstu leti jedan i po avion.

Bo

@omniameamecumporto

Svaka drzava tezi ka tome da ima sto razvijeniju domacu vojnu industriju. Oslanjati se na strano trziste i nije bas najpametnije. Sutra se zarati, ispucas np. granate i sta onda? Cekas da ti stignu nove np. iz Nemacke? Ok sve je to lepo sto ti preferiras, samo pitanje je ima li para za tako nesto? Ako ima, zasto nije nabavljeno zadnjih 30 godina koliko ste nezavisna drzava? I dok ti tako cekas da se nabave vrhunske varijante vani, zastarice i ti sistemi koje bi ti danas voleo da vidis u svojoj vojsci. I naravno da vasa vojna industrija debelo zaostaje za vojnim industrijama susednih drzava, nema tu sta da se zamislja, brojke sve govore. Kazes HS razvija najnoviju pusku, pa sta s tim? Eno i jedna mala Crna Gora prosle godine razvi svoju pusku pa im je vojna industrija i dalje tu gde jeste! Cak i taj HS produkt, oko koga se vrti skoro cela hrvatska vojna industrija, belezi pad prodaje zadnjih godina. Nije mi namera da se prepucavam, ali ovo su cinjenice. Federacija BiH ima razvijeniju vojnu industriju od Hrvatske. Skoro procitah tekst na nekom hrvatskom portalu da Hrvatska vise ne proizvodi ni vojne eksplozive, ajde za municiju sam znao i od pre, ali za eksplozive nisam. Daleko od toga da ne mozete da prozvedete metak ili eksploziv, ali cinjenice govore da vi to ne proizvodite. Ko je unistio vasu vojnu industriju, to pitanje bi vi trebali da postavite vasim politicarima ili kome vec u Hrvatskoj.

Vo

@Franko
Ne, boze sacuvaj sam stavio iz razloga jer nisam mogao da verujem sta si sve nalupetao iznad. I daj mani me tih slicica sa nekih foruma gde iskompleksirani Hrvati lece svoje komplekse. Ja verujem onome sto vidim, a video sam tenkove i vidjam ih vrlo cesto. A to sto tamo neko na hrvatskim poralima pise o Rusima sa laptopovima koji dolaze u Srbiju i pale nase tenkove, to ostavi za drugare da imate o cemu da pricate dok budete pili pivo ispred kioska.

om

Bombaš, samo vi razvijajte to je vaše pravo .Što se tiče municije i granata mi znamo da nam to treba ,nešto se od granata i eksploziva proizvodi u Zagorju tako da nije da ništa nemamo a i aktualna je misao o realizaciji tvornice municije u suradnji sa HS produktom.Kad smo već kod granata mišljenja sam da je bolje imati
dvadeset vrhunskih haubica i brinuti o njihovom redovitom održavanju i modernizaciji te ih opskrbiti sa tisuću pametnih granata nego nagomilavati u skladištima tko zna šta.
Ako nabavljamo avione onda samo f16 novi sa močnim radarom i paletom pametnih projektila zrak -zrak, zrak-zemlja .Napisao sam gore šest komada blok 70/72 za početak.
PZO je meni posebno drago područje jer nemamo ama baš ništa i to je dobro. Izrael nudi po tom pitanju mnogo i mislim da bi trebali dobro razmisliti i ne štedjeti tu.Oklopnu komponentu također imamo u planu .Patrije nisu dosta a i njihova namjena je drugačija.
Hoću reći ako proizvodite nešto onda to mora biti dokazano,provjereno i prihvačeno u vlastitoj vojsci i tek onda možete računati na ozbiljne narudžbe izvana naravno ako pobjedite konkurenciju jer samo se tako posao može isplatiti. Mene ne bi zadovoljilo da mi tamo godinama izmišljamo neka vozila kad su ona već odavno izmišljena.Pa naše patrije su i amfibije po potrebi i kada bi ih naoružali sve streljačkim stanicama i protuoklopnim lanserima predstavljaju super rješenja za borbu iz druge linije,jer to nisu tenkovi,dakle mogu forsirati rijeke.
Vhs je vrhunska puška koja efikasno djeluje po ciljevima do 600metara sa optikom,dokazana u surovim ratovima i tražena i još joj otklanjaju po koji nedostatak. Kalaš na toj udaljenosti plaši vrane.
Da me ne bi krivo razumjeli razvijajte vi namjensku a mi čemo si to kupiti jer nam treba kao i vama. Rat danas dobija sofiscitirana tehnika a ne masovna pojava vojnika na bojištu. U takovim situacijama vojnik je živo meso. Ako vi mislite da tu sofiscitiranu tehniku možete napraviti sami onda svaka čast ja mislim da mi ne možemo.Ako mislite da je važno izbaciti tone granata kojima vi punite svoja skladišta i prigovarate nama kako mi nemamo svoju proizvodnju onda grešite. Pametnije je ciljano djelovati i pametnom municijom i tako obezglaviti protivnika.Evo primjera baterija PZH2000 pametnim granatama ciljano napadne strateški cilj tako da u istom vremenskom trenutku istrese pedeset granata na cilj ,nitko se niti ne pomakne jer niti ne zna što ga je snašlo .Na drugoj strani baterija mijenja položaj.
Sad se postavlja pitanje da li si sve to možemo priuštiti , možemo i moramo. Država je upumpavala milijarde u brodogradnju, u Agrokor i u ko zna šta . To će sada prestati. Ako želimo možemo zar je teško reći sve što bude preko 10 milijardi od turizma ide za modernizaciju vojske tako dugo dok ne dostignemo traženi nivo.
Ako želimo modernu vojsku onda mora tako biti, novac treba preraspodijeliti jer ga ima. Uhljebe treba demoralizirati i potjerati sa državnih jasli, ima ima se gdje uzeti ali to je već ekonomija.

Bo

@omniameamecumporto
Za municiju znam da ne proizvodite. Za vojne eksplozive sam kao sto rekoh citao na nekom hr portalu, davno bese da ne trazim link sada, ako su oni lagali, lazem i ja. Mada nije ni bitno, i sam kazes da se nesto proizovid pa neka bude tako kako ti kazes ipak si upuceniji od mene.
Gresis ako mislis da je bolje imati dvadeset haubica i hiljadu pametnih granata. Sta je 1000 granata u ratnim uslovima? Nista, to se ispuca za sat. I sta onda, kao u video igri pauziras rat dok ne stignu nove granate? Razumem da se ti vodis onom ‘bolje kvalitet nego kvantitet’, ali pogledaj ovu sliku nastalu u Siriji https://pbs.twimg.com/media/D6ecrHlWkAAOY3m.jpg Ovu sliku treba da ima na umu svako ko misli da je snaga u kvalitetu a ne u kvantitetu. Nisu dobar primer svetske sile cije armije imaju neogranicen budzet, i koje kvalitet mogu da imaju u neogranicenom kvantitetu. Svi ostali moraju jako dobro da razmisle kako ce utrositi ogranicene resurse. Ne mozes sebi sa ogranicenim resursima priustiti da tuces np. iz skupog PT sistema letnji dan do podne, pogotovo ako ne proizvodis isti taj sistem.
I svaka haubica i topce su vrhunski, ako mogu da ‘isporuce granatu na zeljeni cilj’.
Sto se tice aviona i PVO-a, sve je to lepo sto si ti napisao samo si zaboravio ono glavno, ima li se para za to ‘planinarenje’? Ako ima, sta se ceka? Znas bolje od mene da situacija u HRZ nije sjajna, nelogicno je da se toliko dugo ceka i odugovlaci sa nabavkom aviona ako se vec ima novaca.
Sto se tice nase vojne industrije i njene proizvodnje. Iako su nam fabrike namenske industrije bile pedanto izbombardovane relativno nedavno, opet izvozimo vise nego sve bivse jugoslovenske republike zajedno.
Proizvodimo gomilu stvari, od kompletne uniforme i balisticke opreme za vojnika, kompletnog programa streljackog naoruzanja, dugih cevi, artiljerijskih sistema svih kategorija, pa sve do ubojitih sredstava za sve nabrojano. Od 7.62mm pa do granate 155mm. Preko 10 evropskih drzava od nas kupuje vojne i civilne eksplozive, te specijalne barute. Radi se o stotinama tona godisnje, pa tako Srbija ovih sredstava izvozi 4 puta vise nego Rumunija, na primer, a Rumunija oduvek ima namenska preduzeca iz ove oblasti.
Pravimo svoj avion za osnovnu pilotsku obuku, u nekoliko varijanti- odvojenih preduzeca. Nisu Pipistrel- ali pravimo. U stanju smo da razvijemo, proizvedemo i prodamo na svetskom trzistu slozene borbene sisteme. Evo Kipar, clanica EU- ne treba pistolj. Trebaju joj 24 samohodne haubice. Nasu su kupili. Nisu uzeli nemacki PzH2000 ili ruski Msta-S, nego nasu.
Hocu reci, lepo je to sto ti kazes ‘ da nesto mora biti dokazano, provereno, naruceno itd.’. Ali gde ces vece potvrde i dokaza od izvoza? Nasa namenska proizvode i proda ‘necega’ za milijardu evra godisnje. To ti valjda nesto govori. Na kraju krajeva, najbitnije je da se nesto proizvodi, prodaje, da se kupuju nove masine, prosiruju proizvodni kapaciteti, osvajaju nove tehnologije itd.
I kako mislis ne bi ti bilo zadovoljstvo da izmisljas nesto sto je vec odavno izmisljeno? Tom logikom Hrvatska treba da obustavi proizovdnju pistolja, na primer, jer su izmisljeni ko zna kada?
Patrije ste kupili pre koliko ono, 11-12 godina pa jos uvek niste u stanju da integrisete kvalitetnu borbenu stanicu na njih. Tako da te Patrije koje Hr trenutno poseduje mogu da posluze samo za prevoz vojnika od tacke A do tacke B, i da se usput mole Bogu da ne nalete na neku prastaru Pragu koja bi ih izotvarala kao konzerve.
Ok razvili ste pusku, kao uostalom i Crna Gora, i svaka vam cast i jednima i drugima na tome. Ako je to vrh vaseg vojnog dostignuca i ako ste prezadovoljni time sto ste razvili pusku, onda stvarno ne znam sta da ti kazem. I kad vec pominjes Kalasnjikov, imaj na umu da se ista ta puska u raznim varijantama koristi u desetinama vojski i policija sveta, a ta tvoja ‘vrhunska’ puska koristi se samo u Albaniji, Hrvatskoj, nesto malo u BiH, Iraku, Togou i kod onih pobunjenih papucara u Siriji. Pa ti sad zakljuci sta se pokazalo efikasnije u realnim ratnim uslovima.
Previse gledas holivudske filmove i igras video igrice. Kakva crna sofisticiranija tehnika, kakvi bakraci. Pa ratovali smo mi protiv Nato-a. Imali su svu mogucu najmoderniju opremu i naoruzanje tog doba na raspolagadnju, pa su opet pogadjali drvene makete i rashodovane tenkove koji su im ostavljeni kao mamac, cak su i sporete u kojima je lozena vatra pogadjali jer su njihovi avioni i dronovi detektovali toplotno zracenje. Za 3 meseca, jedva naceli Trecu Armiju ( unisteno i osteceno 39 oklopnjaka, a samo tenkova bilo vise od 300), a Prva Armija je bila znatno jaca od druge dve. Zasipali strateskom avijacijom, ako uopste znas sta to znaci i kako izgleda, i ti mi ovde pises o 50 pametnih granata nakon cega bi protivnika bacio na kolena, obezglavio ga, jer eto protivnik ne bi znao sta ga je snaslo od 50 granata.Tako mali Perica zamislja rat. Kao da se radi o taktickim nuklearnim raketama, a ne o granatama. Da si nekad bio u ratu znao bi kako izgleda kada ne mozes da podignes glavu od protivnicke artiljerije, ili protivnik od tvoje, koja zasipa bez prestanka, e zato su bitna puna skladista. Tako da racunaj da bi na tih tvojih 50 pametnih granta sa druge strane ‘doslo’ 10 puta vise granata i raketa, mozda i pre nego sto bi ispalio prvu pametnu granatu.
Posle svega napisanog mogu ti reci samo jedno, kako ti zamisljas rat tesko da bi obezglavio i neko africko pleme, kamoli neku vojsku…

д

Nenad
Ne želimo scenarij iz ranih 90- ih. од раних деведесетих је прошло тридесет година и ситуација је данас тотално друкчија , нема заједничке државе ,нема срба у хрватској и слично. Tu je i BiH i Republika Srpska које војне ефективе има Бих или Република Српска који могу да угрозе Хрватску на било који начин осим ако се слажете са Месићем „Kada bi neko otcepio deo BiH, da se ja pitam, presekao bih koridor i to bi bilo za par sati gotovo“, rekao je Mesić komentarišući nedavnu izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika
Што се тиче Србије на делу њене територије успостављен је квази држава , ситација је врло нестабилна ,србско цивилно становништво на тој територији је константно угрожено, у органим власти те квази државе нема баш много разумних људи и проблеми су врло могући. Видим да их вежбате у Задру и на полигонима у Слуњу,а и шијете им лепе униформе.

д

omniameamecumporto
То је теорија о малим ,професионалним и ефикасним армијама која се продаје банана републикама. Погледај како су устројене армије бивше југославије све имају по четри бригаде, гомила оружја је проглашена неперспективним и уништено, ( У Србији уништено 1500 система срела 2м под дебилним оправдањем „да не падне терористима у руке“)Пример мале , професиналне солидно наоружане армије коју је нато организовао имаш у примеру Грузије 2008( боље и модерније наоружана од Србије 1999) у сукобу са Русијом (лошије наоружана од НАТО-а 1999) колико је трајао тај рат-пет дана и капитулација.
Pa naše patrije su i amfibije po potrebi па патрије нису ваше правите их по лиценци и од тога правите догађај,а то што су амфибије много значи у рату.
PZO je meni posebno drago područje jer nemamo ama baš ništa i to je dobro. Шта једобро у томе што немате ништа од ПВО колико времена треба да се набави солидан ПВО и да се обучи и истренира кадар.То је јаднако скупо као модерна авиација.
Vhs je vrhunska puška koja efikasno djeluje po ciljevima do 600metara sa optikom,dokazana u surovim ratovima i tražena i još joj otklanjaju po koji nedostatak. Kalaš na toj udaljenosti plaši vrane.Који обичан пешадинац у рату дејствује на 600 метара ,а и метак 223 је доста лаган и није баш ефикасан на тим даљинама ( американци у афаганистану доста користе модернизирану М-14 баш ради калибра). У којим суровим ратни условима је та пушка тестирана.
Evo primjera baterija PZH2000 pametnim granatama ciljano napadne strateški cilj tako da u istom vremenskom trenutku istrese pedeset granata na cilj ,nitko se niti ne pomakne jer niti ne zna što ga je snašlo
У условима непостојања ПВО могу да испале 2-3 гранате и да мењају позицију, јер могу да налете 3-4 прастара авиона и истресу касетне бомбе па да они не знају шта их је снашло.
Ako želimo možemo zar je teško reći sve što bude preko 10 milijardi od turizma ide za modernizaciju vojske tako dugo dok ne dostignemo traženi nivo. Вечна прича о неки 10 милијарди , па није то зарада то је укупан обим пружених роба и услуга, а сада ко је власних хотела, шта туристи пију и једу, ко то производи то је питање, држава располаже са они што наплати кроз порезе и таксе и то је њено. Са том вашом математиком од 10 милијарди годишње већ би били импозантна војна сила не би возили миг-21 и вежбали са румунским ВБР.

Pe

Dane
Jako lijepo si objasnio tu podvalu o malim efikasnim armijama dobro opremljenim. Mislim koliko mali moras biti da bi bio moderan i efikasan po necijim mjerilima..Obicno su to vojske male vatrene moci.., jer i efektiva je manje .. itd..
Omnia
Precizna municija se ne koristi za bilo koji cilj niti u artiljeriji za blisku vatrenu podrsku, jer besmisleno je.. obicno su to ‘vrijefni ciljevi’ i ideja je manji utrosak municije.. po cilju.. recimo za udaljenosti +45km za artiljeriju. Vase PZH koliko znam nemaju municiju sa korekcijom putanje, u planu je mozda nabavka ali nije tu za sada… ksko god stokovi dzebane su potreba za bilo koju ozbiljnu vojsku!
Da dodam za Gruziju.,,jedan od uzroka brzog sloma Gruzijskih elitnih formacija je bila i neadekvatna NATO obuka… naime njih nisu obucavali za situacije gdje ih iznenada poklopi vatra iz VBRa ili izodtanak ili nemanje prevlasti u vazduhu. Njihovim americkim instruktorima je to nepoznato.. bolje su se pokazale klasicne nereformisanr formacije..:)

Ba

Ne, omnia misli na SMArt 155. Ovo je protivoklopna municija koja je zaista „smart“ kao takva. Ne radi se o korekciji putanje- radi se o „pinpoint“ oružiju. Sasvim ok stvar. Postoje dva problema sa ovom municijom: Prvi je što moraš znati tačan položaj oklopne grupe i ista ne može da bude u šumi (mora da bude na otvorenom). Cilj mora da bude u prečniku od 800 metara od targetovanog područija da bi efikasno mogao da lokuje cilj prilikom spuštanja padobranom. Dobra stvar ako se pravi „čeka“ na tenkoprohodnoj stazi na ravničarskom terenu- nepraktična ako se radi o kretanju više grupa u dinamičkom rasporedu. Drugi problem je cijena. Jedno punjenje košta 22 000 dolara. Po meni više se isplati uložiti u gomili „Spajkova“ „Tow“-ova i slično nego u ovo, jer jedna baterija bi za puni efekat uredno trebala da ispali stotinjak ovakvih po pravcu napredovanja svaki put.

Ipak- kada se govori sa zagovornicima ove priče odmah se povlači teza o „kolektivnoj bezbjednosti“- jer se smatra da će uvjek odnekud isklijati pusti šleperi ove municije koju će „članica“ dobiti na poklon. Tu nema argumenata ili kontraargumenata- jednostavno ostaje da se vidi.

Zanimljiva stvar- kad već ponenušte Gruziju. NATO je istu prije napada organizovanog napada na Osetiju i Abhaziju naoružao sa sjajnim češkim 152SPhH „Dana“ samohodnim haubicama u unaprijeđenoj „M77“ verziji. One, naravno ispaljuju i protivoklopne projektile. Kad je počela frka- ispostavile su se kao potpuno neupotrebljive- jer je bilo potrebno previše vremena za otkrivanje i akviziciju ciljeva. Vrlo teško u varijanti kada odnekud napreduje oklopna kolona sa 60 tenkova. Ali dobro- digresija. Sigurno u nekom drugačijem konfliktu protivoklopni projektili na samohodkama velikih kalibara imaju itekakvog smisla.

Dana je ovo:

https://i.pinimg.com/originals/06/48/b2/0648b26982911fb48e3710fee7046d9e.jpg

U nastavnku video u kojem možete vidjeti par komada ovog čuda na depou djela zarobljenog oružija kada su Rusi ušli u Poti.
Osim toga treba reći da je Gruzijska armija u to vrijeme bila opremljena vrhunski po NATO standardima. Od pješadijskog naoružanja, preko gotovih NATO porcija za vojnike, Turskih oklopnih vozila „Kobra“, BUK M1 PVO sistema srednjeg dometa, modernizovanih tenkova T-72 koje je radio Izrael, najsavremenije radiokomunikacione opreme, gomile samohodnih haubica, gomile modernizovanih VBR-ova, novih oklopljenih „Hamera“ sa sve folijama na sjedištima… Generalno su ruski pješadinci 2008. godine pored gruzijskih profesionalnih vojnika izgledali kao odrpanci. U onim smješnim kapama i vozeći se u „Uaz-u starom 40 godina. Pa ipak… 3 dana-sve gotovo. Mislim da su upravo poslje ovog konflikta i Rusi ozbiljnije počeli da ulažu u opremu svojih vojnika.

https://www.youtube.com/watch?v=kHruJECUt5o

д

Та теорија о “ колективној безбедности“ и “ савезницима“ је што се тиче Србије не важи још од првог светског рата , тад нас је скупо коштало то што нисмо имали довољно артиљериске муниције на лагеру, а уздали смо се у „савезнике “ који ће да је дотуре, на крају су нам продали гранате али погрешен( дужа чаура). Та протуоклопна муниција није лоша и треба је имати што каже Омниа једно 1000 гранат, добра је за превентивни удар. Руси су тада изгледали као 1979 када су улазили у Афганистан уаз, БРДМ-2, Т-62.

Iv

Franko, razumijem da trolas po svim fejs grupama vojne tematike, ali da dolazis srati na ovaj cijenjeni portal, e to ne razumijem

Fr
12

Nova epizoda hrvatske mini-sapunice :D

Odgovori

@perica
Hrvatska pravi tramvaje i vlakove sama i izvozi, unatoč propasti dela brodogradnje druga proizvode složene i skupe brodove.
Nedavno me zapanjilo koliko hrvatska izvozi u auto industriji i to za prestizne marke.
Dovoljno je pogledati ukupne izvozne brojke koje su skoro iste, a ima ih duplo manje, k tome još toliko u turizmu i deviznim doznakama iz vana.
Često sam tamo poslom i vidim razliku, neka te ne zavara njihovo kukumacenje kako su propali, napreduju, samo su druge istočno evropske države brže napredovale ,pa oni vide propast, ali za države istočno od njih su 15 godina ispred u infrastrukturi , u životnim standardu barem 20.
Srbija je sa platama tamo gde je Hrvatska bila 2000-te.

Vl

@Aleksandar_Kg
Stvarno mi nije jasno gde nađe te sve silne „izvoze“ iz Hrvatske?
Slučajno imam dosta rođaka u Hrvatskoj i relativno često putujem tamo. Oni ne govore tako, a i ne vidi se tvoja konstatacija u zbilji, tj u životu običnog čoveka.
Šta više, mišljenja sam da se u Hrvatskoj bolje živelo pre ulaska u EU nego danas.
Ko im to toliko proizvodi danas kada im svo radno sposobno stanovništvo ode „preko“ ? Da se razumemo i mi nismo bolji…
Zanimljiva mi je konstatacija nekih prijatelja iz Hrvatske koji tvrde da se kao izvoz prikazuje i roba koja stiže u luke a potom reeksportuje u Evropu (samo tranzitira kroz Hrvatsku)…
Rimac i Hyndai su jedan svetao primer (ako se uopšte i ostvari ta saradnja).
Da nije turizma, ne znam kako bi u Hrvatskoj sastavili fiskalnu godinu i popunili budžet. Zamisli samo jednu lošu godinu (zbog vremena, političkih događaja i sl.)…

Be

To, za robu u tranzitu…..to ti ne stoji nikako.

Vl

Beduin, to nije moja konstatacija (za tu robu u tranzitu), već sam to čuo od tih Hrvata…

Be

Cuo si uber glupost koju si dalje prenio.

Uber glupost

bi

U hrvatskoj nije sve svijetlo posebice ako se izuzme turizem koji raste na kriloma terorističnih prijetnji u turskoj, Egiptu i Tunisu. Vecina ex yu kompanija rade kao malo podizvođqci za njemacku auto industriji. Realno gledano to je sve mrsavo i švabo te može sutnuti iz lanca dobavljaca kadar hoce. Oko Tomca se i u cro lomle koplja, Taj cijeli njegov projekta mi je nesto u zraku. Ako sam malo sarkastican, najbolja reklama za hrvatsku i njen turizam je bila ovaj teroristicki napad u Egiptu kod piramida ;)

BB

Kad bismo ganjali mak na konac, rekli bismo da Srbija ima 2 fabrike aviona a Hrvatska nema (bila je neka priča da će Apliaviation da pravi avione tamo ali ne znam dokle je to došlo), ali nećemo tjerati mak na konac…

Pe

@Alekasandar KG
Da sam znao da tema ode na ekonomiju ne bih ni komentarisao :)..ali
definitivno te svoje brojke moras preispitati…
Tacno je imaju rade ljudi remonte Lokomotiva i za srpske zeljeznice ….btw: koliko je Koncar prodao onih svojih fancy vozova ako znas?? Nisam bar ja vidio da ih HZ koristi masovno..ne znam!

Pe

Pa Madjari i Cesi su uspjeli ispregovarati i gospodarsko ulaganje kada su uzimali Grippene. Dakle nije nista novo u pitanju. Veci je problem, s kojim novcima ce oni uzeti ove avione. Jer, ovo je preskupo za nas proracun.

Odgovori
De

Ako ih kupuju za početak neka sakupe prvo milijardu zelenog, mada je i to malo treba bar dve. Do tada …

Odgovori
De

Ocigledno Amerikanci nemaju neko povjerenje u Hrvatsku ili HRZ.

Odgovori
Al

Taman sam pomisli da su se rukovodioci susedne drzave uozbiljili kad ono Televisa Presenta.
Zacudjeni Amerikanci, razocarani balknaski politicari, Svedjani koji prave avion po gabaritima(kao da je odelo)….
Mozda ne budem u pravu na kraju, ali ovo je i dalje jako neozbiljno.

Odgovori
Be

Upravo tako.
Jos jedan fijasko na vidiku.

Razlog?
Gabariti 🙄

Vl

Biće da se neko hoće „opružiti“ više nego što mu gabariti dozvoljavaju…

Ni

Ameri kao da su gadljivi na pare?! Neka komsije uzmu Gripen,imaju puno suseda koji ga koriste i neka se ova sapunica od nabavke,jednom zavrsi. Kako god bilo,makete i F-16 i Gripena,cekaju!!!

Odgovori
BB

Pa sapunice ne završavaju…

Ed

Vole Ameri pare, a HR ne zeli da ulozi koliko Ameri traze za novo.
Kao sto je spomenuto u komentarima, sam Uljanik kroz drzavne garancije je pojeo oko 900 miliona USD, tj. onoliko koliko je recimo SAAB trazio u zadnjoj ponudi. Da se ne varamo, i posao s Baracima je propao jer su Ameri trazili veci udio u poslu sto je na kraju Izraelcima bilo neisplativo odnosno bili bi na gubitku 100njak miliona USD ( a u MORH-u nisu savladali citanje teksta s razumjevanjem…).
Ameri imaju i program potpore saveznicima gdje doniraju ogromne kolicine opreme, ali po njihovim mjerilima prioriteta, a HRZ im nije prioritet.
Nove F-16 se tesko mogu isporuciti prije 2026, a USAF nema u planu donirati aktivne F-16, barem za sad. Dakle od USA se moze ocekivati ili nesto s „bone yard“ ili nesto polovno, pa obnovljeno ala Rumunjska, od neke drzave koja kupuje F-35 i rijesava se starih 16ica (Grcka, Belgija,…)

Te

@Ed
Maybe that’s why the F-35 is needed.. :)
https://m.defenseromania.ro/securitate-energetica_597099.html
After Brexit, Ro will become the largest gas producer in the Eu.

Te
Ed

Yes, in my opinion, for NATO or „pro western“ countries, from what is available in today’s market anything else than F-35 is a intermediate solution. There are none more advanced fighter aircraft in sight for at least 15 years…
Congrats on nice AD system!

Te

Those Socat helicopters seem to look very different than the original Puma. The electronics are top of the art. Spike ER. Maybe new engines and even armor will follow. And if you think it is an old piece of flying…
As for Serbia, the H215 seems to be a good choice, after all.. This helicopter has no death.
:)

Al

@Tedy
For sure it’s a great heli, I’m just worried the logistics will get strained. Nobody seems to be thinking about that in Serbia. We now have 3 full power rifle calibers in active service and 3 medium power ones, for what? Two heavy machine gun calibers that are basically the same, loads of different vehicles that basically do the same job, 3 different combat aircraft where only two or even one would do, and now we are replacing Bell helicopters with an ultra limited number of larger Pumas where H145m would do. For what?
The Serbian army suffered great losses during word war one because we didn’t have sufficient logistics to supply the army with all the different types of rifle and cannon ammo that were in service thanks to insufficient numbers filled with captured equipment. Now in the 21. century when everything is more complicated, we are doing the same thing, only this time voluntarily to ourselves because some people lack common sense.

Te

@Al-41F1
Yes, the standardisation is essential. Even more important than the firepower.
I didn’t know that you have 3 full power rifle calibers in active service and 3 medium power.
By the way, the economy minister announced yesterday they had finished the negociations with Beretta. Arx 160 will be the new standard rifle in Ro army.

Ba

Al-41F1

Pozdrav Al, samo da te ispravim. Mi trenutno nemamo tri aktivna kalibra za jurišne puške. Mi imamo dva kalibra u popuni: 7,62x 39 i 5,56×45. Nato kalibar se, kao što znaš mahom koristi u jedinicama specijalne namjene koje su naoružane jurišnim puškama koje odgovaraju njihovoj specifičnoj namjeni. To su uglavno „Scar“ i G36, te u manjem procentu „Colt“ jurišne puške. Za njih postoji popuna vojnih rezervi. Drugi kalibar je 7,62 x 39 koji imamo u masovnoj popuni vojnih rezervi u milionima komada, što je poznato. 6,5×39 Grendel NEMAMO u popuni vojnih rezervi.

Postoji samo mogućnost korištenja tog kalibra u budućnosti zbog mogućnosti mjenjanja primarnog kalibra na novoj liniji srpskog oružija. Plan je proizvodnja 6,5 Grendel kroz petogodišnje rezerve sukcesivno sa brojem pušaka koje se proizvedu za Vojsku- dakle da se pređe na unificirani kalibar, ali da se prvo potroše ogromne rezerve starog. Osim ovoga, u slučaju potrebe na svjetskom tržištu je lakše nabaviti 7,62×39. Praktično- planirana unifikacija je vrlo optimalna (za tranzit) i ja u ovome ne vidim nikakav problem. Smatram da se drugačije na bolji način ovo i ne može izvesti- jedino logično pitanje bi bilo da li je pametnije bilo uvođenje 6,8 ili nekog drugog zrna koje će da postane primarni NATO kalibar za koju godinu? Problem je što se između nekoliko kandidata to još uvjek ne zna tačno.

Al

@Tedy
I’m afraid it’s true. 8mm Mauser in older machine guns and newer DMRs, 7.62x54r machine guns and more recently sniper rifles, 7.62NATO/308 Win snipers and that’s excluding 300 win mag and 338 lapua for long range snipers. Then 7.62×39 infantry rifles, 5.56 also for infantry rifles and most recently 6.5 Grendel. Then we move on to heavy machine guns in 50BMG(12.7×99) and anti-material rifles in a different 12.7×108 Russian….You get the point?
It’s stupid, there’s no other explanation, just plain stupidity. And now we’ll have another complicated system to keep running, that’ll do exactly the same job as the ones we already have while in the same time drivers, mechanics and skilled personnel in general are in a huge deficit throughout the country especially in gov. run departments.
If something even approaching a war breaks out, let alone a proper war like in 1998/99 and last for more then a week, the logistics(or lack there of) will get us, not the lack of „modern“ equipment like most people believe

Al

@Tedy
I forgot, what’s the deal with the ARX? You’ll be producing it under license or it’ll be purchased straight from Beretta?

Te

@Al-41F1
It will be produced at UM Plopeni.

Al

@Banja Luka
Teorijski da, 6.5 Grendel je balisticki superiorniji i jeste stvarno, samo NATO nece menjati primarni kalibar jer su dobiti premale u odnosu na „nocnu moru“ zamene/dorade kompletnog primarnog lakog naoruzanja. Ta prica se vuce vec 20+ godina. Zbog cega? Pa sami znate da lako naoruzanje ne odlucuje ko ce pobediti u ratu, ali ni blizu. Drugo 223/5.56 nije samo za spec. brigade na zalost, to bi i razumeo. Redovna vojska koristi Zastavinu M21 u tom kalibru i to u ne bas „malim“ brojevima. Po mom skromnom misljenju promenom laboracije, tipa zrna i sa malo „ispitivanja“ 7.62×39 se moze balisticki unaprediti(kao sto municija generalno rapidno napreduje). Staro M67 jugoslovensko zrno je balisticki dosta superiornije od sovjetskog i ima polozeniju putanju posto mu je teziste drugacije, a i pocetna brzina veca..taj koncept samo za 21. vek. Prosecan vojnik je streljacki dosta slab na zalost, ne samo kod nas, nego svugde u svetu u odnosu na ljude koji vrste ta testiranja i koji mogu da iskoriste sve dobiti na balistici. Termovizija, bolji nisan i obuka su visestruko znacajniji nego cinjenica hoce li biti opreljen sa 6.5 Grendel, 224 Valkyrie ili 7.62×39….Kad smo kod nisana, ono je blagi uzas, kao da su 80te. No kao koncept kroz modularnu M17 mogu i da razumem(iako mislim da je nepotrebna komplikacija).
Za velike kalibre sve stoji, koja je budala to smislila ne znam, ali je glupo i ostalo je jos od vremena SFRJ, a mi smo ga dodatno posolili. Mitraljezi, DMR i snajperi treba da budu svi u istom kalibru pa nek se odluce koji ce(samo da nije 7.62x54r). Bugari prave PKM u .308Win, ne treba mu strceci obod od 54r da bi radio dobro, mozemo i mi siguran sam.
Za helikoptere, gazela ultra laki, H145m laki, Mi-17 srednji/teski, Mi-35M(koji deli dosta sa Mi-17) jurisni, ne treba komplikovati dalje. Sta ce nam Pume? Najsretniji bi bio kad bi i gazele zamenili sa H145M i da se svedemo na tri tipa, samo nemamo novca na zalost. Pa i ta crna policija, ne moze drzava za jednog proizvodjaca da se odluci, a kamoli za tip vozila. Fijat, Pezo, VW, Skoda, Mazda, Micubisi, Mercedes, BMW, Toyota….sarenije nego na autoplacu, kao da smo konfederacija 12 drzava i svaka svoju politiku gura. Te gluposti nas sve dodatno kostaju i to mnogo, a ne mora. Nije ni cudo sto im posle par godina vozila budu u raspadu

Pe

Mala digresija na temu kalibra.
problem sa 7,62×39 je u fizickoj snazi trzaja kod opaljenja. tako da kod rafalne paljbe recimo kratki rafali, prvi metak je koliko toliko precizan a ostali su uglavnom ‘bacena municija’, inace iz iskustva, u jedinacnom rezimu vatre M70 je jako precizan…Prosto jako tesko je apsorbovati trzaj municije 7,62×39, mada je taj metak po probojnosti superioran u odnosu na 5,56×45, sto je opet bitno…inace koliko znam medju placenicima u iraku oruzje u kalibru 7,62 je bilo vrlo cijenjeno jer ‘brze’ neutralisu protivnika (probija kroz zaklone, ciglu, kroz vrata auta, kamiona, vece izlazne rane..itd.)
Benefit sa municijom 6,5 mm je preciznost u dejstvima na vecoj distanci i mnogo manjem trzaju pri rafalnoj paljbi, tako da je manje rasipanje municije. Sve u svemu negdje je uzeo najbolje od oba 5,56 i 7,62….Inace u USA rade jos na procjenam koji kalibar izabrati, mada su i sami komentarisali Srbiju kao avangardu na tom polju,…mozda ne daj boze cekaju neku prakticnu demonstraciju/potvrdu da je 6,5 mm pravi izbor.

Ba

@Al-41F1, @Perica

Gospodo draga, slažem se sa velikom većinom stvari koje ste rekli, stoji. Samo naglašavam da postoje jednostavne činjenice koje ne moramo da provjeravamo niti ja a ni vi. Posmatranje stvari takvih kakve jesu navodi nas na rješenje problema koje je jedino moguće i na kojem se tako i radi. Evo šta je u pitanju:

2016. godine sprovedena su opsežna ispitivanja u Tehničko opitnom centru. Izašlo je sve, svi kalibri, i sve puške- počevši od stare M70, pa do M-21, M-17, Colt-a, G-36, raznih snajperskih pušaka i slično. Ima i fin video iz tog vremena posvećen ovom. Testovi su nedvosmisleno utvrdili da je 6,5 Grendel bitno superiorniji. Ako u kontrolnoj grupi strelaca 10 od 10 pravi bolje grupe pogodaka sa M-17 u 6,5 nego sa M-21 sa 5,56 NATO- stvari su jasne. A 7 od 10 je pravilo bolje grupe sa njom nego sa G-36.

http://www.politika.rs/upload/CKEditor/2019/04/Modularna-puska-M17–ca-vevi-i-okvirom-za-municiju-6-5mm.jpg

https://pbs.twimg.com/media/DOgs1TsXUAAZFUq.jpg:large

U smislu polaganja pojedinačnih pogodaka na većim daljinama kalibar 7,62×39 je potučen. Šta je rezultat i zbog čega se sve ovo radi? Svojevremeno sam sa komentatorom @Mrgud ušao u debatu oko kalibara i on mi reče da nije nikakav problem da pogodi cilj na 400 m sa starom automatskom iz JNA. Čovjek se predstavlja kao vojno lice. Ja se izvinjavam prvo njemu ako je u pravu- ali o sebi govorim i o mom vojevanju- Lično smatram da mi je pojedinačnom vatrom teško skinuti cilj i na 200m i biti siguran da sam pogodio sa tom i takvom puškom. Problem je taj što na puškama u 5,56 NATO integracijom optike umnogome popravljate ovo, pa ljudi mogu da dejstvuju na većim daljinama sa izvjesnom sigurnošću za prosječnog srelca, znači položeno je, iako je samo zrno nejako i nikakvo. M-17 kao što znate ima gornji red dot sa uvećanjem i modularnu optiku ispod (normalno, i rezervne, klasične nišane). Ako je na daljinama 300 i 400 m ista puška uredno tukla 7,62 u korist 6,5, na na daljinama do 100 i 200 metara imala iste ili malo bolje vrijednosti u korist 6,5, šta bi mi sada trebali da radimo?

Da nastavimo proizvodnju pušaka i rezervi municije u 7,62 x 39, kalibru za koji smo dokazali da je lošiji? Zašto? Da pravimo proizvodnju u kalibru 5,56 x 45 za koji smo dokazali da ne valja? Pa nismo više ni u NATO, ni u Varšavskom paktu. Imamo rezervni kalibar iz rezervi (puška je modularna), pa zašto onda jednostavno ne koristiti najbolje za sebe?

BTW, ovo je takođe ključno za unifikaciju kalibara, a ne njen neprijatelj. Znate i sami, da se ne lažemo, šta se koristilo za borbe na daljinama od 400-500 m u JNA. Trupni snajper M-76 u kalibru 7,92×57 Mauser. Jeste- u upustvu za korištenje se pominje i 1000 m i više, ali svi znamo da je to bilo blago nemoguće, da ovo nije Barett ili M-12 „Crna Strela“ nego dobar trupni snajper za srednja rastojanja. Njegovu ulogu sada preuzimaju M-17-ke za srednja rastojanja, a novi trupni snajper M-07 za rastojanja do 1000m, s tim što ova puška, sa obrtno-čepnim zatvaračem, zaista pouzdano polaže pogotke na 1000 m.

Praktična demonstracija da je 6,5mm pravi izbor je odavno gotova stvar. Gomila testova vani i kod nas to potvrđuju. Zbog toga se i godinama diže prašina oko ovog. To jeste pravi korak, na koji se NATO zemlje ne mogu odlučiti upravo iz razloga iz kojeg se mi ne lišavamo starog 7,62 kalibra- Ogromne postojeće rezerve tog streljiva, kao i velike rezerve naoružanja u tom kalibru.

https://www.zastava-arms.rs/sites/default/files/desna_m07as.png

Mi samo imamo tu sreću što je neko na vrijeme rekao potpunu istinu oko nekih stvari: 1. Nama treba nova pješadijska jurišna puška. 2. Kada je već uvodimo treba iskoristiti komparativnu prednost kalibra koji možemo da uvedemo obzirom da smo vojno neutralna zemlja. M-17 sa 6,5 zrnom i dužom cijevi ima grupu pogodaka koju je pravio M-76. A svaki vojnik bi trebalo da je ima. Al-41, nije moguće istrenirati svakog vojnika da pogodi nešto na 400 m sa starom M70, čak i kad joj staviš optiku. Mene prvog, a Bog dragi zna da sam sa njom ispucao dosta. To jednostavno nije više pogodan alat za novu realnost ratovanja, po kojoj su se distance odvijanja borbi „izdužile“. Te distance su problem i za arsenale većine NATO zemalja iz okruženja, manje zbog preciznosti, ali opet, više zbog kriminalne dinamike zrna 5,56.

Problem efikasnosti vatre je jedan od ključnih problema koji smo nasljedili od arhaičnih praksi JNA. Pazite- taj glomazni sistem, takav, kakav je- imao je i mnoge dobre stvari. Efikasnost pješadijske vatre nije jedna od njih. Kada mlađim ljudima kažem da prosječan strelac u ratovima 90-tih za svojih 98% ispaljenih kuršuma nije bio siguran u namjeru/realizaciju (a to je onaj momenat kad naneseš cilj na nišan i kad računaš da je čovjek kog gađaš pao kad stišćeš obarač) oni me blijedo gledaju. Pješadinac ne treba da bude prijatno iznenađen svaki put kada mu pođe za rukom da pucajući prema cilju koji je na 150m od njega uoči kako je nešto pogodio. On treba da bude razočaran svaki put kada shvati da mu to nije pošlo za rukom. O slaboj obuci, za koju si 100% upravu tek nebih. Nisam jednom gledao da „gori zemlja“ od rokanja sa obe strane, bez bilo kakvog efekta nakon nekih 5-6 hiljada metaka, a koje nije ništa bolje od scena koje možemo vidjeti u Siriji ponekad. Ovo je često važilo i za artiljeriju. Prosto mi je bilo milo vidjeti Mojsilovića prije mjesec ili tako, kada ga postave pred optoelektronski uređaj da izabere dezignaciju mete i Nore tu tačku poklope 60 sekundi poslje.

Jedina stvar koju vidim kao potencijalni problem silne trenutne „raznolikosti“ je zadržavanje u proizvodnji baš te 6,5 municije. Evo npr- novi puškomitraljez M09. Njemu za optimalno dejstvo u namjeni za koju je predviđen nije nepohodan 6,5. Kao oružije za podršku za rasutu vatru on treba samo da ima što manji trzaj i položenu putanju zrna. Kako nije modularan, a ima interesa za inostrane kupce- prototipovi su u 5,56×45. Sada treba da se čeka velika porudžbina od Vojske da bi ga radili u 6,5, bezveze- to je trebalo odmah platiti i završiti s tim. Ukratko- država bi trebala prekinuti s nećkanjem i vaganjem- i prelomiti- Evo 40-tak miliona, napravite mi 10 000 pušaka u 6,5 i odgovarajuću rezervu municije. Sa tim treba što prije početi.

http://sadefensejournal.com/wp/wp-content/uploads/2012/03/partner18.jpg

Al

@Banja Luka
Najbolja slika stanja opreme u vojsci je sa jedne vezbe prosle godine, slem JNA, maskirna uniforma M98, pancir M10, puska verovatno iz one serije iz ’92.
Apsolutno se slazem se ako se vec „prelazi“ ili odlucuje za neki novi kalibar da se to treba uraditi u sto kracem roku i u sto vecem obimu bas sada dok nismo optereceni kao nekadasnja „glomazna“ armija. Iskesiraj, plati, napravi, uvedi. Samo ovo potapanje prstiju u vodu mi se nikako ne svidja. Razumem velike rezerve 7.62×39 i to ne samo kod nas nego u velikom broju drzava, zato vecina istocno-evropskih NATO clanica jos uvek ne moze preci na .223, no nije mi jasno onda uvodjenje .223 kod nas. Zbog cega? Mirovnih misija? Pa toliko je ogranicen broj trupa na istim da uopste nema potrebe za tim kalibrom u upotrebi u VS. Bolje taj broj pusaka da su napravili upravo u 6.5 Grendel. Za pocetak izbaciti, malo je reci zastareli 7.62x54r i preci na jedan kalibar za DMR, mitraljeze i snajpere, pa nek je to 7.92×57 jer je balisticki najbolji(7.9 je 7.9) ili .308 win jer je zastupljeniji na trzistu i ima manji trzaj, verovatno i jeftiniji za proizvodnju, ma i 7.5 Swiss kao Svajcarci, svejedno, samo nek se uradi i nek bude jedan. Drugo izabrati jedan 12.7, pa jel to bio 50bmg ili ruski 12.7 nebitno je. Jel to toliko tesko za VS? Kad smo kod optike, snajperista sa antimaterijalnom puskom dometa 1600+ metara treba da gadja sa optikom uvecanja 8x? Kako? Pa lovci cesto imaju vise za par stotina metara. Optika uvecanja 4x na M76 ne moze obezbediti gadjanje na daljinama od 1000m u realnim uslovima iako je kal. 7.9 supersonican i stabilan i preko te daljine, a puska najcesce „dovoljno“ inherentno precizna. Sve preko 400-500m je kocka, a ne mora tako biti jer jedno je gadjanje bele siluete na strelistu/poligonu, drugo je gadjati protivnika u maskirnoj uniformi medju zbunjem, travom i drvecem, samo to izgleda niko jos nije shvatio, a bilo je ratova i vise od previse.
Sami sebe stavljamo u situaciju iz 1914.
Sto se mene tice, jedan srednji kalibar pa nek bude to 6.5 Grendel, realno nije toliko ni skupo napraviti i ogromne rezerve. Bukvalno bi sa 40-50 miliona kao sto ste rekli to resili, ne daj boze sa 100, imalo bi se municije na pretek. jedan veliki pa bio to 7.9, 308, 6.5 Creedmoore kad smo vec kod 6.5(a ujedno to se poklapa sa onom sovjetskom doktrinom da sve puske trebaju da imaju isti promer cevi jer se sa istom masinom mogu praviti cevi za jurisne, snajperske puske, mitraljeze iako je „kalibar“ drugaciji…., no to je proslo) i jedan za teske mitraljeze i anti-materijalne puske. Po potrebi jedan magnum kalibar za dalekometne snajpere pa bio to 300 win mag, .338 lapua, sta god samo da je jedan isti. Ujedno bi 6.5 grendel preuzeo ulogu i za policijske snajpere jer u talackim situacijama sa 200-300m .308 koji se sada koristi ima previse probojne i razorne moci, zato dosta policija na zapadu koristi .243 win za te zadatke, no to je druga tema.
HK puske treba prodati sto pre ili donirati jer smo izgubili podrsku te firme, idealno bi bilo zameniti M76 u specijalnim brigadama sa SCAR 17, AR platforme se svakako prave u bukvalno svim kalibrima pa moze i 6.5 Grendel(vec ih ima uveliko na komercijalnom trzistu) pa da zamene 416 i G36 ali otom potom. Po narudzbini dobile bi se i SCAR 16 u 6.5 siguran sam. Sve u svemu umesto 3 imamo 7 kalibara + oni specijalne namene pa boze kao da smo Indija pa ne znamo sta nam treba.
Jedva cekam i RV da se unificira i zaokruzi, a oni sve prolongiraju i komplikuju

Ba

Da, da, upravo tako. Trenutno su se našli u rascjepu, gdje se želi potrošiti staro sa skladišta (uniforme, čizme, municija) i to odobravam, a novo se u smislu velikih nabavki jurišnih pušaka i popune rezerve municije još ne dešava. U tom „gapu“- Zastava razvija kalibre za izvoz i čeka „veliku“ porudžbinu države, a država s druge strane, malo, malo kupi nešto „na sitno“, na brzinu, kad zatreba, u kalibru koji „Zastava“ već ima. Tako je vjerovatno ušao priličan broj M-21.

Po mom mišljenju ovo šarenilo za jedinice specijalne namjene uopšte nije smetnja. Više volim da ti ljudi sami sebi izaberu najbolje, odnosno ono šta oni smatraju da im treba i da im država to nabavi. U velikoj šemi stvari- ovo uopšte nebi trebalo da predstavlja nekakav problem. Hoću reći- u sistemu kakav bi trebao biti, gdje država kupi 100k cijevi u dva kalibra (6,5 i 7,62), koga briga što 1200-njak specijalaca imaju „krojeno po mjeri“, poneki „Minimi“ ili dvadesetak snajpera u .338 Lapua M. U slučaju nekakve „oskudacije“ uvjek ih možeš „utopiti“ u ono što imaju svi.

Problem je nešto drugo i to ljudi u vrhu Vojske moraju biti svjesni. Iako je zamišljeni plan pralaska na nove kalibre vjerovatno optimalan- ako se bude odugovlačilo sa ovim- ko kaže da neće za dvije tri godine doći druga vlast, koja će imati možda drugačije mišljenje? Npr, da treba ići sa 5,56 isključivo? To bi bila najgora opcija, da se „u pola svega“ mjenjaju odluke. Budućnost treba staviti pred svršen čin masovnom popunom jednim ili drugim rješenjem. Kada brojevi preuzmu- unifikacija ide po inerciji.

Evo ti za uniforme. Iz Jumka su napokon krenuli da izlaze značajniji brojevi. Nakon 5-6-8 hiljada kompleta za koje je postavljena linija i koji su otišli u skladišta niko se neće usuditi da za narednih 20 000 nešto mjenja. Isto je i za kalibar- Brate, isporuči 20 hiljada M-17 i 10 miliona metaka u 6,5 i ti si „zaključao“ tu odluku, ostatak je samo inercija. Kada u većem broju krenu da ulaze sredstva za veće kalibre- ista stvar- unifikacija će doći sama po sebi. Stvar je države da se zaštiti od neprijatnih iznenađenja o kojima govoriš tako što će stvar ubrzati. Kako? Parama.

Što se tiče onog zla od „Zraka 8×56“ na M-93 mislim da je to pomislio svako ko ju je ikad vidio! Ipak- mislim da griješiš- rade ozbiljno na optici za naoružanje- nabavlja se i traži na sve strane. Znam da je kupovano nešto „za prvu ruku“ CarlZeiss, bila je i tema opsežnih pregovora sa Bjelorusima koji imaju masovnu proizvodnju vrlo kvalitetne optike, ali i u „Zraku“ i „Teleoptiku“ se prave nove i dobre stvari. Bilo kako bilo kad je zimus bila ona posjeta VTI-ju optike su mi opale u oči. Ako su to zamislili kao reper za sve- čini mi se dobro.

https://specijalne-jedinice.com/img/dummies/M93st/3.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=-a3mEwJt_NY (od 3:30)

Pozdrav!

д

Најбоље да узму Мађарске мигове и да и ремонтују у Моми и бог да их види.

Odgovori
Du

Pa to bi im bilo najpametnije samo ukoliko su ti avioni tj njihovi zmajevi u dobrom stanju. Za ono što njima treba i više nego dovoljno obzirom na platežne mogućnosti, okruženja i preobuke pilota, aviomehaničara itd..
Neka modernizacija, i za air police-ing više nego dovoljno, a očuvali su lovačku avijaciju, ovako avantura dok vreme prolazi

ja

Te Madjarske migove bilo bi dobro da uzme Srbija posto ih Madjari prodaju u bescenje da ih remontujemo i u tom slucaju imali bi smo skoro citav puk.

Pe

Hrvatska i Mig-29 nije neka nova prica, bilo je aktuelna prije mozda deceniju, mozda je to i zelja koja se ne smije pozeliti, jer ako si vec u NATO…zamisli koja bi to ‘frka’ bila.
Imam jak utisak da se zuri sa nekom nabavkom tipa ‘moramo imati avion brzo i po svaku cijenu’…moglo bi izaci vrlo skupo. Vjerovatno racunaju i na obuku pilota u inostranstvu??!!

Vl

Kada bi Hrvati sada kupili Ruski avion Tramp bi ih onako „grupno“ lansirao na mesec. Mada, Balkan je ovo, kolektivno samoubistvo u pokušaju je ovde normalna pojava…

Iv

Ma ti si lud. Bačeni novci.

su

Oce ameri da prodaju F16, ali uz 2 uvjeta

– prvo uzmite donaciju od 100 Bradeya verzija 1, a oni ce ih remontirati za nas trosak. Ovdasnji su rekli ne moze vec imamo humere na livadi jer nema djelovs. Pa im je ponudjena verzija 2.

– poslje moze f16 70/72, ali tek treba sagraditi tvornicu i podmiriti vec postojece narudzbe – znaci cca 8 gpdina. A prije treba vidjeti tko ce to platiti.

Inace gripen bez americkih djelova ne moze ni rulati, a svedi imaju losu naviku da uskrate odrzavanje kad je gusto (RBS).

Nista od svega toga

Odgovori
BB

a tek kad im google uskrati softver…

Ha

Ma kakve Madjarske 29 neka uzmu Rumunske 21 treba samo presvuci sedista malo su se pocepala.

Odgovori
su

Najintelitnije bi bilo kupiti indijske 21 bis ako mogu ispaliti r73

Р

Много је била боља опција за половне грчке 16-це. Мислим да би амери тај дил аминовали.

Odgovori
Iv

Bolje polovno i ulagat lovu u modernizaciju nego novo?

Al

@Ivan Serdarev
Vaš problem je vreme, a ne nabavka aviona. Za nove F-16 će te čekati bar 8 godiba ako bi ste ih danas naručili, a amerine prodaju modernije F-16 polovno. JAS-39 je ipet problematičan zbog samo vama poznatih razloga. I tako u krug i u krug. Dok ne bude ni aviona ni pilota…

Al

Kupiće nešto, pre ili kasnije… Čisto zbog air policinga.
A šta će ako im uvale radioaktivni otpad? To je po meni mnogo veći problem. Probali su već na par mesta, pukli su, i sad se čeka treća sreća…

Odgovori
De

Ili ce Italija I Mazdzarska da brane Hrvatsko nebo. NATO saveznici rade air policing nad Estonijom, Latvijom, Lithuanijom, Albanijom I Slovenijom a I Bugarskom (zato sto su njihovi MiG-ovi u losem stanju). A usput NATO podrzava air policing nad Rumunjskom – to su vec to radili Americki F-15 I Brtianski I Talijanski Eurofighter.

mi

Klasično zavrtanje ušiju od strane amera da bi se uzele nove 16-ice. Tako ti je to kad si u vojnom savezu… Doduše bolje i to nego kao mi, nama ne bi prodali f16 sve i da imamo pare.

Odgovori
Kr

Nisam čitao ovo u večernjem. Ali kako je sa gotovo istim vijestima izišao i konkurentni jutarnji list, moj je zaključak da se radi o namjerno plasiranoj vijesti u svrhu izbora za europski parlament. Naravno u korist vladajuće stranke. Ovom vijesti se daje lažni signal da se radi na nabavi aviona. Međutim, što je zapravo rečeno? Baš nista. Nije izrečena laž. Ali ne znam ništa osim da je visoki djelatnik HV-a obilazio svijet. I da su vođeni razgovori. Wau! U vrijeme kada kao nikada prije na tržištu ima respektabilnih proizvoda, manje ili više -namjenskih. Širokog financijskog spektra, sve se svodi na jednu osobu i jednu odluku. A to može biti doneseno sutra. Ali neće. 5 ili više mjesta u parlamentu za HDZ znači da će odluka biti donesena za par mjeseci. Manje od 5 osvojenih mandata zahtijevati će dodatne analize, promišljanja, sinergiju ministarstva, studije i sl. prazne fraze koje zvuče uzvišeno, a govore veliko Ništa.

Odgovori
En

Koliko se secam, mi cemo ukupno imati 4 Mig29 dvoseda. Bilo bi dobro da svake nedelje ili ti „tjedna“ provozamo po cetri Hrvatska pilota nasim avionima po „Lijepoj njihovoj“, ili da im prodamo nasih 5-6 lasti, pa neka se sami vozaju ?

Odgovori
Ж

Србија ће имати три двоседа МиГ-29УБ.

Al

Dobra fora. No to po strani, pitanje koliko dugo ce biti operativan nas originalni UB obizorm na to da se njime najvise letelo do sada….bar bi trebalo

Ba

O ne. Opet ovo i hiljadu komentara o temi o kojoj zapravo odlučuje neko u nekom američkom ministarstvu za bič, štap, kanap i sitnu boraniju.

Zar nije pametnije da sačekamo i vidimo šta će im odobriti da urade? Kada eskadrila F-16V, ili blok52, ili Jas-39 ili nečeg trećeg šta neko odluči, zaista i bude na stajanci onda možemo da komentarišemo da li je takva odluka američke vlade bila dobra, odlična, loša ili šta već. Do tada? Koga briga? Pa to sve znajući amere može da bude sutra, za 3 ili 5 godina. I tamo idu izbori. Zavisi ko bude na vlasti- možda se stvar ubrza i dobiju odlične letjelice kroz neki program donacije, a možda im i zabrane da kupe bilo šta ako tako procjene. Nije još završeno sve sa plinskim terminalom na Krku i „Đurom Đakovićem“. Tamošnji ministar Ćorić je najavio poskupljenje plina, kao i da će vlada izdvojiti 100 miliona eura u plinski terminal na Krku- ali pitanje je da li je to dovoljno?

Odgovori
Bo

Moze li neko iz Hrvatske da mi kaze kakvo je trenutno stanje u HRZ. Konkretno kakvo je stanje postojecih MiG-21 i da li uopste jos uvek ima bombi/raketa za pomenute avione?
Naime, tokom odrzavanje vojne vezbe hrvatske vojske “ Velebit 18 – združena snaga “, kada su preko poligona preleteli MiG-21 na zemlji je simulirana eksplozija. Neki vojni analiticari su govorili da su to avionske bombe sto se kasnije ispostavilo kao netacno, da nije rec o bombama vec da se radi o simuliranoj eksploziji na zemlji. Zanima me da li hrvatska vojska trenutno nema bombe/rakete za svoje avione ili su MiG-21 u toliko losem stanju da nisu u stanju da bace ni najobicniju FAB-ovku.

Odgovori
Mi

Bojim se da ne. Verujem da nije najbolji momenat za to pitanje, mada je pitanje na mestu. Možda Franko zna 😉
Daleko od ok rekao bih. .
Meni je lično bilondrago kad su stigle remontovane 21ce sa novom šemom, ali ubrzo smo videli svi šta je stvarno stiglo.

Ed

Stanje u HRZ je generalno dobro, ali stanje u nazvucnoj komponenti je lose tj. balansira na granici odrzivosti…
Broj raspolozivih 21-ica je 4-5 zavisno o planu odrzavanja/kvarovima.
Situacija je proizvod neozbiljnosti svih garnitura vlasti od 2000.g. do sad i to zbog:
1.neznanja – odluke o odgodi tj (ne) rjesavanju potreba nadzvicne komponente su donosili laici~
2.politickih igara – prepucavanja nove vlasti s starom tko je kriv i razne optuzbe. Primjer toga je i zadnji remont u Ukrajni. dolaskom sadasnje vlasti s ciljem diskreditiranja prijasnje, avioni su prizemljeni, cak svi, iako su tehnicki bili ispravni.Od strane struke je i potvrdeno da nije bilo razloga za prizemljenje, a i samim ukrajincima nije poslan prigovor da nesto nije napravljeno kako treba iako su bili avioni bili unutar garantnog roka…
3. nedostatka hrabrosti – da se opravda investicija tj. da se problem kvalitetno rijesi.

ma

Nazalost to je postalo političko pitanje, jer je remont u Ukrajini radila (pret)prošla vlada. Ova se vlada trudi diskreditirati taj remont pa su politički prizemljili neke avione. Po forumima se od pilota i tehničkog osoblja može čuti da se sada više leti na 21cama nego nakon Rumunjskog remonta. No zbog politike takve izjave nisu dobrodošle, pa se po partijskoj liniji zahtjeva pljuvanje po Ukrajinskom remontu. Na kraju je nemoguće doći do prave informacije.

Iv

Na kraju krajeva, dokle god nema eskadrile, hrpa miliona ostaje da se pametnije potroši….

Odgovori
Be

Npr..na drzavna jamstva Uljaniku?

Al

Potrositi se hoce, ali pametnije….tesko
Primera radi, da je Srbija ulagalu u RV i PVO koliko u glupi JAT sad bi imali odbranu koju jedna „vojno-neutralna“ zemlja treba da ima. Ovako ima propalu avio kompaniju koja sisa milione svake godine i polu propalo RV za dlaku spaseno stranom donacijom.

Iv

A gle Beduin, na stranu to što su takva državne kompanije stvorene za uhljebe i glasačku mašineriju spalile 2-3 eskadrile F-35, ali i tome lagano dolazi kraj. Uljanik je kaput, još željeznice i to je to. Pa nek lagano rastu nove, privatne kompanije prilagođene tržištu.

Be

Uljanik nije drzavni, vec privatni.
Brodosplit takodjer.
Onaj jedrenjak kasni debelo, a i za njega su izdana drzavna jamstva

Iv

Na isto se svodi. Uljanik je bio privatna prčija IDSa. Koji je bio koalicijski partner SDPa. Koji je i odobrio hrpetinu državnih jamstava, kao i HDZ. I ko sad to plaća? Ja i ti.

Be

Vidis da se svidi na isto.
A to isto kaze kako ja Hrvatska nesresdjeno drustvo prozeto korupcijom na svim nivoima.

I kao takvo, prica o pametnijem koristenju novca je suplja prica.

He

Ne može se sad kukumavčit amerima za polovne borbene zrakoplove, to neće kod trumpa nikad proći. Pa nisu bez veze premještali tvornicu za izgradnju novih verzija F-16.
Zbog toga donacije tako skupog oruzja poput zrakoplova za njih otpadaju jer nisu blesavi da sami sebi rade gubitak.
Za vrijeme bilo kojeg prijašnjeg predsjednika se mozda moglo nešto iskemijati ali eto; dokazano je samo da vrijeme prolazi dok nesposobnost i tromost da se riješe nagomilani problemi od strane hrvatske birokracije ostaju.
Sad smo tu gdje jesmo, vremena je sve manje i živo me zanima kako će (ako će uopće pokušati) prodati priču hrvatskoj javnosti da se sa 500mil EUR u jednom skoku nađu ispred mogućih troškova od mozda i preko 1milijarde EUR za borbeno zrakoplovstvo.
Po meni po odnosu prema tome diijelu vojske nismo uopće niti zasluzili da ga zadrzimo. Mozda ključ u bravu i onda restartati hladni pogon tamo negdje za 30 godina sa glavom i repom kad se malo i naučimo odgovornosti odnosno odgovornom načinu razmišljanja za svaki dio drzave u smislu boljitka pa tako i za oruzane snage….trebat će za to silna desetljeća i smjene generacija…

Odgovori
Pe

Mozda ne bude 12 aviona mozda traze samo 6-8…i eto smanjise troskove! Jer eto zakljucak ce biti a vec se pominjalo da je toliko dovoljno.
Onda slijedi i zakljucak a onda nemora biti visenamjenski….ma ne bitno.

mi

tesko da ce amerika sada odobriti bilo kakve avione hrvatskoj.. morace pre sa slovenijom da uglade odnose skroz.. pa onda moze prica o avionima.. pre toga nema aviona…nece dozvoliti ni svedjanima da ih prodaju hrvatima…

Odgovori
Dr

Milos, pa kakve veze imaju Hr avioni sa SLovenijom?????

Al

@Drazo
imaju onaj problem oko zaliva. Samo ne interesuje Ameriku to mnogo u ovom trenutku, niti bi to sprecilo kupovinu bilo kakvih aviona. Sustinski se svede na „plati pa se klati“, a dosta je nesigurno rukovodstvo HR. Tekst sam govori koliko su neozbiljni.
Nije mi malo jasna ta struktura NATO-a, ako se vec radi o „kolektivnoj odbrani“, trebale bi zemlje tipa Hrvatska, Bugarska, Slovacka itd. da se „udruze“, naprave kolektivnu narubdzinu „veceg“ broja novih aviona, tako smanje pojedinacnu cenu. Samo to dogovoriti je nemoguca misija izgleda.
Sve sam sretniji sto nismo u NATO-u i EU. Birokratija nivoa SSSR-a, a i ove nase birokratije mi je preko glave i to debelo. Treba se bar za pola smanjiti.

Ko

Da Gripen, ali malo sutra…

Kad nam Amerima iz guzice viri još samo palac desne noge (isto kao srpski palac iz ruske guzice), kako trenutno stvari stoje, bilo koja vladajuća garnitura da se kocka s nabavom Gripena ne bi baš na globalnom političkom nivou dobro prošla u idućih godinu dana… :)

Pa čak i da se razmatra Eurofighter, pravila su jasna i zna se od kog se kupuje (ako se uopće kupuje).

Odgovori
Al

Malo morgen. Nama ne viri nista iz Ruske…znas vec.
Uostalom Srbija visestruko vise posluje sa EU nego sa Rusijom…Rusija je tradicionalni saveznik, a ne nas gazda tj mi njihov vazal. Iako bi mnogo tako hteli, to prosto nije.

De
Al

Otvoreno su kritikovali cenu koja jeste bezobrazno velika, slozicu se.

BB

Što neko reče: ono što je JBT napravio ovi novi ne mogu ni da okreče…

Odgovori
Iv

I tu ima puno istine.

д

Ivan Serdarev
Pa nek lagano rastu nove, privatne kompanije prilagođene tržištu.
Нешто баш не примећујем да расте ни једна компанија тог типа.Примећујем само стране трговинске ланце које продају своју робу. Шта мислиш колико трговачких страних ланаца постоји у Кини. Ни један једини. Шта мислиш колико страни банкарски сектор у процентима заузима банкарско тржиште у Кини. 3%. Погледај ситуацију у земљама бивше Југославије све обрунуто у односу на Кину. Како кинеска држава има толико успешних предузећа у свим секторими , а нама се продаје прича како је држава лош власник.Највећи капиталиста на свету данас је Комунистичка партија Кине.Изгледа да без диктатуре нема напретка( Кина,Сингапур, Јужна Кореја, комунистичка Југославија 1955-1965)

Odgovori
Be

To to je zato jer u Kini lopove streljaju javno.

Ed

Kako nema stranih trgovackih lanaca u Kini?
Nedavno sam bio u Ningbo i kupio par stvari u Tesco supermarketu.
Tesco je britanski…

Al

@dane
Prvo, slažem se da u mnogim zemljama bez diktature nema napretka.
Drugo, nisi upravu za kineske državne firme. Mnoge od njih su kao i u Jugi neprofitne sa ogromnim viškovima radnika. Jedini razlog zašto to trenutno nije preveliki problem je ogroman rast Kine koji pokriva ogromni minus koje te firme stvaraju. Ali, ako kojim slučajem kineska ekonomija počne da stagnira, ove firme će predstavljati ogromno opterećenje na nju, kao i u Jugi.

Iv

Idi u Kinu kad je tamo tako dobro. Naginjete zemljama iz kojih ljudi bježe živjeti i raditi u zemlje po kojima pljujete. Uključujući tu i Hrvatsku.

Be

Diktature ili neki drugi oblik upravljania je go K ako isti nije pravno uredan i odgovoran.

Sr

@Aleksa Radojičić
Koja zemlja sa diktaturom živi u blagostanju?

Be

Burnei

At

@Srđan
Pa evo recimo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i ostalim arapskim kraljevinama se zivi bolje nego u 99% drzava na svetu, imaju bukvalno sve. Ali zato bajo moj u tim drzavama/kraljevinama ti otfikare glavu na sred trga ako te nahvataju da cugas alkohol, nacuju da zelis da napustis islam ode glava, ili ako muz posumnja da ga zena vara automatski je osude na smrt kamenovanjem. A ako zena hoda sama po ulici bez pratnje muza ili nekog od muskih clanova porodice, ne pokrije slucajno glavu i telo ide bicevanje…

Be

Ufatili mene u SA….prezivjeh da ispricam pricu

Al

@Srđan
Prvo, da se razumemo. Ja se ovde koncentrišem na ekonomiju i privredu, a ne na poštovanje ljudskih prava i dr. Rusija, Kina, Tajvan, J. Koreja, Iran, Tajland, Singapur, S. Arabijam UAE, Kuvajt,… Sve su to države u kojima bez diktature u nekom trenutku njihovog postojanja bi bile danas sitna boranija.

Ma

>> u mnogim zemljama bez diktature nema napretka.

Ovaj forum opasno krece da se nagine na desnu stranu…

Ba

@Mayer
A šta je problem sa desnom stranom?

Al

@Mayer
Staljin, Mao, Tito….svi ti diktatori su „levo“. Tomas Dzeferson, Vasington, Kralj Petar to je sve „desno“, a imas i one sto pokupe najgore od oba tipa Hitler.
Meni su nekako ovi desni mnogo bolji, ne znam za ostale….I ne slazem se sa nekima da „bez diktature nema napredka“. Kina je najvise napredovala kad je popustila ta diktatura i tek ce da popusti pa ce jos vise napredovati. Jedino sto centralizovana zakonodavna vlast brze sprovede odluke u delo, za razliku od recimo Indije gde svi svoje guraju, pa i kad se smisli neki dobar plan, ne moze da se sprovede „sa vrha na dole“ nikako.

Yo

Kina je toliko tržište da je dovoljno da samo bude ispoštovana zakonska regulativa – i eto zarade.
Sefte što su jedina od (ex) komunističkih zemalja nije dopustila da joj svakakvi šljam čini ekonomsku elitu – naprotiv – streljaju i za korupciju…
Kina će verovatno napustiti politički monopolizam u vidu KP onog trenutka kada izgradi jak srednji sloj ekonomski uporediv i po zapadnim standardima… Jake institucije već imaju.

д

Aleksa Radojičić
Само прошле године 15000 државних функционера( у предузећима, јавним службама, установама и локалним самоуправама) у Кини је смењено ради лоших резултата,корупције, неспособности и некомпетентности. Дужни су редовно да прате разне семинаре, пролазе обуке, полажу тестове о усвојеном знању. У случају доказане корупције , ако врате украдени новац добијају краткотрајно затворску казну ( 3 до 5 година) и доживотну забрану рад у државној служби, уколико не врате украдено дуга робија или смрт. Да ли ти знаш који функционер или директор јавног предузећа је смењен, ко је осуђен за озбиљиљну корупцију. Код њих се цени струка пошто нема политиканства, избора, маркетинга.Они су већ сада имају огромно унутрашње тржиште ( просечна палата им је већа од наше) и огроман средњи слој. Једини имају реалан раст( раст од 1-2% је праћене инфалације) , а та прича о непрофитним фирмама на западу егзистира већ годинама када је Кина у питању , ваљда рачунају то је комунизам па мора да је ко СССР.

Odgovori
Al

@dane
Priča je dokazana zato što je pišu sami kineski portali, pa ti uzmi ili ostavi. Sama NR Kina je za rešenje tog problema formilara posebnu radnu grupu koja ima za zadatak da rekonstruiše ili ugasi te neprofitne firme.
Druga stvar, ta hapšenja koja spominješ imaju više veze sa sukobom frakcije Đang Cemina i Si Đipinga unutar KPK nego sa korupcijom (mada normalno ima i takvih slučajeva).

д

Aleksa Radojičić
Нормално да имаи таквих фирми где их нема и Америка је почела а субвенционише своје приватнр фирме и, па чак и банке у много већем обиму, по систему да се добитак капитализује ,а губитак се социјализује то јест преносуи се на грађане( примаераимаш и у Србији пропале банке које су давале буразерске кредите ,а сада сви то плаћамо преко буџета). Али погледај шта се сада дешава са са гуглом и хуавеием, све приче о слобнодном тржишту и конкуренцију падају у воду када се појави неко ко може технолошки да париар и онда санкције ,казне , хаошења. Кина је прерасла копирање туђих производа и креће са великим технолошким пробојем у комуникацијама и вештачкој интелигенцији и то ће тешко зауставити.

Mi

Kad bismo terali mak na konac rekli bismo da srpske avio fabrike postoje samo na papiru.
Jedan slovenacki Pipistrel proizvede više u jednoj godini nego sve srpske u zadnjih 50, ali nećemo terati mak na konac.

Odgovori
si

Mile
Za raziku od Srbije u Sloveniji su svi Slovenci,a ne Bosanci,Hercegovci,Kraisnici,Crno gorci (po potrebiniti malo Srbi malo Crno gorci)koji joj isti cepaju drzavu.Slovenija nije spucala pare na gluposti zadnjih trideset godina kao Srbija.Sloveniju svi
koji dodju u nju postuju i ako su je nazivali Beckim vazalo,.Nadam se da ce Srbija za koju godina uraditi isto sto i Slovenija.Revidirati drzavljanstva,i zahvaliti im se sto su bili.

PO

Za Simu:zemljače,ovaj tvoj komentar je bez glave i repa,a sredina je jednako problematična,kako tematski,tako i pravopisno.A i nije tačno ništa od toga.Potpuno si promašio temu,a rekao bih i adresu.Ovo je vazduhoplovni portal,pogledaj naslov članka.Rekao bih da si ovde zalutao.Ako je za utehu,nisi jedini.Pozdrav…

vl

Jedno pitanje za upucene. Kada hrvatskim MiG-ovima isticu resursi? Ako je tu kratak vremenski rok, dzaba svi novci u budzetu, kupovace se ono sto je dostupno, a ne ono sto se zeli. Naravno, ukoliko se zeli ocuvati LA.

Odgovori
Ž

Према уговору авиони би од завршетка ремонта требали летети 10 година или 850 сати па шта прво истекне.

ox

2022 ( ili 2024 ) nisam siguran.

vl

Hvala na odgovorima momci. Bilo kako bilo, to je kratak period (3-5 godina). Bice interesantno videti sta ce se desavati – bilo kako bilo, puno srece komsijama u zanavljanju LA.

Yo

Neka se strpe susedi još malo – pa da pazare od nas avion 5. gen.
Možda baš i ne bude skroz 5. gen., ali će svakako biti nevidljiv!
Vulin je do sada verovatno već dogovorio saradnju sa Kinom.
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/kina-i-srbija-zajedno-prave-nevidljivi-avion/177065/vest

Odgovori
Iv

Daj me nemoj nasmijavat. Pazario sam Yuga od vas, to mi je bilo dovoljno….

vl

@ Ivan Serdarev – ti bas ne shvatas sarkazam :)

Yo

Jugići nikada nisu ni bili u službenoj upotrebi…

su

Intervju podpredsjednika Locheed Martina za Europu:

https://obris.org/hrvatska/intervju-lockheed-martinu-je-rh-u-fokusu/

Odgovori
Be

Hajd da se ponovim jos jednom, put Koreje ili Singapura dok pijescani sat nije iscurio posve.

Odgovori
Ed

Da,
Iako to ne znaci da bi se ista tako brze ostvarilo nego u slucaju nabave F-16 ili Gripena, ali bi bilo definitivno racionalnije!
Proizvodnja, prilagodba i obuka za sve tri varijante su vise manje vremenski iste.
Ono sto bi se moglo (naj)brze rjesiti je ako se ide na polovno, remont i modernizacije se moze, ovisno o stanju, odraditi godinu ranije nago sto je potrebno za proizvesti novo…
Mozda je mogucnost, u koliko bi na to pristali Belgijanci, preko USA/LM-a kupiti njihove F-16AM/BM (koji su vec na MLU tape 6.2?). Njima 2023 dolaze F-35, a dobar dio njihovih 16ica tada ce imati jos 2500-3000 EFH preostalih resursa, bez potrebe remonta i modernizacije…
Jedina prepreka za FA-50 je zahtjev HRZ-a za BVR, a KAI je najavio integraciju uskoro. Cak je i MBDA ponudio integraciju Meteor i IRIS-T na FA-50, ali do sad to nije provedeno. Kao sto znamo KAI je odustao u zadnjem natjecaju jer se inzistiralo na BVR…

al

Sto vise vreme prolazi za HRZ taj tvoj komentar dobija vide na tezini…

Be

BVR…

Ne nasmijavaj me.

Znate li vi, djeco., sto je bvr?
F&F?
Malo morgen.

BVR….on o BVR prica a Kiowe jos paradiraju s trenaznim Hellfire..

Sjedni, nedovoljan 1.

Pe

Integracija BVR na FA-50 je inace bila problematicna zbog radara, koji amerikanci zabranjuju za izvozne verzije, jer onda je direktna konkurencija F-16 na trzistu…uostalom koji je to range potreban? Da li za air policing misije i misije podrske KoV zaista treba BVR? Za zemnlju integrisanu u Sistem kontrole vazdusnog prostora NATO- kao hrvatska, taj zahtjev je pomalo suvisan usudio bih se reci! Vise je nice to have it! Ono sto NATO izgleda stvarno zahtjeva od Hrvatske je oklopna brigada na puno raspolaganje NATO komandi, a za lovacku komponentu HRZa nesto se ne cimaju puno…onako moje razmisljanje.

Ed

Aj pročitaj ponovo…

Ni

Ja koliko vidim ovdje se vise diskutovalo o ekonomiji Hrvatske i Srbije a bogami i o tome kako se zivi na biskom istoku nego o nabavci aviona za HR RZ…..

Odgovori
Be

Ooooo, na Bliskom Istoku se zivi odlikas 😉

vl

To samo dokazuje koliko su komentatori polivalentni i vrsni poznavaoci ekonomije, spoljnje politike, kao i tehnike ili tehnologije. Narodski receno, ko vegeta su – u sve se mesaju :)

su

Komedija se nastavlja.

Hrvatska dobija jos 2 Black Hawka free of charge.

https://m.vecernji.hr/vijesti/krsticevic-od-sad-a-cemo-dobiti-jos-dva-black-hawka-vrijedna-350-milijuna-kuna-1321208/komentari#komentiraj

Nikad nisam mogao razumjeti kako general sa diplomom od tamo prjeko ne zna sastaviti suvislu recenicu.
Pa malo lazem, kao ne znam o King Computers. I prije toga.

IE: nista od F16; vidi gore.

Odgovori
Mi

jel to jos dva ma ona dva inicjalna. ili si ova dva ponova najava za vec najavljeno.

Ova dva idu u zadar u centar za obuku

Ba

Miso Kovac
ta dva Hawka idu u zapovjedništvo specijalnih snaga ( BSD,…)

Ba

RH če zamijeniti Mi 8 ( 14 kom) za Black Hawk. Ostati će do daljnjega 10 Mi 171 Sh

Ba

Ovdje se mogu iščitati svakakvi komentari i frustracije iz sobe. Ustvari situacija je vrlo jednostavna; RH kupuje borbene avione i u to nema dvojbi. Za posao sa Izraelom apsolutno nije kriva što je i potvrdio Izrael isprikom. To će biti F 16 ili JAS Gripen. Mislim da je vrlo jasno zbog čega je inzistirano na baracima. To je njihova elektronika sa kojom bi bili dominatni ali upravo je to bio problem zbog LM. Dakle, kupovati će se avioni koji će biti napredni i nije isključeno i manji broj F 16 block 70 ili F 16 block 50 kroz eventualnu donaciju ( što ne vjerujem jer su još operativni) sa ugradom na standard V – viper. Mislim da je to svima jasno, RH kupuje zrakoplove. Sve naklapnje su suvišne. SAD je spreman pomoći u tome što je i njihov strateški interes.

Odgovori
Tv

Frustracije….cime?
Neimanjem RV(Z)? Ili jalovim nasladjivanjem ni na cemu, posto nicega ni nema? Sofronije i crvic…opsada portala sa ispraznim busanjem i omalovazavanjem bi morala nestati…

Be

Pa di si ti meni Barba?
Citaj s pozornoscu, nista od ovoga.

Ni

@Beduin
Tebi se jedinom moze priznati da si od prvog do poslednjeg dana pisao da od Izraelskih F-16 nema nista. Na kraju se tvoje pisanje ispostavilo kao tacno.
Za komentatora Barba, bolje da ne govorim. On je od prvog dana tvrdio da avioni stizu, da je to gotova stvar, ‘svidelo se to nekom ili ne’. Cak i kada je svima bilo jasno da od Izraelskih aviona nema nista Barba je i dalje ‘trubio’ da avioni stizu onakvi kakvi su dogovoreni, bez ikakvih izmena. Sto se na kraju ispostavilo kao netacno.
Nije puno proslo, Barba nastavlja sa svojim kako on sam kaze ‘naklapanjem’.

Ba

Nikola, ovo sve je naklapanje. Za barake nije kriva RH i RH ide dalje u kupovinu. O tome sam govorio i sada govorim; RH če kupiti borbenu eskadrilu. Za razliku od Beduina koji je to uvijek osporavao. Sve ostalo komentiranje je mlaćenje prazne slame. vrlo jednostavno.

Ba

Beduin, i dalje laprdas bedastoće. RH kupuje ili nabavlja respektabilnu borbenu eskadrilu i nije stala. Dakle, na tvoju žalost imaš još kratko vrijeme mogučnost širiti neistinu i dezinformirati ljude na ovom poštovanom sajtu. Uživaj ;-)

Be

Barba, ne pricaj gluposti.
Bureci su bila kriva odluka u startu.
Donio ju je onaj koji ne razumije iscitano…..donio ju je onaj koji nije dorastao postavljenom zadatku.
Tocka.
Nema dalje.

Kao sto sam vec rekao, ogranicenja su tu, poznata su onima koji su preuzeli ovaj vruci krumpir.

Da li su oni dorasli zadatku?
Mislim kako jesu.

No, rezultat njihova obavljena posla ce biti poprilicno razlicit ot tvojih mokrih snova.

Ne baljezgaj vise.
Ova tematima nadilazi tvoje kapacitete.

Be

Barba, a gdje si ti to oscitao kako ja osporavam osuvremenjivanje HRZ, pa tako i nabacu novog NBZ?????

Ono sto sam ja, u slucaju Kosher Bureka osporavao jeste odabir istoga.
U startu sam kazao kako nista od toga.
Poprilicno dobro poznajem korporativni svijet i njihovu logiku. Tako da sam imao ja temelju cega zastupati stajaliste kako od toga nece biti nista.
Sto se u konacnici i pokazalo.

Hrvatska ce nabaviti NBZ u skladu sa svojim mogucnostima i potrebama.
Kakav ce to aranzman biti, ostaje za vidjeti.

Ono sto mene zabrinjava jest vremenski okvir realizacije posla……e tu smo poprilicno tanki.

Dakle, drago djete, odi u pijescanik poigrati se s ostalom djecom
Ovoj tematici dorastao nisi.

Ba

Komentari nisu izraz frustriranosti.
Onaj ko lovacku avijaciju ima, nema razloga da bude frustrirani. Frustriran je onaj sa jednim i po MIG-om 21. Dakle, vaši komentari spadaju u tu grupu.
Ako me pamćenje dobro služi RH je kupovala Barake i tu takođe nije bilo dvojbi. Ili ih je ipak bilo? Nego da vidimo šta Beduin kaže. To je ipak provereni izvor informacija kada je HRZ u pitanju. Njegovi komentari nisu izraz frustracija.

Odgovori
Be

Pa cuj, tesko je recinsta je novi tim naumio.
No, novi tim jako dobro zna sto mu je za ciniti i kakva su mu ogranicenja.

Ne, novac im nije glavno ogranicenje.
Glavno ogranicenje im je vrijeme.

Ostaje za vidjeti hoce li uspijeti spasiti borbenu komponentu HRZ.

Ba

Hvala na odgovoru. Svakako je još uvek je rano za definitivne zaključke, a pogotovo se ne mogu donositi na osnovu pisanja dnevnih novina.

Br

@Barba
Ne bas najbolja stvar sto se logistike tice i ne bas u najbolje vreme, vidimo da ima i drugih prioriteta u RH

Odgovori
Gr

Nisamo znao gde ovo da stavim, nisam nasao kontakt redakciji.

Madjarska kupuje nove F16 ili F35. Navodno gotova stvar vec dogovorena.
NAMSAS je u igri ali bi da Norveska prestane da salje pare za NGO kontra politickog rezima u Madjarskoj.
Plus jos stosta.
https://www.direkt36.hu/en/orban-es-trump-milliard-dollaros-fegyveruzletre-keszul-de-ennek-magyar-civilek-lathatjak-karat/

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sivi na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

YPT da su smjeli, bazu iz koje je poletio taj F16 bi poravnali Iskanderima. To bi bio adekvatan odgovor. Ili 2-3 Kinzala po Istanbulu. Kao sto rade po Kijevu i Harkivu. Samo se stislo malo kad imas s druge strane clanicu NATOa. To za Siriju si u pravu. Nikome nista. Ko da se i nije…

18. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Vas Kamov je komarac za pozare. Sve je suho i stihije su duge i brze. Niti imate iskustva sa time niti tehnike za takve pozare ali u svakom slucaju lijepa gesta.

17. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Gdje ima rijeka i jezera, ne govorim o moru vec o drzavama koje nemaju more a to je sada Makedonija, BiH, Slovenija,... i puno njih gdje je hrvatski kanader ugasio pozare i gasio duboko u kontinentu. Hrvatska je top u EU i dalje zracne protupozarne zastite. Razvili smo posebnu strategiju. Tu ne treba dvojiti

17. Jul 2024.Pogledaj

Nesa na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Kod Golupca je Dunav najširi ,ali je problem konstantni vetar ,a drugo ima puno panjeva i drugih predmeta koju voda nosi sa sobom.

17. Jul 2024.Pogledaj