BEG airport status
Politika: Srbiji će u 2020. godini biti isporučeni dodatni lovci MiG-29, sistemi PVO Pancir i bespilotne letelice CH-92A Četiri bivša beloruska MiG-a 29 9.13 stići će u Srbiju kao modernizovani višenamenski borbeni avioni / Foto: Ministarstvo odbrane

Politika: Srbiji će u 2020. godini biti isporučeni dodatni lovci MiG-29, sistemi PVO Pancir i bespilotne letelice CH-92A

Dnevni list ’’Politika’’ preneo je u subotu 4. januara čime će sve Vojska Srbije biti opremljena tokom 2020. godine a osim toga šta će sve biti uvedeno u naoružanje navedene su i modernizacije sredstava koja se već nalaze u upotrebi. Sagovornik ’’Politike’’ bio je v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Nama svakako najzanimljivije informacije vezane su za RV i PVO. Najavljeno je da će ove godine Srbiji iz Belorusije biti isporučena četiri modernizovana borbena aviona MiG-29 (prethodno je zvaničnik iz Belorusije najavio isporuku za početak 2021, prim. autora), potom iz Rusije artiljerijsko-raketni sistemi Pancir i iz NR Kine bespilotne letelice CH-92A. Autor teksta izneo je i neke taktičko-tehničke karakteristike BPL CH-92A koje do sada nisu bile poznate.

Jedan od tri MiG-a 29 verzije 9.13 koje je Srbiji donirala Rusija / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Miloradović je za ’’Politiku’’ govorio o trenutnom stanju flote lovaca kao i o tome kakve 29-ke će stići iz Belorusije.

– Vojska Srbije danas ima deset MiG-ova 29, četiri nasleđena još iz vremena bivše Jugoslavije i šest dobijenih od Rusije. U ovoj godini očekuje se isporuka četiri aviona ovog tipa, čime će praktično biti formirana eskadrila supersonične avijacije. Ugovorena je donacija četiri aviona MiG-29 iz Belorusije, kao i njihov generalni remont i modernizacija na ICAO standard, identičan ostalim avionima ovog tipa u VS. Pored toga, ugovorena je modernizacija aviona na viši nivo, kao i nabavka savremenog vođenog naoružanja, što će naše MiG-ove 29 dovesti na nivo višenamenskih aviona, odnosno moći će da se koriste za zadatke zaštite vazdušnog prostora, ali veoma efikasno i za napade na ciljeve na zemlji –

Ruski Panciri na bojevom gađanju na poligonu Pasuljanske livade, vežba “Slovenski štit 2019“ / Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije u toku ove godine dobiti i hibridni artiljerijsko-raketni sistem Pancir dometa 20 km, koji je javnost Srbije imala prilike da vidi jesenas na srpsko-ruskoj vežbi ’’Slovenski štit 2019’’.

– Pancir je dobra osnova za dugo iščekivanu modernizaciju PVO. Reč je o jednom od najrespektabilnijih raketnih sistema u svojoj klasi, sa izvanrendnom reputacijom koju je stekao u nedavnim sukobima na Bliskom istoku, gde je demonstrirao sposobnost pogađanja, odnosno zaštite od dalekometne vođene municije, kakvu najsavremenija vazduhoplovstva danas koriste. Namenjen je za odbranu značajnih strategijskih, vojnih, industrijskih i infrastrukturnih objekata i rejona, kapitalnih PVO sistema, kao i jedinica kopnene vojske na maršu i u borbenom rasporedu – objasnio je za Politiku dr Nenad Miloradović i istakao da samo jedno oruđe Pancir, po vatrenoj moći, praktično zamenjuje bateriju sistema Neva kakvima raspolaže Vojska Srbije.

Politika navodi da će biti isporučena dva kompleta sa šest CH-92A / Foto: Michael Jerdev

Politika dalje piše da se u prvoj polovini ove godine očekuje i isporuka kineskih naoružanih bespilotnih letelica CH-92A, i to dva sistema, kompleta, sa ukupno šest letelica. Stručnjaci VTI se već duže vreme nalaze u NR Kini gde sa kineskim kolegama rade na integraciji sistema i opreme CH-92A na domaću bespilotnu letelicu Pegaz, što je posebna korist od saradnje sa Kinezima.

CH-92A ima razmah krila od 9,49 m, dužinu 5,06 m i visinu od 1,737 m, akcioni radijus veći od 150 km, maksimalnu visinu leta 5000 m i brzinu nešto manju od 200 km/h. Nosi dve navođene rakete dometa do 6 km, i kako objašnjava Miloradović, namenjena je za izviđanje, korekciju atriljerijske vatre i napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo. Operateri letelica obučavaće se u Kini. Miloradović je između ostalog najavio i donacije iz Kine ali nije mogao detaljnije da o tome govori.

Od drugih sredstava naoružanja i vojne opreme navedeno je da se u 2020. godini očekuje završetak razvoja modernizacije tenka M-84 i borbenog vozila pešadije M-80A kao i nove generacije znatno efikasnije municije i raketa za njih. Takođe u ovoj godini će se realizovati ruska donacija tenkova T-72 i preostalih oklopnih vozila BRDM-2MS.

Oganj modularni sa artiljerijskim i vođenim raketama nove generacije / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Miloradović je najavio da će težište u 2020., između ostalog, biti na završetku razvoja i nastavku opremanja pešadijskih jedinica po projektu ’’1500+’’ u čijem je okviru već ugovorena nabavka terenskih vozila Zastava NTV, oklopnih borbenih vozila Lazar 3, naoružanih bezposadnih vozila Miloš, osmatračkih sistema MIP-1.

Planirano je ugovaranje nabavki novog Zastavinog naoružanja, pre svega familije modularne puške M-17 kalibra 6,5 ili 7,62 mm iz koje je razvijena puška za posade vozila i oruđa a planiran je i razvoj puškomitraljeza. Ove puške biće isporučivane sa optoelektronskim nišanima kompanija “Teleoptik žiroskopi“, “Senzor infiz“ i “Sova“ a municiju će obezbediti “Prvi partizan“. Radi se i na razvoju dva modela snajperskih pušaka repetirki, poluautomatske M91 kalibra 7,62 x 54 mm ili 0.338 lapua kao i nova M07AF kalibra 7,62 x 51 mm. Tu je takođe i nova snajperska puška (M12 prim. autora) kalibra 12,7 mm koja će biti naslednik čuvene ’’Crne strele’’.

Što se tiče artiljerijskih sistema, u završnoj fazi razvoja nalaze se višecevni bacači raketa ’’Oganj digitalni’’ i ’’Oganj modularni’’ sa modernim navigacionim sistemima, povećanim nivoom automatizacije, novim raketama dometa do 40 km, komandnim vozilima, optoelektronskim sistemima za upravljanje vatrom i računarsko-softverskim sistemima. ’’Oganj modularni’’ osim artiljerijskih raketa može da koristi i nove generacije vođenih raketa za dejstvo po oklopnim ciljevima kao i po dobro utvrđenim tačkastim ciljevima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

bo
bo

odlično – vrh

Odgovori
xl

Ti avioni nece biti generacije 4+ mozda dobiju nesto bolji radar i rakete.

St

Bacanje para. Bolje da smo iznajmili gripene ili mig 35 na 12 godina. A mogli smo i da pokusamo da budemo partneri u proizvodnji istih. A avione koje smo mogli realno da kupimo je JF-17 avion kida.

ni

Da li ce MiG 29 biti na standartu SM sa radarom Zuk ili nekim drugim dometa do 100km?

Odgovori
De

Neće biti drugi radar, ostaje stari!!! A najbolji Žuk-AME(h) radar koji može da se ugradi u MiG-29 ima domet od 260km a ne 100. No zašto bi imali najbolji, kad može da ostane najgori.

Mi

A zašto bi imali najbolji Žuk kad avioni idu u penzijunza 10-12 godina i za 8-10 godina najkasnije treba da se odlučimo a bogami i uplatimo nove avione?
Ovo je prelazna faza, preporod lovačke avijacije i stvaranje novih pilota i kadra uopšte. To je nekima nemoguće izgleda da vide jer ona DA uzima 10+ godina.

Nismo mi ameri koji ratuju svaki dan i imaju neograničene pare pa da nam ima smisla ugradjivati najbolji radar u 30+ godina stare zmajeve. To samo bogate zemlje koje zele da ratuju rade!

De

MALO li je 10 godina???? A i ti radari ne koštaju milijardu da se nemogu priuštiti. Sa njima mogu uspešno da koriste i R-77-1
110km dometa.

AL

@Dexter
Sa N019M1 mogu da koriste R-77. U principu cilje je da se izvuce maksimum iz svih korisnika, ne samo onih sa velikim budzetima. Tome sluze ovakve modernizacije i za nas je to veliki pomak.

Necemo kao neki kojima je zastareo 30 F-16, a trenutno lete na avionima druge generacije ;)

Al

@Dexter023
Možeš i sa starim modernizovanim uspešno da koristiš rakete R-77 jer nema te teorije koja omogućava da pogotiš metu koja se kreće na 110km. Realan efikasan domet je ustvari do 40km, koliko i za ostale rakete iste klase.

De

Za airpolicing i odrzavanje lovacke aviacije dok se ne kupe novi avioni, je N019 Sapfir, R73 i R27 dovoljno.

Go

Mislim da je doslo do promene prvobitnog plana (Zuk-E -> N019 Topaz M ili ME) kako bi se ustedeo novac i deo novca preusmerio na neki drugi projekat. O ovome se dosta pisalo na forumu.

AL

@Gomi
Nema potrebe za novim Zuk radarima koji kostaju vise nego ceo avion u trenutnom stanju. Nije isplativo u odnosu na raspoloziv resurs.
Da smo pre 7-8 godina radili modernizaciju, onda da.

Р

@Dexter 23:15 6. januar

Сине, а зашто не возиш BMW X5?

Zu

Verovatno doradjeni radar N019 na N019ME sa povecanim dometom do 120 km.Ne verujem da ce biti „ZUK“ iako je AV o tome govorio.

Т

Било би мудриjе да су и двоседи добили радаре…
цена ефикасност

Mi

Moram se glasno složiti sa T5.
Uopšte mi nije jasno zašto to ne uradimo. Moš misliti morali bi eventualno malo udebljati nos! Danas ni to skoro ne bi morali a da zadrže zavidne performanse radara.

Ako ništa drugo taj bi avion bio daleko popularniji za izvoz.

Al

@Miloš77
Mislim da MiG više ne nudi ugradnju radara na dvosede.

Mi

Mislio sam više ranije nego sada. Pre pojave Mig-29M2 i 35.
Ne znam zasto nisu to malo progurali bolje. A za danas stvarno ne znam.

Л

Све у свему лепо, само да то модернизација буде у већем обима и да се одшколује још пилота требаће нам, само бих волео да уведемо бае две батерије Шумадије били би озбиљнији играчи

Odgovori
en

Lepa najava, ocekujemo brzu realizaciju. Uvek moze bolje…ali i ovo je nesto,naspram decenija tavorenja…

Odgovori
А

Значи 29ке долазе модернизоване на ниво ових које сад имамо?
Што их сад не дижу на виши ниво? Само се губи време и ради посао двапут.

Odgovori
Mi

Ja sam to isto govorio još pre nego što su nam 6 stigli iz Rusije. Mislum da su neodlučni kao da još nije plaćen taj stepen modernizacije, pa se još nagadjaju kad i koliko zmajeva,..itd
A navodno plaćeno je i to.

Vl

Апок
Lepo piše da se prvo radi unapređenje na standard ovih naših postojećih a potom na predviđenu modernizaciju. Sve se to radi u Belorusiji a avioni dolaze već duboko modernizovani u Srbiju. Ranije je već rečeno da po dolasku Beloruskih aviona ovi ostali idu na duboku modernizaciju.

А

@Vlad Питање је јел Белоруси могу да раде/смеју на СМ стандард. И да ли је са Русима договорена дубока модернизација а Белоруси једино могу на ову нашу СД да доведу па се шаље Русима даље. и на тараби пише свашта… Видећемо.

AL

@Apok
RSK Mig je dobio par narudzbina za 29M, rade 35ice za strizi, pritom su dobili posao modernizacije i opremanja IAF. Sto za isporuku delova, sto za ToT(znaci jedan, potencijalno veliki, deo kadra je alociran i na to).

Mislim da ta firma, trenutno nema kapaciteta za vise. Pitanje je, kojim ce tempom i ovo odraditi.

Ne verujem da im smeta ovaj sitan posao beloruskog zavoda, koji ce ionako koristi najveci deo opreme proizvedene u RF.

Go

Remontni zavod 558 iz Baranoviča radi remont aviona MiG-29 na BM standard. Verzija SD je prilagođena NATO i ICAO standardima.

Su

Naaajjssss…:)

Odgovori
ma

Tako je Tajsone 😁

Gu

Radi se pun gas sto je dobro,na kraju to se i vidi ali ima tu jos puno posla da radi,ali ako nastave kao i do sada nema brige.

Odgovori
и

Радујемо се новим набавкама!
Највише недостаје свега :) али нај нај нам фали ПВО, што је у суштини и најважнији елемент одбране. Купити што више Панцира, а затим и систем средњег домета, БУК-М2 рецимо.

Odgovori
AL

Najvazniji element odbrane je izmestanje konflikta sto dalje i mogucnost preventivnog udara. Posto zemlje na meti velikih sila to ne mogu da finansiranju, predje se na neke druge metode.
U principu, RV je vazniji od PVO, ali PVO je svakako nuzan i za nas jednina opcija koju, ako se malo potrudimo, mozemo da finansiramo kvalitetno.

Mi

Šta se dešava sa proizvodima domaće namenske, M16’Miloš’,’ Šumadijom’, ‘Alasom’, zatim sa onim kineskim brodovima za rečnu flotilu, ‘Mistralima’, ‘Bumbarom’….

Odgovori
De

Modernizovani Migovi a u njima radar N019 SAČUVAJ BOŽE. Zašto u njih nisu ugradili FGA-50 pa bi bili koliko toliko dobri do nabavke NOVIH aviona. I šta je sa najavljivanim Buk-M1-2 ili Buk-M2 ???????

Odgovori
Du

Ispravka, M07AF je 7.62×51 i 7.62×54 mm, a M12 (crno koplje) je naslednik crne strele..
Zna li se kad stižu mistrali?

Odgovori
Pe

I dalje mi nije jasno o kakvoj modernizaciji MiG-29 govorimo.
Bile su izjave najvisih lica o modernizaciji na 4+ generaciju (nesto sto za sada Rusija nema na MiG-29)
Maliciozni tvrde da je samo u pitanju vracanje na fabricki nivo 1980-ih,s minimalnim poboljsanjima.
Meni se cini da se nadaju da ce ovi avioni potrositi preostale sate naleta pre nego dodje do nekog sukoba,pa nema ni veze.
U svakom slucaju je bolje da lete kod nas, nego stoje u hangarima cekajuci utilizaciju.

Odgovori
Mi

Pa Dušane vi ste jedini i tvrdili ovde više puta da će ih samo srediti da budu isti kao što su bili 80tih 🙂 Niko drugi. Dobro, bar ste priznali da ste bili malo malicijozni 😃
I zaboravite na izjave o Žuk radarima i 4+/++ lupetarinama. Već smo ustanovili a i potvrdjeno je od zvaničnika da to nije slučaj. Dakle napumpavanje, laganje masa pred novinarima i na tv-u i ili su jednostavno promenili plan. Svejedno Žuk..zzzdrrravo!

Radari će se modernizovati na veći domet, najverovatnije N019M1, sa novim mogućnostima ispaljivanja R-77 i VZ, i protiv radarskih vodjenih raketa i to je tu negde SM ili sličan nivo konverzije u višenamenskog MiG-29 – generacija 4.

Podsetnik:
https://tangosix.rs/2019/10/04/nenad-miloradovic-za-sputnjik-u-toku-modernizacija-mig-ova-29-dvosedi-orlovi-vise-nece-biti-za-obuku-dobijaju-wso-pilota/

Zi

U tekstu se navode vodjena UBS kao i da ce avioni biti efikasniji u dejstvu po zemaljskim ciljevima. Moze se zakljuciti da je to nivo blizak verziji SM.

Fa

Mene posebno zanima integracija preciznih v-z sredstava i šta će to konkretno biti. Neki nišanski kontejner je u igri možda?

Prosto ne mogu da zamislim da naše 29-ke imaju nešto drugo osim simbolične količine saćastih lansera i „plinskih boca“ bombi ispod krila.

11 tona teška hrpa metala a ne može da ponese laserski vođene rakete i bombe koje može 2 tone težak dron MQ-9 Reaper sa klipnim motorom. Neverovatno…

Mi

Pa dobro nije baš fer poredje mogućnosti klipnog Ripera i MiG-29.

Da dejstvuje vodjenim raketama po ciljevima na zemlji on se dovodi na nivo mogućnosti gde gadja te ciljeve sa vise desetina kilometara i van zone dejstava makar kakvih PVO raketa lansiranih sa ramena, pa čak i raket dometa SA-6 Kub i Neva.

Riper je sposoban da to obavlja samo izbliza po metama koje nemaju skoro nikakvu organizovanu PVO. I pored toga Riperi padaju redovno i to sve češće ako pratite takve vesti od strane PVO raketa dometa 5km.

Hoću da kažem da recimo dati Riperove VZ mogućnosti našim Mig-29 ili Orlu, tojest prebaciti im tu elektroniku i sve Riperove sadašnje sisteme ne bi imalo nikakvog smisla.

Što se saćastih lansera tiče slažem se 100% Tužna slika kad god naletim. Ne ponovilo se.

A što se podvesnih nišanskih kontejnera tiče, nema šanse sve dok bar MiG-29M ili35 ne kupimo.
Jedino se nadam da će neke beloruske ili ruske podove za ometanje i protivelektronska dejstva okačiti pod krila. Na to ne treba štedeti po meni Nešto novo za šta se ne zna mnogo čisto radi efekta odvraćanja ako ništa drugo.

Pozdrav svima 🍻

Pe

@Zivojin Bankovic zahvaljujem.
@Miloš77 ispada da jesam bio u pravu,zar ne?Vecina je tvrdila kako ce MiG-29 RV Srbije biti za nijansu slabiji od (nepostojeceg) MiG-35 Ruskih VKS.
Drugo,ja nisam maliciozan, vec koristim svoju glavu-ako procitate o MiG-29, mozete i sami doneti neke zakljucke o tom avionu
„biased thinking“ ili „wishful thinking“ nije patriotizam.

@Falcon upravo tako.Vaznija je nabavka kineskih dronova, jer Srbija nema iskustva sa tim elementom naoruzanja, a zasigurno ce u buducnosti preuzeti sve elemente RV koje ce biti ugaseno, kao ekonomski neosnovano.

Mi

Ne, ne verujem da ste maliciozni čovek, ali da nekad nemate mere apsolutno da. Tako ste pisali o na#im migovima ovde više puta, i kako ste gore navelini sami zovete ljude koji tako pišu malicioznim. Kao što rekoh pobrkali ste nečije stare komentare sa vašim ličnim. To je sve.

Da možda i hoćete ispasti u pravu do kraja naše MiG-29 epohe u slučaju da ih ne modernizujh uopšte uz neki novi izgovor. Tvrdjenja nekih da će naši migovi biti blizu Mig-35 (tjnesto kao SMT sa Žukom) su bila zasnovana na lažima, tojest javnim izjavama zvaničnika. Od tada su zvaničnici izjavili drugačije tojest da se Žuk neće kupovati nego da se radi modernizacija postojećih radara. Ne znam šta je nejasno, osim onog dela da li opet laźu javno jasno i glasno, ili kao što rekoh možda menjaju plan i stvarno su imali namere i za Žuk i za neke druge javno navedene stvari koje se neće desiti.

Kristalnu kuglu nemamo. Nismo verovali ni da će stvarno stići 16 novih novcatih helikoptera, pa eto, stigli su, i tome svaka čast.

Mi

A sta vi mislite “Crni Dusane“ kako ce neko vase pisanije ozbiljno shvatiti !?

Pa vi koristite toliko vojno tehickih termina koji se mogu uporediti sa Natasom Milic kad dodje sa Nato brifing-a.Zar postoji strucna osoba koja moze uzeti NM za ozbiljno kad prica o vojnoj terminologiji ?

Prosto sam nekad zaprepascen kako ona prima ozbiljnu nadoknadu za gomilu izrecenih povrsnih i krajnje netacnih informacija.Jel moguce kako NATO politika u njoj vidi neki interes osim u vidu dezinformisanja javnog mnjenja !?

Dakle kad neko malo strucniji od vas napravi povrsnu analizu poput ove dole

https://www.airspacemag.com/military-aviation/truth-about-mig-29-180952403/

O cemu vi pricate kad spominjete „biased thinking“ ili „wishful thinking“ !? Zar ne vidite kako ste promasili tehnicke karakteristike u svakoj vasoj izjavi sto se tice MiG-29/MiG-35 do 2020, dok takticka upotreba za vasu informaciju od 2020

– zavisi 60% od mogucnosti ugradjenog data linka na bilo kom avionu 4, 4+ generaciji
– od pratecih elemenata tipa UAV ili naoruzanja zvanog “Loitering munition“

Samo vi i Falcon ostanite u zabludi, ipak se neke stvari ne mogu tek tako objasniti preko noci.

Vl

Petrovic Dusan
Crni Dušane, pa jedno 5000 puta ste ponovili da Mig-ovi 29 ostaju na nivou na kojem su i do sada bili (naši stari) i da neće biti modernizacije na viši standard. Pre toga ste tvrdili da uopšte neće ni stići iz Rusije. Šta još nećete tvrditi? Kako sada odjednom prihvatate činjenice o ovoj modernizaciji?

Is

Pa sta bi sa zuk radarom toliko puta pominjanim na svim televizijama..Vlast laze,kako to odjednom..

AL

Istina
Ne mogu oni da lazu toliko, koliko mi mozemo biti naivni(citaj neobrazovani)

Pe

@ Miloš77 Verujete da samo ja u celoj zemlji i na ovom forumu uvidjam da navodi nasih vojnih i drzavnih zvanicnika o nivou modernizacije nisu tacni?To naprosto nije tacno, jer je na ovim forumu bio tekst koji je razjasnio nivoe modernizacije ovog nesrecnig i zaista neuspelog aviona.
Ako Vama nije dovoljna mizerna istorija upotrebe MiG-29,od stvaranja do danas, njegova nerentabilnost i tehnicki problemi, necu Vas ja ubediti.
Istina je da ovih 14 komada mogu samo sluziti za air-policing i treniranje pilota, sok bi u svakom sukobu veoma brzo bili unisteni.

Mi

@Petrovic Dusan
Ko o cemu?!?
Molim ponovo pokako procitajte sta sam napisao.

al

Ovo su lepe vesti, pogotovo kad ih ministarstvo ovako strucno upakuje. Ono sto stoji je da su neke nabavke obavljene, neke su vec dugo u najavi a od nekih najava osta na papiru mrtvo slovo. Dezurni kriticari ce uvek tvrditi da je i ono sto je nabavljeno – nabavljeno u malim kolicinama, nabavke netransparentne, moglo se ovo ili ono za te pare, sta ce nam to uopste i slicno… Na kraju svako ima prava da veruje da je bas on u pravu.

Meni je ovde nabavka sistema Pantsir najzanimljivija i nekako najmisticnija. I za Migove se znalo: 6 komad aiz Rusije stize. Za beloruske se vec neko vreme zna: 4 komada, remont i modernizacija kod njih. Kineske BPL: 2 baterije – 6 komada, tako se vec neko vreme najavljuje. Za Pantsir se od pocetka najave nabavke nagadja pre svega koliko ce komada biti uzeto – i dalje se ne zna kao i koji ce model tacno biti? Ne bih voleo da to bude 1 ili 2 vozila jer mi izjava Miloradovica da „1 vozilo Pantsira menja bateriju Neve“ nekako mirise da ce ta nabavka biti vrlo simbolicna… Da me neko ne shvati pogresno – ne gadim se ja ni toga. Sve je bolje nego nista…

Kao i uvek vreme ce pokazati…

Odgovori
De

Kupljena je samo jedna baterija Pancira t.j. šest vozila, i to nabudženi S1 sa dvostrukim radarom. Bar da su SM ali …

Mi

I ja sam se ranije nadao SM, a dok ga čekamo da uzmu Torove! Medjutim nije na prodaju ni danas. Tek treba da udje u serijsku proizvodnju.

Pe

@alexanto Po meni najbitniji su Pancir i kineski dronovi; to ce i biti osnova naseg RV i pvo u buducih pola veka, i najverovatnije ce RV da postane bespilotno.
To je i jeftinije i zadovoljava sve potrebe Srbije.
Nije realno da,po isteku casova naleta MiG-29, Srbija kupi savremeni visenamenski avion (Su-30,Gripen,Rafal,Eurofighter,F-16) .Dronovi danas mogu sve zadatke da obavljaju za upola cene.

@PeDu
RViPVO se ne sastoji samo od LBA pa da je moguce koristiti samo dronove. U zadacima Air Policinga i SAR nije moguce koristiti dronove. Tako da nam je potreban lovacki avion i helikopterska flota a ne samo dronovi.
Bilo bi lepo obraditi temu koliko Srbija naplacuje od preleta aviona preko nase teritorije i da li se deo novca ulozen u lovce i helikoptere vrati nakon nekog niza godina. Naravno potrebno je ulaganje i u SMATSA. A nema preleta (i naplate) bez air policinga (svog ili placenog nekome drugom) i SAR.

Mi

Dronovi danas nikako ne mogu da izvide iste zadatke kao avioni. Nemojmo se zaletati.

I najbolji dronovi danas mogu da gadjaju samo sa raketama dometa desetak km i sa ograničenjem visine i brzine leta … Dakle padaće kao kruške ako se sukobe sa nečijom, pa čak i starom sovijetskom PVO poput Kuba, ili Strelama, Stingerima i toj kategiriji. To se upravo i dešava sve više jer se koriste sve više i protiv koga ne bi smele.

Drugo nisu uopste toliko jeftine i samo najbogatiji kao ameri mogu sebi da priuste da izgube 20 potvrdjena Ripera i Predatora u samo jednoj godini (2015). To su ujedno i najmodernije i najkvalitetnije bespilotne letelice, tako da mozete zamisliti koliko kineske, ruske, italijanske tek mogu davse pate. Nismo još tu, i samo oni sa neograničenim budžetima mogu tako da se igraju.

Slažem se da će jednog dana za naše potrebe dronovi preuzeti stvar, ali danas to mogu samo u slučaju rata protiv terorista bez dejstva pravog PVO ili slično naoružanih grupacija.

AL

@Paqe
poprilicno dobro zaradjuje nasa drzava od preleta.

Al

@Petrovic Dušan
Slažem se da su dronovi budućnost, ali oni danas ne mogu zameniti lovačku avijaciju i LBA. Mislim da su Huti pravi primer koliko su dronovi neefikasni protiv iole organizovanog protivnika sa PVO. Huti bukvalno svaka nedelje skinu nekoliko dronova.

Mi

Cekajte malo gospodo,

Dakle danas trenutno prisutna senzorika koja omogucava avionu dejstvo u BVR okruzenju morate se sloziti deli identicne komponente kao UAV.Bez toga nije moguce dobiti visok procenat pogodaka.

Isto tako PVO bez “slojevitog“ naoruzanja podeljenog po nameni ne moze biti efektivno protiv dobro organizovanog napada.

Podseticu sve “BVR kill“ u oba slucaja ima visok procenat jedino ako utvrdite sa sigurnoscu kako je cilj neprijateljski, vrlo nizak procenat modernih sukoba je imao dodira sa ECM, sto celoj stvari dodaje drugu dimenziju.Isto tako ste svedoci kad ECM oprema dovodi do velikih gresaka na vrlo naprednim sistemima, odlaganja/konfuzije kod pilota/operatera – sto rezultuje “prijateljskom vatrom“, pogibijom pripadnika sopstvenih snaga u “no fly“ zoni.

Termin “loitering munition“ nije upotrebljen za dzabe, a imamo definisano sta je “UCAV“ i “cruise missile“.Milose 77 nazalost ta tehnologija je prisutna, vrlo zastupljena u 2020 sa krajnim dometom do 1500km, a efiksnim dometom do 300km.

Tu se radi samo o taktickom pristupu, sta moze destibilizovati protivnikove sisteme sa sto manje gubitaka u sopstvenim redovima.Rat je oduvek bio skupa igra, posle ratnih dejstava mora proci minimum jedna dekada za oporavak “upotrebljenog sistema“.

“PeDu“ kao sto rekoh ima slicne stavove kao NM, gde je lezerno konstatavala na TV kako Srbiji ne treba takva “moderna tehnologija“, posto mi “jel’te“ istu mozemo lako zloupotrebiti.Takvi stavovi u danasanja vremena do 2022 vrlo lako ce obezbediti dominaciju UAV sistemima u vazdusnom okruzenju.Posebno RV koja ne naprave integraciju izmedju opreme tipa aviona 4 generacije i PVO/UAV sistema.

Ono sto VS ne sme zaboraviti iz 99′ je odnos ispaljenih BVR sistema i procenat pogodaka.Tu padaju sve “maske“ i marketing obmane, a do 2022 to ce biti vrlo usavrseni sistemi minimum za dve generacije u svim vodecim vojskama.

Ma

@Dexter 023 – Tačnije 2 baterije Pancira S 1 se nabavljaju. Zna se koliko sistema čini jednu bateriju, to se nije menjalo poslednjih 100 godina. Jedna treba da bude isporučena u narednih mesec dana a druga do kraja ove godine, barem se tako priča u VS.
@ Dusane Petrovicu- ako tako gledamo, šta je ekonomičnije, jednostavnije ze održavanje, pritom uzmemo u obzir šta poseduju zemlje u okruženju, po toj logici, nama bi bili dovoljni Coin avioni pored dronova i ne bi nam trebalo ništa drugo za RV. Jedni i dr navedeni su previše osetljivi na dejstvo Trupne PVO, a da ne pričamo o nekim ozbiljnijim sistemima; o tome se radi, iz tih razloga je neophodna kompononenta jurišne avijacije i za naredne decenije. Da li će u međuvremenu postati moguće da avioni jurišne avijacije budu bez posade tj. bespilotni to je već drugo pitanje, u koje ne bih zalazio.

Mi

Dakle po nekima ovde danas zbog sposobnosti senzorike u dronovuma poput Ripera i krstarećim raketama nema potrebe praviti i trošiti milijarde u platforme pod imenom višenamenski borbeni avioni! Pitam se zasto se svi onda muče da ih kupe, modernizuju i razvijaju 5 i 6 generaciju istih.
Ajmo malo da se spustimo na zemlju.

Ti dronovi ponavljam imaju ograničenja kao leteće platforme i sposobnosti im nisu dorasle bez snažnije pogonske grupe, radara za vazduh-zemlja, vazduh-more dejstva van dometa Pancira, NASAMS, ili starijih SA-6. Ma laka meta su svim lakim prenosnim PVO jer moraju da se priblize i spuste da bi ti senzori sto nose moglibda odrade.
Da ne spominjem ograničenja vazduh-vazduh sposobnosti.

E sad, takodje smatram da nekim zemljama ne treba LA poput po meni Hrvatskoj recimo, i da im je pametnije da postanu ozbiljna NATO baza dronova a da im članice iz komšiluka rade air policing za uzvrat.

Pozdrav svima 🍻

Pe

@ Markus 1463 Govorio sam o buducnosti naseg vazduhoplovstva,posle isteka to malo preostalih casova naleta ovih MIG-29 koje smo dobili iz Ruskih i Beloruskih garaza iskoriscene vojne tehnike.
Da li ce Srbija kupovati pravi lovacki avion?
Ako izuzmemi nepostojeci (za sada nije proizveden) MiG-35, ostaju:
Su-30,Gripen,Rafal,F-16,Eurofighter.Sve su dobri, ali i veoma skupi,sto je besmisleno za zemlju male povrsine, kao Srbija.
UAV letelice se razvijaju sjajnim tempom, i uopste nije nezamislivo da ce preuzeti i air policing.
Ako se izuzmu troskovi plate i treninga pilota, pa cele infrastrukture za lovacke avione, ovo moze biti sjajna varijanta sa malu zemlju skromnih dohoda, kao Srbija.

Jo

@Petrovic Dusan
Dronovi ne mogu da preuzmu air policing, jer je potrebno da imate čoveka u vazduhu koji će u slučaju potrebe izvršiti identifikaciju. Ne kameru povezanu za zemljom, nego čoveka. Da ostavimo sada po strani performanse dronova, jer to je nešto što se može popraviti.

Mi

Šta kažete društvo, jeli.. Oćel biti tih R-77 raketla pod krilima naših Miguška sa modernizovanim radarima (i kojim/koliko od tih 14), ili neće?
Ta zadnja faza modernizacije u suštini nije hitna jer nemamo agresivne zle komšije koji nam narušavaju vazdušni prostor kao neke države (čitaj Grci na primer) ali je važan korak kao tehnološki pomak i motivacija po meni za naše nove pilote i tehničare.
Naravno uz porast plata 🙂
Da li će svih jedanaest jednoseda dobiti tu modernizaciju, ili samo 9.13-ice? Š
Da li će se dvosedi modernizovati na neki način više od ICAO standarda uz jednosede? Lično mislim ne, ali ne znam stvarno šta se uopšte nudi za dvosede i naravno šta je ugovoreno.
🍻

Odgovori
De

Kakve su šanse 9.13-ice protiv EF2000; D. Rafale a da ne pominjem F-35/22. Čime se mi ponosimo SAČUVAJ BOŽE.

AL

Bice i ponovicu isto sto sam pisao na tu temu ranije.
Stvarno nije neki kes u pitanju, a velika je korist(pogotovo politicka). 180mil je nista u kontekstu RV.
Ono sto mene brine je dugorocno finansiranje.

Gu

Jasno i vise puta je receno i pisano ovde na TS a i javno receno da ce modernizacija obuhvatati jace radare i rakete veceg dometa i to nema sumnje da ce tako i biti.
Drugo,ne bi volio ni da Miloradovic ni Vucic ni Vulin ni Mojsilovic i ne znam ni ja ko jos iz vrha vlasti i vojske da kaze detalje sta i koji radar i koje rakete itd..Neka to znaju ljudi koji to treba da znaju a ne svi zivi.
Ne trebaju ni da dijele sa javnoscu ni broj Pantsira koji ce doci ni na kom su nivou.Dovoljno je da obavijeste javnost kad Pantsiri stignu da su tu i cao.Pa neka kriticari i ostali mrzitelji nase vojske iz naseg naroda prvenstveno puknu od muke sto ne znaju nista,ostaje im samo da troluju i da lupaju u prazno da je mozda ovako i onako a mozda i nije..Isto vazi i za tenkove iz Rusije,nasu modernizaciju M-84-ke i BVP-a..sto manje znamo detalje to bolje.

An

@gus Treba reci sve. Potencijalni neprijatelj ce doci do podataka ako zeli i bez objave. Vec je sve otprilike jasno kakva ce modernizacija biti i sta, ponavljam otprilike, podrazumeva. Mene sad vise zanima sta ce biti za 10+ godina, sta kanimo nabaviti :) Nadam se da neko od ovih nadleznih za to barem razmislja toliko daleko, ako se vec ne prave dugorocni planovi. A izmedju nas do tad diskusije, svadje, prepiranja, konstruktivni komentari…. Uh miline u iscekivanju sta ce biti!

В

@Gus
Свака част за коментар. Онај ко треба да зна број, зна га. Онај ко га не зна, нека нагађа, размишља и секира се. Ради превентиве. Ту у првом реду мислим на оне нешто западније од Србије и нешто јужније. Ово иде у добром правцу. Друга је ствар што би ми желели још мало више, још мало боље. Колико пара, толико музике. Најважније да се кренуло са мртве тачке, нешто се ипак ради. Можда би хеликоптерска флота могла бити унифициранија, али не жалим се. Х145М су бомбоне, а о Ми-35М не треба трошити речи.

Mi

Moguće je da posle ovih remonta i dorada na ICAO standard da modernizacija radar ide mnogo lakse i vremenski daleko brže. Zašto nije u isto vreme radjeno je dobro pitanje.
Zato i postavljam pitanje da li će biti nekog predomišljanja sa obzirom da ne moraju da drže nikakav korak više sa komšijskim izgubljenim Baracima na političkoj sceni.

Mislim lično da će modernizovati 4-8 aviona sa verovatno N0191M radarima i kupiti 20-30 R-77 raketa plus još toliko novih VZ. Piloti će tako prelaziti sa UB, na B, pa onda na SM il kako već zvanično nazov ih naše modernizovane višenamenska 29ke
Ne razumem zašto toliko brige oko čuvanja mistike istih kad se to ne može sačuvati niti se radi o nekim nepoznatim novim tehnologijama.
Jedino ako, a nadam se da hoćemo, kupujemo i podove za zaštitu i protiv elektronska dejstva o koiima postoji tajna sto se specifikacija tiče. O tome se slažem da samo treba reći .. Da, kupljeno je dovoljno, i pokazati pod krilom da ga stvarno imamo, ali ne i koju tačno varijantu

Pozdrav 🍻

Iv

Gus, pre rata 99, strani posmatraci dosli i sve popisali do najsitnijeg šrafa sta imamo, mi smo im sami dopustili zato nemoj molim te o nekoj tajnovitosti. Isto bilo za 29tke 87god, svi su znali pre nas sve. Meni u ovom tekstu nije jasno da li 29tke stizu modernizovane iz Belorusije ili ce se modernizovati ovde kada stignu, tekst je konfuzan(pod modernizacijom mislim radar i rakete, gadjanje ciljeva na zemlji)

Pe

@ Gus Da,iako najvece sile svete daju podatke o svojim radarima, najbolje je da Srbija krije podatke o popravljanim radarima iz 1980-ih na starom MiG-29, to je od presudne vaznosi za buducnost ne samo Evrope nego i sveta.
Pre bih verovao da se informacije kriju da bi sakrili znacajno losiji nivo nego sto se predstavlja.

Gu

Petrovic,Ivan Uzice,Andrej

Vi ste procitali jedno a protumacili totalno pogresno.
Moje sakrivanje cega,koliko i sta..se prvenstveno odnosilo na javnost ove zemlje,na vas,mene,Ziku,Miku…Od nas se moze sakriti i treba sakriti,od stranih armija tesko,kao sto ni oni ne mogu sakriti sta,cega i koliko od nase vojske,odnosno obavjestajaca.

Pe

@Ivan Uzice Nije konfuzan tekst na tangosix,
vec nikome nije jasno zbog muljanja nasih politicara i Rusa.
Da su to cista posla,sve bi bilo jasno,zar ne?
Uplatili bi dovoljno novca za jasne tehnicke karakteristike modernizacije i ne bi bilo nejasnoca.

Al

@Dexter 023
Aj malo realnosti. Reci ko od komšija IMA Eurofighter, Rafale ili F-35. Ako je odgovor da, onda možeš i da porediš naše Migove sa njima, ali pošto svi znamo da je odgovor ne, batali se gluposti.

B

@Ivan Uzice

Bice modernizovani kad stignu iz Belorusije, ali na isti nivo na kom su i preostalih deset aviona. Fantomska ‘sd’ modernizacija :) Ako stignu ove godine. A ako stignu krajem 2021/2 onda ce mozda biti i neke ozbiljnije modernizacije, ali tesko. Ukoliko se uopste bude radila modernizacija, sve ce se raditi na jednom mestu. A ne cetiri u Belorusiji i sedam u Rusiji.

B

@Gus

Nisu tridesete godine proslog veka. Niko vise ne uspeva da sakrije ni karakteristike najnovijih aviona, dok cemo mi da krijemo modifikaciju radara na migu starom 30 i vise godina…
Jedini razlog zasto se to krije od nas, je jer kod nas ljudi vole da mastaju… Pa tako pola zemlje misli da sada imamo s400, da smo kupili vise od dve ataka rakete, i da ce avioni nakon modernizacije biti 4++ i slicno…
A od kako su ovi najnovili na vlasti, od jednog NATO izaslanika, smo stigli do kancelarije u ‘nasem’ generalstabu na sto kvadrata, i prosirili smo prethodni dogovor za Partnerstvo, gde su dobili jos veca ovlascenja… Tako da svi sve znaju, bez brige. Niko nece da oda tajnu :)

Ba

@B

Tvrdite da se u sklopu našeg generalštaba nalazi „kancelarija od 100m2“ sa stranim izaslanicima koji tu nešto kao odlučuju? Gdje molim? Gdje se nalazi ta kancelarija gospodine? Ko ste vi? Imate li neko ime, prezime, čin kada su vam poznate ovakve stvari? Slobodno se predstavite, stojte iza svojih riječi.

Ako to ipak nije slučaj, nego lažete udarajući u tastaturu u nekom brlogu, samo da bi širili glasine- znajte da kršite zakon po članu 343. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Prijaviće te neko SATIT-u, ne zato što je nekome stalo do tvojih baljezgarija, nego po službenoj dužnosti. Šta radiš?

Pe

@ Aleksa Radojičić Odgovor ns pitanje ko od komsija ima dobre avione:
1/Rumunija F-16
2/(uskoro)Bugarska najmodernije F-16
3/Madjarska Gripen
4/Italija F-35 i Eurofighter (ajd’vise nam i nisu komsije)
Prakticno, samo zemlje bivse SFRJ su u slabijem polozaju od Srbije, jer su i manje i realno im ne treba lovacka avijacija.
Ostali su svi bolji od nas.Ah,da,Albanija je jedina slabija.

Br

@Banja Luka

hahahah to zaboravih, tebi smeta moj pseudonim ‘B’, ako znas sta to znaci, a zoves se Banja Luka :)

Sl

Kao što sam više puta spominjao Vojska Srbije je za parade, a avijacija za kontrolu civilnog saobraćaja. Ne daj Bože da nas neko napadne. Vojni sindikat Srbije je izjavio da je profesionalnu vojsku već napustilo 6000 ljudi. Ne razumem šta je ovde modernizovano ? Ovo je dovedeno na naš standard. Jednako kao avioni JNA.

Odgovori
ra

Pa kada se pogledaju Beloruski donirani migovi stice se utisak visegodisnjeg sedenja na nekoj stajanci to sam jednom i komentarisao ali boze moj ako se dovedu na standard kao sto su Beloruski onda ok ali isto to bi trebalo uraditi i sa ostalih 7 jednoseda UBove drzati u stopostotnoj ispravnosti i to je to zbog obuke mladih pilota . Nasa vojna filozofija o tajnosti je ok ali kada se nabavlja nova tehnika i to tako i treba da bude dok se za postojecu tehniku nabavljanu pre 30 godina sve odavno zna kao i za eventualnu njenu modernizaciju jer su neke drzave to odavno uradile i obelodanile detalje javnosti!

bl

radovanovicu Bjelorusi povlače MIG 29 uvode SU 30 a stare Migove nudit ce drugim državama kao što su 90 tih prodavali višak opreme iz vremena SSSR-a, ne skladište ih nego gledaju da ih prodaju i na rabljenom da zarade

ra

Blackjack@.Povucen je jedan deo MiGova ono sto je ostalo je negde oko 20 komada koji su na standardu BM i njih polako povlace i menjaju sa SU-30 na nekim slikama se vidi avion sa sistemom za punjenje goriva u vazduhu koji su kasnije skidani sa njih a taj ima iste oznake kao jedan koji je doniran Srbiji.

Dr

Sve pohvale.

Odgovori
Tu

Не могу да се отмем утиску да кад год треба да се „зада завршни ударац“ у смислу правог повећања борбене моћи, са набавком/модернизацијом се стаје. Ако се заиста не настави са модернизацијама и набавкама, војска ће бити за парадирање искључиво. Једноцифрен број свега што смо набавили је ништа. Вођине изјаве не уливају оптимизам.

Odgovori
zl

@Tux

U prethodnom periodu dosta pažnje je stavljeno na kapitalne nabavke iz inostranstva (Pancir, Mi-35M, H145M, Puma, CH-92A, Mi-17..). Teza da se „staje sa kupovinom“ znači da će se u narednom vremenu modernizovati postojeća sredstva domaćim kapacitetima. Ove godine očekuje se predstavljanje modernizovanog M-84, a M-80 čija serijska modernizacija kreće ove godine je prikazan prije par dana. Sve ovo nabavljeno do sad’ iziskuje odredjeno vrijeme za praktično uvodjenje u upotrebu, kao i dodatnu infrastrukturu (grade se novi hangari za Mi-35 i Mi-17). Nakon dvije-tri godine očekujem naredne nabavke svega pomenutog.

ki

Hoce li bar ovi imati izbaciva sedišta u resursu ili će kao ruski….
Pare bato, a što znači novac. Ili što bi rekli plati pa klati. Poklon?

Odgovori
В

Не знам да ли ће имати катапулт за седиште, али има се 14 авиона. И то не баш било каквих. Ако се то упореди са НАТО чланицом која располаже 8 комада миг-21 бис, то и није лоше. А у каквом су стању тих 8 авиона, довољно говори чињеница да пилоти прије сваког полетања обавезно се моле светом Анти.

ki

Вирџиле побркао си лончиће. Нијесам коментарисао стање у НАТО чланицама на коју год државу да си мислио већ о стању наше авијације и веома вриједном поклону од наше браће Руса који су нам за 185 милиона тамо неких народних девиза поклонили одлично очуване авионе старе само 30 година да би наши трговци који су примили донацију установили тек касније да су ресурси сједиштима а не катапултима истекли тек касније по пријему. Онда су наша браћа нама изашла у сусрет и понудили нам да купимо нова сједишта из њихове једине фабрике која их прави. Мислим да се зове Звијезда. Нису понудили ремонт и програме продужења ресурса већ плати па клати. О овоме сам писао као о добром пословном потезу и нашем успјеху јер сада ћемо руку на срце у вријемешним авионима имати нова избацива сједишта што је јако битно из аспекта безбедности. Такође када подијелиш 185 милки на 6 или 10 то и није много новца за поклон авиона треће генерације који су стари само тридесет година зар не. То је још један пословни успјех и ја то тако и никако другачије не видим. Поздрав.

Vl

kinvokuptop u ijiznep
Lepo je čitati satiričan komentar, ali da li satira u ovom slučaju ima svoje utemeljenje.
Nego, li koje su godište oni Hrvatski nesuđeni nikad prežaljeni Baraci?
Koje su godište ovi Rumunski F16 ?
Koje su godište Grčki F16 koji se trenutno pripremaju za modernizaciju?
Jeste da je novo ipak najbolje, ali su novi avioni danas toliko skupi da se svi pitamo šta beše Bugarima da skrckaju onoliko novca na 8 golih novih F16?
Za ostatak tvojih navoda neću da trošim svoje vreme na odgovor. Ljudi ti lepo poklone 6 + 4 aviona a ti zakeraš za sedišta…

AL

Mogli smo i da ugasimo RV. Mogli smo i da kupimo polovne Migove 29(kao sto planira Indija) pa da to bude znatno vise novca. Mogli smo i da ne modernizujemo nego samo da remontujemo donirane 29ke(to bi bilo oko 30mil ako bi rashodovali nase). Mogli smo i da izdvojimo preko milijardu dolara kao Rumunija za 12, isto toliko starih F-16(do duse sa vise resursa) uz adaptaciju infrastrukture i sve ostale troskove. Mogli smo i za milijardu i kusur da kupimo 8 golih F-16 sa po 3 rakete i jednim rezervnim motorom kao Bugarska. Mogli smo i za 2 milijarde da kupimo eskadrilu SU-30.

E sad vi meni recite sta je od ponudjenih nama bolja opcija u odnosu na izabrano? Nas narod je cesto nezahvalan i bezobrazan. Mi smo, toboze, toliko bitni da Rusija ili bilo koja druga drzava, ne samo da mora da nam da za dzabe, nego mora i da plati odrzavanje onoga sto mi mislimo da nam treba!

180mil za zemlju koja trosi 60 MILIJARDI na svoju vojsku je nista! Oni ubiraju poslove od 2, 3, 5 milijardi kad je pitanju vojno-tehnicka saradnja sa inostranim klijentima.
Ovaj „dobar poslovni uspeh“, je otprilike koliko oni trose godisnje na toalet papir, wi-fi, klimatizaciju i krecenje u svojoj vojsci svake godine. Ali eto tu je bogata Srbija da nju oni „oderu“…..boze boze

ki

I dalje mislim da su nova sedišta ipak nova i to daje dodatan kvalitet ovom pre svega dokazanom avionu u upotrebi u ratnim uslovima diljem sveta. I nije njegova svrha samo da podigne nivo trenaže pilota sa 10 na 30 ili 40 časova naleta godišnje već i da obavlja zadatke vazduhoplovne saobraćajne policije i zavodi red u primeni vazduhoplovnih propisa u medjunarodnom saobraćaju presretanjem zalutalih putničkih aviona. Toliko podataka i mogu da dobiju od postojećeg VOJIN.
Njegov poseban kvalitet je što je vremenska mašina i vratio nas je kvantitativno, kvalitativno a posebno mentalno u sjajne 80 godine kada je nabavljen, činjenica ne u potpunosti no skoro, jer ih je bilo samo 16, a sada će ih biti već 14. O stanju ubojnih sredstava izlišno je komentarisati jer malo ljudi je imalo priliku da udje u neki od magacina i vidi šta to ima za njih a opasno je za protivnike. Neki veruju da se radi o stotinama raketa pa lepo neka i dalje veruju to je zdravo za optimistički duh. u tom kontekstu ruganje bugarima sa tri rakete po novom avionu nije lepo Na žalost i dalje nije modernizovan a kada će videćemo. I dalje je lovački avion treće generacije a u skundarnoj ulozi vatrene podrške dejstvuje po ciljevima na zemlji isto kao MiG 21, Orao ili još slikovitije stari Jastreb u centru zone uništenja ciljeva u vazduhu od strane protivničke PVO. Na žalost i dalje iz njega pilot izvidja vizuelno. a obaveštajni podaci su osnov svakog planiranja operacija. No bilo kako bilo osnovno pitanje je može li naša država sada kada je vaskrsla oružane snage sa 860 mil eura uloženog novca za uvoz oružja bez problema da uspostavi svoje ustavno pravo i obavezu nad celom teritorijom republike. Da li može i da li sme? i kada će to biti u stanju. Ako ne može i ne sme čemu sve ovo. Poredjenje sa članicama vojnog pakta je neumesno i nesuvislo posebno sa državama kao što su Grčka ili Rumunija.Na kraju kada će nam ti jadni polovni nikakvi rumuni pustiti transport sa tenkovima. Da im malo zvecnemo 29 tkama sa zapada a naša braća rusi sa istoka da vide da i mi konja za trku imamo. Što bi reko jedan moj kolega bivši vazduhoplovac ekonomski emigrant u SAD nije avijacija za gologu..ju ( mislim na pomenute članice NATO). Ovako ovo je najskuplji sport na svet kojim se bavi šačica odabranih na svoje zadovoljstvo i iz entuzijazam.

Pe

@AL-41F1 Nije razlika izmedju polovnih F-16 i polovnih MiG-29 u „satovima naleta“.
F-16 je jedan od najboljih lovaca ikada,strahovita vojna masina, koja je sjajno pokazala u svim ratnim sukobima u sluzbi preko 30 zemalja sveta.
MiG-29 naprotiv-ima jako losu reputaciju pre svega u borbenim dejstvima.Nijednu vazdusnu pobedu, i katastrofalnu reputaciju po kvarovima i nedostatcima (sto smo videli u na nasoj kozi u ratu 1999).
Dakle-svako resenje bi bilo bolje od kupovine ovog“YUGA“medju lovackim avionima.
A za ostali deo se slazem-za Ruse je to mala para,a da nisu nama uvalili, sedeli bi u nekom hangaru pa bi ih prodali u metalolom.

Zo

Hristos se rodi! Srećan Božić dobri ljudi! ☺
Svasta je ovde napisano od onog sto je Miloradović već toliko puta ponovio. Ne bih sve komentarisao ali nadam se da ce migovi ipak proci neku ozbiljniju modernizaciju koja ce ukljuciti jaci radar i raketa v-v veceg dometa. RV komponenta zaista je spasena, u inventaru pise 14 29ki sto je veliko poboljsanje od pre 3 godine samo unazad kada smo imali cistu katastrofu. Da ne kazem sramotu… Ali ako 2020 ako budemo imali tek nesto bolju situaciju s ovim avionima nego 99 mislim da bi neko trebao odgovarati za one silne priče iz nepričave o 4 +++++++ avionima, Žukovima i sl… za modernizaciju tenkova i BOVova bojim se da ce ici tek nesto boljim ritmom nego popunjavanje jedinica Lazarima, Norama… ici ce ali presporo bojim se.
Sta da kazem za Pancire… veseli me svaka nabavka. Rusi navodno 1 sistem kazu kada govore o citavim divizionu. Ako smo to pazarili kapa do poda majstori. Jer mislim i da imamo fin mogucnost za takvu kupovini samo stvar dugorocnog razmisljanja, planiranja i mozda malo hrabrosti. Ako je istina sa se radi samo o 6 vozila, ja cu iskreno biti razocaran. S tim mozda mozda mozes koliko toliko dobro pokriti Bg.. a slozit cete se, ne odvajaju samo Beogradjani u vojni proracun. Iako realno vojska nam je tolika da bi u slucaju ozbiljnog sukoba s ovim brojnim stanjem mogla braniti 6, 7 opština… pa mozda u skladu s tom doktrinom.

Odgovori
Mi

Srećan Božić!
Mislim da jeste samo 6 lansirnih vozila (ako ne i 4 ) plaćeno.
To nije ništa ali ako se svake godine kupi po 6 onda toni nisu meke velike pare a za 5-6 godina bi imali super raspored Pancira po zemlji.
Nadam se i ovom PVO sa preko 100km dometa naravno.

AL

@MIlos77
Planirani budzet za sl. godinu je u deficitu, a povecanje plata i penzija(zbog kojih i jeste u deficitu) je simbolicno u odnosu na inflaciju.
Ja se slazem da nisu to neki novci, ali kad pogledate sta sve „ceka na red“, tesko da bismo mogli „budzetirati“ nabavke tog tipa u kontinuitetu bez da ostale stvari ne trpe.
Pored nabavki, treba povecati finansiranje jer to sve iziskuje odredjene propratne troskove. Da li smo spremni za njih?

Primera radi do sad smo finansirali 2-3 lovca, 5-6 jurisnika i nekolicinu pilota sa 20ih godisnje naketa. Sad navodno trebamo 100h, na nekoliko puta veci broj aviona? Gde su plate da dodju mladi ljudi na taj posao? Uslovi?

Nisam optimistican iskreno. Nadajmo se da nisam u pravu

Vl

Vaistinu se rodi. Srećan Božić.
Mislim da je već ranije pisano da se neće stati na ovoj količini Pancira, Mil-ova 35, H145…

He

Sve je to u malim količinama ali kad obučiš ljudstvo lako je kupiti još.

Odgovori
Er

Koliko se ja razumem u stanje stvari Srbija jeste samo ne vojno neutralna. A pošto se jako dobro razumem, vidim da propaganda na izolaciji zemlje radi svoje i širi lažno uverenje da smo sad sila koja može da se odupre napadu NATO pakta. Ostaje pitanje: šta se to kuva pa da bi izazvalo napad NATO na Srbiju pa nam treba odbrana od NATO!? Tužno ali istinito, neko veliko zlo na unutrašnjem planu. Nemoj samo da dođemo u priliku da izgubimo državu i kompletno stanovništvo zbog nečijih tuđih belosvetskih interesa!
Ali da se vratimo na temu, raduje me opremanje VS ali ne ovim krševima, jer to ne može da nas odbrani ni od komšija a kamoli od NATO saveza. Ovo je sve jadno i bedno, osim kineskih dronova, to je ok, a sve ove migove 29 lako obara bilo kojo zapadni lovac…činjenica. Mi 35 apsolutno pozdravljam i treba ih još nabaviti, samo me zanima koji imbecil je radio na njihovom dopremanju kad ni hangare ni servis za njih nemamo!? To je isto kao da kupite auto a nemate garažu, može ali nije domaćinski. Bolje da ste novac umesto što ste ga polupali na besmislene parade da ste ga potrošili na opremanje servisne radionice za Mi35.
Od mene toliko….

Odgovori
В

Ервин, овде наводиш да, као познавалц материје, тај крш од српске авијације, нема шансе ни против комшија. На чему темељиш тврдње? Навешћу бројно стање авиона земаља у окружењу. У тај број није урачуната транспортна авијација.

БиХ: нема авиона
Хрватска: 8 МиГ-21 бис/УМД
Мађарска: 16 ЈАС-Грипен
Румунија: 36 Миг-21 лансер у неколико верзија + 9 Ф-16A (једносед) и 3 F-16Б (двосед)
Бугарска: 12 МиГ-29А + 3 МиГ-29 УБ и 12 Су-25К
Македонија: нема авиона
Албанија: нема авиона
Црна Гора: 4 ком. Г-4 који се одржавају али не користе за задатке.

Мађарски авион су изнајмљени од Шведске, па сумњам да би се борбено користили у страној земљи (далеко од тога да је Грипен лош). Бугарска авијација, иако бројчано већа, је у горем стању него РВ републике Србије. Србија бар покушава да се нешто ремонтује, модернизује. Бугари ни то. И на крају Румунија. Имају тих 12 Ф-16 али је и то половно, купљено од Португалаца, ништа нарочито, далеко слабије од нивоа блок 30/32. О хрватском РВ не треба трошити речи. Тако, убудуће, било би добро да као неко ко влада материјом, приложиш и неки аргумент у корист своје тезе. Овако, ниси веродостојан.

AL

@Вирџил
Zapravo, rumunski F-16 su prosli kroz MLU(mid life upgrade). Imaju nisanske kontejnere, dosta mocne radare i ozbiljan paket naoruzanja, kao i delova za iste.
Otprilike, nesto izmedju block 30 i Block 52.
Mada to ne treba da nas brine, niti mi mozemo da se merimo sa njima. To je zemlja sa BDP-om 4x vecim od naseg.
Kupili su i neke druge napredne sisteme koje mi nemamo.

В

@AL-41F1
Јасно је да РВ Румуније није проблем, као ни албанска авијација пошто је немају. Наш проблем су бугарска и хрватска авијација које могу добити приступ албанским аеродромима приликом против-терористичких дејстава на КиМ. Евентуално турска авијација може бити укључена преко тих истих аеродрома, мада имајући у виду турско ангажовање у Сирији, Либији, Курдистану, као и Турски ток, то је мало вероватно са нагласком на мало.

Mi

@Вирџил

Nešto ste debelo pobrkali.
Rumunija je sasvim ok, da kazem na jedan realan način i na vreme pokrenula obnovu svoje LA. Sadavimaju osposobljene, sasvim fino modernizovane F-16 i kupiki su još 5 sa kojim ce za par godina imati 17!
Svakako im je cilj da nastave i da kupe i eskadriku F-35 koje ja lično ne volim zbog cene i nekih osobina, oni će biti ozbiljna NATO komponenta.

Bugari su se tek probudili i pre nego što su se dovoljno razbudili i osvestili pukli su ogromnu lovu na samo 8 F-16V koji će im stici tek kroz 3-5 godina, a postići će punu operativnost sa svih 15tak VV raketa tamo negde 2024-2026 o najboljem slučaju!

AL

@Virdzil
Pa i ne zapravo. Nemaju dovoljno novca za opremanje RV potrebnim sistemima koje mogu neutralisati postojecu, a kamoli neku perspektivnu PVO VS.
Ne osecam se ugrozeno iskreno ni od koga na Balkanu.
Tursku jedino ako ce Grcka da zaustavi, nikako drugacije.
Ima smisla to sto pricate, razumem poentu, samo daleko je to od realnosti iz vise razloga.

Zo

Sve sto prica nasa vlast je laz i obmanjivanje, radari ostaju stari sa nebitno malom tj nikakvom modernizacijom a pricali su o novom ZUK radaru, licno je ova lazovcina na Pinku o tome pricao. Gde su ti FK 3 dogovoreni sa Kinom , receno je da je sistem 100 miliona, ponudjeno Kinezima 200 miliona za 3 sistema, kinezi pristali a od toga nista!! Znaci , modernizacija migova nikakva, pvo ostao nikakav , sve u svemu laz i laz, zamajavanje mase!! 99% svega sto su govorili je laz, i za nove radare i za rakete, nista od toga, Usrali se od Amera, nedaju nam nista a ovamo se kurcimo!!! Jebes pancir i to S 1, pa to je tek govno!!!

Odgovori
Bo

Moras da shvatis da vojska nije samo rv i pvo. Nama je posle vise decenijskog zastoja sve ostarelo i propalo. Ne zna se odakle pre krenuti. Mi nismo Saudijska Arabija pa da imamo milijarde na raspolaganju. Avijacija nam je bila pred gasenjem, a mladih pilota nismo imali. Ovim smo spasili rvmi dobili nove mlade pilote. A nesmemo zaboraviti ni mehanicare. Morali smo ih vratiti iz oenzije da bi obucili mlade. Nismo mogli sav novac koji imamo, a nemamo ga dovoljno, dat samo na avione. Morala se podici i plata zaposlenima, moraju se nabaviti i vozila za bolnice, moraju se i modernizovati i tenkovi i oklopna vozila. Moraju se nabaviti i novr haubice kao i oklopna vozila tockasi. Pre par godina imali smo samo par poluispravnih MI8 i stare gazele. Rezime: spaseno RV, i ostatak rasporedjen za sve po malo. Posle ovoga ce se ici na vece nabavke po sektorima. Nemozes dati sve jednima a drugi ne dobiti nista. Nisu nasi strucnjaci glupi, vec su resursi mali.

Go

Koliko sam ja shvatio radi se o tri baterije HQ-22 (exportne verzije FK-3)

Vl

Zoran
Postavio si vrlo maliciozan komentar u kojem mržnja izbija iz svakog slova.
U modernizovanom Mig-u 29, sam radar je gotovo ceo nov, samo je antena stara. U suprotnom nema isplativosti duboke modernizacije u odnosu na preostali resurs aviona (potrebne su izmene u nosu aviona koje mnogostruko povećavaju cenu modernizacije). Po nekim analizama (mnogo stručnijih od mene (u tom polju)), budući radar u našim avionima biće neznatno slabiji nego Žuk-a. Radi se o manjem uglu otklona antene, pa zbog toga neki od modova za napade na zemaljske ciljeve, neće biti u potpunosti upotrebljivi.
Što se tiče Pancira i tu iznosiš neistine. Po nekim navodima, Panciri koje smo mi kupili su na pola između S2 i SM varijante.
Sam Pancir je osnova PVO sistema. Kakva je upotrebna vrednost 5 diviziona S400 kada nema Pancira i Buk-a da ih zaštite od krstarećih raketa, dronova i sl.

В

Ајде да претпставимо оно има се, може се. Набавимо 12 нових, потпуно опремљених савременим наоружањем, најсавременијом авиоником сухоја. Ни Руси их немају такве :-). И набавимо исто тако и ескадрилу нових мигова. Мислите ли да би то било довољно у једном евентуалном, не дај Боже, сукобу са НАТОм? Говорим о авијацији. Наравно да не би. Али се мора знати да ово није 1990. и не пада зид. Није ни 1999. кад је Русија на кољенима. А ни свијет више није униполаран. Тако, нити ћемо ми поново ратовати са НАТОм, нити ми имамо економске могућности за нешто моћније и бројније, нити ово што се крпи, ремонтује и модернизује није намјењено за НАТО. НАТО може само користити појединачно неке од својих сателита и лакеја из окружења, ништа више. Ово што се ради, је покушај да се спаси што се спасити може од авијације која је годинама ПЛАНСКИ уништавана. И то је намјењено у првом реду за локалне прилике. Кад кажем локалне прилике мислим на 2 НАТО државе које би евентуално могле бити ангажоване приликом решавања проблема на КиМ. Па мисли те ли да се орлови враћају и модернизују да би се супротставили НАТО авијацији или да би дејствовали по копненим циљевима? А ти копнени циљеви нису ни у Буркини Фасо, Гватемали, ни Лихтенштајну.
Елем, први пут након дууууго времена имам осјећај, да неко у држави има неки план. План ако ништа друго, оно очувања каквих, таквих ваздухопловних снага. Е сад што многи преферирају Србију без авијације, без ПВО, а најрадије би и укинули и КоВ, то је друга ствар. Наравно, у складу са жељама иду и њихови напори да шире незадовољство, дефетизам и малициозно извргавају руглу како РВ тако и напоре да се оно одржи у функцији. Да завршим, сваки напор ка одржању, ревитализацији, модернизацији и унапређењу ваздухопловних снага Србије је добродошао и треба га поздравити. Какво год да је РВ, оно је НАШЕ, ми другог немамо. Можда није у нивоу са НАТОвим капацитетима, али сасвим довољно да забрине јастербеве из окружење. Да им није трн у оку, не би га ни вербално нападали.
Свима онима који данас славе Божић по јулијанском календару: Мир Божји, Христос се роди.

Odgovori
Br

Sta li ce da bude ta kineska donacija… Mozda neki pvo? Da li negde postoji podatak sta su sve cinile poslednje dve kineske donacoje od prosle godine sa inzinjerskim masinama i kamionima?

Odgovori
Mi

To se i ja pitam.
PVO mi pade prvo na pamet takodje zbog toga što ne sme o tome da govori. Ali ko još donira takve stvari. Sa druge strane da su bageri ili nešto bezopasno ne bi se krilo, a niti bi spominjao u ovakvom intervjuu.

B

Ne znam sta bi drugo moglo. Oklopna vozila, tenkovi ili haubice verovatno nisu, ili imamo dovoljno, samo ih treba modernizovati ili ih proizvodimo, kao npr. haubice i visecevne lansere. Inzinjeriju i kamione smo vec dobili. Avione imamo, jurisnike i borbeno-skolske smo resili da modernizujemo, za bespilotne vec imamo dogovor… Jos jedan tip helikoptera sigurno necemo da uvodimo. Dakle ili je neka glupost ili je pvo, logicno bi bilo srednjeg dometa, ako su pancir i mistral odabrani za sisteme kratkog dometa. I niko ne donira pvo, naravno, platicemo modernizaciju ,rakete, obuku, odrzavanje…

AL

@B
Vojska je dobila zaista nekolicinu novih kamiona, sanitetskih vozila, bagera itd. Vecinom se radi remont starih fapovih vozila, sto je bolje nego nista, ali svakako nije adekvatno dugorocno resenje.
Bojim se da tu jos uvek ima mnogo mesta za donacije.
Opreme za bolnice i laboratorije, potrosnog materijala, opreme i renoviranje skolskih ustanova, obuke, kurseva….svasta jos uvek poprilicno fali u MO. Mnoge zgrade nemaju adekvatno grejanje i ostale instalacije. Ako bi nam tu pomogli, super bi bilo.
Nije samo do aviona, raketa i PVO, mada i to treba naravno.

Mi

A možda su i radari! Pretpostavljam da kina ima stotine radara koji im ne trebaju jer su zamenjeni novijim sistemima.

AL

@Milos77
Zar nije Sirija dobila jedan osmatracki radar od Kine?
To bi nam koristilo poprilicno.

Mi

Jeste, JY-27 samo ne znam koja varijanta. I Pakistan ih je kupio.
Par takvih bi vredelo i platiti a kamoli ako nam daju ili iztrgujemo.

Evo malo o njemu
https://tiananmenstremendousachievements.wordpress.com/tag/jy-27a/

Navodno je bio glavna meta napada izraekskih F-35 u kom je pogodjen, ali ubrzo popravljen jer je samo antena bila oštećena. Satelitski snimci pokazuju daleko vecu štetu ako je to to. Možda imaju više od jednog, ili su slike uništenja od nečeg drugog ili lažne.

Mi

Pardon, evo linka sa malo specifikacija.
https://www.radartutorial.eu/19.kartei/02.surv/karte027.en.html

AL

@Milos77
Nebo-m „on the cheap“ sto bi se reklo.
VOJIN je sastavljen od zaista kvalitetne, ali dosta stare opreme. Treba to zameniti blagovremeno.

Mi

Tako nekako. Mada bi bilo strava imati jedno 4 takva on the cheap 😊

Mi

👍

Odgovori
AL

Tog rata nece biti. Nemaju SAD trenutno kapaciteta za tako nesto, a da ostanu u okviru trenutne doktrine(znaci godine izmena, planiranja, opremanja itd.)

Odgovori
jo

https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=CBOofUMuv18&feature=emb_logo

DA se nezavaravamo CH-4b spindzen u Jemenu. Mada ga Irakezi puno hvale..a i ameri koji imaju puo iskustva

Odgovori
St

Pancir menja Nevu? O cemu ovde pisete?

Odgovori
Mi

Pancir SM varijanta! Zašto da ne?
Na žalost jos nije na prodaju.

Vl

AL-41F1
A i mesta pogodaka raketa i upozorenja pre napada (da se skloni vojska i bitnije naoružanje) mnogo govore o ovoj predstavi za javnost.
Uostalom, što bi Ameri trošili raketu Patriota za neki cilj za koji unapred znaju da će pasti na peščanu dinu ili prazan hangar?

Odgovori
Zu

@AL-41F1

hoce li biti rata ili ne ne znam ali siguran sam da SAD i te kako imaju kapaciteta upravo zato sto oni sve planiraju godinama u napred!nista ne prepustaju slucaju i analiziraju sva moguca scenarija

Odgovori
Zu

Nisam bas siguran da je mnogo njih tvrrdilo da je ovaj mig za nijansu slabiji od mig 35.osim toga taj mig 35 postoji.jesam li u pravu?

Odgovori
Iv

Gus12:00, 07. jan. 2020.
Jasno i vise puta je receno i pisano ovde na TS a i javno receno da ce modernizacija obuhvatati jace radare i rakete veceg dometa i to nema sumnje da ce tako i biti.
Drugo,ne bi volio ni da Miloradovic ni Vucic ni Vulin ni Mojsilovic i ne znam ni ja ko jos iz vrha vlasti i vojske da kaze detalje sta i koji radar i koje rakete itd..Neka to znaju ljudi koji to treba da znaju a ne svi zivi.
Ne trebaju ni da dijele sa javnoscu ni broj Pantsira koji ce doci ni na kom su nivou.Dovoljno je da obavijeste javnost kad Pantsiri stignu da su tu i cao.Pa neka kriticari i ostali mrzitelji nase vojske iz naseg naroda prvenstveno puknu od muke sto ne znaju nista,ostaje im samo da troluju i da lupaju u prazno da je mozda ovako i onako a mozda i nije..Isto vazi i za tenkove iz Rusije,nasu modernizaciju M-84-ke i BVP-a..sto manje znamo detalje to bolje.

👍👍👍👍👍👍

Odgovori
Bl

@ Vlad

Kako znas da je hangar bio prazan? Pored pogodjenog hangara su sasvim uredno ostavljeni parkirani helikopteri. Ili je neko napustio bazu u velikoj zurbi, pa nije uspeo da ih skloni ili jednostavno nije ni znao za napad.

Sto bi Ameri trosili raketu Patriota?? Pa recimo da im ne skr’a skupi helikopter. Ili da pokazu da je u stanju da bilo sta obori.

Jedna stvar koju bih pomenuo, a nisam video da je neko do sada prokomentarisao, jeste savrsen pogodak po sredini srednjeg hangara. Izgleda da preciznost ovoj raketi ne manjka. Mozda to navede ‘zapadne saveznike’ da odustanu od ideje da izvrse neki buduci napad.

Odgovori
Ba

Možda ljudima to nije poznato- ali čitava stvar meni je interesantna zbog toga što je bivša Jugoslavija gradila instalacije u Ayn Al Assad bazi koja je ovih dana stalno u fokusu CNN-a. Mislim da ni slutili nisu da će naši kaponiri jednog dana štititi američke F-16 od Iranskog napada balističkim raketama! Ovaj posao je vodila „Vranica“ ako se ne varam, a baza se tada zvala „Qadisiyah“ ili „Projekat 202“.

Uz svu dokazanu ranjivost na direktne pogodke „bunker buster“ laserski vođenim bombama (nisam siguran za direktne pogodke „Tomahawk“-om, siguran sam da su u Iranu lako odlučili da meta balističkim raketama budu „meki“ hangari ove američko/britanske baze, a ne naši bukneri. Na kraju krajeva- vjerujem da ono šta je bilo u našim kaponirima nije ni osjetilo ovo bombardovanje (posredna šteta na letjelicama, geleri, udarni talas, vatra koja se proširila iz područija primarne eksplozije). Zbog svega ovoga volio bih da i u našoj Vojsci ponovo vidim „tvrde“ hangare, barem do vremena kada se bude kupovala nova eskadrila lovačkih aviona.

Kad smo kod Iranaca- dokazali su da mogu da naprave i ispale balističku raketu dometa 300-400+ km (mislim da je najbliža granica sa Iranom, tamo prema Kermanšahu nekih 300 km), pogode svoj cilj, a sve to sopstvenim snagama. Impresivno. Najbolje što je SFRJ imala bile su naše prepravke „Frog-7“-ova, koje su imale domet 70-tak kilometara, a uredno se dešavalo da promaše cilj za kilometar-dva. Dakle- sve je izgledalo kao da ispaljujete autobus, koji, poleti uz svu silinu i vatromet, te onda uredno promaši, ne cilj (ako je cilj npr neka kasarna u nekom gradu), nego čitav grad. Znam, da je u pitanju tehnologija iz 60-tih godina, ali bez obzira na sve- Iranci su u nekoliko prilika u posljednjih 15-tak godina dokazali da neke od stvari koje proizvode nikako nisu beskorisno smeće kako su mnogi mislili. Niko se ne pita- šta bi bilo da su bile u pitanju hemijske bojeve glave? Ni one nebi bile presretnute nekim američkim PVO-om (ovaj napad je bio očekivan, personal je bio u stanju uzbune danima prije udara). Šta onda? Ko bi preživio da priča? Da li bi se rat mogao ikako izbjeći?
Drago mi je što je praovladala uzdržanost i razum.

Pozdrav svima!

Odgovori
Cr

za Iran je amerikancima potrebno 500 000 američkih vojnika.. a ne vojnika nato saveza koji podvijaju rep i bježe iz Iraka.. sa takvim saveznicima amerikancima isu potrebni neprijatelji ;) u nekoj bližoj budućnosti je realan scenarij raspada EU na tri grupe država.. 1 grupa oko njemačke..2 grupa mediteranske države i lako ćemo–3 grupa su istočno europske države koje će biti američki sateliti

Odgovori
Be

BL…..nisu to Iranci gadjali.

Ugl., vjesto izrezirana predstava.
Svi sretni i zadovoljni.

Odgovori
Ba

@Beduin

Uh, Beduin- gledam ove satelitske snimke baze koje izlaze- ima dosta, dosta materijalne štete, po sred reda hangara su pogodili, stajanku za helikoptere…Lako bi neko mogao da tvrdi i da Iran nije lagao i da od ovoga zaista ima 80 poginulih. Nije čovjek pametan šta da misli.

Ništa ne tvrdim- niko od nas ne zna tačno kakva je situacija, ali sve ovo mi jako izlazi iz domena „predstava“, „dogovora“ i zavjera. Ako je predstava udar na naftna postrojenja, ok- koštala je nekoga pola milijarde ok- ali na američku bazu, rušenje putničkog aviona…Dokle može da ide predstava- ispašće režija nekome iz ruku- Predpostavljam da si gledao „Dr.Strangelove“?

Pozdrav!

Odgovori
Mi

Kad neko počne da vidi sve kao predstavu onda tu granica nema, i izgubi se perspektiva od samog početka. Bolje gledati u stvarnost realno i uzeti predstavu u obzir kao mogućnost, nego obrnuto.

Neki i danas tvrde sa svim uverenjem da su Pentagon i Blizance udarili sami ameri da bi isli u veci rat na stednjem istoku …kao da im je to bilo neophodno. Od svega na raspolaganju oni Pentagon sebi izabrali da udare u srce ee!!

Jedna izuzetno neugodna stvar kad su namestakjke i predstavue u pitanju je to sto niko ne moze garantovati klliko uspesno i dugo ce „Šou“da traje, a cena saznanja istine je previsoka i ima istorijske posledice dok boljih alternativa uvek ima na pretek.

Odgovori
AL

@Vlad
Postoji mnogo razloga zasto bi trosili tu raketu. Vrlo su ocigledni, ali istina je da je napad imao za cilj sto vecu materijalnu i sto manju stetu u ljudstvu.
@Crni Grujo
500.000? Vi mora da se salite. Oni nemaju dovoljno vojnika da pokriju onoliku zemlju sa onolikim planincugama, a da ujedno ostanu prisutni svugde gde smatraju da je neophodno. Jedino da uvedu mobilizaciju ponovo.
@Banja Luka
Lazanski je sirio price, tako da je vrlo moguce da je izmisljotima, elem navodno je nasa vlast pred invaziju na Irak predala Amerima svu dokumentaciju svih objekata koje smo gradili sa tacnom lokacijom. Poenta price, sto smo gradili, gradili smo.
@Beduin
Nakon izmisljotina koje smo preziveli od strane SAD-a 90ih, njihovi „njuz autleti“ su za mene kredibilni koliko i neo-komunisticka propaganda.
U principu ne znamo nista, dok neko ko je bio tamo kaze sta je bilo zaista.

Odgovori
Zu

@Milos77 Nije lako da se ugradi radar u dvosed zato sto je mesto popunjeno elektronikom.Nije nemoguce ali mnogo posla i skupo a nije
neophodno.Alternativa bi bila nabavka IC vodjena R 27 .

Odgovori
Pe

Smesne su tvrdnje da“SAD nema kapaciteta za Iran“.Ocigledno da niko od komentatora nije bio u Americi.
Jos 1988 Amerike je razbila Iran u ogranicenoj operaciji (Praying Mantis).
Danas imaju bombu koja prodire u najdublje stene, i dovoljno teskih bombardera da vrate Iran u srednji vek.
Jedino-u 2020 su u Americi predsednicki izbori, obicnim gradjanima Amerike nije lako prodati jos jedan rat negde na bliskom istoku kao neki plan za buducnost.
Ako se setimo-Obama i kasnije Tramp su odustali od mesanja u Siriju, Tramp je dobio na poruci da ce zavrsiti ratove i ostaviti Bliski istok samom sebi i drugima da tamo trose pare i ginu.
I u poslednjem obracanju Tramp je preneo tu poruku-ne treba nam vasa nafta, i „America first“.
A ako posle izbora Iran nastavi da pravi gluposti, nadrljali su i razbice ih Amerika.

Odgovori
AL

@Petrovic Dusan
Bojim se da su oni simulaciju tog rata vec probali i nije slavno proslo: https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002

Problem su te balisticke rakete i proksi grupe. Ne moze se Iran tek tako „ograniciti“ na samu teritoriju te zemlje gde bi SAD upotrebom vazdusnih napada konflit bio lokalizovan, a ujedno i koliko-toliko efektivan(kao ’99). Postoji ogroman rizik drasticnog rasta cene nafte, ugrozavanja proizvodnje(sve Saudijske i Iracke rafinerije su u dometu napada), moreuz……

Nije naravno samo do Irana, ima i do izbora, politike, ali prosto SAD ne mogu sa tom zemljom vojno mnogo da ucine, bez da pretrpe ozbiljne gubitke na koje trenutno nisu spremni.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj