BEG airport status
Bugarska prodaje deo svoje flote lovaca MiG-29 Bugarska je 1989-1990. nabavila 22 MiG-a 29, danas u inventaru 15 a plan je da do 2030. ostane u upotrebi 8 primeraka / Foto: Igor Božinovski

Bugarska prodaje deo svoje flote lovaca MiG-29

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je 4. juna u obraćanju komitetu Nacionalne skupštine da će da će Bugarska, kada u zemlju stignu naručeni i plaćeni američki borbeni avioni F-16, pokušati da proda deo lovaca MiG-29 iz sastava svog Ratnog vazduhoplovstva, preneo je istog dana informativni portal The Sofia Globe.

Karakačanov je rekao da dolaskom 8 F-16, neće više biti potrebno održavati celokupnu sadašnju flotu MiG-ova 29. Kompletan prelazak na F-16 radi zaštite vazdušnog prostora Bugarske biće moguć samo kada bude isporučeno još 8 planiranih F-16 koji međutim još uvek nisu naručeni pa se ne zna kada bi oni mogli biti uvedeni u naoružanje.

Prema bugarskom ministru odbrane, ideja da se proda deo MiG-ova nastala je kako bi se na taj način nadoknadio bar deo troškova. On je parlamentarnom odboru rekao da proces nabavke prvih 8 F-16 nije odložen usled pandemije virusa Covid-19. Prvi avioni, na kojima će se obučavati piloti, biće isporučeni krajem 2022. dok će ostali stići tokom 2023. i 2024. godine.

Bugarska je tokom 1989. i 1990. godine od bivšeg SSSR-a nabavila 22 MiG-a 29, 18 jednoseda 9.12A i 4 dvoseda MiG-29UB 9.51. U udesima su do danas izgubljena dva aviona, jednosed septembra 1994. i dvosed aprila 2012. godine. Jedan avion je bez motora prodat 2015. Poljskoj. Generalni remont je tokom 2006. i 2007. prošlo 12 9.12A i 4 9.51 a danas RV Bugarske u svom inventaru ima ukupno 15 aviona.

Operativnost ovih aviona je u proteklih desetak godina bila veoma mala, obično je zbog malih finansijkih ulaganja bilo aktivno svega 4-8 primeraka a krajem novembra 2018. godine konačno su odobrena novčana sredstva koja će omogućiti podizanje operativnosti 6 jednoseda i dva dvoseda koji bi mogli ostati u upotrebi do 2030. godine.

Ovakav potez je sasvim očekivan obzirom da 8 F-16 nije dovoljan broj aviona a MiG-ovi 29 bi mogli biti potpuno zamenjeni tek kada eskadrila sa 16 američkih borbenih aviona postigne punu operativnu sposobnost.

Ostalih 7 29-ki bi se mogli ponuditi na prodaju ali nije jasno ko bi ih kupio obzirom da druge dve članice NATO koje koriste ovaj tip aviona, Slovačka i Poljska, takođe planiraju da ih u narednih nekoliko godina zamene, Slovačka takođe sa F-16 a Poljska borbenim avionima F-35.

U svetu danas gotovo da nema politički podobnih država kojima bi Bugarska mogla da proda ove avione a za to bi joj sasvim sigurno trebalo i odobrenje Rusije koja je u skorije vreme određenom broju prijateljskih zemlja donirala  deo viška iz svoje flote MiG-ova 29.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ni

Samo da se ne doseti neko u Srbiji da ih kupi

Odgovori
Su

Pa stvari nisu baš kako izgledaju u vezi MIGA 29:

Putin Slaps Netanyahu, Sells 6 MiG-29 Fighter Jets to Syria – Far Superior to Israel’s F-16s

https://russia-insider.com/en/putin-slaps-netanyahu-sells-6-mig-29-fighter-jets-syria-far-superior-israels-f-16s/ri30541

Naime MIG 29 zmaj ima odličnu aerodinamiku.
Ono što nije imao je njegova kvaliteta, motor i avionika. Sada je to prenosivo sa SU57.
Interesantno.

Su

Indijska prica o MIG21 i F16. Oni vjerovatno znaju to najbolje (Pakistan).

https://youtu.be/6PmnLASMFjg

Su

Indijci o obaranju F16, analiza:

https://youtu.be/UTFEVcpKShQ

BB

Sjeku ražanj a zec u šumi

Odgovori
Ni

Mogu Mongoliji da ih ponude, a i Mađari bi mogli. A šta se na kraju desilo sa Rumunskim,gde su njihove završile,zna li neko?

Odgovori
Ž

Nikola

Монголија добија укупно 18 авиона од Русије.

Мађари су повукли МиГ-ове 29 2010. године док је Румунија остала без тих авиона још 2003.

Ni

To znam,samo me interesuje, fizički gde su, trunu li na nekoj poljani, poklonjeni/prodati nekome(mada nisam čuo)?

St

@Živojin Bankovic
Sta se desilo sa pokusajem Indije da nabavi bivse malezijske MiG-29?

Ž

Nikola

Румунске 29-е труну и нису за продају….

Strahinja

Вероватнија је индијска куповина руских авиона…

Mozda mi uzmemo makar deo. Rusi bi im vrlo verovatno dozvolili, a i kako vidim u dobrim smo politickim odnosima sa Bugarima

Odgovori
Mi

Pa šta će nam Mig 29 2030 godine? Nama treba nov avion za taj period.

Pa ako ćemo realno da pričamo,mogli bismo da modernizujemo sve svoje 29-ke na nivo MiG-29SMT,skupo jeste,ali se isplati,jer bi tada naši MiG-ovi bili koliko toliko kao rane verzije Su-30 .

AL

Indija je iskazala interesovanje za nabavku polovnih 29ki, prvo od Malezije, zatim od Rusije, ali izgleda nista od toga. Mozda mogu Bangladesu da prodaju ili nekoj africkoj zemlji, ali ne za neke znacajne novce….
Nama ne treba jer je upitno hocemo li imati pilota i za ovo sto imamo. Steta sto su tako malo leteli.

Odgovori
Ž

Постоје информације да би Индија могла да узме руске МиГ-ове 29СМТ и УБМ (авионе које је претходно вратио Алжир).

Бангладеш има план за набавку нових борбених авиона, у игри су МиГ-35 и Су-30.

AL

Da to sam citao, pominju se brojevi i do cak 30ak aviona, ali od tih glasina nista zvanicno za sada.

Cudno da Banglades, ako vec zele nove avione, ne razmatraju kineske, obzirom na to da imaju F7 ili JF-17 postu su oni „saveznici“ sa Pakistanom. Nek im je sa srecom, bitno da smo mi njima prodali Nore.

Ne znam onda kome bi prodali ove 29ke Bugari?

Ž

Што се тиче Индије спомиње се набавка 21 авиона МиГ-29.

Бангладеш има Ф-7 али има и МиГ-29.

Управо смо у тексту и поставили питање коме би Бугари продали своје авионе. Можда једино за делове нпр. Пољској…

Mi

I ja se pitam. Eventualno na neki brzi manje obiman remont pa pravac na ratiste u Afriku ili Siriju. I to mi se čini malo verovatno sa obzirom koliko vremena be uzelo da se osposobe. Mada despretna vremena mogu svasta.

Ma

>> Постоје информације да би Индија могла да узме руске МиГ-ове 29СМТ и УБМ (авионе које је претходно вратио Алжир).

Zasto bi indija uzela nesto sto je Alzir vratio?

Al

@Mayer

Zato što se Indija zbog povlačenja MiG-27 i Mig-21 nalazi u debelom minusu po pitanju potrebnih borbenih aviona, a rešenje za isti problem nisu našli ni posle 2 programa za njihovu zamenu stranim avionima, a Tejas je još u razvoju i tek počinje sa serijskom proizvodnjom. U prevodu, doveli su sami sebe u 1 do 12 po pitanju nabavki aviona, te će sad uzeti bilo šta što Rusi daju, jer boljeg nema. Druga opcija je da imaju ne dovoljno aviona, a zbog tenzija između njih, Pakistana i Kine, svaki avion im treba.

AL

@Mayer
29SMT su pravljeni od zmajeva 9.12 koji su stajali nedovrseni, a ostali delovi su trebali biti novi. Alzir je smatrao da neki od delova nisu bili novoproizvedeni, nego iz zaliha, pa je po njima to bilo krsenje dogovora i vraceni su, umesto toga narucili su novoproizvedene SU-30MKA.
Indija te avione kupuje a i placa kao „polovne“ i nema taj problem.
Obzirom da poseduju veoma slicne 29UPG, mogli bi da ih uvedu u naoruzanje bukvano „po prijemu“ sto im je i najbitnije.

Ž

Mayer

Авионе које је Алжир вратио, Русија је уврстиле у своје ВКС, укупно 34 авиона, 28 једноседа и 6 двоседа.

Ma

>> U prevodu, doveli su sami sebe u 1 do 12 po pitanju nabavki aviona, te će sad uzeti bilo šta što Rusi daju, jer boljeg nema.

Ok, hvala svima na objasnjenju.

Mi

@Živojin B.

U vezi tih 21 MiG-29 a Indiju… Zar nisu to oni ne zavrseni zmajevi sa 0 sati naleta sto su spakovani u Rusiji jos od devedesetih? Tu bi bilo posla, ali bi se novi novcati SMT, a mozda i nesto blize 35ci moglo odraditi danas, sutra!
Ja mislim da bi Indija definitivno trebala to da odradi! Ako ne onda bolje nek pozure sa narudzbinom 35ce odmah.

Ž

Miloš77

Нема више тих змајева, последњи су искоришћени за мјанмарске авионе.

Индија би те авионе купила само као привремено решење јер планирају да 29-ке повуку из употребе негде око 2034-35. године.

Наравно мислимо на модернизоване 9.20 и УБ УПГ.

Mi

Hmm, prilično sam siguran da je vest o 20tak nikad završenih MiG-29 za Indiju bila ne tako davno. Mozda u zadnjih godinu dana. I ovde smo spominjali. U svakom slucaju posle isporuke Mjanmaru.
Očekujem da će nešto biti od toga.

Mi

Evo nadjoh članak:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/26489/india-reportedly-looks-to-buy-unfinished-soviet-era-mig-29s-to-stave-off-fighter-shortage

Baš me interesuje da li se radi na tome! Ako to odrade, bili bi to jedini novi SMT(+) avioni ikad napravljeni.

ve

Na ovoj slici sve mladi piloti,mnogo mladji od nasih pilota.

Odgovori
Ma

Verovatno ima i kod nas 10 mladih pitomaca koji bi da ih se adekvatno prezentuje ostavili dobar utisak. Ista stvar sa clankom o padobranskoj brigadi. Ona slika pred ukrcavanje u avion. Ljudi su ocigledno vremesni, razlicite cizme i sl. Ja bi npr. da su me angarzovali da uradim snimanje tu dodao jos 50 mladih, dobro razvijenih statista. Gledao bi da svi imaju identicnu opremu, najmarkantnije bi postavio na celo kolone. Kasnije, skakali bi naravno oni koji treba da skacu…

AL

@Mayer
Moderna praksa kod specijalnih snaga je da biraju sami pratecu opremu po licnoj zelji/preferencama.
Tako u Navy Seals imate 20 razlicitih modela cizama, optika, svetala, ranceva itd.

ve

@Mayer ja nisam pristalica kozmetike i laznog prikazivanja situacihe samo konstatujem da nam treba mladih pilota.

de

Mislim da bi naslov bio mnogo korektnije napisan kad bi stajalo
Bugarska će prodavati svoje avione MIG 29
Ovako kako je sad ispade da je to već gotova stvar. :-)

Ne znam zašto ali imam osjećaj da se kod Bugara neće ni F16 Bog zna kako provesti. Letjeće prvih godina dok se ne bude moralo baš ništa na njima raditi. Kasnije će to već biti šareno.

Odgovori
Ne

To ne zavisi od aviona vec od odnosa drzave i celokupne situacije.Mi bi svakako trebali nabaviti par primeraka za kanibalizaciju,da bi izbegli da to postane neki od 14 aktivnih.Zasto prolaziti kroz komplikovane procedure nabavke za neke proste delove koji ne moraju ili ne mogu biti novi.Ovako avion na Batajnici,skines,montiras i ne gubis letelicu na duze vreme iz sistema

de

@Nebojsa Bio bi zanimljiv podatak o naletu bugarskih aviona.

Al

@dembelan

Uporediv sa našim naletom do nabavki Migova.

Pe

Srpsko RV je najbolji kupac za Bugare!
Imali bi onda najneobicniju kombinaciju MiG aviona:
-MiG-29A koji leteli jos u JNA i VJ
-MiG-29A koji su leteli u Ruskom RV 30 godina
MiG29A koji su leteli u Beloruskom RV 30 godina
MiG-29A koji su leteli u Bugarskom RV 30godina
I jedan MiG-21.
Pa kad ih jos modernisemo na nivo „Zhuk“kao sto rece nas ministar Vulin,ima da budu 4++ generacija.

Odgovori
AL

Jos kada bi nesto znao o tim avionima mozda bi bio zanimljiv.
SFRJ je imala 29 9.12B, dobili smo jedan 29 9.12A iz Rusije, 9.13 i 29UB, a iz Beolorusije dolaze 29 9.13.
Prvi modernizovan avion ce poleteti u sep. tako da cemo videti sve sta je i kako je.
Ne treba se rugati kada mnogo NATO zemlje lete na Mig-21, SU-22, a neke ni nemaju avione.

Ai

Petrovic Dusan,

Da li biste objasnili koji je uzrok cestih pravopisnih gresaka u vasim komentarima? Pritom ne mislim na znakove interpunkcije, vec greske u izrazavanju, upotreba reci koje se ne koriste u srpskom jeziku. Da li je to nepoznavanje pravopisa srpskog jezika ili nesto drugo?

Fl

XD

Ž

Petrovic Dusan

– МиГ-29А није летео у ЈНА нити ВЈ
– МиГ-29А није летео у белоруском РВ

Пошто нисте упућени СФРЈ је што се тиче једноседа купила МиГ-29Б (9.12Б).

МиГ-29А је летео у СССР и Русији само ради обуке страних пилота.

Можете ли нам рећи шта значи то да авионе “модернишемо на ниво Жук“ ?

Da

Evo sansa za Hrvatsku da nabavi lovce po’ veoma povoljnoj ceni nesto mogu uzeti od Bugarske mesto od Poljske Madjarske i Slovacke in i da sastavlja jednu eskadrilu od 12 Migova 29.
Samo se nadam da nekom nasem politicaru ne padne na pamet da kupuje Migove jer sad ih imamo dovoljno nama su potrebni novi lovci.

Dr

Sta se cudite sto je napisao ‘ modernisemo na nivo Zuk’.
Doticni je donedavno na istom ovom portalu pisao ‘ divizion aviona ‘…

Pe

@Živojin Banković
Citiram izjavu sadasnjeg ministar odbrane Vulina
( 17.06.2018. „Politika“ http://www.politika.rs/sr/clanak/405698/Drustvo/Vulin-Do-kraja-godine-14-migova-29-cuvace-nebo-Srbije ):
„Generacija 4+ je dovoljna za naše potrebe, da stavimo do znanja koliko smo moćni…” poručio je ministar odbrane“

Da bi avion pripadao generaciji 4+ , mora imati elemente 5 generacije. Koje – Stealth, motor 5 generacije, AESA radar?
Promeniti zmaj MiG-29 tako da ima „stealth“ karakteristike je nemoguce.
U Rusiji nije zavrsen rad na motoru 5 generacije „Izdelye 30 „, pa ga ne mogu ugraditi u nas MiG-29.
Preostaje nam jos radar.
„Zhuk“ radar je planiran kao prvi AESA radar u avionu Ruske proizvodnje, za MiG-35. Dakle, ako bi ugradili Zhuk radar u nase MiG-29, onda bi mi imali avion generacije 4+.
Zato sam to nazvao „Zhuk – modernizacija“,skraceno od „Modernizacija radarom Zhuk“.
Imam puno poverenje u ministra odbrane Srbije , verujem da ima sve informacije i zna tacno o cemu govori.

A sto se tice MiG-29 A il B – razlika je minorna,pa i MiG-29M/M2 i SMT nemaju sustinska poboljsanje.
Tek projekat MiG-29 pod rebrandingom MiG-35 zamislja ogroman skok u mogucnostima i performansi aviona.
Ja bih se kladio da Rusi nece nikad to napraviti, vec ce potpuno izbaciti MiG-29 iz upotrebe i leteti samo na SU-30/35 u narednih 40 godina.

AL

@Petrovic Dusan
U pokusaju da se izvucete, samo se dublje zakopavate u svoje neznanje.

Manite se politicara i poslusajte profesionalca sta je moderan Mig-29 i koje su mu mogucnosti
https://www.youtube.com/watch?v=NhN7_L3R6uU

Ž
Mi

@DuPe
Evo ja ću da vas zamolim da nas napustite, dostojno se povucize u zaborav jer ste se toliko ovde izblamirali da mi vas je žao. Dokazali ste nam da ste samo jedna ostrašćena neznalica i jasno nam je, hvala vam na trudu ali bio je uzaludan. „Divizion aviona modernizovati na zuk“, hvala bez vas ćemo. Molba za redakciju da nas poštede ove napasti jer ovde ima toliko dobrih komentatora koji barataju podacima a imaju i znanje da ih je milina čitati, dotični se sasvim dovoljno izblamirao da je vrijeme da ga pošaljete u penziju.

Pa

pd

zaboravio si supercruise….

Al

@Petrovic Dusan
Gospodine, učinite nam uslugu i vratite se na komentarisanje u Politici. Ako vam se ova zemlja ne sviđa sa vazduhoplovstvom koje ima, imate solidan izbor unaokolo pa put pod noge. Ne vređajte i ne potcenjujte više, dovoljno ste nam ogadili štampu a sad poganite i ovaj portal. Takvi smo kakvi smo, možda za bolje ne znamo ali se neki ljudi trude da urade nešto, a promena ima, vide se…

Odgovori
Pe

@Albukerki Sta Vama konkretno smeta u vezi bugarskih MiG-29?
Srbija ne zasluzuje iskoristene krseve od aviona,koje odbacuju cak tehnicki zaostale zemlje istocne Evrope,kao Rusija i Belorusija.
Zelim u vojsci Srbije kvalitetno i efikasno zapadno naoruzanje, da nase Rv i PVO ne bi bilo predmet podsmeha u citavom svetu,kao 1999.
I nemojte o nadmoci NATO pakta- nije brojcana nadmoc kriva za to, sto nijedan nas avion nije stigao ni metak da ispali pre nego sto je oboren,a PVO nije mogla da sacuva ni jedan kvadratni metar Srbije.
Upravo vi koji ste za uvodjenje jos odavno zastarele Ruske opreme u naoruzanje,vracanje MiG-21 u sluzbu i td, time direktno stetite interesima Srbije.

Ik

Tehnicki zaostale zemlje poput „Rusije..“ Koji si ti western PIG .

д

tehnicki zaostale zemlje istocne Evrope,kao Rusija i Belorusija. ајде молим те наведи технички напредне земље источне европе Румунија? Бугарска?
Zelim u vojsci Srbije kvalitetno i efikasno zapadno naoruzanje, da nase Rv i PVO ne bi bilo predmet podsmeha u citavom svetu,kao 1999. Ко нам се то смејао нешто се не сећам,није ту било ништа смешно више је било јадно понашање нам суседних држава које су уступиле своју територију за агресију на Србију. Никада ни по коју цену не бих пристао да трећа држава преко територије Србије напада било коју суседну државу. И на послетку шта је било Клинтон је добио споменик,Хилари булевар, Клар,Олбрајтова и Вокер су учестовали у приватизацији ,а албанци GDP per capita 2000 евра самостални,независни ,сви их воле и сви им помажу и тако 20 година нема Србије да их пљачка па требало је да процветају да имају GDP per capita 20000 евра и бар две ескадриле ф 16

Al

Ja se u potpunosti slažem i podržavam gospodina Petrovića kada govori da je naj potrebnije da se odmah izvrši modernizacija našeg RV i PVO ali ne po svaku cenu sa naoružanjem po NATO standardu. Pošto mi nikada nećemo ući u tu tvorevinu koja se zove EU za koju niko ne garantuje da će opstati i u ovakvoj formi za nas je naj bolje da utvrdimo svoju neutralnost i da shodno tome nabavimo oružije koje ima predispozicije da tu našu neutralnost i sačuva. SU 30, Mi 17, Mi 35, Pancir S1, Buk M3, i naravno S 400. Ovo jeste sve skupo ali daleko više bi nas izašao prelazak na NATO aparate. Obuka VS, i sama kupovina. Mislim da bi ova Ruska tehnika ipak nama garntovala mir.

Al

A da još pri tome dodamo i nešto novog naoružanja za KoV VS. Naprimer Smerč, pa koja nova verzija nekog oklopnjaka (guseničar, točkaš) i eto nas na konju. Normalno i našu proizvodnju unaprediti kroz ovo novo naoružanje. Pozdrav mojoj braći Srbima. Srbija je večna dok su joj deca verna.

Ma

>> Pošto mi nikada nećemo ući u tu tvorevinu koja se zove EU za koju niko ne garantuje da će opstati i u ovakvoj formi za nas

Vi i vama slicni vec decenijama prizivate propast „tvorevine“ a u medjuvremenu generacije EU gradjana radjaju se, skoluju, pocinju da rade, osnivaju familije, uzimaju kredite i zivot ide svojim tokom. A propast nikako da dodje… Zasto ne bacite pogled u sopstveno dvoriste gde se raspadanje odvija vec 30 godina i nikako da se zaustavi?

An

@ Mayer Ista ta EU je od kada mi pokusavamo da se uclanimo u nju promenila format vise puta, od kojih je najznacajnija promena Brexit…

Ma

>> Ista ta EU je od kada mi pokusavamo da se uclanimo u nju promenila format vise puta

Nonsens! Nikakvih „promena formata“ nije bilo, unija se jako sporo ali kontinuirano razvija onako kako konsenzus clanica i trenutna situacija omogucavaju, dakle veoma pragmaticno u granicama moguceg. Odlazak Velike Britanije nije nikakva „promena formata“ nego prosto istupanje jedne clanice iz Unije, sto je sasvim legitimna mogucnost. Britanija nikada nije bila zainteresovana za evropsku ideju i jedva da je neko od obicnog evropskog stanovnistva obratio narocitu paznju odnosno tugovao zbog brexit-a. U stvari, jedini koji zale su upravo Englezi gde god da ih sretnete i pitate kako ide i sta se desava. Uvek ista prica, da li u Briselu ili negde u Nemackoj…

Al

@Anduin

Poslednje promene organizacije i funkcija u EU datiraju od Lisabonskog ugovora, posle ne uspešnog ideje EU ustava. Od tad je sve manje više isto.

Fl

Super. Taman za Srbiju da nadopuni.

Odgovori
Dr

Kupiće ih jedna od rastućih privatnih kompanija koje pod ugovorom glume neprijateljsku avijaciju u obuci pilota u Americi i drugim većim zemljama.

Odgovori
De

Dragan, Ne vjerujem da ce cak ovi privatnici kupiti te avione, kao sto nisu kupili Madzarske.

Jo

Malo je cudno rukovodstvo Bugarske. Odlucili su se za F-16 a da ranije nisu imali para da srede operativnost od dva para migova . Kako ce finansiski da se nose sa odrzavanjem F-16 koje je mnogostruko vece a i obuka i naoruzavanje ce kostati vrlo mnogo. Elem mozda su prinudjeni kao clanica NATO da kupe druge avione pa imali nemali para pada u drugi plan.

Odgovori
Ma

Pa sto vas to cudi, i mi smo takvi, jos iz doba SFRJ kod nas se s vremena na vreme i moglo nesto novo „napraviti“, sto se infrastrukture recimo tice, ali odrzavanje iste, to nikada nije funkcionisalo kako treba, jer nikada nije bilo para ni sistema! Takodje odrzavanje „opreme“ ne moze marketinski da se efikasno proda a skupo je…

De

Koliko para toliko muzike,naravno da je SU-35 bolji od Miga 29,pa i Su-30 je bolji ali nama trebaju polovni Mig-29 kako bi ih remontovali i modernizovali jer nemamo novca za Su avione!

Odgovori
Na

није проблем у парама, већ у чињеници да авиони КБ Сухој не одговарају Србији, јер су огромни и скупи за одржавање, са друге стране за такав авион је греота ако му не купите пун арсенал у/с, а онда цена прелази 100 милиона по комаду

Ma

U poslednjih par godina bilo je ovde vise argumentovanih komentara koji su ukazivali da to nije tacno i ja u medjuvremenu verujem da je to tako. Skupi za odrzavanje mozda i nisu u poredjenju sa Migovima koji se proizvode u homeopatskim kolicinama. Zar nije logicno zakljuciti da je avion koji se proizvodi u vecim serijama ligisticki verovatno pouzdaniji za odrzavanje?

De

Lukašenko je za 12 Su30 platio 600 miliona dolara, znači nema bratstvo i jedinstvo, tržišna cena i saveznicima!

Odgovori
mi

@dejan p
Pa ako je to tacno to je super povoljno u odnosu na Bugare i 8 aviona F16…

Ma

>> znači nema bratstvo i jedinstvo, tržišna cena i saveznicima!

Pa nema u tom segmentu ali ima u ekonomskom, Belorusija dobija jeftine energente iz RF koji joj sluze da naprave konkurentne industrijske poluproizvode (metalurgija i hemijska industrija) koje onda mogu da plasiraj u Evropu. Bez toga Lukasenko ne bi ostao na vlasti duze od 6 meseci. Da to nije tako, oni bi se odavno okrenuli prema EU i onda bi smo imali situaciju kao novu Ukrajinu.

д

sluze da naprave konkurentne industrijske poluproizvode (metalurgija i hemijska industrija) то су дебили могу да праве само полупроизводе,oni bi se odavno okrenuli prema EU тада не би више могли да праве ни полупроизводе, вероватно би се као Украјина окрениули проституцију,стриптизу и сурогат материнству.

Ik

Ruska ponuda je fer posto Bjelorusija je vec imala Su-27 tako da dodatni logisticki komponenti i nova obuka nije potrebna a samim tim i cijena je niza.
Bugari uvode potpuno novu vrstu zrakoplova u svoje zracne postrojbe i samim tim pored zrakoplova moraju doplatiti cijelu paletu logistickih dodataka, obuka pilota i strucnog osoblja za odrzavanje istih.
Recimo Srbija ili Hrvatska da uvrste u naoruzanje ovakve tipove zrakoplova (Su-30 & F-18) morali bi da plate izmedju $70-$80 mil. po komadu, mislim da su Zivojin i AL-41F1 ovo spominjeli u prijasnjim komentarima.

AL

@Ikar
SU-27 i SU-30 nikako nisu isti i logisticki paket se mora uzeti. Da kupite po jedan osnovni borbeni komplet za 12 SU-30 vas izadje oko 150 miliona i to bez da uzimate neka ultra-skupa sredstva kao Kh-59, samo osnovna jer Belorusija nema velike rezerve R-77 kao Indija ili Kina npr.

Jedan motor AL-31/41 sa vekotorisanim potiskom koliko kosta ako znamo da je samo remont starog RD-33 milion dolara, a motor preko 2 miliona?

Za 12 dvomotornih aviona, trebalo bi uzeti minimum minimuma 4 rezervna motora u startu, a to moze biti i 15 miliona. Jedan rezervni radar BARS klase? Gde su ostale stvari? SU-30SM ima digitalni FBW i ne moze koristiti istu opremu za dijagnostiku kao SU-27, znaci i to vam treba. Spektar naoruzanja je siri, kao i upotreba, dodatno pored preobuke pilota morate obuciti i WSO, koliko to sve kosta?

Jedino sta ne morate je da gradite nove hangare, ali da se zakljuciti kako ovo bas i nije „trzisna cena“ nego zesce subvencionisana

Ma

@AL-41F1

Super, upravo smo poklonili 2/3 eskadrile SU-30MK da bi vrhovni komandant, preCednik i najveci sin naseg naroda blabla bio ponovo izabran…

Br

Belorusija prvi put uvodi Suhoje u svoju avijaciju, tako da u tu cenu ulazi i obuka pilota i tehnicara, zemaljska oprema i naoruzanje. Nije bas ista cena kao i za ostale. Takodje, nabavili su verzjuu koju koristi i ruska vojska SM, a postoje i znatno jeftinije verzije.

Bo

Bas tako. I meni su dosadili ovi pljuvaci koji se prave da se razumeju u sve i svasta, u stvari pojma nemaju ni o cemu.

Odgovori
Č

Bravo, ote mi reč iz usta.

Dr

Ni pod razno ne razmatrati starudije više u bilo kom pojavnom obliku. Dosta! Novo i samo novo. Pored Belorusije, tu je i primer Jermenije i njihove nabavke 4 Su-30SM.

Odgovori
De

Da li će nam SAD dozvoliti da kupimo SU-30SM?

д

Dejan да сачекамо да се смире ови немири,плачке и паљевине па да их онда питамо, мислим да сада није тренутак.

Da

Ti avioni ce zavrsiti kao i moldavski migovi.

Odgovori
BB

Mislim da će bugari još dugo vozati Migove jer je veliko piitanje kada će F-16 stići.

Pe

@ BB Mislite li da na taj nacin funkcionise zapad?Potpisete ugovo,platite (Bugarska je uplatila citavu sumu) i onda pojma nemate kad ce stici to sto ste uplatili?
Buduci da Amerika ima iskustva da proizvodnjom preko 4500 F-16 svih mogucih varijanti, logicno je da mogu u minut tacno da procene koliko im treba da urade jos 16 na tih 4500+ i kupac mora imati ove informacije.
Odnosno, tako je na zapadu gde postoji uredjana zakonska drzava.

@PeDU
Apsolutno ste u pravu. Evo recimo Boeing i MAX. Sve u minut isporučeno.

BB

I F-35 turcima (valjda su i oni nato) i Mistral rusima…

Ve

Mi to necemo da pazarimo, od NATO drzave da kupujemo oruzje, nema šanse, mi kupujemo samo rusko provereno naoruzanje ( naravno kao donaciju ) MIG-29- broj pobeda je njegova najbolja reklama, Pancir se pokazao kao odlicno PVO pojacanje protiv Izraela i Erdoganove armije, jos ako nam bacuske prodaju svoju verziju 29ke koja je uvek bolja od izvozne ima cela Evropa da drhti. Nasa kombinovana eskadrila od 6 orlova, 2 MiG- 21 i jednog supergaleba G4 je bombardovala aerodrom u Tuzli a 4 komada G-4 su bila dovoljna za aerodrom u Tirani.Sa ovim sadasnjim 4++++ Migovima 29 mi smo nepobedivi.Prodace bugari nekim budalama. Pitam se kome?

Odgovori
Al

@Veljko
Prijatelju, žao mi je što moram da te razočaram, Dubrave kod Tuzle nisu bombardovane. Veruj mi na reč, bio, proverio i razgovarao sa ljudima koji su radili tada na aerodromu. Niko nema pojma o toj priči, svi belo gledaju… Zaključak izvuci sam.
I izvini što sam te razočarao, ali nisi jedini, ja sam razočaran još više.
Pozdrav

Odgovori
Al

@Petrovic Dusan
Niste me razumeli pa ću da ponovim: vašim gadostima od komentara nema kraja.
Volim ovaj portal, ovde ima stvari koje čovek ne može ni u knjizi da pročita i tu konkretno mislim na nekolicinu sjajnih komentatora koji svojim stručnim analizama zaista razgaljuju a znanjem „razvaljuju“ raznorazne teme. I onda kada vidim vaše „stručne“ komentare…
Ljudi sa T6 su zaista previše tolerantni. Dajmo prostor konstruktivnoj priči, a ne baljezgarijama.
Petre, Živojine, ako ovo ne bude objavljeno neću Vam zameriti, ali Vas obojicu molim da zaustavite ovo što se radi.
Hvala.

Odgovori
ma

Sam predsednik Bugarske Radev je protiv te kupovine to jest pljacke. Tu nema mnogo filozofije tu se radi o potrebi nekih politickih krugova da budu servilni prema novom pretpostavljenom sa one strane bare. A Radev mnogo vise zna o stanju u Bugarskoj i njihovom RV od svih nas na ovom portalu. Ne treba naglasavati da je Borisov USA igrac koji je stopirao juzni tok. Njemu je vazna americka podrska od sopstvenog naroda. Oni su zamisljali da je u nato sve jeftino tek ce uvideti sve poteskoce kada im pocnu sve veci zshtevi za odrzavanjem. Svaki deo aviona F16V je duplo skuplji u odnosu i na Mig35 ne samo Mig29.
Nikako ne bi trebalo kupovati vise polovne Mig29 ponajmanje od bugara. Avion bez obzira koliko imao sati naleta ne mora da znaci da je u dobrom stanju ili ne. Vazno je kako je odrzavan. Kupovina celog aviona za delove nije ekonomicno. I da se neko odluci da ih kupi u nasem RV nece stici pre 23ce godine a onda cemu sve to. To je jos malo pa polovina druge decenije a do 2030-2034 nam treba novi borbeni avion.
@Dejan
Sta su to 600 mil. za 12 lovaca SU30 u poredjenju sa zapadnim koji prelaze milijardu i to sa jednim motorom.

@Narednik
Trebalo bi da smo razjasnili pricu da je Su30 veliki za nase RV. Ne moze Su30 nikako da prelazi cenu od 100mil.dolara ni pod tackom razno. Skoro u svakom pogledu Su30 je po vise parametara u prednosti od Mig35. Avion koji je u stanju da duze ostane u vazduhu i patrolira svakako je u prednosti od lovca koji ima manje goriva na raspolaganju. Su30 ima takve manevarske sposobnosti da mu velicina vazdusnog prostora ne predstavlja nikakvu prepreku. Jedino bi bila potrebna malo veca infrastruktura za takav avion.
Sa takvim borbenim avionom bi resili veliki deo nasih problema u RV od bezbednosti zemlje do duzine upotrebe tog aparata no sta je tu je. Ovako smo primorani da dodatno izdvajamo novac za nekoliko godina da ponovo nabavljamo lovce umesto da se u ovoj deceniji fokusiramo na nabavku PVO sistema, radara, oklopnih sredstava itd…

Odgovori
AL

Zavisi kako posmatramo upotrebu aviona. Mi protiv nekog ozbiljnijeg protivnika, ne mislim nuzno NATO kao celina, nego cisto primera radi Turska(zanemarimo politicke posledice, ko bi se umesao, ko ne bi itd.), ili cak i manjeg RV opremljenog dobrim stand-off sredstvima ne mozemo osigurati vazd. baze od napada raznim raznim naoruzanjem, jer je ekonomski i fizicki neizvodljivo drzati pariret snaga sa mnogo bogatijim zemljama. Ono sta mozemo je da primenimo razne taktike koje bi sukob okrenule u nasu stranu.

Pogledajte kako Finska i Svedska organizuju svoju odbranu od potencijalnog napada Rusije. Znam sta cete reci „Rusi bi ih oduvali“ itd. mozda i bi, ali zaboravite svoje preference za trenutak i fokusirajte se samo na taktiku i sta bi VI uradili da ste na njihovom mestu sa takvim zadatkom i datim sredstvima. Kako bi organizovali odbranu VAP?

Rade upravo ono sto je VJ radila. Disperzija tehnike, medjutim za razliku od nas, oni imaju mogucnost totalnog izmestanja vazduhoplova iz baza bez gubitka mogucnosti upotrebe zbog sletanja na veliku mrezu magistralnih i autoputeva, a sva potrebna sredstva za opsluzivanje aviona na izmestenim lokacijama su im mobilna. Nemoguce je unistiti svaki km. puta ni za godinu dana rata cak i da ste Amerika, a da vam je protivnik mala zemlja poput Srbije.

Tu SU-30 ima problem, on je ogroman avion! Zemlje poput Indije koje imaju 200+ komada i veliku dubinu teritorije nemaju potrebu za takvom taktikom i rade druge stvari, ali mi imamo, tako da bi sa te strane, 29M/K/Mig-35 nama dao vise opcija(ako posmatramo samo ruske platforme). I ja sam ranije favorizovao SU-30, ali sada shvatam da to nije mozda najbolji izbor iz raznih drugih razloga koje ne moraju ukljucivati cenu nabavke. Na to da SU-30 zahteva veliku infrastrukturu za odrzavanje i upotrebu(vece hangare, vece piste, vece kaponire, veca skladista za vece delove, motore itd….)

Dodatno 29M/K daju opciju buddy air-refueling koje bi nama povecale iskoristivost RV drasticno, bez da moramo investirati u skupe tankere koje ne mozemo kupiti/odrzavati(zato ih je Egipat i kupio, izmedju ostalog). https://topwar.ru/uploads/posts/2020-01/1579096912_7713380_1000.jpg

29M/35 ima napredan digitalni FBW i veoma napredne sisteme u sebi ukljucujuci i odlican radar. Nikako nije za „potceniti“ cak i u odnosu na SU-30. Moze vrsiti „self escort“ misije, odnosno u VZ konf. moze vrsiti i samozastitu u vazduhu sopstvenim sredstvima.
https://www.naval-technology.com/wp-content/uploads/sites/5/2017/09/5-underwing-pylons.jpg
Cak ima i primenu RAM i kompozitnih materijala tako da ima neuporedivo manju vidljivost u odnosu na SU-30.

Ovako nesto, samo u nasoj skromnijoj „Mig“ izvedbi.

https://www.youtube.com/watch?v=_pOkdmdHBsI

Ma

>> 29M/35 ima napredan digitalni FBW i veoma napredne sisteme u sebi ukljucujuci i odlican radar.

Odlican radar, mislite na Zhuk-ME? Evo, ovaj sajt je ja mislim poznat svima koji se zanimaju za radare i tu je iscrpan tekst posvecen tom uredjaju pa prosudite sami: https://www.ausairpower.net/APA-Zhuk-AE-Analysis.html

Upada u oci da je tekst napisam 2008 i dopunjen 2012 dakle pre 10+ godina i postavlja se pitanje sta se s tim radarom u medjuvremenu desilo?

dr

sad su skontali da oslabe cijenu 29 tki u svijetu pa ce ih srbija pokupovati i u njih ce biti ugradjena daljinska kontrola a sluzice kao kamikaze. A jedan dio ce ugraditi aerostatunarni modul.
Dok neke zemlje planiraju zamjenu njihnovih unutrasnjih guma sa ventilom kojem ne trebaju kapice

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj