BEG airport status
Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno? Prototip verzije MiG-29M2 9.47S za Siriju, iznad Batajnice 2012. godine / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six

Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

Pozivajući se na neimenovan izvor iz, kako je navedeno „oblasti vojno-tehničke saradnje“, srpski Sputnjik je juče preneo informaciju da će Rusija pomoći Belorusiji u remontu i modernizaciji šest lovaca MiG-29 koji su namenjeni Srbiji. Takođe navedeno je da će ovi avioni biti dovedeni na nivo MiG-29M2.

– Pomažemo Belorusima u remontu i modernizaciji šest aviona MiG-29 do nivoa MiG-29M2. Letelice za Srbiju stići će od beloruskog Ministartva odbrane – izjavio je izvor Sputnjika.

Sputnjik je na kraju ove vesti bez mnogo konkretnijih detalja podsetio da je Rusija ranije Srbiji isporučila šest lovaca MiG-29 koji su se prethodno nalazili u sastavu njenih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).

22. februara 2019. godine u Belorusiji je izvršena primopredaja 4 aviona MiG-29 9.13 za RV i PVO Vojske Srbije / Foto: Ministarstvo odbrane

Ova vest nije samo kratka i površna već i veoma konfuzna i zbunjujuća. Informacija je najverovatnije dobijena iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju ali se mnoge iznesene tvrdnje ne slažu sa onim što je realno i što do sada zvanično znamo vezano za ovaj posao.

Tako, na primer, znamo da se u Belorusiji nalaze 4 a ne 6 MiG-ova 29, njihova primopredaja izvršena je 25. februara prošle godine a za ove avione (u pitanju su jednosedi verzije 9.13) predviđeno je da se pored remonta izvrši dovođenje na nivo postojećih srpskih aviona ali i obimnija modernizacija čime će se znatno unaprediti njihove borbene mogućnosti.

Belorusija ima veliko iskustvo u remontu i modernizaciji ovog tipa aviona ali se pri tome ipak oslanja na pomoć Rusije bez čije dozvole ne bi mogla obavljati takve poslove. Za očekivati je i da avioni koji će stići iz Belorusije budu na istom nivou kao i 10 aviona, pre svega 7 jednoseda, koji će biti modernizovani u Srbiji na čemu bi naravno trebala raditi ruska kompanija RSK MiG.

Najbolja i najobimnija modernizacija starih verzija jednioseda, indijski MiG-29UPG 9.20 / Foto: RSK MiG

Kako smo već više puta saznali od srpskih zvaničnika, modernizacija MiG-ova 29 u Srbiji, tj. tzv. Faza 3 već je u toku pa bi vrlo lako moglo da se desi da tokom ove godine vidimo prvi modernizovani primerak. Takođe više puta je i rečeno kakva će to biti modernizacija, navođeno je da će postojeći radari biti dorađeni (dakle ne sasvim novi tip radara) kao i da će avioni dobiti novo naoružanje vazduh-vazduh kao i vođena ubojna sredstva vazduh-zemlja.

Za izjavu neimenovanog ruskog zvaničnika o tome da će srpski avioni biti dovedeni do nivoa MiG-29M2, možemo slobodno reći da je neostvariva jer to apsolutno nije moguće. Najbolja moguća modernizacija koja se može dobiti na starim jednosedim verzijama MiG-29 9.12 i 9.13 jesu varijante MiG-29SMT 9.18 i 9.19, kao i MiG-29UPG 9.20 a na dvosedima MiG-29UB 9.51 se najviše može dobiti nivo MiG-29UBM 9.53 kao i MiG-29UB UPG.

Svako ko je malo bolje upućen u verzije MiG-a 29 zna da je MiG-29M2 tehnološki i tehnički sasvim nova generacija ovog aviona i da pripada familiji aviona sa projektnom oznakom 9.41 i 9.47 koja je izvorno nastala od tehnološkog demonstratora MiG-35D (prethodno MiG-29M2 nastao doradom MiG-a 29M 9.15) iz koga su prvo razvijeni palubni MiG-29K i KUB. Verzije MiG-29M (jednosed) i M2 (dvosed) danas predstavljaju višenamenske borbene avione, to su u principu kopneni MiG-29K i KUB koji se pre svega nude za izvoz. Ovoj porodici pripadaju i MiG-35S (9.41SR) i MiG-35UB (9.47SR) namenjenih ruskim VKS a radi se i na novoj izvoznoj verziji 35-ce.

Egipatski MiG-ovi 29M i M2 na nedavnoj vojnoj vežbi održanoj u Egiptu / Foto: isečak iz video materijaal Ministarstva odrbane Egipta

Do sada je izvozne MiG-29M i M2 nabavio Egipat koji je prema različitim izvorima nabavio 46 do 54 aviona, to su avioni sa oznakama 9.41SM i 9.47SM a isporuke su krenule 2017. godine.  Pre njih slične avione (9.41S i 9.47S) naručila je Sirija (prema različitim izvorima 12-24 aviona) kojoj zbog rata u toj zemlji nikada nisu isporućeni. Prva dva predserijska MiG-a 35 (po jedan jednosed i dvosed) predata su ruskim VKS na ispitivanje prošle godine a ove godine trebalo bi da vidimo još 4 primerka. Prethodno su za potrebe opširnih ispitivanja izrađena i dva prototipa.

Srpski MiG-ovi 29 bi prilikom osavremenjavanja mogli dobiti samo neke elemente nove generacije ovog aviona. Radi se pre svega o delu elektronske opreme, dakle dorada radara i sistema za upravljanje vatrom, potom sistem za protivelektronska dejstva i samozaštitu aviona kao i integraciju naoružanja. Na taj način Srbija bi mogla dobiti višenamenske borbene avione približne nivou MiG-29SM ili neku verziju koja se po mogućnostima nalazi između MiG-29SM i SMT.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ve

Valjda Ruski izvori znaju kakva ce biti modernizacija.

Odgovori
Mi

Ma naravno da ti izvori znaju šta govore. Da vam doćaram:

-Uz pomoć Rusije, Belorusi nam gazaju šest MiG-29M2 dvoseda od četiri 9.13 jednoseda.
..Jeeeej!!

Fa

I ja pročitah negde da će da ugrade tiptronic menjač u Juga 45 :)

Na žalost neće biti ništa od M/M2 paketa.

Mi

M/M2 nije paket, niti opcija za modernizaciju.
To je drugaciji zmaj i sve sto udje u njega. Mozes pazariti novo ili nikako.

Se

„Valjda Ruski izvori“, „ruski“ se piše malim slovom kao i ostali prisvojni pridevi (čast izuzecima), ovo je počelo poslednjih godina, ta posebna greška u pisanju zapatila se k’o picajzle.

AL

@Milos77
Mozda bi i dali polovne one 29K iz mornarice, posto nosaca gledati nece 😂

St

Pa tesko ako lupetju ovakve gluposti. Mig 29 i Mig 29M2 su razliciti avioni, imaju drugi zmaj i veci su, imaju 9 podvesnih tacaka mig 29 7, razlicite motore…

Mi

@AL-41F1
Zju ne daj bože ništa što je godinam na palubi tog broda bilo.
Nema tog remont u koji bi se ja uzdao posle onolike soli.
Možda grešim al ne fala.. 😖

Ma

>> Mozda bi i dali polovne one 29K iz mornarice, posto nosaca gledati nece 😂

Mogli bi, onaj Kuznejcov onomad prvo zacadio pola Evrope pa onda izgubi dva eroplana bez ikakve borbe…

al

Procitaj juce ovu vest i ne mogu da docekam clanak na T6. Slazem se da je „patka“ u pitanju kao i onomad o 4++++++ modernizaciji pridoslih i zatecenih 29-ki. Vidim u istom clanku i tvrdnju o kupovini jedne baterije Pantsira S1, to je vec realnije…

Generalno ista prica kao sa hrvatskim odabirom VBA: Barak ili Viper a ako bas mora Gripen, neka bude E… Napisah i u onom clanku – nasa posla…

PS: sad se sprem’te za PDusana da nam svakom ponaosob objasni da Mig 35 ne postoji a da je 29M(2) je prefarban Mig iz 80-tih… Ajde Duci!

Odgovori
Vl

M2 nije iz 80ih,😂

Vl

80ih nije ni postojala oprema što ima m2 u kabini smo to je dovoljno da ti kažem a kamoli drugo, India kupila nove migove smt, Algeria kupila m2 pogledaj u kapini dali je postojala takva elektronika, to je kao da kažeš f16 blok 30 je naj noviji f16 a pravljen pre 40+ godina, imaš različitih verzija iz 70,80,90, pa naj noviji od 2010+

Pe

@ alexanto MiG-35 je napravljen u nekoliko prototipa.To je Vas problem,ako ne razumete u cemu je razlika izmedju prototipa i serijskih proizvoda.
Potpisan je ugovor na 24 komada MiG-35 za Rusku armiju.Januara 2020 ni jedan jedini nije napravljen niti je primljen u Ruske VKS.
Dakle-ne postoji.
Realno, i da naprave 24 komada (a nema sanse da to urade u 2020) i dalje je to veoma mala serija.
Za vojne avione, serija je oko 100 aviona,a isplativa tek ako bude preko 500-600 komada i onda mogu i manje da kostaju po komadu.

Mi

Dakle Dusane po vama ni F-16V Blok70/72 ne postoji jer nije uveden ni u jedno vazduhoplovstvo. zasto ponavljate takve gluposti?

Napisite nam koliko je F-16V proizvedeno do danas!

Pe

@Miloš77 Nisko ste pali ako pokusavate da osporite postojanje aviona koji je proizveden u rekordnom broju (preko 4500).Nema sumnje da mogu da naprave i jos jednu modifikaciju F-16,, pored desetina razlicitih modifikacija i usavrsavanjka F-16 koje postoje i odavno lete..
Naprotiv, MiG-35 je prva ozbiljan modifikacija aviona MiG-29, i za sada, 35 godina posle izlaska MiG-29, nije napravljen ni jedan jedini serijski primerak MiG-35,sto dozvoljava razumnu sumnju u sposobnost Rusa da uopste ikada naprave MiG-35.

Mi

Kao i obicno, brkate stvari.
Niko ne osporava sumnju u uspeh MiG-35. I sam sam cesto ovde govorio da taj projekat bolno kasni i da sam pesimista u sposobnost biroa da zazivi uz takav proizvod koji se trebao lansirati pre najmanje 10 godina.

Osporavam vase razbacivanje recima, tojest to sto tvrdite da proizvod MiG-35 i Su-57 ne postoje zato sto nisu usli u serijsku proizvodnju, i kasne. Osporavam vasu tvrdnju da Rusi nisu u stanju da naprave te avione.

Ne morate dalje na tu temu jer se ocigledno ne slazemo i uskoro cete preci na komentare tipa „gde je ruski iPhone“ i to koristiti kao argument da Rusi nisu u stanju da naprave nista, itd.

Pe

@Miloš77 Osporavate tvrdnju da 2020 ne postoji SU-57 niti MiG-35.
Mozda je za Vas prototip „postojanje aviona“?
Onda recite da postoje prototipovi, zaista,postoje.
Samo „prototip“,po definiciji ove reci, nije zavrsen projekat.
ako cemo tako, postoji jos milijardu aviona.
sada,fenbruara, 2020,nema nijednog jedinog serijskog aviona SU-57 i MiG-35 u bilo kojem RV sveta, ovi projekti nisu zavrseni, i nisi ni blizu zavrsetka.
Rado cu komentarisati cim se bilo koji od ova aviona uvede u proizvodnju, sa konfiguracijom u kojoj ga naprave.
Ovako samo nagadjamo, realno, niko nema pojma sta ce na kraju ispasti,dok ne naprave te avione.

Mi

A F-35 je završen proizvod i posle 20 godina od prvog leta??!! Na silu proizveli avione sa većim problemima nego sto vi zelite da priznate i ograničenim letnim karakteristikama i neupotrebljivim topom. To se desilo zbog čistog biznisa jer je dostava kasnila!
To bi vam bilo kao da su Rusi počeli da štancuju Su-57 pre masovno u 2018. Velika greska koju spasava smo velika lova.

Dušane, ne govorimo o jednom ili dva protitipa kao nekad. Rusi rade stvari malo drugačije danas kad vide da imaju uspešan zmaj.

Da mislim da Su-57 postoji ali mu fali para i jos koja godina da bi usao u punu proizvodnju kako treba a ne na silu da se štancuje kao F-35.
Ipak je napravljeno 10 protitipa a ne jedan. Zato mislim da postoji.

Kao što rekoh i kao što je pisano na t6 MiG-35 je modernizivan MiG-29M\M2 koji leti godinama tako da nemam prorkema sa verovanjem da MiG-35 postoji koliko nemam problema da F-16V Blok70\72 postoji iako je samo jedan napravljen.

Pitanje je para i usavrsavanja fuzije novijih sistema kao sto ce i svaka sledeca modernizacija biti. Ne pitanje postojanna.

Vest koja je juce objavljenja na portalu Sputnjika je dosta zbunjujuca, gde se kaze:

„Русија ће помоћи Белорусији у ремонту и модернизацији шест ловаца МиГ-29 до нивоа МиГ-29М2 за накнадни извоз у Србију, саопштио је за Спутњик извор у области војно-техничке сарадње.“

Ono sto na prvo citanje upada u oci jeste „накнадни извоз у Србију“, sto ostavlja prostor za promatranje da li je dogovorena naknadna isporuka jos sest aparata? Modernizacija na standard M2 podrazumeva dvosede kao sto je navedeno i u tekstu.

Ono sto bih zakljucio citajuci vest na portalu Sputnjika jeste da je dogovorena naknadna isporuka jos set dvoseda modernizovanih na standard M2. Razlog za takav zakljucak dat je i u tekstu vesti, a to je da se 4 aparata-jednoseda koji se nalaze u Belorusiji modernizaciji i dovode na standard vec primljenih aparata iz Rusije. Vreme ce pokazati da li je informacija koja nam je juce predocena tacna ili ne. Srdacan pozdrav svim ljubiteljima avijacije.

Odgovori
pe

MiG-29M/M2 ne postoji kao paket modernizacije. Autor te vesti koju prenose razne ruski web sajtovi pa i nasi – kao sto to biva obicno u cilju posecenosti i popularizacije bez obzira na tacnost jer nije im tacnost nije cilj – je ocigledno sa svih strana interneta sakupljao vesti i napravio dati clanak pa se u njemu kaze i: “ аутор текста претпоставља да пакет модернизације може да обухвати и уградњу савременог електро-оптичког комплекса као што је то нпр. ОЛС-М „. – ceo tekst je skup raznih pretpostavki autora.

Gubljenje vremena je citanje tih vesti u kojima autori prvo i osnovno ne znaju materiju o kojoj pisu ali zbog neukih koji misle da je to vredno vremena i citanja da malo pojasnimo.

Brojka od 6 komada MiG-29M/M2 je svojevremeno u Srbiji pominjana kao opcija kupovine novih aviona 2012. godine(kada se setim samo da sam pisao svojevremeno 2013-2014 o tome da ce Egipat ako mi ne porucimo odmah dobiti svoje pre nas i da ako se odugovlaci da nista nece biti pre 2020) od koje se na zalost odustalo – da su kupovali 6kom M/M2 od 2013 do 2020 danas bi smo imali borbeno sposobno RV sa 36 nova aparata a ne ove kafanske price u kojima se ne zna ko pije a ko placa odnosno sta pijemo i koliko placamo.

Imamo vazduhoplovstvo koje u sustini sluzi za ukras i kome je navodno kao spreceno unistenje kao da se stvarno unistenje ako stvari ostane kao sto jesu nece desiti tamo gde je najbitnije za postojanje RV-a – u ratu a ne u miru jer RV ne postoji da bi mi pisali komentare, divili mu se se i raspredali price, ne sluzi za tzv „air policing“ koji se koristi za opravdanje nabavke aviona iako masa zemalja na planeti nema borbene vazduhoplove a ima civilnu kontrolu avio saobracaja, ne sluzi da bi gledali slike aviona i isli na aeromitinge – vec sluzi da odvrati neprijatelja i ako dodje do rata da ga pobedi.

Dakle RV – Ratno vazduhoplovstvo – nije bezveze kod nas dodavan taj termin RATNO – mi sposobno RV nemamo.

Dalje, modernizacija na standard BM koju nudi Beloruska strana moze se sprovesti iskljucivo u Belorusiji a modernizacija SM koju nudi Rusija moze se sprovesti i u Rusiji i u Belorusiji i u Srbiji odnosno u bilo kojoj drzavi domacinu koja ima hale u kojima se avion moze snmestiti pa se ona moze odraditi.

Modernizacija na SMT standard je daleko opseznija i moze se sprovesti iskljucivo u Rusiji.

Tako da ako ne vidiite uskoro ove nase pticice koje su u Srbiji da se pakuju u avion i salju u Rusiju ili Belorusiju znajte kakva se modernizacija vrsi. Da li ce se kupiti sistem za protivelektronska dejstva “Talisman“ od Belorusije je zapravo jedino sto mene kopka u celoj prici a bez njega ona zaista nema ama bas nikakvog smisla.

Najzesce u celoj konfuziji i netransparetnosti kao da pravimo nuklearnu bombu a ne kupujemo polovne avione o cijoj modernizaciji i deca u vrticima u Rusiji sve znaju pa nema nikakvih tajni a pravi se fama i kako ispada po raznim pisanijima deo aviona ce biti BM a deo SM kao da ih imamo stotine a ne saku jada pa pola na jedan pola na drugi standard ako je sudeci pema raznim vestima a sada i ova glupost oko M/M2 modrnizacije dodje kao slag na vec postojece gluposti koje se promaljaju jer nasa drzava nece da kaze jasno sta je kupila jer i sami znaju da nije to spejs satl pa nece moci da se koristi kao medijska prica da su takvom nabavkom malog broja letilica postigli ne znam kakve mogucnosti RV.

Ova prica sa polovnima avionima koji bi se postepeno modernizovali imala je smisla samo da se odmah recimo od 2013-2016. kupilo 36-48kom MiG-29 sto nas ne bi kostalo vise od 200 do 480 miliona USD u zavisnosti od stanja aparata i mogucih donacija a sto se lako moglo ostvariti da se ima ozbiljna namera da se Srbija uspesno brani a ne da se brani po novinama i kafanama kako sada ispada.

PARA SE IMA – kome nije jasno citaj razna moja raznija pisanja na tu temu.

Ovako 2020 godina i jos uvek nemamo zadovoljavajuci broj aviona i nemamo ih modernizovane.

Pre nego sto neko zaleti pa kaze – a ko bi leteo na njima – pa zna se kako se skoluju piloti i zna se ako se ima potreba za pilotima kako se to ostvaruje a bez aviona piloti drzavi i ne trebaju zar ne….

Dakle prvo avioni pa potom piloti – obrnuto ne bude moglo – sem ako ne mislite da mogu da lete na zemlji u raznim simulatorima pa ih to cini pilotima….Znaci ako kao drzava planiras na primer nabavku 36 aviona za koje nemas cak nijednog pilota i za njih ti trebaju piloti poceces paralelno sa procesom nabavkom i da skolujes pilote, na primer ako ih se malo javlja na konkus u sta sumnjam ucinices posao atraktivnijim itd.

Niko ozbiljan ne skoluje pilote za potrebe drzave ako mu pilot nema na cemu da leti – tu ne ulaze ljudi koji sami sebe skoluju o svom trosku gde ce oni leteti i dal ce leteti je njihova stvar, pricam o potrebama drzava za pilotima i o vojskama a ne o licnim potrebama.

Da zakljucimo – pilota ce biti ako bude aviona a obratno cemu sluze piloti koji nemaju na cemu da lete i cemu sluze avioni u RV koji ne mogu da obave POTPUNU ratnu funkciju – zapitajte se sami.

Ž

Не може се од двоседа МиГ-29УБ направити М2.

То су сасвим другачији авиони, код М2 је све другачије, почевши од конструкције змаја, преко електронике до мотора.

Zahvaljujem se gospodinu Bankoviću na odgovoru. Sada razumem vest u potpunosti. Hvala na razjašnjenju

peruni
Vi pricate o 36-48 aviona kao da su bicikli. Pazljivo sam procitao sta ste napisali i moram odmah da Vam napisem sledece. Nemamo novca za nabavku toliko aviona. Tek nemamo novca za naoruzavanje toliko aviona. Pa nemamo novca za infrastrukturu i tekuce odrzavanje toliko aviona. A sto je najgore nemamo novca za odrzavanje ovo aviona sto je u zemlji. Ma ni za eksploataciju nemamo. SADA nemamo dovloljno ljudi da kvalitetno leti na toliko aviona a tehnicara nemamo niti ce mo ih imati u sledecih par godina ni za ovoliko aviona a tek za 36-48 aviona je misaona imenica. I nemojte se zavaravati da ce ih biti. Sa ovakvim skolovanjem i standardom ih nece biti u skorije vreme. A kada MTU krene da radi ih mozda nece biti dovoljno ni za postojece avione.

Mi

samo da podsetim
t6:
„Egipat je aprila 2015. potpisao ugovor o nabavci 46 MiG-ova 29 za 2,2 milijarde dolara “

sto se cene tice, sa obzirom da su novi zmajevi, to je fantasticno povoljno u poredjenju sa recimo bugarskim paketom :-)

Al

Znači polako se vrši priprema za kupovinu novih borbenih aviona. Samo je broj letelica promenljiv a model se već nazire MIG 35. Živi bili pa videli.

Pe

@ Aleksandar zanimljivo, kako ste dosli do ovog zakljucka?Za sada MiG-35 ne leti ni u ruskom vazduhoplovstvu, i veliko je pitanje da li ce ikada i leteti u vise od 10-ak primeraka,sigurno ne u 2020.
A Vi ste vec zakljucili da ce jednog lepog dalekog dana,kad Rusi uvedu MiG-35 u proizvodnju,i Srbija da ga kupi?Nije nemoguce, naravno.

Mi

Ne da nije nemoguce, nego je sasvim moguce i logicno. Isto kao sto je bivsimkorisnicima F-16A-C logican korak F-16Blok72/F-21itd.
MiG-35 je evolucija aviona i amenjen je za eksport zemljama upravo kao Srbija, koji imaju visedecensko iskustvo sa MiG-29 familijom aviona a nema para niti smisla da kupuju vece Su-30 ili neke jos skuplje avione. Prosto kao pasulj.

Nadam se Dusane da necete sada opet pleviti istu pricu o „nepostojecim“ MiG-35 jer ih je ipak malo vise proizveden
od F-16V Blok70/72, F-21.

Uz malo srece i malo vise love MiG-35 bi mogao da pocne da se prodaje dobro desetinama bivsih MiG-29 korisnika.

AL

@MIlos77
Egipat dobija drasticne popuste pri kupovini naoruzanja, sto od SAD sto od Rusije zbog njihove strateske lokacije i kontrole kanala.
Nekako svi gledaju da budu „dobri“ s njima i gleda im se kroz prste za mnogo cega.
Ne verujem da bi za nas bila ta cena. Verovatno za 2 milijarde ne bi dobili vise od 36 aviona.

Pe

@ Miloš77 Postoje sustinske razlike izmedju F-16 i MiG-35.
Avion F-16 vec postoji,a MiG-35 – ne.
Avion F-16 se masovno proizvodi vec decenijama u milion modifikacija, a MiG-35 ne.
F-16 je dokazani, postojeci avion.
MiG-35 je januara 2020 nepostojeci, za koji nije jasno da li ce ikada uci u serijsku proizvodnju.
Kupuje se proverena roba.Kako da ocenimo MiG-35, ako ne postoji i ne leti?
Na osnovu demonstrativnih prototipa?
Nijedna ozbiljna vojska to ne radi tako.

Mi

@Petrović Dušan

Niste upravu. Ja vas lepo upozorim da ne zamuljate i ne poredite babe i žabe kao pre a vi opet kao pokvarena ploča. Ne čudi me više, samo kažem.

Kad napišete „F-16“, molim vas, da ne bi opet ispalo glupo, precizno napišite o kojim varijantama govorite. Ako mislite na sve F-16 ikad, tako i precizirajte.

Porediti hiljade postojećih starije F-16 sa MiG-35 nema smisla. Da li ste mislili porediti F-16V kojih postoji samo 1 primerak koliko znam? Kao što rekoh niste u pravu ni po tome jer MiG-35 proizvedeno malo više od 1 komada.
To što su F-16V vec prodati a nisu leteli isto kao i F-35 pre serijske proizvodjne samo potvrdjuje da je to moguće i nista cudno danas. Ovde nije sporno da je Lokid tehnoloski i finansijski gigant u poredjenju sa MiG biroo. To niko ne spori.

Što se pazara Miga tiče..
Prvo, Zmaj MiG-35 ne predstavlja nepoznatu! Nepoznatu predstavlja fuzija najnovije opreme ugradjene u njega.
To je zato sto su Mig-29K i Mig-29M isti zmajevi kao MiG-35 plus minus neke izmene za palubne operacije i noviji materijali i proizvodni procesi. To je unificirani projekat pod 3 imena.
Zna se sta taj zmaj moze i koliko je bolji od stare 29ke. Ima ih vec oko 100 proizvedenih u zadnje 20 godina. Indija je primila 45 MiG-29K/KUB od 2009, Egipat narucio 40 M\M2 (primio oko 20)i Obe zemlje su ih kupile pored preskupih Rafala zbog sposobnosti i dobre cene. Rusija ih ima 20tak verzija K i nekoliko 35ca, doduse ne oslanjaju se na MiG nego na Suhoj. Dakle zna se sta taj zmaj pruza, pitanje je kako ce ispasti sa najnovijom generacijom elektronike i naoruzanja.

Vi mislite da svi imaju para na bacanje ili cak opcije da kupe DUPLO i TRODUPLO skuplje Efove ili Rafale. Malo sjutra!

Mnoge drzave nemaju ni blizu toliko izbora i mogucnosti kao Egipat i Indija i opcije da kupe F-16V, F-35 ne postoje i zbog politike i astronomske cene proizvoda. Povrh toga leteli su slične stare MiG-29 decenijama. Hmm Nešto mi Srbija pada na pame, a i tona drugih MiG-29A\B\S korisnika. U ogromnunruku to bi bio prirodan korak.

A to sto se ta realnost vama ne svidja i sto stari MiG-29 zmaj nije proveren u fer borbi je vaš problem Dušane! Isto tako stoji i za sve borbe gde je F-16 pobedjivao. Ne postoji ni jedan primer gde je odnos snaga bio jednak cak ni priblizno.

Ljudi znaju šta kupuju i zašto investiraju i u Mig-29 i MiG-29M, pa i MiG-35 ako zaživi.

U sakom slučaju, videćemo. Mozemo samo da nagadjamo i da probamo da se ne vrtimo u krug.

Slazem se da je MiG u pkredjenju sa Lokidom polu mrtav i da dise na škrge kao i ruska ekonomija što je sve uzrok kašnjenja.

Pozdrav svima.

Pe

@Miloš77 MiG-35, kao sto je napisano na ovom sajtu, je napravljen u dva „predserijska primerka“ – jedan jednosed i jedan dvosed.
U Rusiji su obecali 24 serijskih primeraka – od toga danas (januar 2020) nije napravljen ni jedan jedini.
Vi govorite o vrsti naoruzanja i zmaja – kako to znate, ako nema nijednog serijskog primerka?
Cim se pojavi serijski MiG-35, sa zadovoljstvom cu pogledati sta su to Rusi napravili.A ovako nagadjamo.
Kako nesto bolje znam ekonomske prilike u Rusiji,jer sam zbog posla sa njima vezan,mislim da od toga nema nista.
Povodom MiG-29: tokom svih letova 1999 nijedan MiG-29 RV VJ nije ispalio ni jedan metak ni raketu.Zasto MiG-29 RV VJ nije imao radar koji vidi dalje od F-16, i prvi lansirao raketu veceg dometa od Americkih, 24 marta 1999?
Jer nije bila fer borba?
Ili jer MiG-29 nema te sposobnosti?Isto i u Siriji , i bilo gde,gde je koristen.Nikada nije ispalio metak.
Dakle, MiG-29 nije imao nikakav uticaj u odbrani SRJ,ne zbog „nefer uslova“vec zbog tehnickih ogranicenja aviona MiG-29.

Mi

Da li vi Dusane umete da citate?
MiG-35 i MiG-29M2 su isti avioni uz drugaciji paket elektronike i poboljsane procese/materijale u zavisnosti od love (cene).

Dakle MiG-35 je ime reklamnog proizvoda koji se vec proizvodi za Egipat, Indiju, i Ruske „Strize“, samo sto ce imati najbolje sistema i naoruzanje koje biro moze da sastavi u jedan zmaj danas ili sura ili prekosutra u zavisnosti AKO neko naruci taj MiG-35 paket.
Sta vam tu nije jasno?

Sto se 1999 tice, moj licni savet vam je da ne trabunjate tako olako i povrsno o stvarima koje ne razumete ili ne zelite da razumete.
Ako stvarno ne znate da su nam MiG-29 bili malte ne neupotrebljivi sa istecenim resursima, da nam piloti nisu nikakvo iskustvo imali u VV borbama na srednjim daljinama, da su piloti imali 2-3 sata naleta godisnje prethodnih godina, da je postojala kompletna prevlast u vazduhu sa satelitima, AWACSima i najutreniranijim (Top Gun) pilotima na svetu koji su sedeli u najopremljenijim najmodernijim avionima i brojno imali ogromnu prednost.
Ako kazete da je to sve bila fer borba i stuacuja gde se MiG-29 mogao pokazati, onda javno jasno i glasno dokazujete svoju glupost i slepost. Samim tim svaki dodatni komentar je suvisan.

Pe

@Miloš77
MiG-35 bi trebalo da bude novi avion,a MiG-29/M je samo modernizovani MiG-29.To nije isto.
Nije poenta da RV SRJ nije pobedila 1999.

1/ zasto MiG-29 RV SRJ nije mogao da vidi na radaru neprijateljske avione?Jer je imao losiji radar.
2/zasto MiG-29 RV SRJ nije mogao da ispali raketu sa vece udaljenosti nego NATO avioni? Jer je opremljen losijim raketama manjeg dometa.
3/zasto je borbeni avion posle svega 10 godina Vasim recima „maltene neupotrebljiv sa istecenim resursima“?
Odgovor na ovo nije brojcana prevlast NATO.
Borbeni avion se kupuje da bi branio zemlju,a ne da leti i ne ispali ni jedan jedini metak ni raketu.Poenta nije da nismo „pobedili“ vec da oni nisu nista radili.

Mi

Opet grešite. Već sto puta smo spomenuli isto na ovim portalu.

MiG-29M\M2 nisu modernizovani MiG-29. To bi bili SMT i prethodnih par varijanti.

MiG-29M\M2je novi avion a MiG-35 je modernizovan MiG-29M\M2 zatošto je isti zmaj sa modernijom elektronikom

Zato i govorim da MiG-35 kao zmaj i avion sa odredjenim paketom slabije elektronike postoji i već leti godinama! Modernicacija MiG-29M na MiG-35 je isto kao recimo F-16 Blok50 na Blok70, dakle plus minus razlika u elektronici.

Što se tiče NATO 1999 i efikasnosti naših MiG-29 kao što rekoh gore ne slažem se sa vama ni u snu uopšte jer je po meni vaš rezon totalno ne realan i jako plitko sagledan. Niste u stanju da sagledate realnost tadasnje situacije ni na zemlji ni u vazduhu.

Ed

Ako pomaze u razjasnjenju sto je Mig-35 i Mig-29M:
„The MiG-35 (single seat) and MiG-35D (double seat) are the „4++“ generation multi-role fighters, exhibiting the further development of the MiG-29K/KUB and MiG-29M/M2 fighters in the field of the combat efficiency enhancement, universality and operational characteristics improvement.“
http://www.migavia.ru/index.php/en/production/new-unified-family-of-the-fighters/mig-35-mig-35d
„The MiG-29M/M2 fighters belong to the new unified combat aircraft family designed on the basis of MiG-29K/KUB carrier-based fighters.“
http://www.migavia.ru/index.php/en/production/new-unified-family-of-the-fighters/mig-29m-mig-29m2

Vu

Svi jednosedi bi trebali da se modernizuju na varijantu SM a dvosedi na UBM to je najavljeno od vrha nasih vlasti, sad ostaje prostor o spekulacijama da li je mozda dogovorena neka naknadna nabavka jos 6 aparata koji su vec u varijantiM-M2 ostaje da se vidi, ako se secate bila je vest po raznim novinama da nam Belorusija donira od 18 29ki pa 8 pa 6 pa na kraju 4, pa sad opet 6 to ziv covek ne moze da pohvata! pozdrav svima

Odgovori
Ž

Не може Белорусија да испоручи авионе који су на нивоу М и М2 јер то не може да ради а и није могуће, као што смо и објаснили у тексту.

Постоје само новопроизведени М и М2 из Русије.

Vl

Moguće je da je reč o nekoj novoj saradnji Rusa i Belorusa na modernizaciji Mig-a 29 (nešto tipa BM2) pa ga odatle prekrstiše u M2…

Ba

@Beduin

Više puta smo čuli od tebe „ovo se nije ni dogodilo“. Ne kažem, možda nije- ali izostalo je objašnjenje. Kaži ti nama Beduin šta se zaista desilo dole, onako sa lica mjesta?

AL

@Vlad
to bi vec imalo smisla. BM-sonda za dopunu goriva u vazduhu je nesto otprilike na sta cilja nase MO.

Be

Ajmo ovako kazat.
Bila jedna vjezba u tom postrojenju, primary containment loss.l i takve stvari 2 sata prije spomenuta dogadjaj…..vjezba je ukljucivala evakuaciju sviju uposlenih u tom djelu.
Dakle, svi uposleni su vjezbali evakuaciju te se evakuirali netom prije dogadjaja.

To znam jer sam osovno nadzirao tu vjezbu.

Zakljucak izvedi sam.

Pe

Po onome sto pise u rusk medijima,jedina saradnja Rusije i Belorusije u vojnoj avijaciji je vezana za kupovinu SU-30 za Belorusiju.Kao trenutno najefikasniji visenamenski avion koji Rusija proizvodi,a imaju potpuno osvojen proces proizvodnje, ovo je i logicno.
MiG-29 postepeno svuda izlazi iz upotrebe, jedino Egipat i Indija drze fabriku kako-tako,kao i remont starih MiG-29.Ovo sa MiG-35 je pod velikim znakom pitanja,da li ce se ikada dogoditi, osim u simbolicnom broju primeraka,najvise 24,i to do neke 202x godine

Ba

@Beduin

:)
Da, zanimljivo. Opet ti sa „izvedi zaključak“. Nemoj da izvodimo ništa, reci fino šta ti misliš da se dogodilo? Došla ekipa i sama sebi minirala tankove? Sama sebe gađala? Zato i pitam tebe, jer si tamo?

Ipak- može se zaključiti i dosta drugih stvari od „nije se dogodilo“. Možda su ljudi imali relevantne obavještajne podatke o mogućem napadu, ali ga nisu mogli spriječiti? Zar ti nije ovako nešto logičnije od „sami sebe bombardujemo (sabotiramo)“ verzije? :) Sad mi pade na pamet ona scena iz „Balkanskih pravila“ (Sami sebe prisluškujemo, sami sebe prijavljujemo…E onda smo na….). Pozdrav!

Dr

U svakom slucaju nismo mi koji o tome odlucujemo.
Ne treba se mesati u drzavne stvari.
Neka svako radi svoj posao i ne brine o tudjem.

Odgovori
Ma

Slažem se ali ovde vidimo da je reč o čistoj propagandi od strane Sputnika koji istini za volju tome i služi.Uvek se slatko nasmejem na ovakve tekstove ali boga mi i rastužim kada vidim „primanje“ dobrog dela ljubitelja vazduhoplovstva ovde.
Od Vijetnama, zadnjih pola veka, ni jedna drzava koja je bila napadnuta a branila se SSSR ili Ruskim oruzjem, nije se odbranila.

Al

@Marko
Mešate babe i žabe. Porazi i pobede u ratu nemaju veze sa opremom, već sa taktikom, primenom iste te opreme u skladu sa njenim karakteristikama i strategijom.
Drugo, koliko je bilo ratova u Africi samo, gde je 75% opreme iz bivšeg SSSR i Rusije. Potom Čečenski ratovi, Kargilski rat i gomila drugih širom sveta gde se može naći ogromne količine ruske opreme.

Gu

Jeste Sirija,Juzna Osetija,DNR.

А

@Marko Да додам једну Индију и Вијетнам. Али не може то тако површно да се гледа.

Dr

@Marko

A bas vam je poredjenje. Prvo vas udave sankcijama, a onda vas napadne 10-15 zemalja i vi ocekujete da se neko odbrani?
Mislite da bi neka drzava naoruzana zapadnom tehnikom uspela da se odbrani u slucaju da je napadne Rusija ( jedna zemlja), ili bi bila pregazena kao plitak potok?

Evo np. Irak je tokom borbe protiv ISIL-a imao vise zapadne nego sovjetske opreme i naoruzanja pa im ISIL-ovci uzese milionski Mosul preko noci, dodjose do pred Bagdad itd.
Ili recimo primer Jemena i Saudijske Arabije, Huti naoruzani mahom starim sovjetskim sistemima i nesto iranskim, a SA poseduje najmodernije zapdne sisteme i naoruzanje pa opet redovno dobijaju batine od Huta sto u Jemenu sto kod kuce u S. Arabiji. Znaci nije sve u oruzju…

I za kraj sto se tice propagande, eno na CNN-u i BBC-u sve suva ‘istina’ i tako zadnjih 40-50 godina..

Iv

Dodao bih tu i Venecuelu i Iran, koji bi sigurno bez S 3oo i Suhoja bili napadnuti

Pe

@ Drina Svasta ste napisali.Naravno da mala zemlja,kao na primer Gruzija, kako god da je naoruzate ne moze da pobedi zemlju od preko 140miliona stanovnika.
Ali, u sukobu sa vecom zemljom-Ukrajinom-Rusi su izvukli deblji kraj.Ne samo da nisu uspeli da otcepe ceo istocni deo,kao sto je planirano („Novorosija“),vec je 2014 okupacija oruzanom intervencijom svedena na dva grada sa uskim podrucjem oko prilaza gradovima.
Iako je neosporno Ruska vojska jaca od Ukrajinske- nisu smeli otvoreno da napadnu.
A sto se tice arapskih vojski-odavno se zna da nijedna arapska armija nije ni izbliza kvalitetna kao zapadna.Isto je bilo sa Egiptom i Sirijom i Jordanom-svaki put ih razbuca Izrael, koji je 100 puta manji…

Ni

Probaj sa Vijetnamom, Korejom, i td..

Vl

Petrovic Dusan
Opet opisujete mokre snove NATO-a. Zašto doktrinu Amerike preslikavate na Ruse?
Ipak žulja Krim i „Novorosija“, zar ne?
A sada malo o najjačem naoružanju koje proizvodi najjača država sveta…
SA je kupila vrh američkog PVO sistema i …
Doleteše skarabudženi dronovi iz neke garaže i polupaše im naftna postrojenja. Šta bi sve SA tada dala da je umesto Patriot-a kupila neki Pancir?
NATO se ovih dana na sav glas hvali kako sa Globalnim Jastrebom može da nesmetano špijunira Ruse. Kažu ljudi da je taj dron zadnja reč tehnike. Zar se nisu pre 6 meseci Iranci malo poigrali sa tom sjajnom USA perjanicom zvanom RQ-4A Global Hawk?

Be

Vladek,
Obuzdaj mastu.
To se tako, kako ti prepricavas, dogodilo nije.

Vl

Beduin,
Vi tvrdite da Iran nije oborio dotičnu pticu?
Vi tvrdite da u SA nisu izlupana postrojenja za preradu nafte od strane Huta i pored Patriot-a?

Ni

@PetrovicDusan
Rusija je 2014. razbucala Ukrajinu, o cemu ti uopste govoris a nemas pojma kakve sramne poraze je dozivela ukrajinska armija protiv slabijeg protivnika. NATO moze samo da zavidi i posmatra onakvo stratesko umece. Sto rece Lazanski, Rusi na vezbama uvezbavaju prave ratne manevre a NATO vezba pregovaranje sa teroristima i setnju pasa.

Ma

@Vlad

Offtopic ali faktum je da je Rusija za sva vremena izgubila Ukrajinu odnosno 95% iste. Dusan je u pravu, ili vi zaista mislite da je cilj RF bio da zauzme dva grada na istoku i jedno ostrvo? Cilj RF je bio bar 50% zemlje sa celim primorjem, sve do Kijeva i sa Odesom sto se kao sto vidimo nije desilo…

Dr

@Petrovic Dusan

Da su Rusi zeleli da napadnu Ukrajinu pregazili bi je u roku od par sedmica i u tome ih niko ne bi mogao spreciti, to je valjda svima jasno. Ukrajinska vojska se raspala na samom pocetku rata. Masovna dezerterstva, tehnika sto rasprodata sto u ocajnom stanju, skladista letela u vazduh svaki dan, hapsenja ljudi po ulicama i slanje na front itd. Jednom recju raspad sistema, a ni danas situacija nije nista bolja. Jedino sto su imali su one fasisticke formacije tipa Azov itd. ciji pripadnici su spaljivale civile u zgradama i kucama.

Vi niste u stanju da shvatite jednu stvar, Rusiji vise odgovara Novorusija u sastavu Ukrajine nego otcepljenje Novorusije ili pripajanje iste Rusiji, nije tesko zakljuciti zasto im vise odgovara. To i sami Rusi iz Ukrajine spocitavaju Rusiji.
Rusija je vratila Krim, bez ispaljenog metka, dalje niti su isli niti su zeleli da idu. Cela Ukrajina kada bi zelela da se pripoji Rusiji, Rusi ne bi pristali na to. Sta ce im drzava u polu raspadnutom stanju koju bi Rusija morala finansirati i odrzavati u zivotu. Ovako neka Ukrajinu finansiraju oni koji su i izazvali haos u toj zemlji. Ali vi ocigledno gutate sve sto vam se servira u medijima, vidi se da su vam glavna sredstva informisanja CNN i BBC koji godinama kao papagaji ponavljaju pricu o nekakvoj ‘ruskoj agresiji na Ukrajinu’, bez da su predocili jedan jedini snimak ili sliku ulaska ruske armije u Ukrajinu da potvrde tu svoju tezu. Nemojte mi samo reci da pored tolikih satelita i cega sve ne nisu bili u stanju da snime ulazak ruske vojske u Ukrajinu.

To sto su stanovnici Novorusije uzeli oruzje u ruke da brane svoje porodice i svoje domove od raznoraznih fasistickih bandi i ludaka koji su zasipali gradove balistickim raketama, VBR-ovima i teskom artiljerijom, pa to je logican sled dogadjaja. Najbolje da su sedeli skrstenih ruku i cekali kada ce ih sve pobiti i proteraju. Znaci, ako vec pisete o tim stvarima ne bi bilo lose da malo pogledate snimke i slike izmasakriranih civila po ulicama Novorusije od strane ukrajinske artiljerije, a ne da pisete besmilice kao sto inace radite na svakoj temi. I da, Novorusija je malo veca teritorija od dva grada sa uskim podrucjem, kao sto zelite da predstavite. Ni geografija vam nije jaca strana, a polemisali bi o geopolitici.

Citajuci vase komentar setih se ’90-ih godina i gradjanskih ratova na teritoriji bivse Jugoslavije. I tada su isti mediji, iz kojih se vi informisete, pisali kako je Srbija napala i okupirala ovog ili onog, kako su Srbi iz BiH napali i okupirali sopstvene kuce, stanove i imanja. A ne da se radilo o klasicnom gradjanskom ratu bez prisustva ijednog vojnika iz Srbije, ne racunajuci dobrovoljce, jer su upravo stranci i nadgledali povlacenje JNA iz Jugo republila u Srbiju. Znaci, postedite me zapadnjacke propagande koju smo ne tako davno osetili na sopstvenoj kozi.

Da imate veoma bujnu mastu to sam vam vec priznao, ali vam je znanje i dalje na nivou 5. razreda osnovne skole. Sad eto znate i sta su Rusi planirali, sta nisu smeli. Rekao bi covek da ste sedeli pored Sojgua i Gerasimova, a ne da se radi o ubedljivo najvecoj neznalici na ovom portalu.
Definitivno se trudite, iz samo vama znanih razloga, da uvucete Rusiju bukvalno u svaku temu koju komentarisete i onda krenete da lupetate kao Maksim po diviziji. Da li to radite zato sto nemate blage veze ni o cemu drugom ili iz nekog drugog razloga, zaista ne znam. Znam samo da vam ne ide od ruke sta god da je u pitanju, jer i mene cesto bude sramota kakve gluposti valjate u svojim komentarima.

Ubuduce ako nemate nista pametno da napisete, zamolio bih vas da moje komentare zaobilazite u sirokom luku. Zaista nemam ni vremena ni volje da ulazim u raspravu i trosim svoje vreme odgovarajuci nekom ko nije u stanju da napise jedan jedini komentar a da pritom ne iznese 90% nebuloza, lazi, izmisljotina, dezinformacija i polu-informacija u svom komentaru.

Be

Vladek,
Yebenci nisu imali veze s time……

Mi

@Mayer
Kao prvo Krim nije ostrvo! A kao drugo otkud vi znate koji su bili planovi Rusa, jeste li možda vidoviti? Druga vašeg DuPe nema smisla ni komentarisati jer niže gluposti.

Ma

Vi ste gospodine Drina odlutali skroz. Dakle RF ne zeli nista od Ukrajine ali su zakuvali citav jedan rat i popili sankcije koje su ih do sada kostale stotine milijardi jednostavno onako, iz cistog mira? RF ce kao sto je i SSSR uvek pokusavati da rekonstruise Rusko carstvo, da li kao jednu drzavu ili savez nije bitno, ali to je jednostavno konstanta ruske politike. Problem je sto ljudi iz Ukrajine nisu bas toliko u tom fazonu da se zrtvuju zarad nekog SSSR 2.0 i ako vecina govori i koristi Ruski i redovno konzumira ruske kulturne proizvode. Jednostavno i njima EU i NATO izgledaju primamljivije. Rusija bi naravno vojno lako pregazila Ukrajinu ali je ne bi mogla drzati duze od 6 meseci. Da to nije tako odavno bi se desilo i srecom kakvi god da su u Kremlju nisu toliko nerazumni…

Mi

Mayer

Neverovatno koliko ljudi poput vas sebi daju na vaznosti, PeDu samo demonstrira vrlo jeftin govor “Gebelsa“ u kojem dominira antiruski stav.Dok vi apsolutno nemate pojma sta se desava u svetu posle 1939.

Samo neuka osoba moze zakljuciti kako Rusima pored glavne baze za odredjeni region nesto treba.Dok Amerikanci nisu mogli na jeftin nacin prisvojiti jednu od vaznijih baza i opipati puls Rusa.

“Diktum-faktum“ je ucinjen u Ukrajini.Dok su pojedine uticajne novinarske kuce “mesetarile“ aludirajuci na pocetak treceg svetskog rata, medjutim na srecu “pametnih glava“ ti tercerazredni trikovi nisu napunili dzepove Teksaskih naftnih tajkuna, vec su sacuvali mir u Evropi.Neonacistima nazalost ostaje samo podsecanje na prosla vremena.

Be

Mayer, faktum je kako ne raspolazes cinjenicama.
Kako mozes izgubiti nesto sto nikad nisi ni imao 🤔.

Drina pili naopako.
Opsporavanje suvereniteta, kao sto su srbi u Hrvatskoj osporavali, jest agresija.
Ne bjese li onomad neki prominenti piliticar iz Srbije u hrvatskom gradi Glini jasno i glasno kazao kako je Glina marsovska?
Kuce….te kuce su oduvijek bile pod hrvatskim suverenitetom…..tako ce i ostati.

@Beduin.

Po toj logici osporavanje suvereniteta Jugoslavije je bila prvobitna agresija.

Takođe, nije bio problem Srbima hrvatski suverenitet, već to što je na prvim demokratskim izborima u istoriji, u Hrvatskoj, pobedila stranka koja je imala program zasnovan na mržnji prema Srbima.

Da je na izborima pobedila neka stranka za razumevanjem za istorijske strahove Srba, koja bi im na razne načine (pravno, kulturno itd) garantovala ravnopravnost i opstanak, Srbi se ne bi bunili.

Da je učinjena denaficikacija posle II svetskog rata, kao u Nemačkoj, na prvim izborima bi u vladi učestvovali i zeleni.

I ne znam kako su srpske kuće oduvek bile u Hrvatskoj, kada, sa izuzetkom NDH, sve ostale građevine na tlu današnje Hrvatske izgrađene do 1991. su građene u Jugoslaviji, Austro-ugarskoj, Italiji, Mletačkoj Republici itd. Dubrovnik je prvi put postao deo nesuverene Banovine Hrvatske 1939.

Pe

@ Vlad @Nikola
Rusija je lako zauzela Krim, kad je vec po ugovoru sa Ukrajinom tamo legalno boravilo 15000 Ruskih vojnika,i ratni brodovi.
Naprotiv,kada su pokusali da napadnu istok Ukrajine,susreli su se sa zestokim otporom, i na kraju (jul-avgust 2014) su Rusi potisnuti sa svih teritorija nazad na granicu sa Rusijom.Od tada do danas,Rusija kontrolise samo dva omanja grada sa predgradjima (Doneck i Lugansk).Doneck je duplo manji od Beograda,a Lugansk manji od Novog Sada.
Nije bas neka velika vojna pobeda, slozicete se.
Osim toga, zbog ovih poteza Rusija je izgubila stotine milijardi dolara od sankcija,opao je rublj 50% i prestao industrijski rast Rusije.To se i danas nastavlja, kao sto se vidi i iz vojnih programa (armata,su-57,Tu-160m,MiG-35) sve su morali da obustave ili znacajno odloze.

A sto se tice Saudijske Arabije-tamo i NIJE bilo nikakvog PVO da stiti rafineriju, jer prosto nisu ocekivali tu vratu napada.
A bespilotnu letelicu US su rusili i u Srbiji 1999,i sta?Amerika ima para za novu.

Ma

@Beduin

Pa kad jednu drzavu kulturno dominiras i drzis u energetskoj i ekonomskoj zavisnosti i jos pri tome te simpatise oko 30-40% lokalnog stanovnistva onda se moze reci da si tu drzavu da kazem „imao“. Danas od toga nije mogo ostalo.

Ma

@Milers19

Zdrav razum, iscitavanje raznih tekstova i iz bar 5 poseta Kijevu i Odesi me navode na pretpostavku da je cilj bio da se UKR destabilizuje i time zaustavi njeno priblizavanje NATO-u i EU, pa onda ako ne moze cela da se politicki i ekonomski kontrolise, a onda bar jedan veliki deo. Da se razumemo, ja da sam sedeo u Kremlju u datoj situaciji bi verovatno uradio istu stvar. Problem su iritantni likovi kao vi ovde koji imaju potrebu da objasne kako je Rusija najsuperkul drzava na svetu i ne radi nikada nikakva s*anja zarad sopstvenih interesa…

Mi

Beduin

Kako nesto moze imati suverenitet nad starom drzavom u “dve verzije“, u kojoj dobijate ovlasenja pod nekim lose definisanim “okvirma republike“ na osnovu Srpske vojske 1918 god, koja u datom trenutku koristi svoj politicki uticaj i sprecava uticaj Italije, raspale Austrougarske drzave ?

Mozda ubistvom monarha Srpske drzave se ponistavaju nacela iz 1918 ? A da ironija bude veca sve se zakuvalo ubistvom koje je pocinio Crnogorski poslanik.

Ili samo zato sto Amerikancima ne odgovara diktatura i levicarski sistem Slobodana Milosevica, prelazi se na vestacki stvorene komunisticke margine iz 1964 ?

Popis stanovnika Dubrovnika iz 1920 sve govori, takodje popis stanovnika Istre, Like, Banije.

Tako isto “komunisticke margine“ 1954 ne priznaje Rusija, samo sto su oni nuklearna sila, bas ih briga kod koga ce Ukrajinci traziti podrsku posto su isto kao i mi dosta svoje krvi dali na tim podrucjima.

A vi ste isterali 300.000 ljudi sa tih podrucja, dok danas pricate pricu o saradnji sa Izraelom, pa jos salutirate neonacistickim pozdravom ? Pa sta mislite mozete vuci Ameriku, Nemce, Izrael, Italiju za nos kao sto ste ucinili Srbiji sa trulom tvorevinom Jugoslavijom.Ne bih bas rekao, ipak ste kao i mi mali “geopoliticki zalogaj“ za svetsku elitu.

Izmedju ostalog od ulaska u EU po nekim istrazivanjima je napustilo 102.000 ljudi.Sta mislite sta su mladji narastaji tih ljudi.Poreklom Hrvati ili pravi Hrvati ?

Toliko o vasem i nasem suverenitetu

Pe

Ne treba zaboraviti da Srbi imaju istorijsku vezu i sa Ukrajinom i sa Rusijom, i nema nikakvog razloga da preferiramo nekog od njih.
Rusija nije vojno u stanju da okupira Ukrajinu, pre svega jer su Ukrajinci vrlo zestok narod, kao i Rusi, i to bi bilo krvavo za Rusiju.Osim toga, Ukrajina ima ogromna vojna sredstva i branili bi se do poslednjeg, jos uz pomoc naoruzanja sa zapada.
Ni jedna vojna sila nije mogla da odrzi vlast na teritoriji gde je celokupan narod protiv-ni Nemacka u 2sv ratu, SSSR,na Amerika i dan danas u Avganistanu…

Mi

@Mayer
O bože moj, 5 posjeta je eksperta dovelo do „pretpostavke“ šta je rukovodstvo jedne države imalo kao geostrateški cilj! Pa vi ste genije! Evo ja sam posjetio Moskvu, SPB, Južno Sahalinsk, Kursk i još nekoliko gradova od 2014 godine desetine puta i nemam pretpostavku da su Rusi htjeli da zauzmu 50% Ukrajine! Ako je ko iritantan to ste vi i vaš drug DuPe. I kao glavno samo mi dokažite gdje ja veličam Rusiju! A vama ne bi bilo na odmet kad ste već bili u Odesi znati da Krim nije ostrvo a još bolje bi vam bilo malo poznavati istoriju tog istog Krima.

Pe

@ Mayer Ukrajina je zaista oduvek bila deo ili Ruske imperije ili SSSR.Samo u kratkom periodu 1917-1919 Ukrajina je bila slobodna.
Za Ruse je logicno da cela teritorija Rusije,Belorusije i Ukrajine bude jedna zemlja.
Ali, u 21 veku ljude privlaci novac,a ne istorija. Ukrajincima nije uzor Putinova Rusija, vec EU i Amerika iskljucivo zbog boljeg sistema.I nece Ruse.Zato je i izbio bunt protiv mesanje Rusa u njihova posla.
Od besa sto su nevoljeni,Rusi su uradili nevidjenu glupost.Tesko ce sad ikada ponovo vladati Ukrajinom, posle vojnog napada u Donbasu i okupacije Krima….Nije nemoguce, ali samo kroz vise generacija, kad se zaborave zrtve rata i uzasna propaganda za obe strane.

Dr

@Beduin

Da ne bi proizvoljno tumacili definiciju agresije evo sta o tome kazu UN.
Ujedinjene Nacije su 1974. godine usvojile rezoluciju broj 3314. kojom je usaglasena definicija agresije. U rezoluciji izmedju ostalog pise sledece: “Agresija je upotreba oruzane sile od strane jedne drzave protiv suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili politicke nezavisnosti druge drzave“.
U clanu dva iste rezolucije pod pojmom akt agresije podvedeni su sledeci akti, bez obzira da li je rat objavljen ili ne:
-Invazija ili napad oruzanih snaga jedne drzave na teritoriju druge, ili svaka vojna okupacija, makar i privremena, koja proizadje iz takve invazije ili napada, ili svaka aneksija teritorije ili dela teritorije druge drzave upotrebom oruzane sile.
-Bombardovanje teritorije jedne drzave od strane oruzanih snaga druge drzave.
-Blokada luka ili obale jedne drzave od strane oruzanih snaga druge drzave.
-Napad oruzanih snaga jedne drzave na kopnene, pomorske ili vazduhoplovne snage, pomorsku ili vazdusnu flotu druge drzave.
-Radnja jedne drzave koja svoju teritoriju stavi na raspolaganje drugoj drzavi da bi je ova iskoristila za izvrsenje akta agresije protiv trece drzave.

Ovo zadnje zvuci poznato…
Kao sto vidite osporavanje suvereniteta po medjunarodnom pravu nije agresija, ali je zato ustupanje VaP za napad na drugu drzavu akt agresije.

https://legal.un.org/avl/pdf/ha/da/da_ph_e.pdf

Pe

@Milers Proleca 2014, posle muckog prepada na Krimu,gde je vec bila Ruska vojska po ugoboru o iznajmljivanju baze, predsednik Rusije je odrzao govor u kome je pomenuo „narode Teritorije Novorosije“sto ukljucuje celu desnu polovinu Ukrajine.
Neposredno posle ovog govora, pocele su oruzane provokacije upravo u tim delovima Ukrajine.
Vi tvrdite da“Rusija nije imala nameru“da otcepi 50% Ukrajine.Pa sto su onda ovo radili,sluicajno?CInjenica je da su Ruske sluzbe pogresile,vecina Ukrajinaca nije htela da se otcepi, Ukrajinska armija se mobilisala i isterala iza Slavjanska Ruske agente u vojno-policijskoj operaciji leta 2014.
Samo uz direktno ucesce ruske armije u borbama, septembra 2014,spreceno je da Ukrajinska armija dodje do granice Ukrajine i Rusije.I dan danas Ruske vojne snage cuvaju dva omanja grada na granici sa Rusijom (Jedan dva puta manji od Beograda,drugi manji od Novog Sada) sa predgradjima.
Zbog ovoga Rusija trpi strahovite ekonomske sankcije, sto je dovelo ka padu moci kupovine svakog pojedinacnog stanovnika u Rusiji, otkazima, i zauistavljanju rasta Ruske ekonomije.
Najgore od svega, i dan danas ljudi ginu u toj isrtocnoj Ukrajini.
Medjutim, Ukrajinci su isto tako uporni kao i Rusi,i nece pokleknuti pred Rusima, posevbno dok imaju podrsku ekonomski daleko mocnijeg zapada.

de

Zapad zulja sto je Rusija zauzela Krim rece gore neko? Problem onih koji se vode ovom logikom je sto utakmicu gledaju na kratke staze od par godina. Zapad tj.Amerikanci gledaju dugorocno od 50 i vise godina. Sta je bila pozicija Rusije, a sta Amerike prije 50.g. ? Rusija je kroz SSSR kontrolisala ne samo citavu Ukrajinu vec i citavu istocnu Evropu.
Danas je Ukrajina americki saveznik sto je prije samo 25 g. bilo nezamislivo. Mislite da Ameriku briga za Krim? Upravo ovakva situacija im najvise odgovara. Da Rusi vrate Krim vjerovatno bi izgladili sve odnose s Rusima. Ovako s tim Krimom Rusija si je pribavila vjecnog neprijatelja pred svojim kucnim pragom s kojim je do jucer prakticno bila najblizi partner. Amerikanci su ovo maestralno odigrali. Prije 50.g. ovakav jack pot nisu ni sanjali.

Ma

@Petrovic Dusan

Istorija je cesto takva da svako moze da uzme sta mu odgovara i konstruise sopstvenu pricu. Ukrajina i jeste i nije oduvek bila deo Rusije. Deo moderne ruske drzave/carstva centralna i istocna Ukrajina postaju tek od kraja 17. veka, primorje tek od 19. veka a danasnja zap. Ukrajina, tj. Galicija i Bukovina nisu bili u istoj drzavi sa Rusijom do kraja drugog svetskog rata…

Mi

Čisto sumnjam sa ce biti neka ozbiljnija modernizacija kad nemaju para da stave na helikoptere bar sistem za ometanje L166 “Lipa“ kad vec ne sistem L370 “Vitebsk“…

Odgovori
Dr

Prosto nemogu a da se ne zapitam , jel ste gledali promociju novonabavljenjih Ruskih helihoptera , očito niste !!

М

@Дубоњац просто смо гледали и НЕ, нема ништа од тога 100% већ само кутије са ИЦ мамцима!

Ma

Javlja Sputnjik, tzzzz… Da li postoji neko kome nije jasno da to nije normalna medijska kuca nego pandan CNN-u iz 90tih samo u ruskoj soft power verziji i sa 25 godina zakasnjenja…

Odgovori
Mi

Ispade mi komentar tamo negde dole..

U svakom slucaju odgovor je DA (na zalost)
Po meni, svrha ovog clanka na T6 je da se barem ta stvarnost pokaze i dokaze nekima koji jos uvek misle da je Sputnik „OK“ i da porpaganda nije toliko losa kao neki drugi portali. Jeste, toliko losa, i u rangu najgorih je!

Ga

Mislite li da bi se amerikanac gadio CNN-ove propagande ako ide u njihovu korist? Mi smo previse pametni za svoje dobro.

Vl

Mayer
Miloš77
Ako već na taj način upoređujete Sputnik sa CNN-om ili BBC-jem, zašto onda informacije plasirane od strane tih zapadnih medija uzimate kao relevantne?

Ma

>> Ova vest nije samo kratka i površna već i veoma konfuzna i zbunjujuća. Informacija je najverovatnije dobijena iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju

Moja greska, odnosno nepotreban komentar, autor i sam navodi o cemu se tu radi. Kao i sve sto Sputnjik & „federalna sluzba“ objavljuju: „kratko, povrsno, konfuzno, zbunjujuce“…

Ma

@Vlad

Nemoguce je porediti Sputnjik, koji je u principu studio u podrumu ruske ambasade u BG gde rade i gostuju mahom neki obskurni likovi iz devedesetih + kvazi antiglobalisticka mladja generacija, sa BBC koji je najstariji javni servis na svetu i u mongom domenima de fakto standard! Mislim da ste tendenciozno promasili temu.

Vl

Mayer,
Što plasirate lažne informacije? Wiki kaže sledeće (Преведено са енглеског):
„Спутник је новинска агенција, платформа вести и веб локација и радио сервис који је основала руска новинска агенција Россииа Сегодниа. Са седиштем у Москви, Спутник има регионалне редакције у Вашингтону, Каиру, Пекингу, Паризу, Берлину, Лондону, Индији и Единбургху.
Россииа Сегодниа је новинска агенција која је у власништву и којом управља Pуска влада.“
Kraj citata.
Dakle, nema tu nikakvog podruma u Ruskoj ambasadi.
Россииа Сегодниа je novi naziv za RIA Novosti.

Mi

@Vlad

Pogledaj samo Izvor informacija Sputnikovog članka i sve će ti biti jasno. Onda imaš Rusiju Dans koja kopira ceo Sputnikov članak i kao izvor navodi „Autor teksta“….da li ti je to dovoljno?

Takve gluposti CNN i BBC danas više ne rade dok Sputnik radi svaki dan!. To više nije ok ni na mnogim forumima na internetu i odmh te neko pita da daš kredibilan link.

Ja ne branim CNN niti FOX, BBC sigurno. I jedni i drugi mi se podjednako gade često ali cu reći ovoliko.

Koliko sam ja razumeo Meyer je pravio poredjenje izmedju Sputnika danas i CNNa od pre 25 godina i tu se zbog mnogo čega slazem.

CNN iako je i dan danas ogromna i moćna propagandna mašina jer NE prenosi celu istinu, barem pazi da ono šta prenosi nisu totalne besmislice i redovno pozivaju svoje konkurente na debate uzivo kad je rec o malo zamršenijim vestima. Takodje, ako neko odvali neku glupost, gledaju da bar donekle provere pre nego sto je objave kao vest, jer znaju da je danas mnogo vise ljudi dosta informisano i ne žele da kvare svoj ugled.

Kod sputnika to ne postoji i objavi ce i dan danas sta god neki reporter nezvanično sazna iz „izvora bliskim ovome ili onome“ što nas vraća na moj prvi paragraf.

Za kraj evo još jedan skorašnji članak Sputnika koji je primer objavljivanja totalne gluposti, tojest izjave nekog ko direktno laže javnost, i to se lako kože proveriti. Sputnik kaoni obično to prenese kao živu istinu i tako samo sebe spušta još niže.

https://sputniknews.com/military/201912261077868572-russias-aerospace-forces-to-receive-large-scale-deliveries-of-su-57-jets-in-2020—rostec/

Eto, akonniste sigurninu ishod, sačekajte kraj ove 2020 godine, pa onda prebrojte koliko je Su-57 proizvedeno i videćete koliko je taj članak lupetanje gluposti koje Sputnik tako lako podržava. Isto kao i njihov članak vezan za ovaj T6 tekst čiji je izvor isto nečija ne proverena odvala.

Pozdrav svima. 🍻

Ma

To gde se taj Sputnjik fizicki nalazi irelevantno je, radilo se o stilskoj figuri, ne mogu ja tu nista tu sto vi ne posedujete sposobnost apstraktnog misljenja i ne razumete sarkazam. I BBC i CNN rade to sto rade visestruko elegantnije/sofisticiranije od grubih ruskih „medija“ koji uglavnom prenose u najboljem slucaju poluistinite a cesto 100% lazne price o nekom ruskom kvazi oruziju koje samo sto nije preokrenulo tok istorije i tako dalje. Pri tome je u stvari bed sto Rusija ima da ponudi toliko mnogo vise (i kulturno i drustveno) od primitivnog „zveckanja“ raketama…

Ga

Poredite CNN i spitnjik…. Jedan laze da smo pobili 200.000 albanaca, a drugi da cemo dobiti verziju M2 aviona. Ako se neko pravi da ne vidi razliku izmedju toga, ne treba trositi reci na te osobe.

AL

@Mayer
Vrlo prosto: budzet, ali i taktika drugacija. Rusija nema kesa da finansira gomile „NVO“ po raznim zemljama koje ce, berem u pokusaju gurati politicku struju u odredjenu stranu, pa su presli na prisutnost na internetu i tu kupe dosta ljudi kojima retorika ove prve strane „ne odgovara“ iz licnih ili nekih drugih razloga. Porpilicno „cost effective“ resenje. E sad sadrzaj? Sta da vam kazem iskreno.

RT recimo pored standardne propagande ima i kvalitetnog sadrzaja, do duse retkog. Dokumentarci su im dosta dobro uradjeni, neke ekonomske tekstove sam citao sa ok analizama, daju malo vise „prostora“ za „slobodnije“ izrazavanje da se tako izrazim. Najvise volim CNBC za te teme, ali eto kad je Kevin O’leary stao na stranu Trampa u borbi protiv Kine obrazlozivsi za pocetak kako kradu patente, voditelji su ga prekinuli „ne ne ne ne“ i naravno nije mogao da dovrsi to sto je rekao jer pretpostavljam da imaju odredjene shareholder-e u kompaniji matici kojima takva retorika ne odgovara.

BBC i dalje ima vrhunske dokumentarce, a sto se tice istrazivackog novinarstva, analiza, politike sve ali sve kuce su dno dna!
Ne postoji objektivan medijski autlet gde mozes cuti i jednu i drugu stranu i uopste ne sluze za „informisanje“ nego za nametanje nekog vec formiranog misljenja. O tome je Ray Dalio govorio detaljnije. Zato je sve vise ljudi na sajtovima poput T6 gde mogu objektivno da cuju/procitaju nesto, nego sto o tim temama slusaju na TV-u, radiju itd. Barem ovi koje zaista interesuje odredjena tematika.
CNN od poslednjih izbora ima najgori rejting u istoriji, cak su i u finanijske probleme upali u jednom momentu, ne znam kakvo je sad stanje.

Jo

@Gambi

Laži su prilagođene okolnostima, Sputnjik bi u istim okolnostima pisao da su Albanci pobili 200.000 Srba. Sama ideja da se prenose informacije koje nisu proverene i potiču iz bezimenih izvora („rekla-kazala“) je pogrešna.

Novinari prenose pogrešnu informaciju u cilju oblikovanja mišljenja javnosti.

Ma

>> RT recimo pored standardne propagande ima i kvalitetnog sadrzaja

RT je jedno a Sputnik drugo. Kod potonjeg su planeri ruskog PR-a bili u fazonu, zasto od ovih par hiljada dolara sto su nam ostali umesto da ih potrosimo u Moskvi na jednom after work opijanju ne napravimo najtrash mogucu medijsku kucu pa da vidimo koliko ce morona da se na to nalozi? Onda je neko verovatno predlozio da se tu jos obavezno dovode estradni likovi, najbizarniji teoreticari zavera, lazni intelektualci i antiglobalisti jer su oni zadovljni ako im se da 100 evra a i stvara se prilican „mind fuck“ i muti voda u kojoj onda Rusi jako dobro love. Eto, true story o nastanku jednog medija…

Sto se RT tice, nekada, mozda pre 15-20 godina su u Rusiji konacno odresili kesu, nabavili state of the art zapadnu tehniku, angarzovali i dobro platili tehnicko i kreativno osoblje itd. pa je njihov propagandni medijski program poceo da lici na nesto, odnosno meni RT izgleda vizuelno dobro, doduse kao kopija CNN-a ali ok. Inace meni je najjace sto je RT napravio neka kao sala na racun toga sto im se spocitava da su „propagandna kuca“. Tu se vide razni klisei o Rusiji, komentatori RT rade vezani lancima za sto a prostorije iza svetla kamera prostorije su mracne, vlazne i hladne. Neka dlakava baba sa cigaretom u ustima u sovjetskoj uniformi je kao sekjuriti i tako to. Mnogo smesno…

AL

@Mayer
Pola tih americkih NVO i ruskih propagandnih sajtova, postoje „eto tako“. Oni upisu da su kao nesto uradili, ovi im daju kao neke pare koje su im u principu sica i to tako ide…..
Da ne ispadne da sirim neke glasine, nego znam iz prve ruke.
Slabo oni inace rade oko Srbije…..Nama se obicno bave neke rezerve C timova.

mi

Znaci nemamo nista sto nismo imali osamdesetih

Odgovori
De

Pa, skoro pa tako.

Al
vl

Kakva god da modernizacija bude, taj novonastali avion ne moze nositi oznaku M ili M2 iz prostog razloga sto je zmaj drugi. Clanak je copy – paste clanka sa Sputnika.

Sl

Po svemu sudeći to će biti SM verzija,što je sasvim dovoljno za ono što nam je sad potrebno. Po meni je suludo trošiti neke silne pare da od babe napraviš devojku, nego treba u bliskoj budućnosti krenuti sa nabavkom novog višenamenskog aviona . E sad da li će biti MiG,SU ili F nije bitno,samo da bude 35 … ;)

Odgovori
Go

Slazem se. SM verzija vise nego dovoljno a za nekih 5god da pocinju planovi za neke nove avione, da bi za nekih 10 do 15god imali nove avione. U ovom trenutku stvarno naj logicnije je MiG 35.

Л

Моје лаичко мишљење је да ово није реално, мада волио бих да нисам у праву!
https://rs.rbth.com/science/88484-mig-29m2-rusija-srbija

Odgovori
Ja

Voleo bih da je tacno da cemo dobiti tih 6 migova pa neka budu modernizovani na bilo koji nacin za nas su dobro dosli.

Odgovori
me

Kako je Vulin i ekipa rekla, MIG29+++++ :) Na kraju će biti modernizirani na SM i to je to. Za sve ostalo, teško da Srbija ima novaca.

Odgovori
Da

Vrlo verovatno ce biti nesto slicno MiG-29SM.
SMT je ista modernizacija samo je razlika u kapacitetu goriva ako se dobro secam,ovo T bi trebalo da je “топливо“ ali taj deo modernizacije nama nije preko potreban

Odgovori
Dr

nije samo uvećanje tanka za gorivo , i to odmah iza kabine uičljiva je “ grba “ .
Oznaka MiG 29 SMT je u stvari dorada M uz dodatak “ surle “ za tankanjr u vazduhu Zato T

B

SMT je slabiji od verzije M u svakom pogledu. To je modernizacija starig zmaja, pre verzije K.

Mi

Očigledno da ima.

Na žalost ljudi vole slatke laži više od istine.

Odgovori
Mi

Citajuci sve ovo ispada da je ovo nesto novo e sad dali je sa belarusima doslo do promene plana od onih 4 ranije dogovorenih da se sa rusima skockaju 6 komada na M ili nesto trece ko bi ga znao…a ima i onoga “ ne mora bas sve da se zna javno“
Inace uzgred nije bel o rus nego bel A rus i oni sami sebe zovu belArusija…. a to sto nas asocira na belo to je druga stvar …

Odgovori
BB

Ja mislim da su oni tu vijest objavili da trolaju malo Dušana Petrovića :)

Odgovori
Pe

@bb samo potvrdjuju ono sto svi koji zivimo ili smo ziveli u Rusiji odlicno znamo.Jedino Srbi u Srbiji veruju u rusku proizvodnju i vesti.

Pe

Postovani,“Sputnik“je izmisljen kao PR Rusije,kao i RT, i nemaju ni profesionalan pristup sa realnoscu.Jer, pravi PR se zasniva na tacnim informacijama,a ne lazima.
Zato me ne cudi sto preteruju sa brojem aviona, te dodaju potpuno nerealne tehnicke mogucnosti.
Da ce Rusija dobiti MiG-35 u 2020 je pod velikim znakom pitanja, kao i koje ce tacno karakteristike imati,zbog sve losije ekonomsko politicke situacije.
A u Egipti je vec pao jedan ili dva MiG-29M

Odgovori
Da

Ne znam na cemu mozes da temeljis to da imaju neprofesionalni pristup,kao sto ne znas ni da li su ove informacije tacne ni od kog izvora su dosle,nemaju oni u redakciji takve strucnjake za duboku analizu modernizacije aviona,kao sto nema niko od slicnih medija…,do koje informacije su stigli od rusa oni su preneli,na citaocima je da presude ali tu nema ni trunke neprofesionalizma.To kada ce dobiti MIG 35 je skroz nebitno,mogu i za mesec,dva ako im je potrebno, zavisi i od same kompanije,ali svakako ce ga dobiti…nadam se da cemo i mi u skorijoj buducnosti.A to sto su pali avioni u Egiptu to nije bauk,nazalost to je normalno,sto vise letenja vise i padova.Skoro kompletna vojksa je modernizovana,razvijena su najmodernija oruzja na svetu,razvijen je avion 5. generacije,razvijaju jedan od najmodernijih dronova,radi se na novom bombarderu,nove podmornice…i to su sve cinjenice a ti na to imas komentar da je Mig 35 u 2020. pod znakom pitanja zbog sve losije ekonomsko politicke situacije…

AL

Srusili su se i madjarski Gripeni, pa sta? To je i dalje super avion. Pred kraj 2019 su pala 4 F-16 u mesec ipo dana. Pao je i Japanu nov F-35. Rusiji ne treba Mig-35, nikako im se ne uklapa pored SU-30. Zbog sve „raspadnutijeg“(ako upste postoji ta rec) Kuznjecova, pitanje je da li ce uzimati i 29K jos.

Mi cemo uzeti svakako za sta budemo imali para, ako budemo pametni JF-17 ili tako nesto.

PeDu
Ovi su Vam konkurencija izgleda?

La

Znas li koliko je F35 palo? Haha Jedan jos ne znaju gde je. xD

Pe

@ Danijel Ceo Sputnik je izuzetno neprofesionalan. PR nije iznosenje lazi, vec isticanje realnih pozitivnih strana nekog proizvoda.U momentu kada PR preraste u netacnu vest, to je neprofesionalno.Ciji je posao da konsultuje strucne savetnike pre nego objave tekst?Sputnika.

Nije bas isto kada od 460 proizvedenih F-35 padne jedan, i kada od jedva sklepanih 40 MiG-29m/m2 odmah padnu 2.
Da li da vadim statistiku koliko se srusilo F-15 od 4500 proizvedena?
Ovo se moze izraziti u procentima,verujte-daleko je najvise MiG-29 M palo.
Rusija ima uzasne probleme sa proizvodnjom aviona, kao sto smo videli sa Tu-160, a kompanija MiG nema sanse da napravi te narucene MiG-35 ove godine.Sto nije za nas bitno, vec modernizacija ovog MiG-29.

Pe

*4500 F-16,naravno.

В

@ Petrovic Dusan:
„A u Egiptu je vec pao jedan ili dva MiG-29M“

Ово је као кад се Мујо оженио и пит’о Фату: „Фато, животати који сам ти?“ а Фата одговара: „Не знам баш, први или други, али биће да си други.“ ;-)

Mi

Mig-29M i Rafal egipatskog ratnog vazduhoplovstva
Ljepoteee!!!
https://i.imgur.com/nnPuhL8.jpg

Mig-35
https://i.imgur.com/omZHK2x.jpg

I jos par egipatskif najnovijih fajtera

https://i.imgur.com/pb0Kndr.jpg

https://i.imgur.com/Ijr3uzn.jpg

https://i.imgur.com/IO1XD6d.jpg

Mi

Evo ja ću..

@Petrović Dušan

F-16:
Oficijalno zabeleženo 694 incidenata (ogromnom većinom padova) do sada!

Od toga čak 191 sa fatalnim ishodom na žalost.

Od tih 191 u zadnje 2 godine su bila 4.

Statistike su svima dostupne uz detalje svakog slučaja.

Gripeni su se napadali takodje, a da ne govorim o izvrsnim F-18 starih i novih varijanti u zadnjih 2-3 godine. Ne znači da su losi avioni.

Poenta:
Mani se padova..ne izazivaj djavola 😜

Ve

e lepo ti je Drina reko…daj procitaj ponovo pls

Pe

@ Miloš77 Dodajte tome i da je F-16 u proizvodnji od 1970-ih,napravljeno preko 4500 primera svih mogucih modifikacija, lete u preko 30 razlicitih RV sveta…I dalje je statisticki fenomenalan avion,kada se ovo uzme u obzir.Za razliku od MiG-29/m/m2

ma

@Petrovic Dusan F-35 su uglavnom prizemljeni bas iz razloga da ne bi padali.

Pe

@ madpal F-35 ite kako lete, ovo je totalna neistina.Nedavno su prikazani cak 52 komada odjednom u Americi, https://youtu.be/tYMDrtmd7CY
Lete jos u bar 10 RV u Evropi, Izraelu i Japanu.Nijedan nije prizemljen.

@PeDu
Tri puta su bili prizemljeni minimum. Jednom zbog male stete od nekih 50M dolara a dva puta nakon padova.

Г

Ови, из Белорусије, колики су им ресурси, зна ли неко? Ако су као и код руских, 800-1.000 сати, враћај поклон.

Odgovori
А

Ако знаш авион са бољим ресурсом за исте паре а ту обавезно урачунај и обуку за нови авион и све остало слободно реци.

B

Ruski imaju preostalih 700 sati naleta po avionu ili deset godina.

ni

Neko lupa gluposti za M2 neka budemo srecni ako nam zavrse modernizaciju na SM

Odgovori
AL

Drugacija napadna ivica krila tj. citav aeroprofil(drugacije se i ponasa u vazduhu, aerodinamicki dosta efikasniji od 29A/S/SMT), mnogo vece kontrolne povrsine, odabir materijala krila i trupa aviona(resen problem sa vertikalcima), resurs 3x veci, radom drugaciji, FBW, 2 dodatne podvesne tacke za naoruzanje od toga 5 za rezervoare, buddy-air refueling sa namenskom sondom, plus zasebna montaza za nisanski kontejner(toga nema kod 29A/S/SMT), 2 nova OLS, mogucnost AESA radara, drugaciji motori, drugacija kabina od instrumentacije do same konstrukcije, konfiguracije i ergonomije, mnogo veca vidljivost, narocito u dvosedima, dvosedi sa istim mogucnostima kao jednosedi, HUD novi, novi motori…….a ima mnogo mnogo toga jos. Za te pare, stvarno mnogo nudi.
U principu, mozemo imati isto(odredjeno) naoruzanje kao 29M. mimo toga mozda ECM, dispenzeri mamaca isti(sad se bas „hvatam za slamku“), mozda jedan displej isti. Osim toga, sta? Svakako ce biti to super modernizacija, za te pare, nije moglo bolje.

Nego, Egipcani su izvrsili punjenje goriva u vazduhu sa svojim 29kama i kupovinom 29M su stekli prvi put tu mogucnost. Vidi se i montaza za nisanski kontejner, znaci da su i to kupili. Bas me zanima sta kazu piloti, kako su zadovoljni.
Jedini mi je minus sto ima malo podvesnih tacaka za onoliki potisak i uzgonsku povrsinu, bar jos 2 na krajevima krila i nesto sam skeptican u kvalitet tog nisanskog kontejnera….Svakako klijent moze integrisati, kao na SU-30, sta god hoce.

Odgovori
Mi

Sa svim se slažem osim onih nosača raketa na krajevima krila 😁. MiG-29K\M\M2 su nove ptice i to jos uvek nekima ne ulazi u glavu. Treba im listati sve to i ponavljati bar jednom nesečno 😖

Što se nosača rakete na krajevima ktila tiče tu moram da protestvujem 😁…mislim da bi bilo ružno na takvim zmaju ponaručito kad se uzme u obzir prečnik R-73.

Radije bih voleo da vidim duple nosače VV raketa pod jednom podvesnom tačkom ispod krila.
4 nosača rezervisana za 8 VV rakete. Ostanu još 4 za protiv radarske ili ostale VZ\VM rakete.
One saćaste lansere nadam se da nikad vise videti necemo osim na starim fotkama 😁…

12

@Miloš77

„One saćaste lansere nadam se da nikad vise videti necemo osim na starim fotkama 😁…“

Hm, teško da će se ostvariti ova tvoja želja. Retko videti saćaste lansere na lovcima bi se pre ostvarilo…

Pe

@al-41f1 posebno“mogucnost AESA radara“
A 2020 nijedan jedini ruski avion nema AESA radar, dok svi zapadni imaju.
To je kao“mogucnost masine za ekspresso u kokpitu“.Tehnicki nije nemoguce,samo oni ne umeju da naprave))A pitanje je i za ovo ostalo sta je to zapravo, i iz kojih korejskih i kineskih delova su nabudzili te avione…To,sto su ubrzo pala cak dva, nije vas dobar znak.

Mi

@126LAE-Delta
Posle modernizacije nasi MiG-29 ce biti visenamenski, tj bice vise sposobni za VZ/VM udare, ali po meni bas zbog te modernizacije bilo kakva upotreba nevodjenog naoruzanja (osim topa, ajde..) ima jos manje smisla. Ipak imamo i Orlove za takve stvari.
Vreme je da se ne baca gorivo i resursi aviona za takve vezbe, a kamoli u ratne svrhe danas gde avion mora da se spusti toliko nisko i da rizikuje sve da bi ispalio isto staro oruzije koji Orao ili cak Mi-35 moze.
Nadam da cemo pametnije koristiti te ptice od takvih vezbi oranja njiva, a toplo se nadam da nece morati ni na koga da pucaju i da se izlazu PVO riziku.

An

@Petrovic Dusan

Žuk-MA(E), Žuk-A(E), Žuk-AM(E), Žuk-AU(E), FGA-35(D) (takođe varijanta Žuka), i N036 Bjelka su ruski AESA radari. 2020. prototipovi Su-57, koji su testirani u borbenim uslovima u Siriji, imaju AESA radar (Bjelku). Jula 2019. je počela serijska proizvodnja Su-57 i ove godine se očekuju prve isporuke.

Ai

Petrovic Dusan a.k.a. masina za eKspresso!

AL

@Milos77
Da, dvostruki nosaci bi imali vise smisla. Ako se konfigurise za neku strike misiju, dva rezervoara, dve VZ ili protiv-radarske, ostaju mu samo 2 radarske VV rakete za zastitu i mozda jos 2 R-73. Kad uporedimo to sa F/A-18 ili Rafalom, zaista malo. Mada opet cena je takodje drasticno manja.
Rusi jesu prikazali dvostruke nosace 2017 cini mi se, ali do sada nista od toga u prodaji?

12

@Miloš77

To da li će se koristiti vođeno ili nevođeno naoružanje na avionu zavisi od same misije i procene uspešnosti upotrebe jednog ili drugog.

Što se ostalog tiče, uglavnom se slažem, ali mislim da ipak ne bi trebalo izbacivati saćaste lansere, jedino zameniti rakete sa Ugrozom.

Pe

@ Andrija
Kakve ce radare Su-57 imati-videcemo kada napokon bar nekoliko aviona su-57 udju u naoruzanje Ruskog RV.
Ovako je besmisleno pricati.
A u ovom momentu,januara 2020,Rusija ne poseduje ni jedan avion sa AESA radarom.
Ove godine treba da bude napravljen jedan (1) Su-57 sa motorom prvog stepena, koji nema osobine aviona 5 generacije.
Jedan su napravili 2019 ali se srusio na probnom letu decembra 2019.
Ne bih rekao da je ovo“serijska proizvodnja“, vec rucna izrada jedan po jedan.

AL

@126LAE-Delta
Za NRZ ionako imamo lansere, rakete proizvodimo, sve i da kupimo nove Migove, to nam ne treba. Ovako cisto tehnicki govoreci, fali mu(29M) sto sta. Npr. CFT malo vecih razmera bi mu dobro dosao u gondoli izmedju motora. Em ima manje otpora, em ima i svoj uzgon. Moze se i smestiti neka elektronika kao npr. izraelci sto rade, ili montaza za nisanski kontejner, a oslobode se krilni nosaci za naoruzanje, tako bi se napravio neki kompromis da se opet poveca dolet(u malo manjoj meri), a ne izgubi na efektivnom naoruzanju. Nikako da „poraste“ u pravu pravcatu visenamensku platfromu. Tehnicka resenja za taj drugi zadatak jos uvek kao nesto „dodato“ deluju.
Motori jesu jako mocni, ali i dalje po resursu ne mogu da se mere sa zapadnim konkurentima i po mnogo cemu, zmaj pogotovo, mada pravda cenom.
Ima stvarno odlicnih resenja i neke svoje prednosti, veoma napredna masina svakako ali kao da jos uvek nije dostignut maksimum sto bi mogla ponuditi ta platforma. Mrda Mig jos uvek, ali nekako polu-mrtvo, a nekada su bili mozda i najveci proizvodjac lovackih aviona na svetu.

В

Кад американци лажу, онда се бар труде да увију то у целофан, наступају врло офанзивно, суптилно, уз подршку масмедија и уз добру ракламу. Упркос тим мјерама, неко ко има IQ изнад 38 може одмах схватити да се ради о лажи и превари. Будеш бјесан што те неко вуче за нос и прави будалом. Кад Руси лажу, то је сирово, отворено, очигледно, па то схваташ само као шалу, одмахнеш руком и наставиш даље.

Odgovori
Pe

@ Вирџил Pa ovi su navikli na bahatost i agresiju,jos nisu dosli na taj nivo fine elegantne prevare kao na zapadu…

Mi

@Petrovic Dusan
Na primjer onu „finu elegantnu prevaru“ kad je Kolin Pauel držao bočicu i tvrdio kako Irak nesumnjivo ima oružje za masovno uništenje. Tu nije bilo bahatosti ni agresije. Ili onu kako je Rusija uticala na rezultat američkih izbora 2016. Čista elegancija!

Vl

Petrovic Dusan
Nije valjda da stvarno verujete u istinitost vesti plasiranih na CNN, BBC-ju i drugim sličnim medijima?
Sputnik je još i mala maca za tu produkciju konstruisanih vesti (da ih ne nazovem pravim imenom).

Pe

@ Vlad pricalo se i da CNN laze za zlocine Srba u Bosni-a sad je nasa skupstina izglasala rezoluciju o Srebrenici i uhapsili smo i predali sve osudjene za ratne zlocine…ispade,CNN i nije lagala…
A u Iraku JESTE bilo hemijskog naoruzanja,i Irak ga jeste koristio u ratu protiv Irana i protiv svojih gradjana,Kurda.
Ovo oruzje su Amerikanci i nasli u Iraku, samo je bilo zakopano i u neupotrebljivom stanju.
Dakle, nije“izmisljotina“ vec zasnovano na realnim cinjenicama.
A dal’se Rusija mesala ili ne u izbore..pre bih verovao americkim sluzbama nego Sputniku.

В

@ Petrovic Dusan
Кажете измеђуосталог и: „… i uhapsili smo i predali sve osudjene za ratne zlocine…“

Значи ли то да су људи били осуђени и прије самог хапшења, унапријед? Сама по себи изјава осликава природу Хашког трибунала. Можда да се и сагласи човјек са вама што се тиче CNN под условом да је је тај суд правна институција, а не средство политичког притиска. Овако, причати о CNN као објективном медију је гротесктно. Чак се и она „новинарка“ Аманпур смије вашим тврдњама.

А што се тиче хемијског и биолошког оружја у Ираку, ја не знам да ли га је било или не, само је чињеница да Садама објесише, а на суђењу та тачка није ни узета у разматрање: нису га ни оптужили за то, а камо ли осудили.

Mi

@DuPe
„A u Iraku JESTE bilo hemijskog naoruzanja,i Irak ga jeste koristio u ratu protiv Irana i protiv svojih gradjana,Kurda.
Ovo oruzje su Amerikanci i nasli u Iraku, samo je bilo zakopano i u neupotrebljivom stanju.“
LAŽOV NA DJELU OPET!!!
https://www.dw.com/sr/la%C5%BE-kao-opravdanje-za-rat/a-43304595
Dušane da li ste vi neznalica ili lažov?

AL

@Petrovic DUsan
Kao i uvek, pausalni podaci i polu istine.
Nije izglasana nikakva rezolucija nego je dat predlog od strane nekolicine poslanika. Srbija nikada nije poricala taj ratni zlocin, cak su i osudjeni ljudi za to, a CNN je tvrdio da se „dogodio genocid“ sto naravno nije istina. No bespotrebno smo se udaljili od teme.
Ne mozemo ocekivati od novinara koji nisu inzenjeri da imaju adekvatne tekstove na ovu temu.

Pe

@ Вирџил Koliko je poznato,SB UN je osnovalo sud u Hagu,a kako je Srbija clanica UN mi smo pravno obavezni da pratimo te zakone.
Dakle nije „nelegitimitet“vec pun zakonski legitimitet.

Jo

Dušane, najbolja laž je poluistina. Iračani su nekada imali to oružje, ali do drugog zalivskog rata više nije bilo u ispravnom stanju. Veza između Sadamovog režima i Al Kaide nije postojala. U Srebrenici su počinjeni užasni zločini, ali daleko od tih 8 hiljada kojima se barata, jer je veliki broj muslimanskih vojnika koji je odbio da se preda ubijen tokom pokušaja proboja prema Tuzli. Maligni ruski uticaj na izbore u SAD je fraza kojom poraženi liberali pravdaju činjenicu da ih je Tramp pomeo sa vlasti. Američki izbori se dobijaju u par država , Tramp se koncentrisao na njih i pobedio. Američki birači nisu idioti i bila im je puna neka stvar visoke politike koja nije brinula o njihovim interesima.

Br

@Petrovic Dusan

A da li se nekad Amerika uplitala u tudje izbore, da li je koristila
hemijsko oruzje i da li je u ijednom ratu pocinila zlocine?
Po CNN-u nije…

Pe

@ Jordan Predlazem da iznesete Vase dokaze tribunalu u Hagu i vladi Srbije, mogli bi da smanje presude,ako ih ubedite.
Ja verujem nasoj vladi i medjunarodnim institucijama,dok Vi ne dokazete suprotno.

Sto se Iraka tice-hemijski oruzje JESTE bilo u Iraku, to je bio moj odgovor komentatoru koji je tvrdio da je to izmisljotina.

К

Поштовани Живојине,

Спутњик и није медиј коме се верује, свашта пишу и низашта не одговарају.

Свакако да наша 29 или ти fulcrum A/B нажалост неможе довести на ниво fulcrum E/F , ако добацимо до радара Топаз, или постојеће доведу до тог нивоа то је ок, још ако укључе ракете Р-77 и Х-31 као АРМ то је плафон

за 29-тку нама треба верзија SNIPER – Израел, али то је нажалост СФ.

Odgovori
Xl

Narod se laze.

Iv

Malo upućeni novinari,
Verovatno će modernizovati „naše“ Migove na variajntu sa Žuk ME radarom možda Žuk M2E,i optoelektronskim sistemom OLS-UEM kakave u razne variajnte koriste MIg 29M/M2,Mig 29K/Kub i razne variajnte Miga 29 SMT(9-18 i 9-19) i Mig 29 UPG(9-20).Neće to biti Mig M2 imaće sličnosti u napadno navigacionom sistemu i u naoružanju
Verovatno se odustalo od nadogradnje postojećih radara Topaz.Sve zadnje modifikacije za Rusiju,Indiju,Jemen,Etiopiju eventualno još nekog korisnika je radjen sa Žuk M radarima i svi novo proizvedeni avioni novih generacije imaju Žuk radare.To je preko 200 takvih radara.Samo Peru ima modifikaciju Topaza pre dosta godina Mig 29 SM-P.Pitanje je da li su Rusi uopšte nude modernizaciju više Topaz radara.I koliko bi bili kompatibilni softerski sa novim serijama Ruskog naoružanja.I naši su piloti zadnji put u rusiji leteli na Migovima 29 smt (9-19) avionima.S tim da će možda imati Francuski navigacijski inerciono satelitski sistem Safran 95N(on je mislim izabran i za modenizovan Orao) kao što ga i imaju Indiski Mig 29 UPG

Odgovori
B

Nasi piloti nikad nisu leteli na smt, samo su ih pogledali.

Ni

N011M1 je upgrade a ne modifikacija. Nema to veze sa kompatibilnoscu. Jednostavno od starog radara ostaje samo antena i transmiter, sve ostalo se menja. N011M1 ima iste karakteristike i i sti nacin rada kao Zhuk-M. Razlika je u softveru i sto Zhuk-M ima zahvat od 170 stepeni po azimutu, a N011M1 140 stepeni. Domet, nacin rada i karakteristike su iste. N011M1 je potpuno digitalni radar i to je in place modifikacija postojwceg radara. Prve verzije su koristile seriju 300 racunara za obradu signala, ali se brzo preslo na seriju 400 koja je u Peruanskim Migovima. Nakon toga su izbacili seriju 600, a trenutno mislim da je u ponudi serija 700. Inace, N011M1 je namenjen iskljucivo za izvoz, tako da je softver namenski skracen za neke modove V-Z i neke od raketa V-Z se ne mogu koristiti u standardnoj verziji softvera. Nadogradnja softvera je moguca in place i omogucava koriscenje svih V-Z raketa za koje se kupac recimo naknadno odluci. Inace radar se moze spregnuti u svaki postojeci digitalni SUV na MiG-29

Drugo, postoji nesto sto je u T6 tekstu prenebregnuto. Rusi koriste termin „modernizacija na novoa.. „, a ne kazu kazu da ce se isporuciti MiG-29M2. Kod Rusa to znaci da ce letelica po vwcini karakteristika biti u nivou MiG-20M2, a ne da ce nakon modernizacije postati M2, niti da ce nositi tu oznaku.

Kada Indija kaze da ce modernizovati Su-30MKI na nivo Su-35S, to znaci upravo to, karakteristike ce biti na tom nivou, a ne da ce konvertovati Su-30MKI u Su-35S. Nivo modernizacije podrazumeva nivo esencijalne opreme i karakteristika, a ne konverziju u odredjeni model.

AL

@NikolaD
Naravno da karakteristike N019M1 i Zhuk-Me nisu „iste“, a pogotovo ne nacin rada! Grubo govoreci, Zhuk je „duplo“ bolji jer je od starta konstruisan kao PESA radar sto sa sobom nosi velike prednosti. Cisto primera radi, multitargeting kod N019 je stao na 2, dok je kod Zhuka 4 mete. Da ne pominjemo otpornost na ometanje, ground clutter, realan domet u svim vremenskim uslovima itd.

Mimo toga N019M1 je zaista kvantni skok u odnosu na trenutno stanje i ne treb zaliti za PESA radarima jos uvek.

Pe

@ AL-41F1 Pa ima li ijedan avion ruskog vazduhoplovstva taj Zhuk radar,PESA?
Znamo da maltene svaki zapadni avion ima jos napredniji AESA…

AL

@Petrovic Dusan
U VKS trenutno, 29K je opremljen tim radarom. Oni su vrsili ulogu zastite nosaca sa R-77 tokom one kratke operacije u Siriji, posto SU-33 jos uvek nemaju R-77. Takodje SMT imaju taj radar. Sve u svemu, mozda 4 eskadrile ukupno, nek me ispravi ko zna preciznije.
Indija ih je kupila dosta za svoje 29ke K i UPG, zatim Egipat za svojih 50ak 29M.

Novi visenamenski na zapadu svi sem EF imaju AESA, stariji nisu jos uvek svi stigli na red za modernizaciju.

Ni

N019M1 prati 10 i gadka istovremeno 4 mete. Uz to ima mogucnost navodjenja dve poluaktivne R27 na dve mete istovremeno zahvaljujuci tzv. scan hoping tehnici posto je procesiranje signala full digitalno. Tacno je da je PESA radar otporniji na ometanje zbog nacina rada same antene, ali nemoj zaboraviti da je N019 8kW radar, tako da uopste nije naivan. Tako velika snaga mu je trebala zbog znacajnih limitacija analognih racunara da obrade analogni signal dovoljno brzo i ovde je postavljan jako veliki treshold da bi uspeo obraditi naj bitnije signale. Kod digitalnog procesiranja istog signala, kapacitet obrade je fakticki povecan vise hiljada puta, sto znaci da se i najslabiji odrazi mogu analizirati i procesirati. Digitalna obrada takodje omogucava drasticno bolju zastitu od ometanja, jer se signal moze veoma fino analizirati a sam SUV se moze regularno upgradeovati novim informacijama koje se dobijaju analizom snimljenih signala. Dakle N019M1 je kvantni skok u svakom pogledu. Slazem se da Zhuk ima prednosti koje PESA antena nosi sa sobom, ali realno to nije tako ekstremna razlika kako mnogi misle. U uslovima umerenog ometanja, razlika je mala i raste sto je stepen i sofisticiranost ometanja veca. Takodje, kod N019M1, generator signala moze da emituje 16 razlicitih frekvenciha, za razliku od 8 kod standardnog N019, sto mu svakamo povecava zilavost. Gomila zapadnih aviona, tj. Vecina nije na PESA i AESA radarima pa ne kazu da ti avioni nisu upotrebljivi.

Pe

@AL-41F1 Nije tacno.
Na MiG-29K/i Mig-20M se nalazi Phazotron Zhuk-ME radar

Prvi AESA radar u Rusiji se zove Zhuk-MA/MAE
Sledece poboljsanje je Zhuk-A/AE.
Zatim FGA-35(3D), Zhuk-AM/AME ,Zhuk-AU/AUE.

Na abionu MiG-35 treba da bude prvo PESA radar Zhuk RP-35 )
a u buducnosti da se uvede Phazotron Zhuk-AE
Dakle, ne, u Rusiji 2020 nijedan vojni avion nema AESA radar.

Ja

Ako se pažljivo čita, nigdje nisam pročitao da se modifikacija radi na xxxx nivo već do nivoa xxxx. Redovito pratim Sputnjik i pun je sličniog šlamperaja. Šteta! Često, vrlo često unose neka svoja tumačenja i zablude u javni prostor. Pokušavao sam ih kontaktirati, ali oni bahato nastavljaju po starom.

Odgovori
Vl

Janis
Upravu ste. Do pre malo više od godinu je Sputnik imao „normalnije“ vesti, ali onda počinje da se jasno vidi „konstruisanje“. Danas na Sputnikovom portalu ima zanimljivih priloga, ali ima i takvog smeća, da to bode oči normalnom čitaocu. Ako su pametni, otpustiće takve novinare i vratiti pravu uređivačku politiku.
Srbiji nije potrebna ruska verzija Informera i Kurira već Sputnik sa tačnim i proverenim informacijama.
O CNN-u, BBC-ju i sličnim mutantima ne vredi trošti reči. Sputnik je ipak mala maca za tu propagandnu mašineriju.

Ni

Modifikacija na xxx nivo nije isto sto i konverzija na xxx nivo, i to je na svim jezicima iato, i bas kao sto si i napisao niko nije rekao da ce nama neko isporuciti MiG-29M2 vec da ce isporuceni avioni biti dovedeno na nivo M2, sto obicno podrazumeva opremu aviona i tipove naoruzanja koje ce moci da koristi.

Sad, sto neki citaju Srpski jezik a ne razumeju znacenje upotrebljenih reči ili im je pak milo sto se babi snilo je sasvim druga prica.

Ovde postoje dva aspekta – literarni i tehnicki, a ocigledno je da pisac ima problema i sa jednim i sa drugim

al

Lazu narod !!!!
Migovi ce biti 4 generacija , kakvi plusevi …laza za maliu decu !

Odgovori
Pa

A da neko od vas pametnjakovića ponovo pročita šta je to tačno napisano u „lažljivom“ Sputnjiku! Zar nije rečeno „naknadni izvoz u Srbiju“ i da će letelice stići od beloruskog Ministarstva odbrane? Kakve to veze ima sa postojećih 14 letelica? Pa savršeno je jasno da se nijedna od verzija 9.12 i 9.13 ne može preraditi u MiG 29M2. Dakle radi se o dodatnih 6 letelica, pa ko veruje, veruje a ko ne veruje – hajde da sačekamo kada će na Batajnici biti 20 MiG 29.
@Petrovic Dusan Uvuci rogove i knjigu u šake (Makarenko, Šolohov za početak)

Odgovori
Pe

@ Patriot Nema govora o 20 MiGova u Srbiji, jednostavno su u Sputniku nepismeni i neprofesionalni.

AL

Moze da bude i 40 Migova, dzabe, kad pilota nemamo. Niti cemo ih imati ako VA nastavi sa ovakvim programom, a MO nudi plate kao da im trebaju vozaci, a ne piloti.

Zu

@Patriot.Pretpostavljam da se radi o preostalih 4 MIG-29 koji jos nisu stigli kada je rec o „naknadnom izvozu“.nigde nisam nasao informacije o doniranih 6 migova nego samo o 4. iz belorusije

B

A kakve veze ima pa belorusko Ministarstvo odbrane, sa kupovinom nekih buducih migova M i M2? Ni ostali migovi koje oni imaju nisu novije verzije…

Ai

Vazduhoplovna akademija nije preduslov za povecanje broja pilota. Piloti se mogu dobiti i slanjem na skolovanje u Rusiju. A i onako tamo moraju ici za bilo kakvu napredniju obuku. U svakom slucaju, obuka pilota je najmanji problem u celoj prici.

Zu

Kakav god bio,dobro nam dosao.bice nesto u smislu SM siguran sam.I to je super za nase RV s obzirom da se radi o prelaznom resenju.

Odgovori
Sr

Nadam se da ovim mojim komentaro se niko nije prepoznao Prosto sto smo mi ovde presvega Vazduhoplovci Bez obzira dali smo profesionalci ili samo zaljubljenici

Odgovori
М

И да, пратим спутник, а цнн и ббц не. Кој их шиша.

Odgovori
Jo

Sada sam pročitao tekst na Sputnjiku. Sročen je da ostavlja mogućnost različitih tumačenja.
Pogledajte ovaj pasus: „Русија ће помоћи Белорусији у ремонту и модернизацији шест ловаца МиГ-29 до нивоа МиГ-29М2 за накнадни извоз у Србију, саопштио је за Спутњик извор у области војно-техничке сарадње.“
Jedno od tumačenja bi moglo da bude da se radi o dodatnom izvozu za Srbiju (znači nezavisno od 4 aviona koja su poklonjena).

Srbija ne može da kupi avione iz Rusije bez kršenja američkih sankcija. Rusi se oslobađaju mornaričkih aviona (Mig-29K). Da li Mig-29K može da se dovede na Mig-29 M/M2? Da li u gomili raznih prototipa koje je Mig napravio u poslednjih 20 godina može da se nađe nešto što može da se dovede na Mig-29 M/M2? Belorusiji avioni tog tipa ne trebaju, jer se opredelila da pređe na Su-30. Međutim, Belorusija verovatno ima tehničke mogućnosti (ukoliko joj Rusi pomognu) da se igra sa tom skalamerijom koju bi uvezla iz Rusije.
Nakon modernizacije, te avione bi mogla da proda Srbiji i to (formalno) ne bi bilo kršenje američkih sankcija.

Odgovori
AL

Koje tacno sankcije krsimo? Kupili smo nove MI-35M sa PO raketama, valjda i PVO Pancir, pa eto nema nikakvih sankcija.
EU ima sankcije na uvoz vojne tehnike, mi na zalost nismo EU. SAD imaju svoje akte kojima stite alijansu, mi takodje nismo u alijansi.
U principu precizirajte i stavite link ka dokumentu ili da zavrsimo vise tu pricu sa sankcijama oko hrpe aluminijuma/

Pe

@jordan Objasnjeno je u komentarima i cemu je razlika izmedju razlicitih modifikacija aviona MiG-29.
Napraviti od obicnog MiG-29 taj MiG-29m/m2 jednostavno tehnicki nije moguce, jer su u pitanju potpuno razliciti avioni.
Moguce je donekle minimalno osavremeniti ove MiG-29 prve generacije,i ne vise od toga.

Mi

Ne vidim zašto ruski MiG-29K ne bi mogli da se pretvore u izvozne M\M2 varijante.
Samo ne znam odakle sad ideja da cemo mozda imati 20 migova 29. Imam osecaj da ne treba da padamo na kojekakvo lupetanje nekih neimenovanih izvora.

Čak i da su dali ime ko god je to odvalio, po meni je to očigleda pogrešna izjava. Samo što lepše zvuči od one korektne i potvrdjene.

Zu

@Jordan.Da je po SAD,niko nista ne bi smeo da kupi od rusije.Srbija nije pod sankcijama SAD i ima kao svaka suverena zemlja da kupi oruzje i opremu gde hoce.to je potvrdio i NATO.Rusiji su uvedene razne sankcije od strane SAD i EU medjutim,ne od strane UN.Zato ne bi trebalo da bude problem oko nabavke.Problem je ali u isporuci jer je rusija kao i srbija okruzena NATO-om koji nedozvoljava rusiji transport bilo morskim,vazdusnim ili kopnenim putem.

Odgovori
ma

Potpuno se slažem sa ovim tekstom Z. Bankovica.
Koliko su „stručni“ pojedini novinari i redakcije u ovoj oblasti gde se piše sve i svašta. Jedan od tih bisera je da će nas modernizovati MiG-ovi služiti ni manje ni vise nego nekoliko decenija što je neverovatno. Zatim Pancir dolazi krajem decembra, zatim dolazi u januaru sada je pomereno na februar itd…
Moguće je neke manje sisteme ugraditi sa M /M2 u naš MiG-29 ali će većina sistema biti sa verzija SM/SMT naravno bez dopune u vazduhu. Voleo bih da to bude neka „mešavina“ sistema sa modela M/M2 i SM. Ako se to ostvari imaćemo dosta respektabilni lovac za balkanske prilike i nedo Bog neprilike.
Ni jedan zapadni sistem ne bi trebalo ugrađivati u naše borbene avione dok god nas budu smatrali za neprijatelja jer mogu vrlo lako ometati te sisteme.

Ako MiG-29 ne bude imao moćni sistem za PeD onda slaba vajda od takve modernizacije.
Ja bih voleo da se radi o dodatnih 6 lovaca MiG-29 ali to je teško izvodljivo u ovom trenutku. Reč „naknadno“ može se tumačiti na više načina. 20 lovaca MiG-29 nije imala ni SFRJ a imaće ovakva opljačkana Srbija.
Mi nikada nećemo imati više od jedne eskadrile lovaca ubuduće ma koji lovac bio Mig35, SU30, Rafal, F16v, Jas39 itd…
Jedna eskadrile može imati i 16, 18 lovaca plus za obuku pilota ovo sto mi imamo sada je nepuna eskadrila od samo 11 čisto punokrvnih borbenih lovaca ostali su za obuku. Mogli bismo nabaviti i tih dodatnih 6 lovaca ali to zavisi isključivo od vrhovnog.
Ako se već treba spremati za 10tak godina kupovina novih aviona zašto nastavljati kupovinu starih lovaca. Ako neko misli da mogu da lete još decenijama onda da kupujemo još sa buvljaka. I ako su kojim slučajem ugovoreni još 6 lovaca što je za nas naučna fantastika oni neće stići kod nas pre 2023 godine.
Sada bi trebalo fokusirati se na obnovu PVO i oklopnih vozila, pesadije, artiljerije, VBRova, dalekometnih raketnih sistema Z-Z. treba maksimalno zaštititi svakog vojnika pojedinca novom zaštitnom opremom jer ljudski život nema cenu.
Koliko je skrta ova vlast u ovoj oblasti najviše potvrđuju ovi silni projekti gde se upumpavaju silne milijarde.
Pre nekoliko dana vrhovni reče mogli bi da priuštimo S300/S400 ali nećemo jer bi se time zamerili nekim našim „prijateljima“. Neutralnost i suverenost na delu. To demantuje i one na ovom portalu koji su tvrdili da za te sisteme nema para.

O poređenju Sputnika i CNN, BBC.
Sputnik se nikada nije služio nacističkim lažima kao ove dve glasno govornice najprljavijih i najodvratnijih smicalica da bi se bombardovale mirne i suverene zemlje. Oni koji hoće da ih predstave u lepom svetlu to rade vrlo jeftino i kontraproduktivno jer tolike laži nikakvo sredstvo na ovoj zemaljskoj kugli ne može oprati. Mnoge zamerke imam i za Sputnik ali to nije ni izbliza u odnosu na ove dve dotične agencije.

Odgovori
Iv

Pod hitno Srbija treba pored ovih 14, da nabavi najmanje 6 komada M2, 5 jednoseda i 1 dvosed, mislim da bi sa opremom i kratkom preobukom pilota Srbija mogla da dobije od Putina cenu od 50 miliona dolara po letelici, što bi značilo ugovor vredan 300 mil USD, što na primer ako se podeli na dve rate u dve godine (rok isplate) izađe 150 mil USD godišnje. Dubokog sam uverenja, da ekonomski rast Srbije na godišnjem nivou od +7%,koji trenutno imamo, bez najmanjeg problema može da podnese teret te kupovine. Ostvario bi se tako ogroman tehnološki skok RV Srbije, piloti bi dobili priliku da se upoznaju i lete na avionima koji su daleko napredniji od onih na kojima su do tada leteli, pa bi u narednom periodu i prelaz na još sofisticiraniji Mig 35 bio lakši, ne treba zanemariti činjenicu, da bi nabavkom čak i manjeg broja, npr. 6 letelica tipa (M2), i tehničari na zemlji uz asistenciju ruskih kolega mogli da osvoje u relativno kratkom periodu (od 6 do 12 meseci) održavanje, proveru pa i popravku tehnološki naprednijih sistema od onih na kojima su do sada radili, ali opet koji se uklapaju u njima već poznatu celinu. Zaključak je, da svi zajedno (komentatori, analitičari, ljubitelji, itd..) treba, da vršimo pritisak na vlast u Srbiji, da se što pre, bez razmišljanja uđe u pregovore sa Ruskim Ministarstvom Odbrane oko nabavke naprednog višenamenskog lovca Mig 29M2

al

@Ivan

Ajd’ se prvo dogovori sa sobom jel nam treba 6 komada M2 ili 5 jednoseda i 1 dvosed :)

Cim tu dilemu resis, lako cemo da pritisnemo vlast…

Pa

@Jordan Hvala brate! Ima još neko sa mozgom u ovom okruženju.
@Petrovic Dusan Idem…(latinski da se ne bi zabunio) I ne lupaj više o Sputnjiku – ti si kao stručnjak za nepismeno i neprofesionalno!

@AL-41F1, Zumi i B Eto ponekad je problem i u sivim ćelijama…

Odgovori
Ni

@Petrovic Dusan

Koriscenje bilo koje rakete ukljucujuci i ove je stvar softwera u SUV-u aviona. U koliko ima mogucnost koriscenja ove protiv-brodske rakete to samo znaci da nije iskljucena ta opcija u softveru SUV-a. Da li cemo je mi kupiti, necemo, ali ne znaci da je nwcemo moci koristiti. U Peruanskim Migovima ova raketa nema softwersku podrsku, ali sam software je dizajniran da podrzi sve rakete.

Pe

@Patriot ja sam jasno objasnio u cemu je tacno neprofesionalnoast Sputnika:
1.navodjenje netacnih neproverenih informacija
2.pogresno razumevanje veze sa javnoscu, odnosno propagande kao lazi, umesto isticanja pravih, tacnih osobina koje proizvod zaista poseduje.
Imate li neki argument osim uvredljivih reci?Na uvrede prelaze kad nemate sta pametno odgovoriti.

@PeDu

Ja sam jasno objasnio u cemu je tacno MOJA neprofesionalnoast :
1.navodjenje netacnih neproverenih informacija
2.pogresno razumevanje veze sa javnoscu, odnosno propagande kao lazi, umesto isticanja pravih, tacnih osobina koje proizvod zaista poseduje.

Ispravio sam Vas odgovor patriotu. Ovako deluje tacnije.

Pe

Novosti nastavljaju cirkus pokvarenih telefona:
Subota 25.01.:“Srpskih 6 Mig-29m/m2 ce moci da potapaju brodove“
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:843644-Srpski-migovi-ce-moci-da-potapaju-brodove-Modernizacija-ih-sprema-za-ubojite-supersonicne-rakete-VIDEO

:)))

Odgovori
ID

I kada polako padaju sve maske, ja bih postavio pitanje koje me zanima od početka priče o ruskoj „donaciji“.
Šta je dobijeno za 185 miliona dolara? To je 30,83 miliona po komadu!!!
Ej!
Priča o 4+ ( sad koliko je ko pluseva posle izjavio) o velikoj količini rezervnih morora, raketa dugog dometa…Kao da će biti u naoružanju decenijama, a ne da su stari preko 30 godina.
Kod beloruske „donacije“ ništa nije objavljeno, što implicira da je cena“prava sitnica“.
Za razliku od natezanja i navijanja za ove ili one.Ja navijam za naše pare.

Odgovori
Pe

@ID Pa nije dobijeno nista.Zbog srpske fascinacije svim Ruskim, pocevsi od kasetofona do vojnih aviona, islo se na ovo.
Valjda nije dovoljno ni sto smo svojim ocima videli ocajne karakteristike MiG-29 1999…
Nazalost za nas, fascinacija ruskom tehnologijom nema opravdanje u realnosti.Sami Rusi se sve vise trude da kopiraju zapadni nacin rada,i niko ne veruje u njihov „know how“..Ali mi ovde verujemo)

de

Dobijeni su helikopteri kojima ce zivotni vijek biti produzen za nekih 15g. i koji su tehnicki na nivou onih koje Srbija vec ima u naoruzanju od kupovine bivse Jugoslavije 1987.g.
Za eventualnu modernizaciju jos nije poznato na koji nivo bi se islo pa tako nije poznata ni doplata za tu modernizaciju.

AL

Za pocetak tih 185 do 220 mil je procena ukupnih troskova za SVE avione, a zavisila je od broja doniranih aviona, pre svega beloruskih(8-6-4). Na kraju tih 185 bi trebalo da pokrije svih 14 aviona, a ne samo 6 ruskih, pa da to bude 30mil po avionu kako vi mislite.

E sad cene: Remont jednog motora kosta oko milion dolara. 29 ima dva motora. Jedna raketa R-77 zna da kosta preko milion dolara, 29SM ih nosi do 6. Obzirom da ih mi prvi put uvodimo u naoruzanje, bice ipak ta veca cifra. Raketa R-73 je preko pola miliona. Sve to puta 11 aviona, a nismo ni stigli do ostale opreme. Gde je modernizacija radara, avionike, produzenje resursa, novi motori, obuka, potrosni delovi itd.?

Primera radi, Rumunija od onih milijardu sto je potrosila na 12 F-16 block 15, 10% je islo na zmajeve, ostalo su sve dodatni troskovi(remont, naoruzanje, koje je pride nabavljeno u jako skromnim brojevima, adaptacija infrastrukture itd. itd.)….
Skup je to sport na zalost.

ID

@AL-41F1
Nigde nije rečeno da se 185 miliona odnosi na MiG 29 iz Rusije i Belorusije. Već se ova cifra isključivo vezuje za rusku donaciju. To sam već napisao. Govorim cifre koje si ti naveo uz napomenu da nema prilagođavanja infrastrukture. Ako se nabavlja po 50 R77 i R73(koje imamo i daj Bože taj broj) i remontuju svi motori to je 87 miliona, dajkle još 98 miliona ili 16,3 miliona po komadu. Pa šta se to (ne)dobija? Ako je to tako, ispada preko 18 miliona po komadu(računam i motore). To nije daleko od cene novih. Pogotovo ako se računa na „specijalne popuste“ i „bratsku“ pomoć.
Po mom mišljenju, to je kao prodaja NIS-a i gradnja gasovoda kroz Srbiju(jedino mi nismo vlasnici gasovoda).
Ne zaboravi da su ovo krbulje od 30 i više godina.

AL

@ID
U pravu ste kad kazete da je receno kako 185 pokriva nase i ruske Migove. Samo znamo sta je MO reklo vezano za kolicinu novca koju je vlada obezbedila. Oni nece „roditi“ jos para za te beloruske primerke. Nema sanse, bar se ja mogu kladiti na to.
Naravno da ima prilagodjavanja infrastrukture, samo to ne ulazi u tih famoznih „185“ jer nam je falilo kaponira, hangara itd. Svasta je poruseno, a malo obnovljeno nakon ’99.
Cena modernizacije 29ke na nivo koji se okvirno provlaci u raznim izjavama je oko 10mil po avionu(nesto manje za dvosede). Na to dodajmo naoruzanje, a pominjala su se visu puta vodjena VZ sredstva(koja su takodje u krv skupa) i to je otprilike tih 185mil. s tim da mozemo ocekivati skroman paket naoruzanja, inace bi to znacilo jos novca. Primera radi, Madjarska je za 12 gripnena kupila 100 AIM-120C, sto bi nas ekvivalentno izaslo od 100-120 miliona npr. samo za rakete R-77.
U svakom slucaju budzet je javan, znacemo sve. Zasto se toliko odugovlaci oko otkrivanja informacija do ovog trenutka, to vec ne znam.
Eskadrila novih bi nas izasla milijardu sa svim troskovima. Nije da imamo izbora.

Ni

Planirana je nabavka RVV-SD, tj. ruska oznaka R-77-1. Nabavlja se i V-Z naoruzanje. Nas modernizacija kosta manje od 10M po avionu. Placamo po intenim cenama plus dodatni troskovi. Kako i sam Rus kaze, nije to neka nabavka pa da ce da se zaradi nesto mnogo i da je po regularnim cenama. Sve nabavke iz Rusije su politicke odluke Riskog rukovodstva i cene su znacajno manje nego komercijalne. Naslusao sam se ovde svakakvih „ucesnika“ u pregovorima oko nabavke a niko nezna da da info.

Cinjenica je da je Rusima koji ucestvuju u poslovima sa Srbijom i svemu vezano za nase nabavke zabranjeno iznosenje bilo kakvih infoemacija i sve se vodi kao poverljivo ili tajna. A Rusi to rade uglavnom kada su u pitanju nekomercijalni ugovori i isporuke jer ne zele da se zna po kojim cenama su isporucili, izmedju ostalog i zbog drugih kupaca.

Yo

Ima li Rusija potrebe za MiG 29M/35?
Baš i nema pored svih onih aždaja od Suhoja koje i štanca neumoljivo.
Može li Rusija od MiG 29M/35 da napravi izvozni biznis decenije/a?
Može, ima puno zadovoljnih korisnika koji već imaju neophodnu infrastrukturu i kadrove za brzi prelazak na nove modele koji su ne samo ekonomičniji i moćniji od postojećih, već i u odnosu na zapadne konkurente imaju određene prednosti poput vektorisanog potiska.
Može li Rusija pridobiti nove korisnike novih MiG-ova?
Može – ako ih promoviše kao uspešan faktor odvraćanja uz PVO – poput Suhoja u Siriji, Venecueli…
Postoji li neko mesto na kugli zemaljskoj gde bi im i skromna donacija (obzirom na veličinu prostora) od možda par eskadrila novih MiG-ova i PVO-a dramatično rasteretila geostrategiju i ućutkala zapadne „jastrebove“ obezbedivši im pritom maximalni marketinški efekat za dalju prodaju većim igračima?
Postoji.
Ima li Rusija neki drugi preovlađujući interes u odnosu na navedeno?
Pokazaće vreme…

Odgovori
Pe

@Yoda Rusija nema ni tehnickih ni finansijskih resursa da zaista napravi taj MiG-35.
Jedino ako bi neka druga ekonomski sposobna drzava dala novac,kao sto je 1990-ih Indija dala za Su-30.I dalje im fali kvalifikovani kadr,jer vecina obrazovanih Rusa ode da radi u Ameriku,posto nisu ludi da rade za male plate u Rusiji.
Osim toga,novac se gubi u uzasnoj korupciji,tako da, iako lep mada decenijama zakasneli projekat,MiG-35 tesko da ce zaziveti.

Yo

@ Petrovic Dusan
Ma gde nema tehničkih i dr. resursa za varijantu nečega što je decenijama nemoljivo štancala…
Nisam ja od onih kojima i rusko govance miriše, ali kada je vojna tehnika u pitanju izveli su impresivnu modernizaciju za nepunu deceniju – pa su Ameri narokali vojni budžet kao da je `42. godina i priprema za Siciliju, Normandiju i sl. – ne bi li ih sustigli…
Jedino nemaju interesa da ovaj avion u većem obimu ubace u svoju vojsku u čemu verovatno greše obzirom na odnos cena/kvalitet..

Pe

@Yoda Ne razumem Vas odgovor.Kazete da je Rusija (citat“decenijama nemoljivo štanca“ miG-35?
Koliko ja znam za sada su samo napravili dva (2) probna aviona.
istina je da je nekada SSSR (a ne Rusija) pravio serije od po 21000
MiG-21 itd ali to nije isti skup zemalja,dok sama Rusija danas nema te mogucnosti.
Americki vojni budzet je od 2 sv rata naovamo bio najjaci na svetu, nema to veze sa nekim novim Ruskim avionima.

Ma

Mig 29 M/SMT ima Zhuk M radar i vec znamo da nasi nece imati taj radar.
Meni se inace dopada J10C sa AESA radarom , Iran ce mozda kupiti 36 za 1.5 miljardi dolara .

Odgovori
Pe

@Petrovic Dusan

Jedini ste korisnik na portalu koji u većini tema odgovara velikoj većini komentatora ponaosob. Od sada Vam je to zabranjeno. Biće Vam dozvoljeno da to iso uradite u jednoj poruci. Dakle menšnujete sve one kojima se obraćate, pišete šta i koliko želite, ali u jednoj poruci svima. Ko vam odgovori nakon toga možete sa njim nastaviti posebnu raspravu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj