BEG airport status
[ANALIZA] Šta predstavlja verzija MiG-29SD i na kom nivou su sada srpske 29-ke? Sa jučerašnjeg svečanog prijema prva dva donirana MiG-a 29 / Foto: Ministarstvo odbrane

[ANALIZA] Šta predstavlja verzija MiG-29SD i na kom nivou su sada srpske 29-ke?

U martu mesecu ove godine, prilikom prvog javnog obilaska radova na lovcima MiG-29 koje je Rusija donirala Srbiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin je, pomenuvši ove avione prvi put upotrebio oznaku SD odnosno kako je tada rekao „Сербский Доработаны“, što bi trebalo da predstavlja nivo modernizacije tzv. Faze 2 celokupnog procesa prijema, uvođenja u upotrebu, produžetka životnog veka, uvođenja održavanja po stanju i osavremenjavanja celokupne flote MiG-ova 29.

Faza 2 na novopridošlim avionima (jedan je trenutno na generalnom remontu u Rusiji) trebalo bi, između ostalog da obuhvata procenu njihovog stanja radi produženja životnog veka. Ovi avioni proizvedeni su između 1989. i 1991. a remontovani 2013. i 2014. Njihov vremenski rok rada ističe 2020. i 2021. (7 godina) sem ako do tog vremena ne nalete po 700 sati od završetka remonta. Postojeći avioni su stari 31 godinu, tri primerka bi trebalo da se remontuju ove godine dok četvrti može da leti do 2021. godine ili dok ne naleti 700 sati od remonta 2011. godine (10 godina).

Radovi na jednom od tri srpska aviona verzije 9.13 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Osim toga donirane 29-ke dovode se na nivo na koji su osavremenjeni srpski avioni tokom remonta 2008. i 2011. godine. Ministar Vulin je prilikom opisivanja radova na MiG-ovima iz Rusije koristio oznaku SD ali u sasvim novom značenju ove skraćenice, kao što smo već preneli „Сербский Доработаны“.

To je u stručnoj javnosti unelo dosta zabune jer kompanija RSK MiG već koristi oznaku MiG-29SD za varijantu koja ne odgovara u potpunosti nivou izmena odnosno dorada na avionima iz Rusije ali i onima koji su nasleđeni od bivše Jugoslavije. Do sada je za rusku oznaku SD bilo više tumačenja ali se obično navodi ‘’Самолёт Доработаны’’ (dorađeni avion).

Zanimljivo je da smo do danas oznaku SD za naše starije avione zvanično čuli samo od bivšeg komandanta RV i PVO generala u penziji Dragana Katanića prilikom njegovog gostovanja u emisiji ‘’Svet sa Sputnjikom’’ juna prošle godine. Međutim ako se pogledaju specifikacije verzije MiG-29SD koje se mogu naći na internet sajtu kompanije RSK MiG može se videti da su srpski avioni koji su remontovani 2008. i 2011. samo delimično na tom nivou.

Jedine MiG-ove 29SD u svetu koristi Slovačka. Ispred vetrobranskog stakla vidi se 5 antena sistema svoj tuđ BAe Systems AN/APX-113 dok je na leđima antena radio uređaja AN/ARC-210(V).

Prema onome što se tamo može pročitati jedini pravi SD u svetu su slovački avioni o kojima je Tango Six već pisao. Naravno MiG nudi mnoge opcije i ugradnju različite opreme po želju naručioca ali možemo konstatovati da su naši avioni ipak skromnije opremljeni od onoga je definisano kod varijante SD.

MiG-29SD je pre svega namenjen državama koje, ugradnjom određene opreme, žele da svoje 29-ke prilagode NATO i ICAO standardu. U tu opremu spadaju novi sistem svoj-tuđ ili tzv. IFF (Indentification Friend or Foe), sistem satelitske navigacije (GPS), sistem navigacije TACAN, sistem bliže navigacije, sistem za kontrolu sletanja (VOR/ILS), dodatna sredstva komunikacije, magistrala podataka po standardu MIL-STD-1553B.

Sve navedeno je zapadne proizvodnje dok se u paketu nalazi i ruska oprema, stari prikazivač podataka sa gornjeg elektrooptičkog prikazivača zamenjen je novim višenamenskim prikazivačem u boji, ugrađen je sistem na kome pilot može lakše da vidi veliki broj informacija koji se tiču navigacije i identifikacije a tu su i novi računari za obradu podataka.

Kokpit srpskog L-18 nakon remonta 2008. Izgled instrument table je gotovo identičan kao na slovačkim MiG-29AS (SD) / Foto: Dimitrije Ostojić

Opciono se nudi produženje životnog veka za do 100 procenata i to u zavisnosti od stanja konkrentog aviona, povećanje kapaciteta unutrašnjih rezervoara za gorivo, ugradnju sistema za popunu gorivom u vazduhu, unapređenje ili zamena određenog broja sistema u avionu, remont i transfer održavanja po tehničkom stanju. Dorada aviona se ne mora uraditi u Rusiji već se to može obaviti u državi koja je posao naručila.

Podsetimo, slovački avioni su dobili deo zapadne opreme koja obuhvata radio stanicu AN/ARC-210(V), sistem svoj-tuđ (IFF) BAe Systems AN/APX-113, sistemi navigacije Rockwell Collins i to VOR/ILS AN/ARN-147, TACAN AN/ARN-153 i GPS MAGR. Od nove opreme ruske proizvodnje tu su višenamenski kolor prikazivač MFI-54, kontrolna konzola PU-29, upravljački pult PUS-29 za prikaz podataka navigacije i identifikacije, novi elektrooptički gornji prikazivač (HUD) ILS-31 i računar BCVM MKV-03. Pored toga slovački jednosedi 9.12 dobili su i mogućnost nošenja spoljašnjih tankova za gorivo PTB-1150 koji se kače na potkrilne nosače.

Srpski avioni su pre 10 godina dobili deo pomenute ruske opreme koja se spominje kod slovačkih dorađenih 29-ki. Uz to dobili su novoproizvedene sisteme KOLS, navigaciona svetla, GPS i transponder. Kao što smo već preneli 27. jula je poleteo prvi dorađeni donirani MiG-29 iz Rusije (MiG-29A 9.12A 18151) a 1. avgusta dvosed MiG-29UB 18351. Na njima nema spoljašnjih vidljivih promena koje bi ukazivale je izvršeno značajnije osavremenjavanje, vide se samo nova poziciona svetla kao i kod do sada korišćenih aviona. Na jučerašnjoj svečanosti izvršena je njihova primopredaja a već danas se ovi avioni, kako kažu iz RV i PVO, nalaze u stroju.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Yo

Predstavlja privremeno rešenje i odluku da se ne odustaje od lovačke avijacije i obuke novih, mlađanih lovaca?
A to što će te Migove sa produženim radnim vekom za 700-800 sati modernizovati i podići na nivo 4+ predstavlja realnu procenu i njihove eventualne borbene upotrebe?
Prevazilazi to potrebu zaštite vazdušnog prostora?
Zapravo vojska i treba neprestano da se priprema za borbu, ali je posebno interesantno kada to rade Vučić, Dačić, Vulin, Krkobabić…

Odgovori
Г

Питање је да ли је 200 милиона долара трошка оправдано за летелице које ће се употребљавати још десет година?

Ž

Одговор на то питање моћи ћемо да дамо само ако дође до реализације Фазе 3 и када будемо видели колико година ће авиони летети. То може да буде 10 али и 12-15 година.

Yo

Iskreno – napredak je kako god da odluče – makar smo sačuvali možda jedini rod vojske u potpunosti sastavljen od elite – profesionalaca.
Svakako treba znati svoje mogućnosti i svoje mesto, pa kako god se postavili – od vojske i avijacije bi morali u perspektivi napraviti profitabilnu delatnost kroz razvoj i prodaju sopstvene opreme i oružja.
U protivnom – davaćemo stalno mnogo – za polovno…

Sh

renta lovacke pare za srbiju bi bila oko 50 mil dol godisnje, za 10 god oko 500 mil….usput ako das za modernizaciju ( a i ne moras jer su to aparati cisto za air policing) 200 mil oni mogu da budu u upotrebi za AP jos max 15 god ( pod uslovom da ne izbije neko sibanje ko 99) pri tom po aparatu ti treba bar minimum2.5 pilota + 5 mehanicara koje nemamo tako da iako zavrse sve 29-ke nema ko da ih primi…nadam se da sam ti objasnio koliko je tvoje pitanje suvisno (dal se isplati dati 200 mil za modernizaciju)

Fl

OK. Sad je 2018. Do novembra bi trebalo 8 29-tki da „poleti“ (pretpostavljam svi osim 101 i 201) a pocetkom 2019 bi svih 10 postojecih MiG-ova trebalo da budu operativni.
Pocetkom 2019 treba ocekivati cetiri beloruska MiG-29 (jos ne znamo koliko jednoseda/dvoseda),
I za njih ce verovatno biti potrebno izvrsiti „predeksportnu pripremu“-usaglasavanje sa nasih ostalih 10 aviona.

Pitanje: Da li je realno da se „treca faza“/modernizacija zavrsi za godinu dana 2019-2020 (na 10 aviona)?

Ju

@Shone
Na tih 200 milja dodaj fiksne troškove korištenja plus troškove održavanja koji rastu rapidno sa starošću aviona,troškovi obuke pilota i mehaničara plus njihove plaće. Ako budeš imao 2,5 pilota po aparatu tih 700 sati naleta će ti otići jako brzo,realnije je imati nekih 15 pilota na tih 10 migova jer neće stalno svi biti operativni,a i nema potrebe za više.

Sh

apsolutno se slazem da eskadrila 29-ki nije jeftina za odrzavanje, naocito ako je „u godinama“, ali aparati inicijalno nisu placeni nista, donirani su…pilota i mehanicara nemamo dovoljno to je cinjenica, a plate su im mizerne…ali nije tajna da smo zajedan dan kontrole vazdusnog prostora hrvatske (radarske kontrole) inkasirali milion dolara ( zvizno im sistem pa se kontrola na dan prebacila na nas) a to uopste nije malo…pa kad smo se i mi i oni preracunali vise se isplati imati svoju nego tudju lovacku avijaciju. Hrvatska je uzela jevrejsku fubaru a mi rusku. Slicno su uradili i madjari ali su se preracunali sa odrzavanjem ali s obzirom da im je trebala samo varijanta za AP njima se i novi gripeni isplatili. Generalno lovacka avijacija direktno trosi mnogo para ali indirektno zaradjuje mnogo vise za budzet drzave pa kad sve stavis na papir isplati se. cisto sumnjam da cemo iskoristitit sve resurse na 29-kama a iako do toga dodje imaju ruje jos fubara na poklon……

Ju

@Shone
Tako je. Ispada da se isplati ukoliko uspiješ dobiti posao nadzora zračnog prostora neke druge države, ovako i Srbija i Hrvatska moraju biti sretni što zadržavaju lovačku aviaciju uz eventualno pokrivanje troškova. Odmah nakon objave rezultati natječaja u Hrvatskoj se počelo spominjati da bi se moglo ponuditi drugim državama usluga nadzora zračnog prostora. Hrvatska i Srbija kontroliraju zračni prostor otprilike iste veličine.

Pe

@shone
Ljudi,novac od preleta i kontrole ne ide u buzdet. Postoji smatsa i eurocontrl, pogledajte malo kako ide raspodela sredstava koje „preteknu“.

Ju

@Petronije
Ne govorimo o novcu od preleta,već o novcu koji bi iz budžeta bio plaćen da neka druga država čuva Srpsko ili Hrvatsko nebo odnosno koliko bi se u budžet slilo novca da Srbija ili Hrvatska čuvaju nebo neke od susjednih država.

Sh

nazalost u pravu si….deo para od aerodromskih taksi ide u budzet ali deo od SMATCA po ugovoru iz brisela moze da se koristi samo za poboljsanje bezbednosti letenja. ukupna cifra je oko 250+ mil dolara godisnje, sa povecanjem frekvencije saobracaja ta cifra je maltene duplirana. Deo se slije u budzet indirektno preko investicija, ali sustina mog pisanija gore nije da ispravljam krive drine,vec ukoliko ne postoji AP i naplata kao takva dolazi u pitanje (ovde mislim samo na taj aspekt usluge). generalno sam pisao kao odgovor na pitanje ( da li se isplati ulagati 200 mil dol u modernizaviju i na dal se isplati uzimati rusku fubaru ili jevrejsku fubaru). srbija kao i hrvatska su do pre 6-7 god bile u situaciji da potpuno izgube lovacku komponentu kao i vazduhoplovstvo koje bi se svelo na nekakvu simboliku tipa protiv pozarne komponente nekakve jadne transportne komponente i eventualno SAR komponente….uzimanjem29-ki Srbija je sacuvala vazduhoplovstvo i to je uspeh u koji mnogi ni sad ne veruju ali pobeda kojoj se u zube ne gleda. jos smo mi daleko od resavanja pitanja vazduhoplovstva ali je sad sigurno da cemo ga imati….slicno i Hrvatska, svako normalan zna da je kupovina f 16 realno kupovina beskorisne jevrejske fubare ALI to je odluka da i ona zadrzava vazduhoplovnu komponentu, zatim prelazak sa 21 na 16-icu je kvantni skok u tehnologiji da ne govorim o politickoj zaledjini i koji su sve politicki poeni dobijeni za pola milijarde, naravno i taj potez nije resavanje pitanja vazduhoplovstva…realno resava mnoga pitanja a vazduhoplovno samo odlaze…naravno pajserima ostavljam da se glodju sta je bolje 29 ili 16-ica…..

Jo

@Juco – To o plaćanju za nadzor vazdušnog prostora je priča koju su hrvatski mediji svojevremeno plasirali, bez ikakvog osnova. Slovenci su to demantovali, plaćaju samo ako se avioni podignu po njihovom zahtevu, što je 1-2 puta godišnje. U susedstvu postoje dva velika NATO vazduhoplovstva, italijansko i grčko. Crnu Goru i Albaniju je lakše kontrolisati iz Italije, Makedoniju iz Grčke. Sloveniju je najlakše kontrolisati iz Zagreba, ali to se neće desiti iz političkih razloga. Mogućnost da Hrvatska ili Srbija nadziru vazdušni prostor BiH takođe otpada iz političkih razloga.

Inače mislim da je vadušni prostor Hrvatske veći, radi toga što uključuje i dobar deo Jadranskog mora.

ha

koja je razlika između Lade i Lade Sport? Lada Sport ima tenisku lopticu na kuki…

Odgovori
Be

@harris

Nije, već Lada Sport s‘polja izgleda kao normalna Lada ali ima gume mišelinke, motor od audia, led svetla, ugradjen turbo, servo, itd.

Obe mogu da voze 130 na sat, više i nije potreno i obe mogu sa rezervarom da predju više od 100 km, i to je sasvim dovoljno.

Šta misliš da li je takva Lada bolja od Opel Kadeta 1990. godišta?

Fa

Ovo je najbolji opis suštine „modernizacije“ naših MIG-29. Bravo za komentar!

iv

Nasa 4 starija aviona koji radar imaju sa kojim dometom? Koju paletu oruzja mogu da nose i koji je njihov domet?
Verovatno do prave modernizacije ce i ova 6 takodje biti takvi, sa takvim radarima i oruzjem…

Odgovori
Ž

Имају радаре Н019Е који открива ловца на 60-70 километара, ракете ваздух-ваздух Р-60МК (до 15 километара), Р-73Е (до 30 километара) и Р-27Р (до 50 километзара).

Наравно двоседи немају радар нити ракете Р-27Р.

Ni

Da li postoji mogucnost unapredjenja sposbnosti UB verzije,kako bi mogla nositi i rakete R-73E?

Ž

УБ носи Р-73Е.

Pe

Kako rece general Katanic, nase ‘starije’ 29ke imaju unaprijedjen radar za otkrivanje ciljeva u opsegu 100+ km, tako on rece u navedenoj emisiji. Ni Lazanski nije znao da su radari N019 doradjeni.

Pe

Živojine, nadam se da kao ekspert imaš i VTUP za avion L-18, odnosno za MiG-29B. U njemu za karakteristike dometa radara pod 5.3.1. piše:

Daljine otkrivanja/zahvata aviona veličine lovca

– na visinama većim od 3000 m:
U PPS
D otkrivanja = 50 – 70 km
D zahvata = 40 – 60 km

U ZPS
D otkrivanja = 25 – 35 km
D zahvata = 20 – 35 km

– na visinama ispod 3000 m:
U PPS
D otkrivanja = 40 – 70 km
D zahvata = 30 – 60 km

U ZPS
D otkrivanja = 20 – 35 km
D zahvata = 18 – 25 km

– na visinama ispod 500 m:
I u PPS i u ZPS
D otkrivanja = 15 – 30 km
D zahvata = 13 – 25 km

Naravno to je sve u IDEALNIM uvijetima atmosfere i bez ometanja i manevriranja potencijalnog cilja.

Po ovome je jasno vidljivo da nabava R-77 bez ugradnje radara Žuk nema smisla i svrhe.

Ž

Да, поседујем ВТУП Л-18 али тренутно ми није при руци.

Хвала на исцрпном одговору.

Pe

Nema na čemu Živojine!

Ukoliko su radari N019 ikako modernizirani na neku višu razinu to se najjednostavnije jasno vidi i zna po tipu/brojnom nazivu Ts procesora.

Treba napomenuti da i najbolji ruski MiG-29SMT avioni koriste N019MP radar, a ne Žuk radar, ali sa potpuno digitalnim Ts101M procesorom. To onda povećava sve gore navedene domete radara, pa tako i maksimalni domet otkrivanja sa 70 na 120 km.

Ž

Не, руски МиГ-29СМТ користе ипак Жук-М.

Н019МП је био само у прототипу СМТ 9.17.

Руси корисе новије 9.19А и 9.19Р.

Go

Pero, nesmotreno si odao da ti je MiG-29 tiha patnja… Razumemo te…

Pr

VTUP za avion L-18 (za eksperte i one slabije upućene ;)

http://www.avialogs.com/viewer/avialogs-documentviewer.php?id=15676

Pe

@Gosti-domaci
Nije, nego stara, dobro poznata, davno prožvakana i sada u ovom vremenu već prevaziđena stvar još od vremena bivšeg JRV.

Mlađi (ispod 40 godina) još možda i mogu progutati tu priču. Mi stariji i iskusniji koji smo to sve već davno prošli i odradili naravno da ne.

Te

Off. Raptor, european tour. After Norway and Poland, now Romania. It seems they will participate at “Dacian Eagle 2018“ excercise.
https://www.dvidshub.net/image/4663198/us-f-22s-f-15s-romanian-f-16s-train-over-romania

Mi

PeroZ

Izvinite PeroZ koliko vidim niste prozvani u tekstu dole !?
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:689569-Pukovnik-Mirceta-Jokanovic-Mig-29-bio-i-ostao-drugo-ime-za-prestiz

Ipak ne valja se kititi tudjim perjem, a zamlacivati mladje generacije slatkorecivoscu.

Po

Izvinjavam se ako vam je ovo dosadno, ali mene zanima kako UB dejstvuje raketama po cilju na tih 15 odnosno 30km? Uz pomoc drugog aviona opremljenog radarom, navodjen radarima sa zemlje… I kako se navode njegove rakete na cilj? Pozdrav

Pe

@MiG-29
Jel još i sada kao i tada, kod obuke pilota MiG-29 obavezna pilotska oprema i 2 litre rakije kao što u tekstu navodi Mirčeta?

Valjda si čitao i što Mirčeta kaže o svrsishodnosti upotrebe MiG-29B nakon 25.04.1999. https://tangosix.rs/2017/25/09/video-mirceta-jokanovic-upotreba-mig-ova-29-tokom-nato-agresije-nakon-prve-noci-bila-je-zlocin/

A to je bilo prije već skoro 20 godina. Sa tim istim avionima, od kojih su sada neki još preostali i njima slični sada dobiveni.

I ne piši o materiji o kojoj slabo znaš i o meni o kojem ne znaš ništa, ni tko sam i što sam sve radio. U svoje fantazije ubjeđuj ove – 40 a ne mene.

Pe

@Posetilac

MiG-29UB, KOLS ispred pilotske kabine, HUD ciljnik ili Shchel ciljnik/označivać na pilotskoj kacigi.

R-60/73 su IC samonavođene rakete pomoću glava za vođenje na njihovom vrhu.

Dometi od 12 i 30 km za R-60MK i R-73E su maksimalni kinematički dometi za gađanje ciljeva u zraku u PPS. U ZPS su skoro dvostruko kraći. Stvarni, relani, učinkoviti dometi su znatno kraći, oko 1/4 maksimalnog dometa, dakle 3 do 8 km u PPS i 2 do 4 km u ZPS.

MiG-29 nema data link za prijenos podataka između ostalih aviona istog tipa ili sa ostalih platformi (GCI, AWACS, SIGINT, ELINT, …). Svi podaci o oventualnom cilju dobivaju se putem audio veze.

Gađanje ciljeva na tlu, top, NRZ, rakete i bombe, balistički isto kao i sa MiG-21bis.

Po

@PeroZ
To znaci, njega neko mora radiovezom da navede na cilj (ono sto zovu VOJIN sa zemlje ili kolega iz vazduha koji ima radar). Onda on usmerava nos aviona tj. rakete pomocu onoga sto si naveo kao opcije za nisanjenje i lansira ih pa sta bude. Zatim prilazi i ima opciju topa ili raketiranja NRZ, ako su mu nakaceni i ako sam dobro razumeo da NRZ mogu da budu oruzje V-V. To je kao MiG-21, ako dobro razumem. Njegov plen tako mogu biti helikopteri ili neki podzvucni avioni starijih generacija, daleko bilo i nesto civilno. I to pripada 4+ kako kazu za medije tj. za glasace. Ako sam negde pogresio, slobodno ispravljajte i grdite :-) Ja sam ovde da se uputim i ponesto naucim na najlaksi nacin, bez citanja stotina strana itd pa izvinite ako dosadujem.
PeroZ hvala puno na odgovoru i pozdrav!

ra

@Posetilac. У преводу би Миг-29UB у случају рата требао бити сакривен у неком подземном објекту док сукоб непрође : )

Mi

PeroZ

Vidite pisati mogu sta hocu, povrsnim informacijama iz knjiga ne mozete mi nista objasniti posto Vi iznosite informacije koje su minimum za dekadu iza trenutnih stvari u avijaciji, a citalac/ucesnik u diskusiji odlucuje kad nesto vise nije deo njegovog interesovanja !

Nema potrebe za misticizmom, ako ste u grupi koja je bila u Rusiji sa prvim esalonom strucnjaka vredni ste pomena, ako niste vase zajedljive konstatacije ostavite za sebe.Posto ocigledno vucete komplekse iz tog perioda.

Za razliku od nas Srba Vi namerno ne rasudjujete kljucne reci :
– Propustena modernizacija do kraja 90′
– Ne ulaganje u LA od 2006 do 2017

Koliko ste strucni govori i vasa uporna konstatacija koja poredi takve avione u sukobu sa supersilom tipa Amerike.Pa da su i najmodernije bili opremljeni takticki nisu mogli napraviti neki veci uspeh – dovoljno je reci nedostatak kvantiteta.

A za sukobe niskog inteziteta prilicno mogu nezgodno iznenaditi protivnika ako se dovedu na standard SMT, cak i spomenuti famozni “SD“ ako koristi avioniku koja se moze upariti sa “targeting podom“ predstavlja protivnika za respekt.

Takodje MiG-29UB sa nadogradnjom “real time komunikacije“ u saradnji sa UAV moze se pretvoriti u nezgodnog protivnika koji moze narusiti malo slozeniju branjenu PVO zonu.

Samo je pitanje para i strucnosti sta zelimo postici modifikacijom.

Pe

@Posetilac

Po vama laički rečeno vidim da ste veliku većinu toga jako dobro shvatili i sami to napisali.

@MiG-29
Pišite što želite. Barem u teoriji i u Srbiji i u Hrvatskoj živimo u demokraciji. Više nikoga po meni ne bi trebalo kažnjavati ili sputavati zbog „verbalnog delikta“ i „delikta mišljenja“ kao u bivšoj državi i političkom sistemu. Neznanje i ljudska g…… nažalost također ulaze u to.

Nadam ste da ste pretplatnik, ako ne onda barem čitalac ruskog magazina Vzlet / eng. Take-Off http://take-off.ru/

Ako Andrej Fomin i njegova ekipa nisu u toku s vremenom i tehnologijom, onda ne znam tko je, pogotovo što se tiče Ruske avio (i vojne i civilne) industrije.

Samo „kvaka 22“ je u tome što se njihove tabele, dijagrami i podaci iz tog magazina znatno razlikuju od T-T podataka tu nekih koji žive u imaginarnom svijetu.

Da, u nečemu bih se i mogao složiti sa vama. Osim za obuku, zadaće nadzora ZP i ono kod tog tipa aviona meni i velikoj većini ljudi najspektakulatnije, stvaranje ogromne buke i izmamljivanje uzdaha publici na aeromitinzima, MiG-29 ne samo u SMT, SM ili SD, nego i u najosnovnijoj B verziji je jako učinkovit pogotovo protiv onih država ili „skupina“ (poput sada ISIL-a) koje nemaju velike, organizirane, obučene i opremljene oružane snage i ono možda najbitnije koje nemaju nikakvu PZO i lovaču avijaciju, ili barem ne suvremeniju od 3. generacije, ili 29-ki ekvivalentnih aviona u omjeru 1:1.

„Teoretski“ u Orao X.0 mogli bi se ugraditi i F125 motori (isti kao u Jaguar), mogao bi se ugraditi i neki AESA radar, moglo bi se, … ma „teoretski“ bi se mogao ugraditi i klingonski cloacking device i fotonski topovi da postoje, ali da li to sve ima smisla i financijski i tehnički ugrađivati u letjelicu koja za to još tjekom svog zasnivanja nije ni bila predviđa, ni konstruirana, ni proizvođena?!?

Ja ne pišem o MiG-29 ŠBBKBB, nego ono što je bio, ono što jest i ono što će biti, a ne ono što bi MOGAO biti i ono što NIJE niti će ikada biti.

A u ostalom o njemu sve govori broj proizvedenih komada i broj korisnika od uvođenja do danas.

MiG-29 do danas je prestalo koristiti najmanje 7 država korisnika (tu se ne ubrajaju države poput Čehoslovačke, SSSR, DDR i SFRJ), a od novih korisnika osim Egipta nije ga za sada nabavio nitko. Posljednja od onih koja je povukla svoje MiG-29 je Malezija, koja je 1997. nabavila 18 zadnje proizvedenih verzije MiG-29N. Evo možda prilike za Srbiju! 10-ak su godina mlađi od trenutnih srpskih 29-ki. Vučić, Dačić i Vulin put pod noge u Maleziju!

A od 18 starih svega 10-ak godina, superubojitih malezijskih Su-30MKM samo njih 4 su u letnom stanju!?!
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/31/mat-sabu-only-four-out-of-rmaf-28-russian-fighter-jets-can-fly/

Za razliku od MiG-29, F-16 je povukla samo jedna država, Italija, koja ga je iznajmila kao privremeno rješenje do uvođenja Eurofightera.

Zadnjih godina bilježe se i novi korisnici poput Poljske, Maroka, Iraka, Rumunjske, Hrvatske, posljednje Slovačke, a možda i Bugarske, Kolumbije i još nekih drugih država.

Bo

Pero Z

„A od 18 starih svega 10-ak godina, superubojitih malezijskih Su-30MKM samo njih 4 su u letnom stanju!?!“

Iz ovog linka što ste naveli reč je o nesposobnosti malezijskog vazduhoplovstva da ih održava. 4 od 18 je i dalje bolje od nemačkih 4 od 128 Erufightera.

Pri tome Nemačka je proizvođač tih aviona i daleko je jača ekonomija od Malezije. U tekstu možete pročitati kakva je sramota u pitanju. Mada verovatno to i znate.

https://www.dw.com/en/only-4-of-germanys-128-eurofighter-jets-combat-ready-report/a-43611873

Mi

PeroZ

Vidite neozbiljni ste kao i u svemu, ako se pozivate na neki doticni tekst Aleksandra Fomina vezano za MiG-29 nadogradnje ili za MiG-35 onda odstavite link gde se moze procitati konstatacija, ovako stavljajuci samo link ka sajtu je krajnje neozbiljno za diskusiju.

Broj proizvedenih komada ne govori o kvalitetu aviona u dovoljnoj meri posto je severnoatlantski savez ekonomski dominantniji.Kao sto vidite n.p.r. Turska zato sto pregovara o PVO sistemu Ruske proizvodnje zatvara vrata za nabavku F-35 aviona.Ali flota F-16 (200+) ide polako na nadogradnju block 50.

A opet vam napominjem bez Amerike u vazduhu sa savremenim sistemima F-16 je prevazidjena tehnologija cak i sa block 70.Pa pogledajte malo TT karakteristike tog block – bez aviona 5 generacije nije osiguran prolaz u zonu viskog rizika.UAV sa EW opremom salju F-16 u duboku pozadinu.Odlican primer Vam je skorija tatkticka upotreba Izraelskih F-16 na Sirijskom nebu, gde se apsolutna dominacija pretvorila u rizicnu operaciju samo zbog modernizovanog PVO sistema.Da je kojim slucajem koriscena tehnologija EW na UAV u kombinaciji sa UAV napadnim sistemima videli bi koliko F-16 ima ogranicenja, poteskoca.

Imate od vama omiljenog saveznika pripovetke na tu temu
http://www.thedrive.com/the-war-zone/19636/this-is-what-the-us-air-force-wants-you-to-think-air-combat-will-look-like-in-2030

Samo treba se zapitati koliko jedan takav high-tech sistem cenom opravdava svoju upotrebu u sukobu nizeg inteziteta.

Pe

@MiG-29

E vidiš to ti je kad ne razumiješ ni OSNOVE materije, pa za jedan od najpoznatijih ruskih aeronautičkih magazina, koji se bavi i vojnom i civilnom ruskom aeronautičkom tehnikom, koji izlazi već skoro 15 godina napišeš da je TEKST, a glavni i odgovorni urednik tog magazina Andrej Fomin je onda valjda tekstopisac!?!

Da, stavio sam „link ka sajtu“ da pronađe i pročitate jedno 160 izdanja tog ruskog magazina do sada.

A što misliš zašto Turska već 2 puta „cima“ NATO savez (nemojmo se zavaravati, primarno SAD) prvo sa Kinezima i nabavom HQ-9, a sada sa Rusima i nabavom S-400? I ne nije stvar u cijeni, nego u transveru tehnologije iz SAD-a u Tursku za komponente Patriot PAC-3. Što će Turskoj, jednoj od najvećih članica NATO saveza inkompatibilin PZO sustav (HQ-9 ili S-400) koji se ne može integrirati u NATINAMDS?!?

Turska je jedna od 5 država partnera Razine 3 (Australija, Danska, Kanada i Norveška) u razvoju programa JSF (F-35) još od njegovih početaka. Do sada su u tome participirali sa više od 200 milijuna USD, a sama Turska i njene kompanije kroz cjeloživotno korištenje F-35 u svijetu i proizvodnju rezervnih dijelova za njih u Turskoj, trebali bi prema procjenama uprihodovati oko 12 milijardi USD. Koliko bi zaradili od strane Rusa i S-400?

Svi Turski F-16 (i Block 40 i Block 50) su prošli kroz program unifikacije sustava po programu CCIP. Sada još slijedi samo modernizacija 30-ak aviona verzije Block 30. Turska licencno sama proizvodi i GE F110 motor i komponente.

Znači UAV + EW i lovački avioni idu „u fioku“? Čak i F-35 i F-16V, a modifikovani MiG-29 i za sada minorni i nedokazani MiG-35 su čudo tehnike na nebu?!?

Baš me zanima kako bi sirijski MiG-29SM „izdominirali“ ISIL-ovce, kad se sva ona silna ruska „zračna armada“ najsuvremenijih Su-27 / 30 / 34 / 35 pa čak i 57 sa njima mlati već više od 5 godina, a ISIL nema niti PZO niti lovačku avijaciju!?!

MiG-29 (možda ubuduće i MiG-35) je samo jedan „mali kotačić“ u ogromnom sustavu ruskih zračnih snaga, isto kao što je to F-16 Barak u sastavu izraelskih zračnih snaga. Kada te samo avione „izvučemo“ iz tih složenih sustava i uvedemo u mala RZ poput srpskog ili hrvatskog, oni na žalost, pogotovo ne u tom malom broju (12 / 14 komada) ne mogu služiti ničemu više osim obuke i sustava zaštite zračnog prostora u miru. Za neke složenije vojne / ratne operacije to je daleko pre mali broj aviona, osim onog potencijalnog protivnika koji nema nikakvu PZO i lovačku avijaciju koja bi predstavljala ikakvu prijetnju tim avionima.

Za sukobe „niskog intenziteta“ Amerikanci sada koriste AH-64 + UAV. Istovremeno traže (po 3. put) zamjenu za OH-58D i razvijaju OA-X program (A-29 i AT-6) koji je opet zamrznut.

Mi

PeroZ

Stvarno ne mogu ispratiti vasa izlaganja.Ne vidim sta je sporno nazvati nesto tekstom iz aeronautickog magazina koji pise jedan sire priznati ekspert iz neke oblasti.Opet mesate stvari kao sto su analiza, disertacija, elaborat.I opet kazem to je odraz samo vase kulture.

Ja koliko sam upoznat na temu kritika gospodina Fomina povodom MiG 35 odnose se samo na cinjenicu kako je to bio projekat iz 2006 od 10 milijardi dolara za Indijce.Cak on napominje kako je tender propao vise iz politickih razloga u odnosu na tehnicke karakteristike.Jednostavno Indija nije htela da se osloni samo na jednog dobavljaca sto se tice naouruzanja, mada ima dosta mesetarenja za sto povoljniji TOT.Mada moze se reci Rusi cak ni u zajednickom projektu aviona 5 generacije nisu voljni podeliti sva svoja tehnoloska dostignuca iz oblasti avioindustrije.

NATINAMDS nekompatibilan sa Kinesko/Ruskim sistemom !? Ne vredi cak objasnjavati ovako izrecenu konstataciju.

Opet mesate stvari, sagledavate celu Tursku vojnu industriju naspram dva sistema koja su naprednija od svega sto Turska ima u svom naoruzanju sto se tice PVO.

MiG-35 zajedno sa MiG-29SMT nece biti mozda “backbone“ VVSR, naspram F-16 u NATO snagama.Samo potcenjujete projekte i naouruzanje koje ce nastupiti do 2030 god.Niste procitali sto sam naveo ili dobro ne razumete “izmedju redova“ navedeno :

1. “Netcentric warfare“ – konkretno avion 4 generacije sa modifikacijama na “mreznom protokolu“ velike propusnosti povecavaju BVR mogucnosti uz pomoc “loyal wingman UAV“ za nekih laicki receno 200 km (30min leta) u zoni najveceg rizika.

2.Low Cost Attritable Aircraft Technology (LCAAT) prednosti
http://www.thedrive.com/the-war-zone/7449/more-details-on-kratos-optionally-expendable-air-combat-drones-emerge
I kako ne pricam imaginarno imate dokaz kao n.p.r. ovo sa starom platformom izmedju 3 i 4 generacije
https://www.youtube.com/watch?time_continue=237&v=lcP66syzQls

Cisto da razjasnimo sukob niskog inteziteta – uzdrzavanje drzave od upotrebe svih oruzja, sredstava i metoda koje joj stoje na raspolaganju.U prevodu to se prenosi i na dominatne saveze.Koliko to vama neverovatno zvucalo Sirija je sukob niskog inteziteta sa sve prisutnim “novotarijama“ Amerike, Izraela, Francuske, Rusije, Kine, Irana,…

Ne mesajte molim vas sredstva za blisku podrsku sa sredstvima za prevlasti u vazdusnom prostoru.Ima slicnosti dosta u CPH, nosivosti, ali sustinska razlika je u upotrebi sa sto manjim potencijalnim gubitcima.

Nadam se razumete kako nesto sto moze za 15-30 min naneti ozbiljniju stetu nema veze sa brojnoscu aviona u eskadrili, posto dosta cesto cilj opravdava sredstava u sukobima niskog inteziteta.Morate se sloziti elektronski mediji su cudo 21 veka.

Ni

Sta se desava sa 101-com,hoce li se najzad i ona osposobiti za upotrebu?

Odgovori
Ž

Најављено је да ћемо имати 14 авиона, ту је дакле и 101. Од ових 10 председник је рекао да ће на паради у новембру летети 8, дакле вероватно неће бити спремни 18101 и 201 (руски на ремонту).

Fa

Dakle dočekaćemo Barake sa novim farovima i navigacijom? A ljudi se ovde izlomiše maštajući i pišući o SMT verziji, Žuk AESA radarima, BVR raketama… Izgleda da katapult sedište K-36 ostaje i dalje najbolji deo opreme na našim MiG-29…

Odgovori
Be

@Falcon

To sa SMT, SM, modernizacijom itd. je treća faza i treba da bude gotova 2020, znači za godinu i po dana.

To je već više puta rečeno.

Sada je vazno da imamo više aviona u letnim stanju da bi se obučavali piloti.

Da li će biti SM ili nešto drugo, ne zna se još.

Inače i ovi avioni su solidni aparati ako su ispravni samo nam je trebalo više komada i to sad imamo i imaćemo do kraja godine valjda ukupno 8.

Pa 2019 ih će biti valjda 14 sa onima iz BLR i ovim šta je na remontu u Rusiji.
Pa od 2019 do 2020 biće valjda modernizovani!

De

Mig 29 SMT je trenutno u Siriji ono što ga izdvaja od ispitnog obrasca SMT je radar Žuk i unapređena verzija motora RD33 (RD43 sa 98,1kN potiska). Značajno su unapređene mogućnosti dejstva po ciljevima na zemlji. Dok je na starom SMT to precizno radio sa svega 1 km visine to isto sada radi sa 5km visine. Uočljiva je i razlika u profilu („grba“ je značajno veća), nosi više goriva i ima veću nosivost. Pojedini napisi u RF ga karakterišu kao SMT2.

Mi

Ako sam dobro razumeo, novih 6 (uključujući) već dva spremna su delimično modernizovani več (da tako nazovemo), i nalaze se na istom nivou kao već odradjena SFRJ četiri pre desetak godina ili na njima nije ništa uradjeno sem minimalnog radio i identifikacionog prilagodjvanja? Hvala

Odgovori
Ž

За сада су од 6 донираних авиона урађена два који су доведени на стандард постојећа 4 авиона.

Mi

Hvala,dakle unapredjeni

Tr

Mene interesuje da li je to 4+ kako je rekao ministar ili ne?

Odgovori
Go

Cim vidis analogne pokazivace u „cockpitu“ znaj da nece biti.

ox

@Travis Bickle Ne.

Al

@Travis Bickle
Trenutno ne, sama modernizacija na 4+ je treća faza, koja započinje kada se završi druga faza.

Vi

3 +

om

Molim odgovor na pitanje , da li postoji negdje u svijetu zrakoplov
MiG 29 iz serije vama pristiglih koji su modernizirani na nivo koji je
karakterističan za zrakoplove 4+ i 4++ generacije po ruskom
standardiziranju ,a koji vi priželjkuje. Ukratko može li avionika tog zmaja prihvatiti sve to što taj visoki standard zahtijeva.
I na kraju da li životni vijek tih zrakoplova čini taj eventualni posao isplativim. Hvala.

Odgovori

@omniameamecumporto

MiG 29 upg Indijskog vazduhoplovstva ako se ne varam je po standardima 4+

Br

Rusi takodje koriste alzirske SMT i jos su dokupili nekoliko

AL

Mig-29 ima tzv. „dve generacije zmaja“ 9.12, 9.13 itd. su prva generacija i „4+“ podrazumeva standard SMT i UPG koji je upravo modifikacija na bazi zmaja prve generacije. Po ruskim klasifikacijama 4+ znaci ono sto bi mi nazvali savremen visenamenski avion, a „4++“ je ono sto na zapadu zovu 4.5 generacija, tj, avion 4. generacije koji ima neke karakteristike sto se obicnu vezuju za petu :supercruise, AESA radar, smanjen RCS, slozene networking kapacitete itd. itd.
Rusija I Jemen poseduju izvesni broj Migova 29SMT koji su sustinski modifikacija 29A, nesto postojecih, nesto dorada zmajeva koji su ostali nedovrseni u Migu, a Indija 29UPG, koji je modifikacija starih indijskih 29B, odlikuje ih novi radar, nova avionika, unapredjeni motori, novo VV i VZ naoruzanje, povecan dolet, nosivost itd. prakticno po svemu poboljsan avion izuzev manevarskih sposobnosti.
Tako da da, postoje i ponuda kompanije Mig za tu vrstu modernizacije je dostupna odredjen broj godina vec.
Isto kao sto se gotovo svaki operativan lovac danas moze duboko modernizovati.

Ma

Ne treba se mnogo ložiti na sve ovo i raspravljati da li je loše ili dobro. Ovo je samo prelazno rešenje u nekom periodu da se ne izgubi kontinuitet kao što se Hrvatima desilo pa im Izraelci lete šesnaesticama iznad Knina. Plan je da se za desetak godina izabere naslednik 29 kama i da u tom periodu imamo tridesetak spremnih pilota…

Odgovori
Š

Letjela su dva F-16 u pratnji dva MiG-21, tako da nema govora o „gubitku kontinuiteta“.

No, mislim da realno možeš zaboraviti na 30 pilota u svim državama bivše SFRJ *zajedno*. Možda ako uključiš helikoptere.

Be

@Mare

Najbolji komentar!

Kratko, jasno…

Hvala!

Bu

Mare,
ajde priznaj, nemaš pojma o čemu govoriš, jel tako? Google je (čak) i tvoj prijatelj pa pronađi zašto su i tko je od izraelaca letio iznad Knina. Usput prosurfaj i pronađi podatak o broju pilota hrvatskih MIG-21, njihovom godišnjem naletu (nešto što je za srpsko RV još imaginaran broj) pa zatim i broju pilota i tehničara koji idu u Izrael na preobuku.

Ze

@mare,ti lupas gluposti kao iz rukava.mi vise letimo na 21nego vi sa svim vasim avionima.Slucajno sam vrlo blizu Plesa.ps;nijemi jasno zasto lazes?VALDATIJE LAKSE.!!!

Ma

@Zeljko.zg @Burke Koliko to casova leta moze da se nagura na 3 raspala 21? Nisam imao cilj bilo koga da uvredim, izneo sam samo cinjenicu… Jesu li vam Izraelci leteli iznad Knina? Jesu. Imate 2 F16 ali nema ko da leti trenutno na njima dok se piloti ne obce, dakle izgubljen kontinuitet. Sto se nas samih tice, letimo na vise tipova aviona pa je samim tim i nasa baza pilota mnogo veca od vase.

Ju

@Mare
1. Nemamo trenutno niti jednog f16, Izraelci su bili gosti i letjeli u pratnji Hrvatskih migova.
2. Od 99-te se krpate sa 3 mig29.
3. Kad prođu remont migovi će imati 700 sati naleta,a baraci dolaze sa garantiranih 3000.
4. I mi i vi smo sirotinja, ali ovo tvoje ispada da se veći siromah smije onom manje siromašnom.

Ma

@juco Odakle ti to? Od 99 se krpimo sa pet do 2008 godine kada se srušio jedan 29 dan pred paradu, četiri 29’do 2017, tri 21, devet G4 I šest J22… To je broj operativnih aviona, u rezervi G4 i J22 ima sve zajedno oko 30 aviona… A u nekoj emisiji je neki pukovnik rekao da na svaki avion dođe 3,5 pilota. To ti je realno stanje u našem vazduhoplovstvu

bu

Mare…
od 2010. nemate 4 već tri jer je jedan služio za čerupanje dijelova. uskoro nije bio niti jedan u letnom stanju. nije bilo novaca niti za akumulatore, ako se dobro sjećam.
dva koja su poletjela na prikazu ruskih 29-ki to su mogli jer su na njih stavljeni motori sa pridošlih ruskih aviona. Uostalom o svemu tome pisalo je na T6.
usput, od 12 aviona eskadrile hrvatske MIG21, ne lete samo 3 koja su prizemljena političkom odlukom zbog „slučaja“ i istrage o serijskim brojevima na dijelovima, a ne zato što nisu u letnom stanju.
uostalom, lako je provjerljivo, jer na društvenim mrežama spoteri svaki dan objavljuju svaki let miguša.

25

Zasto prekaljeni piloti Orlova nece da predju na MiG-29?

Odgovori
OZ

Vrlo prost odgovor. Prekaljeni piloti jos malo pa idu u penziju. Kao i ovi sa MiG 29. A druga stvar nije isto gledati u zemlju ( ORLOVI) i u nebo i traziti avion(MiG).

Ne

Kao što je već rečeno gotovo svi iskusni piloti Orlova su blizu 50te a uz to bitnije je da oni prenesu znanje novim pilotima Orlova i onim manje iskusnima pa se onda od njih kasnije mozda može izabrati neko za LA,što je uostalom i bio slučaj u manjem obimu prethodnih godina,cak i sa G4.Mada problem je sto su i ti da tako kazem manje iskusni piloti Orlova u odredjenim godinama

AL

Nece imati kome da prenesu znanje ako nastave sa ovakvim programom i „selekcijom“ na VA. Tu vec zakonodavna vlast, za divno cudo, nije kriva nego vojska. Drugaciji je posao i profil misije Orla i 29ke, a veci su nalet imali piloti Orlova nego 29ki koji su do skoro imali 20h godisnje, nekad ni toliko. Uostalom imas tekst na t6 sa poslednje vezbe u Rusiji pa procitaj.
Vise posla treba oko kadrova i obuke nego oko tehnike, to nam je najmanji problem iako na prvu ruku, deluje kao najveci.

25

Sve je to meni jasno, ali zaprepastilo me je da odlični piloti Orlova u najboljim godinama nemaju ambiciju da pređu na MiG-29, a siguran sam da bi mogli da zadovolje kriterijume i za LA. Jednostavno totalno nezainteresovani dal im se ne seli u BG sta li je nemam pojma.

Код нас у народу кажу „матор коњ се не учи играти“.
Па сад ко разуме, схватиће.

AL

Receno je 100 puta da ce se remont i modernizacija raditi u 3 faze! Ovo su tek prve dve, treca faza 2020. ukljucuje nove radare, rakete itd. itd. i to je ono sto je „nepoznato“ tacnije u kojim obimima ce se raditi i sta tacno obuhvata. Pominje se ZukMe radar i R-77, nivo „SMT“(verovatno bez dodatnog rezervoara) ali svakako je najavljeno vise puta, nemaju razloga za izmisljanje.
Trenutno se radi na unifikaciji sistema za kom. sto predstavlja osnov za sve drugo! zatim ugradnja opreme za odrzavnje po stanju, pa na kraju modernizacija.
Avioni bar po planu nece ostati na nivou „SD“
Bilo je sumnji cak i u sam dolazak aviona „nece nikad stici“ smo culi vise puta, tako ne sumnjam da se isto misljenje prenelo i na samu upotrebu i eventualnu modernizaciju od strane istih ljudi. Polako ljudi, videcemo sve
Hvala T6 na radu da se „rasvetli“ konfuzija koja je nastala iz krajnje nepoznatih razloga, sve je lepo receno osim tacne opreme koju obuhvata „modernizacija“ pocevsi od one konferencije za stampu iz generalstaba preko clanaka na t6 pa sve do izjava nekih „zvanicnika“

Odgovori
Đ

Ti si GENIJE!!! Takođe je rečeno da se status Kosova i Metohije mora završiti u prvoj polovini 2019. Šta će nam cela eskadrila polovnih migova za erpolising?!?! Načelnik generalštaba je izjavio za „Dozvolite da se obratimo“ još pre godinu dana da će naša armija biti značajno spremnija 2021. Do tada će se rešiti i status Republike Srpske. Da li nam je 2021. uopšte potrebna armija ili je dovoljna i žandarmerija???

AL

Ne vidim razlog za pljuvanje i vredjanje. Politika trenutno nema nikakve veze ovom temom, niti se pitanje KiM moze resiti bez promene ustava, a u tom slucaju ucestvovacemo ti, ja i svi glasaci jer to mora na referendum, pa cemo videti sta ce narod reci, a to je onda nama na cast. Nije bitno sta odluci neki drzavnik, tako da se opusti slobodno. To sto se politizuje nabavka vojne opreme je bilo za ocekivati i ne znam cemu toliko frustracije? Ugasi tv i sve reseno. Te price „sta ce nam“ su jako glupe. Prvo nije cela eskadrila, drugo 3 dvoseda, pa koliko ce ih biti oprerativno dok se jedni remontuju i odrzavaju? Pa izracunaj koliko je to upotrebljivih aviona, otpilike sasvim dovoljno za airpolice, da ne kazem goli minimum i nije nikakvo „preterivanje“. Trece modernizacija bi trebala olaksati preobuku na neku buducu platformu koju cemo jednostavno morati uzeti pa makar i za 20 godina. Iako to deluje daleko, dodje vrlo brzo.
Da li je nama potreba armija? Pa ne znam s obzirom koliko pljujete svaku odluku i nabavku izgleda da se u Srbiji ljudi mogu braniti sami bez vojske, iako vecina nije smogla snage i niti ima novca ni dozvolu za oruzje da nabavi, ali vazno da im svako ulaganje u bezbednost smeta! Posle bude „sto nismo uzeli S-300“ kad bombe padaju na glavu ;)
Ja smatram da je sve ovo pomak, MI-17, h145m, Mig-29…nije nikakav kvanti skok(niti je to u bilo kojoj vojsci realno i operativno moguce) ali je svakako pozitivan pomak. Bez sumnje se mora krpiti i raditi jos mnogo godina, ali cemu pljuvanje? Jel pozitivna vest ili nije? Odlucite se vise
Sto se tice 29ki, ne verujem da bi ponavljali iz vise izvora vise verzije jedne te iste price, da nesto ne planiraju. Uostalom 200 mil. evra i modernizacija 10-14 aviona nije nista nerealno i nedostizno, vrlo prosto, pristupacno i ostvarivo. Tehinka postoji, ponude postoje, novac se vrlo lako moze naci jer nije ogroman(za drzavu) Niti nam ko „brani“ niti nas ko „koci“ niti bi to donelo neku „stratesku prednost“ Srbiji u regionu itd. Sasvim realna stvar.

De

Da li je ugovor za 3 Fazu potpisan? Da li je Srpska vlada odvojila novac za ovo?

Nemam blage veze kako to radi Istocnoj Evropi. Politicari puno pricaju ali cesto nista od toga.

Na zapadu se zna sto se dogada – postoje dugorocni planovi a drzave su otvorene sto se tice gdje im novac ide.

AL

@Dead1
Isto kao sto nije potpisan ugovor ni za jedan Barak, tako ni ovo nije potpisano jer nisu svi detalji reseni. Sta to znaci da nece nikad stici? Kad je najavljena donacija 29ki, 90% ljudi je pricalo „nema nista od toga“. Imas nekoliko tekstova na T6 pa proveri u komentarima, gola negativa, negodovanje, pljuvanje…Za modernizaciju sve cemo videti 2020. Uveren sam u modernizaciju jer je jako jednostavna i pristupacna stvar globalno gledano, nista nedostizno, a dobice se ok proizvod. Ima mnogo „potentnijih“ platformi na trzistu, ali sve bi konkretno Srbiju kostalo neuporedivo vise iz razloga sto ovaj tip aviona imamo u naoruzanje vec 30 godina, dosta delova, znanja i opreme je vec tu, a novca za nesto drugo, na zalost nemamo. Voleo bi svako 50 Rafala recimo sa kompletnom paletom naoruzanja od 200 i kusur miliona po komadu, ali nasa ekonomija to ne dozvoljava. Bukvalno smo od „SMT“ na 70% puta, s tim da nema potrebe za grbom i jos nekim stvarima sto nekima treba(tipa protiv brodske rakete i IFR) tako da bi sama modernizacija kostala jos manje, u pogledu naoruzanja i opreme, nego recimo Indiju.
A politizaciju ignorisite, to je za budale.

Ne

70% od SMT ste cim dobijete bilo kakav Mig29, tih ostalih 30% je najbitnije i najskuplje i da bi se obavilo treba vremena, barem jednu godinu.
Ovo sada je golf 3 koji je dobio led svjetla i novi radio sa bluetoothom i USB-om, a ne Golf 6 ili sedmica kako govori Vrhovnik AV.

Vu

Moje lično misljenje je da je sve ovo pre svega dobro za našu vojsku iz razloga što je avijaciji pretilo gašenje, isto tako je i prelazno rešenje za kupovinu novog borbenog aviona za nekih 10 godina. Dobro je i to što ima više dvoseda i da će obuka novih pilota biti brza , kao i da se veći broj pilota može obučiti! Pozdrav svima

Odgovori
Go

Sve ukazuje da ce posle te famozne trece faze svi nasi migovi biti veoma slicni, ako ne identicni sa modernizacijom BM. Jedino je pitanje radara, 90km ili 120km? Vreme ce pokazati…

Odgovori
Pe

Bice vise od 120km… zanimljivo da juce niko nije ispratio izjavu ‘ fantomi otkrivaju cilj na 120km sto znaci da nasi avioni moraju otkriti njih proje itd..’. Sve detalje te modernizacije necemo znato sli ono osnovno bar natedne godine. U 2020 i taj posao ce biti gotov.

Go

Perice, nije sporno to sto si napisao, ali me je zagolicala jedna izjava zamenika ministra NM koji je u svom izlaganju napomenuo, „da ce avioni iz Belorusije, a i ovi sa Batajnice biti potpuno identicni“, zato ostaje da se vidi da li ce svi aparati dobiti doradjene radare N019P do 90 km ili nove Zuk-M do 130 km.

Radar „N019P“ do 90 km, prati 10, gadja 2 cilja (BM verzija)
Radar „010 Žuk-M“ do 130 km, prati 20, gadja 4 cilja (SMT verzija)

Ra

Predlažem domaćoj stručnoj javnosti da se iz didaktičkih razloga ovi MiGovi preimenuju na standard „Aleksandar“. Prvo da ne bi dolazilo do zabune i mešanja sa slovačkim SD. Drugi razlog je u čast ovog skromnog čoveka koji je još 2012 obećao dolazak novih aparata i to je i ispunio.

Odgovori
Al

slazem se s tobom, sem u pogledu imenovanja standarda. Naime predlazem ime ‘Aleksandar Veliki’ u ime skromnosti coveka zasluzenog za uvodjoenje skoro pa novih aviona u sastav RV.

BB

preciziraj, Ljajiću, (vječiti ministre), ima ih 2 i obojici su inicijali AV. Dakle da bude AV modernizacija?

vl

Rasime, ne unosi pometnju :) Nore su prekrstili u Aleksandar. Pasce danas sutra nekome na pamet da vrsi air policing sa haubicama :D

Л

Мислим да је ова анализа више била посвећена словачким мигововима него постојећим нашим верзијама. Остаје мало нејасно шта је све измјењено да се ови руски донирани доведу на ниво наших, волио бих да су наведене редом модификације.

Odgovori
Hi

Kada je dizajniran Mig 29 dizajnirane su dve verzije. Laki lovac ili jednomotorna varzija Mig 29 SE (Single Engine). Srednji lovac ili dvomotorna verzija Mig 29. Prema podeli lovackih aviona na lake, srednje, teske i strategiske, nosivost, oprema i dolet aviona se razlikuje prema klasi aviona. Ideja je bila da se naprave dva maksimalno slicna aviona istog doleta da bi pojeftinili proizvodnju.

Jednomotorna verzija:
masa praznog: 5.500 kg
nosivost ubojitih sredstava: 3.000 do 3.500 kg
povrsina krila: 19 m2

Dvomotorna verzija:
masa praznog: 11.000 kg
nosivost ubojitih sredstava: 6.000 do 7.000 kg
povrsina krila: 38 m2

Povrsina krila je definisana istim opterecenjem krila oba aviona po kvadratnom metru. Za testiranje prototipa su uzeli dvomotornu verziju sa opremom i elektronikom jednomotorne verzije zbog nedotatka snaznog motora. Koristio se motor od aviona Mig 21. U to vreme motor za avion Mig 29 je bio na projektnj tabli tj nije postojao. Kada je motor stigao on je ubacen u vec testirani prototip. Izmerene su fenomenalne karakteristike te je menadzment naprasno odlucio da je prototip ono sto im treba. Tako je nastala legenda. Kao kada bi na srednji lovacki avion f-18 stavili opremu i nosivost naoruzanja lakog lovackog aviona f-16 i proglasili to genijalnim dostignucem.
Inzenjeri su pokusali da odklone tu gresku sa Mig 29M/M2 gde su implementirali 9 nosaca i povecanu nosivost 5.500 kg. Problem je opet nastao kada se menadzment umesao i zahtevao povecani dolet koji je Mig 29M/M2 kostao nosivosti 1.500 kg na ime goriva.
Tek na avionu Mig 35 stvari pocinju da dolaze u normalu za dvomotornu varijantu. Koliko jos treba da cekamo jednomotornu varijantu?
Koliko sam razumeo novinara Lazanskog mi smo trebali da dobijemo varijantu Mig29M/M2 bez grbe tj dodatnih 1.500 kg na ime goriva. U tom slucaju to bi bio avion sa 9 podesivih tacaka i nosivosti 7.000 kg sto je Mig 29 i trebao da bude na samom pocetku, srednji lovacki avion. Jos je ostalo nejasnoca oko radara i elektronske opreme.

Odgovori
Ce

Matare ti Jokine, sta trosis?
Daj broj dobavljaca!!!

Ba

MIG-29 ACA

Odgovori
Zo

Koliko vidim iz ove analize ovi krsevi su samo ofarbani i imaju nove migavce bacene pare poreskih obaveznika u dzepove politicara Licno mislim da je autor teksta kontra nastrojen i da kolumne (stranih novinara) uticu na realnost pisanja a sto se tice remonta 29ki verujem da su odradili vrhunski posao i da ce mo imati jednu od naj ozbiljnijih eskadrilu u regionu

Odgovori
Du

Ma 29 je zmija, ne budi lud.

De

Duško, nazalost za sada MiG-29 ima naj goru borbenu povijest od bilo kojih aviona 4-e generacije. Cak u ratu izmedu Eritrea I Etiopije su ga klepali Su-27 (oko 5 MiG-29 oboreno). A svi oboreni MiG-ovi u tom sukobu su oboreni u WVR uslovima sa raketom R73. MiG-29 je uspio oboriti par MiG-21 I mislim jedan MiG-23BN.

U Poljskim vijezbama sa MiG-29 protiv F-16C-52+, F-16C+ pobjedi uvijek ako ima AWACS podrsku ili u daleko metnoj borbi (BVR) bez AWACS. MiG-29 je nesto malo bolji u bliskoj WVR ali ne za puno.

Poljski MiG-29 nisu najmoderniji ali ne mislim da bi SMT varijanta isla puno bolje zbog kvalitetnijih NATO systema C3 (Command. Control, Communication).

To znaci da NATO avion ima puno bolju ideju gdje je neprijatelj a takticki ima vise opcija. Naprimjer avion sa datalink nemore koristiti svoj radar nego moze koristiti radarski „lock on“ od drugog prijateljskog aviona.

Ovo je prednost F-35 (a I prednost JAS-39). To se dokazalo u vjezbama Tajlandskih (JAS-39) i Kineskih (SU-27/J-11) snagama. Kineski piloti su po svim pricama bili izvrsni ali nisu imali datalink ala JAS-39 pa je JAS-39 pobjedio u vjezbama.

Mi

Ne znam na osnovu čega kažeš da je autor teksta nastrojen ovako ili onako…Razlog zašto dolazim na T6 su upravo činjenice. Nigde se ovde nije iznelo ničije mišljenje ,sem u komentarima. Tekstovi su zasnovani na uglavnom lako proverljivim činjenicama. A to što se pozdravlja svaka nabavka pre će biti da je rezultat ljubavi ovih ljudi prema vazduhoplovstvu nego dnevno politički,promotivni ili bilo kakvi drugi, manje časni razlozi. Takođe sa žaljenjem moram da konstatujem da je i kvalitet komentara opao, i da u njima sve manje mogu da pronađem podatak koji je npr. autor ispustio ili prevideo ili nije imao… Mnogo toga se svelo konkretno na MIG 29 vs Barak, od čega mi je iskreno muka…

Ne

Koliko god dezurni dusebriznici pljuvali pomenute dogadjaje u ratnom vazduhoplovstvu ja ih pozdravljam jer je “nesto pocelo da se desava”sto je bolje od ono prethodno nista.Takodje zelim da naglasim da nisam “fan”vladajuce garniture ali sam svestan koliko je kompleksno odrzavati u resursu flotu teretnih vozila ,ciji sam inace vlasnik,mogu samo da zamislim koliko je tesko drzati operativnu eskadrilu bilo kakvih borbenih avioba.Za svaku je pohvalu to sto ce mo u vrlo bliskoj buducnosti imati operativnu eskadrilu lovaca ma kako se taj standard zvao!

Odgovori
Du

Pa ni Jugoslavija nije 21 nabavila do tamo osamdesetih kad je bio staro gvozdje, ne treba nama su-57 ni su-27, nato pobijediti ne mozemo, bitno je da skrsimo hrvate ili siptare ako se ukaze prilika.

Odgovori
De

Nexnam odakle vasi podaci. Jugoslavija he do 1970-e uvela naoryzanje oko 100 MiG-21F-13/PFM/U/US.

A F-86 nije sluzio u Vietnamu.

ra

,Да први мигови 21 f-13 су набављени 1962 и они су били све само не старо гвожђе као и 21БИС који је почетком 80их био итекако опасан противник.

Sh

f 86f sabre je ucestvovao u vijetnamskom ratu. koristio ga je RAAF, tacnije 79. sqadron RAAF. izgubili su 2 aviona u borbi….

De

SHone,

RAAF Sabres nisu letjeli nad Vietnamom. Oni su samo sluziili u Tajlandu kao dio Tajlandske zracne odbrane. 2 izgubljena su zbog kvarova motora, ne u borbi.

I to nisu F-86F vec CA-27 sa Avon motorom I puno drugih promjena za Australske svrhe.

Australija je poslala Canberra bombardere u Vietnam. Par je izgubljeno u borbenoj akciji. Australija nije poslala ni Mirage III ni mornaricke A-4 u Vietnam.

Mr

Dusko dobro si rekao! NATO ne mozes skrsiti!! A buduci da vecina siptara i Hrvati su u NATO mislim da necete moci nikog skrsiti😉
Jedina „prilika“ koja vam preostaje je da i vi uđete u NATO

Su

Duško Petić
žalosno je koliko si pun mržnje, a siguran sam da i samom tebi iz nepoznatih razloga. „Skršiš ako se ukaže prilika“ – kažeš! To iz tebe progovara jad jer nemaš završene nikakve poštene škole, živiš u nekoj zabiti i nisi nikada u životu otišao 100 km od mamine suknje. Ne znaš si ništa skuhati, niti gaće oprati. Tehnologija 21. stoljeća ti je dala mogućnost da nešto pročitaš u životu, al ti si dovoljno neuk da ne razumiješ kako filtrirati lažne i pogrešne informacije i pornhub ti je najveći domet u korištenju modernih tehnologija. Zbog takvih kao što si ti (da budemo na čisto, koji postoje na svim stranama) na ovom brdovitom balkanu svima nama nema napretka, jer koliko god se mi trudili, vi kao žohari uvijek od negdje izmigoljite i pokvarite sve dobro što je netko napravio. Ovo je portal za zaljubljenike u avijaciju, a ne politički propagandni portal za izljeve mržnje i netolerancije. Kako vidim da barataš informacijama o F86,
Su-57 i Su-27, ipak sam nekako dojma da bi ti trebao bolje proučiti i uočiti razliku između 5711SL i 5712SL ili možda čak 8740S.

Sh

f 86 f sabre je definitivno ucestvovao u vijetnamskom ratu. tacno je da je ime promenjeno ali je to licencna proizvodnja. stavljen je bolji motor bolje naoruzanje ali u osnovi to je f 86 po licencnoj proizvodnji. naravno moguce je da nije leteo nad vijetnamom ali je ucestvovao u vijetnamoskom ratu sto sam i napisao. dva su oborena u borbi kao posledica otkaza motora ali na borbenom zadatku zato je i naglaseno da su dva izgubljena u borbi naravno zvanicno nema detalaja zasto je doslo do otkaza….evo ti link pa citaj ako te interesuje https://acesflyinghigh.wordpress.com/2014/11/25/a-brief-history-of-the-royal-australian-air-force-south-east-asian-conflicts-1950-to-1972/

Du

Podaci iz sedamdesetih govore o F86 kao nasim presretacima, koji su letili u vijetnamu kao zastarjelo smece, malo unaprijedjen hellcat.

Odgovori
С

Мислим да је ово добра вест за рв и пво.

Odgovori
dr

Probacu ponovo! Lepo je to sve što pišete ali jedno treba da znate. Naše nebo je maleno za avione lovce-presretsče nemaju komforan,siguran manevarski prostor. Sluziće ratnom vazduhoplovstvu za održavanje kakvog takvog trenda i za mirovnu nebesku patrolu. Srbska PV odbrana će u budućnosti svoje parče neva isključivo braniti sa ZEMLJE. Hvala

dr

Godpodo eksperti,mala smo mi zemlja i nemamo potrebe za tako ljutim pticama o kojima vi govorite. Ove nam sluze za neke druge namene. Danas a i ubuduce nase parce neba branice se sa zemlje.
Hva la.

Odgovori
Ne

a sta ce izraelu velicine vojvodine toliko aviona, ili austriji?

Bu

Znači ništa od MIG29SM/SMT ?

Odgovori
Ir

Mislim da ova naša verzija treba da nosi oznaku Mig 29 AV, a druga faza modernizacije koja će biti po običaju za dve najdalje tri godine Mig 29 AV AV

Vl

Koje je ovo zaludjivanje naroda pa toliko je izvikano zbog 2 aviona da je ovo sramota ,ova i predhodne vlasti jebu narod u glavu ko da nista nismo naucili iz predhodnih ratova majko mila dovoze migove na remont u srbiju pa sto niste remon u rusiji uradili gde imaju sve …hrvati su kupili f16 barak i to je bolji avion od ovog naaeg miga tek kada bude 4+ onda nece biti bolji f16 a koliko vidim ovde se oteze zbog politickih poena bezbednost zemlje iznad svega …zalosno zalosno zalosno pa zar nije nolje da su kupljeni novi avioni strasno samo glup covek nemoze ovo da razume…rusi naprave nov avion pre nego sto ga nasi remontuju …

Odgovori
Ju

I nakon faze 3 remonta će Barak biti daleko superiorniji. Zhuk M radar je daleko inferiorniji od an apg 68 koji ima Barak, a i bez brige Hrvatska nema nikakve pretenzije na Srbiju. Ovi mig29 su odlični avioni,ali daleko od toga da će u slučaju rata sa NATO-om činiti razliku. Političke izjave kao najjače vazduhoplovno u regionu su u svrhu skupljanja političkih poena, a zapravo su ovo odlično avioni za nadzor vlastitog zračnog prostora i održavanje lovačke avijacije. Makar po meni za 700 sati po avionu 200 milja je preskupo, osobito jer se reklamira kao poklon.

Pe

Nije zaludjivanje…posle toliko decenija uvodjenje u upotrebu novih masina u stroj je dogadjaj koji treba obiljeziti.
Kod nas se radi remont zbog transfera znanja i iskustva..itd.
Ja ne vidim da se nesto oteze, sve ide po planu koji je ranije obajvljen u ozbiljnim tekstovima.
U 2020 po planu svi bi trebali biti modernizovani, znaci 14 aparata, tada hrvati dobijaju prvi barak… a do tada mnogi komentatori ovde bi trebalo da ‘pokupe caure’.

dr

Da shvatiš Vlado malo bolje kako stvari danas stoje. F-16, MIG -29…. ili Orao 2.0 (nemoj da se smeješ).
Naš Orao 2.0 danas u sebi adrži: dva „frizirana“ rols-rojs motora koji „piče“ 200 iz mesta isto tako dobro kso i F-16 i MIG-29, kokpit je opremljen „komponentama“ koje možeš naći u svakom lap-topu i GPS navigaciji i to po otpadima! Treba da znaš da smo svetski pioniri za lasersko navođenje projektila ( 70 godina trhnologiju prodali Rusima i Amerima) nemoj da se smeješ. Orao je danas pandam fantomu i migu samo u“malom pakovanju“. Za sve ostalo po dubini biće zadužena PVO i raketno-artiljerijske baterije. I tako,kada sve sabereš ko nas napadne iz mesta je najebao. (nemoj da se smeješ)
Hva la.

Dr

@Perica
Ni Srbija a ni Hrvatska, ne uvode NOVE, vec remontovane avione.

Pe

@Dragan Marinkovic
Rekao sam ‘nova masina u stroju’ ako vec teramo mak na konac… eh eh da ne razglabamo o znacenju ‘novi’…ja bih bio zadovoljan za 5 godina i sa polovnim neremontovanim MIG-35..hehehhe..i reko bih ko NOV.

Bu

Mala digresija neupućenima:
F-16 nije fantom. F je oznaka za fighter.
Jedini avion sa tim nazivom je F-4 (phantom II)

Ma

Možda se ne kupuju novi avioni zato što MMF ne dozvoljava da se kupe novi avioni. Mogu samo postojeći da se remontuju i modernizuju i to je sve u ovom trenutku, što trenutno i nije loše. Avio mehaničari u Momi Stanojlović uveliko rade sa ruskim kolegama remont na pridošlim 29-tkama, sve ide po planu i biće spremni za veliku paradu 11.novembra ove godine. Ogromna razlika u odnosu na neko ranije vreme je što je stigao ogroman stok rezervnih delova za 29-tke, tako da se nikada više neće ponoviti situaciju od pre nekoliko godina kada su migovi 29 dežurne pare bili prizmeljeni zbog nedostatka piro patrona, guma i nedostatka ispravnih akumulatora. Ta sramota se više nikada neće ponoviti. Ogroman pomak, pored već pristiglog stoka rezervnih delova je i povećan nalet pilota, od kojih se deo obučava u Rusiji. Cilj je nalet, kao u nekadašnjoj JNA, 60h- 70h sati naleta godišnje po pilotu. Ostalo, neću da ponavljam, već sam postavio nedavno nekoliko postova o ovoj temi. Evo linka jednog vrlo dobrog, nezavisnog, objektivnog sajta o mogućnostima lovca mig 29 SMT. Na istom sajtu je navedena informacija da će se naše 29tke modernizovati na SMT nivo.
https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/01/10/mig-29-smt/

Ir

Može li jedna analiza koja bi uporedila našu nabavku MiG-29 i najavljenu kupovinu Baraka od strane Hrvatske? Pošto evo već duže vreme ovde merimo čiji je veći, da neko stručan uporedi te dve nabavke i izađe sa vitruelnom procenom ko je, bar na papiru, napravio bolji posao.

Odgovori
Gu

Iz mog ugla kao ljubitelja vojne avijacije ali ruku na srce,potpunog laika..
Nas je za sada „veci“ od njihivog😁
Pod br.1 Migovi-29 su tu kod nas na Batajnici i zvanicno su poceli da lete (dva) uskoro i ostali.
Za razliku od nas,Hrvati nemaju ni gumu od aviona F-16 u Hrvatskoj a kamoli avion ili jos da u Hrvatskoj rade remont i modernizaciju istog,znaci tu smo zaista daleko ispred njih. Ali to ti od nasih susjeda niko nece priznati jer bi to za njih znacilo nacionalni poraz i izdaja domovine.Jer i njihovo nemanje niceg opipljivog je mnogo vece nego nase opipipljivo i jos pazi leti!!!
Znaci RV Vojske Srbije za sad vodi 1:0 protiv HRZ-a.

Pod br.2 Kad jednog lijepog suncanog dana Hrvatima stignu Baraci u Hrvatsku na tehnoloskom nivou kao sto su sad u Izraelu a nasi Migovi-29 ostanu na ovom nivou (tehnicki svi ispravni i operativni ali ne i modernizovani) Hrvati ce biti u prednosti i njihov ce onda biti „duzi“ od naseg i to bome poprilicno.
Znaci HRZ izjednacuje rezultat na 1:1 sa RV Vojske Srbije.

Pod br. 3 Ako hrvatski Baraci ostanu na sadasnjem tehnoloskom nivou a nasi modernizuju Migove-29 na taj neki SMT hibrid nivo sa Zukom,raketama veceg dometa itd..onda nas opet postaje „duzi“ od njihovog.
Znaci RV Vojske Srbije vodi 2:1 nasuprot HRZ-a.

Pod br.4 Ako Hrvati dodatno modernizuju svoje Barake a i mi nase Migove-29 modernizujemo na taj SMT hibrid nivo onda smo tu nedje,krajcamo se.Neke sitne prednosti bi imali njihovi Baraci a neke nasi Migovi-29.Ali moje misljenje da od te dodatne modernizacije Baraka nema nista tako da mozemo zakljuciti da je nas ipak „duzi“ od njihovog.
Moj neki laicki pogled na tu mjeru😉

Ju

@Gus
Tražio čovjek stručnu analizu,a ne mjerenje čiji je veći, a ti mu daš svoje laičko mišljenje i nabrajaš gluposti radi kojih ti misliš da je vaš veći. Po meni jedino Živojin može dati svoje mišljenje, a da bude stručno i nepristrano o ovoj usporedbi. Da bi to bilo ono što Ironhide traži trebalo bi usporediti razine modernizacije, garantirani nalet, mogućnosti radara i oružja koje nose. Inače baraci su već prošli razinu modernizaciju kakva za migove nije ni planirana i dolaze sa 3000 sati naleta vs 700 sati koje ce imati migovi nakon modernizacije i superiornijim radarima od zhuk-m koji se možda ugrade u migove.

Gu

Juco

Znao sam da ce se naci neki uvrijedjeni susjed🤣..

„,a ne mjerenje čiji je veći, “

Da,procitaj sta je covjek napisao pa ces da vidis da ga zanima ciji je „veci“.

“ ti misliš da je vaš veći. “

A ti mislis da je Vas „veci“?

„a ti mu daš svoje laičko mišljenje“

Pa vidis,da nisam napisao da sam LAIK,ti bi me dozivljavao kao vrsnog strucnjaka.Ali ja nisam taj tip persone da se pravim pametnim nego sto jesam.Pa kad si vidio da sam napisao da sam laik,tebi je laknulo, e sad cu ja (laik) pokazati ovome laiku sta i kako.

„Po meni jedino Živojin može dati svoje mišljenje, a da bude stručno i nepristrano o ovoj usporedbi.“

Slazem se da Zivojin moze dati dosta dobro strucno misljenje sto je i potvrdio bezbroj puta do sada u svojim tekstovima ali ubedjan sam da ce ti i sam Zivojin reci da „nije jedini“ a daleko od toga da najbolje poznaje materiju od svih i da „jedino on“ moze dati i niko drugi strucno i nepristrasno poredjenje.Jedino ako nije toliko gord i egoista pa da kaze da samo on zna i moze i niko drugi.

„Inače baraci su već prošli razinu modernizaciju kakva za migove nije ni planirana i dolaze sa 3000 sati naleta vs 700 sati koje ce imati migovi nakon modernizacije i superiornijim radarima od zhuk-m koji se možda ugrade u migove.“

Eto, i ti laik pa iznio svoje vidjenje (gluposti) kako si meni rekao, ciji je „veci“.😉
A smetati kad neko drugi koji priznaje da je laik iznese svoju analizu „velicine“.😉

Ju

@Gus
Dobro dal ti čitaš ove silne tekstove i komentare ili svoje mišljenje temeljiš na izjavama 2 AV? Da čitaš, a osobito ovaj zadnji tekst koji se bavi razinom modernizacije mig29 i one tekstove koji se bave baracima napisao bi na temelju čega osim izjava 2 AV temeljiš, makar i kao laik to da će Mig29 sa ovom razinom modernizacije biti „veći“ od baraka. Radar koji se spominje Zhuk-m ima domet do 130 km,na baraku je an apg 68 do 296 km. Po objavljivanim podacima mig29 će nakon remonta imati po 700 sati naleta, barak garantiranih 3000 sati. Ispada da je po svemu, osim po manevarskim sposobnostima barak superiorniji avion. Ako imas neki bitan podatak na kojem temeljis svoju tvrdnju, osim izjavama 2 AV molim te da izneseš.

ha

Gus

jedini pošteni način da izmjerimo „čiji je veći“ je da svi mjerimo i „našeg“ i „vašeg“ istodobno. E pa ja ne dam da itko dira „mog“, a još manje da ću ja dirat „tuđeg“! :) :)

Pe

@Gus
Ovo ‘laicko’ poredjenje je meni jako simpaticno i slazem se sa vama, ja bih mozda i bio ostriji malo.. :)

@Juco
Ko kaze da ce migovi imati samo 700sati..prelazi se na odrzavanje po stanju, koje je moguce posle ovog ‘lakog remonta’..
Barak jeste dobra platforma posebno sofisticirana za napade ciljeva na zemlji sa distance..
Inace sto se radara tice mao je to nezahvalno porediti samo suvim kataloskim podacima, jer neke stvari su sakrivene, kao npr..domet otkrivanja cilja na 250km, ali za koju refleksnu povrsinu itd..
Inace kako neki ljudi iz struke najavise a i predsednik ugradjeni radar bi trebao imati domet veci nego F-16ce iz okruzenja…ja ne sumnjam da ce se to dogoditi jer sa jedne strane nije bas uobicanjeno da drzavnici ulaze toliko u detalje vazduhoplovnih sistema, sto bi moglo da znaci da je drzavi bas stalo do tog…

Inace ono sto se cesto ispusta iz vida na ovim forumima, podrska sistema odnosno sama upotreba nekog aviona moze biti maksimalna ako je kompletan sistem dovoljno razvijen itd.

Gu

Juco

Ok druze,iznio si svoje misljenje.Ti mislis da je Vas „veci“ ja kazem da nije Vas „veci“ nego da je nas „veci“.Sta cemo sad?
Drugo,imas ti Zuk radare dometa i preko 260km..
I to sto barac moze leteti duze bez remonta od Mig-29,ne znaci da je u vazduhu bolji od njega sto i nije.Na vijezbama gdje F-16 nema awacsa, 1na 1 sto bi se reklo,F-16 nema sta da trazi u tom duelu sa Mig-29,dokazano na desetinama vijezbi i izjavama na desetina pilota.Naravno,podrazumjeva se da su Mig-29 odrzavani kako treba i da su ispravni.

Ju

@Perica
Ako predsjednik tako kaže onda čemu vjerovati službenim podacima? Inače na održavanje po stanju idu i baraci pa svejedno ne mjenja činjenicu da imaju 3000 sati naleta do idućeg remonta, a migovi 700.

Pe

@Juco
Izvini sta rece, za ‘sluzbene podatke’ ..ciji sluzbeni podaci, o cemu…neke stvari definitivno ne idu u javnost, ako mislis na domet radara onda 296 kao max ali za koju ‘refleksnu povrsinu objekta’ ..?? …to su vec finese, koje nisu dostupne uvijek….inace neki nasi autoriteti koji se profi bave rv om kazu da ce u segmentu v-v modernizovani MiG-29 biti nesto iznad baraka i MLU varijante…btw: sad je sluzbeno da ce 29ka prije otkrivati cilj nego barak :) ,

Ju

Perica, gdi je to službeno? Maksimalni domet Zhuk-m radara,model koji se navodi da će ići u vaše mig29 nak9n modernizacije je 130km, maksimalni domet radara koji se nalazi u baraku an apg 68 je 296km. Da je o neznam kakvoj reflektivnoj površini riječ 296 je više nego 130. Zna se točan model radara koji ide u mig29 i točan model radara koji je u baraku.
Još jednom daj link na to tvoje službeno.

Pe

@Juco
Mislim da mi je sad vrlo jasno, da bas tehnicki ne razumijete ‘fiziku’ rada radara. Osnovna stvar i te kako je bitno koja je refleksna povrsina u pitanju. Pa zar nije oko toga sva prica kad pricamo o ‘stealt’ tehnologiji. Smanjiti radarski odraz!!!? Zar ne ? To znaci za radar zhuk m da je daljina otkrivanja cilja sa ekvivalentom od 2,5m2 oko 160 km, za cilj oko 5 m2 je vec oko 250 km itd..
Inace za otkrivanje cilja velicine kovca za ‘barak’procjene su oko 120km, To je otprilike to.
Inace nazalost ne zna se koju verziju radara ce tacno biti ugradjena tokom modernizacije, ali se procjenjuje da ce biti dometa za cilj velicine lovca preko 150 km, svojevremeno penzionisani general B.Bilbija rece dometa preko 250 km ali bez detalja pod kojim usovima..itd..Moje je misljenje da i kad se ugovori modernizacija nece se odmah znati sve o novom ubs.

Inace dosta radim sa opremom zapadnih poznatih globalnih brendova i cesto specifikacija u flajeru i katalogu je jedno, u realnim uslovima u praksi za pouzdan rad prepolovi :).

Inace smatram da je ‘barak’ odlican izbor za hrvatsku i bogami znacajan tehnoloski izazov koji cete morati savladati..

Isto tako nema potrebe da se podcjenje srpski posao, pa i vas poznati analiticar Igor T spomenu da ce Srbija imati ozbiljne dvomotorne lovce i time igrati ‘ iznad svoje lige’, da ne ulazim sta je pod tim mislio..

Takodje sva ova poredjenja su samo hipoteticka, za video igricu, jer u biti ulogu igra cijeli zaokruzen rv sistem, i neki drugi parametri, …nemam nista protiv za odmjeravanje na nekom airshow takodje :)

Tv

296, cega, deka prsute?
Sa raketom za do 40 km dejstva?
Nesrazmera objasnjena cime, strateskim partnerstvom?
Mora da je jako losa sala ili jako dobar marketing.

Ju

@Perica
Znači po tebi zapad puno preuvelicava dostupne podatke o svojoj tehnici,a Rusi debelo umanjuju.
Zhuk M, pri čemu je Zhuk marka,a M model za koji se govori da će ići u modernizaciji na Srpske mig29 ima domet za RCS ili raflektivne površine od 5m2 do 90km, a f16c ima opet po dostupnim podacima RCS 1,2 m2. MIG29 ima RCS 5m2 (veći je,ima 2 motora…) ,a radar koji je ugrađen u barak an apg 68 otkriva ciljeve veličine 5m2 na 105km. Opet vodim se dostupnim podacima, ne obećanjima političara ni oduševljenih generala.

@Tvrtko
Ma salame podriguše. Perica i ti se vodite onim što izjave vaši političari da će migovi biti najjači lovci u regionu, a ja dostupnim informacijama koje ih debelo demantiraju. Nemoj biti toliko zadrt provjeri, pročitaj… možda sam i ja u krivu, ali kroz praćenje između i ostalog i ovog portala, većina je na strani baraka. Zbog toga sam i spomenuo da bi bilo dobro da Živojin da svoje mišljenje.

Pe

@Juco
Ne ja nisam rekao da neko umanjuje, ali evo ti za pocetak prvo mi kazes da je 296km bez obzira na obzir, a sad se gadjas i sa RCS, sto je dobro, znaci prihvatas argumente. Kao sto ti rekoh koliko se sjecam nekih navoda mig 29 otkriva na oko 120km…
Vec ti rekoh da se ne zna tacno koji radar ce biti u paketu modernizacije, navedene podatke sam iznio na osnovu jedne izjave Sergeja Korotkova ili nekog drugog iz MiG avie kad je bila prica o Mig29M za VS.., slazem se sto si naveo jesu neki podaci sa vikipedije.

Tv

i opet mrmot uvija milku sa punjenom paprikom….

Pe

@Juco
Eh da zaboravih dodati, jeste Barak dobar, mozda i najbolji izbor definitivno, ali ja dajem prednost Mig29, dvomotorac, je dvomotorac, to piloti vole:)
Iz Srpskog ugla potpuno logican i opravdan izbor!
Pa to navode i vasi analiticari.
Ne ja se ne navodim izjavama politicara, ali kad drzavnik se upusta u detalje i pritom stoji iza toga sto kaze..sve jasno!
Mozes ti davati prednost baraku sto je ok, ali sada su oni samo izraelski.

Ju

@Perice
A study found F-16 has a 92:13 kill/loss ratio, with MiG 29 having a 16:28 kill/loss ratio. Largest share are Israeli Air Force with 52 claimed kills (2 unconfirmed).

E, evo iz jedne analize Srpskog portala koji prenosi Njemačkog pilota,a vezano uz upravo ono o čemu se ovdje raspravlja borba van vizualnog polja.

Ako bi leteli jedan prema drugom, na srednjoj udaljenosti verovatno bi prvo bio detektovan MiG, jer F-16C ima bolji radar (operativan pod svim vremenskim uslovima (sa BVR projektilima AIM-7 i AIM-120) – (BVR = van vizuelnog dometa). Ovo znači da bi pilot F-16 imao više vremena za reakciju.

Ne kažem ja da ovo nije odličan posao za Srbiju, baš suprotno. Za 200 milja imat ćete eskadrilu dobrih lovaca i u ovim trenucima je ovo jedino riješenje zbog dobrih odnosa s Rusijom, ali nemoj vjerovati svemu što političari kažu jer izjave kojima se vodišsu više puta demantirane između ostalog i na ovom portalu. MIG29 je bolji avion u uvjetima bliske borbe,baš zbog svoja 2 motora i jako dobrih manevarskih sposobnosti (onaj dio koji piloti vole), ali sta se tice tehnologije i borbe van vizualnog polja daleko je iza baraka.

Pe

@Juco
Da postoje ove studije, problem sa prvom je sto ne govori nista o uslovima upotrebe. Npr, ako ide grupa od 20-30 lovaca koje navodi ustvari awaks na cilj, pri tome taj cilj je 1 ili 2 aparata..mislim da nije relevantno. Ovde bi ustvari bio zanimljiv broj vazdusnih pobjeda ‘baraka’ vs neki mig29 sm ili tog nivoa…ali to nema.
Druga analiza je vrlo poznata ali je to od prije 25-30 godina.
Ovo je 2018 i to da je ‘barak’ mnogo superioran u odnosu na novije varijante mig29, jeste ali u crtanim filmovima…hocu reci prejaka izjava, povuci rucnu.
Drugo nije bas najjasnije sta ce to hrvatskoj ostati posle tkz. ‘predeksportne pripreme’…hocu reci da ima nepoznanica..zato sacekaj da prvi dodje pa da vidimo gdje smo.

Ju

@Perice
Još od tebe nisam dobio ništa što potkrepljuje tvoje tvrdnje. Baraci dolaze kako je rečeno as is i jedino što se miče je komunikacijska oprema i mogućnost nošenja nuklearnog oružja. Za radar koji će nakon modernizacija se zna da se radi o Zhuk M i zna se da je radar na Baraku an apg68, zna se i mogućnosti jednog i drugog. Inače najviše obaranja protivničkih zrakoplova su obavili Izraelci 3 puta više od sveukupnog broja oborenih od strane svih mig29. Pošto je Hrvatska u NATO-u velika vjerojatnost da u slučaju nekog rata će imati i podršku awacsa,ali ono što ti nisi uspio ničim pobiti je superiornost baraka u odnosu na modernizirani Srpski mig29 u borbi van vizualnog polja,isto kao što ja sve da se svojski trudim nemogu pobiti da je mig29 bolji u bliskoj borbi. Zato to i ne pokusavam.

Pe

@Juco
Ma ok to, znaci znate sta je predecportna priprema Baraka.
Znaci planirate sukob uz podrsku Awacsa…hehe to bi imalo ozbiljne reperkusije..daj da se nasmijem, pa nece niko u NATO da gine za vas..hallo…
Ne prvi put cujem o uspjehu Baraka pritiv MiG29 novije verzije, zaista….cista mitomanija, kad i gdje?
Kazem ti wikipediu uzmi sa rezervom, podverzija zhuk- m ima dosta..
To za modernizaciju se ne zna, taj radar je jedna opcija..

Pe

@Juco

Da, dolaze F-16C/D Barak 2020 „As Is“ modernizirani 2014. Ne skida se ništa osim memorijskih kartica sa kodovima za Izraelske sustave. Rafael Green je licencno proizvođen R-C ARC-210 UHF/VHF radio. ALQ-178 Rapport III je sada pod L-M (izvorno Loral), a izraelska Elta i turski MiKES imaju licence. Umjesto izraelskih kartica ugradit će se nama potrebni NATO kodirajući sustavi (kartice). Barak nema sposobnost korištenja taktičkog nuklearnog naoružanja.

Radari:

MiG-29SM, N019M1E maksimalnog dometa 120km u PPS za RCS od 5m2

https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress.com/2016/05/comparativon-019m1vszhuk-me.jpg?w=625

MiG-29SMT, Žuk-M (izvozni Žuk-ME) sve isto kao i gornji samo nešto veći kut skaniranja antene

http://toad-design.com/migalley/wp-content/uploads/2010/04/Zhuk-ME-Radar.jpg

F-16C/D Barak 2020 ima ugrađen AN/APG-68(V)6, potpuno ekvivalentan sa posljednjim AN/APG-68(V)9, osim što nema instaliran IRM na anteni i posljednju verziju procesora, dakle nema SAR mod, ali zato ima sva ostala 24 moda rada. Maksimalni domet otkrivanja cilja iznosi 80 NM (oko 148 km) za cilj RCS od 3m2.

Onaj domet otkrivanja od 300 km odnosi se na velike ciljeve veličine poput Beoing 747.

Dakle F-16 otkriva manji cilj (RCS 5 prema 3) na nešto većoj daljini (148 prema 120 km).

Ju

@PeroZ
E,pa to i pokušavam dokazati Perici. Za taktičko nuklearno oružje mislim da Brakeet može nosit. Osim mogućnosti radara F16 ima manji RCS od mig29.

Pe

@Juco
Ti meni pokusavas dokazati da je mig29 novje varijante daleko iza baraka kad je rijec o borbi van vizuelnog dometa, a po podacima koje je ovde iznio Pero to se bas ne moze reci, da je ‘daleko iza’.
E tu je takodje bitno koje rakete srednjeg dometa su u igri.
To kakva je verzija ‘baraka’ za hrvatsku je ok. To sam kmentarisao jer nisam imao neke detalje na tu temu.

Ju

@Perice
Ti otpočetka tvrdiš da će mig nakon remonta imati bolji radar od baraka na temelju izjava političara. Drago mi je da si sad ipak svjestan da to nije istina. Inače pročitaj još jednom šta je PeroZ napisao,barakom radar otkriva cilj RCS 3m2 na 148km,a mig29 5m2 na 120km. Uzmi u obzir da je RCS mig29 5m2,a f16C 1,2m2 f16 će i prije tih 148km uočiti mig29,a mig29 neće ni na tih 120km uočiti barak. Ja ni ti sad sa sigurnošću ne mozemo reci koje će rakete kupiti Srbija, a koje Hrvatska,al možemo biti sigurni da će biti sličnog dometa.
Inače ovdje možeš provjeriti RCS za mig29 i f16c barak.

https://www.globalsecurity.org/military/world/stealth-aircraft-rcs.htm

Ovdje ti je objašnjeno zašto barak ima tako mali RCS.

https://tangosix.rs/2018/02/04/analiza-borbenih-aviona-f-16-koje-su-kupili-nasi-zapadni-susedi-izraelske-munje-i-gromovi-za-hrvatsku/

Pe

@Juco
Ne ne trebaju mi ti linkovi hvala.
Inace ne vidim tu superiornost koju ti navodis, prosto ne ide to tako. Pa do prije dva dana nisi ni znao za RCS, drugo te informacije koje navodi Pero Z o zoni detektovanja radara APG-68 v9 su nesto vece nego li inace pominjsni. Otkud mu ti podaci ? Moze biti s nekog foruma ali je bilo da je tu negdje oko 110km za cilj RCS 5m2.
Takodje kljucna stvar u ovim igrama koju ti ne uzimas u obzir je pravovremena informacija u situaciji u vazduhu sa zemaljskog sistema itd..
Informacije o radaru zhuk su od prije 10 tak godina, ali nije poznato koju varijantu ovog radara ce uzeti VS, za modernizaciju.
Ali kako god sve u svemu pa uzimajuci u obzir podatke koje je dao Pero reci da je barak mnogo superioran je balon. Iako su ti izvori vrlo sumnjivi.
Pero nije pomenuo koji je tracking range radara za Barak?
Inace Indijske mig29tke su imali manevre sa F-16od SRAF, i po izvjestajima Indijci su jako zadovoljni rezultatima. Naravno malo detalja je zvanicno, ali potvrda je da IAF nastavlja da koristi mig-29 platformu, a mig-35 je i dalje u igri za ugovor od 128 novih lovaca. Mislim da su bili sa mig29K na vjezbama.
Treba li jaca argumentacija?
Baraku ne dajem prednost, recimo da ce mozda biti slicnih mogucnosti u segmentu v-v.

Ju

@Perica
Naravno da sam znao i prije šta je RCS,a ti opet lupaš ko političari čijim se izjavama bez pokrića vodiš. Po 17 put zna se koji radar ima Barak i koji Srbija dobija u eventualnoj modernizaciji. Znaju se njihove mogućnosti i nisi dao apsolutno nikakav dokaz da potkrijepiš svoje tvrdnje. Nikakav dokaz kvalitete mig29 nije to da netko razmišlja o kupnji mig35, pošto ih je sama Ruska vojska naručila vrtoglavih 6 komada. PeroZ ti je stavio link na to otkud mu takva informacija, a ti opet iza svojih riječi nemaš ništa čime bi ih mogao potkrijepiti. Vrtimo se u krug,stavi neki dokaz za svoje tvrdnje ili prestani svoje mišljenje predstavljati kao činjenice.

Pe

@Juco
Pero Z nije dao podatak odakle mu informacije za Barak-ov radar, i to je info koju ni proizvodjac nije dao, ali rekao sam neki je konsenzus da je domet oko 110 -120 km za RCS 5m2.
Ja tebi dajem argumentaciju, a ti meni da lupetam, to nije nacin komunikacije kad ti se nesto ne svidja.
Ti manevri Indije sa Singapurom gdje imas tehnoloski relativno jednake takmace ti nisu dokaz, ali zato jesu neke povrsne studije, za koje cak ni ti nisi mogao da objasnis a gdje tu Barak i kakve veze ima sa Mig29 SM/SMT/K/SD..itd..
Otkud ti znas detalje modernizacije migova kad malo ko uopste pouzdano komentarise. Inace da se ne lazemo bilo bi mi drago da je Zhuk-m u igri jer taj radar prati cilj na 120km nije samo detektovanje u pitanju, obrati paznju na tu finesu…posto vidim da to nisi ni registrovao od svog zanosa umisljenom superiornoscu.
Iz najbolje namjere ti kazem, polako, ne daji olako ocjene o necemu gdje imas dosta nepoznatih.
Btw. Vec ti rekoh da profesionalci koji su umijesani u pricu o modernizaciji mig-a, smatraju da bi u segmentu v-v trebao biti ispred Baraka. Hoces imena je li ?…nije problem.

Ju

@Perica
Evo zašto sam ti rekao da lupaš. PeroZ je rekao 148km za ciljeve RCS 3m2, a radar mig29 120 za ciljeve 5m2. Čitaj ponovo ako ti nije jasno. F16c RCS 1,2m2 što znači da ga mig29 neće uočiti ni na tih 120km,mig29 RCS 5m2, što znači da će ga uočiti F16 i prije tih 148km.

Pe

@Juco
Nema mi prethodnog komentara.
Je li to ja lupetam sto negiram PeroZ specifikaciju ili nesto drugo…?
Jasan sam bio, za Zhuk ste dali neki izvor i ok, a isto to za APG-68 ni traga….
Smatra se da ima detekciju za RCS od 5m2 oko 110km…i sta jja nisam jasno rekao.
To za RCS od 1,2 m2 ne vazi cim mu nakacis neku raketu, a nesto ne vidim da postoji problem u detektovanju F-16na velikoj distanci…da ne idem u primjere sad.

Ju

@Perica
Tko to smatra? Samo ti očito. Izvor informacija, link…?
Koliko se onda po tebi povećava RCS mig29 od 5m2 ako staviš neku raketu? Jel po tebi kad staviš naoružanje RCS sa 1,2 naraste 4 puta, a kod mig29 se odmah smanji za 4 puta. Daj čitaj brojeve,sve i da naraste, naraste i kod mig29, a nece se povećati sa 1.2 na 5m2 i opet nikakvog linka, izvora, dokaza za ono što tvrdiš.

Tv

Perica, Juco, PeroZ

Meni ovo lici na poredjenje najpovoljnije varijante sa jedne prema najnepovoljnijoj varijanti sa druge.
F-16 sa 1.2m2….ma odakle?
Sa onim podtrupnim(ili ne daj boze podkrilnim) rezervoarom narocito.
Verovatno je I sa radarima isto. Rakete….samo navedite.
Mi smo tolerantni, samo naglasite svoja poredjenja, naci ce se neko ko ce sve to poverovati.

Pe

@Juco
U nedostatku argumentacije opet ti mene etiketiras.
Prvo ti si rekao da je 105 km pozivajuci se na wiki. Odjednom te posle prosvijetli Pero pa ti sad kao eee pa to to svi znaju…
Pa ne znaju, ne znaju .. nigdje nema potvrde tih podataka…osim kod tebe.
F-16net je jedan izvor.
Taj info od 1.2 m2 ti je sa onog americkog sajta itd… pazi F-16a je 6m2 pa F-16c 1,2m2..hehe..
Podvesni teret povecava radarski odraz., mnogo, pogotovo zbog oblika istog, krila rakete, ostre ivice, obline velike… to je cinjenica, zbog fizike rlektromagnetnih talasa.
Pa lijepo se sam pozivas na link gdje zhuk m ima f-16 u zahvatu na 120 km, pazi rekoh u zahvatu, tracking mode,

Pe

@Perica i Juco

RCS MiG-29S (9.13S) i novijih iznosi 3 m2 u konfiguraciji ČIST, dakle bez ikakvih nosača i naoružanja.

RCS F-16C/D od Block 25 iznosi oko 1 m2 u konfiguraciji ČIST.

RCS JAS-39C/D iznosi oko 0.1 m2 u konfiguraciji ČIST.

Kačenje bilo čega pod krila (nosači, podvjesnici, naoružanje, …) naravno povećava čeoni RCS.

Phazotron navodi za radar Žuk-ME slijedeće podatke:

Maksimalni domet otkrivanja 200 km (108 NM).

Otkrivanje cilja sa RCS 5 m2 na 120 km (65 NM), što odgovara otkrivanju cilja sa RCS 3 m2 na 105 km (57 NM).

Northrop-Grumman za modernizirani stariji APG-68 na razinu ekvivalentnu (V)9 (ima SAR), odnosno izraelsku (V)6 (nema SAR) navodi:

Maksimalni domet otkrivanja 296 km (160 NM).

Otkrivanje cilja sa RCS 3 m2 na 148 km (80 NM).

„Kvaka 22“ je da ukoliko bilo koji avion uključi radar protivnički RWR/SPS ga otkrije na dvostruko većoj udaljenosti od dometa radara (osnove elektrotehnike, radarska jednadžba), tako da ako se radi o MiG-29, Barak može otkriti MiG-29 svojim internim ALQ-178 SPS sustavom na više od 200 kilometara, znatno prije nego što će ga uočiti na svom vlastitom radaru!

Slično je i obrnuto, samo što se SPO-15 po T-T karakteristikama ne može mjeriti sa Bark-ovim integriranim SPS sustavom koji sve prikupljene i analizirane podatke prikazuje pilotu ili na MFCD-u, HUD-u ili DASH-u i nudi opcije i rješenja.

U 29-ki pilot na žalost dobije samo pištanje, vrstu radarske prijetnje (P, Z, H, N, F ili S) i smjer („blinkaju“ na analognom pokazivaču, poglavlje 8.9.11 u VTUP-u).

Domet APG-68 osim informacija proizvođača? Provjereno i dokazano u praksi u Izraelu tijekom probnih letova. Još krajem 90-ih (1998.) sa MiG-21-2000 i sada na konkretnom modelu.

Š

Mene i dalje fascinira da se svađate oko radara, RCS-a i ostalog, a nijedan od tih aviona nikada neće ispaliti ni zrno iz svog topa, niti ispaliti bilo koju raketu (ni bojevu, ni školsku), a kamoli da jedan drugog „otkrivaju“ i „zahvaćaju“ na svojim moćnim i potpuno nebitnim radarima.

Ovo me podsjeća na djetinjstvo u osamdesetima, kad smo kao klinci gledali u aute da vidimo brzinomjere, da vidimo koji auto vozi 160, a koji 240. Onda sam pitao djeda zašto on u Stojadinu vozi 120 na autocesti, a ne 180 kao što piše na instrument tabli, pa mi je objasnio da gura gas do poda i da auto ne ide brže od toga.

Svađate se oko nebitnih stvari.

Bitno je SAMO da su svi avioni potpuno ispravni, da lete, da vraćaju investiciju kontroli leta, da se putnici u putničkim avionima osjećaju sigurno, i da nitko od vojnih pilota NIKADA ne strada u bilo kakvom udesu.

Pe

Pero Z vrlo dobro!
Molim te ako nije problem mozes li ostaviti link od proizvodjaca sa navedenim spec.
Pozdrav

Ba

Svim kritičarima ovog posla mogu reći da kritike razumijem i odobravam kao opravdane- treba to. Ljudi trebaju da imaju dobar motiv da bi radili bolje. Sam testni let nije prošao kako je trebalo, ali od siline mržnje i kratkovidosti većina kritičara to nije primjetila, pa su tako izgubili onu jednu korisnu funkciju koju su imali. Desio se propust potpuno vidljiv okom, kakav se kod ovakvih događaja često i dešava, a ipak- niko o tome ni zuc. Ništa strašno, ali ipak, trebalo je o tome pisati, komentaristati, pomenuti… Umjesto toga bavite se pljuvanjem po nečemu šta je neko napravio i odlučio da vam javno pokaže.

To šta je pokazano omogućava momentalni početak osposobljavanja kadrova ratnog vazduhoplovstva. Kažem kadrova, jer i instruktorima prijeko treba praksa. Zaista, do novembra mjeseca na nebu bi trebalo da bude 6 letjelica, a moguće je i više. O kolikom trijumfu se radi nemam prostora adekvatno da govorim, ali mogu da kažem da prije 4 godine nisam gajio posebne nade da će RV da opstane. Jednostavno, nije bilo nade, a tada se nije ni naziralo kako. Danas se tu okupila grupa komentatora da opet pričaju o temi F-16 ili MIG-29. Zaista?

Gospodo draga, postavljeni strateški cilj Vojske Srbije je ostvaren- Stvoreni su svi preduslovi za kontinuitet ratnog vazduhoplovstva. Urađeno je šta je planirano i to je napravljeno u postavljenom roku. Sada se ide dalje, ali mnoge staze su već utabane.

Zar je moguće da većina komentatora ovdje misli da je strateški bitno da li će 2020 godine naš aparat biti bitno superioran u odnosu na nešto što doleti u HR? Ništa bitnije u odnosu na stanje letjelica u Bugarskoj ili Mađarskoj. Govori li neko o Albaniji ili Rumuniji? Strateški, to je redundantan vektor teorijske analize, ne može se stavljati na sto. Misli li neko šta poslje toga?

Prije pet godina ovo je bio članak objavljen na ovom portalu:
https://tangosix.rs/2013/19/04/vipvo-desetkovano-mig-29-prizemljen-od-pocetka-godine/

Tada se očekivalo da samo neko jednog dana kaže: „Mi za ovo više nemamo para ni ljudi“ i ugasi RV. Zar se nije o tome najnormalnije razgovaralo i na ovom portalu? Ko da nam čuva nebo? Mađari ili Italijani? Nije bilo zanimljivog teksta na portalu nedeljama.

Danas, svaki drugi, treći dan, čujete neku novu informaciju koja tjera osmjeh na lice. Danas gledam reinkarnaciju Utve kako poleće u nebo iz ruku malobrojnih entuzijasta koji su svojim znojem i radom postigli da se u nebo vine stari aparat koji je početak za mnoge druge stvari ako se proda, pazite, ne u deset, nego u tri primjerka. Ja vam tvrdim da će država podržati da se upravo to i desi.

Testiraju se domaća laserski vođena sredstva, napravljeni su funkcionalni prototipovi TV vođenih raketa, funkcionalne srednje bespilotne letjelice, ugovaraju se borbeni helikopteri i borbene bespilotne letjelice, država pominje ulaganje u domaće projekte pseudosatelita…. Ne znam kako vi, ali iskreno sam ponosan što je sadržaj portala postao ovako gust i zanimljiv zbog stalnih i različitih dešavanja ovdje.

Izrazito sam ponosan zbog evidentnog porasta posjetilaca ovog portala iz bivših republika nekadašnje države. Svakako, ima ljudi koji su profesionalno zluradi i „vise“ nad tastaturom samo da bi omalovažavali. Takvih ima svagde, i po pravilu su u ogromnoj manjini. Ipak ogromna većina čita tekstove zbog toga što se ovdje u posljednje vrijeme konstantno dešava nešto bitno i interesantno. Stvari idu naprijed i dinamika tog napredovanja biće sve bolja.

Ostvarena je velika pobjeda vrijedna radovanja svakog pravog entuzijaste. Stvorene su mogućnosti da naredne generacije nastave put duge vazduhoplovne tradicije ove zemlje iako su mnogi mislili da će taj put biti prekinut. I to je tako, bez obzira na one koji će htjeti ismijati i demantovati ovaj post. Njima želim da poručim da su prvim poletanjima remontovanih 29-ki i oni po ko zna koji put ponovo demantovani u ovih pet godina. U tom smislu imajte malo razumjevanja i za moj optimizam- postoji li mogućnost da niste u pravu, da postoji drugačiji put on onog koji vi znate?

Nadam se da ćemo svi tim putem i da će dešavanja koja predstoje u RV i PVO vratiti optimizam mnogim koji ga danas nemaju. Živjela Srbija!

Odgovori
Gu

Klasicno dobar,precizan i odmjeren tekst zemo.Ovi sto blate sve sto se radi u toj nasoj napacenoj armiji,da im eskadrila Su-57 kakvih jos ni Rusija nema u svome arsenalu sleti ovde na Batajnicu opet bi pljuvali,omalovazavali,takvi ljudi jednostavno ne znaju drugacije,on mozda i i bi ali ne zna jadnik drugacije.Imam dosta prijatelja u armiji od specijalne brigade do vojin-a..sve i jedan kaze da se stvari u armiji radikalno mijenjaju na bolje u svim sferama,od tehnike,opreme do samog standarda zivota.Naravno,vise vjerujem ljudima koji su i sami dio armije nego mrziteljima i negativno/losim ljudima koji su isfrustrirani svim i svacim u zivotu pa ne vole prvo sebe same pa onda i svoju vojsku i zemlju.Odlican tekat zemo.
Zivjela Srbija!!!!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

ID

Samo još da se obnovi JNA i milina.
Vi ste pristalica da se veruje zvaničnim informacijama, to poštujem.
Obzirom na iskustvo i kadrovska rešenja u celom sistemu odbrane, ostavite drugima pravo da imaju svoje mišljenje. Bez ikakve namere da ulazim u lično, po mojoj proceni vi ste očito vojno lice po struci ili radili pri vojsci. Učili su vas(drilovali) da mora da se poštuje jednostarešinstvo i subordinacija(potčinjavanje). To je sve OK. Ne znam da li se slažete sa mnom da je taj JNA sistem iznedrio većinski cinkaroško-uvlakački mentalitet koji je sve veći što se ide prema vrhu. Iz tih razloga i naravno činjenica ne verujem u propagandu. Pričalo se o modernizaciji (ozbiljnoj) od toga nema ništa, da ih neće modernizovati pred rashod? Idu ka četvrtoj deceniji, to je mnogo za traktor, a ne borbeni avion. O isplativosti posla od 185 miliona, mora da postoji sumnja. Mora da postoji razmišljanje svojom glavom. Moraju da postoje ljudi koji pitaju. BIlo je reči da treba sačekati zvanične nalaze istrage o padovima aviona i pogibijama vazduhoplovaca( čak su postali i vazduplohovci). Kada li će ? Kad modernizujemo 29-tke mislim… Mnogo je bilo laži i lažnih obećanja.
Zato sumnjam, ne verujem. Lepo što su avioni poleteli,tako je. KOliko je koštala ta „donacija“? I obzirom na njihovu sposobnost i okruženje vraćam se na to da su nabavljeni za air-policing. Za sve ostalo naša lovačka avijacija je neupotrebljiva.
I za druge stvari koje stepominjali, radi se o maketarstvu. Dao Bog da grešim. Šta je uvedeno u upotrebu novi FAP-ovi preplaćeni proizvod lažnog socijalnog mira u Priboju. Imao sam priliku da vidim kako izgleda postojeća tehnika i kaok se održava. Bitno je da se ofarba za paradu i da raja vidi tenak i MiG 29 i da se kliče Putinu. Ko je jači od nas.
Mora se gospodine razmišljati kritički, a ne dobro je da nije gore.
Optimizam?!? Što bi narod rekao, da ne lajem…
Optimizam se gradi na realnim činjenicama.

Ba

@ID

JNA? O čemu Vi to govorite? Drilovanje i potčinjavanje? Odakle vama svi ti zaključci? Ne mogu da vjerujem da su iz posta koji sam napisao (sad ga u nevjerici pročitah ponovo)? Kakvo klicanje Putinu, tenak….nisam shvatio. U prvu ruku sam bio siguran da ste odgovorili na pogrešan post? Kao da ste lično uvrijeđeni zbog nečega više ideološkog nego vezanog za raspravu oko tehnike?

Obzirom da zaključujete da sam ja vojno lice, mogu li biti slobodan da zaključim da Vi niste? U tom smislu ohrabrujem Vas da svoje predpostavke koje imate o Vojsci temeljite na „realnim činjenicama“ kako navodite na kraju svog teksta. Provjerite malo, pasus, po pasus sve ono što ste napisali- po mogućnosti sa nekim ko se profesionalno bavi ovom oblašću.

Vidjećete da je predpostavka da se „nešto budži, maketari i slika“ infantilna barem koliko i predpostavke političkog konformizma i botova protiv kojih se, navodno borite. Iza polovnog aviona koji je blizu kraja resursa, na kom se zamjene motori, relevantne elekronske komponente i zamjeni komunikaciona oprema, te se isti testira, pripremi za let, te na kraju leti u optimalnim vrijednostima predviđenim za letjelicu na početku resursa- stoji RAD i STRUČNOST ljudi koji su na tom poslu radili. Rezultat negira pesimizam ID- to je sve što kažem.

Još nešto da Vam pomenem. Molim Vas nemojte o pogibijama vazduhoplovaca u istom postu u kojem se brinete „koliko košta…?“. Providno je to sve. Vi se brinete za bezbjednost pilota, ali ste protiv ulaganja 185 miliona u remont i veći broj letjelica? U veći nalet za te pilote i obuku i zapošljavanje ljudi koji bi trebalo da se brinu o njihovim letjelicama?

Na kraju krajeva, šta bi ste Vi to konkretno? Kako biste Vi, da ste na mjestu ljudi u Vojsci? Evo baš me zanima? Znajte prije nego što kažete „Eskadrila novih Su-30 na kredit“ da je i to bilo na stolu, još davno napravljena studija- nije prošlo simulaciju dinamičkog modela- ne može sad, ‘ajde dalje?

Pe

@Juco
Pero Z nije dao podatak odakle mu informacije za Barak-ov radar, i to je info koju ni proizvodjac nije dao, ali rekao sam neki je konsenzus da je domet oko 110 -120 km za RCS 5m2.
Ja tebi dajem argumentaciju, a ti meni da lupetam, to nije nacin komunikacije kad ti se nesto ne svidja.
Ti manevri Indije sa Singapurom gdje imas tehnoloski relativno jednake takmace ti nisu dokaz, ali zato jesu neke povrsne studije, za koje cak ni ti nisi mogao da objasnis a gdje tu Barak i kakve veze ima sa Mig29 SM/SMT/K/SD..itd..
Otkud ti znas detalje modernizacije migova kad malo ko uopste pouzdano komentarise. Inace da se ne lazemo bilo bi mi drago da je Zhuk-m u igri jer taj radar prati cilj na 120km nije samo detektovanje u pitanju, obrati paznju na tu finesu…posto vidim da to nisi ni registrovao od svog zanosa umisljenom superiornoscu.
Iz najbolje namjere ti kazem, polako, ne daji olako ocjene o necemu gdje imas dosta nepoznatih.
Btw. Vec ti rekoh da profesionalci koji su umijesani u pricu o modernizaciji mig-a, smatraju da bi u segmentu v-v trebao biti ispred Baraka. Hoces imena je li ?…nije problem.

ID

Dozvolite da se obratim.
Bez obzira što kažete da imam infantilne pretpostavke(a ne predpostavke) ostaju pitanja na koja nema odgovora.
-Na osnovu čega verovati zvaničnim najavma i saopštenjima, posle toliko zataškavanja i neispunjenja obećanja i najava.
-O JNA govorim namerno, jer ne moramo svi slušati naređenja i šta kaže pretostavljena komanda. Taj način nerazmišljanja i ćutanja je i doveo vojsku i avijaciju na ove grane. Bitno je čin na tri godine i gajba.
-Jeste bolna tema, gde su razlozi zašto su pali avioni i izginuli ljudi.
-Šta je od maketa i prototipova uvedeno u upotrebu? Zanemarljivo, valjda ćemo se složiti oko te jasne činjenice.
-Obećan novo remonta aviona iz „donacije“ uz sve kontradiktornosti najava i ono što je urađeno? Valjda se i tu slažemo da nema veze sa mozgom najava i ispunjenje.
-Ona logično ide pitanje na šta ode 185 miliona $, ja nisam protiv ulaganja. Ali pitanje je šta smo dobili za te pare? Vredi li to? Ako bi neko kupio polovnog juga za npr.12000€,samo napred. Karikiram ali mi liči na to. Treba li da se radujemo zbog toga?
-Nije sporno da to budu migovi na izdisaju i potpuno zastareli, ali čarobno pitanje je da li vredi tih para. Ponavljam nama treba samo air policinig i obuka pilota. Valjda se slažemo da je ovako starim avionima problem učestalo letenje pod punim opterećenjem, a ne da ratuju. I treba reći da smo to platili toliko i toliko, a ne dobili džabe. Ispade da se moglo kupiti 4 nova aviona i naoružanje za njih.
-Šta bi ja?Što jeftiniju varaijantu, da se može zaključiti da nije preskupo i da je utrošak novca logičan u odnostu na dobijeno.
-Zaključak jeftina propaganda koja će imati kulminaciju na vojnoj paradi. Kao što rekoh, da raja vidi tenak i 29-tku.
Ja Vam ne sporim da verujete u te priče, ali ne zamrajte štu drugi kritikuju. Nismo u uniformi, ovo je prilično slobodan forum.
Nema podređenih i nadređenih, postoje mišljenja. Treba ih iznositi bez potcenjivanja drugih. Najlakše je etiketirati.
Vi im verujte, ja neću. Ne možete drugima narediti šta da misle,a verovali ili ne imam i ja neki čin. Zato i pominjem jednostarešinstvo i subordinaciju, to morate znati šta je.
Drago mi je što se ne slažem sa ljudima koji veruju u stvari kao Vi.

Ba

@ID

„Šta bi ja?Što jeftiniju varaijantu, da se može zaključiti da nije preskupo i da je utrošak novca logičan u odnostu na dobijeno.“…

Prazna priča, dakle?

Pa mogao si malo bolje da se potrudiš poslje onolikog kucanja. Provokacija bi trebala da bude malo bolje osmišljena- ovo stvarno ne ispunjava minimum kriterija za trolovanje komentatora.

Pratiš li ti uopšte vazduhoplovstvo ili si ovdje došao sa „blica“, „vecernjeg“ ili nečeg trećeg? Toliki tekst…Yugo, tenk, jna, gajba, čin,maketa, prototip, Putin, traktor, fap…Niti jednog podatka o bilo čemu. Primjera, teze, oznake, naziva, ičega…Infantilno nego šta.

Ajde adio!

ID

Provokacija?
Da li sam spoljni ili unutrašnji neprijatelj a?A, neprijatelj nikada ne spava. Blago tebi prijatelju.
A, tebe ako se na dan bezbednosti sete, sete, ako ne to je bila tvoja dužnost…
Tema teksta je modernizacija naših aviona Mig29 i šta je urađeno. U tekstu je autor(po običaju) lepo objasnio.
Prijatelju, da se ne brinem za tvoje zdravlje nije ovde pitanje šta nego za koje pare, kako ti nije jasno? OK su i krševi od 29tki, ionako je pola tehnike cele vojske na zemlji je zaribalo. Problem je što će to izaći po avionu mnogo više od realne vrednosti. Problem je svrha modernizacije za nešto što je jako oročeno(a vidi se i kolicko je urađeno). Džabe pričam, u emisiji dozvolite i na dnevniku je rečeno drugačije. OK živi u tome.
Ipak si pravi JNA kadar i mozak, znaš samo da vređaš ako ti se ne govori razumem.
E, pa druže …..pa šta si po činu. Možeš infantilnom.
Nema svrhe dalje pisati.
Ajd’ zdravo!

Jo

Opet se iznova poteže da li je tih 185 miliona dolara previše, da li se moglo kupiti nešto drugo, itd. Ignoriše se nekoliko činjenica. Prvo, da je situacija u kojoj se nalazila lovačka eskadrila bila takva da je bilo potrebno hitno rešenje, a ne nešto što može da čeka 2-4 godine. Drugo, da su starosna struktura i brojnost pilota bili takvi da bi preobuka bila spor i mukotrpan proces. Treće, da Srbija radi aranžmana sa MMF nije mogla da kupi avione. Ovih 185 miliona dolara je potrošeno na nešto što je u trenutku kada su pare potrošene već bilo u vlasništvu Vojske Srbije, tako da je novac potrošen na održavanje postojećeg naoružanja. Zato su avioni koji su koštali $0 doleteli u Srbiju, pa se onda kao vlasništvo VS vratili u Rusiju na remont. Na taj način su zaobiđena ograničenja MMF.

Srbija je na ovaj način sačuvala nadzvučno vazduhoplovstvo i rešila problem nadzora vazdušnog prostora. Veći broj letelica će omogućiti i obuku novih pilota, kao i uvežbavanje napada na ciljeve na zemlji.

Sigurno je da postoji puno stvari u RV koje se trebaju rešiti. Srbija u ovom trenutku ima još dve eskadrile sa kojima treba nešto da uradi.

Ju

@Tvrtko
Imaš gore link,f16c je manji od mig29, ima 1 motor za razliku od mig29 2…itd… Za radare se zna koju verziju će imati Srpski mig, a koju ima Barak pa sad čekam…
Stavi neki link koji demantira. Šta se tiče raketa oba aviona mogu nositi projektile podjednakih mogućnosti i to je ono što ulazi u mogućnosti aviona. Koje će projektile kupiti Srbija,a koje Hrvatska još se ni nezna pa o tome ni nema smisla.

Pe

Ja bih jos samo dodao ono sto sam vec ponovio vise puta, a i redakcija ovog sajta, a to je da se tacni detalji modernizacije MiG 29 ne znaju. Inace da je u pitanju radar Zhuk-me je pretpostavka. Ali se znaju odprilike trazene specifikacije novog napadno navigacijskog sistema, koje se ocekuju. Po njima daljina otkrivanja lovca trebalo bi da bude na vise od 150km a da istovremeno prati 10 a gadja 4 cilja.
Inace meni licno je sasvim ok i Zhuk-me radar, ali ponavljam te detalje ipak nemamo potvrdjene.
Inace zanimljiva analiza od Pero Z.
Pozdrav.

Ne

Sve se bojim koliko ce ih letjeti za godinu dana. Do sada je nalet bio nikakav zbog nedostatka novaca i sustava da to drzi u pogonu, dok je bilo samo 4 aviona, a kamoli kad ce ih biti 14 i svi oni helikopteri.
To proracun za vojsku kakav je sada ne moze izdrzati bez ozbiljnog povecanja, a za to se nekome mora uzeti.
Piloti dok se obuce za puno koristenje tih strojeva taman ce avionima isteci resursi.

Odgovori
Pe

@Nec
A vidim ti si expert i poznavalac budzeta naleta itd, prije 5 godina ti ne bih nista komentarisao,..ali ti kao i jedan broj komentatora ovde samo ponavljate prezvakane mantre’ … halo 2018 je… hmm procitaj clanak na vasem obris.org, autor zamjera da je srpski vojni budzet netransparentan, tj ne znaju se stvarni troskovi, ali zato ti vidim znas :) ps: i ne treba sve da se zna, ali se zna da je veci od milijardu e..

Ne

Ne zanima me koliko novca ima za vojsku nego samo se pitam zbog dosadašnje prakse i stanja obuke i naleta

Pe

Ja koliko imam informacije ta slika se promijenila. Moram priznati da smo refleksno pominjali ‘dosadasnju praksu’ ali proslo pet godina…

AL

Zapravo i ne. Stok motora je vec udvostrucen, a remontni zavod Orao se sprema za sertifikaciju remonta motora RD-33 za Mig-29, dok se ekipa u Momi sprema za dodatne sisteme na Migu-29(iz tog razloga se deo posla radi u Srbiji, inace bi sve mogli Rusi davno da zavrse). Sto se naleta tice, vec je znatno povecan sa onih jadnih 20, trebao bi blagovremeno da poraste na 80-100. Ono sto ce predstavljati cini mi se nepremostiv problem bar jedno vreme je nedostatak kadrova. Avioni ko avioni ce biti tu, spremni, za pilote mora MO da se pobrine, a koliko vidim, nije da im se nesto zuri. Totalno neozbiljno pristupaju tom problemu.
Vidim komsije iz HR na ovom portalu generalno bas kriticki nastupaju prema nabavci, a ne vidim razlog zbog cega? Avioni su tu, neki vec lete, ostali ce leteteti uskoro. Politizaciju i novinske budalastine svaki zdrav covek je valjda naucio da ignorise do sada…barem bi trebalo.

ne

da li 29-ke mogu da se modernizuju na standard I – izraelski, Elbit AESA radar, uzraelska elektronika i naoruzanje

Odgovori
Pe

Mogu!

Rumunjski Aerostar zajedno sa IAI i Elbit Systemsom je još 2000. godine napravio modernizaciju MiG-29 pod nazivom MiG-29 Sniper.

https://www.youtube.com/watch?v=_nk6hX7vPDk

Usporedite tada, prije 18 godina pilotsku kabinu te „izraelski obrađene“ 29-ke i recimo sada pilotske kabine MiG-29SMT ili čak MiG-35.

Rumunji su tada od toga odustali (zbog skupoće i malog broja aviona) i odlučili se na MiG-21 Lancer modernizaciju.

Ba

@PeroZ

„Rumunji su tada od toga odustali (zbog skupoće i malog broja aviona) i odlučili se na MiG-21 Lancer modernizaciju.“

Ovo je naravno potpuno netačno. Projekat modernizacije Rumunskih MiG-21 je proveden prije. Trajao je od 1995-2002 godine, ako se dobro sjećam. Elbit je i poslao demonstrator Mig-29 Sniper u Rumuniju zbog toga što su se nadali ponavljanju unosnog posla kakav su napravili sa 21Lancerom. Ispravno, Rumuni su upravo zbog toga što se vidjelo kakav je fijasko ispala priča sa izraelskom „modernizacijom“ 21-ca odlučili da ne ulaze u priču sa izraelskom modifikacijom Mig-29.

Sama modernizacija koja se nudi za Mig-29 i za „LanceR“ progam na 21-cama je ustvari, konceptualno, veoma slična stvar. Na papiru i stajanci, stvar izgleda sjajno. Radi se o opsežnoj iplementaciji zapadne avionike na sovjetski lovac, sa produženjem resursa. Rumunski Mig-21 je tako od Izraelaca dobio HOTAS zapadnu komunikacionu opremu, opremu za dejstva noću i u svim vremenskim uslovima, kao i izraelski radar Elta EL/M-2032, koji je kao Elbitov proizvod izreklamiran kao ubica svakog arapskog aviona, svemoguća i nepogrešiva sprava vrhunske izrade. Naravno, Mig-21 LanceR je tada dobio i novi kokpit, koji izgleda ovako: https://www.flickr.com/photos/paulbeattie/38272835

Lijepo, zar ne? I nadasve, veoma slično priči za Mig-29 Sniper. Ipak, u stvarnosti, stvari nisu išle baš kako je reklamirano. Iako su Rumuni tražili i dobili transfer tehnologije i održavanje kod sebe u „AeroStaru“, te unaprijedili 114 letjelica na tri standarda MiG-21 LanceR, danas od tog broja može da leti nešto manje od 20 komada.

Neko će reći da je prošlo mnogo vremena- tačno, ali opet tačno je i to da je već 2006-e govoreno o tome da je letno sposobno tek nešto više od 75 letjelica. Osim ovoga, broj udesa i pogibija pilota usljed raznih otkaza bio je prosto frapantan. Tri fatalna udesa desila su se na praktično novim letjelicama (između 1998. i 2002.). Flota je prizemljena više puta radi raznih vandrednih inspekcija ministrarstva odbrane Rumunije. Govorilo se o 11 fatalnih udesa i 8 poginulih pilota, iako ove podatke treba uzeti sa rezervom, sjećam se da sam o tome čitao po raznim blogovima i sličnim neprovjerenim mjestima, a nikada nisam naišao na tačan podatak o broju udesa. Tada je „bjesnio“ i rat između MiG-a i AeroStara jer su se prvi borili da provuku svoj koncept MiG-21-93 umjesto izraelskog rješenja, pa sve neprovjerene informacije treba uzeti sa osnovanom sumnjom da se radi o pljuvanju konkurencije. Govoreći o tome bilo bi fino kada bi onaj @Tedi rekao koju pametnu na temu ovih udesa, kao osoba koja je upućenija u Rumunsko vazduhoplovstvo?

Govoreći o Mig-21-93, 2002- godine indija se odlučila za ovu, rusku modernizaciju. Kokpit je ok, ali ni blizu lijep kao izraelski, HOTAS- pusta želja. Izgleda ovako:

http://wiki.airforce.ru/index.php?title=Файл:Mig-21-93_cockpit.jpg

Ipak MiG-21-93 je već tada mogao da nosi R-77 i R-27R1, a koliko znam 125 indijskih letjelica Mig-21 su prošle daljnju modernizaciju i otišle su na Bison standard, te i dan danas najnormalnije lete.

Sh

Auuuuu, Banja Luko, al’ si se nalupao, svaka ti čast!
Da pojasnim za onoga ko pojma nema: modernizaciju MiG-29 na standard Sniper su zajednički radili Daimler Aerospace (DASA) iz Nemačke, Elbit iz Izraela i Aerostar iz Rumunije. Od projekta se odustalo zato što se DASA povukla, a ne zbog „fijaska“ modernizacije MiG-21.

Ba

@Šeki,

Bojim se da nisam. MiG-29 Sniper (serijski broj orginalne letjelice je 32367) poletio je 5.maja 2000. godine. Prikazan je na „ILA-2000 Show“ u Berlinu, kasnije i u Temišvaru. To je bilo u vrijeme kada je program MiG-21 LanceR bio u poodmakloj fazi (već su imali par udesa na „novim“ letjelicama).

Rumunska vlada je odlučila da prekine finansiranje projekta i otkaže modernizaciju 20 letjelica na standard MiG-29 Sniper. Ostao je samo taj demonstrator. Imaš novinske članke o tome- pronađi slobodno.

Rumunske 29-ke su povučene 2003- godine i uskladištene u bazu Mihail Kogălniceanu (Konstanca). Trenutno je po zvaničnim podacima Rumunskog vazduhoplovstva ispravno samo 26 letjelica MiG-21 LanceR „C“. Najbrojnijeg u „A“ verziji više nema niti jednog na kojem može da se leti. Ovi podaci su optimistični, na forumima se govori o 14-18 primjeraka koji su u letnom stanju.

Ovi primjerci koji lete se nalaze u dvije baze: Prva- Câmpia Turzii i druga Mihail Kogălniceanu na operativnom dežurstvu zaštite vazdušnog prostora Republike Rumunije. U prvoj letjelice su u sastavu 711 vazduhoplovne eskadrile (Escadrila 711 Aviatie Lupta), a u drugoj u sastavu 861 VE (Escadrila 861 Aviatie Lupta).

Eto-imaš na gotovo. Ukucaj nazive jedinica u google i provjeri. :)

Ajde adio!

Sh

Oj Banja Luko! Za tvoju informaciju, znam sve o Sniperu i njegovom prvom letu. Znam čak i ime pilota koji ga je obavio (Nemac, probni pilot DASA). I znam imena još i Izraelskog i Rumunskog. Što se otkazivanja programa Sniper tiče, DASA se povukla prva, Rumuni su odustali jer nisu imali dovoljno motora – postojećim su isticali resursi, a Rusi nisu hteli da prodaju nove motore za tu modernizaciju, i budžet im je bio ograničen. LanceR je najuspešniji program modernizacije MiG-21, o čemu svedoče brojne vežbe na kojima su bili više nego ravnopravni protivnici zapadnim vazudhoplovcima, kao i činjenica da im prosečan nalet nikada nije bio ispod 50 h po pilotu na LancerA i 70h po pilotu na Lancer C. Trenutni broj operativnih Lancera je mali, ali to nije zbog „fijaska“ modernizacije, već zato što im ističu resursi.

Ba

@Šeki

E to je Šeki super što znaš.

Nego, kažeš: „DASA se povukla prva, Rumuni su odustali jer nisu imali dovoljno motora – postojećim su isticali resursi, a Rusi nisu hteli da prodaju nove motore za tu modernizaciju…“. Opasna neka modernizacija Šeki. Da nisu završili na čekalištu za otpad 2003-će bilo bi smješno.

Znači DASA se povukla, pa je zato projekat stao? Tako si napisao u postu gore? Ispada da se oni nisu povukli- to što ne mogu sami da obezbjede motore i što Rumuni nisu htjeli da plate da bih ih neko ponovo preveslao- to je manji glič? To bi se nekako prevazišlo? Sjajno.

14 od 114 „modernizovanih“ letjelica može da leti. I to niti jedan u konfiguraciji bombardera već godinama. A imaju SVOJ remontni zavod koji ih pravi. I Hrvatska je slala svoje 21-ce u AeroStar na remont!

Mora da si u pravu- LancerR jeste najuspješniji program modernizacije MiG-21- Ali za državu Izrael. Svaka njima čast. Dok je ovaca biće i vune.

Sh

Banja Luko, opet lupaš k’o Maksim po diviziji! Lanceri ne mogu još dugo da lete jer su u pitanju MiG-21M, MF i MF-75, a ne Bis, i poslednji primerci proizvedeni su 1978. Trajali su u operativnoj uoptrebi i duže nego što je bilo prvobitno predviđeno. Konfiguracija bombardera je bila jeftinija varijanta, a LancerC može da radi sve što i LancerA. Aerostar može da produžava resurse. Ostatak o programu LanceR i šta je sve obuhvatao, možeš da pročitaš ovde: https://tangosix.rs/2013/29/05/rumunski-kopljanici/
Što se tiče programa Sniper, da, DASA se povukla, a Rumunija je morala sama nabavlja delove za MiG-29, a to Rusi nisu hteli ni da čuju (sa punim pravom!). Završili su na otpadu jer su proglašeni za višak, i nije im se isplatilo da drže menažeriju od nekoliko tipova aviona, kada je program LanceR sve pokrio za prelazni period do nabavke novog lovca.

Ba

@Šeki

Hvala za link- nisam znao da su pisali o tome. Iz njega eto saznadoh da su zaista imali 11 udesa do 2013. godine! A od tada je krenulo na gore, kao što znaš. Posljednja katastrofa vezana za ovaj avion desila se prije mjesec i nešto dana:

https://theaviationist.com/2018/07/07/pilot-killed-in-romanian-air-force-mig-21-lancer-jet-crash-during-borcea-open-day/

A prije toga prije godinu:

https://tangosix.rs/2017/12/06/srusio-se-rumunski-vojni-avion-mig-21-lancer/

Kao što vidiš iz linka ovog portala- srušeni „modernizovani“ lovac je remontovan samo godinu dana prije ovog udesa. Sreća pilot je preživio ovaj udes, za razliku od posljednjeg.

Vidiš li da je za vrijeme pisanja članka 2013. godine bilo raspoloživo samo 30-tak letjelica? Znaš li da je 5 godina od „modernizacije“- tamo 2005-6 moglo da se računa samo na oko 50% letjelica? Kakve veze ima resurs sa tim? Prazne priče Šeki.

Pogledaj opaske vezane za pouzdanost ugrađene opreme u vezi ove „piratske modernizacije“- čak i na linku koji si poslao- pa ćeš vidjeti da je riječ o fijasku koji su brojni Rumunski piloti (izgleda preko desetorice) platili životima. Kukavičije jaje u režiji Izraelskog Elbita- to je sve.

Što se Maksima i divizije tiče- pričaj slobodno šta hoćeš- ali brojevi ne lažu- podataka o ovom poslu ima dovoljno, a ova koza je za sobom ostavila i rog u vidu trakavice crne hronike i očigledne korupcije previše očito Šeki.

Te

@Banja Luka
I’m, by no means, a specialist, just an amateur, but I’ll try to answer some of your questions, trying to be as objective as I can. So. A list of MiG-21 Lancer crashes, at least until 2010,
https://www.mediafax.ro/social/vezi-aici-lista-accidentelor-in-care-au-fost-implicate-avioane-mig-21-7659494
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/actualitate/cate-avioane-de-vanatoare-mig-21-lancer-mai-are-romania-de-ce-vor-ramane-in-uz-inca-o-buna-vreme–217431371.html

In my opinion, the decision to abandon the Sniper program was the poor relation with the Russian Federation and the difficulties in acquiring the spare parts, especially the engines. The short life of the engine was, probably, one main reason. Another one was, probably, the small numbers of the MiG-29 in RoAF. More so, each plane requires two engines, so it would be hard to maintain the readiness. About the LanceR.
Aerostar has the capability to overhaul the plane, including the engine, so this capability was relevant, in my opinion, to promote the program. The MiG-29 was, of course, more nimble, but the LanceR C avionics closed this gap, with DASH helmet and R-73, Magic II and Python III. BVR, there was the Derby capability, but no Derby missile was acquired, as far as I know. Acquiring the Derby would be not a big deal, after all, so the BVR capability remains. These are only my opinions about the subject and they have to be taken with a pinch of salt. At the end of the day, we’ll have a LanceR C very close to a SnipeR and more easily and cheaper to fly and maintain. The LanceR C was a though foe for the MiG-29 and the F-16 at the Thracian Star drill.
About the last accident,
http://presamil.ro/drum-lin-catre-ceruri-patrax/
Regards.

AL

Svakako ima smisla staviti LITENING, eventualno neke ECM sisteme, ali mimo toga ne znam sta bi od Izraela trazili? HMS 29ka vec ima, IFF je vec ugradjen, radar bez mogucnosti R-77 nema smisla ugradjivati….HOTAS, FADEC, digitalizacija kokpita itd. to vec sve nudi modernizacija SMT.
E sad neka sveobuhvatna modernizacije sa Izraelom bez Rusije je besmislena jer bi pouzdanost i dostupnost same letelice bez podrske proizvodjaca bila jako niska, a kroz par godina nepostojeca.
@Banja Luka
da li je Izrael tu nesto pogresio, ne znam, ipak za modernizaciju se odlucilo rukovodstvo Rumunije i po njihovim procenama, to je bilo sve prihvatljivo. Sa tadasnjim ambicijama da udju u NATO, koje su blagovremeno ostvarene, defitivno im Rusi ne bi isporucivali R-77 kao npr. Indusima za Bizone(koji su pritom od Bis-ova napravljeni). Kad pogledate sa politicke strane, nije bas da modernizacija LanceR nema smisla, jos dodatno, na keceve su gledali kao na prelazno resenje dok se ne nabavi nesto drugo(F-16). Blagovremeno ce povecavati brojke F-16, Lancere u penziju, a svakako imaju stacionirane NATO avione na rotaciiji, neretko i F-22 u svojoj zemlji. Sto se udesa tice, to mi je zao svakako, ali sta je tu je, mislim kad se pogleda celokupna situacija, da su postupili dobro, samo je trebalo vise paznje uloziti u odrzavanje aviona, a to je ipak Rumunija sama kriva. Sto se nas tice i saradnje sa Izraelom po pitanju vazduhoplovstva, mislim da bi nam mnogo vise koristi dovelo par zajednickih vezbi, nego bilo kakva tehnologija iz Izraela.

Ba

@Tedy
Tedy, thank you for your answer. I have had many doubts about great number of newspaper headlines regarding crashes of Mig-21 jets in Romania and the links you provided helped me to solve some of them.

I do not speak Romanian, so I came to conclusions by using „Google translate“, so I apologise in advance if I didn’t understand it well, but according to this source losses for this type of aircraft, in period 1996-2010 are staggering. 16 planes lost and 8 pilots killed till 2010? Grim statistics.

Numerous pilots successfully saved their lives by ejecting, which is great. What is also a new information for me is the number of accidents due to pilot errors. I was convinced that a greater number of casualties were related to mechanical failures, but apparently inspection findings speaks more often about „poor coordination“ and bad pilot judgments.

This comes as surprise for me as I always hated MiG-21 LanceR modernisation, mostly because of neverending crash reports and fact that modernisation programme was concluded without the manufacturer’s permission. I always saw it like well advertised, but essentially bad product, unsafe to own and maintain.

I always had great respect for Romanian pilots, technical specialist and AirForce in general. It it organisation of great tradition and experience. I can’t believe that there are so many MiG-21 crashes (and almost only MiG-21) because of pilot errors?

Thanks again Teddy,

Regards!

Te

@Banja Luka
You’re most wellcome, my friend. Glad I could help you. As you can see, some accidents were caused by malfunctions, some by bird strikes and some by pilot errors. Do not foeget the MiG-21 is a not so forgiving plane and, in that period, the money fot defence were small.
Last update, minister Fifor said yesterday: 5 F-16 will come fast from Portugal and another 36 in a few years long program. The amount for the 36 will be quite large, he said.
Best regards.

ha

koja je razlika između mig-29 4 generacije i mig 29 4+++++++ generacije podignutog na standard S-S-M-M-T-T-super-plus-1000-extra? Mig 29 4+++++++ ima nova pozicijska svijetla..

Odgovori
Hj

Na sajtu rac mig pise da je SD verzija koja ima avioniku zapadne proizvodnje.
Ali ovaj nas SD ce valjda biti neki hibrid SM i SMT ja mislim. Nadam se da ce imati zhuk m radare ili kao Peru oni imaju neki digitalni N010 radar

Odgovori
Ž

Ми смо у тексту описали шта је СД варијанта, према опису корпорације МиГ.

Српски СД сада нису ни хибрид између СМ и СМТ већ авиони са мање опреме него што има верзија СД какву је описао РСК МиГ.

То да ли ће српски авиони накнадно бити модернизовани, и који ће то бити ниво, морамо да сачекамо још извесно време.

Ha

On the sajtu, rac mig pise, SD verzija avioniku zapadne proizvodnje.
Ali, ovaj nas SD ce valjda biti neki SM I SMT hybrid ja mislim. Nadam se da ce imati zhuk m radare ili kao Peru oni imaju neki digitalni N010 radare ili kao Peru oni imaju neki digitalni N010 radare ili kao Peru oni imaju neki digitalni N0

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mikeldn na: Da li je američki B-1B iznad Srbije 1999. godine imao bliski susret sa gromom ili sovjetski proizvedenom munjom iz pravca zemlje?

Dobar tekst. Jedino bi ga trebalo upotpuniti podacima da li je tih 2x 35 tona bombi pogodilo nesto na zemlji... Uvek je vazan širi kontekst.

30. May 2023.Pogledaj

PSA na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Bled teško da je veliko jezero. Ako je ono veliko onda Srbija ima gomilu jezera za te potrebe... Mislim da su Kanaderi pre prodati tada zbog politike prema Grčkoj.

30. May 2023.Pogledaj

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Taj legendarni gasovod u upotrebi do Kine je manjeg kapaciteta nego Severni tok. Gradi se jos jedan dosta veceg kapaciteta. Dakle, 'neko te je slagao ili si ga sam izmislio' ostavis za pricu sa drugarima sa ritmicke gimnastike. Cinjenica da ovakvo stanje odgovara ponajvise USA jer dobar deo zapadne Evrope nema alternativu nego LNG od…

30. May 2023.Pogledaj

radovanovic na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Pa da tačno ali je Srbija ipak prodala Kanadere navodno nije bilo pogodnih jezera za zahvat vode jer su postojeća mala i dosta zaprljana što je po mišljenju mnogih obična glupost ali ajde da verujemo da je tako.

30. May 2023.Pogledaj

Mika na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Ako ste pročitali članak, u njemu piše da će se na dva dvosjeda montirati plovci. Također, osim malo mora, Slovenija ima dva velika jezera, Bled i Bohinj. Sa ovog zadnjeg su hrvatski kanaderi uzimali vodu na velikim požarima prošle godine. Znači, ne moraš nužno imat more da bi nabavljao kanadere.

30. May 2023.Pogledaj