BEG airport status
Hrvatski izbor novog borbenog aviona: Gotova studija o izvodljivosti, potvrđeno koja se verzija Rafala nudi Sada i zvanično, Hrvatskoj se nudi Rafal F3R, trenutno najbolja verzija Rafala dostupna na tržištu / Foto: Dassault Aviation

Hrvatski izbor novog borbenog aviona: Gotova studija o izvodljivosti, potvrđeno koja se verzija Rafala nudi

Kako je juče zvanično saopšteno iz Vlade Hrvatske, Međuresorna komisija za nabavku višenamenskog borbenog aviona predala je isti dan predsedniku Vlade Studiju o izvodljivosti za nabavku višenamenskog borbenog aviona. Iz Vlade se podseća da je komisija prethodno 12. decembra završila procenu ponuda koje su stigle iz SAD, Švedske, Francuske i Izraela.

U saopštenju se navodi i da je komisija na osnovu sveobuhvatne i višekriterijumske stručne analize sadržane u studiji, jednoglasno donela zaključak o najboljoj ponudi između dve ponude za nove avione (američkog F-16 Block 70 i švedskog Gripena C i D) i dve ponude za korišćene avione (francuski Rafal F3R i izraelski F-16 Block 30). Sve ponude su temeljno i precizno ocenjivane u okviru tri domena: strategije, domena sposobnosti i domena finansija. 

Napomenuto je da, zbog zaštite integriteta procesa, ti podaci još nisu za javno objavljivanje.

Iz hrvatske Vlade pojasnili su i koji su sledeći koraci u ovom projektu. Početkom sledeće godine će prvo sa sadržajem ove studije biti upoznat Odbor za odbranu hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada doneti konačnu odluku o odabiru višenamenskog borbenog aviona. Potom će započeti višemesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine.

Ono što je možda i najinteresantnije u ovom saopštenju jeste navođenje verzije francuskog Rafala koji je ponuđen Hrvatskoj. Dok su do sada za tri ponude bile poznate varijante aviona koji se nude (F-16 Block 30 i Block 70 kao i Gripen C i D), sada prvi put zvanično saznajemo da bi Hrvatska mogla kupiti Rafale F3R, trenutno najbolju varijantu ovog aviona na tržištu čiji je razvoj započeo još krajem 2013. godine.

Do sada smo samo u pojedinim hrvatskim medijima mogli pročitati i čuti da se nudi F3R koga je francuska agencija za odbrambene nabavke (DGA) tek na kraju oktobra 2018. godine odobrila kao nadogradnju postojećih francuskih aviona (Francuska namerava da modernizuje celu svoju flotu). Istovremeno, to je trenutni standard Rafala koji se nudi na prodaju i koga su nabavili Indija, Egipat i Katar. Prvi avion nadograđen na nivo F3R (mornarički Rafal M) isporučen je decembra 2018. godine. Zvanično je uveden u službu jula 2019. a početna operativna sposobnost je postignuta 6. decembra iste godine.

Kako ratno vazduhoplovstvo Francuske trenutno ima relativno mali broj Rafala F3R (Rafala B i C), može se pretpostaviti da bi Hrvatska, kao što se u pojedinim medijima navodi i za Grčku, dobila avione koji su naknadno dovedeni na nivo F3R odnosno da bi proces nadogradnje korišćenih aviona započeo nakon što bi eventualno na tenderu bio izabran Rafal.

Pročitajte i naš današnji članak o ofset opcijama koje Hrvatskoj nudi SAAB.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Nista od toga.

Sadasnji trust mozgova nije u stanju izvesti ovaj posao do kraja u zadanim okvirima.

Odgovori
ha

Čekaj malo… ti već duže vremena tvrdiš da je lovačka avijacija u HRZ mrtva (ovdje te doslovno citiram). Još uvijek ostaješ pri istom stavu?

Ne

@ Beduin

Možda u tvojim komentarima fali malo optimizma.

Ali,s obzirom da si očito dobro upučen ,vjerujem ti.
Bojim se kataklizme na način da ipak kupimo te strojeve i da nam ti moćni avioni stoje u hangarima zbog manjka kadrova ,novca vezano uz eksploataciju i sl.

Znaš i sam koliko jako zakuca naše Hr srce pri spomenu Rafale ili Block 70,ali ako dođe do „“hladnog tuša““ zvanog realnost…hmhm …neće biti dobro.

Ne

@Beduin

Evo, možeš li obrazložiti svoje mišljenje .

Be

Harris,
u ovom trenutku, Hrvatska nema lovacku avijaciju.
Hrvatska u ovom trenutku ima neke tragove nadzvucne paradne avijacije.

Da, ovaj pokusaj opremanje HRZ s potentnim aparatom bi mozda mogao i uspijeti.
No, opremanjem HRZ s Rafalom ili F16 B70/72, s planiranih 100 sati leta godisnje po aparatu Hrvatska i dalje nece imati lovacko zrakoplovstvo vec samo preskupo paradno zrakoplovstvo.

Nenade,
ja nisam upucen u nista.
Znam koliko i ti iz medija.
Svoje zakljucke donosim na temelju svojih iskustava u tom i tom sustavu.
Nista drugo.
A zasto mislim to sto mislim, pogledaj gore na odgovor Harrisu.

Bu

Beduin već tri godine ponavlja da će se lovačka avijacija raspustiti :) Baš da se strpimo :)

Bu

@Beduin Što onda leti svakih par dana iznad moje zgrade ako Hrvatske nema lovačku avijaciju ?

Ma

Na tvoju zalost i tvog crnila oko HRZa ovaj put nisi u pravu! Gotovo je Hrvatska ima borbenu eskadrilu!

Ne

@ Beduin
Hvala na odgovoru.
Samo da napomenem da sam blagi optimist. Ništa drugo mi i ne preostaje pa …ajmo barem pokušati.

L.P.

Be

Max
ne razumjes procitano

Bacvo Baruta, tebi iznad glave leti upravo ono sto sam naveo, tragovi paradne avijacije.

Vi

Bit će iznenađenja. :-)

Mi

Beduin, kupice itekako! Nema sada nazad. To ti je Balkan.
Sto bolji avion izaberu, to ce Srbija probati da izravna pazarom za 6-8 godina. Glupopst je neunistiva. Samo napred sa Rafalom i americkim raketama da se gazda ne naljuti previse!
Onda mi F4, meteor.. ima se, moze se.

Ze

Dosadiosi i Bogu i Vragu sa Tvojim Pametovanjem. A šta ćeš reći, kada budu izabrani, Rafal(90%)ili f 16.Daličeš i onda nastaviti Prosipat Pamet?

д

Када купите рафал имаће те скупу парадну авиацију. Да ли рафал има у понуди протурадарске ракете, ако нема то га прилично ограничава.Бедуин се досада показао као добар познавалц ХРЗ вероватно човек има искуства са системом и људима из система, недавно сте га исто тако нападали када је била прича са Израелом и бараком који је тада био најбољи авион ,сад је неки други авион најбољи а на крају ко зна шта ће да буде.

De

Beduin,uginut ceš na kraju ovog postupka🤣🤣🤣

Be

Denis,
I puno jaci samprozvani alfa muzijaci od tebe su takovo nesto prognozirali…….no, ostalo samo na prognozi.

A sad, prst na celo i dobro promislito o stajalistu kojeg ja zastupam.

De

Beduin,tvoji komentari su mi najdraži🤣🤣🤣

zo

Mišljenje nebitnih ljudi je nebitno – Alan Ford.
Imaš kolega naprasit nastup..možda si tako mentalno programiran, nebitno..analitika ti nije jača strana..uzgred, nisi baš dobro informisan.
Ide program po planiranom gantogramu. Budžetska sredstva su isplanirana..nema iznenađenja.

Ni

Garant Srbija onda uzima F-35 za koju godinu.

Odgovori
St

Ja bih to preskocio, i trazio da nam prodaju B-1B

Be

@Nikola

Ili Su-57

Bu

@Nikola F22 Raptor. Ameri će jedino njima prodati :)

fr

Srbija ne uzima nista narednih 10-15 godina dok ne potrosi resurse MiG 29.

Vl

frane,
Mislim da prvi naš Mig 29 izlazi sa resursima oko 2027 godine. Znači, do 2025 moramo i mi da rešimo to pitanje…

Mi

@frane
Srbija puca bar Milijardu na novu eskadrilu za 6-8 godina.

Pa ne bi ulagali zadnjih godina u preporod lovacke avijacije od 14 MiG-29, modernizaciju istih, i obuku novopecenih pilota za iste da bi za 7-10 godina zatvorili tu granu vojske.

A kupiti slabije avione od Hrvatske sigurno nećemo jer… ma to bar ne treba objasnjavati..

Ma

I najmanja greskica na vazduhoplovu ..znaci da nema leta …
Tehnicki i letacki sastav moraju da imaju kontinuitet u obrazovanju koji …traje i traje
Koji god avion da kupi neka balkanska drzava trebaju godine ucenja i ucenja..inace ljudski zivoti su ti koji teraju na ozbiljnost i tragicne posledice…
U okruzenju srbija madzarska rumunija i bugarska imaju takvu kakvu vazduhoplovnu harizmu..ostali ukljucujuci i hrvatsku su male bebe i potrebno he vreme….

da

Cijeli natječaj je koncipiran tako da pobjedi Rafale, a tako će i biti. Ali gledajući omjer uloženo/dobijeno, Rafale se čini kao best buy. Naravno, pod uvjetom da je politički vrh Hrvatske svjestan i spreman (a čini mi se da je) da izdvaja oko 25 – 30 milijuna eura godišnje na održavanje aviona – to je dovoljno za oko 140 sati naleta godišnje. Nije puno, ali je i to nešto.

Odgovori
Be

Sam natjecaj je promasaj stoljeca.

Ti

A sta bi ti da kupe, paradni FA50?

Be

drze Tito,
a znas li ti sta sve stane u milijardu ( to ti je cifra s 9 nula) zelembaca?

Ra

Hrvatski političari neće imati petlje da odbace Ameriku…

Ma

Pa pogledaj koliko perja godišnje ode na opskurin par stotina oksimoronskih „NGO udruga financiranih iz proračuna“? A ako malo bolje pogledaš tko stoji iza tih „NGO udruga“, onda vidiš stotinjak neradnika „zvučnih titula“ koji jedan dan nisu ništa korisno radili u svojim bijednim životima.. Ima novca, samo bih ja te „NGO udruge“ povrzane sa Sorošem rastjerao kao Rusi, Izraelci, Mađari, Poljaci i drugi pametni narodi koje vode odgovorni nacionalni političari, a ne anacionalne sline kojima je Bruxelles središte svijeta. U brodogradnju je ulupano, tj.u kriminalce iz IDS-a više od 35 milijardi kuna, prema tečaju kada je kuna bila jaka to je više od 5 milijardi Eura!! Dovoljno za 36 F-16 Block 70/72, ili 45 Rafala F3R!! Mi ćemo kao država krenuti tek kada tim lopovima netko stavi pištolj na glavu (ili nekom njegovom najmilijem!) sa zahtjevom da u roku od 48 sati vrat sve pokradene novce! I tako od jednog „uglednika“, „gospodsrstvenika“ ili „političara“, pa do zadnjeg. Tek kada vrate oteto i pokradeno od naroda, pištolj se sklanja s čela lopova ili njegova unuka/unuke. Ne ide drugačije s tim šljamom. Pa oni proizvode afere brzinom kojom mi ne možemo popamtiti sve, a kamoli da njihovo NELUSTRIRANO krivosuđe čak i poduzme bilo što, pa maksr glumatali.. Tek kada bijesni narod to okači na ulične lampe (samo neka prvo kupe nadzvučnu komponentu VnBZ za HRZ OSRH!), a onda; igranka!!

Go

Iskreno se nadam da će pobediti Rafale i da će ga Hrvatska zaista i uvesti u naoružanje, kao i Grčka. Rafale/Mirage su mi od detinjstva najdraži avioni i svaka prodaja daje dalji podsticaj ovom projektu. Mislim da avion itekako ima smisla za obe države, jedino je cena problem. Naravno, ovo govorim kao laik. Nestrpljiv sam da vidim konačnu odluku, samo se nadam da balkanski mentalitet neće opet sve upropastiti…

Odgovori
da

Pa zapravo cijena je plus. Milijarda i 200 milijuna dolara za 12 aviona koji su stari između 7 i 10 god., u top varijanti, plus kompletni logistički paket, simulator, inicijalni paket naoružanja te obećanje Francuske u uključivanju RH u Europski obrambeni fond. Novi Block 70 oko milijardu i 800 milijuna dolara. Sjajan avion, ali brate preskupo. Gripen – cijena gotovo ista kao za Rafale. Jeste novi avion, ali po sposobnostima daaaleko ispod Rafala. Plus Švedska nije neki partner. Izraelski F16 – milijarda dolara za dizanje aviona na block 50 koji su barem 25 god stari. Moraš biti lud da to uzmeš. Dakle, Rafal bez razmišljanja. Jedini minus, veći operativni troškovi, ali valjda je političko-vojni vrh Hrvatske toga svjestan.

Be

U zadnjoj recenici iscitavam crni humor :-)

д

Beduin
Vidjeh ih u letu prosle godine….

To je stroj po mjeri.
Где си их видео у лету, Ирански или неки други.

be

Iranski

Tv

Golube ako sam dobro razumio ti si još u djetinjstvu imao iskustva sa uporabom aviona Miraz, mislim kada govoriš da ti je najdraži. Daj pojasni tu ljubav.

Ma

Juče je bilo tačno 50 godina (slovima: pedeset godina) odosno pola veka od prvog leta legendarnog aviona F 14 Tomcat, pa bi možda bilo dobro da se napiše neki tekst na T 6 o tome.
Živojine, Petre šta kažete na tu ideju? Najbolji ste, hvala na svim izuzetnim tekstovima!
https://www.thedrive.com/the-war-zone/38303/tomcat-tales-with-the-f-14-associations-president-on-the-iconic-jets-50th-anniversary?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation&spot_im_redirect_source=pitc&spot_im_comment_id=sp_JjtET6Vo_article$38303_c_1lywQ5h7ZIEy732st5uuYoy5ky2&spot_im_highlight_immediate=true
Pozdrav

Odgovori
Pe

Pa eto super linka i teksta. Mi ne bi to mogli bolje :)

Be

Vidjeh ih u letu prosle godine….

To je stroj po mjeri.

NN

Posto Rusiji treba 200 godina da razviju AESA radar za mig 35 i sve ostalo obecano a i AESA za su 35 bilo bi bolje da i Srbija nabavi rafale. Rusija usled nedostatka novca ili nije u stanju ili be poseduje znanje da proizvede AESA radar dovoljno male tezine i dimenzija…sto mi je tesko poverovati ali oni AESA razvijaju godinama i nikako da ga razviju.
Naravno uvek sam za mig 35 i su 35 ali uz AESA i motore sa promenljivim vektorom i aktivne sisteme zastite npr 101KS Atoll ili nesto slicno. Bez tih elemenata, zadnja verzija Rafala ima bolje karakteristike.

Odgovori
al

@NN

Eto sve si pobrojao. Jos da ima ko da nam proda Rafale, gde bi nam bio kraj ;)

Tv

Rafale u verziji f3r definitivno top, sami svjetski vrh… e sad koliko će te mogućnosti biti iskorištene u hrvatskoj i koliko to nama treba…. f16 malo iza rafala… samo trup je 4.generacija a sve ostalo manje više i 5.
Koliko hrvatska kao mala, politički gotovo ne bitna država ima mu. a reci će vrijeme… srce kaže Rafale ali bit će kako kaže gazda….

Ž

NN

Имате АЕСА радар Копље у хеликоптеру Ка-27М.

За Су-35 није предвиђен АЕСА радар.

Ig

@alexanto,

Isti oni koji su vam prodali Mistrale ?

Zv

Suhoj ga je razvio za su57 , tako da mogu oni kad hoće

al

@ Igor M

Kupiti tuce i po Mistrala sa 3 rakete po sistemu nije isto kao i kupiti ekadrilu VnBA. Treba razlikovati izrazito defanzivno ( i to kratkog dometa) oruzje i izrazito ofanzivno (i to jos duzeg dometa) oruzje.

Podosta ljudi ovde ne kapira da kupovina lovackih (VnBA) aviona nije odlazak u supermarket za kupiti makarone i sir. Postoje velika ogranicenja za ofanzivno i sofisticirano naoruzanje. Osim novca (i da ga imamo a nemamo…) gleda se saveznistvo, znacaj partnera, istorijat saradnje, naravno benefiti za prodavca. To sto smo mi kupili 9 helikoptera od Erbasa i nesto pusaka od Belgijanaca nas ne cini njihovim saveznikom a jos manje partnerom od poverenja…

Pa mi sa Rusima (za koje vlast tvrdi da smo na prs’ u guz’cu) ne mozemo da realizujemo eskadrilu novih VnBA vec krpimo pola eskadrile i od 30 godina starih pravimo 4++++ (dodati po zelji) avione a ne da nam neko iz NATO-a proda svoje. Podseticu te da su nas Svedjani svojevremeno izignorisali za ponudu za Gripen a vidi kako trce oko Hrvatske i nude svasta…

To je ono sto je realno a za ostalo, tu je Dnevnik 2, Dozvolite i obracanja preCednika sa svitom. Tu nam nema ravnih u regionu a i sire…

Da se razumemo do kraja: Misljenja sam da Rafal nece biti izbor HRZ-a, pre svega zbog cene jer mislim da je zacepljena da bi se ostavio prostor da se Grcima izadje u susret a Francuzi nemaju komfor da u kratkom roku ostanu bez 2 eskadrile Rafala i da im jos 6 novih ide „preko reda“. To kod njih stvara veliku rupu jer Grke ne mogu da „olade“ kao bitnog kupca. Polovni Rafali, pogotovo FR3 ce biti dosta skuplji od novih Gripena C,D a nedovoljno povoljniji od novih F16 Blok 70. Dodati na to i troskove rabljenja dvomotornog aviona (bez obzira sto se na silu u javnosti zeli nametnuti kako nema razlike u odnosu na jednomotorce) i eto matematike kao primarne sile u odabiru jer na kraju, najskuplji je avion koji cami u hangaru… Ovo je cisto moj laicki utisak i nemam problem da priznam da sam pogresio ako ne bude ovako. Videcemo uskoro…

Lu

@alexanto

Sve što ste napisali stoji, jedino ne stoji ovaj zadnji dio o raspoloživosti Rafalea. Naime, Francuzima je jako stalo da HR uzme Rafale, toliko da stalno vise u Zagrebu, čak je nedavno došla i njihova Ministrica obrane.

Stvar je u tome, da bi HR dobila Rafale tek 2024. dakle za 3+ godine, do tad Francuzi imaju dovoljno vremena da ih zamijene novim strojevima.

NN

Ok preformulisacu, nisu u stanju da razviju AESA radar za platformu visenamenskog borbenog aviona. Sto se plana tice,nije u planu, pretpostavljam, jer avioni SU nisu ograniceni toliko gabaritno i tezinski sto se tice radara, drugo oni su razvili (ili je u razvoju jos uvek) AESA za SU 57 ali po svemu sudeci bice kasnjenja iz mnogo razloga, a najvise finansijskih, pa su pokrenuli programe modernizacije postojece tehnike, i cini mi se skoro potpisala ugovore o novim serijama SU 35S. Ista prica sa familijom ARMATA vozila i ne bi me iznenadilo da se neki AESA u jednom trenutku nadje na SU35.
Msm da je to generalno problem cele Rusije kao svetske sile, njeni saveznici cak i ako zele da stanu na njenu stranu i samim tim se predodrede za naoruzavanje od strane Rusije imaju problem, primer Indija Pakistan u nedavnim sukobima Su 30 je zbog R77 bio inferioran u odnosu ma Pakistanske AMRAAM, zbog cega Derby ulazi u pricu. Ovo predstavlja problem i za Srbiju.

NN

PS
Jeste za su 57,koji jos nije u proizvodbji, ili on je prevelik za, avion velicine mig 35, mozda i pretezak, i sta kada strani kupac zeli Su 35 sa AESA? Nisu u stanju to da isporuce i onda te zemlje kupe Rafal.
Uostalom mi nzm kako se taj radar pokazao i da li je stvr razvijen ili je „razvijen“ ali ne bas sasvim, ako je stvr razvijen zasto ne bi bio ponudjen uz Su 35, to bi svakako podiglo borbenu vrednost u odnosu na konkurente, negde postoji caka.

Al

@NN
Rusi jesu sposobni da naprave AESA radar, ali on im jednostavno nije prioritet i tu se cela priča završava.

Problemi Su-30MKI su daleko dublje prirode od same rakete R-77, a posledica su ugrađenih sistema sa svih strana sveta.

Iv

Rusi nemaju para a Francuzi imaju. Jesi bio u Francuskoj skoro?? Rusi ne mogu da razviju radar??? Da druge zemlje toliko kupuju rafal da Rusi ne mogu da postignu da proizvedu migove i suhoje, obadve fabrike rade punim kapacitetima, Dasault moze samo da sanja cifre i prodaju koju ima suhoj pa i mig. Da mogu slobodno da biraju vecina bi pre uzela suhoj od rafala.

@Živojin Banković

Poštovani g. Bankoviću

Zašto nije predviđen AESA radar za SU35?

Da li je PESA radar približnih osobina ili je razlika u ceni prevelika za razliku u performansam?

zo

Dokle ljudi misle kategorisati MiG-29 u 4.generaciju aviona?
Sami rusi se nasmeju kada to pročitaju..nemoguća misija..imaju problem sa konstrukcijom koji ne mogu rešiti..

du

Ako su pametni uzece Rafale, ali i ako uzmu F-16 opet su dobar posao napravili..I jedan i drugi odlicni avioni, sa tim sto je Rafal po mom misljenju trenutno najbolji avion na svetu, uz duzno postovanje Suhoja..
U svakom slucaju, siju nas hrvati i uzduz i popreko po kvalitetu, dzabe nam kvantitet koji jos imamo u nekim rodovima vojske

Odgovori
ma

Često pamet i finansije ne idu ruku pod ruku.

Be

Onomad, kupio moj susjed mecku.
Dotjero glanc novu iz Svabije, samo da bi mu sjedila u garazi u selu a on se po Berlinu i dalje metrom vozao.

Selu sline cure…..ali seljani svako malo vatricu pred kucom potpale, a on konzerve da bi mecu otplatio i dalje u Svabiji svaki dan jede.

Sad kuzis zasto nema smisla to sto si napisao?

Bu

@Duka Ipak mislim da će biti novi F16, kao što je predsjednik rekao, pošto su Ameri dobri partneri koji doniraju dosta toga. Zato treba uzeti oba aviona, novi F16 od Amera i Rafale. Problem riješen, novaca se ima.

Ro

Beduin@ ili gsn. Selak ajde molim vas da prestanete drukati za SAAB već jednom,Hvala!

Bo

duka
Mi trenutno imamo 10, a od sledece godine 14 aviona, na kojima ce nasi piloti imati solidan broj sati leta, a i obucicemo nove pilote. Nije dovoljno samo kupiti avione. Postavlja se pitanje, koliko Hrvatska sada ima pilota, koliki im je sada broj sati leta, koliko ce im trebati vremena da popune rupe da bi imali dovoljan broj pilota, koliko ce im trebati da se svi piloti obuce da bi mogli iskoristiti pun potencijal aviona. Po mom misljenju dosta, dosta godina. Tako da prica o tome da nas siju, ne drzi vodu.

Be

nista ti ne razumjes.

Kriva meta i jos promasenije odstojanje.

Ju

Mislim da će bit Rafale, zbog politike EU. Od Amerikanaca se i tako kupuje UH60M i Bradley, to im je dovoljno za sada.

Vl

Roger-roger,
Beduin nikada nije propagirao SAAB već je navodio da ako Hrvatska hoće da ima LA sa pravom merom naleta po avionu mora kupiti avion kao npr. FA-50.
Zanimljivo je da i neki naši bivši piloti imaju takvo mišljenje. Jednostavno, za obuku pilota (broja sati naleta) potrebna je radna mazga a to Rafal F3R i F16 blok 70 nisu (za države veličine naših)…

mi

@Burki Deliti forum sa tobom je vredno kupovine novog aparata za kokice.

NN

A zasto su indijski Su 30mki puni tudjih sistema ako postoje ruski?
Verovatno oni mogu, ali nemaju novca da ulazu u to ili im nije prioritet, sto mi nema smisla, ali dobro, mozda neko voli da ima avion sa inferiornijim radarom.
Ne govorim ja konkretno o jednom problemu nego sustini problema sa kojim se Rusija muci od raspada SSSRa.
I da, Rusija nema novca a Francuska ima, pogledajte GDP pa uporedite.I nije samo u tome problem, nego sto je Rusija sama u svom bloku uz mozda Kinu, dok Francuska ima najjace ekonomije i super silu u svom. Drugim recima, Rusi novac moraju ulagati u sve i odmah od modernizacije nuklearnog naoruzanja i uopste cele trijade i svih rodova i vidova vojske.
Mora i Francuska ali ona ne mora u sve i ne mora odmah i nije imala raspad 90ih i zaostajanje u razvoju i modernizaciji zbog tog raspada, inflacije, krah ekonomije niti je u ovakvim ili onakvim sankcijama i ne zavisi joj ekonomija iskljucivo od nafte, cija je cena usput opet pala.
Cifre znace jedino da su jeftiniji,a i veliki br narucenog je od strane same Rusije, uz to Rusku tehniku kupuju verovatno 2 najmnogoljudnije nacije, velikim delom zbog politike a jedna od njih je kupila i Rafale.

To

Mislim da niste svjesni da je kupovina Rafala plod dogovora francuza i plenkija i koncipirana je tako da je to zapravo izbor koji je toliko očit i povoljan da ce sigurno biti realiziran.Između ostalog to je bio vrlo sretan trenutak za hr.zbog toga što se Dassault našao u teškoćama pa Fr.vlada narudžbom novih zrakoplova zeli pomoći svojoj zrakoplovnoj industriji, a rabljene će prodat hr. i to ponudom koju neće moći odbiti…tj. I da samo povrsno poznajes tematiku posve je jasno da je to daaleko najbolja ponuda i zapravo lagan izbor…

Mi

Kako sad F3R?
Da se jave oni „znalci“ kojima T6 pušta da pišu „šta se babi milo“ a nekima s argumentima brišu komentare!?
Ispada da je i T6 postala podružnica onog čije se ime ne smije spominjati?

Odgovori
Bu

Ne brišu komentare, nego Srbija ima spori internet pa treba neko vrijeme da se prikažu komentari.

Pe

Net nam je skroz OK. Da, brišemo komentare intenzivno ;)

Vl

MiG21BiS,
Pročitajte pažljivije tekst…
Pomenuto je da će verovatna varijanta biti unapređenje starije verzije Rafala na pomenutu, naravno, ukoliko se Hrvati odluče za njega. Isto važi i za onih 12 polovnih namenjenih za Grke. Unapređenje bi se vršilo u periodu nakon akvizicije.

Bu

hehehe

da

Hrvatskoj je ponuđena varijanta FR3 i tu nema više nikakvih nedoumica. Nema se više što Hrvatska odlučiti i razmišljati. To je ponuđeno i to se jedino može uzeti. E sad, ne zna se da li se uzima gotova varijanta FR3 ili će se oni prvo modernizirati pa onda isporučiti Hrvatskoj. Zna se sigurno da modernizacija košta oko 10 milijuna eura, ali ta je cijena već uključena u paket pa je svejedno. Francuska u slučaju potpisa ugovora nudi Hrvatskoj prvih 6 aviona 2024, a drugih 6 u 2025. Također, zna se da su ponuđeni avioni stari između 7 i 10 god.

Mi

Bogme onda šteka dobrano prijatelji :)
Vlad@
Pa u ČEMU ti onda vidš da to neće biti F3R?
Isto ko da ja sad kažem;ne Vi nemate MiG29 SD jer ste kupili 9.12 i 9.51 koji su MiG 29A, a to nije 29SD????
Mislim, brate zbunio si me idem odmah blinkat štuke :)

Pa

@MIG21BIS
Misliš na Lorda Voldemorta? ;-)

Ia

Mig21bis
The mig29sd is an upgrade to the mig29sd. It’s not hard to find that information. A brand new mig29sd would be based off of a mig29a. Serbian mig29 is being upgraded to see standard.

no

@Ian
So, you take a regular MiG-29SD and upgade it and -voila- a brand new MiG-29SD?!?

Seriously, how much vodka is in that „upgrade“?

B

U istom periodu je najavljena kupovina aviona, milijardu i dvesta, uz dodatne kasnije troskove, Bredlija 700 miliona, 10 helikoptera 600 miliona, nabavka PVO sistema i radara 300-500 miliona, naoruzavanje Patrija, nabavka protivoklopnih sistema, obuka pilota i tehnickog osoblja za nove aparate, a pominju se i tenkovi Leopard, visecevni lanseri, bespilotne leelice … Svaka cast ako se sve to realizuje.

Odgovori
om

Naravno da neće to sve ići, Bredley je tri puta manja cijena a modernizacija postepeno,Patria vozilo po vozilo,Jastreb nešto plaćeno već,samo 4 komada za sada,
PZO problem ali prvo dajemo prednost zrakoplovstvu koje mora ići ili ga nećemo imati. Dakle ptice su nam sada najvažnija nabava.

Bo

Sve te najave se nece ispuniti ni za 10 godina. Pa za samo avione ce im trebati bar 3-4 godine dok im ne stignu svi. Za Bredlije, ako se i odluce sledece godine, prvih 6 komada ce doci tek 2022, i po sest komada svake godiner, sto znaci da ce im stizati do 2035. A sve je to na kredit. A PVO, je tek prica za sebe, jer jos niko ni ne pominje nabavku. Sto se tice naoruzavanja Patrija, koliko godina je najavljivan top od 30 mm i rakete, za 8 vozila ,a do sada su naoruzane samo 3 i to bez raketa.
Za taj period Srbija nece sedeti skrstenih ruku, vec ce kupovati i dalje.

Ni

RH je ozbiljna institucionalizovana drzava prema ovoj partijskoj džamahiriji u kojoj mi živimo.

Bu

Nije problem, pošto to moraš gledati kroz godine, ne mjesece.

Bu

@Bob Bradley će doći svi. Modernizacija a ne dostava se planira 3-4 na godinu u ĐĐ. Elbit sistem na Patriama je već plaćeni, čeka se dostava, gdje je već naplaćena kazna Izraelu tj. izraelskoj kompaniji, koja radi pandemije kasni sa poslom. PZO Hrvatskoj trenutno nije prioritet, pošto „regija“ Balkana nema avione koji predstavljaju neku prijetnju RH. Jedino Mađarska koja je EU / NATO država. Jedino si točno napisao o dostavi aviona.

Lu

Stalno povlačite gupost o 6 Bradleya godišnje, to je bio kapacitet Đure Đakovića, koji neće sudjelovati u modernizaciji. Cjelokupna modernizacija će se obaviti u USA i svi Bradley-i bi trebali biti isporučeni u tokom 2021. godine. Amerikancima je jako stalo da HR ima šta prije spremnu ovu jedinicu jer će ona biti stavljena na raspolaganje NATO-u.

Uz sve navedeno zaboravili ste i izgradnju 5 OOB brodova i uskoro izgradnju IOB (korveta) za HRM.

PVO je sljedeći na redu za par godina.

Bo

Luka Burki
Ni jedan Bredli necete dobiti 2021. Jos niste potpisali nikakav ugovor. Jedino se slazem da remont nece raditi Djura Dj. vec Amerikanci. A 6 komada godisnje je sam vas Jan izjavio i to da je izjavilla Americka strana.
A sto se tice PVO, kad pocne da se prica, proci ce bar dve tri godine do dogovora i jos godinu do potpisa, o bar dve, tri godine do dolaska. Znaci nista pre 2030.
Pa za avione nece nista potpisati pre jeseni, zime sledece godine.

K

@Luka

Dakle, to je vec malo preoptimisticno. Jedna od glavnih prednosti potencijalnog dogovora sa SAD-om oko Bradley-a je i bila privatizacija ĐĐ i davanje posla modernizacije njemu, da firma ne krepa. No dobro.

Što se brodova tiče, grade se 4 OOB-a, jedan je vec gotov, a IOB em nije isto što i korveta, em nije nimalo siguran kao projekt. Koliko je državi, Brodarskom Institutu i Brodosplitu trebalo da puno manji i jednostavniji projekt OOB-a riješe, ili da ga uopce pokrenu, biti ce dobro ako cemo izgraditi dva IOB-a u sljedecih 30 godina. A HRM je ionako zadnja rupa na svirali.

Opcenito za izvorni komentar – nabavka helikoptera Black Hawk je vec u tijeku i tesko je da ce stati. No sve ovo ostalo su potpuno neodređeni „planovi“, dakle u biti samo popis želja OSRH. PVO, radari, Leopardi, višecjevni lanseri i dronovi ne postoje ni u kakvom konkretnom planu, i nema osnove na kojoj bi se njihova nabavka mogla predviđati. Pogotovo ne u atmosferi ponovno desetkovanog vojnog proračuna koji će takav kakav je morati prolaziti kroz apsorpciju čitavog novog ekstremno naprednog sustava kakav je Rafale (ili F-16, ali sumnjam).

Lu

u ĐĐ je ušao vlasnik Tatre (rade Pandur itd.), Czechoslovak Group, doduše tek su za sada kupili manjinski paket, ali vjerojatno im je cilj večinski udjel.

Nacrti za korvetu su spremni, sad bi trebalo napraviti fizički model i ispitivanja u Brodarskom institutu, to se može relativno brzo. Brodosplit to gura jer znaju da mogu napravit korvetu puno jeftinije nego konkurencija (Danci, Nizozemci, Talijani, Francuzi itd.).

To što nigdje u novinama nisi vidio najavu za nabavu ovih sistema ne znači da se na njoj ne radi …

K

Nacrti za korvetu nisu nešto što se samo tako lako da napraviti – ratni brod slične veličine i kompleksnosti hrvatska brodogradilišta nisu gradila već 80 godina. One Jugoslavenske velike raketne topovnjače inspirirane sovjetskom klasom Koni nisu ni punokrvne korvete u modernom smislu, barem su dvostruko manje od njih, a i daleko manje kompleksne. A i svejedno, imao je Brodarski Institut i nacrt i model OOB-a godinama, pa je državi i Brodosplitu trebalo skoro čitavo desetljeće da program iznesu, sa brojnim usput detektiranim i korigiranim manama.

A bilo je riječ o malenom obalnom ophodnom brodu na koji nije bilo potrebno ugraditi kompleksne sustave poput naprednih radara, sonara, protubrodskih, protuzrakoplovnih i protupodmorničkih oružanih sustava. Hajde da RH prvo pokuša projektirati, izgraditi i opremiti IOB, pa onda tek da zakoračimo u iznimno ambiciozne planove dizajna i izgradnje korvete (potencijalno na sličnom ili istom trupu). Ali kao što sam ranije rekao, ako ćemo suditi po vremenu koje je Hrvatskoj trebalo da projektira i izgradi nešto iznimno jednostavno (u relativnim razmjerima) kao OOB, bolje je ne nadati se domaćem IOB-u u skorije vrijeme, a o „korveti“ da ne govorimo.

Što se novina tiče, one su tu potpuno nebitne – da je vjerovati brojnim sličicama koje novine redovito plasiraju u javnost, hrvatska bi do sada vec bila opremljena čitavim nizom različitih podmornica i korveta, domaćeg dizajna i proizvodnje. Ono što je važno su službeni državni planovi, i još bolje, ugovoreni poslovi. Brojne Vlade RH su u dosadašnjih 25 godina donosile brojne planove nabavke za obranu, od kojih se redovito realiziralo vrlo malo ili ništa. A to pogotovo vrijedi za nabavke za HRM, koji je daleko namanje važna grana OSRH (barem u očima države i vjerojatno ljudi koji broje lipe u MORHu) i radi toga je redovito prva na redu kada treba sječi sredstva.

Wa

Да,Б.То је суштина целе приче,НОВАЦ.Задуженос ЏР је око 100 посто БДП.А овде нас глава заболе од њихових маштања.Ево,Трамп неће да потпише нову помоћ од 892 милијарди долара,јер се за помоћ у борби против Ковида 19,Египту даје 1,3 милијарде УСД,а он сумња да Египћани из тог новца плаћају набавку Су-35/почињу да им стижу наредне године као највећем купцу руске војне технике на афр. конт./.Одакле толико новца.И неко је поменуо Р-77,а Египћани на својим новим МиГ-29 имају нову верзију исте,са дометом од преко 110 км,брзином 4,5 маха ознаке РВВ-СД / о чему је Т6 ,чини ми се писао.Ово је са сајта Al Masdar News/

Lu

@K

https://navalnews.net/croatian-navys-future-opv-corvette-bis-91/

IOB je postala korveta.

80 godina kažeš, evo ti pa čitaj https://www.brodosplit.hr/hr/brodogradnja/vojni-program/

za Kraljevicu možeš potražit i sam …

K

@Luka

Taj člančić koji je Naval News prenio iz hrvatskih medija je samo koncept za jedno od potencijalnih riješenja koje Brodosplit nudi HRM-u. Tokom godina su u medijima izlazili dugački nizovi različitih 3d rendera različitih projekata različitih firmi koje su pokušavale privući pažnju, no niti jedan nikada nije posta išta više od lijepe želje. Piše u članku i da je Sabor trebao s time krenuti nakon izbora. Izbori su došli i prošli, i ništa nije pokrenuto i nema naznaka da ce se to promjeniti.

Što se tiće Kraljevice i Brodosplita, možda bi ti trebao bolje pročitati što šalješ. Male diverzantske nenaoružane podmornice od 100 tona (u slučaju Brodosplita) i raketne topovnjače (u slučaju propale Kraljevice) nisu niti blizu kompleksnosti jedne korvete od ~2000 tona istisnine. Bojim se da podcjenjuješ veličinu projekta, i precjenjuješ Debeljakove pompozne izjave i „reputaciju“ Brodosplita na tom polju.

E sad, da govorimo o ponovnom pokretanju gradnje podmornica, tu već Brodosplit ima određenih iskustava (iako su dotični radnici vjerojatno blizu penzije) na kojima bi se moglo kapitalizirati. Nažalost, ni na tom polju se ne vidi nikakav pomak osim pustih želja zainteresirane javnosti.

Ma

@K Veliki patrolni brod tipa „Kotor“ Projekat 33 je rađan na osnovu sovjetske fregate klase Koni, dakle u pitanju je brod koji je evidentiran i vođen kao fregata, a ne kao korveta. Doduše po deplasmanu od 1492t je realno između korvete i fregate, jer fregate kao veći površinski brodovi imaju deplasman obično između 1500t do 2500t deplasamana, preko 2500t su već razarači. Raketne topovnjače proizvedene u bivšoj SFRJ su klase Rade Končar, izgrađeno ih je 6 (od 401-406) i deplasmana su 238t. Ako vas interesuje mogu do sutra da Vam pričam o njihovom naoružanju i taktičkoj upotrebi. A relano najmerodavniji da o njima pišu igovori na našim prostorima je kontradmiral Boško Antić. pozdrav

Iv

@K
ajde ne pričaj gluposti po tebi se od 1940. u HR brodogradilištima nije izgradio pošetni brod …

K

@Ivan

Ratni brod, *ratni*. Ajde ti radije pogledaj kakvi su se sve *ratni* brodovi gradili u hrvatskim brodogradilištima od 1940., pa onda vrijeđaj. Reci mi koji je to ratni brod izgrađen u našim brodogradilištima koji je imalo blizu modernoj korveti u veličini i kompleksnosti. Najbliže tomu dolaze razarač Split, čija je gradnja pokrenuta 1938. i dovršena 1958. i ratni brodovi klase Kotor građeni od ’85. do ’89.

No Split je zbog svojih specifičnih okolnosti bio vrlo loš brod (građen sa pauzama 20 godina, u međuvremenu čak i potopljen kao nedovršen trup), a brodovi klase Kotor su bile uvećane raketne topovnjače sa određenom ograničenom protupodmorničkom sposobnošću.

Ako želiš pronaći posljednje ozbiljne, velike i kompleksne ratne brodove, treba posegnuti za razaračima klase Beograd građenima za Kraljevsku Jugoslavensku ratnu mornaricu, ili još ranije, u Austro-Ugarsku eru, kada je u hrvatskim brodogradilištima zaista građeno sve od malih torpiljarki do golemih, kompleksnih i tehnološki naprednih dreadnoughta.

K

@ Markus

Pa, ne bih imao ništa protiv. S tim da bi volio istaknuti da je posljednjih desetljeća svijet zahvatio fenomen ponovne gradnje sve većih i kompletnijih ratnih brodova, tako da je moderna korveta danas u rasponu od 1500 do 2000 tona, a fregate se kreću od 4000 do 6000. Uglavnom je sve iznad toga defakto razarač, koji u zadnje vrijeme dosežu 10000 tona i više istisnine. Iako, ako pogledamo vrlo kaotičnu terminologiju koju svjetske mornarice koriste da klasificiraju svoje ratne brodove, stvari ispadaju više političke naravi nego praktične vojne.

Bu

Ajmo svi, fige držati za Rafale :)

Odgovori
Vu

@Burki

Procurila vijest da je odabran Rafale.

Vl

Burki, Vukovarac
Odseći će vam te fige Ameri (a možda i još ponešto) ako samo i pomislite na kupovinu Rafala :-) …
Tako su i Bugari razmišljali dok nisu popili 2 vaspitne, pa su onda lepo i uz osmeh iskeširali 1.25 milijardi dolara za 8 golih F16.
A imali ste i pokaznu vežbu kada ste sa Izraelcima hteli isključiti ujka Sem-a iz igre…

Bu

@Vlad Vidimo se iza nove godine :)

Vu

@Vlad

Nismo mi Vuciceva neutralna Srbija pa da moramo sjediti u magarecoj klupi i slusati sto moramo, a sto ne smijemo 😉

Bu

Kada ti Francuzi ponude F3R, onda tu nema puno razmišljanja, ma koliko god da je dobar novi F16, što i je, bez pogovora. Sa Rafalima, Hrvatska je vrh na bližem Balkanu. Avioni se kupuju iz budžeta države, ne vojske, tako da ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih problema, gdje se može kupiti dvije, tri eskadrile a ne jednu, pošto nije riječ o budžetu vojske. Dok sa druge strane, pošto odlučuje država a ne vojska ( gdje vojska daje samo svoje mišljenje ), politika je jedna komponenta ove kupnje.

Odgovori
Be

Aparat sam po sebi nista ne znaci ako pilot koji njime upravlja nije savladao sve elemente leta, sve manevre borbena djelovanja po ciljevima na zemlji i u zraku, ovladao svim sustavima i podsustavima…….a sa planiranih 100 sati godisnje na aparatu 4. generacije je to nemoguce u 100 sati godisnje.

Stoga, navijac, stisaj malo euforiju.

Bu

@Beduin Što se dogodilo sa „Hrvatska će raspustiti vojnu avijaciju“ ? XD

Vi

@Beduin…Svatko ima pravo na svoje mišljenje, kako i vi, tako i BureBaruta, prema tome…Evo moje mišljenje npr. je da će se nabavkom novog tipa aparata stvari u HRZ-u promijeniti na bolje. Kao što su se promijenile i geopolitičke stvari u širem i užem okruženju.

Bo

Bure baruta
Mozes kupiti i 100 aviona, a koliko sada trenutno Hrvatska ima pilota za nadzvucnu avijaciju? Koliko pilota ima dovoljan sat naleta? Koliko njih koji su piloti, vec sada nemaju fizicku sposobnost za takve avione, zbog ne letenja? Koliko ce godina proci, dok ne bude dovoljan broj pilota za sve avione? Koliko ce godina trebati, da bi jedan pilot bio potpuno obucen i sposoban da iskoristi pun potencijal aviona? A da ne govorim, sto se sva infrastruktura mora promeniti, kao i zemaljska oprema, obuciti ljudi i mehanicari na zemlji. Godine i godine.

Jo

On navijac a ti pljuvac. Isti k kao on si. Samo antipod

K

@Beduin

Zar nije nedavno bilo pisano kako i američki piloti lete 100 sati u zraku i nekih 80 u simulatoru? Ako HRZ nabavi simulator (a ako se dobro sjecam, pricalo se da je simulator jedan od uvijeta), ne cini li se to nešto boljom situacijom?

Sad, čini mi se da su se u istom članku amerikanci žalili da bi omjer trebalo pomaknuti u korist stvarnog leta jer ovako nije zadovoljavajuće. Ali bolje išta nego ništa?

Bu

@Bob Pisao sam sa aspekta financija. Pošto se avioni kupuju iz državnog proračuna, ne proračuna odbrane, gdje se bez problema može kupiti dvije eskadrile. Mislio sam da će ljudi automatski logički zaključiti, ( pošto sam dva puta ispisao da kupuje država ne vojska ), ali čini se da neki nisu.

Pe

Bob
Normalno da će trebati godine da cijeli sustav proradi kako treba. Pa ne možeš motivirati mlade ljude da idu za vojnog pilota, a imas nekoliko raspadnutih mig21bis aviona. Kada dođu Rafali, budi siguran, da će porasti zanimanje među mladima za zanimanje vojnog pilota, ili tehničara borbenih aviona. Sustav se neće u potpunosti moći diguti po mom mišljenju prije 2026, ali je napravljen korak prema naprijed u tom pravcu. Do sada je sve propadalo.

EV

FRANCUZI imaju celu tehnologiju i stime ipso fakto ako do nabavke Rafala dodje i celo HRZ po svojom kontrolom. Mogu da pruzaju svu podrsku , samo je pitanje koliko to traje i koliko to kosta a i sta znaci vojno-politicki. Avion je odlican izbor, casovi naleta, kompleksitet odrzavanja i troskovi su drugi par cipela. Vojno Politicki ovo bi bio zaokret za koga ne znam sta ce znaciti u ocima amerikanaca.

Du

@Bure baruta
Pa vojni budzet, iliti proracun je deo budzeta drzave, dakle jedna te ista stvar…Neka druga kategorija iz budzeta drzave ce morati biti zakinuta ( zdravstvo, prosveta itd) da bi se namaknule pare za te nove avione, jer da para ima kao sto kazes, ne bi Hrvatska sa 3.5 miliona stanovnika bila duzna 41 milijardu evra vec bi bila bez ikakvog duga… Jedino sto ce Hrvatska postici je nova trka u naoruzavanju sa susedom Srbijom koja ce svoj dug od 27 milijardi evra sa 7 miliona stanovnika morati da podigne, jer ce i ona morati da prati trend. Nismo ni mi u Srbiji ni vi u Hrvatskoj u situaciji da vozimo nove mecedese, eventualno neki polovni golf 6 , sve ti je jasno da bi video gde smo, jedno su mokri snovi, a realnost drugo

Bu

@Dušan Pavlović Ne, nije isto, pošto je proračun države 22 milijarde eura, dok je budžet vojske 900 milijuna eura ( ako nije povećan ).

Bu

@Dušan Pavlović Ne znam što ti znače populacija i vanjski dug zemlje. Razumijemo da je to važno Vučiću, ali ostalim zemljama nimalo nije. Grčka će ove godine preći 200% vanjskog duga, pa eto što sve kupuju od vojne opreme. Vi ste opterećeni populacijom i vanjskim dugom, što je sa jedne strane fascinantno. Vanjski dug možeš imati i 400%, sve dok si u stanju vraćati svoje dugove. Hrvatska nema nikakvih problema sa otplatama kredita.

Gi

@BureBaruta
Daaj druze malo realnosti. Kako nije bitan dug drzave? Itekako je bitan, a ti posto mislis da si i vojni analiticar, i ekonomista a ko zna i sta jos znas, daj objasni nam kako nije bitan dug drzave?
Ee da, u pravu si za jedno, mozes ti da se zaduzis i 1000% ali moras da imas itekako jaku privredu, a realno ni Srbija ni Hrvatska je nemaju, tako da…

Bu

@Giovanni Bitan je da, ako ne vraćaš. Grčka 176% , Italija 137% , Portugal 120% , Belgija 104% , Francuska 101% , Španjolska 99% , Cipar 98%, itd, itd. Hrvatska tek na 74% Da li vidiš da se itko zamara sa vanjskim dugom ? Srbi su izrazito opterećni populacijom ( valjda ih je strah što ih je sve manje, pošto misle da je u populaciji „snaga“ ) i vanjskim dugom. Hrvatska može preći i 100% duga, nema nikakvih problema. Nikada nije imala problema sa otplatama kredita. Slovenija i Hrvatska su odavno isplatile svoje dugove iz Juge, Srbija će zadnju ratu platiti u 2040 godini.

Lu

Da li vi uopće znati što je vanjski dug države, je li vama jasno da u tom dugu udio središnje države (Hrvatske) iznosi samo 35% ostalo se odnosi na dug bankarskog sektora, poduzeća, građana itd.
Hrvatska ima veće devizne rezerve nego što je vanjski dug središnje države.

д

Научио сам нешто ново из економије што више дугујеш све ти је боље и боље.

Lu

@Dane
Može biti, ako ta sredstva upucaš u nešto što će ti u budučnosti donijeti poboljšanje gospodarske situacije, ako češ potrošit na gluposti onda će ti se dug samo slagati dok ne pukneš.

Hrvatska je do 2008. sav dug ulagala u potrošnju i onda je kriza razotkrila svu trulež tog sistema. Hrvatska je prije 8 godina imala vanjski dug na razini 95% BDP-a, da bi prošle godine taj dug bio na 75%, sad će zbog krize narasti na nekih 85%, ali vrlo brzo bi se trebao vratiti (kroz 1-2 godine ako se riješimo Covid-a 19) na 75% s tendencijom daljnjeg pada.

om

Bob,od kuda ste izvukli 6 Bradleya svake godine, baš me zanima .Neke Patrie su kompletno naoružane. Nije nama sila… samo se vi naoružavajte imate pravo.
Nama je cilj spasiti zrakoplovstvo pa kad se to već radi neka bude rješenje za 30 godina. Moderne mašine podrazumijevaju i modernu tehnologiju koju treba pratiti i razvijati .Mi do sada nismo imali ozbiljnu avijaciju,ovo što se sada sprema nagovještava neka nova vremena.

Odgovori
Bo

6 komada godisnje je sam Jan Ivanjek u svom klipu rekao, i da je to izjavila Americka strana, i da ce Hrvatska pokusati da ubrza na 8 komada godisnje. Ako ko ne verujes pogledaj klip Jana o Bredlijima.

Pe

Bob
Da Jan je rekao sa osmjehom 6 komada godišnje modernizacija. Ali oni dolaze u Hrvatsku sa M2A2ODS verzijom, a kasnije će se raditi modernizacija. I ja sam mišljenja da trenutno ĐĐ nema kapacitete da radi brže modernizaciju. To ne znači da će ih iz SADa slati po 6 komada godišnje. Nego ovi koji budu u RH će se dizati po 6 komada na M2A3.

Iv

ĐĐ neće raditi modernizaciju, i nikakvih 6 godišnje neće dolazit, modernizaciju rade Amerikanci i svi stižu zajedno.

Vi

6 komada godišnje je bila opcija da ĐĐ radi modernizaciju. Obzirom da je ĐĐ u međuvremnu dobio novog većinskog vlasnika i da bez obzira na to neće raditi samu modernizaciju, već amerikanci, svi Bradelyi dolaze zajedno.

Sa

Dusane. Srbija.trenutno ima nepunih.6 miliona stanovnika anHrvatska 4 miliona za info.

Lu

@Satriani
Vi u Srbiji prilagođavate broj stanovnika u Srbiji i Hrvatskoj po potrebi, tako kad se govori o katastrofalnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj iz koje svi bježe u HR ima jedva 3 milijuna stanovnika a u Srbiji 7,5 milijuna. Ali zato kad se govori o BDP-u ili BDP per capita onda u HR ima 4,5 milijuna stanovnika a u Srbiji jedva 6. Smiješno …

om

Ajde Beduin recite vi meni a može i nama po vašem mišljenju, iz kojeg su razloga nama Francuzi ponudili Rafale i to najnoviju verziju kad su to mogli ostaviti svojoj vojsci kad i njima fali aviona.

Odgovori
K

Nisam Beduin, ali nisu to napravili zato jer im je iznimno stalo do HRZ-a. To je prije sve ga politička odluka Macronove administracije koja cilja dublje vezati članice Europske Unije na domaću/Francusku/Europsku vojnu industriju i odlijepiti nas od ovisnosti na SAD-a. Tu postoje određeni minimalni benefiti za francusku vojnu industriju (poslovi održavanja i naoružavanja koji će uslijediti), ali realno stvar je vanjsko-političkih ciljeva Francuske koja želi na svakom polju produbiti Europsku suradnju, međusobnu ovisnost i neovisnost od vanjskih faktora poput amerike.

Nije na odmet ni to što trenutačna politička garnitura u Hrvatskoj ima iznimno dobre odnose sa Francuskom – moglo bi se reci da su na vrhu politike frankofili zamijenili germanofile. A i interesi su im potpuno istovjetni na Europskoj razini – i Plenković i Macron su, unatoč pripadnosti različitim Europskim političkim „obiteljima“ posvećeni dubljoj integraciji EU.

Ako Hrvatska kupi Rafale, biti ce iskljucivo na njoj da njihov golemi potencijal svlada i iskoristi. Nece sad tu Francuska uskakat kao nekakva zabrinuta mater i gurkati RH svaki put kad doma zapne radi para ili nezainteresiranosti.

ma

Zato što žele prodati? Ovako će se riješiti starih, a Dassault će raditi upgrade ovih i proizvodnju novih za francuze. Iz istog razloga zašto su Ameri ponudili F16 ili SAAB Gripen – za debele pare…

Be

iz kojeg razloga?
ti se salis.

iz istog razloga zato ja sad prodajem 2 godine starog Smaxa i kupujem novi.

Ro

Dassault je ostao bez domaćih narudžbi, a booking za nove avione ne seže u daleko budućnost, ugrožena je proizvodna linija. Drugi razlog su milijarde eura pomoći državama europskog juga, na račun erodirane ekonomije koja će se godinama vraćati na razinu prije 2019. Spoji 2 i 2 i zaključi da je Francuska preko Hrvatske pokupila par milijardi za svoj nacionalni ponos Dassult, te ojačavanje vlastitih snaga. Švabe su se složile za pomoć Hrvatskoj pod uvjetom da Ameri ne uzmu posao. Ako se dobro promotri, to je jedina platforma nad kojom Ameri nemaju direktni utjecaj (mogu prijetiti naknadnim posljedicama, ali ne i zaustaviti posao sa Francuzima).

We

Zašto nije F 35 u igri?

Odgovori
Lu

F35 je bio ponuđen ali ga je HRZ odbio i tražili su F16 bl70 umjesto iako je cijena bila otprilike ista. E sad ne znam da li je razlog bio procjena da bi F35 bili previše napredni za HRZ ili nisu imali povjerenja u F35 s obzirom na sve probleme s istim.

K

Zato jer bi citav budžet MORHa valjda bio potreban da ih se uvede u sluzbu i kontinuirano eksploatira?

ru

zato jer ne bi ispunili tender, f 35 nema varjantu dvosjeda koje hrvatska zahtjeva, zato ga ameri nisu ni nudili, to su službeno izjavili kad su donjeli simulator leta za f 16

ma

Država koja nije bila u stanju koristiti ili bar konzervirati 2 AN32 nego godinama trunu. Jednako kako su završili mil24 ili mig21 koji su bačeni na livadu i kad je trebalo ići na remont su bili za otpad.
I sad očekujemo da će isti ti kadrovi (zapravo još gori jer je većina sposobnih u penziji nauštrb politički podobnih) odjednom promjeniti odnos prema poslu i početi profesionalno planirati i koristiti resurse? I od kojih to para će se ovi avioni uvezati sa svim potrebnim sustavima koje nemamo?
Dobro kaže Beduin – natječaj glupost stoljeća. Kupujemo paradne avione koji su iznad naših mogućnosti i na kraju će i oni završiti na istoj livadi.

Odgovori
K

No da, to je svakako opravdana kritika, pogotovo ako imamo na umu da su Antonovi netom prije umirovljenja remontirani i „modernizirani“ (nemam pojma koliko znacajno). Svakako bi bilo dobro znati zasto i kako su te dvije oprečne odluke donesene u tako kratkom vremenskom razmaku.

Međutim, za mil24 i Migove 21 novije proizvodnje je kriva politika a ne HRZ. Politika koja se sa mil24 (njegovim remontom u rusiji) nije htjela baviti, i politika koja je u modernizaciji i remontu migova 21 potpuno zakazala i posao ostavila nedovršen na pola puta. Što isto nije posebno umirujuća ideja.

S obzirom da smo u NATO savezu, kupnja ovih aviona i njihova eksploatacija u punom spektru njihovih mogućnosti nije nemoguća – ukoliko ce biti političke volje da se uvežemo sa saveznicima (primarno Francuskom) i odrađujemo zajedničke treninge ili čak vojna djelovanja. I naravno volje da se sve to plati. Da nismo u NATO savezu i vojno integrirani na visokoj razini sa glavnim operaterom aviona, onda bi Vam i ta primjedba bila sasvim na mjestu. Ovako, stvar je isključivo do RH – želi li ona te avione potpuno iskoristiti, ili želi imati impozantne i skupe paradne avione, kako kažete. Potencijal je svakako tu.

ma

Beskrupulozni nemar vrha HRZa – da nijedan od tih AN,MIL,MIG-ova nije mogao bar biti stavljen pod nadstrešnicu, a da ne govorim u neki od silnih MORHovih neiskorištenih hangara po HR. Najgore je sa Antonovima koji su bili remontirani pa ostavljeni.
I šta mi sad očekujemo od takvih kadrova da će napraviti s avionima vrijednima milijarde? Odjednom će im proraditi savjest i počet će planirati?
Političko kadroviranje sigurno neće napraviti profesionalne pilote – letjet će politički podobni te mahati narodu na tih par parada. Za drugo neće biti ni para ni interesa.
Pogledajte samo planirani MORHov proračun – nema tamo mesa za školovanje/trening/rashod oružja na tako skupim avionima (da ne pričam o svemu drugom što ide uz taj avion). Samo povremeni propagandni let i trening glavonja. Bitnije je mahati narodu da imamo većeg od susjeda.
Da je netko planirao školovanje i trening nove generacije perspektivnih pilota – sigurno ne bi planirao nakucavati školske sate na Rafaleu.
Drugim riječima – nitko iz struke nije ni planirao stvoriti lovačku avijaciju, nego se kupuju avioni samo za dnevnopolitičke svrhe.

K

Pretpostavljam da su te brojne nekorištene nadstrešnice tehnički u vojnom vlasništvu potpuno neispravne za čuvanje zrakoplova, s obzirom na to koliko su dugo vec napuštene. S tim da je naravno više nego opravdano pitati se što se to mota po glavama vrha HRZ-a da nisu bili u stanju barem Migove 21 pospremiti u hangare. Stvarno bi me jako zanimalo, jer ipak nisam spreman samo tako povjerovati u to da je nemar upravo kriminalne razine prožeo čitav HRZ.

MORH predviđa da će mu proračun do 2024. narasti dovoljno da podnese taj trošak, barem sam ja tako čuo. Ali to su samo puste želje koje se nikada do sada nisu ostvarile – projekcije vojnog proračuna RH nikada ne rastu sukladno zamišljenim planovima. Planovima koje se ionako više vidi kao nekakve želje nego ozbiljne programe.

Cr

Neće Rafali ni u ludilu završiti na livadi. Postoji nešto što se zove „faktor modernog“, koji dovodi do toga da ista ekipa poluosbosobljenih poslužilaca, u istim uslovima i za iste novce, veoma različito brine o starudiji koja je zrela za otpis i nečemu novom/modernom što je upravo sišlo sa trake. Čak i kod polunesposobnih tehničara skače osećaj odgovornosti za modernu skupo plaćenu opremu, pa stoga ulažu mnogo veći napor i trud da je održe kako valja. Da ne pominjem da će im čitavo MO sedeti za vratom, ako treba i pojačati ih sa nekoliko stručnih ljudi. Sigurno neće dozvoliti da milijarda dolara završi na livadi.

Zalivske zemlje, recimo, za održavanje najmodernijih aviona koje imaju, kompletno angažuju timove iz BAE (Typhoon) ili LM (F-15/16) koji odu i tamo žive i rade godinama, a posao im je da održavaju te ptice. Ako ništa drugo ne bude radilo, može i HRZ lako dovesti nekoliko inženjera iz Dassaulta na bauštelu i platiti ih koliko treba. Svakako ne bi bili potrebni čitavi timovi, ali trojicu ili četvoricu ključnih ljudi mogu dovesti. Njima bi, uz održavanje, u opisu posla bilo i da osposobe domaće kadrove koji ih jednog dana mogu naslediti.

Ne kažem da će ovako i biti ali kažem da se sve može ako se hoće. Kada ima volje, ima i rešenja.

ma

Nije problem u tehničarima ni pilotima, oni se snalaze najbolje kako mogu (a sve više ih odlazi iz službe). Problem je u truloj vrhuški i političkoj negativnoj selekciji – odlučuju ljudi kojima je glavni cilj borba za poziciju, a briga njih da li avion truli na livadi. Kakve to motivacije ima tehničar za rad kad radi za crkavicu i nema osnovne uvjete za rad, te ako se potrudi iz entuzijazma gleda kako avion na kojem je radio biva odbačen na livadu. Jednako tako i mladi pilot koji nema priliku letjeti dok se avioni glancaju za zaslužne stare prdonje i njihove uvlakače.
I kakva je šansa da će se ti Rafali satrati na školskim satima i vježbama za mlade pilote kako bi se izabrali najbolji? I za koje pare?
Naravno da ne kažem da će odmah završiti na livadi, ali ti avioni ce isto nakon određenog vremena trebati remont i modernizaciju – a to će opet odjednom sve iznenaditi kao snijeg zimsku službu ( vrhušku i politiku jer nema plana) – i eto ti livade za njih dok se ne dogovore, neumoljivo čeka.

St

F-35 nema dvosjeda,zato je otpao.
Pošto HRZ nema školsko borbene avione dvosjed je zamjena za njih.

Odgovori
We

Surovo realno,,,,, otrežnjujuće.
Pa onda kako i kuda dalje ?

Odgovori
Be

He, kud dalje?

Bez potpuna reseta sustava nema smisla ici dalje.

Lo

Ipak će Hrvatsku bogami fino da košta šta god da uzme. Nisu tu samo avioni u pitanju. Ima tu dodatnih troškova. Mada mišljenja sam da će ipak to biti F 16. Biće kako veliki brat kaže.

Odgovori
Pe

Dobro se sjećam kada ste na ovoj stranici pričali, da se ne nudi F3R verzija Rafala, iako sam vas u nekoliko navrata demantirao i linkao izvore. Sada je prića, da će ovo biti paradni avioni. Koliko je meni poznato sve novije naoružanje što je došlo u RH, nije paradno, nego se s njime obučavaju nove posade i ide na vojne vježbe. Primjeri toga su Patrie, Kiowe, PZH2000, a tako će biti i sa svim novim sistemami koje HV bude uvodio u naoružanje. Sve je to dokumentirano video uratcima, a tko želi može vidjeti na youtubeu. Tako da se dužebrižnici ne brinu kako ćemo sa Rafalima. Samo neka oni stignu.

Odgovori
Tv

Uopće nije sporno ko je gazda i koje zrakoplove će Hrvatska morati uzeti… što god bit će sa blagoslovom velikog brata… interesantno je i intigrantno što su nam je Francuska ponudila Rafale u F3R verziji… geopolitičke igre su u pitanju…a to će cijena i benefiti pokazati…

K

Nisi mogao linkati izvore kada izvora nije bilo. Postojale su razne spekulacije, neke od kojih jos uvijek nisu odbacene (hoce li to biti naknadno modernizirani Rafale, koliko ce biti star itd), no niti jednog konkretnog, sluzbenog podatka o verziji Rafalea do sada nije bilo.

Jan Ivanjek nije izvor (sigurno ne u ovom slucaju), ako netko slucajno na njega misli.

Pe

K
Jana poznajem godinama, prije , nego je postao popularan zbog kanala croopsa na youtubeu, i znam da ima insajderske informacije. Čim su ponde došle. On je odmah znao šta se nudi. Od prvog dana je tvrdio da se radi o F3R verziji, na njegovom se kanalu prvi puta moglo čuti šta su izraelci ponudili od Baracka. Da to u biti nije Barack, već F16 Block 50. I sve što je rekao se sada i potvrdiolo. I ti nakon svega toga kažeš, da on nije izvor informacija?

Vl

A da se mi dogovorimo sa SAAB-om za te Gripene kada ih već Hrvati neće?
Idealni su za tegleće mazge za nabijanje časova naleta naših pilota (jeftin sat naleta). Uz sve to ide i odličan offset. I nema prilagođavanja infrastrukture a koliko se sećam postoji mogućnost korišćenja i autoputa umesto piste. Jedini je problem da li bi Ameri dali svoj pristanak zbog njihovih komponenti i sklopova ugrađenih u Gripen…
I onda kasnije, ako za to budemo imali novca, bilo bi dobro da se razmisli i o nekoj eskadrili teškaša tipa SU 30…

Odgovori
KO

Ulaskom u EU imat ćete prilike nabaviti Gripen C/D varijante. Mada, ako postoji iti malo mudrosti, naučit ćete na tuđim greškama i zaobići EU u širokom luku.
Sat naleta je daleko veći nego što ga Saab prikazuje. Iskreno za naše ekonomije za početak je trebalo kupiti lake borbene avione, npr: FA-50 ili M-364. Daleko jeftiniji za kupnju; daleko jeftiniji za održavanje i što je najvažnije daleko ubojitiji od onoga što danas imamo. Dakle, i takvi školsko borbeni avioni bi mogli obavljati dosta zadaća koje obavlja višenamjenski borbeni avion. Besmisleno je da nadzor zračnog prostora stalno radi skupi VBA, za to su idealni laki borbeni avioni koji imaju daleko mani sat naleta. A što je važnije, bili bi dobar temelj za buduće nabavke borbenih aviona i obuku pilota.

Da

Nato savez počiva na propagandi da su najmoćniji vojni savez u povijesti i to pokazuju snagom svog oružja.
Zamisli da svi redom počnu razmišljati kao ti i uvoditi ograničeno jeftino naoružanje.
Dogodi se negdje incidentna situacija i premjeste se trenažni avioni da odvraćaju punokrvne ruske, kineske i sl. borbene avione.
Na takvu „silu“ bi i pas digao nogu.

Vl

KOTRLJAN BALEGAR,
Pa imamo Mađare u komšiluku i to sa zavidnim stažom u upotrebi Gripena. Ako se ne može saznati tačna cena upotrebe letilice od Mađara, nadležne službe obe države (Srbija i Hrvatska) treba kolektivno da se samoubiju :-) …
A to što trenutno nismo u EU (a nadam se da i nećemo ući tamo), samo nam daje prostora za offset koji je u EU zabranjen.
Što se tiče FA 50, ja bi ga postavio u grupu sa Gripenom C/D, dok M364, Yak 130 i kineski L15 su čini mi se ipak malo ispod pomenutih letilica.
Davor,
Da li stvarno mislite da bi 12 hrvatskih aviona, makar oni bili i Raptori, moglo nešto da učini protiv Rusije?

al

U NATO se oduvek znalo ko je sila i udarna pesnica a ko je tu da popuni logistiku i eto da ucestvuje… Naivno je pomisljati da ce Rafal ili Viper omoguciti Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj ili Slovackoj da se upotrebi protiv Ruskih aviona. Zna se ko tu sme da se kaci. Sa druge strane u nekoj akciji kao onaj „milosrdni“ Andjeo kad se ceo NATO stustio na jednu malu zemlju, tu tek nije presudno da se ima zadnji krik mode zar ne? Ali lepo je za pokazivanje misica, priznajem…

Hrvatskoj zelim da je koji god VnBA izabere sluzi dugo i sigurno i iskljucivo u miru ali ne mogu da se otmem utisku da je skrkati milju i 200 do skoro 2 milje dolara za 12 aviona sa nesto dzebane ludost za zemlju te velicine, populacije i bezbedonosnih rizika.

Otprilike, radim 20 hektara zemlje i kupujem na kredit (dosta nepovoljan za mene) traktorcinu od 500 konja jer znam da je sjajan a imaju ga par drugara u selu. Oni doduse rade po 400 hektara zemlje, nisu se zaglibili ali nema veze. Kad se parkiramo pred Zadrugu neka vide da sam i ja ozbiljan igrac…

Nj

Na ovom se portalu stalno vrte teze kako je zapadna oprema preskupa, kako je to reketarenje… Indija je potpisala ugovor za 12 novih Su-30MKI, pazi, za 1,44 milijarde dolara. S tim da tu nema naoruzanja koje uglavnom proizvode sami. O cemu mi pricamo?
Tu Beduin nonstop spominje tezu „jel znas sto sve mora stati u milijardu“… Sto mora stati frende? Mađarska je 200 milijuna (to ti je petina te tvoje milijarde) platila rakete velikog dometa, a di su ti bombe i ostalo.. Mislis da su ruski pandani takvim raketama jeftiniji?
Javnost se u Srbiji zgrazava nad cijenom TOW raketa za Bradley vozila jer su njihove, odnosno ruske, ne znam kolko jeftinije… Jesu, da.. Proizvodis rakete prema licenci iz 80-tih…
Sve sto valja, sto je suvremeno, kosta, bilo rusko, bilo americko…

Odgovori
Al

@Njofra

Govoriš o avionima koji se proizvode po licenci u Indiji, u maloj seriji. Zato je cena 1,44 milijarde dolara.

Nj

Tih aviona je u Indiji proizvedeno vise nego Rafala u Francuskoj…

Bo

Njofra
I sta si hteo reci, da modernizovana maljutka dometa od 5 km ne moze da parira TOW raketama dometa 3700 m. Ili da ne moze da onesposobi tenk, ili da je neupotrebljiva. A da je Rusko oruzje znatno jeftinije od Americkog, jeste, i ne samo to vec je i odrzavanje jeftinije, i ne samo to, vec ne zahteva neko preuredjenje infrastrukture.

Bu

@Bob Jesi li ti upravo usporedio Maljutku sa TOW ? Maljutka…ahhhhh

Vl

Njofra,
Kada se pojavi negde informacija da „INDIJA“ kupuje neku opremu, treba da nam odmah bude sve jasno. Kod njih suma od 200000 dolara preko noći naraste na 2000000.
Belorusija kupuje 12 Su-30 SM za 600 miliona sa naoružanjem i logistikom. Uporedite Belorusiju i Indiju i lako se može videti koliko korupcija košta jednu državu.
Inače, Jermeni su isti avion dobili za 25 miliona po komadu.

Be

Burek opet iscitava nesto sto ne pise

da

Bit će šokova kada Hrvatska objavi rezultat odabira.
Rafale ide 100%, ali veeliko iznenađenje će biti borbeni komplet za avione. Naime, tijekom podnošenja najbolje i posljednje ponude (BAFO), Francuzi nisu mijenjali cijenu za ukupnu ponudu, ali su značajno podigli ponuđeni broj navođenog oružja, a Rafale može nositi puno toga. Mark my words. Sredinom januara će se sve znati.

Odgovori
Be

unfortunately, you are right

al to nikako ne znaci kako je to dobra stvar za Hrvatsku i HRZ.

Sam natjecaj je promasen.
Imas 3 stroja s kojima ne znamo sto bi.

1. F16 B70/72
2. Rafale
3. Gripen
4. ne uzimam zaozbiljno jer je to isluzeno i zastarijelo u usporedbi s prva 3

koji god broj da izaberes, pogrijesiti ces iz jednostavnog razloga to Hrvatska nikad, ali nikad nece iskoristiti puni potencijal tih aparata.

onda, postavljam pitanje, zasto se kupuje stroj kojeg se nece maximalno iskoristiti?

Da

Beduin
„onda, postavljam pitanje, zasto se kupuje stroj kojeg se nece maximalno iskoristiti?“

Budi sretan ako se nikada neće iskoristiti potencijal aviona, ipak kupuje se za ne daj Bože.

Najgore je kada se u revolveraškom obračunu nađeš sa džepnim nožićem.
Teoretski možeš se obraniti , ali je malo vjerojatno.

Be

Ne Davore,
Opasno je ako se nadjes u takvom okrsaju s jakom pljucom s kojom ne znas baratati.

Zo

@darac
Pozlatile ti se riječi.
Kupit Rafale bez barem 2 kompleta naoružanja po zrakoplovu ( odmah u startu , a poslije i naknadno nabavljati ) je glupost bez presedana ( ono što su Bugari učinili sa F-16 ) tako da ako je istina to što kažeš nije teško izračunat koliko su nam Francuzi dali popusta.
A svaka Meteor raketa je 2-2,5 miliona $ A cijena od 1mlrd $ ?
Jeftino za takav stroj , star 7-10 godina . Ni 1,2 mlrd $ ne bi bilo puno

Uglavnom , svaki od ponuđenih zrakoplova za HRZ skok je od 30 godina. Nećemo ih znati iskoristiti ?
Puste želje…

Ba

Beduin
vidim da se i ti pomalo mijenjaš jer doista nemožeš meditacijom i mantrom promijeniti nešto što je uvijek bilo sigurno. Omekšao si ;-)
Ali, ipak si doslijedan jer Rafale je za Hrvate koji vrlo teško govore strane jezike i na nivou su IT spectruma ili geografski centralne južne amerike i svakako neće moći niti blizu u slijedećih 20 godina naučiti koristiti se močnim Rafalom. Ako i bude odabran to je samo da se leti. Daleko su Hrvati i od Bugaraq koji će u samo 2 godine savladati F 16 blok 70. Ponekad i zavidim drugima jer mi hrvatskoj doista nemamo neko obrazovanje i potpuno slučajno smo u NATO i EU. Ali kako god bilo, francuzi su rekli da če nas školovati, pa možda i naučimo nešto ;-) ali i da ne naučimo, samo čemo letjeti u prekrasnom i močnom Rafalu, neka ga za ić u crkvu nedjeljom ( pod uvijetom da bude odabran). ;-)

Be

Barba Burek opet iscitava nesto sto ne pise

Da

Нажалост разум опет није победио. Као ономад са немачким хаубицама.
Е сада ће и у Србији врло брзо нешто бити купљено. Сви ће се победоносно сликати и ето.
А колико младих Хрвата и Срба ће у међувремену напустити ове просторе, то изгледа ником није битно.
А понајмање напаљеној публици која ће се радовати јер је куповином ових авиона хрватски постао дужи од српског, до следеће епизоде.
По мени већ треба да се склапају опкладе који авион долази у Србију. Ја типујем на Миг35. Сухој је вероватно пуно бољи за нас али је превелик.
Не би ме изненадило, да прве машине већ тамо око 2024. дођу. Чисто да случајно не буде забуне чији је већи.

Odgovori
Vl

Dax,
Nije Suhoj prevelik za Srbiju. Jedna Jermenija kupuje SU-30SM a tri puta je manja po površini od Srbije.

Cr

Koliko Jermeniji vredi tih nekoliko Su-30 u ratu, videli smo pre nekoliko meseci. Potpuno promašena nabavka, kao i masa drugih nabavki koje su imali.

Za Srbiju je OK da ima nešto avijacije i da to služi za air policing i očuvanje pilotskog poziva kao takvog. Ali Srbija isto tako treba da se zapita da li bi u slučaju bilo kakvog novog sukoba (lokalnog, regionalnog, svetskog) avijacija bila ključ odbrane ili bi to bili neki drugi rodovi vojske.

Može Srbija da nabavi 6 ili 12 Rafala ili Su-30 sa kompletnim naoružanjem ili logistikom, pa da opet dođe u situaciju da u nekom sukobu te supermoderne platforme ne mogu čak ni da drže egal a kamoli da odnesu prevagu.

Treba dobro razmisliti kakvo bi oružje teoretski moglo da ugrozi zemlju u bližoj i malo daljoj budućnosti, pa onda još bolje razmisliti koje oružje bi bilo najbolje nabaviti kao „kontrateg“.

Th

@BEDUIN
Stroj maximalno iskoristiti znaci i borbenu upotrebu. RAT.
Sta bi Hrvatska trebala kupit ? Po tvojem nista.
Ili mozda Korejski KAI T-50 ?
Koji si ti lik sa „FORUM.HR“. Meni je se sganulo citat te komentare sa tog foruma. Ja bi vas sve trajno banirao.
Za Hrvatsku bi bilo dovoljno F-16 Block 50/52. 12/16+2/4 .
Svako ko je u NATOu ima i obaveze.

Odgovori
Be

Zamjenio si me s nekim drugim.
Nisam formusa niti visim na istim.

Jedini nazovi forum na kojem se tu i tamo javim jest ovaj.

I da odgovorim na tvoje pitanje.
Da, kupio bih upravo njega.
No, ne samo njega.
Jer u planiranu milijardu i kusur stane cijelo ratno zrakoplovstvo s svim elementima koje moderno zrakoplovstvo mora imati.
A ta lepeza je daleko sira od borbenih zrakoplova.

Pe

Beduin
S tim KAI T-50 ne možeš ni air policing da radiš, jer je prespor.

al

Itekako se sa KAI-jem moze raditi Air policing. 1,5 maha je vise nego dovoljno. Ima cak mogucnost super-krstarenja, plafon leta skoro 15 km, brzinu penjanja 200 m/s, radar dometa 150 km za cilj vel. lovca.

Znaci sa njim ne moze a moze sa Bis-om. Ajde molim te…

Be

Perice,
s nijednim postojecim avionom ne mozes raditi kvalitetan airpolicing u Hrvatskom slucaju.

Ako ti nije jasno ovo sto sam napisao, baci oko na kartu Hrvatske i sve bi ti trebalo jasno.

Ako ti ni tada nije jasno, evo ti jedan mozebitni scenario.

Airliner na relaciji od Beca do nekog Grckog otoka iznad Slovenije posalje squawk 7700…..dok se ovi dignu, airliner je vec napustio zracni prostor RH.

Drugi scenario, treba neku cesnicu naci i uspostaviti vizuelni kontakt s njom.
Saljes sta? Rafal ili F16???
Pa njihova stalling brzina visestruko nadmasuje cesninu maximalnu brzinu.

Ig

@beduin Uz odgovarajući angle of attack Rafale može pratiti i spore zrakoplove, ima i par primjera na YouTubeu, tipa https://www.youtube.com/watch?v=P37iqoQUB-4

St

Pozdrav i pesimistima i optimistima.
Neznam ali mislim da nije dobro kad komentari postanu zanimljiviji od samog clanka.Slazem se da svak treba imat svoje misljenje ali mi se cini prilicno glupo kako neki ljudi tu brane svoj stav kao da je to Sveto pismo i nemoguce je da su mozda u krivu.U pocetku su tvrdili kako to nece bit F3R model a sad kad je to potvrdjeno to nevalja jer se nikad nece iskoristit puni kapacitet.Slazem se da je i bolje da se nikad ne upotrebi puni kapacitet ali misljenja sam da je bolje obucavati se na napednijem avionu nego onom koji je vec na zalasku karijere.Zalosno je da se ovde u komentarima sve svodi na vase i nase i ciji je veci.Previse je navijacki nastrojenih komentara a premalo konstruktivnog dijaloga.Ali tako je kako je najvaznije je da se od narudzbi za vojsku ne odustaje i da se rade planski i u dovoljnom broju za neke mirnodopske misije i za nedaj boze.Misljenja sam da smo ipak dovoljno pametni da necemo dozvolit da nas netko posalje jedne na druge jos da se dozovemo pameti pa da i sami biramo ljude koji nas vode prema suradnji a ne prema njihovim osobnim interesima.Eto ija sam malo izasa van teme ali da se sad ne pravdam svima koji sad slave Bozic zelim sretan Bozic a svima ostalima sretnu Novu nadolazecu 2021 godinu kao i sretan Bozic onima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Odgovori
Th

Sad treba i Rafale cerupati kao Barake. LOL
Isti komentari kao da Srbiji ne treba SU-30+.
Hrvatska ima obaveze prema savezu (NATO). I prema EU.
Srbija sada ima avione za 5-10 godina.
Nakon toga SU-57 ili ne daj boze neka svedska krama.
Da ste vi sa Balkana normalni sada ste svi bili skupa u EU i mozda i u NATOu. Prijetna nije Russia nego Kina.
Ja bi celu bivsu Yugoslaviju stavio pod PROTEKTORAT.

Go

Ovaj tender je sigurno najinteresantnija stvar u 2021. Hrvatska kupuje ili F16 ili Rafale. Pilotima i HRZu je potpuno svejedno. Tu je za vlast pitanje ukupnog troška i politike. O jednom i drugom besmisleno je ovdje razglabati jer je to subjektivno pitanje. Modernizacija vojske i prilagodba na suvremene trendove je pitanje za raspravu. Hrvatska je kupila PZH 2000, modernizira Bradley, Patriju, uvela je Kiowe, izraelske dronove… Sva ta tehnika zahtjeva obuku i održavanje ali i najvažnije umrežavanje, jedinstvene komunikacijske protokole. Zapovjedni centar s situacijskom slikom u realnom vremenu s mogućnošću prijenosa na svako od navedenih sredstava. Mislim da je tu najveći problem jer to traži iznimno visoko obrazovan i uvježban kadar, vlastiti institut za razvoj i implementaciju komunikacijskih sredstava i edukaciju za upravljanje istim. Onaj tko je pratio zna za probleme koje imamo s PHZ 2000 a oni su upravo u toj domeni i zvuče kao loš vic. Bojim se da su oni koji govore da će ova nova sredstva služiti za paradu u pravu (znači letjet će, obučit će pilote, izgradit infrastrukturu i obučit mehaničare ali ništa više od toga). U pravu su, na žalost, ne zato što vide razloge nego zato što su maliciozni. Ovako napredna tehnologija traži enormna ulaganja u obrazovanje i nove kadrove što košta znatno više od eskadrile, umrežavanje s edukacijskim centrima u najrazvijenijim zemljama čak i najam stručnog kadra. Hrvatska je jako mala zemlja u kojoj živi narod koji je na žalost dokazano potkapacitiran na tom području (broj visokoobrazovanih per capita). Tu je i pitanje plaća itd. Ne mogu zamisliti Hrvatsku u narednih deset godina kako ima vojsku koja je umrežila sva ta sredstva i ima kadar koji može s njima upravljati na adekvatan način. Da budem blaži prema populaciji, nisam siguran da možemo takvo što isfinancirat. Strategija nabave je suvisla i treba kupovati ono što je najprikladnije za tvoje potrebe i nije važno od koga se kupuje, važno je da se to uklopi i umreži u postojeći sustav, da se obuči kadar za upravljanje opremom.
Oprema je super, imamo li snage za to iznijeti.

Odgovori
Pe

Goran Klepec
Što se tiče PZH2000, koliko je meni poznato, problem je riješen.

Pe

Problemi s PzH 2000 su davno riješeni, softver je u potpunosti domaći proizvod i uveziva je sa svim raspoloživim platformama.

Dosta detalja je navedeno u Janovom videu https://youtu.be/Hc7R9rwNuM0

I ajde malo manje blata na račun države koja ipak nije zadnja truba, a bogami imamo popriličan broj više nego uspješnih IT tvrtki, a ako se ne varam uskoro se otvara i novi Cyber centar u ZG uz pomoć/potporu USA.

Ze

Ajde Neprićaj Gluposti, a koji problem ima pz-2000?Zašto komentiraš nešto o čemu nemaš Pojma?

Go

Evo o čemu pričam, zadnji pasus.
Nisam u sustavu i možda je riješeno ali ako je nije “davno”.

https://obris.org/hrvatska/problemi-sustava-pezahe2000-u-hrvatskoj/

Go

Pero
Pogledao sam prilog i mogu reći da je spomenut softwer i budućnost. To je u redu, to se i očekuje, tome se i nadamo ali bez ljutnje, nisam optimist.

Su

Ovdje se radi o zemlji oblika bumeranga sa površinom mora većom nego kopna. Sa priljevom slatke vode sa sjeveroistoka i morskoj struji koje ispiru svo smeće ka Italiji. Pa tu ima puno ribe.
Zato RH treba nešto sa ozbiljnim oružjem, doletom i brzinom.
To što bi Ameri htjeli samo pješadiju ne rješava ništa od ovoga.
Sretan Božić i Nova Godina.

Odgovori
Mi

Ako se sluša vojska kupiće Rafal, ako se pita država onda F16 block 70. Po meni bolje F16 ali da vam ameri ukinu vize. Onda ste napravili posao. U EU ste svakako i dobijate sve što treba na osnovu toga. Napravite vi sa amerima deal i onda ste završili posao.

Odgovori
Ro

Vize će se ukinuti već možda 2021 (ili najkasnije 2022) jer se smanjila količina onih vlasnika hrvatskih pasoša koji ne žive u RH a žele se trajno nastaniti u Americi. Ta je cifra blizu 3% i u tom smislu nije nikakva komparativna prednost američke ponude za F-16. Amerikanci institut vize ne koriste kao pregovaračku polugu iz striktno sigurnosnih razloga. Kada bi Amerikanci ucjenili RH da mora kupiti F-16, onda bi hrvatska Vlada vrlo vjerovatno rekla da smo s dobili vize na poklon, takav manevar i jeftin pokušaj opravdanja se može zamisliti.
Inače, država i vojska vide istog favorita na vrhu, to je Rafale. Razlika je jedino u obavezi Vlade da odglumi epizodu objektivnosti ispred Amerikanaca jer ih je strah trumpovskom revanšizma u slučaju da rano eliminiraju F-16.
Lockheed Martin je prije par mjeseci odradio posjet Zagrebu te omogućio pristup simulatoru uz veliku pompu američkog ambasadora. Odradili smo prilično hladan prijem za 4. čovjeka te kompanije, inače bivšeg pilota F-15. U isto vrijeme, predstavnici HRZ na ‘izletu u Mont de Marsan.
Možda slučajno.

om

Ne bi se ja generalno složio sa Beduinom da kupujemo paradni avijaciju i da će ista završiti po livadama kako netko kaže.
Ovo je preskupa akvizicija da bi se netko mogao zaigrati. Rekao bi prije da imamo priliku da razvijeno neka nova tehnička znanja i otvorimo neka nova usmjerenja na tehničkim fakultetima .U Jugoslaviji nismo bili baš počašćeni aeronautikom i ovo je sada prilika. Ja kao laik mislim da bi sada trebalo razvijati neke nove vrijednosti i iz toga izvući dugoročnu korist jer niti jedna klika nema pravo potratiti ono što će hrvatski građani uložili u buduće zrakoplove .Jedno je sigurno imate ćemo modernu eskadrilu i stoga da bi sve klapalo
moramo školovati mlade ljude i privoljeti ih k zrakoplovstvu.
Ovo što bi mogli letjeti u bliskoj budućnosti
mogao bi biti dovoljan mamac ,Rafale ili F16 fantazija…..

Odgovori
Sr

„U Jugoslaviji nismo bili baš počašćeni aeronautikom“

Ja bas nisam fan SFRJ, ali kako je to kupovina polovicne eskadrile veca investicija u znanje od sopstvene proizvodnje kakvih-takvih aviona, posedovanja naucno-tehnickih centara kupovine licenci za dobre strane proizvode itd.? Da mozda ipak malo preterujete?

al

Ja se pak vrlo slazem sa Beduinom oko te paradne avijacije (to i Srbiju ceka ako se izabere SU30). Zemlje koje do juce nisu mogle servisirati pola eskadrile kojekakvih Mig-ova (HR,SRB, BUL) naravno da mogu kad se vec isprse za eskadrilu Vipera, Rafala, Suhoja, da ih servisiraju i rabe „do balcaka“ ali to se mora osetiti u finansiranju i ostatka vojske i ostalih drustvenih sfera: falice para za kulturu (a i koji ce nam jel’?), zdravstvo, prosvetu, infrastrukturu, skole, bolnice, puteve, privredu uopste. To je neminovno…

A sad zamislite scenario za HR: Eskadrila FA 50 sa dosta solidnim naoruzanjem bi bila oko 600 miliona usd. Eskadrila Vipera sa nesto malo dzebane izadje preko 1,6 milijardi. Pa uzmite da su koreanci skoro duplo jeftiniji za koriscenje a pre nego sto se „izgadite“ na njih, pogledajte sta se dobije spram 21-inica – svemirski brodovi. Sa ovim sranjem od Korone to nije za zanemariti. Dobili bi VnBA, Air policing i avion koji bi omogucio da se mnogo leti po maloj ceni a to je najvaznije u razvoju RV(Z). Kupovina eskadrile VnBA je samo pocetak zacaranog kruga trosenja novca i tu je bitno ono koliko ce se kasnije imati para za koriscenje iste a da ne trpi sve ostalo… Rafali, Viperi, Suhoji su za velike igrace. Mi sa Balkana to nismo i skoro necemo biti, verovatno nikad… E tu dolazimo do one price o paradnoj avijaciji…

Pe

@alexanto
HR ima duplo veći budžet od Srbije,dok Srbija ima nešto veći vojni budžet od HR, tako da se mogu složit da će vama možda falit love za kulturu i druge stvari, pogotovo jer ste za nabavku novih sustava novce uzimali iz budžeta otalih ministarstava. Hrvatska ima prostora da u budžetu od 22 milijarde EUR potroši EUR 30 mln godišnje za uporabu Rafalea. Za usporedbu toliko se godišnje troši na protupožarnu eskadrilu.

Zo

@omniameamecumporto

Ja bih dolazak Rafala u HRZ usporedio sa dolaskom momčadi F1 u HR.

Zamisli da se pogon McLarena ( ili Mercedesa ili Ferrarija ) preseli iz GBR u HR. Ili Ferrarija iz Maranella u Hr. Koliko bi se mladih ljudi u tom slučaju opredjelilo da budu inžinjeri aeronautike ili aviomehaničari ili nešto treće vezano za za HRZ.
Ovo je prilika ne samo da se HRZ podigne nego imamo šansu za napredak u puno oblasti

I neće se stati na jednoj eskadrili Rafala , tko u to vjeruje…

Iv

Zooro
Rimac je na razini F1 pogona, pogledaj video obilaska Rimca od strane Nice Rosberga, gdje baš on navodi da je isto kao pogoni F1.
Tako da to već imaš :) Zato kod njega rade ljudi iz 24 zemlje.

Be

Fantazija????

Daj se malo spusti na zemlju.

Odgovori
Om

Dobro…,Beduin ajde ovdje vi nama napišite kako bi to izgledala akvizicija sa kojom bi vi bili zadovoljni , odnosno što bi to Hrvatska trebala učiniti sa svojim zrakoplovstvom.
Još samo da kažem da vas takozvanog umjerenog optimista bolje rečeno zakletog realista nikada ne bi želio imati u svojoj ekipi. Da su naše cure razmišljanje kao vi nikad ne bi medalju vidjele.

Pe

Beduin bi ove njegove Iranske F14-ice, to je za njih još top klasa.

Be

Omnia……

Sutra…kad se rijesim ovih vegeterijanaca sta niti pivo ne piju

Be

Eto, nadodjoh sebi nakon par dana prezderavanja i inoga……

Dakle, tebe zanima kako bi ja to…..tj., zta bi ja stavio i milijardu i kusur koliko ce u konacnici kostati ova potonja akvizicija Rafala ili F16……
Budimo realno, cifra ce biti bliza 2 milijarde nego jednoj pa cu je i ja ograniciti na 1 500 000 000 USDa.

Dakle, KAI FA 50 po cijeni od 45 milky USDa…..16 komada. Ukupno, 720 milky USDa.

PZO sustav…NASMAS…77 milky USDa…..2 sustava ukupne cijene 154 milke USDa

Takticki transportni zrakoplov komada 2, modularni za obavljanje 3 glavne funkcije.
Takticki transport, aerial refueling i po potrebi sudjelovanje u protupozarnim zadacama. C-130 majka za sve tri zadace…….2 komada za ukupno 150 milky USDa.

AEW&C komada 2…..Embraer R-99 i vise nego dosta….2 kom za ukupno 160 milky USDa….s tim da bi ih jos doradio da nose BVR projektile. 2 komada takvih po aparatu cisto dovoljno.

Sve pobrojano stane u 1 174 000 000 USDa……

Ostalih 360 milky USDa potrosi kako ti dusa zeli.

Eto, tako bi ja to.

om

Koreanci nisu „punokrvni mlaznjaci“, to nam ne bi naškodilo ali…..ipak.
Oni nisu ozbiljna mašinerija u slučaju agresije niti sredstvo odvraćanja,to su mašine za AP i školovanje pilota.
Nama treba sredstvo odvraćanja i gospodar neba ,ne možemo si više dozvoliti inferiornost u zraku. Mi moramo obučiti ljude,moramo im ponuditi simulator na zemlji i minimalno 100 sati naleta u zraku, jer samo tako možemo gospodariti nad hrvatskom zemljom i hrvatskim morem.
Tako ja to gledam a vi Beduin kao da naoružavate skupinu izviđača.
Moja je deviza ili respektabilno zrakoplovstvo ili ništa, baš me u protivnom onda briga za AP ,možemo ga dati NATO-u.

al

@ omnia

Respektabilno RV(Z) ne biva sa 12 bilo cega jos pogotovo kad nije propraceno nicim drugim, bilo da je Rafal, Viper, SU**…

Ovo sto je Beduin pobrojao meni deluje kao jedna solidna osnova za stvaranje respektabilnog RV(Z)-a, pogotovo sto je u toj racunici ostalo para za jos sistema PV(Z)O ili jos po koji heli…

Ako je „neozbiljan“ avion koji nosi AMRAAM-e, Sidewindere, Derby, Mavericke, sa radarom zahvata do 150 km, Data linkom, Superkrstarenjem – onda je lestvica zahteva jako visoka, sto bi rekli mozda nerealna?

ma

@alexanto – takvih navijača koji misle da kad kupiš par kom F16 imas avijaciju i „sredstvo odvraćanja“. Zato hr kupuje – za političke svrhe. To su ljudi koji jednostavno ne razumiju koliko prateće opreme i skolov ljudi mora ići uz to. Samo da započnemo sa školovanjem pilota na npr Rafaleu i onda to usporedimo sa proračunom HRZa.
Zato je odličan naziv – paradna avijacija, politicari će se hvaliti ovakvim navijačima, avioni će se glancati za par parada koje će odvoziti perspektivni i podobni piloti u ranim 50tim godinama.

Be

Omnia…..punokrvni mamlaznjak???

Wtf?????

Ed

@alexanto
FA-50, tj. T-50 nema mogucnost koristenja BWR raketa kao sto su spomenuti AMRAAM i Derby. Najavljeno je da moguce da to biti u buducnosti. Trenutno najnovija verzija, ciji razvoj jos nije zavrsen, Block 10 nije u mogucnosti korostiti niti jednu BWR raketu vec je naglasak na djelovanje na ciljeve na zemlji.
Tek se govori o razmatranju uvodenja BWR mogucnosti s Block 20 varijantom…
https://www.janes.com/defence-news/news-detail/south-koreas-add-to-study-possible-upgrades-for-fa-50-light-attack-aircraft4

Be

Ed, nebitno da li moze ili ne moze leteca kia koristiti BVR jer RZ mojega izvidjackog drustvanceta, nazovimo ga Govedji GutaSH, ima mogucnost koristenja takovih orudja s druge platforme,

Koji ste K zapeli za BVR?

Ajmo o 20 konvertibilnih maraka kako Hrvatska, ako i nabavi Rafale/F16, nece imati BVR u svojem arsenalu jos poprilican broj godina nakon mozebitnog primitka navedenih aparata.

д

Зар KAI FA 50 не кошта 30 милиона.
NASMAS цена је са ракетама или без ракета.

al

@ Ed

Mozemo se sloziti da se ne slazemo. FA 50 ipak koristi BVR rakete AMRAAM i Derby i ima sve sto sam pobrojao + moze koristiti jos neke stvarcice (nisanske kontejnere recimo)

Mozemo se „linkovati“ u nedogled, nazalost ovaj avion nije opcija ni za HR ni za SRB tako da je pespredmetno dalje pisati o njemu… Mozda nekad i bude pameti… Mada sumnjam…

Be

Za F50 je uzeta cijena najnaprednije inacice sposobne za nosenje komfort. dodatnih spremnima goriva i BVR projektila s punim borbenim kompletom naoruzanja.

NASMAS cijena je izrazena s 2 kompleta raketa po sustavu.

д

Јел то дође 96 ракета

Be

Ne dodje.

pp

Analiza je korektna.
U manje od pet mjeseci bila je analiza portala jesu li Rafali utopija ili realnost?
Naime, 30. srpnja ove godine ovaj portal je donio analizu za moguću ponudu jednog kandidata koji je postao u ovom kratkom roku čak favorit natječaja.
Analiza je glasila .“Rafali za Hrvatsku realnost ili utopija“.
https://tangosix.rs/2020/30/07/analiza-rafali-za-hrvatsku-realnost-ili-utopija/
Sad većina sudionika može procijeniti je li utopija ili realnost.

Odgovori
pp

Čak su neke stranice i hrvatski „progovorile“.
https://omnirole-rafale.com/rbe2/

Odgovori
Sl

Prilicno sam ubedjen da ce pobediti americki F16 – block 7x ili izraelski F16 block 3x. Svaka kupovina ima politicku podlogu. Hrvatskoj najvise odgovara da se dodvorava US i Izraelu. Kao nama Rusiji, potencijalno Kini.

Unapred otpisujem Rafale. Nece ga Hrvatska kupiti. Vreme ce pokazati. Nema slucajno Hrvatska intezivnu saradnju sa USA. Zna i Hrvatska da joj ne treba „zrakoplovstvo“ za rat. Tako da USA i moguce Izrael su tu n1. Hrvatskoj je i Blok 30 top, sve iznad je – bolje, ali i kosta.

Zaista neko misli da ce Hrvatska kupiti Rafal i iako je to USA nebitno, sa stanovista ekonomije, ocekivati americke donacije ? Bice F16 americki ili izraelski.

Odgovori
ml

@Sladjan…
izraelski f16 block nebitno je otpao…
bira se između novog f16-block 7x i Rafale f3r …
i kako stvari stoje bit će odabran rafale…

Mi

I ja mislim da nece biti Rafale, nego F-16 iz Izraela. A Srbija bi mogla da kroz 10 godina kupi T-50 iz Koreje.

Th

Sto dalje od Amerike i Kine.
Za Hrvatsku je Evropa blizu. Za Srbiju to je sada Russia.
Kina ima plan da nasledi Ameriku.
Ja otpisujem oba F-16. Pre skupi. Tako se mislilo da ce hrvati kupiti avione od Boeing. A ne od Airbus. Samo zbog politike.
Treba stvoriti neku „Evropsku“ Uniju i vojni zaves sa Russiom.
Bez Amerike i Kine.

Th

@MILI MILE
Ne daj boze da Srbija razmisla o kupovini Korejskog T-50.
Ako sada lete na Mig-29 onda mogu leteti u 10 godina na SU-27+.
Ko bi uzeo F-16 Block 30 iz Izraela za cenu francuskog Rafala ?

pe

@Sladjan malo naivan komentar..
nakon propalog posla sa Izraelom i ponude sada od 1milijarde $ , da li stvarno mislis da je netko lud prihvatiti ponudu za 25 g. stare avione na standardu block 30 za te pare?
ionako je trenutno dvojba block 70 ili rafale …

Sl

Pa samo sam siguran da ce biti F16. Da li americki ili izraelski. Ako je otpala najgora ponuda na tenderu (nisam pratio) block 30, bice block 70. To nisu moje zelje. Samo intuicija. U svakom slucaju Hrvatska ce odraditi dobar posao, iako ce trajati nekoliko godina. Nadam se da ce i Srbija za 10ak godina preci na Suhoj, jer Mig nema vise niti renome niti kvalitet kao nekad.

To

Od devetog mjeseca do danas 2 dokumentarca na HRT-u o Rafale.. :)

Čini mi se da je i to jedan od pokazatelja što će se odabrati.. U svakom slučaju zadovoljan sam i s F16 Viper i Rafale. Samo se nadam da će pametnjakovići usmjeriti potrebnu količinu novca za gorivo i održavanje da piloti na tim avionima i lete a ne da stoje u hangaru..

Odgovori
Mi

Pratim hrvatski forum i tamo dva poznaovaoca VFA-125 i AirBag vec nekoliko meseci Hrvate upozoravaju da je greska sta se hr vlada i vojska upustaju u nabavu borbenih aviona. Objasnjavaju ljudima da bi nabava borbenih aviona bila smrt za HRZ, a da toga politika i vojska nisu svesni. Govore da hr nema kapacitet da odrzava te avione, a pogotovo da lete na njima. Uz to pitanje je i novaca, koje HR nema.

Pa

Mile
Sami govore ovde da se novaca ima, da su ponude na stolu, da postoji politicka volja, da imaju tradiciju I kapacitete. Njihove stvari apsolutno.

Be

Novac je odvojen, politicki konzensus postignut…
No, ono sto sljedi nakon toga je za ocjenu….a nikako mi ne mirise na prolaznu.

Jo

Nikakav problem nije da Hrvatska uzme Rafal, a ne F16 Block 70. Odnos Amerike i Hrvatske je partnerski. Ameri su nam dodijelili hrpu opreme i oružanih sustava koji su im bili višak, ali i Hrvatska je potrošila milijarde po raznim misijama u svijetu, prije svega zastupajući tamo američke interese. Nema tu ljutiš, na kraju krajeva Hrvatska će uzeti američke UH-60 i izbalansirati odnose. Sve države to rade i balansiraju kod kupnje oružja s raznih strana. Srbija prva; Kupuje zrakoplove od Rusa pa onda svrati do Europe u Eurokopter…

Odgovori
Be

Ako vec moram birati izmedju Rafala i F16, imajuci na umu curenje pjescanog sata, odabrao bi F16

pp

@Mile
Samo je jedan od te dvojice poznavatelj prilika u HRZ-u.
Veže ih to da naginju jednom stroju.
Čemu brinuti brige hrvatske države?
Čemu briga za HV, briga za novce kojih kao nema?
Opušteno samo, jer država može sve a Hrvatska jest država.
Hrvatska će kupiti avione a koje, to će priopćiti predsjednik vlade do kraja siječnja 2021.
Znači samo opušteno, ne brinuti državne brige jer ima tko je za to izabran i kome je to posao.

Odgovori
д

država može sve a Hrvatska jest država , не може Америка све а камо ли Хрватска.

fr

Šta konkretno misliš da Hrvatska u ovom slučaju ne može?

Be

Frane,
Hrvatska moze kupiti sto god pozeli…..
No, to sto pozeli nece moci odrzavati u pogonu.

pr

Jel’ on to VFA proglasio znalcem……. lol

Odgovori
Su

PA tesko da Hrvatska Danas moze kupiti bilo sto. Najbolje sto moze uciniti je da restarta proizvodnju stambenih kontejnera u Vodnjanu I 3 Maju, sto su radili I u Jugi.

Odgovori
Iv

Hrvatska već ima 20ak firmi koje proizvode stambene kontejnere i montažne kuće/objekte, tako da nikakav restart nije potreban.

Dr

Pratim ovaj forum već godinama ali ne komentiram ni jednu „stranu“, očito da postoji jedna pro SR jedna pro HR strana.
Tu nažalost se nadmudruju tovar i magarac, da ne spominjem mazgu ili konja.

Ja stvarno ne vidim zašto neki misle da jedna HR nema kapaciteta da ovlada jednim F16 ili Rafalom pa iako je to samo 80%.

S druge strane svaki put se spominje taj geopolitički stav jedne HR ili SR.

Pa za koju godinu će i SR u EU i neće dugo trajati, koliko srba živ već u zemljama EUa, tko zna možda bute upravo FR ta zemlja koja bude SR za koju godinu nudila Rafala kao „geopolitičku….“

Na balkanu nikad dosta zavidnosti među komšijama.

Ja mislim da stvarna budućnost SR i HR leži u istom grmu da ga ne nazovem drugačije.
Međusobna suradnja bi od Balkana mogla napraviti čudo, Skandinavija bi bila zavidna na tome. Razmislite malo!

Ja želim HR puno sreće dali bio Rafal ili F16,
možda ti avijoni budu branili cijeli Balkan ne samo HR.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj