BEG airport status
Bugarskoj odobrena nabavka još 8 borbenih aviona F-16 za 1,6 milijardi dolara Prvi avioni F-16 trebali bi biti isporučeni Bugarskoj 2024. godine / Foto: Lockheed Martin

Bugarskoj odobrena nabavka još 8 borbenih aviona F-16 za 1,6 milijardi dolara

Američki State Department doneo je odluku kojom se vladi Bugarske, putem programa Foreign Military Sales odobrava moguća prodaja borbenih aviona F-16C i D Block 70 kao i prateće opreme u vrednosti od 1,673 milijarde dolara. Agencija za saradnju iz oblasti bezbednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane dostavila je preključe neophodnu potvrdu kojom je američki Kongres obavešten o ovoj mogućoj prodaji.

Navedeno odobrenje moguće prodaje predstavlja značajan korak u nastojanju Bugarske da, pored već 8 naručenih i plaćenih F-16 nabavi još toliko planiranih aviona istog tipa. Proces nabavke još 8 F-16 započet je u avgustu prošle godine kada je Ministarstvo odbrane Bugarske već poslalo pismo kojim se traži nacrt ugovora (Letter of Request za Letter of Acceptance).

Interesantno je da je i ovaj put, vrednost paketa koji obuhvata takođe 8 F-16, gotovo istovetna kao i za prvih 8 primeraka (6 jednoseda i dva dvoseda), 1,673 milijarde dolara. Međutim, smanjenjem količine dodatne opreme i naoružanja, ta cifra je za prvi paket koji je odobren i plaćen leta 2019. godine smanjena na 1,256 milijardi dolara, od kojih su samo avioni koštali nešto preko 512 miliona. Iako je cifra ista, trenutni paket koji je zatražila vlada Bugarske razlikuje se od prvog.

Tako su sada zatražena 4 jednoseda i 4 dvoseda, potom 11 motora General Electric F110-GE-129D (uključujući tri rezervna), 12 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS (uključujući dva rezervna), 9 generatora Improved Program Display Generators (iPDG) (uključujući 4 rezervna), 11 AESA radara AN/APG-83 (uključujući tri rezervna), 4 nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper ATP, 11 računara misije Modular Mission Computers (MMC) 7000AH (uključujući tri rezervna), 11 sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS (EGI) (tri rezervna), 11 topova M61 Vulcan 20 mm (tri su rezervna), 19 raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 ili C-8 AMRAAM ili odgovarajućih, dve rezervne sekcija za vođenje rakete AIM-120, 20 raketa vazduh-vazduh AIM-9X Sidewinder, 8 trenažnih raketa Captive Air Training Missiles (CATM) AIM-9X, 4 rezervne taktičke sekcije za vođenje raketa AIM-9X, 48 višenamenskih lansera LAU-129 (8 rezervnih), 12 kompleta MXU-650 čijim montiranjem se dobijaju laserski i GPS vođene bombe GBU-49 Enhanced Paveway II zajedno sa 12 setova MAU-210 ECCG, 12 kompleta KMU-572 čijim montiranjem se dobijaju inercijalno i GPS vođene bombe GBU-38 ili GBU-54 Laser JDAM, 28 malogabaritnih planirajućih inercijalno i GPS vođenih GBU-39 (SDB-1), 6 školskih bombi GBU-39, dva kompleta za isptitivanje bombi SDB, 24 upaljača FMU-139 ili 152, 24 avio-bombe Mk82 ili BLU-111, 6 školskih inertnih bombi Mk82, nosači bombi MAU-12, TER-9A, BRU-57, BRU-61.

Bugarsko RV bi makar početnu operativnu sposobnost eskadrile trebala da postigne do kraja ove decenije / Foto: Lockheed Martin

Zanimljivo da za ostala sredstva nije navedena količina, već samo da paket sadrži: sisteme za samozaštitu AN/ALQ-211, sistem za protivelektronska dejstva AN/ALQ-254 Viper Shield, bacače mamaca AN/ALE-47 sa kertridžima ARD-446, ARD-863, BBU-36/B, BBU-35/B, MJU-7/B, L463 ili MJU-53 ili slično, trenažne i borbene granate PGU-27 i 28 kalibra 20 mm, uređaje za poziv upomoć MK-124, sisteme za raspoznavanje ‘’svoj-tuđ’’ APX-126 AIFF, UHF/VHF SATURN radio uređaje AN/ARC-238, trenažne rakete CATM AIM-120C AMRAAM, sistem za planiranje misija Joint Mission Planning System (JMPS) sa softverom, obukom i podrškom, kompleti sistema za prikaz podataka na kacigi pilota JHMCS II ili Scorpion HObIT, uređaji za letenje noću (NVG), sistemi ROVER 6i za prenos slike i podataka iz nišansko-navigacijskih kontejnera koje mogu da nose avioni, plus zemaljska stanica; CADs/PADs podrška (Cartridge Actuated and Propellant Actuated Devices), kriptografski uređaji KY-58M i KIV-78, laserski senzori DSU-38 za GBU-54; drugi mamci, municija, nosači ubojnih sredstava, adapteri lansera ubojnih sredstava i interfejs za naoružanje, rezervoari za gorivo i pripadajuči hardver, podvesnici za nošenje ličnih stvari, integracija naoružanja, ispitna i oprema za podršku, baza podataka za protivelektronski sistem, razvoj datoteke podataka misije, laboratorijska oprema za precizno merenje i kalibraciju, kriptografska oprema, oprema za preciznu navigaciju, sredstva bezbedne komunikacije, oprema za podršku i ispitivanje, rezervni delovi i delovi za popravku, usluge popravke, mape, publikacije, tehnička dokumentacija, studije i bilteni, softver i softverksa podrška, obuka osoblja i oprema za obuku, usluge upravljanja i projektovanja.

Prva dva, od već 8 naručenih F-16 Bugarska je trebala da dobije novembra 2023, potom još 4 primerka u aprilu 2024. i poslednja dva u avgustu 2024. godine. Međutim, pandemija Korona virusa će isporuku odložiti za bar nekoliko meseci pa će prvi avioni, ako ne bude daljih odlaganja, u najboljem slučaju biti isporučeni u prvoj polovini 2024. godine.

Svakako da 8 isporučenih F-16 koji će najverovatnije biti isporučeni u periodu 2024-25 nije dovoljno da se zameni sadašnja flota RV Bugarske koju čine 14 lovaca MiG-29 i 8 modernizovanih jurišnika Su-25. Moraće se sačekati isporuka još 8 F-16 i makar početna operativna sposobnost eskadrile što bi možda moglo da se postigne do kraja ove decenije, kako bi se sovjetski avioni povukli iz naoružanja. Bugarska se međutim zbog izbijanja rata u Ukrajini suočava sa problemom remonta i održavanja pomenutih sovjetskih aviona zbog čega je moguće da će MiG-ovi 29 i Suhoji 25 biti povučeni iz upotrebe ranije.

Postoje nagoveštaji da bi se Bugarska za održavanje lovaca MiG-29 mogla obratiti Poljskoj sa kojom su u bliskoj prošlosti več ostvareni određeni kontakti po ovom pitanju. Mora se napomenuti da je postojeći ugovor sa ruskom kompanijom RSK MiG o održavanju flote lovaca MiG-29 trebao da istekne ove godine, a koji u novim okolnostima najverovatnije neće biti produžen. Nema sumnje da će tokom rešavanja problema operativnosti borbene komponente RV Bugarske, ili u slučaju potpune ili delimične nesposobnosti, u pomoć priteći vazduhoplovne snage NATO koje su već sada prisutne na nebu Bugarske.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bu

Bugari će propasti načisto. Oni nisu imali para ni da održavaju pet puta jeftinije Migove a kamoli američku tehniku.

Odgovori
Tr

A mi imamo ?

Sv

@Trundle Otkud sad mi u prici?

Mi

Bdp Bugarske 11.500 dolara po glavi
Srbije, 7500 . Broj stanovnika jednak. Bugarska daleko lakse moze sebi da priusti nego Srbija.

Nj

Odrzavanje nista skuplje nego kod Rafala. Oprema nista skuplja nego ona za Rafale.
Bugari su kupili 16 aviona za 3 milijarde eura i to je „uzasno glup potez“. Srbija planira kupiti 12 aviona koji s opremom i infrastrukturim nikako ne mogu ispasti ispod 2.2 milijarde eura i to je najpametniji potez koji se slavi po novinama, portalima, komentarima… Dobrodosli u stvarni svijet.

Jo

Došao Harvardcki djak na čelo Bugarske pa stiglo naredjenje za dopunu.Ceo paket za jednu eskadrilu košta bezmalo 3 miliarde dolara kakvo mahersko šišanje od strane amerikanaca.Gurneš celu EU u konflikt i onda prodaješ oružje po petostrukim inflatornim cenama.

Odgovori
Pe

@Jovo Valjda kao kad meni stigne naredjenje iz Stuttgarta da kupim novi Mercerdes, i ja, sta cu, jest’da mi ne trebaju kola, i ne valja taj njihov auto nista, ali naredili mi, pa sam pazario.
A ceo zivot sam mastao da vozim Ladu, samo nisam kupio jer je francuski Renault kupio veci deo fabrike „Avtovaz“ i sad ni Lada nije sto je bila nekad..

Gl

Petrovic dusan,ima poentu dusane jer je slovacka 2018 kupila f16v blok 70 12 komada za 800 miliona evra,ili ti 66 miliona po avionu i bolji paket opreme,Bugarska malo vise placa i koliko znam nema aim 120 nego samo aim 7m,ne vazi za sve clanice NATOa ista cena,to jeste istina

Tr

@Gladius

Ni hleb ne kosta isto 2018. i 2022. a kamo li nesto sto kosta 200m/kom..Najbolje da dobiju cene iz 70ih :)

Ž

Gladius

Словачка је купила 14 авиона Ф-16, укупан пакет износи преко 1,6 милијарди долара.

Ma

Jovo, Bugari će dobiti 16 F-16 za 2,9 milijardi dolara. Današnji kurs je 1:1.09 ili 2,67 milijardi Eura, što je oko 170 milijuna Eura po operativnoj letjelici (s malo raketa).

Nema F4 ispod 200 milijuna Eura po primjerku ako se nabavlja samo jedna eskadrila.

Jo

Petrovic Dusan
@Nije Mercedes pet puta bolji od Lade ima kožna sedišta, servo volan, automacki menjač, električne podizače prozora , abs, ESP ….. , te fore o veličini GDP su merila za zapadne finansije , Rusija u proseku godišnje izradila 75 borbenih aviona i oko 140 helikoptera ne može američki da bude 5 puta bolji, ima i Italija veći GDP od Rusije ali trenutno nema pšenicu da se prerani.Veličina i snage jedne zemlje merena u GDP je pogrešna i služi za merenje valutne dominacije zapadnih valuta.Sada kada se promešaju karte dolazi do drugačije igrice.

@gladius
AIM7M hahaha
Dal’ si ti pročitao tekst?

Al

Sada se sa Francuzima pregovara za 12 Rafala. U koliko se obavi ova trgovina u ovoj 2022 godini onda u toku 2026 na 2027 sledi nabavka još 12 aparata istog proizvođača. Po volji određenih ljudi ovde kod nas, teži se ka tome da Srbija ne bude vojno neutralna, nego naj jača i kao takva u tom periodu ulazi u NATO.

Pe

A kuda ce njihovi MiG-29….?
Mene ne bi cudilo da se ipak nadju u Ukrajini…

Odgovori
Sr

@Petrovic Dusan
Migovi ce u muzeje i na otpad.

Mi

Nikad Sta ce im? Imali su 30-40 pre ruskog napada. Samo da izginu i ovi sto dovuku u Ukrajni i ovi sto probaju da ih lete. Ne razumem logiku dostave 6-8 MiG-29 u 2022 koji su na nivou nasih pre o e modernizacije.

Sve i da im prebace 6-8 F-16Blok70 pa je kasno.

K

Gotovo je, pisi kuci propalo, javno su objavljeni detalji kupnje, navedena sva oprema, cak i kolicina te opreme, i tocan iznos za placanje. Nevjerojatno kako bugarska lako odbacuje veo tajnosti, kao da on nista i ne vrijedi. Ocito im nedostaje strucnjaka s nasih prostora koji tako instinktivno razumiju koncepte nacionalne sigurnosti, sredstava odvracanja i vojne tajne. Ovako kad se zna sto su tocno kupili, bolje da nisu nista! Unistili su svoju nacionalnu sigurnost!

Nevjerojatno me zivcira jad i nazadnost MORHa i Vlade RH kada se prave da taje svaki moguci detalj kupnje Rafalea u ime “nacionalne sigurnosti” i kad se prave da je “u svim zemljama svijeta normalno da kupljena oprema bude vojna tajna”, kako to kaze navodni genije, premijerov sef kabineta Frka-Petesic. Dajte ljudi, ono kad je Bugarska transparentija od vas.

Odgovori
St

Uvek tu postoji i opcija prebacivanja odgovornosti „prodavac je insistirao da se detalji ugovora ne objavljuju“. U svakom slucaju, neko ce lepo da se omrsi kod nabavke Rafala i kod vas susjeda a i kod nas, izgleda da nije bilo dovoljno uzeti pare na medicinskoj opremi, vakcinama, putevima, tunelima, bolnicama, fabrici vakcina koja se sad zaboravila, gradovima na vodi…..

Mi

Preskupi su Fantomi a nisu bolji od Rafala,cak sta vise Rafal je bolji avion.Doduse Blok 70 je mocna verzija ali je ovo preskupo da se ne lazemo.Nas ce 12 Rafala sa kompletnim naoruzanjem kostati oko 2 milijarde eura verovatno ali sa Francuskom su razne opcije otvorene jer tradicionalno vojni savez Srbije i Francuske ostavlja velike pogodnosti za Srbiju, najnoviji Rafali sa najboljom opremom i ostavlja mogucnost saradnje u namenskoj industriji na dugi niz godina.Zadnje kupovine Srbije pocevsi od Mistrala,najsavremenijih radara tipa Ground Master dugog i srednjeg dometa francuske proizvodnje,Air bus transportni avioni,helikopteri i ostale stvari pokazuju da je Srbija odlucila da najsavremenije oruzje kupuje iz zapadne Evrope, konkretno od saveznika Francuske sto je veoma dobar potez vlasti i vojske.Bugari placaju previse Fantome po mom misljenju…

Odgovori
Og

Fantom je F-4 – relikt Vijetnamskog rata. Nikako nije bolji od Rafala.

Ma

Miloše, otkud ti da će 12 Rafalea koštati Srbiju oko 2 milijarde Eura?
Ja sam nedavno gledao sve nabavke F4 po svijetu i izgleda da goli avion s održavanjem košta oko 200-220 milijuna Eura. Arapski Emirati su dobili popust, ali oni nabavljaju puno aviona.

Ovo je cijena bez naoružanja, prilagodbe infrastrukture i simulatora. Puno raketa i puno viša dodatna cijena…

Možda Srbija stvarno dobije popust, u što sumnjam, ali ja ne vidim kako ovakav posao može ikako biti ispod 2,5 milijarde Eura. Nisam ni računao inflaciju koja je sigurno povisila cijenu od one ponuđene zadnjem kupcu. Zapadni avioni koštaju. Jako puno. Podjednako su skupi i američki i francuski, a F4 je skuplji po primjerku od F16 jer je bolji avion. Tako da će Srbija vjerojatno platiti više po avionu nego Bugarska za F-16, ali će zato imati bolji avion po specifikacijama.

Da

Može malo da pojasniš kakvi su to vojni savezi Srbije i Francuske?

Zu

@Major „ali će zato imati bolji avion po specifikacijama“

Rafale ima nešto veću nosivost, ali kad se pogleda bugarski popis za kupovinu naoružanja bode u oči koliko je Rafale ograničen asortimanom oružja.

St

Sta znaci sa kompletnim naoruzanjem? Uzmi u obzir da sve rakete VV i VZ koje sad imas mozes da bacis, i moras da ih zamenis francuskim ili NATO ekvivalentima.

Mi

@Major
Za 200+ mikiona po komadu, mogli su da razmisle i o F-35. Da bar jednom u ovom veku vazduhoplovstvo ima najmoderniju avijaciju.

Gr

Davor
Istorijski gledano, od vremena Napoleona, kad su Francuzi prebacivali Srbske vojnike na Krf. Jos od vremena Jugoslavije, su uvek bili partneri sa kim se je saradjivalo na vojnom podrucju. Pogotovo u aviaciji, kao primer Gazelle i onda jos onaj Jugoslovenski koncept aviona, al se zbog rata, Francuzi povuku.
Macron je u Beogradu cak govorio na Srbskom, sto u Hrvatskoj nije. I sta je govorio, kaze na respekt Srbiji.
Kad je bio rat na ovim podrucjima, tada Miterand, podrzava Jugoslaviju kao celinu i podrzava Srbe u njihovoj nameri da odrze Jugoslaviju. I ne priznaje Sloveniju i Hrvatsku. Tek nakon velikog pritiska tada Nemacke, Italije, Vatikana i Austrije, oni priznavaju.
Tako da ima Srbija mnogo veze sa Francuskom i iz 1.sv rata, gde su bili saveznici. Slovenci, Hrvati i Bosnjaci su bili pod Austrijom i kao takvi, porazenci ovog rata.
To bi bilo to od mene

Ze

pa to se već računa kao da ste platili Rafale i da su nakon ljeta kod vas i letuckaju… a ono tek izašao samo neki napis u novinama??

a do prije neki dan se pisalo u ovim komentarima da ništa od hrvatske kupovine , još od kada su izabrani na tenderu pa čak i kad je potpisan ugovor. Smiješno.

Kr

Davore, Srbi jos od solunskog fronta smatraju da su krvno vezani sa francuskom jer su ih ovi spasili od sigurne smrti.

Mi

@Major
Napisao sam oko 2 milijardi eura.Neka bude sa kompletnom opremom 2,5 milijardi eura.Toliko ce nas kostati jer sa Francuskom imamo odlicne odnose u vezi svega.Gledaj i citaj malo vise francusku stampu.Doduse ja zivim u Becu i cesto radim u Parizu tako da znam sta konkretno Francuzi i njihov narod misle o nama.Uglavnom nas dozivljavaju kao bracu i bratsku drzavu sa kojima smo krvarili tokom balkanskih i prvog svetskog rata.Zato nas zovu“braca po oruzju“. Uostalom, godinama je aerodrom N.Tesla francuski,odlicno posluje,metro ce praviti Francuzi,cak sta vise procitao sam da ce ucestvovati u prosirenju i modernizaciji aerodroma u Vrscu.Prelistaj francusku stampu imas tamo svega u vezi saradnje Srbije i Francuske.Go Rafal ne kosta toliko koliko ti pises,mozda kosta za Arape ali za Srbiju mnogo manje a to mozes da proveris citajuci francuske izvore informisanja sto ja cinim godinama.Srbija ce dobiti nove avione sa full naoruzanjem i opremom po povoljnoj ceni.

Odgovori
Ma

Ja ti pratim vojne teme, a ne bavim se politikom ili politikanstvom. I nisam znao da su braća Grci, koji nabaviše novi F4, tamo neki Arapi. Oni kao stari kupci Rafalea nisu dobili popust na novu narudzbu, ali Srbija eto hoće na prvu. Živi bili pa vidjeli!

Prije će biti da Srbija neće moći financirati 12 F4 nego da dobije ikakav poseban popust. Oderat će Francuzi budžet samo tako.

Gl

Major
A znas sta moze da bude aerodrom NT su oni vlasnici a dobili su 5 milijardi za metro

Pe

Mene interesuje kakav offset ćemo da dobijemo za kupovinu rafala,mistrala,radara itd,.. Ako nema offset-a onda smo napravili totalno loš potez. Ako ima offset-a prenos tehnologija licence za naoružanje itd,… onda odlično.

М

Немају љеба да једу а купују авионе

Odgovori
Ni

Ministar odbrane je izjavio da će Bugarska da potroši 10 milijardi evra na naoružanje, planira se nova artiljerija 155mm, modernizacija tenkova, novi PVO sistemi, 2 frigate i 2 dizel podmornice, nove puške za vojsku, dronovi, oklopna vozila… Konačno, bilo me je sramota da Bugarska koja je kroz čitav 20. vek imala najjaču vojsku na Balkanu spadne na nivo Hrvatske i Albanije

Odgovori
Mi

Jel to normalno da kad se kupuje 8 novih americkih aviona treba kupiti 11 AESA radara? Šta bi sa kvalitetom i astronomskim resursima svega sto prave? Izgleda na papiru samo.
Jel tako i kad kupujes Rafala ili EF2000?

Nesto mi to izgleda kao da tim radarima treba jako čest i poduži remont!
Ajd jedan dva motora ekstra na 10 aviona pa da ako jedan crkne da avion ima dok traje servis. 3 ekstra radara na 8 zmajevami je preterano !

$3 milijarde za 16 F-16 Blok70 sa malim paketom raketa.

Odgovori
Ho

200 miliona po komadu za tu kantu koju su još pre 10 god mislili povući iz upotrebe a nisu jer im se projekat F35 oteo iz ruku po scenariju koga se ni Monti Pajton ne bi postideo, moje saučešće braći Bugarima

Odgovori
iv

Naravucenije iz rata u UKR. Srbiji treba masa bespilotnih letelica, kako velikih, tako dronova kamikaza, tu se ne sme stedeti. Dve eskadrile aviona, pa kud puklo da puklo. Jedna Rafala i jedna nekog Kineskog. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Sumadja se podrazumeva. Za domace projekte treba novac da se max ogranici. iskreno previse se nvca rasipa na neke projekte, koji se vrte deceniju i vise, a nigde nista napravljeno. Odrediti par projekata i na to pare gurati.Bugari su pametno odradili.

Odgovori
Sr

Bugari pametno odradili? Narucili 16 aviona sa minimalnim naoruzanjem za 3 milijarde. I to ce stici za 5+ godina. I to je sve. Sto se tice nasih projekata, sve osim Nore se vrti manje od 5 godina, i polako i ulazi i povecavaju se brojevi.

Mi

F16 Block 70 je odlican avion. Elektronika i naoruzanje iznad proseka i puno toga je tehnologija koriscena za F35 i F22. Avion je jednostavno prenapucan najsavremenijom elektonikom. Od AESA radara koji simultano prati 20 ciljeva, kontrole borbenih sistema iz kacige pilota pa do 180 vrsta oruzja, maltene sve sto USA ima. Kao kad ugradis BOSE zvucnike i najfiniju kozu u Golfa 2. Za jednu Bugarsku ovo je puna kapa a sto se tice para oni su EU zemlja, imaju za 50% veci BDP od nas tako da ne brinem ja kako ce to da plate.

Odgovori
ab

>> Svakako da 8 isporučenih F-16 koji će najverovatnije biti isporučeni u periodu 2024-25 nije dovoljno da se zameni sadašnja flota RV Bugarske koju čine 14 lovaca MiG-29 i 8 modernizovanih jurišnika Su-25. Moraće se sačekati isporuka još 8 F-16 i makar početna operativna sposobnost eskadrile što bi možda moglo da se postigne do kraja ove decenije, kako bi se sovjetski avioni povukli iz naoružanja.

Sadasnju flotu RV Bugarske sastavljenu od prastarih sovjetskih aviona mogu zameniti brat bratu, slovima i brojem tri (3), F-16 Block 70! Da je potrebno cak 16 komada moze napisati samo autor ovog clanka za koga je Mig-29 najvece dostignuce aeronautike u univerzumu. Malo karikiram (moram to eksplicitno navesti posto je nivo komentarisanja ovde takav da postoji opasnost da me neko shvati bukvalno), Jedan block 70 avion na remontu, jedan sluzi za obuku i jedan sam ima vecu vatrenu moc od svega pobrojanog SSSR krsha. Mig-25 koga su skoro remontovali je uzgred potpuno nepotreban vazduhoplov primarno namenjen za oranje njiva sacastim lanserom.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: [RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

Ex-Gastos Od Rusa me ništa ne bi čudilo da su ostavili prave avione na izvolte.Koliko su samo ostavili ispravne tehnike na početku rata Ukrima,ispade da su najveći donori Ukro armiji.Očigledno im je komanda kao i JNA 91ve.

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

"Nije tačno da kongres nebi odobrio" Mislim da imas vise misljenje kongresa nego sam Kongres. Naravno da ce blokirati, pa blokirali su Tursku za F-16V i za F-35, sto mislis da bi rekli Srbiji? Turska deblokada za F-16V samo zato sto je Turska oeobrila Svedsko primanje u NATO!. Taka kako sam rekao imas jako puno…

19. May 2024.Pogledaj

Trance na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

" Ika paprika12:42, 15. maj. 2024. Za 3 milijarde: – 2 eskadrile lovaca-bombardera iz Kine (zamena za Mig-29 i Orao) – 1 eskadrila trenažnih aviona – dodatni FK-3 ostane kusur " Dali mislis na Kineske J-10C ? 24 Tih aviona su oko €3 miljarde sami. Avioni kostaju oko €60 miljuna svaki, ali to je gola…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

Nije tacno to sto pisete, jer je F-22 ucestvovao u medjunarodnim zajednickim vojnim igrama u okviru NATO i to uvek sa zastrasujucom efikasnoscu. NATIO ima u sebi previse zemalja da bas niko ne bi preneo da "F-22 ne valja". Naprotiv. Ipak, postoji prica da je upravo Raffale uspeo da "pogodi" F-22 u jednoj od takvih…

19. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

@Ех-Гастос Pa taj Japan je pravio Mitsubishi Zero i najvece bojne brodove u istoriji "Yamato" jos 1930-ih. F-15 i F-16 proizvedeni u Japanu bili su jace verzije, i prvi AESA radar u avionu u istoriji je bio bas na japanskoj verziji F-16. Uspeh japanske industrije je potpuno ocekivan i niko se tome nije smejao. Kina…

19. May 2024.Pogledaj