BEG airport status
Ministar odbrane Srbije sa delegacijom posetio razvojni centar Dasoa u Parizu: RV i PVO na putu da postane četvrta mušterija francuskog proizvođača aviona u Srbiji Nakon Hrvatske, prvo pojavljivanje direktora Dasoa sa nekim zvaničnikom iz zemalja bivše Jugoslavije / Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije sa delegacijom posetio razvojni centar Dasoa u Parizu: RV i PVO na putu da postane četvrta mušterija francuskog proizvođača aviona u Srbiji

Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, delegacija na čelu sa ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem obišla je razvojni centar kompanije Daso u Parizu.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović se susreo sa predsednikom i direktorom kompanije Erikom Trapijeom.

– Kompanija Daso predstavila je paletu proizvoda, među kojima je i višenamenski borbeni avion Rafal.

U delegaciji ministra odbrane su bili pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant RViPVO general-potpukovnik Duško Žarković,  direktor Vojnoobaveštajne agencije general-major Zoran Stojković i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica. – stoji u saopštenju.

Ovo je prvi zvanično promovisan kontakt od novembra prošle godine kada je Tango Six prvi objavio da je država Srbija zainteresovana za kupovinu višenamenskih borbenih aviona Rafal. Nakon toga su nameru za ovom kupovinom, doduše u periodu pre ruske agresije na Ukrajinu, potvrdili predsednik države i ministar odbrane više puta. Komentari zvaničnika o planiranom broju  eskadrila i to da li će reč biti o novim ili polovnim avionima menjali su se po sadržini više puta.

Srpska delegacija sastojala se i iz više pripadnika RV i PVO, međutim oni ili nisu piloti (komandant vida) ili su na drugim dužnostima koje trenutno nisu neposredno vezane za ovu tematiku / Foto: Ministarstvo odbrane

Prošli put kada je ministar odbrane Stefanović (sada u tehničkom mandatu do formiranja nove Vlade Srbije u julu) obišao nekog proizvođača aviona srpsko Ministarstvo odbrane kupilo je njegove letelice. Današnja poseta međutim nema toliko jedinstven karakter kao poseta Španiji budući da predstavlja samo treću adresu u okviru posete ministra Francuskoj zbog sajma naoružanja Eurosatori.

Čak iako srpsko RV i PVO iz nekog razloga ne kupi Rafal kompanija Daso je već decenijama prisutna u Srbiji. Avio-služba Vlade Srbije koristi Falkon 50 koji spada u prvih 50 proizvedenih aviona ovog tipa. Najiskusniji operater sa, od ovog leta, trećim Falkonom koji je prošao kroz njihov AOC je Princ Aviation a korisnik Dasoovih letelica bila je i srpska kompanija Eagle Express.

Ukoliko se kupovina Dasoovih letelica za RV i PVO realizuje to će biti drugi ugovor sa nekom francuskom kompanijom iz vazduhoplovne industrije koji će preći milijardu evra. Prvi je bila koncesija aerodroma Nikola Tesla.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Mi

Velika greška je kupovina RAFALA. Ovaj rat u Ukrajini je to upravo pokazao. Multirol mašine su se pokazale promašenim. Za kontrolu vazdušnog prostora koristiti teške lovce tipa F15,SU35,TAJFUN, naravno i 5 gen aviona. Jurišni avioni poput A10 i SU25 su jedini odgovor na dobru i slojevitu PVO. Multirole avioni gen nemaju šta da traže u sukobu sa Teškim lovačkim avionima a sa druge strane ne smeju ispod 100m zbog lakih PVO sistema a i obične streljačke vatre . Ako su iznad 1000m opet svetlena radarima kao jelka za novu godinu. A do 5 gen zasad ne postoji mogućnost da se dočepamo….

Odgovori
Mi

Znači da gasimo lovačku avijaciju.
Slozio bi se da nam kao bombarder sa raketama\bi.bama dometa kraceg od 50km ne treba. Ne bih bacao pare ni na jednu bombu pametnu ili glupu za rafala.

Fe

Nisu nikakav “promašaj” – multirole, tj ono što se nekad zvalo lovac-bombarder su za napade na ciljeve duboko u pozadini neprijatelja, mogu oni da lansiraju ozbiljne vođene projektile i jedreće bombe dometa od preko 100 km.

Teško lovci su za odbranu vazdušnog prostora i suzbijanje neprijateljske lovačke avijacije, a to Rafale baš i nije.

TT

Srbija nece ratovati protiv Rusije ili Ukrajine ..
Niko u nasem okruzenju nema ni priblizno potentan PvO kao te dve drzave.

Mi

TT,Feline,Milos77 definitivno 2 eskadrile bilo čega ne znače ništa . Naročito ako je i ovo sve ostalo tanko ili ništa. Mislim na PVO ,Vojin,obuku,sate naleta,održavanje…….. Ti avioni mislim na Rafal nemaju šta da traže protiv F15 ,F35 F18 superH.SU30,SU35,Tajfuna TR3-4 . Šta će nam kad upravo se mogu susresti samo sa njima???? Za zaštitu vazdušnog prostora mora se uzeti bar 2 eskadrile teških lovaca i sa slojevitom PVO trajaće neko vreme ,zavisi od toga koja će karika prva popustiti …… Za jurišnu avijaciju može i orao da ostane i slobodno im priključiti i 29. Bitno je da mogu ispod 50 m i to brzo!!! Kad se ne može uzeti SU 25 ili A10 što bi bilo savršeno. Naravno i njih 2 eskadrile. Šta vredi Ukrajini da pošalje kao zaštitu mig 29 ili Su 27 svojim SU25 kad ih ovi sa 35 ili 30 poskidaju očas posla. U našem slučaju Rafal bi imao još teži zadatak !!!!!! I još opasnije protivnike!!!!! Za te pare koje će se dati za RAFAL može se od USA uzeti Super Hornet ,F15 ili Kineski J10C J16 ,J31, kad se već ne može Rusko ništa. Sa ovakvom strategijom razvoja to je sve samo za paradu.

Th

@Feline
Kao da bi se Srbiji prodavalo napredne NATO-avione i rakete.
Pokazali ste se kao neprijatelji NATO saveza i Evropske Unije.
RAFALe cete dobit samo ako u njemu budu bili 100% delovi iz Francuske i ona do tada nije u EU i NATO. Da ih nisu Hrvati izabrali
nebi ni ti znao za RAFALE. Ne verujem da si bio u vojski. Niko ko je
normalan ide rado u vojsku. Jos manje kad preti rat.

Fe

Da li će drugovi da se smiluju da nešto potpišu? Kako bi bilo fino pročitati da će biti kupljeno par eskadrila.

Odgovori
Ne

I šta će nam ovo. Ovo je samo dil za nečiji procenat. Ovde se ništa ne radi planski. Sad videli hrvatska kupuje Rafale pa ajde i mi. Vidimo kao se pokazali barjaktari pa ajde i mi. I sve tako a od takve vojske nema ništa Sve se radi bez ikakvog plana. Nemamo više sa kim da se poredimo u glupostima. Ne treba nama ovo. Ovo je za Srbiju preskupo i ništa više od toga. Obično rasipanje ogromnih para.

Odgovori
Mi

Mozda jeste rasipanje para, ali sto se vojske tice nije neplanirano. To sto vi povlacite paralelu sa Hrvatskim Rafalima nema veze sa stvarnom situacijom i razlozima izbora Rafala. Isto vazi i za Bajraktare.

Kad ne kupujemo najaktualnije stvari ( Rafal, Bajraktar, etc..) onda se ljudi žale što se ne ugledamo na druge i ne pazarimo ono sto vredi, nego bacamo pare na nesto jeftinije. Sad kad smo poceli da kupujemo novo i to iz grupe najboljih zapadnih tehnologija i da ojacavamo vojsku (što ne ide preko noći), sad nam ne treba i to bacanje je para. Nikad nista ne valja.

p.s.
Bajraktari su prakticno neutralisani u Ukrajni. Svi poobarani a bogami bilo ih je na desetine! PVO izgleda odradio svoje.

Vl

Miloš77,
Za Bajraktar si u pravu. Pomlatio ih Tor, Buk i Pancir samo tako. Izgleda da ti sistemi nakon dejstava u Ukrajini nemaju nikakvih problema sa uništavanjem dronova tipa Bajraktar. Slušajući priče vojnika sa lica mesta, Ukrajina je pokazala koliko na terenu znače upravo drugačiji dronovi, tj. mali kvadrikopteri. Bukvalno se došlo do saznanja da su potrebni svakoj i najmanjoj jedinici.

Pe

Sve je ovo lepo, ono sto je dostupno da se procita jedina opcija bi bila Rafal F4 po opremi i mogucnostima je u samom vrhu.

Odgovori
Ni

Poseta razvojnom centru defakto ne znači i kupovinu Rafala. Svaki korak ka Rafalu je nepotrebno bacanje para i more uslovljavanja.

Odgovori
Zo

Srbija sve bliže da kupi NATO avione ( Rafale ), dok svako malo cmizdri što su ih ti isti NATO avioni bombardirali. Fascinantno 😃 Čista definicija Stockholmskog sindroma.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Pa sto ne prave te granate i cevi (ukljucujuci i 155mm). Nije to ni blizu toliko komplikovano za takve majstore i toliko zemlju sa istorijom masinke manufakture svega i svacega. Sa druge strane hoce da prave Bajraktare i svoje Lancete a nemaju dovoljno granata, i ceo NATO nema dovoljno da im pokloni. Totalno nelogicno. .…

15. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

@Sheik Rusi prave i koriste svoje rakete za unistavanje ciljeva, a iranski Shahed/Geran2 su tu da zasicuju i trose NATO PVO. Sto se tice nemogucnosti brzog prodora, tu su se tesko zeznuli jer su krenuli sporo i neorganizovano sa idejom da ce se Ukrajinci razbezati i Zelenski otici van zemlje. Kardinalna takticka greska koja ih…

15. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ne bi ja sudio po dosadasnjem tempu nista. Trenutno se lomi ljuska od tvrdog oraha velikog 1000km. Zna se sta biva kad ljuska krcne.

15. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Milki Zasto bi Hrvatska presla na F-35? Obucava svoje Pilote na Rafaliman. Nebi me cudilo da Hrvatska naruci nove Rafale kao zamjenu za ove pristigle. Dok im isteknu resursi bice novi gotovi za izporuku. Za despet ce jos naruciti METEORe i to jos i objavit. Tek ce onda onaj pacenik krajnje poludit. To za dva…

15. Apr 2024.Pogledaj

Frequent Flyer na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@ Evroprc Tebi kao da ne pada na, ovoga, pamet da se kupljeni Rafali F3-R s resursima do 2040. itekako mogu da nadograde na F4 pa i na sledeće, novije standarde, nešto što se u Francuskoj upravo i dešava, ne samo s Rafalima za francusku Armee de l'Air nego i s bivšim F3 Rafalima koji…

15. Apr 2024.Pogledaj