Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024
Najzanimljiviji detalji jučerašnjeg prikaza na Pasuljanama: američki Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemima, nove informacije o besposadnoj letelici CH-95, ispitivanje ALAS-a u noćnim uslovima
Posada, ipak nemodernizovanog, Orla gađa ciljeve na zemlji raketama Munja / Foto: Ministarstvo odbrane

Najzanimljiviji detalji jučerašnjeg prikaza na Pasuljanama: američki Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemima, nove informacije o besposadnoj letelici CH-95, ispitivanje ALAS-a u noćnim uslovima

Na vojnom kompleksu Pasuljanske livade pripadnici Vojske Srbije juče su u okviru završne faze obuke na novouvedenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, izvršili pokazna gađanja kojima je prisustvovalo najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije. Kako je zvanično saopšteno, cilj realizacije jučerašnjeg gađanja, na kojima je učestvovalo 743 pripadnika Vojske Srbije i korišćeno 56 ključnih sredstava ratne tehnike, bio je prikaz obučenosti pripadnika Vojske Srbije i mogućnosti savremenog naoružanja i vojne opreme.

Pored interesantnih vojnih premijera iz ugla vazduhoplovnih novina treba naglasiti i do sada najduži let helikoptera H215 YU-VIP Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koja je prevezao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika rutom Beograd – Banja Luka – Hvar – Pasuljanske livade.

Na samom kompleksu, ali i drugim poligonima, vojska se za ovaj prikaz uvežbavala 15 dana. Od sredstava ratne tehnike korišćeni su jurišni avioni, daljinski pilotirani vazduhoplovi, različita terenska i oklopna vozila, tenkovi, besposadne zemaljske platforme, sistemi PVO, klasična i raketna artiljerija, protivoklopni sistemi, minobacači, streljačko naoružanje.

Većina naoružanja i opreme je već viđena na sličnim događajima i priredbama, ali je bilo i novina kao i prvog javnog dejstva pojedinih sistema.

CH-95 može biti opremljena kontejnerom sa opremom za elektronska dejstva / Foto: isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Srbije

Zvaničnu premijeru imala je (iako nije bila viđena, budući da je letela) kineska izviđačko-borbena besposadna letelica CH-95. Ne samo da je služila za izviđanje i korekturu artiljerijske vatre, već je njome izvršeno i bojevo dejstvo, a saznali smo i neke nove informacije o njenim realnim taktičko-tehničkim karakteristikama (TTK). Kako je navedeno, sa letelice je sa daljine od 7,5 km lansirana vođena raketa FT-8B mase 45 kg koja je uspešno pogodila cilj.

Kada su u pitanju TTK, saznali smo da je dužina letelice 7,7 m, razmah krila 12,7 m, da je autonomija leta 25 sati (prethodno smo imali podatak o 20 sati), vrhunac leta je preko 8.000 m (ranije je spominjano samo 5.000), a posebno je zanimljivo da letelica može biti opremljena kontejnerom za elektronska dejstva, kao i da može biti naoružana sa 4 rakete ili bombe.

Nova besposadna letelica u inventaru Vojske Srbije, kvadrokopter sa oznakom IVD-23 / Foto: Ministarstvo odbrane

Osim CH-95, za izviđanje su korišćena još i domaća besposadna letelica Vrabac, kao i prvi put viđeni kvadrokopter sa oznakom IVD-23 opremljen termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom.

Od ostalih vazduhoplova korišćena su dva jurišna aviona Orao koja su pripadala 241. eskadrili a ne TOC-u. Dakle nije se radilo o modernizovanim ili, kako ih je Tango Six krstio, Orlovima 2.0 iako je tako bilo najavljeno.

Ovi avioni izvršili su dejstvo po ciljevima na zemlji nevođenim raketama Munja kalibra 128 mm. Kako je navedeno, osim obnavljanja resursa starih raketa Munja M74 osvojena je proizvodnja nove verzije rakete sa oznakom M15, a u razvoju je i vođena varijanta.

Orlove je na ciljeve navodio vazduhoplovni oficir za navođenje sa komandnog mesta, na osnovu podataka dobijenih sa senzora BPL CH-95.

Novi Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemom Kornet / Foto: Ministarstvo odbrane

Prvi put su prikazana i terenska vozila HMMWV koja su skoro nabavljena od SAD. Za sada je isporučeno 66 od 118 naručenih Hamvija, a juče je viđeno da su na neke od ovih vozila integrisani protivoklopni raketni sistemi tipa Fagot i Kornet. Sa daljinski upravljane besposadne platforme Miloš V1 izvršeno je dejstvo automatskim bacačem granata kalibra 40 mm kao i protivoklopnim bacačem Zolja.

Na poligonu je izvršeno gađanje i minobacačima kalibra 120 mm, a podatke o ciljevima vatreni položaj ovih oruđa dobijao je od dronova IDV-23. Odeljenja i vodovi naoružani automatskim bacačima granata, minobacačima 82 mm i protivoklopnim sistemima Fagot, prevoženi su novim MRAP vozilima tipa M-20.

Posade modernizovanih tenkova M-84AS1 i AS2 gađale su topovima 125 mm, kao i mitraljezima 12,7 mm sa daljinski upravljanih borbenih stanica. Topovima kalibra 40 mm hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO PASARS gađani su ciljevi na zemlji, što je sekundarna namena ovog oruđa.

Sekundarna namena sistema PVO PASARS je dejstvo po ciljevima na zemlji topom / Foto: Ministarstvo odbrane

Klasična artiljerija dejstvovala je modernizovanim samohodnim haubicama 2S1 Gvozdika, a komandni oklopni transporter KOT (takođe modernizovan) je podatke o ciljevima i korekturu takođe dobijao od senzora drona IDV-23. Isto tako, interesantno je da je komandno mesto baterije modernizovanih (digitalizovanih) Ognjeva M17 dobijalo sliku od besposadne letelice CH-95. Zanimljivo je i navesti tvrdnju Vojske Srbije je Oganj nakon osavremenjavanja efikasniji za 30 posto, dok je domet povećan za 100 procenata.

Spomenuta je i nova verzija Ognja, modularni M18 koji može da koristi rakete M20 dometa 50 km kao i vođeni sistem ALAS. U direktnom prenosu je prikazan i snimak dejstva ALAS-om u noćnim uslovima koji je izvršen prethodne noći. Kako je ranije saopšteno, prvih 8 modularnih Ognjeva, sa 8 lansera i 60 ALAS-a trebalo bi da bude isporučeno do septembra 2024. godine.

Lazar 3M dejstvuje topom kalibra 30 mm / Foto: Ministarstvo odbrane

Nakon artiljerije, izvršeno je gađanje osnovnim naoružanjem oklopnih borbenih vozila Lazar 3 (mitraljezom 12,7 mm), Lazar 3M (topom 30 mm), novih oklopnih transportera BOV OT M-21 (mitraljez 12,7 mm), vozilima MRAP M-20 (mitraljez 12,7mm) modernizovanih borbenih vozila pešadije M-80AB2 (topom 20 mm). Potom su iz pomenutih vozila iskrcani vojnici koji su nakon zauzimanja položaja gađali modularnim puškama 6,5/7,62 mm, poluatumatskim snajperskim puškama M91 i mitraljezima M84M 7,62 mm. Treba izdvojiti informaciju da su predviđena ispitivanja nulte serije modularne puške 6,5/7,62 mm, koja je kako je rečeno uspešno završena, i da se tokom ove obuke realizuju trupna ispitivanja.

Prilikom obraćanja medijima predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti više ulaganja u bespilotne letelice, kao i da se pre kraja godine očekuje isporuka prvih naručenih količina dronova-kamikaza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o čemu je Tango Six prvi detaljno izveštavao. Kako je naglasio, biće nastavljena i ulaganja u sopstvenu proizvodnju dronova preko Vojnotehničkog instituta, i onih koji služe za nadgledanje i onih koji će biti naoružani, kako je kazao, „značajnim teretom, kako raketama, tako i teškim bombama‘‘.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Fe

Veoma lepe vesti. Utisak jedino kvari pominjanje topova 20mm, nadajmo se da sledi prelazak na 30mm na svim pominjanim sistemima (tehnički potpuno izvodljivo), 20mm je i preslab, da ne pominjem prostu jednačinu – 20mm = nema ništa od air-burst i tempirne municije. Možda treba razmisliti i o mitraljezima 14.5mm umesto topova 20mm tamo gde je nemoguće koristiti kalibar od bar 30mm?

Još kad bi smo mogli da znamo na šta je AV mislio kad je pominjao one značajne terete i teške bombe. Ja se nekako nadam nekoj vesti tipa “ponovo pokrenuta proizvodnja ove ili one varijante Viper Mk 632-41R”, mada ne bih imao ništa ni protiv nekog njegovog turbofan derivativa koji bi pokretao (možda i dva) neki ozbiljniji dron ili licenciranog RD-33. Možda nekad dočekamo i neki dron leteće krilo?

Odgovori
Gl

Evo resenje ostavito 20mm ali sa volframskom municijom

St

Posto sve cesce prikazuju Milosa sa topom 20/3 necemo se skoro odreci topova 20mm. A i pitanje je koliko bi kostalo sve topove na svim buduce modernizovanim vkozilima od 20mm zameniti onim od 30.

pa

Vi izgleda niste bili u ratu pa da znate efekat topova od 20 mm, prevnstveno po ciljevima na zemlji, a u danasnje vrijeme sigurno imaju odlican efekat za obaranje dronova i bespilotne letilice. Municiju od 20 mm sami proizvodimo, relativno je jeftina i ne vidim zasto postojece topove ne iskoristiti kada ih vec imamo. Svakako da kalibri od 30 ili 40 mm bolji ali su i dosta skuplji od 20 mm, ali sve ima svoju namenu.

St

@patova
Neki pametni ljudi su iz ukupnih brojki bombardovanja 1999. izvlacili brojke i zakljucke i zakljucili su da je najmanje krstarecoh raketa i BPL oboreno topovima 20mm i da se desavalo da se cilj i pogodi ali nastavi da leti zbog malog ostecenja. Uistalom manje vise svi PA 20/3 su prebaceni u rezervu a sad se vaskrsavaju kao „Kerber“.

А

@patovac

Дрон (а и било шта друго) нећеш оборити топом, ако испаљена џебана није темпирана или air-burst. Минималан калибар који бар теоријски може да има такву муницију јесте 25мм.

А тек да не говоримо да је топ 20мм исто тако упитан и према земаљским циљевима, што је повлачило употребу Прага као де факто замене и инстистирање на заставином легендарном топу 30мм.

Fe

@patovac

A možda sam lično uživao u muziciranju A-10 zato što im trocevac nije mogao baš ništa? To što je neko služio na nečemu uopšte ne znači da je dotično oružje iole upotrebljivo. Zbog čega su Prage ubacivane u kopnene borbe kad je trocevac tako “efikasan”?

Ni

@Алекса

Pa obaralo se jos 90-ih (a i pre u svetu) i dronovi i krstarece topovima bez airuburst municije. Problem sa krstarecim je taj sto je moras spiciti direkt u bojevu glavu (a tu treba nesto krupnije, sa vise eksploziva), sve ostalo moze dovesti do toga da raketa odluta sa kursa i da umesto neke dislocirane kasarne zvizne u stambenu zgradu.

Da

Pa da li kalibar od 20 mm moze da probije oklopni transporter ili zid kuce? Ja tu vidim njegovu namenu da u te svrhe na mobilnim vozilima veoma brzo pridje koliko toliko zasticenom cilju dejstvuje i povuce se nazad. Sto je i slucaj sa sadanjim orudjima koji ga koriste na tockovima.

Ko

@dado
Može lično vadio 20mm iz zida. Probio vanjski zid od betonskih blokova 3 zida pregradna od cigle, kroz šporet smederevac i skoro kompletno izašao na drugi vanjski zid zaistavio se na onome mesinganom ili bakrenom prstenu oko metka. Bilo je u pitanju pancirno zrno.

Sv

@Nikola Ako skrene krstareca u stambenu zgradu uvijek mozemo okriviti drugu stranu kao ukrajinci sto rade.

Gl

Sta je cudno pa i HARM i JDAM moze na sovjestke/ruske platforme tipa su 27,24,25 i mig 29 da se integrise

Odgovori
Pe

@Gladius Ne moze bas sasvim efikasno, iz prostog razloga sto sovjetski Mig-29 i Su-24 nemaju u sebi nikakav racunar koji moze da komunicira sa raketama u toku leta.
Zato se HARM programira pre poletanja, da pogodi unapred locirane ciljeve, kao i Storm Shadow.
Dok zapadni avion moze u toku leta da radarom ulovi gde se nalazi radar, i odmah na njega posalje raketu HARM.
Bitna razlika.

Iv

Dodika vozilo iz Banja Luke za Hvar državnim prevozom?

Zašto?!?

Odgovori
И

Зашто се хеликоптером МУП-а Србије о трошку пореских обвезника Србије на Хвар развози представник једног ентитета БиХ?

mi

Ovo je i meni zapalo za oko :=) :)

Ze

I to vip helikopterom. U Hr bi bio skandal da se tako nešto uopće nabavlja.

Bi

Zato sto upravo tako i treba.

Pe

@Ivan @Infidel
To je let koji kosta preko 20000€ ako ne i vise, i ocigledno ga ne placa privatno Dodik.Placaju gradjani Srbije, valjda se smatra da Dodik nekako ima znacaj za Srbiju koji vredi taj novac.
Ja licno ga ne bih vozio ni auto-stopom.

Yr

@Petrovic Dusan
Uz dužno poštovanje, koga bi Vi ili ja vozili auto-stopom ili helikopterom je potpuno irelevantno pitanje i stvar ličnih preferencija. Odluku o raspolaganju državnom imovinom (u ovom slučaju VIP helikopterom MUP-a) donose nadležni organi pod kontrolom izabranih političkih predstavnika. Ukoliko je pomenuto ustupanje helikoptera bilo nezakonito, predočite nam prekršaje i podnesite tužbu sudu, ukoliko je bilo legalno ali Vam se ne dopada, kandidujte se na sledećim izborima, pobedite, pa ustupajte helikopter nekom drugom. Objektivno, verujem da je većinski politički stav građana Srbije da su saglasni sa ustupanjem helikoptera i druge opreme povremeno za potrebe zvaničnika entiteta BIH RS i da to prosto ima političku podršku u zemlji. Isto kao i ustupanje letilica za gašenje požara u Sloveniji, Grčkoj, spasilačke timove u Turskoj i sl. Sve to košta i sve je to plaćeno novcem poreskih obveznika, a isti na sledećim izborima imaju mogućnost da takvo trošenje novca kazne ukoliko se sa njim ne slažu ili nagrade ukoliko se slažu.

Vl

Vozikanje Dodika na Hvar gde privatno dangubio o trosku poreskih obveznika Republike Srbije je skandal prve kategorije gde se u normalnim zemljama podnose ostavke. Naravno ovo je prikazan kao nekakav patriotski cin gde doticni navodno uzbunio Hrvate dolaskom u helikopteru Mup-a Srbije kao da nije bilo sve unapred najavljeno i dopusteno.

Vo

Mislim da je ovaj novi kvadkopter DJI MATRICE 350 RTK. IVD-23 je verovatno nasa oznaka. U svakom slucaju, odlicna nabavka.

Odgovori
Dz

Ovo za Dodika je zaista dobro pitanje? Msm lepo je da naš YU-VIP produvava motore, niže sate itd, ali zar Mile nije kupio sebi skoro helić u VIP konfiguraciji (nisam sarkastičan, ne znam da li im je isporučen, ali svakako imaju Asant svoj). U Srbiji očigledno posle nesreće 2015te sa MI17 izgleda nismo ništa naučili povodom procedura za upotrebu kako vojnih tako i policijskih vazduhoplova?

Odgovori
Pe

Dodikov helikopter nije IFR sposoban pa nije za ovoliko daleka putovanja, posebno u uslovima svakodnevnih konvektivnih aktivnosti. Da ne govorimo da je već duže vreme na redovnom servisu u Švajcarskoj, zato je korišćen srpski helikopter. Operativno je opravdano. Politički je druga tema.

St

A jel mov)gu te FT-8D da se integrialsu na Orla?

Odgovori
PS

Kratak domet, od FT serije za Orla su kitovi za jedreće bombe. Imamo hiljade tona bombi a ni jedan jedini kit za njihovu preciznu upotrebu, da ne pominjemo da bi sa dodacima za jedrenje tim bombama gađao iz duboke pozadine. Više desetina kilometara su u pitanju. Navodno i do 150km.

St

@PSA
A Maverik je imao veliki domet?

PS

@Stojko
Nekoliko puta veći od FT-8D

Si

Једино што је вредно помена на овој вежби је број од преко 700 новообучених људи и цх -95,све остало мање више већ виђено .

Odgovori
Im

Da se kupi jos helikoptera ii da sluze iskljucivo za pomoc gasenje pozara prevoz povređenih ali ne za svadbe i prevoze na more.Primer Grčka kada se zapale sume samo helikopter i avion pomazu.

Odgovori
Vl

Pitanje je za nekog ko se bolje razume. Kakvi su tenkovi M-84 AS1 i AS2 objektivno i da li se vise isplati da nabavimo novi glavni borbeni tenk ili nastavimo sa modernizovanjem M-84?

Odgovori
Ni

Nema od modernizacije ništa, vuku se ta dva prototipa od 2018 i to je to.

Yr

Bilo je 5 modernizovanih tenkova u različitim stadijumima završenosti doduše još onomad na Bataji. Nisu baš samo dva prototipa, krenulo se sa mrtve tačke. Videćemo samo dokle će se stići.

Sr

@Vlada
Hiljadu odgovora na ta pitanja. Tehnički gledano, AS2 je jako ozbiljna modernizacija. Šta se isplati, u ovom trenutku je sve jako upitno zbog opšte situacije u Evropi.

@Nikola
5 je urađeno do sada. Stvarno jeste bilo 2 prototipa godinama, ali izgleda da je sada drugačija situacija.

Vl

@Yrraf
Videcemo, cini mi se da nivo ulaganja u kopnenu vojsku ne prati trenutna ulaganja u RV/PVO.
@Srbofil
Sta znam, meni se cini da bi bilo bolje nabaviti novi glavni borbeni tenk (K2, Merkava IVm ili neki slican) nego modernizovati 5 po 5 svakih par godina. Mada opet, finansije diktariju sve.

Sr

@Vlada
Slažem se. Opet zavisi da li će to biti „5 svakih par godina“ ili će doći do 15-20 godišnje. Sa druge strane cena novih nije mala, verovatno bi koštalo 2 milijarde da se zamene M-84, na to ide i osvajanje proizvodnje granata i svašta nešto.

Novo bi bilo najbolje u idelnom svetu, ali u ovom trenutku nije jednostavna odluka uopšte.

Yr

@Vlada

Slažem se da su remontni kapaciteti ovde usko grlo i najveća nepoznanica i najveći rizik za ovaj program modernizacije. Nabavka novih je baš baš upitna u ovoj situaciji. Istok otpada jer je za nas zabranjen na neko vreme a zapad je em jezivo skup (cena tenka je 50% cene savremenog lovca) a treba ih minimum minimuma 70-ak komada, idealno makar 100, a čak i da rešimo problem novca gde ih uzeti? Ne mogu da pokriju sopstvene potrebe na zapadu. Prva ozbiljna nabavka (Poljska) pokazala je koliko je proizvodnja tenkova na zapadu u buli. Nabavljaju tri različita tenka i morali da odu na daleki istok da bi nagrebali par sto komada. kako god okreneš moramo krpiti M-84, a iskreno gledajući kako gore uber-moderni tenkovi po Ukrajini, ne znam ni dal je novi dobro rešenje. Bustovani M-84 meni sve više izgleda kao sasvim pristojno rešenje za moderno bojište. Idealno bi bilo da se mogu modernizovati u većem broju, ali situacija je daj šta daš. Još uvek je okruženje dosta tanko sa tenkovima pa nije ogromna frka. Videćemo šta nas čeka.

Ni

@Srbofil
Nema ništa od zamene svih M84. Eventualno ce se sredinom 2030ih kupiti 54 novih tenkova za 1 oklopni bataljon, a ostalih tri će se ugasiti. Ionako Srbija u svim bataljonima nema više od 50-60 tenkova ispravnih i sa spremnim posadama.

Sr

@Nikola
Ne znam, ne umem da predviđam budućnost. Meni je 2014. izgledalo kao da će se LA ugasiti, kad ono(mnoge druge stvari sam pogrešno posmatrao). Na vežbi vek pobednika je učestvovalo preko 100 M-84.

Znam sigurno da republički budžet može da plati 50 novih tenkova, ali je pitanje prioriteta, isplativosti u ovom trenutku, rokova isporuke i šta sve ne.

Ni

@Nikola

“ Ionako Srbija u svim bataljonima nema više od 50-60 tenkova ispravnih i sa spremnim posadama.“

Imenjace, te informacije neces naci na internetu ma koliko se trudio.
Uostalom, broj tenkova i ne samo tenkova varira iz dana u dan. Mozda se danas pokvarilo recimo 5 tenkova pa su na popravci, a mozda nije ni jedan ko to zna…

Ma

@ Nikola i Nikola
poslednjih godina se broj operativnih tenkova drastično povećao, toliko da je u jednom trenutku bilo nedovoljno posada. To se u hodu rešilo, tako da je sada poprilično bolja situacija nego pre samo 7-8 godina. Sa druge strane šta znači za vas pokvaren tenk? Ako mu je pokvaren daleko bilo SUV, TOMs, motor, otkačene su mu gusenice ili pokvareno nešto od najvitalnijih sistema, onda je tenk zaista za popravku. Ukoliko mu se pokvario recimo neki od bacača dimnih kutija, onda to nije ništa toliko krucijalno i tenk može da se koristi; u slučaju potrebe tenk će koristiti ispravne bacače dimnih kutija. Pokvaren tenk je vrlo relativan pojam, s obzirom da je tenk M 84 A dosta žilav i upotrebljiv tenk. Mnogo je i do same posade. A informacija da u 4 bataljona nema više od 50-60 ispravnih tenkova je prosto netačna i rekao bih maliciozna. Takva situacija nije bila ni u periodu od 2000-2008. za vreme žutih, kad se najmanje vodilo računa o vojsci. A da će se stati na par modernizovnih tenkova, neče, modernizovaće se po dve tenkovske čete u svakom bataljonu. Živi bili pa videli da je ovo prava i tačna informacija.

Mi

Da li je beko video otkaz Malog Miloša? Dosta je bilo promašaja u gađanjima. Veliko je pitanje kako bi prošli u stvarnom sukobu ako nismo u stanju da pogodimo nepokretne mete nakon nekoliko dana uvežbavanja.

Odgovori
Mi

Ako ne mogu pogoditi stacionirane, nepokretne mete sa Milošom kakve onda imaju šanse pogoditi pokretne mete. ahhhh

No

Otkaz na Malom Milošu je bio sa bacačem granata, mitraljez 7,62 i osa su radili ok.

Pe

Mile Dodik ima dvojno drzavljanstvo, i kao drzavljanim Srbije i predstavnik Srpskog naroda ima ima pravo na vip, a kako strvari stoje moze da se kandiduje i na izborima…….

Odgovori
YP

O svom trošku Lemi može da se vozi gde hoće i kad hoće…

Il

I ja sam drzavljanin Srbije pa nemam pravo da se vozikam tim helise. On je oredstavnik srpskog naroda u BiH, na ne Srbije. BiH je strana drzava.

Al

Iskreno, razocaran sam. Obicno ove vezbe izgledaju mnogo bolje.

Bilo je zaista previse kikseva.

Milos je izgubio konekciju i nije dejstovao kada je trebao. Cini mi se da nije upalio motor na Fagotu i da je pao par stotina meta ispred tacke lansiranja? Tenkisti 2 puta promasili nepokretnu metu. Oba Pasarsa omasili metu u prvom salvu. Lazar 30mm je pucao visoko i cini mi se da je jedan od Lazara sa mitraljezom 12.7mm imao zastoj jer je opalio jedan metak i prestao da puca.

Veoma zabrinjavajuce…

Odgovori
А

@Aleksa

Нормално да Фагот кикса, јер је тим ракетама истекао животни век. Било је сличних причи и у Украјини када су Украјинци покушали да користе своје Фаготе.

AK

Samo sam čekao da neko primeti promašaje tenkista. Bili su više nego očigledni. U realnoj ratnoj situaciji, posle takvog promašaja, protivnik bi ih u sledećih par sekundi jednostavno razneo.
A komentar i snimanje RTS-a, ispod svakog nivoa. Novinarka, koja inače prati slične događaje, zamuckuje, brka podatke, nazive. Kao da je juče počela da radi. Snimatelj fiksira oklopno vozilo koje uopšte ne dejstvuje, umesto da snima metu koju pogađa vođena raketa. Itd, itd…

Ni

Motor se nije upalio a reketa odletela par stotina metara od lansera?
Ako je tacno to sto pises, mada je dosta nelogicnosti u tvom komentaru ne samo za Fagot, da je raketa odletela par stotina metara to znaci da je motor odradio svoje i da je gadjan cilj na xy metara.

Inace, Fagot je upravljiv tek posle nekih 70-ak metara. Ako se drzi koncacina na meti, ako se ne trza, kad se opali ima se prakticno zagarantovan pogodak na stacionarnu metu od 70+ do 2000m. Ako je ispod 70 metara dzaba, BG se ne armira tj. raketa nije upravljiva. Naravno uvek treba imati u vidu da raketa moze da otkaze i slicno, ali nelogicno mi je to o cemu pises.

Mi

Zaista veoma zabrinjavajuće. Dok sam gledao promašaje nisam mogao da verujem kakav je amaterizam u pitanju. Zanimljiv je bio i deo sa korekcijom vatre putem CH-95, gde se nakon korekcije ponovo gađa u isti kvadrant. I dalje nastavljamo sa karabudženjem svega i svačega gde na kraju dobijamo poluproizvode koji su nepouzdani i neprecizni. I dalje ne mogu da razumem zašto se ne kupe proverena sredstva koja koriste vrhunske moderne armije poput Spike ili slično već budžimo prastari Fagot na hamvije. Sve je delovalo nekako poluispravno i neozbiljno, prenos i snimanje, komentarisanje, general koji ne zna da čita tekst. Ubedljivo najgora vežba koju sam gledao.

Ni

@Алекса

Kiksaju i daleko savremeniji PO sistemi od Fagota, ali da motor ne odradi a raketa odleti xy metara to mi malo nelogicno.

@AK-74

Ne pogadja svaka granata ili raketa cilj. Da je tako, ne bi se stancalo stotine i milioni raketa/sistema. Uostalom ta tenkovska granata ne ubija samo ako pogodi pravo u cilj. Zna ona da ubije cak i kad malo podbaci, popucju unutrasnji organi a da protivnicki vojnik/ci nemaju ni ogrebotinu. Tako da, u realnim ratnim uslovima onaj koga gadja tenk cak i da ga granata promasi ne bi znao gde se nalazi, kamoli da u sledecih par sekundi razbuca tenk…

Al

@Nikola

Receno je da je fagot gadjao na 1500m. Ponavljam, ne znam tacno sta se desilo, ali nakon lansiranja fagota nije snimljena meta i mogla se samo videti prasina i dim na nekih 100m ispred hamvija. Ili motor nije radio kako treba ili je zica pukla (ista situacija je bila na prosloj vezbi ali sa maljutkom koja je pala u zemlju na pola puta do mete). Nesto sigurno nije bilo kako treba, sto nije dobro. Lepo je napisao @Miks ako su sredstva toliko stara da ne mozemo ocekivati da rade kako treba, moramo nabaviti nova. Spajk, Akeron (MMP) ili neki kineski sistem ako gledamo odnos cene i kvaliteta.

Ni

@Aleksa

Moguce, ne gledam TV pa nisam gledao ni prenos. Zbunio me je tvoj komentar da je raketa odletela par stotina metara a da motor nije odradio, sto je nemoguce. Sada pises da je pala nekih 100m od lansera, to vec ima smisla i najverovatnije je doslo do otkaza rakete, ili se zica upetljala i iskidala, a mozda je i ljudski faktor u pitanju ni to ne treba iskljuciti. Znam samo da Fagot, iako vremesan sistem, ako sve radi kako treba bez problema pogadja stacionarni cilj na 2000m.

Sto se nabavke Spajka itd. tice, slazem se da nam je potrebno tu smo najtanji. Mada to treba resavati domacim sistemom ili nesto po licenci. Spajk bih samo na helikoptere i Polo, za pesadiju treba nesto masovnije a za tako nesto treba izdvojiti lepih para ako bi se kupovalo u inostranstvu.

Vl

Aleksa,
Malo (više) svi redom preterujete. U pitanju je vežba a na vežbama se koristi i municija kojoj je istekao rok i koja nije sasvim pouzdana. Ništa novo i neobično. Osim toga vežbe i služe da se obuči ljudstvo. Pa niko se nije naučen rodio…

zo

Što su veće plate vojsci to lošiji rezultati na poligonu…
U stvarnom sukobu, videla bi se Potemkinova sela ove vojske …
Velike priče kojekakvih trgovaca i „analitičara“ zamagljuju realnost …
Pripadniku vojske najveća želja je otići u neku mirovnu misiju – tamo je lova, sve drugo mu je manje važno…neki idu i više puta, drugi mogu samo da sanjaju.
ORAO – ne nasedajte na šminku…glavni problemi su ostali nerešeni. Probajte otkriti koliko aviona može lansirati Maverick .. ili kada je zadnji put avion bacio BL-755 na nekom poligonu.
Koliko pilota lovačke avijacije je lansiralo raketu v-v u svom letačkom životu?
Najvažnije – makete na poligonu ne uzvraćaju vatru.

Odgovori
dr

Poštovani. Molio bih vas da nas prosvetlite kako to vežbaju ozbiljne armije tj dali oni na poligonima podele snage na dva dela pa uzvraćaju vatru? Baš bi bilo interesantno to videti.Bl 755? Poštovani znate li mu cenu i koliko ih ima u magacinima.Piloti i v-v. Isto pitanje. Hvala unapred.

Ni

A mi inace stancamo BL-755 i v-v rakete kao Kinezi igracke, pa eto dok ti ne vidis dejstvo Bl-755 ili v-v rakete nista ne valja.
I sta treba da znaci ovo ‘ makete na poligonu ne uzvracaju vatru’? Pa vojska mora da vezba, nece sigurno zaratiti sa nekim samo da bi tebi dokazali da vojska moze da gadja i nesto drugo osim meta na poligonu.

zo

Za Nikolu i dr.Đuru..
– bolje je ispaliti sredstvo na poligonu pred kraj isteka resursa nego rashodovati
– na poligonu treba obezbediti pokretne mete, zadimljavanje prostorije, maskirane mete i uslove približne borbenim, to ne znači da se međusobno poubijaju kako jedan od vas shvaća – duhovit dečkić
– vojnici danima pre prikaza uvežbavaju da bi šef bio zadivljen
– svaka promena metne situacije bila bi iznenađenje
– ne morate se slagati sa mnom, nije mi bitno

Ni

@zoran

A pokretne mete bi promenile mnogo toga.
Nijedna vezba, sa pokretnim ili nepokretnim metama, nije i nece biti isto sto i realni ratni sukob. Sta god uradili nemoguce je docarati realne ratne uslove na vojnim vezbama, kao sto skoro nijedan plan ne prezivi prvi kontakt sa protivnikom u ratu.

I o kakvom sefu pises. Normalno je da vojnici sto vise vezbaju. Ne zbog ‘sefa’ vec zbog njih samih tj. Vojske. To sto se pojavi predsednik i ostali politicari ne znaci da vojnici vezbaju zbog njih. Kod nekih postalo ustaljeno misljenje da nasa Vojska vezba samo zbog politicara, nesvesni da to sto vidite na TV-u je samo delic aktivnosti VS.

Ma

Poštovani Zorane, uz dužno poštovanje me zanima u kom to RV u Evropi je dobar deo pilota lovačke avijacije ispalio v-v raketu? Slažem se sa Vašom konstatacijom da je samo manji broj pilota na lovačkim aviona ispalio raketu v-v, a razlog za to je jednostavan. Da li znete koliko košta recimo vremešna raketa R 60 ili možda R77, ili R 27? Bilo koja verzija napred navedenih raketa košta na stotine hiljada usd ili eur kako god želite, u svakom slučaju jako puno bi koštalo to vežbanje. Ono što piloti u gotovo svim evropskim RV mogu da iskuse je gađanje iz topova i tek poneko od njih da ima priliku da lansira raketu v-v. Ni mnogo bogatija RV nemaju taj luksuz da im svim piloti lansiraju v-v rakete. Zamislite da svaki nemački pilot na Tajfunu lansira Meteor raketu, zamislite samo koliko bi to koštalo…

Yo

Bolji su promašaji i otkazi na poligonu nego u realnoj frci.
Bitno da se ozbiljno radi.
Ako ljudi omašuju – znači da im treba više vežbi i gađanja, ako oprema otkazuje – treba naći uzroke i otklanjati i poboljšavati ih. Sve je proces.
Bitno je da su ljudi voljni da rade, a država je voljna da ulaže.
Mora što više da se gađa u različitim uslovima kako da se svaka falinka pokaže na vreme – umesto u nevreme.
Mene recimo impresionira brzo usvojena uvezanost artiljerije i bpl-a – možda to sada ne deluje idealno, ali kada se sistematski radi – kao što se radi – postaće vremenom kao švajcarski sat.

Odgovori
Ai

Obican vasar vec vidjen bar stotinu puta u politicke svrhe sa oruzjem iz JNA arsenala i nekim pokusajima bezuspesne modernizacije a sve u cilju da se fascinira glasacko telo.Jad i beda.To je to…

Odgovori
Vl

Dali ste krajnje maliciozan komentar koji nema ni 1% veze sa prikazanim na vežbi.

AK

@Nikola,
Uz svo poštovanje, kad se gađa protivnički tenk, tu je on ili ti. Može granata da pogodi pored i obeznani posadu, ali ima još tenkova u blizini koji će da uzvrate i sprže lošeg strelca. Da te podsetim da su gađane nepokretne mete. Pažljivo sam pratio prenos, i drugi promašaji su bili uočljivi. Ovo jedva da je za prelaznu ocenu…

Odgovori
PS

Najviše komentarišu o promašajima oni koji nisu pogledali nijednu inostranu vežbu. Nemcima se svih 18 novih BVP Puma na jednoj vežbi pokvarilo, pa niko nije nazvao Nemce nesposobnjakovićima. Zapravo je to jedan od razloga što se vežbe slabije prenose po drugim državama, jer su kvarovi i otkazi neminovni. Samo u igricama je sve besprekorno. Kao onomad iščuđavanje nad projektilima Patriota koji su pali na Kijev, a ona ima fabričku stopu uspeha od ne znam, nešto preko 70%, što znači da će trećina da zataji ili tako nešto. Ne morate da se hvatate za tačan broj, pišem po sećanju. Isto važi i za istočnu tehniku, postoji određena stopa otkaza. Vežbe i postoje da bi se vežbalo, proveravalo stanje opreme itd. Na TV stiže obično ono što se prošešlja.

Odgovori
AK

Prisustvovao sam na tridesetak vežbi sa bojevim gađanjem. Na jednoj, od 6 ispaljenih „maljutki“ dve uopšte nisu eksplodirale na cilju. Gađanje PVO sistemom „strela-2M“ je isto bilo jako loše. Dosta promašaja, izgleda da strelci nisu vodili računa o ograničavajućim faktorima i prirodnim smetnjama. Prisutni snimatelji su fino zamoljeni da ne moraju baš da prikažu te promašaje. Mislim da smo svi ovde dobronamerni, i da nije cilj da se omalovaži Vojska Srbije, već da ovo pažljivo analizira i izvuče pouke.

Ro

Nakon jedneog gadjana sa boforsima i pragama tokom sluzenja vojnog roka moje staresine su bile presrecne, jer je bojevo gadjanje najbolji nacin da se tehnika i oruzija provere. Zatajila je jedna praga i jedna cev od druge prage. Nakon 2 meseca te dve prage su namerno poslate na gadjanje da se provere. Isti je slucaj i ovde.

Il

Vrhovni Komandant Srbije je spomenuo da CH95 niko nije cuo kad je vrsila gadjanje. Mnogi tvrde da se CH92 cuje kao kosilica i da se zbog toga lako otkriva, da je VS nezadovoljna. Da li Pegaz ima isti problem? Da li se zbog toga jos uvek nije krenulo u proizvodnju?

Odgovori
Gr

„Mnogi tvrde da se CH92 cuje kao kosilica“ … sa 5-8000 metara udaljenosti? Pa i da ga čuju, što ne verujem, ne mogu da ga vide…

Čuju i Ukrajinci one Šahide kad dolaze pa im ne mogu ništa – osim da troše rakete od po par stotina hiljada dolara na „kosačice“ koje koštaju 15-20 hiljada komad….

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor