[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara
Artiljerijsko-raketni sistem Pancir u dejstvu topovima / Foto: Ministarstvo odbrane

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

Nakon dve nedelje aktivnosti i uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i ministarstva odbrane, juče je u Vojnom kompleksu ‘‘Pasuljanske livade‘‘ održan Dan visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“ kome je prisustvovao najviši državni i vojni vrh Srbije.

Tango Six je prisustvovao vežbi na kojoj smo u letu mogli da vidimo dron nabavljen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata SM2 ali i njegovu manju verziju, dron SM1 koji je učestvovao u scenariju kao „dron-kamikaza“ i na svojoj premijeri pred civilnom publikom uspešno se zabio u simulirani cilj uz eksploziju koja je, kako je odgovarajući na pitanje Tango Sixa kazao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, bila manja po prostiranju od one koja bi se koristila u borbenim uslovima.

Potvrđeno je da sa SM dronovima ne upravlja RV i PVO već Kopnena vojska, odnosno Artiljerijska brigada.

Tango Six je prvi medij koji je dva dana pred vežbu identifikovao ovu familiju „loitering“ dronova.

Premijera SM1, nakon što je i SM2 bio viđen da preleće van bojišta / Foto: Ministarstvo odbrane
Premijera radara RPS-42 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

„Vatreni udar“ je doneo još jednu premijeru, višenamenski radar MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) koga proizvodi izraelska kompanija RADA Electronic Industries. Ovaj sistem je u našim oružanim snagama nazvan „Kobac 1“

Imali smo priliku da vidimo prelet transportnog aviona An-26 u misiji doturanja materijala na bojište, rakteriranje ciljeva (manjih dronova) u vazduhu i premijeru oklopnog transportera BTR-80 koji je nabavljen od Mađarske. Jedini inostrani posmatrači vežbe bili su predstavnici oružanih snaga Mađarske koje je predvodio njihov nacionalni direktor za naoružavanje, general Laslo Tombol (László Tömböl) sa kojim je Tango Six uradio intervju u oktobru prošle godine.

Prvo javno prikazivanje oklopnog vozila BTR-80A koja su nabavljena od Mađarske / Foto: Ministarstvo odbrane

Na vežbi je učestvovala i privatna kompanija PR-DC sa njihovim dronovima metama.

Jučerašnji događaj je bio kulminacija vežbe. Na dvonedeljnim uvežbavanjima korišćeno je oko 300 borbenih sredstava, učestvovalo je oko 1.500 ljudi, od toga 1.321 vojnik iz jedinica Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snaga za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu i Vojnotehničkog instituta.

U korak sa novim principima modernog bojišta

Tema vežbe bila je upotreba besposadnih vazduhoplova u izviđanju i vatrenoj podršci jedinicama u uslovima savremenih borbenih dejstava. Opšti cilj vežbe bio je „unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije“.

Odgovarajući na pitanja našeg portala, Nenad Miloradović je pojasnio da je „Vatreni udar“ smišljen radi uvežbavanja upotreba besposadnih sistema uz napomenu da se u skorašnjim ratnim sukobima takvi sistemi koriste na vrlo niskom taktičkom nivou.

Dr Nenad Miloradović o novinama u segmentu vazduhoplovnih besposadnih sistema / Foto: Ministarstvo odbrane

– Koncentracija besposadnih platformi sada je na nivou svakog voda ili čete. Na današnjoj vežbi je prikazano dejstvo manje formacije sastavljene od pešadijske čete koja je ojačana delovima izviđačke čete, tenkovskim i mehanizovanim vodom. Međutim, količina senzora za prikupljanje informacija pre je bila dovoljna za opremanje čitave brigade.

Naša neutralna pozicija nam omogućava da možemo samostalno da razvijamo principe borbenih dejstava, doktrinu i naoružanje. U odnosu na druge razvijenije države, dosta dobro napredujemo u usvajanju novih generacija naoružanja i postupaka i načina izvođenja borbenih dejstava. Danas smo mogli da vidimo nekoliko tipova lutajuće municije, među kojima je dron SM1 koji može da ima više misija. To je novina koja se dešava u našoj vojsci i njime su rukovali pripadnici artiljerijske brigade. Videli smo i dron Osicu koja je dva puta letela, gađala i pogodila, a videli smo i 10 lansiranih dronova Komarac 1 i 2 koji su pogodili. – kazao je Miloradović.

Naveo je i da lutajuća municija (loitering munition) SM1 (inače proizvod emiratske kompanije EDGE) ima bojevu glavu „prostornog dejstva“ koje pokriva površinu 60 x 20 ili 100 x 50 metara, što na vežbi nije prikazano, odnosno nije izvršeno pravo bojevo dejstvo.

Kada je reč o dronovima kamikazama (kvadkopteri sa granatom) Komarac, kazao je da Komarac 2 ima dva puta veću bojevu glavu od Komarca 1, i da je to otprilike norma odnosno ono što se na ‘‘tom ratištu‘‘ (misleći na Ukrajinu) masovno primenjuje. Dodao je da će se upravo zbog toga u serijskoj proizvodnji naći varijanta Komarac 2.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na kraju vežbe izjavio da se očekuje da „do septembra imamo prvih 1.000 Komaraca domaće proizvodnje“.

„Counter-drone ops“ i „novi“ oklop

Bilo je interesantno gledati kako je scenario vežbe sadržao i obaranje dronova. Što najmanjih, teže uočljivih belih komercijalnih marke DJI, što novih namenski proizvedenih kompanije PR-DC.

Beogradska kompanija je na vežbi učestvovala sa dronom BD-20 (Borbeni Dron-20) koji je svojih 12 mina isporučio u centar mete blizu osnake 6. Na početku vežbe gađan je PR-DC dron meta GANNET od strane i Pancira i Pasarsa.

BD-20 isporučuje svoj tovar na metu / Foto: Ministarstvo odbrane
„Dron puška“ još jedno sredstvo protiv manjih letelica ove vrste / Foto: Ministarstvo odbrane

Na vežbi smo premijerno videli još jedno sredstvo za borbu protiv dronova, odnosno za njihovo otkrivanje – radar MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) koga proizvodi izraelska kompanija RADA Electronic Industries čija je američka podružnica deo kompanije Leonardo DRS koja je američka podružnica italijanskog Leonarda. Jedna od varijanti ovog radara sa oznakom RPS-42 već je primećena na domaćem artiljerijsko-raketnom PVO sistemu PASARS koji je prvi put prikazan na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2023.

MHR je pulsni Doplerski 4D softverski definisan radarski sistem koji radi u S frekventnom opsegu, ima AESA antenu i GaN pojačivače. Namenjen je za otkrivanje i praćenje besposadnih letelica, različitih vrsta raketa, artiljerijskih i minobacačkih granata. Može se koristiti kao deo sistema za borbu protiv besposadnih vazduhoplovnih sistema (C-UAS), za dejstvo po raketama i granatama (C-RAM) i operativne zadatke osmatranja.

Postoji više verzija radara, tu je varijanta koja je posebno sredstvo za nadzor (oznaka je RPS-44) ili se može montirati na sisteme PVO kratkog dometa (za borbu protiv dronova to je varijanta RPS-42, a za C-RAM su to RPS-40 i RPS-41). Važno je istaći i da ovaj sistem odlikuju i mogućnosti elektronskih protivmera.

Maksimalne daljine otkrivanja za nano besposadnu letelicu je do 5 km, srednju BPL do 25 km, teški transportni avion do 50 km, avion klase lovca do 35 km, avion klase lovac sa niskim radarskim odrazom do 20 km, helikopter do 23 km, laka i srednja minobacačka granata ili raketa kratkog dometa do 5 km, teška minobacačka granata do 6 km, vojnik na do 10 km, vozila i plovila srednjih veličina do 25 km i velika plovila do 40 km.

Jedna od premijera bilo je i prvo pojavljivanje oklopnog transportera BTR-80 koji je nabavljen od Mađarske. U pitanju je varijanta BTR-80A koja može da se svrsta i u borbena vozila pešadije, za razliku od običnog BTR-80 koji je naoružan teškim mitraljezom KPVT kalibra 14,5 mm. Ovde je primenjena turela BPPU-1 sa topom 2A72 kalibra 30 mm koji ima borbeni komplet od 300 granata, a tu je i spregnuti mitraljez PKTM kalibra 7,62 mm. Iako je u januaru zvanično rečeno da se nabavlja samo 26 vozila, najverovatnije je da je reč o mnogo većem broju od nekoliko desetina.

Srpski „Brrrrt“. Nije potentan kao getling sa A-10 ali po zvuku nešto najbliže što RV i PVO trenutno ima / Foto: Ministarstvo odbrane
Učešće avijacije, je zbog fokusa na besposadne sisteme, bilo veoma skromno. Posada jurišnika NJ-22 Orao u dejstvu nevođenim raketama Munja kalibra 128 mm / Foto: Ministarstvo odbrane
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

T6 hvala na reportaži, sjajno kao i uvek. Dosta dobrih noviteta uz dobar pravac razvoja. Nadajmo se da će novih sistema biti u dovoljnom broju što pre jer prilike u regionu i svetu nisu baš povoljne. Ono što mi je zapalo za oko jesu štop lampe na raznim vozilima koje dosta upadljivo deluju na bojnom polju, nadam se da vojska ima neke folije kojima se to može zatamniti za potrebe realnih vežbi. Priča sa našim sredstvika i dalje dosta nedovršena i nesigurna. Uz punu podršku domaćim proizvodima svakako treba raditi i na nabavci što većeg broja stranih sredstava koja su već proverena i dokazano rade posao. Nisam primetio, da li je bilo dejstava CH-92 i 95 dronova ili je izviđanje vršeno vrabcima? Nije mi ni baš najjasnije da li komarac koristi FPV tehnologiju?

Odgovori
М

Комарац је ФПВ.

NL

Stop svetla kao i prednja svetla na svim novijim vozilima imaju i ratnu konfiguraciju (low visual).

Br

A ova dron puska sa slike jel nasa Iritel, ili neka nova? Cini se da izgleda dugacije od prethodne koju smo videli.

Odgovori
Re

Sa Izraelom produbiti saradnju i nabaviti Spajk rakete za specijalce i helikoptere.Kad bi naši nekako mogli da naprave nešto slično Gvozdenoj Kupoli u saradnji sa njima.Naravno još ovih 4D radara za dronove.Sve u svemu napreduje naša vojska.Najavljeno je još mnogo toga,ide se dobrim putem.

Odgovori
Ve

Ono sto smo i očekivali,cemo biti najace PVO vojska na ovom delu evrope sve sa svim zracnim snagama,hiljade i hiljade komaraca droniva to nemoze ni najbolja pvo da eliminise kad krenu u borbeno dejstovanje

Il

U kom svetu ti zivis? Nasi nisu u stnaju da krsteno zavrse raketu RLN IC, a ti bi da rade nesto sofisticirano kao sto je gvozdena kupola. Zaista mi je nejasno kako si uspeo da pomislis da je tako nesto moguce.

ma

Hvala T6 i maestralnom Petru Vojinoviću na sjajnoj reportaži, samo nastavite tako! Raduju me odlične i dobro osmišljene nabavke. Plan je koliko sam čuo od nekadašnjih klasića da se nabavi dovoljno OT i BVP-a da se pešadija prevozi istim umesto kamionima. Ako je nerealno da se u narednom periodu nabavi 200-300 Lazara, realnije će biti da se nabavi primera radi oko 100-120 Lazara i 180-200 BTR 80A i/ili BOV M11 i/ili MRAP M20. Bolje je da se pešadija transpotruje u koliko toliko oklopljenom OT ili BVP nego u kaminima sa ceradama. Koliko smo samo ljudi izgubili 98e i 99te samo zbog toga što se vojska prevozila u kamionima umesto u OT i BTR. Neke stvari je potrebno hitno unaprediti, da nam se loše iskustvo ne bi ponovilo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs