[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

4. okt 2024

Komandant helikopterske flote bugarskog ratnog vazduhoplovstva: Nedostaju nam osoblje i operativni helikopteri

3. okt 2024

[ANALIZA] Detaljnije o Rafalu F4.1, verziji aviona koju će nabaviti RV i PVO Vojske Srbije

2. okt 2024

Bugarski predsednik poziva na nabavku dodatnih transportera C-27J Spartan i protivpožarnih Air Tractor AT-802 „Fire Boss“

26. sep 2024

Hrvatska i Francuska planiraju osnivanje centra za obuku pilota borbenih aviona u Puli, Srbija Rafale dočekuje sa zastarelim avionima za obuku

25. sep 2024

Aero-miting Vršac 2024: Šarenilo i optimizam srpskog vazduhoplovstva

24. sep 2024

Miloš Vučević detaljnije o razlozima zbog kojih je Srbija izabrala Rafale a ne ruske, američke i kineske avione

24. sep 2024

[REPORTAŽA] “Zastava 2024“: Skromnije letenje RV i PVO, ponovno preterivanje u broju izložene vojne tehnike

23. sep 2024

[REPORTAŽA] Najzanimljivije premijere sa prikaza “Zastava 2024“: Helikopteri Mi-35P, francuski i kineski osmatrački radari, nova sredstva za raketne sisteme FK-3 i HQ-17, emiratski dronovi kamikaze, artiljerija i oklop

21. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Zvanična potvrda: Srbija će kupiti Rafal F4.1

20. sep 2024

Aero-miting Vršac: Prijava za spotere i detalji letačkog programa

19. sep 2024

[REPORTAŽA] Airpower 2024, aeromiting koji ove godine nije oduševio

19. sep 2024

[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024
[ANALIZA] Šta se moglo videti u promotivnom videu Ministarstva odbrane: Prvi put prikazan Talesov radar GM400, svi jednosedi MiG-ovi modernizovani, brojevi besposadnih letelica i dalje tajna
Premijera novog radara GM400 u naoružanju RV i PVO / Foto: Isečak iz video klipa Ministarstva odbrane

[ANALIZA] Šta se moglo videti u promotivnom videu Ministarstva odbrane: Prvi put prikazan Talesov radar GM400, svi jednosedi MiG-ovi modernizovani, brojevi besposadnih letelica i dalje tajna

Ministarstvo odbrane sinoć je premijerno na prijemu ministra odbrane i načеlenika Generalštaba povodom novogodišnjih praznika prikazalo video posvećen isticanju najpozitivnijih aspekata njihovih aktivnosti tokom 2023. godine. Video možete pogledati ovde.

Da li slučajno ili namerno, u videu se pored standardnih marketinških činjenica o aktivnostima tokom prošle godine, našlo i nekoliko „Uskršnjih jaja“ koje možemo kvalifikovati i kao vesti. Tango Six je ponovo jedini medij koji će ih istaći.

– Nabavili smo ono što ste videli i ono što niste, kako bi država Srbija bila bezbednija i građani Srbije sigurniji. – kazao je ministar odbrane Miloš Vučević na sinoćnjem prijemu.

Bez da ulazimo u poverljive aspekte neobjavljenih nabavki, analizirajmo šta smo mogli da vidimo na pomenutom videu ali i u drugim javnim izvorima podataka.

Tales GM400

Kao što je Tango Six već preneo, prilikom zvaničnog predstavljanja helikoptera Mi-35P koji su nabavljeni od Kipra, javnosti je prvi put zvanično potvrđeno da je Srbiji isporučen i prvi od 22 naručena osmatračka radara francuskog proizvođača Tales. U pitanju je ono što je i bilo očekivano, radar dugog dometa Ground Master GM400, a moglo se čuti da će drugi radar istog tipa stiči do kraja ove godine.

Video klip Ministarstva odbrane sada prvi put javno prikazuje najverovatnije prvi isporučeni GM400. Dokaz da se radi o radaru koji se nalazi u Srbiji takođe se nalazi u klipu kada se na trenutak prikazuje i ekran unutar komandne prostorije radara. Ekran najverovatnije ilustruje i domet koji pokriva preko dve susedne zemlje u daljinu od, najverovatnije, radarskog položaja u Starim Banovcima.

Na trenutak su u video klipu prikazane i razne kategorije, najverovatnije, dometa radara GM400 / Foto: Isečak iz video klipa Ministarstva odbrane

MiG-ovi

Video klip takođe, po prvi put javno, konstatuje da je završena modernizacija 11 aviona MiG-29. Do sada smo videli da su proces osavremenjivanja na nivo SM+ prolazili samo jednosedi kojih upravo i ima 11. Prethodno je međutim bilo poznato da su na nivo višenamenskog borbenog aviona dovođeni samo jednosedi nasleđeni od bivše Jugoslavije, kao i avioni iz ruske donacije, a njih ukupno ima 7.

MiG-ovi 29 SM+ srpskog RV i PVO nabavljeni iz Belorusije / Foto: Nemanja Zotović

Tango Six je aprila ove godine već preneo da su iznad Beograda u letu primećeni i modernizovani jednosedi koje je Srbija dobila od Belorusije. Tada su uočena dva ‘‘Belorusa‘‘ a sada imamo potvrdu da su na SM+ standard dovedena i preostala dva primerka.

Besposadne letelice

Treća kategorija novosti koja se može izvući iz video klipa tiče se besposadnih platformi.

Pominje se da je nabavljena kineska CH-95 bez da se pominje broj nabavljenih letelica. Sa druge strane, prilikom zvaničnog predstavljanja manjih CH-92A u julu 2020. obavljeno je da ih je nabavljeno 6 i da je plan da se nabavi bar toliko uz čak i navođenje broja raketa vazduh-zemlja koje su tada nabavljene.

Kako je Tango Six već izvestio, CH-95 je prvi put predstavljena u aprilu ove godine. Potom smo u junu dobili potvrdu da RV i PVO koristi najmanje dve ovakve letelice sa prvim naznakama truda da se određene informacije (verovatno broj nabavljenih letelica) o njima ne objave što je urađeno zamućivanjem serijskih brojeva na fotografijama Ministarstva odbrane.

Za sada je broj nabavljenih letelica CH-95 po svemu sudeći tajna / Foto: Ministarstvo odbrane

U video klipu se navodi da je „tokom ove godine započela serijska proizvodnja (domaće) besposadne letelice Pegaz“. To bi trebalo da znači da je u Utvi započela serijska proizvodnja o čemu smo detaljnije najave prvi put dobili u avgustu 2022. godine. Tadašnji ministar odbrane je izjavio da će „za godinu i po dana biti proizvedeno 12 komada“.

Video klip takođe pominje da je završena i nulta serija letelice Vrabac. Nije poznato da li se radi o naoružanoj ili unapređenoj izviđačkoj verziji sa duplo većim operativnim radijusom leta od 25 kilometara, domaće razvijenim auto-pilotom kao i integrisanim dnevnim i noćnim video senzorom.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Pa ne mora ni sve u javnost da ide….

Odgovori
Va

A šta da se krije))) leteći tanjiri i laserski topovi

Xy

Ne mora, ali ionako svi to znaju. NATO radari, mig-29 sm+, itd. pitanje svih pitanja je koliko košta i čemu služi. Svaka nabavka vojne opreme je politička odluka ne samo nas. Pa stoga i Tales radari treba da nam omoguće kupovinu rafala? Koliko god to bio dobar avion, da li je nama potreban – odnos cena/korist ili bi Gripen završio posao, fj-17… Naravno tu je i obuka, održavanje, logistika, naoružanje, sve novo.

Is

Smijesno mi je citati u tekstu “donacija”
Srbija prima od Rusije donacije koja na kraju kosta tko zna koliko ..Tako isto Hrvatska prima “donacije “ od vecinom USA cija modernizacija kosta tko zna koliko …
Znaci ako nesto doniras trebao bi da ne placas a ne ovde ti kao doniraju i onda ista drzava te uvjetuje za remont i garanciju i jos zarade ne pitaj koliko samo Bog zna ..Nazalost u tim drzavama koje su “donirale”vecina te opreme je bila izbacena ,rashodovana iz sluzbe ..
Balkane ,balkane,balkane moj….

Rp

Vojska nema ni upakovan SDO, a ostalo znaju ostali što su u vojsci !

Mi

Dobar radius ima ovaj radar. Značajno pojačanje za RV i PVO. Šteta što nemamo i dobre PVO sisteme dugog dometa. Nadajmo se da ćemo uspeti da dobijemo sve FK-3 sisteme.

Odgovori
Mu

Ne vidi se gore desno na video klipu, ali mi se čini da su u pitanju Windows 7. Zar nije ukinuta podrška za njih ?

Ne

Stiže sve Miks,nema da brigaš. Pozdrav od ,“Klase“

Pa

Podrska? Radari, tj sistemski softver se redovno updatuje svuda u svetu, online…? I je prekidajte operaciju….? Samo birno da kmas licencni windows, jel…

Mu

@Pavle
Sama činjenica da se antena rotira govori da ti ljudi ne znaju što je AESA active electronically scanned array. Ne bi me čudilo da je u pitanju mamuzanje Žirafe od EI Niša. Zato se ne blamirajte i kupite od Elbita radar. Židovi to rade bolje.

Mu

AESA je zapravo radar s vakumskom elektronikom proizvodnju koje su u EI Nišu ugasili jer su trgovali bisere za perle. Trebalo je staviti pet nepokretnih antenskih rešetki u obliku kocke. Uz rotaciju od šest sekundi cilj poput Iskandera prevali 12 kilometara. To je prošlost.

Yr

@MultyBoy

Ovo je verovatno najgluplji komentar koji sam ikada pročitao na internetu. Ovo bukvalno pretvoriti u NFT i prodati za dobru lovu. Genijalno. Artificial intelligence is no match to natural stupidity.

Mu

@Yrraf
Wikipedia: NFT solely represents a proof of ownership. Znači kocka, kocka, kockica je moja. Sutra ćeš ti i takvi dokazivati suprotno. Artificial stupidity is no match to natural intelligance.

Vl

Bajke za naivne. VS je olupana i svedena na nivo jaceg lovackog drustva.

Odgovori
Mi

@Vlado
Izgleda da i ti spadas medju one sto ne razlikuju tenk od kade.

Du

To sto govoriš je bilo pre desetak godina. Budi malo realan.

Vlado- Тачно, мало озбиљније ловачко друштво истресло би нас из гаћа. Свега имамо али војника ни на видику. Још увек код нас је уврежено мишљење да кога год обучеш у зелено он је војник. Није, он је топовска храна. Војник је занимање, струка

Mi

Možda da pišeš stručnjacima iz Global Firepower da im pojasniš da Srbiju nikako ne treba staviti na 58. mesto već bar 120 mesta iza.

Iv

Stručnjake iz Global Firepower, haha pa na taj sajt se ložite samo vi u Srbiji, pola podataka im je krivo a i uzimaju u obzir hrpu nepotrebnih informacija koje utječu na položaj na listi a nemaju veze s vojskom, pretpostavljam da nitko ili bar većina nije ni ulazila u detalje …

Л

На жалост али господин Владо је потпуно у праву , погледајте само раслојавање у војсци које изазива велико незадовољство и ниво морала , године припадника ! Сем шачице припадника елитних јединица , а велико је питање колико су они стварно елитни јер се попуњавају преко везе босанцима и црногорцима , који немају други интерес сем добрих примања а запостављају се домаће снаге !

Pe

@Vladimir A zašto ne? Oni radi kojih treba kriti ionako već vrlo dobro znaju svaku stavku a od nas koji plaćemo sve kroz poreze se krije? Budalaština iz doba komunizma.

Odgovori
Zi

Zato sto kada su iznosili podatke, ti i slicni tebi su uvek izvrgavali ruglu. Zbog takvih vise nece nista javno iznositi. A to sto placas kroz porez mozes ici u opstinu i pitati gde su potrosene tvoje pare, u vojsku NE!

Pe

U pravu si, uvek sam izvrgavao ruglu ono što je za izvrgavanje ruglu i to i treba izvgavati ruglu!

Zi

Jeste, izvrgavad ruglu kupovinu C285, izvrgavas ruglu, kupovinu HM145, izvrgavas ruglu kupovinu MI35, izvrgavas ruglu kupovinu radara….. A da li sebe nekad izvrgavad ruglu posto ti ocigledno jista ne valja?

Pe

@ Zicer, dečko sa nekim si me pomešao! Postoje lekovi za to!
Ja pričam o nekakvoj lažnoj tajnovitosti čime se pravi mrena preko očiju građana ove države (iskreno svega par hiljada ljudi je zaista zainteresovano za to) koji su željni da saznaju šta je to novo i koliko toga ima. Tajnovitost je nastala iz želje da se maskira koliko je zapravo podeljeno po njihovim džepovima i tako to.

Pe

Ozbiljna drzava ulaze u vojsku.

Bravo!

Odgovori
Mi

Sluzio mornaricu 18 meseci ni jednom nisam bio kuci,nisam imao za kartu.Ubivsoj drzavi.I ostao ziv.Nedavno vozim vojnu policiju iz jedne kasarne u drugu ,i vidim 6 ili 7 civila mladih momaka idu prema kapiji kasarne,pitam ko su ovi momci ,jedan od policajaca kaze prijavili se za dobrovoljno sluzenje vojnog roka i izdrzali 5 dana i napustaju .A dvadeset devojaka kojih se prijavilo ni jedna nije napustila.Hocu da kazem odavno nemamo vojsku varamo se mlade
generacije nisu patriote samo u kafani na stadionu i ulici.Puna usta Srbije a za nju nebi uradili nista.Varamo se siromasni moral 0.

Д

@Aleksa/ Углавном си у праву! Једино ми није јасно оно ‘да кога год обучеш у зелено мисли се да је војник’, а закључак ти је исправан. Ко је слугжио војску тај је и учен нешто! Е сад што су неки научили више а неки мање то је ко на факултету. Наш пешадинац није био добро опремљен, кад је био напад НАТО-а имали смо само старе задужене униформе и дуге цеви, спавали смо на слами, и по подрумима на бетону и картонима- нисмо имали вреће за спавање, већина се разболела, о овоме се није мислило (а у западним војскама је то био стандард). Војска без добро нучене и опремљене пешадије, мислим није војска, то је само техничка служба, а она оваква шта год да има не може много постићи (видите с чиме сви разполагжу). Зато треба поново уведсти слугжење војске – мислим да би 8 – 9 месеци уз квалитетну обуку било сасвим довољно. Када бисмо ово повратили (и поред очекиванох отпора) мислим да би нас тек тада почели узимати за озбиљно!

Odgovori
Bo

Jeste,još da imamo obuku bilo bi dobro… Ovako, sediš na livadi dok pada kiša,malo puziš po blatu, vratiš se pa potom čistiš sneg/lišće ili kosiš travu. Od obuke nema ni o. Bar u pešadiji.

Д

@ Bоbi/ Док седиш на ливади и пада киша и пузиш по блату то су све реални ратни услови (нису то приче по кафићима), а снег и лишће чистиш да можеш нормално да живиш као и код куће, не у прљавштини и немару. У војски се научи како се расклапа и чисти оружје, то на првом месту, како се залегже са оружјем како се устаје, како се обртће са оружјем у страну у току борбе, како се ако идете у развученој стројној борбеној линији залегже, и док пуцаш како да штитиш твог саборца изспред тебе а како тебе онај који је иза тебе, како се пуца ако држите непријатеља у окружењу а да не погодиш свог саборца са друге стране, како се превија рањен друг и извлачи из борбе, како сам себе да превијеш ако нико не могже да ти помогне, кад да ставиш бојеву маску, како да осматраш и дајеш знаке саборцу ћутећи, и још много тога. А чим доидђеш у војску прво учиш како се пакује војна опрема и одржавање ликчне чистоће, устајање у зору, узбуне тренажне у два ноћу – и све то од незрелог и неодговорног човека на крају сатвори одговорног човека – и што се наукчи у војски остаје за цео живот. Изађеш из војске други човек! Неки то не наукче, а по твојем изнетом ставу рекао бих да ниси ни ти. Ја од мојих предака нећу да одступам!

Odgovori
Dz

@Дјед

Kakva gomila budalastina. Ovo sa pravljenjem coveka u vojsci je poznata debilana za majmune iz doba JNA koji u zivotu nisu ustali pre 2 popodne pa misle da su odjednom muskarci jer eto kenjaju u cucavac godinu dana.

Nista od tih budalastina se nije ucilo u vojsci skoro 40-50godina. Imao si jedno gadjanje gde ispalis 6 metaka (SEST). Na tebi se izivljavaju neki raspali vodnici kojima je jedino zanimanje u zivotu da budu klosari i alkosi.

Bukvalno smo izgubili svaki rat od 90 na ovamo a neki i dalje guraju tu smrdljivu JNA pricu.

Ko hoce u vojsku eno mu profesionalne vojske. Da neko pokusa da mi regrutuje dete, ubio bi ga na pragu ko kera. Preziveo sam dva rata i neka hvala. Eno ko hoce da se lozi, slobodno u vojsku. Ali ne, naravno vi bi da se igrate vojske ali da neko drugi ide da gine.

Onu silnu decu sa dve nedelje obuke sto su slali na Kosare da izginu a sad ih slave ko heroje su najbolji pokazatelj kakva je to glupost.

Moderne ratove vode profesionalci koji su obuceni i opremljeni, ako to nemas onda samo ne ulazis u rat i kraj price.

С

Свака ти је на месту.Ови што понижавају војску нису је ни служили или су шетали по штабовима као кафе-куватице или су били у експедиције као поштари па цео дан пландију по штабовима или шетају по граду,војску и не осете али знају да омаловажавају оне који су служили и осетили шта је војска.

Te

Sve je to na vladi I na vucicu Koji kao presents moze daje predlog I to moze da se zavrsi za kratko vreme.Netko Kaze nema kasarni pa nemoraju ni biti regrutuj posalji u centre Koji Jo’s uvek postoje .

Ac

Dzabu.Mislis li da te neko pita da li hoces u rat pa da imas izbora da biras?Mislis da su oni silni ratovi koje je Srbija prosla bili nasa zelja jer eto volimo da ratujemo?Slazem se da ga treba izbegavati dokle god je moguce,a ako neko krene na tebe moras da se branis.

Pe

@Aca Nije postojao bas nikakav razlog za rat u SFRJ osim ambicija Srbije i Milosevica, koji su resili da osnivaju drugu drzavu posred Hrvatske, tzv „Srpske Krajine“.
Da toga nije bilo, hrvatska milicija bi lako savladala pobunjene Srbe i sve bi bilo gotovo do kraja proleca 1992
Secam se te atmosfere ratne euforije u Beogradu, i isti ljudi su doveli Srbiju u besmislenu poziciju 1999.Nije to vezano sa obukom i naoruzanjem, vec pogresnom procenom i politikom Srbije.

Br

@Dusan P.

Kako nije postojao nikakav drugi razlog osim Milosevica, pa Hrvati i njihov Maspok su radili na tome jos od ’60-ih godina, kasnije svercovali oruzje iz Madjarske, sto je i snimljeno onim cuvenim snimkom i onda su u sred pregovora sa Srbima kojih je tada jos uvek bilo puno u Hrvatskoj, bez ikakvog dogovora proglasili nezavisnost, odmah ih priznala Nemacka i krenuo je napad na kasarne zvanicne vojske JNA. To se zove terorizam i veleizdaja. Nisu ni Srbi bili nevini, ali da su jedini krivci, to nikako.

Pe

Realno, nabavke mogu samo da kriju od gradjana Srbije, buduci da su za sve morali da pitaju NATO zemlje da dozvole prelet, sa najdetaljnijim objasnjenjem tovara u milimetar i gram.To drugacije ne ide preko trece zemlje, posebno NATO zemalja.

Odgovori
Pr

Vojska ima ponesto od naoruzanja i nedovoljno. Sta cemo sa ostalim segmentima. Vojnik je mocan kad ima sa cim da izadje pred stroj i da je dobro upucen. Ovi nasi su sad u teskom polozaju. Kad raspolaze sa segmentima potrebnim u borbenim uslovima onda je vojnik. A svakome mozete dati pusku i tu i tamo obuciti.

Pe

@Predrag Ne vidim nista sporno u opremanju vojske, valjda to radi svaka zemlja.
Ali mi se ne dopadaju ovi navodi o „tajnama“, iz vise navedenih razloga, kao i mitomanije vojne kaste jos iz doba SFRJ, sto je tada (ne kazem da je i danas) bilo samo prikrivanje neopravdano luksuznog zivota vojnika na racun stanovnistva po raznim letovalistima, i td. Kako su se pokazali kad je doslo vreme da pokazu sta znaju-secamo se.
Civilna kontrola vojske je bitna.Isti problem su imali i Rusi i tek kad su vec napali na Ukrajinu, ispalo je da pola vojske nemaju, a vecina nista ne zna i oprema je stara…

Ni

Samo neka se ulaze u vojsku. Manje marketinga, a vise ulaganja. Nazalost i dalje smo strasno tanki u PVO i u protiv-oklopnim sistemima.

Odgovori
Ra

Posle 30s ovog videa sam iskljucio, povraca mi se od lazi.
Prvo: o kojoj vosjci pricamo?
Drugo: o kojoj opremi pricamo?
Trece: kakve lazi su ovde ispricane?
Gospodo, komsije, sugradjani, mi nemamo vojsku, mi imamo nesto sto lici na vojsku i vojnike, nedao Bog da nas neko napadne, za 2dana bi bili svi mrtvi.
Oprema je na novou pre 30-40god, zadnja modernizacija je bila cega i kada ?
To malo para sto imamo bolje da su na privredu, zdravstvo i ekonomiju potrosili. Ovo je cisto laganje naroda i presipanje iz supljeg u prazno.
(Zadnja vojska ove zemlje koja je bila na novou je bila ’99, a ovo sada sto se spominje, to je za siroke narodne mase da se malo bustuje moral. A istina…daleko od ovoga…ko zadnji ode nek ugasi svetlo.
Nazalost surovo ali realno.

Zi

Rajko
O cemu ti pises? Jel si slep da vidis ulaganja u sve segnente, i ekonomiju, infrastrukturu, zdravstvo….. Pa i vojsku? Tebi nece nikada nista biti dobro. I uvek ces biti nezadovoljan.
A sto se tice vojske, to lovacko drustvo koje pominjes je bolje od polovine vohski Evrope.

Sa

Zanimljiv prikaz slike radara i vječan izvor kompleksa i težnji

Vu

Tekst vrlo profesionalan i mnogo objektivniji od vecine komentara.Narocito kapa dolje sto ne zadirete u neobjavljene nabavke iako je to unosno za portal.

Odgovori
Pe

@Vuk Da li je Vama poznat predmet „Geografija“?
Osim ako Srbija sama proizvede, apsolutno je neophodno da se te „tajne nabavke“ fizicki donesu u Srbiju, za sta je neophodna dozvola zemalja preko cije teritorije se to vozi.
I sad mi recite da jedna NATO zemlja pojma nema sta prolazi kroz njihovu teritoriju,i da propustaju samo tako…
Krije se samo od nas, ostali svi znaju

Yo

Krenulo se dobrano sa mrtve tačke, uknjižen je i izvoz od 1.3 mlrd € – što može biti zamajac da se zavrti i tamo gde se tapka u mestu…
Kakve su tendencije i namere – pa vidimo u Ukrajini da ko krene sa više oklopa – ili mora da se ubrzo povuče ili bude polupan…
Verovatno nema potrebe, ali ipak imam potrebu da izrazim bojazan i nadu da se vojska ne pojačava kao npr. Zvezda…

Odgovori
Д

Браво. За коментар! Знаћемо праву снагу нас самих и способност војске и државе када буде далеко било загустило. Једно је сигурно да од ових који преферирају на високе позиције у државном уређењу, војску можемо одмах отписати! Прва сам генерација војске која је служила после агресије, цела класа је била састављена од 95% момака који су се пријавили током бомбардовања а нису служили војску! Морал свих нас поред свега је био висок и спреман са к-дирима и к-дантима да изврше сва наређења. И ако је постојао мали пад морала због повлачења! Али жеља за повратком је била много јача! Није нас интересовала сила са којом би се сусрели и то је снага коју Срби имају! Сада из ове перспективе са 50год у дупету сматрам да је то дебилизам и жали Боже свих голобрадих младића који су дали живот за одбрану Србије и Срба ма где се они налазили на терену а пораз свега за столом политичара који нису једну ноћ преноћили у рову, земуници под кишом метака, бомби, … У сваком случају нам остаје да се надамо да сва ова појачања и улагања у ВС су много озбиљнија и оправдана за разлику од улагања у приватни Терзин клуб! Живела Србија! Живео народ и војска Србије!

Xy

Ko je zaradio? Privatnici ili namenska? Imaš grešku u startu vezanu za Ukrajinu, ko krene bez dovoljno pešadije i čuva civile taj završi u višegodišnjem ratu… NATO to zna. Voleo bih da neko da objašnjenje zašto taj radar recimo, šta mi dobijamo sa njim (realno da smo kupili bilo šta bilo bi bolje nego do sada) .

Odgovori
St

Sa Makedonijom,Kosovom i CG možemo da ratujemo i bez ovoga, a ostale su članice NATO i sve ovo će nam razbucali za 24h.

Odgovori
DT

DTS
Koliko znam Crnogorci i Makedonci su u Natou tako da… ;)

Sr

@Strateg
Šta ćemo sa činjenicom da su članice NATO napadale i bile napadnute pored članstva u tom savezu? Upravo jedna članica NATO okupira teritoriju dve nezavisne države od kojih je jedna članica EU.

pr

Ako si zqboravio, i Crna Gora i S.Makedonija su u OTAN – NATO savezu, ostaju ti BIH ( koja je NATO protected) i Kosovo…….

Pe

@Strateg Donekle tacno, samo zasto bi ratovali ikad sa Crnom Gorom ili Makedonijom, zaboga miloga, ne znam sta bi trebalo da se dogodi za to.
A Kosovo-maksimalno upad u Srbiju sa Kosova, za to nam i ne treba pvo.

D1

Crna Gora je članica NATO od 2017., Kosovo je pod direktnom zaštitom SAD.

Pe

@D1 Sad ce Vam odgovoriti da smo pobedili NATO kad ih je bilo samo 21 zemlja, a sad, kad je vise, jos lakse cemo ih pobediti.

Ni

Mi zivimo u takvom drustvu i okruzenju da je vojska neophodna. Istorija nam tome uci , nazalost. Da ne govorimo o tradiciji koja je sastavni deo skoro svake porodice. Drugo je pitanje u kom obliku i kakva vojska nam je potrebna. Na vojsku se obicno pomisli samo kada nas zadese veliki problemi, od poplava, pozara, epidemija, pa do ratova i sukoba. Dragi citaoci, Srbija treba da ima pofesionalnu i respektabilnu vojsku, gde ce vojnik biti cenjen clan drustva, dobro obucen, placen i opremeljen. Zalazem se da svaki zdravi muskarac, treba da prodje makar minimum obuke , barem 2-3 meseca, Verovatno je dosadasnji nacin obuke u vojsci bio pogresan. Sto se opreme tice, istorija i ovi novi ratovi su pokazali da bez savremenog oruzja sanse za uspeh su minamalne. Problem je sto u nasoj drzavi su unistene institucije, pa je i vojska podlegla da se nabavlja stihijski, a ne planski. I da mnogi gore su u pravu, uskoro ovde nece biti ovde nece ostatiti ni naroda ako nastavimo u ovom smeru

Odgovori
YP

Da bi vojnik bio cenjeni član društva, zadrugari ne bi trebalo da postoje ni da se promovišu. Ali pošto država promoviše ove druge, vojnici, sudije, nastavnici, policajci… nemaju mesta u takvoj strategiji države.

DT

DTS
Koliko znam Crnogorci i Makedonci su u Natou tako da… ;)

Odgovori
Br

Jedan od retkih radara ovakvog tipa i dometa koji postoji i u mobilnoj verziji na kamionu, da li se i ovaj nas moze montirati na kamion i da li je to u planu, ili je ovo samo staticna verzija?

Odgovori
Tr

Radari francuski,avioni ruski,pvo ruski+ona lomara iz kine,hamvi usa…šareno ko gušter od takve vojske vajde nema.

Odgovori
Pe

@Trangefranger A Ukrajina , koja ima opremu iz SSSR, i razlicitu opremu iz raznih drzava zapada, pa su uspeli da bace na kolena Rusiju, koja je imala samo „najbolju“ rusku opremu?
Setimo se kako su Rusi bezali iz Gostomelja, iz Harkova, iz Hersona, iz Kupjanska, pa i dan danas jednu Avdejevku ne mogu da okupiraju?
Nema razloga da ova oprema ne funkcionise, osim u sukobu protiv 700 puta jaceg, kao 1999.

Re

Ozbiljna nabavka radara i kvantitet i kvalitet,medjutim ostaje pitanje da li Francuzi mogu da nam isključe ili jednostavno lociraju radare u nekom budućem sukobu?Voleo bi da mi neko ko zna odgovori na ovo hipotetičko pitanje.I u gornjim komenterima mi nisu jasni ljudi koji uopšte pominju mogući sukob sa Makedonijom i Crnom Gorom,van svake pameti.Priznali smo obadve države i gajimo bratske odnose.Jedini realni sukob može izbiti na Kosovu,u Bosni teško jer tamo više nema ko da ratuje( narodima tamo nije nidočega).

Odgovori
Da

Realni ni meni nije jasno zašto nekom pada na pamet sukob sa susjedima? Makedonija i Crna Gora su u NATO savezu! Nije Srbija nikakva super sila a mislim i da se građanima ne gine za tuđe ideale.

Sr

@Realni
To ne funkcioniše tako tehnički, ali hajmo ovako: Ako nas ne daj Bože napadne(ne računajući Rusiju) najmoćnija evropska konvencionalna i nuklearna sila, neće praviti razliku odakle su kupljeni radari, ali to se neće desiti. Podsetiću vas da su najkorisniji radari tokom NATO agresije ’99 bili upravo radari američke proizvodnje.

Ali ako neki regionalni akter izvrši agresiju na Srbiju, ili npr. na Grčku pa time indirektno ugrozi i nas, računajte na pomoć Francuza(ili bar neće odmagati). Tako da nema razloga za brigu. Ovo je možda najbolja nabavka za RViPVO u poslednjih 30 godina.

Th

Vazno da je skoro cela Hrvatska bez Istre namerno vidljiva na ekranu radara. Vidljiva je i lokacija radara. Koji su to amateri. Nije li moguce da ste u tolikom strahu od 10+2 aviona?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs